IP: *.prokom.pl 26.07.02, 15:21
Jak się zmienia taksa notarialna, jeśli była sporządzona umowa przedwstępna(u
notariusza)? Czy jest mniejsza, czy około 3% wartości?
Obserwuj wątek
    • Gość: przemek Re: notariusz IP: *.compensa.pl / 10.1.4.* 26.07.02, 15:24
      Moim zdaniem nic się nie zmienia.
      I znów będzie trzeba bulić ;(

• Gość: p Re: notariusz IP: *.datastar.pl 26.07.02, 15:55
      Jeżeli miałaś umowę zobowiązująca w formie aktu notarialnego to koszt umowy
      przenoszacej własność wyglada następująco :
      druga część taksy notarianej - wynagrodzenia notariusza (całą takse dzili sie
      na dwie równe części jedną płacisz czy umowie zobowiązującej drugą przy
      przeniesieniu własności)
      koszt wniosku do sądu 150 zł + 22% VAT (płaciłaś to już raz przy umowie
      zobowiązującej)
      te koszty możesz przenieść z umowy zobowiązującej
      dodatkowe koszty przy akcie przenoszącym własność Koszt wypisów (zależnie od
      stron *4 sztuki)
      opłata sądowa (notariusz pobiera tylko i przekazuje do sądu) wartość mieszkania
      powyzej 100.000 * 5 % + 6.600 : 5
      podatek od czynności cywilnoprawnych 2 % zależy co kupujesz jeżeli od
      dewelopera to za udział w gruncie, jezeli na rynku wtórnym to od pełnej wartości

dane powyższe dotyczą mieszkania hipotecznego
      • begin Re: notariusz 31.07.02, 21:40
        Gościu P.
        Czy mógłbyś jaśniej sprecyzować koszty umowy wstępnej.
        Mnie mój deweloper powiadomił o koszcie 2500 zł. za mieszkanie wartości około
        180000zł.Taksa notarialna to około 1000zł.(połowa taksy 100%).
        Ma to być także z wpisem roszczeń do KW
        • Gość: zx Re: notariusz IP: *.bresa.com.pl 02.08.02, 11:20
          hmm ... a mnie moj developer powiedzial 7300 PLN za
          mieszkanie o warosci okolo 230 tys. PLN (3,2 % wartosci
          mieszkania, podobno to wszystkie koszty). Wiec jak to w
          koncu jest ?
          Czy szanowny kolega P bylby tak uprzejmy i podzielil sie
          jeszcze raz swoja, jak mniemam, kompetentna wiedza ?

• Gość: zx Re: notariusz IP: *.bresa.com.pl 02.08.02, 11:23
          ups ... poprawka: mialem na mysli umowe koncowa -
          ostatnia wizyte u notariusza (podpisanie aktu).
        • Gość: p Re: notariusz IP: *.waw.cdp.pl 02.08.02, 13:44
          Wyjasnij to z nimi gdyż według moich obliczeń powinieneś zapłacić około 1.500

taksa notarialna/połowa 850 zł + 150 zł za wniosek do Sądu i od tego 22 % VAT
          1.220
          wypisy z aktu nie więcej niż 240 zł
          30 zł za zgłoszenie roszczenia do Sądu
          ale są notariusze którzy twierdzą, że nie jest to 30 zł ale procentówka od
          wartości, ja widziałem akty od których było pobierane 30 zł i nikt nie miał
          problemów.
          p
      • Gość: monika Re: notariusz IP: 195.94.198.* 01.08.02, 08:20
        jesli chodzi o takse notarialna, ktorej polowe placi sie przy zawieraniu umowy
        przedwstepnej a druga polowe przy umowie koncowej - to jest to tylko teoria, do
        ktorej notariusze nie maja zamiaru sie stosowac; we wczorajszym dodatku Gazeta
        Dom w dziale listy wywiazala sie dyskusja miedzy przedstawicielka srodowiska
        posrednikow nieruchomosci a autorka artykulu, ktora powolala sie na odpowiednie
        rozporzadzenie ministra sprawiedliwosci z 1991 r., ktore mowi ze placi sie
        polowe taksy przy umowie przedwstepnej a druga polowe przy koncowej; agentka
        nieruchomosci zaprzeczyla, ze istnieje taki zwyczaj, i stwierdzila, ze
        wiekszosc notariuszy bierze w sumie 1.5 taksy notarialnej (polowa przy
        przedwstepnej i calosc przy koncowej); wykonalam wczoraj kilkanascie telefonow
        do kancelarii notarialnych w Warszawie i ZADEN z zapytanych notariuszy nie
        bierze w sumie jednej taksy; czesc bierze poltorej taksy, czesc traktuje to
        jako dwie odrebne umowy i zyczy sobie podwojnej naleznosci a z reszta trzeba
        sie indywidualnie dogadac, ale raczej nie ma szans na takse nizsza niz poltora;
        • Gość: p Re: notariusz IP: *.waw.cdp.pl 02.08.02, 13:51
          Nie mogę sie wypowiadać za pośredników, ale pracuje w firmie budowlanej (nie
          napisze jakie)i jako pełnomocnik podpisuję akty notarialne w kancelariach
          (dwóch) w żadnym przypadku gdy klient przedstawił umowę zobowiązującą w formie
          aktu notarialnego notariusze sie nie zająkneli i pobrali drugą część taksy
          notarialnej według tego co zostało zapłacone w pierwszym akcie notarialnym.
          Jeżeli notariusz bedzie chciał pobrać całą taksę notarialną to proponuje
          wycieczkę do dziekana izby notarialnej z zapytaniem o wyjasnienie tej sytuacji,
          notariuszy obowiązują przepisy, które to jasno stanowią w §7 rozporzadzenia
      • Gość: adoba Re: notariusz-do gościa P IP: *.prokom.pl 02.08.02, 11:29
        A jak pisac podanie o zwolnienie z kosztów sądowych, próbowałam znaleźć coś
        takiego na Forum, ale mi nie wyszło. Jaka to może być kwota? Jeśli takie
        podanie zostaje pozytywnie rozpatrzone, to co dalej, pokazuję postanowienie u
        notariusza, czy notariuszowi płacę normalnie, a później staram się o zwrot
        kosztów??
        Ania
        • Gość: p Re: notariusz-do gościa P IP: *.waw.cdp.pl 02.08.02, 13:32
          Tak naprawdę to obecnie nie bardzo wiadomo, poprzednio gdy sąd naliczał opłaty
          to po otrzymaniu wezwania można było wystapić do Sądu o zwolnienie z kosztów.
          Obecnie przy pobieraniu tych opłat przez notariusza jako płatnika i
          przekazywaniu ich do sądu droga według notariusza z którym rozmawiałem winno to
          wyglądać następująco :
          wystąpienie do Sądu Okręgowego w którego jurysdykcji znajduje sie nieruchomość
          o zwolnienie z kosztów sądowych (można także wystapić o zwolnienie z kosztów
          notarialnych) Sąd podejmuje decyzję, jeżeli jest pozytywna to wskazuje
          notariusza u którego ma być podpisany akt.
          Ale muszę Ci zwrócić uwagę na następujący fakt, zwolnienie z kosztów sądowych
          najczęściej w przypadku otrzymania spadku, darowizny lub podobne, nie znam
          przypadku aby Sąd zwolnił kogoś kto kupił mieszkanie od wpisu sądowego, w tym
          wypadku sąd argumentuje, jeżeli kogoś stać na kupno mieszkania to stać go na
          zapłacenie opłat z tym związanych.
    • spining Re: notariusz 20.07.18, 11:06
      nie lepiej zadzwonić do notariusz Warszawa Śródmieście i się spytać?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka