maaryska1 23.06.05, 15:29 Prosze o informacje i opinie na temat Developera/ inwestycji. Moze ktos ma jakies doswiadczenia z firma? dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 06.07.05, 16:49 Kupiłam tam mieszkanie. Super miejsce super cena itd jeśli ktoś czegoś takiego szukał to niech kupuje. Decyzję trzeba podjąć samemu. Nikt za nas tego nie zrobi. A opinii zawsze będzie tyle ile ludzi się o to zapytasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 07.07.05, 10:32 ja tez kupilem, co z tego wyjdzie zobaczymy. na dzien dzisiejszy to wyglada wiarygodnie, czwarte pietro buduja, wykonawca znany, porzadek na budowie. nie ma problemow z uzyskaniem informacji, kontaktem z kierownikami i architektami, dostepem do projektu. troche powalczylem o zalaczenie szczegolowych projektow do umowy i uwazam ze to powinno byc bez zadnej laski! a reszta to juz czyste negocjacje. nam podoba sie miejsce, latwy dojazd do wawy - nastawiamy sie na pkp. jak wybuduja autostrade bedzie jeszcze lepiej. a i szybka kolej miejska kiedys pewnie powstanie. duzo zieleni dookola. mam male obawy co do halasu ale w warszawie tez ciszej nie jest, wybralem wyzsze pietro. pozdrawiam sasiadow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 10:57 zgadzam się w zupełności,pozdrawiam również sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 11:00 a tak przy okazji zapytam sąsiada czy może polecić jakiegos architekta wnetrz dla sąsiadki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 07.07.05, 11:06 wnetrze zaprojektujemi sami. niedlugo bede zglaszal zmiany do projektu (glownie instalacje) to zobaczymy jak wyglada obsluga w praktyce;). za to mam namiar na firme od mebli kuchennych, sporo taniej niz w wawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 11:09 Będę wdzieczna za wszelkie newsy, dzięki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maaryska1 Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 07.07.05, 11:29 Witam :) Czy moge prosic o kontakt na priv? Chcialabym zapytac o szczegoly dzieki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.rednet.pl 07.07.05, 16:54 Witam Sąsiadów:), Niedawno zaufałem firmie Dor i kupiłem mieszkanko na V pietrze od strony Wojska Polskiego. Kazdemu kto chce kupić dobre i funkcjonalne mieszkanie polecam ta inwestycja. Pamiętajcie, że im wyżej widać budynek tym częściej będą drozały mieszkania. Ja już zarobiłem zaoszczedziłem kilka tysiecy zł, ceny poszły niedawno w góre. Jak macie namiary na dobre, solidne firmy wnętrzarskie będe wdzięczny za info na kris1975@tlen.pl Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.05, 12:01 Mieszkam w bloku obok i też zastanawiam się nad kupnem mieszkania w " Waszym " bloku. Obserwuję jednak poczynania developera od początku i... nadal się zastanawiam : budowa ruszyła ze znacznym opóźnieniem, słyszałam też, że standard wykończenia jest kiepski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 08.07.05, 13:36 przepraszam ale to juz jest pitolenie, po czym wnioskujesz o standardzie wykonczenia jak budynek jest na etapie zelbetowej konstrukcji?? slyszalem ze na al. Szucha nie byli do konca zachwyceni stosunkiem jakosci do ceny ale to i inna inwestycja, standart i inny generalny wykonawca. z przedstawionych mi projektow wynika ze docieplenie i izolacja budynku jest wzorowa, pozostaje tylko dopilnowac by projekt przelozyl sie na rzeczywistosc. ale juz widze ze developer nie broni sie przed wizytami na budowie wiec powinno byc ok. jesli zrobia stan surowy zamkniety w tym roku to wyrobia sie z palcem w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 08.07.05, 13:54 popieram w 100% gk i proszę osoby które mają zamiar tak "pitolić" ( dobre słowo) o nie wchodzenie na to forum bo zrobi się z tego żenująca dyskusja... prosimy o rzetelne informacje lub komentarze a nie paplanie trzy po trzy... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.rednet.pl 07.07.05, 17:00 witaj:), na którym pietrze będziesz mieszkać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 07.07.05, 17:09 to zbiera nas się coraz więcej...sąsiadów, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 08.07.05, 10:17 hehe a co powiecie na sjemowa akcje z przeksztalceniem uzytkowania wieczystego? wiem ze jeszcze senat i prezydent ale cos mi sie zdaje ze beda jaja. tez bede mieszkal dosc wysoko, lubie slonce i otwarta przestrzen Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:23 No własnie jedziemy z żonką dzisiaj negocjować warunki kupna...! Jeżdżę tamtędy codziennie z Otrębus do Wawy i już nie moge doczekać się mieszkania! Co do korków to przesada 1,5 godziny. Ja przez Pruszków do Wawy (ul. Banacha) jadę 40 minut.... Jak by co służę pomocą - jestem architektem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 20.07.05, 13:33 witaj, badz twardy;) i zadaj szczegolowych planow/przekrojow jako zalacznika do umowy. projekt uwzglednia solidne docieplenie i uszczelnienie w tym rowniez loggi, balkonów, fundamentów i wszystkiego co trzeba, az bylem zaskoczony. byleby tylko to wszystko wykonali równie starannie. a swoja droga mialbym pytanko ale to na priv, jakbys dal jakis namiar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 20.07.05, 13:37 gg:4295383 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 13:37 Zapraszam na gg a potem jakby co na maila - 3568019 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:34 Cześć Michał! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szukajacy Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.client.dsl.net 08.07.05, 17:14 Jakie tam sa ceny mieszkan.Na ich stronie nie ma zadnych informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 11.07.05, 09:54 szukajacy, ty niedowidzisz czy jak, przeciez cena jest podana przy kazdym mieszkaniu w katalogu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 11.07.05, 10:38 jak zwykle popieram, gk podobasz mi się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 11.07.05, 11:40 tylko zeby nie bylo... jak cos bedzie zle to pierwszy to tu napisze a co do uzytych materialow - wypatrzylem betoniarke dyckerhoff'a na zdjeciach. ten sam dostawca obsluguje np zlote tarasy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 14:58 Cześć, to ja dorzucę kamyczek do ogródka. Usytuowanie pomiędzy 2 bardzo ruchliwymi drogami. I ten tekst o "jeziorku pruszkowskim". Nas na formum Pruszkowa ten tekst po prostu powalił, bo to zwykły staw a nie żadne jeziorko.Hehehe. Inne przegięcie marketingowców, to ten dojazd do Warszawy samochodem w 15, czy 20 minut. Owszem można dojachać w tyle czasu do Warszawy (do jej granic), ale nie do jej centrum - a Warszawa całkiem duża jest. ;-) Aha..i oczywiście w środku nocy, bo jeśli chcecie np. dojeżdżać do centrum do pracy na 8, czy 9 rano, to 45 - do 1,5 godziny samochodem w korkach. NIE DAJCIE SIĘ MARKJETINGOWCOM-OSZUSTOM ORAZ TEŻ (byłym) PACHOŁKOM ROSJI, CO MANIPULUJĄ "BIAŁORUSKĄ" (świadomowościowo) CZĘŚCIĄ NARODU POLSKIEGO ZA POMOCĄ WIADOMOŚCI, ZA KTÓRE PŁACIMY ABONAMENT ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 12.07.05, 15:17 człowieku wyluzuj i nie podniecaj się tak, każdy kto kupuje to ma swój rozum ( mam nadzieję) i nie podejmuje takiej decyzji na bazie opisu w katalogu!!!!! Chyba że Ty tak robisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 15:26 A Ty człowieku, to co? Naganiacz developera??? Przecież ludzie powinni o tym wiedzieć. Jezeli mają swój rozum, to nie potrzebują też adwokata. A napisałem samą prawdę (zwłaszcza w końcowych słowach). :-) Pozdrawiam znad Jeziora Pruszkowskiego położonego w Puszczy Anielińskiej, która jest z resztą rezerwatem endemicznego gatunku - Wrony Mazowieckiej ;-) Hehehehe!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 12.07.05, 15:42 bez komentarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 16:10 O, właśnie.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 12.07.05, 16:24 facet pomylil fora;) moze jakies "Spiskowa Teoria Dziejow" byloby lepsze? co do ruchliwosci okolicznych tras sam dlugo sie zastanawialem - zwlaszcza Prusa moze stac sie wygodnym wyjazdem na autostrade (do wezla Konotopa). ale w koncu to miasto, w Warszawie co druga ulica jest taka. za to jak juz bedzie autostrada to moze ruch w alejach sie zmniejszy. jeziorko jak zwal tak zwal jest milym dodatkiem do zurbanizowanego krajobrazu tak samo jak park. w czasy podawane w ulotkach dawno juz nie wierze i nie kupilbym niczego gdybym nie przejechal drogi do pracy w te i z powrotem kilka razy. na szczescie poza zatkanymi alejami jest jeszcze kolej i WKD do wyboru. a jak wybuduja autostrade to i transport drogowy powinien sie poprawic. Kazdy dokonuje wyboru sam. ja licze ze na to ze dzieki forum poznam przyszlych sasiadow, moze bede tez mial czesciej wiadomosci z budowy ale nie robcie z nas wspolpracownikow developera dlatego ze nie wieszamy na nim psow w kazdym poscie. jak cos spieprza na pewno sie dowiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cimosz_to_komuch Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.devs.futuro.pl 12.07.05, 16:45 ale nie robcie z nas wspolpracownikow > developera dlatego ze nie wieszamy na nim psow w kazdym poscie. jak cos > spieprza na pewno sie dowiecie. Ja nie robię. po prostu zdziwiło mnie, że szanowny przed-przed mówca krytykuje kazdy krytyczny post, jaki tylko się pojawia. Tak na prawdę myślę, że raczej niż o syndrom naganiacza, chodzi tu o syndrom "każda pliszka swój ogonek chwali". To dobrze, że chwali, ale też jeżeli jest głos negatywny, a tym bardziej PRAWDZIWY (to nie są wymysły), to nie powinien przeganiać autorów takich wypowiedzi z forum, bo stawia siebie w dwuznacznej pozycji. To nie jest Jego forum, więc niech o tym pamięta. Ja nie lubię moralności kalego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 09:15 prace postepuja, dzis o 8:15 pracowaly juz 2 ekipy - jedna na Albercie, druga na 9 pietrowym budynku, oba zurawie w ruchu. wyglada ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 10:26 Co się tak podniecasz? I tak będą mieli ogromny poślizg, co jest wręcz oczywiste. Jak oddadzą za 1,5 roku, to będzie ogromny sukces! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 10:50 jak to wykalkulowales? mnie zapewniano ze "cykl produkcyjny" to 18 miesiecy skoro ma im to zabrac jeszcze minimum 1,5 roku to czyzby nic nie zrobili;) zauwaz ze budynek zweza sie ku gorze od 5 pietra jest juz tylko jedno skrzydlo. i nie podniecam sie, po prostu podbijam watek bo znika na n-tych stronach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 19.07.05, 10:58 gk i znów ( z wielką przyjemnością) się z Tobą zgodzę, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.07.05, 14:22 Podbijasz chyba po to, żeby bredzić trzy po trzy i podniecać się na maksa, jak wypatrzysz jakieś ożywienie na budowie. Przejeżdżam Prusa codziennie i tempo budowy jest po prostu żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 217.153.132.* 19.07.05, 15:25 ale w przeciwienstwie do ciebie nikogo nie obrazam, moze jestem wrazliwy ale okreslenie "bredzisz" nie zacheca mnie do dialogu. nie wiem czy zauwazyles ze ostatnie kondygnacja jest cala ostemplowana. jak myslisz ile dojzewa beton? ja juz widzialem budowy gdzie wszystko robiono jak na wyscigi - efektem byly pekajace sciany. Jak sasiad jest taki bojowy to moze zadzwoni do kierownika budowy i zapyta o harmonogram budowy i jego zgodnosc z realizacja? A potem nie bredzac nam to tu przedstawi bo pewnie wszyscy by byli zainteresowani pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 05.08.05, 09:28 co tam słychać na budowie? do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.05, 23:20 Ano płytę 5 piętra leją (znaczy się podłogę). Trwa murowanie ścian zewnętrznych i wewnętrznych do 2 piętra włącznie... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 15:24 A dzisiaj stawiają zbrojenie słupów 5 piętra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezi Zdjęcia z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.05, 22:27 Zapraszam na stronkę ze zdjęciami z budowy: www.formo3.pl/Park% 20Anielin/26_07_2005/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Zdjęcia z budowy 10.08.05, 22:37 Zapraszam na stronę ze zdjęciami z budowy: www.formo3.pl/Park%20Anielin/26_07_2005/index.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Zdjęcia z budowy IP: 62.29.165.* 11.08.05, 09:08 dzięki za informacje pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Postępy prac na budowie... 11.08.05, 20:40 Dzisiaj panowie zaczynają stawiać szalunki pod podłogę 6 piętra... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Postępy prac na budowie... IP: 217.153.132.* 16.08.05, 19:10 pomylka... to jest 7 pietro sasiedzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Postępy prac na budowie... 16.08.05, 20:00 A to przepraszam... jechałem szybko i źle rachowałem... :) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Strona poświęcona budowie... 18.08.05, 00:17 Zapraszam na stronkę poświęconą budowie: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Postępy prac na budowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:52 A dostaliście od firmy komplet dokumentów, czyli KW, KRS, wypis z rejestru gruntów itp. Ni nie chcieli dać od razu. Dopiero jak się zdecyduję kupić mieszkanie. Udało mi się wydębić jedynie pozwolenie na budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Dokumenty... 18.08.05, 12:16 Otrzymałem wszystkie dokumenty w momencie podpisywania umowy. Wcześniej ich nie potrzebowałem.... Jeśli umawiasz się na podpisywanie umowy to chyba jesteś zdecydowany.... przeglądając papiery w trakcie podpisywania umowy można się przecież wycofać! Płacisz dopiero parę dni później (lub tygodni)... Sprawdzenie dewelopera sprawia rzeczywiście duże problemy. Ale to wina osoby kontaktowej w danym dziale sprzedaży (lub jej humoru ;) - pewnie nie chce się im xerować kompletów dokumentów do wglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 12:27 W zasadzie masz rację, z tym, że ja lubię poprzeglądać papiery zanim się zdecyduję. Zwłaszcza, że nie wszystko można sprawdzić, jak się siedzi w biurze i podpisuje umowę. A jak bym się wycofał później, to tracę 10%. No ale raczej się zdecyduję. Tyle już zbudowali, to chyba nie robią tego nielegalnie;) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Dokumenty... 18.08.05, 13:05 Możesz mieć pewność! Co do postępu prac to zapraszam na: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 13:30 Oglądałem już. Ładne zdjęcia. Poza tym widzę budowę codziennie, bo mieszkam niedaleko. Robota postępuje w tempie naprawde szybkim. Więc chyba się zdecyduję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 22:10 pogooglaj - spolka celowa dorlev nie moze byc lewa bo podpisala umowe z gmina na przebudowe skrzyzowania sygietynska/prusa. oczywiscie od tej pory moglo sie duzo zmienic, ale na budowie prace postepuja a to znaczy ze jest kasa. poza tym sprzedali albertowi powierzchnie handlowe a kontrahent biznesowy ma nieco inna pozycje na rynku ... raczej ich dokladnie przeswietlili;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:59 To fakt. Nie wygląda to na lewiznę. Ja po prostu lubię być trochę podejrzliwy. W przypadku DOR`a nie mam dużych wątpliwości. Byłoby gorzej, gdyby prezesem był jakiś cwaniak z Parzęczewa. Tutaj akurat pan Ben-Dov wywarł na mnie jak najlepsze wrażenie mimo, że rozmawiałem z nim tylko telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Dokumenty... 19.08.05, 12:34 Firma z racji korzeni .... i pochodzenia właścicieli - nie pozwoli sobie na jakiekolwiek fuszerki. Podstawowa kwestia jest zarobienie pieniedzy i postawienie dobrego budynku, ktorego nie trzeba bedzie naprawiac, poprawiac etc. Pamietajmy o gwarancjach wykonawcow (Strabag ma dluga historie na rynku budowlanym), zobaczymy jak bedzie z wykonczeniowka. Bbedziemy trzymac reke na pulsie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 14:04 O cwaniaku z Parzęczewa wpomniałem, bo przez chwię brałem jeszcze pod uwagę Multi-Hekk w Piasecznie. Ale po rozmowie z Panem Prezesem - właśnie takim cwaniaczkiem - doszedłem do wniosku, że dziękuję bardzo - lubie swoje pieniądze wydawać mądrze. A jak jeszcze poczytałem na Forum, co o tej firmie piszą 'szczęśliwi nabywcy' to już całkiem mi przeszło. No i chyba zostanie mi mieszkać w Pruszkowie do końca życia. A słyszałem, że kto się z Pruszkowa nie wyprowadzi przed 30-ką to zostaje już na zawsze;-) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Dokumenty... 19.08.05, 15:22 A co słyszałeś o tych co się do Pruszkowa sprowadzają przed 30-ką...? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 15:42 Przepadłeś z kretesem;-) Znasz bajkę "Czarodziejski młyn" (była kiedyś jeszcze do słuchania na płytach winylowych)? Był tam taki tekst - "Nie wydostaniecie się. Drzwi zamknięte." Weź to sobie do serca;-) A tak na poważnie, to tu się naprawdę przyjemnie mieszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Dokumenty... IP: 62.29.165.* 19.08.05, 15:53 My też tu sprowadzilismy się przed 30-ską z południa i Pruszków był ostatnim miejscem na ziemi w którym planowaliśmy mieszkać a tu co? Kupiliśmy właśnie mieszkanie i chyba osiądziemy na dużo dłużej....zapowiada się ciekawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:02 To jest Wasze pierwsze mieszkanie w Pruszkowie? I jak się Wam ogólnie podoba miasto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Dokumenty... IP: 62.29.165.* 19.08.05, 16:11 mieszkamy od 1,5 roku w wynajętym, Pruszków sam w sobie nie robi specjalnego wrażenia, brakuje na pewno fajnych knajpek, cafejek itp ale my to miasto traktujemy szczerze jako część Warszawy, w której się i tak robi zakupy, nocami bawi i pracuje a Pruszków to poprostu super lokalizacja i lepsze ceny na zakup mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Dokumenty... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:24 Brak knajpek to faktycznie jest problem. Ale Park Potulickich to miejsce, w którym przynajmniej ja mogę po pracy kilka godzin siedzieć na ławce nic nie robiąc i się nie nudzę. Miejsce doskonałe do relaksu. A ceny rzeczywiście dużo korzystniejsze niż w Warszawie. No i dojechać do Centrum można szybciej niż np. z Wawra. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Stronka www... 19.08.05, 16:03 Uaktualniłem stronke i adres pod jakim się znajduje. Zpraszam na www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 16:26 Stronka elegancka. Z oferty dot. dodatkowego WC może i skorzystam;))) Od przybytku głowa nie boli;)) A powiedz jeszcze, co masz wpisane w umowie jeśli chodzi o termin podpisania aktu notarialnego. I jak długo - jeśli wogóle - Dor zamierza administrować budynkiem po oddaniu do użytku? Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 16:51 Akt notarialny do 4 miesiecy po oddaniu mieszkania. Dor zamierza administrowac budynkiem do momentu zebrania się wspólnoty i wyboru własnego administratora. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 16:54 Najlepiej jakbyś podjechał do biura sprzedaży - tam dostaniesz "pustą" umowę do wglądu. Teraz zmieniła się obsługa (Pani Monika odeszła - jest jakiś facet...) ale nie powinno być problemów jak mówisz że chcesz kupić tu mieszkanie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:03 Pani Monika odeszła????-((((( Co to za facet, byłeś u niego? Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Stronka www... 19.08.05, 17:47 Jutro się wybieram więc zdam relacje.... Wezmę chyba żonkę z dużym dekoltem ;).. Z panią Moniką jakoś fajnie mi się rozmawiało.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 17:56 To czekam na opowieść. Jesteś pewien, że to dobry pomysł, żeby iść z żoną?-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 11:29 Byłem pdziś po 10 w biurze sprzedaży. Nie mogę się obiektywnie wypowiadać na temat człowieka, który tam teraz siedzi, bo się okazało, że to mój kumpel. Ale gdybym go nie znał, to musiałbym stwierdzić, że też można się z nim dogadać;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Biuro sprzedaży 20.08.05, 13:17 Jestem po wizycie w biurze i wszystkie wrażenia są OK! Po dwóch zdaniach Pan zapytał się "Czy Pan Kulesza....?" Ja oczy w pięć złoty a on mi na to, że Pani Monika już opowiadała mu o mnie... czy ja taki upierdliwy jestem ;) ? Gość jest w porządku - nie rozmawialiśmy o konkretach ale ocena pozytywna :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 13:32 Na swojej stronie napisałeś, że dodałeś w mieszkaniu drugie WC, więc się nie dziw, że Cię tam znają;-)))) Jak by nie było trzeba dodawać, albo przerabiać, cały pion. A Panowie Murarze nie lubią się tak bawić w trakcie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Biuro sprzedaży 20.08.05, 15:19 Po pierwsze: pionu nie trzeba przerabiać... To jest pion kuchenny. Po drugie: Murarz ma murowac... Taka robota. Po trzecie: zmiana polega na zastapieniu rury 70mm na 110mm... Ot i tyle... :) Mogło być gorzej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:31 A wiesz jaki to problem zastąpić 70mm na 110mm? Przecież to się trzeba zastanowić, zwołać zebranie robocze, cała sprawa musi nabrać mocy itd. To nie takie proste;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Biuro sprzedaży 20.08.05, 22:43 Aaaa.. tu masz racje! Jeszcze głosowanie za/przeciw, parę telefonów z "góry"... Trza mi będzie zlikwidować jakąć lokatę w banku aby zrobić ten kibelek ;) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Biuro sprzedaży IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.05, 22:47 Żeby mieć pewność to najlepiej byś zrobił likwidując cały bank;) Do zakończenia budowy jeszcze trochę czasu, może Ci zrobią to WC... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 23:04 Bardzo miłe dźwięki na stronie. Nagrywane w Parku Potulickich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Stronka www... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:33 Ale brzmi podobnie. Pomysł fajny;) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 02.10.05, 16:56 Wątek zrobił się gorący. Ja również sprawdziłem dewelopera i jest OK. Z własnych źródeł wiem iż bardziej powinni martwić się klienci Dom Development niż my... ;) Bank oraz zrzeszenia deweloperów nie mają żadnego "ale" do Dor Group. Budują za własne pieniądze a hipoteka jest wolna od jakichkolwiek obciążeń. Dor posiada na tą ziemię akt dzierżawy wieczystej. A poza tym coś miłego: Zzpraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy. Niedługo wiecha z okazji zakończenia budowy ostatniego piętra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fnisia Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 81.210.38.* 22.08.05, 11:46 a podajcie stronę tej inwestycji są jeszcze wolne mieszkania ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 11:58 www.dor.pl mieszkania jeszcze sa Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 22.08.05, 12:12 ...ale coraz droższe ;)! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 12:56 Mieszkań jest coraz mniej. Jak chcesz kupować to najwyższa pora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 14:03 A najlepiej jak pójdziesz albo zadzwonisz bo biura sprzedaży przy budowie. Tel. 728-52-50 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 62.29.165.* 22.08.05, 15:30 Widzę,że dzięki forum pomożemy inwestorowi sprzedać mieszkania, fajnie co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 16:55 Jeżeli inwestycja OK, deweloper też to czemu nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:44 Wczoraj zajrzałam do biura sprzedaży i zapytałam, czy mają jeszcze jakieś większe mieszkanka. Pan pokazał mi trzy plany mieszkań i powiedział, że generalnie trzeba się spieszyć, bo zostało już niewiele wolnych, jakaś 1/3 wszystkich... Szybko sprzedali, nie ma co. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 27.08.05, 15:11 Aktualizacja stony. Zapraszam: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jas Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie IP: 80.55.6.* 29.08.05, 01:29 Na stronie intertntowej DoR można zobaczyć ile mieszkań do tej pory zostało sprzedanych.Niepokojące jest to,że nie sprzedano do tej pory ponad połowy mieszkań.Niemal podjąłem decyzje o zakupie średniej wielkości mieszkania za ponad 250tys. Firma ta do tej pory ukończyła ledwie jedną inwestycję prz Szucha.Niepokoi mnie struktura kapitałowa firmy kanadyjsko-izraelska. Swego czasu kanadyjski Żyd zabrał kasę i uciekł do Izraela. To słynna Floryda przy al.Jerozolimskich. Tak właśnie jak wyjazd z Łopuszańskiej na Pruszków. Większość budynków od wielu lat porasta trawą. Czy ta firma jest wystarczająco wiarygodna? Nie chciałbym stracić osczedności kilku lat życia. Proszę o info, czy ktoś z Was to sprawdzał? Naganiaczy developera proszę o wstrzymanie się od komentarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 29.08.05, 10:15 Witam! Mam znajomą na rynku nieruchomości (dokładnie: zarządzanie nieruchomościami). Z racji dużych znajomości okazało się, że poprzez wspólnych znajomych poznała Pana Ben Avi Dov - prokurenta grupy DOR.... Okazało się iż człowiek ten "zbudował" już Ogrody Shiraz i inne mniejsze budynki. W zyciu osobistym może miał jakieś wpadki typu "ciemne interesy" ;) ale to już nie moja sprawa - jako budowlaniec/deweloper konczy komercyjne inwestycje. Ja z kolei pracowalem w ILBAU - austriacki koncern budowlany obecnie wciagniety do grupy STRABAG. Firma o tej renomie (wykonawca prac budowlanych w Park Anielin) nie podejmuje wspolpracy bez "przeswietlenia" kontrahenta i wiedzy o jego srodkach finansowych na pokrycie prac budowlanych. Mowimy tu rowniez o gwarancjach bankowych i wogole wiarygodnosci firmy. Tak wiec skladajac do "kupy" te i inne (niestety nie moge o wszystkim pisac) fakty mozna miec duza pewnosc co do zakonczenia tej inwestycji. Poza tym ze "nigdy" nic nie wiadomo na 100%... :D Powinienes rowniez wiedziec iz Dor Group powoluje do zycia nowe spolki na czas budowy danej inwestycji... Wystarczy poczytac ich foldery i stopki adresowe: dla Park Anielin - Dorlev, dla Bemowa - Dorem.... Jest to dosc ostrozny krok inwestora ale rowniez My jestesmy tym chronieni: jesli padnie jedna inwestycja i nie ciagnie za soba innych... To tyle - taka mam wiedze. Wiem jak sie czujesz... Mnie udalo sie cudem wyciagnac pieniadze z inwestycji spoldzielni PAX (Rondo Wiatraczna) - budowa stala z 5 lat... :( Teraz z duza doza "niesmialosci" podszedlem do Pruszkowa ale ... czekam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: DOR Group - Anielin Park w Pruszkowie 29.08.05, 10:16 ... i jeszcze jedno. Strony z mieszkaniami nie aktualizuja co drugi dzien ;) Bylem w sobote na budowie i dowiedzialem iz w minionym tygodniu sprzedano dwa mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Aktualizacja strony - zapraszam! 17.09.05, 21:34 Zapraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 19.09.05, 01:02 Mam coraz większe wątpliwości co do samej firmy DOR. w umowie, którą dostałem roi się od ogólników i błędów. Kuroizalny jest zapis o rozliczaniu powierzchni mieszkania "w świetle ścian stanu surowego (bez tynków)". Przyszły lokator traci sporą powierznię mieszkania, za którą musi zapłacić!Jest to niezgodne z obiema normami budowlanymi PN 70/B-02365 i PN-ISO 09836 obowiązującymi równolegle( do wyboru przez strony umowy). w obu jest mowa o obmiarch powierzchni ścian z tynkami!!!Jest to zapis niezgodny z prawem budowalanym i chyba nie będzie problemu, aby po złożeniu sprawy w sądzie wygrać ją przez wzsystkich tych, którzy podpisali umowę z takim zapisem. Najlepiej będzie jak najszybciej skontaktować się z adwokatem.Można też zainteresowć Urząd Nadzoru Budowlanego w Pruszkowie.Ciekawe co kierownictwo firmy na taki brak fachowości prawników układających umowy? Są jeszcze inne zapisy "chwytające za serce i portfel" przyszłych właścicieli. Proszę je wnikliwie przeanalizować, najlepiej przed podpisaniem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Rozliczanie powierzchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 14:11 Raku. Weź pod uwagę jedną rzecz. Obmier robiony jest po to, żeby porównać faktyczną wielkość mieszkania do tej, którą masz w umowie, czyli tej, która jest w planach budowlanych. Jakiekolwiek wymiary na planach są podawane "w świetle ścian stanu surowego (bez tynków)". Wobec tego nie można porównać wielkości faktycznej z tynkami do wielkości projektowanej bez tynków. Te wielkośći muszą być porównywane w tych samych warunkach technicznych. Nie wiem, co mówi na ten temat prawo, ale logicznie rzecz biorąc, nie da się tego zrobić inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: 217.153.132.* 20.09.05, 20:15 kurde drugi raz juz kupuje i tak dalem sie nabrac;) Raku, ja bym rozumial jakby to bylo drobnym druczkiem i niewyjasnione co i jak ale jest kawa na lawe. pewnie mogloby byc z tynkami tylko cena by ciut poszla w gore i co poprawiloby Ci to humor? temat zastepczy ja tam widze lepsze ale czekam co dor powie zanim sie "pochwale" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 21.09.05, 19:14 Własnie otrzymałem interpretacje zapisów umowy z specjalistycznej kancelarii adwokackiej.Rezultat jest miażdżący dla DOR. Pomijam sposób rozliczania powierzchi (a jest tak ja mówiłem, musi być podany sposób obliczania powierzchni). Umowa jst zlepkiem ogólników i niejasnych zapisów.Zwalnia on DOR z wielu obowiązków, które muszą być dopełnione. Wiele jest niezgodnych z prawem budowlanym. Dlatego w postanowieniach końcowych jest "umowa uzgodniona indywidualnie".Wg prawa konsumenckiego zwalnia to ich z przyszłych roszczeń o wprowadzanie niekorzystnych zapisów do umowy. Jak ktoś będzie zaiteresowany mogę podać więcej sczegółów z umowy. Ja w to nie wchodzę. Przypomnijcie sobie los osiedla Floryda w Wa-wie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 22.09.05, 09:14 Mozesz mi przeslac to na adres gazetowy - chetnie poczytam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 22.09.05, 11:22 Podaj konto pocztowe. Ale lepiej byłoby aby innych też przestrzec. Od dzisiaj będę miał jeszcze więcej danych i opinii o firmie. To co już wiem dla mnie wystarczy. Być może ta inwestycja się uda, lecz przy takiej umowie to mocno wątpliwe. Poradniki można znaleźć w internecie np. muzeum.gazeta.pl/Iso/Plus/Dom/Devispol/021mie.html Jest jeszce wiele innych, wartych sprawdzenia. Zobacz co umowa DOR ma wspólnego z tymi zaleceniami. Nic dziwnego że do tego czasu nie sprzedali nawet 20 mieszkań z 79 oferowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 21.09.05, 22:08 Jakoś nie mogę się doczekać tego Twojego "chwalenia się". Na przyszłość sprawdź księgi wieczyste działki dewelopera. Chyba umoczyłeś trochę kasy, co? teraz biegaj po adwokatach jak cokolwiek odzyskać z tego "koszernego geszeftu". Jak nie dowierzasz własnemu szczęściu porozmawiaj ze "sczęśliwymi włascicielami" na Szucha. I czytaj na przyszłość umowę z "małymi literami". O ile nie jesteś pracownikiem DOR Group. Pozdro rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 14:50 Raku, zastanawia mnie jedno. Co bardziej Ci przeszkadza, zapisy umowy czy, jak to nazwałeś, "koszerny geszeft"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 22.09.05, 20:47 Powinny Ciebie bardziej obchodzić zapisy umowy. Ja byłem już zdecydowany zainwestować w duże mieszkanie w Park Anielin.Ale umowa, którą dostałem informacyjnie wzbudziła moje zastrzeżenia. To określenie usłyszłem przy okazji wyjaśniania spraw u prawnika. Insynuacje antysemityzmu są nie na miejscu. Chodzi o to że Izrael nie zgadza się deportacje przestępców m.in. gospodarczych. Przypomnij sobie sprawę Bagsika. Wracając do umowy. Na moje zastrzeżenia do niektórych tylko zapisów, dowiedziałem się, że "nie ma mowy o wprowadzaniu jakichkolwiek zmian!" "Jak się panu nie podoba to żegnam..." Dlaczego boisz się sprawdzić umowę w kancelarii prawnej?! Zapewne jak większość klienteli DOR nie przeczytałeś umowy... Wizualizacje plus "czary" handlowców zrobiły swoje. Przy okazji te grupy finansowe na kóre powołuje się DOR wg. moich informatorów nie istnieją na polskim rynku. Jeśli jesteś pracownikiem DOR, to dalsze diałogi nie mają sensu. Możęsz być wkrótce zajęty szukaniem nowej pracy. Dysponuję na tyle sporym materiałem, ze mogę to udostępnić nawet na tym forum, choć za zdobycie tych danych musiałem trochę zapłacić. Mógłbym powiedzieć,że to już nie moja sprawa. Nie mam zamiaru wywalić cięzkiej forsy w bagno, lub kupić sobie wielkich kłopotów za spore pieniądze. Bardzo podoba mi się to miejsce i projekt, ale nie chciałbym oglądać tego, jak moje mieszkanie będzie poźniej licytowane, a ja zostanę i tak z długami do spłacenia.Mam nadzieję,zę trochę pomogę innym "entuzjastom Parku Anielin". Może przynajmniej sprawdź ten link zamieszczony w poprzednim poście. Odpowiedz Link Zgłoś
maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 23.09.05, 10:38 mysle ze wiekszosc entuzjastow chetnie zapozna sie z tymi materialami - musze przyznac ze jestem jedna z nich (ale ciagle sie zastanawiam..) (prosze rowniez o przeslanie na maaryska1@gazeta.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.09.05, 13:56 Oczywiście sprawdziłęm link podany przel ciebie. I, niestety, jest on już trochę przestarzały. Przykład: wymagany minimalny kapitał zakładowy spółki z ograniczoną odpowiedzialnością jest tu podany na poziomie 4 000PLN, tymczasem od kilku lat Kodeks Spółek Handlowych wymaga 50 000PLN. Proponowałbym poczytać coś bardziej aktualnego;) Po drugie: jest tam napisane, że "Powierzchnia całkowita to powierzchnia wszystkich kondygnacji budynku nad i podziemnych mierzona po obrysie ścian." PO OBRYSIE ŚCIAN. Nie ma ani słowa o tym, że musi być dokonany w świetle ścian z tynkami. Poza tym informacje na tamtej stronie, mówiące o sposobie obmiaru, dotyczą zwłaszcza powierzchni z tzw. skosami. Po trzecie: wydaje mi się, że troszeczkę obrażasz nabywców mieszkań w Parku Anielin twierdząc, że nie czytali umowy. Myślisz, że tylko Ty wykazałeś się sprytem i zapobiegliwością i postanowiłeś przed podpisaniem przeczytać? Wydaje mi się, że inni też. A tak na prawdę, jeżeli masz jakieś informacje na temat firmy, to podziel się nimi, a nie tylko mów, że coś wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.org / 62.233.167.* 24.09.05, 00:44 W kwestii obmiarów proponuje poczytać ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 2 września 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy dokumentacji projektowej, specyfikacji technicznych wykonania i odbioru robót budowlanych oraz programu funkcjonalno- użytkowego (Dz. U. z dnia 16 września 2004 r.) Dotyczy to obowiąku stosowania normy tam podanej w projekcie budyku. DOR chce inaczej projetkować a inaczej rozliczać pow. przy odbiorze. Kuroizalne, prawda? Po drugie nie chcę nikogo obrażać, chciałem tylko Was wszystkich przestrzec. To w końcu Wasza sprawa, bo moja już na pewno nie. Aczkolwiek bardzo żal mi tego miejsca.Mogę tylko wskazać adres, gdzie można uzyskać informacje potrzebne do oceny zapisów umów wraz z interpretacją oraz wiarygodnością przedsięwzięcia. Zresztą w Warszawie jest dosyć prawników na tyle kompetentnych, aby to zrobić fachowo ( aby nikt tu mnie nie posądził o naganianie klientów jakiejś kancelarii prawnej, tak jak z tym antysemityzmem). Mam nadzieję, że na tym forum bywają ludzie dorośli. Sprawa ta kosztowała mnie trochę czasu, nerwów i pieniędzy. Nie zamierzam nikogo namawiać do rezygnacji z dalszego uczestnictwa w inwestycji, raczej przestrzec wahających sie o sprawdzenie, czy ryzyko nie jest zbyt duże. Niech może ktoś z przyszłych kientów spróbuje zaproponować podpisanie umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego i zobaczy reakcję DOR.Co ot znaczy wytłumaczy kazdy prawnik. Faktów podałem wystarczająco dużo, reszta jest Waszą sprawą. Przy takiej forsie na zakup mieszkania, konsultacje prawne za 100-200 zł nie powinny być problemem. Przy okazji usłyszałem zalecenie, aby więcej nie interesować się tą sprawą. Ja juz mam tego dosyć. Nie mam też zamiaru na tym forum dyskutować z pracownikami DOR. Pozdro rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Aktualizacja strony - zapraszam! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.05, 10:24 Każdy kto ma inne zdanie niż Ty jest pracownikiem DOR? Zresztą, ja wcale nie twierdzę, że się z Tobą wcale nie zgadzam. Jedynie pewnych rzeczy nie rozumiem. Przede wszystkim Twoich problemów z pomiarem. DOR projektuje bez tynków i obmierza bez tynków. Chyba logiczne. Jeśli uraziłem Cię podejrzeniami o antysemityzm, to przepraszam. Ale jeśli czytam kilka argumentów - z którymi się zgadzam lub nie - a poza tym hasło 'koszerny geszeft' czy inne podobne o żydach, murzynach, pedałach albo cyklistach;) to niestety jakiekolwiek argumenty tracą dla mnie na wartości. A jeśli chodzi o Twoje stwierdzenie, że "Faktów podałem wystarczająco dużo, reszta jest Waszą sprawą.", to moim zdaniem faktów nie podałeś żadnych. Tak naprawdę rzucałeś hasło, ale jak ktoś prosił Cię o więcej informacji, to Twoja odpowiedź brzmiała mniej-więcej "wiem, ale nie powiem". A szkoda... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maaryska1 Re: Aktualizacja strony - zapraszam! 24.09.05, 12:26 Niestety musze sie zgodzic z tym, ze dor nie chce slyszec o podpisaniu umowy w formie aktu notarialnego. Sama umowa jest tak napisana, ze "zwykly smiertelnik" moze wiele spraw przeoczyc lub mylnie zrozumiec. Ja sie zaczelam zastanawiac nad inna investycja w Pruszkowie i w zwiazku z tym ponawiam prosbe o przeslanie uwag dotyczacych zapiskow oraz namiarow na prawnika na maaryska1@gazeta.pl Mysle ze z Anielinem nie bedzie wiekszych problemow ale to za duze pieniadze zeby zaryzykowac :( wielka szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Ach te emocje... ;) 02.10.05, 16:58 Wątek zrobił się gorący. Ja również sprawdziłem dewelopera i jest OK. Z własnych źródeł wiem iż bardziej powinni martwić się klienci Dom Development niż my... ;) Banki oraz zrzeszenia deweloperów nie mają żadnego "ale" do Dor Group. Budują za własne pieniądze a hipoteka jest wolna od jakichkolwiek obciążeń. Dor posiada na tą ziemię akt dzierżawy wieczystej. A poza tym coś miłego: zapraszam na strone www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia budowy. Niedługo wiecha z okazji zakończenia budowy ostatniego piętra! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Ach te emocje... ;) IP: 62.29.165.* 03.10.05, 13:54 Jejku, co tu się dzieje.Jesteśmy właściecielami jednego z mieszkań i to nie małego więc zainwestowalismy w to naprawdę duzo pieniedzy i ... śpimy spokojnie. Nasi prawnicy sprawdzali i developera i umowę i naprawdę szukacie dziury w całym lub nie macie nic innego do roboty. Zawsze przy tego typy inwestycjach istnieje ryzyko ale kto nie ryzykuje ten nie ma. I tak jest w życiu ze wszystkim, od miłości po cegłówkę, która każdemu może spaść na głowę. I naprawdę nie mogę się doczekać kiedy już tam zamieszkam, z przyjemnością obserwuję postępujące prace. Życzę odwagi i rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Aktualizacja strony - zapraszam! 09.10.05, 21:41 Żeby się nie powtarzać (jak co tydzień... ;) - zapraszam na: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/ - nowe zdjęcia z budowy i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Spotkanie na budowie w najbliższą sobotę (15.10) 11.10.05, 11:37 W najbliższą sobotę tj. 15.10.2005 spotykamy się na budowie w Pruszkowie. Będziemy zwiedzać mieszkania i wszystkie inne pomieszczenia... ;) Spotkanie przed biurem sprzedaży o 10.30. Na budowe wejdziemy o 11.00. Później proponuje niezobowiązującą kafke lub pifko w knajpie "Przystań" w Parku Potulickich... na przeciwko "naszego" domu. Wszelkie pytania ma maila! pozdrawiam, Maciej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnes Re: Spotkanie na budowie w najbliższą sobotę (15. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.05, 22:36 do zobaczenia zatem Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Nowe zdjęcia z budowy + plan miejscowy - zapraszam 17.10.05, 13:59 www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona&pawel Re:umowa IP: 81.210.125.* 28.10.05, 09:07 witam, dopiero niedawno zainteresowalismy sie ta inwestycja gdyż wczesniej przyglądaliśmy się agromanowi, projekt dużo fajniejszy choć gorzej skomunikowany. umowa agromana jest milion razy gorsza niz Dor Group'u choć i w tej jest kilka rzeczy "wątpliwych" - na pewno spróbujemy z nimi rozmawiać. jeszcze nie wiemy która inwestycje wybrać... ale może beziemy sąsiadami? pozdrawiamy wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re:umowa 28.10.05, 21:13 Witamy! Co do wyboru lokalizacji - poczytajcie wątek o osiedlu Parzniew forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=27232748 Niestety ulica Działkowa jest jedyną ulicą łącząca Parzniew z Pruszkowem w tym miejscu. A ponadto tuż za torami znajduje się wiele firm typu: spedycja, sprzedaż żwiru i piasku oraz inne. Na ulicy jest niesamowity ruch samochodów ciężarowych w tygodniu. No ale na ulicy się nie mieszka ;) Jednak w tym miejscu bez samochodu troszkę ciężko dojechać... Najbliżej będzie PKP. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin OKNA! 08.11.05, 10:07 Mamy wstawione pierwsze okna! Od strony biura sprzedaży (ul. B. Prusa) na I piętrze wstawiono okna! Na parterze czekają następne na montaż. Na skrzyżowaniu Miry Zimińskiej-Sygietyńskiej i Prusa trwają prace nad przyłączami - rozkopano asfalt i grzebią chłopaki w ziemi. Myślę że po tym długim weekendzie będzie nowy foto-reportarz z prac na budowie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbbacz Dojazd do Warszawy IP: *.chello.pl 03.11.05, 21:37 Witam wszystkich serdecznie. Zastanawiam sie powaznie nad kupnem mieszkania w w/w inwestycji -> zastanawia mnie jedynie czas dojazdu do Warszawy. Poniewaz pracuje w samiutkim centrum (200 m. od PKiN) interesuje mnie ile czasu codziennie trzeba spedzic na dojazdy (zarowno samochodem jak i WKD albo PKP). Bylbym bardzo wdzieczny za informacje jak daleko jest od dworca WKD/PKP, czestotliwosc pociagow itp. Z gory dziekuje i pozdrawiam (mam nadzieje) przyszlych sasiadow. Jakub Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Dojazd do Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 00:37 w godzinach szczytu pociagi co 10 minut, pozniej co 30. do srodmiescia jedzie sie 23 minuty i jest to rzeczywisty czas, do dworca pkp masz 5 minut. nalezaloby sobie tylko zyczyc poszerzenia strefy na ktorej dziala bilet miejski, na razie na karte mozna jezdzic do ursusa. Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Dojazd do Warszawy 04.11.05, 10:09 DOJAZD SAMOCHODEM: Jeżdżę z Otrębus więc odejmę od moich obliczeń 10 minut. Z Pruszkowa w godzinach 8 - 8.30 dojazd do Warszawy zajmuje nam jakieś 30-35 minut. Omijam oczywiście Aleje Jerozolimskie na odcinku od Łopuszańskiej... Pomykam Szyszkową i wbijam się w Aleje Krakowską. Ztąd nie zawsze ale często skręcam w 17 Stycznia i do Żwirki... Potem masełko :) DOJAZD WKD: Stacja WKD jest odległa od naszej lokalizacji jakieś 10 minut spacerkiem (biegiem 5 minut ;). Rano kolejki jeżdżą bardzo często: 06:05, 06:18, 06:30, 06:40, 06:50, 07:05, 07:12, 07:20, 07:35, 07:45 etc. ( www.wkd.com.pl/?module=section&action=content§ionid=102 ). Jeżdżą bardzo punktualnie. Podróż do Warszawy trwa 27 minut. Wysiadasz pod Dworcem Centralnym/Marriotem. DOJAZD PKP: Nie jeździłem ale chyba gk napisal Ci wszystko. Stacja PKP jest jeszcze bliżej niż WKD... DOJAZDY ALTERNATYWNE: Dla zdesperowanych są jeszcze darmowe autobusy do Tesco i Janek ;) Potem przesiadka do autobusu w stronę Wawy i jesteśmy w stolicy!! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bziqq Dziwne KW IP: *.u.mcnet.pl 07.11.05, 18:31 Szanowni Przyszli Sasiedzi! Kilka dni temu dostalem komplet dokumentow i zdziwila mnie powaznie jedna rzecz. Na tej dzialce stal wczesniej Dom Kolejarza Dom Kultury czy cos takiego. Dor zburzyl DK i stawia obecna inwestycje. Problem polega na tym, ze w ksiegach wieczystych na dzialce dalej figuruje Dom Kolejarza. Oznacza to, ze wg. Ksiag WIeczystych Park Anielin po prostu nie istnieje... A budynku ktory nie istnieje nie mozna odebrac, nadac mu numeru policyjnego czy sie w nim zameldowac... Sprawa jest troche dziwna, tym bardziej ze zgloszenie zmiany do KW (czyli wyburzenia Domu Kolejarza) to zaden problem i powinno sie to zrobic od razu - tym bardziej ze Dor jest uzytkownikiem wieczystym tej dzialki wiec ma jak najbardziej prawo do wystapienia ze zmiana. Czy ktos wie czemu tego nie zrobil? Chyba ze zrobil - w umowie mowa jest o uchwale spolki dot. spraw wieczystoksiegowych. Czy ktos z Panstwa dostal / pytal sie o te uchwale? Ja w kazdym razie nie podpisze umowy dopoki ta sprawa nie zostanie wyjasniona - chyba ze o czyms nie wiem... Bardzo dziekuje za uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&p Re: Dziwne KW IP: 81.210.125.* 08.11.05, 09:31 co prawda jeszce nie widziałam KW ale sprawdź czy w KW nie zostały ujawnione wpisu o złożonych wnioskach, które dotyczą rzeczy o kórych piszesz, (czasem procedura wpisu prawa do KW trwa dość długo)prawdą jednak jest fakt że każdy wniosek złozony do KW o ujawnienie jakiegoś prawa w KW może być zaskarżony... . w przypadku jednak dz. I KW który jest opisem/ oznaczeniem nieruchomości - dział ten nie ma "rękojmi" i w tym przypadku wązniejsze jest to co jest w ewidencji gruntów i budynków dla tej nieruchomości w UM Pruszkowa. Inwestycja Park Anielin - jest w budowie więc nie moze w KW figurowac jako nieruchomości budynkowa - stanie się nią wtedy jesli budynek zostenie oddany do użytku i wystawione zostana zaśwadaczenia o samodzielności lokali oraz zostanie dokonane notarilane przeniesienie właśności tychże lokali - mam nadzieje ze nie nakreciłam zbytnio :) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Watpiacy_mocno Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.u.mcnet.pl 08.11.05, 12:57 Drodzy Sasiedzi! poniewaz zalezy mi na zakupie mieszkania w Parku Anielin podobnie jak moj przedmowca wzialem komplet dokumentow co do ktorych mialem kilka pytan. Mialem dzis przyjemnosc rozmowy z Dor podczas ktorej prosilem o wyjasnienie kilku punktow dotyczacych umowy: (i)przylacza telefoniczne: w poprzedniej inwestycji Dor, w Parku Szucha okazalo sie, iz bydynek - mimo iz okablowany - nie zostal przylaczony do sieci TPSA. W rezultacie wspolnota musiala czekac miesiacami na przylaczenie rzekomo obiecanego telefonu/kablowki i zaplacic za to z wlasnej kieszeni (koszt to podobno ok. 40000 USD). Na moje pytanie czy Dor tym razem zagwarantuje mi w umowie ze budynek zostanie przylaczony dostalem odpowiedz watpiaco-negatywna (raczej nie, ale zobaczymy...). (ii) zgodnie z tym co pisal moj przedmowca w ksiegach wieczystych rzeczywiscie jest balagan. Dor o tym wie, nic nie zrobil - zapewniajac jednak ze moze cos zrobi... (iii) sposob liczenia powierzchni - spolka moze oddac mieszkanie o 3% mniejsze od planu za ta sama cene. Moja prosba o ustalenie stalej ceny za m2 ktora bedzie pomnozona o wielkosc lokalu i na tej podstawie obliczona bedzie ostateczna cena napotkala sie z zywiolowym oporem Dor-u. Podobnie jak moje prosby o wpuszczenie geodety ktory na moj koszt wymierzylby moje mieszkanie przed podpisaniem umowy (sciany juz stoja wiec jest to mozliwe). Pani z Dor-u stwierdzila w sposob dosyc niemily, ze jak mi sie nie podoba nie musze podpisywac dokumentow... (iv) ostatnia sprawa - spolka nie chce bardzo podpisywac umow przedwstepnych w formie aktu notarialnego. Dlaczego? Ano dlatego, ze umowa podpisana w formie zwyklej nie daje nam praktycznie zadnej gwarancji... Slowem: obsluga klienta pozostawia w DOR bardzo wiele do zyczenia. O warunkach umowa nawet nie wspomne... Dlatego zastanowie sie 3 razy czy chce miec z ta firma cos wiecej do czynienia... Pozdrawiam Watpiacy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&p Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: 81.210.125.* 08.11.05, 13:42 słuszne uwagi - jako zainteresowany klient wezmę pod lube wspomniane kwestie. co do obsługi - absolutnie nie bronię dor group, bo wiele mozna by było usprawnić lecz dla porównania proszę porozmawaić z biurem sprzedaży agromana i od nich spróbować się co dowiedzieć na temat ich projektu w parzniewie... DNO. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem 08.11.05, 14:20 Nie wiem jak Twoje doświadczenia z TPSA ale nie widze problemu aby inna firma obslugiwala moje polaczenia telefoniczne. Wyjatkowo drży mi powieka jak ktos denerwuje sie iz nie moze dostac telefonu od TPSA.... A malo innych ofert? Moj znajomy z banku nie dopatrzyl sie niescislosci w KW. Budynek bedzie wpisany do KW jak powstanie - czyli odbedzie sie odbior techniczny. Wybieram sie w przyszlym tygodniu po aktualny wyciag z KW wiec dowiem sie o co chodzi z tym "balaganem"...? A propos sposobu liczenia powierzchni. W budownictwie przyjętym jest pewna tolerancja związana z gabarytami materiałów budowlanych. Zapis w umowie mowiacy o mozliwosci oddania mieszkania "trochę" mniejszego od tego co jest w umowie nie do końca jest nie sprawiedliwy. Rzeczywiście jest to na minus w stronę klienta ale cóż.... Może podyskutujemy co robić ;) jeśli okaże sie ze mamy wiecej metrow w tej samej cenie...?! Myślę że można negocjować zapis o tolerancji procentowej a nie samego faktu. Pewnie są deweloperzy którzy biorą na siebie takie odchyłki... i rozliczają wpłatę z obmiarem geodezyjnym. Hmmm... co do gwarancji w formie umowy przedwstepnej w formie aktu notarialnego. Taka forma zapewnia wieksze szanse na co? Na to mieszkanie które chcesz kupic? Gdyby przeanalizowac fakt upadlosci danego dewelopera i proba odzyskania mieszkania kiedy ten juz go nie buduje.... to hmmm... male sa na to szanse! Owszem - spac mozna spokojnie ale taka umowa nie jest gwarancja ze sie wprowadzisz w danym terminie. Ale przyznaje ze byloby "milej" gdyby zgadzali sie na ta forme bez dyskusji. A parafrazując ostatnia reklame z Kondratem - deweloper nie ma byc mily tylko zarabiac pieniadze... ;) !!! I pewnie dlatego licza kazda zlotowke... Cóż - demokracja! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Watpiacy Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.u.mcnet.pl 08.11.05, 15:21 Sasiedzie, jak zwykle optymistycznie podchodzi Pan do sprawy... :-) i moze to bardzo dobrze. Czasami lepiej jest uwierzyc ze wszystko bedzie OK i oby tak bylo z Parkiem Anielin. Pozwole sobie jedynie wyjasnic kilka kwestii: (i) przylacza - sa w 99% miejsc przylaczami TPSA. Inni operatorzy czesto je dzierzawia je od TPSA i swiadcza uslugi. Czasami inny operator ciagnie wlasne kable ale nie zdaza sie to czesto-taniej jest wydzierzawic. Poza tym jest mi zupelnie bez roznicy czy bede placi rachunki TPSA, Netii czy UPC (ba, nawet wole nie-monopolistow). Chodzi jednak o to, ze aby ktokolwiek mogl swiadczyc te uslugi musi byc przylacze do ogolnej sieci. Brak przylacza -brak telefonu. Proponuje poczytac sobie o perypetiach mieszkancow Szucha ktorzy probowali przylaczyc sobie innych operatorow - wiekszosc z nich nie swiadczyla uslug na Szucha, gdyz "to poza ich zasiegiem". Skoro al. Szucha jest poza zasiegiem wole nie myslec jak bedzie w Pruszkowie. Poza tym nawet zakladajac, ze jakims cudem bedzie tam dzialal operator alternatywny pozostaje koszt podlaczenia budynku ktory jak pisalem jest niemaly... (ii) KW - prosze spojrzec dokladnie - jak juz ktos pisal na gruncie dalej wg KW stoi Dom Kolejarza. Zmiany moze dokonac Dor i kosztowac to ich bedzie (o ile dobrze pamietam) ok. 500 zl. Skoro tego nie zrobili to maja chyba balagan. A to nie wrozy dobrze przy podpisywaniu aktow notarialnych (zeby odebrac budynek i wyodrebnic wlasnosc lokali i tak pewnie najpierw beda musieli wnosic o wykreslenie Domu Kolejarza z KW. Oczywiscie to wykresla, wszak jest to zgodne ze stanem rzeczywistym, ale takie postepowanie moze trwac-zaleznie od sadu- nawet rok. A dopoki postepowanie sie nie zakonczy nie bedzie milo..). Powtarzam raz jeszcze: Dor moze wykreslic Dom Kolejarza juz teraz. Czemu nie zrobil tego??? Skoro mamy wplacac im pieniadze niech maja porzadek. (iii) co do formy: akt notarialny owszem, zapewnia wiele: przede wszystkim szanse na to, ze dostanie sie lokal :-)... Przy podpisaniu zwyklej umowy nie ma NAJMNIEJSZEGO PROBLEMU aby developer tydzien przed podpisaniem aktu notarialnego stwierdzil ze Panu mieszkania nie sprzeda, bo kto inny placi za niego wiecej. Bedzie to najzupelniej zgodne z prawem (umowa przedwstepna musi byc w takiej formie w jakiej umowa docelowa) - otrzyma Pan oczywiscie zwrot swoich pieniedzy (zakladam ze developer jest uczciwy - nie sadze zeby Dor byl oszustem)... ale juz bez odsetek :-) (proponuje sie wczytac w umowe!). Natomiast jesli wzial Pan kredyt w banku odsetki leca, oj leca.... Co wiecej, umowa w zwyklej formie pisemnej nie jest zadna gwarancja ceny!!! Jesli w formie aktu notarialnego developer zazada ceny wyzszej bedzie Pan musial ja doplacic aby uzyskac wlasnosc! (potem co prawda mozna sadzic sie latami o roznice w cenie- szanse sa tu bardzo duze, ale cena lokalu to cena podana w akcie notarialnym!). Oczywiscie, moze byc wszystko pieknie i ladnie. Jest tak pewnie w 90% przypadkow, jednak mieszkanie to zbyt droga inwestycja na jakakolwiek niepewnosc... Last but not least - co do upadlosci to owszem, akt robi roznice i to powazna. W momencie upadlosci wchodzi syndyk, ktory konczy mieszkania i sprzedaje je tym ktorzy placa najwiecej. Czyli niekoniecznie temu kto podpisal umowe z developerem! Tych wszystkich problemow nie ma w przypadku zawarcia umowy w formie aktu notarialnego. To fakt, kosztuje to pewnie ze 2tys. zlotych - ale czy przy inwestycji rzedu -set tysiecy nie jest to drobna suma? Oczywiscie, moze byc wszystko pieknie i przy zwyklej umowie. Akt notarialny to ubezpieczenie ktore nie kazdy musi chciec... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.org / 62.233.167.* 09.11.05, 01:21 Bardzo dłuuuugo nie zaglądałem na Wasze forum, chciałoby się powiedzieć "Drodzy Niedoszli Sąsiedzi". Miałem swego czasu spore wątpliwości, co do Umowy, które usiłowełem przedstawić na tym Forum. Nawet nie było w umowie terminu zakończenia inwestycji, nie mówiąc o konsekwencjach takiego stanu dla dewelopera.Zasięgnąłem opinii kilku niezależnych prawników. Opinie o tej umowie były jednoznacznie NEGATYWNE. Niemniej widząc moją detrminację do kupienia mieszkań w Parku Anielin rekomendowano mi po pierwsze negocjacje co do wątpliwych punktów oraz , najwazniejsze, podpisanie Umowy w formie aktu notarialnego. Otrzymałem początkowo wstępną zgodę a kilka dni poźniej NIE!!! Arogancka wypowiedź tzw.handlowca DOR "jak się Panu warunki nie podobają, to nie mamy o czym rozmawiać!". Szokująca w dzisiejszych czasach wypowiedź że "...u nas nie ma zwyczaju negocjacji umów...". Radca prawny, gdy mu o tym powiedziałem, jak ochłonął ze zdumienia, doradził natychmiastowe przerwanie rozmów z DOR. Poza tym sprawdziłem wiarygodność instytucji finansowych, które stoją za DOR Group (są wymienione na ich witrynie internetowej). Okazało się, że one w OGÓLE NIE ISTNIEJĄ. W tej sytuacji darowałem sobie wizytę w dziale KW Sądu w Pruszkowie. Znalazłem sobie innego dewelopera z ledwo rozpoczętą budową, gdzie bez problemu sprawdziłem wszystko co było mi potrzebne. Ale mają oni ukończonych kilkanascie inwestycji w Warszawie i mnóstwo zadowolonych kilentów.Traktowanie klienta biegunowo odbiega od arogancji p.Agnieszki z DOR. Budynek ma ledwo zaczęte fundamenty a juz praktycznie mieszkań do sprzedaz tam nie ma, czego nie mozna powiedzieć o DOR.Swoje żale do "firmy" DOR próbowałem przedstawić na tym forum, ku przestrodze, ale hurraoptymiści praktycznie mnie zakrzyczeli. Teraz niejako mam pewną satysfakcję z ostrożnosci jaką wykazałem w tej kwestii. Niejako rozumiem dlaczego DOR tak bał sie podpisywania umowy w formie aktu notarialnego.Szydło z worka wychodzi. Pozdrawiam rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Jeszcze dziwniejsza rozmowa z developerem IP: *.org / 62.233.167.* 09.11.05, 01:40 Przy okazji.deweloper ma zarabiac pieniądze, ale w uczciwy sposób.Tu niestety na to się nie zanosi. Tu nie chodzi o to aby było miło. Ma byc konkretnie, trasparentnie, uczciwie. Zakup mieszkania to spora inwestycja. O obmiarach powierzchni juz pisałem poprzednio. To że inni dewelperzy maja jeszcze gorsze umowy jest ZUPEŁNIE bez znaczenia. Zapis w umowie o tym ze strony sporządziły ją i podpisały go indywidualnie, zrzuca całą odpowiedzialność na klienta. Prawo konsumenckie zabrania wprowadzania "klauzul niedozwolonych" do umów standardowych. Podpisując taki zapis umowy zwalniamy się z takiej ochrony na własne życzenie. Zapis w formie aktu notarialnego daje bardzo dużą ochronę interesów inwestora. Tu notariusz ręczy własnym majątkiem za niejako wiarygodność inwestycji i dewelopera. Nie daje to jednak 100% pewności. Znakomicie jednak ułatwia ewentualne przyszłe roszczenia wobec firmy."Drodzy Niedoszli Sąsiedzi", jeszcze raz przeczytajcie podpisane umowy oraz wszystkie posty na tym Forum.Zapytajcie prawników. Ja juz tylko jestem obserwatorem. Z robienia interesów z DOR wyleczyłem się zupełnie. To dla Waszego wspólnego dobra! Pozdrawiam rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kupujacy Pytania IP: *.chello.pl 11.11.05, 15:14 Witam serdecznie, chyba na pewno sie zdecyduje na zakup mieszkania w w/w inwestycji. Mam jednak kilka pytan: (i) od ktorej strony bedzie wjazd dla dostawcow Alberta? Chodzi mi o rampe dla ciezarowek. Wydaje mi sie, ze bedzie to od Miry Z. ale nie jestem pewien - czy ktos widzial plan? (ii) Albert bedzie troche z boku ale czy nie boicie sie Panstwo karaluchow? To jednak supermarket... (iii) czy nad Pruszkowem czesto lataja samoloty? Bylem tam dzisiaj i co chwila latalo cos nad glowa ale moze to "z okazji" swieta? (iv) czy miedzy Wojska Polskiego, Miry Z. i tymi nowymi budynkami obok bedzie jeszcze jakas ulica? Wydaje mi sie ze gdzies widzialem, ze ma ona oddzielac nasz blok od reszty "trawnika" ale nie pamietam jak ona ma przebiegac Tyle pytan. Bylem dzis na budowie i calkiem niezle postepy od ostatniego tygodnia - wstawione jest juz ze 40% okien :-). Poza tym park piekny jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Pytania IP: *.shell.com 11.11.05, 16:25 ad IV. nasz kolega podpisujacy sie park_anielin umiescil na swojej stronie link do planu zagospodarowania. Tam mozna sprawdzic gdzie co jeszcze moze powstac. a z okien sie cieszymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Pytania 11.11.05, 18:47 (i) rampa jest od strony Miry Zimińskiej - Sygietyńskiej. Tu jest zdjecie tego miejsca: www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin/22_10_2005/01_Widok%20od%20ul.%20M.Z.-Sygietynskiej.html . Sam wjazd jest troszkę zasłonięty płotem. (ii) Nie boimy się karaluchów! Jakby co naślemy na Alberta sanepid ;) (iii) Samoloty żadko latają nad Pruszkowem. Nie zapomnijmy że dzisiaj Święto Niepodległośći. Samoloty zlatują się nad Wawę z okazji uroczystości... (iv) Między naszym budynkiem a ul. Wojska Polskiego jest zaplanowana ulica dojazdowa na zaplecze budynków jakie mogą powstać bezpośrednio przy ulicy. Nie będzie to jednak żadna droga szybkiego ruchu ;) Polecam lekturę planu zagospodarowania ze strony www.kulesza.priv.pl/Park_Anielin - w dziale linki jest do ściągnięcia plik pdf... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rak Re: Pytania IP: *.org / 62.233.167.* 12.11.05, 22:59 Już wypowiedź tylko w kwestii samolotów. To nie kwestia świąt, jakichkolwiek. Nad Pruszkowem jest rodzaj węzła dla ruchu lotniczego.Przy kierunku wiatru z zachodu nad Pruszkowem jest punkt do zakrętu samolotów. Wszystkie startujące samoloty muszą zawsze zakręcać na Pruszkowem przed "wejściem na trasę" lotu. Sprawdziłem u znajomego w Portach Lotniczych. Niemniej samoloty są zwykle tutaj już na wysokości powyżej 1 tys m. W otoczeniu orgomnego hałasu ruchu samochodwego i kolejowego w Pruszkowie hałas lotniczy jest praktycznie pomijalny. Bliskość Okęcia nie powinno być żadnym czynnikiem dla przyszłych lokatorów. Niepoprawym optymistom życzę powodzenia Pozdrawiam rak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.05, 13:25 Ty to chyba w lesie sie chowałeś...?! Mam na myśli hałas... To przecież miasto i hałas jest jego nie odłącznym elementem. Są enklawy spokoju ale niestety w asymilacji z tkanką miejską. Jakie Okęcie....? Ja rozumiem mieszkanie w "kanale" nalotowym na pasy startowe/lądowe... Ale w Pruszkowie nie można mówić o "notorycznie" latających samolotach nad tym terenem. Mieszkając w budynku z oknami,ociepleniem - przelatujący samolot (na wys. 1 km) jest tak samo odbierany jak szybko przejeżdżający samochód albo motor... Ech, wyczuwam w Twoim tonie nutkę zazdrości...Ale tylko tak mi się wydaje... ;) Jak inwestycja się uda beż żadnych "rewelacji" to kto będzie sobie w brodę pluł? To Ty ciągle masz jakieś ale... Zostaw to... Jak masz konstruktywną odpowiedź to dawaj! Ale jak Ci coś nie pasuje to zachowaj to dla siebie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator 2 Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.11.05, 16:02 popieram w 100%, czuje się zazdrość i rozgoryczenie a może mi też się tylko tak wydaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 13.11.05, 15:59 uwielbiam samoloty! Oby jak najczęściej i jak najniżej latały nad Pruszkowem! Super wiadomość ,dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Pytania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.05, 15:10 Ja również byłem zainteresowany inwestycją w Anielinie.Jednak po konsultacji z prawnikami zrezygnowałem z zakupu mieszkania. Nie chcę nikogo zniechęcać do tej inwestycji bo może się udać ale lepiej być świadomym dość wysokiego ryzyka. Ja osobiście nie chcę ryzykować i kupiłem mieszkanie w innym miejscu. Nie chcę podawać argumentów przeciw tej inwestycji bo pewnie zostanę zakrzyczany jak mój przedmówca ale ostrzec wszystkich, którzy chcą podpisać umowę aby skorzystali z porady prawnej. Myślę, że już nie jedna osoba miała pewne zastrzeżenia co do inwestycji więc chyba jednak coś jest nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m&p Re: Pytania IP: 81.210.125.* 21.11.05, 18:04 myślę że warto abyś podał zastrzeżenia: cześć pokrzyczy ale pewna grupa osób na pewno powaznie rozważy "zarzuty" zresztą lepiej wiedzieć niż nie wiedzieć. bedę naprawdę wdzieczna za opinię-bo decyzję muszę podjąć szybko. z góry dziękuję. m. Odpowiedz Link Zgłoś
rak61 Re: Pytania 23.11.05, 22:06 Uważnie przeczytaj wszystkie posty, tak za jak i przeciw. Wydrukuj to i zabierz wszystko wraz z "wzorcową, nienegocjowalną umową" z DOR i idź do prawnika- specjalisty od rynku nieruchomości po poradę prawną. Przy takich wydatkach na mieszkanie to żadne koszty. Jak będziesz miała wątpliwości, idź do innego z tymi samymi pytaniami. Zauważ tylko, że "optymiści" już wywalili ciężkie pieniądze w tą inwestycję. Nie mają więc innego wyjścia. Nie mogliby już "spokojnie spać, gdyby...". Znam kilka osób, które przyjeło taką postawę. Teraz muszą spłacać kredyty za mieszkania w których mieszka ktoś inny... Wątpliwości przy takiej kasie za mieszkania opłacają się. Pytając nic nie ryzykujesz!!! Jeszce raz, uważnie przeczytaj wszystkie posty od najstarszych...i zacznij działać! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 26.11.05, 14:39 do mieszkanców: czy dostaliście aneks do umowy z terminem 31 pażdziernik 2006 i co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Pytania IP: *.telkab.pl / *.telkab.pl 26.11.05, 17:27 My mamy datę 31 maj więc cztery miesiace dłużej trochę martwi...podobno przez Alberta Odpowiedz Link Zgłoś
park_anielin Re: Pytania 26.11.05, 18:15 Albert nie powinień wpłynąć na termin oddania mieszkań. Data ta jest podyktowana pewnie oddaniem CAŁEGO budynku do użytkowania a nie jego częśći. Prawdopodobnie odbiory techniczne mieszkań nastąpią wcześniej niż będzie pozwolenie na użytkowanie... Tu jest oczywiście małe ryzyko iż może to potrwać trochę dłużej i będziemy mieszkać w "nieodebranym" budynku. Ale nikt nikogo nie zmusza to odbioru mieszkania przed tym terminem. To wszystko są moje domysły a nie stanowisko developera. Odpowiedz Link Zgłoś