Dodaj do ulubionych

NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!!

07.02.05, 10:47
Drodzy Mieszkańcy lub przyszli Mieszkańcy Bemowa,

Zapraszamy serdecznie na spotkania informacyjne o nowej obwodnicy z udziałem
urzędników ratusza, Bemowa i specjalistów z generalnej dyrekcji dróg:
• 7 lutego, godz. 17 - w szkole przy Oławskiej na Bemowie,
• 10 lutego, godz. 17 - w szkole przy Górczewskiej 201 na Górcach

Tylko wspólne stanowisko może coś zmienić. Stanowcze NIE dla trasy przez
BEMOWO. Przyjdźcie, jeśli chcecie, aby wasze dzieci mogły spokojnie dostać
się do szkół (znajdujących się w sąsiedztwie planowanej trasy). Nie odcinajmy
centralnego Bemowa od dostepu do terenów zielonych jakimi są Forty Bema.

Przyjdźcie koniecznie, jeżeli ten problem leży Wam na sercu. Decyzja jest
teraz w Waszych/Naszych rękach. Niedługo może już być za późno na protesty!

Pozdrawiam,

NIE_przez_BEMOWO

PS. Wszelkie transparenty z napisami "NIE! dla trasy przez BEMOWO" mile
widziane.
Obserwuj wątek
    • Gość: bg Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 195.85.249.* 07.02.05, 10:56
      a przez co???
      • Gość: FD Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.datacomsa.pl / 194.246.106.* 07.02.05, 11:00
        przez Gdańsk :D
        • nie_przez_bemowo Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 07.02.05, 11:40
          GDDKiA ma przygotowanych kilka wariantów przebiegu trasy NS. Innym wariantem
          jest przebieg przez Blizne. I w tym wypadku ucierpiałoby kilkadziesiąt ew.
          kilkaset osób, a nie kilka tysięcy jak w przypadku przebiegu trasy przez Bemowo.

NIE_przez_BEMOWO
          • Gość: bg Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 195.85.249.* 07.02.05, 12:39
            ...było nie kupowac mieszkan i domów przy planowanej trasie.....sami jestescie
            sobie winni...
            • Gość: GOŚĆ Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 217.11.152.* 07.02.05, 15:23
              A co z mieszkańcami blokow spółdzielczych z lat 70 i 80 . Tez im napiszesz
              mądry człowieku że "bylo nie kupowac"?
              • michalfront Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 07.02.05, 15:44
                Co do osób w blokach z "wielkiej płyty" to faktycznie, oni wyboru nie mieli.
                Ale osoby które kupiły (kupują) mieszkania na Bemowie, a teraz płaczą i się
                dziwią są faktycznie same sobie winne. O trasie wiadomo było od dawna.
                Ja kupiłem mieszkanie w bezpośrednim sąsiedztwie planowanej trasy ale było to
                moim świadomym wyborem - jak nie wybudują będzie super, jak jednak wybudują -
                rozpaczać nie będę (kazdy ma swoje priorytety)...
                Oczywiście popieram każdą rozsądną inicjatywę (w szczególności tunel). Poza tym
                jakoś nie chce mi się wierzyć w szybką budowę - nie w tym kraju, nie w tych
                warunkach, nie przy tych ludziach... Samo przygotowanie terenu (działki!)
                zajmie masę czasu. Niedługo wybory, zmieni się kierownictwo GDDKiA i może ym
                razem wymyślą trasę w ogle omijającą Warszawę - kto wie???
                Moje stanowisko jest takie - jak można to protestować i działać ile się da. Ale
                jak zbudują to też tragedii nie będzie (przynajmniej dla mnie)
            • Gość: Bemowianin Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 08.02.05, 16:48
              Nigdzie nie było rzetelnej informacji, czy trasa ma powstać i gdzie. Były
              rozważania, z których nic nie wynikało. A teraz panowie z GDDKiA chcą puścić
              autostradę pod oknami tysięcy ludzi, bo trasę planowali na nieaktualnych
              mapach. w tej chwili przy planowanej trasie jest 9 nowych osiedli, w których
              mieszkają na ogół młode rodziny z małymi dziećmi!!! Łatwo jest komuś mówić, że
              sami sobie są winni, że kupili tam mieszkania. Dzieci też są winne?
          • Gość: Yaico II Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 5.2.* / *.mnii.gov.pl 07.02.05, 12:45
            Istnieje opracowanie organizacji ekologicznych ktore wskazuje ze ta trasa jest
            kompletnie zbedna z punktu widzenia rozwoju miasta i kanalizacji ruchu
            samochodowego. Inne wielkie miasta europejskie wypychaja jak moha najdalej
            inwestycje typu obwodnica i wprowadzaja ograniczenia na wprowadzanie ruchu
            samochodowego do miast. Wymuszaja inwestyfcje w szybkie koleje miejskie i
            rozwiazania typu P+R a nasza GDDKiA robi DOKLADNIE odwrotnie
            • mozdzins Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 07.02.05, 15:54
              > Istnieje opracowanie organizacji ekologicznych ktore wskazuje ze ta trasa
              jest
              > kompletnie zbedna z punktu widzenia rozwoju miasta i kanalizacji ruchu
              > samochodowego.
              Czy to "eksperci" z ministerstwa nauki ?
              Proponuję mały teścik: przejazd z Janek na Chomiczówke w czasie szczytu
              porannego. Po 1,5 h tyłek nawet największym twardzielom zmięknie.
          • mozdzins Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 07.02.05, 15:13
            Zapomniałeś o "drobnostce": wyrębie kilkukilometrowego pasa drzew w lesie o
            szerokości 40 metrów. Taki drobiażdzek.
          • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 07.02.05, 15:47
            Zapomniałeś dodać, że w przypadku wariantu trasy przez Blizne, Bemowo zostałoby
            kompletnie odcięte od Parku Leśnego, a sama trasa biegłaby środkiem Rezerwatu
            Łosiowe Błota. Mówisz, że ucierpiałoby kilkadziesiąt osób? A kompeltne
            zniszczenie przyrody, brak dostępu do terenów zielonych w miejscu zamieszkania,
            a w związku z tym brak mozliwości odpoczynku po pracy w betonowej pustyni?
            Smród spalin i setki samochodów w Kampinosie - oto co proponujesz!~ktoś już u
            tym pisał, ale dołożę się: nie trzeba było kupować mieszkania w miejscu, gdzie
            OD TRZYDZIESTU LAT TEREN BYŁ ZAREZERWOWANY POD OBWODNICĘ!

I żeby uprzedzić ewentualne ataki - Nie mówię,że podoba mi się pomysł budowania
            takiej drogi pod oknami setek tysięcy ludzi i wierzę, że gro z nich zostało po
            prostu nabite w butelkę przez lobby deweloperskie, któremu zależało na
            niedoinformowaniu klientów, co tak naprawdę kupują. Nie chcę jednak
            zabetonowania resztek ekoststemu na Bemowie, bo życie tutaj stanie się po
            prostu koszmarem. I nie nalezę do partii zielonych, ani podobnej organizacji.
            Znam jednak wszystkie proponowane warianty nowych dróg na Bemowie oraz
            lokalizację osiedli mieszkaniowych, które się aktualnie budują - poza jedną
            inwestycją wszystkie leżą w bezpośrednim sąsiedztwie proponowanych tras (lub
            maks. 400 m dalej)!!!Za cztery lata przyjemność mieszkania na tych osiedlach
            będzie raczej wątpliwa....
            • Gość: Mieszkam na Bemowi docelowy układ dróg ekspresowych w Wawie IP: 80.72.38.* 07.02.05, 16:42
              www.warszawa.gddkia.gov.pl/html/index.php?act=pod&idp=210&id=205
            • Gość: GOŚĆ Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.02.05, 23:01
              Mylisz się. Najbardziej ucierpią mieszkańcy "starych" bloków na Bemowie 4. Na
              styku S-7 i łącznika A2-AK pojawi się estakada[nie żartuję], poprostu zostaną
              zamknięci w kleszcze. Byłem dzisiaj na tym "spotkaniu informacyjnym", jeżeli
              ktoś myśli że dzięki tym trasom poprawi się jakość podróżowania po naszej
              dzielnicy jest w dużym błędzie. Na Bemowie praktycznie nie będzie mozna na nie
              wjechać, to będzie tylko tranzyt. Poza smrodem i hałasem nic z tego nie
              będziemy mieli. Plany trasy natomiast pochodzą z roku 1967 i jeżeli nikt tego
              jeszcze nie zauważył to k...a od tego czasu trochę się tu wszystko pozmieniało.
              Obok ZAREZERWOWANEGO korytarza mamy dwie duze szkoły.
              GDDKiA szykuje więcej niespodzianek np. twór pt. Nowolazurowa i inne, skutki
              takiej polityki odczujemy wkrótce już WSZYSCY
              • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 08.02.05, 14:47
                Nie czytasz uważnie tekstu. W moim poście nie było napisane, kto najbardziej
                ucierpi. Stare blokoiska świadomie pominęłam, bo nie zwróciłam uwagi na ich
                szczegółową lokalizację - po prostu szukałam mieszkania nowo budowanego i te
                lokalizacje leżały w kręgo moich zaineresowań. I uważam, że gmina (dzielnica)
                sprzedając grunt przy "trasach" spółkom deweloperskim działała na szkodę swoich
                mieszkańców. Urzędnicy są dla ludzi, a nie odwrotnie. Według mnie ratusz
                powinien dołożyć wszelkich starań, aby informacja nt. lokalizacji obwodnicy nie
                tylko była odpowiednio wcześniej dostępna (w tym przypadku od przeszło 30 lat),
                ale wręcz rozpromowana wśród potencjalnych mieszkańców (klientów spółek
                deweloperskich). Tymczasem sprzedaż przedmiotowych gruntów na dwa-trzy lata
                przed rozpoczęciem budowy obwodnicy w waunkach kompletnej ciszy informacyjnej
                na ten temat rodzi pytanie o szczerość intencji urzędników. Podczas gorączki
                przed- i pounijnej ludzie kupowali mieszkania często nie zwracając uwagi na to,
                co wyrośnie im pod oknem za jakiś czas. A dzisiaj -słusznie - mogą czuć się
                oszukani i podnoszą protest. Wolą przenieść trasę do Kampinosu i pogodzić się z
                degradacją środowiska, niż słyszeć hałas tysięcy przejeżdżających aut. Jednym
                słowem mieszkańcy stracą bez względu na wybrany wariant, a ktoś na tym zarobi...
                • espetaculos Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 08.02.05, 14:57
                  Gość portalu: Mieszkam na Bemowi napisał(a):

Podczas gorączki
                  > przed- i pounijnej ludzie kupowali mieszkania często nie zwracając uwagi na
                  to,
                  >
                  > co wyrośnie im pod oknem za jakiś czas. A dzisiaj -słusznie - mogą czuć się
                  > oszukani i podnoszą protest. Wolą przenieść trasę do Kampinosu i pogodzić się
                  z
                  >
                  > degradacją środowiska, niż słyszeć hałas tysięcy przejeżdżających aut.

Nie przesadzajmy z tą degradacją środowiska. Owszem, trasa ekspresowa ma swoje
                  negatywne oddziaływanie na środowisko. Tylko, że jest mnóstwo autostrad na
                  całym świecie prowadzących kompleksami leśnymi i jakoś tragedii nie ma. Tylko w
                  Polsce poprowadzenie trasy ekspresowej skrajem (bo nie środkiem) dużego
                  kompleksu leśnego jakim jest Puszcza Kampinoska wg niektórych zaraz spowoduje,
                  że ten las zniknie. Bzdura.
                  Poza tym człowiek i jego zdrowie to też środowisko naturalne. Zabawna ( a może
                  raczej tragikomiczna) jest ta krucjata w obronie żab i jednocześnie wpychanie
                  trasy z ruchem tranzytowym pod okna tysięcy ludzi.
                  • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 08.02.05, 23:01
                    Pewnie nie zniknie od razu, ale wcale mnie nie pociesza alternatywa drogi w
                    JEDYNYM lesie (parku) do którego mam dostęp w rozsądnym czasie, nie korzystając
                    z samochodu. I właśnie dlatego, że człowiek "to też środowisko naturalne",
                    potrzebuje innych jego elementów do życia, a nie tylko osiedlowego betonu plus
                    przysłowiowych trzech metrów trawy.
                    • espetaculos Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 09.02.05, 08:16

> Pewnie nie zniknie od razu,

Na pewno Puszcza Kampinoska nie zniknie z powodu wybudowania drogi ekspresowej
                      jej skrajem.

ale wcale mnie nie pociesza alternatywa drogi w
                      > JEDYNYM lesie (parku) do którego mam dostęp w rozsądnym czasie, nie
                      korzystając
                      > z samochodu.

Zapewniam, że ta trasa nie spowoduje likwidacji nawet jednej dziesiątej lasku
                      bemowskiego, bo pójdzie korytarzem gdzie teraz jest bocznica do Huty Lucchini.
                      A na kompleks Puszczy Kampinoskiej położony dalej na zachód nie wpłynie w
                      najmniejszym stopniu.
                      A wy, ekolodzy z Bożej łaski, zainteresujcie się raczej przestrzeganiem prawa:
                      1. przeciążone ciężarówki kopcące i nie spełniające norm emisji spalin
                      2. Samochody osobowe-wraki rejestrowane u pana zdziśka za pół litra
                      3. Tuningowani idioci montujący ryczące układy wydechowe
                      4. Totalne nie przestrzeganie ograniczeń prędkości=wzmożony ponad normy hałas.
                      Tym się zajmijcie.

I właśnie dlatego, że człowiek "to też środowisko naturalne",
                      > potrzebuje innych jego elementów do życia, a nie tylko osiedlowego betonu
                      plus
                      > przysłowiowych trzech metrów trawy.

A Ty do tego betonu gdzie mieszkają ludzie chcesz jeszcze dołożyć trasę
                      ekspresową z ruchem tranzytowym pod oknami???
                      Myśleć proszę.
                      • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 11:16
                        Ta dyskusja jest jałowa, jeśli prowadzi się ją z... "bożej łaski" deweloperem,
                        albo grupą jemu podobnych interesariuszy. Liczą się tylko świecące dolarki w
                        oczach! Przy takiej motywacji to raczej Ty nie myślisz, bo nie mieszkasz tu,
                        tylko zarabiasz. A jeśli mieszkasz, bo na przykład niedawno kupiłeś mieszkanie
                        i nagle się obudziłeś przy planowanej drodze, też przestałeś myśleć w imię
                        pieniążków, które tu zostawiłeś.

Dolarku kochany! Jeśli chodzi o ekologów - pomyliłeś się, nie jestem właściwym
                        adresatem Twoich ataków, więc znajdz sobie kogoś innego do oczerniania, kogoś,
                        kto zdecydował się na tego typu działalność. Jemu radź, co ma robić (jesli
                        oczywiście jesteś zdolny do rozsądnego myślenia w imieniu ogółu, czego Ci można
                        tylko życzyć).

Jeszcze raz przypominam, że tu - na Bemowie - po prostu mieszkam i zależy
                        mi,żeby ta dzielnica była atrakcyjna. A do takich atrakcji raczej trudno
                        zaliczyć zarówno betonowe bolokowiska, obwodnicę w ich bezpośrednim
                        sąsiedztwie, jak i w środku Parku Narodowego. I właśnie dlatego, że myślę,
                        potrafię sobie wyobrazić, jak wpłynie takie sąsiedztwo nie tylko na osiedla,
                        ale również na to, co stanowi o komforcie życia na Bemowie - na park leśny.

Budowa obwodnicy blisko osiedli sprawi tyle, że za kilka lat ludzie będą się
                        stąd masowo wyprowadzać, migrując do innych dzielnic, w poszukiwaniu spokojnej
                        okolicy, najlepiej z lasem i świeżym powietrzem (czyli tym, co Bemowo aktualnie
                        posiada, a co chcesz, żeby bezpowrotnie oddzielić od dzielnicy). Zmiana miejsca
                        zamieszkania nie będzie tak kosztowna, jak odtworzenie zniszczonego lasu wraz
                        ze wszystkimi elementami jego ekosystemu (np. ptactwem i zwierzętami) w wyniku
                        przecięcia go szeroką na kilkadziesiąt metrów trasą. I żebyś na pewno dobrze
                        mnie zrozumiał i zastanowił się, zanim stworzysz znowu jakieś irracjonalne
                        argumenty: wcale nie jestem za budową autostrady koło "Twoich" bloków, ani tym
                        bardziej w Kampinosie! Po prostu podpisuję się pod mniejszym złem. Ty
                        przynajmniej wiedziałeś (lub mogłeś wiedzieć), w co inwestujesz. To, że słabo
                        przemyślałeś swoją decyzję, to Twoja sprawa. A teraz głośno krzyczysz nad swoją
                        niedolą. Więc zakończę parafrazą Twoich słów: "Myśleć proszę WCZEŚNIEJ, a nie
                        po szkodzie".
                        • mozdzins Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 09.02.05, 11:17
                          Radzę oszczędzać energię na wywalczenie S7 w tunelu :
                          www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=57379
                          • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 12:12
                            Masz rację, pozdr
                        • espetaculos Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 09.02.05, 14:54
                          Taka dyskuasja jest rzeczywiście jałowa jeśli prowadzi się ją z osobnikiem
                          skrajnie egoistycznym i widzącym jedynie własne wygody i chęć posiadania domku
                          (pewnie wybudowanego przez LWP) blisko centrum i z laskami wokół, a ponadto
                          posługującym się wydumanymi argumentami chorej wyobraźni o jakichś interesach
                          developerskich i dolarkach.
                          Ja uważam, że są pewne standardy w cywilizowanym świcie. Jednym z nich jest
                          budowa tras ekspresowych z tranzytem poza terenem zabudowanym - obojętne czy
                          pod moim oknem, czy pod oknem kogoś innego.
                          Otóż właśnie ja jestem zdolny do racjonalnego myślenia i widzę realne
                          zagrożenia, a nie demagogiczne banialuki wymyślane w imię obrony własnych
                          egoistycznych interesów.
                          Ciekawe, że trasa wpłynie źle na Twoje otoczenie, a na otoczenie tysięcy innych
                          mieszkańców już tak źle nie wpłynie - mniejszym złem jest budowanie autostrady
                          przez gęsto zamieszkane osiedle niż skrajem lasu? To rewelacyjne - z punktu
                          widzenia nauki - twierdzenie.
                          Ja nie wnikam kto gdzie mieszka i dlaczego. Powody mogą być różne. Ty nie
                          chcesz się przeprowadzać z powodu trasy, ale zrozumieć nie możesz, że inni też
                          nie chcą. I twierdzenie, że trasa pod moim oknem - to zło, a pod czyimś oknem -
                          to mniejsze zło, jest skrajnie egoistycznym podejściem.
                          A w ogóle to ciekaw jestem w jakiej odległości od Twojego miejsca zamieszkania
                          ma przebiegać którykolwiek z wariantów S7.
                          • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 17:36
                            1. O jakich standardach wspominasz? Podaj, gdzie w "cywilozowanym świecie"
                            obecne standardy nakazują prowadzenie trasy szybkiego ruchu przez ściśle
                            chroniony rezerwat? Bo to właśnie sugrujesz i to właśnie jest chore - u Ciebie.
                            I żeby nie być gołosłownym - ostatnie doniesienia prasy wskazują, że UE NIE DA
                            PIENIĘDZY NA DROGĘ W WARIANCIE BODAJŻE IV, PONIEWAŻ DROGA TA MA PRZECHODZIĆ
                            PRZEZ KAMPINOS. Ale ty oczywiście interpretujesz standardy światowe na swoją
                            mańkę. Gratuluję przewrotności.

2. Przykro mi, że cię rozczaruję, ale nie mieszkam w domku przy lesie. Właśnie
                            sęk w tym, ze chciałam kupić mieszkanie przy Fortach Bema i z powodu trasy
                            wycofałam się. I też mi bardzo szkoda tej lokalizacji, bo dziś jest ekstra. W
                            ogóle większość nowych osiedli własnie budowanych na Bemowie jest super i
                            wydaje mi się, że gdyby nie projektowane trasy, to pod względem przyrodniczym
                            byłyby jednymi z najlepszych do zamieszkania w stolicy. Więc bardzo Cię proszę
                            skończ ze swoimi chorymi domysłami. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, staram
                            się rozsądnie wybrać miejsce do zmieszkania, biorąc pod uwagę wszystkie za i
                            przeciw, zanim podejmuję decyzję.

Hasła typu "tysiące straci" są nośne społecznie, ale kazdy myślący człowiek nie
                            zaprzestanie na tępym powtarzaniu nic nie mówiących słów, tylko je
                            przeanalizuje. Odcięcie Bemowa od lasu (co tak silnie forujesz) sprawi, że
                            STRACĄ WSZYSCY MIESZKAŃCY DZIELNICY, bo wszyscy mogą korzystać z jego
                            dobrodziejstw. A jeśli swiadomie kupujesz mieszkanie w miejscu, gdzie za chwilę
                            powstanie droga szybkiego ruchu, a potem się burzysz, że chcą ją tam zbudować,
                            to właśnie to podejście jest egoistyczne i przewrotne.
                            • Gość: AM Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:45
                              Delikatnie pisząc mijasz się z prawdą. Trasa w wariancie IV nie przebiega ani
                              przez rezerwaty ani przez Kampinos. Prowadzi w tym wariancie otuliną Kampinosu
                              i z tego, co dotychczas twierdziła jego dyrekcja nie zagraża parkowi.

PS. Nie mieszkam na Bemowie a na Mokotowie i prywatnie uważam, że trasa przez
                              dzielnice typu Bemowo, Ursynów itd. to bzdura, bez względu na narysowane przed
                              dziesiątkami lat korytarze. trzeba było budować te trasy w roku 1975, a dziś
                              znaleźć lepsze lokalizacje. Taką lepszą jest wariant IV.
                              • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 18:07
                                Prowadzi przez Park Leśny Bemowo, w bezpośrednim sąsiedztwie Rezerwatu Łosiowe
                                Błota, wzdłuż linii kolejowej prowadzącej do Huty Luccini.Ten park nie jest aż
                                tak wielki, żeby nie wpłynęło na niego wybudowanie trasy.

A co do idei budowania tras przez osiedla, zgadzam się, że jest to bzdura.
                                Problem w tym, że pas ziemi, który został na to zostawiony x lat temu, został w
                                ciągu ostatnich dwóch lat zabudowany nowymi osiedlami. I teraz mieszkańcy się
                                burzą (słusznie), tylko, że ktoś powinien był ich wczesniej, przed zakupem
                                skutecznie uświadomić, co powstanie pod ich oknami. Mam na myśli urzędników,
                                dzielnicę. To przecież nie zdarzyło się ani 30 lat temu, ani 20, ani nawet 10,
                                tylko dzieje się aktualnie. Budowy nadal trwają, co więcej niektóre są na
                                etapie planowania. Czy to nie rodzi wątpliwości co do intencji ratusza i lobby
                                deweloperskiego?
                                • Gość: AM Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:40
                                  Nie wiem jaki wpływ trasa w wariancie IV będzie miała na Park Leśny. Na 100%
                                  wariant II zaszkodzi natomiast całej dzielnicy Bemowo. Z tego względu uważam,
                                  że lepszym rozwiązaniem jest budowa drogi w wariancie IV. Na tą lokalizację
                                  jest po prostu za późno. Poza tym trasa N-S od Mokotowa po Bemowo pewnie nigdy
                                  nie powstanie i z trasą na Gdańsk lepiej połączy się południe Warszawy na linii
                                  Ursynów - Okęcie - Konotopa - Blizne - Łomianki niż na linii Ursynów - Okęcie -
                                  Konotopa - Blizne - BEMOWO - CHOMICZÓWKA - BIELANY - Łomianki.
                                  • Gość: AM Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 18:40
                                    Pisząc "na tą lokalizację" miałem na myśli wariant II.
                                    • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 19:31
                                      Ja opowiadam się za wariantem II, bo chciałabym, żeby Bemowo nadal miało dostęp
                                      do pięknego lasu. Bo przyjemnie się tu żyje, bo na co dzień nie ma czasu, żeby
                                      jechać 50 km za miasto w poszukiwaniu przyrody, a z dzieckiem przy ładnej
                                      pogodzie można poszaleć na ścieżkach rowerowych. Bo żaden skwerek nie jest w
                                      stanie zrekompensować jego pół-dzikiej natury i tylko tam nie słychać szumu
                                      miasta. A przecież, las ten leżąc na obrzeżach stolicy, jest jej częścią. To
                                      jedna z niewielu zalet, jakie posiada Bemowo.
                                      Rozumiem, ze nie wszystkim na nim zależy, bo pragną usprawnienia ruchu
                                      drogowego lub kupili mieszkania w pechowej lokalizacji (położonej z resztą przy
                                      pięknym, zalesionym focie). Ale wiem też, że łatwiej jest jest podejmować takie
                                      decyzje, jeśli się z czegoś nie korzysta.
                                      • Gość: AM Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 19:40
                                        Ponieważ można było też przeczytać, że Fort Bema i park wokół ma pełnić funcję
                                        parku dla Bemowa, to może lepiej nie odddzielać osiedla od tego terenu trasą
                                        szybkiego ruchu.
                                        Na stronach republika.pl/eko_bg/ pojawiła się ostatnio propozycja
                                        puszczenia wariantu II w tunelu. Myślę, że to jest bardzo dobry kompromis dla
                                        Bemowa. Nie zmienia to natomiast nic mieszkańcom Chomiczówki i Bielan...
                                        • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 80.72.38.* 09.02.05, 19:48
                                          Osiedle nie będzie oddzielone od Fortu. Wprost przeciwnie - wszystkie "budowy"
                                          bezpośrednio do niego przylegają, nawet nie pozostawiono tam miejsca na
                                          ewentualną szosę. Trasa ma być zlokalizowana nieco dalej - z jednej strony
                                          wzdłuż torów kolejowych, a z drugiej - równolegle do ul. Rosy B., Widawskiej i
                                          Obrońców Tobruku (w przybliżeniu).
                                          Tunel mógłby być świetnym rozwiązaniem. Ale jego koszty są ponoć ogromne...
                                          Mimo to, moim zdaniem warto zainwestować w takie właśnie rozwiązanie.
                                          • Gość: AM Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 19:51
                                            Miałem na myśli nie tylko osiedla przy Forcie Bema ale CAŁE osiedle Bemowo -
                                            przy Powstańców Śląskich, Wrocławskiej itd. Te rejony zostaną odcięte od Fortu
                                            Bema. O osiedla przy samym forcie chyba można się nie martwić - tam będzie
                                            zielono i spokojnie.
                                            • Gość: Mieszkam na Bemowi fort IP: 80.72.38.* 09.02.05, 20:00
                                              No cóż, wcześniej fort był zamknięty przez wojsko, a gdy został udostępniony,
                                              niespecjalnie tam zaglądano ze względu na bezpieczeństwo. Grasujące grupki
                                              młodzieży, liczne krzaki itp. Dopiero teraz jego teren jest porządkowany, a
                                              plany co do jego zagospodarowania są imponujące.
                            • espetaculos Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 10.02.05, 08:17

> 1. O jakich standardach wspominasz?

O standardach wg których nie buduje się tras szybkiego ruchu z tranzytem przez
                              osiedla mieszkaniowe

Podaj, gdzie w "cywilozowanym świecie"
                              > obecne standardy nakazują prowadzenie trasy szybkiego ruchu przez ściśle
                              > chroniony rezerwat?

Posługujmy się proszę faktami a nie kłamstwem. W żadnym z wariantów S7 nie
                              przebiega p[rzez rezerwat ścisły. Przebiega co najwyżej w pobliżu.

> I żeby nie być gołosłownym - ostatnie doniesienia prasy wskazują, że UE NIE
                              DA
                              > PIENIĘDZY NA DROGĘ W WARIANCIE BODAJŻE IV, PONIEWAŻ DROGA TA MA PRZECHODZIĆ
                              > PRZEZ KAMPINOS.

Podaj źródło tej informacji bezpośrednio z kręgów UE a nie z komentarza
                              dziennikarzyny. To po pierwsze. Po drugie: żaden wariant nie prowadzi przez KPN.
                              Kolejne kłamstwo.

Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, staram
                              > się rozsądnie wybrać

Tak, tak. Powtórz jeszcze 6 razy tezę o swoim nieprawdopodobnym rozsądku...
                              Może ktoś uwierzy...

miejsce do zmieszkania, biorąc pod uwagę wszystkie za i
                              > przeciw, zanim podejmuję decyzję.
                              >
                              > Hasła typu "tysiące straci" są nośne społecznie,

Tu nie ma nic nośnego społecznie. Wskaż miasto gdzie buduje się na świecie
                              drogę ekspresową z ruchem tranzytowym przez środek osiedla pod oknami kilku
                              tysięcy ludzi.

> zaprzestanie na tępym powtarzaniu nic nie mówiących słów,

Stwierdzanie faktu budowy przez osiedle takiej trasy to nic nie znaczące słowa??

Odcięcie Bemowa od lasu (co tak silnie forujesz) sprawi, że
                              > STRACĄ WSZYSCY MIESZKAŃCY DZIELNICY, bo wszyscy mogą korzystać z jego
                              > dobrodziejstw.

Kolejna bzdura. Trasa to nie granica z zasiekami. Spokojnie przejedziesz ponad
                              nią ulicą Radiową i dalej do KPN.

A jeśli swiadomie kupujesz mieszkanie w miejscu, gdzie za chwilę
                              >
                              > powstanie droga szybkiego ruchu, a potem się burzysz, że chcą ją tam
                              zbudować,
                              > to właśnie to podejście jest egoistyczne i przewrotne.

Akurat ja nie kupiłem mieszkania przy tej trasie. Dla mnie nie będzie ona zbyt
                              uciążliwa. Buntuję się jedynie przeciw głupocie Polaków, czego notorycznie
                              dowodzą przy podejmowaniu wszelkich decyzji. Powiedzenie: mądry Polak po
                              szkodzie, a właściwie i po niej głupi, powinno wreszcie odejść do przeszłości.
                              Ale jak widzę nie chce odejść.
                              Jeszcze raz powtarzam: nigdzie na świecie nie buduje się tras z ruchem
                              tranzytowym przez duże osiedla mieszkaniowe. A może Ty znasz takie przykłady
                              aglomeracji bez kompletnych obwodnic z tranzytem przez dzielnice mieszkaniowe??
                              Tylko nie wymieniaj Kabulu.
                              • Gość: Mieszkam na Bemowi Spotkanie burmistrza Bemowa z mieszkańcami IP: 80.72.38.* 10.02.05, 21:39
                                Czasem sarkazm jest zbędny, jeśli nic nowego nie wnosi do sprawy. Czuję, że
                                obydwie strony już wyczerpały swoje argumenty, bo teraz zostało miejsce już
                                tylko na ich powielanie.

A powracając do zasadniczej sprawy, byłam dziś na spotkaniu z burmistrzem
                                Bemowa w sprawie projektowanych dróg. Miało charakter stricte informacyjny,
                                tzn. burmistrz, autorzy tras i in. informowali mieszkańców o swoich
                                projektach). Z mojego punktu widzenia poruszone zostały trzy ważne kwestie.

1. Decyzję dotyczącą ostatecznego umiejscowienia tras podejmie wojewoda,
                                którego zresztą na sali nie było. Nie mógł (a może nie chciał)zatem zapoznać
                                się z argumentami (i nastrojami, a te były wojownicze) mieszkańców Bemowa. Głos
                                ludzi w tej sprawie nie jest w ogóle ważny. Na pytanie, czy nie mozna
                                przeprowadzić referenum, padła wymijająca odpowiedź, że to nie leży w gestii
                                dzielnicy, tylko miasta stołecznego i raczej nie jest w związku z tym mozliwe.
                                Z kontekstu mozna było wywnioskować, że winą jest chyba brak wystarczającej
                                siły przebicia...

2. Sala ogromnymi oklaskami zareagowała na propozycję jednego z mieszkańców:
                                Rezygnujemy nie tylko z wariantu 2, ale również 3 i 4. Nie chcemy takich dróg
                                przez Bemowo, chcemy, żeby obwodnica została poprowadzona zupełnie za miastem.
                                Odpowiedź przedstawicieli ratusza: te drogi usprawnią ruch mieszkańcom
                                Warszawy, one nie są po to, żeby prowadzić tranzyt przez stolicę (wybuch
                                śmiechu na sali i gwizdy).

3. Trzecia kwestia to już moja indywidualna obawa. Otóż przy omawianiu jednego
                                z wariantów prelegenci stwierdzili, żeby się nie łudzić, że z czasem nie
                                powstanie jego nowa "odnoga" na południe, że to jest całkiem możliwe. W związku
                                z tym obawiam się, że przy rosnącej liczbie mieszkańców i samochodów w
                                Warszawie, jedna trasa (obojętnie, czy wariant 2, czy 4) wystaczy zaledwie na
                                jakiś czas. Kto wie, czy za 20, 30 lat ktoś nie powróci do starych planów i nie
                                zostanie dobudowana kolejna nitka, "usprawniająca" ruch na Bemowie.
                                • espetaculos Re: Spotkanie burmistrza Bemowa z mieszkańcami 11.02.05, 08:59
                                  Ta cała "afera" z wariantami wynika po prostu z tragicznych zaniedbań i braku
                                  logicznych koncepcji nowoczesnych rozwiązań komunikacyjnych dla Warszawy.
                                  Bliskość Puszczy Kampinoskiej sprawia, że jest niewiele miejsca na wybudowanie
                                  porządnej obwodnicy. Tylko, że kilkadziesiąt lat temu należało precyzyjnie
                                  wyznaczyć korytarz dla takiej obwodnicy i sprecyzować kierunki rozwoju Warszawy
                                  i budownictwa mieszkaniowego w tym rejonie i je realizować konsekwentnie.
                                  Socjalistyczne osiedla były budowane bez ładu i składu, a późniejsze też
                                  stawiano w atmosferze bałaganu prawnego. Plany zagospodarowania trafił szlag i
                                  powstały liczne konflikty. Teraz mamy to co mamy. Czyli konieczność budowania
                                  obwodnicy, tyle, że nie ma tak na prawdę gdzie jej budować - z jednej strony
                                  cenny kompleks przyrodniczy, z drugiej wielkie osiedla mieszkaniowe.
                                  Każde wyjście z sytuacji będzie niedobre.
                                  Mam tylko nadzieję, że nie zostanie wybrany wariant najgorszy i najbardziej
                                  konfliktogenny.
                                  I ciekaw jestem czy GDDKiK ma projekt całościowej obwodnicy Warszawy, nie
                                  takiej "łataniny" jakimiś poskładanymi kawałkami a to drogi ekspresowej, a to
                                  autostrady itd. Takiego projektu nigdy nie widziałem, ale może jest.
                  • Gość: Pepeg S-7 przez Kampinos! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.05, 10:00
                    Którędyś ta droga musi przejść. Niestety w planach od kilku dziesiątek lat była
                    trasa S-8 przez Bemowo. Wtedy było sobie lotnisko, chodziły krowy i faceci w
                    mundurach. Budowali sobie osiedla bez ładu i składu. Przyszła wolność i dalej
                    budowali. Aż jesienią 2004 GDDKiA z P. Dyrektorem na czele znaleźli alternatywny
                    wariant przebiegu trasy: S-7 przez rezerwat "Łosiowe błota" z listy UNESCO.
                    Pan Dyrektor zasłynął w okolicach Warszawy m.in. obwodnicą Sochaczewa z
                    najmniejszymi rondami na świecie, na których ciężarówki spychają inne samochody,
                    z wiaduktami na posypce z popiołów, wypływających z deszczem. Potrafi wiele
                    zbudować, ma wielkie plany, tylko przy okazji jest straszny dym, jak w
                    Sochaczewie, gdzie całą gmina skacze mu do gardła, mimo że przecież obwodnica
                    jest i ciężarówki nie gnają przez środek miasteczka. Zastanawiające, prawda?
                    Przecież powinni go nosić na rękach.
                    Czy zbieżność kilku dużych inwestycji JWC na Bemowie z genialnym projektem jest
                    przypadkowa? Nie u nas. Przy okazji zajrzyjcie na www.republika.pl/eko_bg
                    Czy ktoś widział rodzinę łosi w tym rezerwacie? Ja tak.
                    pozdro
    • Gość: lilly Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: *.u.mcnet.pl 07.02.05, 14:35
      Kto będzie mógł przyjść niech się wpisze?

Ja - TAK

lilly
      • Gość: T Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! IP: 195.94.203.* 07.02.05, 16:05
        Ja z transparentem "TAK DLA AUTOSTRADY"
        • margot7 Re: NIE DLA TRASY NS PRZEZ BEMOWO!!! 08.02.05, 09:25
          O ile mieszkancy blokow z lat 70, 80 nie mieli duzego wyboru, to reszta
          zastala "wrobiona". Skoro korytarz na trase byl zarezerwowany od ladnych paru
          lat to ludzie, ktorzy mieszkaja blisko fortu Blizne mga czuc sie pokrzywdzeni,
          ze teraz planuje sie im trase pod oknami.

Nie podoba mi sie wariant 4, nie dlatego, ze w ogole go planuja, tylko dlatego,
          ze znacznie narusza tereny zielone dla Bemowa i moze zniszczyc unikalne
          rezerwaty przyrody.

Przyjde na spotkanie i bede sie opowiadac za trasa przez Bemowo.
    • Gość: POSTĘPOWY WY ZACOFANI MALKONTENCI! IP: 80.51.198.* 07.02.05, 16:09
      heheh no tak to jest cała Polska!

Postęp tak , ale nie pod moim domem ! k...mać z takim nastawieniem nic
      dziwnego ,że jesteśmy zacofanym narodem w trzeciej lub czwartej lidze Państw
      Europejskich....

Oj oj oj ..... narzekacie ,że są korki , narzekacie ,że są dziury , narzekacie
      na małe płace , narzekacie na ... wszystko a sami jak już na coś możecie mieć
      jakiś wpływ to torpedujecie!
      Gdzieś ta trasa musi być , bo za kilka lat zakorkuje się nam nasze miasto ,
      przecież coraz więcej jest wieśniaków ciągnących z zacofanych , biednych
      terenów do Warszawy naszej ... trzeba rozładować te korki....a może to
      wieśniaki ze wsi i małych miasteczek właśnie protestują przeciw trasie? u
      siebie nawet kina nie mają i przeprowadzają się do dużego miasta niestety z
      nawykami wyniesionymi ze wsi?
      Ludzie opamiętajcie się !! Może cały naród zastrajkuje oj Polaczki z
      roszczeniową postawą !! opamiętajcie się!!

POSTĘPOWY prawdziwy Warszawiak!
      • Gość: lilly Re: TY ZACOFANY MALKONTENCIE! IP: *.u.mcnet.pl 07.02.05, 16:20
        Tak się składa, że moja rodzina mieszka w Warszawie od kilkunastu pokoleń, tak
        więc zastanów się czy czasem nie obrażasz samego siebie. Nie mam zamiaru
        wyzywać Cię od WIEŚNIAKÓW, bo obraziłabym tym sposobem ludzi kulturalnych,
        którzy na wsi mieszkają. Zatem spojrzyj w Swoją metryczkę (jeśli ją posiadasz),
        powinno być tam wpisane miejsce Twojego urodzenia (niestety) i wracaj skąd
        przybyłeś, nie wdawaj się w dyskusje, które Ciebie nie dotyczą MALUCZKA
        NAMIASTKO CZŁOWIEKA!
        • michalfront Re: TY ZACOFANY MALKONTENCIE! 08.02.05, 09:37
          Moim zdaniem autostardy i drogi szybkiego ruchu powinny dochodzić do granic
          miasta, a następnie ruch lokalny powinien być rozkładany siecią normalnych
          dwu/trzypasmowych ulic. Natomiast budowanie tras ekspresowych przez miasto,
          estakad, tuneli itp. mija się z celem bo tak naprawdę nie służy mieszkańcom
          (zjazdy są co parę kilometrów) tylko podróżującym tranzytem.
          Ruch tranzytowy powinien w całości omijać miasto. Po co tiry z Niemiec do Rosji
          mają jechać przez Warszawę, w której i tak się nie zatrzymują, a tylko ją
          zanieczyszczają??? Taka trasa tranzytowa równie dobrze może biec 50 km na
          północ lub południe od Warszawy. Budowa tras nie rozładuje korków i nie pomoze
          Warszawie.
          Trasa AK jest, istnieje i fajnie się nią jeździ (wieczorkiem) ale tak naprawdę
          czy rozładowała ona korki na Jana Pawła, Okopowej, Broniewskiego, Prymasa 1000-
          lecia, Górczewskiej??? Kosztowna inwestycja z niewielkim zyskiem dla miasta...
          Usprawnienia komunikacji na Bemowie i Woli można dokonac mniejszym kosztem:
          - łącząc tramwaj na Powstańców Śląskich z tym na Broniewskiego (to juz
          przesądzone),
          - robiąc drugi pas na Okopowej (obecnie ma ona 1,5 pasa :) )
          - remontując obrońców Tobruku i ks. Bolesława dając szansę na przejazd z Bielan
          za Wolę z ominięciem skrzyzowania Powstańców Śląskich i Gróczewskiej
          - poszerzając Górczewską za Auchanem (to już jest robione)
          - łacząc Obozową z Górczewską na wysokości torów kolejowych,
          - remontując Lazurową...
          - łącząc Bielany z Bemowem na zachód od lotniska (przez Blizne do Arkuszowej)
          Myslę że takie inwestycje dużo bardziej pomogłyby mieszkańcom niż trasy
          szybkiego ruchu.
          A tranzyt dalej szedłby trasą AK...
          • Gość: Dorota Re: jest nadzieja!!! IP: *.devs.futuro.pl 08.02.05, 11:36
            Posluchajcie, oto link do "Zycia Warszawy", ktore ukazalo sie 5 lutego 2005.
            Miejmy nadzieje, ze tak sie stanie.

www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=57179

pozdrawiam,
            Dorota
            • espetaculos Re: jest nadzieja!!! 08.02.05, 14:20
              Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Posluchajcie, oto link do "Zycia Warszawy", ktore ukazalo sie 5 lutego 2005.
              > Miejmy nadzieje, ze tak sie stanie.
              >
              > www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=57179

W żadnym z przedstawionych wariantów trasa S7 nie przecina żadnego rezerwatu
              przyrody.
              • margot7 Re: jest nadzieja!!! 08.02.05, 16:14
                nawet jesli nie przecina w samym sorku, to przechodzi albo bardzo blisko albo w
                zasadzie na terenie.
                • margot7 Re: jest nadzieja!!! 08.02.05, 17:21
                  o rany, ale mi sie dzis stuka w ta klawiature...
                  oczywiscie mialo byc "w srodku".
                  Tak poza tym, to jak juz wiekszosc wie, mapa zaprezentowana przez GW z
                  polozeniem terenow lesnych i trasy rozni sie troche od rzeczywistego polozenia
                  rezerwatow
                  • Gość: MG Re: jest nadzieja!!! IP: *.toya.net.pl 08.02.05, 17:34
                    Oto mapa jaką przdstawiono na ostanim spotkaniu na Bemowie.
                    www.pbase.com/image/39542365
                    Pierwszy rzut oka i od razu widać, że jest ona "trochę" nie aktualna.
                    Czy można z tym coś zrobić?
                    Jak zainteresować tym media.
                    Przecież to skandal że ustala się przebieg na podstawie nieaktualnych map, bez
                    żadanych badań o wpływie trasy na zdrowie mieszakńców Bemowa. Czy Unia da na to
                    pieniądze?
                    Do kogo w UE można napisać aby przedstawić jak naprawdę wygląda otoczenie
                    planowanej trasy?
                  • espetaculos Re: jest nadzieja!!! 09.02.05, 08:19
                    "Rzeczywistość" GW na ogół różni się od rzeczywistości :-)
                    • Gość: Tymon Re: jest nadzieja!!! IP: 212.160.127.* 11.02.05, 15:19
                      Napiszcie coś o spotkaniu na Górczewskiej, proszę. Ja niestety nie dotarłem ;-(
                      Proszę o kilka słów ile osób sie pojawiło i jakie tematy były poruszane??

Pozdrawiam
                      • Gość: Mieszkam na Bemowi Re: jest nadzieja!!! IP: 80.72.38.* 11.02.05, 16:40
                        Zajrzyj kilka(naście) postów wyżej - spotkanie burmistrza Bemowa z mieszkańcami.
                        • Gość: marzena dokładny zarys przyszlej trasy IP: *.chello.pl 15.02.05, 00:03
                          Widzę ze jestescie zorientowani w temacie, a na wymienianych przez Was linkach
                          nie mogę dojrzeć w zblizeniu tych wszsytkich wariantów. czy ktorys wariant
                          przewiduje droge szybkiego ruchu niedaleko osiedla "parkowe" (polimex mostostal
                          siedlce)? budynek o ktorym mysle jest skierowany w strone c.h., na północ...
                          • Gość: Marcin Re: dokładny zarys przyszlej trasy IP: *.devs.futuro.pl 15.02.05, 07:52
                            Ok 250 m
                            Zajrzyj na osiedle - w gablotach na klatkach sa dokladne informacje.
                          • Gość: Marcin Nie jestesmy sami! IP: *.devs.futuro.pl 15.02.05, 07:52
                            Łomianki nie chcą wylotu na Gdańsk

Zdaniem mieszkańców nowa inwestycja jest niepotrzebna

Do mieszkańców Bemowa i Starych Babic, protestujących przeciw nowej trasie
                            wylotowej na Gdańsk, niedługo mogą dołączyć kolejni.

Osoby mieszkające w Łomiankach są żywotnie zainteresowane problemem budowy
                            nowej trasy wylotowej na Gdańsk. Dlatego, że bez względu na to, który jej
                            wariant wybierze rządowa Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad - czy
                            przez środek Bemowa (na infografice kolor niebieski), czy po zachodniej granicy
                            Warszawy (na infografice kolor zielony), w okolicy osiedli domków
                            jednorodzinnych w Łomiankach powstanie duże, wielopoziomowe skrzyżowanie z
                            dzisiejszą trasą gdańską, czyli ul. Kolejową (przedłużeniem ul. Pułkowej).

Bez radykalnych zmian

Pod koniec ub. tygodnia w Łomiankach odbyło się spotkanie informacyjne na temat
                            planowanej trasy, zorganizowane przez urząd gminy. I mieszkańcy, i burmistrz
                            Łucjan Sokołowski opowiedzieli się jednoznacznie przeciw komunikacyjnej
                            rewolucji na ich terenie.

- Z naszego punktu widzenia najlepszym rozwiązaniem jest takie zmodernizowanie
                            istniejącego dzisiaj wylotu na Gdańsk, czyli Marymonckiej, Pułkowej i Kolejowej
                            w Łomiankach, by w przyszłości sprawnie przebiegał tu ruch i nie tworzyły się
                            korki (na infografice na czerwono). To jest możliwe i do takiego działania
                            będziemy przekonywać Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad - mówił
                            burmistrz Sokołowski.

Zdaniem władz gminy, istniejąca obecnie trasa z Warszawy na północ znacznie
                            lepiej spełni swoje funkcje, jeśli zostanie gruntownie przebudowana. Powinno
                            się ją poszerzyć, by z dwóch, a miejscami trzech pasów ruchu zrobić nawet
                            cztery w każdym kierunku. Do tego w kilku miejscach trasy powinny powstać
                            estakady, by kierowcy mogli bez zatrzymywania się na światłach wyjechać z
                            Warszawy.

Nowa trasa musi powstać

Jednak zdaniem Wojciecha Dąbrowskiego, szefa warszawskiego oddziału GDDKiA, to,
                            co za najlepsze uznają mieszkańcy Łomianek, nie będzie dobre dla dziesiątek
                            tysięcy warszawskich kierowców.

- Marymoncka i Pułkowa nawet po gruntownej przebudowie nie będą w stanie
                            obsłużyć stale wzrastającego ruchu samochodowego wyjeżdżającego z Warszawy na
                            północ - ocenia Dąbrowski. - Istniejący wylot, nawet po poszerzeniu, za kilka,
                            kilkanaście lat i tak doszczętnie się zatka. I wtedy znowu trzeba będzie wrócić
                            do pomysłu budowy alternatywnej trasy ze stolicy na Gdańsk - dodaje dyrektor.

Dlatego zdaniem Dąbrowskiego, choć remont Pułkowej jest potrzebny, to
                            ważniejsze jest w tej chwili podjęcie decyzji o szybkim rozpoczęciu budowy
                            nowej drogi (wybór przebiegu trasy nastąpi pod koniec marca - red.). Na nią
                            jednak mieszkańcy Łomianek się nie zgadzają. Zapowiadają protesty. Chcą,
                            zaskarżając poszczególne etapy przygotowania inwestycji, opóźnić lub całkowicie
                            storpedować rządowe zamierzenia.

• Gość: adam Re: Nie jestesmy sami! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.05, 08:27
                              W Lęborku udało się dzięki protestom nie będzie trasy koło bloków.
                              Na Bemowie też nie będzie.

pozdr
                              Adam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka