IP: 195.136.47.* 05.08.05, 11:59
Czy ktos posiada jakies doswiadczenia z EkoParkiem, w inwestycjach przy
Boboli i Chodkiewicza?
Obserwuj wątek
    • Gość: ol Re: EkoPark IP: 217.153.132.* 08.08.05, 10:26
      Tak
      • amigo1 Re: EkoPark 10.08.05, 10:01
        Czy mogłbyś napisać, jakie masz te doświadczenia? - Właśnie zastanawiam się nad
        kupnem mieszkania w Ekoparku.

Dzięki - Amigo
        • Gość: ol Re: EkoPark IP: 217.153.132.* 11.08.05, 09:05
          Kupilem po dlugich negocjacjach. Udalo mi sie uzyskac 2% upust oraz pewne
          modyfikacje w kalendarzu rat. Ekopark niechetnie ustepuje z ceny nawet jezeli
          chodzi o mieszkania 'niechodliwe'. Zapytaj sie o mieszkania gotowe, ktorych
          jeszcze nie sprzedali. Powinny byc nadal dostepne mieszkania gotowe w etapach
          dawno skonczonych np. Rapsodii czy Quatro. Ekopark nie obniza na nie ceny. Moze
          obnizy gdy zakonczy wszystkie etapy i bedzie chcial zamknac inwestycje. To
          jednak potrwa jeszcze kilka lat, wiele dzialek lezy wciaz jeszcze odlogiem.

Co do czynszu to wspolnota mieszkaniowa o nim decyduje. Jezeli sa mieszkania
          niesprzedane to developer uczestniczy we wspolnocie mieszkaniowej jako
          wlasciciel tych mieszkan. Jezeli ma wiekszosc moze przeglosowac
          wynajem 'swojej' firmy zarzadzajacej nieruchmoscia, ktora narzuci wysoki
          czynsz. Jezeli nie ma wiekszosci i mieszkancy go przeglosuja moga wybrac
          dowolna firme do zarzadazania nieruchomoscia i czynsz rynkowy. Zapis w umowie z
          developerem, ze developer zarzadza nieruchomoscia czy tez wyznacza zarzadce
          przez jakis okres jest martwy gdyz jest niezgodny z prawem. Mozna wyrzucic tego
          zarzadce zawsze wczesniej o ile tylko wspolnota to przeglosuje.

• Gość: Maciek Re: EkoPark IP: *.bas.roche.com 08.08.05, 12:57
      Było dużo wątków, poszukaj w archiwum. Strasznie narzekali na kiepską jakość.
      Ja szukam mieszkania i zastanawiam się nad Eko Parkiem, ale przestraszyli mnie
      czynszami. W Alegretto 9-10 zł / m2 - a w tej chwili ciągle sprzedają, więc im
      pewnie nie zależy aby było za wysoko. Więc obawiam się że jak już skończą
      sprzedaż to okaże się że czynsze będą 10zł/m2 albo więcej. Cosik za dużo jak na
      mój gust.

Reasumując osobiście na razie zrezygnowałem z Eko Park, ale może jeszcze wrócę
      do tematu. Choć mam już na oku dużo lepszą ofertę.
      • amigo1 Re: EkoPark 10.08.05, 09:58
        Maćku,
        czy moglbyś podzielić się informacja, co wydaje Ci się "dużo lepszą ofertą"? -
        Jestem w podobnej sytuacji.

Dzięki. Pozdrawiam - Amigo
        • Gość: Maciek Re: EkoPark IP: *.bas.roche.com 10.08.05, 16:35
          Amigo,

Strasznie mi przykro, ale nie ujawnię tego publicznie, dopóki nie zorientuję się
          czy mogę tam kupić. Tam nie jest tak łatwo kupić mieszkanie, nie chce aby ktoś
          kto czytuje to forum np. mnie ubiegł.
          Mam nadzieję że rozumiesz moją sytuację i nie będziesz miał mi za złe.
          Generalnie o EkoPark ciągle myślę, jeśli w tej innej opcji mi się nie uda.

Pytanie do innych: czy jest jakiś sposób aby doprowadzić do obniżenia czynszu w
          ekopark jak np. wspólnota przejmie administrację? Ciągle o tym myślę, to
          kluczowa sprawa dla mnie.
          • Gość: amigo1 Re: EkoPark IP: *.chello.pl 10.08.05, 19:18
            Rozumiem. Dzięki, że odpowiedziałeś.

Czynsz...A sama cena mieszkania w Ekoparku? - Dla mnie TO jest kluczowa sprawa.
            Za 2-pokojowe mieszkanie o pow. 51 m plus 13 m loggi chcą 340 tys. zł plus vat.

Pozdrawiam - Amigo
            • Gość: Maciek Re: EkoPark IP: *.infovide.pl 10.08.05, 19:25
              Za mniejsze mieszkania, to jest właśnie w okolicach 50m2 chcą za drogo. Ja chyba
              bym nie kupił - targowałbym się - może coś spuszczą z ceny, bo 7tys./m2 to za
              dużo. Natomiast przy większych metrażach cena za metr nieco spada i generalnie
              zastanawiam się nad takimi większymi - tam cena jest sensowniejsza (choć nadal
              oczywiście drogo...).
              A konkretnie to w którym budynku to mieszkanie o którym piszesz?

Natomiast ten czynsz to jest jakaś paranoja. W normalnych blokach czynsze są
              6-7zł, w apartamentowcach może 8, a za 11zł/m2 masz apartament łącznie z
              utrzymaniem rekreacji typu fitnessy, jacuzzi, basen - to są drogie imprezy.

Więc za co te 10zł w ekoparku? Kompletnie nie rozumiem. Żadnego basenu, nic. Za
              samo mieszkanie. Waham się czy tam kupować bo potem będą się ze mnie śmiali
              ludzie że jestem frajer (tak jak Ci co kupili w Marinie) :-)
              • Gość: amigo 1 Re: EkoPark IP: *.chello.pl 11.08.05, 07:28
                Idzie o "Suite" - IV kwartał 2006. Chcą 77.500 Euro plus Vat, to zdaje się, że
                wychodzi 6.600 za m2. Ponadto garaż 42.000 zł. Czynsz 9 zł na m2.

Na pytanie, dlaczego tak drogo, odpowiadają, że zewsząd jest zieleń, mieszkania
                projektowane przez dobrych architektów, blisko do parku i metra. Mnie jeszcze
                zależy na bliskości Biblioteki Narodowej.

Pozdrowienia - Amigo
                • Gość: Maciek Re: EkoPark IP: *.bas.roche.com 11.08.05, 11:19
                  Odpowiedź dlaczego tak drogo sprzedają jest jedna: bo są nabywcy. W Suita
                  większość sprzedali. A zostały tylko chyba od głośnej strony - jesteś pewien że
                  chcesz codziennie wysłuchiwać tramwajów z ul. Boboli?

Lokalizacja jest dobra rzeczywiście.

Natomiast czynsz jest dużo ważniejszy od ceny mieszkania. Będziesz nim związany
                  jak łańcuchem. Cena mieszkania jest uzasadniona stanem na rynku. Wysokość
                  czynszu jest wyznaczona frajerstwem mieszkańców. Bliskość biblioteki i metra nie
                  zwiększa kosztów ogrzewania, natomiast zwiększają je pensje administratorow i
                  wyjazdy ich panienek na Karaiby. Ekstremalna sytuacja jest w Marinie Mokotów -
                  tam wspólnota jest jedna i tak duża że ktoś kto będzie doił tych biednych
                  naiwnych ludzi będzie niewymienialny - nie da się zorganizować takiej dużej
                  wspólnoty. W Ekopark chyba lepiej bo wspólnoty w każdym etapie inne, małe (tego
                  nie wiem ale chyba tak jest). Ale w sumie wystarczy że prezes da dwa lokale
                  usługowe w każdej wspólnocie swoim ludziom i oni zablokują wszystkie zmiany.
                  Wtedy prezes będzie zarabiał 100tys. miesięcznie, sporo też wszyscy jego kuzyni
                  zatrudnieni w administracji na fikcyjnych stanowiskach, a Ty będziesz bulił 10
                  zł za m2 i nawet nie piśniesz.
                  • Gość: ol Re: EkoPark IP: 217.153.132.* 12.08.05, 09:52
                    Wspolnota mieszkaniowa w ekoparku obejmuje jeden etap. Jest oddzielna wspolnota
                    dla Rapsodii i dla Quatro. Bedzie oddzielna wspolnota dla Serenaty i oddzielna
                    dla Suity. Ekopark sam nie administruje tylko wynajmuje firme do administracji.
                    W Quatro wspolnota wymienila firme administrujaca, ktora na poczatku wynajal
                    ekopark. Znam przypadek (nie w ekopark), kiedy wspolnota wymienila developera,
                    ktory chcial administrowac juz po 2 miesiacach mimo, iz ten developer w umowach
                    zawarl klauzule, ze bedzie administrowac przez 2 lata. Taki zapis nie jest
                    prawomocny. Wystarczy, ze wiekszosc czlonkow wspolnoty to przeglosuje.
                    • Gość: BCG Re: EkoPark IP: 212.160.172.* 12.08.05, 11:56
                      EkoPark wyznacza do administrowania spółkę powiązaną kapitałowo Property
                      Management, po to aby nie egzekwowała od nich niedoróbek.
                      Co ciekawe, tam gdzie zarządca został wymieniony to teraz Property management
                      ma pełnomocnictwa EkoParku do reprezentowania przy dyskusjach o rękojmi
                      związanych z błędami konstrukcyjnymi (brak wentylacji na klatkach schodowych,
                      przeciekające fundamenty, woda gruntowa w szybach windowych i piwnicach)
                  • Gość: MArcin Re: EkoPark IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.05, 07:50
                    Macku,
                    "Ekstremalna sytuacja jest w Marinie Mokotów -
                    tam wspólnota jest jedna i tak duża że ktoś kto będzie doił tych biednych
                    naiwnych ludzi będzie niewymienialny" trzeba byc naprawde naiwnym, zeby myslec,
                    ze kolesie ktorych stac na placenie po 500-900 tys lub wiecej za mieszkanie w
                    Marinie sa "biedni i naiwni". Biedni nie sa na pewno a naiwnoscia nie dochodzi
                    sie do kasy. Jakos jestem spokojny, ze albo nie dadza sobie wyrwac nawet 2 zl
                    wiecej na ten czynsz, albo maja to w "d" bo wlasnie nie sa biedni. Tak jak mnie
                    powiewa czy zaplace za paczke papierosow 7 zl czy 7,20 :-)

Raczej "biedni" sa tacy ludzie jak TY czy ja, ktorzy musza sie przejmowac tymi
                    2 zl na metrze w czynszu. I pewnie dlatego jestes biedny (ja zreszta tez) bo
                    jestesmy w jakims obszarze zycia "naiwni". Ty bardziej niz ja bo ja juz
                    przestalem uwazac innych za naiwnych, zwlaszcza tych co daja sie naciagac
                    na "porsche" lub czynsz po 10 zl. Zycze CI powodzenia w znalezieniu czynszu na
                    Twoja kieszen :-)
                    • Gość: Maciek Re: EkoPark IP: *.bas.roche.com 16.08.05, 09:59
                      Bogactwo nie jest dowodem roztropności tak jak bieda nie jest dowodem głupoty.
                      Mam do Ciebie pytanie - czy Ty jesteś mieszkańcem Mariny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka