afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.09.06, 11:57 Witam, Mam pytanie do przyszlych mieszkancow A1. Czy ktos juz otrzymal pismo ze spoldzielni dot. odbiorow? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.09.06, 12:00 my jeszcze nie, ale juz z niecierpliwoscia oczekujemy listonosza. Ty dostales? pozdro dla sasiadów :D Odpowiedz Link Zgłoś
rybulla czynsz 11.09.06, 14:34 Witam, Czynsz zaczynamy płacić dopiero po oddaniu budynku do uzytku! A czy to bedzie pazdziernik, listopad czy grudzień tego chyba nawet najstrsi górale nie wiedzą :) Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.09.06, 14:58 Witam, No wlasnie jeszcze nie dostalam - niestety. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.06, 21:25 odbiory w A1 mają zacąć się podobno koło 20 października a pisma mają być wysyłane nie prędzej niż za tydzień. windy mają być za... ciężko sprecyzować. pomiary mieszkań już są niewiem czy się cieszyć czy płakać bo mam prawie o 1m2 więcej niż w umowie. pozdro dls wszystkich sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 12.09.06, 09:40 wlasnie wrocilam ze spoldzielni. sa sluchy ze p.Dziekanski ma w ciagu najblizszych dni zaczac ustalac harmonogram oddawania mieszkan na A1. zla wiadomosci: listy dostaniemy raczej na poczatku pazdziernika (niz po 20 wrzesnia...). sasiadzi!!! cierpliwosci... pozdrofka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.06, 10:09 Witam, Oni sobie normalnie leca w ciula za przeproszeniem. Nie dostane pisma to nie uwierze. Wrzesien (na 100%) a teraz pazdziernik na 100%. I to Zarzad tak oszukuje caly czas - paranoja. Pan Kular to powinien sie wstydzic - dorosly czlowiek a nie potrafi raz porzadnie sprawy zalatwic ( tylko kituje). Wstyd po raz kolejny. pozdr Ps. przepraszam za taki dlugi wywod ale mozna z nimi kota dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 z innej beczki 13.09.06, 15:25 Witam Dzisiaj przypadkowo trafilam na strone www.titanic.xtra.pl/ zobaczcie po prostu szok. Deweloper tak buduje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: z innej beczki 14.09.06, 08:32 hmmm... a my tam chcielismy mieszkanie kupic... hihi mamy nadzieje ze nasze bloki nie rozpadna sie jak tamte :D pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
jacian koszt m2 14.09.06, 19:29 witam czy wszystkim wyszedl taki sam koszt jednego metra kw.? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Marcinowi i Ani z A1 17.09.06, 19:27 Przyjmijcie w ten skromny sposób moje życzenia kartki.onet.pl/2600,,,,,slub-na_nowej_drodze_zycia,kartki.html Ijeszcze bakszysz,nie umkniecie..... Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.09.06, 12:01 No to są terminy odboiru A1. Ja mam w tygodniu 43-cim (przedostatni tydzień października). Pisma będą wysyłane za jakiś czas. Także jeszcze miesiąc i może odbiorę klucze :) Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.09.06, 12:21 No i my mamy na "piątek 13-go" - 4 piętro Upsssss ale pewnie i tak beda poprawki wiec nie odbierzemy w tym dniu. Juz widzialam porysowany parapet w zeszlym tygodniu. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.09.06, 12:53 yupi!!! my mamy na 30.10... porazka... pierwsze pietro... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 19.09.06, 16:35 Czekam ponad miesiąc na naprawę usterek w moim mieszkaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.pg.com 19.09.06, 23:06 Ale w A1 to sa odbiory tz do prac adaptacyjnych czy juz moze do zasiedlenia? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.09.06, 12:05 Pocieszaja mnie najnowsze prognozy pogody zapowiadajace. Moze jednak moje mieszkanko w B-2 zbuduje sie szybciej niz na 3 kwartal 2006. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 17:50 odbiór mam 24 ale dobrze że w weekend byłem w mieszkanku to zauważyłem wystającą w kuchni rurę z gazem z kturej zrezygnowałem w maju.... nic nie mówie o przekazie informacji w tej spółdzielni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MP Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 19:08 A skąd wiecie kiedy są odbiory w A1???????????????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.09.06, 20:35 Witam Harmonogram odbiowow jest na stronie SAM-u (nie dajcie sie zmylic tym ze jest to A-2 bo ten juz jest praktycznie odebrany).Poprosilem ladnie i zamiescili ;-) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 22.09.06, 20:48 Dobry wieczór. Może Macie nowe wiadomości na temat B1? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.09.06, 13:57 budują. Cała konstrukcja praktycznie zbudowana. 4 piętra mają ściany zewnętrzne.Pozostały do zbudowania ściany zewnętrzne piętra 5 i murek zasłaniający instalacje na dachu(już rozpoczęty). Pozostanie kwestia wykończenia. Ruszył się też następny budynek B. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur A1 28.09.06, 09:49 wczoraj bylismy na budowie... co tam sie dzieje w A1... "robotnikow jak mrówków", plytka przed wejsciem jest kladziona, drzwi wejsciowe montowane, jakis fachman pałętał sie po naszym mieszkaniu... normalnie jak w ulu :D. obejrzelismy dokladnie drzwi, okna, parapety i nawet jestesmy zadowoleni. szkoda tylko ze ciagle nie ma pradu. mamy tylko nadzieje ze zimowe wieczory uplynal nam niekoniecznie przy swieczkach ;) POZDRAWIAMY Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: A1 28.09.06, 10:59 Dostałem informację ze spółdzielni, której niestety nie mogłem potwierdzić bo się nie dodzwoniłem do osób zajmujących się tematem, że prąd w A2 to kwestia nawet 2 miesięcy. Dzwoniłem do ZEWT w Wołominie, pod który podlegamy i tam nic nie wiedzą, że mieliby wkrótce coś odbierać i zakładać liczniki. Powiedzieli jednak, że od wpłynięcia do nich oficjalnej prośby (dokumentów) od spółdzielni, to oni w przeciągu tygodnia do dwóch sa w stanie prąd włączyć. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: A2 28.09.06, 13:06 Mysle ze jak nie przycisniemy ludzi w spoldzielni to do grudnia nie bedzie pradu. Moja propozycja jest taka abysmy zaczeli dzialac na Orlej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uaa Re: A1 IP: 195.33.166.* 28.09.06, 13:06 A jak z elewacją zewnętrzną? czy budynek ocieplony jest już do końca? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: A1 28.09.06, 17:22 Ostatnia ściana od strony kortów jest w trakci prac Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.09.06, 13:36 Dzisiaj bądź w poniedziałek będą wysyłane pisma do mieszkańców A1 z informacjami o dacie odbioru oraz o kwocie dopłat za roboty dodatkowe/zaniechane wraz z dopłatami za różnice w metrażach. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 30.09.06, 10:32 Witam Na stronie SAM-u pojawily sie nowe zdjecie z budowy. Piknie to wyglada :-) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 11:16 Papier i internet(?) wszystko przyjmie... Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 30.09.06, 14:37 Witam po dluzszej przerwie, Mam juz pismo i odbior wyznaczony na 13.10. na 9,00 ( czwarte pietro). Mam pytanie do osob z bloku A2 - czy na koncu tego pisma macie adnotacje, iz rozliczenie koncowe nastapi zgodnie z umowa czyli do trzydziestu dni od zasiedlenia budynku?. - Czy macie juz podlaczony gaz? jest ciepla woda? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.06, 14:44 Nic takiego nie mamy ,czekamy na zasiedlenie budynku i realizację tego zapisu :(( Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 30.09.06, 17:47 hej hej Takiego zapisu nie mamy poniewaz w ostatecznym rozliczeniu my mielismy doliczone z regóły 0,5m2 ktore przybylo, u was natomiast tego nie było. Z gazownia trzeba podpisac umowe. Ciepla woda bedzie jak wszyscy beda. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 01.10.06, 09:12 Czy mozecie mi napisać,po ile liczyli sobie Wasi fachowcy? -po ile za mkw układania terakoty -za mkw glazury -jaka cena za mb cokołu w aneksie wokół terakoty -po ile za obudowę wanny -po ile za zamontowanie baterii; baterii wannowej; sedesu;odpływów :od umywalki, wanny,sedesu. -jaka cena montażu elektr wentylatorów -jaka cena obudowy przez glazurnika każdego gniazda elektr w łazience -za mkw gipsowania ścian z malowaniem -po ile za zamontowanie ościeżnic, drzw,olistwowaniem wokół drzwi Proszę o szybką informację Może jesteście zadowoleni ze swego glazurnika i mi podacie namiary.Otrzyma klucz i jeśli potrzebuje,to bedzie mógł tam mieszkać i pracować... Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 01.10.06, 12:29 Witam, Zgadza sie mamy to dopiero teraz doliczone, a pomimo to widnieje na koncu zapis iz ostateczne rozliczenie bedzie zgodnie z umowa. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 01.10.06, 18:32 Ja na mojego glazurnika czekam juz ponad dwa tygodnie :( i nadal nie wiem kiedy wykoncze mieszkanie. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.10.06, 16:09 Nie mamy, dodatkowo w umowie na ustanowienie spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu jest napisane w pkt 4, że członek spółdzielni wpłacił taką a taka kasę na pokrycie pełnych kosztów budowy lokalu wynikających z ostatecznego rozliczenia inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.10.06, 18:15 Witam, Mam pytanie w którym momencie dostaliście umowy o ustanowienie spół. własnościowego prawa do lokalu? W dniu odbioru? Kurde zaczynam się denerwować że coś jest nie tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.10.06, 21:05 hej hej o umowe mozesz ubiegac sie jak bedziesz miala protokol odbioru mieszkania Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.10.06, 21:37 Dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.06, 22:00 Dokładnie sprawę ustanawiania spółdzielczego prawa do mieszkania określa pismo zamieszczone na stronie SAM-u www.sam-81.pl/z/str1.jpg Czyli umowa o ustanowienie tego prawa będzie możliwa po uzyskaniu zgody na zasiedlenia. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.10.06, 08:59 No więc SAM sie do tego nie stosuje, bo daje umowy już teraz wystrczy mieć protokół odbioru mieszkania. Data ustanowienia prawa do lokalu = dacie z protokołu odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.27.6.* 04.10.06, 09:35 Do 4panerny Z protokołem odbioru mieszkania to mam pójść do Spółdzielni na Orlą, aby mi dali umowę własności? Ty już dostałeś? Dają od ręki, czy trzeba czekać? Do kogo tam trzeba się zgłosić? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.10.06, 11:00 Zglos sie do Agnieszki Nieradki. Ona przygotuje umowe i mi dala jeszcze wypis z ksiegi wieczystej. Z tymi papierami nalezy jechac do sadu w Wolominie. Nie dojechalam jeszcze do sadu wiec nie wiem co i jak pozniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.27.6.* 04.10.06, 13:28 Tą umowę daje od ręki, czy trzeba czekać? Umowa o spółdzielne prawo własności nie jest umową notarialną? Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 22:30 Dzieki wiem mi tylko chodzi o paragraf tej umowy dotyczacy rozliczenia ostatecznego. Z tego co piszecie to nasze pisma od spoldzielni sie roznia tym drobnym szczegolem:).Ani w pierwszym pismie o doplacie, ani w drugim nie macie adnotacji ze to rozliczenie nastapi -zgodnie z umowa. Nam dokladnie napisali ze budynek oddany bedzie do adaptacji i wykonczenia a nie do eksploatacji i uzytkowania. Mamy wszystko podliczone metraz, roboty dodatkowe a mimo to na dole jest to napisane. A mam jeszcze jedno pytanko czy mieliscie doliczone do dodatkowych robot te 500 zl zgodnie z umowa za naniesienie zmian w projektach? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaz Re: fotki B IP: 62.111.218.* 02.10.06, 13:25 Czy mieszkania w B nie są zbyt ciemne(te od skrajne na ścianach płd i płn) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: fotki B 02.10.06, 14:25 Czy pytasz o mieszkania od str zach i pn? -nie jest najlepiej,bo str poludniowa jest na rogu bloku przy ul Małachowskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
lisik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 01.10.06, 18:56 mam do wynajęcia lokal usługowy w budynku A1 (26m2) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:11 Zapytaj na forum miasta Marki,czy ktoś potrzebuje lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.06, 20:58 Na stronie SAMa zdjęto stare fotki z przebiegu budowy tego osiedla !! Kto zdążył sobie skopiować wszystko na pamiątkę? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 02.10.06, 19:36 Witam Jam mam. Cos mi mowilo ze zdjecia moga zniknac :-) Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 02.10.06, 20:37 No to trzymaj i pilnuj... Przekopiujesz mi kiedyś w wolnej chwili? Jak to jest,ze kiedyś emailem wysłałam link tej strony dla rodzinki,dziś otworzyłam ten email (w wysłanych) i fotki są??Na serwerze wp zostały?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: -yna Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 20:47 Ale bal www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_061002/nieruchomosci_a_9.html Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.10.06, 07:31 Witam Moze tylko linki wcielo a pliki leza na serwerku-jak ktos wie gdzie szukac to znajdzie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 15:38 Tak sie zastanawiam czy to ze odebralismy mieszkania nie oznacza ze na te wszystkie problemy z pradem sie zgodzilismy bo przeciez przyjelismy mieszkania bez pradu? Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.10.06, 15:53 Nie wydaje mi się, odebraliśmy mieszkania do adaptacji a nie zamieszkania bo nie ma pozowlenia na zasiedlenie.Pytanie kiedy ono będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \ Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 17:12 Mogłeś nie przyjmować mieszkania-nikt nikogo nie zmuszał. Przecież można czekać do pozwolenia PINB na użytkowanie,które budynek uzyskuje po spełnieniu wszystkich wymogów prawa budowlanego. Teraz tylko musimy maglować SAMa aby ruszyli się z robotą a nie grali Dyzia Marzyciela Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 05.10.06, 09:13 Tu Masz rację. Sęk w tym, że w samym protokole jest napisane, że przekazuje się lokal w celu jego adaptacji a nie do zamieszkania i że nie można z prądu korzystać w celach innych niż adaptacyjne do czasu przekazania lokali do użytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 05.10.06, 11:47 No i kiszka. Dowiedzialam sie ze za 2 miesiace nie bede miala gdzie mieszkac. Mieszkanie znajomych w ktorym moglam sobie mieszkac placac jedynie czynsz i oplaty eksloatacyjne ma zostac sprzedane. Place juz raty kredytu hipotecznego wiec dodatkowy czynsz za wynajem mieszkania mnie wykonczy. Buuu... Gdybyscie slyszeli o jakims niedrogim mieszkaniu w Wwie lub Markach dajcie sygnal prosze na gazetowego. Magda, B-2 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur odbiory 05.10.06, 14:11 Czołem Sąsiedzi!!! powiedźcie nam jak to jest: podpisujemy protokoł odbioru mieszkania i od razu tego samego dnia dostajemy klucze? wszelka późniejsza papierologia odbywa sie po podpisaniu tego protokolu? dlugo to pozniej trwa??? piszcie prosze :D milego dnia. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
diodone odbiory 05.10.06, 15:00 Tak,odbierasz mieszkanie-więc otrzymujesz klucze zaraz po podpisaniu protokołu odbioru. Czy spisaliście w protokole liczniki wody?? ILE KLUCZY otrzymaliście -tych od mieszkania? Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: odbiory 06.10.06, 08:33 Cała papierologia = przydział, załatwiana jest później w Spółdzielni. U mnie trwało to 1 dzień. W czasie odbiorów podpisujecie także umowę na energię. Kluczy mam 2 komplety i spisane liczniki w protokole odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: odbiory 06.10.06, 08:46 dzieki :D mam nadzieje ze wszystko pojdzie glodko... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Budynek B1 06.10.06, 08:37 na 1 piętrze w budynku B1 zaczęto wewnątrz tynkować lokale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Pozwolenie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.06, 22:06 Czy ktoś z Państwa się orientuje kiedy możemy uzyskać pozwolenia na użytkowanie budynku? O tyle jest to ważne, że zgodnie z umową maksymalnie miesiąć po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie spółdzielnia musi przedstawić rozliczenie końcowe. Pozwolenie to też jest konieczne do zameldowania się. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Pozwolenie 08.10.06, 23:09 Pozwolenie na budowę jest wydane dla całego zespołu budynków. Nie wiem ,czy istnieje możliwość wydania częściowego pozwolenia na użytkowanie jednego budynku Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur prąd 10.10.06, 15:26 niechcacy sie dzis dowiedzielismy ze prad ten taki "dla nas" bedzie dopiero po Nowym Roku...nie sa to informacje potwierdzone w 100% i mamy nadzieje ze to jakas bajka. czyli przekazania budynkow tez sie dopiero odbeda w tym czasie... moze ktos slyszal cos wiecej i bardziej optymistycznie??? pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: prąd 10.10.06, 21:50 Witam Dzis rano razem z Rafalem bylismy w spoldzielni. Dowiedzielismy sie kilku rzeczy ktore pewnie Was zaciekawia. 1. Prad-jesli nie uda sie do konca pazdziernika sprawa normalnego podlaczenia to zostana zalozone liczniki i podepna nam prad budowlany.Koszt takiego pradu jest praktycznie taki sam jak normalnego.Jak pewnie wszyscy wiecie na cene 1 kWh sklada sie koszt jednostki energii i oplata przesylowa.Pan ktory w spoldzielni zajmuje sie pradem powiedzial ze bedziemy placic jak za normalny prad bo wyzsze koszty przesylu budowa bieze na siebie tym bardziej ze caly czas buduja. 2. Windy beda w listopadzie ale powiedziano nam wprost ze ich nie uruchomia bo winda od wozenia ciezarow sie psuje i gwarancja tego nie obejmuje 3.ciepla woda i ogrzewanie-my decydujemy kiedy wlaczyc 4.pojawia sie kwestia ochrony/ogrodzenia-trzeba zdecydowac bo narazie jest wolna amerykanka 5.kwestia pozwolenia na zamieszkanie-papiery A-2 juz poszly do inspektoratu natomiast w A-1 musza zakonczyc wszystkie proby i dopiero wtedy wysla 6.to narazie tyle,mam nadzieje ze nic nie pokrecilem-jesli tak to prosba do Ciebie Rafal o sprostowanie. To o czym Wam tu pisalem zostalo zlozone w spoldzielni w formie podania z pytaniami do Zarzadu i prosba umieszczenia odpowiedzi na stronie.Panie ktore przyjmowaly to podanie odebraly to z wielkim entuzjazmem i podpowiadaly co jeszcze umiescic.Naprawde! Pozdrawiam Marcin Dabrowski Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Awaria 10.10.06, 22:48 Proszę zainteresować sie lokalami w A2 w pionie o numerach: 41,34,27,20,13,6 Cieknie z pionu kanalizacyjnego w łazience,prawdopodobnie złącze rur jest nieszczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Awaria IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.06, 14:20 Spółdzielnia SAM- radź sobie sam jak zalewa Ci mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk odbiór A 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 17:14 cześć ludziska jak tam odbiory w A1?? bo jakoś nic nie słychać. Czy ta błoga cisza oznacza, że wszystko w porządeczku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: odbiór A 1 IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.10.06, 21:56 Witam, No my dzis z mezem odebralismy nasze M. Wszystko poszlo zgrabnie az bylam mile zaskoczona, no troche parapet jest porysowany w kuchni ale maja to poprawic. Z naszego bloku wiem ze odebralo swoje mieszkania dwoch lokatorow-bo sie z nimi widzielismy. Szkoda tylko ze z tym pradem taka akcja ze nie wiadomo kiedy bedzie. Dzwonilam juz do gazowni i nawed jest umowa przygotowana. Zycze Wam Wszystkim pozytywnych i efektywnych odbiorów :) Pozdrawiamy Filip i Ania Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: odbiór A 1 20.10.06, 21:46 Witam My rowniez dzis odebralismy mieszkanie.Teraz musimy tylko wymyslic jak przetransportowac wszystko do mieszkanka.Z tego co wiem winda w A-2 ma byc montowana w przyszlym tygodniu,jak skoncza montaz to jeszcze musi byc winda odebrana przez odpowiednie sluzby i dopiero potem uruchomiona.W tym czasie robotnicy wykoncza otoczenie windy i ew. zabezpieczenia przed uszkodzeniem w czasie transportu np.mebli.Jak odpowiednie sluzby odbiora winde to nie ma przeciwskazan przed urochomieniem wind.Niestety zanim to nastapi to dla wiekszosci bedzie "po ptakach".Nie wiem natomiast kiedy bedzie winda w A-1.Teoretycznie byly zamawiane jednoczesnie wiec jesli jednoczesnie beda tez montowane to czesc z nas moze sie zalapie i nie bedzie musiala dzwiga.Zobaczymy. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: - Re: odbiór A 1 IP: *.elsnerow.waw.pl 21.10.06, 00:06 Winda do wozenia pisanek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filiperA1 Re: odbiór A 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.10.06, 11:26 Nie ma tragedii. W sobotę wniosłem 40 paczek z terakotą i glazura na 4 piętro + kibelek i stelaż ;-) Narazie żyję tylko troche mam zakwasów hehehe Życzę wszystkim powodzenia przy wykańczaniu mieszkanek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: odbiór A 1 IP: 83.136.224.* 23.10.06, 12:37 Witam Czy ma ktoś informacje na temat kiedy w A-1,A-2 włączą ogrzewanie? Sezon grzewczy już się zaczął a przydałoby się ciepło już na etapie wykańczania żeby lepiej wszystko schło. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: odbiór A 1 23.10.06, 13:04 Witam W zeszly poniedzialek zlozylem pismo do spoldzielni z prosba wlaczenia cieplej wody i ogrzewania w A-1 i A-2 wiec powinni podlaczyc obydwa.Czekaja pewnie dlatego ze jeszcze nie wszyscy w A-1 mieli mozliwosc odbioru.Postaram sie cos wskorac mimo to. Pozdrawiam Marcin ps.jak w A-1 zauwazycie ze grzeja to piszcie Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: odbiór A 1 27.10.06, 08:27 Witam Wlasnie dostalem informacje od pana Sakowskiego ze ogrzewanie w A-1 zostanie wlaczone w poniedzialek. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: odbiór A 1 30.10.06, 11:43 Witam sasiadów. Mam pytanie - czy ktos z Was mieszka juz w A1? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: odbiór A 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.06, 20:33 tak ja już mieszkam czuję się jak na wczasach (jak na campingu) ale pozatym jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Do smyka IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 01.11.06, 18:33 A grzeją już w A1? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Grzeja 02.11.06, 07:49 Witam W A-1 grzeja od poniedzialku. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: Grzeja 02.11.06, 11:35 Grzeja, grzeja... ale jakosc cienko... chyba na noc wylaczaja, bo u nas byly grzejniki chlodne (tak ok 22). od 6 rano znow byly cieple. i ta woda jakas taka chlodnawa, ze az strach sie kapac... u wszystkich tak jest czy tylko u nas cos sie popsulo? kaloryfery sa odpowietrzone... niedlugo i my sie przeniesiemy na ten kamping :D bedzie razniej.pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Grzeja 02.11.06, 12:32 Witam W a-1 tylko grzeja.Woda nadal jest zimna.Pan Sakowski(od instalacji sanitarnych) powiedzial ze narazie maja polecenie od Zarzadu zeby tylko grzac bo cieplej wody nie potrzeba-nikt nie mieszka wiec jeszcze nie wlaczaja.Jak powiedzialem ze zlozylem pismo zeby to wszystko uruchomic (ciepla woda i ogrzewanie w A-1 i A-2) to pan odpowiedzial ze musi dostac polecenie od Zarzadu.Tak czy siak mam nadzieje ze niedlugo zaszczyca nas ciepla woda. Co do pradu to dowiedzialem sie od panow robotnikow ze powinien byc w ciagu 2 tygodni-tzn zaloza liczniki i podlacza budowlany do mieszkan. Co do windy to powinny byc do konca miesiaca juz dzialajace-zobaczymy jak to bedzie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: Grzeja IP: *.centertel.pl 02.11.06, 20:44 Witam Jak by się udało przyśpieszyć z ciepłą wodą to bylibyśmy bardzo wdzieczni od soboty musieliśmy się przeprowadzić i niestety jest to uciązliwe a jeżeli włączone jest ogrzewanie więc z ciepłą wodą nie powinno być wiekszych trudności, jeżeli jest możliwe proszę o interwencję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik Re: odbiór A 1 IP: *.centertel.pl 02.11.06, 20:56 witam tak mieszkamy od soboty to jest od28.10.06 pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Budynek B1,B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.10.06, 10:59 Witam. Napiszcie, czy otrzymaliście projekty wykonawcze do swoich mieszkań. Interesuje mnie zwłaszcza budynek B2, bo skoro ruszyła budowa, trzeba będzie wkrótce przedstawiś ewnentualne projekty zmian aranżacji swoich lokali. SM wciąż twierdzi, że ich nie ma - to jak oni budują bez projektu!? I jeszcze jedno pytanie w związku z tym. Czy może ktoś korzystał z usług architekta, w celu zmiany wizerunku swojego mieszkania. Dajcie jakieś namiary na niedrogiego i dobrego specjalistę w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Budynek B1,B2 19.10.06, 09:50 Bacha, Kupilismy mieszkanie w B-2 lok. 13. Nie dostalismy jeszcze projektu wykonawczego. Pytalam w SAMie w wrzesniu. Powiedzieli ze "wkrotce beda gotowe". Jesli chodzi o architekta to zmian aranzacji lokalu nie bedziemy wykonywac. Jednym z powodow dla ktorego wybralismy to mieszkanie byla, naszym zdaniem, doskonala aranzacja. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: Budynek B1,B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.06, 10:14 Witam sasiadeczke. Ja w SM byłam w zeszłym tygodniu i usłyszałam nie ma i nie wiedzą kiedy będa plany. Tak więc dalej nic. Aby nie okazało się tylko , że jak przyjdzie co do czego to bedzie już za późno na jakie kolwiek korekty. Czy podpisałaś juz aneks do umowy? Jesli tak, to co on zawiera!? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Budynek B1,B2 19.10.06, 16:50 Hej, W Aneksie podano nowy termin przekazania kluczy - III kwartal 2007 i planowany termin zasiedlenia budynku (pozwolenie na uzytkowanie) IV kwartal 2007. Zmienili tez terminy wplaty rat ktore zostaly mi do wplacenia na maj i lipiec 2007. Jezeli zalezy Ci na planach wykonawczyc to popros zeby to rowniez uwzglednili w aneksie. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
m.maksym Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 20.10.06, 16:02 KUPILIŚMY MIESZKANIE W TEJ SPÓLDZIELNI W BUDYNKU B2. I MUSZĘ STWIERDZIĆ ŻE BARDZO ŻAŁUJEMY . JEZELI KTOŚ Z WAS MA TEZ PROBLEM Z TĄ SPOLDZIELNIĄ PROSZĘ O KONTAKT NA GADU GADU NR 8539412 MARTA. SZUKAMY ROWNIEŻ SĄSIADÓW. PROSZE O POMOC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:36 jakie masz problemy bo mam zamiar kupic w bud c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iii Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.10.06, 13:55 Do jjj Lepiej lecz się na nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zapomnialem loginu Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 195.33.166.* 25.10.06, 17:02 Gość portalu: iii napisał(a): > Do jjj > > Lepiej lecz się na nogi... Nie podoba sie to wyjdz. I zamknij za soba drzwi. A jak dalej sie nie bedzie podobalo to tupnij nozka i sie rozzlosc przed komputerkiem. I nie wracaj tutaj. Pa Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 212.2.99.* 25.10.06, 20:10 Witam, Musisz sie przygotowac na dluuuuugie czekanie i duza doplate ok 15%.Oraz brak jakiej kolwiek prawdziwej informacji od Spółdzielni od rozpoczecia do zakonczenia budowy - klamia jak z nut. Poza tym robota wykonana fachowo. Duzo niepotrzebnych nerw i brak dzisiejszego podejscia do Klienta- jaj za komuny. pozdrawiam i zycze trafnych decyzji. Moim zdaniem moze z blokiem C wyrobia sie do konca 2008 roku nie wczesniej. Odpowiedz Link Zgłoś
afper kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 27.10.06, 08:41 Witam, Dzieki Marcin za dobre wiesci. Donosze iz w B2 stawiaja 3 pietro a wczoraj pojedyncze osoby pracowaly do ok. godz. 19,00.Niesamowite :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 31.10.06, 10:28 Dzieki za wspaniale wiesci. W koncu buduja moje pietro :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.06, 13:11 Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 31.10.06, 16:03 Do m.maksym: Skoro piszesz takie maile capsami na forum to jezeli chcesz byc traktowana powaznie racz prosze odpowiadac ludziom ktorzy probuja sie z Toba kontaktowac. Pozdrawiam, Magdalenax Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 23.10.06, 15:07 Witam, Podpisalam umowe w gazowni i jutro przyjada zaloza mi liczniki. No i ponoc bede miala gaz:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.10.06, 10:41 Uprzejmie donoszę, że rozpoczęto wykop pod budynek C. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.10.06, 11:29 Nadpliszkowniku, Czy orientujesz sie na jakim etapie jest teraz B-2? Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.10.06, 14:38 stoi 1 piętro są na etapie budowania kolejnego Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.10.06, 15:16 Poradzcie bo mam problem: - gdzie kupiliście elastyczny przewód do kuchenek gazowych?? - musze również wymienić dysze w mojej kuchence i nie wiem gdzie to wszystko kupić. Jak już ktoś kupował przewód to poradźcie mi gdzie. Wielkie dzięki, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiad Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 62.111.218.* 24.10.06, 15:41 nie majstruj Sama przy gazie pleeeeeeeees ! Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 24.10.06, 17:07 Kabel elastyczny do kuchenki kupowalam w Euro. Nie pamietam dokladnie ile kosztowal - chyba ok. 30-40 zl. Byly rozne dlugosci. W Media w Zabkach pewnie rowniez kupisz bez problemu. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 25.10.06, 07:55 dzieki za pomoc Przy gazie nie majstruje bo nie mam uprawnień :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Postępy w budowie B1? 26.10.06, 20:06 Czy ktoś zna postępy budowy B1? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKANIEC A2 Re: Postępy w budowie B1? IP: *.centertel.pl 26.10.06, 21:53 W SOBOTE I NIEDZIELE POWSTAWIALI PARĘ OKIEN DZISIAJ OCIEPLILI KAWALEK STROPIANEM Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Re: Postępy w budowie B1? 26.10.06, 22:17 Od kiedy pracują w soboty i niedziele? Czy to żart, jeśli tak do z góry dziękuję za rzetelną informację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKANIEC A2 Re: Postępy w budowie B1? IP: 64.236.188.* 27.10.06, 08:27 NIESAMOWITE ALE OKNA WSTAWIALI Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Postępy w budowie B1? 27.10.06, 11:16 okna wstawia jakas firma chyba z kielc? dlatego nie maja oganiczen weekendowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Zdięcia B1 IP: *.fastres.net 01.11.06, 13:49 Może Ktoś ma nowe zdjęcia budynku B1? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zdięcia B1 01.11.06, 16:43 A z której strony B1 potrzebne Ci te fotki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Re: Zdięcia B1 IP: *.fastres.net 01.11.06, 21:15 Od strony A2.Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zdięcia B1 01.11.06, 22:20 Jutro zrobię i wieczorem prześlę Kto jeszcze jest ciekaw? Proszę podać adres email. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Zdięcia B1 02.11.06, 11:55 Diodone, Bylabym ogromnie wdzieczna gdybys mogla tez pstryknac B-2 i wyslac mi na gazetowego. Jezeli sie nie uda to trudno :( Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Zdięcia B1 02.11.06, 22:45 Przykro mi,ale od rana nie spojrzałam na nasz wątek i zrobiłam/mam tylko fotki z B1. Wysyłam.... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Roboty wykończeniowe 03.11.06, 22:23 Może ktoś będzie potrzebował od stycznia sprawdzonej ekipy do wykończenia mieszkania lub domu. Pełny zakres robót oprócz parkieciarstwa. Na razie jestem zadowolona,powoli ale systematycznie prace się posuwają. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: Roboty wykończeniowe 07.11.06, 10:00 czesc. ja tez mam niezlego fachowca. robi sam, nasze mieszkanie zrobil w 10 dni. i jestem bardzo zadowolona. robi wszytsko od malowania do ukladania parkietow. doradztwo gratis :D. na seria fajny gosc, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Roboty wykończeniowe 07.11.06, 12:07 Witam Z tego co piszecie to chyba mamy tego samego czlowieka-pana Kazimierza.Tzn spotkalismy go przypadkiem jak jeszcze u Was dzialal i tak jakos wyszlo ze wykancza teraz nasze mieszkanko :-) Jak na razie rewelacja: pracuje bardzo sprawnie i starannie-nie moge zlego slowa powiedziec. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: Roboty wykończeniowe 07.11.06, 12:53 no wlasnie, pan KAzik. zajefajny koles :D nawet poradzil sobie u nas z tymi cholernymi futrynami, oscieznicami czy jak je zwał... ciesze sie ze i u Was tez dziala. widzialam jego inne prace w wawie i stad mam na niego namiary. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Roboty wykończeniowe 08.11.06, 07:54 hej hej Mam prośbe nie wierćcie dziur w ścianach po 24 BŁAGAM To jest apel do mieszkańców A2. Dzisiajszej nocy ktoś wykańczał po 24. Pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Grzejniki 08.11.06, 08:30 witam wszystkich. mam pytanie do mieszkajacych juz w A1 - czy w nocy tez macie zimne kaloryfery? mam wrazenie ze zakrecaja "kurek z cieplem" miedzy 22 a 6 rano... troche zimno... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: Grzejniki IP: *.gprspla.plusgsm.pl 08.11.06, 21:09 Witam, U nas jest to samo. Wiec chyba wylaczaja i jest zimnooo. pozdr. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: Roboty wykończeniowe_do Marcina D. 09.11.06, 09:01 do Marcina D. wczoraj dzwonil do nas pan Kazik, powiedzial ze juz sie wyniosl i zostawil u Was nasze rzeczy. dzis raczej odpada, w piatek mysle ze bedziemy po 18, w caly weekend raczej w domu. zapraszamy :D pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: Roboty wykończeniowe 09.11.06, 15:03 Bede wdzieczna za namiary. Co prawda nie w styczniu ale w dalszej przyszlosci chetnie skorzystam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Re: Roboty wykończeniowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.11.06, 15:20 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=51686461&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur dojazd 13.11.06, 09:46 ponad godzine jechalam dzis do pracy autobusem... ciezko bedzie sie przestawic :( mam nadzieje ze szybko zrobia ta obwodnice :D pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b1 Re: czynsze IP: 62.111.218.* 13.11.06, 12:01 Czy znana jest wysokość czynszu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A2 :)) Re: czynsze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.06, 13:27 A są już czynsze?? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: czynsze 15.11.06, 10:58 Z tego co pamietam czynsze zaczynaja naliczac po uruchomieniu wind. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Winda w A2 15.11.06, 11:40 wczoraj panowie rozpoczeli prace w celu uruchomienia windy :))))) Mi mówili że czynsze zaczną naliczać od oddania budynku do uzytkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: Winda w A2 15.11.06, 12:20 dokladnie tak. dlaczego maja naliczac czynsz skoro formalnie nie mozna tam mieszkac.dopiero gdy bedzie pozwolenie na zamieszkanie beda mogli naliczyc czynsz.windy nie maja z tym nic wspolnego. A tak przy okazji-tylko w A-2 pracuja z windami czy u nas w A-1 tez ktos zauwazyl takie prace? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar budynek B 1 - ważne IP: 62.111.218.* 15.11.06, 12:34 poszukuję lokatorów z B1 od strony wjazdu na osiedle jednorodzinne. pokój o pow. 11,5 jest CIEMNY (przewidziano tam tylko połówke okna balkonowego)- koszmarnie ciemno. Jedyne co można zrobić, to dodać okno od płd lub powiększyć to istniejące. Niestety musi być tak we wszyystkich lokalach i za zgodą architekta, na którego jedynie może mieć wpływ Prezes. Zbierzmy się teraz i spróbujmy to zmienić , bo będzie za późno. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: budynek B 1 - ważne 15.11.06, 16:59 witajcie-cieszę się z bliskości przystanku, oświetlonej, ruchliwej uliczki wrrrr,straszne...to co stało się przy Dużej Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur winda w A1 17.11.06, 09:02 czesc. wczoraj cos robili w szybie windowym, swiecilo sie tam swiatlo, jacys ludzie siedzieli w "srodku". a robili przy tym tele halasu... az sie sciany trzesly. niestety nie udalo mi sie zlapac kogos zeby pogadac... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: filiper Re: winda w A1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 11:16 Ja pytałem 2 chłopaków wczoraj, którzy holowali 3 zalanego w trzy... na górę. Powiedzieli, że nic nie wiedzą o terminie instalacji windy tylko kazali im przygotować szyb. Moim zdaniem to juz niedługo. Przydałoby się bo już mam dość targania płytek i klejów na 4 p. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców A1. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: winda w A1 17.11.06, 13:56 o chłopie 4 piętro to po prostu sama rozkosz :))))) ja już mieszkam i przeprowadzałam się tachając wszystko na 7 :)))) pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: winda 17.11.06, 23:31 Dotka, zazdroszczę krzepy. Ja mam już dość ... Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: winda 21.11.06, 14:24 Przytlaczajaca cisza nastala w waciku :) Czyzby wszyscy mieszkania wykonczali? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Czy ciężko wiercic w suficie? 22.11.06, 07:27 Witam Czy ciężko Wam było umocować karnisze do stropu? Czy są zbrojenia,druty? Kiedy bedą zmieniane zamki w drzwiach na stałe-kto może juz coś wie? Pozdrawiam radośnie w ciepły poranek Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: winda na Małachowskiego 4 22.11.06, 08:35 Witam. wczoraj, ok 17 widzialam nasza WINDE. smieszny pan udzielil mi info ze jeszcze ze 2 tygodnie i bedzie dzialac. Gdy około godziny 20.00 zerknelam na klatke, to az mnie zatkalo... nadal panowie windziarze paracowali... dzielne chlopaki. oby tak dalej pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: winda na Małachowskiego 4 22.11.06, 09:55 Małachowskiego 4 to A1? Jeśli tak to ciekawe że A2 to Małachowskiego 12. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: winda na Małachowskiego 4 22.11.06, 12:05 zgadza sie. robocza nazwa A1 została zamieniona na Małachowskiego 4... moze pozostale nr przypadna budynkom w glebi osiedla :D dziwna polityka pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Małachowskiego 4 23.11.06, 10:51 Witam -Co do numeracji to tez wydawalo mi sie to dziwne ale dostalem odpowiedz ze te w glebi osiedla beda miec kolejne numery. -Z rozmowy z panami montujacymi winde dowiedzialem sie ze montowac skoncza w tym tygodniu ale na uruchomienie trzeba bedzie jeszcze poczekac-uzyli zwrotu-pewnie na gwiazdke bedzie :-(. Tu niestety nic sie nie da zrobic.Winda musi miec atesty bo jak ktos cos przeoczyl i potem cos sie urwie to prokurator.Tu nikt karku nie bedzie nadstawial i wcale sie nie dziwie, wiec cierpliwosci sasiedzi. Dla tych ktorzy nie wiedza to powiem ze winda juz jest w szybie i drzwi do niej sa na wszystkich chyba pietrach. Ostatnio widzialem takze jak panowie malowali sciany w garazu w A-1 wiec moze niedlugo zostana nam udostepnione bo inaczej Malachowskiego totalnie sie zatka. Troche dzis podzwonilem do spoldzielni w sprawie ogrzewania w A-1 i cieplej wody w kranach. -Kaloryfery w nocy wylaczaja sie bo sa ustawione na temperature w nocy 19 stopni i pewnie tyle jest.Trzeba bedzie napisac podanie zeby podniesc ta wartosc odrobinke bo mi np. jest troche za zimno -Ciepla woda-pan Kular obiecal ze poruszy ta sprawe na dzisiejszym posiedzeniu zarzadu i jutro woda powinna byc-trzymam go za slowo bo pismo z prosba o ciepla wode dostali w polowie pazdziernika. To narazie tyle Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone sufity 23.11.06, 11:31 Litości ,napiszcie jak Wam szły wiercenia w suficie. A co do B1 i B2 to słyszałam pewne wypowiedzi odnośnie cen,ale to bardzo nieoficjalna rozmowa... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: sufity 23.11.06, 13:05 my jeszcze jestesmy przed zakladaniem karniszy, ale chyba sasiadom szlo cos ciezko bo pol nocy z soboty nie niedziele maltretowali nas odglosami z wiertarki. a co do windy, nie uwazacie ze szyb powinien byc otynkowany (a na 90% nie jest)? wiem ze tego nie widac ale pod wplywam drgan wytwarzanych przez dzwig podejrzewam ze zacznie sie "to wszystko" kruszyc i moze zatrzec sie mechanizm. moze mam racje, a moze sie myle ale to i tak nie ma juz znaczenia, bo przeciez juz wszytsko jest zamontowane... pisze o tym bo uwazam to troche za nietakt ze strony spoldzielni. pozno montowali windy zebysmy my nie zniszczyli przez "remonty", a sami jakos tak srednio dbaja o jej exploatacje... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: sufity 23.11.06, 14:16 Ciężko, ale da się zrobić. Tynk na suficie jest bardzo cienki (dosłownie na grubość przewodu do żyrandola) przyznajmniej u mnie i niestety musiałem go ponownie naciągać bo po malowaniu widać było wszyskie belki :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper A1 IP: *.gprspla.plusgsm.pl 23.11.06, 14:53 Witam Wszystkich Dzieki Marcinie ze tak sie tym wszystkim interesujesz i dzialasz -jak przystalo na prawdziwego przedstawiciela. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.06, 07:40 Widzę, że wszyscy zajęci są wykańczaniem swoich mieszkanek. Może jednak w tym ferworze prac ktoś zerknie przez okno i napisze na jekim obecnie etapie jest B2, bo po ostatniej rozmowie w zeszłym tygodniu z kierownikiem budowy opadły mi ręce i totalna załamka. Chciałabym usłyszeć jakieś pocieszające wieści. Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 A co nowego w B1? 22.11.06, 20:54 Czy wstawili już wszystkie okna, może Macie jakieś nowe zdjęcia? Dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:00 Spółdzielnia podpisywała aneksy do umów, że odda budynki w IIIkwartale 2007. Wtedy p.Rak twierdził, że to termin dany z dużym zapasem. Teraz powiedział,że będą sie starać oddać B2 w IV kwartale 2007. Stan surowy miał byćzakończony przed zimą, a tu usłyszałam,że może w marcu - kwietniu. Tak więc, jak tak dalej będzie to nie zdziwię się jak usłyszę, że koniec budowy bedzie w 2008r. Pytanie tylko jaka będzie w końcu cena ostateczna.Bo przez ten czas przecież, ktoś musi utrzymywać zarząd i całą resztę ekipy, koszty budowy i materiałów rosną. Boję się też, żeby nie zrobili tak jak to było ostatnio, gdzieś na Białołęce i Tarchominie, że rozwiązali umowy wypłacili ludziom kary umowne i sprzedali jeszcze raz po dużo wyższych cenach mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: B2 23.11.06, 16:07 A na jakim etapie jest teraz B-2? Robia cos czy znowu robota stanela? Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: B2 23.11.06, 16:21 To w sumie dziwne ze zapowiadaja kolejne opoznienie. W zeszlym roku na podobnym etapie byly budynki A. Wiec spodziewalam sie ze nawet jezeli zima bedzie surowa (na co na razie sie nie zapowiada) to budynki oddadza w podobnym okresie jak A. Nie wydaje mi sie zeby chcieli z nami rozwiazac umowe. Raczej obawialabym sie wysokich doplat. Koszty materialow i sily roboczej drastycznie drozeja ostatnimi czasy. SAMowi nie raz zdazaly sie spore opoznienia. Wydaje mi sie raczej ze zalezy im na szybkim popchnieciu tej budowy bo to jest kasa, jakby kolejne transze nie ida na ich konto. Jeszcze jedno, nieraz juz sie zdarzalo w tej spoldzielni ze Pani Lucia mowila jedno a Pan Heniek drugie. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur prad 24.11.06, 09:29 Witam, zarowno wczoraj jak i dzis nie bylo pradu i mam w zwiazku z tym prosbe: czy kazdy moze sprawdzic u siebie czy nie ma urzadzenia powodujacego zwarcie. nie ukrywam ze dla kazdego jest to troszke uciazliwe... ja juz sprawdzilam - wszystko ok :D i mam jeszcze propozycje - jezdzimy z mezem codziennie autkiem do Wawy, ok. 7.00. i wozimy codziennie spory zasap powietrza :D moze ktos chcialby sie z nami zabierac? generalnie jedziemy przez prage pn i pd, a potem trasa siekierkowska na wilanow. pozdrawiam i zycze milego piatku :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Prad i inne 26.11.06, 08:35 Witam Wczoraj (25.11) prad byl wylaczony bo bylismy podlaczani pod prowizoryczne lacze (tak powiedzieli mi panowie na budowie) wiec moze juz niedlugo bedzie w gniazdkach. Winady w A-2 maja juz obudowane wejscia (tzn glazura), w A-1 jak narazie sa tylko drzwi na wszystkich pietrach. W A-1 wreszcie mamy goraca wode (pan Kular dotrzymal slowa)-wiec wreszcie mozna goraca kompiel sobie zrobic W poniedzialek na budowie beda ludzie od producenta okien wiec jak ktos ma cos do wyregulowania/wymiany itp to niech ich lapie-niestety nie wiem w jakich godzinach tam beda. Pozdrawiam wszystkich Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Winda w A2 27.11.06, 14:16 czynsze beda po oddaniu do zamieszkania. musi byc winda, winda nie ruszy bez pradu. teraz budynek jest chyba jeszcze w budowie. a czy winda w a-2 na parterze fabrycznie jest powgniatana? Odpowiedz Link Zgłoś
ala_1105 Re: Roboty wykończeniowe 29.01.07, 14:15 Mam serdeczną prośbę do Diodone i innych osób, które poleciłyby sprawdzone osoby do położenia glazury w łazience.Jesteśmy z bloku A1 lok.18 i bardzo prosimy o namiary na takie osoby.Bardzo proszę o przesyłanie kontaktów na adres e-mail: alarucinska@tlen.pl Z GÓRY BARDZO SERDECZNIE DZIĘKUJE WSZYSTKIM KTÓRZY NAM POMOGĄ Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Roboty wykończeniowe 29.01.07, 15:20 Napisałam Ci wszystko na gazetowego tego emaila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Roboty wykończeniowe 29.01.07, 21:48 Alu, napisałam Ci wszystko na tego gazetowego emaila. Odpowiedz Link Zgłoś
justa.f Do kasia_i_artur 24.11.06, 09:50 Cześć , Mam ogromną prośbę - czy możecie dać mi namiary na p. Kazimierza bo niestety moja ekipa nie najlepiej sobie radzi :( Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: Do kasia_i_artur 24.11.06, 10:00 no jasne :) ale nie dzis... traf chcial ze zapomnialam telefonu... jesli potrzebujesz pilnie to zapraszam dzis ok 21, do naszego mieszkania (3). jutro tez bedziemy. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
justa.f Re: Do kasia_i_artur 24.11.06, 12:18 niestety cały weekend pracuję. wyślij mi proszę numer tel. na mojego maila lub na komórkę, która za chwilkę prześle na wazego maila gazetowego. dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax B-2 27.11.06, 12:02 Sasiedzi, Dajcie znac prosze czy cos sie dzieje teraz z B-2 i na jakim jest etapie. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: B-2 28.11.06, 07:32 Witaj Wczoraj byla straszna mgla i nie widzialem-ale dzis obiecuje zerknac i jutro rano opisze co widzialem. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: B-2 28.11.06, 10:36 Marcinek nie skladaj winy na mgłę powiedz ze po prostu za duzo naleweczki wczoraj wypiles :)))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: B-2 28.11.06, 10:47 Cicho Dorota-tej nalewki wypilismy az tyle mimo ze byla pyszna:-) Najswiezsze wiadomosci z B-2 (zadzwonilem do zony zeby przez okno wyjrzala): zrobiony jest szkielet 3 kondygnacji (parter, pietro 1 i 2gie) razem ze stropami a teraz robia zbrojenie kolejnej kondygnacji. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-zalogowany Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 195.33.166.* 27.11.06, 13:39 Witam. Czy ktos cos wie o dacie oddania budynkow A1 i A2 do uzytkowania? Bo z tego co wiem to powaznym ograniczeniem jest brak pradu docelowego. A prace nad pociagnieciem tego pradu nie beda ponoc prowadzone az do wiosny... Wiec automatycznie proces oddawania budynku do uzytkowania ulegnie znacznemu przesunieciu... Czy ktos moze potwierdzic/zweryfikowac te informacje? Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 29.11.06, 12:52 Jaka byla wysokosc doplaty procentowo w stosunku do cen pierwotnych w budynkach A1 i A2? Pytam ,poniewaz podobno w I kwartale 2007 SAM-81 ma oddawac B1 a ja jestem jednym z oczekujacych na mieszkanie w tym budynku i niechcialbym aby suma doplaty zostala ogloszona w ostatniej chwili jak to sie stalo przy ukonczeniu A1 i A2. Bardzo prosze o odpowiedz bo w spoldzielni jak zwykle jeszcze nic nie wiedza. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.06, 13:11 wiedzą-4tys/mkw Odpowiedz Link Zgłoś
lunaty0 Re: Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 29.11.06, 13:32 To jest prawie 30% wiecej, czy to przypadkiem nie za duzo?.Czytalem kiedys na tym forum o 15%-wej doplacie. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 29.11.06, 15:33 tak, tak. Ja slyszalem o 5 tysiach. A nie, jest juz prawie 16.00 - ceny skoczyly - 5,5 tysi. BTW, juz chyba mowilem, zeby isc spamowac gdzie indziej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 IP: *.chello.pl 29.11.06, 16:57 Ja mam mieszkanie na b1 i mam prośbę i apel o to żeby co niektórzy mądrzy nie wypisywali takich bzdur ,na temat dopłat i innych rzeczy związanych z finansami.Ludzie w tym momencie szkodzicie nam wszystkim wypisując takie głupoty,sami się prosicie o te dopłaty -cena metra na etapie b1,b2 jest ceną opracowaną na podstawie 15% dopłaty na bud. A1, i A2.Jeżeli ktoś nie wierzy to niech sprawdzi jaka była kwota za m na A1,A2 i doda sobie do tego 15%.Przy zakupie mieszkania takie informacje uzyskałem od pewnych osób pracujących w SAM-81 Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) B1 29.11.06, 17:23 Wiesz, a ja podpisujac umowę na mieszkanie słyszałam o tym,że być może bedzie jakieś wyrównanie.A dlatego być może, bo w najwiekszej dopłacie bywało od 4% do 8% wyrównania. Wiosna tego roku to już zweryfikowała Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
martas78 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.11.06, 14:13 Proszę o informację!!! Jestem zainteresowana zakupem mieszkania na osiedlu Kwitnącym w Markach budynek C. Proszę o informację czy dobrze Wam się współpracowało ze spółdzielnią? o ile % wzrosła ostateczna cena? czy oddali budynek w terminie? Będę wdzięczna za informacje na gg: 1907589. Za wszystkie odpowiedzi baaaaaaaaaaaaardzo dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.11.06, 14:25 Poki co cena wzrosla o ok. 15 % - pisze poki co, bo inwestycja nie jest jeszcze zakonczona. Klucze mamy, sporo osob juz mieszka, ale budynek nie ma jeszcze pozwolenia na uzytkowanie. Jak juz bedize pozwolenie, beda umowy i ostateczne rozliczenie (jesli bedzie taka koniecznosc - poki co ponoc "sa w planie) - wiec jesli nie bedzie dodatkowych nieprzewidzianych sytuacji - to ostatecznie koszty nie powinny wzrosnac. Budynek nie byl oddany w terminie - opoznienie do momentu oddania kluczy wynosilo 4-6 miesiecy. Oczywiscie wez poprawke ze licze to do momentu odebrania kluczy. Wspolpraca ze spoldzielania - zalezy od osoby, podejscia, dnia - czyli jak wszedzie. Jak zaczniesz zalatwiac "na morde" to nie gwarantuje sukcesu. Grunt to znalezc sposob na kazdego :) Natomiast jak to w spoldzielni - zarzad i prezes - nie dadza sobie krzywdy zrobic. Ogolnie polecam przejrzec ten watek oraz watki poboczne o innej inwestycji SAM'a . Na podsumowanie moge powiedziec, iz po odebraniu kluczy uwazam ze mieszkania sa wykonane bardzo solidnie jak na dzisiejsze standardy developerskie. Dodatkowo z ludzmi z budowy mozna sie szybko i dosc sprawnie dogadac we wszelakich sprawach wykonczeniowo-zmianowych-pomocniczych. Ale decyzje musisz podjac sama. Mozesz podjechac na budowe, wejsc do nowo oddanych budynkow i porozmawiac z lokatorami na zywo. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.11.06, 14:47 Dzwoniłam przed chwilą do SAMa i aby mieć podłączenie prądu w mieszkaniu należy zgłosić się na budowę i tam podłączają-muszą jednak wejść do mieszkania. Tel do elektryka aby się umówić: Stanisław Wronka tel: 606 8852 78 8)) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.11.06, 15:30 A1 dopiero w przyszlym tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.pg.com 29.11.06, 21:34 A mi prad podlaczyli dzis rano. Dwoch Panoe przyszlo o 7 rano, wlaczyli bezpieczniki w skrzynce na kladce i czary mary prad jest. I nie przewracam sie juz o przedlurzacze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 83.136.224.* 30.11.06, 07:52 Tzn. czy już podłączają prąd po liczniki, czy jest to na razie prąd budowlany? Odpowiedz Link Zgłoś
diodone pstryczek elektryczek :)) 30.11.06, 09:34 O właśnie-czy to jest nadal prąd budowlany czy < z elektrowni> ? :)) A gdzie Nadpliszkowniku coś tam Twoja małżonka podpisywała,w elektrowni,w spółdzielni czy tym panom montujacym liczniki-w bloku? Nadal tego nie wychwyciłam. A pytam, bo nie chce mi się nigdzie jeździc za tą sprawą... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: pstryczek elektryczek :)) 30.11.06, 09:42 Jeszcze coś: zapewne jakikolwiek prąd idący przez liczniki spowoduje ich kręcenie i zużycie-jak Panowie myślicie? Czy po południu nikt nie pozwala wjeżdżać na plac aby zostawić auto? Przecież wówczas nie pracują maszyny i dźwig,więc z auta nie zostanie placek. (Na forum Marek są skargi na nasze bloki i może zaczną się wkrótce liściki za wycieraczką od policji...) Wniskuję o taką prośbę do SAMa- kto za tym ?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: pstryczek elektryczek :)) 30.11.06, 10:53 Witam Oczywiscie ze jak zaqloza liczniki to bedziemy placic za prad. Z tego co wiem to jest on budowlany i nigdzie nie trzeba isc tylko podpisac podczas montowania. Podaj link do tego watku w ktorym sie na nas skarza bo jakos nie moge znalezc-wogole taka prosba zeby kopiowac linki jesli informacje sa na innych forach-wystarczy wtedy kliknac i po sprawie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone pytanie za 100 pln , :)) 30.11.06, 11:15 To chyba o nas :( forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=52847535 Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: pstryczek elektryczek :)) 05.12.06, 12:56 W A1 juz mozna dzwonic po przelaczenie pradu na "licznikowo-domowy" - czyli bez przedluzaczy z korytarza. Jednoczesnie jest informacja iż w dniu 7 lub 8 grudnia zostana zlikwidowane gniazdka na korytarzach. Takze Ci co jeszcze nie mieszkaja a tylko remontuja i "bywaja" na budowie - radze skontaktowac sie z elektrykami i umowic sie na przepiecie napiecia. PS. Nie wiem jak z windami, ale w poniedzialek mial byc (nie wiem czy byl) odbior techniczny wind :) wiec nic nie stoi na przeszkodzie zeby je uruchomic. Tylko ze spoldzielnia raczej niechetnie je uruchomi "od siebie". Zapewne zeby windy byly juz dostepne to my jako lokatorzy powinnismy zlozyc pismo (dokladnie to nasz przedstawiciel - pozdro Marcinie:) w ktorym wyrazamy chec uzytkowania windy. Wtedy musza nam wlaczyc. Nie wiem jak reszta lokatorow, ale ja jestem ZA. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: pstryczek elektryczek :)) 05.12.06, 13:16 W A2 wyłączenie i demontaż gniazdek na klatkach schodowych miał nastąpić 4 grudnia. Czy nastąpił nie wiem, ale także sugerowałbym kontakt w celu podłączenia prądu w lokalch Odpowiedz Link Zgłoś
martas78 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.11.06, 21:51 Dziękuję bardzo za informację, niepokoi mnie tylko ten brak pozwolenia na użytkowanie...no i oczywiście o ile wzrośnie cena końcowa Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 05.12.06, 17:24 to jeszcze ma wzrosnać? W A1 i A2 ceny były podane z 15% podwyżką i nie rozumiem dlaczego miałyby byC większe. Lepiej spółdzielnia zajęłaby się tym jak od tyłu budowy" dobro wspólne spółdzielców jest wynoszone. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmm Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 17:48 Wywożone w bagażnkach główną bramą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Za to dopłacicie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 18:40 A paczki styropianu- na tylnych siedzeniach Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: Za to dopłacicie 05.12.06, 19:07 jestem zmeczony dyskusjami na temat czy doplata bedzie czy nie nie sledzilem dluzszy czas tego co sie dzieje na forum, poniewaz ostatnio nawet prad mialem tylko z przedluzacza. prosze, jesli ktos ma cos do powiedzenia na temat doplat niech pisze czy a1 i a2 czy inne budynki. a styropian kupilem w markecie. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Winda 06.12.06, 08:01 Wczoraj miałam przyjemność jechać na 7 pieterko windą!! Panowie co ją montowali wczoraj polerowali szmatką panel z przyciskami. :) Stwierdzili że jeszcze 2 tygodnie i powinna być uruchomiona. Gniazdka na klatkach zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Winda 06.12.06, 13:41 Dosiu, dobrze że napisałas o zniknięciu gniazdek,byłby problem z montażem czegokolwiek. Muszę jakoś podłączyć prąd. Wygląda na to,że pozwolenia na użytkowanie już w tym roku nie otrzymamy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Winda 06.12.06, 15:50 Musisz się umówić z elektrykami. Pracują w godzinach 7-14. Na drzwiach bloku jest wywieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.06, 08:19 mam prośbę, zerknijcie na budowę nastepnych budynków czy tam ktoś pracuje, czy tylko duchy snują sie po stropach. Na jakim są etapie,czy są szanse według was na skończenie stanu surowego w B2 przed nadejściem zimy. z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Kwitnace Osiedle-ogolnie 07.12.06, 09:50 Witam Prace caly czas trwaja,wczoraj panowie przygotowywali rusztowanie do wylewania kolejnego stropu w B-2. W B-1 ocieplaja budynek. Co do szans zrobienia czegos przed zima to wszystko zalezy kiedy ta zima bedzie.Nie sadze natomiast zeby do konca grudnia zrobili wszystkie kondygnacje bo np w budynkach A-1 i A-2 na kazda potrzebowali okolo 3tygodni a tu zostaly im co najmniej 2 kondygnacje.Wiec jesli zima nie przyjdzie w lutym to raczej nie zdaza. W budynku C zaczeli zasypywac lawy (chyba tak sie to nazywa) w czesci sasiadujacej z A-1 ziemia z wykopywanej pozostalej czesci C. W A-2 sciany na klatce schodowej sa przygotowywane do ponownego malowania. W A-1 maja dzis demontowac tymczasowa instalacje elektryczna wiec pewnie za dzien lub dwa beda rowniez przygotowywac klatki do ponownego malowania. Wczoraj w Spoldzielni zlozylem podanie z pytaniami o winde,miejsca postojowe i komorki lokatorskie a takze o termin pozwolenia na zamieszkanie. Zostalem takze zapewniony ze tym razem dostane odpowiedz na ww. pismo. Co do wind to powinny zostac uruchomione lada dzien-zostala tylko kwestia umowy serwisowej (rola Zarzadu) bo nadzor ogladal windy podobno we wtorek. Moze byc problem z garazami bo budowa jest kiepsko rozplanowana i nie ma jak do nich dojechac. Moim zdaniem mozna to rozwiazac ale ja sie nie znam. To by bylo na tyle. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: Kwitnace Osiedle-ogolnie 07.12.06, 11:47 Jest nowa oferta C i nowy opis osiedla na Małachowskiego www.sam-81.pl/page/index.php?id=cennik Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Kwitnace Osiedle-ogolnie 07.12.06, 12:06 Ponad 4kPLN, no, no. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: Kwitnace Osiedle-ogolnie 07.12.06, 12:08 Jak ja rozmawiałem swego czasu o dojeździe do budowy, to jeden z Panów budowlańców mówił że są dogadani o dojeździe od strony firmy, która zajmuje się betonami, cementami etc., czyli od tyłu za komandorem i TNT, ale na razie efektów jakoś nie widać :( Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 07.12.06, 16:28 A teraz cos z zupelnie innej beczki. Ktos orientowal sie jak wyglada sprawa zakladania telefonow, internetu, kablowki? Czy to ze budynek wciaz nie ma pozwolenia na uzytkowanie wplywa na niemoznosc zakladania wyzej wymienionych? Ktos sie orientowal i probowal zalozyc? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: samochody pod blokiem 08.12.06, 15:24 czesc sluchajcie, chyba komus sie nie podoba ze parkujemy pod blokiem (naszym zreszta). wczoraj zauwazylam ryse na lakierze - swieza sprawa bo dzien wczesniej mylam brudasa i nie bylo tego. rysa jest zrobiona raczej nie przypadkowo. uwazajcie prosze na swoje autka i jakbyscie cos zauwazyli to dajcie znac. w sumie placilam za garaz... mogliby juz je oddac... pozdrawiam i zycze milego weekendu Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur Re: samochody pod blokiem 08.12.06, 15:25 o jednak przyszlo 2 razy :D no nic - komputer nie nadaza ponownie milego weekendu pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur ostrzezenie 08.12.06, 15:19 czesc. mam nadzieje ze szybko dostaniemy garaze bo chyba komus sie nie podoba ze autka stoja pod blokkiem. wczoraj zauwazylam, ze mamy przerysowany lakier. sprawa swieza i jestesmy pewni ze stalo sie to u nas. wiec uwazajcie prosze na swoje autka i miejcie oczy szeroko otwarte. moze jestem przewrazliwiona ale... pozdrawiamy i zyczymy milego weekendu :D Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 08.12.06, 16:37 Najczęściej jest tak, przynajmniej moja firma tak robi, że nikt z nikim nie podpisze umowy dopóki nie wskaże prawa do lokalu. Stosuje się to po to, żeby uniknąć sytuacji, że ktoś wynajmujący mieszkanie lub robotnik podpisze za kogoś umowę i naciągnie właściciela na koszty. Z drugiej strony ulotki TP wiszą na klatkach więc może oni maja jakieś inne zasady i nie zwracają na to uwagi. Pytanie też czy są ze swoją instalacją w bloku, czy też muszą się dopiero do niego dostać, ale to też pytanie do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 09.12.06, 14:09 Poczytalem Kilka umow i faktycznie firmy wymagaja zameldowania ale jako informacje o osobie z ktora podpisuja umowe.Wymagaja takze tytulu prawnego do lokalu ale tu wystarczy nawet "zaswiadczenie ze spoldzielni". Pozdwolilem sobie rozeslac zapytania do kilku firm dzialajacych na terenie Marek i w poblizu. Czekam teraz na odpowiedzi-zobaczymy co z tego wyniknie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 08.12.06, 22:34 a moze uruchomimy jakas siec na szybkiego? jak w akademiku? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 09.12.06, 07:32 Pomysl dobry ale kto w nas ma kwalifikacje/checi zeby sie tym zajac? Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 09.12.06, 17:54 najlepiej bezprzewodowo. trzeba sprawdzic jak bedzie przez sciany dzialac. u siebie na pewno bede łaczyl dwa komputerki. dla wiekszej liczby kart potrzebne jest dodatkowe urzadzenie. tak czy inaczej trzeba sprawdzic jak nasze sciany tlumia sygnal. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 07:56 Witam Dostalem juz odpowiedzi od kilku firm mogacych podlaczyc nam internet. Niektore z nich oferuja takze telewizje kablowa i telefon. Prosze wiec Was drodzy sasiedzi o informacje kto bylby zainteresowany i jakimi uslugami. Piszcie na moj adres gazeta.pl lub na zapasowe@tlen.pl. W liscie podawajcie nr mieszkania i blok. W najblizszych dniach bede chcial zaprosic przedstawicieli tych firm do Marek zeby pokazac jaka infrastruktura dysponuja nasze bloki. Dobrze by bylo powiedziec takze ile osob mogliby podlaczyc i kiedy. Myslalem takze o zorganizowaniu spotkania w ktoras sobote albo niedziele (najlepiej ta najblizsza) w celu omowienia tej i innych spraw. Pozdrawiam Marcin Dabrowski Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 09:44 Witam. Majac bogate doswiadczenie z roznorakimi kablowkami/providerami internetowymi osiedlowymi - 8 przypadkow na 10 okazuje sie totalna amatorszczyzna i beznadzieja :/ dlatego ja optuje za jakas konkretna profesjonalna siecia kablowa typu aster badz upc. Zwlaszcza, ze mozna u nich zamowic pakiety laczone co obniza znacznie koszty. Oczywiscie zdaje sobie sprawe iz istnieje niewielka szansa na sprowadzenie do nas Astera badz Upc... a szkoda... Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 10:21 Witam Nie zgodze sie z Toba co do sieci amatorskich.Sam na Goclawiu mialem internet w ten sposob przez chyba 4 lata i jestem/bylem bardzo zadowolony.Kolega z Rembertowa nalezal do innej sieci nawet dluzej i tez bylo oki.Generalnie te firmy ktore zapytalem o oferte maja juz sporo doswiadczenie w tej kwestii bo np prowadza internet dla jakiejs spoldzielni, albo w bloku JW (tych kolo nas),i tych mniejszych w naszym sasiedztwie.Na potentatow pokroju aster i UPC to raczej sie nie doczekamy.Na Goclawiu bylo podobnie-zanim do nas dotarli z oferta to przez pare lat (chyba ze 2) wydzwanialem do nich z pytaniem kiedy racza "okablowac" budynek.Jak wreszcie okablowali i przyszli z oferta to okazalo sie ze mam juz siec osiedlowa 2 razy szybsza i ze 2 razy tansza. Pamietajmy tez o jednym.Bez zadnego kombinowania w kazdej chwili mozna skorzystac z uslugi dowolnego operatora telefonii komorkowej i miec internet za 60zl/miesiac. Wydaje mi sie ze jestesmy w dobrej sytuacji bo podlaczenie bloku jest oplacalne i powinno byc sporo firm zainteresowanych tego typu uslugami a konkurencja sprzyja klientowi. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 12:04 Oczywiscie ze konkurencja sprzyja :) takze gromadz oferty i spraszaj oferentow :) A co do "jakosci" sieci lokalnych/osiedlowych to temat na dluuuuuuga dyskusje... Pewnie ze mozna miec przez UMTS juz za 60 pln/miech, ale co to za internet... Kazdy uzytkuje internet na swoj swoj sposob. Jednemu starczy www i poczta, inny potrzebuje do czegos wazniejszego. Ja osobiscie jestem b. wymagajacy w tej kwestii :) Potrzebuje nie tylko duzej przepustowosci, ale takze "szybkiego" lacza - z niskimi pingami, zew. ip etc etc... Ale tak jak mowie. Bedzie wiecej providerow, to kazdy wybierze to co go interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 12:07 cześć a ja nie o internecie, tylko ponownie o miejscach parkingowych. Czy ktoś się orientuje kiedy SAM zamierza nas wpuścić na miejsca postojowe pod blokiem, a raczej kiedy zamierzają je stworzyć. Mojemu facetowi też już samochód porysowali, ja miałam wywalone lusterko. I szczerze powiem, przestaje mnie to bawić. Pzdr Ola Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 12:49 W zeszlym tygodniu zlozylem podanie do spoldzielni m.in z pytaniem o miejsca postojowe.Czekam na odpowiedz. Nikt nigdy nie mowil ze rysowanie samochodow jest smieszne.U nas tez ktos gwozdziem sie bawil :-( Niestety tam gdzie sa wytyczone w planach miejsca postojowe jest wiazd na budowe. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 13:00 Niestety moim zdaniem problem jest bardziej złożony. Jeśli za udostępnienim miejsc nie pójdzie ogrodzenie, to myślę że tych,którzy chcą coś zdewastować nie zniechęci przestawienie samochodu o 100m. Ogrodzenie to oczywiście także żadna przeszkoda, ale jakieś utrudnienie bądź co bądź. A w temacie bezpieczeństwa SAM oczywiście milczy. Do pisma, które m.in w tej sprawie zlożyliśmy wcale się nie odnieśli a z informacji od nich jakie dostaliśmy wynikało, że będzie oczywiście w tej sprawie zorganizowane zebranie i zaprezentowane będą różne warianty. Cały czas argumentem , żeby się nie spieszyć jest to, że to nadal nie jest zakończona inwestycja więc wszyscy tam przebywają "w celach adaptacyjnych". Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 13:22 Mimo wszystko uważam, że nawet jesli nie będzie ogrodzenia, a samochody będą stały na terenie naszego osiedla, to i tak już jest lepiej. JW ścierpieć nie może, że stoimy na ulicy, przeszkadza im jak to sami określają, że mieści się tylko jeden samochód, i trzeba czekać, aż drugi się wycofa. Dla mnie jest to obłęd, nie mniej oni generalnie są anty. Myślę, że jakby im te auta troche z oczu znikły, byłoby lżej. Osobiście jakbym złapała to łapy połamała, ale nie jestem w stanie, bo nie zamierzam siedzieć i pilnować samochodu. Wiem, że pytaliście, ale proszę może spróbujcie ich w tej kwestii przycisnąć. Odbiory miały być już w maju zgodnie z umowami. Tłumaczenie że blok jest jedynie do adaptacji pojawia się ciągle, bo jest wygodne. Ciekawa jestem, czy gdyby tam mieszkali ci co tak gadają, to też by dalej byli tacy mądrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 14:21 Generalnie kilka samochodów na ulicy to nic strasznego. Ale z 2 strony nie ma się co dziwić, wiadomo kto mieszka w TBSach (JW). Sami anty :-) Jak ktoś kupuje mieszkanie w TBSie a jezdzi nowym BMW to różnych rzeczy można się po nim spodziewać. Pzdr Filip A1 Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81)- Internet 11.12.06, 14:17 Mialam juz neostrade, aster a obecnie siec amatorska. Aster nie polecam polaczenie wolnie i kiepski BOK. Nie liczylabym rowniez na to ze szybko dotra na nasze osiedle. Neostrada tez byla w porzadku - tylko po co placic za net i abonament za telefon z ktorego sie nie korzysta. W ostatecznym rozrachunku najlepsza okazala sie siec amatorska z ktorej obecnie korzystam. Niewiele kosztuje i chodzi jak burza. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIESZKANIEC A2 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 64.236.188.* 11.12.06, 15:01 WITAM TROSZECZKE PRZESADZIŁES Z TYM TBS-EM, BO NIE MIESZKAJA TAM SAMI GANGSTERZY TYLKO MIESZKAJA PORZADNI LUDZIE WIELU Z NICH MIESZKA W TYCH BLOKACH I BĘDĄ TERAZ TWOIMI SASIADAMI TAK WIEC NIE PISZ O KIMS, KOGO NIE ZNASZ POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 15:45 Miałem na mysli tych, którym tak bardzo przeszkadzają samochody "sąsiadów" o których mówisz, a którzy nie mają się chwilowo za bardzo z nimi gdzie podziać nie ze swojej winy zresztą. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Windy 11.12.06, 15:54 ... no a kiedy windy rusza? Popedzajcie ich no tam na Orlej :) Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Windy i inne 12.12.06, 07:57 Witam W spoldzielni uzyskalem odpowiedz ze windy beda "na dniach".Nadzor dopuscil windy do uzytku,jedyne co trzeba zrobic to podpisac umowe serwisowa (rola Zarzadu).Dzis jest zebranie zarzadu wiec moze jutro wlacza windy (to moj domysl) Pozdrawiam Marcin ps1.Jesli bedziecie cos przewozic to zaslaniajcie fotokomorke.W zadnym wypadku nie silujcie sie z drzwiami bo serwis nas pusci z torbami. ps2.Czy ktos z was jest architektem, albo zna sie na rysunku na tyle zeby wyznaczyc linie ogrodzenia?Jesli nie to wymyslimy cos z Rafalem a jesli nie damy rady to zrobi to architekt ze spoldzielni ale wtedy koszt projektu (okolo 1tys) rozdziela na mieszkancow ps3.Nadal czekam na zgloszenia chetnych na internet i/lub telefon i/lub kablowke.Zeby ruszyc cos w danym bloku musi byc minimum 5 osob chetnych Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur glazurnik potrzebny od zaraz!!! 13.12.06, 08:44 a ja tak z inne beczki. na piatek potrzebuje pilnie glazurnika do ulozenia 1m2 plytki. czy ma ktos moze jeszcze "majstra na stanie" i na miejscu? prosze... odpowiedzcie z miare szybko pozdrawiam ps.1 w sprawie garazy rozmawialam z samym prezesem. wniosek jest prosty: PREZES NIC NIE WIE... po co taki prezes??? Odpowiedz Link Zgłoś
ola790 Re: teren wkoło 13.12.06, 10:38 nie wierze własnym oczom, wygląda na to, że zabrali się za zagospodarowanie terenu od strony Lisiego Jaru. Aż boję się myśleć, czy oznacza to szanse na miejsca parkingowe... :) Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: teren wkoło 13.12.06, 16:49 Jak znajdę mandat,to chyba wiecie komu go przekażę ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MARCIN Re: teren wkoło IP: *.chello.pl 17.12.06, 18:04 MAM prosbę czy mógłby mi ktoś podać jaka jest wysokość czynszu w przeliczeniu na m2, ja mam 55,22m i zastana wiam się jaki będzie czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone czynsze? 17.12.06, 18:28 Otrzymaliście czynsze?Nic jeszcze nie wiem... Miały być po przekazaniu bloków do użytkowania,czy coś się zmienilo?? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: czynsze? 17.12.06, 21:52 Grazka nie ma czynszow jeszcze po prostu padlo pytanie o czynsz. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_i_artur windy 20.12.06, 08:25 czesc :D wlasnie sie dowiedzielismy od naszego SAMu ze dostaniemy prezent na gwiazdke - dzis beda uruchomione windy. pozdrawiamy i zyczymy wesolych, spokojnych i rodzinnych Swiat Bozego Narodzenia Kasia&Artur Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: windy 20.12.06, 10:06 Witam Zobacze to sie uciesze.Wczoraj rozmawialem w tej sprawie z p.Kularem i powiedzial ze wlacza.Poprzednio w sprawie cieplej wody dotrzymal slowa wiec teraz tez nie mam powodu by nie wierzyc. Pozdrawiam i rowniez zycze wszystkim Wesolych swiat. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Zebranie 20.12.06, 10:07 Drodzy Sąsiedzi! Zapraszamy Was na spotkanie, które odbędzie się 6 stycznia 2007 roku (sobota) o godzinie 13:00 pomiędzy blokami Małachowskiego 4 i 12. Na spotkaniu zamierzamy poruszyć następujące sprawy: -bezpieczeństwo na Naszym osiedlu (ogrodzenie, ochrona, itp.), -media (telefon, internet, telewizja kablowa- istnieje możliwość skorzystania z nich na korzystniejszych warunkach niż oferowane przez TP i TELNAP), -inne zgłoszone sprawy przez Mieszkańców Przedstawiciele: Marcin Dąbrowski Rafał Wasilewski Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: windy 20.12.06, 14:08 Czy ktos moze korzystal juz z naszych wind - A1,A2 - i moze potwierdzic ze sa wlaczone ? BTW: Jak juz faktycznie beda dzialac - pamietajcie o umiejetnym korzystaniu z wind podczas wozenia towarow - zaslaniajcie fotokomorke, zeby drzwi sie samoczynnie nie probowaly kilkukrotnie zamykac - ponoc po kilku takich probach winda sie blokuje i trzeba serwis wzywac, a to kosztuje... i mozecie zgadywac kto za to bedzie placil... Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Garaże 20.12.06, 15:12 Czy wiecie coś o terminie oddania garaży?? Jeśli je oddadzą,to może inni będą mieli szansę podjechać z meblami :( Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: windy 20.12.06, 19:06 Potwierdzam.Windy dzialaja. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: Windy i inne 13.12.06, 12:47 O jakich liniach ogrodzenia piszesz............... ????? nie wiem o co chodzi a jezeli chodzi o czytanie rysunku technicznego to sluze pomocą w AutoCad tez moge narysować jak trzeba pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kabacki Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.12.06, 19:03 foto.onet.pl/2ehz6,zsz80wyzvwpv,u.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 21.12.06, 11:14 Rada Osiedla Kabacki Dukt 4 (Rada Osiedla Marki Kwitnące Osiedle ), też może podejmować uchwały. Zebranie Rady Osiedla na podstawie obowiązującego regulaminu Rady Osiedla zwołuje przewodniczacy tejże Rady 4 razy w roku, raz na kwartał. To jest wymóg regulaminowy, z posiedzenia RO sporzadza się protokół. Jeżeli przewodniczacy RO nie zwołuje posiedzenia RO, to w jego zastępstwie zwołuje posiedzenie RO zastępca przewodniczącego. Uchwałę RO może uchylić Rada Nadzorcza, ale tylko w szczególnych przypadkach. Szczegółowe postępowanie reguluje regulamin Rady Osiedla, który jest obowiązujący dla wszystkich osiedli w spóldzielni SAM-81. Proszę nie mylić Rady Osiedla i uchwał tego gremium z Zebraniem Grupy Członkowskiej, które zbiera sie raz do roku i jest zwoływane przez zarząd -podejmuje uchwały. Zupełnie innym gremium jest Zebranie Przedstawicieli, których wybieramy na Zebraniu Grupy Członkowskiej. Szczegóły w statucie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.fastres.net 25.12.06, 09:11 Zdrowych iWesolych Swiat Bozego Narodzenia Oraz Szczesliwego nowego Roku dla wszystkich Mieszkancow Kwitnacego Osiedla w Markach zyczy lunaty0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 27.12.06, 13:19 Do kabackiego, czy mógłbyś zeskanować regulamin działania rady osiedla, statut SAM-81, regulamin korzystania z funduszu remontowego i wprowadzić to do internetu, a moze ktoś już to zrobił lub wie na jakiej stronie to mółbym znależć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.06, 11:12 Hej ludzie z b1, czy dostaliście prezent od spółdzielni na Nowy rok , my dostalismy z żoną 27% dopłaty do metra , i pismo że oddanie będzie w maju 2007,tak więc radzę sprawdzić skrzynki pocztowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.fastres.net 28.12.06, 11:41 Tak ,my też dostaliśmy ten super prezent podzielony na trzy raty do 31 marca. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 28.12.06, 14:18 Zalamaliscie mnie. Skad ja wezme 61000 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.izz.waw.pl 28.12.06, 14:19 Niestety my też to dostaliśmy. Nie sądziłam, że dopłata będzie aż tak wysoka. Liczyliśmy góra na 10-15% ale nie prawie 30%. A termin oddania został określony dość dwuznacznie: nie w maju tylko od maja 2007. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 28.12.06, 15:03 lepiej głupio milczeć, niż mądrze gadać, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spóldzielca Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.unused.derbynet.waw.pl 28.12.06, 21:33 i to nie jest koszt ostateczny 1m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.fastres.net 28.12.06, 22:19 Dlaczego nie, co jeszcze mogą dodać do już i tak sztucznie napompowanej ceny metra kwadratowego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krowa osiedlowa Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.elsnerow.waw.pl 28.12.06, 22:25 Nigdy nie chwal dnia przed zachodem słońca A spółdzielni przed notarialnym aktem odrębnej własności video.google.pl/videoplay?docid=4634891965425474698&q=I%5C+like+to+move+it Odpowiedz Link Zgłoś
afper Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.12.06, 09:12 Proszę bardzo, a jak pisałem wcześniej żeby przygotowac się na ok 30% dopłaty bo w A1 i 2 było 15% to chcieliście niemalże "zlinczować" mój post. Z pustego w próżne się nie naleje a widać ile jeszcze do końca zostało. Pozdrawiam mieszkańców B1 i życzę szybkich i pomyślnych odbiorów oraz szampańskiej zabawy Sylwestrowej. Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 29.12.06, 09:34 a myslalem ze moje 21 tys to duzo! ale spoldzielnia sie roozwija tylko prezesowi gachowi ktos dokopac do d... powinien Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 29.12.06, 09:42 Czy to już ostateczne rozliczenie m2, czy nie? bo jak nie to..... apfer ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 83.238.0.* 03.01.07, 10:24 Witam wszystkich sąsiadów. Lokator z A1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:28 Ja rozmawiałem z prezesem i powiedział ze budują najtaniej na rynku, i w całej okolicy w Markach są najtańsi a jak mi nie pasuje to mogę zrezygnowac i kupić gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.01.07, 18:52 Czy wszyscy mają zamiar wpłacać kasę? Czy będą jakieś może zorganizowane akcje protestacyjne, ale patrząc na umowe to raczej nic sie nie wymyśli odnosnie zmiany cen towarów. Może tylko na przewlekłośc budowy ale też uważam że to słabe szanse :-( Odpowiedz Link Zgłoś
1234m10 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 03.01.07, 20:39 Proponuję żeby w sobotę o 13 osoby zainteresowane pojawiły się na spotkaniu pomiędzy blokami A1, A2 W Markach na spotkaniu mieszkańców w/w bloków i może porozmawiamy o problemach które nas dotknęły? Może w celu wyeliminowania osób postronnych-czytaj pracowników sam 81, wszyscy wzieli ze sobą pisma odnośnie dopłaty.Co wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 08:02 Witam Oczywiscie mieszkancy budynkow B sa rowniez mile widziani na sobotnim spotkaniu gdyz sporo spraw (np.internet,ochrona) rowniez Was bedzie dotyczyc. Co do eliminacji tzw osob postronnych to pragne przypomniec iz pracownicy spoldzielni rowniez sa naszymi sasiadami w budynkach A (w B pewnie tez). Pozdrawiam i do zobaczenia w sobote. Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 04.01.07, 08:59 Pracowników spółdzielni nie można przecież dyskryminować (prawa człowieka). Należy ich wybierać do Rad Osiedlowych i na Przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli (przecież to najlepsi specjaliści), tylko przedtem trzeba poznać ich nazwiska, aczywiście, żeby ich nie dyskryminować. A w budynku B najważniejsze problemy to internet i ochrona... tylko czego? lub kogo? Oczywiście wszyscy są mile widziani....bo sporo spraw również Was będzie dotyczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 09:53 Witaj. 1.Nie zrozumiales mnie-jak zamierzasz odroznic ludzi ze spoldzielni od tych spoza?po pismie o doplacie?przecierz tez takie dostali. 2.To ze ktos pracuje w spoldzielni nie oznacza automatycznie ze jest z gruntu zly i bedzie sie smazyl w piekle.Nie oznacza takze ze jest niekompetentny. 3.Co do ochrony i internetu to powiem tak-jestes krotkowzroczny drogi Anonimie-ochrona zamierzasz sie zainteresowac jak bedziesz wykanczal mieszkanie i ktos np porysuje samochod Tobie albo twoim gosciom, albo bedzie butem uruchamial winde za ktora zaplacilismy 40tys euro.Skoro uwazasz ze to dla Ciebie zbyt odlegla przyszlosc (podobno w maju skoncza B-1 co wydaje sie bardzo realnym terminem) to przecierz nikt nikogo nie bedzie do niczego zmuszal-do internetu i telefonu innego niz z milosciwie panujacej TPSA tez nie. 4.Inne sprawy to te z ktorymi przyjda mieszkancy-od czasu powieszenia informacji o spotkaniu wyszla na swiatlo dzienne np sprawa bzdurnie zrobionych okien w A-1 od strony A-2-zainteresowani wiedza o co chodzi.Nie potrafie przewidziec jakie inne sprawy zostana poruszone na tym spotkaniu 5.Ponownie bardzo prosze o podpisywanie sie pod swoimi wypowiedziami. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssssssssssss Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 10:49 Nie zapominajcie,ze prawo spółdzielcze dopuszcza uzyskanie spółdzielczego prawa do lokalu nie tylko poprzez jego zakup. Mieszkanie spółdzielcze mozna dostać... I takich mieszkańców mozecie się spodziewać i nie okażą nigdy żadnego pisma o dopłatach ani o wpłatach... Odpowiedz Link Zgłoś
lucas79 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 11:29 Czy na spotkaniu padną konkretne propozycje dotyczące dostawcy sieci kablowej (tv), internetu i telefonu? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 11:41 Telefon-tak Internet-tak TV-tak > lucas79 napisał: > Czy na spotkaniu padną konkretne propozycje dotyczące dostawcy sieci kablowej > (tv), internetu i telefonu? Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 04.01.07, 13:02 Ad. pkt. 2, Nie oznacza też, że jako pracownicy spółdzielni, członkowie Rad Osiedlowych lub Przedstawiciele na Zebranie Przedstawicieli, bedą podejmować decyzje zgodnie ze swoją wolą i wiedzą, czy też wolą Zebrania Grup Członkowskich. Nie zrozumiałeś mnie. Poprostu uważam, że wybierając tych ludzi stawia się ich w niekonfortowej sytuacji (konflikt interesów). Pozostałe jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
kolejne_konto Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 13:45 ad. pkt 2. Dlatego tez na naszych przedstawicieli wybralismy "naszych" ludzi, a nie pracownikow spoldzielni. Na rade osiedli tez mam nadzieje iz wybierzemy "naszych" ludzi. Mamy nadzieje ze szanowni sasiedzi z budynku B tez wpadna na taki sam pomysl jak my, zorganizuja sie wczesniej i wybiora "swoich" ludzi. Czego i sobie i wam zycze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 04.01.07, 14:15 To jakim cudem na liście Przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli znajduje się tyle znajomych nazwisk? Czy w takim razie pracownicy spółdzielni i jednocześnie przedstawiciele podejmują decyzje samodzielnie? Mam nadzieję, że wśród tych swoich nie znajdą się ci bardziej swoi. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 14:42 > To jakim cudem na liście Przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli znajduje > się tyle znajomych nazwisk? Nie wiem ale 1 przedstawiciel przypada na trzydziescikilka mieszkan.W spoldzielni jest ponad 3tys czlonkow i generalnie wszystko jest tak wyliczane ze przedstawicieli jest max 100. Nie wiem jak byli wybierani przedstawiciele w innych inwestycjach spoldzielni-nam udalo sie zorganizowac. Zgadzam sie z faktem ze osoby pracujace w spoldzielni bylyby postawione w niekomfortowej sytuacji gdyby reprezentowaly mieszkancow.Na naszym zebraniu grupy czlonkowskiej zorganizowanej przez spoldzielnie zanim wybralismy kogokolwiek to kandydaci mowili pare slow o sobie-bylo takze pytanie o to czy pracuja w spoldzielni czy nie. Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 05.01.07, 09:04 Myślę,że Przedstawiciele, będący równocześnie etatowymi pracownikami spółdzielni wcale się tym dyskomfortem nie przejęli i gremialnie przybyli na Zebranie Przedstawicieli. Polecam do analizy listę obecnych na Zebraniu Przedstawicieli. Z protokołu Zebrania Przedstawicieli wynika,że głosowali bardzo zgodnie i bardzo sprawnie Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 14:43 No właśnie mój drogi dlatego mam nadzieję że wśród swoich na naszym osiedlu Ty nie jesteś tym bardziej swoim...... Umówcie sie kogo wybieracie i już, tak bedzie najlepiej. P.S. To lista przedstawicieli jest ogolnie odostepna lista???? Gość portalu: a napisał(a): > To jakim cudem na liście Przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli znajduje > się tyle znajomych nazwisk? Czy w takim razie pracownicy spółdzielni i > jednocześnie przedstawiciele podejmują decyzje samodzielnie? Mam nadzieję, że > wśród tych swoich nie znajdą się ci bardziej swoi. Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 14:50 Wlasnie pierwsze ptanie jakie padalo to czy ktos jest ze spoldzielni bo nie mozemy ukryc faktu ze rzeczywiscie na poczatku chcieli podstwic pracownikow spoldzielni. Powiem jeszcze jedno: teraz jak juz mieszkamy w A1 i A2 to musze przyznać ze to ze w blokach sa pracownicy spoldzieni czasami nam pomaga....... powaznie. I dodam jeszcze jezeli ktos chcialby zadać mi pytanko: NIE, NIE JESTEM PRACOWNIKIEM SPOLDZIELNI SAM-81 Pozdrawiam, Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 04.01.07, 14:56 Nie rozumiem, co z tą listą? Jest przecież ogólnie dostępna, Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 04.01.07, 14:57 ja jako swój, a może bardzej swój? przedstawiciel już się pogubiłem o co chodzi w tej dyskusji P.S. Mam pytanie, czy ktoś z Państwa był na takim zebraniu w SAM, widział jak wyglądają wybory, ustosunkowywanie się do niektórych spraw, jak podzieleni są przedstawiciele na zebraniu przedtawicieli, kto jest za, kto przeciw etc, jak wygląda dyskusja? Jeśli tak to nie powinien się aż tak bardzo dziwić, jeśli nie to myślę, że będzie to fajne doświadczenie. Pozdrawiam, Rafał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 04.01.07, 15:03 Swoją drogą, dzięki za sprawozdanie z poprzedniego Zebrania Przedstawicieli. Pozdrawiam. Jest Pan tylko swój :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Sprzedam IP: 62.111.218.* 29.12.06, 10:49 71m w B1 + garaż i pom gospod. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t. B-1 IP: 62.111.218.* 02.01.07, 10:48 czy ktoś z Panstwa był w spóldzielni w sprawie podwyższenia kosztów w B1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: my pismo od SAM IP: 62.111.218.* 02.01.07, 14:35 takim pismem to mogą sobie coś poderzeć. Puki co obowiązuje umowa i aneksy, a nie jakies pisemka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko_muzykant dopłata IP: *.eranet.pl 02.01.07, 16:21 Takie już zbójeckie prawo spółdzielcze. Pozostaje wybór zabrać pieniądze i szukać gdzie indziej lub zapłacić. Niestety w Markach cena za metr poniżej 4000 to już chyba historia Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Re: dopłata 02.01.07, 17:48 Ile można gderać, ile mozna pisać-to już klawiatury szkoda Wystarczyło TYLKO TEN wątek czytać aby wiedzieć,że my jako pierwsi poszliśmy jak barany na rzeź. Wystarczyło odrobinę refleksji, przejrzenie zamieszczonych linków, spojrzenie na naszą przygodę... Ale polska natura to uczyć się tylko na OSOBISTYCH błędach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t. Re: dopłata IP: 62.111.218.* 03.01.07, 08:30 zanim zakończyła się wasza przygoda, to już trwała z B Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t. Re: dopłata IP: 62.111.218.* 03.01.07, 08:34 racja tylko, że w kwietniu 06 cena metra wynosiła 3050, a obecnie z tarasem lekko ponad 4000 - przykładowo za 3800 mieszkania sprzedawał Agroman Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: dopłata 03.01.07, 09:40 I tu masz racje, dokladnie w Agromanie w lutym byly ceny 3850zł/m2 do tego duze tarasy za darmo i niskie bloki. Pozdrawiam serdecznie P.S. Jezeli to poprawi komukolwiek nastroj to w B1 budują jak szaleni, robią non stop elewacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t. Re: dopłata IP: 62.111.218.* 03.01.07, 10:11 rozmawiałem z SAM-em - żenada - Wogóle mamy się cieszyć że i tak jest tanio. Na argumenty, że to oni zawalili terminy bo przez kilka m-cy robota szła jak krew z nosa, a wpłaty szły zgodnie z harmonogramem i mogli dokonac zakupów materiałów wcześniej -milczą. Tak naprawdę to wyrownujemy straty związane z Bluszczanską (konieczność odkupienia ziemi na drogę)- ale księgow jest ok. spróbujmy coś z tym zrobić, bo w maju dostaniemy po 4500 zam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: dopłata IP: 193.27.6.* 03.01.07, 11:15 >Tak naprawdę to wyrownujemy straty związane z > Bluszczanską (konieczność odkupienia ziemi na drogę)- ale księgow jest ok. Bardzo proszę o informację od kogo s.t. dostał takie wytłumaczenie?. To totalna bzdura. SAM nie dał grosza na wykup ziemi pod tą drogę. Cała kwotę zapłaciło Miasto. Proponuję się zorganizować jak to zrobiła Bluszczańska 2A po podwyższkach u nich o 25% i wystąpić do KRS-a o lustrację problemową tej konkretnej inwestycji. W przypadku Bl.2A wyszły niezłe przewałki. Do protokołu polustracyjnego z Bl.2A mają wgląd wszyscy spółdzielcy również z innych inwestycji SAM-a. Warto przejrzeć!. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: dopłata IP: 193.24.14.* 03.01.07, 11:34 do kolejne_konto: budują, że ho ho ..... i możecie zgadywać, kto będzie za to płacił? ..... trolle?...które...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n11 Re: dopłata IP: 62.111.218.* 03.01.07, 12:01 a i tak zapłacili tyle ich chciał SAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Imprezka Re: dopłata IP: 83.238.0.* 03.01.07, 12:09 Czy na Sobotnim spotkaniu obowiązują stroje wieczorowe, kto rozpala grilla i czy trzeba mieć własną wódke?? Odpowiedz Link Zgłoś
marcin-dabek Re: dopłata 04.01.07, 07:35 Witam Na sobotnim spotkaniu obowiazuja raczej stroje zimowe.Co do grilla itp atrakcji to nie byly przewidziane co nie oznacza ze sa wykluczone-w koncu trzeba sie jakos poznac i integrowac:-) Pozyjemy zobaczymy Pozdrawiam Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: dopłata IP: 193.27.6.* 03.01.07, 13:02 Tak, tylko jak teraz bez protestów dopłacimy te 30% to okaże się, że po rozliczeniu końcowym będziemy musieli jeszcze dopłacić 10%-20%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wziomal D o p ł a t a !!!!!!!! B1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:57 CZY WSZYSCY W BUDYNKACH A I A1 TEŻ DOKONYWALI DOPŁAT ? CZY KTOS SIĘ ORIĘTUJE CZY JEST JAKAS SZANSA NA ZMIEJSZENIE DOPŁATY? NP PODESŁANIE KONTROLI, SPRAWDZENIE ROZLICZENIA KOSZTÓW ITP CZY TO JEST REALNE CZY TRZEBA "PŁAKAC" I PŁACIĆ? POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Ziomal i inni nowi 04.01.07, 20:40 Drodzy nowi , przyszli lokatorzy. Proszę zwrócić się do naszego pracowitego kolegi,(email : kolejne_konto@gazeta.pl)który swymi umiejętnościami ułatwiał nam zycie aby Was wpisał na naszą listę dyskusyjną... A jak trwała nasza budowa, przy obopólnym oczekiwaniu na złoty deszcz- to popatrzcie: www.klasyfikator.toya.net.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: D o p ł a t a !!!!!!!! B1 04.01.07, 21:57 > CZY WSZYSCY W BUDYNKACH A I A1 TEŻ DOKONYWALI DOPŁAT ? Tak, z tego co mi wiadomo to wszyscy aczkolwiek reki nie dam sobie uciąć. CZY KTOS SIĘ ORIĘTUJE > CZY JEST JAKAS SZANSA NA ZMIEJSZENIE DOPŁATY? NP PODESŁANIE KONTROLI, > SPRAWDZENIE ROZLICZENIA KOSZTÓW ITP CZY TO JEST REALNE CZY TRZEBA "PŁAKAC" I > PŁACIĆ? Z tego co wiemy to na Bluszczanskiej dokonano auditu, robiła to osoba z zewnątrz (nie pracownik Sam-81). Wynajęli prawnika, założyli forum prywatne- ale nie wiem czy to u nich przyniosło jakies efekty. Mają też swoje forum gazety.pl zawsze tam można zerknąć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucas79 Re: D o p ł a t a !!!!!!!! B1 05.01.07, 10:21 Ja kupiłem mieszkanie w A1. Dopłacałem ponad 21 tysi Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssss Re: D o p ł a t a !!!!!!!! B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:43 Moze też założymy klub miłośników, jak z bluszczańskiej bluszczanska2a.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Zdjęcia B1? IP: *.fastres.net 05.01.07, 15:49 Dzień dobry. Bardzo proszę jeśli Państwo posiadają aktualne zdjęcia B1 o udostępnienie mi ich.Z góry dziękuję i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: D o p ł a t a !!!!!!!! B1 05.01.07, 19:17 Dzięki za odpowiedzi, których mi udzielono :-) pozdrowionka dla PRZYSZŁYCH SĄSIADÓW PS Czy na spotkaniu w sobotę będą też osoby z B1 . Proszę sie ujawnić czy ktoś dotrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s.t. Re: dopłata IP: 62.111.218.* 03.01.07, 10:16 jeszcze pod koniec IV były np. 97.7m + taras 81m + garaż za 388 tys ehhhhhhhhh Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Pozdrowienia IP: 83.238.0.* 03.01.07, 10:30 Pozdrawiam wszystkich sąsiadów z A1 i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: Sprzedam 09.02.07, 16:31 Czy mieszkanie jest jeszcze do sprzedania? Odpowiedz Link Zgłoś
agnus284 Re: Sprzedam 09.02.07, 16:51 jeżeli mieszkanie jest jeszcze do sprzedania to dla znać na adres agnus28@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.acn.waw.pl 05.01.07, 01:21 kupiliśmy właśnie mieszkanie w b2. jestem przerażona perspektywą tak wysokich dopłat. jak rozmawiałam z panią, z działu sprzedaży 3 tygodnie temu zapewniała mnie,że ceny naszego bloku nie "dogonią" cen z budynku c.twierdząc,że materiały zostały zakupione dużo wcześniej. czy naprawdę nie ma sposobu, żeby im się przeciwstawić? wszędzie trąbią,że zima sprzyja budowom i że mieszkania powinny być tańsze!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janko_muzykant Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.eranet.pl 05.01.07, 09:43 Pani pewnie nie kłamała, bo ceny być może nie dogonią cen z C, bo lokatorzy z C też za dwa lata dopłacą - pytanie tylko ile. Niestety :( Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 06.01.07, 17:10 Czesc Kasiu, Tez jestem z B-2. Jak kupowalam mieszkanie to Pani w dziale sprzedazy mowila o doplatach rzedu 10%. Mysle ze nie ma sensu rozmawiac z Prezesami bo uzasadnienie bedzie takie ze mieszkania sa i tak tansze niz gdziekolwiek w Markach. Mysle, tez ze rowniez powinnismy domagac sie audytu kiedy juz dostaniemy doplaty. Jezeli rzeczywiscie materialy byly kupione wczesniej to moze uda im sie dobrac do skory. Niestety takie sa konsekwencje kupowania w spoldzielni. Przepisy prawa nam nie sprzyjaja. Gdybysmy kupili u dewelopera doplaty nie moglyby byc wieksze niz 5%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad B1 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.netlandia.pl 07.01.07, 21:02 Jutro tj 08,01,2007 około 13,00 mamy zamiar dspotkać się z Prezesem w siedzibie spółdzielni na Orelej jeżeli ktoś jest zainteresowany zapraszamy spotkanie ma dotyczyć podwyżki ceny za metr w budynku B1 umówiliśmy się już w kilka osób ale im więcej nas tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 07.01.07, 21:43 Też zachęcam im nas więcej tym lepiej, ja tez dotrę. Dowiedziałęm sie pod blokiem jak pojechałem oglądać. Proszę kto może niech przekazuje każdemu kto posiada tam mieszkanie aby się tym zajmować i nie czekać do końca aż będą robili co zechcą!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lucas79 Pozdrawiam 03.01.07, 10:35 Pozdrawiam wszystkich sąsiadów i sąsiadki z A1 i nie tylko Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax podwyzszenie kwoty kredytu 06.01.07, 17:13 Pytanie szczegolnie do osob z budynkow A. Czy ktos z Was podwyzszal kwote kredytu? Jak to wygladalo? Mam kredyt w BPH na 100% wartosci inwestycji. Szukalam juz info na innych forach ale nic nie znalazlam. Do Banku tez sie nie moge teraz wybrac bo corka mi zachorowala. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: podwyzszenie kwoty kredytu 06.01.07, 18:01 Ja jestem z B1 ale orietuję sie trochę na temat kredytu w BPH. Jeżeli ostatnia transza została wpłacona a chyba została to nalezy składąc kolejny wniosek o podwyzszenie kredytu ale tak naprawde bedzie to kolejny kredyt i kolejne raty. Trzeba złozyc ponownie zaswiadczenie o zarobkach, kolejny dokument ten o wnioskodawcy (bo pewnie doszły jakieś karty kredytowe itp)oraz pismo ze spółdzielni dotyczące podniesienia kwoty, jeszcze jeżli jest to ostatni nowy odpis chyba KRS ze spóldzielni jeżeli taki jest , jeżeli nie to sie chyba opieraja na starym. Jeżeli ostatnia transza nie została uruchomiona to wyglada to inaczej bez tych dokumentów tylko jakies inne ale tego blizej nie znam. Z tym do banku i to trwa normalnie jak pierwszy kredyt rozparuja od początku. Blizszych danych nie znam czy sa to te same oprocentowania , jakie koszty itp Numer telefonu do dzialu kredytowego w BPH na Grochowskiej 022 4867817 może sie czegoś dowiesz więcej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: podwyzszenie kwoty kredytu 07.01.07, 10:38 Bardzo dziekuje. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: podwyzszenie kwoty kredytu 07.01.07, 16:17 dostalem aneks do umowy, do banku dostarczylem tylko pismo ze spoldzielni z cena m2 po podniesieniu ceny i zaswiadczenie o zarobkach. byc moze mniej formalnosci bo nie bralem kredytu na calosc. poza oczekiwaniem zadnych problemow warunki kredytu te same tylko rata nieznacznie wzrosla. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: podwyzszenie kwoty kredytu 08.01.07, 15:48 Czy przed otrzymaniem listu o doplacie mieliscie juz wplacone wszystkie transze? Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lunaty0 Re: podwyzszenie kwoty kredytu IP: *.fastres.net 08.01.07, 17:24 Ja tez wplacilem. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone pytanka 08.01.07, 21:55 Czy miejsce parkingowe zostaje tam, gdzie na projekcie osiedla- od strony osiedla domków ? Wjazd byłby między A2 a bramą wjazdu osiedla domków czy coś się zmieniło? Czy wyjaśniła już się sprawa prądu dla naszego osiedla? Co będzie w lokalach usługowych na dole bloków? Gdzie ma byc plac zabaw,bo na dziedzińcu budynku C to chyba się nie pomieści? Czy ciężarówki wjeżdżają między A1 a A2 ? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: pytanka 09.01.07, 08:00 Czy miejsce parkingowe zostaje tam, gdzie na projekcie osiedla- od strony > osiedla domków ? TAK, tylko do czasu wymyślenia innego wjazdu na budowę prawdopodobnie w ograniczonej ilości, bo to też wiazd na budowę > Wjazd byłby między A2 a bramą wjazdu osiedla domków czy coś się zmieniło? Na to wygląda, dopiero coś tam zaczynają robić, choć z planów, które wisiały w SAM to jedyny wjazd na osiedle był narysyowany między budynkami A. Między A2 a domkami był narysowany tzw. wzmocniony chodnik jako droga pożarowa > Czy wyjaśniła już się sprawa prądu dla naszego osiedla? Jest pozwolenia na budowę (taką otrzymaliśmy informację), jak będzie taka zima jak teraz to powinni go zrobić szybko, jak chwycą mrozy to pewnie wiosna. > Co będzie w lokalach usługowych na dole bloków? ??? > Gdzie ma byc plac zabaw,bo na dziedzińcu budynku C to chyba się nie pomieści? Miał być także między budynkami B, tak więc przez następne pewnie półtora roku nic takiego nie będzie. >Czy ciężarówki wjeżdżają między A1 a A2 ? NIe wieżdżają między A2 i domkami. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Dzięki 09.01.07, 13:06 Rozumiem,ze jest jakaś nadzieja na otrzymanie pozwolenia na użytkowanie. A jak wygląda sprawa dopuszczenia garaży do użytkowania, bo chyba to też jest ważne w pozwoleniu dla budynku. Czy A1 ma szanse na otrzymanie pozwolenia na uzytkowanie wjeżdżając do garazy obok budowy bud C ?? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: podwyzszenie kwoty kredytu 09.01.07, 15:16 Dziex. Ja mam do wplacenia jeszcze 2 transze w maju i lipcu. Wiec licze na to, ze pismo o doplacie dostane dopiero wtedy jak splace wszystkie transze. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty 09.01.07, 15:58 Witam wszystkich zainteresowanych W dniu wczorajszym odwiedziliśmy Pana prezesa naszej spółdzielni. Szkoda ,że przyszły tylko 4 osoby w tym jedna z B2 a informacja była podana o spotkaniu na forum. Może niektórzy nie mogli gdyż godz 13 w poniedziałek to czas pracy , ale prawdopodobnie niektórzy mogli a nie przyszli:-) . Sprawa jaką poruszyliśmy to oczywiście dopłaty. Dowiedzieliśmy się, że spółdzielnia ma prawo podnieść cenę za metr "mieszkalny" do 30% (otrzymaliśmy 27%) o czym chyba nikogo nie poinformowano podczas zakupu mieszkania . Spółdzielnia oddając blok do zamieszkania musi mieć rozliczone koszty budowy danego budynku w całości. Prawo spółdzielcze zabrania spółdzielni zarabiać na budownictwie takich bloków, ale jest kilka faktów które mogą świadczyć o tym ,że jest "chyba" trochę inaczej. Pan prezes na tym spotkaniu był z jednym z członków zarządu i razem udzielali nam odpowiedzi na pytania. Odnośnie rozliczenia kosztów dowiedzieliśmy się ,że wyliczone i przedstawione koszty (dopłaty) jakie powstały do tej pory i do oddania lokali są tak na 99%.Przedstawiono nam tylko protokolik tych kosztów przedstawiający za co ile dopłat. W celu obejrzenia dokumentów zaproszono nas w tym tygodniu na spotkanie. Pan prezes poinformował nas też , że spółdzielnia ma problemy z pracownikami , którzy wyjeżdzaja do Irlandii a jak wrócą trzeba dać im więcej bo nie chcą pracować. Dodał też bardzo ciekawe zdanie "mamy swój zakład budowlany...." Moje zdziwienie wynika z tego jak można teraz rozliczyć spółdzielnię z poniesionych kosztów budowy jeżeli sama wystawiała sobie faktury za usługi tzn no może jakoś się inaczej nazywa ale jest ten sam zarządca (wszyscy wiedzą o co mi chodzi)Kolejna sprawa dotyczy rozliczenia kosztów niewykupionych piwnic ~22 m2 oraz 13 garaży razem daje to ~26400+286000=312400/50 mieszkań czyli każdy ~6200 pln. Na pytanie czy następnie odzyskamy te pieniądze po kolejnych zakupieniach odpowiedziano nam , że te pieniądze idą na fundusz remontowy. Ciekawe jak są następnie rozliczane trzeba tego pilnować. I tu myslę własnie juz zarabia spółdzielnia. Jeszcze inna sprawa nie wiem czy występuje i czy ktoś z pracowników spółdzielni kupił mieszkanie w B1 , ale słyszałem ,że w A1 jak kupili to mieli 80% ceny to jest o 48000 mniej na powierzchni 62m . Ciekawe kto za tą różnicę płaci. Uważam , że jest to rozłozone na resztę. Z całym szacunkiem dla tych osób ale mi nie uśmiecha się płacić za jedną osobę 1000 dopłaty bo jest chyba 50 mieszkań w bloku. Jeżeli takich osób jest więcej to wtedy razy dwa itd. O tym słyszałem podkreślam nie wiem czy to prawda ale podobno mają takie zniżki czyli uważam niech za te prezenty płaci spółdzielnia a nie my!!!!!!. Po takiej krótkiej analizie wychodzi nam dopłaty po 10 tyś za nic doliczjąc może dziwne faktury za usługi plus troche około 10% wzrostu cen towarów mamy do zapłaty po...... każdy wie!!!! Wszystkiego nie opisałem bo się nie da ale w razie pytań proszę. Musimy się troche jednoczyć i też w maju na spotkaniu bo ma sie odbyc z prezesem wybrać radę z osób niepracujących w spółdzielni gdyz podobno takie osoby są na wstępie rekomendowane przez prezesa. pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 16:40 co do tego funduszu to oni nie mają prawa tak zaządzac naszymi pieniedzmi bo jak to puzniej rozlicza kto ile dał przeciesz fundusz remontowy płaci sie od metrów mieszkania !trzeba jak najszybciej wynajac firme która sprawdzi adminstracje w kosztach !myśle że jak zbierze sie nas duzo osób wyjdą to niewielkie koszty!a jest o co walczyc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 18:16 mam pytanko ile osób jest chetnych do walki z sam 81? zgłaszajcie sie na forum to ustalimy razem jakies spotkanie zeby podjac dalsze kroki1czasu jest mało!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssssssss Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 16:47 Jaki nowy zakład budowlany SAM utworzył ????????? Przecież tamten został zlikwidowany !!!!! A może UKSkarbowej temu przyjrzałby się, także prezentom z mieszkań spółdzielni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 18:13 mam pytanko ile osób jest chetnych do walki z sam 81? zgłaszajcie sie na forum to ustalimy jakies spotkanie i podejmiemy dalsze działania!czasu jest mało!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty 09.01.07, 18:16 Kiedy został zlikwidowany? Zebranie przedstawicieli nie zgodziło się na likwidację zakładu i zobowiązało zarząd do pokazania + i - oraz kosztów takiego przedsięwzięcia. Czy ta informacja jest sprawdzona? Jeśli tak to byłoby to niezgodne z wytycznymi jakie dostał zarząd od "walnego zgromadzenia" Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty 09.01.07, 19:43 Odnośnie tego czy zakład miał być likwidowany czy nie nic nie wiem. Podałem słowa prezesa , więc taki zakład budowlany istnieje na 100% a czy to nowy czy stary też nie wiem. Sprawę prezentów dla pracowników znam ze słyszenia, osoby z budunku A może coś wiedzą bo pracownicy nomalnie się nie pochwalą. A co do US to dobry pomysł bo jeżeli ktos dostał taniej mieszkanie to też sie wzbogacił , nie jestem prawnikiem ani księgowym ale chyba powinien od tej nadwyżki też chyba podatek zapłacić bo wartośc jest inna i inne przepisy jeszcze przy tym działaja !!! Było pytanie co jest wymienione w protokole - tam sa kolosalne kwoty i ja tego nie pamiętam, ale ten dokument jest i ksero jedna z uczestników miała podac na forum, może sie znajdzie to zobaczycie. Pamiętam ze tam było wszystko wymienione czyli : koszty pracy, budowlane-surowce, chyba jakis podpunkt dotyczący czynszu za teren podczas budowy gdyz to jest wieczysta dzierżawa i trzeba płacic za kazdy miesiąc frycowe. i na koncu ogromna kwota dopłaty. były tez te piwnice i garaże o których pisałem. Co do wyboru przedstawiciela to nie wiem jak i kiedy to się odbywa ale uczulam aby wszyscy to wzieli pod uwagę. ja jestem za zorganizowaną akcją i tym prawnikiem , ale to musi byc troche chetnych nikt sam nie bedzie walczył o sprawdzenie dla wszystkich :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssss Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.07, 19:55 Nie US tylko UKS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 20:16 ja mam ten protokół tylko sąsiad z b1 wziął żeby skopiować pare razy dla chetnych... za jakaś godzine bede go miała spowrotem to podam na forum!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad B1 Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 21:10 Witam Mam protokuł ale zostawiłem go w pracy postaram się go zamieścić jutro do południa na forum. Jeżeli chodzi o płacenie za to czego spółdzielnia nie sprzedała to ja się raczej na to nie zgadzam bo to ich sprawa żeby to sprzedali jak nie mają chętnych to cenę niech obniżą albo sprzedają to później. A Ceny dla pracowników są ustalane chyba w statusie spółdzielni więc tu nic nie zdiałamy zresztą cena rynkowa naszych mieszkań myśle że będzie już teraz wyższa niz ta którą zapłaciliśmy więc na tej samej zasadzie my powinniśmy dopłacić za wzbogacenie. Uważam że trzeba wynająć wspólnie firmę która przeprowadzi w naszym imieniu kontrole w Spółdzielni i zobaczymy ile wtedy wyjdzie za metr. Odpowiedz Link Zgłoś
nadpliszkownik Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty 09.01.07, 18:24 Radę będziecie wybierać później po zasiedleniu. My z etapu A jeszcze jej nie wybieraliśmy. To kogo będziecie wybierać to prawdopodobnie przedstawicieli. Patrząc na ilość lokali pewnie będzie to 1 przedstawiciel na każdy z bloków B. Niestety prawda jest taka, że jeśli te zniżki, o których piszesz są prawdą to poniekąd spółdzielnia je już sfinansowała, czyli niestety my, bo my = spółdzielnia. A tak na marginesie za co ile dopłat było w tym protokole? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty IP: 193.24.14.* 10.01.07, 09:17 Przedstawiciele są wybierani na kadencję 3 letnią. Tak więc wybory odbywają sie co 3 lata. Natomiast członkowie Rady Osiedla powinni zostać wybrani na najbliższym Zebraniu Grupy Członkowskiej, w tym celu należy zgłosić stosowny punkt do porządku obrad ZGC, jeśli nie zrobi tego spółdzielnia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: spotkanie z prezesem w sprawie B1 -dopłaty 10.01.07, 22:11 Szanowni Państwo Odnalazłem numer kontaktowy do jednej z osób z Bluszczańskiej i pozwoliłem sobie zadzwonić w sprawie ich protestu odnośnie dopłat (Bardzo dziękuję za miłą rozmowę jeżeli Pani czyta moją wypowiedź) . Wysokość rat jaka mieli dopłacać była podobna jak u nas (u nich 25%). Zrobili protest i zatrudnili prawnika. Doprowadzili do 3 lustracji. Pierwsza była wykonana na stronę spółdzielni i wszystko było ok , ale nie zgodzili się z tym faktem gdyż wydawało im się , że jest to przeprowadzone dziwnie..... Postanowili doprowadzic do kolejnej lustracji co uczynili . Ta lustracja wykazała nieprawidłowości. Nastepnie była trzecia lustracja i też wykazała nieprawidłości. Jakie to były "przekręty" nie wiem gdyz Pani była nie do końca zoriętowana bo przystapiła do sprawy już w zaawansowanym postępowaniu. Otrzymałem kontakt do osób bliżej z tym związanych i będę sie kontaktował w tej sprawie może uzyskam informacje bliższe to napiszę. Odnośnie lustracji- osoby które były na spotkaniu u Prezesa wiedzą ,że zaprzeczył jakoby takie się odbyły a były trzy i sprawa jest jeszcze w toku!!! i może będzie kolejna z ich strony. (więc czegoś się jednak boją skoro zaprzeczają bo może byśmy poprosili o wgląd do dokumentów a taki chyba gdzieś wyczytałem , że jako członkowie mamy !!!) "Ktoś" - (przepraszam za ktoś) pisał ,że protesty spowodowały 3 miesięczny przestój. Otóż było trochę inaczej. Przestój był spowodowany tym , że umówili się , że nie będą wpłacać tych piemniędzy i spółdzielnia z braku środków zatrzymała budowę a na początku tłumaczyła się , że jest zima itd. (podobno nie z tytułu lustracji bo w trakcie budowali) W dalszej kolejności postanowili zacząć wpłacać pieniądze i budowa ruszyła. Do chwili obecnej jak pisałem sprawa jest jeszcze w toku (odebrali klucze i wykańczają mieszkania) .Kilka osób jeszcze walczy i szansa na odzyskanie pieniędzy (nie wiadomo jakiej wysokośći - zapłata za garaże chyba u nich najbardziej bo tam 50% garaży musieli oplącić dodatkowo) wynosi jak określaja może 40 procent - czyli mniej niż połowę realne. Przekręty wyszły ,ale w celu odzyskania pieniędzy może skieruja sie nawet do sądu. Tak więc jeżeli nie chcemy opóźnieniać to musimy płacic i nastepnie czekać do końca albo walczyć w trakcie na oddanie pieniędzy co jak wiemy będzie ciężkie.... Na bluszczańskiej jak rozmawiałem naprawdę ostro działali i skutki są takie jak opisuję :-( (Ale Pani zachęca do działania nawet do mnie ponownie dzwoniła z podaniem kontaktów telefonicznych) Dowiem się więcej to napiszę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal B2 - informacje 11.01.07, 20:05 Tak jak obiecałem piszę o mojej rozmowie z osobami , które robiły protesty na osiedlu z Bluszczńskiej. Po zrobieniu lustracji oraz "przegladu" przez instytucję rewizyjną , który trwał miesiąc odnaleziono uchybienia w fakturach o których juz pisałem , że cięzko będzie to udowonić jeżeli Sam ma własny zakład budowlany i sobie wystawia takie "pisemka" jakie chce odnośnie kosztów budowy. Wystapiły też inne błędy dotyczące wysokości dopłat, ale róznice jakie będą brane pod uwagę zostana przedstawione po ostatecznym rozliczeniu. Sprawa jest u nich w toku i obecnie robią wykończenia mieszkań. Musieli tez zapłacic za garażę gdyż prawo spółdzielcze podobno mówi o rozliczeniu inwestycji więc trzeba to uregulować. Odnośnie wykupywania garaży już w po odebraniu bloku też maja zamiar działać spółdzielnia nie może podobno tak sobie powiedziec , że to na fundusz remontowy itd. Reasumując to wszystko Na chwilę obecną musimy wpłacac wskazane kwoty , gdyz może to zablokować budowę. Możemy sprawdzać wszystkie dokumenty i stosować pisma w celu wyjaśniania niejasności . Wszystko na pismie nic na " słowo" prezesa , który jest tylko "osobą" a decyzje podejmuje kto inny - członkowie zarządu. (niektórzy pewnie wiedzą co mam na myśli a jak nie to po rozmowie z prezesem będą wiedziały). Odnośnie uwag do wymiany zarządu prezesa przedstawicieli itd. To nie jest dobra decyzja a wręcz..... . Takie sprawy należy rozwiązywać po odebraniu mieszkania i zamieszkaniu . Chyba , że niektórzy chcą czekac na wybory nowych władz co nie jest takie proste , żeby do nich doprowadzić i zablokować z jakichs przyczyn budowę itd Zrobić zamieszanie i tyle dobrego. Uważam , że należy spokojnie do tego podejś pomimo tych dopłat z których nikt się nie cieszy. Prosic o pisemne wyjasnienia . Moze doprowadzic do lustracji i przeswietlenia przez jakąs instytucję rewizyjna itd a nie ukierunkowac sie na bitwę. Tak jak na Bluszczańskiej gdzie mamy juz przykład, nic nie osiągneli do obecnej chcwili . Wszystko jest w toku i wyjasnić sie może po protokołach końcowych. Wiedzą tylko że są przewałki w kosztach i napisali pismo do spółdzielni aby ta ustosunkowała sie do zarządzenia instytucji rewizyjnej odnosnie zmiany kosztów. Na co spółdzielnia odpowiedziała , że dziękuje za uwagi i tyle a czy się ustosunkuje ????????.Niby muszą. Piszą wszystko na pismach i mu też musimy pisemnie gdyż juz na pierwszym spotkaniu prezes nas oszukał , że nie było lustracji czy rewizji - zaprzeczył . I jak pisze sprawa jest w toku Troche polecam spokojnego myslenia nie bitwy bo sie sami zabijemy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sąsiadka Re: B2 - informacje IP: *.aster.pl 11.01.07, 20:12 odbierzmy klucze i potem walczmy aby nie zablokować budowy bo nikt tego nie chce Odpowiedz Link Zgłoś
jacian Re: podwyzszenie kwoty kredytu 07.01.07, 16:13 czesc podwyzszalem kwote kredytu w BPH wniosek rozpatrywano 2 miesiace i nie pomagaly telefony ani wizyty w oddziale banku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssss Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 20:19 www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-wiadomosci-7/Zle-zarzady-spoldzielni-utrudniaja-uwlaszczenia-2_642_45.html Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 30.04.07, 13:48 Witam Przyszłych Sąsiadów :) Czytuje "Was" od dawna, a dzis w koncu cos ode mnie i to dobry nius o komunikacji miejskiej w Markach :) Pozdrawiam Sasiadka z B2 Już niedługo znacznie poprawi się komunikacja miejska w Markach. Dobre wieści płyną z ZTM-u. Nie dość, że komunikacja nocna niedługo ruszy poza Warszawę, to już od czerwca Marki mają dostać nowy autobus - 732. Obecnie ZTM czeka, aż miasto dostosuje skrzyżowanie Piłsudskiego z Sosno-wą. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem już od 1 czerwca na trasie Żerań - Trasa Toruńska - Kondratowicza - Głębocka - Marki zaczną kursować nowe autobu-sy. Posłużą one także mieszkańcom Targówka i zielonej Białołęki. Pętla w Markach będzie się znajdować albo przy fabryce okładzin ciernych albo na ulicy Dużej. Że-rań, według zamierzeń ZTM-u ma stawać się stopniowo coraz wygodniejszym punk-tem przesiadkowym. Władze Warszawy mają w planach m.in. wykorzystanie istnie-jących tam torów kolejowych. W przyszłości będzie nimi jeździć Szybka Kolej Miejska. To nie koniec dobrych nowin dla mieszkańców Marek. ZTM zapowiada także, że poprawi się częstotliwość kursowania linii 718 i 805, a wraz z otwarciem pętli Włościańska planowany jest jeszcze jeden autobus, pierwsze obsługiwane przez ZTM dzienne połączenie Marek z lewobrzeżną Warszawą. www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2007-04_27-2 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m komunikacja w Markach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.07, 15:16 Marka Marek jest także widoczna przez jakość połączeń ze stolicą. Połączenia -co godzinę ;jak z zabitej dechami... Jest fatalnie i prędko nic tego nie zmieni, zapraszam na podróż porannymi sobotnimi autobusami-woła to o pomstę do nieba... Odpowiedz Link Zgłoś
n_efra73 Re: komunikacja w Markach 30.04.07, 19:57 Gość portalu: m napisał(a): > Marka Marek jest także widoczna przez jakość połączeń ze stolicą. > Połączenia -co godzinę ;jak z zabitej dechami... > > Jest fatalnie i prędko nic tego nie zmieni, zapraszam na podróż porannymi > sobotnimi autobusami-woła to o pomstę do nieba... A ja ci mowie, ze moze byc lepiej :)) www.gazetaecho.pl/cgi-bin/echo/echo/echo/Z-2007-04_27-2 Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m w Markach- kiedy lepiej ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.07, 08:38 www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_070430/warszawa_a_12.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 23:32 Przygotujcie się na pełne zrozumienia słowa, cytuję ze spotkania 1czerwca ub roku: "przecież można zrezygnować, a spółdzielnia zwróci pieniądze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt B1 IP: 62.111.218.* 09.01.07, 10:48 przepraszam, że pytam . Jakie efekty przyniosła wizyta u Prezesa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: B1 IP: *.izz.waw.pl 09.01.07, 11:06 Ja też jestem ciekawa. Niestety wczoraj o 13-tej nie mogłam wyrwać się z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ B1 Re: B1 IP: *.netlandia.pl 09.01.07, 15:36 witam wczoraj u prezesa była ostra dyskusja podnieśli kwote za metr o 28% dopuszczalne jest podniesienie do 30% więc może jeszcze dowalą 2 % choć twierdzą że to już jest ostateczne rozliczenie.sprawa jest dziwna dlatego że budowa nie została zakończona więc skąd mają ostateczne rozliczenia ?wszedzie dopłaty są po zakończeniu budowy!!!!!!!!!najśmieszniejsze jest to że adminstracja nie sprzedała 13 garaży i lokali uzytkowych itp. więc mieszkańcy muszą za to zapłacić aby budynek mógł zostać oddany dlatego też tak wzrosła cena z metra.tylko dlaczego mieszkańcy mają płacić za coś co nie bedzie ich? prezes tłumaczy to tak że zostanie to ewentualnie zwrucone w funduszu remontowym budynku ale ja w to nie wieże!!!!!!!!!!!Od tej adminstracji bardzo cięszko się uzyskuje pieniążki z funduszu remontowego!!!wiem bo mieszkam na Małachowskiego 1 na osiedlu na przeciwko Kwitnącego Osiedla.Moją spółdzielnia też jest sam 81 i tocze z nimi zacięta walkę o plac zabaw który jest w opłakanym stanie!!!okazało się że wogóle nie było go na planie zagospodarowania osiedla tylko puzniej go sklecili szybko bo uznali że jest dużo dzieci!nie spełnia on żadnych norm!!!!!!!!!!dopiero jak zaczeliśmy ich straszyć najwyższą izbą kontroli to zaczeli działać a tak reka nie kiwneli choc zekomo mamy na funduszu bardzo duzo pieniedzy...a tu dziura,płotek sie wali murek sie sypie i nie ma komu zrobić!!!Radze wam (szczegulnie tym co mają dzieci) sprawdzcie czy na pewno wybudują wam plac zabaw bo już u nas na osiedlu chodziły plotki że mimo tego że jest on na planach Kwitnącego osiedla tak naprawde ma go nie być bo jest zbyt mało miejsca miedzy blokami!!!!!!!!!!!!!!a tak wogóle to niech zaineresowani tą podwyżką zaczną działać ,im nas więcej tym lepiej, bo myślę że cos można wskurać!!!!!!!!!!!!!!na dniach zasięgniemy porad prawnika czy da sie ich jakoś przeswietlic i na pewno bedziemy chcieli w to włączyc jak najwiecej lokatorów budynku B!tu na forum bedziemy informować o ewentualnych spotkaniach!!!!!!!!!NIE DAMY SIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: B1 IP: 193.24.14.* 10.01.07, 09:01 Zakład budowlany? Rada Osiedla Kwitnące Osiedle w Markach? Dopłaty? Rozliczenia? Przedstawiciele na Zebranie Przedstawicieli? Protokoły polustracyjne? Pracownicy społdzielni w Markach? Opłaty za wieczyste użytkowanie gruntu? Zebranie Grupy Członkowskiej? Zadania Przedstawicieli? Powinności Rady Osiedla? Stanowisko Zebrania Grupy Członkowskiej Kwitnące Osiedle w Markach w sprawie przekształcenia Zakładu Budowlanego? Wykup wieczystego użytkowania na własność? Rzeczywiste tematy do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: B1 IP: *.izz.waw.pl 10.01.07, 09:04 Jestem za. Im więcej nas tym lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 10:37 Skąd ta pewność, że nie mogą podnieść ceny więcej niz 30%. Poza tym proponuję do rozmów włączyć również ludzi z B2, bo przecież ich tez to dotyczy. W końcu oba bloki miały być oddane w tym samym terminie. A im więcej ludzi tym więcej mozna zdziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad B1 Re: B1 IP: *.plj.pl 10.01.07, 10:58 Zgodnie z obietnicą: [URL=www.fotosik.pl][IMG]images13.fotosik.pl/11/345819ef2083e298.jpg[/IMG][/URL] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad B1 Re: B1 IP: *.plj.pl 10.01.07, 11:03 Coś nie wyszło zaraz poprawie Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: B1 10.01.07, 10:59 Bacha, skad masz info ze oba bloki beda oddane w tym samym terminie? Mam termin w aneksie 3 kwartal 2007. Ostatnia transze mam wplacac w lipcu. Nie sadze zeby sie az tak pospieszyli. Chociaz jestem z B-2 i nie dostalam jeszcze doplaty chetnie sie przylacze do rozmow z Samem. W weekend bede rozmawiala z prawnikami. Postaram sie dac Wam znac czego sie dowiedzialam na poczatku przyszlego tygodnia. Pozdrawiam, Magda Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 11:32 Tak twierdził SAM sprzedajac mieszkania, co zresztą było też napisane w ofercie na ich stronce. Później dopiero to zmienili ja w umowie mam IV kwartał 2006. Mam pytanie poza tym czy juz policzyli wam za garaż, bo mi w ostaniej racie która zapłciłam zamiast zaksięgować wkład na mieszkanie, zaksięgowali w 100% na garaż, a dopiero to co zostało na mieszkanie. W ten sposób nie mam pełnego wkładu na lokal. A ja nie dawałam im takiej dyspozycji. Pnieniądze w 100% miały iść na lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sąsiad B1 Re: B1 IP: *.plj.pl 10.01.07, 11:46 Ok może teraz: images13.fotosik.pl/11/345819ef2083e298med.jpg images14.fotosik.pl/14/05726c72e301ef05med.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: B1 IP: *.netlandia.pl 10.01.07, 14:28 witam wszystkich już wiem na pewno że za garaże i pomieszczenia gospodarcze każą nam płacić nie zgodnie z prawem .jest to lokal wiec to tak jak by nas zmuszali do wykupu mieszkan które by im pozostały.to oni musza ponieść koszty nie sprzedanych pomieszczen a nie my!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: B1 IP: 193.27.6.* 10.01.07, 15:26 Niestety nie jest tak jak mówisz. SAM to nie developer tylko spółdzielnia. Gdy budynek jest budowany przez spółdzielnie wszystkie koszty ponoszą przyszli mieszkańcy również niesprzedanych garaży i komórek. Kiedyś one obciążały spółdzielnie, ale zmiany prawa spółdzielczego z przed chyba 2 lat to zmieniły i obecnie obciążają one przyszłych mieszkańców. Jeżeli by tak było jak piszesz to po wybudowaniu 3-4 bloków każda spółdzielnia by zbankrutowała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: B1 IP: *.netlandia.pl 10.01.07, 16:18 zasięgnełam informacji w 2 innych spółdzielniach które to potwierdziły.skoro piszesz ze nie jest tak to jak by nie sprzedali połowy mieszkań w tym bloku to też byśmy musieli za nie zapłacić? to chyba lekka przesada.Wtym momencie psółdzielnia sprzedaje 2 razy to samo tz. garaże i piwnice, bo najpierw nam w podwyżce a potem chetnym do kupna!!! Odpowiedz Link Zgłoś
b.11 Re: B1 10.01.07, 17:45 W banku kazano zwrócić uwagę jaki będzie Vat przy ostatecznym rozliczeniu. (7%czy 22%) Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenax Re: B1 15.01.07, 17:01 Rozumiem, ze nie podpisywalas Aneksu do Umowy. Ja podpisywalam i dlatego mam na razie odroczona platnosc 2 ostatnich transzy i zmieniony termin odbioru na 3 kwartal 2007. Taki termin byl jeszcze niedawno rowniez na stronie Sama. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: B1 15.01.07, 17:19 30% dopłaty juz poruszaliśmy i wyjasnialiśmy. To prezes tłumaczył , że może być tylko 30%, więc trzeba pisac pisma aby to wyjasniali gdyz beszczelmnie oszukują. Spółdzielnia ma prawo podnieśc cenę do 30 % powiadamiając tylko członka o takim fakcie . Jeżeli chce podnieść powyżęj to uchwała z dnia 27,03,2001 mówi : " W trakcie wykonywania robót wstępnych koszt budowy lokalu i garażu określony w umowie inwestycyjnej może być korygowany Uchwałą zarządu, jeżeli jego wysokość w trakcie budowy wzrosła powyżej 30% od kwoty wstępnie określonej. Tak więc spółdzielnia może podnosic cene ale wtedy już musimy podpisać aneksy itd (potwierdzał to pan kącki z-cz prezesa ds inwestycji. Niektórzy piszą , że tylko nic nie zdziałamy itp. Jeżeli nie będziemy działali to prawdopodobnie tak , ale kto był na spotkaniu to wie , że protokół z dnia 12.12.2006 r mna określenie przewidywalnego kosztu końcowego budynku B1 zawiera koszty budowy i dochody ze sprzedaży : lokali, balkonów, tarasów, piwnic, ale brakuje garaży a sprzedano 7 w przybliżeniu 146 000 pln i co Wy na to? może prezes nam odpowie zobaczymy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssssssss Dopłaty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 19:11 Tak, można podpisać aneksy-a jeśli się nie zgodzisz, to przecież można zrezygnowac, oddadzą pieniądze dokładnie po 3 miesiącach; prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: Dopłaty 15.01.07, 19:20 Tak prezes powiedział czy wiemy po ile są na rynku i moga oddać kasę hmmm ale kogo to obchodzi oni buduja podobno bez zysku!!! ciekawe?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wziomal Re: B1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 18:55 Informacja , że nie mogą podnieść ceny powyżej 30% jest od prezesa jest to zapisane w statucie spółdzielni , ale ja go nie widziałem. Myślę , że prezes by juz tak beszczelny nie był. Sprawa przyszłych mieszkańców z B2 jest taka sama jak nasza więc ich jak sugierowano też zapraszamy do współpracy z A też jeżeli chcą powalczyc trochę lub cos podpowiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: B1 10.01.07, 19:42 Mam pytanie czy ktoś z B1 czytał forum Bluszczańskiej???? (oni wynajeli prawnika i dokonali audytu) Jezeli osoby z budynków B zdecydują że chcą mieć audit budowy (czyli przychodzi osoba z zewnątrz nie zwiazana ze spółdzielnia i sprawdza koszty) to: wraz z podjęciem takiej decyzji jakiekolwiek roboty na budynku ustaną i budowa na czas audytu zostanie wstrzymana, trwa to ok 3 miesiecy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssssss Re: B1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:45 Jeżeli czytałąs to forum to co tam jest napisane w sprawie wyniku. Piszesz ze zatrzymano o 3 miesiące a rezultaty??????? Odpowiedz Link Zgłoś
dotkas5 Re: B1 11.01.07, 21:42 hej Napisalam ze OK 3 miesiace a ile zajelo w rzeczywistosci to nie mam pojecia. A czy cos wskurali.............. z tego co mi wiadomo to nie bardzo. My w A tez mielismy robic audit ale jak sie dowiedzielismy ze to tyle moze trwac a do tego to nie jest za darmo i kosztuje to zrezygnowalismy...... ale nigdy nic nie wiadomo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
1234m10 Re: B1 11.01.07, 22:12 Co do textu wziomal zgadzam się z tobą, dzwoniłem dzisiaj do- Związek Rewizyjny Spóldzielni Mieszkaniowych RP, powiedziałem że jestem członkiem SAM-81, kobieta powiedziala mi że jest im ta spółdzielnia znana ,miedzy innymi przy okazji kontroli na blusczańskiej , która wykazała nieprawidłowości po kontroli Związku.Musimy przekazać do Związku protokół który otrzymaliśmy od prezesa zebrać podpisy osób które są chętne w tej sprawie, i zanieść to do związku do wydzialu Lustracji. Na tym etapie wszystko jest bezpłatne dopiero gdy otrzymamy pismo od związku że coś jest nie tak , wówczas przeprowadzają szczegółową kontrolę za którą Odpowiedz Link Zgłoś
1234m10 Re: B1 11.01.07, 22:15 pobierana jest opłata niestety pani nie potrafiła powiedzieć w jakiej wysokośći. Jeżeli uzyskamy dokument od związku że w spóldzielni było coś nie tak możemy dochodzić swoich racji w różnych innych instytucjach, Odpowiedz Link Zgłoś
1234m10 Re: B1 11.01.07, 22:18 pobierana jest opłata niestety pani nie porafiła mi powiedzieć jaka kwota Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: B1 12.01.07, 06:39 Może dowiem się na bluszczńskiej jaka to była opłata i czy płacili już bo może tez jeszcze nie wiedzą bo tak jak pisałem jest etap wykańczania mieszkań i nie maja końcowego rozliczenia i tej ostatecznej kontroli nie było , ale postaram sie cos dowiedzieć pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 08:59 Witam wszystkich. szkoda,że nie wiedziałam o tym spotkaniu w niedziele chętnie bym sie pojawiła, ale musicie nieco wcześniej dawać takie informacje o planowanych spotkaniach. A co do max. 30% podwyżki, to nie wiem ja mam status spółdzielni i nie przypominam sobie, aby był taki zapis który ogranicza kwote podwyżki z m2. Dodatkowo byłam w czwartek w zarządzie i sznowny pan na moje pytanie dotyczace max. podwyżki cen powiedział, że nie ma ograniczenia, wszystko rozliczane jest według kosztów budowy i ile wyjdzie tyle trzeba będzie płacić. A to jak wszyscy wiemy może oznaczać "pełną samowolkę". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: B1 IP: 193.27.6.* 15.01.07, 12:27 Z tymi 30% to chodzi o to, że jeżeli koszty wzrosły by ponad 30% to jest konieczność uchwały Zarządu oraz konieczność aneksowania wszystkich umów dotyczącej danej inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bacha Re: B1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.01.07, 12:53 Zgodnie z naszymi umowami, zarząd może sobie uchwalać Uchwały, a nas tylko informować o tym. Moze więc wszystko a my możemy sie tylko potulnie zgadzać, lub zrezygnować i zostać z niczym. Przepraszam, za mój pesymizm, ale im dalej tym widzę czarniejszy scenariusz tej sprawy i perspektywę zamieszkania w swoim wymarzonym M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B1 Re: B1 IP: 193.27.6.* 15.01.07, 14:00 Niestety główna wadą kupowania mieszkania w spółdzielni jest to, że cena z umowy jest cena wstępną i nie ma żadnego ograniczenia o ile maksymalnie może wzrosnąć. Spółdzielnie specjalnie zaniżają cenę wstępną, aby szybko i bez ponoszenia kosztów na reklamę sprzedać mieszkania. Dlatego takie ważne jest teraz abyśmy zaczęli ich kontrolować i paptrzeć na ręce bo tej dopłacie teraz okaże się, że przy po rozliczeniu koncowym jeszcze bedziemy musieli ponownie dopłacać kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gacek Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 20:48 czy ktos wie jakie były rezultaty audytu na bluszczńskiej??????? może nie warto sie w to bawić . Zawsze jest nadzieja , ale jak inni nic nie wywalczyli przez kilka lat działania spółdzielni to my tez nie damy rady ale jestem optymistą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 11.01.07, 09:00 Proste rozwiązanie, powołać nowych przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli, odwołać Radę Nadzorczą, odwołać Zarząd, przeprowadzic lustrację całościową spółdzielni zgodnie z ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych. Jestem optymistą też. Odpowiedz Link Zgłoś
4panerny Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) 11.01.07, 09:47 Tylko sam wiesz, że z powołaniem nowych przedstawicieli może być problem, bo ludzie nie chcą się wychylać a poza tym mentalność jest taka, że jak ja mam dobrze to co mnie interesują inni. Na oststnim zebraniu Przedstawicieli w kuluarach rozmawiano, że dopiero nowe inwestycje przynoszą osoby, które zaczynają się buntować, że są "anty", że chcą coś zmienić. Osób, które były przeciw kluczowym sprawom było jak na lekarstwo, mimo że nie wszyscy przedstawiciele są związani ze spółdzielnią. Tak więc wymiana przedstawicieli jeśli wogóle się kiedyś wydarzy to proces na długie lata, w moim przekonaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 11.01.07, 11:42 No cóż, na zebranie Przestawicieli trzeba się przygotować. Zorganizować zebranie wstępne i przegłosować kandydatury przewodniczącego zebrania, komisji skrutacyjnej i wnioskowej. Jeśli byłeś w czerwcu to zauważyłeś, że po lewej stronie sali siedziało milczące grono (poznać było ich po opalonych twarzach), które to grono nie miało żadnych wątpliwości, żaden z nich nie zabierał głosu, natomiast bardzo sprawnie głosowali, tj. podnosili dłonie z kartką lub bez, czyż nie? A przedstawicieli można wymienić na najbliższych Zebraniach Grup Członkowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: 193.24.14.* 11.01.07, 12:02 i jeszcze jeden, chyba najważniejszy postulat, imienne głosowanie uchwał na zebraniu przedstawicieli....przynajmniej tych najważniejszych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Gdzie kredyt ? IP: 62.111.218.* 11.01.07, 14:49 Niestety - muszę resztę sfinansować z kredytu. Czy Ktoś coś może polecić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc b Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.fastres.net 11.01.07, 14:57 Chyba bardziej interesujacym tematem jest czy budowa B1 i B2 idzie do przodu ,jaki jest poziom wykonczenia scian itd. Dyskusja w ostatnich trzech maili nie prowadzi do niczego,a moze panowie za duzo macie czasu to bardzo prosze idzcie do tej spoldzielni najlepiej zmiencie wszystkich i sami zasiadzcie w tych radach i pokazcie co potraficie. Przepraszam ,ale moim skromnym zdaniem to forum sluzy mieszkancom osiedla Kwitnace Osiedle do wymiany informacji, co nowego sie wydarzylo,fotki osiedla ,problemy zwiazane ze zdobyciem dodatkowego kredytu na tak wysoka doplate itp. Na przyklad ja nie moge doczekac sie na oddanie B1, jestem zaskoczony wysokoscia doplaty, bardzo dziekuje osobom ,ktore byly na rozmowie z prezesem przynajmniej dowiedzialem sie dzieki uprzejmosci tych ludzi dlaczego musze tyle placic. Ja niechce nic i nikogo zmieniac w zarzadch ,radach itd. nie jest do bierna postawa tylko zdrowy rozsadek. Nie znam tych ludzi, bylem trzy razy na Orlej i chyba bede jeszcze kilka razy, dlatego za bardziej konstruktywne uwazam wymienianie informacji na temat postepow budowy i ewentualnych nowych decyzji Sam81, a pozniej jezeli naprawde bedzie potrzeba zbiorowej interwencji. Dziekuje i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marti Re: kwitnące osiedle w Markach (SAM-81) IP: *.izz.waw.pl 11.01.07, 15:15 W pełni się z Tobą zgadzam. Rozważania na temat kogo wymienić w Sam-81 nic nie zmienią i do niczego nie prowadzą. Może ktoś z sąsiadów z budynków A mógłby napisać coś o postępach prac w B1 i ewentualnie zamieści jakieś zdjęcia Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal spotkanie w Markach w sprawie B1 11.01.07, 20:16 Po wstępnych rozmowach z niektórymi zainteresowanymi osobami postanowilismy się zebrać w celu przedyskutowani problemów i wymiany uwag. Termin jaki proponujemy to 14.01.07 czyli niedziela godzina 13. Proszę o odpowiedzi czy są chętni na takie spotkanie. Proszę też o uwagi co do terminu lub godziny, można zmienić jeżeli spowoduje to przybycie większej ilości osób. zapraszamy też osoby z B2 Może też z A jeżeli chcą walczyc o dopłaty. W razie pytań podaję adres wziomal@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: spotkanie w Markach w sprawie B1 12.01.07, 19:26 Jeszcze jedno . Jestem umówiony na pewne spotkanie.... . Mam nadzieję , że "ktoś" nie zrezygnuje. Nie wszyscy chcą udzielać informacji telefonicznych nie wiedząc z kim rozmawiają, jeszcze gorzej jest sie spotkać. Myślą , że mogę byc przeciwnikiem na "wywiadzie". Mam nadzieję, że pozyskam prawie wszystkie informacje na temat przekrętów na pewnym osiedlu i jak się bronili co wskurali itd . W niedzilę jak uzyskam te informację przekaże na spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do Wziomala Re: spotkanie w Markach w sprawie B1 IP: *.fso-sa.com.pl 15.01.07, 11:20 Witam , Do wziomala' Szanowny Panie Ja jestem z Warszawy mamy podobny problem co Państwo na swoim osiedlu .Nasze mieszkania tęż drożały no i na koniec otrzymaliśmy nie małą niespodziankę zamiast aktów notarialnych. U Nas podejmujemy wiele kroków w celu wyjaśnienia całej zaistniałej sytuacji .Podaję tel kont.0662336622 możemy wym. się mailami ,ale nie na tym forum Pozdrawiam i jak najbardziej zachęcam do działania trzeba zakończyć tę falę nieczytych spraw związanych ze spółdzielniami. Pokrzywdzony członek spółdzielni. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: spotkanie w Markach w sprawie B1 13.01.07, 17:27 Przypominam o zebraniu Niedziela godzina 13.00 przy bloku A1 Porozmawiamy i przekażemy sobie informacje jakie posiadamy. Odpowiedz Link Zgłoś
diodone Strategia dla Marek 14.01.07, 09:35 Jutro , w poniedziałek, jest ostatnim dniem na składanie uwag i wniosków do planu rozwoju miasta Marki pt STRATEGIA DLA MIASTA DO ROKU 2020... to JUTRO jest ostatnimdniem na 14 lat, gdzie mamy szansę na to aby zrobić coś blisko naszego osiedla: -żłobek -przedszkole -plac zabaw w pobliskim parku jak przystało na 22tys miasto -toaletę publiczną -bezpieczne przystanki bez utraty życia obok pędzących aut -porządne chodniki aby przejść z wózkiem i na wózku - ośrodek ratownictwa i pierwszej pomocy -duzą załogę policji i straży miejskiej -budynek policji, straży i tam odpowiednie pomieszczenia -kontenery na śmieci w lasach i na poboczach -kładkę dla pieszych z podjazdem obok tras uczniów -jezdnie i trasy rowerowe, pobocza z chodnikami -porządne gimnazja,nie molochy i anonimowi uczniowie -zespół szkół srednich z nauką zawodów Fundusze strukturalne czekają aby je wziąć, a wezmą je inteligentni, zaradni, młodzi ludzie różnych miejsc w Polsce. A my pod nosem stolicy będziemy nadal zasyfionym , oplutym, obszcz miasteczkiem... Miasteczkiem, sypialnią stolicy, biegnących o świcie ludzików do tej stolicy bo tu nic innego nas dobrego nie spotka... Przeczytaj bip.marki.pl/pl/bip/wizja/01/02 Napisz na podany tam adres... Przynajmniej niczego nie tracimy, a mozemy zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: 193.24.14.* 12.01.07, 10:43 Nie zgadzam sie z tobą. Uważam, że forum powinno wyłonić najlepszych kandydatów - reprezentantów naszych interesów - do Rady Osiedla i na przedstawicieli na Zebranie Przedstawicieli, tak jak to się już stało w budynku A. Pozostałe bez komentarza (o stołkach niedorzeczne). Myślę,że nasi reprezentanci powinni być przez nas wspierani wszystkimi siłami. Uważam, że dobrym kandydatem może być Wziomal, o ile taką chęć wyrazi, sądząc po wyważonych wypowiedziach i zaangażowaniu (spotkanie z prezesem, nawiazanie kontaktów z bluszczańską, organizacja spotkania, rzeczowe informacje na forum )natomiast jestem wrogiem nicnierobienia i oczekiwania ,że KTOŚ za mnie wszystko pozałatwia i poda mi na tacy. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
wziomal Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) 12.01.07, 18:31 Dziekuję ,że niektórzy doceniaja czyjeś zaangażowanie. A jeżeli o tym to razem ze mną działa pani Grażynka i tez jest bardzo zaangażowana. Nie udziela sie na forum , ale są też jej opinie pisane przez inna osobę :-) pozdrawiam Odnośnie mojego poprzednika (poprzedniczki) w wypowiedzi uważam , że na takim spotkaniu możemy sie poznać i podjąc jakieś decyzje czy będziemy sie odwoływali "gdzieś" itd . Czy będziemy brali prawnika itd to wszystko też kosztuje - czy nie będziemy brali . Ja mysle , że na poczatek wystarczy ten Związek Rewizyjny Społdzielni Mieszkaniowych żeby sprawdził prawidłowośc działania. Nie wiem jak on działa itd , ale ktoś dzwonił tam i wie też troche gdyz pisał więc fajnie jak przyjdzie na spotkanie i podzieli sie informacjami. Spotkanie o którym pisałem ma sie odbyc w podanym termini. Nie wpłyneły uwagi więc spotkajmy sie podyskutować w niedziele o godzinie 13 przy budowie pomiędzy blokami A1 i A2. Może są w śród nas osoby które może miały do czynienia z takimi problemami lub znaja tematykę problemu i sposób rozwiązania, albo chca sie dowiedziec co juz udało nam się dowiedzieć w społdzielni. Posiadamy status oraz uchwałe i aneks do uchwały dotyczący podniesienia ceny budowy, zasad itd. Moge szybko tylko powiedziec , że jst zapisane iz do 30% moga podnieść cene bez aneksu do umowy a powyżej 30% musi być aneks ale na to to juz byśmy sie chyba nie zgodzili , ale taka mozliwość jest. spółdzielnia twierdzi ze więcej juz nie podniesie ceny ale ????? . Więc musimy siętam pokazywac i zgłaszac nasze niezadowolenie. Myslę ze trzeba napisać pismo do prezesa o wyjasnienie tej zwyżki cenowej itd. Zapraszam na spotkanie, jeżeli posiadacie numery kontakty itd powiadomcie znajomych związanych z tym problemem. razem jak pisałem podejmiemy decyzje co dalej, ale takie aby nie zablokować budowy. Bo do tego można tez doprowadzic ostrym nieprzemyslanym działaniem pozdrawiam wziomal@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc17 Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 22:29 Witam, a czy ktoś się orientuje czy pkt. 8 Protokołu z dnia 12.12.2006r. obejmuje wpływy ze sprzedaży faktycznie otrzymane czy też należne. Bo jeżeli faktycznie otrzymane i jeżeli są osoby, które zalegają z płatnościami (oczywiście z bud. B1) to koszt ich niedopłat został podzielony na innych mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssssss Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 08:37 www.gazetaprawna.pl/?action=showNews&dok=1653.29.3.2.18.1.0.1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssss Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 09:40 www.mickiewicza.net.pl/viewtopic.php?t=13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssssssssss Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.07, 10:09 biznes.interia.pl/news?inf=848956 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: kwitnące osiedle w Markach b1 (SAM-81) IP: 193.24.14.* 16.01.07, 16:09 To spółdzielczość w Polsce? Pouczajaca lektura, polecam Odpowiedz Link Zgłoś