Dodaj do ulubionych

Zacisze-Elsnerów cz. 7

IP: *.ofi.pl 28.09.04, 10:09
Niniejszym zakładam część 7 wątku o osiedlu Zacisze-Elsnerów.
Oby 7 okazała się szczęsliwa :)

Odnośnik do części 6 wątku pod linkiem :
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=13474752
Obserwuj wątek
    • Gość: exor Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.09.04, 10:22

oki, to ja juz pisze na nowym :P

aalik napisała:

> Wszyscy mieliśmy podobne dylematy, ale z tego co wiem to mozliwości zmian
      > zapisów umowy są raczej kosmetyczne. Oczywiście należy skonsultować treść
      umowy
      >
      > i poradzić się prawnika, ale żeby zaraz z nim jechać do spółdzielni...

hym, tak sie dowiedzielismy w organizacji pod nazwa: "Polskie Stowarzyszenie
      Budowniczych Domów". wprawdzie pani tam nie miala zapisanej augustowki, ale
      mowi, ze ja zna i zeby wlasnie poradzic sie prawnika w kwestii umowy.

z moich wiadomosci wynika, ze zmiany w umowie ze spoldzielnia sa raczej
      niemozliwe, bo albo sie ja akceptuje, albo nie i juz. nie tak jak z developerem.

> Jak to jest "dobry prawnik" to nie będzie chciał jechać za darmo, jak "taki
      > sobie" to po co go brać ?
      > Życzę pozytywnych wrażeń i ustaleń - a jak negocjacje zostaną pozytywnie
      > zakończone to WITAMY W KLUBIE !!!

no nie zakladam, ze za darmoche ktos mi pomoze;)
      to w takim razie masz moze kogos do polecenia lub gdzie mozna poszukac takich
      ludzi (e-prawnik.pl ??), z ktorymi moznaby pogadac na temat tejze umowy...
      chociaz w sumie jak tez podpisywales (-as), to pewno ta sama...

dzieki+pzdr, e!
      • Gość: irka gaz IP: *.noname.net.icm.edu.pl 28.09.04, 14:10
        Witam,
        dzis zakladaja liczniki na gaz!!!! Od jutra bedzie firma DeDitrich!!! Co
        mogloby oznaczas, ze kiedys bedziemy miec ciepla wode i ciepelko!!!!!
        Moze, ten 7, rzeczywiscie bylby szczesliwym,
        Pozdrawiam, I
    • Gość: Ciri Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.aster.pl 28.09.04, 20:01
      Sluchajcie, moze ktos cos jednak wie o tych samochodach na gaz parkowanych w
      garazach podziemnych?? No bo jak nie mozna to co? Po co place 22 tys. za garaz
      zeby potem stawiac samochod pod chmurka?
      pozdrawiam
      • Gość: exor Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 21:11
        ja niestety nie wiem.
        polecam zadzwonic po prostu do nich i zapytac - najbardziej chyba pewne zrodlo
        informacji.

pzdr, e!
        • Gość: mim II etap Elsnerów IP: 213.17.178.* 28.09.04, 22:42
          Czy ktoś może mnie poinformować jak wygląda postęp prac budynku C? Ponieważ
          spółdzielnia żąda kolejnej wpłaty czym wprowadza mały niepokój - ponieważ
          kolejne raty miały być w miarę postępu budowy a części C nie było nawet widać.
          Niepokoi mnie również dużą wysokość wpłaty (65 + raty około 7-8%)przed odbiorem
          czerwiec 2005r. Co o tym myślicie?
          • Gość: Camel Re: II etap Elsnerów IP: *.cskmswia.pl 29.09.04, 08:46
            Witam.
            Mnie również niepokoją wysokości wpłat. Moja klatka w budynku C nie została
            jeszcze zbudowana, a Spółdzielnia zażądała kolejnej wpłaty (łącznie 73%).
            Zapewniano mnie pod koniec lipca, że brakujące klatki w bud. B i C zostaną
            zbudowana w przeciągu 2 miesięcy. Mamy koniec września i pod klatką w bud. B
            zalewane są fundamenty, a klatka w bud. C cały czas czeka na przestawienie
            dźwigu (który będzie usunięty po położeniu zbrojenia i zalaniu stropu garaży).
            Pozdrawiam.
            c.
            • Gość: exor Re: II etap Elsnerów IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.09.04, 09:00
              to od nas na dzien dobry biora tyle - 73%.
              w budynku, ktory widac z okna biura (to chyba C) juz sa okna - widzialem w
              poniedzialek. tydzien temu ich jeszcze nie bylo.

pzdr, e!
              • Gość: mim Re: II etap Elsnerów IP: 213.17.178.* 29.09.04, 23:40
                jak to od nas (od was)- ty exor chyba masz już mieszkanko
                natomiast jak koleżanka pisała Budynku C jeszcze niema a raty trzeba płacić jak
                tak dalej pójdzie to do końca roku wpłacę 100 % a mieszkanie otrzymam w lipcu
                pod warunkiem jak nic się nie opóźni :-< hm
                Kurcze !!!!!!!!!!!!!1
                Kto jeszcze wie coś o II etapie i kiedy ten C wyrośnie to niechaj pisze jak
                najszybciej.
                • Gość: exor Re: II etap Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 23:50
                  hym... jak to nie ma? wg mnie, z tego co mowila pani w s-ni to ten budynek co
                  widac z okna "biura" sprzedazy to wlasnie C - tam ma byc nasze lokum o
                  oznaczeniu CI - 2/3. to juz stoi, tylko kolejna klatke robia, okna juz sa z obu
                  stron (w poniedzialek byly tylko od strony "biura"). az rzuce okiem na strone -
                  moze znajde gdzie ten C tak naprawde ma byc...

pzdr, e!
                  • Gość: mim Re: II etap Elsnerów IP: 213.17.178.* 30.09.04, 00:39
                    masz rację sprzedają C i twoje mieszkanie już jest - natomiast chodzi mi o
                    ostatnią klatkę gdzie jest C 16,17. W każdym razie na początku sierpnia tych
                    klatek nie było.
                    • Gość: camel Re: II etap Elsnerów IP: *.cskmswia.pl 30.09.04, 08:42
                      Witam.
                      Ostatnich klatek budynku C nadal nie ma (w każdym razie nie było ich jeszcze w
                      ubiegłą sobotę). Opóźnienia spowodowane są (jak dowiedziałem się od pracujących
                      na budowie panów)zmianą generalnego wykonawcy. Niestety nie jest jeszcze znany
                      dokładny termin rozpoczęcia prac nad ostatnią klatką bud. C.
                      Pozdr. c.
                • Gość: exor Re: II etap Elsnerów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 00:05
                  a ty ktore masz miec mieszkanie?

pzdr, e!
                  • Gość: aga II etap Re: II etap Elsnerów IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 06.10.04, 13:39
                    Przepraszam dawno się nie odzywałam ale w domu miałam szpital włącznie ze mną i
                    dziećmi chociasz zima sie jeszcze nie zaczęła. Czy możecie mnie poinformować co
                    się dzieje na budowie( dawno tam nie byłam). Co się dzieje z budynkiem C chodzi
                    mi o C4?
                    Może mam sąsiadów tylko się ukrywają chętnie poznam na forum( na razie) niech
                    się ujawnią.Jeśli chodzi o następną transzę to również dostałam powiastkę.
                    Niepokoją mnie wentylatory na dachu- ktoś wspominał że są strasznie głośne!
                    Konkretnie gdzie one są usytułowane?W jakiej odległości od siebie i ile ich
                    jest. Za wszystkie informacje bardzo dziękuję i gratuluję mieszkańcom
                    uruchomienia źródła ciepełka! pozdrawiam aga
                    • Gość: amu04 Re: II etap Elsnerów IP: *.acn.waw.pl 06.10.04, 19:43
                      Chciałabym uspokoić szanownych sąsiadów.

Naprawdę, sama byłam tymi wentylatorami przerażona, ale nas szczęście okazało
                      się, że to instalacja oddymianjąca na wypadek pożaru. Tylko teraz działa na
                      okrągło, później jak zainstalują czujniki dwutlenku węgla, to będą działać
                      tylko w wypadku pożaru.
                      No i bardzo dobrze. Jak usłyszymy, że działają, będzie wiadomo, że trzeba się
                      ewakułować.
                      Pracuję w dwa lata temu oddanym budynku i podczas pożaru Fight Clubu, który
                      znajduje się 6 pięter niżej miałam poważne kłopoty, żeby wyjść z budynku klatką
                      schodową. Dymu było gęsto i żadna instalacja oddymiająca nie huczała. A
                      mieszkania 5k za metr. Tak więc cieszę się, że mamy coś takiego.

Naprawdę jest już bardzo miło na naszym Elsnerowie, odkąd można sobie wjechać
                      do garażu i windą pjechać na górę. Posiadnie klucza do skrzynki, chociaż są w
                      niej same reklamówki, też daje ciepłe poczucie domowości.

Pozdrawiam wszyskich sąsiadów i życzę, żeby trafił się nam jeszcze jeden lub
                      dwa ciepłe weekendy, żeby można było nacieszyć się nowym lokum zanim nastanie
                      szarówa. :)
                      • Gość: aga II etap Re: II etap Elsnerów IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 07.10.04, 09:06
                        Bardzo dziękuję za wyjaśnienia co do wentylatorów.Jeśli do tego mają służyć to
                        pocieszające.A co słychać na budowie II etapu.Bardzo Szanownych Sąsiadów proszę
                        o nowinki - bo przeciesz jesteście na miejscu.
                        Serdecznie pozdrawiam i czekam na wiadomości.
                        Aga
                  • Gość: aga II etap Re: II etap IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 06.10.04, 13:40
                    Przepraszam dawno się nie odzywałam ale w domu miałam szpital włącznie ze mną i
                    dziećmi chociasz zima sie jeszcze nie zaczęła. Czy możecie mnie poinformować co
                    się dzieje na budowie( dawno tam nie byłam). Co się dzieje z budynkiem C chodzi
                    mi o C4?
                    Może mam sąsiadów tylko się ukrywają chętnie poznam na forum( na razie) niech
                    się ujawnią.Jeśli chodzi o następną transzę to również dostałam powiastkę.
                    Niepokoją mnie wentylatory na dachu- ktoś wspominał że są strasznie głośne!
                    Konkretnie gdzie one są usytułowane?W jakiej odległości od siebie i ile ich
                    jest. Za wszystkie informacje bardzo dziękuję i gratuluję mieszkańcom
                    uruchomienia źródła ciepełka! pozdrawiam aga
      • Gość: Zrzeszony Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.wamm.com.pl 30.09.04, 10:19
        Oj dawno mnie tu niebyło ... Ale żeby coś zrobić trzeba zarobić, a żeby zarobić
        trzeba coś robić.
        Co do gazu w naszych samochodach :
        W spółdzielni jak znam życie nikt nie ma o tym zielonego pojęcia. Mają protokół
        odbioru ppoż i to ich interesuje.
        Oczywiście jak to w Polsce jest mnóstwo różnych czasem wzajemnie wykluczających
        się przepisów ja proponuję skorzystać z "Rozporządzenia Ministra Spraw
        Wewnętrznych i Administracji" z dnia 16.06.2003 w sprawie ochrony p-poż.
        budynków, innych obiektów budowlanych i tereneów.
        Jest tam rozdz.3 pt. materiały niebezpieczne. par.7.3
        " Podczas przchowywania cieczy o tem. zapłaonu poniżej 100st.C w garażach:
        1) ciecze te powinny być przechowywane w naczyniach metalowych lub innych
        dopuszczonych do tego celu, posiadających szczelne zamknięcia;
        2) w garażach o pow. powyżej 100 m.kw, przechowywanie tych cieczy jest
        dopuszczalne jedynie wtedy gdy są niezbędne przy eksploatacji pojazdu i są
        przechowywane w jednostkowych opakowaniach.
        Mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości. Mam też nadzieję, że żaden z moich P.T.
        sąsiadów nie poleci do najbliższej jednostki PSP i zażąda kontroli na tę
        okoliczność. Bo wtedy nawet jak wszystko będzie dobrze to - prewencyjnie zakażą
        wjazdu samochodów z pełnym bakiem, albo zamkną parkig do czasu powołania
        biegłych itp.
        Tisze jediesz dalsze budiesz.
        Ja mam dwa garaże więc proszę o ciszę.

Zrzeszony.

Ps Gdzieś czytałęm o porównaniu cen telefonów w spółdzielni i w TPSA. Problem
        polega na tym, że TPSA jeszcze w marcu tego roku nie była zainteresowana
        telefonizacją tego osiedla. Czyli może są tańsi, ale ich nie ma. Co do Neti to
        nie wiem.
    • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 29.09.04, 10:29
      Witajcie
      • tikey Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 29.09.04, 10:34
        tikey napisał:

> Witajcie
        Jeszcze raz;)
        Prąd już płynie przez liczniki:( ale na gaz przyjdzie nam jeszcze poczekać
        około 2 tygodni. (informacje nieoficjalnie podsłuchane). Ze strony spółdzielni
        nie ma żadnej informacji o terminie "odpalenia" pieca, czy też o odbiorze
        instalacji. Mam nadzieję że nie odbędzie się to na zasadzie "..nikogo nie było
        w domu więc odbioru nie było..."
        Czy ktoś skorzystał z oferty syfry+
        W biurze spółdzielni są dekodery i karty ale na moje oko nie ma sygnału w
        gniazdku. Chyba że się mylę.

pozdrawiam
        t
        • Gość: Wojtuk Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.acn.waw.pl 29.09.04, 11:25
          Witajcie.

Co odpalenia pieca to dziś dowiedziałem się od spółdzielni, że w budynku D
          podłączono pierwsze liczniki gazu i dziś mają być uruchamiane pierwsze piece.

Sygnału w gniazdkach TV faktycznie nie ma ma się pojawić podobnież po
          skończeniu serwerowni, czyli 11 października, także narazie z "syfry+" chyba
          nici.

pozdrawiam

Wojtuk
          • Gość: becik Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.ofi.pl 29.09.04, 11:39
            Witam,

Potwierdzam słowa Wojtuka , licznik gazowy mam od wczoraj podłączony i dzis
            podobno ma ktoś przyjść odpalić piec gazowy.

Pozdrawiam

Becik
            • Gość: monika Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 12:33
              czy ktoś moze się orientuje czy korzystając teraz ze swiatła płacimy , bo za
              wode to napewno.
              • Gość: amu04 Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.k.mcnet.pl 29.09.04, 13:42
                w/g informacji Sp-ni za prąd zużyty przed podłączeniem lizcników będziemy
                płacić ryczałtem.

Pozdrowienia :)
        • Gość: RAMCIN Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.wsisiz.edu.pl / *.ibspan.waw.pl 29.09.04, 16:53
          Witam
          jako pierwsz na osiedlu miałem odpalony piec, dzisiaj (tj. 29.09.2004) o
          godzinie 10:00.
          z tego co rozmawiałem w spółdzielni to dziś piece odpala jedna osoba, a od
          jutra dwie. na odpalenie pieca potrzeba ok 30 min.
          odpalali dzis tylko w tych w ktorych im otworzyli (tzn. chodzili od drzwi do
          drzwi i pukali) osoby które chciały by się umowic na termin odpalenia polecam w
          tej sprawie kontaktowac z panem Jurkiem (tym od hydrauliki i gazu) 509577884,
          albo ze spółdzielnią.
          Gaz w budynku A będzie w piątek albo w przyszłym tygodniu. SORRY
          Co do telewizji to odbiory ostateczne będą z tego powodu opoznione. :(

Pozdrawiam w ciepełku
          RAMCIN
          • Gość: exor Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 17:08
            hym, spoko, ale jak wyglada odpalanie pieca, ze to tak dlugo schodzi? az pol
            godziny?

nasz piec mam nadzieje, ze bedzie odpalany gdzies za rok - wlasnie podpisalismy
            umowe realizacyjna :)

zdrowie, e!
            • Gość: amu04 Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.k.mcnet.pl 30.09.04, 17:39
              Pozdrawiam :)

Czy do kogos z I-szo etapowców, któryz mają kredyt w PKO BP dzwonił już bank w
              sprawie aneksów? Podobno ustalili ze Spółdzielnią realne terminy umów
              notarialnych i wpisów do ksiąg wieczystych i chcą spożądzić aneks do umowy.
              Poprzednie terminy miałam w umowie wpisane no czerwiec i grudzień b.r.

A może niektórzy sami załatwiali z bankiem przesunięcie terminów?

Pozadrawiam
              • Gość: Grzegorz Necik i telefony z watku 6 :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 17:58
                witam
                nie chcialbym mowic a nie mowilem....
                z tego co pamietam, to jak ja podpisywalem umowe byla mowa o 2 operatorach do
                wyboru... a nie jednym monopoliscie(do przyjecia w przypadku TPSA i NETII)

po drugie jak ma byc tanszy P48 skoro i tak wpina sie do tepsy, poza tym to co
                to za firma ????
                Z tego co ja wiem to firma od netu ( a pewnie i od telefonow) byla wybrana
                czesniej, poniewaz juz kiedys rozmawialem z gosciem z tej firmy (ktora ponoc
                miala "opiekowac" sie netem)
                Gosc nie tylko nie byl w stanie powiedziec nic na temat rozwiazan, ale nawet
                powiedzialbym ze sie na tym specjalnie nie znal.
                Mysle iz nie powinnismy sie zgadzac na monopol...
                Moze ktos ma kogos w TPSA ???

Nie zgodze sie tez ze Zbyszkiem i A4/10, czy myslicie ze oni wezma pasmo na
                poziomie 10 MB lub wiecej ?? Oczywiscie jak cos robi sie samemu to jest duzo
                taniej, ale wymaga nakladu pracy, jak sie tym zajmie ktos to drozej
                (sprawdzone ;))
                Ja bym jednak postawil na jakosc.
                Nie lubie monopolu i tego jak stawia sie mnie przed faktem dokonanym.

pozdrawiam

Moim zdaniem nie operator jest istotny a jakos i wolnosc, a wiec mozliwosc
                wyboru i wlasnie tego powinnismy sie domagac
              • Gość: amu04 Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.acn.waw.pl 03.10.04, 16:25
                Pozdrawiam wszyskich sąsiadów :)

Pomimo totalnego zarobienia, mojemu mężowi udało się w piątek uzyskać
                podłączenie pieca. Rzeczywiście z uwagi na wewnętrzny wentylator szumi jak
                stary pecet. Trzeba będzie coś wykombinować, żeby go trochę wyciszyć. Może
                macie jakieś pomysły?
                Dzisiaj mąż zajżał na Elsnerów, żeby sprawdzić, czy nic nie kapie z instalacji
                grzewczej i pojawiły się następne nieoczekiwane problemy.
                Na dachu są ogromne wentylatory do wymuszonej wentylacji. Działają świetnie,
                ale są GŁOŚNE. Może nie działają ciągle? Czy inne osoby mieszkające na
                ostatnich piętrach mają z tym problemy?
                Teraz pozytywne zmiany: działa winda i parking, na dachu budynku D jest ogromna
                antena do radiowego łącza internetowego.
                Coraz większa cywilizacja.
                Czy słyszeliście coś o odbiorach końcowych, czy ta koncepcja calkowicie upadła?

Pozdrawiam.
    • Gość: exor Pytanie o kredyt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.04, 19:26
      siema, czy wszyscy korzystaliscie z uslug oppenheima w celu zalatwienia kredytu?
      dla przypomnienia z oppenheima sa te panie, ktore siedza w biurze sprzedazy.

pzdr, e!
      • Gość: Irka aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.04, 09:52
        Witam,
        wzgledem aneksow. Ja przedluzalam sama, bo moj termin konczyl sie w czerwcu
        2004, czyli tym ktory juz minal. Na wszelki wypadek przedluzylam o rok - do
        czerwca 2005.
        Mam pytanko, do szczesliwcow z odpalonymi piecami. Od wczoraj wieczor wygrzewam
        stare kosci w upragnionym ciepelku. Jako jednak kobiecina i humanistka bardzo
        sie martwie, ze ten piec wydaje dzwiek. Nie zeby mi przeszkadzal, ale czy u
        Panstwa wybrancow-szczesliwcow piece warcza takoz? To tak ma byc? Bardzo prosze
        o slowa otuchy! :))
        Pozdrawiam wszystkich, Irka
        • Gość: cinek Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 11:08
          jakie sa koszty aneksu do umowy z PKO BP?
          • ibien Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP 01.10.04, 12:29
            Czesc,
            niestety nie pamietam, musialabym sprawdzic w papierach, ale nie byl to koszt
            powalajacy, cos mi sie zdaje ok. 180-200 zl. Jak zadzwonisz do Banku to
            podadza, zreszta jest to we wszystkich ulotkach z cennikami za uslugi bankowe
            PKO BP.
            Pozdrawiam, I
          • tikey Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP 01.10.04, 15:53
            Koszt aneksu wg. cennika z początku tego roku to 150 zł czyli niewielki,
            większy niestety będzie koszt ubezpieczenia kredytu na kolejny rok :(
            Słyszałem w banku że Spółdzielnia przesłała informacje o opóźnieniu. Lada dzień
            bank będzie kontaktował się z nami w tej sprawie.
            Zdaje się że można już odbierać karty do garaży. Chodzi plotka że zdarzyły się
            jakieś kradzieże (z) samochodów więc przekazanie garażu zostało przyspieszone.

pozdrawiam
            t.
            • Gość: tom Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.resi.mz.mofnet.gov.pl / *.mofnet.gov.pl 04.10.04, 09:43
              Witam
        • Gość: Wojtuk Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.acn.waw.pl 05.10.04, 12:42
          Jako szczęśliwiec z odpalonym piecem odpowiadam Irce, że u mnie piec również
          szumi i warczy. Podobnież ma być trochę ciszej po dłuższej eksploatacji, "aż
          się do końca odpowietrzy" wg słów ekipy uruchamiającej tenże.

Pozdrawiam
        • Gość: exor Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 06.10.04, 10:36

> wzgledem aneksow. Ja przedluzalam sama, bo moj termin konczyl sie w czerwcu
          > 2004, czyli tym ktory juz minal. Na wszelki wypadek przedluzylam o rok - do
          > czerwca 2005.

czesc,
          co to za aneksy? odnosnie czego? mozna pare slow na ten temat?

pzdr, e!
          • tikey Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP 06.10.04, 12:44
            > co to za aneksy? odnosnie czego? mozna pare slow na ten temat?
            Witam
            A już tłumaczę.
            W umowach kredytowych (nie tylko z bankiem PKO BP) są zapisy dotyczące terminów
            dostarczenia cesji ubezpieczenia mieszkania, aktów własności, potwierdzenia
            złożenia wniosku o utworzenie księgi wieczystej etc.
            Jako że termin realizacji inwestycji był planowany na I kwartał 2004 roku to
            bank wpisał w umowach kredytowych terminy dostarczenia wspomnianych dokumentów
            do końca czerwca lub września 2004 r.
            Póki co jest to oczywiście niemożliwe bo akty własnosci będa najwczesniej
            wiosną 2005 r. dlatego potrzebne jest sporządzenie aneksu do umowy kredytowej z
            przeniesieniem owych terminów.
            Osobiście w aneksie który podpisałem większość dat zostało zmienionych na
            31.XII.2005 :-o z nadzieją że do tego czasu akt własności otrzymam.

Mam pytanie. Czymże jest ta fosa (czy też rów melioracyjny) wzdłóż budynku A
            łączący ul. Potulicką z Topazową?
            Po jego północnej stronie powstaje ogrodzenie (zasieki jakoby). Okopujemy się,
            czy że jak?
            Czy to oznacza że samochody stojące pod chmurką będą stały poza terenem osiedla?

pzodrawiam
            t.
            • Gość: Wojtuk Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.acn.waw.pl 06.10.04, 13:31
              Witam

Rów o którym mówi tikey to rów odwadniający po większych opadach deszczu czy
              też innych roztopach, ponieważ nie ma innej instalacji przeciwdeszczowej.
              Natomiast co do ogrodzenia to rzeczywiście samochody stojęce "pod chmurką"
              znajdują się poza terenem osiedla na terenie dzierżawionym od "domków z
              naprzeciwka" (tak mi przynajmniej powiedziano).

Pozdrawiam

Wojtuk
              • Gość: monika Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 16:07
                Czy ktoś może orientuje się czy będą zrobione jekieś chodniki od budynku D przy
                przedszkolu
            • Gość: exor Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 07.10.04, 12:12
              oki, dzieki za info.
              natomiast chcialbym ponowic swoje pytanie: czy wszyscy korzystaliscie w
              oppenhaima w celu zalatwienia kredytu?

pzdr, e!
              • Gość: Becik Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.ofi.pl 07.10.04, 12:32
                Witam,

Jeśli o mnie chodzi to ja załatwiałem kredyt przez Expandera w BPH.

A tak z innej beczki . Dostaliście już nowe pisemko od spółdzielni ?
                Wygląda na to że przynajmniej tymczasowo będziemy musieli dopłacić do
                robót wykonywanych przy budowie kanalizaji, dróg dojazdowych do osiedla i
                instalacji sieci monitoringu, więc zapowiada się że spółdzielnia uszczupli nas
                o kolejnych ładnych parę tysięcy. No i czysz jest naliczany od 1.10.2004 +
                ryczałt za ekspolatacje od 01.06.2004.
                Odbiory ostateczne mieszkań od najbliższego poniedziałku.

Becik.
                • Gość: aga II etap Re: dopłaty do dróg IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 07.10.04, 13:45
                  Beciku nic z tego nie rozumiem .Przeciesz jeśli się nie mylę to w umowach nie
                  było żadnych wzmianek na temat finansowania dróg,kanalizacji i monitoringu.
                  Ja osobiście nic jeszcze nie dostałam, może dlatego że jestem z drugiego etapu.
                  Co to znaczy tymczasowo?
                  pzdr Aga
                  • Gość: monika Re: dopłaty do dróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 13:56
                    Koszty monitoringu i dróg mniało być już wliczone w całkowite koszty ,wydaje
                    mi sie ze nie powinnismy sie godzić na cos takiego , takjestw umowach.
                    Azy może ktos wie kiedy kiedybędzie zwaracane 2000zł wpisowego
                    • Gość: Becik Re: dopłaty do dróg IP: *.ofi.pl 07.10.04, 14:03
                      Sprawą budowy drogi i doprowadzenia kanalizacji powinna zająć się gmina, bo
                      jest to w jej gestii, ale wiadomo jest jak jest, nie ma pieniędzy lub dobrej
                      woli na tą inwestycję. Spółdzielnia robi te rzeczy we własnym zakresie i
                      wystąpi o zwrot kosztów do gminy , odzyskanie tych wierzytelności zapewne
                      trochę potrwa, a koszty za prowadzone prace będziemy przynajmniej na razie
                      musieli pokrywać z własnej kieszeni. Tak przynajmniej wynika z rozsyłanego
                      pisma.

Odnośnie tych 2000 to zdaje się miały(mają) być zwracane przy podpisywaniu umów
                      notarialnych.
                      • Gość: monika Re: dopłaty do dróg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 14:42
                        A dokładnie o którą droge chodzi , gdzie ona ma byc , bo kiedyśw spoldzielni
                        powiedziano mi ze drogi będa dopiero po zakończeniu II etapu
                • tikey odbiory ostateczne 07.10.04, 14:56
                  Jestem z tych chyba najbardziej narzekających a po lekturze ostatniego listu
                  jeszcze bardziej można sobie poużywać.
                  Rozumiem że na budowę dróg, dokończenie kanalizacji, może w przyszłości
                  pokrycie betonów czymś zielonym zabrakło środków i trzeba będzie to pokryć ze
                  środków członków spółdzielni szkoda jednak, że ani razu w tej korespondencji
                  nie padła informacja o szacunkowym koszcie ani o terminie ukończenia tych robót
                  ani też o tym czy koszty te będą rozłożone na I i II etap.
                  Dziwne jest też że to co w umowie realizacyjnej miało być wyposażeniem
                  standardowym, mówię o sieci teletechnicznej, instalacji alarmowej, systemach
                  monitoringu, teraz stało się podnoszeniem standardu za który przyjdzie nam
                  dopłacać dodatkowo. Po co więc po dwie sieci telefoniczne w mieszkaniach???
                  Ahhh słow brakuje.

Przez cały okres realizacji inwestycji otrzymywaliśmy informację o
                  niezmienności ostatecznego kosztu budowy. Pierwsza wzmianka o tym pojawiła się
                  w czerwcu. Teraz staje się to faktem ale ciągle nie wiemy jaką kwotę należałoby
                  zabezpieczyć.
                  Nie wiem też czy dobrze zrozumiałem treść, ale wychodzi na to, że wybudowanie
                  przepompowni i dróg jest uzależnione od dokonania wpłat. Zapewne pojawi się
                  problem z wyegzekfowaniem dopłat.
                  Bez tego nie można liczyć na rozliczenie inwestycji bo kanalizacji bez
                  przepompowni nie odbierze gmina i GUNB.
                  Jest w tym jakiś taki dziwny paradoks (na moje oko)

Miałem nadzieję że wreszcie uda mi się napisać coś pozytywnego ale okoliczności
                  są niestety niesprzyjające ;)

pozdrawiam
                  t.

i głowa do gory <do siebie>
                  • Gość: monika Re: odbiory ostateczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 16:01
                    W spóldzielni na temat datkowych kosztow powiedziano mi tyle że byliśmy
                    informowani na bieżącą w tym na Walnym Zgromadzeniu , a koszty które mamy
                    pokrywać sa to koszty nie ujete w umowach( chodzi im o drogi , monitoring
                    itp ) ,a z tego io pamietatm miało to być zapewnione.
                • Gość: exor Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 19:10
                  >
                  > Jeśli o mnie chodzi to ja załatwiałem kredyt przez Expandera w BPH.
                  >
                  no wlasnie i jak to z nimi jest? rzeczywiscie nic od klienta nie biora?
                  pewno to wyglada tak, ze doliczaja swoja prowizje do kredytu? ...

pzdr, e!
                  • Gość: Becik Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.ofi.pl 08.10.04, 09:08
                    Witam ,

Sam Expander faktycznie bezpośrednio nie pobiera opłat, ale jest ona wliczona w
                    prowizję za przyznanie kredytu, tak jak napisałeś.

pozdrawiam Becik.

P.S.
                    Z tego co się dowiedziałem to drugi etap również będzie partycypował w kosztach
                    budowy drogi i kanalizacji.
                    • Gość: exor Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 08.10.04, 11:59
                      > P.S.
                      > Z tego co się dowiedziałem to drugi etap również będzie partycypował w
                      kosztach
                      >
                      > budowy drogi i kanalizacji.

moze miedzy innymi dlatego drugi etap kosztuje wiecej?

pzdr, e!
                      • miras1234 Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP 08.10.04, 12:09
                        To że drugi etap jest droższy wynika moim zdaniem tylko z faktu iż ceny
                        materiałów budowlanych poszły w góre i czynników inflacyjnych . Natomiast
                        budowa kanalizacji i dojazdu raczej nie była wkalkulowana w ten koszt.

Becik
              • Gość: alka Re: aneksy do umow kredytowych w PKO BP IP: *.mofnet.gov.pl 07.10.04, 13:25
                do exora: korzystałam z kredytu bezpośrednio z PKO BP w dodatku poza Warszawą.
                Wszystko było O.K.
                • Gość: Irka dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.04, 17:15
                  Witam,
                  na zebraniu cos wspominali o tym, ze za kanalizacje i drogi bedziemy musieli
                  doplacic a potem dlugo czekac, az Gmina (to przeciez nierealne!) zwroci koszty.
                  Tak... ale też bylo o zwrocie kosztow przez Spoldzielnie (za niedometraz) i o
                  ostatecznych odbiorach w połowie sierpnia, a nie października. Wiekszosc z nas
                  poniosla spore dodatkowe koszty, za to opoznienie. Niestety, tez juiz pekam z
                  nasza ukochana Spoldzielnia, zwlaszcza, że coraz mniej podobaja mi sie projekty
                  na "estetyczne" zagospodarowanie terenu wokol osiedla. No i skutecznosc obecnej
                  ochrony jest porazajaca (liczne kradziezy!), pieknie. A do nas tylko doplacac,
                  doplacac i nie narzekac ze to trwa w nieskonczonosc!!!!
                  No to pozdrawiam, milych wytrwalych sasiadow, Irka
                  PS. pocieszyluscie mnie, ze nie tylko moj piec furczy i syczy, ahhh
                  • Gość: Ciri Re: dodatkowe koszty IP: *.aster.pl 07.10.04, 17:47
                    hej, ja jestem z drugiego etapu ale pytalam prezesa o dodatkowe koszty jakie
                    poniesc maja i jedni i drudzy. prezes powiedzial,ze wygral proces z gmina o
                    kanalizacje i ze gmina ma 3 miesiace na "uporzadkowanie sprawy ze
                    spoldzielnia". Dodal jednak ze mimo wyroku to moze potrwac a poki co za
                    kanalizacje zapalcic trzeba. Na moje pytanie o zwrot potem tych kosztow dla
                    mieszkancow odpowiedzial ze o tym zadecyduja czlonkowie spoldzielni na Walnym.
                    Tylko przypominam ze to slynne 2000 ktore ma pojsc na akty notarialne to jest
                    udzial czlonkowski, jak z niego zrezygnujemy i podpiszemy akty notarialne, a
                    mieszkanie stanie sie wlasnosciowym ,a nie spoldzielczym-wlasnosciowym to juz
                    nie jestesmy czlonkami i nie mamy prawa ani mozliwosci decydowac co sie stanie
                    z pieniedzmi , ktore spoldzielnia dostanie od gminy......
                    co do monitoringu to mial byc w standardzie,
                    a koszty moga w swietle umowy wszrosnac tylko z powodu inflacji i zmian
                    prawnych a nie dlatego ze spoldzielnia niedoszcowala kosztow. Dwie linie
                    telefoniczne sa w zalaczniku do umowy, ale jeszcze sprawdze.
                    mam nadzieje ze cos da sie wyjasnic
                    pozdrawiam wszystkich sasiadow
                    • Gość: Zrzeszony Re: dodatkowe koszty IP: *.wamm.com.pl 08.10.04, 09:56
                      Z tego co ja się orientuję w prawie spółdzieczym to nawet jak spółdzielnia
                      wygra ostatecznie zwrot kosztów to Walne może co najwyżej zadysponować na jaki
                      fundusz mają zostać "wpłacone" te pieniądze. Np. iwestycyjny,remontowy,
                      społeczny, socjalny itd. Nie wierzę, że dostaniemy zwrot gotówki. W mojej
                      obecnej spółdzielni już był podobny problem z dofinansowaniem przez miasto.
                      Okazało się, że spółdzielnia nie może nic wypłacić, a jak uchwalono, że
                      pieniądze lokatorów można skompensować za czynsz to Urząd Skarbowy przysłał
                      pismo, że niezaleznie od sposobu wypłaty każdy spółdzielca musi wliczyć tą
                      kwotę do swojego PIT-u.
                      A tak dokładnie to o jakich kwotach rozmawiamy ? Jak dopłata to 20 zł z metra
                      to mozna to przeżyć.

Pozdrawiam
                      • Gość: Grzegorz Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 12:53
                        Witam
                        z tego jak ja podpisywalem to mialo byc to "zielone osiedle"
                        trawniki, drzewka, plac zabaw, marmury na balkonach itp
                        Mialy byc 2 linie, tpsa i druga alternatywa
                        necik mial byc za niewielkie pieniadze, telewizja kablowa, slowem RAJ ;((
                        Piece mialy byc dobrej firmy, Yunkers'a ale po tem nie wiedomo dlaczego wybrano
                        cos innego, moim zdaniem gorszej i mniej znanej firmy.
                        System monitoringu mial byc w standardzie wraz z podlaczeniem a oplaty wliczone
                        z czynsz ;)
                        Nigdzie nie bylo mowy o doplatach za droge, wode, kanalizacje ( bo to chyba
                        normalne) ze musimy dojechac, miec bierzaca wode w domu i kanalizacje.
                        Do tego termin oddania mieszkan mial byc w maju, potem... itd...
                        Jak spoldzilenia chce finansowac to niech kredyt wezmie.
                        "Zrzeszony" to chyba wtyczka spoldzielni ( nawet wychodzi w tej samej domeny do
                        i www spoldzielni, dziwna zbierznosc, nieprawda...)
                        Co wiecej dla niego 20 zl z metra to malo, wiec moze niech zaplaci za
                        wszystkich.
                        Mnie to juz bardzo wkurzylo, moim zdaniem jest tu spory balagan, a wszelkie
                        extra wydatki zwalane na nas.
                        Moze w koncu zrzeszymy sie i powiemy nie... w przeciwnym razie koszt mieszkania
                        wyjdzie ponad 3000 zl a to juz nie jest tak pieknie.
                        Ludzie skad brac te pieniadze, nie dajmy sie, prosze Was.
                        Za chwile bedzie ogrodzenie, potem zielen itd..., bedziemy dostawali nowe pisma
                        i nowe kwoty do doplaty.
                        Moim zdaniem po to byla umowa a tam okreslone elementy ktore powinnismy dostac
                        w tej cenie w ktorej zaplacilismy.
                        A czy ktos myslal o odsetkach jakie ma spoldzielnia za nasze wszesniejsze
                        wplaty..
                        Co oni robia z pieniedzmi.
                        Mocno zdenerwowany
                        • Gość: monika Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 13:42
                          Ja nie mam zamiaru dopłacac rzadnych kwot , mam miec zagwarantowane to co było
                          w umowie kazdy prawnik powie ze mamy racje bo nie ma maowy w umowie o zadnych
                          dopłatach , to tak samo jak byśmy kazali społdzielni płacić z opóźnienia tego
                          też nie ma w umowie i napewno nikt by nam nie zapłacić. J przynajmiej jestem
                          spłukana z pieniedzy skończyłam wykanczanie ( prawie ) a pozatym mam kredyt a
                          to tez pochłania sporo funduszy
                          Wiedzac wczesniej ile bedzie kosztowało to mieszkanie , kupiła bym gdzie
                          indziej na osiedlu ktorym sa dojscia i nie idzie sie po blocie.
                          Jak zaplacimy raz to dopiero sie zacznie wszystkie dodatkowe koszty bedziemy
                          pokrywac z wlasnej kieszeni.
                          Ni dajmy sie , a moze zosrganizujemy sobie jakies zebranko i coś ustalic.
                          Pozdrawiam
                        • Gość: Zrzeszony Re: dodatkowe koszty IP: *.wamm.com.pl 08.10.04, 14:09
                          Panie Grzegorz,
                          Primo: zachodzi pewna koincydencja pomiędzy serwerem spóldzielni, a moim
                          komputerem. Gwoli prawdy to pewnie nigdy nie usłyszałbym naszej spółdzielni
                          żeby nie fakt że moja firma (z siedzibą na Ursynowie)nie była podpieta do tego
                          samego providera. Piszę koincydencja, żeby nie robić ci wstydu, że robisz takie
                          błędy ortograficzne.

secundo: nie lubię jak się mnie nazywa "wtyczką". Po dawniej taką nazwę
                          nadawano "kapusiom ubecji".

tertio: nie zgadzam się ze wszystkim co dzieje się w spółdzielni, ale ty to już
                          piszesz ogólne "trzy po trzy ". Chciałbyś się zrzeszyć, ale tak naprawdę
                          jeszcze nie wiesz po co. Może ty wiesz coś więcej i wiesz jakie będą dopłaty bo
                          ja nie wiem. Więc napisz o jakich kwotach rozmawiamy, jak rozumiem, z pisma ze
                          spóldzielni to nie wynika.

Zrzeszony

P.S. Acha, wyjeżdżam na dwa tyg w obce strony bez dostępu do sieci. Więc mnie
                          nie szkaluj bo nie będę mógł polemizować.

• Gość: Grzegorz Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 16:05
                            Sorka Zrzeszony
                            moze troche przesadzilem, a i "provider" troche mnie zmylil. (dziwny zbiek
                            okolicznosci)
                            jednak nie wiem jak mozna sie godzic na cos, co mialo byc i placic za cos 2x
                            dlatego Twoja propozycja tak mnie ...
                            Przepraszam jesli faktycznie tak nie jest.
                            A integracja jest potrzebna po samemu nic sie nie zdziala.(a wiem co mowie)
                            Jak nie wiem po co sie zrzeszac, aby sprzeciwiac sie przeciwko takim dzialaniom
                            spoldzielni jakie maja miejsce teraz, ustalaniu jakis monopoli, nie
                            dotrzymywaniu slowa, terminow itp.
                            Nie kwota za doplaty jest tu istotna (choc wazna) a sam fakt.
                            I to wlasnie takie sprawy powinny laczyc ludzi...
                            tym bedziej ze beda sasiadami ;)
                        • tikey Re: dodatkowe koszty 12.10.04, 12:11
                          > Piece mialy byc dobrej firmy, Yunkers'a ale po tem nie wiedomo dlaczego
                          wybrano
                          > cos innego, moim zdaniem gorszej i mniej znanej firmy.
                          Witam
                          Wydaje mi się (bo nie jestem w 100% przekonany) że piece De Dietrich'a to
                          poczciwa francuska firma (podobnie jak np. Saunier Duvall) mniej znana i
                          powszechna w Polsce bo chyba nieco droższa od Junkersa czy Viessmanna.
                          Skoro droższa to i zapewne i lepsza. Piec kosztujący u producenta grubo ponad
                          6k zł nie może być zły.
                          Dla mnie Junkers zawsze będzie kojarzył się z gazowymi wybuchającymi
                          podgrzewaczami wody więc cieszę się że wyposażono nas w De Dietrichy.

pozdrawiam
                          t.
                          • Gość: amu04 Piece IP: *.k.mcnet.pl 12.10.04, 14:09
                            Kiedy w listopadzie zeszłego roku zaczęłam na poważnie interesować się osiedlem
                            Elsnerów, w Sp-ni Augustówka wisiał na ścianie plakat z piecem De Dietrich.
                            Owszem rysunki na stronie producenta wyglądają niezbyt ładnie, ale piec można
                            zabudować.Zdziwiona byłam koncepcją instalowania samodzielnych pieców w
                            miejscu, gdzie można spokojnie zainstalować CO. Teraz, po mniej więcej,
                            tygodniu od uruchomienia, bardzo mi się podoba ta koncepcja. Piec grzeje bardzo
                            sprawnie. Nie wiem jak będzie z kosztami eksploatacji,ale łatwość z jaką mogę
                            według mojego "widzi mi się" ustawiać sobie temperaturę w domu jest bardzo
                            przyjemna. W sprawie dźwięków, trzeba będzie kupić porządzneijsze drzwi do
                            łazienki. Zamiast "plastra miodu-tektury falistej", płytę otworowaną w środku.
                            Poza tym nie wiem jak będze z tymi dźwiękami w umeblowanym mieszkaniu.
                            Naprawdę stresująca instalacja oddymiająca już ucichła. Odkąd działają windy i
                            garaże jest naprawdę przyjemnie.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów :)
                        • Gość: LeszekII Re: dodatkowe koszty IP: *.itpp.pl 17.10.04, 21:29
                          Grzegorz masz w zupelnosci racje. Nie pozwolmy sobie wmowic zadnych glupot -
                          umowa ma obowiazywac obie strony.
                  • tikey Re: dodatkowe koszty 08.10.04, 20:18
                    Witajcie.
                    Wtrącę jeszcze słówko o dopłatach.
                    Im wyższą kwotę dopłat zarządzi spółdzielnia tym mniej osób będzie na to stać.
                    Im mniej osób wpłaci tym mniejsze szanse na dokonczenie dróg, kanalizacji,
                    zieleni i zamieszkanie w cywilizowanych warunkach.
                    Wiekszość z nas korzystała z kredytu kupując mieszkanie. W każdej chwili można
                    było podnieść kwotę kredytu gdybyśmy tylko we właściwym czasie otrzymali
                    stosowną informacje o wyczerpaniu się środków na realizację inwestycji i o
                    podniesieniu ceny 1m2. Tak naprawdę to do odbiorów otrzymywalismy informacje o
                    tym, że ostateczna cena nie ulegnie zmianie.
                    Z Waszych opinii wynika że mieszkania są mniejsze o około 5%. Na zwrot kosztów
                    nie ma co liczyć więc wychodzi na to że każdego metra w wyniku niedomiaru już
                    dopłacilismy średnio po około 100 zł. Do tego aby zakończyc I etap na moje oko
                    przyjdzie nam dopłacać po min. 50zł/m2.
                    Zrzeszony mówił o 20 zł/m2 ale to da kwotę około 300 tyś zł (jakieś 300
                    mieszkań (I i II etapu) po średnio 50m2 x 20zł). Chyba trochę za mało na takie
                    wydatki.

Nie jestem przeciwnikiem dopłat bo przecież to z naszych pieniędzy powstaje
                    osiedle i nie będę "stawał okoniem" przeciwko dodatkowym kosztom, ale
                    zdecydowanie nie podoba mi się taka forma informowania nas o tym. Najpierw na
                    Walnym kiedy to ktoś z sali dopytał o ewentualne dopłaty a teraz gdzieś
                    pomiędzy akapitami listu który jest dla mnie jakimś nieskładnym bełkotem.
                    W przyszłym tygodniu mają rozpocząć się odbiory ostateczne. Za trzy miesiące
                    powinna być rozliczona inwestycja. Miejmy nadzieję że wszystko pójdzie bez
                    większych problemów i z dotrzymaniem terminów
                    pzodrawiam
                    t.
                    • Gość: Madziar Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 00:01
                      Ewentualność dopłat mnie też niepokoi, ale to od początku. Jestem IIetapowcem
                      od niedawna. Niemniej niepokoi mnie to od początku, gdyż jest to "wpisany"
                      jakby w spółdzielczość mieszkaniową. Spółdzielnia rozlicza się tzw. kosztorysem
                      powykonawczym, czyli cena zawarta w umowie nie jest ostateczna i obowiązująca,
                      jak przy developerach. Oznacza to również, że nie ma możliwości wykręcić się z
                      dopłat, a również to, że jeśli ktoś się spóżni z dopłatą to sfinansują to
                      pozostali członkowie spółdzielni. Nie zapomnijcie, że spółdzielnia to my, czyli
                      obecni i przyszły mieszkańcy osiedla, którzy wpłacili opłatę członkowską. Co do
                      zrzeszania się, to jestem za jak najbardziej, i jak się zbierzemy, to stanowimy
                      właśnie Walne Zgromadzenie, czyli najwyższą władzę spółdzielni, i mamy prawo
                      podejmować uchwały obowiązujące dla zarządu, jak również rozliczyć zarząd z
                      wykonania obowiązków. Zwykle w spółdzielniach mieszkaniowych tak się nie
                      dzieje, bo ... nie ma kworum (za mało członków się zbierze), czy członkowie nie
                      są w stanie dojść do porozumienia między sobą, czyli tym bardziej nie są zdolni
                      do podjęcia uchwał własnych itd. itp. Byłoby fantastyczne, jakby u nas udało
                      się zorganizować inaczej.
                      Czekaw jestem waszych opinii.
                      Pozdrawiam.
                      Madziar.
                    • Gość: Mirka Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 13:44
                      Umowę ze Spóldzielnią podpisałam w kwietniu 2004. Pan ze Spóldzielni, po moim
                      zapytaniu o cene za 1 m2, poinformował mnie, że nie powinna ulec zmianie gdyz I
                      etapowcom zostną nawet zwrócone pieniadze. Może, jego zdaniem, miało mnie to
                      zachecić do kupna mieszkania? Nie wiem co kombinują pracownicy Spóldzielni ( za
                      nasze pieniądzę!!!!!), ale powinnismy mocno zaiteresowac sie jak wydatkowane i
                      na co sa nasze pieniądze! I zamierzm to zrobić!. Jako członek śpóldzielni mam
                      prawo wglądu w dokumentację Spóldzielni i nikt mi tego prawa nie odmówi.
                      Zobaczę jakie umowy są pozawierane.Kiedy kupowałam mieszkanie, na ścianie w
                      biurze wisiała reklama pieca dwufunkcyjnego, który wygladał bardzo estetycznie!
                      I takie miały być montowane w naszych mieszkaniach ( informacja od pd
                      pracownika Spóldzielni). Teraz czytam i widziałam na zdjęciu w internecie, że
                      piece sa inne, nieciekawe, mało tego, syczą i warczą!
                      Dlaczego mamy cokolwiek dopłacać? Mam zawarta umowę o okreslonej treści i nic
                      poza nią nie będę dopłacała. Wiemy jakie są ceny na rynku i kogo dotyczyły
                      podwyżki VAT na materiały budowlane.
                      Nie dajmy się zwariować, tylko rzeczywiście poza klikaniem w internecie
                      zaineresujmy sie co robi Nasza Spóldzielnia..
                      Pozdrawiam wszystkich!
                      • Gość: Grzegorz Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 18:54
                        Witam
                        Mirka boje sie ze bediesz miala wielki problem z tym sprawdzaniem...
                        i jak bedziesz zbyt natarczywa dla Spoldzileni to mozesz sie stac niepotrzebnym
                        ogniwem ;(
                        Walka w pojedynke nic nie da (wiem co pisze)
                        Dla tego proponuje abysmy wszyscy sie zebrali do walki, wtedy mozna naprawde
                        duzo.
                        Ciesze sie ze sa osoby ktore maja werwe do pracy.
                        Ja osobiscie tez nie jestem za marnotrawstwem ;))
                        • Gość: Mirka Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 21:44
                          Witaj Grzegorz,
                          być może masz rację, ale w nastepny wekend zamierzam przestudiowac prawo
                          spółdzielcze-bardzo starannie, poszukam prawników specjalizujących się w prawie
                          spóldzielczym, w społdzielni, do której obecnie należę i która nie wyszła
                          jeszcze z komunistycznego myslenia, że każdy spóldzielca to bezmózgowiec.
                          Przećwiczę to na miejscu i mam nadzieję, że znajde sprzymierzeńców wśród
                          członków Spóldzielni Augustówka.
                          Pozdrawiam
                          • Gość: Grzegorz Re: dodatkowe koszty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:04
                            Witam
                            Mirko, chetnie pomoge w walce z "komunistycznymi" zapedami
                            pozdrawiam
    • Gość: alka Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.mofnet.gov.pl 08.10.04, 14:07
      Z tego co ja zrozumiałam, to w umowie nie ma ceny ostatecznej, lecz szacunkowa,
      więc istnieje możliwość podwyższenia ceny...
      • Gość: amu04 Re: Zacisze-Elsnerów cz. 7 IP: *.k.mcnet.pl 12.10.04, 14:24
        Prośba do osób, które mieszkają już na osiedlu.
        Czy ktoś się orientuje, gdzie jest najbliższy sklep z warzywami?
        Jakie sieci dostarczające jedzenie na telefon mają nas w swoim zasięgu?
        Pytam, bo po wprowadzeniu się, zapewne przez jakiś czas nie będę miała kuchni.
        Kilka sklepików spożywczych jest w domkach dookoła osiedla, ale warzyw nigdzie
        nie widziałam. Pzrydałoby się coś pod domem.
        Bardzo będę wdzięczan za informacje.

Pozdrawiam :)

• Gość: irka warzywka pod domem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.04, 16:17
          Witaj Amu,
          warzywka, choc dosc drogawe, sa w sklepiku na Plonskiej. (to ten najblizszy
          przy bloczku D). Sa tez w sklepie "Spolem" przy McDonaldzie i przystanku 120,
          512.
          Tyle tylko wiem. A moze ktos nauwazyl w poblizu nas sklep nocny?
          Pozdrawiam serdecznie, Irka

PS. U mnie od wczoraj tajemniczo pomruguje pudelko od monitoringu przy drzwiach
          wejsciowych w mieszkanku, bardzo przyjemnie!
          • Gość: Ciri dojazd IP: *.aster.pl 12.10.04, 18:50
            Mam takze pytanko do tych , ktorzy juz mieszkaja w mniej lub bardzie
            wykonczonych mieszkankach :) Jak jest z dojazdem? Ile czasu zajmuje Wam
            dojechanie (a wczesniej dojscie do przystanku i oczekiwanie na autobus) np do
            Pl. Bankowego rano i popoludniu? Slyszalam ze korki przy Dw. Wilenskim sa
            straszne :(
            Pozdrawiam
            • Gość: RAMCIN Re: dojazd IP: *.pkobp.pl 13.10.04, 06:50
              Dojscie do przystanku to w tej chwili jakies 5-7 min, a jazda autobusem to w
              godzinach szczytu jakies 25 min, a poza nim jakies 20.

Chcial bym wrocic do sprawy internetu, rozmawialem z kumplem ktory pracuje w
              firmie ktora zaklada sieci osiedlowe i mowi ze z istniejaca infrastruktura na
              terenie osiedla to oni tez sa w stanie zapewnic bezplatna konserwacje i do tego
              zaoferowac duzo nizsze ceny i to przy wiekszych transferach. Zamierzam udac sie
              do prezesa na rozmowe w tej sprawie czy istnieje mozliwos podlaczenia drugiego
              dostawcy. A jeszcze zapomnialem firma moze podlaczyc tez telefony. :)

Pozdrawiam i czekam na jakies propozycje co do skrzykniecia sie.
              RAMCIN
              • Gość: Grzegorz Re: dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 07:58
                Super,
                dowiedz sie prosze o ceny.
                Mysle iz drugiego to oni nie wpuszcza ;)) z wiadomych przyczyn,
                a tego co jest nie zmienia bo .....
                Ale jesli faktycznie masz lepsza oferte, i firma ta oficjalnie wystapi do
                spoldzilenia z takim pismem, to mysle ze jesli Prezes odmowi, to my powinnismy
                sie tym zajac, gdyz takie zachowanie dziala na nasza niekorzysc.
                Nasuwa mi sie tylko pytanie na ile podpisali umowe z tamta firma i jakie
                odszkodowanie zaplacimy przy jej zerwaniu ???
                Moze ktos powinien nadzorowac zarzad w tym co robi ??
                Jak rownie uczestniczyc w przetargach, aby miec pewnosc iz robione jest
                wszystko dla naszego dobra.
                RAMCIK, niech ta firma oficjelnie wystapi z propozycja, jak sie zapytasz
                uslyszysz nie, znajac p...
                A tak przy okazji zapytaj sie gdzie i jak zostal ogloszony poprzedni przetarg...
                postaram sie to sprawdzic ;) Was grupowicze, tez prosze, sprawdzcie czy uda
                wam sie znalezc ogloszony przetarg spoldzielni.
                pozdrawiam
                • Gość: aga Re: dojazd IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 13.10.04, 08:32
                  Mam pytanko do już mieszkających - Czy moglibyście spojżeć za okno co się
                  dzieje na budowie drugiego etapu? Czy zaczęli już budować ostatnie klatki bloku
                  C i B?Będę bardzo wdzięczna.Dawno tam nie byłam i nie prędko uda mi się tam
                  dotrzeć, więc śledzę wypowiedzi miłych sąsiadów.
                  A co do internetu to warto się zająć tym z powodów chociażby ceny i szybkości
                  transferów.
                  Pozdrawiam wszystkich cieplutko. Aga
                  • Gość: monika Re: dojazd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:04
                    Witam wszystkich
                    Podobno windy są dobrej firmy itak wygladały do dzisiaj.
                    Rano wsiadając w winde na 4 pietrze budynku A ( chciałam zjechac do garażu ) ,
                    winda gwłatownie spadła na drugie piętro - bo nie mozna było nazwac tego
                    zjazem !! a potem nie chciała się otworzyć.
                    Czy komuś tez przytrafiła sie taka sytuacja ,bo ja powiem szczerze ze nie
                    wyglądałao to zaciekawie.
                    Pozdrawiam
    • Gość: cinek odbiory ostateczne...? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 10:03
      Co bedzie ich przedmiotem? Co mozna zglaszac? Czy takie sprawy jak brzydko
      wykonczony balkon, mam na mysli taki wspolny z sasiadem i kawalek miedzy nami
      ponizej plytek, jest tam po prostu zachlapana betonem papa, nieestetyczny
      widok :( rdzewiejaca balustrada balkonu; stojaca woda przy wejsciu do klatki;
      niewykonczona kratka przed drzwiami wejsciowymi do klatki; i jeszcze moze temat
      banalny, ale zauwazylem ostatnio, ze pieknie wszystko zaczyna byc wykanczane
      (ogrodzenie, trawnik) ale jak poda deszcz to strasznie chlapie na sciny budynku
      blotem. Ostatnio niewiele pada, a sciany juz sa brudne :( co bedzie za kilka
      tygodni? W innych inwestycjach widzialem po prostu opaske z kostki (3-4 rzedy +
      kraweznik)... POza tym woda z rynien wyplywa tuz obok scian wsiakajac w ziemie
      przy fundamentach... oby izolacja wytrzymala i abysmy w piwnicach kajakiem nie
      plywali przy duzych opadach...
      czy to tez mozemy zglaszac? Moze jak wszyscy to w protokolach wymienimy to
      zarzad to wezmie pod uwage...?

Pozdr
      • Gość: ola gaz IP: *.aster.pl 13.10.04, 13:49
        Czy może ktoś z sąsiadów w budynku A ma może gaz a co za tym idzie ciepłą wodę
        i ogrzewanie?
        Pozdrawiam
        Ola
        • Gość: monika Re: gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 14:08
          Mieszkam w budynku A I GAZ MAM JUZ OD TYGODNIA
          Pozdrawiam
      • Gość: Grzegorz Re: odbiory ostateczne...? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.04, 18:03
        Witam
        Mozna zglaszac wszystko a na pewno to co dotyczy twojego mieszkanka.
        Ja nawet kwestionowalem jakosc ulozenie plytek (bo polowa sie "bujała")
        zachlapane onka itp
        Co do klatki i wejscia to nie wiem, ale chyba jako postulat (i jako wlasciciel
        czastki z tego) chyba masz prawo, ale jesli bedziesz jednym to chyba raczej to
        nic nie zmieni, pod czyms takim powinnno sie podpiac kilka osob ;))

Mam pytanie , czy komus ruszja sie okna na dole (przy parapecie) jak sie zamyka
        i otwiera ??
        W moim obecnym domu okna sa stabilne w tym nowym rama przesuwa sie po parapecie
        ok 3-4 milimetry do srodka i na zewnatrz ;((

spoldzilenia mowi ze tak powinno byc :(( czy u Was tez tak jest ???
        pozdrawiam
        • Gość: aga Re: odbiory ostateczne...? IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 14.10.04, 08:19
          Uważam, że okna muszą być stabilne .Skoro się ruszaja to są źle obsadzone ,nie
          spotkałam się z tym że tak powinno być - w mniemaniu spółdzielni.W moim obecnym
          mieszkaniu chociaż jest to stara kamienica okna się nie ruszają.
          Śledząc Wasze wypowiedzi zaczynam żałować inwestycji jaką podjęłam( II
          etap).Zaczynają się poważne kłopoty.Skoro tak wygląda etap I to w II będzie
          jeszcze gorzej.Mieliście propozycję skrzyknięcia się wszystkich mieszkańców
          i.... coś ucichło.Uważam że razem można więcej.Mamy prawo współzarządzać
          spółdzielnią,przecież to my ją tworzymy. Czekam na propozycję .Aga
        • Gość: marta Re: odbiory ostateczne...? IP: *.abc.com.pl 14.10.04, 09:50
          ja mieszkam w budynku D i u mnie okna się nie ruszają, popękały trochę ściany
          ale to normalne u wszystkich moich znajomych którzy kupowali nowe mieszkania w
          różnych częściach miasta i od różnych wykonawców było to samo przestaje sie tak
          dziać po około roku, poza drobnymi usterkami mieszka się fajnie.
          co do skrzykniecia się mieszkańców jestem za może będziemy mogli coś zmienić
          np. firmę od internetu i telefonu...
          pozdrawiam wszystkich mieszkańców
          Marta
          • Gość: andrzej płotki IP: *.pkobp.pl 14.10.04, 12:25
            Jestem II etapowcem i problem ten bezposrednio mnie nie dotyczy, ale co
            sądzicie o płotkach pod budynkiem D. Moim zdaniem nie był to najlepszy pomysł i
            wygląda to kiepsko. Jak myślicie czy dało by się coś z tym zrobić. Może ktoś ma
            jakiś pomysł. Na innych inwestycjach widziałem podobne tarasy otoczone murkiem
            ok 60cm podwyższonym drewnianym płotkiem i wygląda to o wiele lepiej. Wiem że
            taka zmiana pociągneła by za sobą dodatkowe koszty, ale myślę że było by warto.
            • Gość: exor Re: płotki IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 14.10.04, 12:35
              siema,
              z tego co mi sie zdaje to plotki-parawany sa przy obu postawionych juz
              budynkach...
              ktory to jest D? rownolegly do lewinowskiej?

pzdr, e!
              • Gość: aga Re: płotki IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 14.10.04, 12:39
                Budynek który stoi tuż przy Lewinowskiej to jest II etap budynek B, a dalej
                równolegle do niego to budynek D
              • Gość: andrzej Re: płotki IP: *.pkobp.pl 14.10.04, 12:40
                tak to ten od strony ulicy, chyba Lewinowskiej
                pozdrawiam
          • Gość: Grzegorz pismo ze spoldzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 18:44
            Witam,
            czytaliscie pismo ???
            Czy to nie jest skandal, dla cego mamy placic czynsz skoro nie ma odbioru
            ostatecznego ??
            " od dnia 1.10.2004 beda napiczane koszty eksploatacji ... "
            wczessniej jest info ze odbiory zaczna sie od 11.10...
            Przeciez to jawne s..., nie dosyc ze sie nie wyrobili po raz kolejny z
            terminem, to jeszzce cos takiego, chyba lekka przesada, nie uwazacie ?

Do tego text :
            "w zwiazku z zakonczeniem I etapu " ... co jest bzdura, bo jak by tak bylo to
            przeciez mozna by odbierac mieszkania ;(9
            "... spoldzilenia wykorzystala zalozone srodki finansowe ... wszelkie prace
            dodatkowe, PODNOSZACE STANDARD lub bezpieczenstwo beda realizowane z
            dodatkowych oplat.... do takich prac zaliczac sie beda przepompownia sciekow...
            wykonanie obwodnic...a takze wykoanie systemu monitorowania i kontroli"
            i tu moje pytanie,przeciez kontrola i monitoring mial byc w standacie
            mieszkania ( po to sa zaintaslowane manipulatory (co od alarmu), odplyw sciekow
            to chyba nie podwyzszenie standardu, a chyba droga tez miala byc.
            Niedlugo za zielen ktora miala byc tez bedziemy placili.
            ludzie to chyba jakies szalenstwo i kretinizm lub robiemie nas w balona.
            Najpier wszystko am byc, a teraz nalezy placic i to jeszce za nie oddane.
            Moze wreszcie powiemy razem nie takim praktykom...
            pozdrawiam szanownych wlascicieli tego osiedla, ze mna wlacznie ;(
            • ibien Re: pismo ze spoldzielni 16.10.04, 11:02
              Witam,
              pismo tez dostalam, tez sie zdenerwowalam.

Po pierwsze - ani slowa o zwrotach pieniedzy za niedometraz;

po drugie - czynsz od 1 pazdziernika! Co prawda windy ruszyly i nawet u mnie
              rano (bud.D - to kochani sasiedzi ten, ktory jest rownolegly do ul. TOPAZOWEJ,
              z rotunda od strony poludniowej) sprzataja klatke, ale juz np smieci sa
              wywozone raz na kilka dni (chyba wszyscy widza przepelnione pojemniki), nie mam
              cywilizowanego dojscia do klatki, malo ze musze okrazyc budynek, to jeszcze
              potem potykam sie(zwlaszcza elegancko jest po godzinie np. 19 - choc oko
              wykol) o nowe dziury i dolki, co dzien w nowym miejscu, po prostu akrobacja!

Standart, podwyzszony!, mnie wkurzyl! Rozumiem, ze kanalizacja to luksus!
              Kupujac mieszkanie przeciez o tym wszyscy wiedzielismy! Podobnie luksusem jest
              chodnik i jezdnia!

I jeszcze ponarzekam.
              Mam w mieszkaniu nieszczelna instalacje gazowa. Zglosilam w srode rano sprawe
              jako pilna p. Arkowi, powiedzial, ze moze ktos przyjdzie w piatek!!! W piatek
              musialam sie upominac, bo w biurze nikt nie wiedzial, ze ma ktos w tej sprawie
              do mnie przyjsc!!! Jak juz panowie przyszli, to przez dwa dni szukali
              dziureczki. Okazalo sie,ze jest zle zespawana rura gazowa!!!
              To tak wzgldem standartu mi sie przypomnialo!

I juz skoro sie nakrecilam. ZIELEN!!! MAm okna wszystkie na ul. Topazowa czyli
              od strony wjazdu do garazu bud. D. Widze, ze panowie zabieraja sie chyba
              wreszcze do tej drogi, miejsc parkingowych itd. Ze zgroza stwierdzam, ze zdaje
              sie maja zamiar wszystko jak leci zabetonowac, wykostkowac ... A przeciez
              wystarczy zrobic niewielkie okragle np. klomby na pozniejsze wetkniecie tam
              jakiego drzewka, wyobrazcie sobie zaparkowane samochody od strony zachodniej
              (bo to jest str. zachodnia) i tkwiace tam w pelnym sloncu w lecie!!!
              Blagam osoby z bud. D z oknami na Topazowa, zglosmy sprawe do biura, bo
              bedziemy z tym sie meczyc lata cale, a to przeciez drobiazg, jesli chodzi o
              wykonanie. Ja nie wspomne juz o tych, co z tej strony wykupili miejsca
              postojowe. Ja w kazdym razie zglosilam sprawe do biura, ale byloby lepiej gdyby
              nie bylam sama.
              Pozdrawiam wszystkich,
              PS. tak na marginesie, mieszka sie jednak bardzo dobrze. Tylko dobrze by bylo
              gdyby ta cala budowa i wykanczanie czym predzej sie skonczyla.
              • Gość: Arti Re: pismo ze spoldzielni IP: *.pjwstk.edu.pl 17.10.04, 18:22
                Witam,

ja jeszcze chce ponarzekac odnosnie bezpieczenstwa.
                Raz, ze wieczorem czy tez wczesnym rankiem nie mam przyjemnosci
                widziec ochroniarzy.
                Dwa, nie wiem czy bezpanskie, czy skad, ale wczoraj jak szedłem wczesnie rano
                ( przed 6 ), to ten budowlany pies (czarny)zaczal na mnie szczekac, co zwołało
                jakiegos duzego ( nie wiem co to za rasa ) i ten na mnie całym pedem.
                Dziabnąl mnie w noge, ja sie darłem ( a całe miejsce miało zaraz obok budki
                ochroniarzy od strony działek ) i nikt nie wyjrzał sprawdzic co sie dzieje.
                Wnioki: cos trzeba zrobic z tymi psami, bo mi sie juz drugi raz to zdarzyło, a
                widziałem z okna juz wczesniej taki przypadek.
                A dwa, to w nocy Ci ochroniarze to spia najwyrazniej.
                Za co w takim razie mamy im płacic?

Pozdrawiam,
                Arti
                • Gość: Nowa-A0 Re: pismo ze spoldzielni IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 18.10.04, 16:42
                  Pozdrawiam sąsiadów,
                  oczywiście na pismo ze spółdzielni też się wkużyłam. Ale nie zamierzam im
                  płacić ani za drodi ani za kanalizacja. To są obowiązki gminy - wzieła
                  pieniądze za teren i będzie zbierać pieniądze za podatki - to niech buduje to
                  co do niej należy, nie jestem Rokefelerem i nie zamieżam nic fundować.
                  A co do ochroniarzy - to oni siedzą w garażu w przyszlych wózkowniach (czasami
                  nawet w pięcioro) i jest im wesoło.
                  Na dodatek policzyłam że jeżeli spółdzielnia nam wylizy czyns w wysokości 5
                  zł/m (takie były przymiarki) to oprócz kredytu za mieszkanie ok 45 m tyrzeba
                  bedzie zapłacić miesięcznie ok. 700 zlotych , już nie wspominając o wiekszych
                  mieszkaniach. Z mojego punktu widzenia wygląda to w ten sposób - spóldzielnia
                  jest włascicielem mieszkań a my mamy im zapłacić za wynajem po cenach rynkowych.
                  A to że sfinansowaliśmy budowe - to po prostu oznacza że zrobiliśmy spółdzielni
                  prezent. Oni za to mają darmowe biuro i w przyszłości pieniądze z wynajmu
                  pomieszczeń biurowych i sklepowych.
                  Dodatkowo jeszcze chciała bym wrócić do problemu wywozu śmieci. Władze
                  spółdzielni ogrodziły blok A pod samymi balkonami. Cały parking i kontener na
                  śmieci jest na terenie nieogrodzonym co jest bardzo dogodne dla mieszkańców
                  wszystkich okolicznych posesji którzy podjeżdżają samochodami i wyładowują po 3-
                  4 worki śmieci do tego kontenera. A my oczywiście mamy za nich zapłacić, bo
                  Spółdzielnia zaraz nam napisze że ogrodzenie osiedla to podwyższenie standardu.
                  A jeszcze mam pytanie - dlaczego co chwila jest wyłączana woda? Całą sobotę i
                  niedzielę w budynku A woda była w "kratkę".
                  Pozdrawiam wszystkich i proponuję się zebrać i stawić opór.
                  • Gość: irka Re: pismo ze spoldzielni IP: *.noname.net.icm.edu.pl 18.10.04, 18:59
                    Witaj,
                    dziekowac Bogu zle policzylas ten czynsz - za ok. 50m wychodzi 250 zl, a nie
                    700!
                    Co do zebrania sie i stawiania oporu wspolnie jestem za.
                    Pozdrawiam Irka
                  • tikey Re: pismo ze spoldzielni 18.10.04, 20:34
                    Witajcie.
                    Zakładam, że czynsz jest tożsamy z opłatami eksploatacyjnymi. Czy wiecie lub
                    pamiętacie co ma się na nie składać?
                    O ile pamiętam to miały to być: zużycie energi wspólnej (klatki, garaż,
                    oświetlenie osiedla [ktoś zapyta:jakie oświetlenie]), winda, wywóz
                    nieczystości, sprzątanie.
                    Czy do tego należy doliczyc jeszcze system ochrony i monitoringu? Czy jest to
                    osobna bajka?
                    Czy w przypadku nowych budynków tworzy się fundusz remontowy?
                    Dawno temu faktycznie słyszałem o 5 zł/m2. Daj boże żeby była to prawda ;)
                    O ile czynsz szybko stanie się opłatą stałą i wrośnie w budżet rodzinny to wraz
                    z innymi wydatkami którymi może jeszcze zarzucić nas spółdzielnia będzie można
                    to jeszcze przeżyć. Ale o ile za kilka miesięcy będziemy musieli zapłacić za
                    cały okres wstecz+opłaty licznikowe (również wstecz)+dopłaty za luksusy to kto
                    wie kogo będzie na to stać.

Ktoś chyba znowu podprowadził zasilacz od anteny bo TV niestety z powrotem
                    szumi. Może pies zeżarł bo piszecie że jakieś takie kąśliwe te zwierzaki.
                    Czy prace na zewnątrz są uzależnione od tych dopłat bo niestety utkwiły w
                    martwym punkcie albo posuwają się w tempie 1/2 przęsła ogrodzeniowego na
                    tydzień?

pozdrawiam
                    t.
                    BTW
                    Ja również od jestem za zwiększeniem oporu. Tak przynajmniej do 750Ω :-]
                    <szeptem bo podsłuchują>to gdzie to nieformalne zebranie?</szeptem bo
                    podsłuchują>
                    • Gość: Grzegorz Re: pismo ze spoldzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 21:35
                      Kochani
                      dla wszystkich zbuntowanych
                      augustowka@interia.pl
                      prosze o podanie
                      Imienia , Nazwiska, Pseudominu jaki podajecie na liscie, Numeru telefonu
                      (najlepiej gsm) adresu email, oraz numeru mieszkania w spoldzielni.

mysle iz to moze byc jakis sposob, jesli jednak uwazanie ze to nie jest dobra
                      propozycja, to trudno.
                      Musimy zaczas mowic nie!, innaczej bedziemy plakac i placic.
                      Powiem tyle , spoldzielnia moze "niewygodnej" osobie zlicytowac mieszkanie po
                      wczesniejszym wykluczeniu i nikt na to nie ma wplywu.
                      Dlatego wladze spoldzieli powinny byc zaufane.

Mozemy tez odwolac obecny zarzad, ale na to potrzba 100% obecnosci (zapis w
                      statusie) a jest to praktycznie niemozliwe.
                      Rozmawialem z prawnikiem na ten temat, sa sposoby walki, ale na pewno nie w
                      pojedynke.

Pozdrawiam Wszystkich
              • Gość: ada Re: pismo ze spoldzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 09:34
                WITAM
                Gdzie budowana jest ta droga i miejsca parkingowe przy wjeździe do garażu
                budynku D to ten wjazd naprzeciwko domków jednorodzinnych . Bo ja niestey nie
                widzę żeby postępowały tamjakies prace narazie co jest to dużo błota.
                Pozdrawiam
                • Gość: Nowa -A0 Re: pismo ze spoldzielni IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 19.10.04, 11:01
                  Wcale nie policzyłam źle.
                  Podaje wstepną kalkulację przy założeniu 5 zł/m dla mieszkania 50m:
                  opłaty dla spółdzielni - 250 zl
                  gaz - 150 zł (21 zł abonament + 0,9 za m3)przy założeniu że 1 osoba wykąpie się
                  3 razy w tygodniu oraz ogrzewanie ( u mnie za pierwszy tydzień zostało zużyte
                  26m3 a mieszkam sama i prawie nie gotuje. Taraz szafki licznikowe są zamknięte
                  i nie mogę sprawdzić).
                  energia elektryczna - ok. 50 zł
                  TV sat - ok. 50 zł
                  NET - 100 zł
                  woda - trudno policzyć bo nie znam ceny za jaką nam sprzedaza wodę.
                  Jeżeli uważacie że źle policzyłam to proszę o korektę.
                  Uważam że opłaty dla Spółdzielni nie powinny przekroczyć 2 zł/m bo inaczej
                  biorąc pod uwagę kredyty nie wiem kogo bedzie stać na takie opłaty.
                  • aalik Re: pismo ze spoldzielni 19.10.04, 15:10
                    Jako II etapowiec pisma nie dostałem więc nie miałem okazji się wkurzyć. Co do
                    kalkulacji kosztów to wydaje mi się, że niestety, ale masz rację.
                    Niestety, ale 2zł z metra to chyba marzenia nieziszczalne. Nie bardzo wyobrażam
                    sobie możliwość utrzymania agencji ochrony, sprzątania, wywozu śmieci, wspólnej
                    wody, drobnych napraw, a także księgowości i pensji pracowników S-pni za 30.000
                    zł miesięcznie. Podobno kiedyś na walnym przedstawiano wstępną kalkulację
                    kosztów eksploatacyjnych. Może ktoś ze "starszych" I-etapowców pamięta jak to
                    wtedy mówiono. Z tego co pamiętam to zawsze była mowa o 5zł za metr, ale co
                    wchodziło na te 5 zł to nie wiem.

Aalik
                  • Gość: monika Re: pismo ze spoldzielni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 08:43
                    witam
                    Jakie jest u was ciśnienie ciepłej wody bo umnie bardzo małe , niewiem czy tak
                    jest tylko w moim mieszkanku ?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: lx internet IP: *.itpp.pl 20.10.04, 17:36
                      Witam
                      Jestem z drugiego etapu i chcialbym rowniez miec mozliwosc surfowania.
                      W zwiazku z tym zainteresowalem sie oferta firmy Future Net
                      www.future-net.pl
                      Takie oferuja ceny:
                      FN K256 NCE 256 kb/s 22,22 zł 188,99 zł 86,19 zł
                      FN K384 NCE 384 kb/s 22,22 zł 282,45 zł 179,64 zł
                      FN K512 NCE 512 kb/s 22,22 zł 375,91 zł 273,10 zł
                      Kontaktowalem sie z firma i poprosilem o jakas oferte dla nas, ale 'niestety'
                      poprosili o szczegoly.
                      Biorac pod uwage, ze 'nie siedze na miejscu' wiec nie moge im udzielic zadnej
                      odpowiedzi.
                      Byc moze oferta tej firmy jest godna zainteresowania, bo ceny wg. mnie maja
                      porownywalne do Aster-a a raczej nie maja limitow na transfer.
                      Jesli to co pisze ma jakis sens to moze moge liczyc na 'przyszlych' sasiadow w
                      drazeniu tematu.

tymczasem
                      • Gość: amu04 Re: internet IP: *.acn.waw.pl 20.10.04, 19:05
                        Podane przez ciebie ceny są wyższe, niż proponowane przez firmę Plus48.
                        Czy jest to propozycja internetu radiowego?
                        Szczegółowe warunki oferty Plus48 (do porównania z innymi propozycjami)możesz
                        pobrać w S-pni.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów obecnych i przyszłych
                        • Gość: lx Re: internet IP: 194.181.190.* 21.10.04, 15:54
                          dzis dostalem od firmy futurenet oferte szczegolowa:
                          - nie jest to internet radiowy
                          - instalacja lacza 256/256 Mb/s - 29 zl
                          - abonament 59zl (256/256 Mb/s)

Mysle, ze nie wszyscy beda chcieli lacze 640 za 150zl wiec moze warto wejsc w
                          tansze lacze.
                          Co sasiedzi na to?
                        • Gość: Camel II etap IP: *.cskmswia.pl 30.10.04, 10:50
                          Witam.
                          Mam dobrą wiadomość dla II etapowców z budynku C. Wreszczcie przestawili dźwig
                          i mam nadzieję, że wreszcie zaczną budować ostatnie klatki.
                          pozdr. c
                      • tikey Re: internet 21.10.04, 15:42
                        Próbowałem rozszyfrować ten cennik wy wychodzi na to że:
                        256 kb/s / 22,22 zł / 188,99 zł / 86,19 zł
                        384 kb/s / 22,22 zł / 282,45 zł / 179,64 zł
                        512 kb/s / 22,22 zł / 375,91 zł / 273,10 zł
                        gdzie wartości to:
                        Przepustowość łącza w obie strony / Opłata instalacyjna, jednorazowa / Pierwsze
                        3 abonamenty / Kolejne abonamenty
                        Gdyby udało się zorganizować tzw. "Przyjazn Rejon" (dla Future-Net) na osiedlu
                        czyli wtedy gdyby znalazło się min. 25 chętnych to zapewne te ceny byłyby
                        nizsze.
                        Wszystko ładnie ale stuprocentowo Spóldzielnia nie zezwoli na wykorzystanie
                        istniejącej sieci internetowej przez innego dostawcę niż PLus48 ani na budowę
                        innej równoległej. Nie ma też możliwości aby znalazło się miejsce do postawenia
                        jakiegoś urządzenia brzegowego.

Generalnie oferta na internet Future-Net nie jest porażająco przystępna ani z
                        drugiej strony oferta Plus48 nie jest odrażająco nieprzystępna.
                        Jeżeli zaś chodzi o cennik podłączenia i korzystania z telefonu to oferta
                        Plus48 jest całkowicie nie do zaakceptowania (z każdej strony).
                        Kilka tygodni temu wypełniłem i złożyłem wniosek o podłączenie internetu w
                        Plus48. Miało być do 15.X.
                        Dzisiaj dowiedziałem się że jeszcze kilka (tygo)dni.
                        Skoro Plus48 nie podłącza, inni (kablowi) operatorzy nie mogą to pozostaje
                        jeszcze opcja radiodostępu.
                        Sferia ma zasięg ale ich oferta jest taka sobie no i jakoś połączenia
                        internetowego może być średnia (dlatego pewnie rozliczają z ilości
                        przesłanych/odebranych danych). A może znalazłaby się jakaś firma.

Zmienię temat. Wczoraj wieczorem na scianie poniżej poziomu tarasów od strony
                        Topazowej zauważyłem 2-3 cm szczelinę na całej wysokości ściany. Dzisiaj rano
                        dziura była już zalepiona jakimś wypełniaczem. Czy to zamysł celowy czy może
                        wynik wędrówki płyt tektonicznych ;) Boję się że ostatecznie może z tego
                        powstać blok D' i D''.

Kiedy odbiory? Coś wiadomo?

pozdrawiam
                        t.
                        • Gość: lx Re: internet IP: 194.181.190.* 21.10.04, 15:58
                          przez pomylke zamiescilem moj post powyzej wiec powtarzam:

dostalem szczegolowa oferte: instalacja 29 zl, abonament 59zl

jestem drugoetapowcem wiec licze, ze ktos z pierwszego etapy przejmiej sprawe.

kontakt: asaczawa@future-net.pl (powiedzcie, ze chodzi o oferte dla spoldzielni
                          Augustowka lub co tam chcecie)

pozdrawiam
                        • Gość: lx Re: internet IP: *.itpp.pl 21.10.04, 17:03
                          tak sie sklada, ze mam telefon i internet w sferii.
                          jakosc polaczenia telefonicznego bez zastrzezen
                          cena zalezy od abonamentu - ja mam abonament 19zl (polaczenia w sieci za 1gr)

z internetem jest gorzej bo sa limity 20MB/dzien
                          • tikey Re: internet 21.10.04, 17:39
                            > tak sie sklada, ze mam telefon i internet w sferii.
                            > jakosc polaczenia telefonicznego bez zastrzezen

Chyba nie dość jasno wyraziłem się o Sferii.
                            Mówiąc o średniej ofercie tej firmy miałem na mysli ofertę na internet.
                            Sam korzystam z telefonu w Sferii i jeżeli chodzi o jakość połączeń i ceny
                            usług to nie mam im nic do zarzucenia.

pozdr
                            t.
                            • Gość: fear77 Re: internet IP: *.wspiz.edu.pl 23.10.04, 12:26
                              Witam!
                              Jestem zinteresowana zakupem mieszkania w budynku B. Chciałam spytać jak Wam
                              się współpracowało z tą spółdzielnią i o co chodzi z umową, bo dużo osób pisze
                              tu o prawnikach. Podobno budynek B gotowy jest już w 73%. Jak wygląda to z
                              Waszych okien? Będę wdzięczna za komentarze i opinie na forum lub
                              fear77@poczta.fm Pozdrawiam
                        • Gość: Zbyszek Re: internet IP: *.is.pw.edu.pl 25.10.04, 00:28
                          Witam Sasiadow,

Uzytkownik tikey napisal, ze oferta Plus48 jest calkowicie nie do
                          zaakceptowania. Pytanie dlaczego? Jak to wynika z porownania ofert TPSA, Netii
                          czy El-Netu (dla leniwych porownanie do dostania w biurze spoldzielni) oferta
                          Plus48 jest na tym samym poziomie lub nieco tansza, ale co dla nas chyba
                          najciekawsze, pomiedzy soba bedziemy mogli dzwonic za przyslowiowy grosz, a to
                          takze tyczy sie polaczen z biurem Spoldzielni. Czyli za darmo bedzie mozna
                          dzwonic i robic awantury na glosno dzialajace piecyki gazowe, za cieknace rury
                          itp ;-) Na tym porownaniu nie bylo Sferii ale jak patrze w taryfe to nie widze,
                          zeby Sferia byla lepsza. Owszem abonament mozna wziac 19zl netto zamiast 30zl
                          netto ale potem za kazde 3min w szczycie placi sie 0,36zl, a nie jak w Plus48
                          0,30zl, poza szczytem 6min w Sferii kosztuje 0,52zl, a w Plus48 tylko 0,30zl.
                          To samo miedzystrefowe, czy na komorki. Jezeli w Sferii wezmiemy abonament 29zl
                          to nadal roznice sa na korzysc Plus48: poza szczytem 6min rozmowy lokalnej w
                          Sferii kosztuje 0,50zl, a w Plus48 nadal 0,30zl, 1min miedzystrefowej w
                          szczycie w Sferii kosztuje 0,32zl a w Plus48 0,33zl ale juz poza szczytem w
                          Sferii 0,25zl, a w Plus48 0,21zl, komorkowe Sferia/Plus48 - szczyt
                          1,09zl/1,05zl i poza szczytem 0,93zl/0,75zl. Po kolei mozna porownywac taryfy i
                          wychodzi na to, ze Plus48 nie jest wcale drozsza, a w wiekszosci przypadkow
                          tansza. Oczywiscie dla tego co malo dzwoni, a tylko odbiera telefony to moze
                          taryfa za 19zl jest lepsza ale byc moze Plus48 zdecyduje sie wprowadzic wiecej
                          taryf na nasz wniosek. Poza tym co do Sferii to powiem tak, mialem kilku
                          znajomych co to sie rzucili jakis czas temu, bo taniej, bo promocja, bo
                          Internet i teraz duza wiekszosc zrezygnowala. Okazuje sie, ze wcale jakosc nie
                          jest rewelacyjna. Maja antene na rondzie Babka i sygnal w wielu miejscach jest
                          kiepski lub nie stabilny i czesto gorszy o roznych porach dnia lub przy roznej
                          pogodzie. Zwlaszcza w deszczowe dni lub kiedy pada snieg. Nie da sie wyslac ani
                          odebrac faksu, nie wspomne o transmisji modemowej. Ludzie Ci zrezygnowali by
                          szybciej ale uwiazali sie umowami na rok i nie mogli nic zrobic. Oczywiscie nie
                          watpie, ze sa takie osoby, ktore chwala i taki telefon. Uzywaja go i sa z niego
                          zadowoleni. Jeden z moich znajomych by sie pewnie pod tym podpisal. Ale ja to
                          jakos osobiscie nie mam przekonania do takich radiowych telefonow o ile nie
                          jest to siec telefonii komorkowej, gesto pokrywajaca obszar. Kiedys dawno temu
                          Centertel tez mial tylko kilka stacji bazowych i jakos kiepsko sie mi kojarzy
                          od tamtej pory telefonia bezprzewodowa.

A co do cen za telefony to pamietajmy, ze reguly gry wytyczaja wielcy gracze,
                          nie spodziewajmy sie, ze przyjdzie ktos i podlaczy nam telefon za kilka
                          zlotych, a polaczenia beda prawie darmo. Pamietajcie, ze wiekszosc z nas dzwoni
                          na numery TPSA, wiec nawet jezeli ktos znajdzie sie i da nam telefon za darmo
                          to i tak za polaczenia z numerami TPSA, TPSA bedzie go kroic jak za zboze, a
                          przez to on nas. Dlatego u wszystkich operatorow polaczenie lokalne kosztuje
                          ok. 0,30zl netto, poniewaz tyle kosztuje to polaczenie w TPSA, a ta daje
                          laskawie jakis upust 15-20% czyli max. 0,06zl i tym taki operator dzieli sie z
                          nami. Sprobujcie uzyskac w TPSA wiekszy upust. Moja firma placi miesiecznie
                          rachunki po 50tys zl i mamy laskawie 10% upustu.

Pozdrawiam,
                          Zbyszek
                          • tikey Re: internet 25.10.04, 15:07
                            > Uzytkownik tikey napisal, ze oferta Plus48 jest calkowicie nie do
                            > zaakceptowania
                            Witam
                            Kurcze, znowu nie wyraziłem się jasno.
                            Tenże brak ewentualnej akceptacji oferty na podłączenie telefonu dotyczył tylko
                            i wyłącznie mojej osoby (oczywiście po wnikliwej analizie) i nie wiązało to się
                            z jakąkolwiek sugestią dla innych osób ewentualnie zainteresowanych.
                            Poza tym nie mam też nic przeciwko firmie Plus48 bo jako żywo interesuję się
                            ofertą na internet.

pozdrawiam
                            t.
    • Gość: Michał Coś optymistycznego IP: *.itpp.pl 23.10.04, 17:53
      Witam wszystkich sąsiadów,

Wprowadziliśmy się z żoną pewnie jako jedni z pierwszych. Przeglądając forum,
      zauważyłem, że dominuje na nim nastrój pesymistyczny. Może tak musi być, w
      końcu do tego służy. Mimo wszystko, dla równowagi:

Bardzo cieszymy się, że kupiliśmy mieszkanie w tak miłej i cichej okoli, po tak
      rozsądnej cenie. Prawie zawsze, jak ktoś do nas przychodzi, to mówi „jak u was
      cicho i przyjemnie”:-). Mieszka się nam tutaj naprawdę dobrze. Co podoba nam
      się najbardziej:

- kolor i kształt budynków; widać, że zostało to rozsądnie zaplanowane;
      - piec gazowy – bardzo skuteczny, w miarę cichy i myślę, że nie muszę nikogo
      przekonywać do jego przewagi nad centralnym ogrzewaniem czy bojlerem; mam
      nadzieję, że okaże się również niedrogi;
      - winda – bardzo nowoczesna, cicha, no i dowozi nas do parkingu i piwnic, co
      również jest bardzo ważne;
      - piwnice – w miarę duże i bardzo estetyczne;
      - okno w kuchni – dzięki temu można podczas zmywania popatrzeć na działki;
      - balkony – duże i ładnie wykończone;
      - drogie drzwi zewnętrzne i okna (szczelne!), bardzo ładne parapety
      - dodatkowo w naszym mieszkaniu jest piękny widok (m.in. na pałac kultury),
      jest bardzo słoneczne i ładnie rozplanowane)

No na razie tylko tyle przyszło mi do głowy:-), może ktoś chciałby tą listę
      uzupełnić.

M.
      • Gość: exor Re: Coś optymistycznego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 21:08
        > No na razie tylko tyle przyszło mi do głowy:-), może ktoś chciałby tą listę
        > uzupełnić.

no chcialbym, ale na razie nie moge :P
        moja chalupa bedzie gotowa dopiero ok czerwca. mam nadzieje, ze bede rownie
        zadowolony co pan.

ps. pracujesz w sferii ?

pzdr, e!
        • Gość: Marta Re: Coś optymistycznego IP: *.abc.com.pl 25.10.04, 07:44
          co do optymizmu to my mamy jeszce dużyyy taras i fajnie rozplanowaną łazienkę
          nie wspominając o fajnym grzejniku w tejże.
          A co do oferty plus48 na telefon to jest lekko przesadzona, a dzwonić do
          spółdzielni nie zamierzam często bo mam nadzieję że już niedługo będziemy się
          rządzić sami jako wspólnota, jak na razie spółdzielnia troche węcej robi dla
          siebie niż dla nas. A propos czy ktoś wie jak będą rozliczane wynajmowane biura
          postawione chyba za nasze pieniążki??? miało być przedszkola ale nie będzie to
          co spółdzielnia weźmie sobie te budynki i wynajmie a pieniążki dla siebie, a co
          jak sie spółdzielnia wyniesie, dalej będzie brała za wynajem czy przejdzie to
          pod wspólnote???
          życzę wszystkim miłego dnia
          • Gość: Zbyszek Re: Coś optymistycznego IP: *.is.pw.edu.pl 25.10.04, 13:58
            Witam Sasiadow,

Marta, piszesz, ze oferta Plus48 jest lekko przesadzona tylko na jakiej
            podstawie to twiedzisz. Nie bronie Plus48 ale tez uwazam, ze takie wypowiedzi
            nie maja sensu. "Jest zle bo jest zle." Albo sie cos udowodni i pokaze
            wszystkim albo szkoda miejsca na forum. Mnie np. podoba sie pomysl z piecami
            gazowymi ale czytalem na forum juz kilka negatywnych opinii na tego typu
            rozwiazanie. Ja osobiscie uwazam, ze jest to lepsze rozwiazanie niz centralne
            ogrzewanie. Mozna sobie samemu sterowac cieplem jak sie chce i temperatura wody
            jak sie chce. Dla tych co sa przyzwyczajeni, ze umieja oszczedzac wode to takie
            rozwiazanie jest bardzo dobre. Jest to namiastka systemu we wlasnym domku
            jednorodzinnym. Ale jak ktos mi mowi, ze jest to rozwiazanie przesadzone, bo
            jest i juz, to widac, ze narzeka, zeby tylko narzekac, a konkretnie nie potrafi
            zabrac glosu. Jezeli policzy sie i wyjdzie mu, ze z wodomierzy i kalorymetrow
            placilby mniej niz za gaz to sie wtedy zgodze, ze jest to rozwiazanie dla niego
            mniej korzystne. Ale to tez sprawa tylko i wylacznie subiektywna. Dla innego
            moze byc to taniej.

Generalnie pamietajmy, ze ciezko znalezc takie rozwiazanie, ktore bedzie
            satysfakcjonowac wszystkich. Jeden jest szczesliwy ze Sferii, a np. ja nie
            bylbym i wole dowolna siec kablowa na osiedlu niz Sferie, oczywiscie o ile nie
            jest drozsza niz TPSA, Netia czy owa Sferia.

Nie mam zamiaru bronic Zarzadu Spoldzielni ale tez nie uwazam, ze bezmyslna
            krytyka wszystkiego co inni robia ma jakikolwiek sens. Zwlaszcza jak nie umiemy
            jednoznacznie tego pokazac i udowodnic. Co do pieniazkow za wynajem to
            pamietajmy, ze sa to nasze pieniazki i zgodnie z prawem spoldzielnianym nikt
            nie ma do nich praw. A jezeli Zarzad by je ukradl to zaraz prokurator sie do
            niego dobierze. A zakladanie juz dzis, ze Zarzad pozniej ukradnie i ucieknie to
            mysle, ze o ile mialby wejsc w konflikt z prawem, to nie za takie pieniadze
            jakie beda z wynajmu powierzchni (pewnie z kilkanascie tysiecy tego bedzie) ale
            juz dzis, kiedy wplacamy kolejna rate za mieszkanie i pieniedzy jest kilka
            milionow. Pamietajmy, ze nikt nas nie zmuszal aby zapisac sie do tej
            Spoldzielni. Kazdy mogl isc do innej byle nie do tej. Jak przejdziemy na
            wspolnote to juz to widze jak sie dopiero zacznie. Wszyscy beda skakac sobie do
            gardla, ze ktos probuje wlasna firme do porzadkowania budynkow przyprowadzic,
            ze ktos innych probuje wlasna firme wprowadzic do pielegnacji trawnikow,
            jeszcze inny do wywozu smieci itp. Ktos powie, ze mu niepotrzeba pielegnowania
            trawnikow, jeszcze inny, ze nie zaplaci za wywoz smieci bo on sam je sobie
            odwozi na wysypisko i tyle. Przy takim podejsciu bedziemy zyc w brudzie,
            dookola porosnieci chwastami i oblepieni smieciami. Czego nie zycze sobie ani
            Wam mili Sasiedzi.

Pozdrawiam,
            Zbyszek
      • Gość: exor mbank i augustowka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 21:03
        cze.
        czy ma ktos z was kredyt w mbanku? I lub II etap?

pzdr, e!
    • Gość: Michał Re: Coś optymistycznego IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 25.10.04, 08:39
      Marta poruszyła ciekawy wątek; co będzie z pieniążkami za wynajem biur?;

mieliśmy wszyscy spotkać się w sprawie wspólnego podłączenia do sieci; czy
      spółdzielnia robi coś w tym zakresie, bo indywidualnie chyba nie ma sensu się
      umawiać, bo niewiele osób przyjdzie, co o tym sądzicie? Osobiście jestem
      zadowolony ze Sferii ale tylko w zakresie telefonu, za internet płacę 29
      złotych miesięcznie, ale mam w tym tylko 30 darmowych minut dziennie. Za każdą
      następną trzeba płacić 0,25 zł.

Tak, też nie mogę się doczekać, aż przejmiemy zarządzanie w swoje ręce.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów
      M.

• ibelni Zmiany w projekcie 25.10.04, 12:53
        Witam przyszlych sasiadow! Moje mieszkanko bedzie dopiero w czerwcu (jak sie
        spoldzielnia wyrobi w terminie oczywisice :), ale zastanawiam sie nad zmiana
        rozplanowania urzadzen w lazience. Nie przesuwania scian tylko przestawienia
        wanny itd. Czy ktos z Was moze cos takiego robil? Czy spoldzielnia wyraza zgode
        na takie zmiany? Odplatnie? i na jakim etapie? Bede wdzieczna za wszelkie
        informacje w tym temacie. Pozdrawiam
        • Gość: andrzej Re: Zmiany w projekcie IP: *.pkobp.pl 25.10.04, 13:33
          termin nanoszenia zmian minął chyba w sierpniu, ale trzeba się kontaktować z
          projektantem, też chciałem zmienić rozplanowanie urządzen, ale jest problem z
          zachowaniem odpowiednich spadków, np WC raczej nie można porzenieść
          pozdrawiam
          • Gość: Marta Re: Zmiany w projekcie IP: *.abc.com.pl 25.10.04, 13:36
            my przenosiliśmy w łazience kibelek i umywalkę oraz podłączenie do pralki,
            robiliśmy to bez problemu (oczywiście w zakresie łazienki) już po odebraniu
            mieszkanka (na własny koszt nie był wcale wysoki).
            Miłego dnia
          • Gość: aga&melnik oglądanie mieszkanek IP: 195.136.44.* 25.10.04, 13:46
            Hej!
            Czy ktoś, z drugoetapowców może wie kiedy można wejść na budowę i obejrzeć
            przyszłe mieszkanka od środka.Słyszeliśmy, że jest jeden dzień w tygodniu kiedy
            można się umówić z szefem budowy i zobaczyć, ale niewiem czy już można.
            Po drugie czy wiadomo coś na temat walnego - kiedy będzie?My dołączyliśmy
            do "wspólnoty" w sierpniu i podobno jakieś spotkanko miało być koło listopada,
            tak mówił kiedyś prezes ale w spółdzielni nic takiego nie potwierdzili, tylko
            powiedzieli, że spotkanie było w czerwcu a kiedy następne niewiadomo...

P.S.Nie wiem jak was, ale nas pozytywnie nastrajają wstawione okienka;)
            • Gość: aga&melnik UWAGA!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 20:56
              Uwaga Drugoetapowcy!!!
              Byliśmy w spółdzielni i całkiem przypadkiem – nikt nas o tym nie zawiadomił –
              okazało się, że układ drzwi wejściowych do mieszkania (klatka B)zmienił się i
              nie są tam gdzie były w planie tylko są znacznie przesunięte. A o co chodzi?
              Odpowiedź prosta – o kasę. Stało się bowiem tak, że zmniejszyły się korytarze a
              zwiększył metraż niektórych mieszkań o ok.2 metry (właśnie kosztem przesunięcia
              drzwi w innych mieszkaniach).Skutek jest taki, że nasze mieszkanie jest
              kompletnie nieustawne, bo dodatkowo dorobili dwie ściany w przedpokoju. Mimo,
              że w projekcie, który wybraliśmy, o czymś takim nie było mowy. Teraz się
              zastanawiamy co z tym fantem zrobić bo przecież już większość wpłacona.
              Tak więc sprawdzcie wasze metraże i układy swoich mieszkań bo może Was coś
              zaskoczyćL

• Gość: fear77 Re: UWAGA!!! IP: 217.97.133.* 26.10.04, 09:40
                Czy wiesz może o które mieszkania chodzi, interesuje mnie czy zmienił się
                rozkład mieszkania nr 10. Pozdrawiam!
                • Gość: aga&melnik Re: UWAGA!!! IP: 195.136.44.* 26.10.04, 10:15
                  Hej!Nie wiem, które jest dokładnie Twoje mieszkanie (nr 10), ale wiem, że na
                  drugim piętrze(klatka B) zmienił się metraż dwóch mieszkań (tych naprzeciw
                  windy).Dwa pozostałe mieszkanka (stykające się ścianą z wind) mają przesunięte
                  drzwi (w stronę windy).Podejrzewam, że podobnie wygląda sytuacja we wszystkich
                  pionach.Zresztą w społdzielni wiszą te plany na ścianie.Szkoda,że tylko
                  pracownicy o tym wiedzą.
                  • Gość: exor piwnice IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 26.10.04, 10:35
                    szkoda takze, ze nic nie mowiono o piwnicach.
                    wczoraj podslyszalem rozmowe i postanowilem zapytac.
                    okazuje sie, ze piwnice sa, nic nie kosztuja (!!), tylko trzeba zlozyc podanie
                    o przydzial. w ramach "kto pierwszy ten lepsiejszy" beda one rozpatrywane.
                    wczoraj jeszcze byly wolne, wiec kto chetny to podanko ...

pzdr, e!
                    • Gość: Ciri Re: piwnice IP: *.aster.pl 26.10.04, 13:22
                      Ja jak pytalam o piwnice i pisalam podanko dowiedzialam sie ze i owszem kto
                      pierwszy ten lepszy pod warunkiem ze duzy metraz, Ci z metrazem powyzej (i tu
                      nie pamietam dokladnie , ale jakies 50-57m2) beda najpierw rozpatrywani ,a
                      reszta jak zostana wolne piwnie. Jak sie domyslanie moje mieszkanie nie ma 50
                      m2 dlatego nie bylam uszczesliwiona :(
                      • Gość: exor Re: piwnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:14
                        > Ja jak pytalam o piwnice i pisalam podanko dowiedzialam sie ze i owszem kto
                        > pierwszy ten lepszy pod warunkiem ze duzy metraz, Ci z metrazem powyzej (i tu
                        > nie pamietam dokladnie , ale jakies 50-57m2) beda najpierw rozpatrywani ,a
                        > reszta jak zostana wolne piwnie. Jak sie domyslanie moje mieszkanie nie ma 50
                        > m2 dlatego nie bylam uszczesliwiona :(

hym, dziwne, nic nie mowiono o czym takim... (podobnie jak o piwnicach, ze
                        isntnieja...)

pzdr, e!
              • Gość: Nowa-A0 Re: UWAGA!!! IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 26.10.04, 17:24
                Cześć,
                jeżeli dorobili ci dodatkowe ściany to nie ma problemu, stwierdzasz że w
                projekcie tego nie było i mają te ścianki usunąć.
                W moim przypadku było podobnie - dorobili mi dodatkową ściankę ale kazałam ją
                usunąć i usunęli.
                A wszystkim drugoetapowcom polecam sprawdzić kierunki otwierania okien i drzwi
                balkonowych.
                Nie sprawdziła tego od razu i po odbiorze się okazało że balkon zamiast na
                scianę otwiera sie na pokój co blokowało wyjście na taras i analogicznie okno w
                sypialni.
                Za wymianę drzwi balkonowych spóldzielnia ze mnie wzięła trzykrotną wartość
                tego okna dlatego już odpuściłam sobie okno w sypialni.
                Pozdrawiam sąsiadów.
              • Gość: camel Re: UWAGA!!! do aga& melnik IP: *.cskmswia.pl 03.11.04, 11:35
                Witam.
                Mam do Was pytanie.
                Czy i jakie poczyniliście kroki aby wyjaśnić lub zapobiec zmianom w projektach
                Waszego mieszkania. Tak jak Wy ja też wpłaciłem większą część kwoty i
                przypadkiem dowiedziałem się, że ściany zostały przesunięte w kierunku
                korytarza czyniąc mieszkanie sporo większym i mniej ustawnym niż to było
                pierwotnie założone.
                Pozdr.c
    • Gość: andrzej sprzedaż IP: *.pkobp.pl 26.10.04, 13:58
      Czy ktoś się orientuje ile mieszkań zostało do sprzedania. Pytam, bo widziałem
      reklamę w Metropolu.
      Pozdrawiam
      • Gość: exor Re: sprzedaż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 20:05
        > Czy ktoś się orientuje ile mieszkań zostało do sprzedania. Pytam, bo
        widziałem
        > reklamę w Metropolu.

wczoraj slyszalem, ze jeszcze jakies sa, ale ponoc glownie partery oraz duze
        metraze....
        najlepiej zadzwonic i zapytac...
        rzuc okiem na www.augustowka.wamm.com.pl/

pzdr, e!
        • Gość: fear77 Re: sprzedaż IP: 217.97.133.* 27.10.04, 12:59
          niestety informacje na tej stronie nie są zbyt często uaktualniane więc polecam
          telefon
          • Gość: aga&malnik Re: sprzedaż IP: 195.136.44.* 28.10.04, 14:50
            Hej!
            słyszałam,że zostało siedem mieszkań - głównie na parterze,przeważnie kawalerki
            i większe mniej ustawne
            • Gość: Ciri Re: sprzedaż IP: *.aster.pl 28.10.04, 18:56
              bylam dzisiaj w spoldzielni, powiedziano mi ,ze zostalo ok 40 , ale reszta sie
              zgadza, tzn. glownie partery, a na innych pietrach mniej ustawne, tych duzych z
              tarasami wbrew obawom podobno niewiele.
              pozdrawiam
              PS Nie wiem czy wiecie ale administracja sie przenosi , jutro tj. 29.10 bedzie
              zamkniete a od 2.11 Topazowa 24 czyli okolice niedoszlego przedszkola. Co
              oznacza ze nie trzeba bedzie juz biegac dookola :)
              • Gość: amu04 I-szy etap IP: *.k.mcnet.pl 29.10.04, 13:34
                Witam :)

Podobno budowa przyłącza kanalizacyjnego i przepompowni została już zakończona.
                Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić tą informację ze Sp-ni?

Czujniki dymu (spalin) jeszcze nie są podłączone i wymuszona wentylacja ciągle
                hałasuje. Strasznie męczące.
                Czy coś słychać na temat odbiorów końcowych?

• Gość: Becik Re: I-szy etap IP: *.ofi.pl 29.10.04, 14:19
                  Cześć

Od wczoraj spółdzielnia rozsyła info z informacją o zakończeniu prac nad
                  przyłączem. Protokoły odbioru już zdaje się można podpisywać lub od wtorku nie
                  jestem pewien. Aha no i radosna wiadomośc czynsze będziemy płacić od 1.11 a nie
                  od 1.10.

Becik
                  • Gość: amu04 Re: I-szy etap IP: *.k.mcnet.pl 02.11.04, 16:51
                    Potwierdzam :)

Rzeczywiście otrzyamliśmy pismo z informacją o zakończeniu budowy przyłącza
                    kanalizacyjnego itp. Można podpisywać protokoły odbioru oraz umowy w sprawie
                    monitoringu. Sp-nia od ziś działa w "przedszkolu". Opłaty eksploatacyjne ( w
                    tym monitoring - powołali sie na wpis w umowie realizacyjnej) będą w czynszu,
                    płatnym od 1.11.2004. Brak podpisania umowy lub protokołu nie zwalnia z
                    obowiązku uiszczania tych opłat.
                    Czy ktoś podpisał już którykolwiek z tych dokumentów?
                    Jakie macie do nich uwagi?
                    Czy ktoś został poinformowany jak działa centralka od monitoringu?

Pozdrawiam
                    • Gość: Grzegorz Monitoring IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.04, 20:12
                      czesc
                      czy trzeba korzystac z monitoringu ???
                      A jesli ktos nie chce ??
                      Nie ma ochoty, lub ma lepsza firme ??
                      to co ???
                      Macie jakies informacje ?
                      pozdrawiam
                      • Gość: xell Re: Monitoring IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.11.04, 22:24
                        witam,

Jak to...? Chce monitoring to place, nie chce to... tez place? Paranoja czy
                        szum informacyjny? Doszly mnie jeszcze inne plotki - oplata zryczaltowana za
                        okres "eksploatacji" osiedla od momentu odbioru do dzis, w sklad ktorej
                        wchodza: ochrona osiedla, wywoz smieci i zuzyty prad. Hmm... my nawet nie
                        zaczalismy wykanczac wiec gdzie nasmiecilem, co zuzylem i co mi pilnowano?
                        Wydaje mi sie, ze w spoldzielni ktos zle skalkulowal koszty calej inwestycji i
                        teraz szuka sie roznych zrodel jej finansowania, zamiast wprost przyznac sie do
                        bledu. Przeciez gdyby wszystko od poczatku bylo jasno wytlumaczone, wskazanie
                        na na wysokosc kosztow, ktore nalezy poniesc to dzis nie byloby podejrzen i
                        nieprzyjemnych sytuacji...!!! Po dosyc dlugiej nieobecnosci w kraju, zaczelismy
                        sie interesowac inwestycja a tu sie okazuje, ze to nie koniec wydatkow...!!!
                        Mieszkanie mamy o ponad trzy metry mniejsze i szczerze watpie w obiecywany za
                        nie zwrot kasy. Dlaczego wiec maja byc oplaty za kanalizacje i drogi? Czy nie
                        moze byc to pokryte z roznic w powierzchni mieszkan? Czy sa to koszty
                        spoldzielni, ktore pokryje dodatkowa skladka od kazdego lopkalu w wysokosci
                        okolo 2000 PLN? Ktos byl w spoldzielni, pytal o to?

Pozdr
                        • Gość: Michał Re: Monitoring IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 04.11.04, 09:39
                          Wydaje mi się, że każdy zapłaci za monitoring, wywóz śmieci itp., nawet jak z
                          nich nie korzystał. Spółdzielnia nie może teraz dociekać, kto mieszkał już w
                          nowym mieszkanku, a kto nie. Każdy miał prawo w czerwcu rozpocząć wykańczanie
                          mieszkania.
                          Osobiście, jestem bardzo zadowolony, że czynsz będzie naliczany dopiero od
                          listopada. Prawie 4 miesiące mieszkaliśmy z żoną za darmo:-) (bynajmniej jeśli
                          chodzi o czynsz).
                          Dzisiaj dzwoniłem to spółdzielni i dowiedziałem się, że połączenie garaży
                          między blokiem A a D jest wstrzymane do kwietnia, ponieważ jest tam obecnie
                          dziura i byłby dostęp do garażu. A więc jest to związane z postępem prac
                          drugiego etapu. No niestety, musimy biegać teraz z żoną przez klatkę w bloku D.
                          Pytałem się również o ten spadek ciśnienia wody. Problem ma zostać rozwiązany
                          za 2 tygodnie.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów, zwłaszcza mieszkańców bloku A
                          Michał

PS: Co z tym internetem? Może będzie jakieś spotkanie, na którym będzie można
                          to dokładnie omówić?
                          • pawelm11 Poczta 05.11.04, 14:17
                            Mam pytanie do mieszkanców Agustówki czy poparlibyscie nasze dazenia zeby na
                            terenie naszego osiedla powstala poczta ( przy ul. Wyspowej i Lodygowej). Jesli
                            tak to prosilibysmy Was o wyslanie odpowiednich pism ( gotowiec i adres podamy
                            jak sie wypowiecie za ;-D)jakby co prosze o pytania na maila
                            Pozdr
                            • Gość: Madziar Re: Poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 15:56
                              Poczta w pobliżu? Jak najbardziej. Myślę, że wszyscy podzielą moje zdanie.
                              Udostępnijcie gotowiec tu, na forum.
                              Pzdrw,
                              Madziar
                            • Gość: mirka Re: Poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 18:23
                              Ja na pewno. Tylko udostepnij "gotowiec"
                              • Gość: ciri Re: Poczta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.04, 19:30
                                jak najbardziej jestem za, czekam na gotowiec :)
                                pozdrawiam
                            • Gość: Grzegorz Re: Poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 11:51
                              za ;))
                              a banku kie macie ;))
                              tez by sie przydal ;)))
                              moze biuro tpsa to i telefony szybciej by byly ;))
                              • Gość: aga Re: Poczta IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 08.11.04, 08:49
                                Chociaż jestem z II etapu jestem jak najbardziej za- pocztą.Proszę o podanie
                                gotowca.
                                • Gość: Nowa-A0 Drogi dookoła IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 08.11.04, 09:46
                                  Witam wszystkich sąsiadów z I etapu,
                                  jak wam sie podoba najnowsze pismo ze Spółdzielni w sprawie dopłat?
                                  Mamy wybudować ulice dla wszystkich otaczającyh nas domków jednorodzinnych. Im
                                  jakoś nie przeszkadza brak doskonalych podjazdów i czekają aż Gmina spełni
                                  swoje obowiązki a my mamy za nich zapłacić?
                                  Napiszcie czy zgadzacie się na te dopłaty.
                                  Pozdrawiam.
                                  • Gość: gosiasz6 Re: Drogi dookoła IP: 62.29.137.* 08.11.04, 11:30
                                    Ja mam do tego takie podejscie: jesli spółdzielnia zwróci kase za niedometraz
                                    to kwwestie dopłat na drogi mozna ewentualnie rozwazyc (nie zgodzic sie lecz
                                    rozwazyc). W przeciwnym wypadku ode mnie grosza nie dostana
                                  • Gość: RAMCIN Re: Drogi dookoła IP: *.pkobp.pl 08.11.04, 13:49
                                    A co sądzicie o nowym biurze spółdzielni. To się nazywa REPREZENTACJA. :)
                                    Polerowany gres, skórzane kanapy i drzwi po 1300 zł za sztuke.
                                    Myślałem że spółdzielnia ma minimalizować koszty działalności, bo niestać jej
                                    na pokrycie niektórych przedsięwzięć a tu BACH.
                                    A wiecie co jest najlepsze, to że za rok oni to kupią do siebie do domów za
                                    symboliczną złotówkę, bo już to się zamortyzuje. :)))
                                    Ja za tą kasę wolał bym kilka innych rzeczy na osiedlu. (np. lepszą ochronę)
                                    Pozdrawiam
                                    RAMCIN
                                  • Gość: xell Re: Drogi dookoła IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 15:28
                                    Jak najbardziej masz racje. Mi tez sie to nie podoba :( Nie czytalem jeszcze
                                    tego pisma, czy sa tam wyraznie wymienione kwoty: za co (drogi, kanalizacja) i
                                    ile? Jakie sa konsekwencje nieplacenia? Jak ktos slusznie zauwazyl - dlaczego
                                    biuro zostalo tak elegancko wykonczone? Czy te kwoty nie mogly zostac
                                    skonsumowane wlasnie na drogi czy kanalizacje...?
                                    Jeszcze jedno, czy ktos juz dostal info o wysokosci zryczaltowanych oplatach za
                                    okres po odbiorach?
                                    I na koniec - czy podpisywaliscie odbior ostateczny? Po zeszlotygodniowej
                                    powodzi w garazu nie wiem czy sie na to zdecydowac :(
                                    • Gość: Nowa-A0 Re: Drogi dookoła IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 08.11.04, 18:29
                                      Tak, w tym piśmie wymienione są konkretne kwoty i sądząc po tym co jest na moim
                                      piśmie to nie wiem czy kwoty z nedometrażu wystarczą - w moim przypadku to jest
                                      trzykrotnośc zwrotu za niedomietraż.
                                      Odbiór ostateczny podpisałam, bo zależy mi na jak najszybszym otrzymanie aktu
                                      notarialnego. Myślę że wszystkim powinno na tym zależeć - czym szybczej
                                      podpiszemy tym szybczej będą akty a tym samym szybczej pozbędziemy sie tego
                                      Zarządu.
                                      Co do dróg - oczywiście to sprawa indywidualna - jak ktoś ma gest robić takie
                                      prezenty okolicznym mieszkańcom (zwłaszcza takim którzy mają po kilaka
                                      ciężarówek - naprzeciwko bloku D)to jego sprawa, tym bardziej że po 6
                                      miesiącach ta droga będzie wyglądać tak samo jak teraz. Już w tej chwili
                                      fundujemy wywóz smieci dla okolicznych domków a ochrona śpi w swoich kańciapach
                                      zeby przypadkiem nie spłoszyć złodzieja.
                                      U mnie już było włamanie, ochrona się zjawiła dopiero na moje wezwanie (poźnym
                                      wieczorem jak wróciłam z pracy) a ze spóldzielni otrzymałam pismo stwierdzające
                                      że szkoda jest za mała i nie podlega postępowaniu odszkodowawczemu.
                                      • Gość: xell Re: Drogi dookoła IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.04, 18:59
                                        na ladnie...!!! Wlamanie w bialy dzien...!?!?!? A spoldzielnia krzyczy abysmy
                                        ryczaltem zaplacili za ochrone za okres od odbiorow...!!! Przeciez to trzeba
                                        miec tupet...!!! A ktos wyzej pisal, ze to sluszna koncepcja... kpina.
                                        Rozmawailem z kilkoma znajomymi, ktorzy odbieraja lokale u swoich developerow i
                                        nigdzie nie ma takiej praktyki. Jak prosilem aby zapytali czemu nie placa,
                                        dostali prosta odp - nie ma mozliwosci rozliczenia tych kosztow na poszczegolne
                                        mieszkania, poza tym nawet gdyby znalezc jakis algorytm to byloby
                                        to "sciaganie" kasy od lokatorow, poniewaz budowa trwa caly czas i te koszty
                                        ponosi, bez wzgledu na to czy ktos odebral mieszkanie czy nie.
                                        Do mnie to pismo jeszcze nie dotarlo :( czy mozesz napisac jakie sa to
                                        wartosci? Umieram z ciekawosci!!!
                                        hmm... szczerze mowiac to nie sadze, aby termin podpisania odbioru wplynal na
                                        date wydania aktu notarialnego :( przeciez nastapi to dopiero po ostatecznym
                                        rozliczeniu inwestycji, co podobno ma miec miejsce w przyszlym roku :( takze
                                        zbierajmy kase na ubezpieczenia kredytow na kolejne okresy :(((
                                        • Gość: gosiasz6 Re: Drogi dookoła IP: 62.29.137.* 10.11.04, 09:10
                                          tak sie zastanawiam czy kwoty na tym pisemku o drogach są równe dla kazdego czy
                                          zależa od metrazu? ja mam 2021 zł. aha, i z tego co pamietam z czerwcowego
                                          walnego to koszty dróg i kanalizacji miały byc rozliczone na oba etapy, a z
                                          pisma wynika ze dotycza tylko pierwszego, a po drugie wstepne ustalenia byly
                                          takie ze bedziemy to placic w ratach. a na moim pisemku termin platnosci calej
                                          kwoty jest 4 grudnia 2004
                                          • Gość: gosiasz6 Re: Drogi dookoła IP: 62.29.137.* 10.11.04, 10:20
                                            aha, zwroty za niedometraz beda dopiero gdy wszyscy podpisza odbiory
                                            ostateczne. W związku z tym to kiedy ja dostane swoje pieniadze zalezy tylko i
                                            wylacznie od moich sasiadów :/ a jak sie komus nie bedzie spieszylo to i z rok
                                            trzeba bedzie czekac
                                  • tikey Re: Drogi dookoła 10.11.04, 10:48
                                    > Mamy wybudować ulice dla wszystkich otaczającyh nas domków jednorodzinnych.
                                    Witajcie.
                                    Tym razem mam jednak nieco odmienne zdanie. Jeżeli nie wyłożymy z własnej
                                    kieszeni pieniędzy na budowę dróg wokół osiedla to nie mamy co liczyć na
                                    pieniądze z urzędu gminy ani tym bardziej na pieniądze od sąsiadujących domków
                                    czy Renault.
                                    Sąsiad (ten od TIRów) mieszkający przy Topazowej, chyba najbardziej wrogo
                                    nastawiony do tej inwestycji będzie musiał definitywnie zabrać swój tabor spod
                                    bloku D gdy pojawi się kostka lub inna nawierzchnia.
                                    Jak widać wszystkim mieszkańcom naokoło odpowiada taki standard dróg mi raczej nie.
                                    Według mnie do wybudowania jest odcinek Topazowej (ok 150 m) i Potulickiej
                                    (podobnie) dlatego koszt nie będzie aż tak wysoki. Lewinowska ma jako taką
                                    nawierzchnię a poza tym niech zajmie się tym Renault.
                                    Oczywiście wszyscy będą z tego korzystali bo to droga publiczna ale na
                                    pocieszenia możemy zarządać postawienia tablicy np "Droga sponsorowana przez
                                    mieszkańców Osiedla Elsnerów" :-)Może jakiś urzędas z gminy przejedzie i sie
                                    zawstydzi.
                                    Przy okazji. To że spóldzielnia przeniosła się w podziemia rotundy oznacza że
                                    być może wkrótce zniknął baraki z tarasu.
                                    Dla mnie ważne jest jak najszybsze otrzymanie aktu własności (ubezpieczenie
                                    kredytu, odliczenia podatkowe etc.). Im szybciej zostaną uregulowane kwestie
                                    finansowe tym szybciej można liczyć na rozliczenie inwestycji i przekazanie
                                    aktów. Wszelki opór i opozycja może być przeszkodą bo zapisy umowy realizacyjnej
                                    i prawo spółdzilcze przewiduje wzrost kosztów więc może zabraknąć
                                    najważniejszego argumentu.
                                    Zbliżają się święta Bożego Narodzenia i wyłożenie kilku tysięcy złotych może
                                    znacznie uszczuplić niejeden budżet szczególnie w takim okresie. Może uda się
                                    więc wynegocjować jakieś korzystne warunki dopłat ratami.
                                    Trzymajcie sie i głowa do góry.
                                • pawelm11 Re: Poczta 08.11.04, 10:11
                                  Super
                                  Dzisiaj nasza rada osiedla cos wymysli i gotowiec bedzie na tym forum juz
                                  niedlugo ;-D
                                  Ps jak chcecie wiecej informacji bedzie na naszym forum
                                  forum.wyspowa.waw.pl/
                                  • Gość: Nowa-A0 Re: Poczta IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 08.11.04, 18:31
                                    Widze zainteresowanie pocztą a co powiecie na temat przychodni lekarskiej?
                                    Agencja pocztowa jest nedaleko a lekarza to nigdzie w pobliżu nie widziałam.
                                    Może o tym warto było by pomysleć?
                                    • Gość: Grzegorz Re: Poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.04, 09:34
                                      Kochani
                                      Po raz kolejny pisze.
                                      zrobmy spotkanie,
                                      jedna osoba nic nie zdziala, a pisanie na forum tez nie...
                                      trzeba zdecydowanie sie zajac ta sprawa
                                      Na razie spoldzilnia ma "zyle złota"
                                      nie oddaja za metry, robia super biuro za nasza kase, a
                                      ochrony nie ma, drog i kanalizacji tez ( to znaczy jest ale my musimy placis
                                      za to jak za luksus...)
                                      a to wszystko mialo byc w cenia m2.
                                      Do tego mialo byc przedszkole (a moze od razu mialo go nie byc tylko prezes
                                      chcial miec ladne lokum za free + skurę + przepraszam za okreslenia" frajerow"
                                      ktorzy za to wszystko beda placic (bo nie maja wyscia gdyz kredyt ich trzyma)
                                      Z moje strony to wlasnie tak wyglada a caly b... ktory jest z ta budowa po
                                      prostu mnie ...
                                      do tego odbior przesuniety o pare miesiecy i to z problemami.
                                      Ludzie wezmy sie bo nas wykoncza a w najgorszym przypadku mieszkanie zabiora
                                      (bo nie bedziemy placic lub jak zaplacimy to na czynsz i odesteki nie starczy)

Nowa co do wlamiania to ponoc alarmy dzialaja ? Tak cos czytalem.
                                      A moze te alarmy to pic na wode i nie ma zadnej umowy z firma ochroniarska, bo
                                      jesli by byla to oni powinni odp za cos takiego.
                                      Ja nie mam zamiaru pdlaczac sie do tego systemu.
                                      Prosze wszystkich spotkajmy sie bo w innym przypdaku z gory jestesmy przegrani.

pozdrawiam
                                      • Gość: gosiasz6 Re: Poczta IP: 62.29.137.* 10.11.04, 09:56
                                        moze ktos ma jakas propozycje; gdzie i kiedy? jestem jak najbardziej za
                                        spotkaniem
                                        • Gość: Zrzeszony Re: Poczta IP: *.wamm.com.pl 10.11.04, 13:30
                                          Witam,
                                          specjalnie zachwycony jakością wykończenia mieszkania to ja nie jestem, ale w
                                          ramach własnych prac remontowych jakoś sobie poradziłem z niektórymi bublami.
                                          Teraz spokojnie koresponduję sobie ze spóldzielnią co do innych usterek.
                                          Co do wątpliwości dotyczących dopłat to jak słusznie wspomniał Tikey w naszych
                                          umowach jest niestety zapis o możliwym wzroście kosztów. Z mojego pisma wynika,
                                          że muszę dopłacić około 2% wartości lokalu i nie mam co szaleć bo te 2% mieści
                                          się chyba w stwierdzeniu o wzroście ceny o wskaźnik GUS. To, że spółdzielnia
                                          pisze, że te pieniądze idą na drogi to chyba obrona prezesa co obiecywał, że
                                          kwoty 2400 nie ruszy.
                                          Co do spotkań, zrzeszeń, zajazdów itp. Są w prawie spółdzielczym i w statucie
                                          spółdzielni przepisy o zwoływaniu Walnego Zgromadzenia. Nieformalne spotkania
                                          będą tylko biciem piany bez żadnych skutków. Jak się zbierzemy w 20 osób to
                                          możemy co najwyżej się sobie wyżalić na wstrętne praktyki spóldzielni, potem o
                                          pogadać o niedobrym prezydencie Kaczyńskim, potem skomentować dochodzenie w
                                          sprawie Orlenu i rozejść się do wcześniej zaplanowanych zajęć. A wszystko i
                                          tak zostanie "po staremu". Pan Grzegorz, który najwytrwalej do tych spotkań
                                          nawołuje wiem od prezesa, że nie jest członkiem spółdzielni i do tego wzajemnie
                                          się z prezesem nieznoszą. Panowie (pisze do prezesa i pana Grzegorza)
                                          wyjaśnijcie sobie wzajemne racje i nie mieszajcie do nich nas wszystkich,
                                          którym zależy na jak najszybszym zakończeniu budowy i wydzieleniu mieszkań.
                                          Co do wyposażenia biura spółdzielni byłem, widziałem... i powiem tak można to
                                          pewnie było zrobić taniej, ale specjalnych fajerwerków to tam nie widziałem. Z
                                          opisu tu na forum myslałem, że tam prawie złote klamki i trochę się
                                          rozczarowałem. Poza tym to będzie kiedyś siedziba naszej wspólnoty więc niech
                                          jakoś wygląda, a nie jak dotychczasowy kontenerowy syf.
                                          Co do dróg co je mamy sobie wybudować: popieram pomysł, żeby postawić tablicę
                                          informującą, że wobec nieudolności gminy mieszkańcy tego osiedla ufundowali
                                          sobie sami niniejszą ulicę by jej wygląd był ich godny.
                                          Ale się rozpisałem....

Pozdrawiam wszystkich zrzeszonych.
                                          • Gość: członek spółdzieln Re: Poczta IP: *.abc.com.pl 10.11.04, 14:34
                                            z pan zrzeszony to pewnie pracownik spółdzielni co czyta forum (coś mi prezes
                                            kiedyś wspominał że sam forum nie czyta tylko jego pracownik)
                                            co do dopłat to jeszcze zależy jakie kwoty i w jakiej formie, ja tak jak pewnie
                                            większość jesteśmy trochę spłukani po kupnie mieszkania (trzeba było przecież
                                            wyłożyć te 20% wkładu), wykończeniu mieszkania, a i odsetki od kredytu wzrosły
                                            bo procenty poszły w górę, więc jeśli dopłaty w granicach powiedzmy 2 tyś zł
                                            (mam nadzieję że do 2 tysięcy) to może chociaż rozłożyć na jakieś raty,
                                            większość po prostu niema tych pieniędzy a święta za pasem.
                                            co do drogi to chyba tabliczka nikogo nie zawstydzi a może tak nakłonić
                                            okolicznych mieszkańców do wkładu jeśli nie finansowego to chociaż pomocy, co
                                            do pana z ciężarówkami to nie musi on parkować swoich "potworów" wystarczy że
                                            podjedzie do domu dwa razy dziennie i z drogi w ciągu 2 miesięcy zrobi się to
                                            samo błoto, a jeździć nikt mu nie zabromi bo to jest droga publiczna
                                            co do wystroju spółdzielni to ja też chcę takie dzrzwi po 1200 zł za skrzydło i
                                            250 zł za oszklenie tego skrzydła (1,2 takiej szybki kosztuje 250 zł. wiem z
                                            dobrego źródła a cena czasami dochodzi i do 300 zł), no i gresik na podłodze
                                            pewnie poniżej 50 zł nie schodzi, a co do siedziby naszej przyszłej wspólnoty
                                            to wątpię żeby to była ta przecież spółdzielnia zamieża jeszcze być tam do
                                            końca II etapu, czyli najmarniej z 1,5 roku, a wspólnota (oby) zostanie
                                            założona wcześniej.
                                            jeszcze jedna prośba do sołdzielni błagam o lepszy przepływ informacji (może
                                            tablica korkowa) zaoszczedzi to wszystkim (i członkom i pracownikom a nawet
                                            prezesowi) sporo nerw jak wszystko będzie jasne, chyba że spółdzielnia ma
                                            jakieś ciemne interesy do ukrycia???
                                            życzę mimo wszystko miłego dnia
                                          • Gość: Grzegorz Re: Poczta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 23:23
                                            Zrzeszony ,
                                            jak nie wiesz to nie pisz. (kto z kim sie lubi i kto jest czlonkiem spoldzielni
                                            a kto nie)
                                            Po raz kolejny stwierdzam iz Masz cos wspolnego ze spoldzilenia (oprocz jak
                                            piszesz mieszkania)

Jak Masz kase to zaplac za wszystkich a i droge mozesz ufundowac, na tabliczke
                                            na pewno sie zloze.

Zreszta dziwne iz placisz za mieszkanie a usterki sam usuwasz.
                                            W to nie uwierze, zreszta nie wazne, twoja kasa, rob z nia co chcesz.

A ja nadal uwazam iż placic nie nalezy, a tym bardziej za wygody garstki ...
    • Gość: tikey Internet IP: 217.119.69.* 08.11.04, 20:26
      Szanowni sąsiedzi.
      Sytuacja z dopłatami rzeczywiście się zaognia a tu proszę można już sobie z
      domu pisać rozmaite rzeczy na forum :)

pozdrawiam
      t.
      • Gość: exor Re: Internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.04, 21:46
        > Sytuacja z dopłatami rzeczywiście się zaognia a tu proszę można już sobie z
        > domu pisać rozmaite rzeczy na forum :)

ha, interneta macie juz? niezle!

czyzby firma etel polska?

pzdr, e!
        • Gość: aga Re: Kolejne wpłaty II etap IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 10.11.04, 10:29
          Witam sąsiadów.
          Mam kilka pytań
          do II etapowców
          -Czy dostaliście powiastkę o kolejnej transzy wraz z harmonogramem?
          Myślę że spółdzielnia chyba ma poważne problemy z finansami.
          Po przeczytaniu postów widzę marnie oddanie naszych mieszkanek w terminie.
          O co chodziło z zalaniem garaży?
          Jesze jedno - Czy przemili Sąsiedzi z I etapu mogliby spojrzeć za onkna co się
          dzieje na budowie? Czy ruszyła budowa ostatnich klatek C i B? Będę wdzięczna
          pzdr,Aga.
          • Gość: xell Re: Kolejne wpłaty II etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:09
            zalane garaze... po prostu nasz budynek nie ma odprowadzenia wody deszczowej :(
            wynika to podobno z braku systemu meriolacji calego terenu, z ktorym to
            problemem budimex po sasiedzku sobie jednak poradzil!!! Woda z tarasow i z
            rynien po prostu splywa po wjezdzie do garazu wprost... do garazu :( a woda z
            dachow wprost pod fundamenty budynku, w poblizu ktorego wykopana row zakonczony
            basenem... wedlug mnie wszystko tam powinno sie zbierac, jednak... woda wybiera
            inna droge :(( na razie duzo nie padalo, ale... obawaim sie prawdziwej jesieni :
            ((
            • Gość: aga Re: Kolejne wpłaty II etap IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 10.11.04, 12:29
              Dzięki za wyjasnienie.
              • Gość: Karolina Woda w kratkę:-( IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.04, 19:07
                Witajcie,
                mieszkam z mężem od 3 miesięcy w bloku A.Od jakichś 2 tygodni jest słabsze
                ciśnienie wody,a czasem nie ma nawet (co gorsza z zaskoczenia)przez kilka
                godzin.Czy ktoś wie coś na ten temat?????
                Pozdrawiam
                • Gość: monika Re: Woda w kratkę:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 13:41
                  Niestety ten wekend był wyjątkowo ubogi w wodę ja tez mieszkam w bloku A ,
                  Spowodowane jest to małą pompą i niestety bedzie sie to powtarzało dopóki jej
                  nie wymienia niestety jest to usterka społdzielni a nie wodociągów.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Marta Re: Woda w kratkę:-( IP: *.abc.com.pl 15.11.04, 13:54
                    w bloku D woda bez większych problemów
                    miłego dnia
                  • Gość: lxx Re: Woda w kratkę:-( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.04, 21:28
                    A oni chca czynsz ;((
                    moze by tak pismo napisac ???
                    bo za co tu placic

powiedzcie jak wyglada II etap z okienek ?
                    thenx
                    • Gość: Becik Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 16.11.04, 09:15
                      Witam,

Nie wiem jak wy ale ja otrzymałem ze spółdzielni obok rachunku za wybudowanie
                      drog i kanalizacji ( 2200 zł) rozliczenie z kosztów ekspolatacyjnych za okres
                      od odbioru techniczenego do wrzesnia uwaga 1600 zł ( w tym 600 zł za ochrone -
                      taka kwota to chyba całej budowy ! ciekawe co na to sasiedzi których juz pare
                      razy okradli, sprzatanie , wywóz śmieci ) - to tak jakbym juz placil czynsz od
                      odbioru technicznego , a przeciez wtedy nie było jeszcze prawie żadnych mediów.
                      No i rozliczenie tych kosztów w ciagu dwóch tygodni , a spółdzielnia rozliczy
                      sie z nami ... no własnie może kiedyś , albo jeszcze nam cos doliczą.
                      Ja mam tego dosć. W sobotę spotykam się z prawnikiem i przygotuje odpowiedz do
                      spółdzielni na takie postępowanie z ich strony.

Proponuje zebrać sie w niedziele ok godziny 14 na placyku przed budynkiem D.
                      Przekaże wszystkim zainteresowanym wzory pisma, które należy złożyc podpisane w
                      dla prezesa. Im więcej się nas zbierze tym nasz głos będzie sie bardziej liczył.
                      Możemy także zwołać walne zgromadzenie niech prezes nam przedstawi swoje
                      argumenty ( zgodnie ze statutem spółdzielni § 25 pkt. 2b potrzemujemy do tego
                      podpisów 1/10 liczby członków ).
                      Powiadomcie sąsiadów o spotkaniu, każda osoba się liczy

Pozdrawiam
                      Becik
                      • tikey Re: Rozliczenia ze spółdzielnia 16.11.04, 10:22
                        > rozliczenie z kosztów ekspolatacyjnych za okres
                        > od odbioru techniczenego do wrzesnia uwaga 1600 zł
                        Skoro średnio za każdy miesiąc (lipiec-wrzesień)500 zł to wychodzi więc na to że
                        jest to ponad 10 zł/m2 miesięcznie.
                        Nie wiem ile kwh pociągnąłem do momentu zamontowania liczników, nie wiem ile m3
                        wody przelałem ale musiałoby być tego bardzo dużo żeby urosła taka kwota. Biorąc
                        pod uwagę że w tym okresie pracowało a potem mieszkało niewielu mieszkańców tym
                        bardziej jest to kwota jest zatrważająca.
                        W moim mniemaniu finansujemy ochronę, wodę, prąd, wywóz śmieci tej części
                        osiedla która dopiero powstaje. Pięknie.
                        Powinniśmy poprosić o rozliczenie zużycia mediów w tym okresie oddzielnie dla I
                        etapu i dla II etapu. Obawiam się że cały koszt spadł na nas.
                        Absolutnie nie chcę uniknąć tego kosztu ale jestem w 100% przekonany że jest on
                        kilkukrotnie zawyżony.
                        W pełni popieram inisjatywę niedzielnego spotkania.
                        pozdrawiam
                        t.
                        • Gość: Becik Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 16.11.04, 10:29
                          Ha cały dowcip polega na tym ze za media jest tylko 100 zl za prad ciagniety z
                          przylacza budowlanego. W ta sumę nie są wliczone absolutnie zadne opłaty za
                          stan liczników ( prądu , wody , gazu ) . To będzie rozliczane jeszcze osobno :(
                          • Gość: monika Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 10:43
                            Ja tez poieram niedzielne spotkanie , bo ktoś tu nas nieżle kantuje okaże się
                            koszty bedą cały czas rosły i ciekawe skąd bedziemy to finalizować. To co
                            dokładnie jest wliczone w kwotę 1600zł i jeśli można spytać jaki masz metraż
                            mieszkania ( czy był brany przy wyliczniu tej kwoty.
                            Niedajmy sie
                            Pozdrawiam
                            • Gość: Becik Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 16.11.04, 10:49
                              drobne remonty i sprzątanie osiedla
                              wywoz śmieci
                              wywóz szamba
                              prad ale nie z licznikow to bedzie osobno
                              ochrona tylko czego to nie wiem

metraz ok 50 m2 , tak te koszty zaleza od metrazu i okresu odbioru technicznego
                              • Gość: Nowa-A0 Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 16.11.04, 11:09
                                Cześć wszystkim,
                                nie było mnie w niedzielę w Warszawie i czy mogła bym też dostać wzór pisma do
                                podpisu?
                                • Gość: Becik Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 16.11.04, 11:20
                                  Spotkano dobiero bedzie w ta niedziele, jeśli ktos nie bedzie mogl naprawde
                                  przyjsc to postaram sie mu przeslac wzory przygotowanych pism na maila ale to w
                                  przyszlym tygodniu jak cos uradzimy.
                                  • Gość: monika Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:30
                                    jeszcze jedno przydało by sie zaprosić na to niedzielne spotkanie jak najwiecej
                                    osób , może niech kazdy w miarę mozliwośći powiadomni sąsiadów ze swojej klatki
                                    ja mieszkam m Bloku A klatka D to mogępoinformować
                      • Gość: xell Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 11:52
                        uff... nareszcie ktos zrozumial moje wczesniejsze zale ;))

popieram inicjatywe :)
                        • Gość: marta Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.abc.com.pl 16.11.04, 12:03
                          chętnie z mężem się stawimy
                          • Gość: RAMCIN Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: 217.119.69.* 16.11.04, 12:28
                            Mam propozycje wydrukowania do wszystkich mieszkańców osiedla ulotek które
                            wrzuci sie do skrzynek informujących o spotkaniu.
                            Co wy na to?
                            Pozdrawiam Wkur....
                            RAMCIN
                            • Gość: marta Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.abc.com.pl 16.11.04, 12:49
                              jak macie pomysł na treść ulotki to ja jestem w stanie wydrukować i wrzucić do
                              skrzynek. proszę o propozycje
                              • Gość: RAMCIN Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: 217.119.69.* 16.11.04, 13:06
                                Dostałem pisemko na moje pytanka do spółdzielni i najważniejsza odpowiedzi
                                dotyczy aktów notarialnych która brzmi:
                                "Zgodnie z art.21 pkt 1 Ustawy o spółdzielniach mieszkaniowych ustanowienie
                                odrębnej własności lokalu winno nastąpić w terminie 3 miesięcy po jego wybudowaniu"
                                Art 21 ptk 1 brzmi:
                                "1. Spółdzielnia ustanawia na rzecz członka odrębną własność lokalu najpóźniej w
                                terminie 3 miesięcy po jego wybudowaniu, a jeżeli na podstawie odrębnych
                                przepisów jest wymagane pozwolenie na użytkowanie - najpóźniej w terminie 3
                                miesięcy od uzyskania takiego pozwolenia. Na żądanie członka spółdzielnia
                                ustanawia takie prawo w chwili, gdy ze względu na stan realizacji inwestycji
                                możliwe jest przestrzenne oznaczenie lokalu."

Na podstawie tego rozumiem że czas liczy się od ustanowienia przez spółdzielnie
                                możliwości podpisywania odbiorów ostatecznych, czyli od 2.11.2004. Czyli akty
                                notarialne powiniśmy mieci podpisane do końca stycznia 2005.
                                Co wy na to?
                                • Gość: Nowa-A0 Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ctlhp.pl / *.ctlhp.pl 16.11.04, 13:26
                                  To by było zbyt piękne, żeby było prawdziwe. Jak podpisywałam odbiór
                                  ostateczny, to mi powiedziano że akty notarialne będą dopiero jak wszyscy
                                  podpiszą odbiory, a w Banku mnie poinformowano, że Spółdzielnia przesłała pismo
                                  informujące o przewidywanym terminie wpisów do księgi wieczystej - koniec roku.
                                  Co oznacza że nie przewidują wystawienia nam aktów notarialnych przed
                                  wrześniem - październikiem albo razem z drugim etapem.
                                  • Gość: Becik Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 16.11.04, 13:53
                                    No tym to by mnie wk... totalnie , dopoki nie mam wpisu w ksiedze wieczystej
                                    musze miec ubezpieczony kredyt , maksymalny czas ubezpieczenia kredytu wynosi 2
                                    lata ktore uplywaja w marcu 2006. Jak przez spoldzielnie nie dostarcze tych
                                    dokumentow to czyjs baniak spadnie w tym biurze sprzedazy.

Odnośnie treści ulotki to może :

"Szanowni Państwo !
                                    W związku z próbami obciązenia członków spółdzielni dodatkowymi kosztami
                                    nieprzewidzianymi w umowie realizacyjnej ( budowa dróg i kanalizacji ) oraz
                                    drastycznie wysokimi rozliczeniami kosztów eskploatacyjnych za okres od
                                    odbiorów technicznych do września br. Organizujemy spotkanie mieszkańców
                                    osiedla Elsnerów w najbliższą niedzielę tj 21.11.2004 o godz. 14 na placu przed
                                    budynkiem D. Podczas spotkania będziemy zbierać podpisy pod żądaniem zwołania
                                    walnego zgromadzenia, a także przygotujemy protest przeciwko takiemu obciążaniu
                                    nas kosztami i sposobami ich rozliczania.
                                    Mieszkańcy oś Elsnerów
                                    "

• Gość: marta Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.abc.com.pl 16.11.04, 14:12
                                      dzięki za tekst już wydrukowałam i pociełam rozniosę dzisiaj do godz. 19 po
                                      wszystkich skrzynkach
                                      miłego dnia
                                      • Gość: Grzegorz Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 23:20
                                        Szkoda za tak pozno !!!
                                        Ale lepiej p... niz wcale ;)
                                        Na pewno bedziemy...

proponuje abysmy zastanowili sie w domu co jeszcze nalezy zrobic, tak aby
                                        spotkanie mialo rece i nogi

pozdrawiam
                                        • Gość: marta Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.abc.com.pl 17.11.04, 08:41
                                          zawiadomienia rozniosłam wczoraj po większości klatek (została jeszcze klatka G
                                          ponieważ nie mogłam wejść) spróbuje jeszcze raz dzisiaj
                                          miłego dnia
                                        • Gość: Becik Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.ofi.pl 17.11.04, 09:23
                                          Jeszecze nasuneło mi sie pare spraw organizacyjnych odnośnie spotkania.
                                          Dobrzeby było dowiedzieć sie w spółdzielni ile członków mamy, dowiemy sie wtedy
                                          ile podpisow potrzebujemy do zwolania walnego. Podobno jest jeszcze dokument
                                          zwany regulaminem spółdzielni - potrzebujemy jego kopii, kopie rachunków które
                                          potwierdzaja takie koszty eksploatacyjne oraz stosownych umów z agencja
                                          ochrony, za sprzatanie i inne usługi wskazane w tym wyliczeniu. Przedstawimy to
                                          wszystko prawnikowi zajmujacemu sie prawem spółdzielczym oraz rzeczoznawcy.
                                          Zależnie od ich opinii podejmiemy stosowne dzialania na walnym lub oczyscimy
                                          zarzad z podejrzen. To jest prośba do osoby która moze sie pojawic w
                                          spółdzielni w godzinach jej pracy.

Mam tez propozycje, co sadzicie o tym aby biuro sprzedazy bylo czynne w
                                          soboty , a zamkniete np w poniedzialek . Mysle ze to w znaczym stopniu
                                          ulatwiloby kontakt z zarzadem. W chwili obecnej aby zajsc do biura musze
                                          zwalniac sie z pracy albo brac dzien wolny

Trzymajcie sie
                                          Becik
                                          • Gość: marta Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.abc.com.pl 17.11.04, 09:49
                                            mam ststut spółdzielni w postaci pliku jak ktoś chce to proszę o podanie
                                            swojego meila lub przysłanie go na adres anh@interia.pl to odeślę zwrotnym
                                            • augustowka Re: Rozliczenia ze spółdzielnia 17.11.04, 10:40
                                              Szanowni Państwo,
                                              W związku z Państwa wątpliwościami dotyczącymi rozliczenia kosztów
                                              eksploatacyjnych zapraszamy na spotkania z władzami spółdzielni w każdy
                                              poniedziałek w godzinach 16-19.
                                              Wszystkich zaintersowanych rozliczeniem kwestionowanych opłat prosimy o
                                              wcześniejszy kontakt telefoniczny, aby umówić godziny spotkań z grupą lub
                                              grupami mieszkańców, którzy mogliby reprezentować większe grono lokatorów.
                                              Szczególnie zapraszamy aktywnych uczestników niniejszego forum.

Z poważaniem
                                              Augustówka

• Gość: Katarzyna Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 11:08
                                                Nawet nie mieli odwagi sie podpisac z imienia i nazwiska
                                                Pieknie.

Ma propozycje
                                                aby spotkac sie i wziasc adwokata nie jako jedna osoba tylko grupa (mieszkancy)
                                                wspolnie pokryc koszty, bo to przeciez nasza wspolna sprawa.

Spoldzielnia po raz kolejny przegiela, a post ten swiadczy tylko o tym ze sie
                                                boja.

Moim zdaniem jak wspolnie bedziemy sie trzymali to cos uzyskamy.
                                                w najgorszym wypadku wlasna przyjazc ;)
                                                pozdrawiam Cieplo wszystkich ( z wyjatkiem postu powyzje ;))

Kasia
                                              • Gość: RAMCIN Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: 217.119.69.* 17.11.04, 11:44
                                                Dziękujemy że w końcu spółdzielnia oficjalnie przyznaje się do aktywnego
                                                uczestniczenia w życiu forum, a nie pod fałszywymi autorami postów.
                                                O tym że zarząd czyta te posty było wiadomo od pewnego czasu, ale niestety
                                                niewielu osobom wiadomo że za wypowiedzi nie pasujące spółdzielni członek może
                                                być szykanowany i narazić się na gniew prezesa.
                                                Prosimy więc o częstrze oficjalne wypowiedzi spółdzielni, może to rozwieje część
                                                naszych wątpliwości co do wiarygodności tego zarządu.
                                                Gratuluję nowej pięknej siedziby, takiej żeby władza mogła pokazać kto się bawi.

Pozdrawiam
                                                RAMCIN
                                                • Gość: Iza Re: Nowe Lokum IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 18.11.04, 08:06
                                                • Gość: Iza Re:Nowe Lokum IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 18.11.04, 08:17
                                                  Witam wszystkich forumowiczów .
                                                  Chyba troszeczkę przesadzacie z nową siedzibą Augustówki. Nie zauważyłam tam
                                                  niczego ekskluzywnego,poprostu zwykłe biuro mieszczące się w podpiwniczeniu.To,
                                                  że mają terrakotę na podłodze, to chyba już standard wszędzie i nie dziwi
                                                  nikogo.Myślę ,że przyjemniej jest załatwiać "sprawy" w takim biurze, niż w
                                                  obrzydliwym baraku, który mieli przed oknami niektórzy lokatorzy.
                                                  Pozdrawiam ciepło pomimo okropnej pogody IZA
                                                  • Gość: marta Re:Nowe Lokum IP: *.abc.com.pl 18.11.04, 08:30
                                                    no napewno milej tylko nie zapominaj że to my za to biuro zapłaciliśmy, ja
                                                    osobiście za te pieniążki wolałabym coś innego
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: Becik Re:Nowe Lokum IP: *.ofi.pl 18.11.04, 08:44
                                                    Witam,

Dowiedzałem się ze od tego piatku spółdzielnia bedzie juz rozsyłac rachunki za
                                                    czynsz, z nieoficjalnych zródeł wiem że ich wysokośc również miło nas nie
                                                    zaskoczy.
                                                    Odnośnie propozycji Augustówki jestem jak najbardziej za, z tym że uważam, iż
                                                    na takie spotkanie powinniśmy się wybrać w towarzystwie prawnika , aby prezes
                                                    nie wcisnął nam jakies ciemnoty.
                                                    W rozbiciu na powiedzmy sto osbób koszt wynajęcia prawnika bedzie wynosil
                                                    maksymalnie po kilkanascie zlotych a moze zaoszczedzic nam znacznie wiekszych
                                                    wydatkow.
                                                    pozdrawiam
                                                  • Gość: Iza Re:Nowe Lokum IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 18.11.04, 10:54
                                                    Więc zapytajmy kto zapłaci za korzystanie z tego lokalu.
                                                    Skoro jest to wybudowane z naszych pieniędzy a spółdzielnia korzysta z
                                                    pomieszczeń to niech płaci za wynajem, wodę i światło.-tak samo jak mieszkańcy.
                                                    Jest to temat na niedzielne spotkanie.Co Wy na to?
                                                    pzdr Iza
                                                  • Gość: Iza Re:Nowe Lokum IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 18.11.04, 10:56
                                                    A może,? skoro KTOŚ ze spółdzielni czyta nasze posty odpowie na pytanie o
                                                    płatności za korzystanie z pomieszeń w "przedszkolu".?????????????
                                                  • Gość: Becik Re:Nowe Lokum IP: *.ofi.pl 18.11.04, 11:16
                                                    Witam,

Odnośnie płatności za pomieszczenia w przedszkolu, to zastanawiam sie tylko
                                                    komu spółdzielnia miałaby płacić za te pomieszczenia i z czyjej kasy ?
                                                    Bo według mnie płaciłaby sama sobie z naszych czynszów.
                                                    Sprawa moze mialaby sie inaczej gdyby te pomieszczenia byly w przyszlosci komus
                                                    wynajmowane , wtedy to mogloby zasilac nasz wspólny - osiedlowy budżet.

Pozdrawiam
                                                    Becik
                                                  • Gość: Iza Re:Nowe Lokum IP: *.smart.polish / *.polish-airports.com 18.11.04, 11:28
                                                    Więc przestańmy marnować siły na zastanawianie się i utyskiwanie nad nowym
                                                    lokum spółdzielni.Wynika z tego co pisze Becik,a ma rację ,jest to majątek nas
                                                    wszystkich.Poza tym czy chcielibyście jeździć gdzieś do siedziby niewiadomo
                                                    gdzie , czy mieć władze na miejscu?
                                                    pzdr Iza
                                                • Gość: Michał Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 18.11.04, 12:29
                                                  Ja również dostałem rozliczenie i na razie uważam, że jest sprawiedliwe.
                                                  Oczywiście jest to "kupa szmalu", ale wydaje mi się, że wszystko zostało
                                                  skalkulowane sprawiedliwie. Rozliczenie czynszu wyniosło mnie średnio 550
                                                  złotych miesięcznie. Przy założeniu ze uwzględniono w nim również prąd, to nie
                                                  wyszło tak źle. Oczywiście, dużo większy jest ten koszt budowy drogi. No ale z
                                                  drugiej strony, wolę zapłacić tyle, niż miałbym nie mieć drogi. Kto później nam
                                                  zbuduje drogę? Stan tych dróg jest opłakany, a jak przejeżdżam i patrzę na inne
                                                  nowe osiedla, to często spółdzielnie nie budują drogi dojazdowej. Co do kosztów
                                                  kanalizacji, to podziękujmy urzędowi miasta, który sam powinien na to wypłacić
                                                  pieniądze. Nie można winić za to Spółdzielni. Niestety, będziemy musieli
                                                  zapłacić za to sami. Trudno się mówi, byliśmy o tym ostrzegani pod koniec
                                                  czerwca.
                                                  Uważam, że protest to trochę za mocne słowo, ale oczywiście możemy o tym
                                                  pogadać w niedzielę.

Pozdrawiam wszystkich sąsiadów

Sąsiad z bloku A
                                                  Michał
                                                  • Gość: MONIKA Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 12:37
                                                    MAJĄC NA MYŚLI ROZLICZENIE CZYNSZU MYSLISZ O TYM OD ODBIORU TECHNICZNEGO
                                                    MIESZKNEK TO JA JESTEM INNEGO ZDANIA 550ZŁ MIESIECZNIE TO DUŻO BIORĄC POD UWAGĘ
                                                    ŻE PRZEZ PEWIEN CZAS NIE BYŁO ŚWIATŁA , WODY , KLATKI BYŁY BRUDNE I POJAWIALY
                                                    SIE KRADZIEŻE.
                                                    Ja NAPEWNO JESLI OKARZE SIE ZE BEDZIEMY MUSIELI JEDNAK PLACIC takie sumy NIE
                                                    ZAPLACE W TERMNIE TAK ASAMO JAK SPOLDZIELNIA ODDALA NASZE MIESZKANIE A NIE
                                                    WSPOMNE O CIAGLYCH AWARIACH WODY.
                                                    POZDRAWIAM
                                                  • Gość: Grzegorz Re: Rozliczenia ze spółdzielnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 14:13
                                                    Kochani
                                                    po pierwsze w umowie jest napisane ze teren bedzie ogrodzony, beda droki i
                                                    ochrona.
                                                    Nigdzie nie ma napisane ze za to bedzie cos Extra
                                                    po drugie
                                                    to odbiorow ostatecznych nie bylo (dopiero sie zaczely) wiec dla czego mamy
                                                    placic za cos czego nie bylo ?
                                                    Rozumiem ze czesc z Was juz mieszka, ale jest to kilka osob, a co z reszta ?/
                                                    Jesli w mieszkaniu bylem kilka razy, nie uzywalem wody, pradu itp
                                                    to dla czego mam za to placic ??
                                                    Kolejena sprawa to niedometraz
                                                    kiedy bedzie zwracany , po odbiorach ??
                                                    Wiec dla czego my mamy palcic juz a spoldzielnia kiedys tam ( jesli w ogole
                                                    zaplaca ???)
                                                    Jesli spoldzielnia wywiazalaby sie z terminow i odbiory ostaeczne bylyby w
                                                    marcu ( tak jak to mialo byc)
                                                    i bylaby woda, prad, gaz, ogrzewanie, windy itp to do kosztow niemialbym nic,
                                                    ale w sytuacji gdy formalnie mieszkacie na "lewo" w nie odebranym mieszkaniu to
                                                    juz problme spoldzielni nie nasz.

W cenie tej jest prac, smieci, wywoz sciekowi itp.
                                                    Policzcie sobie te kwote razy ilosc mieszkan i zobaczycie jaka to kwota, biorac
                                                    pod uwage iz mieszkalo klika osob + spoldzilenia.
                                                    To co sie bedzie dzialo jak beda mieszkali wszyscy ???
                                                    Moim zdaniem szukaja kasy.
                                                    po drugie prawo nie dziala wstecz, co innego gdyby w czasie wstepnego odbioru
                                                    bylo info o tym iz bedziemy placic zryczaltowana kwote od jakiejs tam daty.

Moim zdaniem powinnismy wziasc prawnika i tyle. Koszt bedzie na jedno
                                                    mieszkanie na pewno duzo nizszy, a przynajmniej bedzie sprawiedliwie.
                                                    Dobra rozpisalem sie. Milego pierwszego zimowego dnia ;)
                                                • tikey Re: Rozliczenia ze spółdzielnia 21.11.04, 18:42
                                                  Witajcie.
                                                  Bardzo przepraszam w imieniu swoim i żony ale nie mogliśmy uczestniczyć w
                                                  dzisiejszym spotkaniu.
                                                  Chciałbym jednak dowiedzieć się czy udało się poczynić jakieś wspólne ustalenia.
                                                  Rozumiem że w tych okolicznościach o pewnych rzeczach nie piszę się publicznie
                                                  więc prosiłbym informację na adres mailowy tikey.antyspam@wp.pl (z adresu
                                                  proszę usunąć .antyspam)
                                                  Dziękuję i pozdrawiam
                                                  t.
    • Gość: RAMCIN NOWY WĄTEK IP: 217.119.69.* 21.11.04, 18:40
      Założyłem nowy wątek, bo tych postów już było trochę za dużo.
      link do nowego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=17869443
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka