Dodaj do ulubionych

"AW-bud developer" z Wrocławia

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 21:01
Zamierzam skorzystać z oferty tej firmy i kupić mieszkanie. Ceny przystępne,
mały metraż, budynki po kapitalnym remocie, niska zabudowa. Czy ktoś jest już
szczęśliwym posiadaczem takiego mieszkania? Lokalizacja -Nowy Dwór
ul.Budziszyńska. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ansza Re: IP: *.ost-poland.com.pl 22.08.01, 08:02
      Ostatnio w Gazetach Wroclawskich (Wieczor Wroclawia, Gazeta Dolnoslaska),
      opisali, ze prezes tej firmy i ksiegowa za przekrety gospodarcze siedza w
      areszcie. Moge przeslac linki na artykuly.
      • Gość: Ewa Re: kupno mieszkania IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 22.08.01, 12:14
        dziękuję za szybką wiadomość. Bardzo proszę o te namiary na artykuły w gazetach.
    • Gość: ansza Re: IP: *.ost-poland.com.pl 22.08.01, 13:46
      Wrocławskie firmy wyłudziły 40 mln zł

Za pomocą tysięcy fikcyjnych faktur szefowie kilkunastu wrocławskich firm
      budowlanych ukradli 40 mln zł. Kilkakrotnie więcej niż powinno kosztowało nas,
      podatników, wyremontowanie zalanych szkół i szpitali. Oszuści przez trzy lata
      tak zawyżali koszty, że cena metra kwadratowego mieszkania w mieście wzrosła o
      30 procent.

- Dotychczas zarzuty przedstawiono 17 osobom, z których 4 zostały tymczasowo
      aresztowane. Ale to dopiero początek śledztwa - mówi Sławomir Cisowski,
      rzecznik prasowy dolnolśląskiej policji. Nie wyklucza on kolejnych zatrzymań.

Jednym z aresztowanych jest Roman U., właściciel kilku małych firm we
      Wrocławiu. Zdaniem policji, pomysłodawca "budowlanego przekrętu". Sąd
      zastosował też areszt wobec prezesa i głównej księgowej firmy
      budowlanej "AWbud".

Z rączki do rączki

W śledztwie ustalono, że Roman U. zaraz po powodzi dogadał się z panem J. z
      zarządu spółki "AWbud" (poszukiwany przez policję) i przedstawił mu pomysł
      na "szybką kasę". Pan J. pomysł omówił ze swoim prezesem i główną księgową.
      Zaczęły krążyć fikcyjne faktury VAT.

To jeden z przykładów wyłudzania pieniędzy: w budynku remontowanym przez
      firmę "AWbud"trzeba było zamontować 30 drzwi. Zlecenie otrzymała spółka Romana
      U., który wystawił fakturę za zamontowanie nie 30 a 60 drzwi, za np. 4 tys zł
      plus podatek VAT w wysokości 800 zł. Księgowa "AWbudu" akceptowała tę cenę i
      wystawiała nakaz przelewu i na konto spółki Romana U. wpływało 4800 zł . Z tej
      kwoty Roman U. brał do swojej prywatnej kieszeni 800 zł (VAT), a 4 tys zł.
      odnosił do "AWbudu", którymi dzielili się prezes i księgowa.

Drzwi w zalanym przez powódź budynku pracownicy "AWbudu" lub pracujący
      nieleganie "turyści" z Ukrainy. Właściciel budynku (spółdzielnia lub gmina)
      płacił nie za 30, a 60 drzwi, co podwyższyło cenę mieszkania. Podobny mechanizm
      był stosowany przy innych zleceniach budowlanych.

Wierzchołek góry?

Z naszych ustaleń wynika, że Roman U. "współpracował" nie tylko z AWbudem, ale
      też z sześcioma innymi firmami z Wrocławia i co najmniej trzema z Dolnego
      Śląska. Fikcyjne faktury dla zamieszanych w aferę przedsiębiorstw wystawiały
      także spółki kilkunastu kolegów Romana U. (z którymi dzielił się po połowie
      kwotami podatku VAT).

- Uproszczenie procedur przy zawieraniu kontraktów na roboty popowodziowe
      znacznie ułatwiło dokonywanie oszustw - tłumaczy kom. Cisowski. - Doszło do
      tego, że jeden z takich remontów został wyceniony na 400 tys. zł, ale wykonawca
      poprzez kolejne aneksy podwyższył jego koszt do 8 mln, czyli dwudziestokrotnie!

Większość popowodziowych remontów zlecała firmom budowlanych gmina Wrocław.
      Dlaczego nikt z urzędników nie wpadł na ślad finansowych przekrętów?

- Z firmą AWbud nigdy nie mieliśmy problemów - mówi Paweł Romaszkan z biura
      prasowego Urzędu Miasta. - Kilkakrotnie wygrywała przetargi na prace
      wykończeniowe przy większych inwestycjach. Wartość tych prac nigdy nie była
      większa niż 200-300 tys. i nie były to kwoty zawyżone, co potwierdziły liczne
      kontrole. O podejrzeniach co do tej firmy dowiadujemy się od dziennikarzy, bo
      policja o niczym nas nie poinformowała.

Bogumiła Nehrebecka, Anna Litwin - Wieczór Wrocławia

• Gość: Aga Re: IP: 62.32.130.* 29.08.01, 09:03
      Ja juz kupilam mieszkanie w AwBudzie. Jak na razie wszystko jest w porzadku.
      • Gość: Ewa Re: Do Agi IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 15.09.01, 12:49
        To znaczy że już mieszkasz? Ja mam już klucze i właściwie mogę się wprowadzać
        ale przy odbiorze mieszkania nie zauważyłam paru usterek. Czy teraz mogę
        wymagać ich usunięcia? Czy termin zawarcia aktu notarialnego w umowie wstępnej
        został dotrzymany? Proszę o jakieś wskazówki i uwagi. Z góry dziękuję.
        • Gość: Aga Do Ewy IP: *.waw.cdp.pl 24.09.01, 11:52
          Wszystko wskazuje na to, że bedziemy sąsiadkami. Twoja klatka to 37 czy 35?
          Moja 35. Klucze mam od 2 tygodni. Na poczatku wszystko było ok, ale później z
          każdym dniem znajdowały się nowe usterki. Wiekszość miałam poprawione od razu.
          Co do aktów notarialnych to słyszałam, ze na pewno będą jeszcze w tym roku.
          Pozdrawiam.
          ak2@2com.pl Napisz jak Ci idzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka