Dodaj do ulubionych

POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA

IP: 212.75.114.* 15.10.04, 11:10
Od dłuższego czasu rozglądam się za mieszkaniem w Warszawie, przy czym
interesują mnie tylko oferty developerów - nie chcę mieszkać w starym
budownictwie. Nie znam się na prawie, ale z opowiadań znajomych wynika, że
developerzy bardzo często chcą "okantować" nabywcę konstruując umowy w sposób
wybitnie niekorzystny dla nabywców poprzez zabezpieczenie tylko i wyłacznie
interesów developera (pokazywali umowę BARC-u i Na Skraju Miasta). Pytałem w
Kancelarii Adwokackiej w Śródmieściu - za sprawdzenie Umowy i poradę adwokat
bierze około 1000 zł. Wpradzie wobec ceny mieszkania to niezbyt wiele, ale
może znacie kogoś kto zrobi to taniej i w sposób nie mniej kompetentny.

Pozdrawiam i dziękuję
Mariusz

mariusz225@go2.pl
Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 195.116.118.* 15.10.04, 11:17
      Myśle ze możesz za darmo skorzystać z pomocy Radcy Prawnego albo przy urzedzie Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta np. w Warszawie przy ul. Gorskiego, albo u siebie w starostwie powiatowym też porozmawiać z radcą prawnym.
      Te usługi powinny darmowe bo ich ustawowym obowiązkiem jest reprezentowanie praw konsumenta.
      Ale musisz sam to zweryfikować. Ja korzystałam z ich pomocy, ale już po podpisaniu umowy z developerem, wiec nie wiem jak jest przed jej podpisaniem. Możesz spróbować.
      • Gość: Mariusz Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 11:40
        Dzięki wielkie za podpowiedź dotyczącą skonsultowania treści Umowy z Radcą
        Prawnym albo Rzecznikiem Konsumentów. spróbuję "zaatakować" ich po weekendzie,
        ale nie weim czy wiem czy będą skorzy do pomocy. W każdym razie spróbuję i
        jeszcze raz wielkie dzięki. Mariusz
        • Gość: marry Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 09.11.04, 09:07
          no i jak z tym rzecznikiem konsumentow?
          • Gość: ula Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 22.11.04, 10:41
            no wlasnie?
    • Gość: Anka Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 12:07
      Ja też byłam u mecenasa przed podpisaniem umowy z developerem i polecam,
      ponieważ lepiej najpierw odżałować na adwokata kilkaset złotych niż potem mieć
      problemy z developerem - no chyba, że ktoś lubi jak mu skacze adrenalina :).
      Dziwi mnie, że ludzie kupują mieszkania za kilkaset tysięcy bez zastanowienia i
      porady, a nad samochodem za kilka tysięcy myślą przez cały tydzień i angażują
      gromadę mechaników.

W razie czego służę kontaktem z tym prawnikiem.
      • Gość: maciek Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 12:18
        Możesz powiedzieć ile policzył sobie ten mecenas za zaopiniowanie Umowy
        developerskiej?- chyba, że to tajemnica handlowa? Ja zapłaciłem 450 zł i było w
        ciągu jednego dnia, a potem "zatańczyłem" z Jegomościem w Biurze Sprzedaży
        mieszkań!
        • Gość: leszekm Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 12:20
          Witam (maciek)

A mozesz powiedzieć gdzie zasięgałeś opinii o tej umowie?
          Bo cena jest dość konkurencyjna.
    • Gość: Kris Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 13:58
      Radze dobrze się zastanowic, zanim podpiszesz cokolwiek. develeporzy czesto
      naciskaja, np. ze jak nie podpiszesz ty, to jest jeszcze kilku chetnych na ten
      lokal, wykorzystujac powszechnie znane techniki sprzedazy.
      Przejrzyj dokładnie to forum, bo jest tu kilka kontaktów z prawnikeim - ja to
      przerabiałem jakiś czas temu.
      UWAGA: NIE MA UMÓW KTÓRE SĄ KORZYSTNE DLA KLIENTA!!!!

Pozdrawiam

• jagasz Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 15.10.04, 14:01
        Ania., proszęo kontakt do prawnika, z którego usług korzystałaś.

aga
        • Gość: mi Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.10.04, 14:05
          No właśnie, ktoś z was napisał o umowie developera "Na skraju miasta", mam tę
          umowę przed oczami, ona w ogóle nie trzyma się żadnej "kupy", od początku jest
          do niczego, ale najgorsze w tym wszystkim jest to, że ja jestem zainteresowana
          ich inwestycją;)
          Nie jestem praktykiem w tej dziedzinie, ale po przejrzeniu ich umowy gołym
          okiem widać, że nie ma ona podstawowych reguł umów. Kto to pisał????
          I tu wcale nie trzeba byćprawnikiem aby to dostrzec. Tak czy inaczej pomoc
          prawnika w tym względzie jest niezbędna.

aga
          • Gość: marta Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 14:24
            Jeżeli jest prawdą co wypisują na tym forum o "Na Skraju Miasta" to lepiej daj
            sobie spokój z tą inwestycją i tym developerem, bo to jeden wielki przekręt. No
            chyba, że zatrudnisz sobie brygadę prawników - jak na amerykańskim filmie.
            • Gość: mi Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.10.04, 15:06
              Podobne rzeczy piszą o JWC, a mimo to mieszkań na Bemowie brak!
              Mało tego ich opóźnienie oddania mieszkań Ogrody Bema to już 6 miesięcy.

aga
        • Gość: tytu Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 09.11.04, 14:47
          grt
        • Gość: tommy Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 25.11.04, 09:18
          Ja także
          sharson@wp.pl
          • Gość: slawek Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 03.01.05, 15:34
            ja również poproszę
    • Gość: bogusia Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.10.04, 15:10
      Mój znajomy jest adwokatem obsługującym developerów i śmieje się z naiwności
      ludzi, którzy podpisują umowy mieszkaniowe bez dokładnego ich przeczytania -
      tylko na podstawie opowieści pani z Biura Sprzedaży i makiety osiedla i folderu
      reklamowego ze zdjęciem uroczej rodzinki.
    • Gość: janusz Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 18.10.04, 09:33
      Ja również jestem zainteresowany doradztwem prawnym dot. umowy na zakup
      mieszkania. Jeżeli ktoś ma namiary na kogoś kto za niewielkie pieniądze mógłby
      coś doradzić będę zobowiązany.
    • Gość: anetka12 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 18.10.04, 09:49
      Jezeli poszukujecie profesjonalnej i niezbyt kosztownej pomocy prawnej odnośnie
      umów mieszkaniowych, skontaktujcie się na mail: moje_mieszkanie@go2.pl.

Ja płaciłam 300 zł i opinię 10 stron (!) miałam na następny dzień.

• smaja Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 18.10.04, 15:08
        Witaj, a mogłabyś napisać ile z tych 10 stron udało Ci się wnieść do umowy
        podpisanej w rzeczywistości z deweloperem.

Wydaje mi się, że to jest już odrebne zagadnienie. Jest wielu deweloperów,
        którzy nie bardzo się kwapią do zmian zapisów umowy.

Pozdrawiam Asia
        • Gość: anetka 12 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 18.10.04, 15:20
          Z negocjowaniem z developerem to ciężka sprawa, ale przynajmniej miałam
          swiadomość zagrożeń jakie stwarzała ta umowa (kary umowne, terminy, rekojmia,
          wyłączenie prawa potrącenia, odsetki, na co potrzeba zgody Banku). Część
          zapisów umowy kazałam kategorycznie wykreślić
    • zuzz1 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 18.10.04, 11:45
      Prawnicy udzielą pomocy prawnej przy zakupie mieszkań, zarówno na rynku
      pierwotnym, jak i wtórnym. Pomagamy w zakresie: sporządzania umów,
      negocjowania treść umów z deweloperem, kompletowania i składania dokumentacji
      kredytowej oraz w innych sprawach natury prawnej. Napisz:
      prawnicy@poczta.onet.pl
    • Gość: jarek Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 19.10.04, 11:37
      Odpowiedź dla Mariusz:

Myślę, ze mółbym ci pomóc w zakresie umowy mieszkaniowej z developerem,
      ponieważ zajmuję się tym na codzień.

Pozdrawiam
      hakon@wp.pl
    • Gość: wegi Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 19.10.04, 15:09
      Proszę o informację nt. kosztów doradztwa prawnika przy zakupieniu mieszkania.
    • Gość: dominika Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 20.10.04, 09:24
      Szukam prawnika, który mółby doradzić mi przed kupnem mieskzania.
      Pozdrawiam

sharson@wp.pl

• Gość: gytu Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 20.10.04, 15:51
      o
    • Gość: Klinika Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 21.10.04, 10:08
      Spróbuj w Klinice Prawa na Wydziale Prawa i Administracji Uniwerku
      Warszawskiego - jeżeli jestes biedny :).
    • Gość: kiki Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 21.10.04, 14:24
      jezxeli znacie taniuego prawnika dajcie znac, chodzi o umowę przyrzeczenia w
      wilanowie
      • Gość: meggy Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 22.10.04, 15:43
        ja również szukam prawnika do umjowy developerskiej.

Pozdrawiam
        • zuzz1 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 22.10.04, 15:53
          Prawnicy udzielą pomocy prawnej przy zakupie mieszkań, zarówno na rynku
          pierwotnym, jak i wtórnym. Pomagamy w zakresie: sporządzania umów,
          negocjowania treść umów z deweloperem, kompletowania i składania dokumentacji
          kredytowej oraz w innych sprawach natury prawnej. Napisz:
          prawnicy@poczta.onet.pl
          • Gość: barc Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 03.11.04, 09:26
            barc.com.pl
    • Gość: andrew Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 22.10.04, 17:08
      Jezeli szukasz porady prawnej w sprawach związanych z zakupem mieszkaniem,
      skontaktuj się na maila: moje_mieszkanie@go2.pl. Niedroga opinia o umowie
    • Gość: susan Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 25.10.04, 17:00
      jan również proszę o jakiś kontakt z prawnikiem
      • zuzz1 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 26.10.04, 09:41
        Witam,
        jestem prawnikiem, proszę o kontakt tel.: 606213712 lub na maila :
        prawnicy@poczta.onet.pl

• Gość: wendy Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 26.10.04, 12:27
          Jak długo trzeba czekać na opinię?
          • zuzz1 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 26.10.04, 12:35
            Czas oczekiwania na opinię prawną to 1 dzień, maksymalnie 2 dni, jeśli umowa
            jest niejasna lub krzywdząca Kupującego.
    • Gość: Maryna Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.net.autocom.pl 26.10.04, 17:40
      Moje doświadczenie podpowiada, aby nie wybierać banku, z którym developer ma
      umowę i który on poleca.
      Mój bank BPH /inny niż polecany przez d/ bardzo dokłądnie sprawdził pozwolenie
      na budowę developera i zakwestionował braki. Developer nie miał zgody na
      słuzebnośc drogi prowadzącej do osiedla. Za kilka lat moglibyśmy ladować na
      dachu bloku, bez dostepu lądem.
      Bank sprawdza takie podstawowe rzeczy w własnym interesie.
      Ponadto BPH miał czarną listę developerów i klient kupujący u takiego danego d
      nie dostałby kredytu.

Banki wspólpracujące z d nie sprawdzają takich rzeczy dokładnie.
      Zmieniłam d i rozglądam się gdzie indziej. Cieszę że, ze bph tak dokładnie
      zbadał sytuację.Lepszy upierdliwy bank niż mający układy z d.
      Notariusza też sobie wybiorę sama. Strzeżonego Pan Bóg strzeże.
      • Gość: Jarek Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 27.10.04, 10:28
        Zgadzam się z Maryną. Developerzy często mają układ z bankiem finansującym
        inwestycję przez co banki przymykają oczy na wiele niedociągnięć, żeby tylko
        odzyskac udzielone kredytem środki. Opisana sprawa jest tego najlepszym
        dowodem. Poza tym developerzy zmuszają do zawierania umów o konkretnego
        notariusza, który nie zgadza się na obniżanie taksy. Pozdrawiam

Jarek
        • Gość: susan Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 27.10.04, 10:31
          chciałam kupić mieszkanie w BARCU. Ich umowa jest chyba nie do przyjęcia, a
          nawet nie konsultowałam jej z prawnikiem. Proszę o namiary do prawnika.
          susan
          • zuzz1 Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 27.10.04, 10:40
            Witam,
            jestem prawnikiem, proszę o kontakt tel.: 606213712 lub na maila :
            prawnicy@poczta.onet.pl
            • Gość: meggy Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 27.10.04, 12:49
              jeżeli szukasz porady prawnej dobrego prawnika w sprawie nabycia mieszkania
              podaje maila moje_mieszkanie@go2.pl
              • Gość: Pytalski A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: *.crowley.pl 27.10.04, 13:02
                Witam,

dlaczego, to Wy właśnie jesteście w stanie godnie mnie reprezentować w walce z
                Developerem?

Pzdr,
                N
                • Gość: Arek Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: *.menis.gov.pl / *.menis.gov.pl 27.10.04, 13:32
                  Z zaciekawieniem przyglądam się toczącej się dyskusji na tym wątku, jak i na
                  wątku "prawnicy".
                  Zupełnie nie rozumiem wypowiedzi w stylu"Dlaczego to właśnie wy..."
                  Jakiś czas tenu zgłosiłem się do jednej z reklamujących się osób z prośbą o
                  przejrzenie umowy, którą w zasadzie zdecydowany byłem podpisać. Na pierwszy
                  rzut oka nic nie zauważyłem, ale po spotkaniu z prawnikiem (trwało dwie
                  godziny) włos mi się na głowie zjeżył.Okazałao się, że umowa ma więcej pułapek
                  dla klienta niż samych paragrafów. Powiadomiony o wątpliwościach otrzymałem
                  pismo z podziałem uwag na te, które nalezy bezwzgędnie negocjować (czytaj: nic
                  nie podpisuj póki Developer ich nie przyjmie)i te mniej istotne, ale warte
                  rozmowy. Przygotowany poszedłem na spotkanie z Prezesem firmy dev. Po przyjęciu
                  kilku moich uwag i upływie 10 min. Prezes strasznie się spiął i jakoś nie był
                  już skory do ustępstw. Umowy ostatecznie nie podpisałem i śpię spokojnie. Kilka
                  dni później podpisałem nową umowę z bardziej "rzeczową" Firmą. Nauczony
                  doświadczeniem znów poszedłem do "zaprzyjaźnionego prawnika" po poradę. Jego
                  opinia tylko utwierdziła mnie w przekonaniu co do słuszności decyzji. Po czasie
                  dowiedziałem się, że żaden bank nie chciałby mi udzielić kredytu na pierwszą
                  nieruchomość. Wydaje mi się, że warto porozmawiać z kimś kompetentnym i
                  poświęcić "parę groszy". Ja zapłaciłem cenę śmiesznie niską!!! Do
                  tego "prawnik" umowę sam ode mnie odebrał i sam przyjechał wszystko omówić. Nie
                  chcę tu mówić o konkretnych osobach, bo nie o reklamę tu chodzi. Szczegóły mogę
                  zdradzić po podaniu maila. Jeszcze jedno, konsultacja przy drugiej umowe była
                  gratis. Tak więc zupełnie nie rozumiem dlaczego są ludzie, którzy wylewają tyle
                  jadu na tych, którzy profesjonalnie dbają o nasz spokojny sen i bezpieczeństwo
                  transakcji. Dlaczego są głupie pytanie w stylu, "kto Wy?" Zapytany o opinię o
                  umowię developerskiej "na mieście" zaproponowano mi 1000 zł. i mogę sobie
                  przyjść za tydzień po odbiór, czująć się generalnie jak intruz na czyimś
                  terenie - zrezygnowałem. Skonsultowałem się z "takim właśnie WY" za ułamek tej
                  ceny i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli więc ktoś nie szuka pomocy niech
                  odpuści sobie głupie komentarze.
                  • Gość: Jarek Arek - gratuluję rozsądku. IP: 212.75.114.* 27.10.04, 13:50
                    Arek gratuluje treści posta i zdrowego rozsądku. W Polsce jest niestety tak, że
                    każdy zna sie sam najlepiej na wszystkim: na sporcie, na medycynie, na
                    naprawianiu samochodów i na prawie. Kiedy jednak okazuje się, że
                    developer "zwinął się" z inwestycją to zaczyna sie lament. Ludzie "wyrzucają"
                    300.000 PLN na wirtualne mieszkanie, a żałują kilkaset złotych na
                    profesjonalną, fakturowaną pomoc prawną.
                    • konrad.boryczko Re: Arek - gratuluję rozsądku. 27.10.04, 14:31
                      Oczywiscie na "profesjonalna i fakturowana" pomoc pieniedzy nie szkoda.
                      Z tym, ze "oni" nie pracuja zapewne w zadna kancelaria prawna, ani nie sa
                      adwokatami/radcami. Iczaczej napisaliby to wprost.
                      Zatem jak mozna miec gwarancje, ze po wykonaniu telefonu na taktaka i wydaniu
                      200 zl dostaniesz cokolwiek wartosciowego?
                      Ale to juz nie moj problem. A watpliwosci mozna miec zawsze (szczegolnie jak
                      ponoc prawnik uzywa sformulowania "zapis projektu umowy").
                      Pzdr, bez urazy kogokolwiek.
                      • michalfront Re: Arek - gratuluję rozsądku. 03.11.04, 09:43
                        jest bardzo, bardzo wielu naprawdę znających się na rzeczy prawników, którzy
                        tylko przez brak znajomości nie dostali się na aplikację i nie mają teraz
                        uprawnień radcy prawnego. Ale wiedzę mają czestokroć wyższą
                        niż "licencjonowani" radcy, którzy najczęściej mają klientów gdzieś, a
                        zdzierają okrutnie.
                        Na szczęście rynek prawniczy powoli się otwiera (duże opory mocno
                        zagrożonej "palestry", która nagle może zostac bez pracy) i jest coraz więcej
                        możliwości uzyskania profesjonalnej porady za przystępną cenę.
                        Polecam kosultowanie wszelkich kosztownych umów (a umów zakupu mieszkania w
                        szczególności) z prawnikami - nawet takimi bez aplikacji.
                        Pozdrawiam
                        • konrad.boryczko Panie michalfront 03.11.04, 12:38
                          Co wcale nie zmienia faktu, ze zamieszczanie tresci reklamowych na forum jest zabronione. Gdyby to forum mialo admina, to wszystkie te posty zostalyby wyciete. A tak sprzatane sa sporadycznie i wybiorczo.
                          BTW mi one nie przeszkadzaja, tylko smiesza.
                          Pzdr.
                  • giustinaw1 Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? 28.10.04, 15:34
                    Witam,
                    czy zechcialby mi Pan dac namiary na wspomnianego prawnika na moj adres e-mail:
                    giustinaw@op.pl?
                    Z gory dzieuje i pozdrawiam,
                  • Gość: Agnieszka Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.11.04, 13:53
                    Panie Arku!
                    Bardzo prosze takze o kontakt do wspomnianego przez Pana prawnika. Mam problem
                    jeszcze większy - chciala bym nabyc prawa do umowy deweloperskiej na drodze
                    cesji. Tu bez zyczliwego doradcy sie na pewno nie odbedzie.
                    Z gory dziekuje,
                    Z powazaniem
                    Agnieszka
                    zebra@chem.uw.edu.pl
                  • Gość: Anka Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: 213.17.181.* 12.11.04, 19:53
                    OBY WIĘCEJ TAKICH WYPOWIEDZI!!!
                    • Gość: Anka Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: 213.17.181.* 12.11.04, 19:55
                      MAŁA POMYŁKA, CHCIAŁAM ODPOWIEDZIEĆ NA LIST ARKA:)
                  • Gość: Piotr Re: A Dlaczego mam Wybrac WAS Prwaników? IP: 195.85.249.* 16.11.04, 15:27
                    Prośba o namiary na ppryf@poczta.onet.pl
                    Z góry dzięki!!!
                    Piotr
            • Gość: LeszekM Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.11.04, 21:02
              Bardzo polecam usługi tego Pana - szybko solidnie a i cena jest akrakcyjna.
              Opinię o umowie dostałem już na drugi dzień a koszt tylko 200zł.
              Pan jest naprawdę solidny, rzetelny i zna sie na tym co robi.

Naprawdę polecam wszystkim którzy chą opiniować umowy z developerami.

Pozdrawiam
              Leszek
              • Gość: arek Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 19.01.05, 15:37
                zgadza się
                • konrad.boryczko Ciekawe OT 19.01.05, 15:54
                  Po co sztucznie reanimujesz watek, w ktorym sam sie reklamujesz? Tym bardziej,
                  ze wiesz, ze jest to na forum zabronione?
            • Gość: hytyt Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 10.11.04, 11:33
              chyt
    • Gość: Maryna Rzućcie okiem na taką umowę IP: *.net.autocom.pl 27.10.04, 19:38
      <http://www.osiedleeuropejskie.pl/>

Potem: jak kupić / umowa przedwstępna.

Niektóre z porad stąd
      <http://dom.gazeta.pl/dom/1,50836,1542624.html>

nie są uwzględnione

• Gość: barc Re: Rzućcie okiem na taką umowę IP: 212.75.114.* 28.10.04, 14:57
        barc.com.pl
        • Gość: asia115 Re: Pomoc prawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 21:13
          Jestem prawnikiem, aplikantem i jednocześnie od 4 lat wykonuję zawód
          pośrednika. Raz na jakiś czas " wpada" ktoś z umową deweloperską do
          zaopiniowania. Moje wrażenia z 3 ostatnich rozmów są takie: (skrót)
          1. Ja: ta umowa jest niekorzystna
          Klient: Pani chce mnie odwieżć od najlepszego interesu mojego zycia. Poszedł
          i podpisał umowę z d. W zeszłym tyg. wszczęto postępowanie upadłościowe, a on
          wpłacił 70 tys.

2. Ja: Pomijając aspekty prawne, inwestycja będzie prowadzona zimą / od 20
          października/. Deweloper nie wspomina o dodaniu specjalnych komponentów do ław
          fundamentowych. Mogą być problemy, bo rękojmia jest na 3 lata, a takie rzeczy
          wychodzą póxniej.
          Klient: A kiedy ma budować ? Czepia się Pani. Wyszedł. Podpisał. D. wylewa
          przy -2, bo robi to nawet w nocy, bo ma termin.
          3. Ja: Umowa jest ok. Tyle, że "słyszałam" że ten deweloper ma spore kłopoty bo
          przeinwestował i może nie wytrzymać kolejnej tak duzej inwestycji. W przypadku
          plajty przed wyodrębnieniem wlasności lokali jest Pan tzw. "Siódma grupa
          wierzycielska" czyli będą trudności z odzyskaniem pieniędzy
          Klient : Ale mi sie podoba lokalizacja. Wyszedł. Podpisał. Zobaczymy co
          będzie dalej. Odbiór mieszkania ma na kwiecień 2006.

Rozumiem, każdy ma swoje racje i to on podejmuje decyzję. Ale w rozmowach
          odnosze wrazenie, że bez względu co powiem o umowie oni i tak juz dawno decyzje
          podjęli. Wolny kraj
          • Gość: marta Re: Pomoc prawna IP: 212.75.114.* 02.11.04, 10:01
            Twoje doświadczenia nie są odosobnione. Zupełnie podzielam Twój pogląd. Ludzie
            zachowują się "jeleniowato"
            • Gość: Jacek Re: Pomoc prawna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 18:03
              Podzielam Pani zdanie, ja zapłaciłem za opinie o projekcie umowy kilkaset
              złotych i przynajmniej wiem co podpisałem i dziś śpię spokojnie.
          • michalfront Re: Pomoc prawna 03.11.04, 09:50
            czy można prosić o jakieś namiary do Pani?
            wkrótce kupuję mieszkanie i chętnie zwrócę się o poradę - jako osoba bardzo
            skrupulatna z pewnością nie zlekceważę uwag kogoś doświadczonego :)
            • zuzz1 Re: Pomoc prawna 03.11.04, 12:06
              Jestem prawnikiem, chętnie udzielę Panu pomocy prawnej przy zakupie mieszkania.
              Pomagam w zakresie: sporządzania umów, negocjowania treść umów z deweloperem,
              kompletowania i składania dokumentacji kredytowej oraz w innych sprawach natury
              prawnej. Po zaopiniowaniu przesłanej przez Pana umowy, umówimy się na
              spotkanie, na którym szczegółowo omówię jej treść oraz zaproponuję korzystne
              dla klienta zmiany. Termin realizacji zlecenia to 1 lub 2 dni. Proszę o kontakt
              na maila: prawnicy@poczta.onet.pl lub telefonicznie 606 213 712
            • Gość: Jarek Re: Pomoc prawna IP: 212.75.114.* 03.11.04, 12:16
              Jeżeli poszukuje Pan porady prawnej odnośnie umowy z developerem proszę o
              kontakt na adres mailowy:
              moje_mieszkanie@go2.pl

• Gość: bart Re: Pomoc prawna IP: *.cst.tpsa.pl 17.11.04, 11:53
            Witam
            Czy moge poprosic o jakis kontakt do pani na barrttek(malpa)op.pl
            z gory dziekuje
            pozdrawiam
          • Gość: wargas Re: Pomoc prawna IP: 81.210.22.* 29.11.04, 15:13
            Witam,

poproszę gorąco o namiar do Pani, jestem przed decyzją kupna mieszkania i z
            tego co widzę, jest Pani osobą kompetentną w tej dziedzinie, w związku z czym
            pragnę zasięgnąć Pani opinii.
            pozdr.
            daniel
            • Gość: Jarek Re: Pomoc prawna IP: 212.75.114.* 30.11.04, 09:32
              Jezeli jest PAn zainteresowany, proszę o kontakt- służę pomocą.
              Pozdrawiam
              • Gość: wargas Re: Pomoc prawna IP: 81.210.22.* 30.11.04, 10:27
                W takim razie proszę o kontakt.
                • Gość: Jarek Re: Pomoc prawna IP: 212.75.114.* 30.11.04, 11:02
                  Kontakt do mnie:
                  507 097003
                  moje_mieszkanie@go2.pl
                  hakon@wp.pl

Pozdrawiam
          • gula30 Re: Pomoc prawna 01.02.05, 17:55
            Cześć ,
            Czy jest szansa skorzytsania z Twoich usług? Własnie zamierzam kupić dom od dev
            i mam przed sobą umowę ale szczerze mówiąc to nie jestem w stanie jej przejżeć
            choćbym chciała tak jak zrobi to ktoś z doświadczeniem , czy moge zatem prosić
            o kontakt? gulabanka@poczta.onet.pl
            Aga
      • Gość: wera Re: Rzućcie okiem na taką umowę IP: 212.75.114.* 09.12.04, 11:58
        kupiłasc tam?
    • Gość: sasiaka Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.04, 21:14
      polecam Polskie Stowarzyszenie Budowniczych Domow na ul. Foksal dokladnego
      numer nie pamietam,konsultowalam swoja umowe .Pani prawnik porownywala z innym
      umowami .bardzo fachowa i znajaca temat.Trzeba sie umowic telefon, o696 097
      967.konsulatacja kosztuje 200,dostajesz dowod wpaty jako darowizna/do odpisu na
      rzecz stowarzyszenia/ polecam
      • Gość: mary Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 15.11.04, 15:19
        moje_mieszkanie@go2.pl
    • Gość: Mariusz Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 18.11.04, 10:00
      Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Mariusz
    • Gość: r Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: 212.75.114.* 20.12.04, 14:15
      • Gość: marzena Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.chello.pl 24.01.05, 19:39
        rety.... pan Jarek brzmi całkiem profesjonalnie, tylko po co ta maskarada
        mnogoscia nickow z tego samego adresu IP?....rozczlonowanie jazni?:)
    • Gość: marzena Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.chello.pl 24.01.05, 22:49
      toć chyba cała klasa pisała z jednego komputera:)...
      • konrad.boryczko Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 25.01.05, 08:46
        A admin spi. Na m.in. moj protest usunal kiedys podobny watek, a ten trwa i
        jest bezczelnie podnoszony co jakis czas. Wstyd. Do bani z takim prawnikiem co
        olewa regulamin. Brrrrrrrrr. Zalosne.
        • Gość: Tomasz Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.budimex.com.pl 25.01.05, 16:26
          A pan Boryczko jest może "tropicielem łamiących regulamin"?

Czy może przynależy do kasty i z braku zleceń umila sobie czas wzywając admina
          do kasowania postów. Skądinąd jest to stara metoda "urodzonych prawników" -
          zamiast konkurencji z otwartą przyłbicą zdzielić gdzieś zza rogu zakazem,
          reglamentacją, ograniczeniem naboru itp.

Co do głównego wątku - zgadzam się z kilkoma przedmówcami co do tego, że nieraz
          utytułowany nie znaczy kompetentny i czasem warto pofatygować się do osoby bez
          tytułu ale z merytoryczną wiedzą na dany temat. Zajmuje się zawodowo umowami
          deweloperskimi od ponad 4 lat (ze strony dewelopera:) i potwierdzam, że osoba,
          która jest merytorycznie przygotowana i wie o co pytać może zawsze uzyskać
          pewne ustępstwa.

ps. Spotkałem jako doradców klientów wielu prawników - w tym utytułowanych i
          bez tytułu i wśród jednych i drugich zdarzają się osoby beznadziejne (wykłócają
          się o poboczne sprawy a meritum im umyka). Nie kierowałbym się tutaj tytułem
          ale doświadczeniem osoby. Natomiast przy postępowaniach sądowych doardzam
          jednak adwokatów lub radców prawnych, bowiem z reguły mają lepszą (w tym
          praktyczną) znajomość procedury.
          • Gość: marzena Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA IP: *.chello.pl 25.01.05, 23:19
            litosci, co to w ogóle za wątek, skoro z jednego komputera rozmawiają sami ze
            sobą: mariusz, mary, ula, anka, maciek, kris, marta, tytu,
            tommy,bogusia,janusz,anetka,jar ek,dominika,klinika,kiki,meggy, BARC (to chyba
            znamienne), andrew,susan i jeszcze kilkoro innych(a moze nawet wszyscy oprocz
            pana boryczko i mnie) ? co innego podać swoje namiary, jeśli o to ktoś pyta-
            nie uważam tego za duże naruszenie regulaminu forum: w końcu po to ono jest, by
            zdobywać inforacje, których potrzebujemy. Ale to juz jest inna bajka. Czy mozna
            to podciagnac pod technike sprzedazy? nikt tych informacji nie potrzebował.
            moim skromnym zdaniem ktos tu poszedł o krok za daleko. podszywajac sie pod
            rozne osoby tracimy autentycznosc. Czy nie mozna juz w zawodzie prawnika
            stosowac zasad zgodnych z etyka? Za kilka dni będę potrzebowała porady
            prawnika, dlatego zajrzalam na ten watek, ale chyba wole miec do czynienia z
            ludzmi uczciwymi... sorry, moim zdaniem duza plama...
          • konrad.boryczko Re: POMOC PRAWNA DLA NABYWCY MIESZKANIA 26.01.05, 08:43
            Hmmm. Owszem jestem prawnikiem, ale bez tytulow (naukowych czy zawodowych). Nie
            wiem tylko co to ma do rzeczy.
            Skoro jestes prawnikiem Budimeksu to z cala pewnoscia wiesz jakie to madrosci
            zawieraja mlodzi zdolni prawnicy w uwagach do projektow umow (caly czas mowa o
            umowach z konsumentem, nie na budowe mostu czy Lichenia). Wystarczy poczytac
            losowo wybrane watki na forum, zeby sobie jakis obraz wyrobic. Doskonale wiesz
            zapewne, ze jezeli zastrzezenia do projektu umowy licza kilka stron, to w 90%
            maja charakter uniwersalny. Gdyby dew. je wszystkie uwzglednil, to oznaczaloby,
            ze ma mieszkanie wybudowac przed terminem, wziac polowe ceny i jeszcze zaplacic
            kary umowne. Jesli wczesniej nie zbankrutuje, o czym prawnik z reguly juz nie
            mysli, bo po co myslec? Wystarczy szczekac.
            Taka jest wartosc standardowego prawnika zlapanego na tak taka. Tylko tyle.
            Pzdr. serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka