Dodaj do ulubionych

zmiany w RnS - a wynajem mieszkania

IP: *.netline-sj.pl 22.12.11, 10:56
Do tej pory wynajmowałem swoje mieszkanie legalnie młodemu małżeństwu z dzieckiem , moja rata wynosi 1300, oni płaca mi 1800. niestety nowa ustawa zabrania mi wynajmowania mieszkania z dopłatą, muszę więc zrezygnować z dopłaty i moja rata wyniesie teraz 2200 zł. w związku z tym muszę podnieść czynsz za mieszkanie do 2700 zł, niestety rodziny nie stać na taki wydatek muszę ich wyrzucić z mieszkania, mieszkanie wynajmę 6 studentom którzy zapłacą mi każdy po 450 zł.

Na zmianie przepisów ja nic nie stracę, straci młoda rodzina bo musi sobie szukać innego lokum, tracą tez sąsiedzi bo zamiast cichej rodziny będą mieli za sąsiadów 6 studentów - zapewne głośno się zachowujących.
Obserwuj wątek
    • wandotroll1 Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 22.12.11, 11:00
      Po opłacie 1800 widać, że to jakaś klita dwupokojowa. Opowiedz nam, gdzie znajdzie 6 obcych sobie osób chętnych do płacenia 500 zł za 1/3 pokoju, skoro za 200-300 czy nawet 500 wynajmą cały pokój gdzieś indziej?
      • Gość: jan Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.netline-sj.pl 22.12.11, 11:12
        trzy małe pokoje ok 48 metrów, spokojnie zmieszczą się w nich po dwie osoby na pokój, mieszkanie jest na Ochocie obok uczelni
        • rzekiprzeplynelem wychodzi że 23.12.11, 17:58
          Gość portalu: jan napisał(a):

> trzy małe pokoje ok 48 metrów, spokojnie zmieszczą się w nich po dwie osoby na
          > pokój, mieszkanie jest na Ochocie obok uczelni

ze w tych dwóch mniejszych pokojach pewnie maja po ok 6-7 m2 to beda spali jak nietoperze podwieszeni do karnisza

• Gość: -) Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 217.8.177.* 22.12.11, 11:02
      No dobrze, ale co chciałeś nam przekazać? Że niby likwidacja rns uderzy w rodzinę z siłą wulkanu i od pierwszego stycznia na ulicach zobaczymy koczujących ludzi z małymi, biednymi dziećmi grzejącymi się przy koksownikach?
    • rydzyk_fizyk Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 22.12.11, 11:19
      Nie przejmuj się i tak ci się nie uda wynająć po tej życzeniowej cenie.

Wesołych Świąt :)
      • Gość: . Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.aster.pl 22.12.11, 11:31
        48m2 na ochocie koło uczelni za 2700zł ... buahahahaha. tja, jasne. daj ogłoszenie na gumtree to na pewno nie opędzisz się od chętnych, przecież to okazyjna cena będzie.

studentom chcących płacić 500zł za pół pokoju to będziesz musiał dodatkowo laskę raz w tygodniu zrobić, bo bez tego to niestety złapać jelenia się nie uda. te 6 lodów tygodniowo powinieneś dać radę, w końcu 2700zł piechotą nie chodzi.
        • Gość: zz Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.12.11, 22:34
          studentow płacić za pokój ok 500 za pół znajdzie bo sam znam takich, który teraz tak wynajmują i spłacają koleżance mieszkanie
          Tutaj jedynie problem będzie z 6 osobami bo kolejki do łazienki napewno kogoś wykończą; chociaż byłem kiedyś w domu który jest przystosowany do takiej działalności - 4 wejścia, każde ma 4 nieduże pokoje wspólna łazienka i kuchnia. Kolejka chętnych. A dom na zaciszu więc miejsce teoretycznie mało ciekawe dla wynajmujących
          • Gość: realista Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.centertel.pl 22.12.11, 23:54
            No ale nie takim metrażu. Sorry, trzypokojowe mieszkanie na 48m pachnie wielką płytą - zapewne są to pokoje 15m + 10 + 6m... 500zł można wziąć za współdzielenie >20m pokoju w mieszkaniu które ma >80m, natomiast nie widzę opcji by ktoś zapłacił tyle za 3 metry powierzchni życiowej. Zresztą zobacz sobie na Gumtree - za 500zł można wynająć duży, dwuosobowy pokój w dobrej lokalizacji. Wychodzi więc na to, że autor wątku powinien raczej podzielić swoje wymagania przez 2 i wtedy może jako-tako złapać kontakt z rzeczywistością.
    • Gość: jasiu Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 167.236.248.* 22.12.11, 12:18
      2200 raty plus 500 czynszu do administracji za mieszkanie ktore na rynku mozna wynajac za 1800...
      ynwestor z ciebie pierwsza klasa

zostawiajac jednak naszego smieszka autora watku na boku z jego 6 studentami nalezy raczej zwrocic uwage na to ze jak spytnie obeszli problem niedzialania prawa wstecz
      skoro dzis podstawa do odmowy doplat jest wynajem lokalu to co stoi na przeszkodzie zeby w przyszlosci podstawa do cofnieca doplaty byly zbyt duze zarobki albo inny dowolnie wybrany warunek
      no i jeszcze ujawnila sie druga kwestia, swego czasu idol nas wszystkich rumun zapewnial ze nie ma problemu z tym ze jak znikna doplaty po 8 latach (jak widac po dzisiejszym doswiadczeniu moze to byc duuzo szybciej) to kredytobiorcow nie bedzie stac na raty bo zawsze bedze mozna zamienic sobie kredyt zlotowkowy na walutowy ktory bedzie tanszy
      ups chyba znowu mu nie wyszlo
      a co bedzie jak doplaty z tych czy innych powodow sie skoncza to widac po przykladzie naszego ynwestora, mieszkanie do wynajecia za 1,8k PLN mozna juz miec w kredycie za jedyne 2,7k PLN + koszty ubezpieczenia + koszty remontu
      swietny interes, biznes zycia
      • Gość: :D Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 212.160.172.* 22.12.11, 16:49
        "wężykiem, Jasiu, wężykiem!!!!!" Masz 100% racji!! Z jednej strony to przerażające, jak państwo stosuje prawo wstecz i jak dyma ludzi, ktorzy zaufali i wzieli kredyt. Jasne - branie meiskzania na RNS i wynajmowanie to przegiecie, ale jakbym poszukał dobrze w tych naganiających "artykółach" z hołmbrokera i innych, to takie "rekomendacje" o tym, ze "zawsze można wynająć" bym znalazł. A cos co nie jest zabronione jest dozwolone. Inna sprawa, ze takich, pozal sie boze "ynwestorów" jak autor tego watku troche było. W sumie koleś kieruje sie żelazną logiką - "jeżeli rzeczywistosc nie odpowiada moim planom, tym gorzej dla rzeczywistości"

Jestem przekonany, ze za jakis czas okaze sie ze nie mozna refinansowac w obcej walucie (gdzies ktoryś z wątków niedawno odswieżanych zaczyna sie od stwierdzenia rumuna że "nigdy na rynku nie było tak taniego kredytu".:). A nawet bedzie to działało "podwójnie wstecz". Panstwo powie: "skonczyły ci sie dopłaty RNS? I tak nie mzoiesz wynajmowac, bo jesli złapiemy cie na wynajmie, to dopłaty + odsetki do zwrotu..." I "klops"....
        • Gość: ja Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 178.73.30.* 22.12.11, 21:14
          przy okazji w sasiednim watku odkryli juz kolejny rykoszet, a mianowicie przywiazanie na 8 lat do mieszkania, mlodzi dynamiczni planowali 3-4 latka na 50m w RNS a potem hop na wieksze co by bylo miejsce dla dziecka a stare na wynajem i mialo byc na ratke
          a teraz jak wypowiedza im odsetki to ratka bedzie w cenie wynajmu mieszkania 2 razy wiekszego i to z juz wliczonym czynszem jak pokazal ktos ponizej

po frankowcach to kolejna grupa "przywiazanych" do swoich mieszkan
    • Gość: wariat Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.subscribers.sferia.net 22.12.11, 13:55
      Karwia, nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Kupiłeś mieszkanie na kredyt, w spłacie którego pomaga ci państwo. Ty mogłeś je wynająć po niższej cenie niż na rynku, a jednocześnie i tak zarabiałeś. Czyli dopłacam ( dopłacałem ) do twoich zysków.
      Po zmianie przepisów, nie będziesz miał już dopłaty, więc teraz stajesz w 'obronie' małżeństwa, bo wg twojej 'wiedzy' nie będzie ich stać na wynajem.
      Oczywiście mogę być wariatem, ale dla mnie to jest sytuacja co najmniej patologiczna.
    • ooromciooo Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 22.12.11, 14:34
      Ktoś powinien poinstruować rodzinę która wynajmuje mieszkanie, aby nie płaciła nic poza opłatami. Ciekawe coś byś zrobił gdyby okazało się że w takiej sytuacji nic nie możesz zrobić :)
    • Gość: realista Wytłumacz jeszcze... IP: 67.159.36.* 22.12.11, 15:40
      Czemu 6 studentów miałoby chcieć tłoczyć się na 48 metrach jeśli może sobie wynająć w podobnej kwocie mieszkanie 2x większe? dom.gratka.pl/mieszkania-do-wynajecia/lista/,warszawa,ochota,2000,2700,20,sp_0,1,dz,co,cd,li,sr,s.html
    • Gość: kk Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 178.73.48.* 22.12.11, 17:37
      takie mądrale na forum a nikt nie zauważył, że w przypadku kredytów sprzed nowelizacji zakaz wynajmu jest w sposób oczywisty sprzeczny z Konstytucją. Na pierwszego, który złoży skargę konstytucyjną, nie trzeba będzie długo czekać
      • sammler Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 22.12.11, 18:24
        To co? Może ty się pofatygujesz? A co do meritum sprawy, przeczytałem właśnie treść ustawy i nie widzę tam "zakazu wynajmu", o którym piszesz. Widzę jedynie zapis, który pozbawia docelowego kredytobiorcę dopłat w kilku przypadkach. A to chyba trochę coś innego, prawda?

S.
        • Gość: MatkoBosko Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.play-internet.pl 22.12.11, 19:06
          Ale widzisz, niezależnie czy ustawodawca przewidział że będą takie kombinacje z dotowanym mieszkaniem jak wynajem go, taki zapis powinien być od początku. Branie dopłat od podatników do kredytu i jednoczesne wynajmowanie tego mieszkania i branie za to kasy do własnej kieszeni to jest przecież zwykła kradzież. Wynajmujesz to stać Cię żeby spłacać kredyt 'rynkowy', bez dopłat. Chcesz wynajmować? ok, ale wara od publicznych pieniędzy, kupuj bez dopłat.
          • sammler Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 22.12.11, 22:39
            Gość portalu: MatkoBosko napisał(a):

> Wynaj
            > mujesz to stać Cię żeby spłacać kredyt 'rynkowy', bez dopłat. Chcesz wynajmować
            > ? ok, ale wara od publicznych pieniędzy, kupuj bez dopłat.

Całkowicie się z tym zgadzam. Dlatego pytam, czemu mój przedpiśca pisze coś o "zakazie wynajmu". Mieszkanie będzie mógł nadal wynajmować, ale bez dopłat z budżetu. Albo rybki, albo akwarium...

S.
        • Gość: realista Ale o co chodzi? IP: *.centertel.pl 22.12.11, 23:44
          Tak czy siak wygląda to na naruszenie zasady ochrony praw nabytych + działanie prawa wstecz... Ciekawym jak to sobie BGK(zapewne) wykombinował... Bo jakoś musiał, sprawa jest na tyle rażąca że nie możliwe żeby to po prostu ichni prawnicy przeoczyli
          • sammler Re: Ale o co chodzi? 22.12.11, 23:54
            Gość portalu: realista napisał(a):

> Tak czy siak wygląda to na naruszenie zasady ochrony praw nabytych + działanie
            > prawa wstecz...

Póki co nie mam żadnych podstaw, by tak sądzić.

S.
          • Gość: Matko Re: Ale o co chodzi? IP: *.play-internet.pl 23.12.11, 11:54
            Nie jest to żadne naruszenie. W ustawie dotyczącej dopłat jest zapis, że dotyczą one lokali kupowanych na tzw. "zaspokojnie własnych potrzeb mieszkaniowych", tzw. pierwszego mieszkania. Intencją ustawodawcy nie było od początku dopłacanie cwaniakom biorącym dotowany kredyt a potem wynajmującym takie mieszkania na rynku. W sąsiednim wątku jest dokładny cytat z tych przepisów. Od razu więc wynajmować takich mieszkań nie było można a teraz się tylko ktoś zorientował że można nieco zaoszczędzić na wpłatę 5mld 6URO do EU odbierając iluś kredytobiorcom z RNS dopłaty w związku z wynajmem :)
            • rydzyk_fizyk Re: Ale o co chodzi? 23.12.11, 19:39
              Najwyraźniej Vincentowi się nie podobało gdy mu ktoś bezczelnie ekstrapolował wydatki na kolejne 8 lat :)
        • Gość: kk Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.interdom.net.pl 24.12.11, 01:17
          to, że coś można robić, ale w takim przypadku utraci się prawa, których utrata wcześniej nie groziła, jest efektywnie tożsame zakazowi. To tak, jak nie ma zakazu kradzieży - w kodeksie karnym jest tylko sankcja za kradzież.

nie rozumiem piętnowania osób chcących wynająć mieszkanie kupione z kredyt z RNS. A jeżeli po 5 latach ktoś zechce zmienić na większe, bo rodzina się powiększy, ale nie poprzez sprzedaż dotychczasowego, ale wynajęcie go i jednocześnie zakup drugiego?
          • sammler Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania 24.12.11, 08:33
            Gość portalu: kk napisał(a):

> to, że coś można robić, ale w takim przypadku utraci się prawa, których utrata
            > wcześniej nie groziła, jest efektywnie tożsame zakazowi.

Nie, to nie jest tożsame z zakazem.

S.
          • Gość: jasiu Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 178.73.30.* 24.12.11, 11:12
            ja tez nie rozumiem czemu inwestycyjny zakup mieszkania na wynajem jest pietnowany w przypadku programu majacego wspierwac zakup mieszkania do celow mieszkalnych a nie komercyjnych
            i jeszcze bardziej mnie dziwi czemu ustawa wspierajaca zakup pierwszego mieszkania nie pozwala mi kredyowac go tym programem

skandal zeby w panstwie prawa do takich niegodziwosci dochodzilo
            • Gość: jasiu Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: 178.73.30.* 24.12.11, 11:14
              poprawka mialo byc
              i jeszcze bardziej mnie dziwi czemu ustawa wspierajaca zakup pierwszego mieszkania nie pozwala mi kredyowac zakupu drugiego mieszkania tym programem
    • Gość: zxcv Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.dynamic.chello.pl 23.12.11, 13:51
      Czyli cwaniaczku, dotychczas wszyscy dopłacaliśmy z podatków do twojego interesiku. Idź się wypchaj trocinami. Nawet wstydu nie masz.
    • rzekiprzeplynelem to musisz jakies pietrowe łózka kupic 23.12.11, 17:53
      Gość portalu: jann napisał(a):

> Do tej pory wynajmowałem swoje mieszkanie legalnie młodemu małżeństwu z dziecki
      > em , moja rata wynosi 1300, oni płaca mi 1800. niestety nowa ustawa zabrania mi
      > wynajmowania mieszkania z dopłatą, muszę więc zrezygnować z dopłaty i moja rat
      > a wyniesie teraz 2200 zł. w związku z tym muszę podnieść czynsz za mieszkanie d
      > o 2700 zł, niestety rodziny nie stać na taki wydatek muszę ich wyrzucić z miesz
      > kania, mieszkanie wynajmę 6 studentom którzy zapłacą mi każdy po 450 zł.
      >
      > Na zmianie przepisów ja nic nie stracę, straci młoda rodzina bo musi sobie szuk
      > ać innego lokum, tracą tez sąsiedzi bo zamiast cichej rodziny będą mieli za sąs
      > iadów 6 studentów - zapewne głośno się zachowujących.
    • Gość: lol Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.lodz.mm.pl 25.12.11, 19:38
      Mam pomysł - co sie bedziesz "szczypał"? Wynajmij od razu 12 studentom - dwa razy wiecej od razu zarobisz!!!
    • Gość: Marek Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.11, 08:32
      Swoją drogą, otwarcie działalności gospodarczej w takim mieszkaniu też chyba podpada pod cofnięcie dopłaty. Na to się również można naciąć w niezbyt zamierzony sposób.
    • Gość: weer Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.ip.netia.com.pl 29.12.11, 13:23
      dalej wynajmuj temu małżeństwu - nikt tego i tak nie będzie sprawdzał
      • Gość: gość Re: zmiany w RnS - a wynajem mieszkania IP: *.basl.cable.virginmedia.com 29.12.11, 19:19
        chyba że rodzinka przestanie płacić. Co wtedy zrobisz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka