Dodaj do ulubionych

Księga wieczysta

IP: *.elektrownia / *.eltur.com.pl 30.09.04, 09:41
Hej, chce kupić mieszkanie spółdzielcze własnościowe. Mieszkanie nie ma
założonej księgi wieczystej. Spółdzielnia nie ma uregulowanych gruntów jest w
trakcie regulacji stanu prawnego. Czy oprócz aktu notarialnego i
zaświadczenia ze spółdzielni potrzebuje inne dokumentu do założenia księgi
wieczystej?

Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Księga wieczysta IP: 81.210.49.* 30.09.04, 09:49
      Najlepiej zadzwoń do Sądu, wydział ksiąg wieczystych dla dzielnicy w której
      kupujesz mieszkanie. Musisz uzbroić sie w cierpliwość (w kontaktach z sądem!,
      mieszkanie upujesz za gotówkę, czy częściowo w kredycie?
      • Gość: Adam Re: Księga wieczysta IP: *.elektrownia / *.eltur.com.pl 30.09.04, 10:20
        Na mieszkanie biorę kredyt hipoteczny. Zaswiadczenia z banku posiadam o wpis
        hipoteki do ksiegi wieczystej. Dzwonilem do sądu raz mowili ze nie trzeba
        wypisu z rejestru gruntów, a innym razem że nie trzeba
        • Gość: Ania Re: Księga wieczysta IP: 81.210.49.* 30.09.04, 10:28
          Zapomniałam dodać, że ja musiałam dostarczyć wypis z rejestru gruntów,
          zaświadczenie ze spółdzielni, oraz dokument z banku
          • Gość: adam Re: Księga wieczysta IP: *.elektrownia / *.eltur.com.pl 30.09.04, 10:53
            Dzwonilem do sadu tam mi powiedzieli ze jesli nie ma uregulowanych gruntów to
            to zakladana jest ksiega wieczysta na lokal i wtedy nie jest potrzebny wypis z
            rejestrów gruntu.
            • Gość: monik Re: Księga wieczysta IP: 193.111.166.* 07.10.04, 16:58
              Cześć,
              Możecie mi jeszcze raz wytłumaczyć - bo ja też jestem zainteresowana zakupem
              mieszkania od spółdzielni, tylko nie mają księgi wieczystej. Sprawa jest w
              sądzie od 97 r. Uważacie, że jest ryzyko kupna mieszkania bez księgi wieczystej.
              • Gość: monia Re: Księga wieczysta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.10.04, 15:23
                przy mieszkaniach spółdzielczych nie ma obowiązku istnienia/ zakładania księgi;
                księgę można założyć (czy też trzeba jeżeli bierzesz kredyt hipoteczny)

sprawa w sądzie oznacza że spółdzielnia stara się urgulować sprawę gruntu a
                wtedy będzie możliwość przekształcenia spółdzielczego własnościowego w odrębną
                własność
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka