Dodaj do ulubionych

!!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTAL!!!

IP: *.aster.pl 23.11.05, 00:17
Polecamy każdemu, kto ma zamiar kupić mieszkanie na osiedlu ISKRA na Gocławiu.
Przestrzegamy przed zakupem od Mostostalu - istnie toksyczne towarzystwo.
Warto zapoznać się z tym artykułem. Dodatkowo - zapraszamy wszystkich
zainteresowanych na spotkanie z Redaktor Jaworowicz dnia 3.XII o 10:30 przy
wejściu głownym na nagranie. Wtedy dowiecie się jeszcze więcej o
niezaakceptowanych przez mieszkańców osiedla zmianach oraz sposobie działania
firmy Mostostal INVEST.

Dzisiejsza Rzepa (22.XI.2005):
Tesco zamiast skwerku

Mieszkańcy i właściciele sklepów na nowym osiedlu na Gocławiu czują się
oszukani. Deweloper tak zmienił projekt, że na części podwórka zamiast
skwerku
będzie supermarket. Sprawa trafiła do prokuratury.
Budowa supermarketu trwa. Mieszkańcy oskarżają: - Mostostal wielokrotnie
zmieniał projekt osiedla bez uzgodnień z nami. Deweloper broni się: - Dzięki
temu udało nam się sprzedać lokale
(c) KUBA KAMIŃSKI
Osiedle Mostostalu Invest na rogu Fieldorfa i Jugosłowiańskiej powstaje
etapami
od kilku lat. W sumie jest tutaj kilkaset mieszkań i kilkadziesiąt sklepików.

Arkadiusz Socha, jeden z mieszkańców, denerwuje się: - Deweloper zabrał nam
nie
tylko kawałek podwórka i zieleni. Przez ten supermarket będziemy mieć hałas,
ciężarówki z dostawami, tłok na drogach dojazdowych, brud. Boimy się też, że
pojawi się robactwo.

Jeszcze bardziej rozeźleni są handlowcy, którzy wykupili lokale na parterach
i
urządzili w nich sklepy.

- O supermarkecie nie było wcześniej mowy - pomstuje Krzysztof Rynkowski,
właściciel delikatesów. - Każdy z nas zainwestował tutaj dużo pieniędzy. Mój
sklep z wyposażeniem kosztował milion złotych. Kto będzie kupował u nas,
jeśli
tam dostanie wszystko w jednym miejscu? Gdy ruszy Tesco, wielu z nas pójdzie
z
torbami - przewiduje.

Supermarket przy balkonie
Mostostal Invest buduje na gruncie należącym do spółdzielni mieszkaniowej
Gocław Lotnisko. Za jego użyczenie spółdzielnia ma dostać od dewelopera 16
mln
zł. Kupujący mieszkania podpisywali umowy i z deweloperem, i ze spółdzielnią.
Stają się też jej członkami. Dlatego czują się oszukani zarówno przez
Mostostal, jak i przez Gocław-Lotnisko.

- Nie chcę mieszkać nad supermarketem. Od jego dachu do mojego balkonu jest
tylko metr - bulwersuje się Krzysztof Bruski, kolejny mieszkaniec osiedla. -
Gdybym wiedział, że deweloper już po podpisaniu umowy tak zmieni swój
projekt,
to nie kupiłbym tego mieszkania.

Zwraca uwagę, że projekt został zmodyfikowany niezgodnie z umową. - Jeden z
zapisów mówi, że nabywca mieszkania zapoznał się z projektem osiedla i
akceptuje go, a drugi, że wszelkie zmiany będą wymagały pisemnego aneksu do
umowy - tłumaczy.

Potwierdza to Arkadiusz Socha: - Mostostal wielokrotnie zmieniał projekt
osiedla, żeby więcej zarobić i odbić sobie na nas to, co zapłacił spółdzielni
za grunt. Za każdym razem, wbrew umowie, nie byliśmy o tym informowani.
Przedstawiciele dewelopera mówili, że jak nam się nie podoba, to możemy
rozwiązać umowę i oddać im mieszkanie. A prezes spółdzielni, który powinien
bronić naszych interesów, rozkładał ręce i tłumaczył się, że to nie on
prowadzi
budowę i nie ma na to wpływu.

Mieszkańcy chcą o sprawie zawiadomić prokuraturę. Doniesienie złożyli już
kupcy. - Deweloper potraktował nas jak dawców pieniędzy, gdy je sobie wziął,
zaczął robić, co chce - skarży się Rynkowski. Śledztwo trwa.

Awantura o skwerek
Już wcześniej mieszkańcy zwracali uwagę deweloperowi na niekonsultowane z
nimi
zmiany. Najpierw pokłócili się o windy. Miały być po dwie na klatkę, a
Mostostal zrobił po jednej. Potem do bloków po północnej stronie dobudował
pasaż handlowy. - A według pierwotnych planów powinna tu być zieleń i miejsca
parkingowe - twierdzi Arkadiusz Socha.

Prawdziwa awantura wybuchła jednak dopiero wtedy, gdy Mostostal zaczął coś
budować nad parkingiem podziemnym. W miejscu, gdzie według pierwszego
projektu
osiedla miał być skwerek i główne wejście do osiedla. Wkrótce potem okazało
się, że powstaje tu supermarket Tesco o powierzchni 2 tys. mkw. To
doprowadziło
do otwartej wojny z deweloperem. Pod listami protestacyjnymi z postulatem
zaniechania budowy podpisało się ponad 200 mieszkańców i właścicieli
osiedlowych sklepików.

Władze Mostostalu Invest zachowują stoicki spokój. - W trakcie realizacji
projektu deweloperskiego zmienia się rynek i my musimy się do niego
dostosowywać - mówi Krzysztof Ostromęcki, prezes firmy. - Gdybyśmy
zrealizowali
go w pierwotnej koncepcji, to on by się nam nie sprzedał.

Prezes przekonuje, że części zmian nie dało się przewidzieć. - Ale w tym
przypadku nie wprowadziliśmy takich korekt, które by pogorszyły komfort
mieszkania na tym osiedlu. Dlatego nie informowaliśmy o nich mieszkańców.
Tesco
zabierze tylko kawałek skwerku. Resztę podwórka tak przeprojektowaliśmy, że
zieleni nie będzie mniej - zapewnia.

Tajemnicza umowa
Mieszkańcy nie wierzą w zapewnienia prezesa.

- Mostostal tyle nam naobiecywał i nie wywiązał się z tego, że mamy dystans
do
takich zapowiedzi - mówią. - Jakim cudem zieleni ma być tyle samo, skoro
deweloper - jak się nieoficjalnie dowiedzieliśmy - chce na podwórku urządzić
jeszcze placyk gospodarczy i 15 miejsc postojowych?

Prezes Ostromęcki upiera się przy swoim. Według niego Tesco nie będzie
uciążliwe, bo ma być wyposażone w osobną halę garażową, specjalnie wyciszoną,
a
ciężarówki z dostawami nie wjadą na osiedlowe podwórko.

- Myślę, że po otwarciu sklepu mieszkańcy będą zadowoleni - mówi. - Ci,
którzy
protestują, wyolbrzymiają problem. Zresztą zawsze znajdzie się ktoś
niezadowolony. I ci niezadowoleni podburzają resztę.

Janusz Sienkiewicz, prezes spółdzielni Gocław Lotnisko, też nie ma sobie nic
do
zarzucenia.

- Wszystko, co robię, jest zgodne z umową, jaką spółdzielnia podpisała z
Mostostalem - wyjaśnia. - Jeśli nie będę się tej umowy trzymał, deweloper
przestanie spłacać to, co jest nam jeszcze winny za użyczenie gruntu. To zaś
nie byłoby w interesie spółdzielni.

Zapytaliśmy prezesa, dlaczego nie chce pokazać mieszkańcom umowy z
Mostostalem.

- Bo ta firma sobie tego nie życzy - odpowiedział.

JACEK KRZEMIŃSKI

Obserwuj wątek
    • Gość: ask Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 23.11.05, 18:24
      sama prawda!!!
      • Gość: xxx Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 20:25
        nareszcie rynek się dowie o postępowanu tej firmy
        • Gość: usk Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.11.05, 20:46
          Prezesi spółdzielni i mostostalu tracą grunt pod nogami. Zafundowali niezłą
          reklamę, oj niespodoba sie to Hiszpanom którzy niedawno stali sie włascicielami
          mostostalu. A i urząd skarbowy będzie miał co badać...niezła kasa musiała pójść
          bokiem, pare ukrytych mieszkań...prezes spółdzielni szczególnie powinien sie
          bać skarbówki...
    • Gość: goclaw Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 24.11.05, 09:49
      zastanawialam sie nad kupnem mieszkania w MI na bemowie, ale z etgo co widze
      firma pobila nawet slynny JWDestruction wiec zrezygnowalam... mam nadzieje ze
      predzej czy pozniej rynek sam wyeliminuje takich oszustow
      • Gość: krch Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 24.11.05, 10:50
        z calym szcunkiem - ale te przekrety sa niczym w porownaniu do,
        dzialalnosci JW Destrakszyn.

chociaz nie, przypominam sobie kiedys osiedle floryda przy jerozolimskich.
        teraz nazwali to "ogrodzy jerozolimskie" i pewnie maja chetnych do kupna. nie ma
        jak znyslny marketing.

rozwalajace sie elewacje, cieknace dachy, zapadajace sie fundamenty, grzyb na
        scianach, sciany stawiane jak chelewnia z pustaka max. 10 lat nie ma osiedle a
        juz wyglada jak po przejsciu tornada.
    • Gość: aaa Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 24.11.05, 12:04
      krótko - chamstwo prezesa mostostalu mnie powaliło. ale czego można spodziewać
      się po człowieku, który wyrzuca klientów własnej firmy przy pomocy ochrony i
      policji, o tym też pisała rzepa. co do iskry - tu też po dwóch latach lecą
      tynki i spadają płytki z balkonów. plac zabaw jest tak zrobiony, że dziecko nie
      powinno na niego wchodzić - krawężnik 20 cm. Moje już rozbiło sobie głowę. No
      cóż, błędy błędami ale premia dla zarządu pewnie była niezła. A propos - 3
      grudnia o 11 nagrywają na Gocławiu "Sprawę dla reportera".
    • Gość: gosc Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 24.11.05, 12:13
      czytałem w parkiecie wywiad z ostromęckim zaraz po przejęciu mostostalu przez
      hiszpanów. rozumiem, że te przekręty to w ramach budowania dobrej marki? to się
      hiszpanie zdziwią jak będą ich firmę kojarzyć z prokuratorą, protestami
      okradzionych. Panie Prezesie Ostromęcki - liczymy na dalszą reklamę firmy -
      pewnie tak mu powiedzą, hehe.
      • Gość: krch Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 24.11.05, 17:31
        moze niektorzy wyznaja zasade - niewazne jak, wazne by mowili?

w koncu pan prezes jest teraz slawny, sporo rzepa o nim pisze a lbi tivi zrobi
        program. kariera nikodema dyzmy!
        • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 24.11.05, 21:08
          hehe, nic dodać nic ująć...
          • Gość: krch Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 06:30
            w hameryce, nazywaja to media coverage. im wiekszy masz tym lepiej.

a ze polski rynek nieruchomosci przegrzany jest do granic mozliwosci, nie
            zdziwilbym sie gdyby prezesuncio moze liczyl na sprzedaz dodatkowa mieszkan w
            nowych inwestycjach firmy ? bo czym mozna wytlumaczyc ta bezwzgledna zadze zysku
            mijanie sie z prawda i dymanie w balona kupujacych.

pewnie tesco to fata morgana a tiry rozplyna sie w przestworzach. niech rozbora
            ta cala budowle na wlasny koszt i przywroca poprzedni stan otoczenia budynku.
            a z czesci powierzchni handlowej niech powstanie darmowy parking dla
            mieszkancow. w koncu nie ma tam nawet gdzie parkowac.
            jesli pan prezes - nikus dyzma chce traktowac powaznie kupujacych, niech sobie
            przemysli czy to taki zly pomysl.
            • Gość: mieszkanka Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 07:55
              popieram w całej rozciągłości :))))
              • Gość: Meiisnerowicz Rany Boskie to my na Meissnera mamy po prostu.... IP: 194.158.194.* 25.11.05, 09:12
                Eldorado - kort tenisowy - rybki w fontannie - plac zabaw dla dzieci -
                normalnie wersal i sielanka w porównaniu z tym co wy macie u siebie.

republika.pl/attache/images/mieszkanie/5.JPG
                republika.pl/attache/images/mieszkanie/9.JPG
                republika.pl/attache/images/mieszkanie/11.JPG
                republika.pl/attache/images/mieszkanie/2.JPG
                republika.pl/attache/images/mieszkanie/4.JPG
                No a jeszcze jak ktoś wziął kredyt na 20 latek - przerypane.

• Gość: Meissnerowicz Ale momento - to znaczy że wasze nowe mieszkania IP: 194.158.194.* 25.11.05, 09:17
                  Zamiast zyskiwać na wartośći - już są niesprzedawalne - jak sprzedać komuś
                  mieszkanie - z widokiem na klimatyzatory czy inne wyciągi powietrza na dachu
                  supermarketu.
                  Wiecie co nie ma jak Czeczeńscy prawnicy - wszystkie sprawy potrafią rozwiązać.
                  • Gość: Mwissnerowicz Mała sugestia IP: 194.158.194.* 25.11.05, 09:39
                    Rozumiem że macie prawnika wynajętego przez oszukanych lokatorów - i on też w
                    programie będzie się wypowiadał - bo wiecie ludzka krzywda "ładnie się
                    prezentuje w telewizji" ale jak oni przyjdą (jeśli przyjdą) z własnym
                    prawnikiem to dobrze by było żebyście i wy mieli kogoś znającego paragrafy, kto
                    wskaże tu i tu i tu w umowie z moimi klientami złamano prawo co nie ulega
                    wątpliwości.

A kiedy emisja programu.

Pozdrawiam w walce sąsiad z Meissnera.
                    • Gość: krzysiek Re: Mała sugestia IP: *.aster.pl 25.11.05, 09:52
                      nagranie będzie 3.12. poza mieszkaniem na tym osiedlu mam też na meissnera i
                      niestety zauważam jeden problem - Jantar IV jest najbliższym bezpłatnym
                      parkingiem dla Tesco. Nie oszukujmy się, mieszkańcy Iskry mając do dyspozycji
                      bezpłatny parking supermarketu tam właśnie zaparkują swoje samochody. Cała
                      reszta, tzn klienci będą parkować gdzie popadnie, tzn na parkingach jantara. i
                      to też mnie wk....a. Tesco nie jest tylko problem dla Iskry, ucierpią wszystkie
                      okoliczne osiedla.
                      • Gość: Meissnerowicz O to witam sąsiada IP: 194.158.194.* 25.11.05, 10:11
                        A w którym słupku na Meissnera masz mieszkanie w tym wyższym - czy niższym.
                        • Gość: krzysiek Re: O to witam sąsiada IP: *.aster.pl 25.11.05, 13:08
                          klatka 7, wynajmuję a sam mieszkam teraz na iskrze,i ostatnio coraz bardziej
                          żałuję
                          • Gość: Meissnerowicz Re: O to witam sąsiada IP: 194.158.221.* 25.11.05, 19:39
                            To nie lepiej wynająć na Iskrze a przeprowadzić się na Meissnera - ja mam
                            mieszkanie w 9 klatce a 7 to ta w niższym słupku tak jakby między apteką a
                            ochroną (nie nad bankiem bo tam to już chyba 8 jest) ?
                            • Gość: krzysiek Re: O to witam sąsiada IP: *.aster.pl 25.11.05, 19:56
                              na meissnera mam 56 a tu sporo większe, dlatego mieszkam tu a nie odwrotnie
              • Gość: Tomasz Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 18:53
                Może wreszcie zrobią porządek ze sklepikami - ceny są poprostu chore.

Dodatkowo ktoś powinien wziąć się za cwaniaczków od parkowania na przystanku - warto by straż miejska powiadomić bo to jest nie do pomyślenia!
              • Gość: mieszkaniec Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 19:51
                nareszcie porządny jeden sklep
          • Gość: mieszkaniec Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 19:53
            i małe sklepiki nareszcie do szeregu brawo
    • Gość: poludniowiec Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.habeo.pl 25.11.05, 11:10
      faktycznie, trzeba przytrzec nosa tym prezesom... spoldzielni Goclaw-lotnisko
      takze bo nie dziala na korzysc mieszkancow(sprawa podzialu spoldzielni!) W tym
      miejscu nie powinno byc supermarketu tej wielkosci a juz na pewno nie kolejny
      popis sztuki budowlanej,... blaszanej niestety. Takie potworki juz widzialem na
      Ursynowie i Pradze. Dlaczego oni tak latwo uzyskali decyzje lokalizacyjna od
      urzedu gminy to ja nie wiem ale wiem ze inne dzielnice buduja takie sklepy o 3
      klasy wyzej niz u nas. Dziwie sie ze wlasnie tutaj powstaje cos takiego.
      Oczekiwalem ze wieksze centrum handlowe na wzor Arkadii powstanie naprzeciwko
      ogrodkow dzialkowych, takze przy ul. Fieldorfa w miejscu ogromnych hal
      magazynowych za stacja BP. Same plusy wynikajace z takiej lokalizacji to:
      wlasnie sama stacja benzynowa dla potencjalnych klientow, ogromna przestrzen
      mogaca pomiescic Carrefoura(najbardziej przyjazny dla klienta moim zdaniem i
      jakas konkurencja dla Geanta) i Leroya M (Przydal by sie choc market budowlany
      w naszej dzielnicy a ten jest chyba bylby najlepszy)oraz ... brak protestow
      mieszkancow bo jest dosc daleko od najblizszych zabudowan a jednoczenie na tyle
      blisko ze mozna pieszo pofatygowac sie na zakupy oraz co ostatnio sie sprawdza
      byloby to miejsce gdzie mlodzi ludzi mogliby sie spotkac (kafejki internetowe
      podobnie jak w Arkadii bo Promenada nie ma w sobie nic poza lodowiskiem i Alma
      do zaoferowania. Naprawde dziwie sie ze inwestorzy tacy jak Carrefour nie
      zauwazyli tego miejsca wczesniej...
      • Gość: us Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 18:56
        Myślę że powinniśmy walczyć o cofnięcie decycji na dzialanie tak dużego sklepu.
        Wtedy właściciel tego obiektu bedzie musiał sam sobie z tym poradzic , jego
        sprawa, podzieli na mniejsze powierzchnie i sprzeda pod drobny handel i usługi.
        Wiem ,że sprawy zaszły daleko obiekt ma pozwolenia i nie wywalczymy zeby go
        rozebrali, (chociaż gdyby udało sie rozebrać część krtóra jest na patio byloby
        nieźle). Ale realnie na to patrząc jedyne wyjście to zablokowanie tesco poprzez
        zarządzenia spółdzielni,że w tym miejscu daje pozwolenie na dzialanie sklepu do
        max 500 m2, reszta to butiki. Myślę że to byłby kompromis dla stron. Z jednej
        strony my jako mieszkańcy nie mielibyśmy wielkiego tesco, a mostostal i
        spóldzielnia nie musiałaby placic odszkodowan.
        • Gość: kw Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 25.11.05, 19:54
          ja popieram tesco
          • Gość: krzysiek Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 25.11.05, 19:58
            ja też, jeżeli będzie poza osiedlem
          • Gość: krzysiek Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 25.11.05, 20:05
            bo prezes ostromęci jest dobrym panem... liczysz na premię? żebyś się nie
            przeliczył
        • Gość: krch Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.11.05, 07:40
          Trudno mowic o kompromisie, gdy MI i SGL robi to co robi.
          To raczej jest stawianie mieszkancow przez faktem dokonanym, jak bylo w
          przypadku tesco znajdujacego sie w budynku.

z punktu widzenia mieszkajacych, najlepszym rozwiazaniem jest doprowadzenie do
          nakazu rozebrania czesci budynku, a reszty zaadaptowania na darmowe
          parkingi/male sklepiki.
          jak zastopowac otwarcie tesco ? temat nosny to jakis politykow mozna
          zainteresowac lub naslac moherowe berety. oczywiscie takze media, tylko w ten
          sposob mozna chyba zromawiac z prezesem i cala banda z MI. kazde pozwolenie na
          market mozna zablokowac lub odwolac.

myslisz ze jak dostaniech jakies ochlapy, to wsrosnie ci komfort zycia w Twoim
          mieszkaniu? tu bedziesz mieszkal na dlugie lata jak i Twoja rodzina. pamietaj o
          tym, jak polaszczysz sie na "odszkodowanie" z MI.

a tak wogole, czy
          probowales zaparkowac pod budynkiem? sproboj za rok, jak juz sie wszyscy
          wprowadza. jak bedziesz mijal sie z tirami w oparach spalin i szelescie
          okoliczych smieci z marketu. uwazaj tez by nie zadeptac robactwa i szczurow z
          marketu.
          • Gość: Andrzej Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.acn.waw.pl 26.11.05, 12:42
            cyt:
            " probowales zaparkowac pod budynkiem? sproboj za rok,"

To już w trakcie załatwiania - w poniedziałek wysyłam wniosek do Straży Miejskiej o pozbycie się wszystkich samochodów z chodnika przy przystanku.
            Tam często nie da się przejść, nie mówiąc już o przejechaniu wózkiem z dzieckiem!
      • Gość: wojtek Re: TYLKO NIE TESCO!!!!!!!!!! IP: *.net.pl / 82.160.115.* 26.11.05, 12:15
        dlaczego uważasz że podział spółdzelni jest na niekorzyść mieszkańców?
    • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 26.11.05, 08:57
      przypominam, że 3.12 będzie nagrywany program z serii Sprawa dla reportera.
      1.12 zapraszamy na spotkanie organizacyjne, na którym przedstawimy zasady
      nagrywania programu oraz przekażemy inne informacje.
      Obecność oszukanych mieszkańców (obecnych i przyszłych) obowiązkowa.
    • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 27.11.05, 00:06
      Zapraszamy obecnych i prztszłych mieszkańcówosiedla na zebrenie w dniu 1.12 o
      godz. 2o. Przedstawimy Państwu zasady realizowania programu z serii "Sprawa dla
      reporetra".
      Samo nagranie odbędzie się 3.12 o godz. 11.
      Temat programu bedzie prowadzona wobec nas polityka SMGL orza MI.
      Zapraszamy!!!!!
      • Gość: franek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 29.11.05, 23:59
        i cos wiadomo z tym tesco? zaczynaja wyburzac?
        • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 30.11.05, 00:45
          jeszcze nie, ale może zaczną
      • Gość: u Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.05, 09:29
        a gdzie to nagranie ? chciałbym dotrzeć na czas
        • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 30.11.05, 10:11
          na naszym osiedlu. zaczyna się o 11 ale proponuję być kilka minut wcześniej.
    • Gość: krzysiek I jeszcze jeden artykuł... IP: *.aster.pl 30.11.05, 22:14
      Podaję link do następnego artykułu o naszych "dobroczyńcach".
      www.mieszkaniec.pl/Numer/24tesco.htm
      oczywiście wysyłam go też do redaktor Jaworowicz. Nasza sprawa robi się coraz
      ciekawsza.
      Mam taki skromny pomysł - co myślicie żeby złożyć wniosek do RN o odwołanie
      obecnego zarządu. Cytuję odpowiedź z dzisiejszego listu do mnie od prezesa
      Sienkiewicza - musimy dbać o interesy MI jako naszego partnera i interesy
      spółdzielni. Rozumiem, że chodzi tu o jego stołek...
      Niestety nie wspomniał nic o interesach nas czyli spółdzielców.
      • Gość: rob Re: I jeszcze jeden artykuł... IP: *.chello.pl 01.12.05, 18:32
        Własnie czy nie mozna odwołac prezesa ? Przeciez chyba ktoś go wybrał?
        • Gość: mieszkanka Re: I jeszcze jeden artykuł... IP: *.aster.pl 01.12.05, 19:13
          Zaryzykowałabym stwierdzenie, że wybrał się sam.
          • Gość: z kwiatkowskiego Re: I jeszcze jeden artykuł... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.12.05, 14:41
            jestem mieszkanką bloku na kwiatkowskiego (pomarańczowe balkony)Byalam dzisiaj
            na nagraniu " Sprawa dla reportera", nigdy wcześniej nie byłam u was na patio,
            po tym co zobaczylam jestem zszokowana. Przecież to tesco wchodzi wam w
            balkony, kto na to dal zgodę. Sprawa dotyczy również mnie,słyszalam,że w
            związku z supermarketem jest plan poszerzenia uliczki Kwiatkowskiego, kosztem
            naszych miejsc parkingowych, to skandal!!!! i na pewno my jako mieszkańcy ulicy
            Kwiatkowskiego do tego nie dopuścimy. Przyłączamy się do protestu przeciwko
            tesco.
            • Gość: krch Zburzyc Tesco jak mur berlinski. IP: *.acn.waw.pl 03.12.05, 18:20
              Dlatego haslo Zburzyc Tesco jak mur berlinski, w tym przypadku jest jak
              najbardziej sluszne. Budynek ten nie tylko szkodzi mieszkancom osiedla Iskra ale
              takze okolicznym budynkom przy Kwiatkowskiego.

Nastapi to, jak przesuna jeznie kosztem zielencow przy budynkach. A to nie jest
              trudne, jak niejednokrotnie Tesco budowalo wiadukty lub ulice, by ulatwic dojazd
              do swojego marketu.
    • Gość: Kuba S Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 14:47
      2000 m2 to dość spory sklep i daleko mu "do super stodoły tj. supermarkietu".
      Jednakże, obawiam się, że inwestor "przekręcił sprawę" wymaganej (zgodnie z
      prawem) normy wymaganych /ilośći/ miejsc postojowych przewidzianych dla
      ewentualnych klientów supermarkietu. Wybudował obiekt w ostrej granicy działki,
      nie pozostawił wolnej przestrzeni na ciągi piesze i miejsca postojowe dla
      potrzeb osób zmotoryzowanych /ewentualnych klientów/oraz mieszkańców.
      Patrz ul. Fieldorfa jako przykład.
      PYTANIE gdzie zaplanowano budowę placu postojowego dla potrzeb działalności
      supermarketu.
      Przypominam, że połączenie ulic Kwiatkowskiego z Jugosłowiańską nie posiada
      łącznia przewidzianego dla potrzeb pieszych - przechodnie zmuszeni są chodzić
      po skrzyżowaniu.
      Ponadto, czy Władze Miasta /zcentralizowanej administracji Warszawskiej Pana
      Prezydenta Kaczyńskiego i elekta/ podejmą wreszczie decyzje o likwidacji
      pozostawionych przez "komunistów" słupów usytuowanych przy ul.
      Jugosłowianskiej. Nadmieniam, że jeden z nich znacznie się odchylił się od
      pionu. Kuba
      • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 14.12.05, 23:56
        co więcej - ulica kwiatkowskiego i jugosłowiańska nie sa przystosowane dla
        ruchu pojazdów o tak dużej masie całkowitej jakie są przewidziane do obsługi
        tesco. Przypominam, że dostawy będą realizowane przez samochody ciężarowe do 18
        ton. Na jakiej zasadzie chcą wieżdżać w ulicę kwiatkowskiego i tam parkować?
        Żeby być sprawiedliwym - zwiększone obciążenie jest dopuszczone jedynie na
        jugosłowiańskiej od skrzyżowania z fieldorfa do wjazdu na statoil. Natomiast
        cała kwiatkowskiego jest wyłączona dla ruchu samochodów powyżej 3,5 tony -
        widać efekty naruszania przepisu - jest już cała zdwastowana przez betoniarki
        przyjeżdżające na teren budowy.
        • margo.oleks Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 08:35
          Boze! Ależ Pan jest zdesperowany.
          • Gość: krzysiek Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl 15.12.05, 09:37
            nie długo Pani też będzie, hehe
            • margo.oleks Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 10:40
              A skąd Pan wie? Skąd tyle złosliwości? Kazdy kto się trochę inaczej na tym
              forum wypowie nie jest mile widziany. Przynajmniej przez Pana, jak rozumiem.
        • kasia-k Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 08:39
          Z tymi betoniarkami wjeżdżającymi na teren budowy to niekoniecznie musi być
          naruszenie prawa. Jeżeli inwestor wystąpił o pozwolenie na przejazd betoniarek
          na budowę przez ul. Kwiatkowskiego i jeżeli taką zgodę dostał to robi to
          zgodnie z prawem.
          Znam przypadek gdy samochody związane z budową wjeżdzały na ulicę na której był
          całkowity zakaz wjazdu. Bo skoro wydali zgodę na budowę to wypada umożliwić jej
          realizację.
          • margo.oleks Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 10:43
            Droga Kasiu! Źle sie Pani wypowiedziała. Tu na tym forum należy tylko narzekać
            i pomścić (sama nie jestem sczęśliwa z Tesco). Ale z tą totalną nagonką to
            chyba przesadza. Nie uwaza Pani?
            • kasia-k Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 10:45
            • kasia-k Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 15.12.05, 10:55
              nie jestem amatorką narzekania, staram się myśleć racjonalnie a nie szukać
              dziury w całym.

Ps. Nie jestem akurat stroną w tej sprawie, tak tylko sobie przeczytałam i
              akurat post z betoniatkę zwrócił moją uwagę.

pozdrawiam
    • fliperus Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA 05.01.06, 05:36
      dla mnie chore jest myślenie takie,że gdzie tylko jest kilka metrów kwadratowych
      wolnej powierzchni od razu ten teren zalewa się betonem, a później wszysycy się
      dziwią skąd się biorą osiedlowe getta i że ludzie boją się wychodzić po zmroku z
      domu. Aby tak dalej ciekawe tylko kto później nad tym zapanuje. Niedługo
      będziemy mieli takie zaludnienie na metr kwadratowy na Gocławiu jak w Pekinie.
      Takie myślenie ma bardzo krótkie nogi. A i a propos TESCO krążą takie słuchy,że
      ma być otwarte 24/7, a to już naprawdę będzie niezła lipa.
      • Gość: Jantar Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 11:55
        A w którym miejscu będzie parking dla kupujących?
        • Gość: Jantar Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:26
          ???
      • Gość: Neti Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 06.01.06, 22:45
        >ma być otwarte 24/7, a to już naprawdę będzie niezła lipa.

Wręcz przeciwnie - całkiem dobry pomysł - zawsze będzie można qupić coś na ząb i do przelewów - w rozsądniej cenie.
        • Gość: jkl Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.acn.waw.pl 07.01.06, 10:24
          super sprawa dla okolicznych mieszkancow.
          pijaczki, naciagacze-pilnowacze i menele gratis.

na pewno barzo przez to wzrosnie wartosc mieszkan.
          • Gość: JANTAR Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.06, 19:09
            Jedni liczą kasę ,drudzy liczą straty.
            • Gość: ja Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.01.06, 21:22
              jak sadzicie ile dzis sa warte nasze mieszkania?, myslicie ze chociaz tyle ile
              dalismy za nie? nie wspomne juz o wykonczeniu mieszkania. A moze jednak poszly
              w gore ceny na naszym osiedlu mimo wszystko, czy ktos korzystal z fachowej
              porady?
              • Gość: jaxa Tesco? Fantastycznie. IP: *.acn.waw.pl 20.01.06, 02:06
                Będę mieć blisko na zakupy, bo teraz trzeba kawałek jeździć (najbliżej kiepski Geant na Jubilerskiej,
                albo badziewne Lider Price i Champion). Świeże pieczywo będzie już nie tylko na Statoilu (a przecież
                było syfiaste). I, nie ukrywam, fakt, że wkurza to tych bubków z tego nowego osiedla, też mnie cieszy.
                Głośno protestujący przeciw Tesco mieszkańcy tego bloku uprzykrzają życie wszystkim wkoło -
                zastawione chodniki samochodami, wjeżdżanie pod dom po pasach dla pieszych i po chodniku, nawet
                samochody dostawcze parkują na przystanku autobusowym, a piesi muszą schoodzić z chodnika (!) na
                jezdnię (!!!), bo chodnikiem jedzie akurat samochód z państwem mieszkańcami tego bloku (!!!).
                Fantastycznie, zasłużyliście na takie traktowanie, jak sami innych traktujecie.
                • Gość: mieszkanka Re: Tesco? Fantastycznie. IP: *.aster.pl 20.01.06, 07:11
                  Jaxo,
                  fajnie, że sie cieszysz, że będzie Tesco, powinnas sie równiezcieszyć bo
                  wartośc mieszkań w okolicy wzrasta.
                  Osiedle budowała SM Gocław wspólnie z mostostalem Invest, a nie mieszkańcy. Tak
                  więc uwagi dotycące braku drogi dojazdowej do osiedla, wybudowaniu budynków z
                  maksymalnym wykorzystaniem działki stad brak miejsca od ul Kwiatkowskiego
                  (chodnik jest wąski), braku wystarczjącej liczby miejsc postojowych dla gosci
                  mieszkańców i klientów lokali uzytkowych powinnas kierowac do SM i MI
                  mieszkańcy nie mają z tym nic wspólnego.
                  • Gość: Jantar Re: Tesco? Fantastycznie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 07:31
                    Może mieszkańcy nie mają nic wspólnego z powstaniem w tym miejscu takiego
                    sklepu,ale odnoszę wrażenie, że co niektórzy przedstawiciele Członków
                    Spółdzielni(Delegat na ZPC-2004-) od dawna dobrze wiedzieli co się święci. Mam
                    nadzieję że problem "Tesco" będzie wyjaśniony do samego końca,ponieważ nie jest
                    to tylko problem mieszkańców Iskry,lecz całej Spółdzielni Gocław,Konsekwencje
                    finansowe w niedalekiej przyszłości poniosą WSZYSCY członkowie Spółdzielni, a
                    czy inne konsekwencje poniosą WSZYSCY autorzy tego zamieszania,to czas pokaże.
                    • Gość: wawek Re: Tesco? Fantastycznie. IP: *.chello.pl 25.01.06, 20:18
                      Tu nie ma o czym mowic.W cenie mieszkania byla oplata gruntowa zatem teren jest
                      lokatorów i to oni a nie spoldzielnia decyduje co tam ma stanac.Ale poniewaz
                      spoldzielnia nie pozwala na samowole zatem nie powinna pozwolic wam sprzedac
                      ziemii pod tesco.Ziemia jest wasza To Wy ja kupiliscie.Zatem Rozpie..ie te
                      teco wlasnymi rekoma!!!
                • Gość: zofia Re: Tesco? Fantastycznie. IP: *.stacje.agora.pl 25.01.06, 12:22
                  Najpierw pomysl, a potem napisz.
                  Dlaczego zastaiaja chodniki samochodami, dlaczego wjezdzaja pod dom po
                  chodniku, dlaczego samochody dostawcze parkuja na przystanku autobusowym.
                  Pomysl co bedzie, gdy otworza duzy sklep calodobowy. Wowczas dostaw bedzie 10x
                  tyli i tez nie beda mialy innego miejsca do parkowania niz przystakne
                  autobusowy, lub chodnik.
    • Gość: a Re: !!!UWAGA!!! TESCO na osiedlu ISKRA - MOSTOSTA IP: 193.0.67.* 09.01.06, 16:53
    • Gość: Filane A czy ktoś chce sprzedać mieszkanie na os. Iskra? IP: proxy.bora* / *.acn.waw.pl 25.01.06, 20:42
      Chciałabym kupić 1 lub 2-pokojowe mieszkanie na osiedlu Iskra. Czy ktoś chce
      może sprzedać takie mieszkanie?
      Jeśli tak, prosze o maila: joanna@michalec.info
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka