Dodaj do ulubionych

ulica Wiosenna

02.02.12, 12:05
Nasz burmistrz zabrał głoś w sprawie naszej "ulicy" i przyznam szczerze, że jest w tym trochę racji. Na 400 mieszkań przy Wiosennej ludzie zameldowani są w zaledwie. . . . 69!!!
Wnioskiem tego raczej nie prędko powstanie asfaltowa nawierzchnia.
Link do wypowiedzi burmistrza TU
Obserwuj wątek
    • adasko1982 Re: ulica Wiosenna 02.02.12, 19:58
      Drodzy Państwo,
      dlaczego niema takich problemów w Warszawie?Ponieważ każdy deweloper budując osiedle ma obowiązek wybudować do niego drogę i tak np.powstają osiedla w polach do których są doprowadzone drogi asfaltowe,bez obciążania kieszeni miasta.Dlaczego w Ząbkach, skoro jest tak ciężko nie można bylo wprowadzić takiego warunku?Dlaczego to my mieszkańcy mamy ponosić koszta?Dlaczego mamy postawiony warunek,że musimy sie zameldować a wtedy nam wybudują droge,a może miasto najpierw zrobi coś dla nas i wybuduje drogę a my się wtedy zameldujemy?My już jakiś ruch zrobiliśmy chcieliśmy zamieszkać w Ząbkach.a co dostaliśmy w zamian?nic...droge która wyglada jak pole minowe?Centrum miasta a ul.Wiosenna sieje postrach dla mieszkańców i odwiedzających.Ciągle burmistrz nam wypomina,że brakuje meldunków.może czas żebyśmy porozmawiali z Panem burmistrzem.Narazie obiecał tunel,pływalnie i co?brakuje caigle pieniędzy na te inwestycje a już obiecuje cuda wianki na ulicy Wiosennej.
      • insignia928 Re: ulica Wiosenna 03.02.12, 16:49
        sięgnęłąm do źródła i zapoznałam się z przytoczoną wypowiedzią Pana Burmistrza.
        Primo: na naszym osiedlu nie ma 400 mieszkań; wliczając nawet I i II etap (a to są tylko 2 bloki, średnio w każdym po 40mieszkań), łącznie na naszym Ietapie III jest 170 mieszkań. skąd ta liczba 400 mieszkań?
        Secondo: Pan burmistrz wspomniał o tym, że "na 400 mieszkań zameldowanych jest 150 osób". 150 osób zameldowanych to wcale nie jest mało, jak chciałby przedstawić nasz Pan Burmistrz. Pozatym, Pan Burmistrz nie wspomniał o tym, że niektóre mieszkania nie są jeszcze sprzedane, oraz częsć lokali być może była nabyta w celach inwestycji). Chciałabym wiedzieć, ile mieszkańców jest zameldowanych na nowowybudowanych ulicach Ząbeczek, takich, jak: ul. Sosnowa( w większości domy jednorodzinne), ul. ks. Rychlińskiego (same jednorodzinne) oraz ul. Jana Pawła?
        Tertio: Kochany pan Burmistrz łaskawie nie wspomniał o tym, że na ul. Wiosennej znajdują się (oprócz 3 osiedli i 150 osób zameldowanych) liczne sklepy i lokale usługowe, sala bankietowa, bazarek miejski (które to podmioty regularnie odprowadzają podatki do budżetu miasta).

Problem osób niezameldowanych nie dotyka tylko i wyłącznie cudnych i wyjątkowych Ząbeczek; problem ten istnieje również w Warszawie (na dużo większą skalę), innych miastach i dotyczy absolutnie wszystkich miejscowości położonych blisko dużych miast.
        Więc może Pan Burmistrz weźmie pod uwagę stan faktyczny i mam nadzieję, że będzie przedstaiwał fakty sciśle oparte o faktyczną liczbę mieszkańców, a nie uprawiał hipokryzji i twierdził że 150 osób to mało na tak ulicę, która mierzy raptem kilkaset metrów.
        • adasko1982 Re: ulica Wiosenna 03.02.12, 18:10
          W 100%-ach zgadzam sie z powyższą wypowiedzią.To wszystko jest prawda i prosze o umieszczenie tej samej wypowiedzi na stronie zabki24.pl lub bezpośrednio na stronie urzedu miasta.Oprócz naszego forum rownież zamieścilem swoja wypowiedz na podanych powyżej stronach.Jeżeli Szanowny Pan Burmistrz jest tak spostrzegawczy to może przeczyta co my mamy do powiedzenia.Tylko widzi naszą Wiosenną,która sieje postrach ale czy zrobił choć troche na tej drodze żeby nas zachecić do zameldowania?wlaśnie ciekawe czy w innych miejscach Ząbek wszyscy tak sie meldują.Może już czas żebyśmy tak jak walczyliśmy o dokończenie naszego osiedla również zaczeli walczyć o nasza drogę:(
          • extreme78 Re: ulica Wiosenna 03.02.12, 19:41
            Osobiście byłbym za tym, żeby zacząć wywierać bezpośredni nacisk na miłościwie panującego na ząbkowskich włościach Perkosia I Wielkiego. Pisać maili nie ma sensu bo nie odpisuje i pewnie nie czyta więc trzeba zacząć nawiedzać jegomościa w urzędzie. Ja jestem w gotowości, ktoś jeszcze?
        • m.dzinkans Re: ulica Wiosenna 04.02.12, 15:58
          Proszę Państwa,

Burmistrz ma rację w temacie ilości lokali bo ul. Wiosenna to nie tylko osiedla Dolcan'u! Proszę doliczyć jeszcze budynek Ciałbud'u i osiedle Anłuk'u i wyjdzie z pewnością więcej lokali niż tylko przytacza Burmistrz.
          • insignia928 Re: ulica Wiosenna 05.02.12, 16:46
            do @ m.dzikans:
            Sz.P.,
            nie kwestionuję sumarycznej ilości lokali (Dolcan, Anłuk+Ciałbud) oraz racji Burmistrza co do ilości lokali.
            Nie akceptuję natomiast hipokryzji i zakłamania na blogu Burmistrza, bezpodstawnego podziału mieszkańców na "lepszych i gorszych" (być może podstawa jest, w tym przypadku polityczna?) oraz traktowania niektórych mieszkańców po macoszemu.
            Za przejaw hipokryzji uważam tłumaczenie szanownego Burmistrza, a mianowicie:"...tylko 150 osób zameldowanych na ul. Wiosennej", jak już wcześniej napisałam, jest to bardzo dużo jak na ulicę, która liczy raptem kilkaset metrów.
            Ul. Rychlinskiego oraz Sosnowa liczą po kilka kilometrów i nie sądzę, że zameldowanych jest tam więcej, niż 100osób.

stosowanie przez Burmistrza tesktów w istnie macierewiczowskim stylu oraz zamieszczanie tego na blogu skrajnie mnie nie odpowieda. Najchętniej, zagłosowałabym na kandydata, który opowie się za przyłączeniem do Warszawy.
            Przykro to stwierdić, ale granica UE nie przebiega za Radymnem czy Terespolem, jak sądzi większość obywateli naszego kraju; ta granica, moim zdaniem, przebiega właśnie tam, gdzie zaczyna się powiat Wołomiński oraz Miński.
      • rukwiak Re: ulica Wiosenna 13.02.12, 08:41
        adasko1982 powiedz mi proszę na jaki artykuł i jakiej ustawy się powołujesz?
        Już to dokładnie sprawdzałem, miasto faktycznie nie ma możliwości prawnych wymuszenia na deweloperze tego aby ten wybudował drogę bo to jest obowiązek gminy. To, że w Wawie często deweloper tak robi wynika głownie z tego, że bardziej mu zależy na kliencie niż w Ząbkach....
      • kll777 Re: ulica Wiosenna 16.02.12, 09:08
        Być może przy ul. Wiosennej jest 400 lokali, nie mam takiej wiedzy- może ktoś policzył? W moim bloku jest 46 z czego na mojej klatce 10 w tym: 2 niesprzedane, w dwóch mieszkają właściciele, 6 wynajmowanych. Jeżeli sytuacja wygląda podobnie na innych klatkach i w innych blokach to nie doczekamy się asfaltu na Wiosennej, jeżeli Pan Burmistrz nie spojrzy szerzej na ten problem. Po pierwsze sam meldunek nie ma większego znaczenia, ważne jest to gdzie odprowadzamy podatki. Teoretycznie (zgodnie z przepisami) Ci, którzy wynajmują lokale powinni płacić podatki od wynajmu, najemcy powinni się rozliczać zgodnie z miajscem zamieszkania- część tych podatków powinna wracać do gminy. Po drugie od każdego lokalu płacony jest podatek od nieruchomości, który trafia do gminy. Gdyby Pan Burmistrz miał wiedzę odnośnie tego ile z osób mieszkających i posiadających lokale przy Wiosennj faktycznie nie odprowadza podatków zgodnie z przepisami, a nie ile osób się niezameldowało i podzielił się tą wiedzą, to byłoby o czym dyskutować. Ponadto ulica Wiosenna jest w centrum Ząbek- dookoła sklepy, bazar- a z tego korzysta większość mieszkańców Ząbek- nie tylko Ci którzy mieszkają bezpośrednio przy Wiosennej. Nie muszę dodawać, że centrum miasta powinno być wizytówką miasta- w przypadku Ząbek jest odwrotnie. Co do dewelopera to również w jego interesie jest by wylano asfalt na Wiosennej- przypuszczam, że to by spowodowało wzrost zainteresowania niesprzedanymi mieszkaniami. A sąsiadów, którzy się niezameldowali zachęcam, aby to zrobili, formalności przy tym niewiele a korzyści znaczne, np. można oddać głos w wyborach samorządowych.
        • tk-1 Re: ulica Wiosenna 17.02.12, 08:50
          ... tyle że "oddać głos w wyborach samorządowych" to jest korzyść wyłącznie dla wybieranych, a nie wybierających

już dawno to sobie uzmysłowiłem i z tego też względu nie biorę udziału w żadnych wyborach juz od conajmniej 10 lat

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka