Gość: AJ IP: 12.4.195.* 23.09.02, 10:04 Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w Gawrze. Czy ktoś ma doświadczenia z tą firmą? Czy są solidni i wiarygodni? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anita Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 22:00 ja kupuję. Jak na razie jest OK a to że mało się pojawia na forum o czymś świadczy. Było kilka wątków gdziaś w styczniu. Poszukaj tam szczegółów. A tak w ogóle budują terminowo. Miałam kilka zmian - nie było problemu (oczywiście trzeba zapłącić). I papiery mają czyste Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seba Re: Gawra2 IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 24.09.02, 09:35 A ja nie mam miłych wspomnień z tą spóldzielnią. Nie dali umowy do wglądu, tylko tak na szybko na miejscu, cena wyjściowa wcale nie jest ostateczną, bo potem okazuje się, że dopłacić trzeba za to i za tamto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.09.02, 20:45 A ja dostałam umowę do domu. Po napisaniu papierka, że nie udostępnie jej osobom trzecim. A co do opłat dodatkowych, to nie są one niespodzianką. Wszystko jest w umowie, łącznie z kwotami. Tak więc nie kupuje się kota w worku. Ludzie z poprzedniego etepu pisali o zwrotach wynikających z mniejszej niż spółdzielnia założyła inflacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otos Re: Gawra2 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 22:09 Ja kupiłem mieszkanie w budynku h jak narazie budują jest wszystko ok. W budynku c mieszka mój znajomy (oddany w 2001)nie narzeka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sandra Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 14:02 Ponoć są problemy z uzyskaniem aktu notarialnego!!! Mieszkańcy I etapu (mieszkają od marca 2001) nie mogą uzyskać aktu notarialnego. Radzę dobrze się dowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Gawra2 IP: 12.4.195.* 15.10.02, 17:18 Może ktoś jeszcze kupił mieszkanie w Gawrze, i jest zadowolony lub nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marko Re: Gawra2 IP: *.dmz.basf / *.basf-ag.de 16.10.02, 12:44 Kupilem u nich w 2000. Oddali w terminie, niedorobki jak wszedzie, nie wieksze nie mniejsze. Czynsz do momentu utworzenia Wspolnoty wysoki dramatycznie. To sa minusy. Plusem jest ze buduja i otrzymujesz to, za co zaplaciles. Okolica tez polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anita Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 14:01 Słyszałam, że wysoki, ale nie wiem dokłandie jaki? Ile za m2? Jak dużo czasu upłynęło do czasu utworzenia wspólny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Gawra2 IP: 12.4.195.* 16.10.02, 13:30 Czynsz wysoki dramatycznie? Czy można więcej szczegółów? Ile za m2? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Gawra2 IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 17.10.02, 01:49 Wczoraj odebrałem mieszkanie w bloku D. Oddali w zasadzie w terminie (dokładnie 15 dni po czasie). W samej spółdzielni wszystko mozna było załatwić bez problemów, tyle że ceremoniał musiał byc zachowany: oficjalne podanie do prezesa/zarządu i otrzymywało się oficjalną odpowiedź. Ale można było wysłać faksem i z głowy :-) Z drugiej strony to może i lepiej mieć na wszystko "kwit" na papierze, niż załatwione coś "na gębę". Zgodzili się, by nie wpłacać transz za mieszkanie do momentu bezciężarowego wydzielenia odrębności lokalu (potrzebne do kredytu) - zajęło to im pół roku, ale zapłaciłem de facto za gotowe mieszkanie. Panie w spóldzielni starają się pomóc w każdej w sprawie, nie tylko do momentu wpłacenia pieniędzy, ale potem też (polecam panią Teresę). Jakieś drobne niedróbki są, ale naprawde bardzo drobne - i tak zostaną usunięte przy wykańczaniu mieszkania. Nie było żadnego problemu, by w czasie budowy wprowadzać swoje zmiany. Spółdzielnia jako taka sama nie buduje, tylko zleca wybudowanie poszczególnych bloków firmom prywatnym. Ta co budowała ten blok była solidna. Dopłaty, o których mowa to 3,5 tys na tzw "małą architekture" wokół bloków, ale było to wiadome na samym początku i warto zapłacić, bo wokół bloków jest naprawde bardzo estetycznie. Czynsz tymczasowy określono na poziomie 250-400 zl, w zależności od wielkosci mieszkania (400 zl za 90m2 i wiecej). No, ale mieszkanie mam w stanie surowym (bez podłóg i białego montażu) więc jeszcze cała robota przede mną. Mam znajomych, którzy mieszkają w blokach z poprzedniego etapu i są bardzo zadowoleni, więc mam nadzieję, że ja też będę. Odpowiedz Link Zgłoś
agadar Re: Gawra2 08.11.02, 17:01 Witam, będę mieszkała w F1, odbiór mamy za tydzień. Firma, która budowała blok d buduje również nasz blok. Tydzień temu nasz blok wyglądał fatalnie. Dziury w dachu, brak okien. Przeraża mnie tempo tego wykończenia, to nie może być dobre. Mam pytanie, co tak naprawdę jest w bloku po oddaniu? Windy brak (mamy mieszkanie wysoko), prawda? A co z ogrzewaniem, dostępem do wody (czy są już liczniki), energii, co z klatkami (wykończone?, są domofony?), dostępem do samego bloku - brak podjazdów - od d akurat blisko do chodników. Czy został określony dokładny metraż przy odbiorze mieszkania? I co z czynszami, do kiedy będziemy płacili spółdzielni? Kiedy zawiązuje się wspólnota? I kiedy możliwe będą akty notarialne? Może znasz odpowiedzi na kilka z tych pytań? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: Gawra2 IP: *.zabki.net.pl / 10.3.4.* 08.11.02, 22:34 Masz strasznie duzo pytań, ale po kolei postaram się odpowiedzieć. 1. Po oddaniu w samym bloku są połozone na klatkach płytki na podłodze i położona jest pierwsza warstwa farby na klatkach. Podobno końcowe malowanie będzie, gdy już wszyscy mieszkańcy wniosą swoje rzeczy i maeble. W sumie rozsądnie. Domofony nie zainstalowane. 2. W moim bloku nie planowano windy, bo ma tylko trzy piętra. Ale znajoma mi mówiła, że u niej w bloku windę uruchomiono dopiero wtedy, gdy lokatorzy wykończyli swoje mieszkania, żeby nie wozić nową windą gresów, cementu i innych gratów. Ale ona mieszka na osiedlu JWConst. 3. Ogrzewanie jest od początku. Woda i liczniki też. Nie ma liczników do prądu i dlatego prąd mam "z budowy". Może i dobrze, bo nie zapłacę za niego, tylko wykonawca. 4. Podjazdy do bloku dopiero wykańczają, a garażu nie skończyli do dzisiaj. 5. Na dokumencie odbioru lokalu wpisano metraż. Pi razy drzwi zgadzał się z tym co mierzyłem. Dokładnie nie sprawdzałem (tzn. co do centymetra). 6. Czynsz płaci się od momentu odbioru mieszkania - tak jest zawsze. Tymczasowe czynsze ustalone zostały ryczałtowo na poziomie 250, 300 i 400 zł w zależności od wielkości mieszkania. Za mieszkanie pow. 90m2 płaci się 400 zł. 7. Akty notarialne po odbiorze całości inwestycji i po odczekaniu w kolejce w sądzie. Pewnie gdzieś za rok. Dopiero wtedy wyjście ze spółdzielni i wspólnota. Generalnie ja akurat dużo rzeczy dopilnowałem podczas budowy mieszkania. Zamówiłem inną stolarkę okienną, inne kaloryfery, inne ustawienie ściań działowych, inne rozmieszczenie hydrauliki, inne rozmieszczenie instalacji elektrycznej itp. W sumie mało obchodzi mnie to jak oddali mieszkanie, bo i tak było w stanie surowym. Czyli i tak ekipa, która mi je wykańcze robi wszystko. Począwszy od gipsowania ścian aż do ostatnich przeróbek. Cieszę się, że budowlańcy się wynieśli, bo mogłem zacząć wykańczać. Pozdrawiam i życzę miłego mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość portalu Re: Gawra2 IP: proxy / *.polkomtel.com.pl 27.11.02, 16:14 Ja również odebrałam mieszkanie w budynku D zgodnie z harmonogramem i jestem zadowolona, zarówno ze współpracy ze spółdzielnią jak i z odbioru mieszkania. W trakcie budowy Zarząd Gawry był dostępny i można się było umówić na spotkanie w celu wyjaśnienia problemów lub napisać podanie i otrzymać pisemną odpowiedź. Jeśli chodzi o mieszkanie to na etapie budowy wprowadziliśmy wszystkie zmiany jakie chcieliśmy. Zarówno aranżacja ścian jak i instalacja elektryczna została przez ekipę budującą wykonana według naszych planów, które zostały dostarczone wcześniej do Kierownika budowy. Zrezygnowałam również z tradycyjnych grzejników w łazienkach i poprosiłam o zainstalowanie rurowych, które są bardziej estetyczne i praktyczniejsze. Teren wokół naszego bloku przypomina jeszcze powierzchnię księżyca....;)) ale z dnia na dzień jest coraz ładniej, a patrząc na bloki obok widać, że Gawra dba o infrastrukturę zewnętrzną /trawniki, drzewka, estetyczne śmietniki/ Mam więc nadzieję, że wkrótce i nasz blok będzie miał ładne otoczenie. Jedno co mogę poradzić to w razie jakichkolwiek wątpliwości czy plotek - nie wpadajcie w panikę tylko idźcie do spółdzielni i domagajcie się jasnych wyjaśnień. Przyznam, że sama kiedyś pod wpływem takich dyskusji na Forum wpadłam w panikę i zaczęłam mieć wątpliwości. Umówiłam się jednak na spotkanie z Prezesem Spółdzielni, który wszystko dokładnie mi wyjaśnili i odpowiedział na wszystkie pytania i okazało się, że nie było powodów do niepokoju proglebm leżał w dokładnym wytłumaczeniu. To wymaga oczywiście trochę wysiłku, ale naprawdę warto się pofatygować i osobiście wyjasnić sprawę. Mam nadzieję, że dalsza współpraca z Gawrą nadal będzie bezkonfliktowa czego i wam życzę - jak również zadowolenia z własnego M.... (ja swoje już wykańczam i daje mi to ogromnie dużo frajdy ;)). pozdrawiam wszystkich a szczególnie sąsiadów z bloku D. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aj Re: Gawra2 IP: 12.4.195.* 17.10.02, 09:39 Jaka jest własność mieszkania zanim zostanie podpisany akt notarialny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Gawra2 IP: 195.136.252.* 18.10.02, 10:56 ja będę mieszkać w budynku H kóry też budują w miarę sprawnie .Dużo moich znajomych mieszka w Gawrze i są zadowoleni. Rzeczywiście płaciliśmym ratę miesieczną w wysokości 5700zł ale spółdzielnia nam obniżyła na 5300 zł że względu na małą inflacje i niski wskaźnik GUS. pozdrawiam i polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otos Re: Gawra2 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.02, 19:21 Wczoraj byłem na budowie ,na budynku h było chyba z 20 robotników wreszcie ruszyli z kopyta .Co do obaw niektórych przyszłych nabywców mieszkań odnośnie aktów notarialnych, to wszystko się wyjaśniło. Chodziło o to że w owych aktach niebyło tak jak chcieli lokatorzy uwzględnione status miejsc parkingowych , ale wszystko się już wyjaśniło i w krótce akty zostaną podpisane. Można się tego dowiedzieć między innymi z informacji wyklejonych na klatkach bloków przez samych zainteresowanych , czyli przez przedstawicieli lokatorów.Podsumowując namawiam wszystkich do kupowania mieszkań . TAK jak kiedyś wcześniej powtórzę że nie jestem pracownikiem Gawry, mogę to udowodnić. Przyszły mieszkaniec bloku Ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.01.03, 20:37 Cześc, my też będziemy mieszkańcami H. Byliśmy ostatnio na budowie i widać już prawie III piętro, cieszymy się,że tak im szybko idzie, chociaż pewnie mrozy ich znowu zatrzymają. Też słyszałam od znajomej o problemach z aktami notarialnymi, chodziło podobno nie o czas czekania na nie, ale o to, że były one niekorzystne dla lokatorów i niebotycznie drogie. Więc lokatorzy z bloku mojej znajomej jednomyślnie ich nie podpisali i wynajeli prawnika, który poprawił akt i pomógł im w negocjacjach ze spółdzielnią. Wiec w sumie chyba się wszystko dobrze skończy. Ciekawi mnie to, co piszą ludzie, którzy odebrali swoje mieszkania, kiedy można zacząć aranżować te wszystkie sciany itd we własnym M, czy trzeba poczekać, aż zamkną stan surowy? Gość portalu: otos napisał(a): > Wczoraj byłem na budowie ,na budynku h było chyba z 20 robotników > wreszcie ruszyli z kopyta .Co do obaw niektórych przyszłych > nabywców mieszkań odnośnie aktów notarialnych, to wszystko się > wyjaśniło. Chodziło o to że w owych aktach niebyło tak jak chcieli > lokatorzy uwzględnione status miejsc parkingowych , ale wszystko > się już wyjaśniło i w krótce akty zostaną podpisane. > Można się tego dowiedzieć między innymi z informacji wyklejonych na klatkach > bloków przez samych zainteresowanych , czyli przez przedstawicieli > lokatorów.Podsumowując namawiam wszystkich do kupowania mieszkań . > TAK jak kiedyś wcześniej powtórzę że nie jestem pracownikiem Gawry, > mogę to udowodnić. > Przyszły mieszkaniec bloku Ha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otos Re: Gawra2 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 20:43 Jo a ma którym piętrze będzie Twój "apartament" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 07:29 Doswiadczenie mam, bo kupilem u nich mieszkanie i nie jest zle, ale sa pewne "trudnosci". Nie mam jeszcze windy, nie mam stalej elektrycznosci-chcialem juz zamieszkac (budynek E2-odebralem juz prawie 2 miesiace temu) w moim mieszkaniu. Wladze spoldzielni, kierownik, majester i admin osiedla-wszyscy podaja inne terminy podlaczeniapod lokale energii elektrycznej: a to poczatek stycznia, a to do polowy stycznia na 100%, a to do 20ktoregos ???? Nie sa konkretni w swoich wypowiedziach i calkiem rozbiezni, pomimo mowienia o tej samej grupce blokow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sztefan Re: Gawra2 IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 07:50 BRAK "stalego" PRADU doskwiera!!! Podobniez juz w piatek najblizszy ma on byc-w koncu. Mnie tez wkurza juz te czekanie i obiecanki ze wszystkich stron. Odpowiedz Link Zgłoś