Dodaj do ulubionych

Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkach

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:09
Witam, proszę forumowiczów, którzy mieszkają w nowo wybudowanych budynkach
(róznych developerów) o informację ile płacicie czynszu/opłat za użytkowanie
mieszkania przed powstaniem wspólnoty mieszkaniowej.

U nas (Bartycka, dew. wersal podlaski) administrator wyznaczony wg. umowy
przez dewelopera zażyczył sobie 6,50 zł/m2 plus 70 zł za ochronę. Nieźle z nas
zdziera.

A jak jest u Was? proszę o info, potrzebujemy materiału porównawczego...
Obserwuj wątek
    • Gość: j0anna w Krakowie IP: 194.196.228.* 25.01.05, 12:01
      ja place 1,60 (budynek z winda, bez ochrony, wliczone ubezpieczenie budynku -
      bez ubezpieczenia bylo 1,30)
      wspolnota mieszkaniowa juz jest ale przez najblizsze dwa lata zarzadca bedzie
      deweloper
      w koszty oplaty administracyjnej wchodzi sprzatanie, ogrzewanie i oswietlenie
      czesci wspolnych, drobne naprawy

• Gość: Humboldt Warszawa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.05, 14:36
        Przepraszam, chodzi mi o Warszawę.
        ale dziękuję za odpowiedź - widać może być taniej
        • michalfront Re: Warszawa 25.01.05, 14:46
          Ja mam (wkrótce będe miał) na Bemowie 6 PLN/m2
          Z tego co się orientowałem to 6,50 PLN o którym piszesz, to nie jest jakaś
          strasznie wygórowana cena. W nowobudowanych blokach czynsz zwykle waha się
          pmiędzy 6 a 8 PLN + opłaty licznikowe i ew. ochrona.
          Dla porównania obecnie mieszkam w 15 piętrowym bloku z wielkiej płyty, bez
          jakichkolwiek udogodnień, które oferują nowe, strzeżone osiedla, i płacę prawie
          8 PLN/m2...
          No i jak założycie wspólnotę, to cena na pewno spadnie (zwłasza te 70 PLN za
          ochronę to bardzo dużo)
          Pozdrawiam
    • Gość: qwerty5 Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: *.waw.prince.pl / 212.160.146.* 25.01.05, 15:23
      Po zawiazaniu Wspolnoty zmiencie administratora.
      W W-wie stawki ksztaltuja sie na poziomie 0,90-1,50 zl
      plus koszty utrzymania czesci wspolnych nieruchomosci.
      Wiecej informacji zdobedziesz na: www.wm.info.pl

PS.
      O tak wysokim czynszu jeszcze nie slyszalem.
    • Gość: Mat Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: 5.6R* / *.nokia.com 25.01.05, 16:56
      To nie jest drogo, oczywiście jeśli taka kwota wychodzi po policzeniu
      wszystkich kosztów (woda, gaz, prąd itp). Bo jeśli tyle chcą za samą
      administrację to to jest oczywiście jakaś granda.

Ja za 95 metrowe mieszkanie płacę średnio 700-750 zł więc pod 8zł z metra. I
      nie bardzo jest już na czym przyoszczędzić, tyle kosztuje utrzymanie tego
      budynku po prostu.
      • Gość: Humboldt Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 14:04
        Dzięki za posty. Ceny są zróżnicowane - są też tacy, którzy płacą 5 zł/m2 i to z
        ochroną...
        • Gość: Nowa-A0 Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: 80.51.198.* 26.01.05, 16:37
          Szczęśliwce,
          mam mowe mieszkanie w SBM Augustówka czynsz wynosi 10.42 zł/m2 + gaz+ prąd
          Tak ze w sumie płacimy 700 - 800 zł za m-c za mieszkanie 40 mietrowe.
          • Gość: q Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: 217.153.88.* 27.01.05, 11:49
            Utrzymanie Prezesów Spółdzielni Mieszkaniowych niestety kosztuje ...

W moim przypadku czynsz wynosi ok. 3 zł/m2, ale... do tego dochodzi koszt
            szamba 60 PLN/os (nie ma kanalizy) i ochrony 130 PLN lokal plus zaliczki na
            wodę.

Razem za mieszkanie 60m2 i 2 osoby wychodzi 600 PLN. (z zaliczkami na media).

Czynsz jak na Warszawę - normalny. Mam na myśli oczywiście nowe osiedla
            chronione.

• Gość: retro Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 13:52
              Na Wilanowie budynek budowany przez Robyg. Tam placa 3 zl za mkw, wszystko
              wliczone
              • Gość: Humboldt Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.05, 17:17
                Dzięki za info, czekam na więcej, sami zobaczcie jakie są rozpiętości, a ktoś
                nieźle nas kasuje...
    • Gość: Marzenka Re: Wysokość czynszu/opłat adm. w nowych budynkac IP: 195.117.230.* 28.01.05, 08:32
      U mnie, osiedle Teklinek, wychodzi jakieś 6,05 złotego, w tym już jest ochrona,
      plus prąd.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka