Dodaj do ulubionych

DOLCAN-REMBERTÓW

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.03.02, 09:00
Poszukuję sąsiadów zaniepokojonych sytuacją na osiedlu - od 3 tygodni sytuacja
w lokalach wygląda podobnie - czyli nic sie nie dzieje, a nagle przerzucono
front robót na elewacje zewnętrzne. Jakie obiecano wam terminy realizacji
inwestycji i czy macie w umowie punkt mówiący o odpowiedzialności inwestora w
wypadku opóźnień.
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.allianz.pl 11.04.02, 16:56
      Cześć, W umowie mam zastrzeżone, że za każdy dzień zwłoki od 30.03.2002 r. będą
      naliczane odsetki, a rozliczenie przy oddaniu mieszkania będzie uwzględniało
      kwotę o którą pomniejszona będzie ostatnia rata. W marcu otrzymałam informację,
      że na oddanie mieszkań w budynku A można umawiać się telefonicznie od
      15.04.2002 r. -czyli już w poniedziałek. Mam nadzieję, że cała akcja oddawania
      mieszkań nie będzie przedłużana przez Dolcan, a terminy oddania mieszkania będą
      wyznaczane jeszcze w kwietniu. Poczekamy-zobaczymy.
      Mam pytanie - czy może wiesz jakiej firmy są drzwi wejściowe - antywłamaniowe
      zakładane przez Dolcan i jakiej są klasy?
      Pozdrawiam
      anka
      • Gość: Robcio Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 09:06
        Niestety o drzwiach wiem tylko tyle, że pytano znajomych z innego mieszkania o
        kolor - niebeiskie (garnatowe) lub brązowe. Pismo o odbiorze również otrzymałem.
        • Gość: Paweł Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.zibi.com.pl 12.04.02, 13:19
          Cześć,

Jeżeli chdzi o drzwi, to nie wyglądają najlepiej. Wydaje mi się, że nie są
          antywłamaniowe, tylko przeciwpożarowe. Na początku miały być Gerdy, ale nie są
          ani Gerdy, ani Dierra, ani chyba żadnej fajnej firmy. Ja zrezygnowałem.
          Ja mam mieszkanie w bloku B, a tam mieszkania mają oddawać od 10 maja. Chyba
          jednak poczekam aż zrobią elewacje zewnętrzne.

Pozdrawiam,
          Paweł
          • Gość: Aga Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: 62.89.99.* 17.04.02, 15:11
            Ja kupiłam mieszkanie w Ząbkach przy Szwoleżerów i szczerze mówiąc jestem
            załamana. Dolkan ma już chyba ze 3 miesiące opóźnienia. Powinni już wstawiać
            okna (według harmonogramu) a oni budują dopiero 1 pietro. Chyba wstrzymam im
            wpłaty transz. Czy Inwestycja w Rembertowie jest oddawana zgodnie z terminem?
            Jeszcze jedno pytanie, czy wpłacaliście Vat razem z ratami czy raczej były to
            wpłaty jednorazowe? Ja teraz spłacam wszystko na razie bez Vatu i zastanawiam
            się co mi za to grozi. Jeżeli ktoś ma podobne doświadczenia proszę o kontakt.
            A w ogóle jak tam Wasze mieszkanka?
            • Gość: Pablo Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.centertel.pl 17.04.02, 17:34
              Powiem coś na uspokojenie (ale nie na uśpienie czujnośći). Mieszkam na osiedlu
              Orla w Ząbkach. Mieszkanie odebrałem z miesiecznym (tylko) opóźnieniem, choć
              początkowo myślałem, że dostane zawału. Budowa mego skrzydła ruszyła dopiero po
              wpłaceniu połowy wartości lokalu !!! Ogólnie jestem zadowolony ... ale spokuj
              to się ma dopiero po podpisaniu umowy notarialnej (co mam za sobą).
              • Gość: aga Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.waw.cdp.pl 18.04.02, 14:50
                To gratuluje. A jak tam wykończenie mieszkań? Jesteście zadowoleni?
                Możesz zdradzić jaki płacicie czynsz za m2?
                Z góry bardzo dziękuję.
              • Gość: tt7 Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.04.02, 22:53
                Gość portalu: Pablo napisał(a):

> Powiem coś na uspokojenie (ale nie na uśpienie czujnośći). Mieszkam na osiedlu
                > Orla w Ząbkach. Mieszkanie odebrałem z miesiecznym (tylko) opóźnieniem, choć
                > początkowo myślałem, że dostane zawału. Budowa mego skrzydła ruszyła dopiero po
                >
                > wpłaceniu połowy wartości lokalu !!! Ogólnie jestem zadowolony ... ale spokuj
                > to się ma dopiero po podpisaniu umowy notarialnej (co mam za sobą).

To ciekawa sprawa, bo Orla 8 miała być oddana w czerwcu 2001 a piece gazowe
                zakładali dopiero chyba w listopadzie, natomiast umowa notarialna była w tym roku
                ( i to z zastrzeżeniem Urzędu Gminy o jakichś niedoróbkach, warunkowe
                pozwolenie ), liczników prądu nie ma i nie wiadomo kiedy będą ( podobno błędy w
                projektach ). Co do jakości - to oszczędzanie na pracownikach spowodowało
                konieczność dużej ilości napraw. Na małe usprawiedliwienie firmy - nie za dobry
                projekt budynków, niepotrzebnie skomplikowany i podrażający ( np.każda klatka
                schodowa inna )oraz z oczywistymi absurdami ( nieizolowane piony kanalizacyjne na
                zewnątrz budynku, brak ogrzewania klatek schodowych) Mam nadzieję, że po kilku
                latach budynek się nie rozsypie bo dobrze się tam mieszka.

• Gość: Pablo Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.centertel.pl 23.04.02, 12:23
                  Mam mieszkanie na Orlej 4,6 (stąd inne doświadczenia...). Po pierwsze - całe
                  osiedle dzieli się na dwie części: Orla 4,6 (de facto jeden dom) oraz Orla 8.
                  Blok Orla 8 budowany był przez innego podwykonawcę, a sam projekt znacznie
                  różnił się od pierwotnego (moim zdaniem na niekorzyść): zwiększono ilość
                  mieszkań kosztem powierzchni - stąd dziwne układy itp. Z tego co wiem, ale nie
                  sprawdziłem dokładnie, Rembertów buduje podwykonawca, który postawił bloki Orla
                  4 i 6. Co do liczników prądu to wcale bym się nie martwił (założono je później
                  gdzieś pół roku po odebraniu lok. dzieki czemu nie płaciłem za prąd tzw.
                  budowlany). Klatki nie są ogrzewane grzejnikami, ale piece gazowe, które się
                  tam znajdują dają wystarczające ciepło (sprawdzone). Czynsz 2.50 pln za m2 +
                  woda,prąd,gaz. Ogólnie: jestem zadowolony, choć faktycznie było kilka usterek
                  niewielkiego kalibru (krzywy parapet, porysowana szyba w dwóch oknach...).
                  Słowem jak wszędzie trzeba CZUWAĆ ;-)
          • Gość: anka Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.allianz.pl 19.04.02, 17:01
            Wczoraj oglądałam proponowane przez Dolcan drzwi - są produkowane przez firmę
            Hormann.Osobiście z nich zrezygnowałam ale zastanawiam się ile mi odliczą za te
            drzwi. Z moich informacji w firmach które zkładają te drzwi koszt (bez Vat-u i
            montażu) był na poziomie 900,00 zł. Więc z niecierpliwością oczekuję na
            wyliczenia firmy Dolcan.
            W sekretariacie Dolcan-u dowiedziałam się że osobą odpowiedzialną za odbiór
            mieszkania z ich strony jest kierownik budowy. Ustaliłam więc z nim wstępny
            termin odbioru na 10-12.05.2002. Zobaczymy czy to wszystko wypali.
            Czy u was sprawa odbioru wygląda podobnie?
            Pozdrawiam,
            anka
            • Gość: Jasio Re: DOLCAN-REMBERTÓW IP: *.tpnet.pl / *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.04.02, 14:45
              Mam pytanie jaki jest stan waszych mieszkań ?
              Czy sa podciagniete wszystkie media, zainstalowane
              grzejniki itp ?
              Co tek naprawde daje wczesniejsze odebranie mieszkania,
              gdy nie ma jeszcze miejsc parkingowych tynkow zewnetrznych
              itp ?
              Co powinno byc spelnione przy odbiorze mieszkan ?

Troche duzo pytan, ale tez chcial bym odebrac mieszkanie
              w budynku B okolo 10 - 12 maja i zaczac przestawiac scianki
              dzialowe i wykanczac kuchnie i lazienke.

Pozdrawiam sasiadow, Jasio

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka