Dodaj do ulubionych

Strumykowa W-wa DOLCAN

IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 24.04.05, 18:08
Witam,

Czy wiecie coś o inwestycji przy ul. Strumykowej na Białołęce w Warszawie,
którą po Energopolu, teraz "opiekuje się" DOLCAN?

Budynek został wybudowany przez Energopol (jako część osiedla Strumykowa
2000) do stanu surowego-zamkniętego i firma zbankrutowała (chyba w 2002 r.).
Potem były dwu- czy trzyletnie przepychanki między syndykiem Energopolu a
firmą o nazwie ProfilHaus?/ BCB Platia, która rościła sobie także prawo do
nieruchomości (było coś o tym w Gazecie Prawnej w 2002 lub 2003 r.). W między
czasie, budynek bardzo nie zniszczał - wymontowano jedynie z niego część
okien.

Teraz na tej nieruchomości pojawił się DOLCAN - przynajmniej kończy budowę i
sprzedaje mieszkania. W umowie sprzedaży powołuje się na Zastępstwo
Inwestycyjne Typu Powierniczego, które daje mu prawo do sprzedaży mieszkań,
których właścicielem jest kolejna firma - PARK DEWELOPMENT. Co to wszystko
oznacza? Dla mnie to wygląda trochę podejrzanie.

Cena mieszkania to ponad 3500 zł brutto (bez balkonu). To dość sporo jak na
Białołękę, ale budynek wydaje się być zrobiony z dobrych materiałów, no i
przez trzy lata nie zawalił się ;-). Z drugiej strony, DOLCAN chyba nie miał
bardzo złej opinii, na swoich dotychczasowych budowach, dlatego trochę dziwi,
że w miejsce wymontowanych wcześniej okien, wstawił okna innego typu - co po
prostu razi.
Obserwuj wątek
    • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 25.04.05, 09:57
      Słyszałem od przedstawicielki firmy Dolcan, że każde z mieszkań na Strumykowej
      ma juz swoją księgę wieczystą, mimo że nie są nawet wykończone.

Po za tym, nie można wprowadzać żadnych OFICJALNYCH zmian w projekcie
      mieszkania (ścianki działowe, elektryka, itp.), ani w momencie podpisania umowy
      ani póżniej. Można próbować dogadać się z podwykonawcą, jak ekipa będzie
      jeszcze na budowie.
      • Gość: GAGA Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 23.11.05, 15:39
        A WIDZIAŁ PAN JUŻ TE KSIĘGI CO JEST NA HIPOTECE WPISANE.JA WIDZIAŁAM I JESTEM
        PRZERAŻONA ZUPEŁNIE INNY ODPIS KSIĘGI POKAZALI MI W DOLCAN A CO INNEGO JEST W
        WYDZIALE KSIĄG WIECZYSTYCH JEŚLI CHODZI O HIPOTEKĘ
      • Gość: zły lokator Nowe Osiedle w Ząbkach na ulicy Poniatowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:24
        WITAM WSZYSTKICH.CHCIAŁABYM WYKORZYSTAĆ WĄTEK O DOLCANIE I SPRÓBOWAĆ
        SKONTAKTOWAĆ SIĘ Z NOWYMI LOKATORAMI,KTÓRZY WYKUPILI LOKALE W ZĄBKACH PRZY
        ULICY PONIATOWSKIEGO I SĄ TAK SAMO JAK MY WKURZENI OSPAŁOŚCIĄ PRAC NA TEJ
        BUDOWIE I ŻADNA RZETELNĄ INFORMACJĄ OD DOLCANA.OSTATNIO DOWIEDZIELIŚMY SIĘ NA
        BUDOWIE OD STRÓŻA,ŻE MOŻE TO POTRWAĆ DO WRZEŚNIA BO DOLCAN NIE MA PIENIĘDZY I
        NIE PŁACI PODWYKONAWCOM I STĄD OPÓŹNIENIA.WSZYSTKICH TAK SAMO JAK MY
        NIEZADOWOLONYCH,KTÓRZY CHCĄ COŚ Z TYM ZROBIĆ PROSZE O KONTAKT NA E-MAILA
        anegra@buziaczek.pl LUB TELEFONICZNIE 0600710092
        • lokatorzy1 Re: Nowe Osiedle w Ząbkach na ulicy Poniatowskieg 18.06.06, 09:48
          Zapraszamy

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34010&w=40966612&a=43646784
        • smith123 Re: Nowe Osiedle w Ząbkach na ulicy Poniatowskieg 05.07.06, 20:09
          Witam. Jesteśmy (niestety) przyszłymi lokatorami tego "cudownego" osiedla ORLA
          II przy ul. Poniatowskiego. Po ostatniej wizycie w Dolcanie dowiedzielismy się,
          że nie ma mowy o żadnych rekompensatach za opóźnienia (przypomne, że lokatorzy
          bloku C czekają na odbiór mieszkania już prawie 10 m-cy!!!). Dolcan kpi sobie
          ze wszystkich przyszłych lokatorów tego osiedla i z uśmiechem na ustach
          informuje, że jeśli komuś nie odpowiada taki stan rzeczy to zgodnie z zapisem w
          umowie może dostać swoje pieniądze wraz z przysługującymi odsetkami (5%) -
          śmiech. Według nas sprawa wygląda tak, że Dolcan za pieniądze swoich przyszłych
          lokatorów (przypomnę, że 90% tych pieniędzy jest już od dawna na koncie Dolcanu)
          wybudował 2 budynki, a teraz najchetnie oddał by wszystkim kasę + 5% i sprzedał
          wszystkie mieszkania po ok. 4-5 tyś zł za 1 m2. Innymi słowy udzieliliśmy
          kredytu firmie Dolcan z oprocentowaniem 5%. W miedzy czasie ceny mieszkań
          wzrosły o ok. 1000 - 1300 zł na 1 m2 więc opłaca się zwrócić za nie ludzią
          pieniądze i sprzedać wszystko z duuużym zyskiem. Nieżle pomyślane!!!
          Szczerze..nie sądze abyśmy odebrali mieszkania przed listopadem lub grudniem
          2006. Nawet bym się nie zdziwił jak kluczyk do mieszkania dostałbym od Mikołaja
          24 grudnia...
    • Gość: lynx Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 25.04.05, 13:59
      Czesc,

Szkoda, ze nie widziales jak ten budynek wyglada od srodka - mech i grzyb na
      scianach na wyzszych pietrach (brak dachu przez tach dlugi czas). Ja to
      widzailem kilka miesiecy temu - oczywiscie budowlancy przykryja to zgrabnie
      tynkiem i styropianem, a za jakis czas to wszystko wyjdzie. Park Development
      kupil to od firemek nalezacych do oszusta o nazwisku Adam Niwecki, ktore
      wykonczyly Energopol Olsztyn.
      Co do dobrych checi nowego inwestora, popytaj mieszkancow budynku obok. O ile
      mi wiadomo od jednego z nich nie zobowiazal sie wobec nich nawt do dokonczenia
      czesci wspolnych ich budynku tak aby wszystko wygladalo jak jedno osiedle.
      chcialbys miec z okna widok niedokonczonego budynku, bez ogrodzenia? Ja nie.
      Lepiej poczekac, az inwestycja bedzie sie miala ku koncowi.

Pozdrawiam,
      lynx
      • zaniepokojony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 25.04.05, 21:16
        choloera a ja już nawet powaznie się zaczałem zastanawiać nad podpisaniem umowy
        z tym deweloperem :( mam nadzieje że wiecej osób przeczyta Wasze posty i
        zastanowi się przed podpisaniem umowy

serdeczne dzieki
        • Gość: osa Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.05, 09:00
          Odradzam wszystkim kupno mieszkania w Dolcanie!!!Podpisałam umowę na
          mieszkanie, a okazało się że to samo mieszkanie zostało wcześniej sprzedane.Już
          sam ten fakt świadczy o tym, że firma prowadzi podejrzane interesy!!!Bo jak
          można sprzedać 2 razy to samo mieszkanie?Pani wielce szanowna dyrektorka firmy
          przy ul. zurawiej nawet nie raczyła przeprosić, jej tłumaczenia to były kolejne
          kłamstwa, w pewnym momencie gubiła się w nich.Nie potrafiła mi przedstawić
          dowodu kupna mieszkania przez te drugą osobę, ani umowy ani dowodu wpłaty
          pierwszej raty - czyli człowiek widmo. mieszkanie kupił, ale umowy osobiście
          nie podpisał, zrobiła to ona i podobno wysłała mu ją pocztą, a klient bez
          podpisania umwy podobno wpłacił na ich konto pieniądze. kto tak w ogole
          postępuje?kompletna sćiema.Pani dyrekcja obiecała pewnie mieszkanie jakiemuś
          znajomemu na piekne oczy, bo sama się przyznała, że klienta na oczy nie
          widziała. Radzę wszystkim zastanowić się czy warto wdawać się z tą firmą w
          jakiekolwiek kupna mieszkań, obsługa i całe to ich biuro sprzedaży jest
          beznadziejne i pozostawia wiele do zyczenia, nie mozna się od nich nic
          dowiedzięc, bo są niekompetentni, a dyrekcja -Pani Zwalach to baba spod ciemnej
          gwiazdy!!!Podpisała umowę zem mną nie sprawdzając w bazie danych czy ono jest
          nadal aktualne to już o czymś świadczy...
          NIE KUPUJCIE MIESZKAŃ W DOLCANIE!!!OSZUKAJĄ WAS PRĘDZEJ CZY PÓZNIEJ!!!
      • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 26.04.05, 13:43
        Hej lynx, czy ta kolejna firma na tej nieruchomości (Park DEVELOPMENT) moze być
        kolejnym wcieleniem oszusta, o którym pisałes? W jaki sposob weszła w
        posiadanie tej nieruchomości - rzeczywiście odkupiła od jednej z firemek czy od
        syndyka po Energopolu?
        Pytam, bo mimo wszystko jestem także trochę zainteresowany. Bedziemy ogladać
        tam kilka mieszkań i zwrócimy uwage na podejrzane naloty na murach, ale to nie
        ma sensu, jesli na mieszkaniu ciagnąć sie mają, nie wyjaśnione kwestie
        własności (spór między syndykiem a tym oszustem) lub sama firma Park
        Development nie budzi zaufania. Sądzac z lektury tego forum, firma ta po raz
        pierwszy zajęła sie developerką.

Pozdrawiam
      • Gość: magoat Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 26.04.05, 21:59
        Dzięki!
        Rzeczywiście ten Niwecki to musi być niezły drań. Po wrzuceniu do Googla jego
        nazwiska, na pierwszym miejscu pojawia się strona firmy POLFIN z listem
        gończym "WANTED" i spisem firm, za którymi stał (BCB Bausystems, Profilhaus
        Polska, Platia Polska). Kilka linków niżej jest też kopia artykułu z
        Rzeczpospolitej o perypetiach z nim ludzi z wcześniejszego budynku z tego
        właśnie osiedla. W tym świetle, pytanie czy nie stoi on za kolejną firmą - PARK
        DEVELOPMENT jest jak najbardziej na miejscu.
        • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 27.04.05, 16:02
          Czy to można i jesli tak to jak, sprawdzic w Krajowym Rejestrze Sadowym ?
          • Gość: lynx Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 01.05.05, 17:25
            Cześć,

Historia "osiągnięć" p.Niweckiego na polu deweloperki to nie tylko to osiedle.
            On i jego małżonka Anna Sitek-Niwecka są poszukowani listem gończym w związku z
            wcześniejszymi przekrętami swoich firemek w Szczecinie.
            Rzeczywiście, Park Development odkupił budynek w budowie (w zasadzie pojedyncze
            mieszkania) od firmy Niweckiego Platia Polska i w tym przypadku tytuł własności
            jest poza jakąkolwiek watpliwoscia. A od Energopolu Olsztyn P.Niwecki kupił
            calą inwestycję poprzez swoja spólkę BCB, oczywiście zapominając zapłacić i
            doprowadzając sprzedającego do upadłości. Zapomniał zapłacić takzę wykonawcy,
            który konczyl wczesniejszy budynek i ludzie tam maja naprawde klopoty
            (wykonawca rząda teraz zapłaty od wspólnoty mieszkancow, ktorzy już raz za
            swoje mieszkania zaplacili nie oddajac kluczy czy dokumentacji!!).
            Jakims cudem syndyk energopolu nie potrafil wyegzekwowac ani zajac od BCB
            (ktore odsprzedalo inwestycję kolejnej firemce Niweckiego Platia Polska) swoich
            wierzytelnosci i tu bylbym juz spokojny - mieszkancy budynku wczesniejszego
            maja już akty not.
            Prawdziwym egzaminem zamiarow Park Development bedzie sposob w jaki zakonczy
            sprawy z mieszkancami budynku obok (trzeba jeszcze wykonczyć czesci wspolne,
            drogę, garaz, strozowke, ogrodzenie itp.). Ludzie tam mieszkaja w zasadzie na
            dziko (na budowie) oszukani przez swojego "inwestora" p.Niweckiego po
            dwuletniej walce. Zatem jesli macie zamiar wchodzić w tę inwestycję, to
            zapytajcie także o tę kwestię Park Development. Od mieszkanca budynku
            wykonczonego wiem, ze dobrym wujkiem to raczej nie bedzie a wspolnota bedzie
            dochodzic swoich praw takze (poniosla dodatkowe koszty).

pozdrawiam,
            lynx

• Gość: magoat Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 04.05.05, 20:57
            Hej,

Chyba ta inwestycja jednak dalej śmierdzi:

Po pierwsze, PODOBNO syndyk Energopolu dochodząc długów, zalożył w księdze
            wieczystej całej nieruchomości skargę ? pauliańską ?, która jeśli przez sąd
            zostanie uznana, powoduje ze wierzyciele Energopolu maja prawo dochodzić
            pieniędzy od osób trzecich, ktore wykupily mieszkania od Energopolu i spolek,
            ktore po nim zajęły się jego majątkiem. To jest jakiś mechanizm jeszcze z
            czasów rzymskich, aby dłuznik nie przekazywał swojego majątku, którym mógłby
            zaspokoić roszczenia wierzyciela, na rzecz osób trzecich. Kupować w takim
            przypadku to jednak jest ryzyko, bo sądy nierychliwe, ale po kilku latach
            któryś wyda cudem wyrok i może się okazać, że syndyk zapuka do drzwi tych co
            tam kupili mieszkania.

Po drugie, aby tego nie było widać zostały wyodrębnione indywidualne lokale. W
            ich księgach wieczystych nie ma wzmianki o tej skardze. Tak wiec kupując
            konkretny lokal, nie widać tej skargi, która zapisana jest w księdze
            nieruchomości wspólnej. A mało kto będzie w ogóle wiedział, że trzeba patrzeć
            do obu ksiag.

Po trzecie, DOLCAN sprzedając mieszkania, PODOBNO życzy sobie zarządzać przez
            kilka lat osiedlem, nie licząc się z faktem, ze tam już działa Wspolnota od
            kilku lat!! Budynek o którym pisze lynx razem z tym jeszce nie wykończonym
            stanowią jedna nieruchomosć (wspólna działka). Szykuje sie tam niezły pasztet.
            • Gość: lynx Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 12:19
              Cześc,

A skąd masz takie informacje o skardze pauliańskiej? Ja tylko wiem o hipotece
              na działce obok (tej niezabudowanej), na działce zabudowanej hipoteki syndykowi
              nie udało sie wpisać. Stąd mieszkańcy mają swoje mieszkania. Z reguły skargi
              pauliańskie to bardzo trudny temat dla sądu i bardzo trudno ją udowodnić.
              Co do zarządu nieruchomością to rzeczywiście działa już tam wspólnota
              mieszkaniowa i nie za bardzo wiem w jaki sposób Dolcan miałby zarządzać
              budynkiem (najpierw musiałby nastąpić podział działki). Według mnie to nie jest
              prawnie mozliwe.

Pozdrawiam,
              lynx
              • Gość: magoat Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 05.05.05, 19:33
                Hej,

Ponieważ BYŁEM poważnie zainteresowany mieszkaniem na tym osiedlu (zacząłem ten
                watek), to trochę drążyłem temat i dotarłem w końcu do syndyka Energopolu-
                Olsztyn.

Więcej szczegółów, jeśli komuś są potrzebne, pewnie można dostać komunikując
                się z nim bezpośrednio.
                Oto namiary na niego:

Upadłość Energopolu - sprawa 5U55/02 w Olsztynie

Syndyk Tadeusz Grabowski
                Tel (0-89) 521-37-44
                0-502-957-530

Z drugiej strony, ktoś poniżej napisał, że prokurator się niczego nie
                dopatrzył, ani w przypadku Energopolu ani Niweckiego, więc może działania
                syndyka skończą się niczym. Syndyk coś wspominał, że Niwecki został chyba w
                zeszłym roku złapany, ale potem wypuszczony (przez prokuraturę?), ale czy
                rzeczywiście nie postawiono mu żadnych zarzutów, czy tylko bezmyślny prokurator
                poprosił go, aby stawiał się na wezwania do składania wyjaśniem, a ten ponownie
                zwiał. Tylko pewnie o tym dowiemy się ostatecznie za kilka lat. Dlaczego kupno
                mieszkania, które stanowi nieruchomość (więc z definicji nie moze zmienić
                swojego położenia i zniknąć we mgle), w dodatku za grube pieniądze, jest u nas
                takim ryzykiem?
      • ewa_1798 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 11.12.17, 10:59
        Jestem zainteresowana zakupem mieszkania na Strumykowej 40D - mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze (poddasze), czy mieszkańcy mogliby wypowiedzieć się czy są jakieś problemy z tymi mieszkaniami? Przecieka dach?

pozdrawiam i dziękuję,
        Ewa
        • rotmistrow1945 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 30.12.17, 14:41
          Słów kilka na ten temat. Otóż, mieszkania na poddaszu powstały w wyniku podziału mieszkań dwupoziomowych na dwa odrębne lokale. Wynika stąd kilka uciążliwości. I tak:
          - winda dowozi mieszkańców tylko na 3 piętro. Na 4 trzeba wejść po schodach, gdyż pierwotnie powierzchnie 4 piętra miały stanowić drugi poziom mieszkań z 3;
          - na 4 piętrze jest niewydolny układ wodno-kanalizacyjny. Występują problemy z ciśnieniem wody i odprowadzaniem ścieków. Architekt nie planował tam kuchni, a co za tym idzie instalacja jest dorobiona prowizorycznie;
          - występują poważne problemy z układem wentylacyjnym na 4 piętrze. Zbyt mała ilość kanałów odpowietrzających, oraz całkowity ich brak w nowo projektowanych kuchniach w celu przyłączenia okapów. Z tego powodu na oknach dachowych skrapla się wilgoć. Wiele osób już wymieniało swoje okna na nowe;
          - zbyt mała ilość grzejników. W wyniku ich braku skutki są takie jak powyżej - skraplająca się woda na oknach dachowych. Kapiąca woda często niszczy podłogi;
          - układ mieszkań niezbyt foremny. Jest to pochodna przeróbki mieszkań dwupoziomowych, w których na piętrze nie planowano m.in. kuchni;
          - nagrzewający się dach latem i oddający chłód zimą. Wnioski oczywiste;
          - dach blaszany nie przecieka. Papowy był remontowany.
          I chyba tyle, jak na początek.
    • Gość: max3 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.05, 15:54
      Jesli rzeczywiście taka skarga została złożona to dotyczy ona pewnie też
      mieszkańców drugiego budynku i syndyk może tak samo do nich się zgłosić.
      • Gość: lynx Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:30
        Skarga pauliańska odnosi się nie do przedmiotu, ale samej czynności prawnej
        czyli w tym przypadku niekorzystnego dla jednego z wierzycieli (Energopolu)
        zadysponowania majątkiem dłużnika (firmy BCB), który odsprzedał dalej
        nieruchomość z pokrzywdzeniem niektórych wierzycieli. W takim razie każdy
        nabywca mieszkania na tym osiedlu może być potencjalnie ofiarą decyzji sądu o
        jej przyjęciu i unieważnieniu umów sprzedaży.
        Zatem niezły pasztet i trzymałbym się od tego z daleka.

Pozdrawiam
        lynx

• Gość: MK Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.lomza.mm.pl 05.05.05, 18:19
          prokurator umorzył postępowanie przeciwko niweckim, prezesowi energopolu itp.
          Z pisma wynika że wszyscy chcieli dobrze tylko mieli pecha...

Skoro prokurator nie wykrył oszustwa, to życzę szczęścia syndykowi - ma hipotekę
          na działce obok
          • Gość: max3 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.05, 08:18
            Skarga paulińska jest wtedy skuteczna gdy kupujący zna lub mógł się dowiedzieć
            że sprzedający ucieka przed dłużnikami o ile mi wiadomo to raczej Dolcan nie ma
            długów - buduje za kredyty bankowe, więc kupujący teraz są bezpieczni.Natomiast
            nie wiadomo jak wygląda sytuacja już mieszkających którzy znając sytuację
            kupili te mieszkania.
            • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 06.05.05, 17:52
              Ale DOLCAN nie jest nowym właścicielem tych mieszkań tylko PARK DEVELOPMENT
              (Dolcan je w jego imieniu sprzedaje, oprócz ich budowy czy wykańczania), który
              w wyniku czynności prawnej wszedł w ich posiadanie, od firmy PLATIA, która
              podobnie, w wyniku czynności prawnej weszła w ich posiadanie od firmy BCB,
              która podobnie, w wyniku czynności prawnej weszła w ich posiadanie od
              Energopolu Olsztyn, który, ufff, zbankrutował, w chwile potem, jak wniósł tę
              nieruchomość do spólki BCB.
              Jeśli rozumiem, syndyk uważa że to działanie Energopolu miało na wyprowadzenie
              z jego majątku częśći włąsności, która mogłaby słuzyc zaspokojeniu roszczeń
              jego dłuzników (Skarb Państwa, ZUS, roszczenia własnych pracowników i
              podwykonawców) i stąd chyba ta skarga pauliańska wobec całej nieruchomości.
              Pytanie, czy ten łańcuszek pośrednich firm, czyni ostatecznego nabywcę - osobę
              fizyczną, bezpieczną od roszczeń, gdyby są uznał stanowisko syndyka za zasadne.
              • Gość: magoat Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 07.05.05, 10:22
                Myślę, że możliwa jest następująca sytuacja, jeśli mieszkanie kupi zwykły
                obywatel.

Osoby kupujące wydzielone już mieszkanie (z własną księgą wieczystą), bez
                żadnych obciążeń, jako właściciele SAMEGO mieszkania, będą bezpieczni od
                ewentualnych zakusów syndyka, gdyby skarga pauliańska została przez sąd uznana.

Kupując jednak mieszkanie w budynku wielorodzinnym, stajemy się z mocy prawa
                członkami wspólnoty mieszkaniowej, którą stanowi ogół właścicieli mieszkań w
                danej nieruchomości. Do wspólnoty, czyli ogółu właścicieli mieszkań, należy
                wszystko co nie jest wydzielonym mieszkaniem, np. ziemia na której stoi budynek
                czy części wspólne budynku (klatki schodowe, pomieszczenia techniczne, ściany
                zewnętrzne budynku czy dach). Czyni to z nich WSPÓŁWŁAŚCICIELI nieruchomości
                wspólnej, która ma swoją księgę wieczystą i do której są także wpisani.

Jeśli wspólnota ma jakieś zobowiązanie, to współwłaściciele nieruchomości
                (czyli właściciele mieszkań w tej nieruchomości) odpowiadają za nie, swoim
                majątkiem, zgodnie z ustawą o własności lokali, np. jeśli wspólnota
                zaciągnęłaby kredyt w banku na remont budynku, to spłacić go muszą ostatecznie
                właściciele mieszkań. Jeśli elewacja budynku została odmalowana, a należność za
                to, nie została dotąd uregulowana, to wykonawca ma prawo dochodzić swoich
                roszczeń przed sądem, pozywając wspólnotę czyli ogół właścicieli.

Jeśli zatem syndyk wpisał do księgi wieczystej nieruchomości wspólnej (działki
                na której powstają obydwa budynki) skarge pauliańską, to dopełnił formalności o
                poinformowaniu o tym osób trzecich. Jeśli zaś sąd uzna zasadność argumentów
                syndyka, to wspólnota mieszkaniowa, która stała się właścicielem nieruchomości,
                jako osoba trzecia, może stać sie stroną w tym całym postępowaniu i to
                bezpośrednio od niej, czyli tak na prawdę, od ogółu właścicieli mieszkań w tej
                nieruchomości, wierzyciele Energopolu mogą uzyskać prawo do zaspokojenia swoich
                roszczeń.
                Obciążenia wspólnoty, zwłaszcza te wpisane do księgi wieczystej jej
                nieruchomości, są ostatecznie obciążeniami indywidualnych właścicieli mieszkań.

• Gość: magoat Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 21.05.05, 13:50
                  Do kp15,

Zdecydowałeś się na kupno mieszkania w tej inwestycji, czy odpuściciłeś sobie?
              • Gość: S.W. Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.ipartners.pl 25.05.05, 10:06
                Nie wchodźcie w zabawę z dolcanem to bardzo kiepski deweloper, (ich ostatnia
                budowa w Ząbkach bardzo jasno to pokazała – mnóstwo usterek) wynajmuje bardzo
                nisko wykwalifikowanych podwykonawców, aby w ten sposób więcej zarobić
                pieniędzy. Ma to bardzo niekorzystny wpływ na jakość. Biorąc pod uwagę fakt, że
                dom stał długo i jest naznaczony mchem, grzybem to na pewno da to o sobie znać,
                a można też podejrzewać, że balowali w nim pijacy i bezdomni to pozostawili też
                fekalia. Będzie to miła pamiątka.
                • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 30.05.05, 13:38
                  Hej,
                  Raczej sobie odpuściłem, bo sytuacja wygląda na zabagnioną. Dziwi mnie też brak
                  na tym forum ludzi, którzy ostatnio kupiliby tam mieszkanie. Ogłoszenia w
                  Gazecie pojawia sie co środę - z jakiś powodów Dolcanowi nie idzie sprzedaż?
                  • Gość: franek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.05, 15:27
                    Cześć, właśnie podpisałem umowę na kupno mieszkania na Strumykowej z firmą
                    DOLCAN. Trochę jestem przerażony ttym co piszecie, wcześniej moi znajomi kupili
                    mieszkanie na osiedlu w Ząbkach również od Dolcanu i są bardzo zadowoleni. Może
                    znacie tą firmę lepiej - czekam na nowe info. dzięki
                    • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 09.06.05, 14:48
                      Hej, kupiłeś mieszkanie w obecnosci notariusza czy też tylko umową cywilno-
                      prawną?
                      Czy widziałeś AKTUALNY (z przed kilku dni) wypis z księgi wieczystej tego
                      mieszkania. Słyszałem, ze na części mieszkań jest hipoteka na rzecz kredytu
                      zaciagniętego w Banku Rzemieślniczym w Wołominie przez firmę MARBUD, aktualnego
                      właściciela firmy PARK DEVELOPMENT, tj. właściciela w imieniu którego DOLCAN
                      sprzedaje te mieszkania.
                      • Gość: lily Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.pkn.pl / 193.42.211.* 16.06.05, 10:14
                        czy w Warszawie sa w ogóle jakieś uczciwe firmy developerskie !!!!
                        • azetek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 19.06.05, 22:03
                          wiekszość firm developreskich to kretacze i naciągacze nie twierdzę ze
                          wszystkie ale gro z nich za nic mają sobie klientów
                      • Gość: PRZERAŻONA Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 23.11.05, 15:46
                        UWAGA NA ZAKUP MIESZKAŃ W BUDYNKU F. LUDZIE SPRAWDZĆIE KSIEGI WIECZYSTE W
                        WYDZIALE KSIĄG WIECZYSTYCH DLA SWOJEGO WYBRANEGO MIESZKANIA. ZWRÓĆCIE UWAGĘ NA
                        OBCIĄŻENIE W CZĘŚCI DOTYCZĄCEJ HIPOTEKI .NA JEDNYM Z MIESZKAN JEST KREDYT
                        ZACIĄGNIĘTY PRZEZ INNĄFIRMĘ A MISZKANIE JEST W SPRZEDAŻY
                        • Gość: wawek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.chello.pl 23.11.05, 17:59
                          No przeciez mowilem ze dolcanowi mowimy Nie!!!
                        • Gość: Doinformowany Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.crowley.pl 25.11.05, 08:48
                          Przecież to nic nadzwyczajnego. Jeżeli mieszkania mają założone księgi
                          wieczyste, to naczym innym mogła firma zabezpieczyć kredyt. Przecież nie na
                          gruncie, bo on już został podzielony i ułamkowe jego części są związane z
                          każdym lokalem mieszkalnym. Spokojnie, bez paniki.
                          • Gość: dobi Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 20:38
                            zaczyna mnie mocno dziwic fakt ze jedyne pozytywne opinie o firmie dolcan sa tu
                            umieszczne z tego samego serwera czy nawet kompa. JEDYNE POZYTYWY O DOLCANIE
                            POCHODZA Z *crowley.pl
                            zwroccie prosze uwage!!!
                    • Gość: S.W. Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.ipartners.pl 22.06.05, 13:26
                      Powiedz, w jakim domku mieszkają, bo, z kim nie rozmawiałem to miał usterki. Co
                      najgorsza usterki usuwane są do tej pory? Cały czas po osiedlu krążą robotnicy
                      usuwając usterki. Na osiedlu funkcjonuje dalej biuro powołane do usuwania
                      usterek. Znajduje się zaraz przy bramie wjazdowej na osiedle. Jeżeli kupisz
                      mieszkanie w tej firmie to od razu wpisz w swój życiorys, że będą cię
                      odwiedzali robotnicy i robili ci bałagan w mieszkaniu jest to bardzo miłe
                      zwłaszcza jak je wykończysz. Dowiedziałem się też, że dopiero jakieś 2 tygodnie
                      temu naprawili 8 przeciekających balkonów, a inwestycja skończyła się 6
                      miesięcy temu. Naprawa to nie było wkręcenie korka w dziurkę tylko rujnowanie
                      balkonu, a niektórzy mieli już położone gresy.
    • wanda29 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 26.07.05, 11:48
      Odnosnie inwestycji Dolcanu na ul. Strumykowej - serdecznie niepolecam. Jestem
      mieszkanka bloku 40 D i od poczatku znam losy tej inwestycji. Budynek F stal
      przez dlugi czas niezadaszony i w zwiazku z tym w srodku stala wszedzie woda,
      od gory zas pelno bylo sniegu. Z tego co wiem Park Development (w imieniu
      ktorego Dolcan sprzedaje te mieszkania) mial osuszac ten budynek ale skonczylo
      sie tylko na wyrzuceniu lopatami czesci sniegu z poddaszy. Pierwotnie ja tez
      mialam mieszkanie w tym budynku ale udalo mi sie przeniesc do budynku D, ktory
      byl w znacznie lepszej formie - bardziej zaawansowane prace. Pytalam sie o
      zdanie ludzi, ktorzy sie na tym znaja i stwierdzili, ze bez drogiego i
      dlugotrwalgo procesu osuszania po pol roku mieszkania na pewno wyjdzie na
      scianach grzyb. Usterek ktore byly w tym budynku nie sposob wymieniac ale jesli
      ktos jest zainteresowany to mieszkancy budynku D sporo o tym wiedza, czesc
      rzeczy jest chyba nawet sfotografowana. Obecnie Dolcan pomimo ewidentnego
      zapisu w akcie notarialnym nie zamierza konczyc otoczenia. Teren jest
      rozgrzebany i zapewne po raz kolejny bedziemy musieli z wlasnych kieszeni
      wylozyc kase na dokonczenie tego. Rozmowy z Dolcanem sa delikatnie mowiac
      bezproduktywne, oczekuja od nas jedynie "siedzenia cicho" i nie opisywania
      niczego na tym forum. W zamian za to mamia nas wizja wywiazania sie ze swoich
      zobowiazan. Ja nie mam zludzen.
      • zaniepokojony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 28.07.05, 08:39
        o proszę jednak potwierdzają się wszelkie domysły i przypuszczenia... Dziwne że
        po takich komentarzach firma Dolcan smie chwalić się publicznie certyfikatem
        nadanym mu przez zarząd związku firm developerskich i urząd ochrony konkurencji
        i konsumentów stwierdzającym iż stosuje ona kodeks dobrych praktyk w relacjach
        klient developer.
        • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 12:39
          Kodeks Dobrych Praktyk tyczy się nie tylko deweloperów, ale również Klientów,
          proszę o zapoznanie się z jego zapisami przed wypisywaniem głupot na tym forum.
          Droga Wando, być może zapomniałaś dodać, że twój budynek nie został zgłoszony
          do użytkowania, a jeśli się nie mylę to stoi na tej samej nieruchomości
          gruntowej co budynek F. Radzę nie krytykować i nie wprowadzać zamętu w głowach
          ludzi, którzy chcieliby zamieszkać w budynku F, gdyż jest duże
          prawdopodobieństwo, że rzeczywiście współnota z budynku D będzie musiała
          dopłacić firmie, która dokończy budowę i odda do użytkowania oba budynki.
          • Gość: Też gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: 217.97.133.* 28.07.05, 12:51
            Szkoda, że "Gość" nie odniósł się do żadnego zarzutu (podając argumenty i
            przytaczając fakty) a jedynie napisał ogólną krytykę wypowiedzi Wandy...
            • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 15:40
              Każda krytyka jest dobra, zwłaszcza wtedy gdy krytykuje się nieprwdę, proszę
              wejść do lokali mieszkalnych i zobaczyć jak wyglądają, a nie opierać się tylko
              na danych sprzed kilkunastu miesięcy.
          • zaniepokojony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 28.07.05, 13:14
            Gość portalu: Gość napisał(a):

> Kodeks Dobrych Praktyk tyczy się nie tylko deweloperów, ale również Klientów,
            > proszę o zapoznanie się z jego zapisami przed wypisywaniem głupot na tym forum.

hmmm skoro twierdzisz Gościu że pisze głupoty zapraszam do lektury poniższych
            wątków i to nie moje zadnie o firnie dolcan a ludków którzy wspomnianej firmie
            zufali: www.budowa.com.pl/forum/index_forum.asp?menu=zobacz&idmain=298&id=298
            www.wspolnota-mieszkaniowa.pl/orla/form/show_news_more.jsp?id_news=59
            a odpowiedź na pytanie o stosowanie dobrych praktyk przez klientów pozostawiam
            bez odpowiedzi gdyż chyba jest ona oczywista!!!!
            • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 16:42
              Tak się składa, że moi znajomi mieszkają na owej Orlej, która ma tak "wielkie"
              problemy z firmą DOLCAN, a prawda jest taka, że to zarząd wspólnoty prowadzi
              prywatną wojnę z deweloperem, a nie poszczególni mieszkańcy. Tak dziwnie się
              składa, jak mówią moi znajomi, że do zarządów wybierane są osoby, które z
              zasady lubią innym "świnię" podkładać, proszę więc nie polecać mi czytania
              forum wspólnoty Orla, bo to tylko świadczy o Pańskiej osobie i świadczy nie
              koniecznie dobrze.
          • wanda29 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 28.07.05, 15:10
            Drogi gosciu, znawco Kodeksu Dobrych Praktyk. Rozumiem, ze ujawnianie zaniedban
            moze niektorym sie nie podobac ale nie ma to nic wspolnego z owym kodeksem.
            Natomiast to co napisales odnosnie tego, ze budynek D stoi na wspolnej
            nieruchomosci z F i nie zostal przez gmine przyjety do uzytkowania to
            oczywiscie prawda, nie wiem tylko w czym mialoby to dyskredytowac moje
            informacje. Budynek D nie moze zostac przyjety przez gmine dopoki cala
            inwestycja nie zakonczy sie, a to chyba jak sugerujesz predko nie nastapi. No
            coz, to tylko kolejne ostrzezenie dla tych, ktorzy chcieliby tu nabyc
            mieszkanie. Jesli chodzi o doplacanie kolejnych pieniedzy na dokonczenie tej
            inwestycji - pomimo iz kazdy z mieszkancow zaplacil juz pelna sume za swoje
            mieszkanie to nie radze na to liczyc. Niestety konsekwencja tego bedzie
            nieodebranie budynku przez gmine i bedzie to dotyczyc niestety obu budynkow
            gdyz jest to wspolna inwestycja. Coz, obawiam sie, ze to tez nie brzmi zbyt
            zachecajaco. Mam nadzieje, ze opisywanie rzeczywistych faktow nie narusza
            Kodeksu Dobrych Praktyk. Odradzam kupowania tu mieszkan. Pozdrawiam.
            • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 28.07.05, 16:17
              Tak z sentymentu dla tej "inwestycji" (chyba chorobliwego). Spacerując po
              okolicy,zauwazyłem, że "dolcanowski" budynek jest już częściowo otynkowany, ale
              także ogrodzony. Czy to znaczy, że to ogrodzenie nie obejmie drugiego, już
              zasiedlonego budynku?
              Postawa DOLCANU w tej kwestii może być lepszym miernikiem jego zamiarów, niż
              podpisanie przez niego wspomnianego Kodeksu Dobrych Praktyk (który pewnie nie
              wspomina o tym, że jak sie grodzi to całą WSPÓLNĄ nieruchomośc!). Po za tym,
              jak DOLCAN wyobraża sobie uzyskania od gminy pozwolenia na użytkowanie dla
              wykańczanego przez siebie budynku, jeśli CAŁA nieruchomość nie będzie przez tę
              gminę odebrana? Czy nie nabija w butelkę ludzi, którzy kupują od niego
              mieszkania, wiedząc, że będą kłopoty z tym pozwoleniem, co oznacza chyba m.in.
              nie możliwość zameldowania i oficjalnego w nim zamieszkania.
              • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.05, 16:47
                Myślę, że zarzuty jakoby Dolcan miał złe zamiary jest wysoce nie na miejscu. W
                końcu ta inwestycja ma szansę zostać ukończoną i to przez dobrego dewelopera.
                Tak czytam Państwa wypowiedzi i się zastanawiam, na czym Państwu bardziej
                zależy, czy na mieszkaniu na wiecznym placu budowy, czy na ładnie wykończonym
                osiedlu z placem zabaw, garażami podziemnymi i ogródkami. Przykro, że są ludzie
                którzy nie myślą racjonalnie i zachowują się jak pospolici pieniacze.
                • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 28.07.05, 17:51
                  Ha, w takim razie, jako mieszkaniec okolicy, czuje się wpełni uspokojony. Nie
                  wiem tylko, czy Twoje słowa "Gościu" można uznać za OFICJALNE stanowisko firmy
                  DOLCAN. Jeśli tak, to WSZYSCY - mieszkańcy budynku D i F jak i sama firma,
                  powinni być wkrótce szczęśliwi. W końcu mieszkanie "na ładnie wykończonym
                  osiedlu z placem zabaw, garażami podziemnymi i ogródkami" to jest to, o co
                  wszystkim chodzi i fakt, że tak się wkrótce stanie, będzie najlepszym
                  zaprzeczeniem pojawiajacych się na tym forum wątpliwości.
                • Gość: kp15 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.biol.uw.edu.pl 28.07.05, 18:00
                  I zapomniałem dodać. Nie dziw się "Gościu" mieszkańcom z budynku D, że są
                  podejrzliwi. W końcu na własnej skórze bardzo dobrze właśnie doświadczyli, czym
                  jest wchodzenie w interes z nie uczciwym developerem. Czy jesteś pewien, że
                  DOLCAN postąpi wobec nich uczciwie? Mimo, że przejął majątek z rąk poprzedniego
                  inwestora, nie spieszy się z zapewnieniem, co do wywiązania się zobowiązań,
                  które są z tym związane.
                  • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.c.wavenet.pl 28.07.05, 23:03
                    Interesuję się tą firmą z racji tego, że zawierzyli jej moi znajomi, a nie
                    ukrywam że być może i ja zdecyduję się na zakup lokalu na Strumykowej.
                    Pomijając wypowidzi niektórych ludzi na forum odnośnie firmy Dolcan, wiem że to
                    solidny deweloper, który zawsze oddawał swoje inwestycje ludziom, wiem też że
                    nie zawsze w terminie, ale oddawał, czyli nikogo nie oszukał, a przede
                    wszystkim nie okradł. Myślę, że to jest miernikiem wartości firmy i ludzi nią
                    kierujących.
                    • Gość: BHT Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.comarch.pl 29.07.05, 15:02
                      Kraj jest wolny i każdy może "zawierzyć swoje pieniądze" komu chce. Podejmując
                      decyzję warto jednak mieć pełny obraz sytuacji i posłuchać sąsiadów z
                      budynku "D", tym bardziej że wszystko co dotychczas napisali to prawda (czas
                      jaki budynek stał bez dachu, efekty tego stania, i "expresowe" osuszenie,
                      skarga pauliańska, zostawienie syfu na placu przed budynkiem D, brak ogrodzenia
                      osiedla, itd. ) Jeśli te kilka opini to zbyt mało, żeby wyrobić sobie zdanie,
                      mogę poprosić pozostałych mieszkańców "D" o wyrażenie swoich opinii na forum :)
                      A ew. Kupujących zachęcam do porozmawiania PRZED zakupem z przyszłymi sąsiadami-
                      chętnie opowiemy o budowie z którą związaliśmy swoje losy od 5-ciu lat.
                      Oczywiście przymusu nie ma. Jazda bez trzymanki też ma swój urok :)
                      pozdrawiam
                      ps. A straszenie dopłacaniem do raz już sprzedanych w bud. "D" mieszkań bym
                      sobie darował. Straszył nas Niwecki Syndykiem, Syndyk Komornikiem, Platia, BCB,
                      chyba wystarczy Dolcan mógłby już sobie darować. Swoją drogą ciekawe czy
                      mieszkańcom "F" też po dwóch latach zaproponuje dopłaty :)
                      • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 11:58
                        Dlaczego mówisz o dopłacaniu przez nabywców mieszkań w budynku "F", przecież
                        oni płacą za to co widzą, a nie kupują "kota w worku". Poza tym zastanawia mnie
                        ciągle wypowiedź Wandy, która chce przyjęcia przez gminę budynków "D" i "F", a
                        robi wszystko, podobnie jak pozostali mieszkańcy budynku"D", aby wystraszyć
                        nabywców z budynku"F". Przecież te mieszkania muszą mieć nabywców, a tak się
                        kłada, że żadna firma nie jest przecież instytucją charytatywną, więc nie
                        będzie budowała tylko po to żeby wybudować. Chętnie poznam opinie mieszkańców
                        budynku "D", ale może spotkamy się na budowie, w sobotę 20 sierpnia.
                        • Gość: Nobody Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 14:23
                          Z przyjemnościa spotkamy się z chętnymi do kupna mieszkań. Proszę o podanie
                          godziny.
                          • Gość: Gość Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.05, 15:42
                            Podam godzinę w terminie późniejszym.
      • ewa_1798 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 11.12.17, 12:58
        Jestem zainteresowana zakupem mieszkania na Strumykowej 40D - mieszkanie znajduje się na ostatnim piętrze (poddasze), czy mieszkańcy mogliby wypowiedzieć się czy są jakieś problemy z tymi mieszkaniami? Przecieka dach?

pozdrawiam i dziękuję,
        Ewa
        • rotmistrow1945 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 30.12.17, 10:58
          Słów kilka na ten temat. Otóż, mieszkania na poddaszu powstały w wyniku podziału mieszkań dwupoziomowych na dwa odrębne lokale. Wynika stąd kilka uciążliwości. I tak:
          - winda dowozi mieszkańców tylko na 3 piętro. Na 4 trzeba wejść po schodach, gdyż pierwotnie powierzchnie 4 piętra miały stanowić drugi poziom mieszkań z 3;
          - na 4 piętrze jest niewydolny układ wodno-kanalizacyjny. Występują problemy z ciśnieniem wody i odprowadzaniem ścieków. Architekt nie planował tam kuchni, a co za tym idzie instalacja jest dorobiona prowizorycznie;
          - występują poważne problemy z układem wentylacyjnym na 4 piętrze. Zbyt mała ilość kanałów odpowietrzających, oraz całkowity ich brak w nowo projektowanych kuchniach w celu przyłączenia okapów. Z tego powodu na oknach dachowych skrapla się wilgoć. Wiele osób już wymieniało swoje okna na nowe;
          - zbyt mała ilość grzejników. W wyniku ich braku skutki są takie jak powyżej - skraplająca się woda na oknach dachowych. Kapiąca woda często niszczy podłogi;
          - układ mieszkań niezbyt foremny. Jest to pochodna przeróbki mieszkań dwupoziomowych, w których na piętrze nie planowano m.in. kuchni;
          - nagrzewający się dach latem i oddający chłód zimą. Wnioski oczywiste;
          - dach blaszany nie przecieka. Papowy był remontowany.
          I chyba tyle, jak na początek.
    • Gość: 123 Otwocka IP: *.tvp.pl 30.07.05, 15:32
      Lestem po podpisaniu umowy z Dolcanem. Na Otwockiej. Czy są może na forum
      sąsiedzi? Czy jesteście zadowoleni z zakupu u tego developera?
      • zaniepokojony Re: Otwocka 10.08.05, 12:05
        czyżby wreszcie doszło do jakiegoś porozumienia?
      • Gość: lili Re: Otwocka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.05, 21:32
        Ja również popdisałam umowę na ul. Otwocką. Obecnie co do developera nie mam
        zastrzeżeń, ale po głosach na forum wątpię, aby tak było do końca. Jeżeli ktoś
        kupił na otwockiej to zapraszam do kontaktu na adres unical@interia.pl
        pozdrawiam
    • Gość: ciekawscy Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.aster.pl 11.08.05, 21:08
      dziś byliśmy na budowie oglądaliśmy mieszkanie kierownik miły, kompetentny same
      zalety mieszkania wymieniał i gdyby nie te posty pewnie byśmy się zdecydowali a
      tak to niestety :(
      • Gość: Renia Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 17:19
        Popieram głupotę, jakby tak wszyscy decyzję o zakupie mieszkania podejmowali
        pod wpływem opowiastek z forum to pewnie mieszkaliby w lesie.
        • Gość: Doświadczony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.05, 16:44
          W stu procentach popieram cie Reniu
          Posty które tu sie ukazują świadcza tylko o tym iż ludzie którzy chca nabyć
          własne M nie maja pojęcia o procedurach i problemach z jakimi borykaja się tak
          deweloperzy jak i nie stety kupujący, nie myślę tu o kretaczach którzy za
          wszelką cene dażą do otrzymania nalezności za mieszkanie w budynku którego
          jeszcze niema a na terenie pasą się kozy - mówię o ludziach którzy mając pewne
          doświadzczenie w budownictwie wielorodzinnym zakupują tereny za ciężkie
          pieniądze, twożą dokumentacje techniczne i uzgodnienia ze wszystkimi świętymi w
          urzędach i gminach (a to nie jest łatwe zapewniam)nastepnie rozpoczyna się
          budowa i co trafia się oszołom z sąsiedztwa któremu nie podoba się kask
          kierownika budowy i naprzykład hałas betoniarki o 7 rano w
          sobotę ......albo .... przykładów można by mnożyć.
          Wracajac do Strumykowej i budynku F - oczywiście nabyłem od spólki Dolcan
          mieszkanie w tym budynku dla syna przedtem jednak sprawdziłem nie to czy
          hipoteka jest w pożądku (nie dlatego żebym nie był ciekawy ale dlatego że
          ważniejszy jest dla mnie sposób wykończenia mieszkań i użytych do tego celu
          materiałów i tak tynk gipsowy a nie płyta gipsowa która pęka czy też tynk
          cementowy który z reguły jest zawsze nie równy i wymaga dodatkowych warstw
          wygładzających - instalacje sanitarne i elektryczne wykonywane z dobrych
          markowych materiałów przykład grzejniki firmy Buderus i według zapewnień
          kotłownia w technologii Buderusa to są oszczędności w póżniejszej
          eksploatacjii) nie wiem co jest w bloku D to pytanie do Pani Wandy, co zaś się
          tyczy odbioru budynku to myśle że nie ma podstaw do niepokoju bo na chłopski
          rozum jeżeli firma deweloperska kupuje za ciężkie pieniądze obiekt już
          istniejacy (bo chyba Państwo aż tak najwni nie jesteście że ktoś im to dał w
          prezencie i pobłogosławił)finansuje roboty wykonczeniowe chyba od lutego bo na
          dzień dzisiejszy sprzedanych lokali z uzyskanych informacji jest około 40, a
          procent wpłaty za lokal juz istniejący i namacalny jest stosunkowo niski to nie
          mam powodu do niepokoju.
          A ludziom którzy sa wyszczekani tu życzę budowy własnego domku po co macie
          dorabiać deweloperów kupcie sobie działkę wybudujcie domek mały biały i dajcie
          w spokoju kupować innym i dopiero potem wymieniajcie własne spostrzeżenia co do
          cen, jakości robót i wykończenia.
          A zapomniał bym o sugestii w stosunku do innych okien wbudowanych po kradzieży -
          czy nie przyszło wam do głowy że producent okien który dostarczał na całe
          osiedle okna juz nie istnieje.
          I ostatnia prośba piszcie o czymś mądrym nie szukajcie sensacji a nie macie
          ochoty tam mieszkać to nie zniechęcajcie innych domysłami.
          • Gość: Tralalala... Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl 03.09.05, 20:40
            Dobra, dobra, ale do rzeczy panie "Doświadczony". Kiedy cały teren wokół obu
            budynków wspólnoty (także budynku D) będzie uporzadkowany (chodniki i dróżki
            dojazdowe wyłożone kostką i zrobione chodniki)? Bo jak dotad sie na to nie
            zanosi.
            • Gość: Doświadczony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.05, 07:35
              Panie "tralalala" czy widział Pan sprzęt ciężki na budowie, rusztowania
              elewacyjne, dostawy materiałów samochodami cięzkimi pewnie tak to jak pan sobie
              wyobraża budowę chodników i drózek na tym etapie robót.
              Poza tym widziałem że rozpoczeło się grodzenie od strony rowy czy też rzeczki,
              a i tu byłem świadkiem wizyty straży miejskiej wezwanej przez jakiegoś oszołoma
              z bloku D bo mu kamyki zgineły czy coś w tym stylu, a takie manewry nie
              przyspieszaja prac.
              Na koniec szanowny Panie proszę o pisanie konkretów a nie domysłów drózki i
              chodniki to jest kosmetyka tak jak zieleń najpierw muszą skończyć blok i garaże
              usunąć z budowy silosy zaplecze budowy, a dopiero potem wykonywana jest
              infrastruktura zewnętrzna Panie tralalalalala
              • Gość: Tralalala Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl 05.09.05, 20:55
                Szanowny "Doświadczony". Najwyraźniej unikasz meritum sprawy. Oto trzy pytania:

1) Kiedy mieszkańcom zamieszkałego już budynku "D" zostaną przedstawione PLANY
                zagospodarowania całej ich działki, w tym terenu wokół ich budynku, z
                KONKRETNYMI TERMINAMI? Chodzi o wykonanie ogrodzenia, trawników, chodników,
                parkingów i dróżek dojazdowych.

2) To prawda, że budowa budynku "F" jest jeszcze w toku, ale wokół budynku "D"
                nie ma przecież żadnych rusztowań od 2-3 lat, ani też nie stoją tam żadne
                maszyny budowlane, zaś jego mieszkańcy przez ten cały czas w piachu lub po
                błocie muszą brnąć do swojego domu. Można więc smiało wykańczać teren wokół
                tego budynku. Kiedy to nastąpi? Może namówi Pan do tego firmę.

3) Fakt, że budowa budynku "F" jest jeszcze w toku, nie stanowi jak widać
                przeszkody przy stawianiu wokół niego docelowego ogrodzenia. Dlaczego
                wybudowane dotąd ogrodzenie w ogóle nie obejmuje budynku "D"? Wygląda na to, że
                DOLCAN zamierza ogrodzic tylko budynek "F". Ciekawe, czy prawo pozwala
                rozgradzać teren wewnętrzny wspólnoty. Przecież teren wokoł budynku "F" należy
                także do mieszkańców budynku "D", z którego mają prawo korzystać, np.
                spacerować lub stawiać samochody na parkingu obok budynku "F". I odwrotnie -
                przyszli mieszkańcy budynku "F" będą mieli pełne prawo korzystać z otoczenia
                budynku "D", ponieważ oba budynki stanowić będą jedną wspólnotę. Czy oni
                wszyscy będą musieli skakać przez płot?

Postępowanie DOLCANu wobec tej części członków wspólnoty, którzy już mieszkają
                na osiedlu w budynku "D" jest miernikiem tego, jak firma ta, będzie traktowała
                osoby, które nabyły lub nabędą mieszkania w budynku "F". W ostateczności los
                ich wszystkich jest wspólny. Gmina nie udzieliła dotąd pozwolenia na
                użytkowanie dla budynku "D", ponieważ między innymi teren wokół niego nie
                został zagospodarowany (nie ma wykonanych parkingów ani chodników). Dopóki ten
                stan będzie trwał, takiej zgody nie otrzyma także budynek "F", ponieważ obydwa
                te budynki posadowione są na tej samej działce i tworzyć będą, jak wspomniano
                wyżej, jedną wspólnotę.

Tak więc "Reniu" i "Doświadczony" nie denerwujcie się tak, ponieważ to także w
                waszym jak najlepiej pojętym interesie jest, aby DOLCAN jak najszybciej
                zagospodarował teren wokół budynku "D". W przeciwnym razie, nawet jeśli
                wprowadzicie się w końcu do swoich mieszkań, będzie żyć w nich PÓŁ LEGALNIE, na
                terenie wiecznej budowy - bez możliwości zameldowania, na prądzie budowlanym,
                bez miejsc postojowych, które powinny być przed obydwoma budynkami, brnąc w
                błocie, aby dojść do pobliskiego centrum handlowego, szkoły czy kościoła -
                DOKŁADNIE TAK, JAK MUSIELI ŻYĆ DOTĄD PRZEZ TRZY LATA MIESZKAŃCY BUDYNKU "D". Co
                oznacza brak miejsc postojowych na terenie własnym wspólnoty nie trzeba chyba
                tłumaczyć - to chyba oczywiste, że im jest ich więcej, (nawet, jeśli nie są one
                pod własnym budynkiem, lecz pod sąsiednim), tym wszystkim na takim osiedlu
                będzie łatwiej żyć, tym bardziej, że wokół panuje ich potworny deficyt.
                Wystarczy obejrzeć okolicę pod wieczór.

I najważniejsze - gdyby z jakiś powodów DOLCAN wywinął się od wykonania swoich
                zobowiązań, które ciążą na nim jako deweloperze i nie zagospodarował całego
                terenu działki, to wszyscy mieszkańcy wspólnoty (ci co już mieszkają w
                budynku "D" i ci co kupili lub kupią mieszkania w budynku "F") PONIOSĄ SAMI W
                PRZYSZŁOŚCI TE NIEBAGATELNE KOSZTY. Trudno bowiem sobie wyobrazić, żeby z
                jednej strony budynek "D" mógł tak dalej funkcjonować (otoczony ze wsząd
                piachem, jak samotna wyspa wodą, na oceanie), zaś z drugiej, żeby koszty te
                poniósł ktoś inny - gmina lub ogół podatników. Zapłaci więc za to Wspólnota,
                czyli właśnie Wy.

• Gość: bartek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.polfawar.com.pl 07.09.05, 11:53
                  Coś mi tu zalatuje rozgoryczeniem,zazdrością i wręcz zawiścią mieszkańców z D,
                  którzy patrzą jak składnie i szybko jest wykańczany się sąsiedni
                  budynek.Rozumiem ich smutek i żal, ich sytuacja nie jest za wesoła,ale dlaczego
                  chcą zatruć życie i wprowadzić niepokój w głowy tych,którzy wybrali to
                  malownicze miejsce na swoje mieszkanie.Wrzućcie na luz!Nie wszyscy muszą mieć
                  taki niefart jak Wy.
                  • Gość: Edyta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.c.wavenet.pl 08.09.05, 16:51
                    Popieram cię. A jak mieszkańcy budynku D mają tyle pytań to powinni zasięgnąć
                    informacji u źródła. to lepsze niż wylewanie goryczy na forum.
                    • Gość: sasiad Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: 195.85.249.* 09.09.05, 09:04
                      Droga Edyto
                      Forum służy do wielu rzeczy miedzy innymi do wylewania zalu....a dzieki temu
                      ludzie, którzy poszukują w tej inwestycji mieszkań, mogą mieć pełny pogląd na
                      to co może ich spotkać.
                      Jeżeli potrzbujesz mieć same miłe wpisy załóż prywatne forum i zastrzeż sonie
                      same pozytywne wpisy
                • Gość: Doświadczony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:38
                  Odpowiadam
                  1. nie dziwi mnie absolutnie postawa Dolcanu który wykonuje roboty według
                  własnego harmonogramu, a nie mieszkańców budynku D
                  Dlaczego - Bo żaden z mieszkańców tego budynku nie wpłacił Dolcanowi zapewne
                  ani złotówki bo i z jakiej racji skoro płaciliście komuś zupełnie innemu i to
                  zupełnie ktoś inny was wykiwał a nie dolcan - czy tak
                  Dolcan zapewne i napewno kupił budynek F z całym bałaganem budynku D i terenu
                  wokół pozostawiony przez innych nieuczciwych deweloperów.
                  Więc DLACZEGO firma dolcan miała by zacząć od ogrodzenia, parkingów i
                  trawniczków wokół budynku D - jest to dla mnie zupełnie logiczne postępowanie.
                  2. - Oile się oriętuję przynajmniej z rozmów z kierownikiem budowy priorytetem
                  jest skończenie budynku F i sprzedaż mieszkań z którego firma deweloperska
                  będzie miała dalsze środki na roboty zewnętrzne - i to też jest logiczne
                  postępowanie przynajmniej dla mnie darmo nikt im tego nie dał, pracownicy i
                  materiały też kosztują i to nie mało, a sprzedaż mieszkań dzięki idiotycznym
                  postom na tym forum wcale nie przyspieszała zakończenia nie tylko budynku F ale
                  i D bo i z garażem tez macie drobny problem.
                  3. Dziwi cię to - odpowiedź na to pytanie znajduje się między wierszami punktu
                  1 i 2
                  Bardzo chętnie poklikam i podziele się doświadczeniem i info
                  • Gość: Tralalala Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 09.09.05, 21:20
                    Przyjmuję wyzwanie ;-)

1. Dolcan przejął nieruchomość z jego AKTYWAMI i PASYWAMI. Na te ostatnie
                    składają się między innymi zobowiązania wobec osób z budynku D, które zapłaciły
                    już pełną cenę za swoje mieszkania, obejmującą także wykończenie terenu wokół
                    budynku. Dolcan teraz MUSI je zrealizować.

2. Nie chodzi o to, aby ustawiać harmonogram prac pod mieszkańców budymku D,
                    lecz zeby W OGÓLE go przedstawić, choć byloby niewątpliwie elegancko, zrobić te
                    roboty jak najszybciej, bo ludzie ci mieszkają na budowie już trzy lata, a
                    nadchodzi nieprzyjemna pogodowo pora roku (deszcze, śniegi, mrozy i roztopy).

3. O możliwości wykonania tych prac juz teraz wspomniałem równiez w kontekście
                    BRAKU wokół budynku D, wymienionych przez Ciebie jako utrudnienia - rusztowań i
                    maszyn budowlanych, jednocześnie których OBECNOŚĆ, o dziwo, nie przeszkadza
                    budować ogrodzenia wokół budynku F (z ewidentnym pominięciem budynku D).

4. Także w interesie potencjalnych nabywców mieszkań w budynku F jest, aby
                    Dolcan, wykonał te roboty wokół budynku D, i to jak najszybciej.

Po pierwsze, Gmina nie będzie mogła odmówić wydania pozwolenia na użytkowanie
                    OBU budynków (D i F) osiedla, z powodu braku chodników, parkingów, itd.

Po drugie, będzie to gwarancja, że stając się w przyszłości członkami
                    Wspólnoty, nie będą musieli ponosić z tego powodu żadnych DODATKOWYCH KOSZTÓW,
                    gdyby Dolcan sie jednak z tego obowiązku wywinął (do czego, sądzać z opinii
                    mieszkańców, zmierza), a musiałaby te roboty wykonać Wspólnota.

Po trzecie, zobaczyliby na własne oczy, jak będzie wygladało otoczenie ich
                    budynku.

Po czwarte, intencje Dolcanu nie budziłyby wątpliwości.

Te wszyskie okoliczności mogą także zwiększyć sprzedaż mieszkań, co z kolei
                    powinno być dobre dla Dolcanu. Jeśli nie stanowi to kłopotu, to proszę przy
                    okazji kolejnej rozmowy z "kierownikiem budowy" przekazać mu ten punkt
                    widzenia.
                    • Gość: Edyta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:56
                      Wiesz co Tralala, ciekawa jestem czy Ty byś najpierw kończył ogrodzenie
                      sąsiadowi czy sobie. Firmy budowlane to nie działalność non-profit.
                  • Gość: Nobody Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 14:00
                    Skoro jesteś taki "doświadczony" to powinienieś wiedzieć KTO TAK NAPRAWDĘ JEST
                    WINNY CAŁEMU ZAMIESZANIU.
                    To nie DOLCAN jest tutaj winny lecz fima PARK DEVELOPMENT, która zakupiła
                    CAŁOŚC INWESTYCJI od firmy Platia Polska i zobowiązała się do dokończenia
                    budynku F oraz wykończenia części wspólnych w tym ogrodzenia, garaży, drogi
                    osiedlowej, małej architektury zgodnie z projektem zatwierdzonym w gminie oraz
                    odbioru technicznego budynków D i F w terminie 12 miesięcy od podpisania aktu
                    notarialnego (12.10.2004 r.). Jak widać nici ze zobowiązań firmy Park
                    Development, a Dolcan został w to wszystko poprostu wmieszany nie będąc tak
                    naprawdę świadomy jaki jest stan rzeczy. Dolcan jest TYLKO Inwestorem
                    zastępczym ponieważ nikomu nieznana firma Park Development nie sądzę żeby miała
                    sukcesy w sprzedaży mieszkań. Park Development przejął na siebie wszelkie prawa
                    i obowiązki poprzednich Inwestorów oraz MUSI dokonać odbioru obydwu budynków
                    ponieważ przejął na siebie taki obowiązek otrzymując przeniesienie pozwolenia
                    na budowę.
                    Dlatego mieszkańcy budynku D walczą o SWOJE, zapłacili już po 100% wartości
                    mieszkania i nawet więcej. Nie będa już więcej dopłacać, a firma Park
                    Development miga się jak może aby wyciągnąć kasę od lokatorów, ponieważ
                    nabywając Inwestycję nie była do końca świadoma co jest jeszcze do wykonania.
                    Wierzcie dalej w zapewnienia Dolcanu, życzę udanego zakupu mieszkań.
                    • Gość: Edyta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 16:55
                      Nobody komu mieszkańcy D zapłacili to więcej, bo mnie to zainteresowało.
                      • Gość: Tralalala Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 18.09.05, 14:11
                        Podzwoniłem w tygodniu po urzędach i tytułem uzupełnienia, dorzucam trochę
                        ciekawostek o trzech firmach zaangażowanych teraz w budowę osiedla.

Aktualnym właścicielem firmy PARK DEVELOPMENT jest firma MARBUD (od lutego),
                        która została założona tuż przed przejęciem PARK DEVELOPMENT (w grudniu). Firma
                        MARBUD ma siedzibę pod tym samym adresem w Ząbkach, co firma DOLCAN (przy ul.
                        Łodygowej).

Pozwolenie budowlane, wydane dla PARK DEVELOPMENT, wyraźnie mówi o budowie II
                        etapu osiedla mieszkaniowego, składającego się z dwóch budynków mieszkalnych
                        wielorodzinnych (D i F) o wysokości 4,5 kondygnacji.

PARK DEVELOPMENT upoważnił DOLCAN do dokończenia budowy tego etapu osiedla
                        (budynków D i F) oraz do sprzedaży mieszkań po cenie ustalonej przez
                        DOLCAN !!!!!!

Biorać to wszystko pod uwagę, nie ma żadnego powodu, aby przypuszczać, że
                        DOLCAN został w cokolwiek wrobiony.
                        • Gość: Wojtek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.futuro.pl 18.09.05, 21:35
                          Uff. Jestem zainteresowany zakupem mieszkania w tej inwestycji. Przeczytałem na
                          tym forum wszystkie posty dot. Strumykowej i jestem trochę zniesmaczony
                          opiniami zarówno mieszkańca jak i gościa z Dolcanu udającego kolegę kolegi.
                          Brak tutaj jakiegoś logicznego myślenia. Wiadomo przecież, że Inwestor kupił
                          całą inwestycję z całym poprzednim bałaganem. Widać, że sporo zrobił aby
                          zrealizować do końca inwetycję i musi zgodnie z harmonogramem prowadzić prace.
                          Z tego co się orientowałem to prace posuwają się w całkiem przyzwoitym tempie.
                          Taki inwestor jak Dolcan nie pozwoliłby sobie na złą opinię, która będzie mu
                          wystawiona przez jego klientów, a którzy później tu zamieszkają. Dlaczego zatem
                          Dolcan miałby nie skończyć całej inwestycji (obu budynków)? W końcu jest to
                          jego inwestycja niezależnie z jakim dobrodziejstwem ją zakupił. Chyba jest
                          świadom wszystkich swoich obowiązków? Jest to profesjonalny developer i myślę,
                          że nie jest w jego interesie pozostawić po sobie rozkopaną inwestycję. Zapewne
                          przyszli klienci przyjadą kiedyś oglądać jego dzieło...
                          Z drugiej strony dziwię się Dolcanowi, że podchodzi do niejako "swoich
                          mieszkańców" jak do intruzów. Gdybym miał taką firmę to pierwsze co bym zrobił
                          to dogadałbym się z istniejącymi mieszkańcami bo mając ich przychylność na
                          pewno bybliby dowodem dobrej wzajemnej wspólpracy. Dodatkowo dziwi mnie
                          bezsensowna kalkulacja. Jakie znaczenie ma koszt ogrodzenia i jakiegoś
                          chodniczka wobec kasy uzyskanej z całej inwestycji? Chyba coś tu nie gra? Coś
                          jest nielogicznego? Skoro Dolcan za bardzo nie chce nawet przedstawić
                          harmonogramu swoich prac... Jak zacznie ta firma traktować mnie jak już kupię u
                          nich mieszkanie, też zlewka?
                          Chyba trochę poczekam i poobserwuję na rozwój sytuacji bo inwestycja naprawdę
                          mi się podoba i miejsce jest fajne. Ciekaw jest czy Inwestor porozumie się z
                          mieszkańcami (a widać, że chodzi chyba o coś zupełnie innego niż o parę groszy
                          na ogrdzenie i chodniczek). Myślę, że to udwodni czy jest to firma godna
                          zaufania. Proszę napiszcie jak sytuacja się rozwiązała. Chętnie wtedy dołączę
                          do mieszkańców.

Pozdrawiam
                          Wojtek
                        • Gość: Zainteresowany Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 16:17
                          Nic nadzwyczajnego nie odkryłeś. Dolcan udostępnia te dokumenty dla wszystkich
                          swoich Klientów, nawet tych którzy umowy z nim nie zawarli, tak jak ja.
                          • Gość: Tralalala Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl 23.09.05, 18:03
                            To dobrze i duzy plus dla Dolcanu.

Pozwolilem sobie przedstawic te informacje dla osób, które nie znają ich od
                            Dolcanu, bo z jedngo z postów, którego fragment pod spodem cytuje, wynika, że
                            nie każdy tutaj jest świadomy, jakie relacje łączą te trzy firmy.

> Jak widać nici ze zobowiązań firmy Park
                            > Development, a Dolcan został w to wszystko poprostu wmieszany nie będąc tak
                            > naprawdę świadomy jaki jest stan rzeczy.
                            • Gość: Weridiana Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 20:20
                              czesc
                              wlasnie jestem w trakcie zakupu mieszkania na strumykwej i jedtem przerazona
                              informacjami jakie tu znajduje.
                              JEdnak biorac pod uwage fakt jak szybko ida prace budowlane na strumykowej nei
                              che mi sie wierzyc ze dolcan moglby zostawic rozkopane osiedle zaraz po
                              sprzdazy wszystkich lokali.

• Gość: j.p. Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.crowley.pl 28.10.05, 09:44
                                Nie musisz się przejmować, Dolcan to wiarygodny deweloper.
                              • Gość: zenek Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.05, 00:08
                                Mimo wszystko poczytaj starannie po forum - szczególnie Ci którzy juz nabyli
                                (Ząbki, Wesoła) będą dla Ciebie interesujący. Pozwolę sobie nie prezentować
                                mojej opinii - staranna lektura będzie nadto wymowna.
                                pozdrawiam serdecznie
                                Zenek
                                • Gość: x Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 23.11.05, 16:06
                                  Ludzie którzy zakupili mieszkania w budynku F odezwijcie się. Powiedzcie czy
                                  nie ma nich obciążeń hipoteką. Ja jestem również zainteresowana zakupem
                                  mieszkania w tym budynku. Czy ktoś sprawdził całą dokumentacje i ten kredyt
                                  zaciągnięty przez Dolcan rzekomo na dokończenie budowy wpisany w księgach
                                  wieczystych na tych mieszkaniach. Wogóle CZY JEST TO NORMALNE ŻE PO WPŁACENIU
                                  PIERWSZEJ RATY ZA MIESZKANIE BANK WYDAJE ZAŚWIADCZENIE ŻE REZYGNUJE Z
                                  OBCIĄŻENIA TEGO MIESZKANIA.CO WTEDY ZE SPŁATĄ KREDYTU? GDZIE BANK MA
                                  ZABEZPIECZENIE.Co to jest zaświadczenie chyba księga wieczysta i zapisana w
                                  niej hipoteka jest ważniejsza.Proszę o opinię .Pozdrawiam.Zainteresowana
                                  zakupem ale przerażona tymi informacjami na forum
                                  • Gość: Elżbieta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.crowley.pl 24.11.05, 09:48
                                    Proszę wybrać sie do biura Dolcanu na Żurawiej a dowie się Pani szczegółów o
                                    które Pani prosi. Zaświadczenie z Banku mówi o zrzeczeniu się roszczeń Banku po
                                    dokonaniu całkowitej wpłaty za miszkanie przez jego nabywcę. Jest to dokument,
                                    który nosi nazwę "bezobciążeniowego przeniesienia własności na nabywcę".
                                    • Gość: x Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.acn.waw.pl / *.acn.waw.pl 24.11.05, 10:58
                                      Moze mi Pani podać podstawę prawną "bezobciążeniowego przeniesienia własności
                                      na nabywcę".
                                      • Gość: Elżbieta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.crowley.pl 24.11.05, 16:14
                                        Podstawą prawną przeniesienia własności jest prawo własności nieruchomości -
                                        akt notarialny. Natomiast zobowiazanie banku do zwolnienia hipoteki ciążącej na
                                        lokalu wynika z kodeksu cywilnego - zobowiązań, i w takiej formie jest
                                        traktowane jako podstawa udzielenia kredytu na zakup tegoż lokalu. zawierając
                                        Umowę cywilno - prawną z firmą takie zobowiązanie jest niezbędne, aby mógł Pan
                                        ten lokal kupić w kredycie. Natomiast Umowa w formie aktu notarialnego może byc
                                        zawarta jako przyrzeczona lub przenosząca na Pana własność, przy przenoszeniu
                                        własności ma Pan już lokal zwolniony z ciążących na nim wcześniej hipoteki.
                                        Myślę, że to na razie wystarczy.
                                        • Gość: kasia 23 Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.mi.gov.pl 13.04.06, 16:04
                                          może by mi ktoś wytłumaczył z mieszkańcow na strumykowej- dplcan- o co chodzi?
                                          jak z tymi umowami aktami notarialnymi, kto jest właścicielem, co ze wspólnotą
                                          i jakie naprawdę są czynsz( ile za m) w zimie?
                                          please bo muszę sie zdecydować czy tam mieszkać czy nie?
                                          więc
                                          • Gość: Marta Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: 195.136.246.* 21.04.06, 19:15
                                            I ja jestem zaintersowana kupnem mieszkania na strumykowej. Dokładnie chodzi o
                                            lokal na parerze. I teraz nie wiem co robić, teoretycznie mieszkanie stoi, ale
                                            teraz to już sama nie wiem co robić. Bardzo prosze o wypowiedz kogoś z budynku
                                            F co sie tam teraz naprawdę dzieje. Czy akty notarialne są juz przez was
                                            podpisane, pytam bo taką informacje otrzymałam z biura na żurawiej.
                                            ??????
                                            • Gość: alina Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.06, 17:21
                                              witam pieknie. Czy ktos moze wie co sie tam dzieje z blokiem F na strumykowej?
                                              Ja tam kupilam mieszkanie 2 lata temu. zaplacone w calosci ale zostalo
                                              sprzedane komus innemu raz jeszcze. Tak wiec jest dwoch wlascicieli i nie wiem
                                              jakibedzie finisz sprawy. wszystko sie rozstrzygnie w sądzie.
                                              Tak czy inaczej oszustwo goni oszustwo tak wiec lojalbnie przestrzegam przed
                                              wszystkim co sie dzieje na strumykowej 40. pozdrawiam
                                              • zaniepokojony Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 11.05.06, 15:21
                                                hmmm a konkretnie o które mieszkanie chodzi?
                                              • Gość: Joanna Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: 80.50.246.* 12.05.06, 14:42
                                                Czesc
                                                W listopadzie uboeglego roku kupilam mieszkanie na Strumykowej 40F. Od dwoch
                                                tygondi mieszkam juz w tym lokalu. Generalnie po podpisaniu umowy bylam
                                                przerazona tym co przeczytalam na forach. Wynajelam wiec pania mecenas ktora
                                                dokladnie sprawdzila wszystkie dokumenty i historie tej inwestycji. Okazalo sie
                                                ze rzeczywiscie bylo duzo zamieszania wokol tej inwestycji ale obecny developer
                                                to wszystko wyprostowal. Kazde meiszkanie ma swoja ksiege wieczysta i mozecie
                                                tez wszystko sprawdzic w Sadzie.
                                                Nie wiem jakie doswiadczeia maja inni ludzie ale ja swoje obawy sprawdzilam i
                                                zakupilam mieszkanko. Poki co jestem zadowolona, jest co prawda jeszcze roboczy
                                                balagan przed blokiem a prace trwaja i mam nadzieje ze wkrotce osiedle ise
                                                zazieleni itd.

Za tydzien podpisuje akt notarialny. Dam Wam znac jak poszlo.

A wszystkim osobom ktore chca kupic mieszkanie a maja obawy odradzam czytanie
                                                dyskusji na forach itd. Lepiej wziac sprawe w swoje rece i sparwdzic
                                                inwestycje. W koncu chodzi o niemale pieniadze.

pozdrawiam
                                                Asia
                                                • Gość: daga Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.05.06, 16:23
                                                  też kupiłam mieszkanie na Strumykowej. Jestem bardzo zadowolona, nie miałam co do tej inwestycji, żadnych obaw dopóki nie poczytałam forum ;( Teraz i tak już się nie wycofam, zresztą w czerwcu podpisuję akt notarialny.
                                                  Mam tylko jedno pytanie do osób, które już podpisały akty notarialne - korzystaliście z noturiusza polecanego przez Dolcan, czy szukaliście we własnym zakresie??? Jeżeli załatwialiście tą sprawę przez Dolcan to czy jesteście zadowoleni?
                                                  Pozdrawiam
                                                  • Gość: aga Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: 212.160.138.* 24.06.06, 09:41
                                                    Bardzo proszę o informację, czy kupujący te mieszkania, rzeczywiście sprawdzili
                                                    wszystko w zakresie tej inwestycji, pod względem właśności gruntu i
                                                    nieruchomości itp itd, ponieważ osobiście bardzo chciałam kupić tam mieszkanie,
                                                    ale przeraziła mnie umowa, bodajże trzy firmy wplątane w sprzedaż mieszkań, nie
                                                    ma słowa o gruncie w umowie, nie ma słowa o oddzielenej hipotece na garaż,
                                                    zabezpieczone są właściwie jedynie interesy dewelopera, itp itd. Ponadto blok
                                                    został oddany do użytkowania bez zainstalowania latarni, więc wracając
                                                    wieczorem - jest "bardzo" przyjemnie..... nie ma też żadnego placu zabaw dla
                                                    dzieci... poza tym oglądaliśmy garaż.....czy normalne według WAS jest to, że na
                                                    około 100 mieszkań - wykupionych jest raptem kilka miejsc postojowych???
                                                    przecież normalnie deweloper zgadza się na rezygnację jednynie kilku osób z
                                                    zakupu garażu, a rozmawiałam z panem z ochrony i przyznał, że w nocy jak
                                                    dyżuruje i sprawdza garaż - to stoi tam raptem 5 samochodów!!!!! Coś mi
                                                    tu "śmierdzi"!!!!!!!! czy ktoś ma już akt notarialny oraz przede wszystkim
                                                    wypis z księgi wieczystej dla mieszkania i garażu????????? proszę o informację,
                                                    bo mimo wszystko nadal jestem zainteresowana tam mieszkaniem, cieżko jest kupić
                                                    teraz mieszkanie nowe, do którego można się już przeprowadzić. Acha jeszcze
                                                    jedno pytanie do osób mieszkających na ostatnim piętrze, czy nie wyszedł tam na
                                                    ścianach grzyb???? Bo jednak z tego co pisaliście już wcześniej na forum -
                                                    budynek jak stał 2 lata niewykończony, był bardzo "zagrzybiały" i mam
                                                    wątpliwości =- czy rzeczywiście można było się tego pozbyć, czy też spod
                                                    pięknie położonego tynku zaraz wyjdzie na wierzch grzybek....... PROSZĘ O
                                                    INFORMACJĘ, Z GÓRY DZIĘKUJĘ !!!!!
                                                • Gość: sąsiad Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.06, 23:04
                                                  pozdrawiam koleżankę z poddasza
                                                  • Gość: maximus Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 15:01
                                                    Czy na forum są jeszce jacyś mieszkańcy z budynku F. Może by reaktywować ten
                                                    post albo stworzyć jakieś forum tylko dla nas wzorem mieszkańców budynku D?
                                                    Jeśli sa jacyś informatycy w naszym osiedlu to moze mogli by coś pomyśleć.
                                                    Pozdrowionka.
                                                  • Gość: gk Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:09
                                                    Czasem zagladam, ale sporadycznie - bo przeciez nic sie nie dzieje tutaj.
                                                    Rzeczywiscie - moze warto byloby zalozyc jakies osobne forum dyskusyjne?
                                                    gk
                                                  • Gość: gk Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.06, 10:10
                                                    To oczywiscie byla odpowiedz na post maximusa;), widze ze cos jest nie tak z
                                                    wcieciaciami
                                                  • Gość: maximus Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 08:19
                                                    No to na razie jest nas dwóch ewentualnie dwoje. Może jeszcze ktoś dołączy :-).
                                                  • Gość: coorchuc Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.aster.pl 07.09.06, 00:24
                                                    zwłaszcza po tej kilkuletniej debacie na forum...
                                                    faktycznie warto by chyba coś założyć>. chętnie się dołączę. nawet na poczet
                                                    przyszłej walki z przeciwnościami warto juz mieć jedno zdanie. :)

Q
                                                  • Gość: Sasiadka z parteru Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.spray.net.pl 19.10.06, 23:44
                                                    Witam
                                                    Zalozmy strone, nawet nie wiadomo co dalej ze Wspolnota, garazami i innymi
                                                    tematami - np. Dolcan jako administrator, oswietlenie furtki czy domofony przy
                                                    furtkach.
                                                    moze www.strumykowa.com.pl - jest wolna :)
                                                  • Gość: vengo Re: Strumykowa W-wa DOLCAN IP: *.acn.waw.pl 16.11.06, 12:29
                                                    WITAM WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW BUDYNKU STRUMYKOWA 40 D i F !!!

Istotnie przydałoby sie jakieś forum dla naszych bloków !!!
                                                    Wystarczy spojrzeć na forum Strumykowa 40A!!!
                                                    www.strumykowa.eu/
                                                    ...ech,fajnie jest to zrobione!!!

POZDRO DLA WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW !!!

• rolety3miastopl Re: Strumykowa W-wa DOLCAN 07.01.18, 16:32
      Oferujemy Państwo kompleksowy zakres sprzedaży oraz montażu rolet wewnętrznych.

BEZPŁATNY I NIEZOBOWIĄZUJĄCY POMIAR
      BEZPŁATNA WYCENA

Nasze produkty pochodzą od renomowanych producentów w branży
      Wysoka jakość produkcji oraz pochodzenia materiałów jest dla Nas priorytetem
      Stawiamy na zadowolenie klienta
      Jesteśmy otwarci na negocjacje oferty w przypadku gdyby konkurencja przedstawiła lepszą
      Szybki czas realizacji, szybkie rozpatrywanie ewentualnych reklamacji

Firma zatrudnia przeszkolonych pracowników z obsługi sprzedaży oraz instalacji produktów roletowych,żaluzji
      100% zadowolenie klienta

Nasze prace można zobaczyć na profilu facebookowy:
      www.facebook.pl/rolety3miasto
      adres strony:
      www.rolety3miasto.pl
      email : bok@rolety3miasto.pl
      kontakt telefoniczny : 721509519

ZAPRASZAMY DO ZAPOZNANIA SIĘ Z OFERTĄ
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka