Dodaj do ulubionych

ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM

IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.11.04, 20:02
Deweloper zgodnie z umowa mial oddac mieszkanie do konca czerwca 2004.
Niestety sie spoznil... Odsetki za opoznienie (zgodnie z umowa) - 0,1% za
kazdy tydz opoznienia. W sierpniu pomyslalem, ze skoro mieszkanie nie jest i
tak gotowe, to niektore scianki mozna inaczej ustawic. Deweloper - nie ma
problemu, ale piszemy aneks - nowy rozklad scianek ale i inny termin oddania -
koniec wrzesnia. Ja sie zgadzam na 30.09. Ale odbior i tak mam w polowie
pazdziernika, bo nowy termin okazal sie tez nie do dotrzymania... Odsetki
karne od 30.09 do 15.10 deweloper placi, ale ja chce jeszcze te karne
odsetki, ktore mi sie nalezaly przed data podpisania aneksu. CZY MAM RACJE???
dziekuje z gory za odpowiedz!
pozdr.
Mila
Obserwuj wątek
    • Gość: mila Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.jgora.dialog.net.pl 12.12.04, 18:14
      czy nikt naprawde nie moze mi pomoc?
      • konrad.boryczko Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM 13.12.04, 08:47
        Trzebaby znac cala umowe (i aneksy). Raczej nikt Ci nie pomoze na odleglosc...
    • Gość: pepe Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.12.04, 09:30
      Przecież zgodziłaś się na nowy termin oddania.
      Obawiam się, że nie masz racji.
    • Gość: kapat76 Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.bank.bgzsa.pl / 193.108.194.* 13.12.04, 14:11
      Pepe dobrze gada.
      • Gość: Levi Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:05
        Doświadczenie uczy, że nie ma spraw przegranych.
        Rzeczywiście, trzeba znać dokładnie treść aneksu, który podpisałaś. Przepisy
        kodeksu cywilnego mówią, że przy badaniu treści oświadczenia woli należy badać
        jaki był zgodny zamiar stron, niż opierać się na jego dosłownym brzmieniu.
        Ideałem byłoby gdybyś w aneksie wprowadziła zapis, że zachowujesz roszczenia z
        tytułu niewykonania umowy w terminie. Ale i tak możesz dowodzić,że aneks miał
        dotyczyć tylko ścianek działowych i niczego więcej! Podpisanie go nie było
        równoznaczne z rezygnacją z powyższych roszczeń. Więc opóźnienie wykonania
        ścianek działowych to jedno, a zwłoka w oddaniu mieszkania to drugie. Obawiam
        się jednak, że bez Sądu się nie obędzie. To oznacza wpis (8% wartości
        przedmiotu sporu, jeżeli nie przekracza 10 tys. zł) plus ewentualne koszty
        zastępstwa procesowego. Jeśli wygrasz, deweloper Ci je zwróci (możliwe że
        dopiero po ewentualnym postęp. egzekucyjnym). Jeśli przegrasz, będziesz musiała
        ponieść swoje koszty plus zwrócić jemu.
        Pamiętaj więc, że maksyma z początku działa w dwie strony. Ale odrobina
        konsekwencji pozwala wyjść na swoje nawet przy pomocy naszego wymiaru
        sprawiedliwości.
        Powodzenia.
        • mila_jg Re: ODSETKI KARNE OD UMOWY Z DEVELOPEREM 18.12.04, 16:36
          dzieki Levi za info. przynajmniej wiem blizej ktorej strony lezy racja.
          tak tez dla pewnosci powinienem napisac i zawrzec postanowania o roszczeniach.
          niestety nie zrobilem...
          pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka