Gość: FINANSE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 20:30 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: olga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.elle.com.pl 07.10.04, 12:38 Nie wierze ze ie ma nikogo poza nami, ktorym spoldzielnia winna jest pieniadze. Oni maja nas gdzies, niczym sie nie przejmuja. Ja ide do sadu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 07.10.04, 13:30 Porozmawiaj z Łukaszem, sąd jest im na rekę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.elle.com.pl 07.10.04, 13:35 Jak to? Czy mozesz napisac do mnie? okass@elle.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 07.10.04, 13:54 Olgo napisałam już do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kinga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 13.10.04, 13:52 Hej! Ja juz jestem po sprawie w sądzie. Ścigam ich o ok. 1000 PLN. Jak by co to popieram Pozdrawiam Kinga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom2000 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 22:07 Czesc Kinga jak mozesz podaj na siebie namiar na miala, chetnie spotkamy sie z Toba bysmy wymienili doswiadczenia, a tych bardzo nam potrzeba. Z gory dziekuje Lukasz Rogowski dom2000@gazeta.pl finanse@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom2000 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 00:58 Kinga, Bardzo prosze Cie o kontakt na maila dom2000@gazeta.pl we srode bedzie spotkanie grupy poszkodowanych mozesz podzielic sie nami swoim doswiadczeniem? Pozdrawiam Lukasz Rogowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pilro@tlen.pl Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.nivette.pl 26.11.04, 13:44 proszę o informację na temat odbytej sprawy sądowej z dom200 chciałbym nawiązać kontakt , proszę o podanie prywatnego e-maila pozdrawiam pilro@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 62.111.173.* 06.12.04, 14:30 Witam Przez przypadek znajomy przesłał mi linka na forum dyskusyjne w sprawi "DOM2000" i aż oczom nie mogłem uwierzyć co jest grane. Zainteresowałem się ich ofertą i już nawet na jutro jestem umówiony na spotkanie w sprawie podpisanie przedwstępnej umowy na mieszkanie, ale po tym co tu przeczytałem to zastanawiam się co i jak! W mordę jeża! Mam prośbę jeśli to nie jest problem o przesłanie mi ściślejszych wiadomości co jak i dlaczego nie warto wchodzić w tą inwestycję. Będę bardzo wdzięczny za pomoc i jutro rano w pracy przed spotkaniem z nimi z chęcią zapoznał bym się z "ciekawostkami" dotyczącymi dom2000 kolonia III budynek A!! Serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!! Pozdrawiam Bruno Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbo Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:41 Czytając posty dotyczce Domu 2000 nie mogę powstrzymać myśli, że mądry Polak po szkodzie. Temat tej spółdzielni pojawia się na forach od paru lat. Zamiast czytać i pytać, podpisujecie umowy, a potem tylko łzy i kolejne wydatki na prawników. Sam nie jestem bez winy, równiez powierzyłem budowę swego domu w Choszczówce p. Stachowiakowi jeszcze w 1998 r. Spółdzielnia pieniądze wzięła, ale prac, do wykonania których się zobowiązała, nie wykonała do dnia dzisiejszego. Teraz spotykamy się w sądzie. Kłócicie się czy to jest TBS czy nie. Status prawny mieszkania zawsze jest funkcją pieniędzy przeznaczonych na jego zakup. Jeżeli ktoś ich nie ma, kupi takie mieszkanie, które nigdy nie będzie jego własnością. Co więcej, szczęśliwy, że udaje mu się znaleźć tanie lokum, podpisuje umowę nie czytając jej ani statutu. Sedno problemu leży gdzie indziej: Dom 2000 żyje z tego, że oszukuje, mataczy, kombinuje, itd. W czasach, gdy próbowałem jeszcze rozwiązac swój problem kontaktując się bezposrednio ze spółdzielnią usłyszałem od pracownika, że prezes przychodzi rano do pracy i zajmuje się jedynie kłoptliwymi członkami do których pisze pisma, których zadaniem jest zaciemnić jeszcze bardziej wzajemne stosunki na lini spółdzielnia - członek. Tak schodzi mu dzień. Budowanie jest czymś dodatkowym, co robi się, jak czas pozwoli. Zważcie, że w tej instytucji nie ma innego człowieka władnego podjąć jakąkolwiek decyzję. Czyli jedyna sprawcza osoba najpierw musi się uporać z kłopotami powodowanymi przez członków, a dopiero potem pomyśli o ewentualnym budowaniu. Myślę, że to się nie zmieniło, a Wy widziecie coraz ciemniejszą ciemność. Dlaczego? Bo nie czytacie archiwalnych tekstów i nie pytacie. Tych, co nawiedził chory pomysł zostania członkiem Spółdzielni Dom 2000, namawiam do WCZEŚNIEJSZEGO przestudiowania statutu i umowy, najlepiej z prawnikiem. Jeśli im nie przejdzie, zapraszam na oględziny i rozmowy do Choszczówki na Polnych Kwiatów. Pozdrawiam wszystkich spragnionych swoich własnych czterech kątów. Odpowiedz Link Zgłoś
venus8 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 18.10.04, 16:10 Witam, chciałabym prosić o kilka info na temat Waszych problemów (charakterystyka) ze spółdzielnią, ponieważ my też możemy mieć w przyszłości kłopoty z naszą spółdzielnią, nigdy nie wiadomo: www.venus8@gazeta.pl Z góry dziękuję, V. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IAN Re: venus8@gazeta.pl IP: *.crowley.pl 25.10.04, 12:15 napiszcie pls co jest nie tak z tą spółdzielnią... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcio Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: 217.153.90.* 25.10.04, 12:23 Po zawarciu umowy (w czerwcu) Dom 2000 umowę tę wypowiedział (we wrześniu), zaproponował inną (dużo gorszą), nie zgodziłem się i do dziś nie oddali kasy którą zdążyłem wpłacić. To tylko jeden z wielu przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IAN Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.crowley.pl 25.10.04, 13:01 no tak, jeśli wypowiadają umowę to pozwala to ocenić ich jednoznacznie. co jeszcze ciekawego wymyślili dom 2000? a w jakiej inwestycji chciałeś kupić mieszkanko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcio Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: 217.153.90.* 25.10.04, 14:18 na Kabatach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dom2000 Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 00:52 Czesc, Prosze wszystkich poszkodowanych o kontakt na maila dom2000@gazeta.pl Grupa poszkodowanych spotyka sie we srode o 20:30, miejsce i szczegoly na maila Pozdrawiam Lukasz Rogowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.aster.pl 28.11.04, 13:36 witam. chcialem powiedziec ze tez szukalem spoldzielni ktora bedzie miala jakies inwestycje na ursynowie. w kregu moich zainteresowan byla tez sp. dom2000. ale czytajac wczesniejsze doniesienia w prasie na temat nieuczciwych spoldzielni postanowilem ze zanim sie zdecuduje na jakas spoldzielnie najpierw sprawdze co juz wybudowali, porozmawiam z mieszkancami tych blokow i zobacze czy nie bylo jakis opoznien ani klopotow z budowa. moim zdaniem sp2000 wybudowala malo i to w jakim tempie budowali przy pulawskiej ostatecznie zniechecilo mnie do nich. wybralem spoldzilnie MERKURY ktora postawila juz na ursynowie wiele domow. ten ktory dla mnie buduja sasiaduje z budowa sp2000 na KEN. mimo ze zapisalem sie w tamtym roku blok juz jest prawie gotowy w stanie surowym i mam nadzieje ze do polowy przyszlego roku dostane klucze. w sp2000 na przasnyskiej dowiadywalem sie chyba ze 2 lata temu o inwestycje na KEN i jak widac dopiero niedawno ogrodzili teren i wykopali dol. chyba niepredko ludzie sie tam wprowadza. jednym slowem trzeba najpierw zrobic dobre rozenanie w koncu mieszkanie kupuje sie na dluzszy okres i wydaje sie na nie niemale pieniadze. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 29.11.04, 11:52 jestem zainteresowana mieszkaniem w tej spółdzielni czy naprawdę mam się wycofać co tam się właścieie dzieje?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 01.02.05, 17:44 Garcio, ja jestem w podobnej sytuacji i staram sie z tego wyplatac. Szukam innych w tej samej sytuacji, bo razem moze bedzie latwiej Pozdrawiam i czekam na kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wargas Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.22.* 29.11.04, 13:06 Witam serdecznie, sorki,ale proszę o więcej szczegółów na temat ich działalności, gdyż właśnie jestem o krok od podpisania umowy o mieszkanie własnościowe na kabatach i z tego co widzę, chyba nie jest to dobry pomysł.Proszę o szczerą i kompletną odpowiedz. pozdr. daniel wargunia@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcio [...] IP: 217.153.90.* 30.11.04, 10:36 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wargas Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.22.* 30.11.04, 10:47 Dzięki wielkie! To by się po trosze zgadzało z tym co usłyszałem od nich na temat tej inwestycji, tylko że dotyczyło to planowanego budynku B (A mają oddać w listopadzie 2005). Poprosiłem o plany i dostałem...plany mieszkań z budynku A !!!w budynku B nie wiedzą nawet jakie do końca będą mieszkania na ostatnim piętrze a już je sprzedają !!Następny absurd, jeśli chcę wziąć kredyt w banku, to i tak muszę im płacić transze do lipca bądź sierpnia, kiedy to będą mieli jakieś tam papiery,z którymi dopiero będę mógł udać się po kredyt. ABSURD!!a do tej pory płać człowieku. Umowa taka,że o kant dupy potłuc,żadnych prawie szczegółów technicznych i inżynieryjnych.Wszystko "około",np.ok.30zł/m.Normalnie biorę pranika i idę działać do nich bezpośrednio i jakiekolwiek postanowienia będę chciał mieć na piśmie, jak nie to narcia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebastian Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.130.* 30.11.04, 11:52 WITAM. ZAMIERZAMY KUPIĆ MIESKANIE NA URSYNOWIE. PRZECZYTALIŚMY KILKA OPINII, ALE NIE MA TAM ŻADNYCH WYJAŚNIEŃ Z JAKIEGO POWODU TA ZŁOŚĆ NA DOM 2000. CZY MÓŁBYŚ PRZESŁAĆ JAKIES INFO? Z GÓRY DZIĘKI. AHA, PROSZĘ O PILNY KONTAKT, BO W PIĄTEK MAM PODOPISAĆ UMOWĘ. EDYTA.FIDOR@POLKOMTEL.COM.PL I FIDOR@MEDIA-SATURN.COM PROSZE O MAILA NA OBA ADRESY. POZDRAWIAM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 30.11.04, 16:51 witam, DOM 2000 jako TBS otrzymuje specjalny kredyt z Krajowego Funduszu Mieszkalnictwa, gdyż ma budować mieszkania dla ściśle określonej grupy o średnio niskich dochodach, którzy mają problemy z uzyskaniem komercyjnego kredytu Dom 2000 w jakiś sposób obchodzi te zalecenia i buduje równiez mieszkania komercyjne. Od pewnego czsasu prowadzona jest dyskusja aby przykrocić tego rodzaju praktyki. Na potwierdzenie - znalazłem przed chwilą taki link dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/DEAC4B7F443D59DFC1256EC9002A5637?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=wd DOM 2000 kilka razy był równiez wymieniany w raporcie NIK-u na temat wykorzystania środków z KFM www.nik.gov.pl/wyniki_kontroli/dokumenty/2001191.pdf (dokument długi - w wyszukiwarce trzeba wrzucić dom 2000). Ktoś pewnie dobierze się do takich niby TBS-ów, które korzystają z preferencyjnych kredytów, wykorzystywanych równiez komercyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 30.11.04, 18:13 Dom 2000 to nie TBS tylko spółdzielnia mieszkaniowa. Spółdzielnie mogą brać kredyt z KFM na budowę mieszkań lokatorskich, a także budowac mieszkania własnościowe - już nie z KFM ale z pieniędzy przyszłych właścicieli. Wydaje się to proste i logiczne - nawet na chłopski rozum, czyż nie? Nota bene, ze środków KFM korzysta również SBM Merkury, która mieszkań lokatorskich w ogóle nie sprzedaje. Sądzę, m, że koniecznie musisz napisac donos o tym. Może do premiera najlepiej. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcio Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.90.* 01.12.04, 10:35 W tym co napisała nooleczka jest sama prawda. Przemilczane są tylko fakty nabijania w butelkę ludzi przez spółdzielnie mieszkaniowe. Polskie prawo jest w tej branży beznadziejne, chroni interesy takich chamków-oszustów jak prezes Stachowiak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 01.12.04, 10:49 Tyle sarkazmu i 0 konkretów... Twierdzisz że "dom 2000 to nie TBS..." przepraszam, nie rób ludziom wody z mózgu - problem jest poważny. Powiedz to wściekłym ludziom, którzy właśnie uwierzyli że dom 2000 to nie TBS.Tak się składa że trochę się orientuję w zagadnieniach wykorzystania środków z KFM. Pani nooleczko - informacja o tym że spółdzielania SBM Merkury korzysta ze środków KFM jest zwykłym kłamstwem, gdyz nie może z nich korzystać, ponieważ nie zezwala na to ustawa z 26.10.1995 (w załaczeniu) - potwierdzenie tej informacji uzyskałem równiez przed chwilą w spółdzielni. Spółdzielnia chciałaby uzyskać taki kredyt, ale nie może gdyż nie spełania wymogów w/w ustawy. Dom 2000 natomiast łamie przepisy tej ustawy sprzedając lokale na własność, jeśli korzysta ze środków KFM, a tak jest, jeśli piszą o tym na swojej stronie. Spójrz proszę na art.18 ust1. Art.20 ust 1 a szczególnie ust 2. który mówi o ewentualnej nieważności przeniesienia prawa własności do lokalu, oraz ust.3. Art 30 - kto może być członkiem TBS. www.bgk.pl/druki/kfm_ustawa.pdf. Sprawdź proszę fakty zanim zaczniesz złośliwie obrzucać błotem, chyba że jesteś pracowniekiem dom 2000, co wyjaśniałoby Twoją zaciekłą walkę o dobre imie firmy, która nie jest szczera wobec swoich potencjalnych klientów, a zwłaszcza może ich narazić na duże problemy o ile ktoś zacznie egzekwować art. 18 ust 2 ustawy. pozdrawiam, m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 01.12.04, 16:18 Ni i co Noleczko, dlaczego nic nie odpisujesz?? Oczywiście, że jesteś pracownikiem DOM 2000. Tam są zatrudnieni sami nieudacznicy. Ćapowate recepcjonistki, które mało trzeba przekonywać aby uzyskać potrzebne informacje. Wystarczy zresztą popatrzeć na zatrudnioną kadrę, aż żal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl 01.12.04, 20:08 jasne ze spoldzielnia mieszkaniowa MERKURY nie jest zadnym TBS . osobiscie jestem zapisany w tej spoldzielni i czekam na mieszkanko. wiedzialbym gdyby bylo mozna sfinansowac koszt zakupu przez TBS. MERKURY sprzedaje tylko mieszkania za pelna kwote zadnych dotacji z instytucji nie ma.A w spoldzielni DOM 2000 bylem na ulicy Przasnyskiej 6 chcialem sie cos dowiedziec na temat tych TBSow ale pani odpowiedzialnej za jakies rzeczowe informacje nie bylo a nikt inny sie nie orientowal. poza tym ogladalem ich budowe przy pulawskiej jak dla mnie bylo za wolne tempo robot. w spoldzielni MERKURY zapisalem sie o wiele pozniej niz moglbym sie zapisac w DOM 2000 mimo to merkury juz ma prawie gotowy blok w stanie surowym a dom 2000 postawil dopiero ogrodzenie. chyba nierychlo sie tam ludzie wprowadza Odpowiedz Link Zgłoś
nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 02.12.04, 16:53 Gość portalu: m napisał(a): > Sprawdź proszę fakty zanim zaczniesz złośliwie obrzucać błotem, chyba że Możesz mi wskazac w ktorym miejscu obrzucam/obrzucałam kogoś błotem??? To bardzie ciekawe że tak sie zacietrzewiasz plując na mnie swoją wściekłością, choć przecież nie jesteś bezposrednio zainteresowany tą spółdzielnią, prawda? O tym że bodajże 2 lata temu spółdzielnia Merkury składała wniosek o dofinansowanie z KFMu (i chyba go dostała) przeczytałam bezpośrednio na stronie internetowej Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Zwróciłam na to wtedy szczególną uwagę bo były tylko 2 spóldzielnie budujące na Ursynowie, które taki wniosek o kredyt składały. Niestety, tak jak Urząd, tak i jego strona www.umirm.gov.pl zostały zlikwidowane, tak więc niestety nie mam Ci jak udowodnić tego co wówczas opublikowane było na ich stronie. Pracownikiem dom 2000 bynajmniej nie jestem (buhahaha), ubawila mnie Wasza logika. czy gdybym napisała, że zadowolona jestem z prac Sejmu, to znaczy, że jestem posłanką??? Dobre dobre :))) Tak sobie myślę, m, że jesteś tak zaślepiony wściekłością na mnie (ciekawe dlaczego swoją drogą, czyżby jakikolwiek cień rzucany na SBM Merkury tak Cię irytował?), że nie dotrą do Ciebie żadne argymenty. Przeczytaj jeszcze raz ustawę na kttórą sie powołujesz (nota bene, link nie dziala) i wskaz mi punkt który mówi, że WSZYSTKIE lokale budowane przez spóldzilenię korzystającą z KFM muszą byc lokatorskie. Jesli znajdziesz taki zapis, to brawo, stawiam Ci piwo. Bo, swoją drogą, ja znalazłam pewne rozporządzenie ministra w którym stoi jak byk, że tych lokali musi być coanjmniej 80%, reszta - wedle woli spóldzielni. Powodzenia w uważnym czytaniu ustawy. Ania P.S. Mimo że garcio ma prawo wyrażać się źle o tej spóldzielni, ponieważ został poszkodowany - tylko on zachował zimną krew. Brawo Garcio, jestem pod wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 03.12.04, 11:02 Droga Nooleczko, Pozostawmy nasze osobiste utarczki, to nie ma sensu. Jestem członkiem Merkurego, dlatego skorygowałem nieprawdziwą informację. Jeszcze raz podkreślam że każda spółdzielania budująca mieszkania z przeniesieniem na własność nie może (nie powinna ) korzystać z kredytu KFM gdyż jest on dotowany z naszych podatków. To byłoby piękne, gdyby spółdzielnia budująca komercyjnie mogła później liczyć na umorzenie częsci odsetek od kredytu - ta forma ma promować budowę mieszkań lokatorskich. Starać się o kredyt a go dostać to nie to samo. Podstawa prawna - ustawa + rozporządzenie jest na stronie BGK (faktycznie bezpośredni link do ustawy nie zadziałał - sorki). Przesyłam jeszcze raz link do obu aktów prawnych. Jeśli nie zadziała to na stronie BGK.pl można odnaleźć właściwą ścieżkę. www.bgk.pl/fundusze/kfm/kfm_akty.jsp Nie znam takiego rozporządzenia, które wprowadzałoby limit jedynie 80% na lokatorskie - będę wdzięczny za jakieś namiary na to rozporządzenie. W obu dokumentach na stronie BGK nie ma o tym mowy (chyba że nie zauważylem). Konsekwencje "naginania" przepisów przez TBS najbardziej mogą dotknąć mieszkańców, którzy kupili w TBS-ie mieszkania na własność gdyż ustawa mówi jasno: "art20 pkt.2 - Lokale mieszkalne wzniesione przy wykorzystaniu kredytu, o którym mowa w art 18 pkt 1, nie mogą być, pod rygorem nieważności, wyodrębnione na własność albo przydzielone na zasadach spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu" zapis jest chyba jasny?. Rozporządzenie niczego w tym względzie nie koryguje, nie znalazłem żadnych 80%. Zachęcam równiez do wnikliwego zapoznania się z treścią ustawy. pozdrawiam, m ps/ nie pałam "wściekłością", nie żywię żadnej urazy :-). Tak jak wspomniałem w poprzednim poście trochę jestem zorientowany w zagadnieniach wykorzystania środków z KFM i irytuje mnie polityka zatajania przez Dom 2000 wielu ważnych informacji przez co mogą narazić swoich (przyszłych) klientów na spore kłopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 03.12.04, 11:30 Gość portalu: m napisał(a): > Droga Nooleczko, > Pozostawmy nasze osobiste utarczki, to nie ma sensu. Przychylam sie pozytywnie do propozycji :) > że każda spółdzielania budująca mieszkania z przeniesieniem na własność nie > może (nie powinna ) korzystać z kredytu KFM gdyż jest on dotowany z naszych > podatków. To byłoby piękne, gdyby spółdzielnia budująca komercyjnie mogła > później liczyć na umorzenie częsci odsetek od kredytu - ta forma ma promować > budowę mieszkań lokatorskich. Starać się o kredyt a go dostać to nie to samo. Tu masz rację, nie powinna. Ale tak się składa, że (skoro tak dobrze się orientujesz w przepisach to powinieneś o tym wiedzieć) w/w kredyt może być wykorzystany nie tylko na budowę mieszkań lokatorskich, ale również na budowę np. infrastruktury techiczno-osiedlowej, np. kanalizacyjnej, "drogowej", itp. W kazdym razie, pamietam co widziałam wtedy na stronach UMIRMu i też mnie to z lekka zaskoczyło, ale nie wnikałam w szczególy, na co im ten kredyt. > > Nie znam takiego rozporządzenia, które wprowadzałoby limit jedynie 80% na > lokatorskie - będę wdzięczny za jakieś namiary na to rozporządzenie. Jest to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z 6 kwietnia 2004 r. o zmianie ...bla bla bla trybu przyznawania i wykorzystania funduszy ze środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego...bla bla bla przepraszam za niedokłądny tytuł tego aktu prawnego, czytałam go kilka dni temu, nie chce mi sie teraz go na nowo szukać - pozosatwiam to Tobie - jak zechcesz, to na pewno w/w rozporządzenie znajdziesz. Konkretnie par. 7 ust. 1. > "art20 pkt.2 - Lokale mieszkalne wzniesione przy wykorzystaniu kredytu, o > którym mowa w art 18 pkt 1, nie mogą być, pod rygorem nieważności, wyodrębnione> na własność albo przydzielone na zasadach spółdzielczego własnościowego prawa > do lokalu" Oczywiście że TAKIE LOKALE nie moga być przydzielone na własnośc, czY JA TO KIEDYKOLWIEK NEGOWAŁAM? Ale: nie wszystkie lokale, jakie dom2000 buduje, sa budowane wyłącznie ze środków KFM. To raz. A dwa, że jeśli SBM merkury kredyt te 2 lata temu dostała, może go wykorzystać na budowę infrastruktury osiedlowej. > Zachęcam równiez do wnikliwego zapoznania się z treścią ustawy. Sądzę, że Ty się z nią zapoznałeś? No to gdzie tam jest zapis mówiący o tym, że spółdzielnia korzystająca z kredytu KFM może budować li-jedynie mieszkania lokatorskie? > > ps/ nie pałam "wściekłością", nie żywię żadnej urazy :-). Tak jak wspomniałem w No cóż, odniosłam inne wrażenie :) Te pomówienia o kłamstwa, rzucanie błotem itp... No ale zostawmy to już. > > poprzednim poście trochę jestem zorientowany w zagadnieniach wykorzystania > środków z KFM i irytuje mnie polityka zatajania przez Dom 2000 wielu ważnych > informacji przez co mogą narazić swoich (przyszłych) klientów na spore > kłopoty. Z ciekwości zapytam, skąd mozesz wiedzieć co zataili, skoro nie kupujesz u nich mieszkania? Czyżby mentalność babci-sąsiadki "a co ciekawego u sąsiadów i jak tu im dokopać" Pozdrawiam nooleczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 03.12.04, 14:14 Nooleczko, Sorki, ale nie znalazłem takiego rozporządzenia na stronie MI www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/rozporzadzenia.php Ustawa faktycznie została jednak znowelizowana 27.08.2004, poniżej link. Polecam art.1 punkt 5 ustawy - nowela art.20. Załączone rózniez komentarz wyraźnie www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=872 www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1138&opcja=pokaz Szczególnie polecam komentarz w punkcie 3, linka poniżej - to notatka z 18.10.2004 www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1747&opcja=pokaz Dalsze komentarze z mojej strony nie mają sensu. Treść załączonych informacji interpretuj wedle własnego uznania. pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu, m Odpowiedz Link Zgłoś
nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 03.12.04, 16:19 Gość portalu: m napisał(a): > > Sorki, ale nie znalazłem takiego rozporządzenia na stronie MI No wiesz! Tu mnie zaskoczyłeś. Prześledziłeś całą stronę MI, ba! nawet komentarz do tego "mojego" rozporządzenia znalazłeś - ten z 7 kwietnia, a samego rozp. nie? Oj bidaku bidaku... No to tu masz gotowy link do tego rozporządzenia, polecam parag. 7 ust.1 www.mi.gov.pl/moduly/jednostki/zakladka.php?id_jednostki=113&id_zakladki=116 Natomiast w podanym przez Ciebie poniżej linku jest komentarz do nielegalnej działalności TBSów, podczas nie ma KOMPLETNIE NIC na temat inwestycji budowlanych społdzielni mieszkaniowych. > > www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1747&opcja=pokaz Zdaje sie ze mówimy o 2 różnych rzeczach :( I widzę że na tym polu nie dojdziemy do porozumienia :( Ty w koło macieju o tbsach, a ja o spółdzielniach - zrozum wreszcie że spóldzielnie kierują sie innnymi aktami prawnymi niż tbsy; a Ty wciąż mnie zarzucasz linkami do tbsów,które to zupelnie mnie nie interesują :( > > pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu, m Dziękuję i wzajemnie nooleczka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 06.12.04, 12:00 Witaj Nooleczko, Dziękuję za linka. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego na podstawie par. 7 ust 1 pkt 7 twierdzisz że 20 % lokali może być sprzedanych komercyjnie. Rozporządzenie to precyzuje szczegółowe zasady i warunki udzielania kredytów z KFM. Wspomniany przez Ciebie punkt mówi jedynie o tym że wraz z wnioskiem spółdzielnia/ TBS muszą złożyć listę kandytatów na członków na 80% lokali oraz listę pozostałych osób, które na razie deklarują częśc przystąpienia do spółdzielni/TBS. Logiczne jest żądanie przez bank od wnioskodawcy kredytu listy przyszłych lokatorów i tylko o to chodzi we wspomnianym przez Ciebie rozporządzeniu. Nie mówie o 2 różnych rzeczach. Kredyty finansowane z KFM mają iść na finansowanie budownictwa społecznego, które uzyskują dzięki temu preferencyjne kredyty i umorzenie części odsetek. www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php? id_informacji=1747&opcja=pokaz Owszem krytyczne uwagi odnoszą się do TBS-ów gdyż to właśnie na razie u nich na tą chwilę wykryto nieprawidłowości (swoją drogą TBS-ów jest bodajże kilkaset, a spółdzielni takich jak dom 2000 budujących mieszkania lokatorskie jest bardzo niewiele). W obu przypadkach zasady wykorzystania środków z KFM są identyczne i określone w ustawie. Swoją drogą wg jakich kryteriów miałoby być ustalone to 80% ?- wg powierzchni czy ilości mieszkań, jeśli ilości to dlaczegoby nie wybudować 20% dużych apartamentów na sprzedaż, których powierchnia stanowiałaby np 50-60% powierchni całkowitej (a 80% małych kawalerek na wynajem). Dlaczego ustawa miałaby faworyzować akurat spółdzielnie mieszkaniowe zajmujące się budownictwem społecznym dając im możlwość sprzedaży mieszkań, tym bardziej że NIK krytykuje akurat takie naduzycia i zaleca wzmożenie kontroli w tym względzie. Nowela ustawy z 27.08 tego roku niczego w tym względzie nie zmienia. Jeśli Dom 2000 ma jakiś sposób na ominięcie wymogów ustawowych to jest to spory hazard i to nie tyle dla spółdzielni co dla "właścicieli" mieszkań. Zachęcam do zadawania szczegółowych pytań Waszej spółdzielni - jak rozwiązują ten problem temat uważam za zakończony, szkoda mi czasu na dalszą polemikę, pozdrawiam, m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:58 Jest czy go nie ma??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 16.12.04, 10:04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 16.12.04, 10:39 no właśnie wrócił, skasowali tylko główny tytuł i nazywa się teraz [...]. Musi sumienie ich ruszyło... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 29.12.04, 13:57 witam, wpadł mi w ręce artykuł z marca tego roku, warto poczytać, jakie to obietnice składano członkom kolonii I i II. Rok temu UOKiK nałożył karę na dom 2000 za podawanie nieprawdziwych informacji www.me-mieszkania.pl/kontroler.php?action=cmpage&start=show&nodeid=PRS_elementy_prn&id=870&mode=prn Z końcem roku pozostaje życzyć kluczy na koniec 2005 (tak szczerze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.04, 13:45 Witam, chętnie dowiem się czegoś więcej o DOM2000. Przymierzam się do Koloni III na KEN. Pomóżcie proszę podjąć właściwą decyzję. Pozdrawiam, Anula Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QQRYQ Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl 05.12.04, 19:10 ania radze ci sie dobrze zastanowic . wiem ze budowanie w tbs moze ci sie wydawac tansze ale sa pewne obostrzenia , mieszkanie do konca nie nalezy do ciebie a i czynsz jest wyzszy niz w pozostalych spoldzielniach budujacych na normalnych zasadach. ja tez zastanawialem sie nad ta inwestycja. porownywalem spoldzielnie budujace na ursynowie. w spoldzielni dom2000 dowiadywalem sie duzo wczesniej niz w spoldzielni merkury do ktorej sie w koncu zapisalem. jak widac merkury moze juz sie pochwalic duzym zaawansowaniem prac mimo pozniejszego naboru lokatorow do inwestycji. przy wyborze spoldzielni trzeba zwrocic uwage co do tej pory wybudowala i czy nie bylo jakis opoznien a najlepiej porozmawiac z lokatorami wybudowanch domow. w tej kwestii inwestycje spoldzilni dom 2000 wydaja sie mizerne w porownaniu z edbudem i merkury. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.04, 21:22 No tak tylko trzeba jeszcze zgromadzić odp. fundusze :( albo postarać się o zdolnosć kredytową :((( A co do Merkurego - nie byłabym taka pewna - chłopaki pracują nawet w b d mrozy widac ze im sie spieszy ale czy nie bedzie to mialo wplywu najakosc wykonania??? wiem bo ogladam ich codziennie ze swojego balkonku - na razie wynajmowanego mieszkania :) Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: garcio Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.90.* 13.12.04, 14:59 Byłem w środę na spotkaniu Rady Nadzorczej. Bardzo niemiłe towarzystwo. Zamiast zająć się zastrzeżeniami, które mieliśmy do zarządu, wysuwali pod naszym adresem bzdurne oskarżenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yoasia5 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 10.01.05, 00:50 witajcie proszę o kontakt na adres yoasia5@gazeta.pl, wpadłam w pułapkę, podpisałam umowę, wpłaciłam cały wkład i widzę , że z obiecanego własnościowego nici, chcę się wycofać ale jak to zrobić?? umowa nie przewiduje zbyt dużych mozliwości, niestety. Dziękuję za pomoc. Wybieram się do nich w tym tygodniu (11.01.2005) przedtem chciałabym jednak z kimś porozmawiać. asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kbo Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:00 Czytając posty dotyczce Domu 2000 nie mogę powstrzymać myśli, że mądry Polak po szkodzie. Temat tej spółdzielni pojawia się na forach od paru lat. Zamiast czytać i pytać, podpisujecie umowy, a potem tylko łzy i kolejne wydatki na prawników. Sam nie jestem bez winy, równiez powierzyłem budowę swego domu w Choszczówce p. Stachowiakowi jeszcze w 1998 r. Spółdzielnia pieniądze wzięła, ale prac, do wykonania których się zobowiązała, nie wykonała do dnia dzisiejszego. Teraz spotykamy się w sądzie. Kłócicie się czy to jest TBS czy nie. Status prawny mieszkania zawsze jest funkcją pieniędzy przeznaczonych na jego zakup. Jeżeli ktoś ich nie ma, kupi takie mieszkanie, które nigdy nie będzie jego własnością. Co więcej, szczęśliwy, że udaje mu się znaleźć tanie lokum, podpisuje umowę nie czytając jej ani statutu. Sedno problemu leży gdzie indziej: Dom 2000 żyje z tego, że oszukuje, mataczy, kombinuje, itd. W czasach, gdy próbowałem jeszcze rozwiązac swój problem kontaktując się bezposrednio ze spółdzielnią usłyszałem od pracownika, że prezes przychodzi rano do pracy i zajmuje się jedynie kłoptliwymi członkami do których pisze pisma, których zadaniem jest zaciemnić jeszcze bardziej wzajemne stosunki na lini spółdzielnia - członek. Tak schodzi mu dzień. Budowanie jest czymś dodatkowym, co robi się, jak czas pozwoli. Zważcie, że w tej instytucji nie ma innego człowieka władnego podjąć jakąkolwiek decyzję. Czyli jedyna sprawcza osoba najpierw musi się uporać z kłopotami powodowanymi przez członków, a dopiero potem pomyśli o ewentualnym budowaniu. Myślę, że to się nie zmieniło, a Wy widziecie coraz ciemniejszą ciemność. Dlaczego? Bo nie czytacie archiwalnych tekstów i nie pytacie. Tych, co nawiedził chory pomysł zostania członkiem Spółdzielni Dom 2000, namawiam do WCZEŚNIEJSZEGO przestudiowania statutu i umowy, najlepiej z prawnikiem. Jeśli im nie przejdzie, zapraszam na oględziny i rozmowy do Choszczówki na Polnych Kwiatów. Pozdrawiam wszystkich spragnionych swoich własnych czterech kątów. Odpowiedz Link Zgłoś
qqryq77 do KBO 11.01.05, 12:18 czasami tak nie jest jak piszesz zeby czytac archiwalne watki. dobry przyklad jest ze spoldzielnia DZIESIATKA . czytam ich archiwalne wypowiedzi dodam ze blok mialbyc oddany miedzy 2002-2003. do tej pory sie oczywiscie jeszcze buduje. naokolo powstalo juz kilka nowych domow do ktorych wprowadzili sie juz ludzie. a na archiwalnym forum z maja 2004 niedoszli mieszkancy tego bloku gania tych co ostrzegaja innych przed wkopaniem sie w to bagno. jeszcze wtedy pisali za juz napewno za gora dwa miesiace wprowadza sie do swoich mieszkan i czuja sie swietnie wiedzac ze beda mieli sasiadow z ktorymi wspolnie przeszli przez trudne chwile. tylko mnie to zastanawia czy wplacajac 200 tys srednio na mieszkanie myslimy o traceniu czasu na uzeranie sie pozniej ze spoldzielnia? osobiscie buduje w innej spoldzielni na ursynowie ktora wczesniej sprawdzilem , zobaczylem ile blokow i w jakim stanie i terminie oddawali. z obecna budowa tez nie maja zadnych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś