04.05.05, 22:29
myśle o kupnie mieszkania w Piasecznie. czy moze mi ktos powiedziec cos na
temat tej miejscowosci.
A moze ktos chce sprzedac tam mieszkanie.
Obserwuj wątek
    • anbed Re: Piseczno 10.05.05, 17:40
      nikt nie mieszka w Piasecznie?
      • Gość: Magda Re: Piseczno IP: *.idea.pl 10.05.05, 20:24
        za wiele Ci nie powiem bo też nie znam Piaseczna ale kupiłam tam mieszkanie,
        które odbieram po wakacjach albo jak dobrze pójdzie to wcześniej. Piaseczno
        podoba mi się ze względu na to, ze jest blisko w-wy a w zasadzie człowiek czuje
        się jak w jakimś małym miasteczku gdzieś zupełnie oddalonym od w-wy (zero
        wieżowców, tramwaji, wielkich ulic i hałasu) i może dlatego że teraz mieszkam w
        samym jej centrum nie moge sie doczekać kiedy sie przeprowadze.
        W ogóle w Piasecznie buduje się teraz mnóstwo nowych osiedli i chociaż pewnie
        nie raz będę klęła stojąc w korku na Puławskiej to i tak uważam że wybrałam
        dobre miejsce. brałam pod uwagę tarchomin ale tam to już zupełnie blokowisko,
        nie mówiąc o braku dostępu do szkół i przedszkoli.
        A co Ciebie interesuje? Masz już upatrzonego developera czy osiedle?
        • Gość: ZYCZLIWY Re: Piseczno IP: *.ds.ae.wroc.pl 10.05.05, 21:36
          ZAKORKOWANE NA MAKSA.
          GMINA NIE DBA O INFRASTRUKTURE - (WYSTARCZY PRZEJSC SIE CHODNIKIEM, ZEBY SWIERDZIC)
          AUTOBUSY KTORE LACZA PIASECZNO Z WARSZAWA MNIEJ WIECEJ MAJA Z 30 LAT.
          PRZY KAZDEJ PODROZY MOZESZ SIE MODLIC O ZYCIE.
          KESLI MASZ SAMOCHOD PRZYGOTUJ SIE NA PORANNE I POPOLUDNIOWE KORKI I DLUGIE
          WRACANIE Z PRACY.
          PONADTO JEDNO, WIELKIE BLOKOWISKO - MROWISKO.
          JAK MOZESZ TO NIE KUPUJ TAM MIESZKANIA
          ZYCZLIWY
          • Gość: Magda Re: Piseczno IP: *.idea.pl 10.05.05, 21:52
            Jeśli Piaseczno to blokowisko to co powiesz o wawie? być może nie widziałam
            jeszcze wszystkiego ale wokół mojego osiedla są tereny zielone no i niedaleko
            mamy zalesie. Poza tym coś za coś. Jeśli masz kaskę to kup mieszkanie na
            osiedlu np. na tarchominie. tam jest wszystko nowe łącznie z autobusami, do
            których trzeba się przedostawać 500m przez buraczane pola. tak przynajmiej było
            w moim przypadku gdy chciałam kupić mieszkanie na nowym osiedlu:))
            Jasne że wszystko zależy od tego czego oczekujesz. poza tym wszystko się
            zmienia i nikt nie powiedział, że Piaseczno za parę lat nie będzie miało nowych
            chodników i autobusów.
            • Gość: Olga Re: Piseczno IP: 195.116.28.* 16.05.05, 12:43
              Witam,
              ja również właśnie kupiłam nowe mieszkanie w Piasecznie na nowym osiedlu!!
              Wokół mojego osiedla jest las i głównie brzozy, jestem zadowolona, ze nie ma
              tam betonu.
              Może ty kupiłaś tam gdzie ja? Również się cieszę, że wyprowadzę się z
              Warszawy, boje się tylko korków na Puławskiej rano i popołudniami.
              • Gość: Do Olgi Re: Piseczno IP: 212.160.172.* 16.05.05, 14:52
                Ja też troszkę... :) Ale aby do metra a potem 7 min do centrum.
          • Gość: Aga Re: Piseczno IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.05, 13:26
            Życzliwy to chyba szydercze mocno
            Ludzie ja mieszkam tam 3 lata i ten gośc brednie wypisuje. Autobusy sa stare to
            prawda ale jeżdząc nimi 3 lata jeszcze nigdy nie musiałam sie modlic o życie
            • Gość: kajaba Re: Piseczno IP: *.k.mcnet.pl 16.05.05, 16:02
              Niestety co do korków kolega życzliwy miał niestety rację. Pod koniec ubiegłego
              roku wyprowadziliśmy się z Piaseczna do własnego domu i pomimo, że z Piaseczna
              do pracy mieliśmy 13 km (Mokotów - Służewiec Przemysłowy) a teraz mamy 30 km to
              jedziemy krócej.
        • Gość: joanna111160@ Re: Piseczno IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 20:28
    • della69 Re: Piseczno 13.05.05, 21:52
      Mieszkam tam od kilku lat. Pytaj o co chcesz.
      • Gość: Magda Re: Piseczno IP: *.idea.pl 14.05.05, 07:53
        To i ja się podłącze... :)
        Czy posiadasz jakąś wiedzę dot.szkół Pdst.? Musze przepisać dziecko i mam
        problem. Biorę pod uwage trzy szkoły: na Szkolnej na świętojerskiej i w
        zalesiu. Czy masz jakąś opnie na temat, która jest najlepsza?
        • della69 Re: Piseczno 16.05.05, 19:25
          Niestety niewiele wiem o szkołach, bo nie mam dzieci. Widzę tylko, że ta na
          Szkolnej się ostatnio rozbudowuje.
        • k_szymanczyk Re: Piseczno 16.05.05, 23:45
          nie zapisuj na szkolną bo tam jest ciasno i na trzy zmiany. teraz najlepiej
          zapowiada się Świętojańska
          • Gość: Magda Re: Piseczno IP: 212.160.172.* 17.05.05, 09:10
            Właśnie nie wiem gdzie jest ta ulica i jak daleko będzie miało moje dziecko do
            szkoły. A jak jest na Święt.? Klasy nie są przepełnione? Nie ma jakiegoś
            bandyctwa? Daj znać jak wiesz coś więcej.
        • Gość: jedee Re: Piseczno IP: *.dominet.pl / 62.29.253.* 02.06.05, 14:36
          Tylko nie zalesie - najgorsza z wszystkich pozostałe dwie ok, tylko że na
          Świętojańskiej (nie świętojerskiej) jest spokojniej no i chyba w szkole nie ma
          tłoku bo w Piasecznie pojawiły się ogłoszenia (sic!) tej szkoły, że jest fajna
          ma tradycje itp.
    • Gość: ciekawy Re: Piseczno IP: *.riviera.pw.edu.pl 19.05.05, 12:53
      Czy mógłby ktoś powiedzieć co myśli o ulicy Kwadratowej, Sasanki i Borówki? Są
      tam bowiem spore ilości mieszkań do sprzedania i troszke mnie to zastanawia -
      może jest coś nie tak...? Ogólnie będe wdzieczny za info odnośnie Jozefoslawia i
      Mysiadła.
    • Gość: kolo Re: Piseczno IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 19.05.05, 15:48
      Witam.
      Mieszkamy w Piasecznie od 2 lat.
      Wyprowadziliśmy się z Wa-wy z blokowiska.Córka nasza chodzi do szkoły
      na ul.szkolnej-faktycznie jest trochę ciasno ale teraz ją
      rozbudowują.Dużo dzieci jest dowożonych do Zalesia Dolnego-zależy
      jaki system pracy mają rodzice.Odnośnie komunikacj to faktycznie
      Puławska się korkuje-ale która ulica w Wawie jest w godzinach szczytu przejezdna????.Jako ciekawostkę podam że ruszyła prywatna komunikacja miejska do Wawy: www.expresspiaseczno.pl/-bardzo konkurencyjna.
      Wokół Piaseczna faktycznie jest sporo zielonych terenów i niedaleko do lasu kabackiego.
      Pozdrawiam!!!!!

• Gość: Magda Re: Piseczno IP: 212.160.172.* 20.05.05, 10:02
        No to mnie trochę pocieszyłeś. Ja muszę przespisać dziecko do szkoły w
        Piasecznie i wszyscy odradzali mi Szkolną. A to najbliżej naszego domu więc
        zależy mi żeby własnie tam chodziło moje dziecko.

proszę napisz jeśli wiecz czy w tej szkole są jakieś klasy profilowane,
        sportowe czy są jakieś zajęcia poza lekcyjne... Będę wdzięczna za każdą
        informację..
    • Gość: kolo Re: Piseczno IP: *.robbo.pl / 194.106.193.* 19.05.05, 15:50
      Przepraszam źle wkleiłem link
      www.expresspiaseczno.pl/

Teraz OK!!!!
    • Gość: kolo Re: Piseczno IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.05.05, 12:12
      Witam!!!
      Profilowane klasy są,na pewno jest sportowa a z innymi to nie
      jestem pewien.Co do zajęć dodatkowych pozalekcyjnych to z tym
      jest trochę gorzej-prawie nic.Pod tym względem na pewno jest lepiej w
      Zalesiu Dolnym.Jeżeli macie jak dowozić(5 minut) lub z kimś to ja bym proponował
      właśnie Zalesie.
      • Gość: Magda Re: Piseczno IP: 212.160.172.* 20.05.05, 12:19
        Tak ale jeśli chodzi o samodzielny powrót do domu ( marnie widzę moje szanse na
        powrót do domu przed 17-stą, a nawet nie wiem do której jest czynna swietlica)
        to lepsza jest Szkolna.
        Zobaczymy w przyszłym tyg. jadę na rozmowę z p. dyrektor w sprawie przyjęcia
        dziecka do szkoły:)
        • wpi05500 Re: Piseczno 20.05.05, 13:36
          Mieszkałem prawie przez 5 lat w Piasecznie. Nie wspominam tego okresu
          najlepiej. 7 lat temu jak podpisałem umowę z developerem też miało być pięknie
          i różowo. Puławska była wtedy jeszcze przejezdna, do metra busem jechało się 20-
          25 minut. Teraz dojazd do metra wilanowska zajmuje co najmniej 40-60 minut
          (mówie o godzinach szczytu). Od tego tygodnia pojawiła się konkurencja dla ZTM
          to może sytuacja się trochę poprawi (choć korków nikt nie usunie).

W ciągu tych 7 lat sytuacja się drastycznie pogorszyła, w gminie zasiadają
          ludzie, którzy wywodzą się z terenu i zupełnie nie rozumieją potrzeb nowych
          mieszkańców gminy (którzy obecnie stanowią już większość). Puławska ma niby być
          poszerzana, ale z drugiej strony jeszcze przed poszerzeniem zostanie otwarty
          największy outlet w okolicach Warszawy, tuż przy Puławskiej, który sytuacji na
          pewno nie poprawi. Nie wspomne juz o nowej inwestycji Multi-Hekka, developera
          znanego z dobrych układów z gminą, który właśnie zaczyna nową inwestycję
          mieszkaniową wzdłuż Puławskiej, która miała właśnie wzdłuż tej drogi zostac
          poszerzona.
          Piaseczno jest jednak duże i są urocze miejsca również (np. Józefosław czy
          Zalesie) - ale nigdzie nie unikniesz korków i będziesz potrzebowała auta, bo
          trudno liczyć na komunikację publiczna (wiem co to znaczy korzystać z
          komunikacji publicznej bo prawie 4 lata sam to ćwiczyłem).

Jeżeli chodzi o infrastrukturę społeczną to jest ona skandaliczna - zapisanie
          dziecka do publicznego przedszkola to prawie cud, szkoła na szkolnej działa na
          3 zmiany, a sytuacja nie porawi się jeszcze przez co najmniej rok. Szkoła w
          Jóżefosławiu też jest dopiero na etapie planów (po wielkich bojach z
          burmistrzem, w końcu udało się przeznaczyć trochę środków na przygotowanie
          projektu). Proszę też odwiedzić pocztę na Szkolnej albo w Zalesiu - bez
          dokonywania żadnych zmian, z marszu, można kręcić filmy Bareji o absurdach PRLu

Nie wiem jakie mieszkania kupujecie i konkretnie w jakiej lokalizacji (a jak
          pisałem różnica może być kolosalna), ale ja mieszkałem w Piasecznie w normalnym
          blokowisku - i wybaczcie 3h dziennie dojeżdżać żeby dotrzeć do blokowiska bez
          jakiejkolwiek zieleni to nie było dla mnie. Wolę mieszkać w blokowisku z
          dojazdem 30 min. do centrum.

Przy kupnie mieszkania liczą się tak naprawdę 3 rzeczy: lokalizacja,
          lokalizacja i lokalizacja. jak ktoś pracuje w Piasecznie bądź okolicach to
          Piaseczno jest OK, jak w Warszawie - to dąłbym sobie spokój. Oprócz ceny
          mieszkania trzeba też doliczyć koszty alternatywne - np. ile więcej paliwa
          spalisz (u mnie 350 zł miesięcznie - w ciągu roku daje to 4200zł + 2h dziennie
          stracone na dojazdy (razem 3h, ale w Warszawie też godzinka zawsze wychodzi) x
          stawka godzinowa twojej pracy razy x lat, etc. do tego jeszcze inne
          niedogodności jak drogie taksówki, brak infrastruktury społecznej (dowożenie
          dzieci, kulturalnej - kina, teatry etc...) Trochę się tego nazbiera. Co innego
          jakby wracał do ładnego domku z dużym ogrodem, ale do bloku - zapomnij...
    • Gość: kolo Re: Piseczno IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 20.05.05, 18:18
      Witam!!!!
      Zgadzam się po części z moim poprzednikiem tj:z zakorkowana Puławską w szczycie,
      układami wspomnianego developera w gminie.Słuchaj jeżeli kogoś stać na wydanie
      4 do 5 tysięcy złotych za metr w Warszawie to wcale nie musi się pchać
      do takich podwarszawskich miejscowości jak Piaseczno,Legionowo itp.Porównójąc naprawdę ceny mieszkań w Wawie w dobrej lokalizacji i w Piasecznie to za tą cenę kupujesz w tej mieścinie mieszkanie o dużym metrażu i w dodatku wykończone a nie do kapitalnego remontu i jeżeli masz czas wolny to remontujesz "M"
      Ja jak kupowałem to właśnie względy materialne stawiałem na pierwszym miejscu.
      Na pewno każdy by chciał mieszkać w bardzo dobrej lokalizacji,dużym i przestronnym mieszkaniu wsród bujnej zieleni ale bądźmy realistami-liczy się kasa,kasa,kasana na zakup "M" Odnośnie układów w gminie:to dobrze że coraz więcej jest w Piasecznie przyjezdnych bez układów bo od tego żeby coś zmienić są chyba wybory samorządowe. Odnośnie kręcenia filmów Barei to nie trzeba jechać aż do Piaseczna wystarczy na Białołękę-developerzy BARC,JWW co oni tam wyczyniają??
      Znam już kilka osób którzy po 1 roku mieszkania w polnych burakach szybko się zwinęli i uciekli do cywilizowanych małych miasteczek podwarszawskich.
      Pozdrawiam!!

• Gość: odia Re: Piseczno IP: 83.238.7.* 24.05.05, 15:24
        Witam,
        ODRADZAM PIASECZNO, STRASZNE KORKI DO WARSZAWY!!!!!!!!!!!
        Radzę jednak poszukać mieszkania w Warszawie, zdaję sobie sprawę, że może być
        drożej, ale jest to inwestycja na dłuzszy okres czasu, a codziennie stać w tak
        dużych korkach, naprawdę jest to bardzo uciążliwe, szkoda życia, czasu...
        Pozdrawiam.
        • zbig72 Re: Piseczno 24.05.05, 15:55
          zauważyłem że wiele osób jako kryterium wyboru podaje "lasy, ciszę, spokój" itp.
          to ja sie pytam - po jaką cholerę pchają się do warszawy. za cenę mieszkania
          kupią sobie całkiem spory dom na wsi lub w małym miasteczku....

a jeśli decyduję się na miasto to wybieram jak najbliżej centrum ze wszystkimi
          tego konsekwencjami (hałas, spaliny, korki) ale i zaletami (blisko, wszystko
          pod nosem, korzystasz ze wszystkich atutów miasta i nie musisz w tym celu
          organizować kilkugodzinej ekspedycji)

masz rację - szkoda życia na korki - lepiej zainwestować w dobre
          dźwiękoszczelne okna i korzystać z uroków zycia a nie słuchać po raz setny tych
          samych piosenek stojąc w korku a aucie albo wdychać pot współpasażerów w
          autobusie (ludzie którzy się decydują na mieszkanie pod warszawą a pracę w
          warszawie i nie mają przy tym samochodu są już kompletnie zboczeni)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka