Dodaj do ulubionych

WSM Nowy Dom 82

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.04.01, 00:04
Zamierzam rozpocząć budowę z WSM Nowy Dom 82. Czy ktoś ma jakiekolwiek
doświadczenia z tą spółdzielnią. Będę wdzięczny za jakiekolwiek opinie w
krótkim czasie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Joanna Re: WSM Nowy Dom 82 IP: *.mofnet.gov.pl 17.04.01, 09:39
      Znajomi wybudowali sobie u nich mieszkanie na Gocławiu na ul. Znanieckiego i są
      bardzo zadowoleni, opóźnili się z robotą ale mieszkanie było solidnie
      wykończone. Ogólnie sa bardzo zadowoleni. Spółdzielnia jest sprawdzona i
      podobno rzetelna.
    • Gość: Beata Re: WSM Nowy Dom 82 IP: 194.204.172.* 17.04.01, 09:54
      Ja też słyszłam pozytywne glosy od znajomych, ktorzy mieszkaja przy Targowej
      (Targowa była budowana stosunkowo dawno). Sama byłam zainteresowana ich nową
      inwestycją "Słoneczny Stok", ale zrazily mnie 2 rzeczy:
      - cena podlega co miesiąc indeksacji o 1% -(?) pierwszy raz coś takiego
      słyszałam
      - pewien zapis w umowie mówiący o tym, że koszt budowy ustalany jest
      ostatecznie po rozliczeniu zadania inwestycyjnego, wg kosztów faktycznie
      poniesionych, a Spółdzielnia zastrzega sobie prawo zmiany warunków umowy w
      przypadku wzrostu kosztów budowy.
      Z takimi zapisami w umowie trzeba uważać.
      • Gość: Przemo20 Re: WSM Nowy Dom 82 IP: 157.25.183.* 23.05.01, 13:22
        Po pierwsze małe sprostowanie: spółdzielnia nazywa się "MSM Nowy Dom 82".
        Ja w kwietniu podpisałem umowę na mieszkanie na osiedlu Milenium na Tarchominie.
        Zanim jednak do tego doszło sprawdziłem wsześniejsze inwestycje i na szczęście
        okazały się w porządku. W zeszłym roku MSM oddała osiedle na Van Gogha i po
        mimo identycznych zapisków w umowie okazało się, że mieszkańcy nie muszą nic
        dopłacać, a dodatkowo dostają co miesiąc upust w rachunkach telefonicznych. MSM
        sama wybudowała kanalizację pod instalację telefoniczną za środki pozostałe po
        zakończeniu budowy, a TPSA zwraca teraz te pieniądze.
        Co do miesięcznej indeksacji ceny metra mieszkania to wg mnie jest to bardzo
        uczciwe postawienie sprawy. Wiadomo, że ceny materiałów i robocizny rosną. Po
        co narażać się na późniejsze kolosalne dopłaty? Indeksacja daje większą pewność
        Tobie i inwestorowi, że nie będzie na koniec niespodzianek. Poza tym możesz
        wcześnie spłacić całość, a wtedy cena mieszkania będzie tańsza.
        • Gość: beata Re: WSM Nowy Dom 82 - do Przemo IP: 194.204.172.* 24.05.01, 14:37
          Chyba masz sporo racji. Po miesiącach poszukiwań na rynku czegoś sensownego
          (cenowo, lokalizacyjnie no i w aspekcie developera) znowu wróciłam do oferty
          MSM Nowy Dom 82. W związku z tym chciałam cię zapytać czy pytałeś może
          mieszkańców innych osiedli budowanych przez Nowy Dom o szczegóły współpracy.
          Interesuje mnie też sposób administrowania tej spółdzielni (np. wysokość
          czynszu). I jeszcze jedno: wiem, że umów ze spółdzielniami nie można
          negocjować, ale może wynegocjowałeś jakieś "bonusy" lub ustępstwa z ich strony?
          Pzdr.
          Beata
          • Gość: Zbyszek Re: WSM Nowy Dom 82 - do Przemo IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.05.01, 19:37
            Ja podpisalem umowe na mieszkanie w osiedlu "sloneczny stok" w zeszlym roku.
            Niestety nieudalo mi sie nic wynegocjowac. Natomiast ciekaw jestem co ci
            powiedzieli o terminach rozpoczeciu inwestycji, bo niestety to jest chyba pieta
            Achillesowa tej inwestycji. Mi mowili ze na wiosne tego roku na 100 %. Owszem
            rozpoczela sie ale drogi dojazdowej do budowy :)
            • Gość: beata Re: WSM Nowy Dom 82 IP: 194.204.172.* 25.05.01, 08:46
              W ulotce figurowal IV kw. 2000r. Wybieram sie do biura jutro, wiec zapytam jak
              to z tym terminem rozpoczecia jest. Bylam przy Braclawskiej 2 dni temu, zeby
              zobaczyc sobie co i jak. Dzialka jest i owszem porzadnie ogrodzona, ale ... na
              tym sie konczy. Podgladajac przez ogrodznie mozna zobaczyc dziewiczy teren.
              Nawet zaplecza budowy tam jeszcze nie ma. Drogi na potrzeby budowy tez niestety
              nie widzialam, ale mmoge sie mylic, bo dzialka jest duza a ja nie chodzilam
              dookola.
              Zbyszku, czy musisz placic raty, mimo ze budowa jeszcze nie ruszyla z miejsca?
              • Gość: Zbyszek Re: WSM Nowy Dom 82 IP: *.dialup.medianet.pl 25.05.01, 10:46
                Jezeli chodzi o mnie to mam harmonogram wplat. I wlasciwie wplacilem juz dwie
                raty. Ale o ile wiem to jest z tym bardzo roznie i jestem w mniejszosci ktora
                wplaca. Niektorzy podpisywali umowy bez harmonogramu, ktory mial byc okreslony
                pozniej w aneksie. Ze wzgledu na fakt ze inwestycja sie opoznia prezes obiecal
                ze termin rat bedzie przesuniety. Obecnie obiecuja ze budowa ruszy na przelomie
                czerwca i lipca (ladne sformulowanie :) takze trzeba sie liczyc z wplatami juz
                w czerwcu, na razie mi niewiele udalo sie wynegocjowac. Spoldzielnia moim
                zdanie troche pokpila sprawe z pozwoleniem na budowe, ktorego uzyskanie ciagnie
                sie juz bardzo dlugo (protesty sasiadow, organizacji ekologicznych). Na dzien
                dzisiejszy zmienili projekt, i to ma pozwolic (zdaniem spoldzielni) na znacznie
                szybsze zalatwienie spraw formalnych z pozwoleniem na budowe.
                • Gość: beata Re: MSM Nowy Dom 82 IP: 194.204.172.* 28.05.01, 09:29
                  Wg najświeższych informacji z MSM Nowy Dom 82 pozwolenia na budowę spodziewają
                  się pod koniec czerwca.Projekt zmienili faktycznie i to znacznie (z 9
                  kondygnacji do 3 od strony Bracławskiej). Niestety, w związku z opóźnieniem na
                  starcie delikatnie sugerują, aby raczej nastawić się na odbiór mieszkania na
                  początku 2003 (a nie pod koniec 2002).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka