Dodaj do ulubionych

kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)

• stearyna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 14:39

Proszę o dopisanie mnie na listę maili.
      Proszę o informacje dla grupy na ten adres w/w.
      • diodone w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:01

Kiedy więc się spotykamy na ognisko??
        Musimy to jakoś ustalić,choćby jeszcze z późniejszą godziną.

Dziękuję za listy na skrzynce,są nowi chetni na kiełbaskę.

Ale tutaj musimy ustalić termin,szczegóły zbiórki oraz miejsce ogniska będą na
        skrzynkach ze względu na nasze bezpieczeństwo i spokojne popołudnie w miłej
        atmosferze..
        Marki wcale nie są takim uroczym zakątkiem...
      • magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:14
        Ja rowniez prosze o dopisanie.
        • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:35
          Diodone ty ustalaj o której itd a np ja sie dostosuje.
          Wpisz mnie na skrzynke.

Czekam na info,
          Pozdrawiam
        • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:38
          Fajnie..

Przyjdź,Magda.

No to kiedy i o której spotykamy się,a potem pakujemy się razem i jedziemy na
          działkę???

Miejsce spotkania przy Piłsudskiego oraz sposób rozpoznawania się podam
          emailem-tylko ze względu na nasz spokój i dobrą zabawę.
          • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:45
            Ja np chciałabym abys też była wiec możemy sie spotkać w niedziele.
            Ale to ty ustal dokładnie kiedy, nigdy nie bedzie tak ze wszystkimprzypasuje
            termin wiec po prostu podaj jakisa reszta sie dostosuje.
            Tak mi sie wydaje :)
            Pozdrawiam
          • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:48
            Pisz kied a my sie dostosujemy nawet w niedziele.
            Pozdrawiam
          • diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:49

Kiedy??
            Kiedy?
            DATA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 15:58
              Z tego co zrozumiałam w sobote ciebie nie bedzie wiec sptkajmy sie w niedziele
              np o 16 a gdzie to wyslesz w meilach.
              To bedzie spotkanko integracyjne a jak juz dostaniemy mieszkania to sie
              napijemy.

Pozdrawiam ponownie
              • diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 16:09

To więc inaczej:

WPISYWAĆ się proszę w temacie kto będzie 23kwietnia ,w niedzielę o 16-ej przy
                Piłsudskiego.

Jutro wyślę Wam Sąsiedzi na skrzynki wiadomość o miejscu spotkania oraz o
                sposobie rozpoznania.

Zaręczam,że będę w bardzo ciekawym towarzystwie-warto poznać ;)
                Czekamy na następnych-pociechy mile widziane (ale please bez psów...).
                Nie ma do czego uwiązać,a jak się nie polubią :(

Czekam też na listy na moją skrzynkę,na pomysły,aby spędzić ten czas miło i
                pożytecznie.
                • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 16:16
                  Ja będę :)

I coś czuje ze bede najmłodsza :)
                  • krystian-31 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 16:22
                    Ja będę z pociechami
                    • diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 16:26
                      Super,Krystian-niech poznają nowe ciocie i wujków ;)
                      • Gość: justyna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:29
                        Witam
                        Również poproszę o dopisanie na listę, jeśli oczywiście jest to możliwe mój
                        mail justkka@wp.pl. ( blok A2) :)
                        Pozdrawiam
                        • Gość: Jarek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 20.04.06, 18:39
                          Proszę o dopisanie mnie do listy. Mój adres jsaluda@poczta.fm
                          Pozdrawiam (blok A1)
                          • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 18:59
                            Jarku,załóż sobie jakoś konto na gazeta.pl -to bardzo proste .
                            Ułatwisz sobie i nam wszystkim pogaduszki na forum .

Wybierasz się na ognisko? a jeśli tak to:
                            -czy autem
                            -i ile osób z miejsca zbiórki mógłbyś zabrać swoim samochodem.
                            Jeśli wolisz,to napisz na w/w nicka,który jest jednocześnie emailem.
                            • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 21.04.06, 08:21
                              Byłam na budowie i powiem wam ze jakos nie widze aby oddali A2 w czerwcu.
                              Kurcze moze sie myle ale tam tylko jedna sciana zewnetrzna ma gładz pod kolor
                              elewacji i balkony tez nie sa zrobione.
                              W sumie mają cały maj ......

Pozdrawiam
                          • gosia244 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.11.07, 11:25
                            czy sa tu jakies mieszkania do kupienia?? chodzi o metraz 60-70m2, i
                            w jakiej cenie?? chcialabym sie zapytac jaki jest dojazd do centrum,
                            ile zajmuje czasu??? Naczytalam sie wiele dobrego o tym osiedlu, jak
                            sie tam mieszka?? chcialabym kupic mieszkanie.
                            • Gość: samosia Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.07, 14:05
                              www.sam-81.waw.pl

To adres tego osiedla
                      • justyn_ka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 17:34
                        o i jestem zalogowana:)
                        • diodone : kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 18:40
                          Piszcie,czy będziecie...
                          Będziesz-Justysia?
                          • inka17 Re: : kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 19:49
                            Hura i jak sie zarejestrowałam :*).
                            Dobra, i my sie piszemy na działeczkę prosimy o zapisanie na listę gości ALE
                            prosimy o maila z instrukcją dojazdu na w/w działeczkę ponieważ mój mąż kończy
                            prace o 19.00h. Mam nadzieje że do 19.30 tam będziecie jeszcze...
                            • michal2210 Re: : kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 22:14
                              ja tez sie moze zarejestrowalem ale musze napisac zeby zobaczyc czy dziala ok.
                              (naprzyzbie@interia.pl)
                          • justyn_ka Re: : kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 23:50
                            Chcę oczywiście , tylko nie wiem nawet kto jest organizatorem i gdzie się wpisać
                            na tą liste??
                  • inka17 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 19:50
                    Do Dotkas5 - no to będziemy obie z najmłodszych :*)
                    • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 19:54
                      Inko
                      Wszystkie dane które podałam jako dyskretne-będą emailami.
                      Będziemy-oby nie lało.
                      To nie przyjedziesz wcześniej? -mąż dołączyłby do nas o porze kolacyjnej.
                      • inka17 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:04
                        Hmmm....no nie wiem, muszę to z nim obgadać :*) ale jak na razie jest w pracy
                        więc dopiero jutro.
                        • diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:09
                          Inka,otwórz pocztę.
                        • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:09
                          • agutek78 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 21:09
                            Czesc,

wlasnie zamierzam kupic mieszknie w B2, ale im wiecej czytam tym mam wiecej
                            watpliwosci:
                            1. SAm nie podpisuje cesji przelewu wierzytelnosci i w zwiazku z tym moge
                            wziasc kredyt tylko w PKO BP
                            2. Nie chca wydac na zewnatrz umowy do sprawdzenia przez prawnikow
                            3. Musze wplacic 15% bez zadnej umowy przedwstepnej
                            4. Nie widzialam ksiegi wieczystej
                            5. Nie widzialam zezwolenia na budowe

I troche mnie to zaczelo przerastac. pozwolilam sobie wlaczyc sie do waszej
                            dyskusji bo wiem ze macie to juz za soba.

Ogromna prosba czy ktos moglby mi zeskanowac (agrotowska@wp.pl) albo
                            przefaxowac tresz umowy zebym mogla z tym isc do banku i prawnika

Wielkie dzieki jesli ktos bedzie mogl rozwiac moje watpliowsci
                            • agutek78 kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 20.04.06, 21:10
                              > Czesc,
                              >
                              > wlasnie zamierzam kupic mieszknie w B2, ale im wiecej czytam tym mam wiecej
                              > watpliwosci:
                              > 1. SAm nie podpisuje cesji przelewu wierzytelnosci i w zwiazku z tym moge
                              > wziasc kredyt tylko w PKO BP
                              > 2. Nie chca wydac na zewnatrz umowy do sprawdzenia przez prawnikow
                              > 3. Musze wplacic 15% bez zadnej umowy przedwstepnej
                              > 4. Nie widzialam ksiegi wieczystej
                              > 5. Nie widzialam zezwolenia na budowe
                              >
                              > I troche mnie to zaczelo przerastac. pozwolilam sobie wlaczyc sie do waszej
                              > dyskusji bo wiem ze macie to juz za soba.
                              >
                              > Ogromna prosba czy ktos moglby mi zeskanowac (agrotowska@wp.pl) albo
                              > przefaxowac tresz umowy zebym mogla z tym isc do banku i prawnika
                              >
                              > Wielkie dzieki jesli ktos bedzie mogl rozwiac moje watpliowsci
                              • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 20.04.06, 21:35
                                Witam,
                                Możesz jeszcze w banku BPH.
                                1. SAm nie podpisuje cesji przelewu wierzytelnosci - niestety nie.
                                2, Musze wplacic 15% bez zadnej umowy przedwstepnej- tak wszyscy niestety mieli
                                3, Nie widzialam ksiegi wieczystej- rozumiem że chodzi ci o wypis- to dziwne
                                oni powinni mieć kopię (potwierdzoną)bo jest potrzebna do banku, dotyczy to
                                również pozwolenia na budowę.
                                Czy oni nie chcieli ci tego dać?
                                Ps. Napewno nie masz co się nastawiać na odbiór w listopadzie jest to nierealne
                                ponieważ jak czytasz blok A1 ma być oddany na koniec lipca. A2 w czerwcu.
                                Pozdrawiam
                        • diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:10

Nadpliszkowniku,gdzie jesteś ??
                          • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 08:10
                            Tutaj. też poproszę o info gdzie i kiedy z tym, że nie mogę obiecać że będę bo
                            różne sprawy mam na głowie, ale obiecuje że spróbuję
    • inka17 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:21
      OK-przeczytałam i zrozumiałam. Masz jak w banku - nawet z racji zawodu :*)
      Papapapa
      • jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 20:44
        Odebralismy pismo ze spółdzielni :-(
      • Gość: michal22 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.catv.net.pl 19.04.06, 21:46
        ponownie poprosze o dopisanie do listy bo na razie pusto mam - Michal A1
        • justyn_ka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.04.06, 23:45
          Czy przyjdzie jakieś powiadomienie o wpisanie na liste, bo póki co u mnie
          również pusto:(
          • justa9965 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 13:05
            Witam wszystkich,
            wczoraj dostałam pismo ze spółdzielni (A2 nr 25), cena naszego mieszkania
            wzrosla o 375zl brutto za m2 i jakby się zwiększyło o 0,60 m. W "ostatecznym
            rozliczeniu" wyszła wcale nie mała kwota, szlag by to trafił. W banku mi
            powiedzieli ze nie zdążą z pierwszą ratą na 8 maja, jesli wogóle mi podwyższą
            kredyt. Nie wiecie, czy można przesunąć ten termin I wpłaty i wpłacić np
            wszystko na koniec maja?
            Zalogowalam się
            • marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 13:16
              Witaj
              Zapewne tak jak z poprzednimi wplatami bedzie mozna troche (o 1 miesiac)
              przesunac termin platnosci.
              CZy ktos z A1 dostal juz rozliczenie kosztow?
              Pozdrawiam
              Marcin
            • stearyna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 15:00

Proponuję rozmawiać na forum o pogodzie i spacerach.
            • Gość: AEP Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.chello.pl 21.04.06, 21:03
              A gdzie jest w umowie napisane, że spółdzielnia może arbitralnie wyznaczać
              terminy wpłat, że nie wspomnę o podziale na raty i ich wysokości? Ze
              sformułowania w piśmie nie ma nawet absolutnej pewności, że to jest to
              ostateczne rozliczenie o którym mowa w umowie. Zamierzam poprosić o zestawienie
              kosztorysów i jeśli pojawią się tam nowe pozycje, lub pozycje, których wartość
              jest rażąco odbiegająca od wartosci uzasadnionej zmianami cen na rynku, to
              będzie podstawa do podjęcia kroków prawnych.
              Ogólnie rzecz biorąc jedynym batem na mnie jest klucz do mieszkania - mogę sobie
              spokojnie poczekać.

[Ciekawe, że wszyscy na żądanie kasy zareagowali strachem, że nie zdążą z
              zapłatą w narzuconym im przez spółdzielnię terminie. Nikt się nie zastanowił, że
              może uda się wykręcić od finansowania Bluszczańskiej. W końcu grubych lewych
              pozycji w kosztorysy się nie da tak łatwo wkręcić :-) ]
              • Gość: di Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:45
                Płacz i płać
                • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.04.06, 01:34
                  e tam di juz nie przesadzaj
                  • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 23.04.06, 12:00

Już za chwilę wyjedżam z Kazimierza,czekam na Was w umówionym miejscu.
                    Znak poznacie,godzinę znacie.
                    Tu jest piękna pogoda.
                    Mam nadzieję ,że taka będzie na naszym ognisku.
                    Jeśli macie zbyteczne jakieć szczapy drewna-to też można zabrać-bo jeśli będzie
                    miło;to może być potrzeba dużo drewna!!

Do zobaczenia ,już się cieszę na nasze spotkanie.
                    Chyba trzeba będzie zabrać dużo picia-bo jest gorąco.

Pa
        • barbasia9 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.05.06, 21:13
          proszę dopisac mnie do listy. Kupiliśmy mieszkanie 3p w bud. A1
    • jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 13:53
      Spoldzielnia skrupulatnie wykorzystala wszystkie niejasnosci jakie zawarla w
      umowie. Wszystkie informacje jakich udzielaly mi panie w biurze, jacys
      inspektorzy, kierownicy budowy okazaly sie nieprawdziwe.
      a teraz placz i plac 20 tys.
      niewiadomo czy to ostatnie doplaty.
      szkoda ze trafilem na sam-81.
      • diodone w Markach (SAM-81) 20.04.06, 14:45

Jestem już,jak apetyty ?
    • rybulla Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 16:04
      Postaram się wpaść ale póżnym popołudniem. Mam nadzieję że jeszcze będziecie!?!
      Poproszę o instrukcję dojazdu do działki na meila.

Pozdrawiam

• afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 16:37
        Witam,
        Jak dzwoniłam wczoraj do inspektora, kierownika budowy i Członka Zarządu pana
        K. to powiedzieli że dopłata napewno nie będzie większa niż w A2 bo są to tak
        bliźniaczo podobne budynki, no ale nasz jednak jest trochę mniejszy więc trzeba
        uzbroić się w cierpliwość i poczekać na obliczenie kosztów. Na razie jest za
        mało zaawansowany. Zaawansowanie budynku A2 pozwoliło na wykonanie kosztorysu.
        Pytałam o nowy harmonogram postępów na budowie, bo taki mają obowiązek nam dać
        jeśli budowa się przedłuża(wcześniejszy jest już nieaktualny), moim zdaniem
        trzeba tego dopilnować i się upominać, wtedy dowiemy się prawdy jeśli chodzi o
        termin oddania budynku.
        Pozdrawiam
        • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.04.06, 16:40
          Niestety ja z mężem nie będziemy mogli się do Was przyłączyć na (zapewne pyszne
          kiełbaski), życzymy Wam miłej zabawy, no i dobrej pogody. Dajcie znać co
          ustaliliście.
          Pozdrawiamy
          • agutek78 kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 20.04.06, 21:35
            Czesc,
            >
            > wlasnie zamierzam kupic mieszknie w B2, ale im wiecej czytam tym mam wiecej
            > watpliwosci:
            > 1. SAm nie podpisuje cesji przelewu wierzytelnosci i w zwiazku z tym moge
            > wziasc kredyt tylko w PKO BP
            > 2. Nie chca wydac na zewnatrz umowy do sprawdzenia przez prawnikow
            > 3. Musze wplacic 15% bez zadnej umowy przedwstepnej
            > 4. Nie widzialam ksiegi wieczystej
            > 5. Nie widzialam zezwolenia na budowe
            >
            > I troche mnie to zaczelo przerastac. pozwolilam sobie wlaczyc sie do waszej
            > dyskusji bo wiem ze macie to juz za soba.
            >
            > Ogromna prosba czy ktos moglby mi zeskanowac (agrotowska@wp.pl) albo
            > przefaxowac tresz umowy zebym mogla z tym isc do banku i prawnika
            >
            > Wielkie dzieki jesli ktos bedzie mogl rozwiac moje watpliowsci

• justa9965 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 21.04.06, 08:57
              cześć
              To prawda, wszystkie dokumenty (pozwolenie na budowę itp) wydają dopiero w
              momencie podpisania umowy. Ja kredyt załatwiałam w BPH. Ale zrobilismy z mężem
              trochę inaczej.
              Jako że zaden Bank w ciemno nie daje kredytów, poprosilismy o pismo ze
              Spółdzielni w ktrym napisali jak bedzie wartość planowana mieszkania, jego
              wielkośc, lokalizację itd. Z tym pismem do banku po tzw. promesę kredytową (w
              BPH wydanie promesy kosztowało 200zł). Składa sie wstępny wniosek z niezbędnymi
              dokumentami i z tym pismem ze spółdzielni a bank wylicza zdolność kredytową i
              pisze czy was stac czy nie stać na to mieszkanie (mowiąc krótko). Z promesą do
              spółdzielni, podpisujecie umowę, dostajecie papierki dotyczące nieruchomości i
              mniej więcej 1 miesiąc na załatwienie kredytu i wpłacenie I raty. U nas z racji
              zaawansowania budowy w monencie kupna I rata była dużo wieksza niż 15%.
              Najdziwniejsze jest to, ze spóldzielni taka promesa zupełnie wystarczyla do
              podpisania umowy. Patrząc z punktu widzenia Banku, ta promesa nic nie znaczy,
              bo jeśli w dokumentach dot. nieruchomości, które przeciez składacie później,
              coś sie nie zgadza, albo inwestycja sie po prostu nie spodoba, to kasy nie
              dostaniecie. Jest tu spore ryzyko. W Millenium nam odmówili, tlumacząc że
              inwestycja im sie nie podoba.
              • rybulla Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 21.04.06, 09:22
                W banku Millenium nie udzielają kredytu gdyż Sam-81 nie podpisuje cesji
                przelewu wierzytelności a nie dlatego że nie spodobała im się inwestycja. PKO
                BP bez problemu udziela kredytu na inwestycję Sam-81 gdyż po pierwsze doskonale
                znaja Spółdzielnie (spółdzielnia od dłuzszego czasu prowadzi swoje rachunki
                między innymi w PKOBP) a po drugie stosują dodatkowe ubezpieczenie które
                rekompensuje im brak zgody na cesję przelewu wierzytelności. Ja ubiegałam sie o
                kredyt w 15 oddziale w którym to potocznie mówiąc "stołuje " sie równiez Sam-81
                i nie ma najmniejszych problemów- od złożenia wszystkich wniosków do wypłacenia
                pierwszej transzy nie minęło wiecej niż 2 tygodnie.
                Co do dokumentów to przy podpisywaniu umowy otrzymujesz komplet niezbędnych
                dokumentów.
                • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 21.04.06, 09:26
                  Ja brałam w Kredyt Banku i oni tez dogaduja sie z Samem. Nie było problemów a
                  rozpatrzenie wniosku 2 tygodnie.

Pozdrawiam,
                  Dorota
                  • agutek78 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) Bud.B 21.04.06, 10:08
                    dzieki za podpowiedzi i uspokojenie ;o)
                    Czy ktos moglby mi przeslac skan umowy? Niy moge go przeczytac na miejscu, ale
                    wolalabym zeby prawnik jeszcze na to rzucil okiem.

Pozdrawiam,
                    Aga
    • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 21.04.06, 13:27

Mamy troszkę przerwy na obiadek.
      Pachnie rybką w ośrodku.

Wszystko bez zmian,nasze niedzielne ognisko zapowiada się w licznym gronie
      łasuchów kiełbaskowych .
      Mam tu byle jaki dostęp do internetu,więc proszę o cierpliwość-będę odpisywała
      na emaile,ale może późnym wieczorem.
      • graneta Re: jaki czynsz? 21.04.06, 17:18
        Czy ktos ma informacje dotyczące wysokości przyszłego czynszu? Będzie
        wspolnota?
        • jacian Re: jaki czynsz? 21.04.06, 19:39
          mozemy sobie gdybac. bylem dzisiaj w sopoldzielni po wniosek o akt notarialny
          (jak sie komus nie chce isc to mailem przesle: jacekzat1@wp.pl). zapytalem sie
          czy to rozliczenie jest juz ostateczne to uslyszalem ze szanowne panie nie
          wiedza a prezes przyjmuje w poniedzialki. a jak mi sie nie podoba to moge umowe
          ze spoldzielnia rozwiazac.

dobrze ze bank bez problemu podwyzszy kredyt.
          • agutek78 Re: jaki czynsz? 23.04.06, 12:08
            Jacian rozumiem ze kupujesz w bud A. Ja planuje zakup w bud B, ale po tym co
            czutam to nie wiem czy to dobry pomysl ;o( Jak Ci to wyglada??
            • jacekzat1 Re: jaki czynsz? 23.04.06, 20:58
              witam
              kupowalismy to mieszkanie w grudniu jako jedno z ostatnich i cena ok 2.600 za
              m2 wydawala sie atrakcyjna. nadal nie jest zla ale nie wiem czy obecna cena
              prawie 3000 za m2) jest ostateczna. panie zapewnialy przy zakupie ze do tej
              pory rozliczenie nie przekraczalo 8%. okazuje sie ze mieszkania na
              malachowskiego ktore sam-81 budowala w 1997 zmienily cene z mniej wiecej z
              51.000 na 66.000. dziwne wydaje sie takze ze obecnie sprzedawane sa mieszkania
              etapu B po cenie zblizonej do etapu A. nalezy doliczyc minimum 15% (poprawi to
              samopoczucie przed odbiorem).
              najgorsza jest obsluga na orlej. petent jest traktowany jak intruz. niekt nic
              nie wie. praktycznie nie ma obslugi klienta, najlepiej z kazda sprawa udac sie
              do prezesa, ktory przyjmuje w poniedzialki. i to wszystko za moje pieniadze!
              wplacilismy wszystkie oszczednosci, wzielismy kredyt a teraz jakas ropucha mowi
              mi ze jak mi sie nie podoba to moge umowe ze spoldzielnia rozwiazac. OK, ale co
              z kosztami kredytu?
              moze ktos juz wie kiedy beda odbiory, co jesli nie wplaci sie doplaty w
              terminie (formalnosci bankowe) i czy bedziemy jeszcze za cos placic?
        • jacian Re: jaki czynsz? 21.04.06, 19:49
          jestem za tym aby takowa powstala

nie moge sie doczekac az przestane wynajmowac mieszkanie
    • justyn_ka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.04.06, 14:41
      Życzę miłego grilowania, przykro mi ja muszę zrezygnować ze spotkania.
      Proszę o i formację co ustaliliście.
      Pozdrawiam
      Justyna
      • inka17 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.04.06, 19:43
        Witam - ja też z przykrością informuje że nie dotrzemy do Was - troszkę nam sie
        dzień skomplikował. Bardzo proszę również o informacje co ustaliliście.
        Dzięki i pozdrawiamy.
        • justa9965 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.04.06, 22:48
          Niestety ale zobowiązania pracowe nas zatrzmały, nie mogliśmy być na ognisku, co
          ustaliliście?
          • rybulla Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.04.06, 14:57
            Witam,

Poniewaz nie mogłam uczestniczyć w niedzielnym ognisku bardzo proszę o
            informacje czy udało się wam coś ustalić.
    • fosteriana kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.04.06, 14:42
      Forum dyskusyjne Członków SM "Ziemia Krakowska" oraz Mieszkańców Osiedla Żabiniec
      The fastest message board....ever.
      Idź do wątku: <--•-->
      Akcja: Fora•Wątki•Nowy wątek•Szukaj•Zaloguj
      LAWINA UPADLOSCI SPOLDZIELNI
      Wysłane przez: Dagistino (IP zapamiętane)
      Data: 24 styczeń 2006 14:09

Lawina upadłości spółdzielni
      24.01.2006 08:39

/ RMF FM

Nieprawidłowe przygotowanie inwestycji, przepłacone usługi, trwonienie pieniędzy
      przez zarząd i prezesi dbający o własną kieszeń - to powody upadłości
      spółdzielni mieszkaniowych. W ostatnich latach z rejestrów sądowych wykreślono
      ich ponad 80, ale zjawisko to narasta.

Jeden rok - tyle czasu wystarczy, żeby doprowadzić do upadłości nawet bardzo
      dobrze prosperującą spółdzielnię mieszkaniową, chociaż jeszcze na początku lat
      90. taka upadłość była nie do pomyślenia - powiedział prezes jednego ze
      stowarzyszeń syndyków. W ciągu ostatnich 5 lat zbankrutowało kilkadziesiąt
      spółdzielni - zarówno tych nowo powstałych, realizujących nowe inwestycje, jak i
      starych - powstałych na początku epoki PRL-u.

Droga do bankructwa

- Przyczyny upadłości są różne. W małych i średnich spółdzielniach, które
      powstały kilkadziesiąt lat temu, najczęstszym powodem są zaległości w
      rozliczeniach za dostawę mediów, przerost zatrudnienia, wysokie koszty zarządu i
      zła gospodarka finansami. Z kolei w tych, które realizują nowe inwestycje -
      powodem bankructwa jest zła polityka inwestycyjna, niespłacone kredyty, wybór
      nieterminowych wykonawców oraz niegospodarność - powiedziała Irena Buczyńska,
      prezes Zarządu Stowarzyszenia Syndyków, Rzeczoznawców i Doradców Gospodarczych
      Polska - Europa.

Kiedy można ogłosić upadłość

niewypłacalność - zaprzestanie wykonywania swoich wymagalnych zobowiązań,
      nadmierne zadłużenie - suma długów przekracza majątek spółdzielni, nawet przy
      bieżącym regulowaniu zobowiązań.

Poza tym członkowie spółdzielni na co dzień w niewielkim stopniu interesują się
      sprawami swojej spółdzielni albo mają ograniczone możliwości w uzyskaniu takich
      informacji. Interweniują, kiedy jest już za późno. W trudnej sytuacji znaleźli
      się spółdzielcy z Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej Dziennikarzy FOKSAL
      przy ulicy Orzyckiej. Do 2004 roku działała ona bez zarzutu. - Wydawało się nam,
      że jesteśmy członkami świetnie zarządzanej spółdzielni. Były organizowane walne
      zgromadzenia, podejmowano uchwały - powiedział jeden z członków spółdzielni.

Tymczasem po śmierci prezesa spółdzielni zniknął jej księgowy, zabierając całą
      dokumentację finansową. Opróżnił jedyne konto, na które przelewano między innymi
      duże sumy za wykup mieszkań. Z dnia na dzień spółdzielcy dowiedzieli się, że
      spółdzielnia stoi na skraju bankructwa. Stanęli przed wyborem - albo
      spółdzielnia ogłasza upadłość, albo zaciągają kredyt w wysokości 7,5 mln zł.

Podobne problemy ma Spółdzielnia Mieszkaniowa w Lubartowie. Kilka lat temu
      zarząd spółdzielni bez wiedzy jej członków zaciągnął kredyt na kwotę ponad dwóch
      milionów zł, po czym ulokował go na szwajcarskim koncie. Zamiast szybkiego
      zysku, doszło do ogromnych strat w związku ze znacznym spadkiem kursu dolara.
      Bank bezskutecznie dopomina się od spółdzielni spłaty.

Skutki upadłości spółdzielni dla jej członków

Osoby posiadające lokatorskie prawo do lokalu mieszkalnego:
      gdy w wyniku upadłości budynek przejmie inna spółdzielnia - uprawnienia lokatora
      nie zmieniają się, należy tylko złożyć wniosek o przyjęcie w poczet członków
      nowej spółdzielni,
      gdy budynek przejmie np. bank czy prywatny przedsiębiorca - prawo lokatorskie
      przekształca się w najem.

Osoby posiadające spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu:
      gdy w wyniku upadłości budynek przejmie inna spółdzielnia, właścicielowi
      przysługuje roszczenie o przyjęcie do tej spółdzielni,
      gdy budynek nabędzie inny podmiot, prawo to przekształca się w odrębne prawo
      własności do lokalu.

Pozostałe przypadki dotyczące członków spółdzielni:
      nikt nie może przejąć mieszkania, do którego spółdzielca ma tytuł własności,
      osoby, które wpłaciły pieniądze w związku z nabyciem lokalu i dysponują jedynie
      umową przedwstępną, rzadko mogą liczyć na zwrot pieniędzy.

Przypadki incydentalnych bankructw można by mnożyć. Spółdzielnia mieszkaniowa
      Kwadrat zbudowała ok. 800 mieszkań, głównie na obrzeżach Warszawy. Miała opinię
      spółdzielni budującej solidnie i szybko. Upadła dwa lata temu, zostawiając ok.
      30 mln zł długu i kilka rozpoczętych budów. W maju zeszłego roku sąd ogłosił
      upadłość Spółdzielni Mieszkaniowej "Stokrotka". Wniosek złożyli sami prezesi.

Była zadłużona na kilka milionów złotych. W Bydgoszczy prawie sto czterdzieści
      osób straciło wkład na mieszkania lokatorskie (od 30 do 50 tys. zł każda) po tym
      jak bank nie zgodził się, by rozpoczęte inwestycje razem z kredytem przejęła
      inna bydgoska spółdzielnia.

Nie należy się dziwić, że spółdzielnie mieszkaniowe są wymarzonym polem do
      nadużyć, skoro ich działalności nie może kontrolować nawet Najwyższa Izba
      Kontroli (nie jest podmiotem wykorzystującym państwowe pieniądze).

Państwo w państwie

Spółdzielnie rządzą się własnymi prawami, tym bardziej że w ich statucie można
      zawrzeć prawie wszystko. Zdarzało się, że na podstawie jego zapisów z pieniędzy
      spółdzielni inwestowano w rurociągi naftowe czy papiery wartościowe.

Dużym ograniczeniem uprawnień członków w wielkich spółdzielniach mieszkaniowych
      jest to, że wyznacza się tam przedstawicieli reprezentujących jej członków. Mimo
      że wybierają ich sami zainteresowani, zdarza się, że dzięki sprytnym zabiegom
      zostają nimi ludzie tkwiący w układzie z prezesem i zarządem. - Tak
      zorganizowana grupa jest w stanie podjąć każdą decyzję - skarży się nasza
      czytelniczka, Maria Z., członek kilkudziesięciotysięcznej Lubelskiej Spółdzielni
      Mieszkaniowej.

Potrzeba zmian

- Rzetelna lustracja w spółdzielniach mieszkaniowych i kontrolowanie wykonywania
      zaleceń mogłoby uratować przed upadłością niejedną spółdzielnię. Syndyk to
      ostateczność, kiedy zawiodły zarządy, rady nadzorcze i sami spółdzielcy, a
      wierzyciele nie chcą dłużej czekać - tłumaczy syndyk, Irena Buczyńska. - Poza
      tym spółdzielcy nie wykorzystują swych praw do czynnego prowadzenia kontroli nad
      pracą zarządu, w radach nadzorczych zasiadają osoby, które nie potrafią
      egzekwować i reprezentować praw spółdzielców - dodaje.

- Zapewnienie odpowiedniej regulacji prawnej, która umożliwiłaby zewnętrzną
      kontrolę nad działalnością zarządu i rady nadzorczej spółdzielni oraz nałożenie
      odpowiedniej sankcji karnej, wyeliminowałoby nadużycia, niegospodarność oraz
      sprzeniewierzanie majątku spółdzielców - mówi Izabela Dubec, radca prawny.

- Z nieoficjalnych źródeł wiadomo, że zaczęto prace nad ustawą zmieniającą prawo
      spółdzielcze. Miejmy nadzieję, że kolejna przeróbka legislacyjna przynajmniej
      częściowo uzdrowi polską spółdzielczość mieszkaniową - dodaje.

Adam Makosz

Prof. zw. dr hab. Feliks Zedler, twórca projektu prawa upadłościowego i naprawczego:

Spółdzielnie mieszkaniowe to zazwyczaj ogromne molochy. Ich członkowie nie mają
      wpływu na zarząd, który zajmuje się tylko zwiększaniem swoich dochodów, a nie
      troską o spółdzielnie. Poza tym rada i zarząd to zazwyczaj jeden układ
      personalny. Lepszym rozwiązaniem jest tworzenie lub przekształcanie spółdzielni
      w mniejsze wspólnoty mieszkaniowe. Są to jednostki znacznie mniejsze i przez to
      mieszkańcy mają większą możliwość bezpośredniego oddziaływania zarówno na ich
      organy, jak i na innych członków, którzy mają jakieś zobowiązania w stosunku do
      wspólnoty. Każdy musi brać udział w podejmowaniu decyzji, które go bezpośrednio
      dotyczą, bo nawet jeśli nie będzie mógł przybyć na zebranie, uczyni to drogą
      pisemną. Ideałem byłoby, gdyby jeden blok stanowił jedną wspólnotę bądź
      spółdzielnię. To znacznie usprawniłoby ich funkcjonowanie i zapobiegło na pewno
      wielu przypadkom upadłości.

Opcje: Odpowiedz•Odpowiedz z cytatem•Raportuj wiadom
    • fosteriana (SAM-81) 24.04.06, 16:16
      Rzeczpospolita, 17.11.2004

Prawo spółdzielcze Koszty budowy mieszkania, koszty kredytu na budowę

Do ostatecznego rozliczenia nie ma powrotu

Po ostatecznym rozliczeniu kosztów budowy spółdzielnia nie może żądać od swego
      członka dopłaty do wkładu na tej podstawie, że rozliczenie było nieprawidłowe i
      nie pokrywało pełnych kosztów budowy. Spółdzielnia nie może kosztami obsługi
      zaciągniętego kredytu na budowę, których nie da się przyporządkować do
      konkretnej inwestycji, obciążyć swych członków.

Takie wyjaśnienia, ważne dla wszystkich spółdzielni i ich członków, zawarł Sąd
      Najwyższy w wyroku z 16 listopada 2004 r., kończącym długotrwały spór między
      syndykiem masy upadłości spółdzielni mieszkaniowej a jej członkami. W sprawie
      wchodziły w rachubę uchylone już art. 226 i 208 prawa spółdzielczego z 1982 r.
      Jednakże stanowisko SN jest w pełni aktualne. Obowiązująca bowiem ustawa z 2001
      r. o spółdzielniach mieszkaniowych zawiera takie same co do istoty postanowienia
      jak zamieszczone we wskazanych przepisach (odpowiednio w art. 17 ust. 1 i art. 4
      ust. 1).

Chodziło o ponowne rozliczenie kosztów inwestycji prowadzonych w latach 1994 -
      1998. Biegły rewident, w związku z badaniem bilansów i sprawozdań finansowych
      spółdzielni, przeprowadził ponowną inwentaryzację kosztów i wykazał błędy w ich
      rozliczeniu. Okazało się, że ostateczne rozliczenia wkładu budowlanego
      skierowane do poszczególnych członków spółdzielni były zaniżone. Nie
      odzwierciedlały rzeczywistych kosztów. Spółdzielnia zwróciła się o dopłatę wkładów.

Przeciwko członkom, którzy odmówili, wystąpiła do sądu, powołując jako podstawę
      żądania art. 226 prawa spółdzielczego. Przedsięwzięcia te były częścią programu
      naprawczego, który skończył się niepowodzeniem. Ogłoszono upadłość spółdzielni,
      a najważniejszymi aktywami, z których można by spłacić wierzycieli, okazały się
      niedopłacone wkłady budowlane. Dodatkowo syndyk zażądał od wszystkich członków
      spółdzielni spłacenia kosztów obsługi kredytu zaciągniętego przez nią na budowę,
      których nie dało się przyporządkować do konkretnej inwestycji. Koszt ten
      rozliczono w proporcji do powierzchni mieszkań. Na każdy mkw. przypadło ponad 35 zł.

Syndyk przegrał sprawy wytoczone przeciwko członkom w stosunku do obu tych
      roszczeń w sądach I i II instancji. W kasacji zarzucał naruszenia art. 226 w
      stosunku do pierwszego roszczenia i art. 208 prawa spółdzielczego w stosunku do
      drugiego roszczenia. SN oddalił jego kasację jako bezpodstawną.

Sędzia Mirosława Wysocka zaznaczyła, iż w kilku orzeczeniach SN przesądził w
      sposób niebudzący wątpliwości, że ostateczne rozliczenie kosztów budowy dokonane
      przez spółdzielnię kończy definitywnie rozliczenia dotyczące wysokości wkładu na
      mieszkanie. Wprawdzie w uchwale z 20 grudnia 2001 r. SN stwierdził, że
      spółdzielni wolno żądać uzupełnienia wkładu budowlanego po ostatecznym
      rozliczeniu kosztów budowy, jeśli jej oświadczenie w sprawie tego rozliczenia
      okazało się nieważne. Nie można jednak w żadnym razie uznać za przyczynę takiej
      nieważności popełnionego przez nią błędu w inwentaryzacji kosztów budowy. SN za
      nieporozumienie uznał argument, że takie błędne rozliczenie jest sprzeczne z
      bezwzględnie obowiązującym art. 226 prawa spółdzielczego i przez to nieważne.
      Nie jest wystarczającym powodem do weryfikacji ostatecznego rozliczenia
      wynikająca z tego i innych przepisów zasada, że wkład budowlany pokrywa całość
      kosztów przypadających na dany lokal. Zdaniem SN nie ma też prawnej podstawy do
      obciążania członków spółdzielni nieprzyporządkowanym do konkretnej inwestycji
      kosztem obsługi kredytu. Nie może być taką podstawą art. 208 prawa
      spółdzielczego mówiący o obowiązku pokrywania przez członków zobowiązań
      spółdzielni przez ponoszenie opłat zgodnie z postanowieniami statutu. Koszt
      obsługi kredytu jest kosztem inwestycji, a nie opłatą. Nie wskazano też,
      oczywiście, postanowienia statutu, który pozwalałby na obciążenie tym kosztem
      wszystkich członków spółdzielni (sygn. III CZP 585/03).

Izabela Lewandowska
      • jacian Re: (SAM-81) 24.04.06, 16:30
        ale to skomplikowane!
        • fosteriana (SAM-81)......... 24.04.06, 16:36
          Wszystko o wymyślonych dopłatach za grunty

Sprawa tzw. „dopłat do gruntów”, których domaga się od swoich członków Zarząd SM
          „Ziemi Krakowskiej” jest, wg prawników z którymi konsultowaliśmy tę sytuację,
          ewidentnym przykładem próby wyłudzenia pieniędzy. Dodatkowo Zarząd szantażuje i
          straszy członków Spółdzielni, odmawiając im przyznania prawa własności i grożąc
          sądem.

Tym czytelnikom, którzy nie znają szczegółów tego planowanego wyłudzenia
          pieniędzy, pragniemy krótko przedstawić sytuację:

Etap I

Pod koniec 2003 roku Zarząd rozesłał członkom Spółdzielni pisma o „uchyleniu się
          od skutków prawnych ostatecznego rozliczenia” informując, że członkowie powinni
          wspólnie dopłacić ponad 4,8 mln zł do swoich wkładów budowlanych. Tzn., na
          jednego członka przypada (w zależności od wielkości mieszkania, wielkości bloku
          i wielkości działki) od tysiąca do kilkunastu tysięcy złotych dopłaty. Zarząd
          stwierdził, że powodem tego jest błąd, jaki popełnił (nie uwzględniając kwoty
          4,8 mln zł w rozliczeniach z członkami). W związku z nim uchyla się on od
          ostatecznego rozliczenia, jakie członkowie mieli przy odbiorze swoich mieszkań i
          wszyscy mieszkańcy obciążeni zostają dopłatami.

W piśmie od Zarządu, które otrzymali członkowie Spółdzielni ujęte zostało to w
          sposób następująco (fragmenty):

„Budowane w ramach zadania inwestycyjnego osiedla Żabiniec obiekty, wzniesione
          zostały na gruntach o nieuregulowanym stanie prawnym. Fakt ten był powszechnie
          znany. Aby usunąć stan niezgodności z prawem w tym zakresie, Zarząd Spółdzielni
          od 1993 roku podejmował starania o pozyskanie całości gruntów osiedla. (...)
          Koszty jakie Spółdzielnia poniosła do chwili obecnej z tego tytułu zamknęły się
          kwotą: 4.364.157,87 zł. Do uregulowania pozostało jeszcze pozyskanie działki
          (...) [tu wymienione numery działek - przyp. red.]. Przewidziane z tego tytułu
          do poniesienia koszty wyniosą 514.600,00 zł. (...)

W związku z powyższym Rada Nadzorcza uchwałą z dnia 27 października 2003 roku
          zobowiązała Zarząd do żądania dopłat, wynikających z poniesionych, a nie
          sfinansowanych przez Członków Spółdzielni - kosztów odpłatnego przejęcia przez
          Spółdzielnię, nieruchomości na osiedlu Żabiniec. (...)

Aby dokonać urealnienia [To znaczy, że np. cena 3 tys. zł za metr kwadratowy,
          jaką płacili niektórzy mieszkańcy osiedla nie była dostatecznie realna, pomimo,
          że była jedną z najwyższych w Krakowie. - przyp. red] wysokości wkładu
          budowlanego określanego jako ostateczny, Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej „Ziemi
          Krakowskiej” w Krakowie oświadcza, iż uchyla się od skutków prawnych swojego
          oświadczenia woli z dnia (...) w przedmiocie wysokości wkładu budowlanego
          związanego z lokalem mieszkalnym (...) z powodu błędu związanego z
          nieuwzględnieniem w tym wkładzie, a nieznanych w chwili zawierania umowy,
          pełnych kosztów pozyskania gruntów pod realizowaną inwestycję osiedla Żabiniec w
          Krakowie. Skutkiem prawnym takiego uchylenia jest to, iż postanowienia (...)
          umowy w zakresie wysokości wkładu budowlanego przestają wiązać strony.”

Jednak, wówczas dopłata miała być wymagana tylko od tych członków, którzy
          chcieli uzyskać akt własności. Niestety po pewnym czasie okazało się, że wpływy
          do SM z tego tytułu są zbyt małe w stosunku do jej potrzeb i w związku z tym
          sytuacja rozwinęła się następująco.

Etap II

W lipcu 2004 roku Zarząd (podpierając się uchwałą ZPCZ podjętą w dniu 9 czerwca
          2004 roku) rozesłał członkom Spółdzielni „wezwanie do zapłaty za grunty”. Tym
          razem płacić mieli wszyscy bezzwłocznie (pierwsza rata do końca lipca) lub
          ewentualnie starać się o rozłożenie płatności na raty. Wg Zarządu celem tych
          działań było przywrócenie utraconej płynności finansowej, którą straciła
          Spółdzielnia właśnie przez wydanie pieniędzy na zakup gruntów.

Żeby wystraszyć członków Zarząd SM zagroził „skierowaniem sprawy na drogę
          postępowania sądowego, bez dodatkowego wezwania”.

Jednak, tym razem w wypowiedziach członków Zarządu, można było zauważyć zmianę
          ich stanowiska. Zarząd uzasadniając dopłaty już nie powoływał się tak chętnie na
          zaistniały błąd, lecz nagle twierdził, że działki mieszkańców przede wszystkim
          „urosły” - tzn. wg Zarządu członkowie owszem zapłacili za grunt, ale tylko ten,
          który jest bezpośrednio pod budynkiem, a za grunt przynależny do budynków nie
          zapłacili (czyli np. za trawnik przed blokiem) i za to właśnie mają dopłacić.
          Gdyż w związku z przewłaszczeniem członkowi należy się udział w całej działce.

Uwagi i wnioski:

Wg opinii wszystkich prawników, z którymi konsultowaliśmy zaistniałą sytuację,
          sprawy przedstawiają się następująco:

1. Zarząd Spółdzielni próbuje manipulować swoimi członkami i wyłudzić od nich
          bezprawnie pieniądze. Zarząd się oczywiście do tego nie przyzna, stąd
          konieczność rozstrzygnięcia sprawy na drodze sądowej.

2. Nie ma najmniejszych podstaw do tego, aby uznać, że ostateczne rozliczenia za
          mieszkania są nieważne z powodu „błędu” popełnionego przez Zarząd. Zarząd
          próbuje powołać się właśnie na „błąd”, gdyż dwa lata temu zapadł w pewnej
          sprawie spółdzielczej w Polsce wyrok NSA (uchwała SN,III CZP 73/01,OSNC
          2002/10/119) , który stwierdzał, że Zarządy spółdzielni mogą uchylić się od
          ostatecznego rozliczenia jeżeli popełniły „błąd”. Do czasu tego wyroku
          ostateczne rozliczenie w spółdzielniach było uznawane w polskim prawie jako
          nienaruszalne a po tym wyroku otworzyło się okno dla nieuczciwych spółdzielni do
          manipulacji pojęciem „błędu”, co chce także wykorzystać zarząd naszej
          spółdzielni. W tym miejscu trzeba wyjaśnić co oznacza w pojęciu prawnym słowo
          „błąd”. A zatem o błędzie można mówić tylko wtedy jeżeli strona, która ten błąd
          popełniła nie miała pojęcia w momencie danej czynności, że go zrobiła (była
          zatem jego kompletnie nieświadoma) np. Kowalski sprzedał szafę Nowakowi ale
          okazało się, że szafa należy nie do Kowalskiego ale do jego brata. W tym
          wypadku, jeżeli Kowalski nie wiedział o tym, że szafa jest własnością brata to
          popełnił „błąd” w sensie prawnym. Sytuacja dopłat do gruntów w naszej sytuacji
          nie posiada żadnych znamion błędu i w związku z tym pieniądze się zarządowi nie
          należą, tym bardziej, że Zarząd powołuje się na nieuwzględnienie we wkładzie
          pełnych kosztów pozyskania gruntu, a przecież - jak Zarząd sam przyznaje w swoim
          własnym piśmie - fakt, że grunty należy pozyskać, był powszechnie znany. Zatem
          jak ten fakt był powszechnie znany to zarząd „błędu” w sensie prawnym przy
          rozliczeniu popełnić nie mógł gdyż w przeciwieństwie do naszego Kowalskiego
          wiedział „że szafa nie należy do niego w momencie jej sprzedaży” Dlatego
          uchylanie się Zarządu od skutków ostatecznego rozliczenia jest bezprawne.

3. Nie jest prawdą, że Spółdzielnia zapłaciła Gminie Kraków kwotę ponad 4,8 mln
          złotych, której teraz żąda od swoich członków. Rozliczenie z gminą odbyło się na
          zasadzie wymiany i dopłaty przez Spółdzielnię kwoty ok. 1,2 mln zł. Posiadamy
          stosowne pismo od Dyrektora Wydziału Skarbu Miasta Krakowa, w którym odpowiada
          na pytanie o dopłaty ze strony Spółdzielni na rzecz Gminy w związku z pismem
          Zarządu o „uchyleniu się od skutków prawnych” (tekst pisma do Wydziału Skarbu
          Miasta Krakowa i odpowiedź na pismo). Tak więc wszystkie wypowiedzi Zarządu, że
          Spółdzielnia zapłaciła za grunty 4,8 mln są nieprawdziwe. Ponadto, z wypowiedzi
          członków Zarządu wynika, że oni sami dokładnie nie wiedzą ile wydali (patrz
          poniżej wypowiedź pana Kubowicza). Należy to podsumować następująco:
          Spółdzielnia wydała 1,2 mln zł, a żąda od swoich członków 4,8 mln zł, czyli
          cztery razy więcej. Jest to próba jawnego wyłudzenia.

4. Twierdzenie, że utrata płynności finansowej spowodowana jest tylko niedoborem
          środków wydatkowanych na zakup gru
    • stearyna Marki SAM-81 24.04.06, 22:13
      Pismo o dopłacie mówi o ostatecznym rozliczeniu WSTĘPNEGO PLANOWANEGO KOSZTU
      BUDOWY wg paragrafu 7 umowy.
      Pismo nie ustala OSTATECZNEGO KOSZTU BUDOWY ZADANIA WRAZ Z INFRASTRUKTURą [wg
      par.6 i 7 umowy].
      Załącznik nr 3 w dziale II i III określa sposób rozliczenia ZADANIA jednocześnie
      uniemożliwiając otrzymanie odrębnego prawa do lokalu zapisem par 8 pkt 5[dopóki
      Spółdzielnia nie spłaci kredytu ,który może zaciągnąć].
      • diodone Re: Marki SAM-81 25.04.06, 05:35
        stearyna napisała:

> Pismo o dopłacie mówi o ostatecznym rozliczeniu WSTĘPNEGO PLANOWANEGO KOSZTU
        > BUDOWY wg paragrafu 7 umowy.
        > Pismo nie ustala OSTATECZNEGO KOSZTU BUDOWY ZADANIA WRAZ Z INFRASTRUKTURą [wg
        > par.6 i 7 umowy].
        > Załącznik nr 3 w dziale II i III określa sposób rozliczenia ZADANIA jednocześni
        > e
        > uniemożliwiając otrzymanie odrębnego prawa do lokalu zapisem par 8 pkt 5[dopóki
        > Spółdzielnia nie spłaci kredytu ,który może zaciągnąć].

Kochany Boże,tak być nie może-nie spaliśmy dzisiaj...ale takie są zapisy...
        Doczytałam dalej:
        wzałączniku nr 3,strona 3 jest zapis o zasadach różnicowania oraz o
        postanowieniach końcowych.
        • jacian Re: Marki SAM-81 25.04.06, 07:55
          "Skazani na Sam-81"
      • dotkas5 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 08:58
        A jak spoldzielnia ma wziac kredyt na ziemie ktora dzierzawi wieczyscie ????
        Według mnie nie moze.
        Bylam w samie i przypadkowo natknelam sie na kobietke z kabat. Pokazalam jej
        pismo ktore dostalismy i powiedziala ze ona miala identyczny druk i ze w jej
        przypadku to wlasnie bylo rozliczenie ostateczne.
        SPOLDZIELNIA NIE WYSZCZEGOLNIA KOSZTOW W ROZLICZENIA ALE JAKO CZLONKOWIE MAMY
        PRAWO DO WGLADU DO FAKTUR.
        Pozdrawiam

P.S. Diodone zerknij na meila.
        • agutek78 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 10:28
          Witam,widze ze wreszcie ktos sie doczytal umowy ;o) Nie chce was dobijac, ale
          wczoraj byla w spoldzielni z prawnikiem i na 9 podstawowych punktow
          zabronionych przez UOKiK w umowie znalazlysmy 6.
          Jednym z nich jest pkt odnosnie potracenia kar umownych przy rezygnacji z
          inwestycji, dla mnie osobiscie dramatyczne jest to ze jeszcze przez okres 3 m-
          cy obracaja kasa.
          Spojrzcie ze tak naprawde w trakcie trwania inwesycji nie musicie sie na nic
          zgadzac, spoldzielnia was tylko informuje (tu ciekawy zapis ze kolejne
          awizowanie jest traktowane jako poinformowanie)
          Pozatym sama umowa jest mikra, jest za to sporo zalacznikow ktore sa uchwalami,
          ktore moga sie zmienic, a Wy zostaniecie tylko pionformowanie, albo i nie!!
          Nastepnie w zwiazku z tym ze jestescie czloknami spoldzielni wszelkie sporne
          sprawy sa zalatwiane tylko przez Rade Nadzorcza i Zarzad, jako czlonkowie w
          umowie macie zawarte ze nie mozecie sie zwrocic z zadna sprawa do Sadu.

Moze jak ktos juz podpisal ta umowe, to dla dobra innych, przyszlych
          spoldzielcow pofatygowal by sie do Urzedu Ochrony Konkurencji i Konsumentow,
          gdzie bezplatnie zostanie ta umowa zweryfikowana.
          • diodone Marki SAM-81 25.04.06, 12:58
            Umowa wieczystej dzierżawy przecież jest umową,ma akt notarialny;nawet taką
            działkę można sprzedać,dziedziczyć,darować.Zobacz-w wyszukiwarce jest dużo :).

Ale też mozna ją zastawić w banku jako zabezp kredytu.
            • dotkas5 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 13:18
              ok, czyli co spoldzielnia wziela kredyt pod ta działkę????

Ja juz sie gubie i nie wiem o czym piszecie
              • dotkas5 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 13:29
                A gdzie jest zapisane w umowie to cos o sadzie??
                Moze ja mam wybrakowana umowe ale niczego takiego nie znalazlam.
                • diodone Marki SAM-81 25.04.06, 13:43
                  A statut?
                  Popatrz
                  • dotkas5 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 13:50
                    a ktory to jest podpunkt????
                    chyba ślepa jestem
                    • diodone Re: Marki SAM-81 25.04.06, 13:58
                      dotkas5 napisała:

> a ktory to jest podpunkt????
                      > chyba ślepa jestem

Ty?? Ślepa-hihihi,a to fajne...
                      • dotkas5 Re: Marki SAM-81 25.04.06, 14:23
                        hola hola ktos tu sie ze mnie smieje..... :)))

Ja nie wiedze moze wieczorem siade z ta umowa i ja przewertuje a ty napisz mi
                        prosze gdzie dokladnie jest ten zapis.

Buźka
                • Gość: asu01 Marki SAM-81 bud b IP: 62.111.218.* 25.04.06, 13:50
                  witam Panstwa
                  podpisalem umowę ze spóldzielnią i do końca nie wiem czy dobrze zrobiłem.

w najbliższych dniach mam wpłacić w sumie najwiekszą ratę. Może lepiej
                  zrezygnować?
                  Co do wcześniejszych postow dot. ochrony
                  NIE REZYGNUJCIE Z OCHRONY !!!!!
                  koszt na lokal nie bedzie większy niż 40-50 zł , a bezpieczenstwo waszego
                  majątku (głównie samochodów) - także tych w garażu podziemnym nieporównywalnie
                  opłacalne do ew. strat.
                  Z parkingu (zamknietego) bloku przy Małachowskiego w ciągu TYGODNIA skradziono
                  komplety KÓŁ. Wcześniej w garazu też były włamania do samochodów.
                  Ciekawe kto to robi ??

• diodone Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 13:56

To samo jest ,gdy pilnuje ochrona!

Poczytaj inne wątki oddanych zamieszkałych inwestycji,wszędzie ochrona nie dotrze.
                    Gdyby umowy z ochroną były uczciwe,to firm ochroniarskich zostałoby 5%.
                    Teraz nikt nie egzekwuje praw z odpowiedzialności cywilnej tych firm za
                    powierzony im majątek,więc ta plaga rozrasta się jak jemioła i żeruje na naiwnych.
                    Są inne metody zabezpieczania -ale nam nic nie grozi-dopłaty do mieszkań na
                    długie lata spowodują wyprowadzkę rabusi za płot...
                    • Gość: asu01 Re: Marki SAM-81 bud b IP: 62.111.218.* 25.04.06, 14:21
                      jeżeli skutecznie zabezpieczysz koła (śruby zabezp.) to wnagrode wybiją Ci
                      szyby - tak jak na Małachowskiego. ochrona skutecznie może odstraszyć
                      potencjalnych rabusiów i napewno nie dojdzie do robunku 12 koł jednej nocy z
                      parkingu pod Twoim balkonem.
                      A co do kosztów, to oni nie kupują mieszkań tylko je wynajmują. (i w ten sposób
                      mają dostęp do pinic,garaży itp)
                      • diodone Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 14:34
                        Na razie aby mieć tam ochronę,to trzeba mieć lokal i płot...

Kupię sobie dubeltówkę i odstrzelę 1 makówkę ("Zemsta"Fredro).
                        Dajmy spokój z dzieleniem skórki na misiu,który sobie jeszcze hasa...
                        • Gość: asu01 Re: Marki SAM-81 bud b IP: 62.111.218.* 25.04.06, 14:48
                          racja
                          nadal nie wiem czy sie nie wycofać - póki można bez większej straty
                        • diodone Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 14:51

Patrzę i patrzę na umowę z A i B. Ale fajne...
                          Zauważyłam,że ogrodzenie na planach przesuwa się tam,co właśnie jest sprzedawane!
                          A gdzie będzie-kto wie?
                          • dotkas5 Re: Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 15:28
                            ej diodone nie rob zametu bo ludzie wlosy sobie z glow powyrywaja i tak juz
                            jest nerwowa atmosfera a nie chce myslec co bedzie tuz przed oddaniem :)
                            Zagospodarowanie zagodpodarowaniem a to zawsze mozna przeprojektowac.
                            Mnie nie interesuje B ja jestem zaciekawiona A i tylko tym.

Pa pa
                            • dotkas5 Re: Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 15:30
                              Mysle ze co do ochrony i tak dalej przydzie pora jak sie wprowadzimy do bloku.

Pa pa
                      • rybulla Re: Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 14:46
                        Witam,

Czy ktoś postanowił coś w sprawie tych dopłat? czy wszyscy grzecznie zapłacą w
                        wyznaczonym terminie bez chociaż próby walki? może ktoś zasięgnął już porady u
                        prawnika czy da się coś z tym fantem zrobić? w końcu nie mamy pewności że w
                        czerwcu SAM-81 nie przyśle kolejego pisma z kolejna dopłatą.
                        • justyn_ka Re: Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 17:29
                          Ja np pisze pismo do spółdzielni o przesunięcie terminu wpłaty, nie jestem w
                          stanie zapłacić tego do końca maja. Oczywiście dobrze by było poradzić się
                          prawnika czy mają prawo podwyższyć aż do takiej kwoty "koszty budowy" i czy
                          faktycznie jest to już koniec dopłat,dla mnie wszelkie takie umowy to czarna
                          magia i zupełnie nie potrafię się w tym odnaleźć.
                          Może w gronie naszych przyszłych sąsiadów jest ktoś kto się na tym zna i pomoże
                          biednym zagubionym przyszłym lokatorom:)
                          • dotkas5 Re: Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 20:59
                            hej hej ja tez bede składała pismo a kobietka ze spoldzielni powiedziała ze jak
                            2 tygodnie pozniej wpłacę pierwsza rate to tez sie nic nie stanie, ale
                            oczywiscie napisze aby miec na papierku

Pozdrawiam
                          • michal2210 Re: Marki SAM-81 bud b 26.04.06, 14:43
                            byłem wczoraj w samie i widziałem już puste jeszcze pisma do lokatorów A1 - ta
                            sama sytuacja, wzrost ok 360 netto zł na 1 metrze.
                            Rozmawiałem z P. Kąc... z Zarządu - on nic nie wie że takie jest rozliczenie
                            (tralala)

INspektor nadzoru twierdzi, że wzrosły koszty budowy i trzeba płacić. Ja
                            podpisywałem umowę pół roku temu i co - przez pół roku materiały poszły 15 % w
                            górę?? - Sugeruję by ktoś kto zna może kogoś z firmy audytorskiej a jak nie -
                            to zatrudnić (koszty poniesiemy my - członkowie a nie będą ogromne jak na 90
                            mieszkan podzielimy) i przeprowadzić audyt inwestycji w Markach. mamy do tego
                            pełne prawo i spółdzielnia udostępni dokumenty jakie trzeba. Tylko trzeba kogoś
                            (audytora) który wie jak podejść do sprawy.
                            Jak mozna to trzeba się wstrzymać z wpłatami do końca maja, zobaczyć wyniki
                            audytu Bluszczańskiej i jak będą nieprawidłowośći zrobić audyt Marek. LUB
                            NIEZALEŻNIE zrobić AUDYT MAREK. Pewnie mało będzie zwolenników tego działania
                            ale to jedyna droga do wykluczenia nieprawidłowości. A według mnie takie są
                            (przez pół roku inwestycja nie mogła wzrosnąć o 15 %).

Uwaga na tłumaczenia zarządu - że SAM robi z dobrych materiałów itp, że
                            pracownicy na budowach chorowali zimą - tak mnie wczoraj wkręcali. - patrząc na
                            zachowania niewerbalne - kłamali z nut! (kontakt wzrokowy utrzymany był tylko
                            przy luźnej rozmowie nie dotyczącej Marek - przeplatałem wątki i wykryłem kiedy
                            kłamią)

Jeszcze jedno, inspektor przyznaje, że nie mają metody obliczania przyszłych
                            prognoz wzrostu kosztów tylko jedna budowa jest obliczana na podstawie
                            poprzednich podobnych wydatków. W związku z tym, że nie stać spółdzielni na
                            zatrudnienie kogoś po ekonometrii za 3000 miesiecznie do wyliczania prognoz
                            przyszłych wydatków (oczywiście z błędem ale 1-2% a nie 100%-owym błędem)stoję
                            na stanowisku, że wina tak wysokich różnic leży po stronie spółdzielni - z
                            braku fachowej kalkulacji i to SAM - Zarząd - powinien ponieść koszty ponad 7%
                            od deklarowanych - bo tylko to nauczy ich kalkulować z głową i matematyką. To
                            nie jest takie trudne, a Oni bazują na naiwności naszej i tyle.
                            Ja zakładałem dopłątę ok 10 tys zł i na taką jestem przygotowany, nie mniej
                            jednak sam nie będę walczył z wiatrakami, bo jako jednostka nie zdziałam nic,
                            poza moimi nerwami.
                            Proponował bym także zwalić winę na spółdzielnię na błędne prognozy i
                            zaproponowac dopłatę max połowę kwoty, tak żebyśmy się zmieścili w 5-7 % jak na
                            początku zakładano, a reszę obarczyć SAM - z ich winy.

Jeszcze jedno, może się powtórzę, ale ja podpisywałem umowę w październiku - i
                            co? wtedy nie wiadomo było jakie będą koszty - nie można było podnieść ceny
                            przy podpisywaniu umowy? i nadal na stronie jest cena 2400 cos za metr - wiedzą
                            że wzrosło i nadal oszukują potencjalnych przyszłych nabywców (wiem że A1 i A2
                            sprzedane) ale liczy się fakt! że jest. Nawet jak zdejmą to ze strony to i tak
                            mam ją ściagniętą z datą z ostatniego tygodnia.
                            pozdrawiam

zbulwersowany Michal ;)

• rybulla Re: Marki SAM-81 bud b 26.04.06, 15:08
                              No w końcu ktoś zaproponował konkretne działania. W pełni Cię popieram i jestem
                              gotowa (o ile nie będzie to jakaś astronomiczna cena)uczęstniczyć w kosztach
                              zatrudnienia firmy audytorskiej. Czekam na opinie pozostałych! Może w końcu coś
                              zdziałamy!
                            • dotkas5 Re: Marki SAM-81 26.04.06, 20:19
                              Zgadzam sie z Michałem. Juz wczesniej pisalam ze jako czlonkowie spoldzielni
                              mamy pelne prawo do wgladu faktur z Marek. Ja chce je zobaczyc na zebraniu 1
                              czerca jak cos mozemy robic audyt.

Pozdrawiam
                              • dotkas5 Re: Marki SAM-81 26.04.06, 20:30
                                I jeszcze jedno CHOROBY PRACOWNIKÓW po prostu stek bzdur oni chyba zwariowali
                                jezeli mysla ze bajka o chorobach przejdzie tym bardziej ze wiem ze SAM ma
                                pracownikow sezonowych i na przykład zimą maja ich o wiele mniej niz latem gdy
                                roboty sa w pełni.
                      • diodone Marki SAM-81 bud b 25.04.06, 15:23
                        Aby zapewnić pełne prawa pracownikowi ochrony należy na naszym placu zatrudnić
                        3osoby.
                        Z pełnym ZUSem,świadczeniami potrzeba na to minimum 7500zł+stróżówka i koszty
                        jej utrzymania.
                        W budynku A2 będzie 49lokali-kto na to się zgodzi?
                        Pełne AC kosztuje rocznie mniej nawet na nowe auto z salonu,bo są tam niskie
                        stawki.Dodaj jeszcze ubezp pięknego mieszkania ok 400zł .
                        I po co komu ochrona?
                        A najlepiej byłoby zrobić ubezp całego budynku ,aut w garażu,mieszkań,pełen
                        pakiet,z wszelkimi ryzykami,z dewastacją.To wychodzi naprawdę niewiele.
                        Za nowy budynek,z ogrodzeniem,z oświetlonym placem,z zamkniętą społecznością-to
                        niejedna firma ubezp zatańczy na dwu przednich łapkach...
                        • nadpliszkownik Re: Marki SAM-81 bud b 26.04.06, 09:08
                          Uprzejmie donoszę, że w budynku A2 trwają prace na balkonach i ociplany jest
                          garaż, w zasadzie jest już skończony. Pnie się także do góry etap B (a
                          przynajmniej jeden budynek). Byłem w spółdzielni, po dokumenty dotyczące
                          inwestycji i na ścianie obejrzałem sobie plan dróg i chodników naszego osiedla.
                          Doliczyłem się 50 miejsc postojowych na dworzu dla całego pierwszego etapu,
                          dodając do tego ilość miejsc w garażu, które podobno nie są w calości wykupione
                          i dzieląc przez ilość mieszkań to mi wychodzi że będzie ciasno:). Nie wiem też
                          jakie są zasady wykupu miejsc garażowych w etapie B, ale z planu osiedla
                          wynika, że etap b nie ma praktycznie ani jednego miejsca na dworzu. Także nie
                          ma takich miejsc (w wywieszonych planach przynajmniej) poza osiedlem np. dla
                          gości. A w zdłuż ulicy jest zakaz parkowania.

To tak mi się przypomniało w nawiązaniu do wpisów o tym, że ochrona, że kradną
                          etc. A tak przy okazji to wydaje mi się że kradną wszędzie i w Markach i
                          Warszawie i w Gdańsku pewnie też. na to nie ma rady, jak będą chcieli coś
                          ukraść to moim zdaniem prędzej czy później ukradną.
                          • marcin-dabek Re: Marki SAM-81 bud b 26.04.06, 09:38
                            Witam
                            Ndpliszkowniku-czy wiesz cos o budynku A1?Czy cos tam sie wogole dzieje?
                            Pozdrawiam
                            Marcin
                            • Gość: filiper Re: Marki SAM-81 bud b IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.06, 10:22
                              Ogólnie z zewnątrz w A1 to nic nie zobaczysz poza tym, że obłożyli styropianem
                              spody balkonów. Są tynki do drugiego piętra, ciągną instalacje elektryczną do
                              góry. Są na 6 piętrze. W piątek będę na budowie w środku to napiszę co zastałem.
                              Kierownik bud. twierdzi, że nie odda budynku wczesniej niż po 3 miesiącach od
                              połóżenia tynków ponieważ muszą porządnie wyschnąć. To prawda więc musimy
                              jednak uzbroić się w cierpliwość bo żółwie pracują chyba prędzej od nich.
                              P.S.
                              W ostatnią sobotę pracowali na budowie - pewnie odrabilai 2 maja ;-)
                              • nadpliszkownik Grupa mailowa :( 26.04.06, 11:28
                                Próbowałem zrobić grupę mailową. Zebrałem maile wszystkich, którzy się logują.
                                Wyszło mi 16 osób, mam nadzieję, że nikogo nie pominąłem, ale nie da się wysłać
                                maila do większej ilości osób niż 10. Dlatego też wysłanie maili do "grupy" się
                                nie uda, no chyba, że będziemy je wysyłać na np. adresy gazetowe ale z jakichś
                                innych skrzynek niż gazetowa. Adresy gazetowe mogę podesłać wszytskim
                                zainteresowanym.
                                • diodone Grupa mailowa :( 26.04.06, 12:39
                                  Proponuję pisać jeden text,schować na potem go przez "kopiuj",wysłać do grupy.
                                  Potem znów w nast list wpisać nast adresy i wstawić zachomikowany list przez
                                  "wklej".
                                  :)
                                  • nadpliszkownik Re: Grupa mailowa :( 26.04.06, 15:55
                                    Tak, tylko że wtedy bedzie to rozsyłanie tej samej wiadomości do nie jednej
                                    grupy a kilku i nie da się skoordynować np. wysyłanych przez kogoś odpowiedzi
                                    do wszystkich. Trzebaby adresy gazetowe traktować jako skrzynkę odbiorczą, a
                                    wysyłać z jakiejś innej, która nie ma ograniczeń ilościowych.
                                    • michal2210 Re: Grupa mailowa :( 26.04.06, 17:08
                                      dla chcacego nic trudnego. Kazdy ma z nas maile - ja np od znajomego otrzymuje
                                      maile z glupotami gdzie jest chyba z 40 odbiorcow. mozemy sprobowac w ten
                                      sposob, niech każdy napisze do mnie na maila: michal2210@gazeta.pl wiadomość z
                                      prośbą o wrzucenie do listy mailingowej. Ja utworze konto gdzies tam indziej i
                                      bedziemy korzystac z naszych maili - niech kazdy zalozy sobie dla
                                      bezpieczenstwa maila np na interii czy onecie - tam nie ma problemow raczej,
                                      skonfigurowac outlooka i - tyle. moze w ten sposob sie dogadamy od strony
                                      technicznej. Jeżeli to możliwe to najlepiej jak by bylo mozliwie najwiecej
                                      lokatorow (wlascicieli mieszkan) - i drodzy Panstwo moze lepiej nie gadac o
                                      bzdurach i doszukiwac sie artykulow o innych spoldzielniach i zlej sytuacji na
                                      rynku tylko konkretnie zaczac dzialac. Lista mailingowa jest do tego najlepsza
                                      chyba. poszukam jeszcze alternatywnego sposobu na polączenie sił odnośnie
                                      komunikacji.

pzdr
    • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 26.04.06, 12:44
      Jak to się stało,że dziś [widzę] jesteśmy w grupie developerzy Wwa?
      Nie wiem,kiedy nas przeflancowali...
      • kaz35 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 26.04.06, 20:35
        Witam Panstwa

To ze obsluga w spoldzielni jest delikatnie mowiac drentwa to wiadomo a czy
        ktos wie jak im wyszla ta cana m2 bo az mnie ponioslo jak przeczytalem pismo
        • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 06:38

A już teraz najzwyczajniej się boję...

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=35060256&wv.x=2&v=2&s=0
          • nadpliszkownik Re: osiedle w Markach (SAM-81) 27.04.06, 09:44
            Witam wszystkch,

uprzejmie donoszę, że w A1 też jednak coś się dzieje, a mianowicie widziałem
            otynkowane mieszkanie na 2 piętrze, tak więc prace postępuję.

I tak przy okazji. Byłem dziś w spółdzielni i w dniach od 1 do 7 maja
            spółdzielnia jest zamknięta, więc jeśli chcecie/ musicie coś pilnie załatwić to
            tylko jutro.
            • Gość: ola Re: osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 10:59
              Do nadpliszkownika :)
              Witam
              Niestety dopiero wczoraj zerknęłam na forum, więc szczerze mówiąc, mimo iż na
              mieszkanie czekam, w porównaniu z Wami jestem zorientowana dość słabo. Czytałam
              do północy, i zawuażyłam, ze chyba jesteś jedną z osób najbardziej
              zorientowanych w sytuacji :). Czy mogłbyś mi udzielić krótkiej info na temat
              odrębnej właśności lokalu? w jednej z wypowiedzi pisałeś, że również jesteś
              zainteresowany tą formą. Kiedy składa się podanie o udzielenie odrębnej
              właśności lokalu? jakie są dodatkowe prawa z tym związane oraz czy występują i
              jakiego rzędu dodatkowe koszty z tego tytułu?
              wdzieczna będę za odpowiedź.
              jesli chodzi o termin oddania, rozmawiałam kilka dni temu z kierownikiem
              budowy. POwiedział, że nie jest w stanie zagwarantować, że oddadzą budynek A2 w
              czerwcu :(. Od początku śledzę pilnie postęp prac, i tak jak początkowo byłam
              nastawiona nad wyraz optymistycznie, tak teraz zaczynam mieć wątpliwości.
              Dodatkowo po klilugodzinnym wczorajszym czytaniu forum, pół nocy sniło mi się
              kwitnace. (i to raczej nie był sen miły), mimo wszystko mam nadzieję, że będzie
              ok.
              POzdrawiam
              Ola
          • jacian Re: osiedle w Markach (SAM-81) 27.04.06, 14:30
            witam
            ten samopas to jakis mieszacz na bluszcznsiej
            szcezrze mowiac mam zamiar zaplacic 20 tys.
            mozna sie spoznic, w banku nie zdazylbym tego zalatwic.
            mam nadzieje ze to ostatnia kasa jaka trzeba wplacic.
            a kazdy kolejny miesiac to dla mnie koszty za wynajem.
            w spoldzielni jakis ich inspektor mowil ze pod koniec czerwca
            beda umawiac ludzi na odbiory mieszkan. zobaczymy.
            • Gość: ola Re: osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:54
              A kiedy Ci to mówili że pod koniec czerwca zaczną oddawać? bo tam wszystko tak
              szybko sie zmienia, że ciągle slychać inne wersje :). mnie ostatnio kierownik
              budowy powiedział, że nie moze obiecać, i nie wie czy w czerwcu oddzadzą.
              Owszem jest to termin realny, ale jak stwierdził: "jest jeszcze tyle przeszkód
              które mogą nas napotkać.....". Po tym stwierdzeniu nie miałam zadałam już nawet
              pytania, co też moze ich napotkać :)
              • jacian Re: osiedle w Markach (SAM-81) 27.04.06, 19:39
                moja narzeczona wczoraj dzwonila
                i wspominala o ze ten inspektor troche sie wachal
                ale mam nadzieje ze do konca czerwca sie wyrobia.
                chyba ze szykauja nam zlote posadzki ;-).
                zastanawiam sie czemu tak sie to przeciaga.
                moze zima zrobila im takie spustoszenie ze robia srodek od nowa
                i dlatego podniesli cene. ale tego sie od nich nie dowiemy.
                • diodone w Markach (SAM-81) 28.04.06, 14:34

Zyczę Wam miłego słonecznego wypoczynku .
    • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:15
      do Oli:

isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html
    • Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 13:39
      Do Oli:

prawo-nieruchomosci.krn.pl/index-4_3_175.html
      • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 27.04.06, 13:59
        Pytanie a co oznacza uregulowana sprawa z gruntami????
        Czy ja jest dzierzawa wieczysta mozna utworzyc odrebna wlasnosc??
        Moja kobietka z banku powiedziala ze ona ma odrebna wlasnosc z wpisem ze grunt
        jest dzierzawiony wieczyscie.

Pozdrawiam
        • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:14
          Wstukaj wieczysta dzierżawa i czytaj :)
          prawo-nieruchomosci.krn.pl/ujednolicone-akty-prawne-1.html
          • Gość: ola Re: osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:18
            Yna dzięki bardzo :)
            na który blok czekasz?
            • Gość: II Re: osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 14:26
    • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 27.04.06, 17:17

Jak i co wymyśleć aby odzyskać VAT za materiały budowlane zastosowane w
      mieszkaniu spółdzielczym:
      www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1468.htm
    • marcin-dabek kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.04.06, 12:49
      Witajcie
      Wlasnie przed chwila odebralem list polecony ze spoldzielni z informacja o
      doplacie.Pismo dotyczy bloku A1 w ktorym kupilem mieszkanie.Cena metra zostala
      podniesiona do 2780,40zl+7%VAT=2975zl brutto.Jak widac doplata jest identyczna
      jak w bloku A2.Co do zakonczenia budowy to napisali ze bedzie to lipiec.Reszta
      standardowa-50%kasy trzeba wplacic do konca maja a reszte do konca czerwca.Czyli
      przesuniecie terminu o miesiac w stosunku do A2
      Pozdrawiam i zycze udanego wypoczynku
      Marcin
      • Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.06, 14:41
        No to do nast zimy:
        www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-artykuly/Nie-buduj-na-mrozie-2_0_88_82.html
      • michal2210 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.05.06, 23:41
        czy ktos sie zastanawial nad taka rzecza:
        przy podpisywaniu umowy zarowno na Bluszczanskiej i w Markach w cene
        wkalkulowany byl zakup dzialki. W markach taniej placilismy a na bluszczanskiej
        duzo wiecej placili inni - stad tez my wybralismy marki bo miedzyinnymi jest
        taniej. skoro spoldzielnia zaslania sie wzrostem kosztow, materialow, energii
        etc - to czemu my doplacamy tylko 300zl do m2 a bluszczanska 800zl /m2????

czy w warszawie na materialy budowlane sa tak drastycznie drozsze? niz w
        markach? - zakladam ze na kazda budowe SAM ma swoje stare firmy z ktorymi
        wspolpracuje od lat i ceny powinny byc takie same i tu i tu

biorac tylko to pod uwage czuc tu smrod. MOwie Szanownym Panstwu, bez audytu w
        Markach - zaplacimy za klopoty samu a oni dalej beda wciskac ludziom bajki o
        tanich mieszkaniach i dalej podnosic na 5 min przed dzwonkiem.

rozwazcie to - to sama logika. Oni po prostu nie umieja liczyc a konsekwencje
        tego chca narzucic nam - i tyle. Czas podjac jakies kroki moze co??
        • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 03.05.06, 23:57
          Jeśli chodzi o audyt,to chyba nic takiego nie istnieje w prawie spółdzielczym.
          • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 04.05.06, 00:00
            Następna działka :(

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060502/nieruchomosci_a_17.html
        • retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.05.06, 22:36
          Kupiłem również mieszkanie w Markach i uważam że dopłata w końcowym rozliczeniu
          Marek jest policzona uczciwie i prawidłowo, znam się na tym ponieważ jestem
          inżynierem budowlanym i szlag mnie trafia jak czytam takie bzdury, które mogą
          doprowadzić do niewykończenia również mojego lokalu z powodu niedokonania przez
          wszystkich wymaganych dopłat. Powinniście iść do dewelopera to cena byłaby
          wyższa za liche mieszkania a i jak się orientuję, czynsze także. Zaczynam
          żałować , że przyjdzie mi mieszkać z takimi ludzmi co potrafią tylko rozrabiać i
          pleść bzdury.Ja jestem zadowolony ze sp-ni SAM i nie chciałbym by upadła z
          powodu takich pożal się boże członków.
          • Gość: ciekawy_i_dociekli Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.goc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.05.06, 11:58
            Niech zgadne-kupiles budynek w A2 i pracujesz w spoldzielni?Ciekawe czy to samo
            powiedzialbys ludziom na bluszczanskiej?Nie chce nikogo oskarzac ale to troszke
            dziwne ze skoro ceny materialow budowlanych nie wzrosly znacznie(mozna to
            sprawdzic np w GUS-ie) a doplata nagle wzrosla i jest 2krotnie wyzsza niz
            wczesniejszych inwestycjach SAM-u.I nie pisz glupot dot. ciezkiej zimy bo to
            kiepska wymowka i nieprawdziwa zreszta.
            Pozdrawiam
          • tuzinek55 kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.05.06, 12:45
            Dobrze,że jesteś świetnie zorientowany w sprawach Spółdzielni.
            Chcemy wiedzieć -czy będziemy mieli kanalizację,kiedy,jaką.
            Czy będzie to związane z dodatkowymi dopłatami?
            Czy w tym roku otrzymamy akty notarialne i zdązymy je otrzymać na lepszych
            starych zasadach podatkowych.
            W jaki sposób Spółdzielnia rozwiąże sprawę własności gruntu-czy w aktach
            notarialnych będzie zaznaczony udział w gruncie?
            Pozdrawiam
            • 4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.05.06, 14:19
              Kanalizację będziemy mieć, nikt już budek z serduszkiem nie buduje, pytanie
              tylko czy SAM już przyłączył się do miejskiej czy będzie szambo?
              Akty notarialne dostaną te osoby, które wystąpią o zmianę formy ze
              spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu na odrębną własność. Reszta
              dostanie umowę nie w formie aktu notarialnego. Zresztą każdy z nas taką
              dostanie i będzie czekał na zmianę formy własności. Co to znaczy lepsze zasady
              podatkowe? Chodzi Ci o Vat 22%? Czy w tym roku to bym nie liczył, bo to trwa
              koło 6 miesięcy nawet jak jest chęć ze strony spółdzielni, żeby się tym zająć
              od razu, a tego nie wiemy.
              A jak spółdzielnia ma rozwiązać sprawę własności gruntu? Jest to dzierżawa
              wieczysta. Każdy kto wystąpi o oddzielną własność prawdopodobnie będzie
              mieć "kawałek" wieczystej dzierżawy przypisany do siebie.
            • Gość: retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 22.05.06, 20:24
              Napewno wszyscy otrzymamy akty notarialne jak wszyscy zapłacimy całość
              wymaganego wkładu budowlanego na nasze lokale. Czym prędzej wpłacimy tym prędzej
              Spółdzielnia zakończy budowę. Po otrzymaniu aktu notarialnego należy wystąpić
              do Spółdzielni z podaniem o przewłaszczenie i dopiero wtedy będzie podany udział
              w gruncie.Dopłata jaka została nam podana przez Spółdzielnię jest dopłatą
              ostateczną za wybudowanie naszych mieszkań z kanalizacją włącznie. Wszystkiego
              można dowiedzieć się w Spółdzielni.
              • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 21:35
                Witam

Wszystkiego
                > można dowiedzieć się w Spółdzielni.
                No właśnie nie koniecznie bo cały czas mówią coś innego, cały czas zmieniane są
                decyzje. Mam prośbę jesli jestes tak dobrze poinformowany to może powiesz kiedy
                wkońcu ostatecznie oddadzą mieszkania. Jeśli by oddali mieszkania to wszyscy
                bez większych protestów by kase wpłacili. A tak po ich zachowaniu większość
                panikuje i nie ma w tym nic dziwnego. Tym bardziej po takie dopłacie już nikt
                im nie wierzy.
                Pozdrawiam
                • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 22:52

Rozliczenie ostateczne ma inny paragraf wg umowy...
                  • nadpliszkownik Re: osiedle w Markach (SAM-81) 23.05.06, 08:42
                    Ja informacje o umowie na spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu nie w
                    formie aktu notarialnego dostałem właśnie w spółdzielni w dziale członkowskim.
                    A o zmianę na odrębną własność można wystąpić już teraz nie trzeba czekać.

-yna. A wg Ciebie list, który mamy mówi o jakim punkcie umowy? Bo ja zawszę
                    przy interpretacjach takich rzeczy uważam,że gdzie dwóc prawników tam trzy
                    opinie
                • Gość: retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 23.05.06, 19:52
                  cześć. no i masło maślane, jak mogą oddać nam mieszkania jak są jeszcze
                  niewykończone. My musimy wpłacić resztę pieniędzy by je mieli za co wykończyć.
                  Spółdzielnia buduje za nasze pieniądze a nie za Kowalskiego. Dzisiaj byłem w
                  Markach i zobaczyłem jak robotnicy rozładowywali piec gazowy dla budynku A1 więc
                  nie jest tak ,że nic nie robią. Jeśli w Spółdzielni "jak mówisz" różnie mówią to
                  chyba dlatego, że sami nie wiedzą co my zrobimy, dopłacimy, to szybko wykończą i
                  przekażą nam mieszkania a jak będziemy czekać nie wiadomo na co to i
                  Spółdzielnia będzie czekać aż wpłyną od nas pieniądze by dalej budować, chyba że
                  przez naszą głupotę doprowadzimy do tego, że bedziemy dłużej czekać na nasze
                  mieszkania. Wielu moich znajomych, a także rodzina ma już mieszkania w tej
                  Spółdzielni i dlatego mam zaufanie do SAM-81.
                  • tuzinek55 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.05.06, 20:22
                    A my najchętniej poczekalibyśmy do obowiązkowego lipcowego wpisu w KRS.
                    • Gość: retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 24.05.06, 20:08
                      zrobisz jak będziesz chciał, ale takie czekanie jak piszesz to przedłużanie
                      zakończenia naszej budowy i terminu otrzymania kluczy. Ja chciałbym je odebrać w
                      lipcu by móc je wykańczać, ale przez Was chyba będzie to niemożliwe. Jak się
                      namyślicie by dopłacić to zastanie nas zima i wkońcu na przyszłą wiosnę możemy
                      dopiero dostać klucze-chyba tego nie chcesz. Idżmy wszyscy na zebranie by
                      spokojnie wyjaśnić wszystkie wątpliwości. Pamiętaj kolego, że to od nas zależy
                      kiedy się wprowadzimy. Do zobaczenia na zebraniu. pozdrawiam.
                      • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.spray.net.pl 24.05.06, 21:19
                        retorta1 - troll ze spółdzielni (?)
                      • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 21:26

Ja jestem w porządku,a po marcu był kwiecień,koniec już też maja.
                        Zdaję sobie też sprawę,dlaczego nie spotykamy się ostatniego maja lecz 1czerwca.
                        Jeden dzień .....
          • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 07:50
            Witam,
            Powinniście iść do dewelopera to cena byłaby
            wyższa za liche mieszkania a i jak się orientuję, czynsze także.- Człowieku jak
            bysmy wiedzieli, że spółdzielnia odstawia takie numery to napewno ja bym
            poszedł do dewlopera, a jeśli chodzi o cene to nie orietujesz sie wcale bo o
            ile cena bylaby wyzsza o 30 zł?. np. Kerbud zaczynał razem ze spółdzielnia,
            mieszkania dwustronne,piekne, solidnie zbudowane- miały byc oddane w marcu a
            zostaly oddane w styczniu, kolejne osiedle Horowa Góra itd.A jesli chodzi o
            czynsze to jeszcze sie okaze, nie mow chop puki .............. U dewelopera
            solidnego wiesz ile placisz, sankcje karne sa dla obydwu stron a nie dla
            jednej.I nie obrazaj członków idioto bo i tak wszyscy mamy cierpliwość
            Anielską. Są to oszuści ktorym trzeba te praktyki ukrucic, żeby wiecej nie
            nabierali ludzi na niska cene, a za swoje slowa i obietnice powinni odpowiadac.
            Kazdy wiedzial ze bedzie doplata ale 7% a nie 15%. I nie jako doplata tylko
            rozliczenie końcowe. Gdyby byli uczciwi to ludziom powiedzieli by chociaz czy
            to juz ostatnie pieniadze, bo np ja gdyby chcieli jeszcze jakis pieniedzy
            musialbym sie wycofac.
            Pozdrawiam
            • 4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 10:15
              Szanowni Państwo, ja podpisywałem umowę z tego co wiem jako jeden z pierwszych.
              Nie wiem jak u Państwa, ale u mnie w umowie kwota za metr była wpisana 2600.
              Została ona ręcznie przekreślona i wpisano 24... Zresztą 2600 to była cena na
              pierwszych billbordach, które reklamowały tą inwestycję, także płatne miały być
              balkony/tarasy, z czego potem zrezygnowano. Nie chciałbym bronić spółdzielni,
              bo w moim przekonaniu oszukali nas celowo zaniżając cenę, ale gdyby pierwotne
              warunki umowy zostaly niezmienione dopłata byłaby ok 8% i pewnie nie byłoby
              także postów pt. czy to jest czy nie jest rozlicznie końcowe.
              • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 10:55
                Witam

Czy ktoś może ostatnio rozmawiał z kierownikiem budowy na temat terminu oddania
                A2?? Wiecie może jakie są wogóle prognozy? bo ja przed chwilą rozmawiałam, i
                szczerze mówiąc lekko mnie zcięło. HILFE.
                • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 11:51
                  Tzn co ci powiedział??
                  • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 12:26
                    powiedział, że potrzebuje dwa miesiące na skończenie budowy. Tak mnie
                    zaskoczył, że nie dopytałam, czy tylko na A2 czy też mówi o obydwu budynkach.
                    No dwa miesiące to by wypadało ze sierpień, a wtedy A1 wrzesień? Troche długo
                    • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 14:39
                      ja dzwoniłem i to co sie dowiedziałem to:

A2 - w środku jest skończony, twają ostatnie prace wykończeniowe
                      Do dokończenia są balkony, elewacja oraz zarówno dla A1 jak i A2 wyrównanie
                      terenu do poziomu ulicy, żeby można bylo zrobić wewnętrzną drogę i chodniki, co
                      skutkuje nawiezieniem dużej ilości ziemi

Oddanie A2 lipiec - raczej druga połowa. Bliższe szczegóły na zebraniu 1
                      czerwca.
                      • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.05.06, 14:54
                        O której jest to zebranie 1 czerwca??
                        • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 15:02
                          Witam,
                          Ciekawe ile razy jeszcze beda przekladac oszusci!!!
                        • Gość: retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 23.05.06, 20:02
                          żebranie jest o 17.3O na Orlej w siedzibie Spółdzielni. Chyba dostałeś pismo
                          zawiadamiające o dniu i godzinie tak jak ja dostałem.
                          • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 23.05.06, 21:15
                            dostalam. Ale widzisz co jest dziwne podany jest dzień, ale nie ma godziny.
                            Sprawdzalam wczoraj, bo sama nie dowierzalam,myslalam ze na oczy mi padlo.
                            Jednak nie. I cale szczescie zreszta. Ale dzieki za info
                            • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:24
                              Witam,
                              Wiesz co tak szantazowac to moga dzieci a nie nas. Jak po tej wplacie zazadaja
                              nastepnych 20 tys. to tez powiesz ze jak nie wplacimy to oni nie wybuduja i ze
                              to nasza wina. Skad ty sie czlowieku urwales?.
                              • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.06, 22:25
                                Niech napisza ze to jest rozliczenie koncowe i nic wiecej nie bedzie to chetnie
                                wplacimy.
            • Gość: retorta1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 23.05.06, 20:17
              Brawo. Z mojego okna widzę wielką budowę dewelopera i mogłem u niego kupić
              mieszkanie-droższe niż w SAM-81 no i kiepskie. Widzę te stawiane ściany z
              betonu z wyciętymi otworami na okna i drzwi, krzywe liwe, przypomina mi się
              odrazu budowanie przez komunistów z betonowych gotowych płyt, dziekuję, wolę to
              co mi Spółdzielnia buduje. Zobacz ich budynki na Kabatach. pozdrawiam.
              • Gość: Gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 09:29
                do retorta 1
                współczuję mieszkańcom, że będą mieli takiego sąsiada, jak Ty.

do pozostałych:

sprawdźcie wszystko dokładnie zanim cokolwiek wpłacicie
                ludzie z Bluszczańskiej mają już podwyżkę o 1.000 pln z metra ( są na to pisma
                ze Spółdzielni ) bez zagwarantowania, że jest to rozliczenie końcowe.
                • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.05.06, 10:36
                  Prosze Was grzecznie przestańcie siać ferment, bo tego już się czytać nie da. W
                  moim piśmie ze s-ni jest napisane OSTATECZNE ROZLICZENIE więc nie wiem, czy Wy
                  dostaliście pisma o innej treści?
                  Sami sie nakręcacie.
                  • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 10:58
                    Olu nie ostateczne rozliczenie a wstepny wzrost m2 ostatecznie wynosi -ja tak
                    mam ( a to nie oznacza ostatecznego rozliczenia.
                    • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.05.06, 11:33
                      Wg mnie jest to rozliczenie ostateczne, zgodnie z zapisem po tej wpłacie
                      otrzymujemy dokumenty umozliwiające dysponowanie lokalem. Nie sądzę aby miała
                      być jakakolwiek dopłata. Wiem, ze działanie sam-u wkurza, bo mnie samą do
                      białej doprowadza brak kontaktu i rzetelnej ifnormacji, a także wręcz "łaska".
                      Ale dowiadywałam się przed kupnem mieszkania na temat s-ni, ma dobrą opinię,
                      solidną, nie chce mi sie wierzyć zeby nas zrobili w balona, i obym się nie
                      myliła :)
                      • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 12:15
                        O Olu mam nadzieje ze sie nie mylisz, masz racje nerwy siadaja.
                        Pozdrawiam
    • Gość: -yna w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 10:02
      Już mamy nad sobą następny bat:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060502/nieruchomosci_a_13.html

• Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 10:46

To może być ciekawe:

www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_060502/nieruchomosci_a_25.html
    • Gość: ania Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.05.06, 21:46
      Witam,
      Czy ktoś wie jak tam postępy na naszej biednej budowie. Może byliscie ostatnio.
      Pozdrawiam
      Ps. To co spotykamy się na zebraniu w czerwcu, ustaliliście coś na spotkaniu?
      • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 06.05.06, 19:16
        witam,
        dzisiaj byłam na budowie. W bloku A1 ocieplają scianę poludniową. W bloku A2
        zamontowane sa barierki na wszystkich balkonach (ale jedynie szkielety), na
        scianie północnej polozona jest masa pod tynk, cos ruszylo sie tez na dole
        budynku, na wysokosci garazy i podjazdów czy cokolwiek to jest. szczerze mówiac
        szalu nie ma. Jakoś ciezko mi uwierzyc ze oddadza w czerwcu. Jeżdze tam
        regularnie i tak jak na poczatku szli jak burza, tak teraz dobrze ze kurde nie
        zaczeli rozbierac :)
        • Gość: -yna w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.06, 00:02
          Smutne to,co piszesz.
          Wobec tego,za co ta dopłata-skoro końca nie widać?
          Zapewne nie ostatnia...
      • jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 07.05.06, 13:22
        witam
        takze bylem na budowie w sobote i nie widac duzych postepow
        mozliwie ze w srodku sie uwijaja. na budowie cisza, spokoj - sielanka. szkoda
        ze w soboty nie pracuja i robia sobie wolne kiedy inni pracuja. nie robia sobie
        nic z tego ze sie opozniaja.
        znajoma kupila mieszkanie w jablonnej i za spoznienie maja mala znizke, a u nas?
        zwiedzilismy okolice no i musze stwierdzic ze jest troche brudno. i uwaga na
        zmije, sa nie tylko na orlej 8. wygrzewaja sie na sloncu.
        zrobilem troche zdjec ale nie sa najlepszej jakosci.
        od tylu teren budowy jest nieogrodzony.
        • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 07.05.06, 14:54
          no i wlasnie ta ich beztroskość tez mnie do białej doprowadza. Dzwinym jest ze
          na innych budowach (innych inwestorów oczywiście) potrafią pracować do wieczora
          oraz w soboty mimo, że nie mają opóźnień w budowie. Całe szczęście że do tej
          pory z tego co mi wiadomo, nie bylo problemu, że SAM czegoś nie oddal. Inaczej
          kurdeeee zaczelabym sie obawiac :). No i niestety jeszcze jeden problem s-ni -
          chyba to ten glowny, ze wychodza z zalozenia ze łaskę nam robia ze buduja za
          nasze (a oni oczywiscie nie maja z tego profitów). Podjescie do zycia z przed
          roku 89.
          • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 07.05.06, 18:20
            Będziemy podobno mieszkać przy ulicy Lisi Jar. Buuuu

Jeśli chcecie klucz od furtki na działce,proszę bardzo :)
            Nadają piękną pogodę,akurat na majówkę...
          • Gość: Anka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.06, 18:38
            Jak byłam na budowie to rozmawiałam z budowlańcami. Idzie wolno bo sporo ludzi spółdzielnia zwolniła.
            • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 07.05.06, 19:31
              A tu coś na przyszłość:

orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/wgskrnr5/INF-36
            • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 07.05.06, 21:27
              A nie wiadomo dlaczego zwolnila?? Moze kasy brakuje...
              • Gość: wwl Re: kwitnące osiedle w Markach bud. B (SAM-81) IP: 62.111.218.* 08.05.06, 09:33
                Czy ktoś wie jak idzie budowa budynków B
                • diodone osiedle w Markach bud. B (SAM-81) 08.05.06, 13:05
                  No to jak z tą majówką?
                  Pisać mi tu szybko na mój adres w/w.
                  Pa
                  • nadpliszkownik Re: osiedle w Markach bud. B (SAM-81) 08.05.06, 13:25
                    ja trochę wiem. W jednym tym bliżej etapu A budują pierwsze piętro w drugim
                    jest parter nie wiem czy ze stropem.
              • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 08.05.06, 15:27
                Witam
                czy jest ktoś kto nie zapłacił do dzisiaj dopłaty za mieszkanie w A2? I czy
                informowaliście o tym spółdzielnie?
                • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.05.06, 11:54
                  ja przesunąłem do 15 maja
                  • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 13:03
                    Czy masz już odpowiedź,że zgodzono sie na przesunięcie płatności?
                    • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.05.06, 13:08
                      hi
                      Zanim wysłałam pismo do s-ni z prośbą o przesunięcie to rozmawiałam z księgową.
                      mówiła, że jeśli opóźnienie jest kilkudniowe, to wogóle nie ma problemu. Jeśli
                      natomiast miałoby to potrwać trochę dłużej to prosi o przysłanie pisma, żeby
                      wiedzieli. I to wszystko. Nie było mowy o jakiejś odpowiedzi z ich storny, więc
                      takiej nie oczekuje :) Mam nadzieje, że wszystko gra w tym temacie.
    • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 09.05.06, 06:59

Jesteś pewny,że to żmije? Miały zygzakowatą pręgę przez grzbiet?
      Tak też wygląda wąż Eskulap,ale występuje w Bieszczadach-tu go wytępiono przez
      tą podobiznę do żmiji.
      Jest to bardzo możliwe na podmokłych terenach.
      A może pracowników dlatego nie ma...
      A może nie ma szczepionek...
      A może te dorodne chłopy uciekły...
      Wiecie co dziewczyny,oby p kierownik nie uciekł-taaaaki przystojny ... :)
      Widzę,że atrakcji jest coraz więcej...
      • jacian Re: osiedle w Markach (SAM-81) 09.05.06, 07:34
        nie znam sie na wezach
        bylo dlugie ciemno, szare i szybko ucieklo
        • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 09.05.06, 15:12

Może zapiszemy sobie nasze emaile??
          Jeśli chcecie poczytać o Bluszczańskiej,a jutro nasz wątek to może być już
          musztarda po obiedzie.
          • dotkas5 halo 11.05.06, 11:35
            hej hej a wy gdzie sie podziewacie ze tak nisko znalazlam nasz watek?????????

Ktos był na budowie?????

Pozdrawiam,
            • nadpliszkownik Re: halo 11.05.06, 11:51
              ja byłem obok. Coraz więcej budynku A2 jest otynkowanego, są nowe rusztowania,
              robią wylewki na balkonach. Coś sie dzieje. Zaczęto także w etapie B układać
              stelarz pod strop 1 piętra. W A1 z zewnątrz nie widać postępów. Co wewnątrz nie
              wiem
            • Gość: KRYSTIAN-31 Re: halo IP: 64.236.188.* 12.05.06, 15:01
              JA BYLEM NA BUDOWIE ROZMAWIALEM Z KIROWNIKIEM I KLUCZE JAK WSZYSKO BEDZIE OK TO
              ZACZNA ODDAWAC NA KONIEC CZERWCA
              • diodone halo 12.05.06, 15:15
                Witaj
                Nie wiem,jak jest w SAMie,ale pierwszym chyba jest odbiór przez właściciela i
                protokół usterek,potem poprawa usterek,a na końcu klucze.
                Ja też się pieklę aby zrobić wykończenie mieszkania jak najszybciej-jeśli będzie
                za co to dokończyć.
                Czekają nas jeszcze rozliczenia wstępnej fazy budowy,potem ostateczne inwestycji.
                • 4panerny Re: halo 12.05.06, 16:14
                  Czekają nas jeszcze rozliczenia wstępnej fazy budowy,potem ostateczne inwestycj
                  > i.

Skąd takie informacje? Z pisma otrzymanego przez SAM wcale to nie wynika, a w
                  moim przekonaniu wprost przeciwnie. Jest tam mowa o ostatecznym rozliczeniu.
                  • ola790 Re: halo 12.05.06, 16:19
                    HI
                    Wg mnie również jest to rozliczenie ostateczne. I nie spodziewam się kolejnych.
                    • rybulla Re: halo 12.05.06, 17:33
                      Witam,

Ja byłam dzisiaj w spółdzielni i również otrzymałam potwierdzenie (niestety
                      tylko ustne) że jest to ostateczne rozliczenie.
                      • jacian Re: halo 12.05.06, 18:22
                        czy nie slyszeliscie na poczatku o max 8% doplaty.
                        ja uslyszalem w spoldzielni ze szanowne panie nie wiedza ale chyba ostateczna
                        • dotkas5 Re: halo 13.05.06, 08:22
                          witam was kochani,

Diodone siejesz popłoch jednym niewinnym zdaniem jeżeli to piszesz to podziel
                          sie skąd masz takie wyssane z palca informacje z całym szacunkiem ale takie cos
                          podnosi mi cisnienie i mysle ze nie tylko mi.
                          Nie ma co sie pieklić i tylko czas pokaże co dalej będzie i jak kazdy z nas
                          pewnie tez masz nadzieje ze bedzie dobrze.

Nie wiem jak wy ale ja juz wybieram płytki do łazienki i bardzo sie ciesze ze
                          niebawem bedziemy mieli mieszkania.

Pozdrawiam i życze udanego weekendu
                          • jacian Re: halo 13.05.06, 13:17
                            znasz kogos kto dobrze kladzie plytki?
                • nadpliszkownik Diodone - wysłałem Ci maila 15.05.06, 15:00
                  • diodone Spółdzielnia SAM-81 15.05.06, 15:29
                    Doteczko,wobec tego to ja zakupy zacznę od turystycznego kibelka i WIADRA,kochanie.
    • Gość: zainteresowany Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.06, 17:07
      Witam,
      Ale oni mają bałagan na swojej stronie internetowej. Nie wiadomo o co chodzi.
      Przecież ta strona jest waszą wizytowką.
      Pozdrawiam, uważam że powinni to jak najszybciej poprawić.
      • Gość: bacha Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.05.06, 12:18
        witam jestem zainteresowana kupnem mieszkania w bloku B-2, ale po waszych
        opiniach mam trochę wątpliwości, co do tej inwestycji. Zaczęłam więc własne
        śledztwo. Z pozwoleniem na budowę jest wszystko wporządku , z gruntem też - są
        właścicielami.Dowiedziałam się tylko, że przy wjeżdzie na osiedle
        zaprojektowane jest szambo, nie będzie kanalizacji miejskiej. Wprawdzie mają
        tymczosowe pozwolenie na budowę tego szamba, ale jak już sprzedadzą wszyskie
        mieszkania, to co ich będzie obchodzić "smrodek" na osiedlu (moje zdanie
        podziela pan który wydawał to pozwolenie, miał tu właśnie wątpliwości, ale
        ochrona środowiska sie zgodziła i pozwolenie jest). Jak będziecie na spotkaniu
        przy odbiorze kluczy dopytajcie się co spółdzielnia zamierza w tym temacie.
        Kiedy będzie podłączenie do miejskiej kanalizacji. Interesuje mnie też sprawa
        niewykupionych garaży, w SAM powiedzieli, że koszty ich budowy będą rozliczone
        na wszystkich mieszkańców przy ostatecznym rozliczeniu. Skandal!
        No i jeszcze jedna sprawa, czy macie odpis z KW i pozwolenia na budowę?
        pozdrawiam i czekam na odzew.
        • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 15.05.06, 13:01
          Jeno tylko sprostowanie - nie są właścicielami gruntu. Mają wieczystą dzierżawę.
        • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 16.05.06, 13:06
          Informacje jakie uzyskałem z urzędu miasta nt. kanalizacji na osiedlu. jakby
          ktoś z Was rozmawiał z Inspektorem nadzoru lub kierownikiem budowy to niech sie
          dowie czy to zostalo wykonane.

Uprzejmie informujemy, że spółdzielnia SAM-81 w dniu 8 listopada 2005 roku
          wystąpiła do Burmistrza Miasta Marki z prośbą o wyrażenie zgody na
          umieszczenie przewodu kanalizacji sanitarnej grawitacyjnej DN 300 na działce
          14/9 z obrębu 3-03. Spółdzielnia zadeklarowała, że będzie inwestorem budowy
          tego odcinka sieci, zaś po zakończeniu inwestycji przekaże go na stan i
          majątek miasta. Burmistrz wyraził zgodę na realizację tej inwestycji
          informując jednocześnie, że wszelkie koszty poprzedzajace budowę, koszty
          realizacji i eksploatacji kanału po wykonaniu obciążają SAM-81.
    • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 15.05.06, 18:20
      Witam,
      Czy ktoś może wie ile zostało wykupionych miejsc postojowych w A1?
      I jak idą postępy na budowie?
      Pozdrawiam
      • diodone Spółdzielnia -(SAM-81) 16.05.06, 07:00
        Tu cos jest o kanalizacji

www.ekoportal.pl/jetspeed/portal/portal/Fundusze_UE/Fundusz_spojnosci/Projekty_przygotowywane_2007-2013.psml
        • dotkas5 Do Diodone. 16.05.06, 08:03
          hej hej wysłałam Ci meila.
          • diodone Spółdzielnia SAM-81 16.05.06, 12:04

Dla mnie rozliczenie ostateczne będzie wówczas,gdy otrzymam takie pismo z
            podstawą prawną,czyli zastosowaniem odpowiednich paragrafów,punktów i podpunktów
            zawartych w umowie oraz statucie.
          • 4panerny z dzisiejszej rzepy - bluszczańska 16.05.06, 12:05
            cofnięto pozwolenie na budowę

rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_060516/warszawa_a_9.html
            • diodone z dzisiejszej rzepy - bluszczańska 16.05.06, 12:35

Kochani,tu nudzić sie nie można...
      • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 17.05.06, 09:02
        Z wieści budowlanych:
        - w budynku A1 widziałem otynkowane mieszkanie na 3 lub 4 piętrze tak więc
        prace postępują, z wierzchu zaczęto wylewać ściany końcowe balkonów na ścianie
        wschodniej
        - w budynku A2 zrobiono wszystkie wylewki na balkonach, ustawiono rusztowanie
        na całej ścianie od strony zachodniej, ściana od strony północnej została
        naciągnięta, wczoraj widziałem że została równiutko wygładzona i ma delikatny
        szary kolor nie wiem czy tak zostanie, czy jest to podłoże pod inny kolor
        - w etapie B coraz więcej żelastwa ustawiono pod strop 1-go piętra.
        - zdjęto płyty betonowe, które leżały na planowanych miejscach postojowych koło
        budynku A2 - mam nadzieję, że to przygotowanie do układania chodników i miejsc
        parkingowych.
        • Gość: y (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 10:54
          Bloki będą w kolorze ecru.
          • Gość: bacha Re: (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:44
            wczoraj rozmawiałam z inspektorem nadzoru budowlanego i stwierdził, że jest to
            jedna z lepszych spółdzielni, i jak do tej pory nie było z nią problemów.
            Natomiast kierownik budowy oświadczył, że termin oddania bloków B1 B2 nie,
            będzie listopad, ale w najlepszym przypadku I kwartał 2007roku.Te informacje
            potwierdziła pani w Sam -81. W umowie zostanie jednak listopad. Czy udało się
            komuś zmienić zapisy w umowie. Choćby ten o rozliczeniu ostatecznym, czyli
            określić max. procentowy wzrost ceny, albo dotyczący rozwiązania umowy kary 3%.
            Pozdrawiam.
          • Gość: bacha Re: (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 15:51
            Zapomniałam, byłam wczoraj w Wydziale Nieruchomości w Markach i pani
            powiedziała mi, że stan prawny nieruchomości na której buduje SAM-81, jest
            nastepujący, część działki jest ich, część ma UW od Gminy, a zęść jest w
            dzierżawie. Tak więc trzeba sprawdzić który blok sti na jakim gruncie. Nie
            udało mi się dodzwonić do pani ze spółdzielni zajmujęcej się gruntami, ale
            jeśli bloki stoja na gruncie będących w dzierżawie, to mogą być problemy z
            wyodrębnieniem lokali.
            • nadpliszkownik Re: (SAM-81) 17.05.06, 16:20
              Działka na której staoją budynki A to część 3 hektarowej działki, którą SAM
              dzierżawi w dzierżawie wiczystej. Z tego co pamiętam z księgi wieczystej w
              sądzie w wolominie to całe osiedle jest na tych 3 hektarach. Cała działka to
              13 hektarów.
    • Gość: :-) Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.chello.pl 20.05.06, 13:12
      A co tam sa jakies wykwity, grzyby na scianach?
      • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.05.06, 12:56
        Ja czytając powyższe posty dot rozliczeń postanowiłem sobie nie zabierać głosu
        w sprawie rozliczeń z SAM, żeby siebie i innych nie nakręcać. Część dopłaty
        zrobiłem, mam do wpłacenia drugą ratę i tyle. Czekam na zebranie a potem pewnie
        jak większość z nas na odbiory. Ale nie o tym chciałem. Chciałem napisać, że:
        - w etapie B zaczęto budować drugie piętro
        - wszyscy, którzy chcą naocznie zobaczyć kolor elewacji powinni się udać na
        budowę. Sciana północna budynku A2 jest w znacznej części skończona.
        • Gość: sąsiad Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 62.111.218.* 24.05.06, 15:47
          bardzo wielkie dzięki za bieżące info o postępach na B
          prośba o dalsze ;-)
          • Gość: Gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.05.06, 16:43
            za 2 - 3 tygodnie skończy się lustracja Spółdzielni przeprowadzana przez
            Związek Rewizyjny. Panie lustratorki cały czas siedzą na Orlej ale sprawa się
            przeciąga, bo Spółdzielnia bardzo sie ociaga z wydawaniem dokumentów.

Dyr Trynkos z WACETOB ma jutro spotkanie z Zarządem Spółdzielni w celu
            przekazania wyników audytu.
            Postarajcie się go wydostać.

W poniedziałek jest Zebranie Grupy Członkowskiej z Bluszczańskiej z Zarządem.
            Wtedy będzie wiadomo cos więcej.
            • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 16:53

Jestem zmęczona brakiem informacji,nie wiemy na czym stoimy,co możemy
              zaplanować,ile i na co wydać pieniądze.
              Nie oglądamy niczego,nie planujemy,mieliśmy założyć hak do auta aby coś
              przewieźć-ale czy warto; beznadzieja...
            • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.05.06, 17:02
              Rozumiem, że chodzi o lustrację w związku z Bluszczańską??
              • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.06, 18:43
                Kto zna kolejność procedurę uzyskiwania mieszkania,a mianowicie jak to przebiega.
                Czy tak?
                1/oglądanie mieszkania
                2/protokół odbioru z ustaleniem usterek i terminem ich naprawy przez SMieszk
                3/powtórne oglądanie i protokół odbioru mieszk
                4/otrzymanie kluczy
                5/prawo wchodzenia,wykończenia lokalu
                6/wpłata wg zawartej umowy realizacyjnej .

Mam jeszcze WAŻNE pytania:
                1/kiedy otrzymujemy dokument przyznania mieszkania spółdzielczego
                własnościowego, w którym momencie?
                2/czy nasz blok będzie miał obowiązek posiadania dokumentu o dopuszczeniu do
                użytkowania?
                • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 08:55
                  Myślę, że to są dobre pytnia na "za tydzień".
                  Z tego co mi powiedzieli w dziale członkowskim na temat spółdzielczego
                  własnościowego prawa do lokalu to nawet następnego dnia po podpisaniu protokołu
                  odbioru mieszkania można taki dokument dostać.

Acha i chciałem powiedzieć, że wczoraj poszedłem na budowę od strony
                  nieogrodzonej (zachodniej). Cała ściana budynku A2 jest naciągnięta i
                  zamontowane są barierki na balkonach a nie tylko szkielety pod barierki, które
                  można zobaczyć na zdjęciach a dziś rano uwijało się sporo robotników zarówno na
                  A2 jak i na B
                  • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 09:27
                    Ja mam tak dużo pytań,że zastanawiam się nad złożeniem ich wcześniej do Zarządu
                    pisemnie aby na naszym zebraniu ktoś spokojnie ,przygotowany,bez pośpiechu ,mi
                    odpowiedział.
                    Czy też macie pytania?
                    Moim najważniejszym pytaniem jest oczywiście pytanie porfelowe :) a manowicie:
                    skoro jest to niby wpłata ostateczna dlaczego nie powołano się na odpowiedni
                    punkt umowy realizacyjnej który zamykałby nasze dyskusje,rozterki.
                    Nast pytanie to :dlaczego pozostawiono "starą"cenę" garaży a koszty
                    prawdopodobnie przerzucono na lokale.Chociaż wg otrzymanego pisma to tak
                    naprawdę ta ostateczna cena garażu jest taka sama ostateczna jak i całej reszty.
                    Jeśli miałabym pismo,które jenoznacznie zamknąłby kwestię dopłat,rozliczeń,i
                    jakby to zwał-to mogłabym wszystko zaplanować.
                    Wiem,ile będzie mniej więcej kosztowało wykończenie lokalu.
                    Jeśli otrzymam na zebraniu pismo powołujące się na odp punkt UMOWY i
                    STatutu,które zamkną jednoznacznie temat dopłat-na garaż też się znajdzie.
                    Ale w takiej sytuacji trzymamy kasę na nast dopłaty.
                    Pozdrawiwm Was ,czy Wy też macie ochotę marudzić-bo ja chcę mieć czytelną
                    jednoznaczną sytuację-a mówimy o dużych kwotach.

A jakie Wy macie
                    • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 11:32
                      A ja mam pytanie, czy ktoś z Was wie, że dopłaty mają być i skąd bierzecie
                      takie info?? Mnie nic o tym nie wiadomo i na żadną dopłatę już nie czekam.
                      • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 13:17
                        ja mam listę około 12 pytań, na bardzo różne tematy mogę ją przesłać mailem do
                        zainteresowanych.
                        • marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 13:58
                          Witam
                          Jesli moglbys podzielic sie pytaniami to bylbym bardzo wdzieczny.
                          Prosilbym takze o pare slow o postepach w budynku A1.
                          Pozdrawiam i dziekuje z gory
                          Marcin
                        • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 14:03
                          To ja poproszę,też Ci wyślę.
                          • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 14:49
                            Witam po dluzszej nieobecnosci na forum.

Informacje ktore uzyskalem o A1 sa takie, iz oddanie budynku w lipcu - czyli tak
                            jak mamy w oficjalnym pismie - jest nierealne. Kwestia "skocznenia" robot moze i
                            jest realistyczna, ale pozostaje kwestia wyschniecia budynku (tynki, szlichty
                            itp). W takim ukladzie nawet sierpien jest data dosc optymistyczna jesli chodzi
                            o uzyskanie kluczy. Kondygnacje nizsze oczywiscie otrzymaja klucze wczesniej,
                            gdyz kladzenie tynkow juz sie tam odbywa i wszystko zacznie schnac szybciej.

Kilka zdjec jakie pstryknalem na budowie:
                            www.klasyfikator.toya.net.pl/sam.zip
                            wielkosc paczki ok.12mb, aktualnie nie mam mozliwosci skonwertowania.

Co do zebrania i pytan do spoldzielni:
                            mysle ze to dobry pomysl zebrania ich do kupy i przedstawienia na pismie - nie
                            beda mogli sie zaslaniac na zebraniu brakiem wiedzy na dany temat. Kwestia
                            techniczna zebrania pytan/problemow. Mozna to robic mailowo, ale fajnie by bylo
                            zeby otrzymywali je wszyscy zainteresowani. Moja propozycja jest taka: mozna
                            zalozyc liste dyskusyjna i tam korespondowac we wlasnym gronie - zapiszemy
                            chetne osoby i korespondencja automatycznie trafia automatycznie do kazdego.
                            Wiecej o tym co to jest lista dyskusyjna tutaj:
                            pl.wikipedia.org/wiki/Lista_dyskusyjna
                            Moge zalozyc taka liste na jakims darmowym serwerze, ale najlepiej bylo by zeby
                            kazdy zainteresowany podal swoj adres mailowy z ktorego korzysta najczesciej, bo
                            konto gazetowe jest raczej tylko na potrzeby tego forum. Na takiej liscie mozna
                            we wlasnym gronie szybko i sprawnie zgromadzic liste pytan i sklecic jedno
                            pismo. Dajcie znac co o tym sadzicie, b czasu mamy malo.
                          • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 14:50
                            a jakbyś mi jakiś adres podesłała.
                            • Gość: -Yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 15:18

Nadpliszkownikuuuuuuuuuu
                              Masz mój inny email i telefon :)

Zgadzam się na załozenie naszego własnego forum i własne ploteczki.

Do kolejne_konto:
                              wysłałam Ci moje namiary.
                              • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 15:31
                                Otrzymalem, dziękuję.
                                W takim razie postaram się dziś wieczorem założyć listę dyskusyjną.

PS. zwracam uwagę na różnice między forum a listą dyskusyjną :)
                                • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 20:33
                                  Witam wszystkich,
                                  Dziękuję za zdjęcia. Super pomysł z tą listą. Przesłałam tobie również swoje
                                  namiary. Pozdrawiam.
                                  Ps. Do zobaczenia na spotkaniu.
                                  • ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 21:20
                                    sory za glupie pytanie - chcialabym tez przylaczyc sie do listy dyskusyjnej,
                                    gdzie i jak mam wyslac swoje namiary? :)
                              • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 16:16
                                Tak,

a jakbyś mi na gazetowego maila jesszcze raz dała..
                        • Gość: bacha Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:27
                          Świetny pomysł z tymi pytaniami. Ja jestem ich bardzo ciekawa, a jeszcze
                          bardziej odpowiedzi. Tymbardziej, że klamka zapadła i wpłaciłam pierwszą ratę
                          na mieszkanie w bloku B2. Mam nadzieję, że nie będzie mi ta decyzja ciążyć na
                          żołądku.
                          Przed podpisaniem umowy pytałam się w SM o o tę cenę ostateczną. Powiedziano
                          mi, że kwota którą otrzymaliście jest ostateczna, a końcowe rozliczenie owszem
                          będzie, ale ono uwzgledniać bedzie jedynie zmiany w projektach przez was
                          wprowadzone. Tak więc cena 1m2 się nie zmieni, a jedynie będzie dopłata za
                          zmiany.
                          Pozdrawiam nowych sąsiadów (jak dobrze pójdzie za rok).
                          • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 17:16

Basiu,może i tak ..Fajnie tak byłoby.

Wystarczy tych 15%,aby szczęka opadła przy spadających cenach materiałów bud wg
                            GUSu.
                            Przecież zza węgła nas załatwiono podając inną cenę i kwotę ewentualnej dopłaty.
                            Denerwujące jest to lekceważenie-nie dano nam szansy na uczciwe podjęcie decyzji.
                            Właśnie nie dano nam możliwości na podjecie działań zmierzających do oceny cen,
                            lokalizacji,jakości,warunków,terminów.
                            Przyjęliśmy do wiadomości te 5%-8%,wkalkulowaliśmy to jako jeszcze możliwą.
                            Nie wiem jaką decyzję podjęłaby moja rodzina gdyby znała granicę tych dopłat.
                            Może taką samą decyzję podjęlibyśmy...A może trafilibyśmy gorzej...

Nie wiem i się nie dowiem ,bo moimi pieniazkami zarządza ktoś inny i nie mam na
                            nie już wpływu,tylko mogę jeszcze dokładać.
    • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.05.06, 23:39
      Wszyscy zainteresowani uczestniczeniem w liscie dyskusyjnej/mailingowej prosze
      na moja skrzynke gazetowa wyslac namiary na swoj najczesciej odwiedzany adres
      mailowy. Kazdy dostanie "invitation". W tresci maila bedzie: join the group -
      przeniesie was to na stronke, gdzie mozecie potwierdzic uczestnictwo. Tam nalezy
      kliknac:
      As an alternate option, you may join the mailing list instead.
      Pozwoli to korzystac z adresu prywatnego bez koniecznosci zakladania konta na yahoo.
      W razie pytan prosze o info, chetnie pomoge.

Z gory uprzedzam: najwygodniej z listy mailingowej jest korzystac poprzez
      dowolny program pocztowy. Przy przegladanu przez portal moze byc to raczej...
      nieprzejrzyste
      • Gość: -yna kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.06, 09:55
        Wysłałam na yahoo! Doszło?

Napiszcie coś do mnie z listy dyskusyjnej,śpiochy!
        • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 26.05.06, 10:51
          Jestem w pracy i mam ograniczone mozliwosci. -yna = diodone ? bo jesli tak to
          widze ze doszedl post. Wieczorem z domu postaram sie pomoc :)
      • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 26.05.06, 12:34
        Aha, i jeszcze jedno. Moze dodatkowo obok maili prosze sie podpisywac w miare
        mozliwosci imiennie oraz poinformowac o nr lokalu i bloku. Tak zeby w dyskusji
        uczestniczyly osoby zainteresowane, a nie "postronne". Wiecie, ta paranoja o
        pernamentnej inwigilacji :)
        • Gość: Anka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.05.06, 21:22
          Oglądałam zdjęcia udostępnione przez kolejne_konto. Patrząc na zdjęcia budynku A1 nie zauważam większych zmian w porównaniu z ostatnim reportażem spółdzielni na stronie www. Idzie im dość powoli w porównaniu z innymi budowami w w-wie.
          Byłam w środę w spółdzelni, ani inspektor, ani pani z iwestycji nie chciała na 100% zapewnić mnie, że te ostatnie nasze wpłaty to ostateczne rozliczenie.
          Co do terminów oddania budynków to każdy mówi inaczej, a na budowie jeszcze inaczej. Współczuje nam, ale również ludziom tam pracującym że brakuje tam jakiegokolwiek przepływu informacji. Ja bym tam nie potrafiła pracować.
          Choć nie dziwię się bo ja z prezesem nie potrafiłam się dogadać bo on słabo słyszy. Ja pytam o coś, a on coś mówił jakby nie usłyszał mojego pytania.
      • Gość: bacha Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.06, 08:21
        witam, również bardzo chętnie bym się przyłączyła do waszej listy dyskusyjnej,
        ale na jakie konto mam wysłać swoje dane, nie nie wiem jaki jest adres tej
        twojej skrzynki gazetowej.
        Pozdrawiam.
        • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.05.06, 13:15
          kolejne_konto@gazeta.pl

Poproszę o adres Twojej skrzynki mailowej (najlepiej tej najczęściej używanej)
          oraz Twoje dane - lokal, imię, nazwisko. Pozdrawiam :)
          • tuzinek55 budowa (SAM-81) 29.05.06, 15:46
            Czy ktoś z Was był ostatnio wewnątrz budynków? Chciałbym wiedzieć na jakim
            etapie jest budowa budynku A1 i A2.
            -Czy zakończono układanie terakoty na schodach i piętrach?
            -Czy zakonczono układanie terakoty na wszystkich balkonach?
            -Czy zakończono montaż barierek balkonowych?
            -Czy rozpoczęto montaż instalacji elektrycznych,gazowych, telefonicznych,
            internetowych w skrzynkach na piętrach?
            -Czy rozpoczęto malowanie klatek i białkowanie mieszkań?
            -Czy zrobiono instalację ściekową i jaką?
            -Czy porządkuje się teren wokół budynków pod utwardzenie dróg i parkingu?

Czy ktoś może coś napisać na ten temat?
            • nadpliszkownik Re: budowa (SAM-81) 29.05.06, 16:16
              MOże ja spróbuję:

Czy zakończono układanie terakoty na schodach i piętrach?
              ????? Czy zakończono nie wiem, ale ze 2 misiące temu w A2 były te prace dość
              mocno zaawansowane
              > -Czy zakonczono układanie terakoty na wszystkich balkonach?
              W A2 Nie a w A1 przynajmniej od strony Małachowskiego nie zaczęto, bo nie ma
              nawet zrobionych wylewek
              > -Czy zakończono montaż barierek balkonowych?
              Nie. W A1 ich nie ma (są tylko stelaże i to też nie wszędzie) w A2 są
              zamontowane na ścianie zachodzniej, na pozostałych ścianach tylko stelaże
              > -Czy rozpoczęto montaż instalacji elektrycznych,gazowych, telefonicznych,
              > internetowych w skrzynkach na piętrach?
              ???
              > -Czy rozpoczęto malowanie klatek i białkowanie mieszkań?
              Białkowanie mieszkań tak. malowanie klatek ??? (w A2)
              > -Czy zrobiono instalację ściekową i jaką?
              ?????
              > -Czy porządkuje się teren wokół budynków pod utwardzenie dróg i parkingu?
              Nie. nawieziono tylko jakieś dwie sterty ziemi wymieszanej z gruzem i zrzucona
              na planowanych miejscach postojowych koło A2
              • tuzinek55 budowa (SAM-81) 29.05.06, 22:50

No cóż, ...

Dziękuję,pozostawię bez komentarza.
                • diodone budowa (SAM-81) 30.05.06, 15:18

Dotkas5 !!

Przeczytaj wiadomość!!
                  • magdalenax Re: budowa (SAM-81) 30.05.06, 16:09
                    Kupilam mieszkanie w B2. Na razie jestem zalamana powolnoscia prac. Mam
                    wrazenie ze oni nic tam nie robia.

Pozdrawiam :(

Magda
                    • diodone Zebranie SAM-81) 30.05.06, 21:17
                      Kto będzie??

Ja będę na pewno,do zobaczenia.
                      • marcin-dabek Re: Zebranie SAM-81) 30.05.06, 21:28
                        Ja tez bede-nie ma nawet innej mozliwosci :-)
                        Pozdrawiam
                        Marcin
                        • Gość: Anka Re: Zebranie SAM-81) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.05.06, 22:03
                          Rozmawiałam z koleżanką, która kupiła mieszkanie na bluszczańskiej, oni mieli wczoraj spotkanie.
                          Bardzo ważne jest abyśmy się wcześniej dogadali i wybrali kandydatów na przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli w czerwcu. Oni wybierali 4 osoby. Jeżeli wcześniej tego nie zrobimy to prezes wstawi swoich ludzi. Jak wybierzemy te osoby to musimy przygotować ulotki z tymi kandydaturami.
                          Mówiła też, że dobrze jest wcześniej ustalić przewodniczącego zebrania, który ma duże doświadczenie w prowadzeniu, bo będzie duży bałagan. Też musimy wybrać komisję skrutacyjną(liczy głosy-3osoby) i wnioskową (ustala wnioski-3osoby). Wnioski na których nam zależy też dobrze by było wcześniej ustalić.
                          • dotkas5 Re: Zebranie SAM-81) 30.05.06, 22:10
                            hej hej
                            A co ustalili na zebraniu Bluszczańskiej????
                          • afper Re: Zebranie SAM-81) 30.05.06, 22:10
                            Witam Wszystkich,
                            Ja z mężem też będziemy. Czy macie przygotowane jakieś pytania na to spotkanie,
                            jeśli tak to proszę prześlijcie i mi.
                            Pozdrawiam
                            Ps. Czy ta lista dyskusyjna już działa?
                            • diodone Zebranie 30.05.06, 22:43
                              Przeczytaj kilkakrotne wpisy kolejne_konto.

Przecież jest wyraźnie napisane,co robić aby sobie pogawędzić...
                              • nadpliszkownik Re: Zebranie 31.05.06, 08:42
                                ja będę

Rafał
                                • kolejne_konto Re: Zebranie 31.05.06, 08:59
                                  Oczywiscie ze tez bede.
                                  Tak mi sie przypomnialo - trzeba koniecznie poruszyc temat nierealistycznego
                                  terminu oddania budynku A1. Nie wiem jak wy, ale ja przez taka date to w banku
                                  mam problemy.
                                  • marcin-dabek Re: Zebranie 31.05.06, 09:12
                                    Witam
                                    Tez mam problemy przez ten termin A-1.Juz raz przenioslem termin splaty a teraz
                                    wszystko wskazuje ze znowu bede musial to robic-no chyba ze dostane przydzial
                                    albo cos podobnego co pozwoli zadowolic bank.Tak czy siak jutro wszystko sie
                                    wyjasni (przynajmniej mam taka nadziej).Dzis rano bylem w spoldzielni i trwaly
                                    przygotowania do jutrzejszego zebrania.
                                    Pozdrawiam
                                    Marcin
                                    • kolejne_konto Re: Zebranie 31.05.06, 11:44
                                      dokladnie - mam ten sam problem... Wpisali w pismie z (_o_) wziety termin, a
                                      teraz sa problemy. Przeciez sami doskonale wiedza ze nie bedzie on dotrzymany.
                                      • dotkas5 Re: Zebranie 31.05.06, 12:59
                                        Chciałabym powiedzieć że bardzo mi się podoba opis: (_0_)

:))))))))))

Do jutra
                                        • diodone Proszę o cierpliwośc,jutro ustalimy szczłZebranie 31.05.06, 13:56
                                          • Gość: bacha Re: Proszę o cierpliwośc,jutro ustalimy szczłZebr IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 07:48
                                            witam.Jak wczorajsze zebranie, czy juz wszystko jest jasne? Jakie sa ustalenia?
                                            Napiszczie.
                                            • afper Re: Proszę o cierpliwośc,jutro ustalimy szczłZebr 02.06.06, 07:57
                                              Żenada, jedno jest "pewne" A2 może za 2 m-ce, A1 może za 3 m-ce... A dopłat
                                              wiecej nie bedzie chyba ze ktoś dokonywal zmian lub zaniechan w konstrukcji
                                              swojego lokalu.
                                        • diodone o cierpliwośc 31.05.06, 13:59
                                          WITAJCIE...
                                          Przenieście sie na LISTę....
                                          PO CO TU ????
                              • jacian Re: Zebranie 02.06.06, 15:40
                                juz po zebraniu

widzieliscie tego diadzine ktory usnal po godzinie spotkania?
                                to NASZ "prezes".
                                cale spotkanie to wielka porazka poza tym ze to forum internetowe wybralo
                                swoich przedstawicieli.
                                najbardziej zdenerwowany jestem szyderczymi usmieszkami fachowcow od budowy.
                                • kolejne_konto Re: Zebranie 02.06.06, 16:28
                                  > cale spotkanie to wielka porazka poza tym ze to forum internetowe wybralo
                                  > swoich przedstawicieli.

Mam nadzieje ze to nie jest pisane z przekasem. Uwazam ze dobrze zrobilismy
                                  wybierajac osoby zywo zainteresowane naszymi interesami, a nie panienki ze
                                  spoldzielni. Moze i kupily mieszkania w markach, ale generalnie i tak beda
                                  dzialaly w obronie "swoich" praw pracownikow SAM-a.

A co do kierwonika budowy - no coz, wypowiadal sie jak wypowiadal. Jego
                                  wypowiedzi nie byly precyzyjne, ale i tak byly "optymistyczne". Rzeczywistosc
                                  bedzie raczej inna. Natomiast wydaje mi sie ze po prostu sie bal powiedziec
                                  prawdy - przeciez byl prezes, od ktorego napewno ma konkretne wytyczne.

Co do prezesa, to najbardziej (oprocz tego kimniecia) podobalo mi sie jak to
                                  fachowo wypowiedzial sie o jego "wizycie" na budowie w budynku A w jednej z
                                  klatek :) to nic, ze nie ma budynku "A" , a w dodatku kazdy budynek ma jedna
                                  klatke :)

Co do zebrania: mysle ze jest spora grupa osob ktora potrafi sie zebrac i cos
                                  zrobic dla ogolnego dobra, takze z optymizmem patrze na przyszlosc naszych dwoch
                                  budynkow.
                                  • Gość: -yna :) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.06, 17:40
                                    To były demokratyczne ,jawne wybory-każdy mógł nawet podać swoją osobę .
                                • marcin-dabek Re: Zebranie 02.06.06, 18:49
                                  >cale spotkanie to wielka porazka poza tym ze to forum internetowe wybralo
                                  > swoich przedstawicieli.

Coz moge powiedziec-to forum nie jest zamkniete,kazdy mogl sie tu dowolnie
                                  wypowiadac i kazdy bez wiekszego problemu mogl dowiedziec sie o tym ze spotykamy
                                  sie pol godziny wczesniej-wystarczylo przyjsc i zabrac glos.Nie stalismy
                                  niewiadomo gdzie tylko przed spoldzielnia i kazdy nas widzial-w pewnym momencie
                                  nawet prezes sobie z nami stanal.Padl pomysl zeby wybrac osoby nie zwiazane ze
                                  spoldzielnia na przedstawicieli budynkow.I jakos nie bylo wielu chetnych.Byly 2
                                  kandydatury-moja i nadpliszkownika i jakos nikt sie nie sprzeciwil a przecierz
                                  KAZDY mogl sam sie zglosic.Tylko niestety w tym kraju jest czesto tak,ze jak
                                  trzeba cos zrobic spolecznie nawet dla swojego dobra to nikt nie ma czasu,checi
                                  i nie chce brac na siebie takiej odpowiedzialnosci (bo to jest
                                  odpowiedzialnosc-i to wielka)itd itp. a potem sie narzeka i ciosa kolki na
                                  glowie.Poza tym to naprawde byly wybory demokratyczne (przynajmniej w moim
                                  mniemaniu ale moze sie myle).Nikt chyba nikogo do niczego nie zmuszal(ja nie
                                  widzialem),kazdy mial wlasna karteczke z nazwiskami i skreslal zgodnie z wlasnym
                                  sumieniem, wiec o co pretensje?Mielismy czekac az spoldzielnia zaproponuje
                                  swoich kandydatow do reprezentowania NASZYCH interesow? No sami powiedzcie.
                                  A powiem wam jeszcze jedno-ostatnia rzecza jakiej teraz potrzebujemy to klotnie,
                                  jakby nie bylo, sasiadow.Jesli nie bedzie zgody miedzy NAMI to kto na tym
                                  skorzysta?-dla ulatwienia podpowiem ze nie mieszkancy A-1 i A-2 czyli MY.
                                  Pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu
                                  Marcin

PS.jutro ma byc calkiem przyjemnie wiec wypoczynek na powietrzu powinien byc
                                  bardzo przyjemny
                                  • marcin-dabek Re: Zebranie 02.06.06, 19:02
                                    To jeszcze raz ja.
                                    Przepraszam ale najwyrazniej zle zrozumialem post kolegi jaciana.Calkiem,nie
                                    wiem dlaczego, zrozumialem przez forum przedstawicieli jako zarzut.Chyba
                                    potrzebuje wakacji,albo przynajmniej duzo pracy fizycznej przy wykanczaniu
                                    oddanego mieszkanka.
                                    Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam za zamieszanie
                                    Marcin
                                    • Gość: Anka Re: Zebranie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.06, 21:09
                                      Dawno nie uczestniczyłam w takim cyrku jak te nasze spotkanie w spółdzielni.
                                      • kolejne_konto Re: Zebranie 02.06.06, 21:24
                                        tzn ? konkrety. Ja osobiscie nie jestem do konca zadowolony z samego przebiegu
                                        spotkania, ale generalnie nie uwazam zeby to byl "cyrk". Ale moze sie myle -
                                        prosze, wyjasnij.

PS. Dla wielu z nas z racji mlodego wieku bylo to z pewnoscia pierwsze tego typu
                                        zebranie, wiec z pewnoscia nie przebieglo idealnie.
                                        • Gość: Anka Re: Zebranie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.06, 22:45
                                          Dla mnie cyrkiem były wystąpienia prezesa i brak konkretów.
                                • jacian Re: Zebranie 03.06.06, 16:53
                                  PS.
                                  wlasnie wybranie osob ktore od samego poczatku interesowaly sie sprawami
                                  osiedla uwazam za nasz sukces.
                          • kolejne_konto Re: Zebranie SAM-81) 31.05.06, 08:47
                            Z tego co mi sie wydaje to ma to byc zebranie A1 oraz A2. Przedstawiciele - no
                            wlasnie, dobrze by bylo zeby to byli ludzie bez koneksji ze spoldzielnia. Tylko
                            kogo wytypowac - po pierwsze nikt z pewnoscia pomiedzy soba sie nie zna, a po
                            drugie - skad wiadomo ze konkretny czlowiek bedzie sie akurat "potrafil" zajac
                            naszymi sprawami.

Co do naszej listy - czy wszyscy chetni zapisali sie? wyslalem (chyba)
                            zaproszenia wszystkim chetnym. Jesli ktos nie otrzymal zaproszenia dajcie znac.
                            • Gość: bacha Re: Zebranie SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 11:12
                              witam wysłałam swoje dane, dotyczące listy dyskusyjnej na nowe konto. Niestety
                              nie dostałam wiadomości zwrotnej. Wysłałam więc dane ponownie i czekam na
                              zaproszenie.
      • lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 06.06.06, 22:56
        Może ma ktoś z Państwa nowe wiadomości o B1, ewentualnie zdjęcia z budowy?
    • e_dziubka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.06.06, 01:49
      Witam Wszystkich.
      Bardzo się cieszę,że istnieje takie forum.Szkoda,że wcześniej o nim nie
      wiedzialam :-(.Przeczytałam wszystkie posty i z nich dowiedziałam się więcej
      niż w Spółdzielni.
      Zebranie to porażka totalna!
      Prezes-(szkoda , że to tylko nazwa...)- Czy nieuważacie , że taka osoba to
      powinna dawno być na emeryturze a nie piastować takie stanowisko?
      Zero orientacji w temacie!
      Reszta pracowników - Panie tam pracujące,też w wieku emerytalnym (bardzo mocno
      udzielające się w zebraniu)a "fachowcy" od budowy też pozostawiają dużo do
      życzenia.Brak przepływu informacji między nimi.Każdy z pracowników mówi co
      innego i to oficjalnie na zebraniu o czym to świadczy?.
      Jestem wręcz przekonana,że te terminy oddania A1 i A2, które padły na zebraniu
      to tylko mydlenie nam oczu.Może A1 ma szansę na lipiec ale A2 na wrzesień
      napewno NIE.Byłam dzisiaj na budowie i przyglądałam się jak szanowni budowlańcy
      pracują.W A1 widziałam tylko 3-ch panów na balkonie.Reszta była przy budowie
      budynku B.Tam bardzo wszyscy byli zaangażowani w pracę.Pomyślcie o czym to
      świadczy...
      Wręcz nie mogę uwierzyć, że Prezes za przyczynę opóźnień podaje nam brak
      środków finansowych spowodowanych naszymi nie wpłatami.Z budynku A2 podobno
      brakuje 40% z drugiej raty (średnia 10 tyś na lokal) czyli ok.400 tyś.Z budynku
      A1 2 raty(średnia 20 tyś na lokal)to ok 800 tyś.Budynek A1 prawie jest gotowy
      brakuje tylko windy, która kosztuje 120tyś i elewacji na jednej ścianie.
      W budynku A2 wygląda to gorzej bo dopiero tynki są na 3 piętrze.
      Odnoszę wrażenie,że prawdziwym powodem opóźnień jest to ,że Spółdzielnia
      finansuje inne inwestycje...naszymi pieniędzmi.Obym się myliła.
      Pozdrawiam dziubka

• fosteriana kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.06.06, 06:16
        O prawdomówności:

www.bluszczanska.neostrada.pl/
        Skoro w obecności całej sali można kłamać w żywe oczy,to znaczy że tyle też
        warte wszystkie inne zapewnienia ludzi ze SAMu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.06.06, 11:27
          Jeśli Wiecie Państwo coś o budynku B1 proszę napisać na forum . Z góry dziękuję.
          • e_dziubka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.06.06, 12:58
            Z tego co widziałam to wszystkie siły robocze skierowane są na budynek B (tylko
            jak długo).
            • jacian Zaswiadczenia dla banku 03.06.06, 17:16
              witam
              proponuje umowic sie i wspolnie pojsc do spoldzielni po zaswiadczenie o
              planowanym koncu budowy.
              po spotkaniu w "samie" zadzwonilem do banku i uslyszalem ze rozpatrzenie
              wniosku o zwiekszenie kredytu moze trwac w moim banku nawet do 2 miesiecy.
              nie mam jeszcze pieniedzy, wiec czy wszyscy dlatego nie dostana mieszkan?
              • jacian osiedle kwitnace 03.06.06, 17:27
                moze zaczelibysmy sie spotykac jakas grupka np co sobote
                mozna bedzie spiskowac przeciwko samowi i poznac sie jako przyszli sasiedzi.
                • marcin-dabek Re: osiedle kwitnace 03.06.06, 22:04
                  Jak najbardziej popieram-trzeba tylko znalezc jakies dogodne miejsce.Jakies
                  sugestie?
                  A tak z innej beczki to zerknijcie tu:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=41362101
                  Gosc ktory stworzyl ten watek jest geniuszem-strescil cala sytuacje panujaca na
                  rynku mieszkaniowym i w dodatku zrobil to w dosc przewrotny sposob.

Pozdrawiam

Marcin
                  • jacian Re: osiedle kwitnace 04.06.06, 20:25
                    nie wiem z jakich stron pochadza mieszkancy osiedla,
                    sam jestem z daleka i nie znam spokojnych miejsc gdzie moznaby piwko wypic i
                    pogadac.
                    obecnie mieszkam na bielanach, sadze ze wiele osob jest z marek lub okolic.
                    niech ktos poda lokalizacje i moznaby przedyskutowac.
                    • Gość: -yna osiedle kwitnace IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 06:20

Chętnie,ale w weekend lub piątek 16-18czerwca,za tydzień mam szkolenie :(
                    • nadpliszkownik Re: osiedle kwitnace 06.06.06, 09:07
                      W samych Markach praktycznie nie ma takich miejsc. Jest hotel, jakaś
                      pizzerio/restauracja ale nic ciekawgo. Za takimi spotkaniami jestem jak
                      najbardziej za, ale to trzebaby robić w W-wie, albo przynajmniej w którymś z
                      okolicznych Centrów Handlowych.
                      • Gość: bacha Re: osiedle kwitnace IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:29
                        jest takie, w miarę ciekawe miesjce, gdzie mozna sie spotkać. Jadąc ul. Lisa
                        Kuli do końca, w zasadzie wjeżdżając już do Zielonki dojeżdza się do
                        skrzyżowania i na rogu jest pub, knajpka, jak kto woli. Mozna usiąć na zewnątrz
                        lub w środku i napić się np. piwka. Po drugiej stronie skrzyzowania jest stacja
                        benzynowa niedawno zresztą otwarta.
                        • Gość: -yna Opłata adiacencka IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:37

Witaj
                          Opłata adiacencka(zwana rentą planistyczną) jest zupełnie czymś innym.
                          Nie jest ona jeszcze uchwalona przez Urz Miasta Marki.Sięga ona wg ustawy nawet
                          45%wartości nieruchomości .
                          • Gość: -yna Księga wieczysta IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:55
                            Kupiłam w grudniu działkę,na początku stycznia był akt notarialny,a dziś
                            otrzymałam wyrok Sądu o zał księgi wieczystej.
                            Czyli nie jest to szybka procedura.
                            A jak to wyglada w Wołominie?? Jak długo??
                            Kto się może dowiedzieć...
              • e_dziubka Re: Zaswiadczenia dla banku 03.06.06, 18:07
                Jestem za.Też potrzebuję zaświadczenia do banku (jedno a konkretne) bo nie mam
                zamiaru co 3 miesiące zmieniać aneksu i płacić za nie.Co proponujesz?
                • diodone Zaswiadczenia dla banku 03.06.06, 18:26
                  Przecież taki wniosek wystawiłaś na zebraniu grupy członkowskiej,będzie/powinien
                  być w protokole.
                  Ale nie ma go we wnioskach i nie był przegłosowany,bo mieliśmy pecha.
                  • diodone Wyciągarka 03.06.06, 19:03

Wymyśliliśmy dzisiaj metodę,jak wciągać ciężary[kleje,płytki,farby] na piętra.
                    Wyciągarką,tylko jak ją zamocować i gdzie aby wszystko razem nie runęło w dół?

• e_dziubka Re: Wyciągarka 04.06.06, 01:23
                      Ważne,że pomysł jest :-)ale tak na serio: to nie Nasz problem tylko spółdzielni
                      żeby nam udostępnić windę.Nie mam zamiaru "dymać" przez tyle pięter z
                      manelami.Liczę na to,że wszyscy będziemy solidarni...
                      pozdrawiam
                      E
                      • Gość: -yna Akt not garażu IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.06, 10:25
                        Witam,
                        czy akt notarialny na garaż byłby oddzielny czy razem z mieszkaniem?
                • jacian Re: Zaswiadczenia dla banku 04.06.06, 20:21
                  osbiscie nie moge udac sie do spoldzielni bo nie mam jeszcze zaszczytui byc jej
                  czlonkiem, moja druga polowka sie tam pofatyguje moze ustalmu date i go dzine
                  ktora bedzie pasowala.

nie jestem zbytnio dobry z ekonomi, ale jesli spoldzielnia szybciej oddalaby
                  mieszkania to czy jakies oplaty nie zaczelyby szybciej wczesniej na jej konto?
              • Gość: xxx Re: Zaswiadczenia dla banku IP: *.aster.pl 05.06.06, 20:04
                Myśle, że nie, że jeśli większość z nas wpłaci to zaczną wykańczać budynek i ta
                jedna twoja wpłata nie przeszkodzi by tym którzy wpłacili dawali klucze by każdy
                mógł sobie wykańczać mieszkanie.
                • diodone Dlaczego nie budują?? 05.06.06, 20:09

• Gość: xxx Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 05.06.06, 19:55
              Masz racje, byłem i też to widziałem, ale na zebraniu powiedzieli, że robią na
              budynku B bo ludzie wpłacili rate a na naszym nie bo nie mają za co kupić
              materiałów, dopiero jak wpłacimy to ruszą z naszym budynkiem. Myślę, że trzeba
              wpłacić jak najszybciej by zaczeli nasz wykańczać byśmy na koniec sierpnia
              odebrali klucze. pozdrawiam.
            • Gość: aaa Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.aster.pl 05.06.06, 20:07
              szybko postarajmy się wpłacić tę dopłatę by szybko wykończyli nasz budynek i
              byśmy odebrali klucze na koniec sierpnia
          • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 06.06.06, 08:10
            To ten bliżej A czy ten drugi? Jeśli ten bliżej to zaczęli układać konstrukcje
            pod kolejny strop. Akurat na tym budynku kręcie sie najwięcej budowlańców i
            widać postępy bo wylewają cały czas ściany i ścianki

• nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 05.06.06, 07:55
        Tylko jedno sprostowanie. To budowa A2 jest bardziej zaawansowana niż A1.
        • Gość: zaniepokojony Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 62.111.218.* 05.06.06, 09:53
          jak czytam te posty, to padam. Czy ta spółdzielnia oby nie pada (problemy w
          markach,bluszczańska). Brakuje kasy na windy, coraz mniej siły roboczej itd.
          jak wogóle wygląda ta budowa w Markach - jeden blok otynkowany z jednej strony,
          część naciągnięta jakimś kitem (i to nie dokładnie) w drugim budynku nie
          wstawione okna (od grudnia 2005), B 1 i 2 już ma opóźnienie nie mówiąc o
          ostatecznej cenie za m.2). Jak to funkcjonuje ???
          Kiedy i czy wogóle zaczną dudowę bud. C, D ??
          Prezcież tam przez najbliższe 10 latbędzie budowa za oknem, brud, kurz i nieład.

czy ktos już zrezugnował z tej inwestycji i odzyskał kasę ??
          • dotkas5 windy 05.06.06, 15:25
            Witam wszystkich,

Na zebraniu oni wspomnieli cos o koszcie windy, czy ktos pamieta ile miala
            kosztowac?? Ja pamietam ze w Euro.

Tak sobie licze.... w A2 49 mieszkan po średnio 20 tys to wychodzi ok 980 tys
            zł. No i nie wiemile kasy z tego zostanie na resztę czyli jak to moiwl
            Rutkowski :))) (nowa ksywa łysiejącego kierownika) na trawkę.:))

Pozdrawiam wszystkich
            • Gość: -yna Jene balety IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 15:29

Jak dla kogo,ale to mogą być jedne pobory,jedne balety albo jeden dom dla
              49rodzin...
            • nadpliszkownik Re: windy 05.06.06, 16:05
              35 tyś Euro
            • Gość: sabina Re: windy IP: 62.111.218.* 05.06.06, 16:40
              no wpacajcie kasę - to będą windy i zakończą te bloki
              • 4panerny Re: windy 05.06.06, 16:43
                Czy to ma być jakaś ironia? Jełsi źle zrozumiałem to przepraszam.
                • diodone Wpłaciłam 05.06.06, 17:39
                • diodone Wpłaciłam 05.06.06, 17:49
                  Znowu uciekło mi sprzed nosa moje pisanie.

Wpłaciłam dzisiaj całą pozostałą kwotę "ostatniej" raty,i boli mnie kilka godzin
                  żołądek z tej niepewności czy to nie było głupotą...

Boję się pojechać na budowę i zobaczyć stan robót,byłam 2 miesiące temu i jeśli
                  nic się nie zmieniło-to chyba wariatkowo na sygnale by mnie zabrało z placu...
                  • jacian Re: Wpłaciłam 05.06.06, 18:12
                    tez jestem zdecydowany wplacic tylko co z tego kiedy musze czekac na decyzje z
                    banku. mam nadzieje ze moj wniosek o zwiekszenie kredytu bedzie szybko
                    rozpatrzony.
                    • e_dziubka Zaświadczenie 05.06.06, 20:14
                      Witam Wszystkich.
                      Byłam dzisiaj w Spółdzielni z sąsiadem i otrzymaliśmy sprostowanie do pisma z
                      dnia 28.04.06 co do daty odbioru budynku A1.Cytuję "....budynek A1 w
                      Markach,ulega zmianie z miesiąca marca 2006 r na październik 2006r przy
                      zagwarantowaniu przez członków wpłat do końca czerwca br. bowiem do zakończenia
                      robót potrzeba już nie więcej czasu niż trzy miesiące".Cała reszta pisma
                      pozostaje bez zmian.
                      Chcę zaznaczyć,że ten październik został wpisany na naszą prośbę.To jest taka
                      wersja pesymistyczna dla banku,żeby nie biegać i zmieniać aneksy do umowy.
                      Zaś mieszkania mają być we wrześniu!Daj Boże...
                      Czy nie mozna było takiego pisma dać miesiąc wcześniej jak o nie prosiłam
                      osobiście u Prezesa ?Już byłaby u nich kasa na koncie a tak wszystko z
                      opóźnieniem bo teraz nie wiem jak długo bank będzie rozpatrywał mój wniosek o
                      podwyższenie kredytu.
                      Jeśli ktoś jest w takiej sytuacji to radzę się spieszyć,gdyż nie wiem jak jest
                      w Waszych bankach.W moim uzyskałam informację ,że w pierwszej kolejności
                      rozpatrywani są nowi klienci a ja na końcu :-( Mają teraz kocioł bo od lipca
                      wchodzi jakaś ustawa o kredytach(bank jeszcze nie ma informacji co i jak albo
                      ma i nie chce ujawnić).Pracują na podwyższonych obrotach żeby sprzedać jak
                      najwięcej kredytów.Ale mam nadzieję,że potraktują mój wniosek poważnie i w
                      ciągu miesiąca uda mi się wszystko załatwić.
                      Pozdrawiam
                      E
                      Ps;Ktoś wspomniał o spotkaniu przy browarku...?Aktualne?

• diodone Okna balkonowe 06.06.06, 06:32

Przyglądam i przyglądam się tym wielkim oknobalkonom.
                        Może niedowidzę czegoś,albo nie mogę sobie przypomnieć z wizyty na budowie-ale
                        czy one mogą być jakoś otwierane do wietrzenia?

A propos-jak SAM odpowiedział na pytanie o zameczki w klamkach-bo nie
                        wychwyciłam tej odpowiedzi?
                        • nadpliszkownik Re: Okna balkonowe 06.06.06, 08:07
                          Te okna są niesymetryczne tj. jedna połówka jest większa od drugiej i otwierana
                          jest ta mniejsza. Zresztą w oknach, które ja mam (symetryczne) też otwierana
                          jest jedna strona, druga jest "stała"
                          • Gość: -yna Okna balkonowe IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 14:04
                            Chodzi o oszklenia oknobalkonowe,o te wielkie szklane ściany; one mają coś
                            uchylnego czy też tylko drzwi balkonowe do wietrzenia??
                            • nadpliszkownik Re: Okna balkonowe 06.06.06, 15:57
                              Z tego co wiem otwier sie tylko ta mniejsza część
                              • Gość: y Szklana sciana IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 16:03
                                Nadpliszkowniczku,jakbyś mógł przy okazji lepiej sie temu przyjrzeć...
                                Jak tam jest..
                      • diodone Strona osiedla 06.06.06, 06:37

Kto z WAS umiałby założyć stronę naszego osiedla,przeflancować fotki ze strony
                        SAMa,i moglibyśmy tam dorzucać swoje fotki.
                        Znalazłam kilka takich stron z innych osiedli.
                        Powstałaby historia osiedla,

kto tym byłby w stanie się zająć ,być adminem,moderatorem i opiekunem??
                      • diodone Baba na budowie 06.06.06, 06:42

Jeśli nic nie robią na budowie-dlaczego nie możemy tam wejść,obejrzeć spokojnie
                        mieszkania,wychwycić usterki.
                        Przecież mogliby już coś w międzyczasie naprawiać i byłoby szybciej.

Mnie męczy ściana między kuchnią a przedpokojem-wydawała się jakoś na ukos...
                    • nadpliszkownik Re: Wpłaciłam 06.06.06, 08:07
                      ja też wpłaciłem całość. Teraz pozostaje tylko czekać.
                      • kolejne_konto Re: Wpłaciłam 06.06.06, 09:57
                        To ja teraz z zupelnie innej beczki. Czy mozna sie wyodrebnic jesli spoldzielnia
                        ma wieczyste prawo uzytkowania do 2092 roku ? nie znam sie na tym zupelnie...
                        • Gość: bacha Re: Wpłaciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:16
                          oczywiście, że mozna. Wyodrębniając lokal uzyskujesz również udział w gruncie.
                          W tym przypadku w użytkowaniu wieczystym. Ważne tylko aby pod budynkiem
                          wydzielona była działka z nieruchomości i określone udziały.
                          Jak byłam w spółdzielni przed podpisaniem jeszcze umowy pytałam się oto i
                          niestety chyba tego jeszcze nie zrobili (nie ma z kim rozmawiać o tym, nikt nic
                          nie wie, a to bardzo ważne). Przynajmniej taki odniosłam wrażenie.
                          Jestem geodetą więc orientuję się w tych sprawach i dodam jeszcze, że jest
                          dosyć długa procedura, więc powinni to juz dawno zrobić, a nie sie ociągać.
                          • Gość: bacha Re: Wpłaciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:17
                        • Gość: bacha Re: Wpłaciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.06, 15:22
                          Jeszcze jedno nie należy przejmować sie tym, że UW jest do 2092roku. Większość
                          gruntów znajduje się w UW. Wynika to z historii, kiedy grunty przjmowane były
                          na rzecz Skarbu Państwa. Teraz są tego konsekwencje, czyli forma władania w
                          postaci użytkowania wieczystego. Użytkownicy wieczyści płacą raz do roku opłatę
                          tzw. adiacencką.
                          • lunaty0 Re: Wpłaciłam 06.06.06, 22:58
                            Jakieś nowe wiadomości o B1?
        • nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 09.06.06, 12:13
          Uprzejmie donoszę, iż:

- rozebrano dźwig i przeniesiono go pomiędzy bloki B. Właśnie go zaczęto
          składać.
          - ustawiono ruszowanie na południowej ścianie budynku A2.
          - ściana zachodnia w A2 jest praktycznie skończona, tak więc mamy dwie
          otynkowane ściany (północną i zachodnią).
          - w A1 zaczęto obkładać styropianem trzecią ścianę (wschodznią) i montować
          barierki
          - w budynku B kończy sie układanie żelastwa pod wylewkę stropu nad 2 piętrem
          • justyn_ka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.06.06, 21:06
            Czy można prosić o wpisanie do grupy dyskusyjnej.
            Trochę wypadłam z tematu.
            Czy znany jest już termin przekazania kluczy do budynku B2?
            • Gość: bacha Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 07:44
              Witam, ja też mam mieszkanie w B2 i termin wpisany w umowie to listopad 2006.
              Nie żyję jednak złudzeniami. Kierownik Budowy powiedział, że I kwartał 2007,
              ale myślę, że jak dostaniemy klucze za rok o tej porze, bedzie to sukces.
              Wystarczy popatrzeć na budowę A1 i A2. Osobiście wolę poczekać niż, gdyby mieli
              tynkować zimą, a potem miłaby wychodzić wilgoć itp. Tu w zupełności zgadzam się
              z kierownikiem budowy. Tak więc do zimy ma stanąć stan surowy zamknięty
              budynków B1 i B2. Po za tym budowa będzie szła szybciej jak sprzedadzą
              wszystkie mieszkania. A z tego co wiem w B1 jest sprzedanych ok. 70%, a w B2
              nieco powyżej 50%. Tak więc należy uzbrić się w cierpliwość i czekać.
              Najbardziej obawiam się tylko wzrostu ceny, oby w tym czasie nie przekroczyła
              10%.
              • Gość: gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.06, 08:20
                Spokojnie mozesz sie przygotować na jakieś 20% aby potem nie byc zaskoczona.
                Pzdr
              • justyn_ka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 12.06.06, 13:01
                Przepraszam mowa była o budynku A2 nie B2:)
                Zatem czy może ktoś ma informacje na temat budynku A2?
                • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 13.06.06, 17:14
                  Minimalny postęp w budowie od 2miesięcy.
                  Dokończono przez te 60dni jedną ścianę zewnętrzną. O niczym innym nic nie wiem.
          • e_dziubka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 12.06.06, 00:06
            Witam.
            dla zainteresowanych:wstawili okno balkonowe w A1 na 7p.
            Pozdrawiam
            E
    • dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 12:15
      halo gdzie jestescie??
      • marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 12:53
        Jestem, jestem
        Dlugi weekend byl:-)Pogoda piekna wiec pewnie ludzie wybyli z miast na lono
        natury.W sobote narzeczona zrobila kilka zdjec naszych budyneczkow wiec jak ktos
        jest zainteresowany to wysle na maila-no chyba ze ktos ma jakas fajna stronke na
        ktorej mozna je umiescic to nawet lepiej.
        Jednoczesnie przypominam ze w sobote (24.06) o 10 rano jest zebranie
        przedstawicieli w spoldzielni na Orlej.
        Pozdrawiam
        Marcin
        • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 12:58
          Witaj
          To ja poproszę o fotki. Udało się Wam wejść do środka i tam też conieco zobaczyć?
          Hej
          • marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:09
            Podesle wieczorkiem.W srodku niestety nie bylismy :-(
            Pozdrawiam
            Marcin
        • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:02
          Witam,
          Marcinie jak masz czas to prześlij mi te zdjęcia na maila.
          A byliście w środku?
          Pozdrawiam
          • diodone kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:08
            Na zebranie przedstawicieli mogą przyjść także członkowie SAMa,ale jako
            widzowie-bez prawa głosu.
          • marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:08
            Oki.Podesle wieczorkiem.W srodku niestety nie bylismy :-(
            Pozdrawiam
            Marcin
            • kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:17
              również poproszę - mogę wtedy wystawić na ogólnodostępną stronkę www.
              • Gość: -yna osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.l / *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.06, 13:27

A jaka to stronka www? Coś nowego,czy ja mam stare info??
                • dotkas5 Re: osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 13:58
                  ja tez chce zdjęcia :)
                  • rybulla Re: osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 15:15
                    ja również poproszę zdjęcia.
                    • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 19.06.06, 20:03
                      Co jest na tym zdjęciu,jakaś postrzelana blacha,
                      a porządki jak po wystawie gołębi w Katowicach :(
                      • marcin-dabek Re: osiedle w Markach (SAM-81) 20.06.06, 07:25
                        Witam
                        Przepraszam wszystkich ale w wyniku problemow technicznych ze skrzynka wyslane
                        zostalo tylko jedno zdjecia z 24-nie wiem jak to sie stalo ale naprawie to
                        jeszcze dzis.
                        Pozdrawiam
                        Marcin
                        • diodone osiedle w Markach (SAM-81) 20.06.06, 12:53
                          Hihi, ta postrzelana blacha to parkan! A myślałam,że marnotrawstwo :)

Pieknie poradziliście sobie z zoomem,świetnie widać z daleka.
                          Która to mogła być godzina robienia fotek? Staram się dojść ładu jak będzie z
                          nasłonecznieniem mieszkania po południu.
                          Dzięki ,ale o odbiorze za miesiąc możemy tylko marzyć-przecież P Kierownik nie
                          wpuści nas pod rusztowania...
                          • marcin-dabek Re: osiedle w Markach (SAM-81) 20.06.06, 13:02
                            Zdjecia byly robione okolo 10:30rano
                            Pozdrawiam
                            Marcin
            • Gość: lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.fastres.net 20.06.06, 21:27
              Jeśli to jest możliwe bardzo proszę o przesłanie tych zdjęć.
              Bardzo dziękuję.
            • lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.06.06, 21:30
              Ja też bardzo proszę o te zdjęcia .Bardzo dziękuję i pozdrawiam.
              Lunaty0
              • Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.ynet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.06.06, 21:47
                Witam,
                Tam na tym zebraniu to ich przycisnijcie troche. Zapytajcie co zrobili przez
                ten miesiac. I powiedzcie zeby dali nowy harmonogram robut zeby mozna bylo ich
                kontrolowac bo tak to nam oddadza w amrcu ale 2007.
                Pozdrawiam
      • lunaty0 kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 05.07.06, 12:58
        Może Ktoś z Państwa ma nowe zdjęcia budynków B1 i B2. Bardzo proszę o
        przesłanie ich. Bardzo dziękuję.
    • afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.06.06, 15:00
      Witam wszystkich,
      Bardzo dziękuję za zdjęcia teraz wszystkie doszły.
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka