lusia48 11.11.05, 23:40 Czy wiecie cos o tej firmie? Czy oni buduja solidnie i czy sa wiarygodna firma?jak wyglada wspolpraca z nimi?Napiszcie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 11:09 Buduja na "4", wspolpracuja do czasu podpisania umowy i pozniej do czasu odebrania mieszkania, nastepnie to lekcewazenie graniczace z arogancja! Odpowiedz Link Zgłoś
lusia48 Re: EDBUD w Warszawie 12.11.05, 12:00 A jak wyglada usuwanie przez nich usterek, w ramach 3-letniej gwarancji?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 15:10 Gwarancja jest roczna, natomiast tzw. rekojmia jest trzyletnia i obejmuje jedynie zasadnicze elementy konstrukcji budynku! Napisze ci cos co nie jest tajemnica, ze kiedy tacy "rozproszeni" inwestorzy jak Ty, wplacaja pieniadze (za przyslowiowa "dziure w ziemi") to Wasza kontrola nad tym przedsiewzieciem sie praktycznie konczy!! Bo deweloper zalatwia projekt i pozwolenie na budowe (to normalne), jest jednoczesnie wykonawca, jego pracownik jest inspektorem nadzoru budowy, nastepnie wymusi na was (juz na etapie umowy i nastepnie aktu notarialnego, spisywanego u notariusza wybranego przez dewelopera) zlecenie mu 3 letniego zarzadu zwyklego (przeczytaj Ustawe o Wlasnosci Lokali Dz. U. 80, poz. 903 - co to oznacza) wasza wspolnota, a wiec jego ludzie (zarzadcy) beda od jego inspektora odbierali np; tzw. czesc wspolna nieruchomosci i egzekwowali usuwanie wad i usterek. Podpisza nawet "przyjacielski" protokol odbioru. deweloper wyznaczy sobie arbitralnie tzw. stawke za to zarzadanie. Jesli teraz chcesz lub musisz podpisac umowe, to zadaj do wgladu i zabezpiecz dla siebie, najwazniejsze dane z projektu calego osiedla (a nie tylko twojego domku)tj. projektu w oparciu o ktory, wladze budowlane udzielily deweloperowi zezwolenia na budowe; ten projekt stanowi czesc integralna twojej umowy kupna! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 16:09 Jeszcze maly aneks! zobacz w umowie czy figuruje tam: TERMIN ODBIORU DOMU, czy tez eufemizm typu: "termin udostepnienia domu do robot wykonczeniowych" i czy jestescie zmuszeni do tego dziwnego odbioru przystapic, czy mozecie poczekac, az osiedle i domy beda urzedowo przekazane do zasiedlenia; bo to drugie określenie jest "lubionym" wybiegiem deweloperow. Oznacza on, ze twoj dom i cale osiedle (w waszym przypadku) nie ma jeszcze zezwolenia na zasiedlenie, ale deweloper juz chce sie z wami "podzielic" czescia (juz raz oplaconych w cenie domu)kosztow budowy tzn. bedziecie placili tak zwane oplaty ekspolatacyjne, a wiec miedzy innymi za wieczysta dzierzawe terenu, za prad po cenach wyzszych bo budowlanych, ochrone itd.itp., pomimo, ze NIE MACIE PRAWA TAM MIESZKAC, a wlasciwie nawet tam przebywac, bo jest to teren budowy!!! Prawo Budowlane wyraznie okresla kiedy budowa jest zakonczona i od kiedy koszty ponoszone przez dewelopera nie moga juz byc wliczane do ogolnego kosztu budowy. Zadajac oplat za uzytkowanie obiektu bedacego w budowie, przekracza sie prawo! Powodzenia! jesli masz jeszce jakies pytania, to podaj jakis kontakt do ciebie, bo nie chcialbym zanudzac innych tymi sprawami! PS. Projekt o ktorym ci pisalem musi zawierac taki opis wyposazenia domu i czesci wspolnej, zebys wiedziala co - w sposob nieuzgodniony z toba - deweloper zmienil, jako ze zawsze stara sie on umiescic w umowie klauzule, ktora ma mu zapewnic mozliwosc dokonania zmian w projekcie technicznym; takie zmiany maja czesto miejsce tylko, ze kazdorazowo powinne byc one uzgodnione z toba, jako inwestorem - dostawca pieniedzy. Czyli: deweloper buduje za twoje pieniadze i kwota, ktora uzgodniliscie jest oparta o zatwierdzony calej nieruchomosci projekt Chyba, ze kupujesz dom gotowy i mozesz juz wszystko obejrzec, ocenic, czyli widzisz co kupujesz i za ile. Cos mi sie jeszcze przypomnialo: jesli obawiasz sie energetycznych linii wysokiego napiecia, to sprawdz gdzie ma lezec twoj dom! Odpowiedz Link Zgłoś
lusia48 Re: EDBUD w Warszawie 13.11.05, 19:24 Gość portalu: ZW napisał(a): > Gwarancja jest roczna, natomiast tzw. rekojmia jest trzyletnia i obejmuje > jedynie zasadnicze elementy konstrukcji budynku! > Napisze ci cos co nie jest tajemnica, ze kiedy tacy "rozproszeni" inwestorzy > jak Ty, wplacaja pieniadze (za przyslowiowa "dziure w ziemi") to Wasza kontrola >nad tym przedsiewzieciem sie praktycznie konczy!! Bo deweloper zalatwia projekt > > i pozwolenie na budowe (to normalne), jest jednoczesnie wykonawca, jego > pracownik jest inspektorem nadzoru budowy, nastepnie wymusi na was (juz na > etapie umowy i nastepnie aktu notarialnego, spisywanego u notariusza wybranego > przez dewelopera) zlecenie mu 3 letniego zarzadu zwyklego (przeczytaj Ustawe o > Wlasnosci Lokali Dz. U. 80, poz. 903 - co to oznacza) wasza wspolnota, a wiec > jego ludzie (zarzadcy) beda od jego inspektora odbierali np; tzw. czesc wspolna > > nieruchomosci i egzekwowali usuwanie wad i usterek. Podpisza > nawet "przyjacielski" protokol odbioru. deweloper wyznaczy sobie arbitralnie > tzw. stawke za to zarzadanie. > Jesli teraz chcesz lub musisz podpisac umowe, to zadaj do wgladu i zabezpiecz > dla siebie, najwazniejsze dane z projektu calego osiedla (a nie tylko twojego > domku)tj. projektu w oparciu o ktory, wladze budowlane udzielily deweloperowi > zezwolenia na budowe; ten projekt stanowi czesc integralna twojej umowy kupna! Czesc, bardzo dziekuje za odpowiedz. Chcialbym zapytac czy deweloper bez poroblemu da mi projekt budowlany calego osiedla i jak to zalatwic? Boje sie ze beda robili mnie w balona i na koncu domek bedzie stal w innym miejscu niz to jest proponowane obecnie. Edbud nie chce udostepnic mi zadnych rzutow elewacji tego domu i tak naprawde nie wiem jaki on bedzie wygladal! Mam tylko rzuty pietra i parteru- w tym tygodniu mam zawrzec umowe rezerwacyjna i wplacic zaliczke, ale oni mnie zbywaja!! Nie chca powiedziec jakie beda okna itp. Budowa ma sie rozpoczac w marcu, a oni niby nic nie wiedza. Co wiecej ten domek ma byc bez wykonczenia i instalacji, prosilam o udostepnienie rzutow instalacji np. co, ale oni nic nie chca pokazac-jest to podejrzane, bo mam im wpalcic duzo kasy na dom, a oni olewaja mnie juz przed wplata! Przesylam email do mnie na ktory mozesz pisac: Regia@poczta.fm pozdrawiam i dziekuje za porade : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vincent Re: EDBUD w Warszawie IP: *.chello.pl 12.11.05, 20:00 Developer buduje dość dużo i co słyszałem doszść przyzwoicie. Zbudował całe osiedle Kabaty a znajomi którzy tam mieszkaja nie mają jakiś uwag-budynek jak budynaek.Firma wiarygodna i dość solidna - wadą są umowy.Kupujący do wszystkiego się zobowiązuje. Terminowość - często są przed czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: EDBUD w Warszawie IP: *.chello.pl 12.11.05, 20:15 Ja kupilem u nich na goclawiu - jantar I , wszystko na razie jest ok, mieszkanie - jakosc - na piec , miałem jedna usterke ktora usuneli , jestem na niecały 1 miesiac przed oddaniem mieszkania (odbiory maja byc na poczatku grudnia)i nie mam sie do czego przyczepić. ps poszukaj na forum jest kilka wątków o edbudzie w tym o edbud jantar Odpowiedz Link Zgłoś