Gość: Gal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 00:02 Zgodnie z obietnica dzisiaj tj 15/03 Catalina miala uzyskac pozwolenie na uzytkowanie budynku i na dniach mielismy miec klucze. No i? Jakie info? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.ew.pl 15.03.06, 08:40 Na budowie ruch umiarkowany - okna umyte, teren jak był tak jest zabałaganiony, chodnik uszkodzony (jakiś duży samochód wjeżdżał) - klucze mają być... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.11.152.* 17.03.06, 14:36 Witam wszystkich sąsiadów, jakieś nowe wieści zza światów? Czy dalej nas mają w .....?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.06, 19:27 Czy ktoś już otrzymał klucze?Czy jest nadzieja, że wprowadzę się na Wielkanoc? Odpowiedz Link Zgłoś
jolantadorota Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 18.03.06, 22:01 pozdrowienia od sąsiadki z Catalina Wyścigi - u nas też było i jest mało różowo , składamy właśnie dokumenty do sądu z developerem, osobiście zostałam dotknięta znacznym opóźnieniem oddania mieszkania ze strony Cataliny - dokonali oni niezbędnych przeróbek bez mojej zgody, tak by wyciągnąć od lokatrów większą kasę - sprawa u mnie oparła sie na Reczniku Praw Konsumenta i szybciutko się odwalili. Trzymam za Was kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal co z kluczami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.06, 15:19 pare kwestii - kiedy do ku.. nedzy beda klucze bo juz mnie to wpienia? co z terenem wokol budynku? czy catalina bedzie laskawa go posprzatac? bo narazie jest tam niezly bajzel. cala sytuacja jest delikatnie mowia wqu..ajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: co z kluczami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.06, 16:42 Po co te nerwy? Bajzel to będzie jak zaczną budować II etap :-( Wystarczy zadzwonić do biura i spokojnie porozmawiać. Z moich informacji wynika, że klucze mogą być jeszcze w tym tygodniu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: co z kluczami? IP: 217.11.152.* 20.03.06, 18:46 Niestety z Cataliną nie da się już w tej sytuacji spokojnie rozmawiać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: co z kluczami? IP: 213.17.171.* 21.03.06, 13:45 Ja również jestem juz po przegladzie po usterkowym - wszystko zostało poprawione poza kamieniem połamanym w niektórych miejscach. Mają to jeszcze poprawiać jak bedzie cieplej. Narazie II etap sobie odpuszczają do jesieni. Klucze planuja oddawać w tym tygodniu ale czy to się potwierdzi???????? Bardzo bym chciała - ruszyła by nasza ekipa wykończeniowa nareszcie. Windy już działają, domofonu nie sprawdzaliśmy, kanapy zafoliowane stoją w korytarzach. Obawiam się tylko że ta posadzka na klatkach prawie czarna bedzie strasznie się brudzić. Jutro, pojutrze i popojutrze będę dzwonić i pytać o klucze bo teraz to jusz nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy je otrzymali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: co z kluczami? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.06, 15:26 >kanapy zafoliowane stoją w korytarzach ??????? Jakie kanapy? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gal Re: co z kluczami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 16:21 W klatkach na parterze beda staly skorzane kanapy coby szyku zadawac. W koncu to apartamentowiec. Smieje sie troche, chociaz rzeczywiscie pomysl jest fajny i ciekawie to wyglada. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczytaj!!! 22.03.06, 15:28 Catalina klamie jesli chodzi o pozwolenie na uzytkowanie. Mozemy je dostac nawet za pol roku liczac od dnia dzisiejszego! Catalina wybudowala budynek niezgodnie z przepisami - miejsc postojowych jest mniej niz mieszkan. Z tego wzgledu pozwolenie na uzytkowanie zostalo odrzucone. Przedstawiciele Cataliny byli nawet dzisiaj w urzedzie, ale nic nie wskorali - dopoki w jakis sposob nie wygospodaruja dodatkowych okolo 30 miejsc postojowych nie dostaniemy pozwolenia na uzytkowanie. Jest to wiadomosc pewna, sprawdzona i uzyskana od kierownika urzedu, ktory wydaje pozwolenia. Nie wiem jak wy ale ja jestem w szoku. Jedyna szansa, zeby wygospodarowac te pozwolenia to wykup miejsca tam gdzie teraz stoi biuro sprzedazy. Ale catalina musi to wykupic a czy to zrobi? To sa tylko moje przemyslenia bo innej mozliwosci nie widze. Ostatnia sprawa - musimy sie spotkac i przemyslec co dalej. Pdaje moj mail - grzegorz125(malpa)gazeta.pl. Prosze o w miare szybkie odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 15:57 Jeżeli tak jest w rzeczywistości, to samo kupno gruntu nie wystarczy. Parking na 30 stanowisk musi spełniać wymagania co do usytuowania względem budynków mieszkalnych, trzeba uzyskać pozwolenie budowlane, a tu zapewne zaczną się protesty osób "pokrzywdzonych" powstaniem pod ich oknami parkingu. Później zostaje jeszcze zrobienie dokumentacji, budowa, grodzenie - pół roku to optymistycznie licząc :-( Aż mi się nie chce wierzyć, że jakikolwiek inwestor mógłby "przeoczyć" taki drobiazg jak minimalna liczba miejsc postojowych (decyzja o pozwoleniu na budowę była wydana jeszcze na podstawie starego planu zagospodarowania przestrzennego - jeżeli dobrze pamiętam, a więc teoretycznie wszystko powinno być jasne?) Ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
jocek1 Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt 22.03.06, 16:06 Gość portalu: Yaris napisał(a): > Jeżeli tak jest w rzeczywistości, to samo kupno gruntu nie wystarczy. a czy czasem nie jest tak, że ten cały teren nalezy do Cataliny? cos mi się tak kojarzy, że tam są chyba trzy działki ... Albo ta od powsińskiej nie, ale jest ze słuzebnościa drogi. Zresztą przy V klatce jest dużo miejsca ;-PPPP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:12 Ale na pole za V klatką nie ma dojazdu, chyba że "tranzytem" przez garaż ;-) Po drugie mieszkańcy osidla "za płotem" w życiu nie odpuściliby oprotestowania tego parkingu. Po trzecie zapewne wielu nabywców najdrożych przecież lokali w V klatce miałoby coś przeciwko wdychaniu spalin i hałasom od wczesnego ranka do późnej nocy. Może gdyby wykorzystali całą nieckę, obsadzoną obecnie drzewkami + placyk z punktem sprzedaży od Powsińskiej, to wcisnęliby te 30 miejsc, ale ciekawe czy można wogóle ten grunt przeznaczyć na parking?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 22.03.06, 16:17 Gość portalu: Yaris napisał(a): > Ale na pole za V klatką nie ma dojazdu, chyba że "tranzytem" przez garaż ;-) > Po drugie mieszkańcy osidla "za płotem" w życiu nie odpuściliby oprotestowania > tego parkingu. > Po trzecie zapewne wielu nabywców najdrożych przecież lokali w V klatce miałoby > > coś przeciwko wdychaniu spalin i hałasom od wczesnego ranka do późnej nocy. > > Może gdyby wykorzystali całą nieckę, obsadzoną obecnie drzewkami + placyk z > punktem sprzedaży od Powsińskiej, to wcisnęliby te 30 miejsc, ale ciekawe czy > można wogóle ten grunt przeznaczyć na parking?? Ten kij ma 2 konce! Ciekawe, czy ci z pierwszej klatki tak chetnie zgodziliby sie na parking pod swoimi oknami? Ale co tam, przeciez im juz i tak beda jezdzily samochody pod oknami, a halas i spaliny to maja od drogi... Z tymi komantarzami to lepiej ostroznie:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:36 Ja nic nie komentuję, tylko "głośno" się zastanawiam. Jeżeli rzeczywiście musi być dodatkowy parking, to niestety gdzieś będzie trzeba do zbudować :-( Osobiście nie zazdroszę ani I klatce wyjazdu z garażu i hałasu od Powsińskiej, ani V klatce perspektywy II etapu albo co gorsza parkingu. Wszyscy i tak jedziemy na tym samym wózku :-( Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.acn.waw.pl 22.03.06, 17:00 > a czy czasem nie jest tak, że ten cały teren nalezy do Cataliny? cos mi się tak > kojarzy, że tam są chyba trzy działki ... Albo ta od powsińskiej nie, ale jest > ze słuzebnościa drogi. Zresztą przy V klatce jest dużo miejsca ;-PPPP sprawdziłem - trzy działki należą do cataliny a czwarta - w domyśle od powsińskiej - nalezy do miasta z prawem przejazdu dla mieszkańców i właścicieli. IMHO najprostszym rozwiązaniem jae ustanowienie służebności na dziuałce przylegającej do V klatki i wybudowanie parkingu w miejscu planowanego II etapu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:03 > IMHO najprostszym rozwiązaniem jae ustanowienie służebności na dziuałce > przylegającej do V klatki i wybudowanie parkingu w miejscu planowanego II etapu Już widzę jak drogocenne metry przestrzeni budowlanej idą pod jakiś nędzny parking, a sądiednie bloki i mieszkańcy samej V klatki witają to rozwiązanie z radością. Moim zdaniem, jest to czyste science fiction. Ale zobaczymy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: *.acn.waw.pl 22.03.06, 17:22 > Już widzę jak drogocenne metry przestrzeni budowlanej idą pod jakiś nędzny > parking, dlaczego od razu nędzny - raczej bezcenny - długo na chętnych czekać nie będą. Nie będzie to przeciez parking darmowy ... a sądiednie bloki i mieszkańcy samej V klatki witają to rozwiązanie z > radością. ale w ramach kompromisu miasto może zgodzić sie na parking bo nie zgodziło sie na II etap. Pomimo protestów mieszkańców ... > BTW ale ktoś musiał zaakceptować jakiś projekt, prawdopodobnie z tymi +37 miejsami, które teraz zniknęły. Pytanie brzmi - gdzie miały znajdować sie pierwotnie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 18:25 Do wszystkich poruszonych najnowszymi wiadomościami, mam taki apel. Zanim zaczniecie sprawę nagłaśniać, robić awantury itp. proponuję dotrzeć do wszystkich dokumentów - pozwoleń, odmów, planów itp. i oddać je do spokojnej analizy komuś bezstronnemu! Nie dajmy się ponieść wiadomościom pochodzącym z trzeciej ręki! Nie chcę tu bronić Cataliny, bo opóźnienie dotyka mnie w takim samym stopniu jak i pozostałych, ale zauważcie, że urzędnicy nie są aniołami. Oni też mają sowje brudne gierki, a urzędniczy absurd nie jest niczym obcym żadnej administracji, nawet budowlanej. Jest więc pytanie, czy to Catalina świadomie ignorowała przepisy, czy może machina urzędnicza, z różnych względów coś tam sobie wymyśliła w przeddzień zakończenia inwestycji wyciągnęła "asa z rękawa". Proponuję uzyskać stanowiska obydwu stron, do tego wiarygodny materiał źródłowy i dopiero na tej postawie podejmować kroki przeciwko lub razem z Cataliną. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Do wszystkich poruszonych... 22.03.06, 18:29 Twoj apel jest zadziwiajacy. Zwlaszcza w swietle tego jak catalina nas traktowala w ciagu ostatnich paru miesiecy. Ciagle klamstwa i sciemnianie. Gdyby od razu grali w otwarte karty ludzie nie robiliby "awantur" tylko spokojnie czekali na to co im sie nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 18:49 Zalecam tylko opanowanie emocji i ochłonięcie. Jeżeli uda się zdobyć dokumenty, to można na tej podstawie coś zwojować. Ale pyskówką z Cataliną nie wygrasz, a spotkanie się bez solidnego przymyślenia sprawy i zebrania argumentów może być miłym doświadczeniem towarzyskim, ale dla poprawy naszej sytaucji raczej wiele nie wniesie. Ot tyle. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Do wszystkich poruszonych... 22.03.06, 18:51 Dlatego termin spotkania zostal wyznaczony na sobote a nie np na jutro. Uwazasz, ze spotkanie nie ma sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 19:02 W wymiarze towarzyskim ma sens, bo poznać się trzeba, ale poza wzajemnym ponarzekaniem nic nowego nie wniesie. Niestety. Uważam, że na spotkanie merytroyczne jest za wcześnie. Natomiast mój apel kierowałem przede wszystkim do tych, którzy chcą iść ze sprawą do prasy, mediów itp. - możemy sobie takim pochopnym krzykactwem narobić niezłego g..., bo na razie o sprawie wie Nadzór Budowlany i Catalina. Jeżeli sprawa zrobi się głośna w sposób przez nas niekontrolowany, urzędasy usztywnią się jeszcze bardziej, sądziednie osiedla zaczną torpedować wszelkie plany położenia ewentulanego parkingu i dopiero zacznie się bal. To czego nam potrzeba to spokój i argumenty. Prasę możemy wykorzystać, ale nie dajmy się wykorzystać prasie, jako sezonowa sensacja!!!!! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Do wszystkich poruszonych... 22.03.06, 19:05 I tu sie mylisz. Osoba, ktora zapowiedziala sie na spotkaniu jest po konsultacji z prawnikiem, ktory powiedzial jej co mozemy w tej sytuacji zrobic. To chyba nie jest malo, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 20:05 Czy ten prawnik widział: - plan zagospodarownaia na podstawie którego wydano pozwolenie na budowę; - pozwolenie na budowę; - wniosek o pozwolenie na użytkowanie; - decyzję odmowną w sprawie powyższego pozwolenia, a szczególnie jej podstawę prawną i uzasadnienie (o ile rzeczywiście została takowa wydana); - stanowisko Cataliny w sprawie. Jeżeli nie widział WSZYSTKICH tych dokumentów, to nie mógł powiedzieć niczego co pozwoliłoby nam podjąć dalsze kroki przeciwko lub razem z Cataliną. Lektura samej umowy przedwstępnej to za mało. Poza tym każdy może mieć nieco inną umowę, bo pole do negocjacji było dość spore. Dla oceny sprawy nie są też wystarczające same relacje z trzeciej ręki o przebiegu postępowania w sprawie pozwolenia. Daltego mówię spotkanie towarzyskie TAK, robienie afery medilno-prawnej - jeszcze nie teraz! Pamiętajmy że tu chodzi o nasze pieniądze włożone w tą inwestycję - nieprzemyślanymi działanimi możemy zaszkodzić przede wszystkim SOBIE! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 20:22 Tytułem uzupełnienia nasza inwestycja miała jeszcze decyzję o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu - to też trzeba sprawdzić! Znamienne jest to, że na etapie wydawania decyzji wszystkie kwity, w tym opinia o rozwiązaniach komunikacyjnych oraz projekt zagospodarowania terenu były OK - w przeciwnym przypadku nie wydanoby pozwolenia na budowę. Ciekawe zatem co się stało w międzyczasie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Do wszystkich poruszonych... 22.03.06, 20:25 Myslalem o tym. I moim zdaniem Catalina gdzies przewidziala brakujace miejsca postojowe, ale potem po prostu tego nie zrobila. Innymi slowy - budynek i garaze sa zgodne z projektem, ale miejsc postojowych nie ma (a mialy byc). Moim zdaniem liczyli na to, ze moze im sie uda chociaz az nie chce mi sie w to wierzyc. Bo to po prostu niewiarygodne. Oczywiscie to tylko moje domysly (buc moze warte funta klakow). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.03.06, 20:38 > Moim > zdaniem liczyli na to, ze moze im sie uda chociaz az nie chce mi sie w to > wierzyc. Bo to po prostu niewiarygodne. Oczywiscie to tylko moje domysly (buc > moze warte funta klakow). I to mi chodzi - na dzień dzisiejszy mamy tylko strzępy informacji, a na tej podstawie trudno o rozsądne wnioski. Ja również nie wierzę w to, że Catalina z premedytacją zignorowałaby zapisy decyzji i planu czy przepisy prawa budowlanego. Dlatego sprawę trzeba przede wszystkim wyjśnić z Cataliną, ewentualnie z nadzorem budowlanym, a na inne działania jest jeszcze zbyt wcześnie. Pozdrawiam sąsiada :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gienek Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.03.06, 21:20 Nie jestem ekspertem prawa budowlanego, czy tez innego mogacego mieć w tym przypadku zastosowanie. Niemniej jednak, czy możecie z góry odrzucic tezę, że 37 brakujacych miejsc znajdowac się powinno w podziemiu pomiedzy budynkami I i II etapu,,,,? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Do wszystkich poruszonych... 23.03.06, 00:01 Ta teze mozemy odrzucic. Dlatego bo pozwolenia na budowe dotyczylo tylko i wylacznie naszego budynku i nie mialo to nic wspolnego z budynkiem obok. Pozwolenia na budowe nie wydaje sie na zasadzie "a byc moze w przyszlosci powstanie tam drugie budynek to wtedy znajda sie brakujace miejsca". Przeciez to bzdura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa77 Re: Do wszystkich poruszonych... IP: *.crowley.pl 23.03.06, 08:11 Owszem tak powinno być, że pozwolenie tylko na jeden budynek (choć uważam, że to nasz budynek miał być wstępnie II etapem).Pierwotne plany Cataliny zakładały, iż w podziemiu między dwoma budynkami będzą dodatkowe miejsca postojowe (mam tam wstępną rezerwację) a ponadto z tego co pamiętam w drugim budynku miał być garaż dwupoziomowy. Może dlatego Catalina specjalnie opóźniała budowę naszego etapu licząc naiwnie po cichu, iż po połączeniu tych dwóch inwestycji będzie właściwy wskaźnik miejsc postojowych. Nie mniej jednak jestem w dużym szoku i nie mama wątpliwości, iż Catalina od początku wiedziała, iż mogą być problemy. Jednak nie zgadza mi w jaki sposób uzyskano pozowlenie na budowę (i budowę czego). Teoretycznie mając pozwolenie na budowę i wykonaną zgodnie z nim inwestycję nie powinno być żadnych przeszkód w uzykaniu pozwolenia na użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: 80.54.116.* 22.03.06, 16:07 Zabiłeś mnie tą informacją. Podaj jeszcze raz adres email, bo dostałem zwrot z grzegorz125@gazeta.pl Mam kontakty z prasą, zrobie wszystko, zeby to puścic w obieg. Koniec zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 do GG 22.03.06, 16:28 Adres podalem prawidlowy, dostalem juz maile od mieszkancow (przszlych). Sprobuj jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: do GG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 16:39 Grzegorzu, jedno pytanko. Catalina dostała formlaną odmowę wydania pozwolenia na użytkowanie, czy też na razie wszystko funkcjonuje "na gębę"?? A jeżeli to drugie to czy i kiedy można się spodziewać jakiegoś rozstrzygniecia tej sprawy na piśmie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: do GG 22.03.06, 16:51 Catalina dostala formalna odmowe, nie ma szans na pozwolenie jesli nie bedzie miejsc postojowych. Sytuacja jest naprawde bardzo ciezka bo gdzies te miejsca beda musialy powstac tylko pytanie gdzie? Nie ludzcie sie prosze, ze Catalina jakos zalatwi sprawe bez tych miejsc - to niemozliwe. Kierownik, z ktorym rozmawialem byl badzo stanowczy, powiedzial, ze urzad nie moze takiego pozwolenia wydac, i ze sprawa moze sie ciagnac nawet pol roku. Nie wierzcie w to, ze catalina cos "zalatwi". Beda miejsca - bedzie pozwolenie, nie bedzie miejsc - nie bedzie pozwolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: do GG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.06, 17:00 Jeżeli tak, to jest przynajmniej jakiś punkt zaczepienia. Trzeba wydobyć tę decyzję, a następnie stanowisko Cataliny. Do tego przydałaby się jeszcze kopia planu zagospodarowania, na podstawie którego wydano pozwolenie na budowę - bo samą decyzję na pewno każdy ma (ja w każdym razie tak). Bez tych dokumentów jakiekolwiek spotkania "mieszkańców" będą tylko biciem piany i jako takie nie mają większego sensu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 do GG 22.03.06, 17:57 Powiedz prosze jakie konkretnie kroki zamierzasz podjac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt IP: 194.235.127.* 22.03.06, 16:17 Aż się wierzyć nie chce... Masz rację. Należy podjąć działania. Sądzę że należy sprawę wyjaśnić bezpośrednio z Zarządem Catalina. Najgorsza prawda i tak będzie lepsza od sprzedawanego od kilku miesięcy kitu. Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Prawda o pozwoleniu na użytkowanie - przeczyt 22.03.06, 16:54 aa i jeszcze jedno - chodzi o parking na 37 miejsc a nie na 30. Sprawy maja sie coraz gorzej :( Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 22.03.06, 17:16 Mnie zastanawia tylko co innego - jak w ogole moglo dojsc do tej sytuacji? Jakim cudem Catalina tego nie dopilnowala? Czy was to nie dziwi? Na co oni liczyli? To nie jest blad konstrukcyjny, ktory wyszedl w trakcie budowy i dlatego zostalo odrzucone pozwolenie na uzytkowanie. To jest blad wynikajacy z odrzucenia przepsiow z premedytacja. O co tu chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.acn.waw.pl 22.03.06, 17:24 To jest blad wynikajacy z > odrzucenia przepsiow z premedytacja. i jest wyrazem "złej woli" bedącej przesłanką do rozpatrzenia opóźnienia w oddaniu budynku Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Spotkanie - wazne!!! 22.03.06, 18:38 Wstepnie ustalilem date spotkania wraz z jedna forumowiczka. Data to sobota 25/03 Sadyba Best Mall pub kolo kregielni na 1 pietrze (z reguly jest tam pustawo) godz. miedzy 18 a 19. Ogromna prosba o to, aby jak najwiecej osob na takim spotkaniu sie pojawilo. Ponadto w ciagu tych 2 dni kazdy we wlasnym zakresie niech postara sie ustalic jak najwiecej szczegolow dotyczacych naszego problemu. Nastepnie wszystko to przedyskutujemy na spotkaniu. Aha i jeszcze jedno - nie dajcie sie nabrac na slodkie gadanie cataliny - oni beda sciemniac zawsze i wszedzie i do konca. Problem jest naprawde powazny! Rozumiem, ze nie kazdemu termin odpowiada, ale trzeba sobie wybrac priorytety! Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 no to mamy niezły curk 23.03.06, 08:57 Będziemy mieli mały problem z uzyskaniem np. dokumentów z Nadzoru Budowlanego. Ja 10/03 złozyłam pismo na Bagatela z prośba o podanie informacji kiedy Catalina złożyła wniosek o pozwolenie na uzytkowanie czy był kompletny, czy został on odżucona - z jakich powodów, a jesli Catalina sama go wycofała to kiedy i czy do dnia wydania mi takiego pisma złożyła go ponownie. Wczoraj dostałam odpowiedz że nie jestem stroną w sprawie i że nie wydadzą mi żadnych informacji po takowe mogę się zgłosić do Cataliny. Wydaje mi sie ze cos tu jest nie tak bo chyba to nie jest żadna tajana informacja a urząd jest jednostka państwową służąca społeczeństwu. My jak najbardziej jestesmy w tej sprawie stroną ponieważ kupiliśmy tam mieszkania a od tej decyzji zalezy to kiedy wkońcu tam się sprowadzimy. Chyba teraz powinniśmy z tym sgłosić się do Federacji konsumentów i bronic naszych praw do informacji. Jak w takim badź razie mamy zebrać odpowiednie i niezbędne dokumenty jesli Catalina bedzie zarzekać się że ona tylko i wyłącznie ma złożony wniosek w ręku a o jego odżuceniu nic nie wie??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: no to mamy niezły curk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 09:43 Jest coś takiego jak ustawa o dostępie do informacji publicznej - jej przepisy stanową wystarczającą podstawę do uzyskania informacji o wyadanych przez organy administracji decyzjach i innych aktach prawnych. Jeżeli więc w sprawie zapadały jakiekliwek decyzje, a o tym donoszą najświeższe niusy forumowe, to łaski nie robią Pełnego wglądu do akt sprawy zapewne nie uzyskamy, chociaż osoby mające ujawnione roszczenie z przedwstępnej w KW mogą próbować udowodnić, że mają interes prawny w rozstrzygnieciu tej sprawy, a więc przysługuje im status strony i pełny wgląd do akt oraz pozostałe uprawnienia procesowe. Ja odnoszę wrażenie, że ktoś kogoś zrobuił w niezłego wała i nie wykluczone, że również dla Cataliny cała sytuacja jest zaskoczeniem. Potwierdza się tylko to że źródło trudności może nie znajdować się w Catalinie ale w Nadzorze Budowalnym. W sprawie ktoś mąci - to pewne (dlaczego najpierw pojawia się informacja o wycofaniu wniosku przez Catalinę - którą telefonicznie potwierdza pracownik nadzoru, a za dwa tygodnie mamy rzekomą odmowę wydania pozwolenia - a więc jednak musiał być jakiś wniosek!). Pamietajcie nie każda decyzja urzędnicza jest prawidłowa, a moja praktyka zawodowa wskazuje, że jakieś 70 -90% decyzji administracji negatywnych dla stron to decyzje wadliwe - z którymi trzeba walczyć. Radzę zatem opanować emocje i zabrać się do sprawy w sposób metodyczny a na pewno wszystko uda się wyjaśnić! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Re: no to mamy niezły curk 23.03.06, 09:59 Masz jakieś konkretne propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: no to mamy niezły cyrk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 10:11 Mam parę pomysłów, ale przede wszystkim potrzebujemy rzetelnej informacji i dokumentów - dopiero na tej podstawie będzie można coś zdziałać. W tym zakresie zbiorową akcją raczej nic nie wskóramy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Re: no to mamy niezły cyrk 23.03.06, 10:41 No i właśnie w tym cały problem - skąd uzyskać tą rzetelną informację i dokumenty? Chyba nikt z nas nie ma wątpliwości, co do tego, że Catalina delikatnie to ujmując "mija się z prawdą". A spotkanie to niezły pomysł, nie zaszkodzi się poznać i naradzić co dalej robić. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: no to mamy niezły cyrk 23.03.06, 10:53 W umowie przedwstępnej napisane jest że Catalina zobowiązuje się przystąpić do aktu notarialnego w przeciągu 3 misiecy od dnia przeprowadzenia przeglądu technicznego w moim przypadku przegląd techniczny odbył sie 18/01 czyli 18/04 powinnam najpóźniej mieć w ręku akt notarialny. Tylko czy Catalina moze uznać nie otrzymanie pozwolenia na zasiedlenie jako powód przesuniecia terminu niezależny od nich mimo zachowania nalezytej staranności? Yaris pisze że musimy uzyskac wszystkie dokumenty a Grzegorz pyta jaki mamy plan i jemu chyba chodzi że musimy ustalić plan zdobycia tych wszystkich dokumentów. Ktoś musi się zająć wyegzekwowaniem dokumentów z Nadzoru Budowlanego. Ktos musi wystąpić do Cataliny o wyjasnienia na piśmie. I chyba własnie po to potrzebne jest zebranie aby takie osoby wybrać i zacząć działać - czyli zbierać wszystkie dokuemnty. Ja złożyłam pismo i dostałam na nie odpowiedź odmowną teraz mozna na ta odpowiedż wnieść jakieś chyba zażalenie albo udowodnić im że jestem stroną powołójąc się również na to co napisał/a Yaris o dostepie do informacji. Chociaz jak dla mnie najskuteczniejszą formą działania jest łążenie wszędzie osobiste i próbowanie dostania się do właściwych osób bezpośrednio. Chyba Grzegorz napisał że otrzymał pewne informacje o tych parkingach to moze jest władny otrzymać np. ksero odmowy wydania decyzji na zasiedlenie. Albo zna kogos kto moze w tym temacie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 a co Catalina na to? 23.03.06, 11:34 a jakie info uzyskaliscie od Cataliny? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: no to mamy niezły cyrk 23.03.06, 11:51 No to czekamy na to co zaprezentujesz mistrzu. Bo jak narazie to tylko krytykujesz idee wspolnego spotkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: no to mamy niezły cyrk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 11:58 Jeżeli spotkanie takie ma być kolejną okazją do obrzucania się zwrotami typu "mistrzu", to ja dziękuję. I na zakończenie, nie mam nic przeciwko spotykaniu się, ale mam wiele przeciwko nadmiernej panice. A ponieważ moje doświadczeniw skazuje, że w trakcie takich spotkań nastroje paniki tylko się pogłębiają (tzw. "nakręcanie się"), dlatego spotkanie bez poznania wszelkich aspektów stanu prawnego i faktycznego sprawy do niczego konstruktywnego nas nie doprowadzi. I w tym sensie rzeczywiście nastawiony jestem do niego krytycznie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: no to mamy niezły cyrk 23.03.06, 12:35 Przepraszam, nie chcialem Cie obrazic. Po prostu cala sytuacja doprowadza mnie do szalu - chociaz to pewnie zadne usprawiedliwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Sprawdzcie sami! 23.03.06, 12:33 Podaje nr telefonu do kierownika Panswtowego Nadzoru Budowlanego (byc moze pokrecilem nazwe ale to bez znaczenia). Mozecie sami do niego zadzwonic i potwierdzic moje informacje. Mam nadzieje, ze pozwoli to wam racjonalnie spojrzec na klastwa Cataliny. Pan Grzegorz Pawlowski - nr tel 3261528 - zadzwoncie i sprawdzcie sami! Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Sprawdzcie sami! 23.03.06, 13:12 To własnie ten Pan podpisał sie na piśmie o odmowie informacji w tej sprawie stwierdzajac że nie jestem stroną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Sprawdzcie sami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 13:30 Coraz lepiej się to wszystko kręci :-( Ciekawe jaki "układ" za tym stoi - i pytanie to stawiam jak najbardziej serio! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: space333 Re: Sprawdzcie sami! IP: 155.57.160.* 23.03.06, 13:41 ...i mi to pytanie przyszlo do glowy; rozumiem, ze umowione spotkanie jest jak najbardziej aktualne? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Sprawdzcie sami! IP: *.crowley.pl 23.03.06, 13:53 Czy wiadomo wam coś o spotkaniu organizowanym przez Catalinę w sobotę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Sprawdzcie sami! IP: *.aig.pl 23.03.06, 14:40 Tak, własnie skontaktowała sie ze mną Catalina z prośbą o przybycie w sobotę 9 na spotkanie z Zarządem. Ma sie odbyć w garazu naszego bloku. Pozdrawiam i do zobaczenia w sobotę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Sprawdzcie sami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 14:54 Również moge potwierdzić - w sobotę ma być spotkanie. Będzie okazja rozjaśnić nieco ten całun niedopowiedzeń, a przy okazji przedyskutować taktykę działania - zgodnie z intencjami Grzegorza. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Sprawdzcie sami! IP: *.orange.pl 23.03.06, 14:58 Będą chcieli mimo wszystko przekazac nam mieszkania i klucze, w gre wchodza ogromne pieniądze. Mój znajomy od 3 lat mieszka w budynku bez pozwolenia, mieszkac się da.. tyle tylko ze mają ogromne problemy ze wszystkim. Pomijam ulgi, z których nie bedziemy mogli skorzystac do odwołania. Ale nic, poczekajmy i zobaczymy, co nam zaproponują... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Sprawdzcie sami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 15:09 Mieszkanie bez pozwolenia na użytkowanie to dosyć ryzykowna opcja. Ale jeżeli ktoś jest w sytuacji podbramkowej - to lepsze to niż nic. Szczególnie jeżeli rzeczywiscie przyczyną odmowy był tylko i wyłącznie brak mijesc postojowych. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Sprawdzcie sami! IP: *.orange.pl 23.03.06, 13:53 Wszyscy mamy zapis w umowie, że jestesmy zobowiązani uregulować nalezności w ciągu 6 tygodni od przeglądu technicznego. Ja niestety już wpłaciłem, ale uczulam pozostałych sąsiadów, którzy jeszcze tego nie zrobili. Wstrzymajcie przelewy. Ja zacząłem już spłacać swój kredyt, a nie wiadomo, kiedy dostanę mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.ew.pl 23.03.06, 14:26 Podobno Catalina organizuje spotkanie w sobotę o 9 (nie wiem gdzie) bo nie otrzymali zgody na użytkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.orange.pl 23.03.06, 14:32 Czy dzwonili do kogos z mieszkanców? Podobno, tzn? Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 23.03.06, 14:38 O 9:00 rano w sobotę w garażu budynku jest organizowane zebranie z zarządem Cataliny w sprawie otrzymania decyzji odmownej na zasiedlenie budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 23.03.06, 14:40 Wszyscy niech czuja się zaproszeni. To zebranie ma słuzyć udzieleniu nam przyszłym lokatorom informacji co dalej catalina zamierza z tym zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 23.03.06, 15:08 No i proszę wystarczyło umieścić na forum informację o spotkaniu organizowanym przez niedoszłych mieszkańców naszej inwestycji i Catalina cudownym zbiegiem okoliczności również zaprasza na spotkanie w sobotę, po 6 miesiącach ściemniania. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 23.03.06, 15:38 fuczka, coz tu duzo gadac. Internet to potega! Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Podsumowanie 23.03.06, 15:34 Ciesze sie, ze swoim postem wywolalem w koncu jakas w miare konkretna reakcje Cataliny. A wiec jednak chyba dobrze zrobilem zamieszczajac wszystkie informacje jakie posiadalem na forum. Chociaz niektorzy forumowicze maja co do tego zupelnie odmienne zdanie. Co do sobotniego spotkania - proponuje aby po spotkaniu z Zarzadem nie rozjezdzac sie do domow, a zostac i pogadac we wspolnym gronie bez nich. Trzeba ustalic plan dzialania i dzialac w grupie. Pamietajcie - w jednosci sila! Nie dajmy sie nabrac na ich sciemnianie. Sciemniali wystarczajaco dlugo. Ponadto niech kazdy przyjdzie z lista pytan (nawet niech sobie zapisze na kartce). Poddajmy ich ogniowi pytan, bez specjalnej delikatnosci, tylko odpowiedzi i trudne pytania z naszej strony. Chociaz ja osobiscie obawiam sie, ze beda nas chcieli uglaskac slodkim gadaniem bez konkretow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Budziak Zaproszenie na spotkanie IP: 217.153.119.* 23.03.06, 16:35 Szanowni Państwo, właściciele mieszkań w bloku przy ul. Przy Bernardyńskiej Wodzie, Wobec szeregu pytań i wątpliwości, jakie pojawiły się w ostatnich dniach zarówno na forum, jak i w rozmowach telefonicznych, chciałbym zaprosić właścicieli mieszkań na spotkanie z Zarządem Catalina Development Sp. z o.o., na którym przedstawiona zostanie aktualna sytuacja prawna i faktyczna budynku oraz zaprezentowane zostanie oficjalne stanowisko dewelopera w tej sprawie. Spotkanie odbędzie się w najbliższą sobotę, 25 marca o godzinie 9.00 w parkingu podziemnym budynku Przy Bernardyńskiej Wodzie. Serdecznie Państwa zapraszam, z poważaniem, Krzysztof Budziak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Zaproszenie na spotkanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.06, 16:50 Jeżeli można, to poproszę też o przygotowanie odpowiedniej infomacji na piśmie, z podpisami osób upoważnionych do reprezentowania spółki Catalina Development Sp. z o.o. Myślę, że większość osób i tak wystąpi z prośbą o taki dokument. W obecnej sytuacji słowo "mówione" bardzo straciło na wartości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jocek Re: Zaproszenie na spotkanie IP: *.acn.waw.pl 23.03.06, 18:03 chciałbym zaprosić > właścicieli mieszkań na spotkanie z Zarządem Catalina Development Sp. z o.o., eee, to mało będzie właścicieli ;-((((((( Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Zaproszenie na spotkanie 23.03.06, 18:52 Co do pomyslu developera typu "dostaniecie klucze i bedziecie mogli wykanczac a pozwolenie potem". Radze byc ostrozny, kary za mieszkanie bez pozwolenie na uzytkowanie sa bardzo wysokie, jest to prawnie zakazane i zabronione. Owszem zdarza sie w niektorych pozal sie boze inwestycjach, ale chyba nie po to placilismy kupe pieniedzy, zeby godzic sie na taka prowizorke. Pamietajcie, ze prowizorka trwa najdluzej! Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu771 Re: Podsumowanie 24.03.06, 21:29 A czy w pozwoleniu na budowę było mniej niż jedno miejsce parkingowe przypadające na jedno mieszkanie? Jeżeli było co najmniej jedno, to co się z nimi stało? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.ew.pl 24.03.06, 08:55 www.wprost.pl/ar/?O=47783 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.11.152.* 24.03.06, 09:37 Ponieważ odwiedził nas tutaj, jak widzę przedstawiciel Cataliny, co jest dowodem, że czytają to forum, chciałbym zaapelować, aby zostali zawiadomieni TELEFONICZNIE WSZYSCY MIESZKAŃCY o sobotnim spotkaniu. W przeciwnym razie takie spotkanie nie ma sensu. Zwracam uwagę, że forum to odwiedzane jest tylko przez część mieszkańców i taka forma zaproszenia nie jest wystarczająca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 194.235.127.* 24.03.06, 12:01 Dzięki za ten artykuł. Pytanie tylko, w jakim celu umieściłeś ten link. Sądzę że każdy słyszał o tego typu przypadkach, a w naszej sytuacji naprawdę podgrzewanie atmosfery jest tym, czego zapewne wszycy potrzebujemy obecnie najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 12:23 Pewnie dlatego, że na "czarnej liście" w jednej z ramek znajduje się spółka siostra naszej Cataliny, Catalina Investment Sp. z o.o. (Wyścigi??). A wiadomo, że co rodzina, to rodzina - chociaż z drugiej strony, w każdej rodzinie jest jakaś czarna owca. Tak czy inaczej, Catalina praktycznie w każdej swojej inwestycji ma na pieńku z mieszkańcami z różnych powodów, ale takiego numeru, jak nieukończenie budynku w terminie i problemy z pozwoleniem na użytkowanie to chyba jeszcze nie wycięła. Szkoda że to akurat na nas padło :-( Pozdr. i do zobaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 14:00 A ja mysle, ze kazda firma ma na pienku z mieszkancami w ten czy inny sposob. Zanim kupilem mieszkanie u Cataliny naprawde odwiedzilem sporo innych inwestycji. Inwestycji, ktore juz stoja i zostaly zbudowane przez innych developerow. Co tu duzo gadac - Catalina wypadla najlepiej (chociaz oczywiscie ich budynki nie sa pozbawione wad). Ale sa to wady naprawde bez jakiegos wiekszego znaczenia. No moze wyjatkiem jest ich pierwszy budynek na Wyscigach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xor Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.acn.waw.pl 24.03.06, 15:13 Na Tagore (to jednak była pierwsza inwestycja Cataliny) problemy były niewiele mniejsze od inwestycji na Wyścigowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:24 Można tu na formum gazety odszukać echa problemów Tagore'czyków. Jezeli dobrze pamiętam, to dotarli nawet do sądu. Ale co tam, oni chociaż mieszkają, a my jeszcze sobie poczekamy :-( Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 do Yarisa 24.03.06, 15:33 Yaris mam prosbe - czy moglbys mi podac maila do siebie, mam dosyc wazna sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: do Yarisa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:59 poszło na priv. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 15:24 czyli jakie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: 217.11.152.* 24.03.06, 15:34 Niemniej jednak jestem bardzo ciekawy, jak chcą załatwić tę sprawę... Obawiam się, że na wprowadzenie się do mieszkań nie mamy szans przez najbliższe miesiące. Wybudować garaże mogą tylko w dwóch miejscach, albo z jednej, albo z drugiej strony budynku. Od V klatki tego nie zrobią, bo musieliby zrezygnować z drugiego etapu (to dla nich duża kasa) a z drugiej strony nie zmieści się ponad 30 miejsc. Zapewne więc kombinują z 2 etapem, który ma powstać dopiero w przeciągu następnych 2 lat, albo i dłużej. Aż boję się myśleć... powiem tak - wkopaliśmy się i to bardzo... Nie dość, że nie mamy gdzie mieszkać to jeszcze będziemy musieli płacić (ubezpieczenia kredytu, utrata ulg, odsetki itp..) Brak mi słów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 15:52 Dlatego właśnie z niecierpliwością oczekuję jutrzejszego spotkania. A i jeszcze jedno - warto zabrać jakiś sprzęt do rejestracji dźwięku, tak na wypadek nadmiernych krętactw ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 15:56 Nie dramatyzuj. Owszem tam gdzie mial powstac drugi etap raczej nie wcisna parkingu (protesty mieszkancow), natomiast od strony 1 klatki miejsca jest az nadto. Tam wejdzie nawet 50 samochodow. Jesli bedziesz jutro na spotkaniu to sam sprawdzisz. Pytanie tylko czy gmina wyrazi zgode na postawienie tam parkingu/ewentualnie sprzedaz tego gruntu. Tak czy siak sprawa nie jest latwa i na pewno czeka nas jeszcze pare miesiecy czekania. I pamietaj ze chodzi o miejsca postojowe pod chmurka, developer nie musi budowac garazu. Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:06 A w jaki sposób Catalina otrzymała zezwolenie na budowę bez planu umiejscowienia KONIECZNEJ ilości miejsc parkingowych? Taka to teraz niespodzianka dla nich? Musieli mieć je na planach. Więc: - były upchnięte jak na Wyścigowej niezgodnie z prawem. No i "wypadły" gdy smród z miejscami na Wyścigowej się podniósł. - miały być pomiędzy etapem 1 a 2. Ale tu jakby to ująć niemożliwe było to od początku bo nie da się (legalnie) uzyskać zezwolenia na budowę osobnych etapów w takim przypadku. - ktoś był niekompetentny do końca i najpierw Catlaina przegapiła ten problem (w co nie wierzę) a potem urzędy nie dopatrzyły się tego (w co także nie wierzę). - mieli obiecane miejsca. - niespodzianka podana w sobotę. Ja stawiam na punkt pierwszy choć przyznam że patrząc na dotychczasowe działania i zaniechania developera nie będę zaskoczony punktem ostatnim. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:12 A moglbys nieco rozwinac punkt ostatni? No i co my do cholery jako przyszli mieszkancy mozemy zrobic? Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:21 A co ja Wam mogę tak w ciemno radzić? Najpierw należy poznać racje drugiej strony (o ile to nie będzie w końcowym rozliczeniu Wasza strona - może w sprawie działa jeszcze ktoś) dopiero potem pomyśleć co dalej. No i wskazane byście otrzymali dokumenty odnośnie tego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:14 Aha i rozwin prosze kwestie o co chodzi z tym "smrodem na Wyscigowej"? Tez mieliscie problemy z urzedami? Odpowiedz Link Zgłoś
zzrobert Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:23 odezwij się do mnie na maila. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina 24.03.06, 16:27 Poszlo na Twojego "gazetowego" maila Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Jutrzejsze spotkanie 24.03.06, 17:59 Jutro mamy spotkanie, na ktorym developer poinformuje nas o faktycznym stanie prawnym naszego budynku. Prosilbym mieszkancow o staranne przygotowanie sie do spotkania, konkretne wypunktowanie developera trudnymi pytaniami, ale jednoczesnie prosilbym o to, aby dyskusja nie zamienila sie w pyskowke i stek pretensji. To nic nie da. ja tez juz wplacilem pieniadze, tez sie wkurzam, ze nie moge zamieszkac a budynek stoi gotowy, ale pyskowka nic nie da. Trzeba rozwiazac problem. Jeli sa wsrod nas prawnicy, niech oni byc moze zloza na rece developera wnioski o udostepnienie dokumentow tak abysmy mieli wglad w to jak faktycznie sprawy wygladaja i kiedy moze zakonczyc sie ta patowa sytuacja. Wplacilismy pieniadze, jestemy strona w sprawie, domagajmy sie aby Catalina traktowala nas jak partnerow. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu771 Re: Jutrzejsze spotkanie 24.03.06, 21:36 Trzeba zapytać, którędy będą dojeżdżać do drugiej budowy, czy przez garaże? Odpowiedz Link Zgłoś
bravo5 Re: Jutrzejsze spotkanie 24.03.06, 21:56 Proponuję by osoba/osoby posiadające odpowiednie przygotowanie merytoryczne przygotowały na jutrzejsze spotkanie wniosek o przekazanie przez developera właściwych dokumentów mogących stanowić podstawę do rozstrzygania i oceny sytuacji. Mam nadzieję, iż na spotkaniu będzie nas dość i może zdecydujemy złożyć podpis pod wnioskiem.WSZYSCY mieszkańcy powinni otrzymać odpowiednie dokumenty do wglądu i pisemną deklarację zarządu C. odnośnie sposobu i termunu rozwiązania problemu. Jeśli komuś wudaje się, że to łaska - niestety jest w błędzie!!! W powstałej sytuacji mamy pełne prawo do informacji, a jeśli zarząd Cataliny jej odmówi - musi liczyć się z naszą reakcją i zwróceniem się o pomoc do właściwych urzędów. Ponadto...nie jestem pewien czy jutrzejsze "zgromadzenie" ma charakter legalny w sytuacji gdy nie ma pozwolenia na użytkowanie. Pozdrawiam wszystkich i życzę jutro dużo spokoju! Czy wieczorne spotkanie w Sadybie (18:00 w okolicach kręgielni na pietrze jest aktualne?) bravo5 Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 wnioski po spotkaniu 25.03.06, 11:35 Dla osób które z różnych przyczyn nie mogły dzisiaj się pojawić na spotkaniu: 1) Następne spotkanie z zarzadem ma odbyć się równo za 2 tygodnie w tym samym miejscu i czasie 2) Każdy na piśmie otrzyma drogą pocztową stanowisko Cataliny w tej sprawie - wyjaśnienie sytuacji 3) Można składać pisma o udostępnienie lokali do prac wykończeniowych w biurze sprzedaży dla tych lokali które mają już podpisane przeglądy pousterkowe i na zasadach opisanych w tzw. regulaminie który udostępni Catalina kazdemu mozna prowadzić takie prace po uzyskaniu zgody Pana Prezesa 4) Osoby które jeszcze nie zapłaciły swoich naleznosci mogą składać pisma do zarzadu o odroczenie terminu zapłaty w związku z powstałą sytuację 5) Zarzad skierował do nas prośbę o nie ingerowanie w sprawę przez miesiac dajac jeszcze czas i mozliwości Ctalinie na uzyskanie jak najszybciej tego pozwolenia nie robiac zamieszania w urzedach wokół sprawy 6) Każdy indywidualnie ma prawo składac dokumenty do Zarządu o rekompensatę zaistniałej sprawy - I TO JEST CHYBA SŁABY PUNKT BO POWINNIŚMY RAZEM ZŁOŻYĆ JEDNO PISMO ŻEBY DLA WSZYSTKICH BYŁY JEDNAKOWE UZNANIA ZRESZTA TAKIE JAKIE ZOSTAŁY OPISANE W SAMEJ UMOWIE CZYLI 0,05% OD WARTOŚCI MIESZKANIA ZA KAZDY DZIEŃ ZWŁOKI TA WŁASNIE KWOTA MA NAM POKRYĆ WSZYSTKIE NIE DOGODNOSCI ZWIĄZANE Z ZAISTNIAŁYM OPÓŹNIENIEM I MOIM ZDANIEM TO POWINNO BYĆ WSPÓLNIE PRZEZ NAS WSZYSTKICH RAZEM ZŁOŻONY WNIOSEK DO CATALINY- a jakie jest wasze zdanie w tej sprawie? 7) Catalina przyznała się do zaniedbania sprawy w sposób świadomy a liczyła tylko że mimo nie dopełnienia przeznaczenia około 30 miejsc postojowych to pozwolenia jednak uzyska. 8) Teraz Catalina odwoła się od decyzji odmownej do Urzędu i przez te 2 tygodnie znajdzie włąsciwe rozwiązanie tej sytuacji o czym nas tez poinformuje. To sa chyba najważniejsze wnioski jeżeli cos pominełam to bardzo proszę o dopisanie żeby wszyscy mieli jasność sprawy. Pozdrawiam Beti Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: wnioski po spotkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.06, 14:28 Ad. 6 Te 0,05% to kara umowna - należy się w przypadku wystąpienia opóźnienia, bez względu na rzywisty rozmiar szkody. Natomiast, niezależnie od tego każdy z nas może dochodzić od Cataliny odszkodowania - w tym przypadku trzeba jednka udokumentować szkodę wynikajacą z naruszeń zobowiązań umownych przez Catalinę - sprawy co do zasady bądą bardzo zindywidulalizowane i trudno mi wyobrazić sobie wspólny wniosek. Możemy też domagać się od Cataliny swoistego zadośćuczynienia za "szkody moralne" - i w tym przypadku wspólny wniosek jest jak najbardziej na miejscu - ale wątpię czy Catalina będzie chciała o czymś takim rozmawiać. Ad. 8 Te dwa tygodnie Catalina ma na podjęcie decyzji: czy odwołają się od decyzji odmownej, bo są przekonani że wszystko jest OK (w co szczerze wątpię), czy też podejmą działania w celu "stworzenia" brakujących miejsc. Od siebie dodam jeszcze pkt 9. - jestem niemal w 100% przekonany, że poza miejscami parkingowymi, Nadzór Budowlany wytknął Catalinie w decyzji odmownej szereg innych naruszeń prawa budowlanego, pozwolenia na budowę, wzizt, albo planu zagospodarowania przestrz., stąd paniczna obawa przed udostępnieniem nam dokumentacji. Zobaczymy więc co powiedzą za te dwa tygodnie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu771 Re: wnioski po spotkaniu 26.03.06, 01:02 Szkoda, że Catalina nie powiedziała, gdzie chce brakujące miejsca "wygospodarować". Czy bez tych miejsc dostanie pozwolenie na użytkowanie? Podobno chce dojazdu od strony Sadyby? Z tego, co wiem, takiej zgody nie dostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezapominajka prośba o poradę IP: *.elarnet.pl / *.elartnet.pl 25.03.06, 11:22 Cześć, Nie jestem aktywna forumowiczka ale czesto tu zagladam i czytam o ważnych kwestiach, które poruszacie. BYłam an zebraniu. Troche mnie rozczarowało. Masa prosb pod naszym kierunkiem, zadnych obietnic. Mam do was pytanie: czy warto w takim razie wykanczac nasze mieszkania? Z jednej strony wydaje mi się, ze to jest niemozliwe aby pzrez głupie 40 miejsc parkingowych w koncu nie zakonczono budowy - to jest do zrobienia i nie jest to jakas powazna usterka w stylu, krzywe sciany, zla konstrukcja, etc. tak wiec wydaje mi się, ze mozna je spokojnie zaczac wykanczac. Z drugiej strony co sie stanie jesli rzeczywiscie pozwiolenie nie bedzie. My skonczymy nasze piekne mieszkania a prawnie nie bedziemy mogli tam zamieszkac> Ile bedziemy czekac? ten budynek nie moze chyba tak stac i stac pusty wieki. Jestem troche laikiem w sprawie kupowania mieszkan bo to pierwsze. prosze o jakas sensowna podpowiedz co Wy o tym myslicie. Czy warto bawic sie w urzadzanie mieszkania juz teraz? pozdrawiam serdecznie, milo było was zobaczyc :) n. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: prośba o poradę IP: *.orange.pl 25.03.06, 14:22 Jeśli chodzi o możliwość wykańczania mieszkania w chwili obcnej, bez pozwolenia z pewnościa każdy z nas bedzie miał na ten temat rózne zdanie. Przede wszystkim każdy z nas ma inną sytuację życiową. Rozumiem, że niektórzy mają sytuacje podbramkową. Ja osobiście mam duże obawy co do rozpoczecia remontu i włozenia w mieszkanie kolejne pieniądze, bez podstaw prawnych. O ile nasze pieniądze są na szczęście w miarę bezpieczne na r-ku powierniczym, to mieszkania nie należą jeszcze do nas. Każdy kto wykonczy mieszkanie, zrobi to na swoją odpowiedzialność. Wydarzyło się tyle niespodziewanych rzeczy: znaczne spóźnienie, odrzucone pozwolenie, etc. że może jeszcze wiele nas zaskoczyć. Te mieszkania nie należą jeszcze prawnie do nas. W normalnym trybie, kiedy byłoby pozwolenie, podpisalibyśmy protokoły przejecia naszych mieszkań, co miałoby podstawy prawne, a nastepnie akty własności. Myślę, że kazdy musi tu sam zdecydować. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Po spotkaniu 25.03.06, 18:46 Nie zgadzam sie z Yarisem, ktory twierdzi, ze nadzor budowlany wytknal Catalinie inne usterki. Gdy dzwonilem do nadzoru Pan Pawlowski mowil tylko o brakujacych miejscach postojowych i potwierdzil, ze sam budynek jest w porzadku. Naprawde nie sadze, zeby bylo cos jeszcze chociaz kto wie. Zobaczymy co sie ruszy przez te 2 tygodnie, narazie czekamy. Od siebie dodam tylko, ze budynek wyszedl pieknie, tak ladnych klatek schodowych, tak wykonanego budynku (z gustem, starannie), takiej dbalosci o detal, tak ladnego projektu nie widzialem nigdzie. Szkoda, ze tak radosna chwila zostala zmacona przez brak wystarczajacej ilosci miejsc postojowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Po spotkaniu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.03.06, 19:33 Jest to nie dające się racjonalnie wyjaśnić, wewnętrzne przeczucie ;-) Miejsca postojowe są jednak zapewne gwoździem programu. Budynek wewnątrz rzeczywiście wygląda sympatycznie, ale ciekaw jestem jak przetrwa zmasowany "atak" ekip remontowych. Do tego utrzymanie w czystosci tylu czarnych powierzchni będzie nie lada wyzwaniem dla administratora. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Re: Po spotkaniu 27.03.06, 12:36 Ja jednak przychylam się do przeczuć Yaris'a. Brak miejsc parkingowych nie może być jedyną przyczyną odmowy zgody na użytkowanie budynku. Gdyby tak było Catalina nie miałaby powodu odmawiać nam wglądu w decyzję, a skoro to robi, to decyzja musi zawierać coś o czym pan Prezes nas nie poinformował na spotkaniu. Może jednak uda się do niej dotrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Po spotkaniu IP: *.crowley.pl 27.03.06, 13:07 W ubegłym tygodniu w Nadzorze Budowlanym powiedziano mi przez telefon, iż Catalina nie dostała pozwolenia na użytkowanie między innymi za miejsca postojowe. Nie chciał jednak powiedzieć nic więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Po spotkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.06, 14:39 czy te wszystkie domniemania zmieniają coś w naszej sprawie? "Mleko zostało rozlane" a nam pozostaje tylko czekać na propozycje rozwiązania problemu. Catalinie musi zależeć na szybkim rozwiązaniu problemu/ów, bo tylko wtedy bedzie mogła zgarnać kasę za zrealizowany projekt (wg oświadczenia banku finansujacego, zwolnienie środków z rachunku powierniczego nastąpi po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie). Wierzcie mi, że rentowność deweloperki jest bardzo duża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iva Re: Po spotkaniu IP: *.aig.pl 27.03.06, 15:28 Czy ktoś z Was nagrywał może sobotnie spotkanie ? Będę wdzięczna za informacje - wiem, że Catalina nagrywała... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Po spotkaniu IP: 217.11.152.* 27.03.06, 16:21 Prawdę mówiąc na ostatnim spotkaniu nie zostało nic konkretnego powiedziane. Problem został jedynie oficjalnie ogłoszony. Prezes Cataliny w ogóle nie był przygotowany, nawet nie znał treści umów, jakie podpisywali z nami. Dla mnie kompletna kpina. Nie określili naszej sytuacji prawnej, między wierszami powiedziano nam, że kto chce może zacząć wykańczać swoje mieszkanie. Przytakiwano nam, słyszeliśmy, co chcieliśmy usłyszeć. Sytuacja może się powtórzyć za 2 tygodnie. Poprosili nas o miesiąc cierpliwości, to im damy. Ale niech się nie łudzą, że po tym czasie mieszkańcy będą siedzieć cicho. Jeśli oszukano nas, mówiąc że to tylko problem garaży, sprawa i tak wyjdzie na jaw, wcześniej czy później. Później będzie tylko dla nich gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacerowicz Re: Po spotkaniu IP: *.aster.pl 31.03.06, 15:09 Swego czasu były wysuwane zastrzeżenia do budynku pod względem niezgodności z przepisami ppoż. (chodziło o odległości pomiędzy tymi dużymi, "panoramicznymi" oknami). Jeżeli to o to chodzi, to Catalina dała d..., bo była informowana o sprawie jakiś rok temu i można było coś zaradzić na etapie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zima00 Re: Po spotkaniu IP: *.wsei.pl / *.wsei.pl 31.03.06, 15:19 No jakaś kolejna bzdura, chyba tylko po to aby dolać benzyny do ognia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Po spotkaniu IP: *.orange.pl 31.03.06, 18:31 W tej chwili nie pozostaje nam nic innego, jak czekać. Denerwuje mnie jednak to, ze pomimo obietnic nie wysłali oficjalnego pisma do mieszkańców. Czy to TAKIE TRUDNE NAPISAĆ KILKA ZDAN i skopiować?! Oj, chyba jednak nie tylko chodzi o miejsca postojowe, inaczej pozwoliliby nam na wgląd do dokumentu oraz zajęcie oficjalnego stanowiska nie zajmowałoby im tak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michał Re: Po spotkaniu IP: *.met.pl / 217.153.134.* 31.03.06, 22:13 witam Chcialbym sie dowiedziec na kiedy jest przewidziane kolejne spotkanie z Cataliną i gdzie? Pozdrawaim Michał ps. Jestem sąsiadem, śledzę Waszą dyskusję, choć sie jeszcze nie udzielam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krol Re: Po spotkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 13:52 Czy dalej nikt z was nie dostal listu? Podobno zostal wyslany we wtorek. Dzisiaj jest sobota, spotkanie za tydzien a my dalej nic nie wiemy.. Odpowiedz Link Zgłoś
agar25 przed spotkaniem 03.04.06, 14:18 Najważniejszą rzeczą dla nas w tej chwili jest dobra kondycja finansowa Cataliny. Pamiętajcie, że mamy w tej chwili tylko umowy przedwstępne. Dlatego sprzedać mieszkania miże nam tylko Catalina Development. NIKT INNY! Gdyby (odpukać) doszło do upadłości spółki. własność działki z BUDYNKIEM (jako częścią składową)zostanie sprzedana na pokrycie hipoteki banku, a wpłacone przez nas pieniądze z prowadzonego przez bank rachunku zastrzeżonego trafią do masy upadłości (ponieważ jest to tylko rachunek zastrzeżony, a nie powierniczy). W ten sposób ani bank, ani syndyk, nie będą nam mogli sprzedać mieszkań, działka z budynkiem trafi do licytacji, a my ewentualnie będziemy mogli dochodzić zwrotu wpłaconych kwot z masy upadłości, ale bez żadnego pierwszeństwa - bo taka umowa, jaką zawarliśmy, żadnego pierwszeństwa nie daje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: przed spotkaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:38 Własnie otrzymałam list polecony z zawiadomieniem o spotkaniu w przyszłą sobotę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:42 "Przyszłą" ? Spotkanie umówione było na sobotę przypadającą w tym tygodniu, tj. 8 kwietnia. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.04.06, 14:39 Bez paniki, proszę! Takie straszenie nic nie daje, a opisany scenariusz jest mało prawdopodobny nawet w razie upadłości (odpukać) Cataliny. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agar25 Re: przed spotkaniem IP: *.polityka.com.pl 04.04.06, 17:22 To nie jest panika. Tak wygląda nasza sytuacja od strony prawnej. I to po prostu trzeba wiedzieć, podejmując działania, by były skuteczne i sensowne. Byśmy nie działali przeciw własnym interesom, tylko zgodnie z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.04.06, 18:55 > To nie jest panika. Tak wygląda nasza sytuacja od strony prawnej Nie jest to do końca prawda. Stan prawny jest znacznie bardziej złożony i oferuje znacznie więcej potencjalnie możliwych rozwiązań i scenariuszy zdarzeń. > Byśmy nie działali przeciw własnym interesom, tylko zgodnie z nimi. I tu się jak najbardziej zgadzam! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: przed spotkaniem IP: 194.235.127.* 05.04.06, 17:09 Yaris, w pełni zgadzam się z Twoim głosem. Mam natomiast pytanie do agar25. Skąd wynikają Twoje obawy o kondycję finansową developera? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth_w Re: przed spotkaniem 06.04.06, 11:15 Moja propozycja jest następująca: poczekajmy na spotkanie w sobotę, zobaczymy, co powie nam Catalina i czy w ogóle powie coś konkretnego. Prosili nas o m-c cierpliwości, więc dajmy im ten czas. Jeśli sprawa nie wyjaśni się i dalej będą nas traktować jak dotychczas pozostanie nam tylko jedno: wynajęcie kancelarni prawnej do reprezentowania nas. Nie wyjdą to wielkie pieniądze od mieszkania, natomiast może się okazać, że będzie to koniecznością na pewnym etapie. Teraz natomiast wstrzymajmy się od wszelkiego rodzaju komentarzy potęgujących strach i nasze obawy, bo to nic nie da. Ja również czekam z niecierpliwością na jakiekowliek wieści, ale dobre. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: przed spotkaniem IP: *.met.pl / 217.153.134.* 06.04.06, 20:54 Witam Również i ja dostałem informację o spotkaniu, mimo, iż nie byłem na wcześniejszym spotkaniu. O kondycję finansową developera to, moim zdaniem, nie ma sie co martwić, bo biznes ten jest bardzo opłacalny, a Catalina ma na koncie już budynki przy Tagore'a i Wyścigowej. Catalina planuje na pewno nowe inwestycje i jakiekolwiek problemy są jej bardzo nie na rękę. Podejrzewam, że sami są bardzo taką sytuacją zirytowani, ponieważ to fatalnie wpłynie na ich wiarygodność. Pytanie jak do tego mogło dojść, ale wnioski pewnie wyciągną/wyciągneli już sami. Przecież jest projekt budowlany i tam miejsca musiały być!!! Inaczej nie dostaliby pozwolenia. Generalnie jednak wydaje mi się, że nie ma się co martwić. Widziałem dziś jakieś ruchy budowlane przed budynkiem, pewnie dogadali się z miastem i budują tymczasowy parking na miejscu pawilonu sprzedaży. Pozostaje jeszcze pytanie, jak Catalina zamierza nam wynagrodzić ewidentne straty, poniesione w związku z niedotrzymanym terminem. Pewnie myślą, że za 2 miesiące oddadzą nam mieszkania i tyle. Niestety nie jestem prawnikiem, ale myślę, że warto też przygotować się na to, że będą lawirować i wymyślać niestworzone historie. Musi być jakieś oficjalne stanowisko, dlaczego zrobili za mało miejsc parkingowych! Michal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: przed spotkaniem IP: *.met.pl / 217.153.134.* 06.04.06, 21:03 I jeszcze jedna uwaga. Catalina na pewno śledzi, to co piszemy na tym forum. Ja bym tak robił. Więc jeśli macie jakieś konkretne pomysły to raczej nie podawajmy ich na forum. Mój mail kontaktowy: arinsk@gmail.com Pozdr Michal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: przed spotkaniem IP: 194.235.127.* 07.04.06, 07:44 Faktycznie był wczoraj ruch na budowie. Nie wyglądało to jednak na budowę parkingu, chyba że podziemnego :-). Była to jakaś przeróbwka systemu kanalizacyjnego. Może i tu Nadzór Budowlany dopatrzył się jakichś niedociągnięć. Pozytywnym aspektem sprawy jest na pewno to, że inwestor coś robi. Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molesta Re: przed spotkaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 09:19 caly czas cos robia, na budowie ruch, ekipy sprzatajace, poprawiali kostke przed wjazdami do parkingow. Ja tam jestem dobrej mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: przed spotkaniem IP: 194.235.127.* 07.04.06, 10:29 Ja tez jestem dobrej myśli. Nie nazwałbym tego tylko poprawianiem kostki, a jej ponownym układaniem. Wczoraj był tam spory wykop, koparka i kilku kolesi kombinujacych coś przy studzienkach. Ale cieszy to, że coś się dzieje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2536 Re: przed spotkaniem IP: *.crowley.pl 07.04.06, 11:26 Przede wszytskim musimy podpisać noatarialne umowy przenoszące własność mieszkania, bo bez tego nie mamy żadnych gwarancji, że nie zostaniemy na lodzie. Gdyby bank skorzystał z hipoteki na gruncie, to nasze wpisy do ksiąg wieczystych nic nie dają. Nasze umowy przedswtępne sa wiążące tylko dla Cataliny Development - DLA NIKOGO INNEGO. Ergo, możemy stać się właścicielami mieszkań tylko do czasu, gdy istnieje Catalina Development. Zwracam jeszcze uwagę, że Catalina do każdej inwestycji powołuje osobną spółkę - Wyścigi i Tagore'a budowały inne, a Catalina Development jest tylko do Bernardyńskiej Wody. Dlatego najważniejsze dla nas jest, by Catalina Development dostała pozwolenie na użytkowanie. Wtedy może dostać pieniądze z rachunku zastrzeżonego, a my podpisać akty notarialne. Radziłbym zatem wszelkie ewentulane akcje przeciw Catalinie odłożyć do czasu, gdy będziemy mieli podpisywane akty notarialne. Na razie zaś w naszym najlepszym interesie jest wspieranie (na razie; nieprzeszkadzanie) Cataliny w staraniach o pozwolenie na użytkowanie. Pamiętajcie, że bez pozwolenia na użytkowanie nikt z nas nie stanie się właścieielem mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 11:45 Co do zasady owszem, nie ma sensu przeszkadzać Catalinie, bo jedziemy na jednym wózku ale.... ... Catalina przynajmniej w moim odczuciu wykorzystała już kredyt zaufania - jako terminowy i w miarę solidny deweloper, a zatem nie mam zamiaru wysłuchiwać przez kolejne miesiące coraz to nowych bajeczek o terminie zakończenia budowy i rzekomym braku problemów z jej formalnym zakończeniem. Jeżeli sami nie dadzą dostępu do dokumentów, a na budowie nie będzie widać żadnych postępów, np. w kwestii parkingowej, to dotrę do nich w ten czy inny sposób, aby przynajmniej wiedzieć na czym stoję. Zaufanie musi działać w obie strony (mam nadzieję, że przeczyta to ktoś z Cataliny). Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2536 Re: przed spotkaniem IP: *.crowley.pl 07.04.06, 12:36 OK, ale co proponujesz konstruktywnego? Jako prawnik zapewniam, że istnienie Cataliny Development i pozostawanie przez spółkę właścicielem gruntu jest warunkiem bezproblemowego wykonania umów przedwstępnych. Bez tego umowy przedwstępne to tylko świstki papieru, a wpis roszczenia do księgi wieczystej jest skuteczny tylko wobec Catalina Development. Gdyby jeszcze bank skorzystałby z hipoteki, to pozostaje nam tylko nadzieja na zwrot jakichś pieniędzy z masy upadłości. Catalina jest nam zatem teraz niezbędna. Zresztą im też bardzo musi zależeć na pozwoleniu na użytkowanie, bo inaczej nie dostaną żadnych pieniędzy z rachunku zastrzeżonego. Upadłość im się zatem w żaden sposób nie opłaca, tym bardziej że są jeszcze właścicielami sąsieniej działki. Dlatego Catalina naprawdę musi stawać na głowie, żeby dostać pozwolenie na użytkowanie. Bez wątpienia zatem jedziemy z Catalina na jednym wózku i musimy grać teraz w jednej drużynie. A roszczenia odszkodowawcze i kary umowne jeszcze długo się nie przedawnią. Ja zresztą nie zamierzam nic w tej sprawie robić, dopóki nie podpiszę aktu notarialnego. Bo nie będę ryzykował juz zapłaconych kwot dla awantury z niepewnym finałem. Jak mam wybrać mieszkanie lub działania w celu niszczenia Cataliny, to zdecydowanie wolę mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:16 Jeżeli chodzi o wnioski końcowe to podzielam w pełni Twój pogląd. Skoro jednak jedziemy na tym samym wózku, dlaczego odmawia się nam dostępu do dokumentów. Co takiego w nich napisano, że nie powinniśmy tego zobaczyć? Czy nie niepokoi Cię to, że tak na prawdę nie wiesz co się dzieje w sprawie (dziwna postawa jak na prawnika), bo przecież słowom przedstawicieli Cataliny w kwestii pozwolenia na użytkowanie ufać już nie sposób - sami przyznali ostatnio, że wnioski o pozwolenie składali przedwcześnie i z pełną świadomością, iż nie dotrzymali warunków WZIZT i pozwolenia na budowę - a mimo to przez trzy miesiące twierdzili że wysztko jest OK!!! Może Tobie udostępniono dokumentację do wglądu i już jesteś spokojny. Jeżeli tak, to sam chętnie ją zobaczę i też się upewnię, że tym razem wszystko będzie OK. A jeżeli nie, to podziwiam Twoje zaufanie do C. - moje uległo już wyczerpaniu. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:23 Nie rozumiem też jaki związek dostrzegasz pomiędzy dostępem do dokumentów, a upadłością Cataliny? Nie pisałem również, że zacznę od awantury w nadzorze budowlanym. Jeżeli C. pewna będzie, że ma rację i wszytsko jest już OK., nie powinna mieć żadnych obaw przed udostepnieniem dokumentów do wglądu. Odnoszę ponadto nieodparte wrażenie, że C. ma pewne plany co do naszych ewentulanych roszczeń - ale nie wywołujmy wilka z lasu. Na razie trzeba C. dopingować do skutecznych działań mających na celu zakończenie inwestycji. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molesta Re: przed spotkaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 16:55 Ludzie wyluzujcie, bo to sie robi jakies paranoiczne. Budynek stoi, caly czas cos w nim robia, czyscili chyba 2 dni temu piaskowiec, sprzataja codziennie klatki, grzeja, placa za ochroniarzy, czyscili garaze, ten na poziomie zerowym i ten na poziomie -1 (moze widzieliscie mokre podlogi w garazach?), poprawiaja kostke. Jest opoznienie ale zmiany w projekcie takie jak zrobila catalina naprawde nie sa niczym szczegolnym. Nie bronie ich, dali ciala, ale naprawde wyluzujcie z tymi czarnymi scenariuszami. Niech dzialaja, w koncu bedzie to pozwolenie, a te texty o tym, ze nie bedzie aktow itp. kurde wezcie naprawde na wstrzymanie bo mnie to smieszy tak w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molesta Re: przed spotkaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 17:04 Te wszystkie dzialania, ktore opisalem powyzej z budynkiem - czy tak robi developer, ktory ma oglosic upadlosc??? Litosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krol Po spotkaniu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:59 Bardzo prosze milych sasiadow o podsumowanie dzisiejszego spotkania jak najpredzej na formum - tak jak poprzednio. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: przed spotkaniem IP: 217.11.152.* 03.04.06, 14:55 To bardzo dobra uwaga dla tych, którzy chcą wyremontować swoje mieszkania zanim wyjaśni się sytuacja użytkowania, albo dla tych, którzy już wyremontowali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 13:29 Halo, czy ktoś tu jeszcze zagląda?? Co z tym spotkaniem, będzie w sobotę 8 kwietnia, czy znowu jakieś ściemy odchodzą?? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: przed spotkaniem 04.04.06, 13:39 Witam W czoraj otrzymałam pismo z Cataliny informujące o tym że 31/12/2005 złożyli wniosek o pozwolenie na użytkowanie a dwudziestego któregos otrzymali decyzje odmowną z powodu i jest tu cytat o za małej ilości miejsc postojowych (szkoda że nie mam przy sobie tego pisma to napisała bym dokładnie tak jak tam jest) i że Catalina prosi nas o nie ingerowanie w sprawy formalne gdyż moze to tylko spowodować opóźnienie wydanie decyzji pozytywnej, a catalina już poczyniła kroki zarówno prawne jak i techniczne aby decyzje w niedługim czasie uzyskać o czym poinformuje nas w tą sobotę tj.08/04 o 9:00 w tym samym miejscu. Nie mam nic mowy o wypłacie odszkodowań, ani o terminie podpisywania aktów notarialnych o czym ktos juz tu pisał wiec nie wiem czyżby funkcjonowały dwa pisma wysyłane do klijentów????? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zima00 Re: przed spotkaniem IP: *.wsei.pl / *.wsei.pl 04.04.06, 13:42 Zebranie będzie 08.04.06 tak jak obiecali dostałem wczoraj list polecony potwierdzający spotkanie i odmowę pozw. ze względu na miejsca parkingowe. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: przed spotkaniem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.06, 14:10 Dzięki za info - do mnie jeszcze list C. nie dotarł. W takim razie do zobaczenia w sobotę. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 stanowisko Cataliny 31.03.06, 11:50 Witam Czy ktoś z Państwa otrzymał już pisemne stanowisko Cataliny w sprawie decyzji odmownej na zasiedlenie tak jak Catalina nam na zebraniu sie zobowiązała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: stanowisko Cataliny IP: *.ew.pl 31.03.06, 12:47 Stanowiska nie natomiast otrzymałem informację, że budowa została zakończona a przewidywany termin podpisywania z klientami aktów przeniesienia własności to przełom DRUGIEGO I TRZECIEGO kwartału 2006r. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: stanowisko Cataliny 31.03.06, 13:19 To chyba nie takie pismo nam obiecywano - miało to być pisemne ujęcie tego co pan prezes sam nam opowiadał o ich zaniedbaniach w ilości miejsc postojowych. No dobrze a czy w takim razie ktoś juz dostał jakąś odpowiedź w sprawie wypłaty kary umownej za kazdy dzień opóźnienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzymianka Re: stanowisko Cataliny IP: *.aster.pl 08.04.06, 14:59 > No dobrze a czy w takim razie ktoś juz dostał jakąś odpowiedź w sprawie wypłaty > > kary umownej za kazdy dzień opóźnienia? Pewnie dostał każdy ten, kto sie zwrócił do Zarządu i coś ustalił. Myslisz, ze sami przyjdą? Przecież na każdym spotkaniu Prezes mówi, że są to kwestie do indywidualnego rozstrzygania, bo każdy ma inny zapis w umowie.Chyba większośc z nas negocjowała zapisy w umowie i jest to jasne- Ty nie negocjowałas? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Wykończenia mieszkań IP: *.orange.pl 09.04.06, 14:55 Mam pytanko do sasiadów, którzy już rozpoczeli remonty w swoich mieszkankach? Jak wygląda rozliczenie z Cataliną a propo zużej wody, energii itp? Czy płacicie również czynsz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg ? IP: *.era.pl 10.04.06, 10:35 Witam jak w końcu wygląda sprawa z oddaniem tego budynku. Chciałem tam początkowo kupić mieszkanie. Ostatecznie zdecydowałem się na Ogrody Kabackie. Mam nadzieję, że wszystko się dobrze dla Was skończy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wykończenia mieszkań IP: 194.235.127.* 09.05.06, 16:02 Nie wiem na ile mój apel może być skuteczny, ale proszę o zwracanie uwagi na majstrów wykonujących prace wykończeniowe. Podam kilka przykładów z klatki nr III: 1. Obsługa windy - jeden gostek nie mogąc doczekać się windy próbował własnymi siłami otworzyć drzwi, mimo że winda znajdowała sie kilka pięter wyżej. Jako, że ten magik był "na wspomaganiu", niespecjalnie przejął się opieprzem. 2. Chłopaki dźwigali coś na górę po schodach - efekt - obity tynk w jednym miejscu - pęknięty w drugin. 3. Na koniec prawdzoiwy hit. Komuś bardzo podobało się oświetlenie przypodłogowe w holu. Informuję sąsiadów z klatki III, że od wczoraj mamy o kilka lampek mniej, a jedna z kamiennych płat, do których lampki były przymocowane utraciła ok. 1/3 swojej warstwy wierzchniej (chyba że Catalina to naprawiła). Sądzę , że reprezentuję tu wszystkich mieszkańców bloku, ale we własnym interesie - powinniśmy zwracać baczniejszą uwagą na działania naszych ekip. Przecież i tak naprawienie tego wszystkiego wiązać się będzie z kosztami, które poniesiemy wszyscy. Czy ktoś wie, czy słupy przy wejściu do klatki II i IV przybrały już postać ostateczną, czy też będą ulegać jakiejś ewolucji? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Wykończenia mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 16:51 Mogę tylko przyłączyć się do apelu, chociaż wątpię czy możliwe jest sprawowanie realnego nadzoru nad ekipami przebywającymi w budnyku 24h na dobę, jeżeli właściciel M pojawia się w nim co najwyżej na godzinkę lub nawet rzadziej - takie już niestety mamy społeczeństwo, gdzie nie szanuje się cudzej własności. Może warto ten apel przekazać zarządcy budynku oraz ochronie, w celu wymuszenia wzmożonej czujności w okresie remontów. A co do filarów klatek II i IV, to jak właściwie one obecnie wyglądają? Ostatnio był to surowy, niepomalowany nawet beton. Coś się zmieniło? Czy ktokolwiek wie jak mają wyglądać docelowo (farba, okłdzina kamienna?)? I kiedy to nastąpi?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Wykończenia mieszkań IP: 194.235.127.* 09.05.06, 17:35 Oczywiście zgadzam się z Tobą, że mozliwości nadzoru z naszej strony są jak na razie niewielkie. Niemniej jednak nie pozostawajmy obojetni, gdy jesteśmy świadkami czegoś podobnego. Jesli chodzi o filary - nadal wygladają jak żywcem wymontowane z wiaduktów w Stańczykach :). Yaris, czy udało Ci się czegoś dowiedzieć nt. aktów notarialnych i możliwości złożenia wnisoku w wpis do KW? Jeśli będzie z tym kłopot (w świetle Twoich wczesniejszych wypowiedzi), to banki kredytujące zakup mieszkań mogą stać się nieprzyjemne. Pozdrawiam T Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Wykończenia mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:22 Nic nie pekajcie, bedzie dobrze. Kupilo pare znanych osob - m.in. Hakiel - ten gosc mnie denerwuje, ale narazie jestem mily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Wykończenia mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 18:36 Aha a filary maja byc podobno w aluminium, ale to info pewne na 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: Wykończenia mieszkań IP: 83.136.224.* 10.05.06, 07:11 Kilka dni temu metalowe wykończenia były już lekko rdzawe (bramki wejściowe i obudowy wywietrzników) wczoraj ekipa po raz kolejny "doczyszczała" te elementy - ciekawe czy mamy to zagwarantowane na zawsze?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: stanowisko Cataliny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:54 > przełom DRUGIEGO I TRZECIEGO kwartału 2006r. To jest jakiś ŻART! Spotkanie - już za tydzień - zapowiada się niesłychanie ciekawie - chyba nawet ciekawiej niż poprzednie. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: do Yarisa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.03.06, 22:15 Jestem, żyję, zaraz czytam :-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Spotkanie 8.04.2006 10.04.06, 11:13 Krótkie info dla tych, którzy nie uczystniczyli w spotkaniu: - Catalina odwołała się od decyzji odmawiającej zgody na użytkowanie budynku, - brakujące miejsca parkingowe planują zorganizować na działce przed budynkiem od strony ul.Powsińskiej oraz na działce, na której miał powstać II etap (dojazd do tych miejsc przez garaże podziemne), dziś mają złożyć projekt parkingu do urzędu,następnie 30 dni czekania na decyzję i po tym czasie przystąpienie do prac, - nadal odmawiają wglądu w decyzję o odmowie zgody na użytkowanie, a wszelkie roszczenia finansowe niedoszłych właścicieli mieszkań mają być rozpatrywane indywidualnie, - następne spotkanie 13 maja o godz.11.00 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb kolejny cudny developer IP: *.centertel.pl 10.04.06, 16:23 powiem tylko tyle:windy,parking,droga ppoż. Ludzie wynajmijcie prawnika albo detektywa/przy takiej ilości ludzi to chyba nie będzie problemu/kogoś kto zdobędzie czarno na biały czego tam jeszcze brak nie ma rzeczy niemożliwych przecież w Nadzorze Budowlanym pracuja ludzie a nie roboty. Jeżeli dopiero powstaje projekt parkingu to legalnie nie wprowadzicie sie nawet na najbliższe Boże Narodzenie i jestem o tym przekonana bo CD nie pochrzani sobie nowej inwestycji.Wygląda mi to na zwykłe krętactwo bo jeżeli ktoś jest uczciwy to firma ma non-stop taką samą nazwę /rozumiem że podatki i te inne ale.../.W Polsce nawet coca-cola pewnie też by była tylko z 2 sezony-chory kraj!!! Dziś wam mówię że 13/05 nic więcej się nie dowiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: kolejny cudny developer IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.04.06, 19:12 "nb" idź leczyć kompleksy gdzie indziej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nb do Yarisa IP: *.centertel.pl 10.04.06, 22:56 kompleksów absolutnie nie mam bo sami budujemy a napisałam na tym forum nie bez przyczyny jak byś się wczytał to może byś coś więcej zrozumiał między wierszami jest napisane ale jak nie umiesz to pozwolę po 13/05 wejść na to forum i zobaczyć co zostało zaaaaaaałatwione..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Molesta do nb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.06, 00:54 W takim razie oswiec nas swoja wiedza - powiedz prosto i jasno o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
elizabeth_w Re: do nb 11.04.06, 11:53 Odezwij się na mój adres prywatny elizabeth_w@gazeta.pl Dzięki z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Wykańczanie mieszkań IP: *.orange.pl 21.04.06, 17:54 Ponawiam pytanie, czy którys z sąsiadów odwiedzających to forum rozpoczął już remont w swoim mieszkaniu i może podzielic się informacją, jak wyglada rozliczenie z Cataliną? Czy każą sobie płacic już czynsz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rzymianka Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.aster.pl 21.04.06, 20:43 Witam, tak ja już rozpoczęłam remont ( w zasadzie już kończę). Za czynsz się nie płaci- przy odbiorze kluczy przed remontem spisują liczniki wody i elektrykę i tylko za to nas będa rozliczać.W sumie to dobrze nawet wyszło z tym brakiem pozwolenia bo się remont zrobi "za darmo" i jak się wprowadze to zacznę ten czynsz płacić, a dzis musiałabym dwa... Jest jakiś plus tej całej sytuacji. Miłego weekendu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nugatka Re: Wykańczanie mieszkań IP: *.aster.pl 21.04.06, 22:36 tak napradę, to nie płaci sie "czynszu" az do momentu podpisania aktów notarialnych, a do tego czasu tylko za media, wg.licznika..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 16:19 Dostalem dzisiaj polecony, w ktorym informuja, ze Mazowiecki Wojewodzki Inspektor Nadzoru Budowlanego uchylil decyzje Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego i jednoczesnie udzielil pozwolenia na uzytkowanie budynku orzekajac, ze miejsca postojowe musza byc zrobione do dnia 31 grudnia 2006 roku. Jednoczesnie w zwiazku z sytuacja Catalina sugeruje mozliwosc odwolania spotkania 13 maja, ale pozostawia mozliwosc indywidualnych rozmow gdyby byla taka koniecznosc.Nie ma w tej chwili zadnych formalnych przeszkod na zasiedlenie budynku. Powtarzam - jest pozwolenie na uzytkowanie budynku!!! A wiec super wiesci w weekend majowy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.05.06, 21:01 A więc zapewne jest to pozwolenie warunkowe - ale mimo to jest dobrze :-) Ktoś w tym kraju jednak potrafi myśleć. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! 03.05.06, 00:33 A widzisz Yaris - byles takim pesymista. Jak to sie czasami (niestety rzadko) mozna pozytywnie zaskoczyc. mamy pozwolenie na uzytkowanie - mozemy tam mieszkac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nugatka Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.aster.pl 03.05.06, 09:33 no nareszcie...gratulacje!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.05.06, 11:35 Jest to najprawdopodobniej pozwolenie warunkowe. Zatem problem z parkingami dalej ciąży na budynku i Catalinie, a nie wiadomo czy uda się C. dopełnić warunków wskazanych w pozwoleniu - wówczas wracamy na budowę. Muszę to jeszcze sprawdzić, ale wydaje mi się, iż brak pozwolenia ostatecznego i bezwarunkowego może być przeszkodą do podpisania aktów not. A zatem jest dobrze, a nawet lepiej niż się spodziewałem, ale sprawa nie jest jeszcze zakończona. Niestety. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 do Yarisa 03.05.06, 14:36 Co do aktow notarialnych sam jestem ciekaw. Sprawdz to prosze. Jak bedziesz mial jakies info napisz na forum. Ja tez postaram sie sprawdzic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz125 Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! 03.05.06, 14:43 No i cos mi sie wydaje, ze teraz Catalina zacznie ze zdwojona sila walczyc o 2 etap. Tak, aby te brakujace miejsca umiescic w 2 etapie. Maja na to czas do 31 grudnia - szansa, ze jednak dostana to pozwolenie na 2 etap jest duza. Moze zmniejsza budynek, zrobia np 3 pietra zamiast 6 i w koncu to pozwolenie dostana. Cos mi sie wydaje, ze Catalina zaklada, ze brakujace miejsca powstana w 2 etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
fuczka Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! 05.05.06, 10:26 Czy ktoś jeszcze dostał list z informacją o pozwoleniu na użytkowanie? Do nas nic nie dotarło. Niezależnie od tych dobrych wiadomości, chyba jednak przydałoby się spotkać 13 maja, tak jak było ustalone, żeby uzyskać odpowiednie informacje bezpośrednio od zarządu Cataliny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 11:37 fuczka, jesli nie dostalas to zadzwon lub zajrzyj do biura C. i popros o to pismo, ktore wysylali mieszkancom. Powiedz, ze Ty nic nie dostalas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Jest pozwolenie na uzytkowanie!!! IP: *.orange.pl 05.05.06, 12:48 Milo slyszec dobre wieści, chociaz problem nadal nie został rozwiązany, pozwolenie jest warunowe, a to oznacza, że za kilka miesięcy bedziemy mieli powtórkę z rozrywki. Na szczęście możemy sie teraz wprowadzić. Fuczka, ja też jeszcze nie dostałem oficjalnej informacji, ale jest długi weekend więc poczta może mieć opóznienie. Pozdrawiam gorąco sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 13:11 Ja już pismo C. otrzymałem. Zawiadamiają, że pozwolenie jest, ale obciążone warunkiem dobudowania miejsc postojowych, aby ich łączna ilość odpowiadała liczbie mieszkań. Można więc legalnie mieszkać, ale sprawa definitywie załatwiona nie jest! Nie możemy zatem odpuścić stałego monitorowania poczynań C., aby w grudniu br. nie powtórzyła się zadyma z brakującymi miejscami. Natomiast jeżeli chodzi o spotkanie 13 maja, to moim zdaniem nie jest konieczne. Nic nowego się na nim nie dowiemy, a C. pomimo pozytywnego rozstrygnięcia i tak nie pokaże nam kwitów :-( Lepiej będzie w mojej ocenie spotkać się za miesiąc - w połowie czerwca i rozliczyć C. z postępów przy wypełnianiu warunku postawionego przez nadzór. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:17 Pozwolenie jest. Możemy mieszkać. Czy ktoś wie kiedy będą akty notarialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:35 > Czy ktoś wie kiedy będą akty notarialne. Wątpię. Przypuszczam że nawet C. tego na 100% nie wie - a jeżeli nawet poda teraz jakiś termin, to radzę traktowac go mocno "orientacyjnie". Od pozwolenia na użytkowanie do ustanowienia odrębnej własności lokali wiedzie jeszcze kilka administracyjnych szczebli - a te jak wiemy trwają i wiele się może na nich zdarzyć. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.met.pl / 217.153.134.* 08.05.06, 18:25 A czy przypadkiem nie jest tak, że Catalina odda nam mieszkania, dopiero wtedy jak dostanie pozwolenie na budowę 2 etapu ?? Bo jeśli byloby inaczej to bylibyśmy stoną w procesie budowlanym. Z tego co wiem, od dawna protestuja mieszkańcy sasiedniego bloku. I my też byśmy mogli... Czy jest na sali prawnik, ktory by potwierdzil, czy to ma sens ??? Na razie trudno mi sobie wyobrazić taką budowę pod nosem...dzwigi, betoniarki itp... Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 21:48 No to sobie wyobraz bo ten drugi etap predzej czy pozniej powstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.Red-80-26-1.staticIP.rima-tde.net 09.05.06, 01:22 Zgodziliśmy sie przeciez na te budowę jako drugi etap, podpisując z Cataliną umowę, zajrzyj do niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEGIA Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - Catalina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 17:20 Kiedy macie zamiar zamieszkac PBW? Ja planuje juz za 2 tygodnie i troche sie obawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Przy Bernardynskiej Wodzie - jaki bank ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:12 Sasiedzi, mam prośbe o poradę. Chcialbym sie dowiedzieć w jakim banku polecalibyście wzięcie kredytu? Ewentalnie napiszcie tylko w jakich sami braliście. Pozdrawiam i z gory dziekuję. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - jaki bank ? IP: 194.235.127.* 11.05.06, 14:36 mBank - ODRADZAM. Skala przedsięwzięcia zdecydowanie ich przerosła. Nie mają doś pracowników aby obsługiwać klientów przynajmniej na przyzwoitym poziomie. Uwierz mi, nie jestem wybrednym i roszczeniowym klientem, ale z takim olewem nie spotkałem się jeszcze w Polsce po roku '89. Ciekawym przeżyciem są wizyty w ich punktach kredytowych. Gość ostatnio mi powiedział, żebym sam dzwonił do ekspertów do Łodzi, bo z nimi (tzn. reprezentantami banku) eksperci nie rozmawiają (nie odbieraja telefonów). Poza tym obieg dokumentów - wielokrotne zwroty z uwagi na brak jakiejś pierdoły, czy wręcz po zapewnieniach że już jest ok, telefony z info że jednak czegoś brakuje - koszmar. Może ktoś ma inne odczucia związane z tą instytucją, ale u mnie są przegrani. Pisze to z żalem, bo korzystam z ich usług od 5 chyba lat i do czasu kredytu wszystko było cacy. Może i są tani, ale tanie są też polonezy z lat '80-tych.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Przy Bernardynskiej Wodzie - jaki bank ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 23:59 chyba dobrze w tej kwestii dobrze zwrocic sie do dzialu sprzedazy, ja pamietam, ze dotsalam dobre namiary od nich na rozne banki - od Pani Oli. Sytuacja byla o tyle wygodna, ze agenci bankow znali projekt i nie musialam latac za dokumentami, gdyz wiekszosc sami sobie zalatwiali z Cataliny. Jak ja bralam kredytyt to dobry byl akurat GE. Teraz moglo sie zmienic, wiec mysle, ze dzial sprzedazy moze ci pomoc w tek kwestii- mi pomogli. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek odbiór mieszkań IP: 194.235.127.* 12.05.06, 15:42 Witam, mam pytanie do osób, które dokonały już formalnego odbioru swoich mieszkań. Czy ktokolwiek z was interesował się już kwestią aktów notarialnych w świetle warunkowego charakteru pozwolenia na użytkowanie? POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: odbiór mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 12:56 Wczoraj rozmawiałam z Prezesem. Powiedział, że przygotowują dokumentację do podpisywania aktów notarialnych. Według planów Cataliny akty notarialne będą podpisywane w czerwcu. A co do współpracy z bankiem, to istotnie żadnych problemów z dokumentacją nie stwarzał GE Bank, który zna sytuację prawną Cataliny. Poleciła mi go Pani Ola. Otrzymałam tam kredyt bez problemu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 oficjalne odebranie kluczy 22.05.06, 11:50 Witam Chciałam zapytać czy już sa takie osoby które podpisały protokół odbióru kluczy i czy zaczeły już płacić czynsz. Czy moze ktos zna już stawki jakie są ustalone ponieważ w biurze sprzedaży nie udzielaja takich informacji. Zapewne jak nikt nic nie napisze zadzwonie do zarządcy ale może komuś już te stawki są znane???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: oficjalne odebranie kluczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:34 Ostatnio widziałem listę wydanych pilotów do bram oraz kart wejściowych - wynika z nich, że znaczna część mieszkańców już odebrała klucze do lokali. Ale ostatnio forum bardzo ucichło, więc może lepiej od razu zadzwonić do zarządcy. Człowiek ten, przynajmniej przez telefon, wydaje się być bardzo rzeczowy i koantaktowy, więc nie powinno być problemów z informacją nawet na temat kwoty opłat za konkretny lokal. A ja dalej walczę z usterkami :-( Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: oficjalne odebranie kluczy IP: 217.11.152.* 22.05.06, 17:24 Witaj w klubie, a ja myslałem, że zostałem już sam z moimi usterkami. Wiecznie coś nie tak. Też walczę, jak Cię to pocieszy.. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty usterki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 18:11 O jakich konkretnie usterkach mowicie? Co jest zle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Re: usterki IP: 194.235.127.* 06.06.06, 12:06 Czy spisujecie już akty notarialne? Czy w kontekście "warunku" w decyzji o pozwoleniu na użytkowanie, nie ma z tym problemów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: odbiór mieszkań IP: 83.136.224.* 13.06.06, 10:06 Akcja podpisywania aktów notarialnych w toku - czy jest w nich zapis o tym że budynek ma czasowe pozwolenie na użytkowanie, i że w przypadku jego wygaśnięcia (koniec 2006 r) developer odpowiada za brak miejsc parkingowych a nie właściciel? Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: odbiór mieszkań 13.06.06, 10:50 Nie niestety nie ma takiego zapisu a pewnie powinien być. Ja jak umawiałam się na termin podpisania aktu notarialnego poprosiłam również o przesłanie wzoru treści aktu aby się wcześniej z nim zapoznać (22 strony) przeczytałam go i takiego zapisu nie ma najwięcej zapisów jest o II etapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 10:57 He, he - ani słowa. Decyzja o pozwoleniu na użytkow., zgodnie z opisem z aktu, jest "prawomocna w administracyjnym toku instancji" - stwierdzenie jak najbardziej prawdziwe ale jednocześnie bardzo mylące, właśnie z uwagi na ów "drobny" warunek. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: odbiór mieszkań IP: 83.136.224.* 13.06.06, 11:23 poza tym nie ma słowa o garażach - ja zapłaciłem za swoje miejsce a w akcie cisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 11:30 Udziały w garażu zostaną zapewne zbyte jednym aktem, na rzecz wszystkich użytkowników miejsc postojowych - taką formułę przewidywała umowa przedwstępna i powtórzone zostało to w umowie przyrzeczonej (przenoszącej własność lokalu). W obu umowach mowa jest o terminie do końca 2007 r. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: odbiór mieszkań IP: 83.136.224.* 13.06.06, 11:43 Masz rację, właśnie się doczytałem. A ile notariuszowi przy podpisie trzeba wyłożyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:11 Nie mam pojęcia jak wygląda ta kwestia u notariuszy Cataliny. I na szczęście się nie dowiem ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: odbiór mieszkań IP: 83.136.224.* 13.06.06, 12:50 ale ostateczną treść aktu i tak ustalasz z Cataliną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:56 ale nie w zakresie wynagrodzenia notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: odbiór mieszkań 13.06.06, 13:07 A to można podpisać akt przeniesienia własności nie u Notariusza Cataliny? Czy można żądać umieszczenia zapisu w akcie notarialnym o tym warunkowym pozwoleniu żeby dokładnie była opisana sytuacja o warunkach jakie Catalina ma spełnić aby to pozwolenie z końcem roku miało pełna moc prawną? Ja przy umowie przedwstępnej zapłaciłam około 2200,00 a teraz podobno ma to być kwota około 4 000. Ale jak to bedzie dokładnie to bedę mogła napisać dopiero w przyszłym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: odbiór mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.06.06, 13:19 > A to można podpisać akt przeniesienia własności nie u Notariusza Cataliny? Kwestia zapisów umowy przedwstępnej. > Czy można żądać umieszczenia zapisu w akcie notarialnym o tym warunkowym > pozwoleniu żeby dokładnie była opisana sytuacja o warunkach jakie Catalina ma > spełnić aby to pozwolenie z końcem roku miało pełna moc prawną? Żądać zawsze można, jest tylko pytanie o skuteczność takich postulatów, zwłaszcza jeżeli jesteś już umówiona na termin podpisania umowy, co wydaje się oznaczać, że zaakceptowałaś treść aktu. > Ja przy umowie przedwstępnej zapłaciłam około 2200,00 a teraz podobno ma to być kwota około 4 000 Ładna sumka, ale uwzględnia ona zapewne nie tylko wynagrodzenie notariusza, ale także opłaty sądowe za wpis prawa własności, służebności, założenie księgi itp. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona39 Do beti IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 13.06.06, 16:28 >Ja przy umowie przedwstępnej zapłaciłam około 2200,00 a teraz podobno ma to >być >kwota około 4 000. Ale jak to bedzie dokładnie to bedę mogła napisać dopiero w >przyszłym tygodniu. Zaplacisz duzo mniej. Ja jak podpisywalam akt, dzien przed tez dostalam dokladnie wyliczona kwote przez notariusza Cataliny i na miejscu po podpisaniu okazalo sie, ze jest 1000zl mniej do zaplaty. pzdr. Sasiadka Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Do beti 13.06.06, 17:00 Dziękuje za informacje - to pocieszające. Jeśli mogę Ciebie jeszcze zapytać czy według wzoru jaki otrzymałaś od Pani Oli do zapoznania się wcześniej - wprowadzałaś jakieś istotne zmiany w treści aktu notarialnego a jeśli tak czy o tych zmianach wcześniej informowałaś Catalinę że chcesz aby zostały naniesione czy w juz u Pani notariusz? Ja również pozdrawiam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michal Re: odbiór mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.06, 12:52 Witam A jak wygląda sprawa kar należnych za opóźnienia? Czy ktoś z Was już tą sprawę rozwiązał? Czy Catalina odlicza należną karę od ostatniej raty? Pozdr Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalka Re: odbiór mieszkań IP: *.aster.pl 15.06.06, 00:26 > A jak wygląda sprawa kar należnych za opóźnienia? > Czy ktoś z Was już tą sprawę rozwiązał? > Czy Catalina odlicza należną karę od ostatniej raty? Życzę Ci wiele szczęścia na tej drodze. Ja jestem zdruzgotana i zniesmaczona zachowaniem Cataliny i faktem, że najpierw na spotkaniu garażowym prezes zapewnia, że będzie rozmaiwał indywidualnie o karach a potem na spotkaniu, to już inaczej wygląda i w zasadzie o wypłacie kary zgodnie z trescią umowy nie mam mowy. Chyba, że idziesz z Cataliną do Sądu. Stracili w moich oczach wszystko co mogli, a kupowałam mieszkanie z polecenia od tej firmy i dalej nikomu nie polecę!!! Trudno przeforsowac zmiany w akcie- mi to tez się nie udało. Jednym słowem całkowita klęska albo lata spędzone w sądzie. Ale życzę powodzenia. A na to, że sami Ci coś odpiszą od ostatniej raty nie licz, tak jak i na to, że pokryją koszty kary zgodnie z tym co powinni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: odbiór mieszkań IP: *.aster.pl 15.06.06, 09:20 ale moglibyście się zebrać i gromadnie ich pozwać, myślę, że to dałoby efekty, to nic, że sprawa będzie się ciągnąć, narobicie im kuku.....a pieniądzie jakieś wyciągniecie, powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjsawon Prosze o pomoc !!! IP: *.171.73.162.crowley.pl 27.06.06, 11:22 witajcie pewnie was delikatnie zaskocze ale zastanawiam sie nad kupnem mieszkania "przy bernadynskiej wodzie". Zastanawiam - bo po przeczytaniu forum jestem cala w sprzecznosciach. Fakt jest taki iz osoba od ktorej mam szanse kupic, mowi mi iz problem garazu zostanie rozstrzygniety podczas drugiego etapu. Tylko moi drodzy , kiedy ma to nastapic ???? Ponadto mowil o zoorganizowaniu miejsc postojowych przed budynkiem . Wie moze ktos jak to ma wygladac ??? czy bedziemy mieli zagwarantowane te miejsca ? Jakies pacholki etc ?? Bede wdzieczna za informacje. Mjsawon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Czy są już jacyś szczęśliwi mieszkańcy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.05.06, 18:39 Czy ktoś z Państwa wprowadził się już do nowego mieszkania przy Bernardyńskiej Wodzie/Powsińskiej? Jakie wrażenia z codziennego pomieszkiwania?? Czy ekipy wykończeniowe natknęły się na jakieś poważniejsze problemy, które mogą ewentualnie powtórzyć się w innych lokalach?? Ja powoli zbieram się do odebrania kluczy do nowego "M". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czater Wynajmę /od kogoś/ miejsce w garażu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 11:16 Sprawa jak wyżej, jeżeli ktoś jest zainteresowany to czater@interia.pl pzd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjsawon Prosze o rade!!! IP: *.171.73.162.crowley.pl 27.06.06, 15:06 witajcie pewnie was delikatnie zaskocze ale zastanawiam sie nad kupnem mieszkania "przy bernadynskiej wodzie". Zastanawiam - bo po przeczytaniu forum jestem cala w sprzecznosciach. Fakt jest taki iz osoba od ktorej mam szanse kupic, mowi mi iz problem garazu zostanie rozstrzygniety podczas drugiego etapu. Tylko moi drodzy , kiedy ma to nastapic ???? Ponadto mowil o zoorganizowaniu miejsc postojowych przed budynkiem . Wie moze ktos jak to ma wygladac ??? czy bedziemy mieli zagwarantowane te miejsca ? Jakies pacholki etc ?? Bede wdzieczna za informacje. Mjsawon Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Prosze o rade!!! 27.06.06, 16:16 drugi etap jest oprotestowany przes spółdzielnie za tzw.płotem na tyle na razie skutecznie że Catalina pozwolenia na budowę jak dotad nie otrzymała. Żeby pójść tej spółdzielni na reke budynek II etapu został zmniejszony gabarytowo - faktycznie dodatkowe miejsca parkingowe są przewidziane w pierwszej kolejności w garażu poddziemnym łączącym oba budynki z informacji jakie ja otrzymałam jesli do końca września pozwolenia na budowę nie otrzymają to maja zorganizować te miejsca postojowe przed budynkiem żeby wywiazać się z warunku w pozwoleniu na użytkowanie. Natomiast jak już będą mieli pozwolenie na budowę II etapu to dodatkowych miejsc postojowych przed budynkiem nie będzie wtedy złożą odpowiednie dokumenty aby termin przesunąć do momentu zakończenia II etapu na wywiazanie się z warunku wyznaczonego przy pozwoleniu na użytkowanie. Mam nadzieję, że jest to zrozumiałe dla Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: Prosze o rade!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.06, 16:38 I znowu zaczyna się kombinowanie, obiecywanie, a świstak siedzi i zawija .... - rewelacja! Ciekawe czy 1 stycznia 2007 r. wyburzą nas,jako samowolę budowlną ;-O Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjsawon Re: Prosze o rade!!! IP: *.stegny.2a.pl 27.06.06, 23:29 Dziekuje za wyczerpujaca jak na chwile obecna informacje. Z pewnych zrodel wiem ze niektorzy juz mieszkaja w Catalinie- zastanawiam sie dlaczego nic nie pisza? Moze jedyna wada jest internet ;))) Moze mi ktos napisac jaki jest przewidziany czynsz w C ? pozdr mjsawon Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: Prosze o rade!!! 28.06.06, 10:10 Ja mam mieszkanie 66 m2+piwnicę i płace zaliczkowo co miesiąc 507,42, natomiast nie wiem czy raz czy dwa razy w roku bedzie robione rozliczenie ekspluatacyjne i dopiero wtedy zobaczymy ile tak naprawdę m-nie kosztuje nas tam mieszkanie. Najwieksza pozycję w opłatach stałych stanowi ochrona o czym juz było pisane na forum jak dobrze pamietam 134,00. Ale jak jestes zainteresowany bliższymi szczegułami to napewno administrator udzieli Ci wszelkich informacji. U ochrony mozna się dowiedzieć w jakich dniach i godzinach można się z administratorem sporkać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjsawon Re: Prosze o rade!!! IP: *.171.73.162.crowley.pl 29.06.06, 12:44 Dziekuje beti za wyczerpujace informacje.Dobrze wiedziec ze wsrod sasiadów jest ktos taki jak ty. Tymczasem nadal zastanawiam sie nad kupnem, nie podoba mi sie ten brak parkingu i to ze nikt nic nie chce zagwarantowac. Troche to wszystko za bardzo pogmatfane. Trudno dojsc do jakiegos konsensusu pomiedzy C ( nie chca udzielac podst. odpowiedzi, a jezeli juz to czynia to roznia sie one z innymi podanymi przez ludzi z forum) mjsawon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qwerty Re: Prosze o rade!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.06, 23:20 To zastanawiaj sie dalej. Mysle, ze wlasciciel bez problemu sprzeda komu innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 zalane piwnice 07.08.06, 10:44 Wczoraj około godziny 7 rano okazało się, że piwnice w naszym bloku zostały zalane, ku mojemu zaskoczeniu gdy przybyłam na godzinę 12 okazało się, że nikt nie próbował się skomunikować z właścicielami piwnic aby zawiadomić o zaistniałe sprawie i spróbować uratować zgromadzona tam rzeczy. Moja piwnica oczywiscie tez została zalana - Pan administrator, który napewno był o sprawie zawiadomiony nie zadbał o to aby mieszkańców poinformować o tej awari co uważam za bulwersujace (nawet jesli przebywa na urlopie są osoby który go zastępują) uważam że w tej sytuacji wykazał się totalnym brakiem profesjonalizmu i ja osobiście nie chce aby ten Pan dłużej pełni w naszej posesji taka funkcję za takie pieniądze!!! Nie musze chyba pisać, że jestem zbulwersowana, że do tego zalania wogóle doszło. Masę moich rzeczy zostało zniszczonych. Teraz zabawne wydaje mi sie, że kipujac ta piwnicę uważałam że umieszczenie ich na parterze jest świetnym pomysłem w takim przypadku przecież nie ma mowy o np.zalaniach a tu mamy świetny przykład jak rzecz pozornie nie możliwa stała się w bloku Cataliny możliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
qki2006 Re: zalane piwnice 09.08.06, 10:26 Szkoda, że to forum jest takie martwe może wówczs ktoś wyręczyłby administratora i dowiedziałabyś się wcześniej o problemie. Trudno jest jednak winić Catalinę za zalane piwnice bo wiele budynków w Warszawie miało ostatnio ten sam problem. Jednak psim obowiązkiem było powiadomienie mieszkańców przez administratora o zalanych piwnicach, to jego obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc Re: zalane piwnice IP: 83.136.224.* 09.08.06, 12:58 Przecież piwnice są na parterze, co wobec tego dzieje się w garażu który jest na minus 1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaris Re: zalane piwnice IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.06, 15:23 A w garażu jest sucho :-) - przynajmniej tak było w dniu wczorajszym. Na jednej ze ścian przy wejsciu do II klatki pojawił się tylko zaciek wody wypływającej z zalanych komórek lok. Jak wynika z relacji naocznych świadków pękła rura właśnie na wysokości parteru, woba szła więc od góry a nie z dołu, jak to się dzieje w "klasycznych" przypadkach. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mjsawon Prosze o rade ! IP: *.171.73.162.crowley.pl 27.06.06, 15:06 witajcie pewnie was delikatnie zaskocze ale zastanawiam sie nad kupnem mieszkania "przy bernadynskiej wodzie". Zastanawiam - bo po przeczytaniu forum jestem cala w sprzecznosciach. Fakt jest taki iz osoba od ktorej mam szanse kupic, mowi mi iz problem garazu zostanie rozstrzygniety podczas drugiego etapu. Tylko moi drodzy , kiedy ma to nastapic ???? Ponadto mowil o zoorganizowaniu miejsc postojowych przed budynkiem . Wie moze ktos jak to ma wygladac ??? czy bedziemy mieli zagwarantowane te miejsca ? Jakies pacholki etc ?? Bede wdzieczna za informacje. Mjsawon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc czynsz IP: 83.136.224.* 16.08.06, 07:25 Witam, mam pytanie od kiedy płacicie czynsz - od momentu otrzymania kluczy czy od dnia podpisania aktu Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: czynsz 16.08.06, 09:13 Od dnia podpisania protokołu zdawczo odbiorczego. My wczesniej otrzymalismy klucze żebyśmy mogli zaczać wykańczać potem podpisaliśmy protokół zdawczo - odbiorczy a dopiero na końcu miało miejsce podpisanie aktu notarialnego. A czynsz płacimy od tego środkowego zdarzenia. Natomiast jesli nie podpisałeś/łaś jeszcze aktu notarialnego to radze uwazać i dokładnie sprawdzić wypis z księgi wieczystej tuż przed podpisaniem aktu ponieważ jak my podpisywalismy akt notarialny to w księdze była wzmianka o hipotece jakiejs osoby obciązającej nieruchomość - Pani notariusz mówiła że to pomyłka i że wpisu nie będzia. Ja natomiast wcale tego teraz juz tak nie jestemn pewna i zamierzam to w wolnej chwili sprawdzić jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiu Re: czynsz IP: *.acn.waw.pl 16.08.06, 09:24 ponieważ jak my podpisywalismy akt notarialny to w księdze była wzmianka o > hipotece jakiejs osoby obciązającej nieruchomość każda umowa przedwstępna w formie aktu notarialnego miała finał w postaci wpisu roszczenia do hipoteki ... Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: czynsz 16.08.06, 10:58 ale ja mówie o akcie ostatecznym końcowym w którym jest zawarte że hipoteka która była zabezpieczeniem kredytu inwestycyjnego jest zwolniona tzn. został złozony wnioseki sa na to rózne poswiadczenia ale oprócz tego jest również informacja w wipisie księgi wieczystej o wniosku o wpis do hipoteki - który jak mówiła Pani notariusz powinien być odżucony przez sąd ale jak się stało to nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
beti197705 Re: kobieto... 17.08.06, 10:04 Bardzo sympatyczny komentarz. Dla mnie akurat bardziej istotne jest aby pomóc komuś i podzielić się spostrzeżeniami niż to na co akurat Ty zwracasz uwagę. Swoje komentarze umieszczam będąc w pracy gdy równocześnie rozmawiam przez telefon i załatwiam inne sprawy i gdzieś mam że pisze z błędami dla tych co szukają informacji ważniejsza jest kwestia merytoryczna. Gdybym miała zwracać większą uwagę na to jak piszę to wogóle bym nie pisała bo nie mam na to czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc parking IP: 83.136.224.* 26.09.06, 08:18 Dzień dobry,czy wiemy coś więcej nt parkingu który pojawił się przed blokiem? kto ma do niego dostęp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: parking IP: *.crowley.pl 03.10.06, 09:43 Czy wogóle ktoś wie jakie były nałozone na Catalinę warunki w warunkowym pozwoleniu na użytkowanie? Dotyczyły one zapewne (także) miejsc parkingowch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: parking IP: *.acn.waw.pl 03.10.06, 14:41 > Czy wogóle ktoś wie jakie były nałozone na Catalinę warunki w warunkowym > pozwoleniu na użytkowanie? Dotyczyły one zapewne (także) miejsc parkingowch w akcie notarialnym masz numer decyzji, zgłoś się do jej autora ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: parking IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 21:30 Dzięki za "konkretną" odpowiedź, zamierzam to zrobić, tylko ze zależy mi na czasie więc myślałem że może ktoś już się dowiedział. Catalian konsekwentnie odmawia odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: parking IP: *.aster.pl 03.10.06, 21:53 > Catalian konsekwentnie odmawia odpowiedzi. Decyzja ta była przecież dokumentem okazywanym przy zawarciu aktu not. sprzedaży lokalu - można ją było wówczas zarówno przeczytać jak i skserować - przedstawiciele C. którzy stawali przy moim akcie nie robili z tym najmniejszego problemu. Na prawdę polecam kontakt z C. - ale nie z handlowcami lecz z zarządem, nie sądzę aby odmówili pokazania decyzji. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: parking IP: 213.17.171.* 04.10.06, 10:12 No niestety nie do końca jest tak jak piszesz - mi zdecydowanie odmówiono skserowania jakichkolwiek okazywanych dokumentów które były wymienione w akcie notarialnym i szczerze mówiąc bardzo mi się to nie spodobało być może nawet jest to manewr bezprawny ale opinii pranej na ten temat nie zasięgnęłam. A treści warunkowego pozwolenia dokładnie nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość2 Re: parking IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 13:13 Warunkiem są tylko i wyłącznie parkingi - 1/3 już istnieje, czekamy na resztę. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość garaż IP: *.acn.waw.pl 23.10.06, 13:12 Lokatorze, Pamiętaj, że idąc Twoim przykładem każdy będzie wpuszczał do garażu swoich majstrów i znajomych. I akurat mój gość może równie dobrze uszkodzić (okraść) Twój samochód, jak Twój gość mój ;-( Ale przecież Ciebie to nie spotka ... Do czasu ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doc tv IP: 83.136.224.* 19.12.06, 07:25 Witam sąsiadów, czy udało się wpuścić do budynku inną sieć oprócz aster? A może inny sposób na oglądanie, dzwonienie i sieciowanie ktoś ma? Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka37 Przeprosiny ;-( 21.08.06, 11:09 Witam, chciałam serdecznie przeprosić sąsiadów za wczorajsze wiercenie w ścianie około godziny 21 - proszę mi wybaczyć ale mieliśmy małą awarię suszarka nam się urwała z praniem (jak widać nasz fachowiec się nie spisał i mąż musiał awaryjnie szybko uporać się z problem). Jeszcze raz bardzo przepraszam za hałasy o tak nieprzyzwoitej porze i to w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś