Dodaj do ulubionych

Mocny ruch cen ziemi

IP: *.home.aster.pl 14.04.12, 21:37
W wlasnie mijajacym tygodniu otrzymalem kilka ofert na działki. Jest to proba znalezienia ciekawej ziemi w okolicach Wawy. Przez ostatnie 1,5 roku niczego nie szukalem, dałem sobie spokój bo nie wyrabialem nerwowo jak slyszalem czego ludzie oczekuja w zamian za swoje dzialki. Z kilku ofert 2 sa moim zdaniem bardzo ciekawe. Pierwsza dotyczy dzialki ktora mnie interesowala juz wczesniej jednak z braku mozliwosci odpuscilem. Dzialka jest usytuowana w okolicach Podkowy Lesnej. Troche ponad 1100 m2. Na koniec 2008 wlasciciel wolal za nia 610tys zl. We wtorek bylem w szoku bo facet zaproponowal 130 tys zl o ile zdecyduje sie w miare szybko. Byc moze to jakas pilna sprawa i stad cena. Byc moze nie bo np w Siestrzeni przy Katowickiej mam oferte na troche ponad 3000m2 w cenie za metr 45złm2. W 2009 za dzialke oddalona od tej o ok. 3km przyjmowano z łaską 210 zl/m2. Teraz sie zastanawiam czy po prostu nie poczekac jeszcze bo z tego co wlasnie sie orientuje w innych okolicach ziemia tez leci na łeb i szyje(z roznym natezeniem). Napiszcie czy waszym zdaniem warto jeszcze czekac na spadek cen? W tej chwili mi sie nawet nie pali bo swoja sytuacje mieszkaniowa mam opanowana ale wczesniej czy pozniej chcialbym zamieszkac pod miastem, na to chwile czy w 2013 czy 2020 bez znaczenia.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: facio Re: Mocny ruch cen ziemi IP: *.unknown.vectranet.pl 14.04.12, 22:29
      Ta działka 3000m2 w tej cenie 45zł/m2 to okazja jakich dawno nie widziałem. Jeśli ci odpowiada lokalizacja to ja bym brał teraz.
    • Gość: KJ Re: Mocny ruch cen ziemi IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.04.12, 22:39
      Ja bym brał. Osobiście wielkich ruchów cen nie zauwazyłem a troche się tym interesuje od kilku lat, choc w innej okolicy. Czasem na rynku pojawiają sie takie super okazje jak piszesz ale to sa pojedyncze oferty.
    • Gość: placówka Re: Mocny ruch cen ziemi IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.04.12, 23:48
      ja biorę dwie a nawet trzy bo przecież wszystkim wiadomo, że działki przy Warszawie są najcenniejsze na świecie
    • bartdab Re: Mocny ruch cen ziemi 14.04.12, 23:58
      Podaż ziemi w przeciwieństwie do mieszkań znacząco już nie wzrośnie (są jedynie grunty państwowe lub gminne, które mogą pójść na rynek). Ceny oczywiście mogą się zmieniać ale to już zależy od popytu a nie podaży (bo ta ma charakter stały).
      • Gość: d Re: Mocny ruch cen ziemi IP: 94.75.112.* 15.04.12, 00:40
        bartdab napisał:

> Podaż ziemi w przeciwieństwie do mieszkań znacząco już nie wzrośnie (są jedynie
        > grunty państwowe lub gminne, które mogą pójść na rynek).

BZDURA! WOKÓŁ PEŁNO PÓL DO ODROLNIENIA!
        • Gość: obeznany Re: Mocny ruch cen ziemi IP: *.ip.netia.com.pl 17.04.12, 10:08
          Oczywiście, że bzdura!! I to totalna, ponieważ:
          1) Ubywa ludzi (wchodzący niż demo, wyjazdy na zachód zamiast ze wsi do miasta)
          2) Poprawa dróg dojazdowych
          3) Zwiększenie mobilności ludzi (migracja ludzi z centrów na obrzeża)
          4) Odralnianie, i coraz częściej
          5) SCALANIE GRUNTÓW (co leży w interesie i gmin i rolników). Gminy są zainteresowane podatkami, a rolnicy wzrostem wartości. Obecnie ziemia ta w wyniku dzielenia przez kilka ostatnich pokoleń jest czasami w paskach 5m szerokości i długości kilometra - zupełne nieużytki, porośnięte chaszczami. Znam kilka lokalizacji scaleń gruntów wokół Warszawy. Niektóre scalane tereny zajmują 10 hektarów, ale inne ok. 300 hektarów (słownie: trzysta hektarów). I to 30 minut jazdy samochodem od centrum Warszawy. Scalenie zajmie ok 2,5 do 3 lat. Powstanie WIELE TYSIĘCY nowych działek budowlanych!!! WIELE TYSIĘCY działek po ok. 800-1400 mkw. każda.
          Tak więc argument o braku ziemi jest bzdurą.
    • Gość: jacek to wyglada bardzo prawdopodobnie IP: *.speed.planet.nl 15.04.12, 09:05
      w latach 2007-8 po tym jak mieszkania osiagnely absurdalne ceny spekulanci ruszyli po dzialki - sprzedawalo sie wszystko, jak tylko zeszla woda z dzialek

orne pole 5 km od Podkowy Lesnej stawalo sie "sloneczna dzialka w Podkowie Lesnej" i osiagalo zawrotne ceny, jesli ktos zdazyl sprzedac ...

banki dawaly kredyty na 30 lat, a operaty szacunkowe promieniowaly optymizmem

po 5 latach splacania kredytu okazalo sie, ze nie ma chetnych na odkupowanie po wyzszych cenach, a brak pieniedzy, spadek cen mieszkan, brak uzbrojenia i mozliwosci dojazdu wyklucza mozliwosc realizacji marzenia o wlasnym domu pod miastem

czy to czas na kupowanie - i tak, bo mozna trafic duzo taniej piekna, uzbrojona dzialke, za calkiem dobrym dojazdem i nie, wiekszosc dzialek ma wartosc 0.

orne pole ma wartosc uzytkowa dla rolnika - po podzieleniu na dzialki moze sie okazac, ze nie da sie tam nic wybudowac bez poniesienia ogromnych kosztow - w efekcie "tanie" dzialki moga okazac sie drozszymi od tych polozonych w istniejacych skupiskach miejskich

a tak naprawde - widzac wysyp licytacji komorniczyc na domy, mieszkania i dzialki - moze sie okazac, ze prawdziwe okazje to domy - a nie "tanie" dzialki
      • Gość: kiki Re: to wyglada bardzo prawdopodobnie IP: *.home.aster.pl 15.04.12, 10:37
        dziekuje wszystkim za konstruktywne odpowiedzi. Musze sie jeszcze z tym tematem przespac. Obie z dzialek maja swoje + i -. Ta w Podkowie lezy przy lesie, jest bardzo malownicza i prawie w kwadracie. Jest prad przy dzialce ale to wszystko. Z koleji w Siestrzeni jest tez sympatycznie(pomimo ze do lasu kawalek i nie tak kameralnie) jest troche dalej od Wawy(tj miejsc na ktorych mi zalezy) i tzw miejsc uzytecznosci publ. Jest za to dostep do gazu choc trzeba go ok 300m pociagnac, prad, minusem jest to ze ma jedynie 30m szerokosci.
        • Gość: życzliwie donoszę Re: to wyglada bardzo prawdopodobnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.12, 11:30
          Na "okazję" w pobliżu Podkowy Leśnej bardzo uważaj.
          Wiele działek jest na nieprzepuszczających wodę iłach i glinach, przy bardzo wysokim poziomie wód gruntowych i braku możliwości odprowadzenia wody. Biorąc pod uwagę kompletnie zdewastowany system irygacyjny w okolicy, nadają się one raczej na staw rybny niż na budowę domu. Nie kupuj tam nic bez ekspertyzy geodezyjnej i dokładnego wywiadu z sąsiadami ( o ile to nie oni sprzedają działkę).
          • Gość: weer Re: to wyglada bardzo prawdopodobnie IP: *.ip.netia.com.pl 17.04.12, 10:50
            dokładnie - parę stówek zainwestowanych w odwiert nie zaszkodzi.
            widziałem już napaleńców, którzy bez ekspertyzy, napaleni kupowali działki po dużych cenach i potem za jeszcze większe pieniądze musieli palować lub robić studnie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka