IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.04, 20:30
Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: olga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.elle.com.pl 07.10.04, 12:38
      Nie wierze ze ie ma nikogo poza nami, ktorym spoldzielnia winna jest pieniadze.
      Oni maja nas gdzies, niczym sie nie przejmuja. Ja ide do sadu...
      • Gość: Ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 07.10.04, 13:30
        Porozmawiaj z Łukaszem, sąd jest im na rekę.
        • Gość: olga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.elle.com.pl 07.10.04, 13:35
          Jak to? Czy mozesz napisac do mnie? okass@elle.com.pl
          • Gość: Ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 07.10.04, 13:54
            Olgo napisałam już do ciebie.
            • Gość: Kinga Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 13.10.04, 13:52
              Hej! Ja juz jestem po sprawie w sądzie. Ścigam ich o ok. 1000 PLN. Jak by co to
              popieram

Pozdrawiam
              Kinga
              • Gość: dom2000 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.04, 22:07
                Czesc Kinga
                jak mozesz podaj na siebie namiar na miala, chetnie spotkamy sie z Toba bysmy
                wymienili doswiadczenia, a tych bardzo nam potrzeba.
                Z gory dziekuje
                Lukasz Rogowski

dom2000@gazeta.pl
                finanse@tlen.pl
              • Gość: dom2000 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 00:58
                Kinga,
                Bardzo prosze Cie o kontakt na maila dom2000@gazeta.pl we srode bedzie spotkanie
                grupy poszkodowanych mozesz podzielic sie nami swoim doswiadczeniem?
                Pozdrawiam
                Lukasz Rogowski
              • Gość: pilro@tlen.pl Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.nivette.pl 26.11.04, 13:44
                proszę o informację na temat odbytej sprawy sądowej z dom200
                chciałbym nawiązać kontakt , proszę o podanie prywatnego e-maila
                pozdrawiam
                pilro@tlen.pl
      • Gość: gość portalu Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 62.111.173.* 06.12.04, 14:30
        Witam
        Przez przypadek znajomy przesłał mi linka na forum dyskusyjne w
        sprawi "DOM2000" i aż oczom nie mogłem uwierzyć co jest grane.
        Zainteresowałem się ich ofertą i już nawet na jutro jestem umówiony na
        spotkanie w sprawie podpisanie przedwstępnej umowy na mieszkanie, ale po tym co
        tu przeczytałem to zastanawiam się co i jak! W mordę jeża!
        Mam prośbę jeśli to nie jest problem o przesłanie mi ściślejszych wiadomości co
        jak i dlaczego nie warto wchodzić w tą inwestycję. Będę bardzo wdzięczny za
        pomoc i jutro rano w pracy przed spotkaniem z nimi z chęcią zapoznał bym się
        z "ciekawostkami" dotyczącymi dom2000 kolonia III budynek A!!
        Serdecznie i z góry dziękuję za pomoc!!

Pozdrawiam
        Bruno
      • Gość: kbo Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 01:41
        Czytając posty dotyczce Domu 2000 nie mogę powstrzymać myśli, że mądry Polak po
        szkodzie. Temat tej spółdzielni pojawia się na forach od paru lat. Zamiast
        czytać i pytać, podpisujecie umowy, a potem tylko łzy i kolejne wydatki na
        prawników.
        Sam nie jestem bez winy, równiez powierzyłem budowę swego domu w Choszczówce p.
        Stachowiakowi jeszcze w 1998 r. Spółdzielnia pieniądze wzięła, ale prac, do
        wykonania których się zobowiązała, nie wykonała do dnia dzisiejszego. Teraz
        spotykamy się w sądzie.
        Kłócicie się czy to jest TBS czy nie. Status prawny mieszkania zawsze jest
        funkcją pieniędzy przeznaczonych na jego zakup. Jeżeli ktoś ich nie ma, kupi
        takie mieszkanie, które nigdy nie będzie jego własnością. Co więcej, szczęśliwy,
        że udaje mu się znaleźć tanie lokum, podpisuje umowę nie czytając jej ani statutu.
        Sedno problemu leży gdzie indziej: Dom 2000 żyje z tego, że oszukuje, mataczy,
        kombinuje, itd. W czasach, gdy próbowałem jeszcze rozwiązac swój problem
        kontaktując się bezposrednio ze spółdzielnią usłyszałem od pracownika, że prezes
        przychodzi rano do pracy i zajmuje się jedynie kłoptliwymi członkami do których
        pisze pisma, których zadaniem jest zaciemnić jeszcze bardziej wzajemne stosunki
        na lini spółdzielnia - członek. Tak schodzi mu dzień. Budowanie jest czymś
        dodatkowym, co robi się, jak czas pozwoli. Zważcie, że w tej instytucji nie ma
        innego człowieka władnego podjąć jakąkolwiek decyzję. Czyli jedyna sprawcza
        osoba najpierw musi się uporać z kłopotami powodowanymi przez członków, a
        dopiero potem pomyśli o ewentualnym budowaniu. Myślę, że to się nie zmieniło, a
        Wy widziecie coraz ciemniejszą ciemność. Dlaczego? Bo nie czytacie archiwalnych
        tekstów i nie pytacie.
        Tych, co nawiedził chory pomysł zostania członkiem Spółdzielni Dom 2000,
        namawiam do WCZEŚNIEJSZEGO przestudiowania statutu i umowy, najlepiej z
        prawnikiem. Jeśli im nie przejdzie, zapraszam na oględziny i rozmowy do
        Choszczówki na Polnych Kwiatów.
        Pozdrawiam wszystkich spragnionych swoich własnych czterech kątów.
    • venus8 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 18.10.04, 16:10
      Witam, chciałabym prosić o kilka info na temat Waszych problemów
      (charakterystyka) ze spółdzielnią, ponieważ my też możemy mieć w przyszłości
      kłopoty z naszą spółdzielnią, nigdy nie wiadomo:
      www.venus8@gazeta.pl
      Z góry dziękuję,
      V.
      • venus8 venus8@gazeta.pl 18.10.04, 16:11
        przepraszam za pomyłke w mailu.
        • Gość: IAN Re: venus8@gazeta.pl IP: *.crowley.pl 25.10.04, 12:15
          napiszcie pls co jest nie tak z tą spółdzielnią...
          • Gość: garcio Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: 217.153.90.* 25.10.04, 12:23
            Po zawarciu umowy (w czerwcu) Dom 2000 umowę tę wypowiedział (we wrześniu),
            zaproponował inną (dużo gorszą), nie zgodziłem się i do dziś nie oddali kasy
            którą zdążyłem wpłacić. To tylko jeden z wielu przykładów.
            • Gość: IAN Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.crowley.pl 25.10.04, 13:01
              no tak, jeśli wypowiadają umowę to pozwala to ocenić ich jednoznacznie.
              co jeszcze ciekawego wymyślili dom 2000?
              a w jakiej inwestycji chciałeś kupić mieszkanko?
              • Gość: garcio Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: 217.153.90.* 25.10.04, 14:18
                na Kabatach
                • Gość: dom2000 Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 00:52
                  Czesc,
                  Prosze wszystkich poszkodowanych o kontakt na maila dom2000@gazeta.pl
                  Grupa poszkodowanych spotyka sie we srode o 20:30, miejsce i szczegoly na maila
                  Pozdrawiam
                  Lukasz Rogowski
                  • Gość: Andrzej Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.aster.pl 28.11.04, 13:36
                    witam. chcialem powiedziec ze tez szukalem spoldzielni ktora bedzie miala
                    jakies inwestycje na ursynowie. w kregu moich zainteresowan byla tez sp.
                    dom2000. ale czytajac wczesniejsze doniesienia w prasie na temat nieuczciwych
                    spoldzielni postanowilem ze zanim sie zdecuduje na jakas spoldzielnie najpierw
                    sprawdze co juz wybudowali, porozmawiam z mieszkancami tych blokow i zobacze
                    czy nie bylo jakis opoznien ani klopotow z budowa. moim zdaniem sp2000
                    wybudowala malo i to w jakim tempie budowali przy pulawskiej ostatecznie
                    zniechecilo mnie do nich. wybralem spoldzilnie MERKURY ktora postawila juz na
                    ursynowie wiele domow. ten ktory dla mnie buduja sasiaduje z budowa sp2000 na
                    KEN. mimo ze zapisalem sie w tamtym roku blok juz jest prawie gotowy w stanie
                    surowym i mam nadzieje ze do polowy przyszlego roku dostane klucze. w sp2000 na
                    przasnyskiej dowiadywalem sie chyba ze 2 lata temu o inwestycje na KEN i jak
                    widac dopiero niedawno ogrodzili teren i wykopali dol. chyba niepredko ludzie
                    sie tam wprowadza. jednym slowem trzeba najpierw zrobic dobre rozenanie w koncu
                    mieszkanie kupuje sie na dluzszy okres i wydaje sie na nie niemale pieniadze.
                    pozdrawiam.
                    • Gość: rena Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.rajskanet.pl / *.rajskanet.pl 29.11.04, 11:52
                      jestem zainteresowana mieszkaniem w tej spółdzielni czy naprawdę mam się
                      wycofać co tam się właścieie dzieje?!
            • Gość: Agata Re: Dom2000 = oszuści i złodzieje IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 01.02.05, 17:44
              Garcio,
              ja jestem w podobnej sytuacji i staram sie z tego wyplatac. Szukam innych w tej
              samej sytuacji, bo razem moze bedzie latwiej
              Pozdrawiam i czekam na kontakt
    • Gość: wargas Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.22.* 29.11.04, 13:06
      Witam serdecznie,

sorki,ale proszę o więcej szczegółów na temat ich działalności, gdyż właśnie
      jestem o krok od podpisania umowy o mieszkanie własnościowe na kabatach i z
      tego co widzę, chyba nie jest to dobry pomysł.Proszę o szczerą i kompletną
      odpowiedz.
      pozdr.
      daniel
      wargunia@poczta.onet.pl
      • Gość: garcio [...] IP: 217.153.90.* 30.11.04, 10:36
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: wargas Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.22.* 30.11.04, 10:47
          Dzięki wielkie!
          To by się po trosze zgadzało z tym co usłyszałem od nich na temat tej
          inwestycji, tylko że dotyczyło to planowanego budynku B (A mają oddać w
          listopadzie 2005). Poprosiłem o plany i dostałem...plany mieszkań z budynku
          A !!!w budynku B nie wiedzą nawet jakie do końca będą mieszkania na ostatnim
          piętrze a już je sprzedają !!Następny absurd, jeśli chcę wziąć kredyt w banku,
          to i tak muszę im płacić transze do lipca bądź sierpnia, kiedy to będą mieli
          jakieś tam papiery,z którymi dopiero będę mógł udać się po kredyt. ABSURD!!a do
          tej pory płać człowieku.
          Umowa taka,że o kant dupy potłuc,żadnych prawie szczegółów technicznych i
          inżynieryjnych.Wszystko "około",np.ok.30zł/m.Normalnie biorę pranika i idę
          działać do nich bezpośrednio i jakiekolwiek postanowienia będę chciał mieć na
          piśmie, jak nie to narcia.
    • Gość: sebastian Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.130.* 30.11.04, 11:52
      WITAM.
      ZAMIERZAMY KUPIĆ MIESKANIE NA URSYNOWIE.
      PRZECZYTALIŚMY KILKA OPINII, ALE NIE MA TAM ŻADNYCH WYJAŚNIEŃ Z JAKIEGO POWODU
      TA ZŁOŚĆ NA DOM 2000.
      CZY MÓŁBYŚ PRZESŁAĆ JAKIES INFO?
      Z GÓRY DZIĘKI.
      AHA, PROSZĘ O PILNY KONTAKT, BO W PIĄTEK MAM PODOPISAĆ UMOWĘ.

EDYTA.FIDOR@POLKOMTEL.COM.PL I FIDOR@MEDIA-SATURN.COM
      PROSZE O MAILA NA OBA ADRESY.
      POZDRAWIAM.

• Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 30.11.04, 16:51
        witam,

DOM 2000 jako TBS otrzymuje specjalny kredyt z Krajowego Funduszu
        Mieszkalnictwa, gdyż ma budować mieszkania dla ściśle określonej grupy o
        średnio niskich dochodach, którzy mają problemy z uzyskaniem komercyjnego
        kredytu Dom 2000 w jakiś sposób obchodzi te zalecenia i buduje równiez
        mieszkania komercyjne. Od pewnego czsasu prowadzona jest dyskusja aby
        przykrocić tego rodzaju praktyki.
        Na potwierdzenie - znalazłem przed chwilą taki link
        dziennik.dziennikbudowy.pl/Ekspres.nsf/0/DEAC4B7F443D59DFC1256EC9002A5637?OpenDocument&Start=1&Count=1000&ExpandView&View=n&Cat=wd
        DOM 2000 kilka razy był równiez wymieniany w raporcie NIK-u na temat
        wykorzystania środków z KFM
        www.nik.gov.pl/wyniki_kontroli/dokumenty/2001191.pdf
        (dokument długi - w wyszukiwarce trzeba wrzucić dom 2000).
        Ktoś pewnie dobierze się do takich niby TBS-ów, które korzystają z
        preferencyjnych kredytów, wykorzystywanych równiez komercyjnie.
        • nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 30.11.04, 18:13
          Dom 2000 to nie TBS tylko spółdzielnia mieszkaniowa. Spółdzielnie mogą brać
          kredyt z KFM na budowę mieszkań lokatorskich, a także budowac mieszkania
          własnościowe - już nie z KFM ale z pieniędzy przyszłych właścicieli. Wydaje się
          to proste i logiczne - nawet na chłopski rozum, czyż nie?
          Nota bene, ze środków KFM korzysta również SBM Merkury, która mieszkań
          lokatorskich w ogóle nie sprzedaje.
          Sądzę, m, że koniecznie musisz napisac donos o tym. Może do premiera najlepiej.

pozdrawiam
          • Gość: garcio Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.90.* 01.12.04, 10:35
            W tym co napisała nooleczka jest sama prawda. Przemilczane są tylko fakty
            nabijania w butelkę ludzi przez spółdzielnie mieszkaniowe. Polskie prawo jest w
            tej branży beznadziejne, chroni interesy takich chamków-oszustów jak prezes
            Stachowiak.
          • Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 01.12.04, 10:49
            Tyle sarkazmu i 0 konkretów... Twierdzisz że "dom 2000 to nie TBS..."
            przepraszam, nie rób ludziom wody z mózgu - problem jest poważny. Powiedz to
            wściekłym ludziom, którzy właśnie uwierzyli że dom 2000 to nie TBS.Tak się
            składa że trochę się orientuję w zagadnieniach wykorzystania środków z KFM.

Pani nooleczko - informacja o tym że spółdzielania SBM Merkury korzysta ze
            środków KFM jest zwykłym kłamstwem, gdyz nie może z nich korzystać, ponieważ
            nie zezwala na to ustawa z 26.10.1995 (w załaczeniu) - potwierdzenie tej
            informacji uzyskałem równiez przed chwilą w spółdzielni. Spółdzielnia chciałaby
            uzyskać taki kredyt, ale nie może gdyż nie spełania wymogów w/w ustawy.

Dom 2000 natomiast łamie przepisy tej ustawy sprzedając lokale na własność,
            jeśli korzysta ze środków KFM, a tak jest, jeśli piszą o tym na swojej stronie.

Spójrz proszę na art.18 ust1. Art.20 ust 1 a szczególnie ust 2. który mówi o
            ewentualnej nieważności przeniesienia prawa własności do lokalu, oraz ust.3.
            Art 30 - kto może być członkiem TBS.
            www.bgk.pl/druki/kfm_ustawa.pdf.
            Sprawdź proszę fakty zanim zaczniesz złośliwie obrzucać błotem, chyba że jesteś
            pracowniekiem dom 2000, co wyjaśniałoby Twoją zaciekłą walkę o dobre imie
            firmy, która nie jest szczera wobec swoich potencjalnych klientów, a zwłaszcza
            może ich narazić na duże problemy o ile ktoś zacznie egzekwować art. 18 ust 2
            ustawy.

pozdrawiam, m
            • Gość: buba Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 81.210.49.* 01.12.04, 16:18
              Ni i co Noleczko, dlaczego nic nie odpisujesz?? Oczywiście, że jesteś
              pracownikiem DOM 2000. Tam są zatrudnieni sami nieudacznicy. Ćapowate
              recepcjonistki, które mało trzeba przekonywać aby uzyskać potrzebne informacje.
              Wystarczy zresztą popatrzeć na zatrudnioną kadrę, aż żal
              • Gość: a Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl 01.12.04, 20:08
                jasne ze spoldzielnia mieszkaniowa MERKURY nie jest zadnym TBS . osobiscie
                jestem zapisany w tej spoldzielni i czekam na mieszkanko. wiedzialbym gdyby
                bylo mozna sfinansowac koszt zakupu przez TBS. MERKURY sprzedaje tylko
                mieszkania za pelna kwote zadnych dotacji z instytucji nie ma.A w spoldzielni
                DOM 2000 bylem na ulicy Przasnyskiej 6 chcialem sie cos dowiedziec na temat
                tych TBSow ale pani odpowiedzialnej za jakies rzeczowe informacje nie bylo a
                nikt inny sie nie orientowal. poza tym ogladalem ich budowe przy pulawskiej jak
                dla mnie bylo za wolne tempo robot. w spoldzielni MERKURY zapisalem sie o wiele
                pozniej niz moglbym sie zapisac w DOM 2000 mimo to merkury juz ma prawie gotowy
                blok w stanie surowym a dom 2000 postawil dopiero ogrodzenie. chyba nierychlo
                sie tam ludzie wprowadza
            • nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 02.12.04, 16:53
              Gość portalu: m napisał(a):

> Sprawdź proszę fakty zanim zaczniesz złośliwie obrzucać błotem, chyba że

Możesz mi wskazac w ktorym miejscu obrzucam/obrzucałam kogoś błotem???

To bardzie ciekawe że tak sie zacietrzewiasz plując na mnie swoją wściekłością,
              choć przecież nie jesteś bezposrednio zainteresowany tą spółdzielnią, prawda?

O tym że bodajże 2 lata temu spółdzielnia Merkury składała wniosek o
              dofinansowanie z KFMu (i chyba go dostała) przeczytałam bezpośrednio na stronie
              internetowej Urzędu Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast. Zwróciłam na to wtedy
              szczególną uwagę bo były tylko 2 spóldzielnie budujące na Ursynowie, które taki
              wniosek o kredyt składały. Niestety, tak jak Urząd, tak i jego strona
              www.umirm.gov.pl zostały zlikwidowane, tak więc niestety nie mam Ci jak
              udowodnić tego co wówczas opublikowane było na ich stronie.

Pracownikiem dom 2000 bynajmniej nie jestem (buhahaha), ubawila mnie Wasza
              logika.
              czy gdybym napisała, że zadowolona jestem z prac Sejmu, to znaczy, że jestem
              posłanką??? Dobre dobre :)))

Tak sobie myślę, m, że jesteś tak zaślepiony wściekłością na mnie (ciekawe
              dlaczego swoją drogą, czyżby jakikolwiek cień rzucany na SBM Merkury tak Cię
              irytował?), że nie dotrą do Ciebie żadne argymenty. Przeczytaj jeszcze raz
              ustawę na kttórą sie powołujesz (nota bene, link nie dziala) i wskaz mi punkt
              który mówi, że WSZYSTKIE lokale budowane przez spóldzilenię korzystającą z KFM
              muszą byc lokatorskie. Jesli znajdziesz taki zapis, to brawo, stawiam Ci piwo.

Bo, swoją drogą, ja znalazłam pewne rozporządzenie ministra w którym stoi jak
              byk, że tych lokali musi być coanjmniej 80%, reszta - wedle woli spóldzielni.

Powodzenia w uważnym czytaniu ustawy.
              Ania
              P.S. Mimo że garcio ma prawo wyrażać się źle o tej spóldzielni, ponieważ został
              poszkodowany - tylko on zachował zimną krew. Brawo Garcio, jestem pod wrażeniem.

• Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 03.12.04, 11:02
                Droga Nooleczko,

Pozostawmy nasze osobiste utarczki, to nie ma sensu. Jestem członkiem
                Merkurego, dlatego skorygowałem nieprawdziwą informację. Jeszcze raz podkreślam
                że każda spółdzielania budująca mieszkania z przeniesieniem na własność nie
                może (nie powinna ) korzystać z kredytu KFM gdyż jest on dotowany z naszych
                podatków. To byłoby piękne, gdyby spółdzielnia budująca komercyjnie mogła
                później liczyć na umorzenie częsci odsetek od kredytu - ta forma ma promować
                budowę mieszkań lokatorskich. Starać się o kredyt a go dostać to nie to samo.

Podstawa prawna - ustawa + rozporządzenie jest na stronie BGK (faktycznie
                bezpośredni link do ustawy nie zadziałał - sorki). Przesyłam jeszcze raz link
                do obu aktów prawnych. Jeśli nie zadziała to na stronie BGK.pl można odnaleźć
                właściwą ścieżkę.

www.bgk.pl/fundusze/kfm/kfm_akty.jsp

Nie znam takiego rozporządzenia, które wprowadzałoby limit jedynie 80% na
                lokatorskie - będę wdzięczny za jakieś namiary na to rozporządzenie. W obu
                dokumentach na stronie BGK nie ma o tym mowy (chyba że nie zauważylem).
                Konsekwencje "naginania" przepisów przez TBS najbardziej mogą dotknąć
                mieszkańców, którzy kupili w TBS-ie mieszkania na własność gdyż ustawa mówi
                jasno:
                "art20 pkt.2 - Lokale mieszkalne wzniesione przy wykorzystaniu kredytu, o
                którym mowa w art 18 pkt 1, nie mogą być, pod rygorem nieważności, wyodrębnione
                na własność albo przydzielone na zasadach spółdzielczego własnościowego prawa
                do lokalu"
                zapis jest chyba jasny?. Rozporządzenie niczego w tym względzie nie koryguje,
                nie znalazłem żadnych 80%.

Zachęcam równiez do wnikliwego zapoznania się z treścią ustawy.

pozdrawiam, m

ps/ nie pałam "wściekłością", nie żywię żadnej urazy :-). Tak jak wspomniałem w
                poprzednim poście trochę jestem zorientowany w zagadnieniach wykorzystania
                środków z KFM i irytuje mnie polityka zatajania przez Dom 2000 wielu ważnych
                informacji przez co mogą narazić swoich (przyszłych) klientów na spore
                kłopoty.
                • nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 03.12.04, 11:30

> Droga Nooleczko,
                  > Pozostawmy nasze osobiste utarczki, to nie ma sensu.

Przychylam sie pozytywnie do propozycji :)

> że każda spółdzielania budująca mieszkania z przeniesieniem na własność nie
                  > może (nie powinna ) korzystać z kredytu KFM gdyż jest on dotowany z naszych
                  > podatków. To byłoby piękne, gdyby spółdzielnia budująca komercyjnie mogła
                  > później liczyć na umorzenie częsci odsetek od kredytu - ta forma ma promować
                  > budowę mieszkań lokatorskich. Starać się o kredyt a go dostać to nie to samo.

Tu masz rację, nie powinna. Ale tak się składa, że (skoro tak dobrze się
                  orientujesz w przepisach to powinieneś o tym wiedzieć) w/w kredyt może być
                  wykorzystany nie tylko na budowę mieszkań lokatorskich, ale również na budowę
                  np. infrastruktury techiczno-osiedlowej, np. kanalizacyjnej, "drogowej", itp.
                  W kazdym razie, pamietam co widziałam wtedy na stronach UMIRMu i też mnie to z
                  lekka zaskoczyło, ale nie wnikałam w szczególy, na co im ten kredyt.
                  >
                  > Nie znam takiego rozporządzenia, które wprowadzałoby limit jedynie 80% na
                  > lokatorskie - będę wdzięczny za jakieś namiary na to rozporządzenie.

Jest to Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Budownictwa z 6 kwietnia 2004
                  r. o zmianie ...bla bla bla trybu przyznawania i wykorzystania funduszy ze
                  środków Krajowego Funduszu Mieszkaniowego...bla bla bla
                  przepraszam za niedokłądny tytuł tego aktu prawnego, czytałam go kilka dni
                  temu, nie chce mi sie teraz go na nowo szukać - pozosatwiam to Tobie - jak
                  zechcesz, to na pewno w/w rozporządzenie znajdziesz. Konkretnie par. 7 ust. 1.

> "art20 pkt.2 - Lokale mieszkalne wzniesione przy wykorzystaniu kredytu, o
                  > którym mowa w art 18 pkt 1, nie mogą być, pod rygorem nieważności,
                  wyodrębnione> na własność albo przydzielone na zasadach spółdzielczego
                  własnościowego prawa > do lokalu"

Oczywiście że TAKIE LOKALE nie moga być przydzielone na własnośc, czY JA TO
                  KIEDYKOLWIEK NEGOWAŁAM?
                  Ale: nie wszystkie lokale, jakie dom2000 buduje, sa budowane wyłącznie ze
                  środków KFM. To raz.
                  A dwa, że jeśli SBM merkury kredyt te 2 lata temu dostała, może go wykorzystać
                  na budowę infrastruktury osiedlowej.

> Zachęcam równiez do wnikliwego zapoznania się z treścią ustawy.
                  Sądzę, że Ty się z nią zapoznałeś? No to gdzie tam jest zapis mówiący o tym, że
                  spółdzielnia korzystająca z kredytu KFM może budować li-jedynie mieszkania
                  lokatorskie?
                  >
                  > ps/ nie pałam "wściekłością", nie żywię żadnej urazy :-). Tak jak wspomniałem
                  w
                  No cóż, odniosłam inne wrażenie :) Te pomówienia o kłamstwa, rzucanie błotem
                  itp... No ale zostawmy to już.
                  >
                  > poprzednim poście trochę jestem zorientowany w zagadnieniach wykorzystania
                  > środków z KFM i irytuje mnie polityka zatajania przez Dom 2000 wielu ważnych
                  > informacji przez co mogą narazić swoich (przyszłych) klientów na spore
                  > kłopoty.

Z ciekwości zapytam, skąd mozesz wiedzieć co zataili, skoro nie kupujesz u nich
                  mieszkania?
                  Czyżby mentalność babci-sąsiadki "a co ciekawego u sąsiadów i jak tu im dokopać"

Pozdrawiam
                  nooleczka

• Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 03.12.04, 14:14
                    Nooleczko,

Sorki, ale nie znalazłem takiego rozporządzenia na stronie MI
                    www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/rozporzadzenia.php
                    Ustawa faktycznie została jednak znowelizowana 27.08.2004, poniżej link.
                    Polecam art.1 punkt 5 ustawy - nowela art.20.

Załączone rózniez komentarz wyraźnie

www.mi.gov.pl/moduly/dokumenty/dokument.php?id_dokumentu=872
                    www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1138&opcja=pokaz

Szczególnie polecam komentarz w punkcie 3, linka poniżej - to notatka z
                    18.10.2004

www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1747&opcja=pokaz

Dalsze komentarze z mojej strony nie mają sensu. Treść załączonych informacji
                    interpretuj wedle własnego uznania.

pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu, m
                    • nooleczka Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 03.12.04, 16:19

>
                      > Sorki, ale nie znalazłem takiego rozporządzenia na stronie MI

No wiesz! Tu mnie zaskoczyłeś. Prześledziłeś całą stronę MI, ba! nawet
                      komentarz do tego "mojego" rozporządzenia znalazłeś - ten z 7 kwietnia, a
                      samego rozp. nie? Oj bidaku bidaku...
                      No to tu masz gotowy link do tego rozporządzenia, polecam parag. 7 ust.1
                      www.mi.gov.pl/moduly/jednostki/zakladka.php?id_jednostki=113&id_zakladki=116

Natomiast w podanym przez Ciebie poniżej linku jest komentarz do nielegalnej
                      działalności TBSów, podczas nie ma KOMPLETNIE NIC na temat inwestycji
                      budowlanych społdzielni mieszkaniowych.
                      >
                      > www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1747&opcja=pokaz

Zdaje sie ze mówimy o 2 różnych rzeczach :( I widzę że na tym polu nie
                      dojdziemy do porozumienia :(
                      Ty w koło macieju o tbsach, a ja o spółdzielniach - zrozum wreszcie że
                      spóldzielnie kierują sie innnymi aktami prawnymi niż tbsy; a Ty wciąż mnie
                      zarzucasz linkami do tbsów,które to zupelnie mnie nie interesują :(
                      >
                      > pozdrawiam i życzę przyjemnego weekendu, m

Dziękuję i wzajemnie
                      nooleczka

• Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 06.12.04, 12:00
                        Witaj Nooleczko,

Dziękuję za linka. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego na podstawie par. 7 ust 1
                        pkt 7 twierdzisz że 20 % lokali może być sprzedanych komercyjnie.
                        Rozporządzenie to precyzuje szczegółowe zasady i warunki udzielania kredytów z
                        KFM. Wspomniany przez Ciebie punkt mówi jedynie o tym że wraz z wnioskiem
                        spółdzielnia/ TBS muszą złożyć listę kandytatów na członków na 80% lokali oraz
                        listę pozostałych osób, które na razie deklarują częśc przystąpienia do
                        spółdzielni/TBS.
                        Logiczne jest żądanie przez bank od wnioskodawcy kredytu listy przyszłych
                        lokatorów i tylko o to chodzi we wspomnianym przez Ciebie rozporządzeniu.

Nie mówie o 2 różnych rzeczach. Kredyty finansowane z KFM mają iść na
                        finansowanie budownictwa społecznego, które uzyskują dzięki temu preferencyjne
                        kredyty i umorzenie części odsetek.
                        www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?
                        id_informacji=1747&opcja=pokaz

Owszem krytyczne uwagi odnoszą się do TBS-ów gdyż to właśnie na razie u nich na
                        tą chwilę wykryto nieprawidłowości (swoją drogą TBS-ów jest bodajże kilkaset, a
                        spółdzielni takich jak dom 2000 budujących mieszkania lokatorskie jest bardzo
                        niewiele). W obu przypadkach zasady wykorzystania środków z KFM są identyczne i
                        określone w ustawie.
                        Swoją drogą wg jakich kryteriów miałoby być ustalone to 80% ?- wg powierzchni
                        czy ilości mieszkań, jeśli ilości to dlaczegoby nie wybudować 20% dużych
                        apartamentów na sprzedaż, których powierchnia stanowiałaby np 50-60% powierchni
                        całkowitej (a 80% małych kawalerek na wynajem).

Dlaczego ustawa miałaby faworyzować akurat spółdzielnie mieszkaniowe zajmujące
                        się budownictwem społecznym dając im możlwość sprzedaży mieszkań, tym bardziej
                        że NIK krytykuje akurat takie naduzycia i zaleca wzmożenie kontroli w tym
                        względzie.

Nowela ustawy z 27.08 tego roku niczego w tym względzie nie zmienia. Jeśli Dom
                        2000 ma jakiś sposób na ominięcie wymogów ustawowych to jest to spory hazard i
                        to nie tyle dla spółdzielni co dla "właścicieli" mieszkań.

Zachęcam do zadawania szczegółowych pytań Waszej spółdzielni - jak rozwiązują
                        ten problem

temat uważam za zakończony, szkoda mi czasu na dalszą polemikę,

pozdrawiam, m
                        • Gość: Michał Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 21:58
                          Jest czy go nie ma???
                          • Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 16.12.04, 10:04
                          • Gość: m Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 16.12.04, 10:39
                            no właśnie wrócił, skasowali tylko główny tytuł i nazywa się teraz [...].
                            Musi sumienie ich ruszyło...

;-)
                            • Gość: m DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 194.235.127.* 29.12.04, 13:57
                              witam,

wpadł mi w ręce artykuł z marca tego roku, warto poczytać, jakie to obietnice
                              składano członkom kolonii I i II. Rok temu UOKiK nałożył karę na dom 2000 za
                              podawanie nieprawdziwych informacji
                              www.me-mieszkania.pl/kontroler.php?action=cmpage&start=show&nodeid=PRS_elementy_prn&id=870&mode=prn

Z końcem roku pozostaje życzyć kluczy na koniec 2005 (tak szczerze)

• Gość: ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.04, 13:45
                    Witam,

chętnie dowiem się czegoś więcej o DOM2000. Przymierzam się do Koloni III na
                    KEN. Pomóżcie proszę podjąć właściwą decyzję. Pozdrawiam,
                    Anula
                    • Gość: QQRYQ Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl 05.12.04, 19:10
                      ania radze ci sie dobrze zastanowic . wiem ze budowanie w tbs moze ci sie
                      wydawac tansze ale sa pewne obostrzenia , mieszkanie do konca nie nalezy do
                      ciebie a i czynsz jest wyzszy niz w pozostalych spoldzielniach budujacych na
                      normalnych zasadach. ja tez zastanawialem sie nad ta inwestycja. porownywalem
                      spoldzielnie budujace na ursynowie. w spoldzielni dom2000 dowiadywalem sie duzo
                      wczesniej niz w spoldzielni merkury do ktorej sie w koncu zapisalem. jak widac
                      merkury moze juz sie pochwalic duzym zaawansowaniem prac mimo pozniejszego
                      naboru lokatorow do inwestycji. przy wyborze spoldzielni trzeba zwrocic uwage
                      co do tej pory wybudowala i czy nie bylo jakis opoznien a najlepiej porozmawiac
                      z lokatorami wybudowanch domow. w tej kwestii inwestycje spoldzilni dom 2000
                      wydaja sie mizerne w porownaniu z edbudem i merkury. pozdrawiam.
                      • Gość: ania Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.12.04, 21:22
                        No tak tylko trzeba jeszcze zgromadzić odp. fundusze :( albo postarać się o
                        zdolnosć kredytową :((( A co do Merkurego - nie byłabym taka pewna - chłopaki
                        pracują nawet w b d mrozy widac ze im sie spieszy ale czy nie bedzie to mialo
                        wplywu najakosc wykonania??? wiem bo ogladam ich codziennie ze swojego
                        balkonku - na razie wynajmowanego mieszkania :)
                        Ania
                        • Gość: garcio Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: 217.153.90.* 13.12.04, 14:59
                          Byłem w środę na spotkaniu Rady Nadzorczej. Bardzo niemiłe towarzystwo. Zamiast
                          zająć się zastrzeżeniami, które mieliśmy do zarządu, wysuwali pod naszym
                          adresem bzdurne oskarżenia.
                          • yoasia5 Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN 10.01.05, 00:50
                            witajcie

proszę o kontakt na adres yoasia5@gazeta.pl, wpadłam w pułapkę, podpisałam
                            umowę, wpłaciłam cały wkład i widzę , że z obiecanego własnościowego nici, chcę
                            się wycofać ale jak to zrobić?? umowa nie przewiduje zbyt dużych mozliwości,
                            niestety. Dziękuję za pomoc. Wybieram się do nich w tym tygodniu (11.01.2005)
                            przedtem chciałabym jednak z kimś porozmawiać.
                            asia
                            • Gość: kbo Re: DOM 2000 BRZEZINY POWSTANIE GRUPY POSZKODOWAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 10:00
                              Czytając posty dotyczce Domu 2000 nie mogę powstrzymać myśli, że mądry Polak po
                              szkodzie. Temat tej spółdzielni pojawia się na forach od paru lat. Zamiast
                              czytać i pytać, podpisujecie umowy, a potem tylko łzy i kolejne wydatki na
                              prawników.
                              Sam nie jestem bez winy, równiez powierzyłem budowę swego domu w Choszczówce p.
                              Stachowiakowi jeszcze w 1998 r. Spółdzielnia pieniądze wzięła, ale prac, do
                              wykonania których się zobowiązała, nie wykonała do dnia dzisiejszego. Teraz
                              spotykamy się w sądzie.
                              Kłócicie się czy to jest TBS czy nie. Status prawny mieszkania zawsze jest
                              funkcją pieniędzy przeznaczonych na jego zakup. Jeżeli ktoś ich nie ma, kupi
                              takie mieszkanie, które nigdy nie będzie jego własnością. Co więcej, szczęśliwy,
                              że udaje mu się znaleźć tanie lokum, podpisuje umowę nie czytając jej ani statutu.
                              Sedno problemu leży gdzie indziej: Dom 2000 żyje z tego, że oszukuje, mataczy,
                              kombinuje, itd. W czasach, gdy próbowałem jeszcze rozwiązac swój problem
                              kontaktując się bezposrednio ze spółdzielnią usłyszałem od pracownika, że prezes
                              przychodzi rano do pracy i zajmuje się jedynie kłoptliwymi członkami do których
                              pisze pisma, których zadaniem jest zaciemnić jeszcze bardziej wzajemne stosunki
                              na lini spółdzielnia - członek. Tak schodzi mu dzień. Budowanie jest czymś
                              dodatkowym, co robi się, jak czas pozwoli. Zważcie, że w tej instytucji nie ma
                              innego człowieka władnego podjąć jakąkolwiek decyzję. Czyli jedyna sprawcza
                              osoba najpierw musi się uporać z kłopotami powodowanymi przez członków, a
                              dopiero potem pomyśli o ewentualnym budowaniu. Myślę, że to się nie zmieniło, a
                              Wy widziecie coraz ciemniejszą ciemność. Dlaczego? Bo nie czytacie archiwalnych
                              tekstów i nie pytacie.
                              Tych, co nawiedził chory pomysł zostania członkiem Spółdzielni Dom 2000,
                              namawiam do WCZEŚNIEJSZEGO przestudiowania statutu i umowy, najlepiej z
                              prawnikiem. Jeśli im nie przejdzie, zapraszam na oględziny i rozmowy do
                              Choszczówki na Polnych Kwiatów.
                              Pozdrawiam wszystkich spragnionych swoich własnych czterech kątów.
                              • qqryq77 do KBO 11.01.05, 12:18
                                czasami tak nie jest jak piszesz zeby czytac archiwalne watki. dobry przyklad
                                jest ze spoldzielnia DZIESIATKA . czytam ich archiwalne wypowiedzi dodam ze
                                blok mialbyc oddany miedzy 2002-2003. do tej pory sie oczywiscie jeszcze
                                buduje. naokolo powstalo juz kilka nowych domow do ktorych wprowadzili sie juz
                                ludzie. a na archiwalnym forum z maja 2004 niedoszli mieszkancy tego bloku
                                gania tych co ostrzegaja innych przed wkopaniem sie w to bagno. jeszcze wtedy
                                pisali za juz napewno za gora dwa miesiace wprowadza sie do swoich mieszkan i
                                czuja sie swietnie wiedzac ze beda mieli sasiadow z ktorymi wspolnie przeszli
                                przez trudne chwile. tylko mnie to zastanawia czy wplacajac 200 tys srednio na
                                mieszkanie myslimy o traceniu czasu na uzeranie sie pozniej ze spoldzielnia?
                                osobiscie buduje w innej spoldzielni na ursynowie ktora wczesniej sprawdzilem ,
                                zobaczylem ile blokow i w jakim stanie i terminie oddawali. z obecna budowa tez
                                nie maja zadnych problemow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka