Dodaj do ulubionych

Dom Development - koszty administrowania

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 22:55
Do wszystkich mieszkających w inwestycjach DD.
Możecie podać jakie są (były) u Was koszty administrowania budynkiem
(osiedlem) przez tego developera?
Czy komuś z Was może udało się zapisać w umowie w umowie przedwstępnej
maksymalną wysokość tych kosztów do czasu powstania wspólnoty?
Chcę kupic mieszkanie w inwestycji DD i zależy mi na określeniu tych kosztów.
Stanowisko DD jest bardzo sztywne, dlatego chcę wiedzieć, czy komus jednak
popuścili. Bo u nas wszystko na gębę :(
Dzięki
Lusia
Obserwuj wątek
    • Gość: GRZEŚ Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.02.05, 23:46
      Zarezerwowałem mieszkanie w Bud. F w DD5, czy TY może też jesteś ew. z DD5.??
      Jeśli będziesz miała jakieś info to daj na forum, będę wdzięczny, za wszelkie
      informacje odnośnie ulepszenia umowy.
      wydaje mi się, że brakuje tu okresu w którym DD przekazuje dokumenty do wpisu
      do księgi wieczystej- może się mylę.
      Czy balkony to też jest część wspólna, i nie jasno jest o miejscach
      postojowych???
      • Gość: Lusia Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 09:59
        Pisząc DD miałam na myśli Dom Development. W moje inwestycji nie ma budynków o
        Twoich symbolach, więc to inna inwestycja:), ale developer ten sam. Myślę, ze
        umowa jest pewnie podobna, ale u nas nie ma miejsc postojowych, balkony
        przynależą do mieszkań (przynajmniej u nas). A co do terminów wpisu do księgi,
        to rozumiem, że chodzi Ci o wyodrębnienie lokali do podpisania aktu
        notarialnego? To mozna wynegocjować. Wpisują datę.
        Ale upierają się przy niewpisywaniu kosztów administrowania, a to moim zdaniem
        już spore ryzyko. Jak jest u Ciebie albo innych na forum?
        • Gość: tomi Re: Dom Development - koszty administrowania IP: 217.67.201.* 16.02.05, 13:59
          W czasie administracji przez DD czynsz wynosil niecale 8 zl za 1m2 ( wszystkie
          oplaty wlacznie z zaliczkami na wode i ochrone )akacje V. Jakosc
          administrowania srednia ja osobiscie nie mialem wiekszych zastrzezen. ( po
          przejeciu przez wspolnote niewiele sie zmienilo :-) )
          pzdr
          • Gość: GREZŚ Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 16:18
            Pytałem o wpisanie kosztów w DD. Teoretycznie można poprosić o wpisnie kosztów
            po cenach rynkowych, więc wpis mało dokładny, ale jest.

Co do aktu notarialnego to też wstępnie bez problemu.

Ale sie zobaczy :)))
            • Gość: Lusia Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 17:49
              No tak, ja też dostałam zapis o kosztach rynkowych... Czyli pewnie ciężko
              bedzie coś więcej wywalczyć...

Chyba, ze jeszcze ujawni sie ktoś z dokładniejszym zapisem i objaśni nas jak mu
              sie to udało:)

Dzięki za odpowiedź o Akacjach :)
              • Gość: GRZEŚ Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neostrada.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.02.05, 18:31

A jeśli to nie tajemnica to w którym Banku bieżesz ew. Kredyt???
                >>>>>>>>>>>> P O M O C Y <<<<<<<<<<<<
                Ja się rozglądałem i ten BOŚ z expandera ma oproc 2,81% w CHF
                Niskie koszty wstępne. Bez ubezpieczeń na życie itp.

Tylko Millenium dorównuje mu 2.97% w CFH. ale ma ubezpieczenia na życie.

Sam już nie wiem który Bank. Nikt nie chwali BOŚ-a, jest tylko kilka skarg.
                Ale to norma.
              • totempotem Re: Dom Development - koszty administrowania 17.02.05, 09:35
                Ja za administrowanie płacę od roku i ciągle tę samą opłatę - nie podnieśli
                stawek od początku administrowania.
                Jakośc tego administrowania jest tragiczna...administrator jest dwa razy w
                tygodniu, niedostępny na telefon,przypomina Anioła z Alternatyw w swoim
                podejściu do obowiązków.
                Sprzatanie klatek i garazu tragiczne.
                Jesli chodzi o zapisy w umowie dotyczące terminów, zarządajcie zapisu:
                - o dacie przekazania budynku do użytkowania ( i kary za prezkroczenie
                terminu),
                - daty wydania lokalu (+ kary)
                - datt zdjęcia hipoteki z nieruchomości (+ kary)
                - no i oczywiście do kiedy ( data) zostanie podpisana ostateczna umowa
                sprzedaży ( akt notarialny) + kary za przekroczenie terminu.

U mnie w umowie nie było kary przy ostatecznej umowie sprzedazy i opóźnienie
                było ponad pół roku.

• Gość: Lusia Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.05, 09:58
                  Dzięki. A mozesz napisać w jakim osiedlu mieszkasz i jaka jest stawka z metra?
                  I czemu jeszcze nie zmieniliście firmy administrującej? Nie ma 51%?

Grzesiu, w sprawie kredytu niewiele mogę doradzić - sami z tym walczymy.
                  Oprocentowanie rózni się w zależności od kwoty kredytu - trudno coś porównać.
                  Mogę Ci tylko polecić, żebyś nie poprzestawał na Expanderze, ale wybadał też
                  sprawę w Open Finance. Nam chyba zaproponowali ciekawą opcję, ale trochę zbyt
                  skomplikowaną by ją tu przytaczać
                  • Gość: GRZEŚ Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.05, 00:00
                    Dziś byłem w Open Finance - faktycznie mają fajną obsługę, i pomysł na
                    spłacenie kredytu za pomocą swoich produktów, ale ja nie wiem jak zmieni się
                    moja sytuacja w ciągu 2 lat, więc nie moge wiązać się ich ofertą na 10 lat.

Tydzień juz chodze i męcze te kredyty. Wychodzi na to że BOŚ ma dobra ofertę
                    ale trzeba spradzic jeszcze jaki ma spread (różnica miedzy kupnem a sprzedażą),
                    na rynku jest to różnie, przeażnie 3%, czyli tak naprawde oprocentowanie jest w
                    praktyce powiększone jeszcze o to. A w BOS jeszcze nie wiem jak to wychodzi,
                    tam u nich jest to liczone różnie w różnych Oddiałach - to jest jeszcze do
                    sprawdzenia, bo BOŚ to mały oszust. Expander nic nie mówił mi o spread, a BOŚ
                    coś kręci w tym temacie, ludzie już o tym pisali ,ale sprawdzę.

Nie polecam mBanku, MultiBanku - oprocentowanie wg własnych ustaleń :), umowa z
                    bankami nie chroni nieruchomości, słabe zapisy w kredycie.

Od 1 marca w Millennum ma podobno wchodzi promocja na CHF, prowizja 1%,czyli
                    1tys mniej, jakieś oproc. kolo 2,75. coś koło tego ale to dopiero od marca,
                    info nieoficjalne. Tylko tan bank jest jeszcz fajny. Reszta jest droższa w
                    oprocentowaniu. Wychodzi BOŚ przy sprawdzeniu jeszcze tego spread-u. Ale to
                    juz zrobie w piątek, jak bedzie w miarę, to w pon. podpisuje umowe z DD i BOŚ.

>>>>>>>>BOŚ VS. Millenium <<<<<<<<<<<<<
                    • Gość: - Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.crowley.pl 18.02.05, 20:40
                      idz do bph
                      • Gość: GRZEŚ Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.acn.waw.pl 19.02.05, 14:43
                        BPH ma wyzesze oprocentowanie, wiec jaki jest ekonomiczny sens??????
                        Boś ma niższe i jest mniej formalnosci.
                        • Gość: bart Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 15:14
                          obecnie ma niższe oprocentowniw i lepsze warunki BPH
                • Gość: romek Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.05, 23:44
                  co do umowy: kary trzeba wpisać napewno. Ale czy w Waszej umowie nie ma gdzie
                  indziej zapisu, że kary za nie mają uzasadnienia gdy np. sa powodowane
                  proceudrami administracyjnymi, itp... Czyli w praktyce kary są na papierze, a
                  im można nagwizdać.
                  • Gość: Lusia Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 10:23
                    Najlepiej jest wpisać termin podpisania aktu na sztywno do umowy (to sie da
                    zrobić) i wtedy procedury administracyjne nas nie obchodzą. Bo rozumiem, ze o
                    ten zapis Ci chodzi?
                    • Gość: romek Re: Dom Development - koszty administrowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 23:28
                      byłoby OK gdyby usunąć całkowicie punkt o opóźnieniu z powodu "wydł€żającej się
                      procedurze administracyjnej". Ale to standardowy haczyk u większości
                      developerów, ciężki do usunięcia. Co nie znaczy że nie należy negocjować. W
                      końcu to my konsumenci godząć się na takie zapisy napędzamy ten zdziczały rynek
                      i obyczaje developerskie.
                      Apropos opóźnienia podpisania aktu: gdzieś czytałem że praktyczną konsekwencją
                      tego opóźnienia dla klienta jest płacenie za jakieś ubezpieczenie. NIe wiecie o
                      jakie dokładnie chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka