Dodaj do ulubionych

DOM DEVELOPMENT

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 18:49
Czy wiecie coś na temat tego developera???????? Jak sie wywiązują z umów, w
jakim staddardzie wykańczają inwestycje???
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: DOM DEVELOPMENT 25.11.05, 20:54
      Trochę wyżej, masz pole wyszukiwarka. Może trochę wysiłku ?
    • Gość: Michał Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 11:40
      Ogólnie ich głowna zaletą jest to, że są dość pewni w sensie ogólnym, tzn.
      budują, oddają i nie bankrutują. Ale trzeba na nich uważać, zwłaszcza umowy i w
      kwestii czasu podpisania aktu notarialnego.
      Nigdy nie załączają do umowy szczegółowego planu mieszkania, takiego jak przy
      próbie zachęcenia Cię do kupna. I tak w moim mieszkaniu gniazdka, instalacje
      miały inne położnienie(części w ogóle nie było) niż to co otrzymałem początkowo
      od sprzedawcy DD. Załączony do umowy rzut mieszkania jest inny i to tylko
      ogólny rzut bez "infrastuktury" mieszkania. Moim zdaniem celowo wprowadzają w
      klientów w błąd w "Standarcie konstrukcji i wykończenia mieszkań". Piszą w nim
      tak:
      Drzwi wejściowe: Płytowe wzmacnione z blokadami przeciw wyważeniowymi np. Gerda
      typ WD" Oczywiście Gerdy nigdy nikt nie zobaczył, to jest tylko zagrywka
      marketingowa, nie obiążająca DD w sensie prawnym - możesz być pewna , że jak
      będzie takie zdanie podadzą firmę dobrze się kojarząco, a w rzeczywistości
      zainstalują Ci jakieś najtanisze badziewie.
      Drugi przykład:
      Ściany wewnętrzne"Działowe murowane z cegły (12 cm)lub bloczki gipsowe" .
      Oczywiście wybudują Ci z dużo tańszych 8 cm bloczków gipsowych i znowu wszystko
      zgodnie z regułami logiki prawniczej i nie można tego zanegować.
      Już się nie rozwodząc: Zaleta - budują i nie bankrutują. Wad jest mnóstwo:
      nieterminowość w podpisywaniu aktów notarialnych, słaba jakość wykonania i
      celowe sztuczki marketingowe w standardach wykonania i planach mieszkania nijak
      mających się do rzeczywistego wykonania i jakości materiałów, fatalna obsługa
      posprzedażowa( nie spotkałem sie jeszcze w życiu z takim olewaniem klienta po
      sprzedaży)
      • Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 28.11.05, 07:51
        Bardzo dziękuję. Nie powiem, troszkę z tym "wykonaniem końcowym" mnie
        nastraszyłeś. Mam w Olimpii II zarezerwowane mieszkanko ale jestem jescze przed
        podpisaniem umowy - narazie robię rozeznanie wśród kredytodawców. Zmian w
        umowie raczej na nich się nie wymusi z tego co już się dowiedziałam. Teraz już
        zaczyna się troszkę klarować moja wiedza dlaczego cena mieszkania na Ursynowie
        jest taka "kusząca". Czy można ewentualnie jakoś się zabezpieczyć jeśli chodzi
        o te wykończenia??
        Pozdrawiam,
        Anka.
        • Gość: gościówa Re: DOM DEVELOPMENT IP: 212.244.31.* 28.11.05, 12:34
          zajrzyj na stronę akacji (www.akacje.pl) to będziesz miała nieco więcej opinii
          ja osobiście jestem zadowolona z obsługi posprzedażowej - nigdy nie miałam z
          tym żadnych problemów
          zmiana np drzwi wynika z wymogów przeciwpożarowych - Gerda nie spełniała
          kryteriów
          co do zmiany grubości ścianek - rzeczywiście nie znajduję innego wyjaśnienia
          jak tylko oszczędność
          umowa z DD jest sformułowana jasno i jeśli masz jakieś wątpliwości co do
          nieścisłości jakichś zapisów to możesz próbować je zmieniać (ja zmieniałam i to
          bez problemu)
          co do oddawania aktów własności to faktycznie "szczycą" się opóźnieniami
          generalnie jednak opinie na temat DD nie są takie fatalne - jeśli chcesz mieć
          wyższy standard wykonania nie licz na tak niską cenę
          pzdr
      • Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 28.11.05, 12:30
        W kwesti aktu notarialnego - podpisujesz umowę przedwstępną u notariusza i
        olewasz DD przy podpisywaniu aktu. Podpisuhjesz w sądzie w terminie, który masz
        w umowie i już.
    • Gość: Nika_25 Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 06.12.05, 13:50
      Czy komuś udało sie wprowadzić zmiany do umów podpisywanych z DD? Bo przy
      każdej wzmiance na ten temat pracownicy twierdzą, że umowy sa niezmienialne.
      • Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 06.12.05, 15:18
        Nie jest łatwo wynegocjować zmianę ale nie jest to też niemożliwe :)
        • Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 06.12.05, 15:20
          My "postraszyliśmy" ich tym że fragmenty umowy które nam się nie podobały były
          kaluzulami zakazanymi w rozumieniu UOKiKu - oczywiście stwierdzenie to było
          zgodne ze stanem faktycznym, tzn te klauzule faktycznie były zakazane-nie
          polecam na rympał powoływac się na to bez uprzedniego sprawdzenia - łatwo
          stracić wiarygodność i wyjść na średnio zorientowanego w temacie.
    • Gość: --- Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:12
      Generalnie jest to developer o dobrej opinii na rynku, poza tym jest drugi co
      do wielkości na rynku w warszawie. Sama kupiłam tam mieszkanie, a przedtem
      poczytałam fora i zasięgnęłam tzw. języka i myślę, że większych kłopotów nie
      ma. Jeśli chodzi o obsługę posprzedażową, osobiście nie mam żadnych zastrzeżen,
      ludzi etam pracujący są mili i pomocni.
      Pozdrawiam
      • Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 08.12.05, 14:45
        Dziś właśnie jest TEN dzień. Jadę podpisać imowę z DD. Kredyt jeszcze w
        powijakach. Oj, nerwy!!!!!!
        • Gość: Maciek Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.bas.roche.com 08.12.05, 14:58
          Z ciekawości: ile zabulisz za m2 w Olimpii?
    • bob75rob1 Re: DOM DEVELOPMENT 09.12.05, 12:36
      Jestem mieszkanką Derby I od półtora roku i jestem zadowolna. Nie było żadnej
      sytuacji konfliktowej, ot normalne potknięcia w momencie przejmowania osiedla
      przez Zarząd Wspólnoty.
      Do wykończenia rownież nie mialam zastrzeżeń, można było zmienić sobie rozkład
      ścian, drzwi, itd. w trakcie budowy.
      • Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 09.12.05, 13:33
        A jak wygląda własnie kwestia tych zmian - ścianki, instalacje wod-kan? Drogie
        są takie zmiany? Ewentualnie dodatkowe gniazdka itp?
        • Gość: Snake Re: DOM DEVELOPMENT IP: 80.72.40.* 28.12.05, 16:34
          Dokładnie nie pamiętam, ale nie jest to duża kwota. Waże jest, aby pamiętac żeby wszystkie zmiany zebrać razem i przedstawić projekt zmian w DD, wtedy zapłacisz jednorazowo za wszystko. Jesli pożniej bedziesz chciała coś dodać, znowu będziesz musiała ponieść koszty.
        • bob75rob1 Re: DOM DEVELOPMENT 30.12.05, 13:12
          Ja dopłaciłam 450zł za niestawianie sciany pomiędzy pokojem a kuchnią,
          zamurowanie drzwi do pokoju, przesunięcie wnęki w przedpokoju (małe
          powiększenie łazienki). Oczywście wszystkie kontakty, które miały być w
          scianie, której nie postawiono, dodano mi w wybranych przeze mnie miejscach.
          Było to w 2002 roku.
    • Gość: www.praedux.pl Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:48
      Zapraszamy zainteresowanych na spotkanie.Praedux Doradztwo
      Finansowe.Kredyty.Ubezpieczenia. Ochrona Prawna
      tel./ fax (48-22) 522-84-54
      tel. kom. 0602455507; 0696268348; www.praedux.pl; www.allianz.pl (wystarczy
      wpiosać nazwisko: Downar)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka