Dodaj do ulubionych

Piękny Pasaż Wiecha

IP: *.spray.net.pl 30.11.06, 22:57
Jakże to, jeszcze sie przejść nie można a GW już wie, że to jedno z
najpiękniejszych miejsc?
Obserwuj wątek
    • Gość: gh67 Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:11
      Piękny to on może i będzie, jak się miasto weźmie za remonty placyków, DTC za nadbudowę tunelu, a spółdzielnia za modernizację bloków. Teraz to farsa... No i gdzie ławki, jakiekolwiek?
    • Gość: - Nielegalny handel, żebracy i ulotkarze - pięknie.. IP: *.aster.pl 30.11.06, 23:27
    • Gość: lokalny Piękny Pasaż Wiecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:32
      Rzeczywiście piękny. fatalna architektura budynków, studnia i lampy jak te,
      które stoją na wylotówce na gdańsk. to jest miejskie? w takiej optyce ursynów
      też jest piękny, bo wysoki i nieludzki. i jeszcze ten slalom, w jakim latarnie
      ustawiono: jakby architekt się upił i zamontował światła nie trzymając linii
      prostej.
      • Gość: powiedz_to_koniowi hej hej, budynki są świetne ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 04:41
        Mi tam się bardzo podobają.
        Co prawda to nie jest Smyk, ale mimo to są pięknie "posadzone"
        i już.
    • macyk Re: Piękny Pasaż Wiecha 30.11.06, 23:39
      Może i piękny ale zimny i nieprzytulny.
      • Gość: gary Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 23:46
        He he co by nie zrobili i tak się będzie nie podobać.
        • macyk Re: Piękny Pasaż Wiecha 01.12.06, 02:46
          Właśnie się podoba. Nie zmienia to faktu, że to miejsce było punktem
          spotkań/przebywania a temu niestety nowy wystrój nie sprzyja.
    • Gość: gość portalu Piękny Pasaż Wiecha IP: *.acn.waw.pl 01.12.06, 00:54
      Te latarnie są SZKARADNE. Myślałem, że to jakieś betonowe konstrukcje służące tylko i wyłącznie do robót budowlanych. Zapłakałem, gdy skonstatowałem, że TO COŚ zostanie.

A teraz jeszcze dowiadujemy się, że na nowoczesnej uliczce nie będzie gdzie usiąść. Pię-ęknie.
      • gzeju Re: Piękny Pasaż Wiecha 01.12.06, 04:06
        Te sterczące kikuty są same byłyby spoko, ale są beznadziejnie ustawione. No ale to już pewnie kwestia gustu.
        • Gość: am kule inwalidy jako latarnie? IP: *.aster.pl 03.12.06, 20:36
          to może wózki jako ławki?
    • Gość: PePe Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 07:49
      taaaa... ciekawe jak bedzie wyglądac jak mieszkańcy okolicznych mrówkowców
      wyprowadzą swoje pieski....

poprzednio te "donnice" z ziemią słuzyły jako świetne ubikacje dla wszystkich
      piesków...

teraz będa pieknie kupki lśniły na strzegomskim marmurze..hehe

• Gość: maggreg Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.mokotowplaza.waw.pl 01.12.06, 08:32
        Wczoraj przechodziłem pasażem, robi dla oka przyjemne wrażenie dużej
        przestrzeni (jak na pasaż) dzieki jasnemu chodnikowi. Latarnie interesujące ale
        czy fantastyczne (mam mieszane uczucia) napewno inne niż w całym mieście i
        chyba trochę za duże jak na tak wąską przestrzeń. Pomysłowo poprowadzona zieleń
        na elawacji DTC. Ogólnie pasaż wyczyszczony, posprzątany ale jakiś chłodny. No
        i najważniejsze nowy pasaż stary brud. Wschodnia ścina pasażu przypomina o tym
        że na świecie istnieje trzeci świat i slamsy. Brudne od lat elewacje,
        pozaklejane szarym papierem witryny sklepów, graffiti kino bez widzów. Jeżeli
        nowy pasaż będzie żył życiem tak jak kiedyś stary to przestaniemy zwracać uwagę
        na jego nową kontrowersyjną formę.
    • Gość: marcin Piękny to kwestia gustu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:45
      wystarczy sie przejechac do innych miast w Polsce by miec jasnosc,ze Piekny to
      on na pewno nie bedzie cokolwiek by nie zrobili...
    • Gość: Glonojad Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.chello.pl 01.12.06, 11:18
      Moim zdaniem, latarnie są paskudne - przeskalowane koszmarnie, jak na jakąś
      płytę parkingową a nie kilkunastometrowy pasaż wśród budynków, ale de gustibus... :(
    • Gość: architekt A co z deszczem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:30
      debilny ten projekt i wykonanie. dlaczego nikt nie pomyslal o przekryciu przed
      opadami? na starym pasazu mozna bylo posiedziec, pograc na gitarze, pogadac...
      teraz tylko wtedy, kiedy nie bedzie padało... kolejny projekt kaczorowych
      czasów... na szczescie ostatnie niedobitki. ps. te wielkie latarnie są za
      wysokie i za pare lat jak skorodują mogą być zagrożeniem dla ludzi a pozatym
      przerażają wysokoscią.
      • Gość: architekt Re: A co z deszczem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 11:34
        ale po glebszym namysle juz wiem czemu nie mozna ani usiasc ani schronic przed
        opadami... poprostu wtedy trzeba uciec pod opiekuncze skrzydła galerii centrum i
        wydac kilka tysiączków na kiepski garniturek...
        • maranka Re: A co z deszczem? 01.12.06, 11:55
          trzeba przegalopować nie podnosząc głowy do góry , latarnie tragicznie
          przytłaczające - jak zwykle przerost formy nad treścią .
      • Gość: MK Re: A co z deszczem? IP: *.il.pw.edu.pl 01.12.06, 13:56
        Dach miał być ale mieszkańcy bloków się nie zgodzili :/
    • Gość: SADY Piękny ??????? chyba dla ślepego... IP: *.chello.pl 01.12.06, 12:33
      beznadzieja betonowa z wiatrakami - latarniami:)
      • Gość: cezz Re: Piękny ??????? chyba dla ślepego... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 18:56
        nie podoba mi się przeciąg w tym pasażu - wąski "kanion" sprzyja powstawaniu
        nieprzyjemnych podmuchów wiatru - pójdzcie i sprawdzie na własnej skórze...
        szczególnie że przez 1/3 roku u nas jest po prostu zimno.

wizualnie ten ''las'' z latarniami moze i wyglada fajnie, ale jest bardzo, ale
        to bardzo ''nieludzki''
    • wiksadyba1 Re: Piękny Pasaż Wiecha 01.12.06, 22:35
      Pasaż jest dość ok, tylko - po pierwsze- brak jakichkolwiek ławek - wystraszyli
      się najwyraźniej meneli:), przez to może sprawiać dość "agorafobiczne" wrażenie
      - duża przestrzeń, którą się przechodzi szybkim krokiem/szybko wchodzi do
      któregoś z domów towarowych.

Po drugie, jak ktoś zauważył - porządek będzie, jak zagospodaruje się przyległe
      tereny należące do miasta. W tej chwili kontrast robi kuriozalne wrażenie.
      Chociaż porównanie pasażu po rewitalizacji z przyległym placykiem przy
      Chmielnej, czy okolicami Rotundy mogłoby służyć za ilustrację do bardzo
      pouczającej rozprawki nt. "inwestycje prywatne a komunalne w mieście stołecznym
      po 1989":)))

Po trzecie - ściana wschodnia to -zwłaszcza jak na PRL, bardzo dobre,
      "zachodnie" (tak sie wtedy budowało i po przeciwnej stronie kurtyny) rozwiązanie
      urbanistyczne. Ale pełnego sukcesu nie będzie, dopóki nie będzie remontu
      elewacji wszystkich budynków (tu może coś się zmieni dość prędko tzn. w ciągu
      c.a 2 lat - podobno bloki mają być remontowane, coś też będzie na miejsce
      Relaxu, mam nadzieję, że nie powstanie tu żaden kicz:)

Po czwarte - trochę na boku - warto by choćby przymierzyć się do myślenia, żeby
      coś zrobić z Chmielną- zerwać tą cholerną kostkę i położyć przyzwoite płyty,
      zmienić latarnie (+ akurat tym razem to kwestia podmiotów prywatnych- zadbać o
      parę skandalicznie niszczejących/opustoszałych budynków, dobudować do Arki
      narożnik - tu na szczęście są już w miarę zaawansowane plany). Jak na początek
      lat 90-tych to było coś (porównując z ulicą "Rutkowskiego":) za PRL. W tej
      chwili to poziom 100 tys. miasta i to dość zapyziałego:)
      • Gość: bac Deskorolkowcy będą zarządzać terenem :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 18:10
        jestem za ;)
    • Gość: HAHAHAHAH Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.sggw.waw.pl 04.12.06, 10:14
      A wiecie kto wykożysta najlepiej ten "najrówniejszy kamienny chodnik"?
      Deskorolkarze! Nie to żebym miał coś do nich, ale już widzę te akcje z policją,
      słupki "zakaz jazdy na rolkach ect". I jak zwykle będzie się ich przepędzało
      niewiadomo dokąd.
    • Gość: Obca Piękny Pasaż Wiecha IP: *.dtcentrum.pl 05.12.06, 17:56
      Jeszcze tylko sprostowanie: to nie są Domy Towarowe "Centrum", tylko Dom
      Towarowy Wars&Sawa i Dom Towarowy Junior. Warto propagować historyczne nazwy,
      które niedawno "powróciły", co polecam również dziennikarzom.
      • Gość: wind Re: Piękny Pasaż Wiecha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.06, 19:18
        wiesz, "domy towarowe centrum" też się przyjęły i brzmią ok, a o pasażu jak to
        dobrze zauważył n.i.k nie można jeszcze powiedzieć że jest najfajniejszym
        miejscem w Warszawie ale i na pewno nie można powiedzieć że jest najgorzszym,
        dajcie temu miejscu chwilę pożyć, zanim je zdepczecie i skrytykujecie, bo
        dopiero jak ono chwilkę podziała to można będzie powiedzieć, czy jest fajne czy
        nie, ja również mam zastrzeżenia, ale może te słupy jak pasaż wypełni się ludźmi
        okażą się fajniejsze, jeszcze nie widać jak działają, ale najprawdopodobniej, są
        takie bo będą świecić światłem odbitym, czyli reflektor daje w górę a ta duża
        płaszczyzna odbija i może to da całkiem zacny efekt, braku ławek nie należy
        krytykować bo mają się one pojawić, trzeba też pamiętać że to nie jest koniec
        rewitalizacji tego miejsca, reasumując chętnie wrócę do tej dyskusji za jakieś
        pół roku, kiedy warszawa odrobinę przerzuje to miejsce, wtedy łatwiej je będzie
        określić jako fajne/niefajne

pozdrawiam
    • Gość: lola chyba żartujecie z tym końcem remontu?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 17:27
      najnowsze zdjęcia:)

fotoforum.gazeta.pl/72,2,746,53304556,53741161.html
    • Gość: michal Piękny Pasaż Wiecha IP: *.wildnet.pl 14.12.06, 16:13
      "dzięki któremu na posadzce nigdy nie będą tworzyć się kałuże." wczoraj sie
      okazalo jak to nie tworza sie kalurze. miejscami nie dalo sie przejsc!!
      "Zamocowane są nie na granitowej posadzce, lecz w piwnicach pod pasażem." slupy
      nie sa zamocowane w piwnicach pod pasazem, tylko do blokow betonowych - ze
      zbrojeniem - wylanych pod granitowymi plytami!!
    • Gość: Warszawianka Ohyda... IP: *.aster.pl 08.03.08, 15:35
      Doznałam szoku! Dla architekta i urbanistów wielka pała! Niegdyś
      Pasaż był przyjazny, wręcz przytulny, a teraz... Szkoda gadać, już
      się stało. Zmiany zaszły za daleko. Obecnie jest betonowo i
      industrialnie. Chce się stąd czym prędzej uciec! Nie gratuluję
      takiego budowlanego pomysłu. Brzydota i tyle.
    • Gość: Warszawiak Piękny Pasaż Wiecha IP: 83.238.108.* 31.03.08, 14:35
      Zgadzam się... w zamyśle miał to być piękny pasaż, reprezentacyjny
      dla mnojego miasta... wyszła betonowo=płytpowa pustynie, z kilkoma
      raptem ławeczkami do siedzenia. 25 lat temu w okolicy baru Zodiak
      (dziś KFC) bya fajna fontanna, schodki i taras w kawiarni... całość
      przyjazdna dla ludzi. Teraz jest pustynnie, betonowo, szaro,
      bezpłciowo i bez wyrazu. Poza tym co chwilka można potknąć się o
      słynne najrówniejsze płyty na świecie... żal, żal, zal...
      zdecydowanie ingerencja wg. mnie zbyt drastyczna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka