Dodaj do ulubionych

Balcerowicz o franku

IP: 195.182.34.* 09.08.11, 14:24
www.tvn24.pl/1,1713376,druk.html
Co do sytuacji Polaków zadłużonych we frankach, Balcerowcz nie uważa ich za "najbardziej upośledzoną grupę w Polsce". - Gdyby zaciągnęli kredyt w złotych, zapłaciliby jeszcze więcej. Podjęli samodzielną decyzję. Jeśli wyciągamy rękę do państwa, żeby spłaciło skutki naszych decyzji, to co to za ustrój? - pytał retorycznie. Według niego, przykład Węgier, które zamroziły kurs franka w stosunku do forinta to zły przykład "populistycznego interwencjonizmu". - To jednej grupie daje przywileje, ale zapłacą za to inni podatnicy, bo państwo nie ma własnych pieniędzy - uważa. - Skoro mamy wolność, musi być też odpowiedzialność - dodał.
Obserwuj wątek
    • Gość: gosia59 Re: Balcerowicz o franku IP: *.dynamic.chello.pl 09.08.11, 14:33
      jestem za
      • Gość: aaa Re: Balcerowicz o franku IP: 62.138.6.* 09.08.11, 14:37
        No i racje ma Balcerek!

Ale coś mi się, wydaje, że Rosto z Donkiem, rzucą kiełbaskę przed wyborami...
    • Gość: ojejku balcerowicz to idiota - nawet nie umie liczyc IP: 31.61.86.* 10.08.11, 00:15
      kto tego kretyna uczyl ekonomii ...

ten cymbal, ktory bedac szefem nbp i przewodniczacym knb pfraktycznie nic nie zrobil aby zabronic zadluzania w walutach obcych nawet nie umie liczyc ...

qrwa ...
      pelen rachunek ekonomiczny to nie jest suma zaplaconych dotychczas rat tylko ...

suma rat
      +
      to co zostalo do splaty

jak sie wezmie jedno i drugie to glaby majace kredyt we franku placa ... 2 razy wiecej

i ten jejopla byl ministrem finansow, szefem nbp, a w nagrode dostal orla bialego i uchodzi ze mega szpeeeeeeeeca ... taki sam matol jak glaby z open fajans
      • ajz77 Re: balcerowicz to idiota - nawet nie umie liczyc 10.08.11, 09:56
        a ja nie chcę żeby mi państwo zabraniało brać kredyt w takiej w walucie na jaką mam ochotę, i traktowała mnie jak upośledzoną umysłowo
        Jestem dorosła i podejmuję decyzję za siebie i dla siebie włącznie z ich skutkami
        • Gość: badboy Re: balcerowicz to idiota - nawet nie umie liczyc IP: *.dynamic.chello.pl 10.08.11, 10:22
          czy państwo zabrania Ci zaciągnąć kredyt w walucie kazachstanu? nie, to banki nie widzą w tym interesu, państwo nie ma nic do tego. państwo powinno natomiast interweniować w obliczu przejawów baniek spekulacyjnych, a nie po fakcie. państwo powinno interweniować gdy stado baranów zadłuża się w obcej walucie przy jej najniższym historycznie kursie. państwo nie powinno interweniować i pomagać tej grupie baranów w obliczu globalnego kryzysu i ciągle rosnącego długu publicznego. barany, które nie mają ochoty być traktowane jak umysłowo upośledzone, powinny być tak traktowane.
          • gabryella Re: balcerowicz to idiota - nawet nie umie liczyc 10.08.11, 11:29
            barany jak to barany zawsze w końcu idą na rzeź,
            jeżeli ten rząd zrobi choćby jeszcze jeden krok w kierunku pomocy frankowcom, będzie pospolite ruszenie narodu, że im kiełbasa nie pomoże, banki za brak spreadów sobie w końcu odbiją na klientach, nie będę płacić za czyjeś błędy, niech lepiej się zajmą ceną benzyny
          • ajz77 Re: balcerowicz to idiota - nawet nie umie liczyc 10.08.11, 11:54
            zgadzam się,
            jedynie nadmienię że interwencja państwa powinna ograniczać się do kampanii informacyjnej, tak żebym mogła podjąć decyzję w pełni świadomie,
            a jeśli chodzi o walutę Kazachstanu - jest popyt jest podaż, jeśli chciałabym jeść chleb z pietruszką - też mi go będzie trudno kupić
            • gabryella cała prawda o frankowcach 10.08.11, 13:50
              wyborcza.biz/biznes/1,100897,10092103,Frankowcy_nie_maja_najgorzej.html
              • gabryella gdzie jest frank? HELOŁ :P 11.08.11, 08:09
                www.tvn24.pl/-1,1713601,0,1,gdzie-sie-podzial-frank,wiadomosc.html
    • Gość: kredyciarz Re: Balcerowicz o franku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 14:11
      1. mam kredyt we franku z 2005roku - w PLN-ach to jakieś 400tyś :)
      2. moja najniższa rata wynosiła jakieś 1700 pln
      3. średnia franka z lat 2005 - 2011 wyjedzie pewnie w granicach 2000pln versus 3 300pln w złotówkach
      4. aktualnie jest "trochę mało przyjemnie" bo rata wyskoczyła w okolice 2800pln
      5. niestety nie mam wpływu na S&P, ekonomię Grecji, Włoch czy Hiszpanii
      jak również kurs CHF-a :)

nie widzę powodów aby się niezdrowo podniecać tym że teraz płacę więcej skoro przez pięć lat płaciłem średnio o 1 300pln mniejszą ratę niż analogiczny kredyt w PLN-ach...
      zacisnąć zęby i czekać - recesja w przeciwieństwie do ospy i Lenina nie jest wieczna :)
    • Gość: j.bartosiewicz tow Balcerowicz jest kompletnie skompromitowany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 18:51
      ten szkodnik ktory doprowadzil do upadku polski przemysl i zrujnowal miliony Polakow nie ma prawa sie wypowiadac o gospodarce

ten wasal kapitalu miedzynarodowego nie bronil polskiej gospodarki wiec niech teraz nie roni krokodylich lez - towarzysz Balcerowicz wykonal to co mu kazali
      • Gość: jacek tow Krzempek jest kompletnie skompromitowy IP: *.speed.planet.nl 10.08.11, 19:35
        property development sp z oo w likwidacji
        • Gość: marian Re: tow Krzempek jest kompletnie skompromitowy IP: *.escom.net.pl 10.08.11, 21:32
          niech ta liberalna menda powie ludziom jak w ch... są robieni przez bankowo-developerską mafię wspieraną przez polityczną klike i ich media, diplodok w innym poście na tym forum podał link do raportu o kosztach budowy i marżach w bananowej republice ale di lemingów i tak tonie dotrze
          • gabryella Re: tow Krzempek jest kompletnie skompromitowy 11.08.11, 08:31
            Naprawdę to i deweloperka się ostro przejechała, podwykonawcy łapali ludzi gdzie się da, a ciężko było znaleźć budowlańca z krwi i kości, fachowcy liczyli sobie wtedy grube pieniążki, teraz się ciągają z fuszerami po sądach z mieszkańcami. Poza tym materiały szły ostro w górę, cegłę trzeba było ściągać z zagranicy. Non stop były jakieś zmowy cenowe u producentów i w marketach. Przypomnijcie sobie lata 2007-2009. Chciwość i zachłanność z jednej strony a z drugiej Polacy się zachłysnęli dostępnością kredytów i nie patrzyli z rozsądkiem tylko aby szybciej, aby ktoś ich nie wyprzedził w kupnie wymarzonego M. Sami się nakręcali. I te hasła "taniej nie będzie" - 10 tys za metr, w takim społeczeństwie musiało się skończyć jak się skończyło.
            Oczywiście, że banki to zaczęły ale może nie przewidziały wszystkiego, mentalności Polaka, więc do d... mają tych analityków. Teraz kryzys na świecie i wyprzedają oddziały banków w krajach z których już nic nie wycisną przez najbliższe 20 lat. Teraz następny Millenium leci.
      • Gość: czesiu Re: tow Balcerowicz jest kompletnie skompromitowa IP: *.aster.pl 11.08.11, 11:02
        prawda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka