Dodaj do ulubionych

Dom Development - Fort Bema

10.06.05, 16:16
Witam, interesuję się kupnem mieszkania w inwestycji Fort Bema. Czy ktoś już
kupił mieszkanie w tej inwestycji? Niepokoji mnie fakt bliskości trasy S7. Z
informacji w Życiu Warszawy wynika, że fragment obok budynku DD będzie
przebiegał w tunelu, ale nigdzie nie udało mi się potwierdzić tej informacji.
Czy udało Wam się zmienić jakieś zapisy w umowie z DD? Jeżeli tak to proszę o
przesłanie na priv poprawionej umowy: maximuss2@gazeta.pl
Obserwuj wątek
    • maximuss2 Re: Dom Development - Fort Bema 15.06.05, 17:30
      Czy nikt nie jest zainteresowany kupnem mieszkania w tej inwestycji?
      • Gość: sx3 Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 17:34
        oni sami wiedza ze to slaba inwestycja, trasa bedzie na zewnatrz, na targach
        kazdy kto o to pytal nie uzyskal jasnej odpowiedz, nawet maplke na pierwszych
        ulotkach specjalnie "zmienili"
        maja dzialke i duzy brzydki budynek, musza to sprzedac ale jak nie musisz nie
        laduj sie w to
        • maximuss2 Re: Dom Development - Fort Bema 15.06.05, 17:39
          Czy masz jakąś ciekawą poropozycję w tym przedziale cenowym?
          • Gość: sx3 Re: Dom Development - Fort Bema IP: 213.17.162.* 16.06.05, 15:13
            nie wiem zcego szukasz, czy musi to byc Bemowo- za nizsza cene mozna kupic
            mieszkanie w JW na Gorczewskiej a za opdobne pieniadze nawet w tym samym DD
            tylko na Osmanczyka
            Podejrzewam ze za te pieniadze i w tej lokalizacji nie bedzie to ich sukces
            spredazowy wiec raczej sie tam nie pchaj - to moja rada
            w srodowej Wyborczej jest wiele ofert
    • Gość: kasia-k Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 16.06.05, 08:11
      Nie jestem do końca zorientowana, ale wątek o tej inwestycji już chyba jest:
      DD-Bemowo
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=23922475
      • maximuss2 Re: Dom Development - Fort Bema 16.06.05, 09:51
        Wątek, o którym piszesz dotyczy inwestycji przy ulicy Osmańczyka, a mnie
        intetesuje inwestycja przy Obrońców Tobruku (między inwestcyjami "Zielone
        Mieszkanko" - BUDINVEST-PBM POŁUDNIE Sp. z o.o. i "Zielone Bemowo" - Idealne
        Mieszkanie)
        • Gość: petrus Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.procomp.cz 17.06.05, 00:18
          Interesuje mnie ta inwestycja ze względu na bliskość parku. Jeżeli trasa będziw
          w tunelu to będzie to dobre miejsce, a jeżeli nie to może być ją słychać. Jest
          tu pewne ryzyko. Ale zajrzyjcie na
          www.siskom.waw.pl/mapy/strona-map/s7-bemowo-lomianki.JPG
          Kolor zielony ma oznaczać prawdopodobnie tunel.
          Pozdrawiam
        • Gość: rowerek Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.eranet.pl 17.06.05, 07:44
          Jeśli chcesz poczytać o okolicy i trasie to zerknij na
          www.zielonemieszkanko.pl/
          www.olszyny.info/
          www.chomiczowka.org/
          Ja sam kupiłem mieszkanie w Zielonym Mieszkanku II nie wiedząc o trasie, ale
          teraz to mnie to klepie. Pogodziłem sie z tym i uważam, że nie będzie źle.
          Chodziłem na protesty, manifestacje itd. Czytałem, dowiadywałem się i do
          dzisiaj nie wiem czy będzie tunel czy nie. Na razie to nawet dyr. GDDKiA chyba
          nie wie co ma z tym zrobić:-(

• Gość: miras Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.derbynet.waw.pl 22.06.05, 22:02
            Tez jestem zainteresowany mieszkaniem w tej okolicy. Bede wdzieczny za wszelka
            informacje.
            • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.starnettelecom.pl 06.07.05, 16:13
              Jestem po wstępnych rozmowach z DD w sprawie Fortu Bema i jestem zainteresowany
              tą inwestycją. Niestety nic nie wiem o trasie o której piszecie. Nie widzę też
              miejsca gdzie w tamtej lokalizacja miałaby powstać trasa szybkiego ruchu. W
              najbliższej okolicy tej inwestycji nie widzę na to żadnych szans, bo niby
              gdzie? Z mapki którą ktoś przesłał niewiele widać. Także jeśli ma ktoś
              konkretniejsze info proszę niech się wypowie.

Co od samej inwestycji to dla mnie jest bardzo OK. Jest trochę tańsza niż na
              Osmańczyka, a według mnie ma spokojniejszą lokalizację. Jest też jeszcze
              większy wybór mieszkań do kupienia, choć oczywiście z dnia na dzień topnieją
              opcje.

Niestety zarówno Osmańczyka jak i Fort Bema będzie dość blisko innych
              inwestycji ale naprawdę trudno w tej chwili o inwestycję, w tej cenie, która
              miałaby swój większy teren do dyspozycji.

W DD fajną opcją jest możliwość kupienia mieszkania pod klucz. Do
              rozważenia.
              • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.starnettelecom.pl 06.07.05, 16:41
                Już widzę o co chodzi z tą trasą. Bardzo dziwna sytuacja. Jeśli wierzyć temu
                linkowi www.chomiczowka.org/artykuly/TrasaNaGdanskPoMysli.jpg trasa
                przebiegałaby w obu wariantach w okolicach inwestycji DD Fort Bema. Jeśli
                byłaby w tunelu to możnaby to nawet przyjąć. Jeśli jednak nie to sprawa się
                komplikuje. Tylko że ja naprawdę nie wiedzę miejsca na Obrońców Tobruku na dużą
                trasę naziemną. Musiałaby przebiegać w bardzo małej odległości od praktycznie
                każdej stawianej tam inwestycji:((
              • ffilipkowski Re: Dom Development - Fort Bema 06.07.05, 16:42
                Oj to sie zdziwisz jak zobaczysz plany trasy. Polecam dobrze poszukac w necie
                albo pofatygowac sie samemu do Biura Naczelnego Architekta Miasta. A wynik moze
                cie mocna zaskoczyc. Tak na oko to powiedzialbym, ze to jest ok 150 metrow od
                tej trasy - wiec niezbyt daleko. Jak juz sie decydujesz na te inwestycje to:
                a) wybieraj te mieszkania, ktore maja wszystkie okna na Forty Bema
                b) modl sie o tunel w Twojej okolicy.
                A swoja droga, to bardzo mi sie podobaja posty w stylu: "nie wyobrazam sobie"
                lub "nie widzę na to żadnych szans". Jak sie czlowiek zadluza na grube tysiace
                to nie powinien sobie wyobrazac tylko sprawdzic na 3 sposoby. Potem jest placz
                i zgrzytanie zebami
                • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.starnettelecom.pl 06.07.05, 18:00
                  Napisałem "nie wyobrażam sobie" na podstawie własnej wizji lokalnej ale i
                  trochę w przenośni. Zgadzam się z Tobą w 100% że w przypadku tak dużego wydatku
                  trzeba wiedzieć, a nie wyobrażać sobie. Stąd też i mój wcześniejszy post.

W każdym razie dziękuję za info. Rzeczywiście po zapoznaniu się z informacjami
                  w sieci wychodzi na to, że istotnie ta droga jest planowana bardzo blisko
                  inwestycji DD Fort Bema. Jeśli będzie w tunelu to pewnie mniejszy problem
                  (chociaż podczas budowy pewnie nie za fajnie). Ale jeśli nie to...
                  Najgorsze jest to, że dzisiaj nie ma żadnej pewności co do realnego przebiegu
                  tej trasy. Ba, nie wiadomo nawet czy ona powstanie.

W tej sytuacji są dwa wyjścia. Albo liczyć na tunel albo kupować okna od strony
                  Fortu Bema. Chociaż tam powstanie z kolei inna inwestycja, która może zakłócić
                  widok i spokój. Czyli i tak źle i tak niedobrze:((

Generalnie nie lubię kupować mieszkań nie widząc ich wcześniej. Ale na
                  dzisiejszym rynku nie da się inaczej. Gdzie te czasy sprzed 2-3 lat kiedy to
                  developer czekał na Klienta!

• Gość: aaa Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.05, 23:19
                    Te okna od strony Fortu Bema to sa na polnoc
                    • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.starnettelecom.pl 11.07.05, 15:28
                      Z tego co wiem to od strony Fortu Bema ma stanąć jeszcze jedna inwestycja,
                      chyba Mostostal. Czyli inwestycja DD będzie z trzech stron miała za sąsiadów
                      inne inwestycje, a od strony ronda jest z kolei planowana za parę lat trasa
                      szybkiego ruchu.
                      Ja, mimo wszystko, zdecydowałem się na zakup mieszkania. Rozważałem jeszcze
                      Osmańczyka ale Fort Bema bardziej mi się podoba.
                      • Gość: aaa Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 20:10
                        Mnie tez sie podoba ta lokalizacja, czekalem na DD ale jak zobaczylem projekt
                        to podziekowalem. od polnocy droga wewnetrzna do ziel. mieszk. od poludnia
                        kolejna inwestycja PSM Idealne Mieszkanie, mo|esz sprawdzic w TabelaOfert.pl w
                        sumie bedzie Sajgon.
                        • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 21:28
                          W tamtym rejonie wogóle jest dość gęsto i nie ma takiej inwestycji która
                          miałaby dużo przestrzeni wyłącznie dla siebie. Sytuacja jest generalnie taka,
                          że deweloperzy każdą działkę wykorzystują do maksimum.
                          Mnie się tam mimo wszystko podoba. Jest to jedna z lepszych inwestycji w tamtej
                          okolicy. Dobry jest np.: pomysł, że dziedziniec wewnętrzny zajmą wyłącznie
                          ogódki mieszkań na parterze. Powinno być więc cicho. Ja kupiłem mieszkanie
                          które nie wychodzi na żadną inną inwestycję i jeśli nie zbudują jednak trasy
                          lub będzie ona w tunelu to mam bardzo ładny, niczym nie zakłócony widok i
                          duuuużo przestrzeni przed sobą.
                          • Gość: Ignac Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.05, 10:16
                            Najświeższe informacje na temat trasy z pierwszej ręki. Będzie tunel.
                            www.chomiczowka.org/download/OkdlaS7w2_GDyrektorDKiA.pdf
                            • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 18.07.05, 17:26
                              Ciekawe tylko jak będą budować ten tunel. Tak jak metro, czy po prostu wykop?
                              Jeśli będą budować tak jak metro będzie to mniej uciążliwe dla okolicznych
                              mieszkańców.
                          • tarantula01 Re: Dom Development - Fort Bema 16.02.06, 15:57
                            Gość portalu: quba napisał(a):

> Dobry jest np.: pomysł, że dziedziniec wewnętrzny zajmą wyłącznie
                            > ogódki mieszkań na parterze. Powinno być więc cicho.

Do czasu, gdy mieszkańcy parterów ni zapragną urządzać sobie imprez grilowych
                            na świeżym powietrzu...

> Ja kupiłem mieszkanie
                            > które nie wychodzi na żadną inną inwestycję i jeśli nie zbudują jednak trasy
                            > lub będzie ona w tunelu to mam bardzo ładny, niczym nie zakłócony widok i
                            > duuuużo przestrzeni przed sobą.

Wszystko w sprawie S7 wyjaśni się do 30 czerwca tego roku - do tego czasu DHV
                            Polska (firma wyłoniona w przetargu), która przygotowuje materiały do wniosku
                            do wydania decyzji o uwarunkowaniach środowiskowych dla S7 ma mieć już komplet
                            dokumentów, aby GDDKiA mogła je złożyć u wojewody.
                            • Gość: Sambi Re: Dom Development - Fort Bema IP: 195.177.83.* 28.02.06, 11:45
                              > Do czasu, gdy mieszkańcy parterów ni zapragną urządzać sobie imprez grilowych
                              > na świeżym powietrzu...

Skończy sie to wylaniem wiadra wody na grila przez sąsiada z góry. Bo skoro CI
                              z dołu mogą dymić tym z góry do mieszkania to równie dobrze moge sobie wylac
                              wode przez okno do ogródka sąsiada z dołu. Sądzę więc że nie będzie
                              rzeczywiście takich problemów.
                        • rogowski25 Re: Dom Development - Fort Bema 20.07.05, 23:02
                          Witam,

Mamy zarezerwowane mieszkanie DD fort bema , z widokiem na prawą czesc IV etapu
                          mostostal - mieszkanie mamy na rogu

brak jest mijsc parkingowych dla gości :(
                          • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 21.07.05, 11:28
                            Szkoda, że nie ma miejsc parkingowych dla gości. Może jeszcze coś znajdą,
                            szczególnie, że wszystkie te inwestycje mają być wspólnie ogrodzone.

• Gość: mark Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 20:04
                              zapomnij o parkingach dla gosci, poczytaj o DD to zobaczysz, ze norma jest
                              wyznaczanie wolnych miejsc na etapie sprzedazy inwestycji, zeby pozniej je
                              sprzedac
                              • rogowski25 Re: Dom Development - Fort Bema 21.07.05, 22:00
                                zgadza się, ale przy fort bema nawet nie zadbali o miejsca , które później by
                                mogli sprzedać - goście będą parkować wzdłóż ulicy jednym kołem na chodniku...

ale nas to nie zraża nadal podtrzymujemy rezerwacje

czy ktoś wie czy przed w stronę do fortu (strumyka) PBM poludnie 'zielone
                                mieszkanko' będzie coś stało tak jak przed fort bema IV etap mostostal invest?
                                • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 22.07.05, 10:42
                                  Z tego co mi mówiono w DD to inwestycja Fort Bema będzie zabudowana z trzech
                                  stron. Od strony Fortu ma się podobno budować Mostostal.

Jedyna niezabudowana strona będzie od Obrońców Tobruku ale tam z kolei jest
                                  planowana trasa.
                                • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 25.07.05, 11:27
                                  Tak - bedzie tam II etap Zielonego Mieszkanka. Popros w DD o plan - oni maja
                                  dokladnie rozrysowane inwestycje naokolo tej swojej.
            • Gość: domin-o Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 14:01
              czy ktoś słyszał o idealnym mieszkaniu? Planuję zakup a są troszkę tańsi od DD.
              • Gość: mark Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 12:07
                PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: mark 11.03.2005 21:40 + odpowiedz

Czy ktos zdecydowal sie na zakup mieszkania w PSM Idealne Mieszkanie pt
                Zielone Bemowo?
                Wydaje sie, ze ta inwestycja ma spore opoznienie, mam katalog mieszkan (z
                targow tabeli ofert 2004), gdzie pisano o rozpoczeciu I etapu w IV kw 2004.
                Wiem, ze ta SM sporo wybudowala min. Vilardczyków, czy ktos moze sie
                podzielic doswiadczeniami jak wygladaly rozliczenia po zakonczeniu inwestycji?
                Niestety to tylko spoldzielnia, wiec nigdy nie wiadomo ile trzeba bedzie
                ostatecznie zaplacic za 1 m2. Ich cena za 1 m2 na dzien dzisiejszy poze byc
                tylko podpucha, nigdy nie wiadomo jaka bedzie cena po rozliczeniu
                inwestycji.

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl
                Gość: . 14.03.2005 08:49 + odpowiedz

Były prezes upadłej spółdzielni tam obecnie sobie pracuje... o kłopotach się
                dowiesz przeszukując archiwum gazety - jeden tekst całkiem bezpłatny. Lub
                poniższą stronę - tam gdzieś jest link do PSM "IM"

www.geocities.com/kondratowicza18/

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: Mark 14.03.2005 23:27 + odpowiedz

Dzieki za to informacje. Czulem, ze cos jest nie tak, teraz juz jestem pewien.
                Mysle, ze dzieki temu przynajmniej kilka osob nie straci kasy.

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.anon-online.org
                Gość: nieidealny 15.03.2005 01:17 + odpowiedz

dom.gazeta.pl/dom/1,50837,934554.html
                dom.gazeta.pl/dom/1,50837,934545.html
                dom.gazeta.pl/dom/1,50837,1907270.html

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                Gość: asa 15.03.2005 19:00 + odpowiedz

I co dalej buduja?

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: 212.160.211.*
                Gość: Aletka 16.03.2005 14:25 + odpowiedz

Witam,
                W warszawie istnieje spóldzielnia mieszkaniowa Idealne Mieszkanie i firma o
                nazwie PIB Idealne Mieszkanie. To ta druga ma klopoty.
                A zielone bemowo budje spoldzielnia a nie firma.

Zamieszkalam na osiedlu spoldzielni na Kabatach (kabacki dukt) i jak do tej
                pory jest ok.
                Pozdrawiam

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
                Gość: gosc 16.03.2005 21:03 + odpowiedz

Zastanówcie się dobrze przed podjęciem decyzji o zakupie mieszkania w tej
                inwestycji. Praktycznie zapadła już decyzja o budowie przez Bemowo trasy
                ekspresowej S-7, to dosłownie kilkadziesiąt metrów od terenu tej budowy. To
                bardzo duże zagrożenie, trasa ma mieć 6 pasów ruchu, przewidywane natężenie
                100.000 samochodów na dobę. GDDKiA wspomina coś o tunelu ale według mnie to
                mało prawdopodobne. W przypadku tunelu spaliny i tak będą usuwane na zewnątrz
                poprzez kominy wentylacyjne. Plan zagospodarowania przestrzennego jest dostępny
                w Urzędzie Dzielnicy Bemowo.

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.eranet.pl
                Gość: nie dla trasy! 17.03.2005 07:34 + odpowiedz

Co do tras..żadna decyzja jeszcze nie zapadła!!!!!!!!!!!!1
                Wszelkich szczegółów dowiecie się na www.olszyny.info

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: 217.11.152.*
                Gość: gosc 17.03.2005 11:14 + odpowiedz

Napisałem że "praktycznie" zapadła. Zresztą, jesli chcecie to kupujcie tu
                mieszkania i czekajcie na decyzje wojewody, dodam że Kaczyński i GDDKiA są za
                wariantem 2.

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.aster.pl / *.aster.pl
                Gość: Pysiek 05.04.2005 22:44 + odpowiedz

Czy ktoś z Was zetknął się może ostatnio z tą spółdzielnią? Chyba budowali coś
                ostatnio na Ursynowie?
                Zastanawiam się nad kupnem mieszkania na Bemowie... Z widmem autostrady/tunelu
                już się pogodziłam, ale nie wiem jak się ma ich wiarygodność i rzetelność...

Serdecznie dziękuję.

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: *.aster.pl
                Gość: taaak 13.06.2005 20:54 + odpowiedz

Nie ma problemów w stylu "deweloper coś schrzanił, nie chce poprawić" - nawet
                jeśli coś jest jednak źle, przyjdą poprawić. Sama konstrukcja jest, z tego co
                wiem, bardzo porządna - bez maksymalnego oszczędzania na materiałach i w
                konsekwencji sypania się budynków, tudzież płacenia za ciągłe remonty.
                Opóźnienia - prawdopodobnie bywają, ale np. w przypadku ostatniej inwestycji
                przy Kabackim Dukcie się nie pojawiły. Opłaty - zwykle każą dopłacać, nie za
                dużo, ale też lepiej się nie wdawać w budowę z bardzo, bardzo napiętymi
                funduszami, no i szykuj się na stosunkowo duży czynsz... Cóż, za dobre się
                płaci. Chociaż nie są to budynki (ani opłaty) w stylu "basen dla mieszkańców,
                portiernia, śliczne korytarze, blablabla".

• Re: PSM Idealne Mieszkanie, Zielone Bemowo? IP: 7.2.* / *.selmar.com.pl
                Gość: M.J. 15.06.2005 14:23 + odpowiedz

Hejka!

Spółdzielnia IM budowała mi blok za oknem (na Kabatach; ja mam w innej
                spółdzielni). Raczej odradzam:
                - mieli duże (rok?) opóźnienie (podobno z powodu problemów z generalnym
                wykonawcą, no ale to są koszty dla przyszłych mieszkańców),
                - podobno bardzo akustyczne mieszkania (z silnym akcentem na to "bardzo"),
                - podobno w IM trzeba bardzo dużo dopłacać po ostatecznym rozliczeniu
                inwestycji.

Ja (osobiście) nie ryzykowałbym.

Inna sprawa: ja również będę miał mieszkanie dokładnie w tej okolicy na
                Bemowie. No ale ja zdążyłem i kupiłem mieszkanie w Pekao Development. :)

Co do S7 - tez wydaje mi się, że wszystko wskazuje na to, że będzie w tej
                okolicy (czyli tzw. wariant 2). Ale:
                - od mojego osiedla to jest minimum 300 metrów,
                - GDDKiA publicznie (i nawet na pismie) obiecuje tunel; w tej chwili już
                praktycznie nie mają szans tego odwołać.

Nie wiem dokładnie, gdzie ma być osiedle IM, ale uważaj, bo w tamtej okolicy
                (chyba też w okolicy jednej z dwóch nowych inwestycji DD na tym terenie) nie
                tylko będzie S7 ale i wielopoziomowy węzeł z S8. O ile S7 nie "śmierdzi" mi za
                bardzo ("mocna" obietnica tunelu), o tyle S8 i ten węzeł może zmienić życie
                wielu ludzi w tej okolicy w koszmar...

Aczkolwiek (już na koniec) dzisiejsza wiadomość z gazety o zmianie prawa
                dotyczącego inwestycji drogowych jakoś tak (moim zdaniem) znakomicie odsuwa
                perspektywę wybudowania jakichkolwiek dróg ekspresowych, powodujących aż taki
                protest społeczny, jaki powodują S7, S8 czy POW.

I całe szczęście.

No i pamiętajcie: mamy rok wyborczy.

Pzdr... M.
                Mariusz J.

• jolakon2 Re: Dom Development - Fort Bema 26.07.05, 08:40
      Witam,
      Zdecydowałam się na zakup mieszkania w tej inwestycji. Czy przy zawieraniu
      umowy przyrzeczenia sprzedaży potwierdzaliście ją u notariusza?
      • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 26.07.05, 08:55
        Jeszcze umowy nie podpisalismy, ale jestesmy tuz przed - nie bedziemy
        podpisywac w formie aktu notarialnego - moim zdaniem to jest istotne w
        przypadku developera co do ktorego nie ma sie zaufania - mnie sie wydaje, ze w
        tym przypadku nie jest to konieczne, ale to oczywiscie tylko moje zdanie ;-)
        • rogowski25 Re: Dom Development - Fort Bema 26.07.05, 09:16
          no my już na 70% zdecydowani jestesmy na emmerson skrzyzowanie radiowej i
          wrocławskiej - także pewnie bedziemy rezygnować z DD :(
          • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 26.07.05, 11:09
            A co wpłynęło na zmianę decyzji? (jesli oczywiście możesz i chcesz się
            podzielić)
        • Gość: pietrek Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 26.07.05, 09:32
          Podpisanie w formie aktu notarialnego w ostatecznym rozrachunku nic nie
          kosztuje, bo o kwotę którą zapłacisz teraz za umowę przedwstępną w formie aktu
          notarialnego będzie niższy koszt podpisanie ostatecznego aktu notarialnego umowy
          właściwej. Ma to wiele zalet. DD uchodzi za developera godnego zaufania, bo
          buduje mieszkania i oddaje je w miarę terminowo. To duży plus, ale po odbiorze,
          może na Was czekać wiele "smaczków", które zafiunduje Wam dział obsługi
          posprzedażnej, administracja.

Niestety, fakt jest taki, że klientem jesteś dotąd, dokąd nie zapłacisz faktury
          za mieszkanie, później jesteś już tylko petentem, który powinien być wdzięczny
          że mu sprzedali i siedzieć cicho. Jest to choroba większości developerów. DD
          potrafi dać temu wyraz w dość wredny sposób.

Jeżeli, broń Boże, przed podpisaniem aktu notarialnego z jakiegoś powodu nie
          dojdziecie do porozumienia, to dla Sądu, podpis notariusza na umowie jest bardzo
          istotny. Więc czym lepiej skonstruowana i zabezpieczona będzie Wasza umowa tym
          lepiej dla Was.

Nie będe opisywał przykładów, bo jest ich wiele w internecie. Polecam wizytę na
          forach internetowych, tych co już mieszkają. Wizytę na przynajmniej jednym z
          osiedli i rozmowę z mieszkańcami. Pozwoli to Wam uniknąć sporej dawki nerwów.
          I jeszcze jedna uwaga. Pamiętajcie, że indywidualnie jesteście mali i słabi
          kontra duża firma z dużym i dobrze opłacanym działem prawnym. Więc jak już
          podejmiecie decyzję o zakupie, to postarajcie się jaknajszybciej zorganizować w
          grupę i patrzcie DD "na ręce" od początku procesu inwestycyjnego do przejęcia
          osiedla przez Wspolnotę.
          • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 26.07.05, 12:20
            Niestety nie rozumiem w jaki sposób podpisanie wstępnej umowy przed notariuszem
            miałoby w czymś pomóc w ewentualnym sporze z deweloperem. Umowa tak czy inaczej
            jest podpisana przez strony i nie może być zmieniona. Nie ma też wątpliwości co
            do jej zapisów - obie strony mają tą samą umowę.

Tak więc negocjacja zapisów umowy ma oczywiście sens ale podpisywanie jej przed
            notariuszem chyba nie.
            • Gość: pietrek Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 26.07.05, 12:41
              Choćby dlatego:
              (...)
              "Umowę przedwstępną sprzedaży możemy zawrzeć również w formie aktu notarialnego.
              Jeśli sprzedający się z niej nie wywiąże, będziemy mieli dodatkowo możliwość
              dochodzenia zawarcia umowy sprzedaży wbrew woli sprzedającego. W takim przypadku
              prawomocne orzeczenie sądu zastąpi oświadczenie woli drugiej strony i dojdzie do
              zawarcia umowy sprzedaży na warunkach ustalonych w umowie przedwstępnej."
              (...)
              źródło:
              www.krn.pl/krajowy-rynek-nieruchomosci-artykuly/Jak-bezpiecznie-kupic-mieszkanie-2_0_90.html
              • jolakon2 Re: Dom Development - Fort Bema 26.07.05, 12:48
                Niestety sama umowa w formie aktu notarialnego (bez wpisu do księgi wieczystej)
                kosztuje około 1000-1500 zł (w zależności od wartości mieszkania). Mnie
                zainteresowało to, bo w umowie jest informacja, że można ją podpisać w postaci
                aktu notarialnego. Po co? Na wypadek, gdy nie będzie się można dogadać z
                developerem i trzeba było iść do sądu. To są oczywiście czarne scenariusze.
                • Gość: pietrek Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 26.07.05, 13:27
                  Niech każdy zrobi jak zechce.
                  Nie mówię o czarnym scenariuszu, ale o... nazwijmy go o szarym. Developer odda
                  Ci mieszkanie z np. parapetami z plastiku, a nie kamiennymi, tak jak było w
                  umowie, czy z drzwiami wejściowymi ze sklejki zamiast anywłamaniowymi, spóźni
                  się o kilka tygodni/miesięcy z oddaniem. A takie sytuacje, wierz mi, się
                  zdarzają. To niby drobiazgi ale, suma kilku takich uchybień w umowie przekłada
                  się czasami na pokaźną kwotę w gotówce. Jeżeli masz zwykłą umowę przedwstępną,
                  to "możesz panu majstrowi skoczyć" jak mówił Kobuszewski Michnikowskiemu w
                  starym jak świat, ale nadal niestety aktualnym skeczu z kabaretu Dudek. Jeżeli
                  masz papier, który znaczy coś dla sądu to nie oznacza, że o takie "drobiazgi"
                  będziesz się musiała procesować, ale developer wiedząc, że taka ewentualność
                  istnieje będzie Cię traktował poważniej. Masz lepszą pozycję przetargową.
                  Ja osobiście jestem mądry po szkodzie, bo też podpisałem bez poświadczenia i
                  jestem w plecy, bo należały mi się kary umowne za opóźnienie. W umowie
                  przedwstępnej masz zapisane sankcje za opóźnienie, prawda? DD powiedziało, że
                  nie wypłaci i już. Kilka osób z mojego osiedla w sądzie z DD dochodzić musiało
                  swoich roszczeń i wygrało. DD im musiało wypłacić.
                  • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 26.07.05, 15:29
                    Pietrek, sorry ale nie dokońca rozumiem tok Twojego rozumowania. Może wynika to
                    z faktu, że nie jestem prawnikiem i nie znam się tak dobrze na procedurach
                    zakupu mieszkania.

Podsumowując to co zostało napisane mamy sytuację w której dwie wersje wydarzeń
                    różnią się tylko tym, że w przypadku pierwszej podpisaliśmy umowę u notariusza,
                    a w przypadku drugiej nie. Jeśli dobrze rozumiem Twój wywód to piszesz w
                    skrócie, że tylko opcja z notariuszem ma relaną moc. I tego właśnie nie
                    rozumiem. Dla mnie umowa to umowa i koniec. Tak samo mogę dochodzić swoich praw
                    z "normalnej" umowy jak i umowy podpisanej notarialnie. Nie widzę różnicy i
                    znaczącej przewagi po stronie umowy zawartej przed notariuszem.

Generalnie w Polsce panuje moda na pieczątki (im wiecej tym lepiej), notariuszy
                    itp. itd. Najlepiej wszystko 100 razy podpisać, podstęplować pójść do dwóch
                    notariuszy (to chyba lepsze niż do jednego) i wtedy to jesteśmy na 100%
                    bezpieczni i nikt nam nic nie zrobi. Moim zdaniem prawda jest taka, że jeśli
                    dojdzie do poważnego konfliktu z deweloperem to i tak trzeba będzie pójść do
                    sądu. I wtedy liczy się treść umowy, a nie to gdzie została podpisana.

Ale jak pisałem powyżej może się nie znam i jestem naiwniakiem.
                    • Gość: Boogie Re: Dom Development - Fort Bema IP: 212.189.1.* 26.07.05, 16:56
                      Generalnie zawsze lepiej potwierdzic notarialnie, bo wtedy wszystko co
                      podpisane musi zostac spelnione (developer musi dokonac sprzedazy). W przypadku
                      normalnej umowy mozna jedynie dochodzic odszkodowania w procesie cywilnym
                      (ciagnacym sie latami).
                      Dowodem, ze jest to pewien bat na developerow, swiadczy fakt, ze jest sporo
                      firm, ktore nie przewiduja aktu jako formy podpisywania umowy przyrzeczonej
                      sprzedazy.
                      Jestem zwolennikiem nieoszczedzania 1000PLN, w przypadku ponoszenia kosztow
                      rzedu 200000 - 300000 PLN, ale kazdy ma swoje koncepcje.

Warto znalesc notariusza, ktory bierze polowe taksy przy podpisaniu umowy
                      przedwstepnej i druga przy umowie sprzedazy. Zawsze to bedzie kilkaset zlotych
                      wiecej, ale glowa spokojna
                      • Gość: Wally Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.07.05, 00:30
                        W tej dyskusji pojawili sie juz tacy develop. jak DD, PKO, Zielone mieszk.
                        Ja napalilem sie na 2 investycje: JW Constr ( od ulicy Osmanczyka z widokiem na
                        hale sportowa) oraz Mostostal - ladny budynek od str. Ksiecia Boleslawa. W tym
                        pierwszym przypadku, niezle zjechali z cena, tylko gdzie jest haczyk???
                        • rogowski25 Re: Dom Development - Fort Bema 29.07.05, 15:17
                          ja bym wybrał mostostal

co znaczy że teren na którym stawia DD fort bema nie jest ich własnoącią?

czy akty notarialne będą normalnie wydawane i jakie sa terminy? może ktoś wie

kto w takim razie jest właścicielem tych terenów?

na mieszkanie jest wydawany oddozleny akt i na miejsce postojowe do którego
                          przypisana jest komórka oddzielny akt - co to znaczy? czy będę mógł spzedać
                          kiedyś oddzielnie miejsce postojowe niezależnie od mieszkania i komórki?
                          • Gość: Quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.aster.pl 29.07.05, 21:37
                            W umowie przyrzeczenia którą mi przekazali jest zapis, że "Sprzedający (czyli
                            DD) oświadcza, że jest użytkownikiem wieczystym działaki do grudnia roku 2089".

Jest to tylko umowa przyrzeczenia. Nie widziałem jeszcze ostatecznej umowy i
                            nie wiem co tam jest zapisane.

Nie wiem też na ile fakt, że DD nie jest właścicielem tylko użytkuje wieczyście
                            te działki jest "groźny" dla kupujących. Tereny Fortu Bema są chyba po wojskowe
                            i może nie było innej opcji? Będę się oczywiście dowiadywał czemu tak jest.

Co do Twojej wątpliwości to nie sądzę, żeby miejsce garażowe można było
                            sprzedać oddzielnie. Zdziwiłoby mnie gdyby garaż i komórka znalazły się w
                            oddzielnym akcie ale może to też jest normalne.
                    • Gość: Prawnik Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. IP: 80.50.250.* 27.07.05, 09:23
                      Quba,
                      Napisałeś:Jeśli dobrze rozumiem Twój wywód to piszesz w
                      > skrócie, że tylko opcja z notariuszem ma relaną moc. I tego właśnie nie
                      > rozumiem. Dla mnie umowa to umowa i koniec. Tak samo mogę dochodzić swoich
                      praw
                      >
                      > z "normalnej" umowy jak i umowy podpisanej notarialnie. Nie widzę różnicy i
                      > znaczącej przewagi po stronie umowy zawartej przed notariuszem.

Właśnie chodzi o to, że nie jest tak, że "umowa to umowa". Niektóre umowy ze
                      względu na ich ciężar gatunkowy (w tym przypadku kupno nieruchomości) muszą dla
                      swej ważności być zawarte w formie aktu notarialnego. Jeśli umowa przedwstępna
                      dotyczy takiej "szczególnej" umowy to w zależności od tego w jakiej formie była
                      zawarta, to pociąga za sobą odpowiednio różne skutki.
                      Najpierw zanim dojdziemy do tych różnych skutków trzeba sobie odpowiedzeć po co
                      jest umowa przedwstęna. Generalnie chodzi o to, że strony zobowiązują się do
                      zawarcia w przyszłości umowy przyrzeczonej ( w tym przypadku umowy sprzedaży
                      nieruchomości). Jeśli jedna ze stron nie będzie chciała wykonać umowy
                      przedwstęnej to druga ma roszczenie. I w tym momencie pojawia się ta istotna
                      różnica między tymi różnymi skutkami. W Prawie mówi się o skutku słabszym i
                      skutku silniejszym.
                      Skutek słabszy ma miejsce wtedy gdy umowa przedwstępna nie została zawarta w
                      formie wymaganej dla umowy przyrzeczonej (umowy sprzedaży nieruchomości), czyli
                      jeśli zawarta jest tylko w formie pisemnej, a nie w formie aktu notarialnego. W
                      takiej sytuacji w razie niezawarcia umowy przyrzeczonej można dochodzić tylko
                      odszkodowania (czyli zwrotu kosztów jakie się poniosło w związku z zawarciem
                      umowy przedwstępnej). W praktyce ogranicza się to do zwrotu pieniędzy
                      zapłaconych deweloperowi. I tylko tyle.

Skutek silniejszy ma miejsce gdy umowa przedwstępna jest zawarta w odpowiedniej
                      dla umowy przyrzeczonej formie np. akt notarialny. Wtedy można dochodzić przed
                      sądem zawarcia umowy przyrzeczonej. Wyrok sądu zastępuje wtedy umowe sprzedaży
                      nieruchomości i na mocy takiego wyroku stajesz sie właścicielem mieszkania,
                      nawet jesli deweloper by tego nie chciał.

Różnica według mnie jest diametralna. Również ze względu na możliwość egzekucji
                      wyroków sądu. Jeśli masz zasądzone tylko odszkodowanie to z takim wyrokiem
                      musisz isć do komornika i to on musi ściągnąć te pieniądze, co nie zawsze jest
                      takie proste. Jeśli masz wyrok "zasądzający ci nieruchomość" to tu w zasadzie
                      nie ma żadnej egzekucji i jest on wykonany "mocą faktów dokonanych" bez
                      potrzeby przymuszania dewelopera do czegokolwiek. Poza tym tak jak już ktoś
                      napisał jesłi masz umowę w formie aktu notarialnego to nie jestes "całkowitym
                      niewolnikiem" dewelopera, co ma znaczenie przy odbiorze mieszkania i wszystkich
                      tych sytuacjach, które mają miejsce po zapłaceniu ceny, a przed zawarciem umowy
                      sprzedaży nieruchomości.

Każdy musi indywidualnie zdecydować, nie mniej jednak trzeba byc świadomym
                      wszystkich konsekwencji. Zresztą kwota 1500 złoty w stosunku do 250 000 zł
                      wydaje się nie wielka biorąc pod uwagę ryzyko. A ryzyko jest zawsze nawet przy
                      dużym deweloperze. Ja podpisałam umowę przedwstępna w formie aktu notarialnego
                      i to tez u dużego dewelopera (pekao development) i nie żałuję. Mogłam
                      spać "prawie spokojnie".

Pozdrawiam

• aurita Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. 27.07.05, 09:48
                        Podpisuje sie pod kolezanka Prawniczka: nic dodac nic ujac :)
                      • Gość: Quba Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. IP: *.devs.futuro.pl 27.07.05, 13:24
                        Jasne. Dziękuję za opinię. Tak jak pisałem wcześniej nie jestem prawnikiem więc
                        nie czuję się władny do wnikliwej polemiki na gruncie konkretnych przepisów
                        prawa.

Mimo wszystko mnie umowa notarialna w żaden sposób nie uspokoja. Nie sądzę też,
                        z całym szacunkiem dla Twojej wiedzy, żeby w realnym życiu umowa notarialna
                        zapewniała aż taką przewagę i aż takie możliwości, na zasadzie "wyrok jest
                        dokonany mocą faktów". Myślę, że życie jest o wiele bardziej skomplikowane,
                        szczególnie w Polsce.

Podam prosty przykład - kilka lat temu kupowałem mieszkanie, oczywiście u
                        notariusza. Na szczęście wszystko było OK ale w razie problemów ta umowa
                        notarialna nie byłaby dla mnie żadną przewagą w sprawie. Równie dobrze
                        poprzedni właściciel mógł to mieszkanie sprzedać pięciu różnym osobom i każdej
                        u notariusza:))) Praca notariusza ogranicza się bowiem do sprawdzenia dowodów
                        osobistych i odczytania umowy. Tyle.

Oczywiście jeśli kogoś notariusz uspokaja to może wydać 1.500 PLN i mieć akt w
                        ręku. Nie są to duże koszty w porównaniu z ceną nieruchomości. Chociaż i tu
                        kryje się pewna pułapka. Nie są to bowiem jedyne koszty, które powinniśmy
                        ponieść przy zakupie mieszkania. Żeby, tak jak piszesz, móc względnie spać
                        spokojnie należałoby jeszcze zatrudnić prawników do analizy umowy (wstępnej i
                        ostatecznej), sprawdzić standing dewelopera, wszystkie pozwolenia na budowę,
                        zatrudnić fachowców przy odbiorze mieszkania (sam nie znam się na budowaniu i
                        technicznych aspektach budynków) itp. I tak każdy koszt z osobna nie jest
                        oczywiście duży ale razem stanowią na pewno pokaźną kwotę.

Kończąc - nie znam się aż tak dobrze i staram się po prostu myśleć logicznie
                        oraz w sposób zapewniający stworzenie przewagi prawnej przy odpowiednich
                        kosztach. Niestety nie mam nieograniczonych środków i każde 1.500 PLN jest
                        znaczące w moim budżecie. Stąd będę się starał uniknać ruchów zapewniających
                        pozorne bezpieczeństwo.

Oczywiście każdy decyduje za siebie. Życzę powodzenia w zakupach i negocjacjach
                        z deweloperem.
                      • Gość: Inny prawnik Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.05, 14:16
                        wyrok Sądu Najwyższego z dnia 2003.07.09IV, sygn. akt CKN 305/01 "Tak zwana
                        umowa deweloperska, na podstawie której zamawiający jest zobowiązany do zapłaty
                        całej należności za wybudowanie lokalu, ustanowienie jego odrębnej własności i
                        przeniesienie jej na zamawiającego, nie jest umową przedwstępną (art. 389 k.c.)"

Takie pomysły ma nasz kochany SN, a więc potencjalnie można się będzie spotkać
                        z trudnościami w egzekwowaniu tzw. "silniejszego skutku" umowy zawartej z
                        deweloperem w formie aktu.
                        Najlepsze byłoby wymuszenie na developerze zgody na dobrowolne poddanie się
                        egzekucji zgodnie z art. 777 kpc ale nie znam łosia, który w obecnej sytuacji
                        na rynku przystałby na coś takiego.

Pozdr.
                        • aurita Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. 27.07.05, 15:53
                          Ale gdzie jest zaznaczone ze "umowa deweloperska" byla zawarta w formie aktu
                          notarialnego??

Quba to nie sam "akt" uspokaja, na jego podstawie zglaszasz sie do sadu i Twoje
                          roszczenia zostaja zapisane w ksiedze wieczystej nieruchomosci. Kazdy nastepny
                          notariusz _powinien_ taka ksiege sprawdzac, ale zgodze sie ze to tylko Polska...
                          • Gość: Quba Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. IP: *.devs.futuro.pl 27.07.05, 18:26
                            To jest jasne. Pisałem trochę skrótowo. Tak czy inaczej, moim skromnym zdaniem,
                            nie jest wcale pewne, że wydanie pieniędzy na notariusza na etapie umowy
                            przedwstępnej daje realnie jakieś znaczące zabezpieczenie.

Ale w świetle ogólnych wątpliwości wysłałem swoją umowę do kancelarii prawnej z
                            prośbą o opinię co do jej treści i dalszych koniecznych kroków.

A tak przy okazji to grunt na którym DD stawia Fort Bema nie jest ich
                            własnością, tylko mają go w wieczystym użytkowaniu. Też nie wiem na ile jest to
                            znaczący problem, a na ile sytuacja bez znaczenia.
                      • ifff Re: Umowa przedwstępna w formie aktu not. 29.07.05, 16:37
                        czy pofisz mi podać koszty podpisania um. przedwstępnej w for. aktu not. i
                        koszty ostatecznego podpisania aktu not?Interesuje mnie o ile drozsze jest
                        podpisanie aktu tzw. wstepnego?

czy łaczny koszt wszystkiego tak mniej wiecej moge liczyc jako 3% wartości
                        mieszkania?

pozdrowionka iff
                  • Gość: Lawyer Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.rodamco.pl 14.10.05, 13:35
                    Akt notarialny nie ma nic wspólnego z parapetami:-) Generalnie podpisanie go na
                    tym etapie inwestycji zabezpiecza Cię np. w sytuacji upadłości developera, masz
                    [ierwszeństwo tzw. zabezpieczenia roszczeń przed innymi dłużnikami nie
                    hipotecznymi. Ponadto gdyby developer nie chciał z jakiś powodów po oddaniu
                    budynku przenieść na Ciebie własności.
                    jeżeli standard wykonania masz zapisany w zwykłej umowie to jest ona dla sądu
                    tak samo ważna jak akt, tym bardziej, że jeszcze nie widziałem aktu, który
                    miałby tak szczegółowe zapisy dot. mieszkania. Generalnie ludzie, którzy nie
                    mają pojęcia o temacie nie powinni się wypowiadać, bo wprowadzają tu jedynie
                    zamieszanie.
    • Gość: aaa Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 23.08.05, 16:27
      Budowa ruszyła. Pojawiły się dźwigi i dziura w ziemi. Zastanawiam się czy tam
      nie kupić mieszkania. Ciekawy projekt i lokalizacja.
      • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 27.08.05, 21:14
        cześć,

Juz od jakiegos czasu szukamy z partnerem mieszkanka i nawet myśleliśmy
        o "zielonym mieszkanku", tylko się obudziliśmy za późno. Poczym po wizycie w
        biurze DD musze przyznać, że dostałam skrzydeł. Już mamy zrezerwowane
        mieszkanie, jesteśmy po rozmowie z bankiem i wygląda na to , ze niedługo
        będziemy podpisywac umowę przedwstępną. A jakie czynniki o tym zadecydowały.
        CENA!myślimy o dużym mieszkaniu i to się opłaca, są jeszcze dość fajne
        mieszkanka - nie koniecznie trzeba brać ochłapy (niskie piętra z beznadziejnym
        rozkładem).
        Oczywiście wiem o autostradzie oraz o budowach jakie tam w przyszłości
        powstaną. W okolicy jest piękny park którego raczej władze nie ruszą.
        Szukaliśmy w wielu miejscach w Warszawie i chyba się zdecydujemy aby tam kupić
        mieszkanie. Mogę poczekać te ok 15/17 miesięcy - mam gdzie mieszkać. Developera
        sie nie boję, mam już spore doświadczenie - mieszkam w JW Constraction - to
        była dopiera batalia.
        Jeżeli chcesz mieszkać bliżej "lasku" pytaj w 'zielonym mieszaknku' o drugi
        etap i w Mostostalu oni mają fajne działki jeszcze do dyspozycji na tym
        terenie. Tylko ceny tam co najmniej 5000 netto z metra i pieron wie kiedy
        zaczną budowe.
        życze powodzenia i do usłyszenia na necie.
        pozdr

aga
        • Gość: ika Re: Dom Development - Fort Bema IP: 193.0.117.* 29.08.05, 13:11
          Zastanawiam się nad kupnem mieszkania w Forcie Bema. Kwestię wieczystego
          użytkowania gruntu rozwiązałam, martwi mnie jedynie S7, bo nie wiem jak to
          będzie wyglądało, tzn. w jakiej odległości od tej inwestycji ją wybudują i czy
          na pewno będzie w tunelu. W związku z tym mam problem czy wybrać mieszkanie na
          południe czy na zachód (wyższe piętra). Czy ktoś ma na ten temat konkretne
          informacje, względnie kupił mieszkanie płd. lub zach. i może mi coś
          podpowiedzieć?
          • Gość: Quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 29.08.05, 14:44
            Witam,

Sytuacja wygląda tak, że inwestycja DD Fort Bema będzie z 3 stron otoczona
            przez inne inwestycje, a z jednej będzie kiedyś (lub nie) trasa S7. Trasa na
            odcinku Bemowa była zawsze planowana w tunelu ale oczywiście, jak to u nas
            bywa, nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Szczególnie, że mówimy o
            perspektywie kilku lat.

Także masz co do zasady dwie możliwości - albo widok na inne budynki albo widok
            na Obrońców Tobruku i ewentualnie przyszłą trasę. Ja osobiście wybrałem widok
            na Obrońców Tobruku. Mam nadzieję, że będzie OK.

Przy okazji informuję, że oglądałem wczoraj plac budowy i prace postępują dość
            szybko. W tej chwili pracują dwa dźwigi + trochę innego sprzętu. Trwają prace
            ziemne, które mają się zakończyć przed zimą.
            Niestety na działce obok jeszcze nic (oprócz ogrodzenia) się nie dzieje. A
            miałem nadzieję, że obie inwestycje powstaną mniej więcej w tym samym czasie.
            • Gość: ika Re: Dom Development - Fort Bema IP: 193.0.117.* 29.08.05, 15:40
              Dziękuję za odzew. Chciałabym zamieszkać na tym osiedlu, a i mojemu mężowi też
              się tam bardzo podoba. Czy wiesz Qubo w jakiej odległości będzie S7? Czy w tym
              miejscu koło ronda, czy za nim. Ciekawa jestem też, co będzie za ogrodzeniem po
              drugiej stronie ronda, bo na razie są tam garaże, a teren określony jest jako
              wojskowy.Tak z ciekawości - które mieszkanie wybrałeś? Pozdrawiam.
              • Gość: Quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 29.08.05, 17:18
                Wydaje mi się, że właśnie tam gdzie są garaże będzie przebiegać trasa. Zobacz
                linki: www.chomiczowka.org/artykuly/TrasaNaGdanskPoMysli.jpg
                www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_ListNews1&news_cat_id=9&news_id=63603

Z mojej wizji lokalnej wynika, że jeśli trasa istotnie powstanie będzie
                przebiegać bardzo blisko DD (do 100m). Jeśli powstanie w tunelu (a innych
                planów nie widziałem) to problem jest mniejszy. Ewentualnie na etapie budowy
                może być hałaśliwie.
                Natomiast czytałem gdzieś ostatnio małą notkę, że cały obecny projekt trasy
                stoi pod znakiem zapytania, bo na niektórych terenach pod nią wyznaczonych
                stawiają się kolejni deweloperzy. Nie jest więc wykluczone, że w obecnym
                kształcie trasy wogóle nie będzie.

Ja wybrałem mieszkanie od strony Obrońców Tobruku, czyli właśnie z widokiem na
                planowaną trasę. Po prostu nie lubię patrzeć innym w okna, więc w przypadku tej
                inwestycji nie miałem innej opcji. Projekt mi się podoba, obsługa i
                wiarygodność DD jest bardzo OK. Fajne jest też to, że można kupić mieszkanie
                wykończone.
                • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 30.08.05, 17:32
                  Witam,

Mam tylko pytanie czy udało Wam się coś wytargować?
                  Czeka mnie rozmowa z DD i chciałabym wiedzieć na ile są elastyczni, czy wogule
                  mam szanse , czy brać co dają. Będę wdzięczna za informacje

aga
                  • Gość: Quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 30.08.05, 18:04
                    Ja niczego nie wytargowałem. Szczerze pisząc nie miałem nawet czasu żeby ich
                    przyciskać. Spróbowałem raz ale dostałem informację, że nie obniżają cen bo nie
                    mają kłopotu ze sprzedażą.

Ale myśle, że wszystko zależy od dwóch rzeczy. Po pierwsze Twojego podejścia.
                    Jeśli jesteś dobra w targowaniu się to może coś Ci opuszczą. Po drugie zależy
                    jakie mieszkanie kupujesz. Ja kupowałem relatywnie dobre (ostatnie piętro itp.)
                    na które już ktoś czekał jeśli zrezygnuję. W związku z tym nie miałem
                    argumentów w ręku. Ale jeśli kupujesz teoretycznie mniej atrakcyjne mieszkanie
                    (np.: parter albo od strony ronda)to może dasz radę. Życzę powodzenia i trzymam
                    kciuki. Pozdrawiam.
                    • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 13.09.05, 09:19
                      Cześć,
                      Wygląda na to, że będziemy sąsiadami.
                      Sądząc po ruchy na tym forum mam nadzieję, że nie będziemy jedynymi sąsiadami.

aga
                      • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 13.09.05, 14:23
                        Spoko, spoko - my tez juz podpisalismy umowe - wiec jest nas juz sasiadów
                        troche wiecej ;-)

I mam nadzieje, ze nasze forum nieco ożyje - czy byliscie moze ostatnio na
                        budowie? Napiszcie prosze, jakie postepy.
                        • Gość: jolakon Re: Dom Development - Fort Bema IP: 195.94.198.* 13.09.05, 16:54
                          Jasne, że będzie nas więcej. Ja też już podpisałam umowę.
                  • Gość: Dorota M. Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 14.09.05, 15:51
                    Witam!
                    No to dołączyłam z moją rodzinką (2+2) do grona przyszłych mieszkańców tej
                    inwestycji.
                    Nam udało się pozmieniać troszkę ostatnie raty, ale kosztem tych wcześniejszych,
                    no i usunęliśmy zapis o wykorzystanie naszych danych do celów marketingowych :)
                    Pozdrawiam
                    Dorota
                    • Gość: aga BUDOWA - postępy IP: 81.210.22.* 15.09.05, 11:01
                      Tak sie składa że moja koleżnka odebrała "zielone mieszkanko" - gotowa
                      inwestycja koło "naszej". I generalnie jest tam co dziennie, wiem tyle że
                      dźwigi szaleją i coś się dzieje na budowie - chodzą jacyś panowie, coś
                      przestawiają.

No coż pozostaje nam tylko czekać.
                      A tak z ciekawości w jakich bankach macie kredyt?

aga
                      • Gość: aaa Re: BUDOWA - postępy IP: *.devs.futuro.pl 15.09.05, 13:02
                        Na budowie trwają prace ziemne (jest już duża dziura z elementami zbrojenia).
                        Stoją 3 duże dźwigi oraz trochę innego sprzętu. Generalnie trudno jest coś
                        zobaczyć bo zasłania ogrodzenie DD ale ostatnio udało mi się zajrzeć, także
                        postęp prac jest dość szybki. Z każdym tygodniem widać postępy. Z tego co wiem
                        z DD do zimy chcą zamknąć prace w ziemi. Jak już zamkną etap parteru postęp
                        prac będzie zdecydowanie bardziej widoczny. Ale to dopiero w przyszłym roku.

A kredyt mam w BOŚ.
    • Gość: Art Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 16.09.05, 13:22
      Zastanawiam sie nad kupnem mieszkanka w tej inwestycji- może ktoś wie w jakiej
      odległości będą budowali się "sąsiedzi" tzn. czy będę widział co mają na obiad?
      Poza tym wyczytałem gdzieś, że DD nie jest właścicielem działki tylko ma ją
      w "wieczniej dzierżawie" - jakie skutki prawne to z sobą niesie?? - podobno
      gminy podnoszą teraz znacząco podatki właścicielom mieszkań których grunty są w
      dzierżawie wieczystej.

Pozdrawiam Art
      • Gość: ww Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 13:48
        Sąsiedzi budują się blisko ale raczej nie na tyle, żebyś widział co mają na
        obiad:)) Odległości są przyzwoite, a dodatkowo z każdej strony będzie droga
        wewnętrzna co skutecznie powiększa przestrzeń pomiędzy budynkami. W DD
        dostaniesz nawet plan z planowanymi odległościami do budynków które już
        powstają.
        Jeśli chodzi o wieczyste użytkowanie to masz rację. DD dostał te grunty od
        gminy na kilkadziesiąt lat w wieczyste użytkowanie. Podobno większość gruntów
        od gmin jest "sprzedawana" na takiej zasadzie. Pewnie w najbliższym czasie
        będzie można takie użytkowanie zamienić na własność. Zdaje się, że niedawno
        Prezydent podpisał ustawę regulującą te kwestie. W każdym razie wieczyste
        użytkowanie nie jest raczej znaczącym problemem.
      • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 16.09.05, 15:48
        co do odległości pomiędzy budynkami.
        Tak się składa że "nasz" budynek ma w podstawie ma cyfrę 8 i odległości
        pomiędzy oknami sąsiadów którzy okna mają na "dziedzińce" to jest ponad 30 m.
        Natomiast odległosć od isntiejącego "zielonego mieszkanka" to jakoś koło 20
        m. Tak więc nie jest źle - nie będzie zaglądania w talerz.

No cóż w UE nie ma czegoś takiego jak użytkowanie wiczyste , czy dzierżawa.
        wcześniej czy później grunty będą naszą własnością - tylko na pewno za kaskę.
    • Gość: Annn Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.05, 16:06
      W poniedzialek podpisuje umowe przyzeczenia sprzedazy na ta inwestycje. czy
      warto negocjowac jakies zmiany w umowie?? czy wiecie moze czy sa powody by bac
      sie tego Developera.? i najwazniejsze..czy mieskzania oddawane są w terminach??
      Pozdrawiam
    • Gość: Annn Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 07:35
      Witam, od soboty dołączyliśmy do grona właściciekli jednego z mieszkanek w DD-
      Fort Bema. Budynek wyszedł już z ziemii więc prace idzie pełną parą!!
      mam nadzieje ze to dobra decyzja- zakup mieszkania właśnie tam.
      • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 19.09.05, 12:33
        Gratuluję, no to jedziemy na tym samym wózku. My już tez jesteśmy po
        podpisaniu umowy. Byłam wczoraj na "budowie", nawet były zmiany od ok 2
        tygodni.
        Z której srony macie mieszkania?
        Ja wybrałam takie co ma okna zarówno od wewnątrz budynku - na "dziedzińce"
        oraz od wewnątrz - na przyszły "MOSTOSTAL". Czyli generalnie od strony Fortu
        BEMA.
        Sama wcześniej pisałam, że odlogłość pomiędzy oknami sąsiadów to jest 36
        metrów, teraz to nie wiem czy to dużo czy mało. I trochę boję się ewntulanego
        echa jakie będzie w tej naszej "studni".
        Ale może tragizuje i akustyka nie będzie taka straszna.

aga
        • Gość: ww Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 19.09.05, 13:24
          Jeśli chodzi o "studnię" wewnątrz budynku to nie powinno być echa bo tam będą
          wyłącznie ogródki działkowe do mieszkań na parterze. O ile ktoś nie zrobi
          głośnej imprezki w ogródku to nikt inny nie może tam wejść. Czyli powinno być
          raczej cicho.

Odległość od Mostostalu i innych inwestycji będzie raczej też na tyle
          wystarczająca żeby zapewnić spokój mieszkańcom.
          • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 20.09.05, 12:36
            Hmm - ww jestes pewien/pewna, ze te wewnetrzne dziedzince to tylko ogrodki na
            parterze - mnie Pani z DD informowala, ze tak, ogrodki beda, ale poza tym tez
            ogolnodostepna czesc z laweczkami...
            • Gość: ww Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 20.09.05, 13:31
              W trakcie osobistej wizyty w DD i oglądania makiety przedstawiciel handlowy DD
              poinformował mnie, że wewnętrzne dziedzińce będą zajęte w całości przez ogródki
              mieszkań z parteru. Wejście do tych ogródków ma być wyłącznie z tych mieszkań.

Jest to informacja jaką uzyskałem mniej więcej miesiąc temu. A na pewno nic nie
              przekręciłem bo dokładnie ten temat omawiałem. Więc albo jest jak piszę albo DD
              w międzyczasie zmienił zdanie.

Natomiast generalnie z mojego punktu widzenia nie ma żadnej różnicy. OK są i
              ogródki mieszkańców i mały dziedziniec do spacerów.
    • Gość: Annn Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.09.05, 14:11
      Nasze mieszkanko umieszczone jest od strony zachodniej z widokiem na rondo.
      Mysle ze bedziemy zadowoleni:)
      • Gość: Jolka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 18:49
        To gartuluje wyboru.Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że przed samymi oknami za
        kilka lat bedziesz miała trasę szybkiego ruchu. Ciesz się więc widokiem na rondo
        bo później będziesz miała widok na pędzące samochody.
        • Gość: bumbastix Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.05, 08:32
          Będzie miała albo i nie. Widać kola Jola ostatnio gazet nie czyta.
        • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.09.05, 01:14
          na tym odcinku droga s-7 ma iść w tunelu, więc osoby, które maja widok na rondo
          az tak strasznie nie bedą miały ;)
          A ja z mężem wybraliśmy okna na drugą stronę - głównym wyznacznikiem było dość
          wysokie natężenie ruchu na Obr. Tobruku
          • freq_freq Re: Dom Development - Fort Bema 23.09.05, 09:20
            Szanowna Pani,

Droga na tym odcinku z dużą dozą rachunku prawdopodobieństwa będzie przebiegać
            w zagłębieniu z 4 m ekranami tłumiącymi hałas na który będą narażone najbliższe
            budynki w okolicznej zabudowie 100m do wysokości 4 pietra ok 12m wyższe nie.
            Dodatkowo pozostaje sprawa badań wpływu na okoliczne budynki gazów będących
            efektem spalania paliwa napędowego przejeżdzających samochodów(Państwa budynki
            znajdują się w strefie zwiększonego ryzyka). Budowa tunelu jest mało
            prawdopodobna (koszta, warunki geotektoniczne). Bliższe budynki (mieszkańcy z
            ul. Widawskiej nie będą mielispełnionego nawet tego warunku 20 m od drogi 6
            pasmowej).

Miłego dnia
            • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 23.09.05, 09:56
              Cześć,
              Ja Was bardzo proszę o informację, gdzie można znaleźć dokładną mapkę jak ta
              trasa bedzie przebiegała. No bo przecież nie poszerzą Obrońców Tobruku. A aby
              trasa była na zachód ok 100 od naszego domu to musiano by sie pozbyć Hali z
              basenem a z pułudnia będzie jeszcze jedno osiedle. Tak więc dajcie znac gdzie
              można znaleźć taką mapkę, bo tej trasy nijak nie mogę umiejscowić względem
              mieszkania. Z tego co wiem to klamka jeszcznie zapadła i zanim zbuduja tą
              trase minie 100 lat.
              A tak z innej beczki - teraz mieszkam jakieś 400 m od końcowego odcinku
              MODLIŃSKIEJ, owszem słychać Modlińską , ale mam taki dojazd, ze wszystkim
              takowego życzę. Np. wyjazd tymi polnimy ściezynkami z Ursusa zajmuje
              mieszkańcom prawie 40 min. A cena za metr tylko trochę mniejsza.

Jeżeli niedaleko nas zbudują dogodne dojazdy do tej S7 i ta droga nikumu pod
              oknami nie bedzie przejeżdżać, tylko w jakiejś "rozsądnej" odległości od
              budynku. To czego się tu bać?
              Jak człowiek chce mieszkać na wsi wśrod lasów i pól to w Zaleasiu czy w
              Marysieńce są fajne nieruchomości.

No to jak macie jakiś najnowszy link to bardzo poproszę.

aga
              • Gość: Dorota M. Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 23.09.05, 11:01
                Hej!
                Ja bazuję na stronie www.siskom.waw.pl/.
                Tam jest informacja, że ma być jednak tunel. Troszkę grzebałam w necie i nie
                znalazłam żadnej informacji o wykopie, ale o tunelu sporo (również deklaracje z
                GDDKiA)i tego się trzymam.
                Chociaż ktoś ostatnio wspominał, chyba nawet tu na forum, że trasy ma nie być.
                To samo wspomniał ostatnio handlowiec z DD, którą to informację usłyszał od
                jakiegoś klienta, a tenże z gminy. Sama traktuję to jako plotkę.
                Pozdrawiam
                Dorota
                • Gość: www Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 26.09.05, 15:39
                  Bardzo dużo plotek powstaje wokół tej trasy. Ludzie się sami trochę w nich
                  gubią.
                  Oczywiście jak to w Polsce niczego nie można być do końca pewnym. Według moich
                  informacji sytuacja wygląda następująco:

- trasa była ZAWSZE planowana wyłącznie w tunelu
                  - słyszałem i czytałem (chyba w GW) opinię urzędników, że trasa być może wogóle
                  nie powstanie ponieważ cały czas wokól jej planowanego przebiegu budują się
                  nowi deweloperzy i za chwilę zbudowanie trasy może być znacząco utrudnione lub
                  wręcz niemożliwe (np.: ktoś się po prostu postawi dokładnie na planowanej
                  trasie)
                  - w związku z powyższym oraz protestami mieszkańców plan trasy był już parę
                  razy zmieniany

Więcej znajdziecie pod linkiem forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25836

Ja przyjąłem ryzyko trasy i kupiłem mieszkanie w Forcie Bema.
            • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.05, 09:26
              Swoją wiedzę o tunelu - nie o wykopie - czerpię z osobistej wizyty w Dyrekcji
              Zarządu Dróg i Autostrad. Na własne oczy widziałam plany przebiegu trasy z
              zaznaczonym tunelem. Specjalnie pytałam się o wykop - zaprzeczono i potwierdzono
              tunel.
              • Gość: PO Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.spray.net.pl 27.09.05, 22:57
                W sprawie trasy polecam wybrac sie do gminy - pokoj 316A, wydział
                infrastruktury. Ja byłem. Trasa będzię i to już za 3 lata - wydaje się
                nierealne, ale warunkiem finansowania przez UE jest ukończenie inwestycji do
                ktoregoś tam (niepamiętam ktorego...chyba koniec III)kwartału 2008. Ponadto nie
                bedzie to tunel - być może wykop, ale nie tunel. Trasa jest poteżna - 3 pasy w
                jedną, 3 pasy w drugą, pas zieleni. Interesowałem sie inwestycjami w okolicy
                Fortu Bema, ale z powodu trasy (jak i cen) odpuszczam raczej. Nie piszę tego
                żeby popsuc forumowiczom humory... Poprzednie mieszkanie miałem ok. 150m od
                planowanej drogi, obecne mam ok 300m... następne jeszcze nie wiem gdzie, ale
                nie chce sobie pogorszyć. Nie ma co się oszukiwac - hałas i spaliny będą całą
                dobę;-(
                • Gość: www Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.plusgsm.pl 28.09.05, 08:30
                  Mam pytanie - skąd wiesz, że nie będzie tunelu. Tak Ci powiedziała Pani/Pan w
                  pokoju 316A czy widziałeś na to jakieś realne dokumenty? Jeśli tak to jakie?

Jeśli trasa ma być gotowa za trzy lata to na obecnym etapie powinna być już
                  dostępna decyzja z warunkami technicznymi budowy oraz terminami realizacji. Ja
                  na razie nie widziałem żadnej decyzji tylko opis możliwych wariantów. Stąd moje
                  pytanie. Może coś przeoczyłem?
                • Gość: ania Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.05, 09:18
                  Witam
                  Wprawdzie jestem przyszłym mieszkańcem DD przy Osmańczyka ale obecnie też
                  mieszkam na Bemowie. PO - mylisz 2 trasy które tu mają być. Ta o której ty
                  piszesz to ma iść to trasy AK, będzie przechodziła kawałek za inwetycją
                  Mostostal Inwest.
                  Natomiast mieszkańców DD Fort Bema interesuje trasa na Gdańsk. I ta jeżeli w
                  ogóle będzie, bo o tym to jeszcze nie wiadomo to ma iść w tunelu. Jej budowa ma
                  się zacząć w 2008 r. Wszyscy mamy nadzieję iż jednak jej nie będzie.

Także nie denerwuj przyszłych mieszkańców tylko dobrze sprawdzaj o czym piszesz.

A tak na marginesie to szybko Wam budują, u nas idzie wolniej.
                  Pozdrawiam
                  Ania
                  • mozdzins Re: Dom Development - Fort Bema 28.09.05, 11:07
                    Jednego nie mogę zroumiec. Po cholerę kupujecie mieszkania tuż przy rezerwie
                    drogowej na której tak czy owak powstanie jakaś trasa - jesli nie ekspresowa to
                    zwykła zbiorcza ze swiatłami itp. , a następnie "macie nadzieję że trasy nie
                    bedzie". To jakiś masochizm, czy rodzaj rosyjskiej ruletki ?? Niech mi ktoś to
                    wytłumaczy, bo to fenomen który byłby niezłym materiałem na habilitację z
                    psychiatrii klinicznej.
                    • Gość: kij ci w ucho! Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.eranet.pl 28.09.05, 11:16
                      Cześć mozdzins Siskomie popier.ny!
                    • Gość: www Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.plusgsm.pl 28.09.05, 11:43
                      Do mozdzins - mogę Ci wyjaśnić mój punkt widzenia w tej sprawie.

Po pierwsze kupując mieszkanie w Warszawie zawsze jesteś dość blisko jakiegoś
                      ruchu samochodwego, jakiś tras, tramwajów itp. Jeśli ktoś poszukuje ciszy i
                      spokoju powinien wybrać coś poza miastem. Stąd kupując mieszkanie w Forcie Bema
                      nie stawiam na to, że będę słyszał tylko odgłosy przyrody i miał ciszę i spokój.

Po drugie, w Polsce jest ten problem, że plany się bardzo często zmieniają lub
                      nie dochodzą do skutku. Raz wychodzi to na dobre innym razem nie. Idąc twoim
                      tropem myślenia należałoby aż do 2008 (a może i dalej) nie kupować żadnych
                      mieszkań ani na Chomiczówce ani na Bemowie. Po prostu nikt dzisiaj na 100% nie
                      wie którędy dokładnie trasa będzie przebiegać. Zakładam, że w innych częściach
                      miasta są podobne problemy - planowane budowy, które nie są jeszcze
                      zatwierdzone. Jest to niestety taka nasza specyfika. Nikt nie wiem co na pewno
                      będzie się działo w jego okolicy nawet w dość krótkiej perspektywie kilku lat.

Po trzecie aspekt finansowy. Naprawdę dobre inwestycje, położone w mieście ale
                      w cichych i "pewnych" miejscach jak np.: Stary Żoliborz są bardzo drogie i nie
                      każdego na nie stać. Sam chętnie zamieszkałbym w Skanskiej na Starym Żoliborzu
                      gdzie żadnej trasy nigdy nie będzie, ale niestety nie mam tyle $.

Podsumowując, nie oczekuję że inwestycja DD Fort Bema będzie w dziewiczym lesie
                      gdzie będę słyszał wyłącznie śpiew ptaków. Ruch samochodowy jest dla mnie OK -
                      szczególnie, że na terenie Bemowa mówimy o tunelu. Jest to nawet lepsze niż
                      np.: głośny sąsiad. Żałuję tylko, że na etapie podejmowania decyzji o zakupie
                      nie mam żadnej możliwości ostatecznego potwierdzenia planów inwestycyjnych w
                      okolicy w perspektywie następnych 10 lat. Żałuję też, że są w samorządzie czy
                      mieście soby, które chcą tamtędy puszczać dużą trasę. Jakoś nie widzę w tym
                      logiki.
    • Gość: marko Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.bp-pragapd.waw.pl 23.09.05, 17:31
      no ja niestety slyszalem od wielu juz osob o tej trasie i niestety ona bedzie
      tam bardzo blisko..to byl mczynnik przez ktory zrezygnowalem choc dlugo
      czekalem na Bemowo w DD
      • Gość: Jolka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 22:08
        Z moich informacji również wynika, że ta trasa będzie. Owszem mówi się o tunelu,
        ale znając życie pomysł upadnie ze względu na wysokie koszty.
        Mieszkanie to bardzo poważna inwestycja, ja osobiście nie zdecydowałam sie na
        takie ryzyko. Lokalizacja, mieszkanka itd... - super, ale perspektywa (nawet za
        np 5 lat) traszy szybkiego ruchu pod oknami zbyt realna.
        • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.09.05, 09:44
          a jest tu ktos, kto podpisał już umowę? może poznam przyszłych sasiadów?
          • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 26.09.05, 16:05
            już mamy podpisaną umowę za sobą i po prostu teraz trzymamy kciuki.
            Z której srony masz mieszkanko?
            aga
            • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 11:42
              klatka VI, lokal 172, 3 piętro - generalnie mieszkanie od strony Fortu Bema.
              Witam sąsiadkę - i chyba imienniczkę? :)
              • Gość: darik Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.lot.pl 29.09.05, 14:04
                A my jestesmy 174 - klatka VI - rozumiem, że w takim razie bedziemy "bliskimi"
                sąsiadkami. Miło mi ;-)
                • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.05, 14:37
                  Gość portalu: darik napisał(a):

> A my jestesmy 174 - klatka VI - rozumiem, że w takim razie
                  bedziemy "bliskimi"
                  > sąsiadkami. Miło mi ;-)

mnie również :))

Razem z malżonkiem jeżdzimy sobie mniej więcej co tydzień na budowę i
                  obserwujemy postępy w pracach - robimy również dokumentację foto - mam
                  nadzieję, że foty będą kiedyś milą pamiątką
                  • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 29.09.05, 15:16
                    to dziwne bo nr naszego mieszkania to jest 158 - i jest na 5 pietrze - od
                    strony fortu.
                    Ale pewnie numer jeszcze parę razy sie zmieni.
                    tak więc witam miłe sąsiadki.

aga
                  • Gość: Gosia Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 07.10.05, 19:48
                    Witam, my rowniez robimy zdjecia z budowy, może ktoś ma dostęp do serwerow ftp
                    gdzie by wszyscy mogli wrzucac zdjęcia, co umożliwiłoby wymianę? :))
                    • Gość: pf Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 08.10.05, 18:41
                      Witam,
                      Wlasnie jako przyszly mieszkaniec Fortu Bema zalozylem forum na ktore mozna
                      rowniez wrzucac zdjecia. Jesli bedzie potrzeba da sie rowniez zrobic ftp lub
                      jakas galerie. No i najwazniejsze fortbema.info :)

Pozdrawiam,
                      pf
            • Gość: Mario Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.altkom.pl 05.10.05, 23:42
              Witam,

Tez juz podpisalem umowe :-). Mieszkanie numer 166.

Pozdrawiam,

Mariusz
          • Gość: Dorota M. Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.rajskanet.pl 30.09.05, 08:10
            Cześć!
            Widzę, że VI klatka jak na razie górą. My też VI klatka nr 179.
            Fajnie będzie w końcu się osobiście poznać :)
            Mam nadzieję, że rok szybko zleci (no, troszkę więcej...)
            pozdrawiam przyszłych sąsiadów
            Dorota
            • Gość: A&M Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 09:47
              My bedziemy mieszkali w klatce nr I. od strony ronda. Niech ten rok szybko
              minie..:)
              • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 30.09.05, 12:36
                img236.imageshack.us/my.php?image=panorama0if.jpg
                tak budowa wyglądała 26 września :)
    • Gość: ccc Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.05, 10:47
      nie wiecie czy te oplaty czynszowe 7-8 zł/ m2 mieszkania i 20 zl miesiecznie za
      garaz z czasem gdy przestanie mieszkaniami zarzadzac DD zmaleja??
      • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.210.22.* 04.10.05, 15:25
        Cześć,
        to zależy jakiego będziemy mieli admistratora, którego sami wybierzemy jako
        wspólnota.
        Ale czynsze powinny byc wtedy niższe
      • Gość: aga Czynsz za garaż? IP: *.catv.net.pl 04.10.05, 22:30
        Cześć,
        o to nie zapytałam DD , przy umowie.
        Czy jesteśtego pewny?
        no tak juz nas, na wstępie robią w konia
        • Gość: Gosia fort bema IP: *.chello.pl 07.10.05, 19:42
          Witam przyszlych sąsiadów, mieszkanie 138 pozdrowionka
      • Gość: .... Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.05, 10:31
        blok zaczyna juz być widać zza ogrodzenia. Przepytalam dozorce, mowi ze przy
        forice bema robotnicy pracuja po 16 godzin.Na szczescie trafil nam sie, z tego
        co wiem, dobry wykonawca, mam nadzieje ze wszytsko skonczy sie w terminie i bez
        wiekszych niespodzianek:) Pozdrawiam
        • Gość: pf Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 08.10.05, 18:44
          Witam,
          Zapraszam wszystkich przyszlych sasiadow na fortbema.info
          Nie jest to co prawda gazeta.. Ale przynajmniej wlasne :)

Pozdrawiam,
          pf
          • Gość: aga Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.catv.net.pl 12.10.05, 22:59
            Forum bardzo fajne - także prosze szanownych sąsiadów aby tam szukali newsów,
            ewentualnie dzielili się cennymi informacjami.
            No coż jedziemy na tym samym wózku.
            pozdrawiam

aga
            • Gość: gosc Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 18.10.05, 12:18
              Na nowym forum zbyt dużo się nie dzieje:( Natomiast na budowie całkiem dużo.
              Byłem w ostatni weekend i całość wyraźnie wyszła z ziemi. W części od Obrońców
              Tobruku to już chyba pierwsze piętro stawiają:)) Oby tak dalej, szczególnie, że
              pogoda sprzyja.
              • Gość: Jarek Re: Dom Development - Fort Bema IP: 82.142.* / *.ip.krzyki.e-wro.net.pl 19.10.05, 00:59
                Ciekawe co popycha ludzi do kupowania mieszkań w bliskim sąsiedztwie trasy?
                Owczy pęd ? No bo inni kupili to nic złego stać się nie może.
                Czasem pojawi się jakiś post nawołujacy do opamiętania, ale zaraz jakiś ludzik
                od dewelopera zbluzga/sprowokuje takiego nadawcę - żeby dyskusje sprowadzić do
                dna.
                Ludzie z www.olszyny wiedzieli co kupują a teraz organizują akcję
                protestacyjną - nie przeciwko trasom ekspresowym przez miasto.No przepraszam
                tak naprawdę to tylko tej co przechodzi obok ich osiedla.To niezbyt zdrowe.
                • Gość: M.J. Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.skynet.net.pl 19.10.05, 09:29
                  Hi!

Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Ciekawe co popycha ludzi do kupowania mieszkań w bliskim sąsiedztwie trasy?

Atrakcyjność samego mieszkania, infrastruktury? A może bliskość trasy (czyli
                  brak problemów komunikacyjnych)? A może przyzwyczajenie do okolicy?

> Ludzie z www.olszyny wiedzieli co kupują a teraz organizują akcję
                  > protestacyjną - nie przeciwko trasom ekspresowym przez miasto.No przepraszam
                  > tak naprawdę to tylko tej co przechodzi obok ich osiedla.To niezbyt zdrowe.

Ja jestem z Olszyn(2). I byłem na spotkaniach organizowanych przez GDDKiA,
                  zabierałem głos. I wydaje mi się, że odnieśliśmy sukces. S7, która byłaby
                  uciążliwa dla Olszyn, ma być zakopana w tunelu. A czemu protest jeszcze trwa?
                  Bo wszyscy się boją, że obietnica tunelu pozostanie jedynie obietnicą...

Już o tym pisałem; tunel jest (wg mnie) dobrym rozwiązaniem, bo istnieje duża
                  szansa, że nad nim będzie park - dla ludzi. A już na pewno nie powstanie
                  kolejne blokowisko.

A co do Fortu Bema DD? Mam pytanie do przyszłych mieszkańców (przyszłych
                  sąsiadów ;): sprawdzaliście, jaka jest odległość Waszego osiedla od węzła S7 z
                  S8? Samo S7 nie będzie przeszkadzać, bo ma być w tunelu. Przeraża mnie (a
                  raczej powinien przerażać tych, którzy będą mieszkali bliżej niż ja) jedynie
                  ten węzeł. I fakt, że żeby S7 do tego węzła doszło, musi wyjść z tunelu. Oby
                  nie okazało się, że na wysokości Waszego osiedla ma kończyć się tunel i trasa
                  tuż, tuż, zaczyna biec po powierzchni.

Ja mam od wspomnianego powyżej węzła (i wylotu tunelu na lotnisku) około
                  kilometr w każdym kierunku. Trasy w tunelu więc się nie obawiam.

Pozdrawiam... M.
                  Mariusz J.

PS: Obok Twojego adresu IP jest nazwa domenty, gdzie jest "wro". Jesteś z
                  Wrocławia? Zainteresowany przeprowadzką? :) Jeżeli nie, to jaki był cel Twojej
                  wypowiedzi?
                  • Gość: gosc Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 19.10.05, 10:22
                    Widzę, że temat trasy wiecznie żywy. Szkoda, że głownie w plotkach na forum.
                    Jeśli chodzi o decyzje urzędnicze to nadal nie ma tam nic pewnego. Cały czas
                    możliwe są wszystkie warianty łącznie z tym, że trasy wogóle nie będzie. I tak
                    naprawdę to jest najbardziej denerwujące, czyli brak pewności przy podejmowaniu
                    decyzji o zakupie. Niestety taki problem dotyczy wielu inwestycji. Warszawie
                    wciąż bakuje realnych planów (ostatecznie zatwierdzonych) zagospodarowania
                    terenu, stąd część decyzji nie może być podejmowana po pełnej analizie sytuacji.

Ja kupiłem mieszkanie w Forcie Bema z oknami na planowaną trasę. Z tego co
                    widzę z planów ma być w tunelu więc nie jest to dla mnie problem. Gdybym chciał
                    totalnej ciszy, lasu i śpiewu ptaków nie kupowałbym mieszkania w Wa-wie tylko
                    poza nią. Także z całym szacunkiem ale nie demonizujmy.
                    • ufo78 Re: Dom Development - Fort Bema 01.11.05, 12:20
                      Witam przyszłego sąsiada, jestem jeszcze przed podpisaniem umowy. Też wybrałem mieszkanie z oknami na planowaną trasę i w najgorszym wypadku będę miał park nad tunelem przed oknami a w najlepszym nie będzie trasy jak tak dalej pójdzie ;]
                  • Gość: gosc Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 19.10.05, 18:30
                    zainteresowala mnie informacja o wezele, gdzie dokladnie mialby on przebiegac?
                    • Gość: aga S7 IP: *.catv.net.pl 21.10.05, 02:04
                      jak coś tu zobaczycie to jesteście "mistrzami" - że np. trasa będzie 150 od
                      okien.
                      www.siskom.waw.pl/main.html jeden z linków do stron o trasach
                      szybkiego ruchu w Warszawie.
                      Jeżeli ktoś ma inne, lepsze i świeże źródło informacji to bardzo proszę o
                      podanie linka na forum.

Co by nie było na razie Kaczyński ma inne zajęcie aniżeli zastanawiać się nad
                      trasą S7, która ma odciążyć most północny pod budowę którego nawet szpadel w
                      ziemię nie został wbity
                      Tak więc to już nawet nie 5 a 10 lat do otwarcia ewenualnej trasy
                      aga
                      • Gość: jola Re: S7 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.05, 23:24
                        CO robia wladze gminy Bemowo w sprawie trasy?
                        TO gminie zalezy na inwestycjach na FOrcie i okolicy, na kilku tysiacach nowych
                        miszkancow o dochodach powyzej sredniej (wplywy z PIT)
                        To na gmine powinni przyszli mieszkancy wywrzec presje i zadac odpowiedzi w
                        sprawie trasy.
                      • Gość: rw Re: S7 IP: *.crowley.pl 25.10.05, 15:16
                        Z tej mapy jak i z innych wiadomości wynika, że jeśli trasa S7 "pójdzie"
                        wariantem w4 to będzie przebiegać bardzo blisku Fortu Bema. Inne warianty nie
                        mają już żadnego wpływu na inwestycje DD.

Z mapy ze strony Siskom najciekawszy wydaje się chyba wariant w1 albo w3. Wtedy
                        trasa będzie przechodzić możliwie najbardziej neutralnie. Ale ponieważ decyzji
                        jeszcze nie ma wszystko jest cały czas możliwe.

A co do tzw. "węzła" to z tego co wiem nie będzie on w żadnym wariancie obok
                        DD.
                        • Gość: rw Re: S7 IP: *.crowley.pl 25.10.05, 17:43
                          Poplotkuję trochę:)) Z tego co wiem (niestety cały czas nieoficjalnie!!!) z
                          GDDKiA najbardziej prawdopodobny jest wariant nr 2. Następny na liście jest
                          wariant 3.

homepage.ntlworld.com/mark.gajda/autostrady/a2_waw_pow_map.jpg
                          • Gość: gosc Re: S7 IP: 217.11.152.* 28.10.05, 08:47
                            Wariant 2 oficjalnie juz dawno został wybrany.
                            www.chomiczowka.org/download/OkdlaS7w2_GDyrektorDKiA.pdf
                            Co do władz Dzielnicy Bemowo to nie mają one absolutnie żadnego wpływu na
                            przebieg tej trasy. Decyduje wojewoda na wniosek GDDKiA.
                            Na waszym miejscu mocno zastanowiłbym się czy warto inwestowac w mieszkanie w
                            takim miejscu. Wezcie także pod uwagę że za szkołą przy Andriollego, czyli
                            kilkaset metrów od was zostanie zlokalizowany węzęł N-S, czyli S8-S7. Będzie to
                            prawdopodobnie największy węzeł komunikacyjny w Polsce.
                            Nieprawdą jezt także że S7 to trasa Mostu Północnego, to dwie różne arterie.
                            • Gość: rw Re: S7 IP: *.crowley.pl 28.10.05, 09:54
                              Z całym szacunkiem ale to co przesłałeś nie jest żadną decyzją. Jest to
                              protokół z posiedzenia komisji wraz z opisem wariantów. Protokół ten krąży już
                              od czerwca w necie i nic z niego wynika. Decyzja wciąż nie została podjęta.

Przy okazji pisząc wariant nr 2 jest wariantem najdroższym.
                              • Gość: gosc Re: S7 IP: 217.11.152.* 28.10.05, 10:43
                                Nie będę się z Tobą spierał ale pod dokumentem znajdziesz podpis Dyrektora
                                Generalnego GDDKiA z adnotacją "Zatwierdzam uchwałę KOPI". Interpretuj to jak
                                chcesz, Twoja sprawa. Powtarzam że decyzję podejmie wojewoda na wniosek GDDKiA.
                                GDDKiA już wybrało. Podobnie było z dużo bardziej kontrowersyjną trasą S8,
                                efekt jest taki
                                www.mazowsze.uw.gov.pl/news.php?id=3821
                                • Gość: rw Re: S7 IP: *.crowley.pl 28.10.05, 11:34
                                  Posłuchaj - nie neguję w żaden sposób, że plany trasy S7 przy DD są i że jeden
                                  z wariantów będzie przebiegał przy tej inwestycji w tunelu. Z pełną
                                  świadomością tego faktu kupiłem tam mieszkanie i to z widokiem na tunel. Jeśli
                                  wszystko zrobią dobrze to stworzy się tam bardzo fajne miejsce (jak w okolicach
                                  Biblioteki UW), a jedyna uciążliwość będzie pewnie na etapie budowy.

Natomiast przesłany przez Ciebie dokument nie jest, moim zdaniem, formalną i
                                  ostateczną decyzją o rozpoczęciu budowy. Jak sam piszesz taką decyzję podejmie
                                  wojewoda. Podejmie, czyli że jeszcze nie podjął. Stąd staram się być w takich
                                  sprawach dość precyzyjny. A ludzie na forum GW już od pół roku piszą, że decyja
                                  jest podjęta, chociaż cały czas tak nie jest. Budowa trasy może się rozpocząć
                                  równie dobrze za miesiąc, jak i za rok, jak i za 10 lat, jak i ....nigdy.

Ale oczywiście mały apel do wszystkich kupujących w DD w Forcie Bema.
                                  Pamiętajcie, że takie bardzo realne plany trasy są. Jeśli kogoś to niepokoi lub
                                  uważa, że nie chce mieszkać w takiej okolicy niech po prostu tam nie kupuje.
                                  Jest wiele innych inwestycji w Wa-wie do wyboru.
                                  • Gość: gosc Re: S7 IP: 217.11.152.* 28.10.05, 12:20
                                    Widzę że dalsza dyskusja nie ma większego sensu.
                                    Wszystkim którzy planują zakup mieszkania w tym rejonie polecam wizytę w
                                    Urzędzie Dzielnicy. Poproście o plan zagospodarowania przestrzennego
                                    obszaru "Fort Bema-etap 1". Zapytajcie co oznaczają terminy "Strefa
                                    H1,H2,H3". "Fajne miejsce" pęknie jak bańka mydlana.
                                    "...jedyna uciążliwość będzie pewnie na etapie budowy..." Jak myślisz gdzie
                                    będą odprowadzane spaliny?
                                    • Gość: rw Re: S7 IP: *.crowley.pl 28.10.05, 12:36
                                      Spaliny? Pewnie prosto do mojego salonu:))

Tak jak pisałem, każdy decyduje sam. Według mnie będzie OK ale to tylko moja
                                      opinia i mogę się mylić. Inwestycji w Wa-wie jest całe mnóstwo i nie ma
                                      obowiązku kupować w Forcie Bema.

Temat trasy S7 był już na tym forum i nie tylko bardzo dokładnie przerabiany.
                                      Padło wiele głosów za i przeciw. Każdy ma swoje argumenty. W związku z tym
                                      zgadzam się z Tobą, że nie ma sensu dalej wałkować tematu. Jest już tyle
                                      informacji i plotek na ten temat, że każdy może świadomie zdecydować.

Pozdrawiam i życzę udanego długiego weekendu
                                      • Gość: gosc Re: S7 IP: 217.11.152.* 28.10.05, 13:36
                                        Dziękuję i również pozdrawiam.
            • Gość: grzeda.blog.pl Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.plusgsm.pl 28.10.05, 00:39
              lokal 106 pozdrawiam. zynsze powinny zmalec ale niewiele. z tego co wiem DD
              calkiem niezle zarzadza. pozdrofka
              • Gość: gos c Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 28.10.05, 19:51
                fajne nowe forum osiedla fort bema: www.fortbema.info
                • Gość: S 7 coś więcej Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.devs.futuro.pl 06.11.05, 23:24
                  www.olszyny.info/
                  Tu przynajmniej widać jakieś szczegóły! Czy komuś ta trasa bedzie pod oknami
                  biec czy nie.

aga
              • Gość: rw Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.crowley.pl 15.11.05, 19:36
                Witam,

Byłem dzisiaj na budowie. Wszystko pnie się ładnie w górę i wygląda bardzo OK.
                Mam tylko jedno pytanie w kwestii technicznej, na której wogóle się nie znam.
                Otóż, z tego co widzę, Fort Bema jest budowany z płyty. Inne inwestycje są
                zwykle budowane na zasadzie betonowego stelażu (ewentualnie z płyt są ściany
                nośne), natomiast resztę wypełnia się cegłami. Stąd moje pytanie - czy ich
                technika jest OK? Czy jest to dobre dla przyszłych użytkowników (np.: w kwestii
                tłumienia dźwięków i przenoszenia drgań).

Z góry dziękuję za fachowe odpowiedzi.
                • Gość: AG Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 16:33
                  No wiec wlasnie, mnie to rowniez zastanawia..kupilam juz mieszkanie w tej
                  inwestycji i teraz zadaje sobie pytanie czy takie rozwiazanie przypadkiem nie
                  obniza znacznie jakosci tego bloku??
                  • vampi_r Trasa S7 - jak będzie. 16.11.05, 17:33
                    Gość portalu: AG napisał(a):

> No wiec wlasnie, mnie to rowniez zastanawia..kupilam juz mieszkanie w tej
                    > inwestycji i teraz zadaje sobie pytanie czy takie rozwiazanie przypadkiem nie
                    > obniza znacznie jakosci tego bloku??

Kochani.

Szkoda, ze tak późno znalazłem ten wątek, bo wiele niepotrzebnych plotek tu
                    padło.

Przedstawie sprawę tak ja wygląda w rzeczywistości:
                    - obecnie GDDKiA rozpisała przetarg na projektanta trasy S7.
                    - Z końcem lipda 2005 weszło w życie nowe Prawo Ochrony Środowiska i w związku
                    z tym cały etap projektowania trasy S7 trzeba rozpoczynac od nowa w zgodzie z
                    nowymi przepisami
                    - nowe przepisy narzucaja konieczność rozpatrzenia kilku wariantów przebiegu
                    trasy (najmniej dwóch). Z informacji jakie posiadamy wynika, że będą
                    rozpatrywane wariant przez Bemowo i Chomiczówkę oraz wariant modernizacji
                    Wisłostrady. Jako podwariant z którys z powyższych przebiegów będzie
                    rozpatrywana zapewne możliwość poprowadzenia nowej wylotówki na Gdańsk przy
                    wale wiślanym w Łomiankach.
                    - pierwsze efekty pracy wybranego projektanta S7 poznamy najwcześniej wiosną
                    2006.

Co to oznacza dla inwestujących na Bemowie?
                    Oficjalnie przebieg trasy ekspresowej S7 nie jest jeszcze znany. Jednak
                    najbardziej prawdopodobne jest, że trasa będzie jednak szła skrajem Bemowa i
                    Chomiczówki, dokładnie pośladzie wariantu 2 na poniższej mapie:
                    Jeśli ktoś chce zobaczyć dokładniejsza mapę, to zapraszam na stronę SISKOM do
                    działu Zasoby --> Mapy
                    Jeśli zostanie wybrany wariant przez Bemowo, to trasa na pewno będzie w tunelu
                    od węzła z Trasą AK aż do przeciecia się z Powstańców Śląskich.
                    Szczegóły jednak będą znane dopiero jak zostanie ten wariant oficjalnie wybrany
                    i projektant wykona bardziej szczegółowy projekt. Będzie to zapewne z końcem
                    2006.

Co dla Was byłoby najlepsze?
                    Napisze teraz z punktu widzenia mieszkańca tych rejonów (mieszkam 300 metrów od
                    Trasy NS), a nie siskomowca.
                    Warszawa potrzebuje nowych ulic i tras.
                    W mieście nie ma innych miejsc pod budowe nowych arterii, jak niezabudowane
                    rezerwy terenu. Tak wiec niezależnie jaki zostanie wybrany wariant przebiegu
                    S7, jakas trasa w Waszej okolicy i tak będzie budowana.
                    Jeśłi nie S7, to jakas ulica w stylu Górczewskiej.
                    Przy której z tych tras ja bym wolał mieszkać?
                    Stanąłem 5 metrów od Górczewskiej, posłuchałem, powąchałem.
                    Stanąłem nad tunelem Wisłostrady, posłuchałem, powąchałem.
                    Nie mam wątpliwości przy której z tych tras wolałbym mieć mieszkanie.

Życze wiec Wam i sobie, by wybrany został wariant bemowski przebiegu trasy S7.

Pozdrawiam i celem zdobycia informacji zapraszam i na forum SISKOM i na stronę
                    internetową.

Robert.
                    • Gość: rw Re: Trasa S7 - jak będzie. IP: *.crowley.pl 17.11.05, 10:06
                      Z Twoich informacji wynika, że jak zwykle nic nie wiadomo do końca, a sprawa
                      przesuwa się o kolejny rok. Ja też wolałbym mieszkać przy tunelu niż przy
                      trasie typu Górczewska, nawet ekranowanej. Oczywiście idealnie i chyba
                      najbardziej logicznie byłoby gdyby trasa została przesunięta poza Bemowo i
                      prowadzona np.: wariantem 3. Nie wiem czemu urzędnicy i projektanci uparli się
                      żeby budować tak dużą trasą przy osiedlach mieszkaniowych. Nie widzę w tym
                      większego sensu, szczególnie, że koszt tunelu zdecydowanie zawyża wartość
                      wariantu nr 2. Ale coż, nie jest to jedyna decyzja urzędników, której zupełnie
                      nie rozumiem:((
                      • vampi_r Re: Trasa S7 - jak będzie. 17.11.05, 13:44
                        Gość portalu: rw napisał(a):

> Z Twoich informacji wynika, że jak zwykle nic nie wiadomo do końca, a sprawa
                        > przesuwa się o kolejny rok.

To prawda. Przez zaniedbania polityków. W Polsce od wielu lat mówi się tylko o
                        budowaniu tras, a wszędzie u naszych sąsiadów po prostu się buduje.

> Oczywiście idealnie i chyba
                        > najbardziej logicznie byłoby gdyby trasa została przesunięta poza Bemowo i
                        > prowadzona np.: wariantem 3. Nie wiem czemu urzędnicy i projektanci uparli
                        się
                        > żeby budować tak dużą trasą przy osiedlach mieszkaniowych. Nie widzę w tym
                        > większego sensu, szczególnie, że koszt tunelu zdecydowanie zawyża wartość
                        > wariantu nr 2. Ale coż, nie jest to jedyna decyzja urzędników, której
                        zupełnie
                        > nie rozumiem:((

No to ja Ci mogę wyjasnić.
                        Trasę buduje się w jakimś celu, a nie dla samego zbudowania.
                        Trasa S7 to nowy wylot z Warszawy na Gdańsk. Ppodkreślam - z WARSZAWY, a nie z
                        Bliznego. Trasą będa jeździć tez ludzie, a nie łosie.
                        Poza tym trasa ma prowadzić skądś dokądś i nie powinna się urywac nagle.
                        Trasa S7 w wariancie 2 jest kontynuacją Trasy NS.

Co w połaczeniu z...

"
                        > Ja też wolałbym mieszkać przy tunelu niż przy
                        > trasie typu Górczewska, nawet ekranowanej.
                        "

...możesz być pewnym, ze jeśli S7 powstałaby w innym miejscu (np. w wariancie
                        3), to po starej rezerwie przez Bemowo zbudowano by i tak jakąś kontynuacje
                        Trasy NS, ale w postaci zwykłej ulicy, jak Górczewska.

Co do kosztów - równie dobrze można argumentowac, że taniej wyjdzie zbudowanie
                        metra gdzies poza Warszawą.

Trzymajmy wiec kciuki za to, by zbudowano na Bemowie trasę w tunelu, a nie
                        Górczewską bis.

Pozdrawiam.
                        • Gość: rw Re: Trasa S7 - jak będzie. IP: *.crowley.pl 17.11.05, 15:30
                          Co do zasady masz wiele racji. Jakkolwiek mam nieco odmienne zdanie co do
                          budowania dużych tras, bądź co bądź, przez miasto i duże osiedla mieszkaniowe.

Ale rzeczywiście może się paradoksalnie okazać, że budowa trasy w tunelu w tym
                          miejscu będzie lepsza niż jeśli na jej miejsce mieliby budować np.: drugą
                          Górczewską.

Niestety co będzie to się dopiero okaże i co wielokrotnie już pisałem, niczego
                          nie możemy być pewni. Równie dobrze jak trasa S7 może tam powstać trasa lokalna
                          lub zamienią te działki na budowlane i powstanie Fort Bema II:)) W każdym razie
                          życzę sobie i przyszłym mieszkańcom tej okolicy żeby wybrano coś naprawdę
                          rozsądnego i wykonano to "z głową" i dobrze jakościowo.
                          • vampi_r Re: Trasa S7 - jak będzie. 17.11.05, 17:04
                            Gość portalu: rw napisał(a):

> Co do zasady masz wiele racji. Jakkolwiek mam nieco odmienne zdanie co do
                            > budowania dużych tras, bądź co bądź, przez miasto i duże osiedla
                            mieszkaniowe.

Niestety, tam gdzie są duże osiedla, jest też i dużo samochodów. Potrzeba wiec
                            i szerokich tras, by odpowiednio ten ruch przeniesć, rozprowadzic. Czy
                            wyobrażasz sobie, że taga Górczewska staje się spowrotem dwupasmowa?

>
                            > Ale rzeczywiście może się paradoksalnie okazać, że budowa trasy w tunelu w
                            tym
                            > miejscu będzie lepsza niż jeśli na jej miejsce mieliby budować np.: drugą
                            > Górczewską.

No własnie. I dlatego od ponad roku działam w tym kierunku, by tuż obok mojego
                            bloku (o ile 300 m to jest "tuż") była nowoczesna bezkolizyjna trasa,
                            zaekranowana i obsadzona zielenią, niz zwykła śmierdząca i zakorkowana ulica.

>
                            > Niestety co będzie to się dopiero okaże i co wielokrotnie już pisałem,
                            niczego
                            > nie możemy być pewni. Równie dobrze jak trasa S7 może tam powstać trasa
                            lokalna
                            >
                            > lub zamienią te działki na budowlane i powstanie Fort Bema II:)) W każdym
                            razie
                            >
                            > życzę sobie i przyszłym mieszkańcom tej okolicy żeby wybrano coś naprawdę
                            > rozsądnego i wykonano to "z głową" i dobrze jakościowo.

Co oznacza "trasa lokalna". Górczewska też jest trasą lokalną.
                            Jeśli wszystko zabuduja blokami a nie zbudują nowych ulic, to Warszawa
                            całkowicie się zatka. Wiesz dokąd sięga poranny korek na Prymasa Tysiąclecia
                            przed Rondem Zesłąńców Syberyjskich? Jak oddadzą wielkie osiedlke Górczewska i
                            inne (w tym Wasze), to którędy cały potok samochodów się będzioe przewalał
                            jadąc na Mokotów, Ochotę, Ursynów, na Kraków, Katowice, itd?
                            Tam koło Was jest rezerwa terenu pod trasę samochodową. I tak ten teren będzie
                            ujęty w nowym planie zagospodarowania terenu. Nie zbudują wiec w tym miejscu
                            nic innego, jak jakąś trasę.

W przypadku zbudowania S7 w tunelu nad ta arterią natomiast ma szanę powstac
                            park. Tak ma być nad tunelem POW na Ursynowie. Tak i może być nad tunelem S7.
                            Z kolei spaliny z tunelu będa odpowiednio przechwytywane i filtrowane.
                            Tu mała uwaga - obecnie nie ma jeszcze skutecznej metody pełnego oczyszczania
                            powuetrza ze spalin. Na razie wiedzą jak oczyścic z pyłu zawieszonego PM 10.
                            Jednak badania w tej dziedzinie prowadzone są dopiero od 12-13 lat.
                            Jak ktoś wynajdzie jakiś lepszy sposób, to mozna go będzie zastosowac. łatwiej
                            coś zrobić z powietrzem z tunelu, niż z powietrzem na powierzchni, o ile z tym
                            ostatnim w ogóle kiedykolwiek będzie można coś zrobić.
                    • Gość: M.J. Re: Trasa S7 - jak będzie. IP: *.skynet.net.pl 17.11.05, 19:38
                      Hi.

vampi_r napisał:

> Gość portalu: AG napisał(a):
                      > > No wiec wlasnie, mnie to rowniez zastanawia..kupilam juz mieszkanie w tej
                      > > inwestycji i teraz zadaje sobie pytanie czy takie rozwiazanie przypadkiem
                      > > nie obniza znacznie jakosci tego bloku??

> Kochani.
                      > Szkoda, ze tak późno znalazłem ten wątek, bo wiele niepotrzebnych plotek tu
                      > padło.

Oj, Vampir, Vampir... Pani pytała o konstrukcję budynków osiedla a nie o
                      trasę... ;)

Mimo wszystko - pozdrawiam... M. :)
                      Mariusz J.
                      • vampi_r Re: Trasa S7 - jak będzie. 19.11.05, 02:47

Ja wiem o co pani pyta.
                        ja odnoszę się do wypowiedzi innych w tym wątku co do trasy (a jest ich nie mało). Tylko przez pomyłkę kliknąłem w "odpowiedz cytujac".
                        • Gość: M.J. Re: Trasa S7 - jak będzie. IP: *.skynet.net.pl 19.11.05, 11:39
                          Hejka!

vampi_r napisał:
                          > Ja wiem o co pani pyta.
                          > ja odnoszę się do wypowiedzi innych w tym wątku co do trasy (a jest ich nie
                          > mało). Tylko przez pomyłkę kliknąłem w "odpowiedz cytujac".

A ja myślę, że nie w tym momencie się pomyliłeś (bo zacytowałeś szczególny
                          fragment tej wypowiedzi ;). Acz myślę, że nie ma sensu dalej się rozwodzić. ;)

A wracając do S7... Sprawdź moje wcześniejsze wypowiedzi tutaj, zauważysz, że
                          ostrzegam przed trasą. A raczej - przed węzłem, bo wydaje mi się, że ta
                          inwestycja może być narażona na hałas z węzła S7+S8...

I jeszcze jedno o S7... Niestety, posiałem gdzieś parametry logowania do GW
                          (więc chwilowo nie mogę się udzielić na Waszym forum), czy mógłbyś skomentować
                          (właśnie na stronach forum SISKOM'u) to:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=290&w=31642750&a=32175915

Autor: h108
                          Data: 18.11.05, 16:46

"[...] Jesli ktos ma nadzieje, ze GDDKiA mowiac "tunel"
                          ma na mysli cos takiego, co zbudowano na Wislostradzie - jest w glebokim
                          błędzie.

[...]dyrektor [Dabrowski] wyraznie stwierdzil, ze planuje na S7 polprzykryte
                          wykopy. Wyglada to tak, ze trasa idzie w wykopie ziemnym, z gory pochylaja sie
                          nad nia lukowate ekrany, a w srodku jest dziura, ktora wylatuja spaliny
                          i halas. Tyle ze wskutek ugiecia na krawedzi ekranu halas ten leci raczej
                          pionowo.

[...] twierdzi, ze [...] z [...] matematyki wynika mu,
                          ze taki wykop to to samo co w pelni zakryty tunel (sic!)."

Najwyraźniej ktoś planuje zrobić ludzi w balona...
                          I wbrew Waszym opiniom, nie chodzi tu o developerów... :(

Chyba znowu trzeba będzie zacząć walkę... :(

W dzisiejszych czasach, gdy ktoś publiczny zyskuje w mediach epitet "kłamca",
                          nic sobie z tego nie robi... Taaa... "Odnowa moralna"... IV RP, śmiechu warte...

Pozdrawiam... M.
                          Mariusz J.

• Gość: rw Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.crowley.pl 17.11.05, 10:10
                    Może ktoś z forumowiczów kto zna się na technologiach budowania mógłby na ten
                    problem odpowiedzieć? Z tego co wiem (a nie jest to wiedza profesjonalisty w
                    tej dziedzinie) rozwiązania wprowadzające wielką płytę są cały czas stosowane i
                    bynajmniej nie jest to ta sama wielka płyta co 10 - 20 lat temu. Podobno z
                    płyty buduje np.: Skanska, czyli zakładałbym, że nie jest to rozwiązanie źle
                    wpływające na jakość budynku.
                    • Gość: AG Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.05, 12:05
                      bardzo was prosze, byscie choc na moment zostawili watek trasy, ktorym chyba
                      najbardziej interesuja sie osoby ktore z ta inwestycja i mieszkaniem w niej nie
                      maja nic wspolnego... i odpowiedzcie na opytanie co sadzicie na temat budowania
                      tego bloku z betonu?? Osobiscie mysle, ze nie jest to takie wazne, bo z dwoch
                      stron bedzie jeszcze styropian, ale chcialabym uzyskac odpowiedz fachowa. Z
                      gory dziekuje i pozdrawiam
                      • Gość: M.J. Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.skynet.net.pl 19.11.05, 15:11
                        Witam!

Gość portalu: AG napisał(a):
                        > bardzo was prosze, byscie choc na moment zostawili watek trasy, ktorym chyba
                        > najbardziej interesuja sie osoby ktore z ta inwestycja i mieszkaniem w niej
                        > nie maja nic wspolnego... i odpowiedzcie na opytanie co sadzicie na temat
                        > budowania tego bloku z betonu?? Osobiscie mysle, ze nie jest to takie wazne,
                        > bo z dwoch stron bedzie jeszcze styropian, ale chcialabym uzyskac odpowiedz
                        > fachowa.

Przepraszam, mam nadzieję, że dyskusja o trasach przeniesie się już na właściwe
                        forum. Acz, chyba jednak dla przyszłych mieszkańców tej lokalizacji, fakt
                        budowania trasy ekspresowej "tuż za oknem" ma jednak znaczenie...

Co do budowy z płyt - ważne chyba czym je łączą.
                        Jestem zdziwiony, że nie leją betonu tylko łączą gotowe płyty.
                        Warto chyba zapytać w DD. Tylko nie dać się zbyć stwierdzeniem, że "będzie
                        dobrze", tylko poprosić o fachowe wyjaśnienie. Zawsze można wysłać znajomych
                        jako "potencjalnych chętnych", którzy zaczną od "a widzieliśmy, że ten blok to
                        z płyt budują!". :) Potencjalnych klientów developer nie zbyje byle czym. :)

Moim (prywatnym i "amatorskim") zdaniem to nie jest lepsza konstrukcja. Ale czy
                        gorsza? Brakuje konkretnych informacji...

I na koniec - czemu piszesz o styropianie "z dwóch stron"? Że niby od środka?
                        Kiedyś (przez 2000) budowano bloki tak, że styropian był między dwiema
                        warstwami cegły. Teraz buduje się tak, że jest warstwa nośna (cegła lub u Was
                        coś innego[?]), później styropian a na końcu jakiś taki plastikowy tynk (takie
                        bardzo twarde i wytrzymałe świństwo). Tak jest taniej, a pewnie wcale nie
                        gorzej (zważając na twardość tej wierzchniej warstwy tynku).

Pozdrowienia (od sąsiada z osiedla Olszyny II)! M. :)
                        Mariusz J.
                      • Gość: wowo Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.router.mitex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 16:46
                        bylem na miejscu budowy i na moje oko to jest żelbet a nie plyta a jestem
                        budowlancem, moze stropy sa prefabrykowane, wejdz na www.fortbema.info i
                        popatrz na zdjecia tam ewidentnie sa szalowane sciany czyli żelbet. a tak przy
                        okazji;dzisiejsza technologia i przepisy budowlane nie pozwalaja na tak wielkie
                        odstepstwa jak w przypatku budynkow z wielkiej plyty, obecne prefabrykaty sa
                        bardzo powszechnym materialem wiec nie ma potrzeby sie martwic. pozdrawiam.ja
                        juz kupilem tam mieszkanko.
                        • Gość: jolka Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.05, 09:30
                          mam nadzieje, ze blok wyjdzi eładny i dobry jakosciowo i przede wszystkim
                          zostanie oddany w terminie. Swoja droga czy ktos moze ma najswiezsze dane o tym
                          ile mieszkan zostalo juz sprzedanych??Pozdrowienia
                          • Gość: rw Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.crowley.pl 01.12.05, 11:37
                            Jakiś miesiąc temu DD mówił, że sprzedał 27% tej inwestycji. Taka jest też
                            informacja na placu budowy (przyklejona na bilboardzie).
                            W tej chwili nie znam nowszych danych.
                            • Gość: asia Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 22:36
                              witam przyszłych sąsiadów :)
                              w zeszłym tygodniu podpisaliśmy umowę z DD i wg ostatnich info zostało im ponoć
                              parę mieszkań w tej inwestycji - reszta sprzedana albo rezerwacje..
                              też mamy nadzieję że budyneczek będzie ładny, oddany w terminie i wszystko
                              będzie OK.. po ostatnich doświadczeniach z zakupem mieszkania tym razem
                              postawiliśmy na sprawdzonego developera..

pozdrawiamy
                              Asia i Sebastian
                              • Gość: Anita Re: DD - Fort Bema a wielka płyta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.05, 16:31
                                Witam, my również kupiliśmy mieszkanko, około 2 miesiecy temu w klatce I z
                                oknami na rondo:). Z opisów na placu budowy wynika, że sprzedanych jest 27%
                                mieszkań wiec ciekawa jestem jak to w końcu jest naprawdę.
                                Pozdrawiamy i czekamy na oddanie budynku.
                          • Gość: Dorota M. Re: DD - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.05, 10:15
                            Witam!
                            Niniejszym donoszę, że stopień zaawansowania naszej inwestycji jest 25% i
                            wszystko idzie zgodnie z harmonogramem.
                            Taką informację dostałam od opiekuna tej inwestycji w DD.
                            Czy ktoś wie po ile teraz sprzedają mieszkania?
                            Pozdrawiam i wyczekuję z niecierpliwością na mieszkanko
                            Dorota
                            • Gość: ja Re: DD - Fort Bema IP: *.crowley.pl 30.12.05, 09:51
                              Wydaje mi się, że cena jeszcze nie uległa zmianie. Nie sądzę żeby ją
                              podwyższali dopóki nie sprzedadzą zdecydowanej większości mieszkań, a na razie
                              sprzedali około 30%.
                              A budowa rzeczywiście jest realizowana szybko i sprawnie. Widać duże postępy!

Pozdrawiam przyszłych mieszkańców i życzę szczęśliwego Nowego Roku 2006
                              • Gość: aga zmiany lokatorskie IP: 81.210.22.* 10.01.06, 14:37
                                Czy ktoś z Was już rozpoczoł "procedurę" ewentualnych zmian lokatorskich (
                                ściany, gniazdka, przyłączenia itd.)?
                                Będę wdzięczna za info jak to wygląda

aga
                                • Gość: dorota m. Re: zmiany lokatorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.06, 08:37
                                  Umawiasz się z panią architekt, przychodzisz na spotkanie ze swoimi planami i
                                  zmianami, pani zaznacza je na swoich planach i ewentualnie sugeruje inne
                                  zmiany. Do tego krótki opis, podpis i czekasz na kosztorys z biura projektowego
                                  (mają 30 dni). Nam się chyba uda bez dodatkowych opłat (oczywiście nie uniknie
                                  się chyba 250 netto za każdą branżę i 300 dla DD)
                                  Ogólnie miło, sympatycznie i profesjonalnie.
                                  To tyle na początek, jak będzie coś dalej to napiszę
                                  pozdrawiam
                                  Dorota
                                  • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie IP: *.devs.futuro.pl 17.01.06, 15:20
                                    Dzięki,
                                    Już jestem po pieszej rozmowie z Panią - chodzi o to że mogę dostarczyć DD
                                    gotowy projekt w formacie jaki sobie życzą. Przynajmniej nei skasuję
                                    mnie "projekt".
                                    Ale mam uwagę dla osób które chcą dokonać zmian lokatorskich . Otóz w luźnej
                                    rozmowie Pani stwierdziła, że jak na takie zaawansowanie w budowie to jest
                                    bardzo mało wniosków o zmianę aranżacji. Z tego co mi powiedziała wynikało, ze
                                    np. na pierwszych pietrach od strony placu zabaw (ronda) zaczynają powoli
                                    zabierać się do ścianek działowych. I jeżeli ktoś będzie chciał poprawek to
                                    będzie musiał dopłacić za wyburzenie i postawienie ścianek od nowa. Nie wiem ,
                                    nie znam sie ale jeżeli ktos z Was myśli o poprawkach to najwyższy czas
                                    kontaktowac sie z DD i nanosić zmiany na projekty. Prace będą wstrzymywane w
                                    mieszkaniu w dniu złożenia wniosku, pote 30 dni czeka się na wycen
                                    • Gość: aga zmiany lokatorskie za szybko wysłałam wiadomosć IP: *.devs.futuro.pl 17.01.06, 15:29
                                      to staneło na 30 dniach oczekiwania na wycenę. W moim wyoadku to wyższa szkoła
                                      jazdy.
                                      Uważajcie na gniazdka tele informatyczne - no chyba ze w domu chcecie mieć
                                      sieć. W orgynalnym projekcie mam ich 6 - po jaka cholerę tyle. Ja je
                                      zamieniam ( mam nadzieję za darmo) na gniazdka elektryczne bo tych jest
                                      stanowczo za mało. Jak proposicie to Wam zrobią gniazdka elektryczne na
                                      balkonach , o kinkietach raczej nie ma co marzyć.
                                      No cóż, warto przyjść dobrze przygotowanym i potraktować zmiany które chcecie
                                      zrobić za ostateczne i niedwołalne - bo kolejna zmiana to kolejna kasa. Pani
                                      jest bardzo miła, ale zanim sie z nią spotkacie skonsultujcie się z jakimś
                                      architektem niech zobaczy co jest możliwe jeżeli chodzi np. o hydraulikę U
                                      mnie jest "zabawa" z kaloryferami i rurami, ale wszystko da sie załatwić.

powodzenia
                                      aga
                                    • Gość: dorota m. Re: zmiany lokatorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 08:50
                                      Witaj!
                                      A masz uprawnienia projektowe, że Cię nie skasują za projekt? Jesteś pewien?
                                      Pozdrawiam Dorota
                                      • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie IP: 81.210.22.* 18.01.06, 09:23
                                        No tak, ja nie mam uprawnień , ale architekt który to poprawi ma. Chodzi o to,
                                        ze Pani Helenka i biuro projektowe palcem przy tym nie ruszy (no dobra
                                        zrobią "COPY" i "PASTE") a projekt tylko przekażą do wyceny na budowę.

Wiem, że mi odpadnie albo ten koszt 300 albo 240 zł.
                                        Ale za zmiany w kanalizacji czy w przestawianiu ścian itd. jak najbardziej
                                        będę płacić
                                        aga
                                        • Gość: dorota m. Re: zmiany lokatorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 10:08
                                          a powiedz mi czy tę informację, że nie zapłacisz za projekt, który ktoś "od
                                          Ciebie" zrobi i podpisze, a nie przez biuro projektowe DD to nie zapłacisz za
                                          projekt, masz potwierdzoną przez DD?
                                          dorota
                                          • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie IP: 81.210.22.* 18.01.06, 12:16
                                            Chodzi o to, że człowiek który będzie mi to robił już pracował z DD i mają
                                            taką "praktykę" - że nie biorą kasy za coś czego nie robią.

Ale odpowiedając na Twoje pytanie , nikt mi tego nie potwierdził np. na piśmie.

Natomiast nie będę płacić za coś czego DD lub jego biuro nie zrobiło =
                                            przeniesienia poprawek na projekt architektoniczny. Niemniej "jakby co" to nie
                                            ponoszę kosztów 2 x - ponieważ mam "zaprzyjaźnionego" architekta i oplata to
                                            jest 0 zł.

aga
                                            • Gość: dorota m. Re: zmiany lokatorskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.06, 12:27
                                              pomęczę Cię jeszcze troszkę,ok ? :)
                                              rozumiem, że znajomy Ci zrobi projekt ze zmianami. Ty pójdziesz z tym projektem
                                              do DD. Zapłacisz DD tylko 300zł za uruchomienie tych zmian, ale nie za same
                                              projekty. Tak?
                                              Nie rozumiem tylko, dlaczego masz płacić za zmiany w kanalizacji czy w
                                              przestawianiu ścian. Nie mam na myśli dodatkowych oczek, czy gniezdek, bo za to
                                              zawsze się płaci, ale tylko zmianę w "położeniu"?
                                              My zmieniamy ściany i przenosimy gniazdka i podłączenia wod-kan, ale ilość się
                                              nie mienia i powiedzieli nam, ze poza projektem nie powinniśmy nic dopłacać. No
                                              ale na szczegółowego kosztorysu nie mam, więc nie wiem jak wycenią na 100%.

dorota
                                              • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie IP: 81.210.22.* 18.01.06, 13:18
                                                Tak masz rację, rzeczywiscie za zmianę istniejących rzeczy nie biora ale u mnie
                                                są MOCNE zmiany oraz dodatkoe rzeczy za którę bede płacić.
                                                Jak pisalam nic nie mam na piśmie, mam dodatkowych ściany i np. robie ZETKĘ w
                                                łazience i parę takich dziwnych sztuczek, których nie było orginalnie a
                                                projekcie. Stąd mowa o pieniądzach. Niestety nie wiem jeszcze o jakich
                                                pieniądzach rozmawiamy.
                                                Sciany - będę mocno przebudowywać i dobudowywać. DD bierze kasę tylko za
                                                dodatkowe ściany a nie za przemieszczenie istniejącej ściany. Mają jakiś
                                                przelicznie metra kwadratowego powierzchni ściany, tak więc tego też jestem
                                                świadoma.

Czyli wiem, ze płacimy za dodatkowe rzeczy. Których u mnie jest niestety dość
                                                dużo.
                                                aga
                                                • Gość: aga zmiany lokatorskie - cennik IP: 81.210.22.* 20.01.06, 09:49
                                                  Cześć,
                                                  Widziałam cennik zmian lokatorskich. W sumie to nie wygląda tak źle. np.
                                                  dodatkowe punkty sanitarne tj. ok 180/160 zł. Dotadkowa ściana - m2 kosztuje
                                                  jakieś 90zł. a plyty gipsowej ponad 30 zł.

aga
                                                  • Gość: Aanita21 Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.06, 13:51
                                                    Sprawa wyglada następująco. jezeli chcesz zrobic zmiany projektowe, idziesz do
                                                    architekta dd i zglaszasz swoja koncepcje. oni twoje koncepcje przesylaja do
                                                    biura projektowego. Te robi projekty zamienne w cenie 250 zł za każdą branżę
                                                    czyli za elektryke, wod-kan, c.o., architektura. Czyli branz jest 4 lub 5 bo nie
                                                    wiem czy wod kan traktuja jako jedna branze czy nie. W sumie jak chcesz
                                                    wprowadzic zmiany w kazdej branzy, za projekty zaplacisz 1000 lub 1250 zł.
                                                    jezeli natomiast przyjdziesz z wlasnymi projektami, podpisanymi przez osoby
                                                    uprawnione do danej branzy, placisz jedynie 50 zł za opinie biura projektow
                                                    DD.50 za kazdą branżę.Sa to kwoty netto.
                                                    nastepnie dd przesyla projekt do wyceny na budowe i za tą obsługę że tu i tam
                                                    powysyła bierze ryczaltowa jednorazowa oplate w wysokości 300 zł brutto.
                                                    ceny wg mnie nie sa niskie, szczegolnie jesli o oswietlenie chodzi:
                                                    włącznik światła-100 zł/sztukę ( dodatkowy)
                                                    gniazdko podwojne- 100 zł/szt
                                                    trójfazowe-180 zł
                                                    telefoniczne-100 zł
                                                    rozebranie scian ( czyli jezeli zglosisz sie po tym jak juz zrobia w twoim
                                                    mieszkaniu dzialowe)-70zł/m2
                                                    wykonanie dodatkowych scianek- 96 zl/m2
                                                    Przy czym nie wiem czy jest to cennik netto czy brutto
                                                    szanuje tego developera, ale uwazam ze z tym cennikiem za zmiany i za projekty
                                                    ostro przesadzil.
                                                    najlepiej jest zadzwonic do architekta dd i spytac kiedy wg harmonogramu beda
                                                    stawiane scianki w twoim mieszkaniu, zeby uniknac oplaty za ich wyburzenie.
                                                    Ponadto trzeba zlozyc zmiany we wszytskich branzach razem czyli do konca marca.
                                                    Z tego co wiem u innych developerow, zmiany takie sa bezplatne, dodatkowe jedno
                                                    czy dwa gniazdka nic nie kosztuja, przesuniecie urzadzen tez nie, a ie jest
                                                    wieksze niz 1,5m
                                                    Ja po poradach z fachowcami, mysle ze chce od nich mieszkanie w standarcie, bo
                                                    po pierwsze maja wg mnie strasznie duze oplaty za zmiany, a dodatkowo trudno
                                                    jest miec w lutym ostateczna koncepcje jak beda wygladaly scianki w moim
                                                    mieszkaniu, ktopre bedzie oddane w pazdzierniku. uwazam ze wiarygodne decyzje
                                                    mozna podjac dopiero wtedy gdy bedzie mozliwosc postawienia nogi w swoim
                                                    mieszkaniu i zobaczenia jak ono fizycznie i optycznie faktycznie wyglada.U
                                                    innych developerow czesto sprawa zmian wyglada tak, ze idzie sie na budowe i sie
                                                    rozmawia o zmianach z majstrem,a nie wielka sciema ze trzeba zrobic projekt zeby
                                                    dolozyc jedno gniazdko wiecej. Tak samo ze sciankami dzialowymi, nie rozumiem po
                                                    co projekt jak wiadomo ze takie scianki mozna stawiac jak tylko sie chce. Jest
                                                    to tylko dodatkowy zarobek dla dd.
                                                    Ponadto wg rysunku ktory dostalam kupujac mieszkanie ( bo wtedy jeszcze nie bylo
                                                    rysunkow branzowych, bylo to w pazdzierniku) moje mieszkanie jest o prawie m2
                                                    wieksze niz wynika to z rysunkow szczegolowych. Musze sprawdzic czy mam w umowie
                                                    zapewnienie ze mi zwroca te roznice, bo w koncu kwota za prawie m2 mieszkania
                                                    piechotą nie chodzi.
                                                    Doradzam, zastanowcie sie czy warto jest uiszczac tyle oplat by wprowadzic
                                                    zmiany czy moze lepiej zrobic to na wlasna reke po odbiorze. po pierwsze
                                                    przekonana jestem ze wyjdzi eto duzo taniej, a poza tym teraz wprowadzi sie
                                                    zmiany, a do zimy kiedy oddzadza mieszkania koncepcja jego wykonczenia moze sie
                                                    jeszcze wiele zmienic.
                                                    Ja sama jeszcze decyzji nie podjelam jak to zrobic ale sklaniam sie do
                                                    poczekania ze zmianami do odbioru.
                                                    Pozdrowienia
                                                    Przyszla Sąsiadka
                                                  • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: 81.210.22.* 20.01.06, 14:57

Dla mnie te koszty są Ok ponieważ mamy mieszkanie dwupoziomowe gdzie także na
                                                    antresoli chcemy mieć łazienkę - w oryginale jej tam miało nie być. Jakbyśmy
                                                    mieli sami ciągnać rury - przyłącza itd. to choćby nie wiem co, w
                                                    życiu "majster" nie zrobił by mi tego za kilka stówek – na dzień dobry było
                                                    by kucie w stropie. A z projektami zrobiłam jak pisałaś. Dostali gotowe 3
                                                    branże - elektrykę, woda+ogrzewanie i wytyczne budowlane. I w plikach na CD -
                                                    i na papierze. Pani nie zgłosiła żadnych zastrzeżeń ponieważ zmiany które
                                                    chcemy zrobić uzgadniałam z nią wcześniej. Ale wiem, wiem pożyjemy - zobaczymy.
                                                    To już jest moje drugie mieszkanie i po prostu nie chcę na wejściu kuć ścian
                                                    pod kontakty i przesuwać kable – co jest jak dla mnie upierdliwością. W
                                                    łazience czy w kuchni to prosta piłka – kable idą pod płytkami. Natomiast kable
                                                    w suficie chce żeby były w konkretnych miejscach. Ale jak pisałam największą
                                                    zabawa jest u nas antresolą i z kanalizacją. No też miałam ten plus że miałam
                                                    architekta, który mi to wszystko wyrysował nieodpłatnie. Bo rzeczywiście jakbym
                                                    miała płacić tylko za sam projekt za każdą branże – to sama mogę sobie
                                                    poprzesuwać gniazdka. No ale zawsze gł. architekt może się do czegos
                                                    przyczepić. Bo Pani Helena jest tylko pośrednikiem pomiędzy klientami a
                                                    architektem. W sumie tak czy tak pare rzeczy mi odrzuciła np. w garderobie
                                                    MUSI być wentylacja jak są drzwi, ale obeszliśmy ten wymóg. I było trochę
                                                    takich kwiatków, ze czegoś nie chcą zrobić. Ale w sumie OK.

Pozdrawiam i do zobaczenia

Aga
                                                  • Gość: dorota m. Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.06, 15:35
                                                    Dla mnie też ceny są ok, ale to wszystko zależy od ilości i wielkości zmian
                                                    jakie ktoś chce zrobić.
                                                    Szkoda tylko, że nie wiedzieliśmy wcześniej, że można we własnym zakresie
                                                    przygotować projekt i, że to taniej wychodzi. W zeszłym tygodniu złożyliśmy
                                                    wnioski o projekty i wycenę. Nie wiem czy nie jest za późno się wykręcić. Będę
                                                    dzwoniła w przyszłym tygodniu, może się uda.
                                                    Pozdrawiam
                                                    dorota
                                                  • Gość: Aanita21 Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.06, 15:47
                                                    Czy Ktoś może polecić dobrego projektanta wnętrz?? Jesli tak bylabym bardzo
                                                    wdzięczna.
                                                    Same zmiany jezeli chodzi o instalacje ( z wyjatkiem elektryki) nie są bardzo
                                                    kosztowne, ale oplaty za projekt i ryczalt dla dd to wg mnie lekka przesada.
                                                    Pozdrowienia
                                                  • Gość: Aanita21 Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.06, 15:49
                                                    Doradzam zadzwonic jeszcze dzis, bo rozmawialam z pania Architekt i ta mowi ze
                                                    caly przyszly tydzien jest na urlopie.
                                                    Acha poprosilam ich o projekt mojego mieszkania w autocadzie i za to zycza sobie
                                                    300 zł +VAT
                                                  • Gość: aga Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: 81.210.22.* 20.01.06, 17:10
                                                    My po prostu wysłaliśmy faxem "zapotrzebowanie" pod spodem daję Wam treśc w
                                                    sumie 240 zł. za projekt. Ale może coś pokręciłam i w ciągu paru dni dostałam
                                                    mailem 3 pliki w autokadzie które przesłałam do architekta. Ale tak na prawdę
                                                    czekam na kosztorys zmian + koszty tych projektów, bo wiem , że będzie taniej
                                                    przynajmniej z tego tytułu że dostali wszystko do ręki.

Natomiast pamiętajcie, ze jeżeli gł. architekt jakieś zmiany mi zakwestionuje -
                                                    tzn. nie będzie mu pasował projekt który dostał pod nos bo moze się tak
                                                    zdarzyc Panie z DD mnie uprzedzała- to za poprawę tego moje pliku już płacę za
                                                    branże chyba 250 zł.

Tak więc nie demonizujmy tylko się informujmy na bieżąco co i jak.
                                                    Juz pisałam, że chłopak który mi robił te pliki już kiedyś robił pliki dla DD
                                                    przy innej budowie i wtenczas DD nie miało żadnych zastrzeżeń i klienci nie
                                                    płacili jakiś "dziwnych" kosztów. Niestety nie wie czy musieli płacić za
                                                    wyciagnięcie projektu.

treśc faxu: jaki wysłałam do DD
                                                    ZAMÓWIENIE

Proszę o przygotowanie dokumentacji wykonawczej mieszkania
                                                    nr.............piętro………m²…....... w wersji elektronicznej.

Zobowiązuję się do zapłaty 100,00 zł + VAT - architektura
                                                    100,00 zł + VAT – elektryka + wod - kan

imie nazwisko
                                                  • Gość: rw Re: zmiany lokatorskie - cennik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.06, 15:18
                                                    Jest tylko jeden drobny problem z czekaniem ze zmnianami do odbioru. Otóż jak
                                                    zrobisz zmiany po odbiorze na własny rachunek, to także na własne ryzyko, czyli
                                                    nie masz na nie gwarancji DD. Przykładowo, jak sama zburzysz ścianę powiedzmy
                                                    pomiędzy kuchnią a pokojem i popęka Ci w tym miejscu tynk na suficie, to jest
                                                    to wyłącznie Twój problem.
                                                    Jeśli zrobi to DD, to na wszystkie zmiany masz 12 miesięcy rękojmi.

Poza tym jeśli ktoś kupuje mieszkanie w standardzie pod klucz to w zasadzie nie
                                                    ma sensu do wprowadzania własnych znaczących poprawek (to tak jakby płacił dwa
                                                    razy za wykończenie). Chyba, że kupuje się stan surowy.
                                                  • Gość: aga zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: *.devs.futuro.pl 15.02.06, 21:54
                                                    wcześnie pisałam jak to miło i przyjemnnie wszytsko załatwiłam, a tu mi DD
                                                    wykręcił numer wszechczasów np. kaza mi płacić za 5 projektów tj 1500 zł. -
                                                    dostali gotowce. A to nie wszystko, każą płacic za przestawianie ścian jakby
                                                    były budowane od zera. Ale to jest cena wyjsciowa i jutro zaczynam negocjować,
                                                    nie odpuszczę im tego.
                                                    Nic nie skasowali za hudraulikę, skasowali mnie za dodatkowe gniazdka i
                                                    dodatkowe kinkiety (to akurat miałam w planach). Ale 1000 zł za "PZRESTAWIENIE"
                                                    ściany która tak czy tak będzie, tylko o 60 cm w innym miejscu to w życiu nie
                                                    zapłacę.

aga
                                                  • Gość: Sambi Re: zmiany lokatorskie IP: 195.177.83.* 28.02.06, 11:32
                                                    UWAGA ... CI którzy jeszcze nie złożyli zmian niech się pospieszą bo już na
                                                    drugim i niektórych lokalach trzeciego i czwartego piętra stoją ścianki
                                                    działowe. Potem będzie zgrzytanie zebami przy płaceniu za ich wyburzanie.
                                                  • Gość: Sambi Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: 195.177.83.* 28.02.06, 12:27
                                                    > wcześnie pisałam jak to miło i przyjemnnie wszytsko załatwiłam, a tu mi DD
                                                    > wykręcił numer wszechczasów np. kaza mi płacić za 5 projektów tj 1500 zł. -
                                                    > dostali gotowce.

Gotowce, których pewnie nie mogli dołaczyć do dokumentacji dla wykonawcy (może
                                                    w umowie tak mieli). W związku z tym sami musieli nanieść zmiany do każdej z
                                                    branż i stąd taka cena. Podpisując dokumencik o zmianach lokatorskich
                                                    podpisujemy zgode na te wszystkie koszty. Więc trzeba uważać na nich ;). Sa
                                                    sprytni.

• Gość: Sambi Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: 195.177.83.* 13.03.06, 12:02
                                                  • Gość: Sambi Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: 195.177.83.* 13.03.06, 12:02
                                                    No i co dalej z tą historią ??
                                                  • Gość: Sambi Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: 195.177.83.* 13.03.06, 12:04
                                                    NO moze teraz bedzie wiadomo o co chodzi.

I co dalej z tą historią ?? Jakieś postepy w negocjacjach.

> wcześnie pisałam jak to miło i przyjemnnie wszytsko załatwiłam, a tu mi DD
                                                    > wykręcił numer wszechczasów np. kaza mi płacić za 5 projektów tj 1500 zł. -
                                                    > dostali gotowce. A to nie wszystko, każą płacic za przestawianie ścian jakby
                                                    > były budowane od zera. Ale to jest cena wyjsciowa i jutro zaczynam
                                                    negocjować,
                                                    > nie odpuszczę im tego.
                                                    > Nic nie skasowali za hudraulikę, skasowali mnie za dodatkowe gniazdka i
                                                    > dodatkowe kinkiety (to akurat miałam w planach). Ale 1000 zł
                                                    za "PZRESTAWIENIE"
                                                    >
                                                    > ściany która tak czy tak będzie, tylko o 60 cm w innym miejscu to w życiu nie
                                                    > zapłacę.
                                                    >
                                                    > aga
                                                  • Gość: Asia Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.06, 15:49
                                                    dla zainteresowanych: bylismy wczoraj przy naszej budowie i stwierdzam ze
                                                    postep prac jest bardzo widoczny, na pierwszym pietrze wstawiane sa wlasnie
                                                    okna, niemal wszedzie( przynajmniej w czesci widocznej od strony ronda) budynek
                                                    wypelniony jest ceglami, sadze ze w niedalekiej przyszlosci bedzie wykonywany
                                                    dach. mam nadzieje ze blok zostanie oddany w terminie, a marze o tym by stalo
                                                    sie to jeszcze wczesniej niz zaklada termin:)
                                                  • Gość: Anita Re: zmiany lokatorskie - cennik mam przed oczami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.06, 08:12
                                                    pytanie do osob ktore ostatnio zakupily mieszkanko w forcie bema: jaki macie
                                                    wpisany w umowie termin oddania mieszkan????? dzieki z gory za odpowiedz.
                                                    Pozdrowienia
                              • adzik22 Re: DD - Fort Bema 12.01.06, 10:01
                                czy ktos powie mi cos wiecej o tej inwestycji? jaka jest cena z m2? i czy jest
                                tu jeszcze szansa na mieszkanko 2 pokoje do 60 m?
                                • Gość: Anita Re: DD - Fort Bema IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.06, 10:12
                                  Witam,
                                  Inwestycja ma by c ukończona do konca października br. Mieszkania maja być
                                  oddawane w listopadzie. Na dzien wczorajszy sprzedancy zostało 130 mieszkan
                                  wiec ponad 50%. Wszyscy kompetentni, których pytalam twierdza ze na taki stan
                                  zaawansowania prac jest to bardzo dobry wynik sprzedaży.
                                  Pozdrawiam
                                  • Gość: rw Re: DD - Fort Bema IP: *.crowley.pl 13.02.06, 20:02
                                    Mam nadzieję, że listopadowy termin odbioru zostanie dotrzymany. Byłoby fajnie
                                    załapać się jeszcze na ulgę odsetkową:))
                                    • Gość: Anita Re: DD - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.06, 14:45
                                      ulga odsetkowa liczy sie chyba od daty podpisania aktu notarialnego, a nie od
                                      daty odbioru mieszkania. akt natomiast ma byc w ciagu 6 miesiecy od odbioru-
                                      tak mam w umowie.
                                      • Gość: rw Re: DD - Fort Bema IP: *.crowley.pl 15.02.06, 10:07
                                        Niestety ale masz rację. Najpierw akt notarialny a potem możliwość rozliczania
                                        ulgi.
                                        Istotnie w umowie jest zapis o 6 miesiącach ale jest to max, czyli można
                                        próbować szybciej i na to liczę.

Problem z ulgą odsetkową polega na tym, że rok 2006 może być ostatnim rokiem
                                        kiedy będzie można zacząć z niej korzystać. Wydaje się, że PiS ją "wytnie" bo
                                        chciał to już zrobić teraz tylko im nie wystarczyło czasu. A jest to całkiem
                                        fajna ulga:)

Generalnie byłoby super gdyby DD skończył budować wcześniej niż planował.
                                        • Gość: Anita Re: DD - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.06, 10:58
                                          Byloby bardzo bardzo fajnie, gdyby mieszkania byly gotowe np. we wrzesniu. ale
                                          to raczej marzenia niz realia. a co do aktow, to opinie ludzi bedacych w
                                          posiadaniu mieszkan juz wybudowanych przez dd wskazuja na to, ze jest to
                                          wlasnie mankament dd- slimaczenie sie z umozliwieniem podpisania aktow.
                                          Pozdrawiam
    • Gość: aska Re: DD kaucja 1000 zl IP: 213.241.50.* 10.03.06, 10:29
      Czy ktoś miał do czynienia z przesunięciem terminu 1 wpłaty? Czy kaucja 1000 zł
      to normalne? Mnie pan Postuła każe wpłacić kaucję, dopiero potem będzie decyzja
      pozytywna o przesunięciu terminu. To trochę dziwne... W ogóle mało przyjemny
      ten pan. Proszę o Wasze doświadczenia.
      • emila25 Re: DD kaucja 1000 zl 10.03.06, 12:28
        My przesuwalismy termin 1 wpłaty dwa razy. Po zapłaceniu kaucji i przesłaniu
        faksem potwierdzenia o dokonanie wpłaty, przygotował nam bez zadnego problemu
        aneks, przedłużający o 7 dni termin. Teraz czekamy na zwrot kaucjii.Ma byc na
        początku przyszłego tygodnia. Pan jest strasznym formalistą.:-)

Pozdrawiam
    • Gość: aska Re: DD kaucja 1000 zl IP: 213.241.50.* 10.03.06, 13:22
    • Gość: aska Re: DD kaucja 1000 zl IP: 213.241.50.* 10.03.06, 13:22
      • Gość: Jolka Re: DD kaucja 1000 zl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 15:25
        Cos musialo sie pozmieniac, ja kupowalam mieszkanie w pazdzierniku wowczas
        przesuwalam termin o ponad miesiac ( sprawy kredytu sie przedluzaly) i bylo to
        bez problemu i bezplatnie. jedno co pewne to to ze dd to na pewno sprawdzony
        developer i krzywda sie temu waszemu tysiacowi złotych nie stanie. jesli zalezy
        wam na mieszkaniu i dostaniecie kredyt to nie ma co sie obawiac z taka wplata.
        inni developerzy zycza sobie na ogol kaucje w wysokosci ceny 1 m2 i to nie za
        przedluzajacy sie termin tylko w ogole na czas zalatwiania pieniedzy. Nie ma
        sie co dziwic pewnie zdarzyly im sie wypadki ze ludzi etrzymali mieszkanie
        dlugo w rezerwacji potem sie wycofywali i teraz chca sie zabezpieczyc zeby nie
        blokowac mieszkan dla niepowaznych klientow. ja akurat z panem Postułą mam
        dobry kontakt, kazda sprawe a mialam ich juz kilka zawsze na czas mi załatwił.
        Pozdrawiam
        • Gość: maciek Re: DD kaucja 1000 zl IP: *.chello.pl 12.03.06, 12:29
          Witam
          Też musiałem wpłacić 1 kPLN, ale raczej nie mam obaw co do zwrotu tej kwoty.
          Pan M. Postuła wywarł na mnie korzystne wrażenie - raczej profesjonalne
          podejście do sprawy.
          Przełożyłem termin raty prawie o miesiąc i na razie jeszcze nie rozwiązano ze
          mną umowy (a nadal walczę o kredyt).
          Banki mają jakiś poważny problem z tą nieruchomością - dopiero nowy odpis z KW
          dostarczony na początku marca trochę wyjaśnił sprawę - ale procedury musiały
          ruszyć jeszcze raz (nie od początku, ale kilka dni na analizę prawną).
          Cóż - może zdążę.
          Pozdro
          • Gość: Seval Re: DD kaucja 1000 zl IP: 193.0.242.* 15.03.06, 15:51
            U mnie rata była przesuwana dwa razy, na szczęście w końcu udało się sprawę w
            banku załatwić. Kaucja bez problemu wróciła na konto, nawet nie musiałam się o
            nią upominać.
    • Gość: gac Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 10:54
      czy oni jeszcze gdzies buduja?
      • emila25 Re: Dom Development - Fort Bema 27.03.06, 11:52
        W sprawie opóźnienia, a mianowicie dostałam pismo od DD że żadnego opóźnienia
        nie bedzie, prace budowlane idą zgodnie z planem, super.
        Pozdrawiam
        • Gość: AGA-cka Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.chello.pl 29.03.06, 12:10
          byłam przedwczoraj na budowie - wstawiają teraz okna i ocieplają budynek
          • pieknulka Re: Dom Development - Fort Bema 02.04.06, 20:10
            Witam
            Zamierzam kupić mieszkanie na Bemowie. Interesujemnie mieszkanie ok 54 m2. Ile
            kosztuje m2 w tej inwestycji?
            Z góry dziekuję za odpowiedz
            • Gość: Piotrek Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.plusgsm.pl 03.04.06, 00:16
              Najlepiej spotkac sie w tej sprawie z developerem, pisze spotkac- bo przez
              telefon na ogol cena jest nieco nizsza:) jednak pewnym jest ze bedzie to minimum
              ok. 255-275 tys. + garaz ok. 26-30 tys.
            • Gość: aa Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 08.05.06, 16:40
              Ciekawe ile realnie zostało jeszcze mieszkań do kupienia w tej inwestycji.
              Ostatnio DD informował, że sprzedał już ponad 70% mieszkań. Czy coś jeszcze
              interesującego pozostało do kupienia?
              • Gość: an ale cisza na tym forum..czemu?? IP: *.outsourcing.atman.pl 09.05.06, 13:42
                • Gość: aga Re: ale cisza na tym forum..czemu?? IP: *.devs.futuro.pl 10.05.06, 00:53
                  proste
                  bo wszyscy są na fortbema.info/forum/

pozdrawiam
                  aga
                  • Gość: Dudki <a href="http://www.fortbema.info/forum" target="_blank">www.f IP: 195.177.83.* 17.05.06, 12:47
                    www.fortbema.info/forum/
                  • Gość: Dudki <a href="http://www.fortbema.info/forum/" target="_blank">www. IP: 195.177.83.* 17.05.06, 12:48
                    ...
                    • Gość: dorota m. Re: <a href="<a href="http://www.fortbema.info/forum/"" target IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.06, 14:35
                      nakręcasz ruch na forum;)?
                      pozdrawiam
                      Dorota
              • Gość: rw Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 16.05.06, 10:52
                Według plakatów DD sprzedano 78% inwestycji. Trochę więcej, bo ponad 80%
                sprzedano na Osmańczyka.

Generalnie w inwestycji Fort Bema zbliżają się do końca prac zewnętrznych.
                Pierwsza część budynku jest już praktycznie zrobione, pozostaje do skończenia
                druga. Potem pewnie zabiorą się za wykończenia wewnętrzne.

Obok Fortu Bema wyrastają już kolejne budynki. Trochę tego będzie ale póki co
                wygląda to dość nieźle, głównie dzięki otaczającej zieleni i bliskości parku.
                Mam nadzieję, że conajmniej część tych inwestycji ogrodzi się wspólnie, a nie
                każda oddzielnie. Wtedy będzie trochę więcej przestrzeni. W sumie wydaje się,
                że to miejsce będzie wyglądać ładnie i fajnie będzie tam mieszkać.
                • Gość: xyz Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.06, 15:39
                  Ależ tam jest teraz ruch w interesie. Acciona która się właśnie stawia tuż obok
                  DD jest już praktycznie sprzedana (zostało kilka mieszkań powyżej 90m).

Generalnie miejsce jest bardzo fajne. Będą tam same nowe inwestycje więc jest
                  szansa że ładnie to jakoś zrobią.
                  • Gość: qwerty Re: Dom Development - Fort Bema IP: 82.160.38.* 18.05.06, 22:03
                    Zgadza się. Dzisiaj rozmawiałem z Accioną. A jak ceny poszły ładnie w górę w
                    ciągu ostatniego roku:((
                • Gość: abcd Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.aster.pl 15.06.06, 20:09
                  Inwestycja ładnie się rozwija. A niedługo chyba jakieś "drzwi otwarte"
                  organizowane przez DD. Fajnie będzie zobaczyć jak to wygląda na żywo, choć
                  część od strony parku nie jest jeszcze zamknięta zewnętrznie.
    • Gość: mik Re: Dom Development - Fort Bema IP: 81.15.160.* 19.05.06, 16:45
      co myślicie obwodnicy która ma zostać wybudowana w pobliżu bloku, czy wiecie w
      jakiej odległości od "ronda"?
      • Gość: rw Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 22.05.06, 10:09
        Temat był już omawiany bardzo wyczerpująco, także poczytaj dokładnie wątek.
        Więcej informacji znajdziesz na stronie: www.siskom.waw.pl/s7.htm

Pisząc w skrócie:

- trasa miałaby planowo powstawać od 2010 roku
        - jest planowana w kilku wariantach
        - wariant przebiegający najbliżej DD Fort Bema przebiegałby bardzo blisko
        inwestycji (około 100 - 150 metrów od ronda)
        - planowano, że na terenie Bemowa trasa będzie przebiegać w tunelu
        - w tej chwili nie wiadomo tak naprawdę nic (włącznie z tym czy ta trasa wogóle
        powstanie). Ostatnio czytałem np.: że tunel raczej nie będzie budowany bo jest
        za drogi.

O trasie możesz też poczytać na forum mieszkańców: fortbema.info/forum/
        jakkolwiek w tej chwili nikt odpowiedzialny nie odpowie Ci z całą pewnością na
        pytanie czy trasa powstanie, a jeśli tak to w jakim wariancie i czy będzie w
        tunelu.

• sambidudek Re: Dom Development - Fort Bema 25.05.06, 14:26
          > - wariant przebiegający najbliżej DD Fort Bema przebiegałby bardzo blisko
          > inwestycji (około 100 - 150 metrów od ronda)

Lol .... to by bylo extra.
          Wg planów pokazanych przez DHV 15 maja to bedzie ona przebiegac 15 metrów od
          ronda.

> - planowano, że na terenie Bemowa trasa będzie przebiegać w tunelu

No i na razie taka wersja obowiazuje.
          Tam po prostu nie ma miejsca na trase w wykopie.
          • Gość: ja Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 04.07.06, 17:44
            Zdaje się, że do końca czerwca miała zapaść jakaś wstępna decyzja w sprawie
            trasy. Czy ktoś coś słyszał?
            • Gość: quba Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 27.07.06, 10:14
              Czy ktoś wie jakie są w tej chwili ceny za metr w tej inwestycji?
              • Gość: gosc Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.nencki.gov.pl 02.08.06, 09:47
                Co się dzieje z forum na www.fortbema.info? od wczoraj pod tym adresem otwiera
                sie pusta strona z napisem SŁABO?? co to za głupie żarty?
                • Gość: elo Re: Dom Development - Fort Bema IP: *.crowley.pl 28.08.06, 13:10
                  Forum osiedla Fort Bema dziala normalnie - fortbema.info/forum/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka