Dodaj do ulubionych

Developer buduje na działce rolnej

IP: *.millionzillion.com.pl 21.04.05, 08:43
Witam,
Jestem po wizycie w Wydziale KW. Sprawdziłam KW działek, na których
reazlizowana jest budowa. Sposób korzystania = rola (Gdynia, wcale nie jakieś
przedmieścia).
Jak to możliwe? Wszędzie czytam, że aby uzyskać pozwolenie na budowę trzeba
złożyć wniosek o przekształcenie itp, itd. Developer nie musi?
Co z ludźmi, którzy kupią sobie mieszkanie na działce rolnej? Ponoszą koszty
przekształcenia? Płacą karę? Oświećcie mnie!

Ida
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: Developer buduje na działce rolnej IP: 217.153.68.* 21.04.05, 09:03
      sprawdź miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego w gminie, obecnie na jego
      podstawie wydaje się pozwolenia na budowę i obowiązujące jest przeznaczenie
      terenu jakie tam zaznaczono (tylko w tym planie można to przeznaczenie zmienić).
      jeśli do niedawna działka była rolna, to może zmiana jeszcze do KW nie dotarła :/
      pozdrawiam
      • Gość: Ida Re: Developer buduje na działce rolnej IP: *.millionzillion.com.pl 21.04.05, 09:46
        Dziękuję za info :-)
        Ida
    • Gość: miciu10 Re: Developer buduje na działce rolnej IP: *.iopan.gda.pl 25.04.05, 12:17
      A gdzie w Gdyni chcesz kupić mieszkanie? Czyżby okolice Chwarzna Wiczlina? Może
      Sokółka? Tamte okolice najbardziej przypominają wieś, ale w grudniu uchwalono
      nowy plan zagospodarowania przestrzennego, który przewiduje tam rozwój
      budownictwa mieszkaniowego.
      • Gość: Ida Re: Developer buduje na działce rolnej IP: *.millionzillion.com.pl 26.04.05, 09:54
        "Przymierzam się" do Wielkiego Kacka :-)
        Odwiedziłam niedawno UM w Gdyni, Wydział Geodezji, i okazało się że działki
        zostały odrolnione, tylko te zmiany nie zostały ujawnione w KW. Uff!
        Tylko ostatnio kolega zapytał mnie, czy są odrolnione czasowo czy na stałe, i
        zgłupiałam, szczerze mówiąc. To można odrolnić na czas określony?

Ida (kwietniowa)
        • a000000 Re: Developer buduje na działce rolnej 26.04.05, 11:18
          Wielki Kack to prawie środek miasta, więc nie podejrzewam odrolnienia
          czasowego. A jaka ulica?
    • Gość: monika Re: Developer buduje na działce rolnej IP: *.idea.pl 26.04.05, 22:49
      Jeżeli działka wcześniej była rolna to uzyskuje się warunki zabudowy i
      zagospodarowania terenu dalej aby uzyskać pozwolenie na budowę odralnia się
      tyle co pod budynek,tarasy,schody itd.nawet po skrzynkę na gaz a reszta to
      rolna tyle że z przeznaczeniem na budowę i wszystko ok.określa się ją potocznie
      budowlana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka