Dodaj do ulubionych

Segmentowce na Wawrze

11.02.14, 12:15
Dzielnica dla mnie ok, chociaż mieszkałem do tej pory po drugiej stronie Wisły i pewnie lekki szok termiczny przeżyję, ale jakby znaleźli się wśród Was rdzenni mieszkańcy albo osoby zamieszkujące nowe budownictwo, to prosiłbym o zarysowanie wad i zalet mieszkania na Wawrze, żebym mógł rozważyć.
Jeśli kojarzycie jakieś fajne osiedle, gdzie można kupić ok.140m2 ciekawie zaaranżowane, to zaproszę nawet na parapetówę ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: kixx Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.dynamic.chello.pl 11.02.14, 14:36
      Rdzenni to ci mogą co najwyżej do pustej główki nabić, że nie mówimy "na Wawrze", tylko "w Wawrze", tak samo w Rembertowie, Ursusie, Wilanowie, Wesołej, we Włochach. Dawne wiochy włączone do Warszawy są nadal wiochami, a fakt bycia w granicach administracyjnych Warszawy nie sprawi, że miasto wybuduje wszelką infrastrukturę, bo wiochmeni poskarżą się do gazety, że "tu jest Warszawa, a kanalizacji nie ma!".
      Jeszcze trochę i wiochmeni zaczną lansować mieszkanie na Piasecznie, na Piastowie, na Otwocku czy na Zielonce:-)
    • Gość: bano_6 Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.centertel.pl 28.02.14, 09:33
      Wawer plusy: daleko od centrum miasta. Minusy: daleko od centrum miasta, a tak serio. Kolejeczką można szybko śmignąć, gorzej z ztm bywa, samochodem też da radę od kiedy jest most siekierkowski. Jest spokojnie. Dużo nowych niedużych domków – w sam raz dla ciebie powierzchnia. Mi sią najbardziej podobają segmentowce od ARAS, które często mijam na poprawnej i na Zabielskiej się fajne szykują. A jak liczną grupą się przenosisz? ;)
      • Gość: dom pod miastem Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.subscribers.sferia.net 01.03.14, 18:58
        won z forum
      • Gość: aq Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.play-internet.pl 01.03.14, 21:30
        bano_6 pieprzony spamerze wypad z forum!

• Gość: aq Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.play-internet.pl 01.03.14, 21:47
      Wawer jest mazowiecką wiochą, która została sztucznie włączona do Warszawy, a od circa 10 lat rabunkowo zabudowuje się szpetnymi rzędami segmentów i wolnostojącymi gargamelami.

Jeśli chodzi o zalety tej dzielnicy, to prawie ich nie ma - na obrzeżach znajduje się Mazowiecki Park Krajobrazowy, który wysycha z powodu obniżenia wód gruntowych (przez ową rabunkową zabudowę właśnie), brakuje też w nim infrastruktury turystycznej (knajpy, dobrze oznakowane trasy piesze i rowerowe). No, ale daje trochę lepszego powietrza i część Wawra za torami praktycznie sąsiaduje z lasem. Drugim plusem są niskie ceny segmentów w stanie surowym, które można kupić nawet za pół miliona złotych, czyli w cenie zwykłego mieszkania w innej dzielnicy. Ta druga cecha ściąga tam sporo ludzi, którzy "wyżej srają niż dupę mają" i mimo, że ich na to nie stać, pragną mieszkać w domu, a nie w bloku. Trzeci i ostatni plus jest taki, że jak dotąd nie stawia się tam masowo bloków, a co najwyżej rzędy szpetnych segmentów pozbawionych ogródków.

Lista minusów jest przeogromna. Brak kanalizacji, brak centrów handlowych (wiochmeńskie spożywczaki to wszystko), brak utwardzonych dróg, brak skomunikowania z Warszawą ("most na zaporze" w bliżej nieokreślonych planach, zakorkowane Trakt Lubelski i Wał Miedzeszyński - zwłaszcza za rondem), brak kin i teatrów, brak basenów, brak dobrze rozbudowanej komunikacji miejskiej, brak 1001 innych wielkomiejskich rzeczy. Do tego większość dzielnicy jest położona na terenach zalewowych, gdzie w ogóle nie powinno się niczego budować. Rejony ul. Ogórkowej nie są bronione przed wysokim stanem Wisły niczym, nie ma tam nawet wału (!), natomiast dalej co prawda pojawia się Wał Miedzeszyński, ale w minionych latach już kilka razy podciekał, poza tym woda wybija dołem przez studzienki. W przypadku przerwania wałów, tereny aż za Trakt Lubelski zostaną zalane co najmniej do wysokości pierwszego piętra.

Ps. Nie mówi się "na Wawrze", tylko "w Wawrze" , panie (pseudo?) prawobrzeżny Warszawiaku.
    • prosto-zmostu Re: Segmentowce na Wawrze 08.04.14, 10:46
      Ja i nowopoślubiona oraz wierny przyjaciel pies, ale niewykluczone, że skład się kiedyś powiększy :) dlatego zamiast 70m2, szukamy czegoś większego i spokojniejszego, bo tak powoli dojrzewamy do potomka :D o poprawnej słyszałem, chociaż nie wiem czy akurat o budynkach tego develop, ale na ich www pewnie zawitam i pokażę żonie. Najpierw jej zmysł estestyczny musi zaakceptować wybór, a potem będzie działał mój zdrowy rozsądek :D
      • heca7 Re: Segmentowce na Wawrze 14.04.14, 19:31
        Mieszkam tu 40 lat (tzn w Falenicy) i cóż ;) kanalizacji nie mamy , chodniki mamy kiepskie, autobus nam prawie zabrano- to kultowy autobus każdego Faleniczanina ;) a wiata przystankowa pamięta czasy kiedy szłam do liceum. Pamiętam jak kiedyś przed domem moich rodziców zjawili się robotnicy i zaczęli rozbierać chodnik. Rodzice się ucieszyli bo płyty były już bardzo stare i połamane. I wiecie co ułożyli? Przywieźli skądś płyty zdjęte z innej ścieżki, niewiele młodsze od poprzednich i położyli :/
        Wawer może ma lepiej ale tu gdzie mieszkam jest koniec Warszawy i na końcu też coś dostajemy (ochłapy zwykle). Na basen jeździmy do Józefowa. Do kina na stację kolejową w Falenicy. Właściwie to nie czujemy , że mieszkamy w Warszawie.
    • Gość: Piotr Pietrek Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.centertel.pl 24.04.14, 20:19
      Aaa, jak na parapetówę zapraszasz, to ja mam same plusy! :D Ktoś tu napisał o kanalizacji, owszem, są miejsca w Wawrze, że nie ma, ale np. aras develop. buduje os. Stoczniowców z pełbymi mediami – jest kanalizacja, jest prąd, więc standard jak na XXI wiek przystało :) Poza tym nie rozumiem wywodów niektórych, którzy się burzą, że to wiocha przyłączona; jak większość Warszawy przecież :D Poza tym to prawie Gocław, blisko do centrum, dojazd OK. Musisz pójść pooglądać sobie inwestycje. Naprawdę bardzo zachęcająco wygląda. I tanio sprzedają, masz prawie 100 metrów za 580 tysia. I miejsce postojowe i komórkę lokatorską w tej cenie! To jak, kiedy ta parapetówka? ;)
      • Gość: Robertw Re: Segmentowce na Wawrze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.14, 17:10
        Ostatnie dwa segmenty Barc sprzedaje przy Kadetów. Parę minut i jest się na Wale Miedzeszyńskim. Mówią, że sprzedaje poniżej kosztów, bo już chcą zakończyć inwestycje. Sam bym chętnie wiziął, ale mnie nie stać :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka