Gość: Anka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.11.05, 18:49 Czy wiecie coś na temat tego developera???????? Jak sie wywiązują z umów, w jakim staddardzie wykańczają inwestycje??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan-w Re: DOM DEVELOPMENT 25.11.05, 20:54 Trochę wyżej, masz pole wyszukiwarka. Może trochę wysiłku ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.05, 11:40 Ogólnie ich głowna zaletą jest to, że są dość pewni w sensie ogólnym, tzn. budują, oddają i nie bankrutują. Ale trzeba na nich uważać, zwłaszcza umowy i w kwestii czasu podpisania aktu notarialnego. Nigdy nie załączają do umowy szczegółowego planu mieszkania, takiego jak przy próbie zachęcenia Cię do kupna. I tak w moim mieszkaniu gniazdka, instalacje miały inne położnienie(części w ogóle nie było) niż to co otrzymałem początkowo od sprzedawcy DD. Załączony do umowy rzut mieszkania jest inny i to tylko ogólny rzut bez "infrastuktury" mieszkania. Moim zdaniem celowo wprowadzają w klientów w błąd w "Standarcie konstrukcji i wykończenia mieszkań". Piszą w nim tak: Drzwi wejściowe: Płytowe wzmacnione z blokadami przeciw wyważeniowymi np. Gerda typ WD" Oczywiście Gerdy nigdy nikt nie zobaczył, to jest tylko zagrywka marketingowa, nie obiążająca DD w sensie prawnym - możesz być pewna , że jak będzie takie zdanie podadzą firmę dobrze się kojarząco, a w rzeczywistości zainstalują Ci jakieś najtanisze badziewie. Drugi przykład: Ściany wewnętrzne"Działowe murowane z cegły (12 cm)lub bloczki gipsowe" . Oczywiście wybudują Ci z dużo tańszych 8 cm bloczków gipsowych i znowu wszystko zgodnie z regułami logiki prawniczej i nie można tego zanegować. Już się nie rozwodząc: Zaleta - budują i nie bankrutują. Wad jest mnóstwo: nieterminowość w podpisywaniu aktów notarialnych, słaba jakość wykonania i celowe sztuczki marketingowe w standardach wykonania i planach mieszkania nijak mających się do rzeczywistego wykonania i jakości materiałów, fatalna obsługa posprzedażowa( nie spotkałem sie jeszcze w życiu z takim olewaniem klienta po sprzedaży) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 28.11.05, 07:51 Bardzo dziękuję. Nie powiem, troszkę z tym "wykonaniem końcowym" mnie nastraszyłeś. Mam w Olimpii II zarezerwowane mieszkanko ale jestem jescze przed podpisaniem umowy - narazie robię rozeznanie wśród kredytodawców. Zmian w umowie raczej na nich się nie wymusi z tego co już się dowiedziałam. Teraz już zaczyna się troszkę klarować moja wiedza dlaczego cena mieszkania na Ursynowie jest taka "kusząca". Czy można ewentualnie jakoś się zabezpieczyć jeśli chodzi o te wykończenia?? Pozdrawiam, Anka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa Re: DOM DEVELOPMENT IP: 212.244.31.* 28.11.05, 12:34 zajrzyj na stronę akacji (www.akacje.pl) to będziesz miała nieco więcej opinii ja osobiście jestem zadowolona z obsługi posprzedażowej - nigdy nie miałam z tym żadnych problemów zmiana np drzwi wynika z wymogów przeciwpożarowych - Gerda nie spełniała kryteriów co do zmiany grubości ścianek - rzeczywiście nie znajduję innego wyjaśnienia jak tylko oszczędność umowa z DD jest sformułowana jasno i jeśli masz jakieś wątpliwości co do nieścisłości jakichś zapisów to możesz próbować je zmieniać (ja zmieniałam i to bez problemu) co do oddawania aktów własności to faktycznie "szczycą" się opóźnieniami generalnie jednak opinie na temat DD nie są takie fatalne - jeśli chcesz mieć wyższy standard wykonania nie licz na tak niską cenę pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 28.11.05, 12:30 W kwesti aktu notarialnego - podpisujesz umowę przedwstępną u notariusza i olewasz DD przy podpisywaniu aktu. Podpisuhjesz w sądzie w terminie, który masz w umowie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nika_25 Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 06.12.05, 13:50 Czy komuś udało sie wprowadzić zmiany do umów podpisywanych z DD? Bo przy każdej wzmiance na ten temat pracownicy twierdzą, że umowy sa niezmienialne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 06.12.05, 15:18 Nie jest łatwo wynegocjować zmianę ale nie jest to też niemożliwe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michaó Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.hogart.com.pl 06.12.05, 15:20 My "postraszyliśmy" ich tym że fragmenty umowy które nam się nie podobały były kaluzulami zakazanymi w rozumieniu UOKiKu - oczywiście stwierdzenie to było zgodne ze stanem faktycznym, tzn te klauzule faktycznie były zakazane-nie polecam na rympał powoływac się na to bez uprzedniego sprawdzenia - łatwo stracić wiarygodność i wyjść na średnio zorientowanego w temacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --- Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.12.05, 10:12 Generalnie jest to developer o dobrej opinii na rynku, poza tym jest drugi co do wielkości na rynku w warszawie. Sama kupiłam tam mieszkanie, a przedtem poczytałam fora i zasięgnęłam tzw. języka i myślę, że większych kłopotów nie ma. Jeśli chodzi o obsługę posprzedażową, osobiście nie mam żadnych zastrzeżen, ludzi etam pracujący są mili i pomocni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 08.12.05, 14:45 Dziś właśnie jest TEN dzień. Jadę podpisać imowę z DD. Kredyt jeszcze w powijakach. Oj, nerwy!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.bas.roche.com 08.12.05, 14:58 Z ciekawości: ile zabulisz za m2 w Olimpii? Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: DOM DEVELOPMENT 09.12.05, 12:36 Jestem mieszkanką Derby I od półtora roku i jestem zadowolna. Nie było żadnej sytuacji konfliktowej, ot normalne potknięcia w momencie przejmowania osiedla przez Zarząd Wspólnoty. Do wykończenia rownież nie mialam zastrzeżeń, można było zmienić sobie rozkład ścian, drzwi, itd. w trakcie budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: DOM DEVELOPMENT IP: 217.149.246.* 09.12.05, 13:33 A jak wygląda własnie kwestia tych zmian - ścianki, instalacje wod-kan? Drogie są takie zmiany? Ewentualnie dodatkowe gniazdka itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Snake Re: DOM DEVELOPMENT IP: 80.72.40.* 28.12.05, 16:34 Dokładnie nie pamiętam, ale nie jest to duża kwota. Waże jest, aby pamiętac żeby wszystkie zmiany zebrać razem i przedstawić projekt zmian w DD, wtedy zapłacisz jednorazowo za wszystko. Jesli pożniej bedziesz chciała coś dodać, znowu będziesz musiała ponieść koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
bob75rob1 Re: DOM DEVELOPMENT 30.12.05, 13:12 Ja dopłaciłam 450zł za niestawianie sciany pomiędzy pokojem a kuchnią, zamurowanie drzwi do pokoju, przesunięcie wnęki w przedpokoju (małe powiększenie łazienki). Oczywście wszystkie kontakty, które miały być w scianie, której nie postawiono, dodano mi w wybranych przeze mnie miejscach. Było to w 2002 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.praedux.pl Re: DOM DEVELOPMENT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.05, 20:48 Zapraszamy zainteresowanych na spotkanie.Praedux Doradztwo Finansowe.Kredyty.Ubezpieczenia. Ochrona Prawna tel./ fax (48-22) 522-84-54 tel. kom. 0602455507; 0696268348; www.praedux.pl; www.allianz.pl (wystarczy wpiosać nazwisko: Downar) Odpowiedz Link Zgłoś