Dodaj do ulubionych

EDBUD w Warszawie

11.11.05, 23:40
Czy wiecie cos o tej firmie? Czy oni buduja solidnie i czy sa wiarygodna
firma?jak wyglada wspolpraca z nimi?Napiszcie....
Obserwuj wątek
    • Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 11:09
      Buduja na "4", wspolpracuja do czasu podpisania umowy i pozniej do czasu
      odebrania mieszkania, nastepnie to lekcewazenie graniczace z arogancja!
      • lusia48 Re: EDBUD w Warszawie 12.11.05, 12:00
        A jak wyglada usuwanie przez nich usterek, w ramach 3-letniej gwarancji??
        • Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 15:10
          Gwarancja jest roczna, natomiast tzw. rekojmia jest trzyletnia i obejmuje
          jedynie zasadnicze elementy konstrukcji budynku!
          Napisze ci cos co nie jest tajemnica, ze kiedy tacy "rozproszeni" inwestorzy
          jak Ty, wplacaja pieniadze (za przyslowiowa "dziure w ziemi") to Wasza kontrola
          nad tym przedsiewzieciem sie praktycznie konczy!! Bo deweloper zalatwia projekt
          i pozwolenie na budowe (to normalne), jest jednoczesnie wykonawca, jego
          pracownik jest inspektorem nadzoru budowy, nastepnie wymusi na was (juz na
          etapie umowy i nastepnie aktu notarialnego, spisywanego u notariusza wybranego
          przez dewelopera) zlecenie mu 3 letniego zarzadu zwyklego (przeczytaj Ustawe o
          Wlasnosci Lokali Dz. U. 80, poz. 903 - co to oznacza) wasza wspolnota, a wiec
          jego ludzie (zarzadcy) beda od jego inspektora odbierali np; tzw. czesc wspolna
          nieruchomosci i egzekwowali usuwanie wad i usterek. Podpisza
          nawet "przyjacielski" protokol odbioru. deweloper wyznaczy sobie arbitralnie
          tzw. stawke za to zarzadanie.
          Jesli teraz chcesz lub musisz podpisac umowe, to zadaj do wgladu i zabezpiecz
          dla siebie, najwazniejsze dane z projektu calego osiedla (a nie tylko twojego
          domku)tj. projektu w oparciu o ktory, wladze budowlane udzielily deweloperowi
          zezwolenia na budowe; ten projekt stanowi czesc integralna twojej umowy kupna!
          • Gość: ZW Re: EDBUD w Warszawie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.11.05, 16:09
            Jeszcze maly aneks! zobacz w umowie czy figuruje tam: TERMIN ODBIORU DOMU, czy
            tez eufemizm typu: "termin udostepnienia domu do robot wykonczeniowych" i czy
            jestescie zmuszeni do tego dziwnego odbioru przystapic, czy mozecie poczekac,
            az osiedle i domy beda urzedowo przekazane do zasiedlenia; bo to drugie
            określenie jest "lubionym" wybiegiem deweloperow. Oznacza on, ze twoj dom i
            cale osiedle (w waszym przypadku) nie ma jeszcze zezwolenia na zasiedlenie, ale
            deweloper juz chce sie z wami "podzielic" czescia (juz raz oplaconych w cenie
            domu)kosztow budowy tzn. bedziecie placili tak zwane oplaty ekspolatacyjne, a
            wiec miedzy innymi za wieczysta dzierzawe terenu, za prad po cenach wyzszych bo
            budowlanych, ochrone itd.itp., pomimo, ze NIE MACIE PRAWA TAM MIESZKAC, a
            wlasciwie nawet tam przebywac, bo jest to teren budowy!!! Prawo Budowlane
            wyraznie okresla kiedy budowa jest zakonczona i od kiedy koszty ponoszone przez
            dewelopera nie moga juz byc wliczane do ogolnego kosztu budowy. Zadajac oplat
            za uzytkowanie obiektu bedacego w budowie, przekracza sie prawo! Powodzenia!
            jesli masz jeszce jakies pytania, to podaj jakis kontakt do ciebie, bo nie
            chcialbym zanudzac innych tymi sprawami!
            PS. Projekt o ktorym ci pisalem musi zawierac taki opis wyposazenia domu i
            czesci wspolnej, zebys wiedziala co - w sposob nieuzgodniony z toba - deweloper
            zmienil, jako ze zawsze stara sie on umiescic w umowie klauzule, ktora ma mu
            zapewnic mozliwosc dokonania zmian w projekcie technicznym; takie zmiany maja
            czesto miejsce tylko, ze kazdorazowo powinne byc one uzgodnione z toba, jako
            inwestorem - dostawca pieniedzy. Czyli: deweloper buduje za twoje pieniadze i
            kwota, ktora uzgodniliscie jest oparta o zatwierdzony calej nieruchomosci
            projekt Chyba, ze kupujesz dom gotowy i mozesz juz wszystko obejrzec, ocenic,
            czyli widzisz co kupujesz i za ile.
            Cos mi sie jeszcze przypomnialo: jesli obawiasz sie energetycznych linii
            wysokiego napiecia, to sprawdz gdzie ma lezec twoj dom!
          • lusia48 Re: EDBUD w Warszawie 13.11.05, 19:24
            Gość portalu: ZW napisał(a):

> Gwarancja jest roczna, natomiast tzw. rekojmia jest trzyletnia i obejmuje
            > jedynie zasadnicze elementy konstrukcji budynku!
            > Napisze ci cos co nie jest tajemnica, ze kiedy tacy "rozproszeni" inwestorzy
            > jak Ty, wplacaja pieniadze (za przyslowiowa "dziure w ziemi") to Wasza
            kontrola
            >nad tym przedsiewzieciem sie praktycznie konczy!! Bo deweloper zalatwia projekt
            >
            > i pozwolenie na budowe (to normalne), jest jednoczesnie wykonawca, jego
            > pracownik jest inspektorem nadzoru budowy, nastepnie wymusi na was (juz na
            > etapie umowy i nastepnie aktu notarialnego, spisywanego u notariusza
            wybranego
            > przez dewelopera) zlecenie mu 3 letniego zarzadu zwyklego (przeczytaj Ustawe
            o
            > Wlasnosci Lokali Dz. U. 80, poz. 903 - co to oznacza) wasza wspolnota, a wiec
            > jego ludzie (zarzadcy) beda od jego inspektora odbierali np; tzw. czesc
            wspolna
            >
            > nieruchomosci i egzekwowali usuwanie wad i usterek. Podpisza
            > nawet "przyjacielski" protokol odbioru. deweloper wyznaczy sobie arbitralnie
            > tzw. stawke za to zarzadanie.
            > Jesli teraz chcesz lub musisz podpisac umowe, to zadaj do wgladu i zabezpiecz
            > dla siebie, najwazniejsze dane z projektu calego osiedla (a nie tylko twojego
            > domku)tj. projektu w oparciu o ktory, wladze budowlane udzielily deweloperowi
            > zezwolenia na budowe; ten projekt stanowi czesc integralna twojej umowy kupna!

Czesc,
            bardzo dziekuje za odpowiedz.
            Chcialbym zapytac czy deweloper bez poroblemu da mi projekt budowlany calego
            osiedla i jak to zalatwic? Boje sie ze beda robili mnie w balona i na koncu
            domek bedzie stal w innym miejscu niz to jest proponowane obecnie. Edbud nie
            chce udostepnic mi zadnych rzutow elewacji tego domu i tak naprawde nie wiem
            jaki on bedzie wygladal! Mam tylko rzuty pietra i parteru- w tym tygodniu mam
            zawrzec umowe rezerwacyjna i wplacic zaliczke, ale oni mnie zbywaja!! Nie chca
            powiedziec jakie beda okna itp. Budowa ma sie rozpoczac w marcu, a oni niby nic
            nie wiedza. Co wiecej ten domek ma byc bez wykonczenia i instalacji, prosilam o
            udostepnienie rzutow instalacji np. co, ale oni nic nie chca pokazac-jest to
            podejrzane, bo mam im wpalcic duzo kasy na dom, a oni olewaja mnie juz przed
            wplata!

Przesylam email do mnie na ktory mozesz pisac: Regia@poczta.fm
            pozdrawiam i dziekuje za porade : )
    • Gość: vincent Re: EDBUD w Warszawie IP: *.chello.pl 12.11.05, 20:00
      Developer buduje dość dużo i co słyszałem doszść przyzwoicie. Zbudował całe osiedle Kabaty a znajomi którzy tam mieszkaja nie mają jakiś uwag-budynek jak budynaek.Firma wiarygodna i dość solidna - wadą są umowy.Kupujący do wszystkiego się zobowiązuje.

Terminowość - często są przed czasem.
    • Gość: rob Re: EDBUD w Warszawie IP: *.chello.pl 12.11.05, 20:15
      Ja kupilem u nich na goclawiu - jantar I , wszystko na razie jest ok, mieszkanie
      - jakosc - na piec , miałem jedna usterke ktora usuneli , jestem na niecały 1
      miesiac przed oddaniem mieszkania (odbiory maja byc na poczatku grudnia)i nie
      mam sie do czego przyczepić.

ps poszukaj na forum jest kilka wątków o edbudzie w tym o edbud jantar

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka