Dodaj do ulubionych

WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II

15.12.05, 19:32
Kolejny etap budowy po zachodniej części KEN bliżej stacji metra Natolin.
Prawomocne pozwolenie na budowę styczeń 2006. Budynki mają się zharmonizować
z obecnym kończącym się etapem inwestycji (Al. KEN róg Płaskowickiej - przy
bazarku). www.wersalpodlaski.pl/offer.php?show=invest&id=39&invtype=1
Wszystkich którzy mogą się wypowiedzieć na temat tej i sąsiedniej inwestycji
proszę komentarze
Obserwuj wątek
    • Gość: amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 15.12.05, 22:58
      tytułem wstępu:
      "Miłe panie" na Wąwozowej równie dobrze mogłyby być zastąpione przez jakiś
      automat na monety. Na niczym się nie znają a mówią tylko to czego można się
      dowiedzieć ze strony, dla innych spraw należy dzwonić do cedntrali.
      Jak narazie w temacie mieszkania nic się nie dzieje, czekamy na pozwolenie na
      budowę.
      Jak ktoś będzie decydował się na mieszkanie to niech wpierw przejrzy rysunek
      tech. mieszkania który jest u "miłych pań", są pewnie różnice między kolorowymi
      rzutami na stronie a od tych które są faktycznie w planie, chodź też nie
      wiadomo jaki ostateczny rzut będzie wiążący, ten temat też będę na bieżąco
      śledził, może kota w worku się kupuje ale taki mały kociak w tym worku jednak
      chyba można znaleźć. Mam nadzieje że nie będzie to tygrys
      • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.r41.scrchl.infoave.net 18.12.05, 14:32
        powiem tak, dla mnie tzw."mile panie" pozostaja milymi paniami. Panie te nie sa
        kierownikami budowy, architektami, prezesami, finansistkami, jesli mamy jakies
        konkretne pytania to lepiej jest pytac u specjalisty, i tak wlasnie robia
        kierujac nas we wlasciwa strone. Rola tych pan ogranicza sie do sprzedazy
        mieszkan i podpisywania umow.
        Pozdrawiam sasiadow, mam nadzieje ze jest nas na tyle duzo ze watek pociagniemy.
        leszek
        • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 18.12.05, 17:32
          OK jeśli one służą do obsługi klienta to powinny zostać przeszkolone w tym
          zakresie, ale dla nich klient jest petentem.
          • paulajal Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II 18.12.05, 18:01
            Zainteresowała mnie ta inwestycja, muszę tam jutro zadzwonić, mozecie podać
            ceny orientacyjnie. Czy duzy jest jeszcze wybór? Bo upatrzyłam sobie na stronce
            konkretne mieszkanko.
            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 18.12.05, 18:21
              Ceny nie dużych mieszkań od 5500zł brutto, więszych pewnie do negocjacji,
              mieszkanka jeszcze są i duże i małe
            • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 18.12.05, 19:00
              My za 72 metry zapłaciliśmy 4950/m2(budynek c)
              • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 19.12.05, 12:47
                41 metrów II piętro 5600zł, to samo mieszkanie I piętro 5500zł. Ogólnie czym
                wiyżej mieszkanie tym drożej
                • Gość: Alicja Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 20.12.05, 12:26
                  na którą stronę wychodza okna mieszkania? na Patio czy ulicę?
                  Nie wiecie jakie ceny maja mieszkania 2 pokojowe z oknami na KEN?
                  • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 20.12.05, 19:53
                    widok na patio, na KEN nigdy bym nie kupował, podobno nie jest najciszej, na
                    KEN są głównie kawalerki oraz większe mieszkania dwustronne.
                    • Gość: Mirek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 21.12.05, 15:00
                      Powiem tak i na jedną strone (KEN) i na druga (patio) jest ciekawie
                      KEN - jednostajny szum samochodow (z czasem do wszystkiego mozna sie
                      przyzwyczaic - wiem to po sobie)
                      Patio - z tego co sie orientuje, ma byc klub osiedlowy, stawik, boiska, plac
                      zabaw - niestety nie wrózy mi to ciszy - a w studni sie niesie i to bardzo...
                      nawet szept... (np. teraz od godzi 6-7 gość co rano, włącznie z sobotą chodzi i
                      szufluje śnieg... jedynie stopery daja ukojenie)

Wiec nie wiem, co lepsze.
                      Z calosciowego planu wynika, że powstanie naprawdę niezła studnia
                      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 16:16
                        Jak to będzie to niech się wypowie osoba po inżynieryjnych studiach na kierunku
                        akustyka ze zdolnością jasnowidztwo z uwagi na to że jeszcze nie ma budynków
                        ale jak ktoś szuka ciszy w Warszawie to proponuję ogłuchnąć albo kupić sobie
                        domek gdzieś na kresach wschodnich
                        • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 21.12.05, 21:59
                          amarez, widze ze bez Ciebie watek by padl, niezle ciagniesz.
                          w ktorej czesci kupiles mieszkanie ?
                          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 21.12.05, 23:37
                            część przy KEN, mieszkanie od strony patio, ale na razie kupiłem przestrzeń
                            powietrzną :)
                            • tonyclifton Re: WERSAL PODLASKI - Akustyka!!! 29.12.05, 16:05
                              Jeśli mowa o akustyce, to Wersal Podlaski oddaje budynki, w których sąsiedzi
                              słyszą nawzajem swoje rozmowy, odgłosy kroków, kichanie, etc. Mieszkam przy
                              Bartyckiej i jest to jedna wielka tragedia. Szczerze odradzam tego nieuczciwego
                              dewelopera.
                              TC
                              • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI - Akustyka!!! IP: 12.21.160.* 29.12.05, 19:43
                                lekka przesada, mam juz mieszkanie Wersalu i nic takiego nie ma miejsca.
                                Moze tak zbiles cene mieszkania za metr, ze w zamian masz sciany wykonane z
                                plyt pilsniowych ?
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 03.01.06, 09:20
      A czy ktoś wie jak ma wyglądać zagospodarowanie terenu ? Plac zabaw itp?
      Podobno w etapie I na zewnątrz jakiś mini basenik ma być. Rozumiem, ze raczej
      do patrzenia niż korzystania ?
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 03.01.06, 10:19
        kenbis.ota.pl/forum/
        tutaj jest forum całego tego osiedla, podobno ma być tam jakieś oczko wodne,
        dla tej inwestycji jeszcze nie widziałem planów zagospodarowania, myślę że jak
        wkrótce dostaną pozwolenie na budowę to będzie można udać się do biura i
        poprosić o jakieś informacje
        • wojna71 Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II 03.01.06, 13:35
          Jeżeli to firma bialostocka to powinnien nią zajać się prokurator. Radze dobrze
          czytać umowy to kanciarze.
          • Gość: leszek do wojny71 IP: 12.21.160.* 03.01.06, 14:50
            dziekujemy za opinie, ale nie komentujemy takich oskarzen.
          • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 03.01.06, 15:13
            czemu tak twierdzisz?
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 03.01.06, 16:44
      Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś sprawdzał wiarygodność firmy, jakieś info o
      stanie finansow, w Izbie Budownictwa itp; czemu przy tej inwestycji nie ma już
      rachunku powierniczego w RHEINHYP BRE - Bank Hipoteczny ?
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 17:53
        Pierwszy raz słyszę, mam umowę skonstrułowaną tak że wpłacam na konto BRE
        pieniądze w transzach zgodnie z harmonogramem robót nie tylko wg przybliżonych
        terminów.
        • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 03.01.06, 19:04
          Rachunku powierniczego rzeczywiście nie ma przy tej części inwestycji.. też o
          to pytaliśmy-podobno dzięki lepszej płynności finansowej.. a rachunek jest
          owszem bankowy ale zwykły.. zobaczymy.. a to co osobiście zaczyna mnie martwić
          to, że pozwolenie na budowę odsuwa się w czasie tak jak to z resztą było przy
          poprzednich inwestycjach.. już na pewno nie będzie go w styczniu-tak dziś
          oznajmiły panie w Wersalu.. czyli i oddanie zacznie odsuwać się w czasie..
          • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 03.01.06, 20:07
            rozumiem zniecierpliwienie z powodu opoznien, ale to nic niezwyklego. Jesli
            pozwolenie przjdzie w marcu/kwietniu to wydaje mi sie to zupelnie normalne. TAK
            TO NIESTETY BYWA Z BUDOWNICTWEM W NASZYM KRAJU.
            Blok, po drugiej stronie KENa, wg planow mial byc oddany w sierpniu/wrzesniu
            2004, pierwsi mieszkancy dostali klucze w grudniu, naprawde pchajac
            kierownictwo, a do lata 2005 teren wokol byl rozgrzebany.
            6 miesieczny poslizg to nie tak zle.
          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 03.01.06, 22:42
            ja i tak nastawiam się na przeprowadzkę do tej inwestycji na święta 2007 więc
            na kilkumiesięczny poślizg jest zupełnie przygotowany, W etapie pierwszym
            poślizg z pozwoleniem na budowę był około 3 miesięcy a oddane na IV kwartał
            2005 - na dzień dzisiejszy inwestycje planują (wg wywiadu forumowiczów) oddać w
            tym kwartale więc sama budowa praktycznie nie ma opóźnień, więc winy ze strony
            Wersalu jakiś specjalnych nie można szukać
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 04.01.06, 13:42
      A czy ktoś wie ile mają pięter poszczegolne budynki
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 04.01.06, 14:37
        od KEN mają mieć 8 pięter, wewnątrz osiedla kaskadowo od 8 do 4, od południowej
        strony inwestycji 4 piętra, na stronie Wersala widać orientacyjny rysunek oraz
        rozkład bloków
        • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 04.01.06, 14:50
          A czy może wiesz ile ma taka "odnoga" budynku B ?
          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 04.01.06, 14:56
            własnie ona będzie kaskadowa, od 8 do 4
            • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 04.01.06, 15:29
              Mówimy o tej odnodze, która odchodzi w lewo ? A tam nie ma tylko 2 mieszkań an
              klatce ?
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 06.01.06, 16:42
      Czy są na forum jakieś nowe osoby, ktore kupily mieszkanie. Panie w biurze
      twierdzą, że już ponad 30% mieszkań sprzedanych a ty na forum dosyć pusto. Ja
      sama mam rezerwacje i się zastanawiam
      • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 06.01.06, 17:30
        ja juz kupilem i dodam tylko tyle, mam juz doswiadczenie z Wersalem z
        poprzednich inwestycji i nie jest zle.
        pozdrawiam i sugeruje nie czekac zbyt dlugo.
        • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.example.net / *.crowley.pl 06.01.06, 21:42
          Ja też mam doświadczenie z Wersalem (po drugiej stronie KEN) no i wiem, ze
          generalnie nie jest źle ale martwi mnie trochę ten brak pozwolenia na budowe.
          Czy ktoś sprawdzał, które banki oferują najlepsze warunki. Czy jakiś bank ma
          podisaną umowę o wspołpracy z Wersalem i dzięki temu mają jakieś uproszczone
          procedury i lepsze werunki dla klientów ? (tak jak kiedys miał BOŚ)
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 06.01.06, 18:27
        Myślę że warto, cena w tym puktcie na pewno w przyszłości wzrośnie, do metra
        100-150 metrów, bardzo ładne rozkłady, jak dla mnie co mieszkam też na
        Natolinie to idealna inwestycja kenbis.ota.pl/forum/
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 10.01.06, 09:12
      Witam

Jestem zainteresowana kupnem mieszkania w tym etapie. Czy ktoś , kto już kupil
      mieszkanie dokladne orientuje się jak wygląda kwestia wlasnosci gruntu dla
      etapu II. Czy to jest użytkowanie wieczyste? Czy ktoś może sprawdzal w księgach
      wieczystych czy nie ma tam wpisanych jakiś wierzycieli. Czy ktoś dokładnie
      sprawdzal sytuację finansową Wersalu itp. Bede wdzieczna za szybką odpowiedź
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 10.01.06, 10:16
        Jeśli chodzi o własność działki nie ma najmniejszego problemu, żadnych zastawów
        itp. twierdzę na podstawie przebadania sprawy przez mój bank. Jakby było coś
        nie tak to by pierwszy etap miał komplikacje gdyż obie iwestycje są na tej
        samej działce. Kobitki na Kabatach w biurze przekazują kserokopie KW.
        Jeśli chodzi o pozwolenie na budowę to ma być luty 2006
        • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 10.01.06, 10:31
          Dziękuję. A czy ty moze bierzesz kredyt na inwestycje w drugim etapiie (czy
          jesteś w I). Czy porównywałeś oferty banku jeśli chodzi o kredyty ? Jekieś
          sugestie co do wyboru banku ?
          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 10.01.06, 12:19
            Inwestuję w drugi etap. Biorę kredyt w GE Money, lepsza oferta niż w Millenium
            i ubezpieczenie od bezrobocia w cenie prowizji która chyba jest coś koło 1% (w
            Millenium bezsensowne obiowiązkowe ubezpieczenie na życie dokładane do każdej
            raty) oraz transze które bank będzie uruchamiał bedą przeliczane ze złotych na
            Frank w dniu przelewu a nie jak np. w BPH z góry podpisuje się umowę na
            określoną ilość Franków czego rezultatem może być dopłata do sumy całego
            mieszkania z uwagi na ewentualny spadek kursu Franka. Zobacz jeszcze w BOŚ
            podobno mają ciekawy kredyt
            • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 10.01.06, 12:27
              A możesz podac namiary do kogos z tego GE Money ? czy oni współpracują jakoś z
              Wersalem i dzieki temu sa jakieś uproszczone procedury ?
              • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 10.01.06, 15:03
                Kontaktować (prosić do telefonu - połączyć) się z panią Zientała Katarzyna -
                bardzo miła pani. Tel. 520 10 40. Siedziba banku mieści się róg Al.
                Solidarności a Towarowej. Generalnie już bank zna sprawę gdyż mnie obsługiwał,
                więc jeśli chodzi o sprawy formalne związane z nieruchomością jak i KW będzie
                OK. Bank nie współpracuje jako tako z Wersalem, z Wersalem współpracuje jedynie
                BRE BANK, dowiadywałem się w tym banku ofertę mają z tego co pamiętam "nic
                specjalnego" jedyna korzyść to niska prowizja a jeśli chodzi o resztę to
                średnia rynkowa. BRE mają bardziej wymagającą ocenę zdolności kredytowej,
                trzeba dobrze zarabiać aby u nich dostać kredyt. Jak na razie współpraca z Ge
                Money jest bezproblemowa
                • Gość: mgmg Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.06, 18:06
                  Amarez , ja tez przymierzam sie do tego mieszkania 41mkw - wydaje sie że fajna
                  sprawa , dwa pokoje i z kazdego wyjscie na duzy balkon ; jedyna rzecz ktora
                  mnie niepokoi to doswietlenie tego małego pokoju .. moze to kiepsko wygladac w
                  rzeczywistosci. co o tym myslisz?

Druga sprawa; czy komus sie udało coś uszczknąć z ceny w II etapie?
                  • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 10.01.06, 19:33
                    też nad tym się zastanawiałem ale myślę, że dzwi/okno balkonowe z tego pokoiku
                    mają 90cm gdzie standardowe okno dla tego typu pomieszczeń to 120cm, ale dzwi
                    mają 235 cm gdzie okno ma wg standardów 150 cm, jak przemnoży się 120 x 150 i
                    90 x 235 wjdzie na korzyść tego drugiego, więc tym wyjściem na balkon się tak
                    nie przejmował, gdyż powierzchnia szyby będzie większa niż w przypadku okna
                    tradycyjnego, inna sprawa to to, że szyba ta będzie ustawiona w kierunku
                    północno zachodnim, więc słońce jako takie będzie do tego pokoiku wpadało pod
                    kątem w okresie maj - lipiec ale myślę że nie będzie źle, może tylko
                    przysłaniać słońce równoległe wysunięcie prostopadłego budynku. Myślę również,
                    że lekkie "zacieniowanie" tego pokoiku wyjdzie na dobre pod tym względem, że
                    nie będzie skwaru latem. Jeśli chodzi o zimę pokoik może być dość ciemny.
                    Jeśli chodzi o duży pokój to prawdo podobnie czeka w okresie maj do połowy
                    sierpnia piekarnik, słońce będzie wpadało praktycznie prosto do pokoju.
                    Usytułowanie mieszkania ma wady i zalety. Wadą jest to, iż lokum jest w rogu
                    budynku a zaletą to, podobno akurat pod balkonem będą ogródki i pergole więc
                    myślę że nie będzie tuż pod tym balkonem tzw "przedszkola". To są moje wstępne
                    analizy, mieszkam blisko więc będę jakieś wrażenie i oceny opisywał.
                    • djf Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II 14.01.06, 00:03
                      Witam,

Właśnie zarezerwowałem mieszkanie w budynku B. 3 pokoje 78 m. Mamy tydzień na
                      zastanowienie a ja chciałem zapytać o:
                      1)co sądzicie o budynku B? (praktycznie z każdej strony otoczony jest innymi
                      budynkami osiedla)
                      2)moja narzeczona nabrała podejrzeń w momencie kiedy okazało się że jest to
                      ostatnie 3 pokojowe mieszkanie w tej inwestycji - czy ktoś już kupił mieszkanie
                      w tym pionie? czy uważacie, że ma jakieś zasadnicze wady?
                      3)jaka jest generalnie treść umów proponowanych przez Wersal - czy zawierają
                      wiele "wątpliwych paragrafów"?
                      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 10:25
                        Jeśli chodzi o twoje mieszkanie to przez duży balkon będziesz miał widok na
                        południe i słońce, nie wiem ile będzie miał pięter odnoga wewnętrzna budynku B
                        ale myślę że będzie OK. Od północy będzie widok na poprzednią inwestycję i pod
                        twoim mniejszym balkone który jest w jednym z pokoi mają być ogródki
                        mieszkańców i jakieś pergole więc będzie sympatytycznie ale raczej słońce
                        wpadać do tych dwóch pokoi nie będzie (może w czerwcu).
                    • Gość: mgmg Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 00:13
                      no to juz po jabłkach, ten rozkład wykupiony, a co z cenami to lepiej sami
                      zobaczcie - w grudniu to była promocja widocznie.........................
                      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 10:36
                        No to szkoda ale trzeba było się tego spodziewać. Fakt że te 41 metrowe
                        mieszkanka to smaczny kąsek, Sumarycznie niedrogie (232 tys) ma dwa nie małe
                        pokoje, oba bardzo ustawne, widok na patio a nie KEN, nie ma obowiązku
                        wykupować garażu i poszły na pniu, zresztą za dwa miesiące wogóle nie będzie
                        już wolnych mieszkań, chyba że ponad 100 metrowe. Proponuję zainteresować się
                        nową inwestycją po drugiej stronie Płaskowickiem budowanej przez Simur ale
                        mciężko będzie kupić coś poniżej 6000zł żeby nie wychodziło na KEN
                      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 14.01.06, 10:58
                        mgmg po ile teraz chodzą mieszkania w tej inwestycji, ja płaciłem w
                        listopadzie u.r 5600 brutto za metr
                        • djf Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II 15.01.06, 15:06
                          amarez obecnie mniejsze mieszkania (tzn. dwupokojowe) są po 5900 za metra więc
                          jesteś już 300 PLN do przodu;)

może masz jakieś uwagi co do umowy (co warto dopisać, co wykreślić??
                          • Gość: mgmg Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.06, 16:17
                            po 5900 to są np te na północ albo z innym felerem , a amarez łyknął na zachód
                            i z fajowym balkonem na ktory ma wejscie z obu pokojów - takich to juz po
                            prostu nie ma. a inne dwupokojowe takie jeszcze w miare które ogladalem to
                            ponad 6..

• Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 18.01.06, 16:43
      Jacyś nowi sąsiedzi ? może z budynku B. Ja chyba w piatek podpisze umowę

Pozdrawiam
    • Gość: olga Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 18.01.06, 17:39
      Mam pytanie: czy ktoś z Was wie może ile kosztują w tej inwestycji małe
      mieszkania 4-pkojowe, tzn. osiemdziesięcioparo metrowe.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 18.01.06, 19:24
        Nie ma problemu chyba zadzwonić na Wąwozową i się dowiedzieć, numer tel na
        stronie Wersalu
    • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 20.01.06, 10:29
      Witam sąsiadów. Własnie dzisiaj podpisałam umowę. Trochę jeszcze jestem
      przerażona, czy wszystko pojdzie z planem i nasz dom powstanie i to przed 2008.
      Ale mam nadzieję, że wszytko bedzie OK
      • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 20.01.06, 12:11
        Jeśli pozwoelnie na budowę będzie do końca lutego i robota ruszy w marcu to nie
        będzie żadnego problemu, tym bardziej, że inwestycja będzie przechodziła tylko
        przez jedną zimę.
        Poprzedni etap budowy rozpoczął pracę w sierpniu 2004 i już teraz są oddawane
        pierwsze mieszkania. czyli rok i 5 miesięcy, a opóźnienie w pozwoleniu na
        budowę mieli 3 albo 4 miesięczne. Krótko mówiąc w normalnych warunkach cała
        inwestycja pochłania 18 miesięcy, czyli nastawmy się na III kwartał 2007r.
        Jeśli wolno się spytać na jakie mieszkanie i po ile? :)
        • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 20.01.06, 12:37
          mieszkanie w B4, 94,7 m - jak rezerwowałam bylo po 4750 PLN ale przy mnie
          Prezes coś mówil o podwyżce do 5000PLN wiec nie wiem po ile teraz jest.
          No a co do terminów to też mam nadzieję że się zmieścimy
          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 20.01.06, 13:03
            No to gratuluję , ładne mieszkanie !
            • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 20.01.06, 13:04
              Dzięki, teraz jezcze muszę tylko kredyt zorganizować i czekać ....
    • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 23.01.06, 19:33
      Dziś panie z Wersalu na pytanie o pozwolenie kazały dowiadywać się po 28
      lutym.. Coraz lepiej.. A z drugiej strony patrząc na mrozy to w umowie jest
      zapis o drugiej wpłacie przy uprawomocnieniu się pozwolenia i rozpoczęciu prac
      to ciekawe jak to będzie rozwiązane jeśli zima będzie taka jak teraz.... Mam
      pytanie do zainteresowanej jakie terminy są w twojej umowie odnośnie pozwolenia
      i terminu oddania inwestycji bo mam wrażenie że w nowszych umowach wprowadzili
      zmiany-na mojej podpisywanej w listopadzie był koniec stycznia 2006 i II
      kwartał 2007.. co już jest nierealne.. :-(
      • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.example.net / *.crowley.pl 23.01.06, 20:03
        W umowie: II rata - 28.02
        zakończenie - II kwartał 2007 - co już nie jest realne. I poszczególne raty
        przesunięte są o około miesiac. Ostatnia rata - 25.06. 2007
        • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 23.01.06, 21:01
          no to coraz lepiej.. ciekawe co dostaną na umowie następni..u nas końcowa data
          to był 25.05.07.. coś wizja przybliżającego się roku 2008 zaczyna mnie coraz
          bardziej niepokoić zwłaszcza że aby uciec przed vatem trzeba mieć podpisany akt
          notarialny a nie tylko wszystko opłacone.. cóż pozostaje nam wierzyć,że
          nadrobią opóźnienie w okresie wiosenno-jesiennym a póki co w tak zamarzniętą
          ziemię i tak nikt się nie wkopie choćby pozwolenie nawet było..
          • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 21:19
            w etapie pierwszym pierwotnie pozwolenie na budowę miało być w marcu 2004r.
            (czyli taki nasz styczeń) a faktycznie było pod koniec lipca 2004r, czyli jakby
            było takie opóźnienie jak w I etapie to pozwolenie na budowę byłoby pod koniec
            maja 2006. Myślę że już w marcu ruszy budowa a pozwolenie będzie na początku
            marca. Co do VAT 2008 myślę że albo go nie wprowadzą albo developer będzie
            zdawał sobie sprawę że należy akt notarialny podpisać do 2007r, myślę że swoją
            drogą Wersal w planie zakończenia budowy tj II kwartał 2007 wziął pod uwagę
            ewentualne przestoje, więc jeśli nie wyrobi się do czerwca 2007 to już do
            września spokojnie skończy. Na przykładzie pierwszego etapu, mimo dużego
            opóźnienia w pozwoleniu na budowę inwestycja jest już na finiszu czyli jak na
            razie ma tylko 1 miesiąc opóźnienia: pierwsze mieszkania już są oddawane a do
            końca marca mają podobno wszystkie zdać, więc przy 4 miesięcznym opóźnieniu na
            budowę mają prawdo podobnie 3 miesięcznie opóźnienie
            • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 23.01.06, 21:32
              Też na to liczę:) w końcu to była świadoma decyzja-zakup akurat w tej
              lokalizacji i u tego developera i czytając o poprzednich inwestycjach nie
              powinniśmy się dziwić opóźnieniom ale każdy się łudzi że w jego przypadku
              będzie inaczej-pomarzyć zawsze można;) pozostaje cierpliwie czekać no i
              wspierać się nawzajem od czasu do czasu:) pozdrawiam serdecznie wszystkich
              przyszłych sąsiadów!
          • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.example.net / *.crowley.pl 23.01.06, 21:28
            Z tym VAT-em to chyba nie tak. Wydaje mi się że trzeba byloby zapłacić wyższy
            VAT tylko od rat wpłacanych w 2008 r a nie od calości. Wpłacając kolejne raty
            VAt jest płacony i odprowadzany więc niby czemu mialoby się później jeszcze do
            tego dopłacać. Z tego co pamiętam tak bylo poprzednio kiedy wzrastał VAt do
            15% , że płaciło się VAT tylko od "niezapłaconych" rat a akt notarialny nie
            mial nic do rzeczy.
            Mi Pani w biurze powiedziała ze przygotowują się do rozpoczęcia prac w marcu
            jesli tylko bedzie pozwolenie i warunki pogodowe pozwolą. Ja szczerze
            powiedziawszy bardziej niż opóźnień z pozwoleniem na budowę boję się przestojow
            związanych z brakiem płynnosci finansowej (tak było przy KEN 56), gdzie były
            problemy ze ściagnięciem pieniędzy od ludzi i budowa zwolniła no i było
            opóźnienie. Dlatego w dalszych etapach byl rachunek powierniczy, niestety na
            tym etapie rachunku nie będzie i troche mnie to martwi.
            • Gość: angel Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 23.01.06, 21:42
              na temat tego VAT-u na każdym forum jest inna teoria.. jest nawet oddzielny
              wątek na ten temat łącznie z odnośnikami na stronkę z której niestety wynika ta
              gorsza wersja.. pamiętam też że zadaliśmy takie teoretyczne pytanie "co by było
              gdyby.." w wersalu odnośnie stałości ceny i uzyskaliśmy odp. że tylko zmiana
              VATu 2008 bo jest to czynnik nizależny od nich może ją zmienić..
            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 23.01.06, 22:06
              jeśli chodzi o płynność to były problemy ale 3,4 lata temu, podobno Wersal
              wyszedł teraz na prostą, jeśli nie ma tego rachunku powierniczego to znaczy, że
              Wersal na tyle sobie teraz radzi finansowo, że nie musi on być. Oczywiście
              trzeba brać wszystkie ewentualności i zagrożenia ale jakoś to zagrożenie z
              wypłacalnością chyba nie stoi na pierwszym miejscu.
              • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 24.01.06, 09:32
                To samo powiedział mi Prezes - ze nie ma rachunku bo beda budować z własnych
                środków. Generalnie jestem nastawiona pozytywnie (z lekką dozą niepokoju).
                Wybudowali mi jedno mieszkanie to chyba wybudują i drugie :-)
                • Gość: gosc Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.ssmb.com 24.01.06, 13:44
                  jesli maja budowac z wlasnych srodkow to dlaczego nie placisz za mieszkanie przy
                  odbiorze kluczy ? Placisz wlasnie po to zeby bylo z czego finansowac budowe, a
                  rachunek powierniczy m ana celu zabezpieczyc klienta a nie dewelopera
                  • Gość: gość I Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 25.01.06, 16:26
                    zgadzam się z przedmówcą, rachunek powierniczy chroni klienta.
                    Bank wypłaca środki zgodnie z postępami budowy, co oznacza, że prace będą
                    trwały; W przypadku finansowania inwestycji z środków własnych developera należy
                    uzbroić się w cierpliwość i miec nadzieję, że wszystko pójdzie gładko...

Jeśli nie ma i nie będzie rachnku powierniczego raczej nie miałbym odwagi kupić
                    przestrzeni powietrznej bez pozwolenia na budowę.
                    Poczytajcie wątki jak WP budował na Pradze.... również z środków własnych
                    • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 18:09
                      Goda, ale kiedy Wersal budował blok na Grochowie był w znacznie gorszej
                      sytuacji finansowej, było to przed wejściem do UE. Z tego co wyczytałem na
                      forum ludzi twierdzą podobno ze stwierdzonych żródeł, iż sytacja znacznie się
                      poleszpyła, zresztą poprawiła się sytuacja większości developerów, gdyż
                      mieszkania znacznie podrożały i developerzy więcej na nich zarabiają, a Wersal
                      wybudował całą wschodnią część KEN od Płaskowickiej do Belgradzkiej i kończy
                      budowę pierwszego etapu tej inwestycji, więc mówiąc realnie powinni dobrze stać
                      finansowo i nie mówię aby się pocieszać ale stwierdzam moje uzasadnione
                      podejrzenia. Obecnie na Ursynowie stoi sporo budynków budowanych przez WP i
                      wszystkie są bez najmniejszych zastrzeżeń, jedynie było półroczne opóźnienie w
                      I inwestycji KEN ale to było również 2,3 lata temu. Zobaczymy , będziemy
                      mądrzejsi za 18 miesięcy a może nawet za rok
                      • Gość: Ata Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 09:29
                        Nie wiem gdzie to wyczytałeś. Ja mieszkam w inwestycji WP na Grochowie. Nasze
                        forum nie jest dostępne dla ludzi z zewnątrz(?) Nikt z nas nie uważa że WP jest
                        w lepszej sytuacji finansowej. To samo mówiło się, gdy podpisywaliśmy swoje
                        umowy: gorsze czasy minęły, teraz jest lepiej.
                        Nasza inwestycja miała "rachunek powierniczy" (cudzysłów dlatego, że tak na
                        prawdę nie było żadnego rachunku powierniczego!). Więc nie ma czego żałować!
                        Co do Waszych rozważań na temat opóźnień powiem tylko tyle: w mojej umowie był
                        termin oddania 30.06.2004, w praktyce odbiór budynku nastąpił 28.12.2005 i do
                        dziś nie mamy aktów notarialnych!
                        To, że z opóźnieniem odbierzecie mieszkania rozwiązuje problem zamieszkania.
                        Cała reszta np. doubezpieczenie kredytu, czyli dużo większe koszty niż
                        zaplanowaliście, obciążać będzie Was nie WP! Radzę wziąć to pod uwagę i więcej
                        krytycyzmu w stosunku do tego co słyszycie od panienek na Wąwozowej i prezesów.
                        Bo później to co na gębę nie ma mocy niestety:)
                        • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 26.01.06, 10:40
                          Najlepszym odnośnikiem dla przyszłych mieszkańców KEN będzie jak wyglądała
                          ostatnia inwestycja czyli I etap gdyż jest to sprawa najbardziej aktualna,
                          można wziąść pod uwagę poprzednie inwestycje po drugiej stronie KEN a na końcu
                          dopiero Grochowską a na samym końcu inwestycje w Białymstoku gdzie Wersal też
                          sporo buduje. Szanuję twoję irytację, nie chciałbym aby nas też dotknęło takie
                          opóźnienie ale nie róbmy napięcia nerwowego tym bardziej że na Ursynowie metr
                          mieszkania kosztuje dużo więcej a koszty budowe są takie same (chyba że budynek
                          ma wyższy standard)- inna sprawa: większość mieszkań już zostały sprzedane i
                          jeżeli developer nie zdefraudował pieniędzy z pierwszych transz i poprzednich
                          zysków to powinien ruszyć z budową w terminie.
                          • Gość: atram Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 26.01.06, 16:37
                            Amarez, przejrzyj na oczy, bo odnoszę wrażenie, że jesteś ślepo zapatrzony w
                            tego Developera.
                            Pamiętaj proszę, że można "coś" wskórać (w razie niepowodzenia) tylko w
                            przypadku, gdy Umowa przedwstępna podpisana jest w formie aktu notarialnego.
                            Ja kupiłam mieszkanie w pierwszym etapie i teraz, gdy miałabym kupować kolejne
                            to napewno nie u tego developera...
                            • Gość: az Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 26.01.06, 16:44
                              Ja również kupiłam mieszkanie w 1 etapie.
                              Czy mogę zapytać dlaczego nie kupiłabyś ponownie mieszkania od WP?
                            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 26.01.06, 19:55
                              Pozwolisz, że skorzystam z porad 101 ludzi jakie się wypowiadają na forach, nie
                              koniecznie Gazety.pl, decyzja jest przemyślana, mieszkam obecnie przy
                              inwestycjach WP, dzięki za twoje uprzedzenia, wiedz o tym , że je przyjęłem i z
                              pokorą respektuję, ale myśląc twoim tokiem nie ma developera który by zbudował
                              dom. Zresztą jak przeczyta się to forum i inne posty można łatwo wysnuć wniosek
                              że inwestycje na rynku pierwotnym jest dla samobójców.
                              Wiedz też o tym że przewertowałem fora o WP i mieszkam obecnie koło
                              inwestycjach na Ursynowie które Wersal buduje i to było powodem dla których
                              wybrałem tego developera. Nie obraź się i też przyjmij pokornie o ile jesteś w
                              stanie ale jest stare powiedzenie wyjątek czy kilka wyjątków nie czyni reguły,
                              mam nadzieję że rozumiesz co mam na myśli, jeśli masz do tej odpowiedzi
                              ripostę, iż dalej jestem zaślepiony itd... to już nie odpowidaj w tym wątku,
                              żebyśmy wkółko nie stawiali swoich tych samych argumentów. Pozdrawiam
                    • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 18:11
                      Zgoda, ale kiedy Wersal budował blok na Grochowie był w znacznie gorszej
                      sytuacji finansowej, było to przed wejściem do UE. Z tego co wyczytałem na
                      forum ludzi twierdzą podobno ze stwierdzonych żródeł, iż sytacja znacznie się
                      poleszpyła, zresztą poprawiła się sytuacja większości developerów, gdyż
                      mieszkania znacznie podrożały i developerzy więcej na nich zarabiają, a Wersal
                      wybudował całą wschodnią część KEN od Płaskowickiej do Belgradzkiej i kończy
                      budowę pierwszego etapu tej inwestycji, więc mówiąc realnie powinni dobrze stać
                      finansowo i nie mówię aby się pocieszać ale stwierdzam moje uzasadnione
                      podejrzenia. Obecnie na Ursynowie stoi sporo budynków budowanych przez WP i
                      wszystkie są bez najmniejszych zastrzeżeń, jedynie było półroczne opóźnienie w
                      I inwestycji KEN ale to było również 2,3 lata temu. Zobaczymy , będziemy
                      mądrzejsi za 18 miesięcy a może nawet za rok
                      • Gość: djf Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.eranet.pl 25.01.06, 21:29
                        Ja trochę się uspokoiłem odkąd prezes zgodził się na zapis w umowie
                        gwarantujący przeniesienie własności mieszkania aktem notarialnym "po uzyskaniu
                        wszystkich pozwoleń itd." ale dalej "nie później niż do 31.12.2007". Uważam, że
                        nie zgodziłby się na coś takiego gdyby realnie myślał o możliwości
                        przeciągnięcia się budowy do 2008 roku. Więc może jednak VAT przyszłych
                        mieszkańców ominie:)

• Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 25.01.06, 21:43
                          No ten Vat nie wchodzi w rachumu, po kiego grzyba na ponad 2 lata przed
                          niechcianą chwilą podpisujemy umowy? Wygląda na to, iż już wkrótce (bardzo
                          wkrótce) nowe inwestycję będą zachaczać o słynny 01.01.2008. Czuję że
                          załapaliśmy się na ostatni dzwonek
                          • Gość: djf Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.eranet.pl 28.01.06, 15:57
                            A korzystał ktoś z was z oferty BPH, która jest na ulotkach w siedzibie na
                            Wąwozowej. Marża banku 0,95% dla CHF przy 0% wkładu własnego. Warunki tak
                            dobre, że aż trudno mi w nie uwierzyć.
                            • golden24 Ile kosztuje m2 ? 28.01.06, 16:04
                            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 29.01.06, 18:21
                              Nie polecam BPH na rynku pierwotnym, ponieważ podpisujesz z nimi umowę na
                              określoną ilość Franków a nie na określoną ilość złotówek i wystarczy że Frank
                              spadnie co jest wielce prawdopodobne i na koniec inwestycji przy ostatnije
                              transzy zabraknie owych Franków i będziesz musiał dopłacić z własnej kieszeni
                              albo powiększyć kredyt. Pamiętaj aby tylko podpisywać kredyt na złotówki a nie
                              na Franki. Ge Money oraz Millenium wiem że podpisują umowę na złotówki i nie ma
                              tego ryzyka, może jeszcze inne banki ale już nie wnikałem tak głęboko w rynek.
                              Ja osobiście wybrałem GeMoney - mają naprawdę ciekawą ofertę, napewno lepszą
                              niż BPH (które też brałem pod uwagę)
                              • Gość: djf Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.205.11.* 29.01.06, 23:50
                                Też odrzuciłem BPH z tego powodu. Ale zostałem poinformowany że w przypadku tej
                                oferty popisuje się umowę na określoną ilość złotówek! A takiej marży nie
                                dostaniesz ani w GE ani w Millenium (też rozważałem te dwa banki).
                                • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 03.02.06, 15:55
                                  Wersal ma otrzymac pozwolenie na budowe w polowie marca. Widac ze budowa ruszy
                                  z 2 miesiecznym opozniniem.
                                  pozdrawiam,
                                  • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 03.02.06, 19:13
                                    Szczerze mówiąc miał otrzymać wpierw w styczniu, potem w lutym a teraz w marcu,
                                    więc raczej uznajmy że jak będzie to będzie, podawanie konkretnych terminów
                                    jest bez sensu, uznałem to po przeniesueniu terminu z lutego na marzec.
                                    Poprzednia część inwestycji miała 4 miesięczne przesunięcie w terminie
                                    pozwolenia na budowe. Termin marzec jest na razie dwu miesięcznym opóźnieniem,
                                    więc marzec jest optymistycznym terminem
    • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 06.02.06, 18:54
      Włąsnie dzisiaj tj. 06.02.2006 byłem w biurze Wersalu na Wąwozowej i co się
      dowiedziałem:
      Pozwolenie na budowę nieco się opóźni, gdyż Wersal musi dosłać poprawić)
      jakieś dokumenty, pani na Wąwozowej zasugerowała mi pewną opieszałość ze
      strony urzędu. Po rozmowei myślę że trzeba się spodziewać pozwolenie na
      kwiecień a może (w gorszym wypadku) nawet na maj.
      • Gość: leszek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 06.02.06, 20:09
        Amarez, jestes "oblatany",:-), w tej sprawie, wiesz tez zapewne jak duza
        ogolnie ma byc ta czesc w porownaniu do KEN Bis. Pytam, bo wazne jest aby
        zakonczyc Bis II przed koncem 2007.
        Jesli WP otrzyma pozwolenie w kwietniu/maju, to czy dadza rade ukonczyc budowe
        w 18 miesiecy ?
        Patrzac na Bis to chyba tak mniej wiecej dlugo trwa budowa tej czesci.
        • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 07.02.06, 09:01
          Myślę że podobnej wielkości są te dwie inwestycje i czas budowy od wykopania
          dołu do oddania mieszkania trzeba liczyć tak około 18 miesięcy więc jak zaczną
          budować w maju to będą oddawać w IV kwartale 2007, myślę że jest duże prawdo
          podobienstwo że akty notarialne przeniosą się na 2008 r. chyba że:
          pozwolenie będzie w kwietniu i natychmiast ruszą z budową i będą się krótko
          mówiąc sprężać, w zaproponowanym aneksie ( a raczej poprawce umowy) jest zapis
          że oddanie miszkań to III kwartał 2007.
          Jeśli chodzi o Vat to wiadomo że jest duże szansa że zostanie 7% Vat a mając
          świadomość że 22% może popsuć żądowy plan budowy mieszkań to rząd zrobi
          wszystko aby pozostało 7%, zresztą wydaje mi się że te 22% jak na polskie
          warunki jest po prostu niemożliwe do wprowadzenia gdyż w polsce brakuje
          mieszkań. Chodzą też słuchy że ewentualnie też wyższy Vat byłby płacony od
          niezapłaconych rat. W Polsce generalnie wszystko jest nieuregulowane więc może
          być wiele rozwiązań ale myślę że 22% nie będzie gdyż to jest absurdale z uwagi
          na wiele czynników i wielce szkodliwe.
          • Gość: gosc Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 07.02.06, 09:39
            22% VAT jest wielce szkodliwy dla kupującego, natomiast dla Developera to czysty
            zysk.
            Powyższe wyjaśnia w prosty sposób dlaczego nie ma jeszcze pozwolenia na budowę.
            W poprzednim etapie zarobili na VAT od gruntu, bo kto by wpłacił już sporą ratę
            za grunt do końca kwietnia 2004, skoro nie było jeszcze pozwolenia na budowę.
            Pozwolenie bylo dopiero pod koniec lipca, musiało się miesiąc uprawomocnić i
            budowa ruszyla dopiero we wrześniu....
            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 07.02.06, 11:24
              jest szkodliwy dla budownictwa ogólnie, tak samo jakby wprowadzili 22% na mleko
              czy chleb
            • Gość: Maciek Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.bas.roche.com 07.02.06, 12:31
              VAT wogóle nie ma znaczenia dla kupującego (chyba że podpisał umowę podczas
              obowiązywania 7% VAT i zgodził się na podwyżkę). W Warszawie podwyżka VATu nie
              miałaby żadnego, nawet śladowego wpływu na cenę.

Argumentacja że nie może zostać podwyższony bo to niepraktyczne i szkodliwe
              niestety nic nie znaczy. Większość podatków jest szkodliwa a ciągle rosną od
              wielu lat. Dwa lata temu podwyższono VAT z 0% do 7% mimo że mieszkań brakowało
              jeszcze bardziej niż teraz.
          • Gość: zainteresowana Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 195.245.204.* 07.02.06, 10:18
            Amarez - czy ten termin sam wydedukowałeś, czy Panie w biurze wspominały
            cokolwiek o terminie ?
            • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 07.02.06, 11:19
              terminu konkretnego nie ma ale pani na Wąwozowej zasugerowala mi taki termin
              ale opierała się na podobnych przesłankach co ja czyli jakiś plus minus.
              Powiedziała że wysłali papiery do urzędu na początku stycznia i niedawno
              zadzwoniła aby się dowiedziec i okazało że nie zostało nic ruszone bo czegoś
              tam brakuje, piszę lakonicznie gdyż dogłegbnie ta dziewczyna też nie potrafiła
              tej informacji przekazać o co tam biega. W bólach to wszystko się rodzi, ale
              trzeba być cierpliwym,
              • Gość: LESZEK Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 20.02.06, 20:16
                dzis dowiedzialem sie ze pozwolenie na rozpoczecie ostatniego etapu KEN bedzie
                nie wczesniej niz w maju. Mozemy wiec spokojnie ciulac pieniadze :-) na kolejne
                wplaty.
                pozdrawiam
                • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 20.02.06, 21:21
                  Z tego co mi powiedziano w biurze parę dni temu (16.02.2006 jeśli chodzi o
                  ścisłość) to 6 stycznia 2006 złożono stosowne dokumenty do stosownego urzędu i
                  ten urząd ma czas 4 miesiące na wydane decyzji również negatywnej (chodzi o
                  jakieś przepisy wpływu budynku na środowisko), więc do 6 maja musi być decyzja.
                  Oczywiście nawet jak pozytywna decyzja będzie pod koniec kwietnia (gdyż 6 maj
                  jest w obrębie "długiego weekendu") to zanim pozwolenie się uprawomocni to
                  spokojnie będzie maj, więc maj jak nic!
                  • parkiecik Re: Wersal Podlaski Al. KEN róg Płaskowickiej II 01.03.06, 12:36
                    Dzwoniłem wczoraj do Wersalu Podlaskiego i okazuje się iż w sprawie pozwolenia
                    na budowę należy dowiadywać się pod koniec maja. Wszyztko zrzucane na zmianę
                    przepisów. Najpierw miał być Styczeń, potem koniec Lutego a teraz kolejne
                    3-miesięczne opóżnienie. Czy takie opóźnienia to normalka? Przy okazji czy ktoś
                    wie jak postępują prace w pierwszym etapie KEN BIS?
                    • Gość: Amarez Re: Wersal Podlaski Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 01.03.06, 16:48
                      To fakt, ręce już opadają, chyba wezmę się za to w sensie bardziej dogłębnego
                      wywiadu, denerwuje mnie że za każdym razem kiedy się dzwoni do biura Wersala to
                      podają lakoniczny termin z kapelusza chyba tylko po to aby podać jakiś termin
                      dla spokoju. Teraz będę dzwonił (zadzwonię w połowie marca) i oprócz terminów
                      będę wymagał opisu jak sprawa stoi, co jest powodem opóźnień itd. Już niewiem
                      na kogo się wkurzać na Wersal czy na te zasrane przepisy. Denerwuje mnie też że
                      wstępny termin pozwolenia oddala się w prost proporcjonalnie do kolejnych
                      kontaktów z biurem tzn. zadzwonię pod koniec lutego to termin będzie maj, jak w
                      połowie marca to termin będzie koniec maja a jak zadzwonię na przełomie marca i
                      kwietnia to będzie czerwiec i tak do kiedy???
                      Jesli chodzi o pierwszy etap inwestycji to mieli 4-miesięczne opóźnienie w
                      pozwoleniu
                    • Gość: gosc Re: Wersal Podlaski Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 03.03.06, 09:53
                      Chcesz wiedzieć jak postępuja prace w etapie I
                      Mi osobiście juz ręce opadają, mieszkania sa niedopracowane, mnóstwo fuszerek,
                      na poprawki trzeba czekać i czekać..... ja na jedną poprawke czekam juz ponad
                      dwa miesiące i nadal niewiadomo, kiedy zostanie to naprawione...
                      Teren wokół budynków to nadal plac budowy... windy nie działają....., a zgodnie
                      z Umowa oddanie mialo nastąpić w IV kwartale 2005 r.
                      • Gość: Amarez Re: Wersal Podlaski Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 19:23
                        Ale weź pod uwagę, że pozwolenie na budowę było też opóźnione (więc IV etap był
                        nierealny) do tego mamy ostrą zimę więc nie dziw się że nikt nie robi porządku
                        na placu, tym bardziej że nie będzie sensu gdyż będzie budowany kolejny etap i
                        budynek prostopadły do KEN więc porządku tam nie będzie aż nie powstanie II
                        etap inwestycji. Zresztą umowa mówi o jaichś 6 miesiącach od zakończenia budowy
                        aby zrobić porządek na patio. Jeśli chodzi o fuszerki to cóż, trzeba mieć je na
                        uwadze i czekać aż zostaną naprawione.
                • Gość: Amarez Re: WERSAL PODLASKI Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 20.02.06, 21:27
                  Mam jeszcze prośbę, jak ktoś będzie w, bądź dzwonił do biura to oprócz samego
                  pustego pytania o pozwolenie i termin, wypytujcie się jak wyglądają postępy z
                  samym załatwieniem. Pozdrawiam
    • Gość: Wacek Smutna prawda o Werslu IP: 82.177.34.* 03.03.06, 19:44
      Biorąc pod uwagę obecną hossę na rynku WP i tak pewnie sprzeda na pniu
      wszystkie mieszkania przy KEN.

Jako mieszkaniec I etapu przy KEN (wieżowiec - jajko) postaram siępodac kilka
      suchych informacji na temat firmy.

Zalety:
      Ciekawe prokety mieszkań i architektura budynków jak na ten segment rynku
      Wykorzystanie dobrych materiałów wykończeniowych jak na ten segment rynku
      (kamień natoralny)
      Świetna lokalizacja, a to jest w nieruchomości najważniejsze

Wady:
      Firma jest ogólnie niesłowna i należy uważać, szczególnie w kontaktach z panem
      Prezesem, który potrafi być mało dyplomatyczny

Opóźnienie budowy to standard (w naszym etapie, kiedy WP miał kłopoty z
      płynnością opóźnienie sięgnęło 2 lat tzn. po takim czasie pojawiły się
      wszystkie elemnty budynku i otoczenia, przy czym pierwsi lokatorzy zaczęli się
      wprowadzać po pół roku od umownego terminu realizacji. Jednak mieszkaliśmy
      wtedy praktycznie na budowie, bez wind, z klatkami schodowymi w stanie surowym,
      bez garażu, o zagospodarowaniu terenu już nie wspomnę.

Nie naley wierzyć w ani jedno słowo miłych Pań na Wąwozowej. W tej firmie o
      wszystkim decyduje prezes.

Po 3 latach ujawniają się w budynku liczne usterki (zła wentylacja, wilgość w
      garażu itp. itd.)

WP nie chce zrezygnować z zarządzania naszym osiedlem. Pomimo chęci i dużej
      determinacji mieszkańców w zorganizowanie własnego zarządu, WP nadal pobiera
      wysokie opłaty za zarządzanie nie robiąc nic. Postępuje przy tym niezgodnie z
      ustawą o własności lokali, gdyż nie zwołuje zebrań na wniosek mieszkańców i nie
      honoruje powziętych uchwał. Mimo, że mieszkancy niemałym trudem doporowadzili
      do podpisania uchwały o odwołaniu WP z zarządu wspólnoty, firma ta podała
      sprawę do sądu, gdzie sprawa toczy się już prawie rok. WP nie chce zrzec się
      zarządzania, gdyż wtedy musiałby usuwać liczne usterki, a tak sam od siebie
      tego nie wyegzekwuje. Dodatkowo pobiera od wspólnoty kilkadziesiąt tysięcy
      złotych miesięcznie za zarządzanie.

Mimo tego wszystkiego jestem zadowolony z mieszkania w tej okolicy. Lokalizacja
      jest bardzo dobra, blisko jest metro, dobra piekarnia i sklep z wędlinami, targ
      ze świeżymi owocami i warzywami, super i hipermarkety czynne do późnych godzin
      nocnych, Multikino, ratusz w budowie. Al. KEN nie słyszę, ale mieszkam wysoko i
      mój budynek jest odgrodzony od ulicy budynkiem sąsiednim. Co lato w czerwcu
      podziwiam za to lądujące tędy samoloty. Wywołują huk niesamowity, ale tylko
      przez ok. 2 tygodnie w roku, gdy remontowany jest drugi pas startowy na Okęciu.
      Przelatują dokładnie nad budynkami Wersalu na tyle nisko, że można niemal
      rozpoznać kolor garderoby pasażerów. No i ta planowana od lat autostrada.

Pozdrawiam,
      • Gość: Ata Re: Smutna prawda o Werslu IP: *.cebit.com.pl 03.03.06, 20:26
        Ja mieszkam na Grochowskiej. I potwierdzam wszystko to, co napisał Wacek!
        Opóźnienie rozpoczęcia budowy to dopiero początek. Bo potem jest jeszcze większe
        opóźnienie samej budowy(wcale nie wynikające z pierwotnego falstartu!).
        Otrzymanie pozwolenia na użytkowanie to kolejna niekończąca się opowieść! Ale
        najgorsze przychodzi na koniec: warunki aktu notarialnego! Właśnie od kilku dni
        boleśnie odczuwamy skutki podpisania tak złej umowy przedwstępnej. Stawka za
        zarządzanie wpisana w akt notarialny w wys. 1,20pln, to nawet jak na Warszawę
        przegięcie!

Co do jakości wybudowanych mieszkań, to powiem tylko tyle: STANDARD
        BIAŁOSTOCKI!!! Można mnożyć usterki, wady i co chcecie jeszcze!

Amarez! Gratuluję Ci dobrego samopoczucia i pewności, że może rolują innych, ale
        Ciebie się nie uda! W swoim czasie też tak myślałam:(
        Możesz dzwonić, naciskać, żądać, pisać pisma - proszę bardzo nikt Ci tego nie
        zabroni - ale też nie uzyskasz żadnych konkretnych odpowiedzi. Tym bardziej na
        piśmie:)

Jednego, czego nie można jeszcze zarzucić WP, to tylko tego, że jak dotąd
        jeszcze nie ogłosili upadłości.

Radzę się dobrze zastanowić, zanim złożycie podpis. Potem już z reguły jest za
        późno:(((((((
        Pozdrawiam
        • Gość: edu Re: Smutna prawda o Werslu IP: *.vbp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:35
          W całej rozciąłosci potwierdzam to co napisałęs!!! (standard wiesniaczy)
          niepolecam tych mieszkań
    • Gość: leszek Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 03.03.06, 21:28
      to wszystko co piszecie to prawda, ale nalezy zastanowic sie dlaczego tak sie
      dzieje. czy tylko WP tak postepuje i czy nie jest to, niestety,
      przyjety "standard" w naszej rzeczywistosci.
      Nie pisze tego aby bronic WP, tylko takie wlasnie sa reguly rynku. Jesli WP
      jest tak zly to my , zainteresowani, nie powinnismy kupowac od nich,
      skorzystajmy z uslug innych developerow, czyz nie jest to proste ? Problem
      polega na tym ze wszyscy tak wlasnie postepuja, bo my i tak kupimy mieszkania.
      Nasz wybor to lokalizacja, wszystkie inne sprawy: warunki kupna, metody
      dzialania (opoznienia) sa wszedzie takie same. I tylko jedno moze to zmienic,
      jeszcze wieksza konkurencja na rynku developerskim.
      Pozdrawiam,
      • Gość: Aga Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 03.03.06, 22:30
        Poczytajcie historie budów, odbiorów, opóźnień i zasiedlen budynków po drugiej
        stronie KEN: KEN I, II i III etap, każdy wątek to kilka tysięcy postów. KEN III
        etap trwa do dziś, KEN I etap się sądzi z narzuconym notarialnie zarządem. Po
        dwa budynki w jednej wspólnocie, gdzie niemożliwe jest zebranie odpowiedniego
        quorum, aby sie przeciwstawic wszechwładzy prezesa Rogowskiego, wynajęty
        nieudolny administrator, który do dzisiaj nie zorganizował odsnieżenia
        chodników i dróg dojazdowych do budynków, itd, itd. To wszystko woła o pomstę
        do nieba, ale prezes bierze kilkadziesiąt (jeśli nie sto kilkadziesiąt) tysięcy
        PLN za zarzadzanie tymi nieruchomościami i ma się dobrze. On nic nie
        defrauduje, to są jego pieniądze z mocy prawa i z mocy umów, które z nim
        podpisaliśmy.
        • Gość: Amarez Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 03.03.06, 22:44
          Szczerze mówiąc problemy o jakich piszecie są żadne, obecnie mieszkam w budynku
          administrowanym przez SM Wyżyny i tu są dopiero jazdy, czynsz za 63 metry 700zł
          a cieciowa łachę robi że coś robi. administrowanie budynku zero, odpadają tynki
          na klatce i nikt się tym nie zajmie, wszyscy kładną lachę apłacić trzeba
          krocie, a jeśli chodzi o Wersal to cóż jak napisane czym prędzej czym później
          chatę wybudują, innego wyjścia nie ma, ciekawszych chat w tej okolicy i za tą
          cenę też nie ma.
          • Gość: Ata Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.cebit.com.pl 03.03.06, 23:15
            Lubisz równać w dół:)
            Poczekaj jak zobaczysz swoją nową (koszmarnie wysoką) zaliczkę za to wymarzone
            mieszkanko! Napisz za rok, dwa co myślisz na temat WP:)!
            Posłuchaj co mówią ludzie doświadczeni przez WP. Ty jeszcze nic nie wiesz!
            Może jeszcze jesteś Klientem dla nich, ale już niedługo zobaczysz jak niefajnie
            być petentem, żeby nie rzec pętakiem.
            Pozdrawiam
            • Gość: Aga Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 04.03.06, 08:29
              Sądzę, że za rok dwa Amarez będzie liczył kolejne miesiące opóźnienia na
              budowie, jeśli jeszcze nie ma pozwolenia na budowę.
              PS. Podobno prezes Rogowski się usamodzielnił i zbija już kasę na Stegnach.
              • Gość: KRZYSZTOFF Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.vbp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:31
                Ten cały WP to godna pozałowanai firma roboty wykonuja z opóznieneim i
                jakosciowo sa fatalni , za bardzo cwaniacza spółka a prezesi zbyt pazerni na
                zyski
          • Gość: stefanskia Re: WP. Al. KEN róg Płaskowickiej II IP: *.vbp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:33
            Wkoncu co prezes były ciastkarz i tynkarz moga wniesc do tego by mieszkanai
            były finkcjonalen i atrakcyjne dla meszkanców , neistety to zwykli
            dorobkiewicze w białych skarpetkach
    • Gość: nn Płaskowickiej II IP: *.kablowka.waw.pl 23.03.06, 23:34
      Co oni teraz buduja?
      • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 24.03.06, 06:21
        Kończą I etap i wkrótce rozpoczną (czerwiec '06) II etap KEN róg Płaskowickiej
        • Gość: Aga Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 24.03.06, 06:43
          Jeszcze nie mają pozwolenia na budowę a już sporo sprzedali (czytaj: wyciągnęli
          pieniędzy)
          • Gość: leszek Re: Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 04.05.06, 15:38
            cisza na forum, domyslam sie ze WP nie ma jeszcze pozwolenia na budowe. czy
            ktos ma jakies informacje ? wczesniej slyszalem o maju, o czerwcu, a co dzisiaj
            wiadomo ?
            • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.acn.waw.pl 04.05.06, 16:52
              Proponuję to forum, tutaj na bieżąco się o wszystkim dyskutuje, pozwolenie ma
              być lipiec-sierpień.
              kenbis.ota.pl/forum/
              • Gość: lech Re: Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 09.08.06, 14:46
                podbijam "pilke". Wiemy, a raczej domyslamy sie, ze pozwolenie moze byc wydane
                na koniec wrzesnia, poczatek pazdziernika.
                Czy ktos sprawdzil z WP czy ustalili juz terminy kolejnych wplat ?
                • Gość: KEN I Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 09.08.06, 17:36
                  A wiecie, że firma Wersal Podlaski przestanie istnieć po zakończeniu Waszej
                  inwestycji?
                  Sprawdźcie czy będziecie mieć możliwość egzekwowania gwarancji i rękojmi skoro
                  planują się zwijać. I raczej nie pytajcie o to w Wersalu, bo prawdy nie
                  poznacie, spytajcie jakiego zaprzyjaźnionego prawnika, co to może dla Was oznaczać.
                  • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.08.06, 21:34
                    Bardzo chętnie!!! będziemy mogli od razu powołać własną wspólnotę a tak
                    będziemy chyba zdani na zarządzanie przez jakiś czas przez Wersal a jak Wersal
                    będzie zarządzał to będzie naprawiał ewentualne niedoróbki
                    • joa21 Re: Płaskowickiej II 10.08.06, 10:12
                      bardzo chetnie, ale apropos czego? bo nie rozumiem?

czy jest na sali prawnik???? ;)
                      • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.litewska.edu.pl 10.08.06, 13:39
                        Joa21 Chodzi mi o to że jak Wersal by znikł to nie ma prawa zarządzać naszą
                        nieruchomością (przez ileś tam...) jak to jest zapisane w umowie, wówczas od
                        razu powołujemy wspólnotę i nie męczymy się tak jak to miało miejsce z blokami
                        po drugiej stronie KEN'u. Ale niech wypowie się jakiś prawnik - wydaje mi się
                        że Wersal musiałby ogłosić upadłość albo coś w tym stylu aby nie musiał
                        odpowiadać za rękojmę. Aśka - coś wiesz odnośnie pozwolenia - ja będę po długim
                        weekendzie dzwonił do Trybonia i na Wąwozową
                        • Gość: KEN I Re: Płaskowickiej II IP: *.usp.pl / *.crowley.pl 10.08.06, 15:21
                          Za dużo optymizmu, za mało realizmu. To nie Wersal zarządza tylko osoby
                          fizyczne Pan Rogowski i Pan Piekut, więc nawet jak Wersal zniknie to oni
                          zostaną.
                          Co do tych gwarancji i rękojmi to każdy wspólnik odpowiada za zobowiązania
                          spółki bez ograniczenia całym swoim majątkiem solidarnie z pozostałymi
                          wspólnikami oraz ze spółką. Tylko, że majątek można przepisać na żonę, syna,
                          córkę, itd.
                          • joa21 Re: Płaskowickiej II 10.08.06, 15:48
                            kurde, nigdy nie jest rozowo :(

nic nie wiem odnosnie pozwolenia, tez jade na dlugi weekend i chyba nie bede go
                            sobie psula dowiadujac sie na Wawozowej czy u Trybonia

po weekendzie ich zaatakujemy
                            • Gość: zda Re: Płaskowickiej II IP: *.crowley.pl 10.08.06, 16:28
                              uwaznie przeczytalem wasze zdanie o WP i tak sie zastanwaiam czy
                              zosatlscie zatrdunieni aby opluwac ta firme.
                              owszem poplenili pare bledow, adminiatracja wsp jeszce wiecej jednak to do
                              was zalezalo keidy ja zmienicie

Wiec jesli wam Wp nie odpowiada poelcam :
                              skanska
                              ekopark
                              sadze ze bedzieiece bardz zawdoleni oni tam maja ciagle wolne mieszkania
                              jak sadzidizce dlaczego ???

proponuje tez przesledzic hsitore kilku innych developerow:
                              tych co staneli na poziomie 0z piwniacami
                              JW cConstraution tez wam bardoz polecam

zygac mi sie chcce od tej polskiej cechy : anrzekac narzekac k mac

• Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.06, 17:28
                                popieram, a dla wymagających polecam Pirelli Estate :)))))))))))
                              • joa21 Re: Płaskowickiej II 10.08.06, 22:51

kurde - gdzie ja opluwam wersal?

co ja takiego powiedzialam, zebys az tak
                                przeklinal?????????????????????????????????????????????????//

chyba mam prawo napisac, ze nie jest rozowo skoro osmy miesiac czekam na
                                pozwolenie na budowe
                                • Gość: zda Re: Płaskowickiej II IP: *.crowley.pl 11.08.06, 09:18
                                  niestey zmuszony bylem do generlaziajzi , a na pozwoleni czeka sie z winy
                                  developera?

polecam tez pirrelli pekao tam na epwno bedzie lipiej bo nie trzeba czkac
                                  an pozwlownei hehe spolka uwlania od tego oczkeiwania klinetow
                                  hahahah
                                  • joa21 Re: Płaskowickiej II 12.08.06, 17:12

w tym przypadku wina lezy po stronie developera, ale nie mam sily klocic sie z
                                    Toba, bo to tylko Cie nakreca a nie chce dac Ci tej satysfakcji :D
                              • Gość: KEN I Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 11.08.06, 21:33
                                No to żegnam Wasze forum. Może kiedyś docenicie dobre rady.

Bye

Gość portalu: zda napisał(a):
                                > uwaznie przeczytalem wasze zdanie o WP i tak sie zastanwaiam czy
                                > zosatlscie zatrdunieni aby opluwac ta firme.
                                • joa21 Re: Płaskowickiej II 12.08.06, 17:14
                                  ale o co chodzi???????????????????
                                  • Gość: KEN I Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl 12.08.06, 22:25
                                    Chodzi o oszołomów, którzy kierują się emocjami, a nie zdrowym rozsądkiem.

oa21 napisała:

> ale o co chodzi???????????????????
                            • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.08.06, 17:41
                              Edbud na Kabatach przy Kenie tech widzę że się buja z pozwoleniem bo nic się na
                              placu nie dzieje, to samo właśnie przechodzą niedoszli kupujący mieszkań od
                              Pirelli, więc z tym pozwoelniem u Wersala nie jest sprawa udosobniona - dzięki
                              Bogu umowa z Wersalem była jako przedswstępna z opłatą I transzy (5% wartości
                              mieszkania) a nie jak w Pirelli jakaś rezerwacja za 2000zł
                              • Gość: magda5551 Re: Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 14.08.06, 20:00
                                Czy w Wersalu sa jeszcze jakies mieszkania do kupienia?
                                • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.08.06, 21:12
                                  Zadzwoń do biura, pewnie coś jeszcze mają.
                                  • Gość: lech Re: Płaskowickiej II IP: 12.21.160.* 15.08.06, 18:00
                                    jesli chodzi o pozwolenie to domyslam sie ze b.z., czyli wrzesien/pazdziernik ?
                                    • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.08.06, 21:42
                                      Działa już forum kenbis.ota.pl/forum/ więc zapraszam - tutaj będę
                                      najświeższe nowiny. Pozwolenie nieprawomocne powinno być do końca września. Na
                                      dniach, kiedy dodzwonię się do biur to podam bliższe informacje
                                      • joa21 Re: Płaskowickiej II 16.08.06, 12:37
                                        Pseudo dzwonil - urzad nawet nie zaczal rozpatrywac :(
                                        • Gość: angel Re: Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 17.08.06, 12:29
                                          Niestety nasze forum wciąż szwankuje a chciałam zamieścić maila jakiego
                                          uzyskałam w biurze projektowym Tryboń wyjaśniającego naszą sytuację więc może
                                          umieszczę go tutaj:
                                          "[…]Dział sprzedaży Wersala Podlaskiego z niezrozumiałej dla nas
                                          przyczyny "przenosi" na naszą firmę - bądź co bądź jedynie projektanta -
                                          obowiązki obsługi klienta. Wydaje nam się, że nie mamy prawa (ale też
                                          obowiązku) udzielać informacji nikomu innemu poza Zleceniodawcą. Mam nadzieję,
                                          że rozumie Pan sytuację, w której podmiot (Tryboń PPI) nie mający
                                          przygotowanego działu obsługi klienta zmuszony jest udzielić informacji
                                          kilkudziesięciu (jeśli nie więcej) osobom, które tak naprawdę wyczerpujące
                                          informacje powinny pozyskać od Dewelopera.
                                          Niemniej w kilku słowach postaram się udzielić maksymalnie dużo informacji z
                                          nadzieją, że w dobie dzisiejszej komunikacji (czat, strony osiedlowe, etc.)
                                          będzie Pan uprzejmy (i w stanie) podzielić się nimi z innymi klientami firmy
                                          Wersal Podlaski.
                                          Przepraszam za ten przydługi wstęp i przechodzę do meritum:
                                          Nie chcąc zbytnio zapoznawać Pana z procedurami prawa budowlanego
                                          obowiązującego w naszym kraju, mam nadzieję że nie dziwi Pana fakt, ża
                                          szczególnie w ostatnim okresie Prawo Budowlane zmienia się nadzwyczaj szybko,
                                          często radykalnie - tym samym wydłużając procedury o kilka do kilkunastu
                                          miesięcy. Niestety w przypadku dużych inwestycji, a taką jest realizacja KEN,
                                          sprawy komplikują się o wiele bardziej. Po uzgodnieniu projektu
                                          zagospodarowania terenu i uzyskania pozwolenia na budowę KEN BIS Etap I
                                          przystąpiliśmy do wykonywania projektu budowlanego II etapu. W międzyczasie
                                          zmieniły się przepisy związane z ochroną środowiska - dla inwestycji o tej
                                          skali należało uzyskać tzw. Decyzję środowiskową wg nowych przepisów. Uzyskanie
                                          tejże decyzji jest tak skomplikowane i czasochłonne (procedur, dróg przesyłania
                                          dokumentów po dziesiątkach komórek administracyjnych, akceptacji i
                                          uprawomocnień nie chcę wymieniać, bo mail musiałby zajmować sporo miejsca ;)),
                                          że samo uzyskanie pozwolenia na budowę jest przy tym dziecinnie proste. Dość
                                          powiedzieć, że procedura trwała około 12-u miesięcy. Ale na szczęście
                                          zakończyła się i to powodzeniem. Dlatego też słusznie BOK Wersala poinformował
                                          Pana, że wszystkie dokumenty są skompletowane, a wniosek o pozwolenie na budowę
                                          złożony.
                                          Niemniej pozwolę sobie zauważyć, że zgodnie z Prawem urzędnik od złożenia
                                          wniosku ma 60 dni na wydanie decyzji (i jakoś dziwnie urzędnicy warszawscy
                                          nagminnie łamią to prawo wydłużając cały proces do sobie tylko zadanej daty). W
                                          międzyczasie oczywiście urzędnik może złożyć wniosek o uzupełnienie dokumentów,
                                          pozostawiając sprawę "bez biegu" (czyli wydłużając procedurę o okres
                                          załatwiania danego dokumentu). Już dziś wiemy, że zarządano nowego uzgodnienia
                                          z ZDM (sprawa zupełnie uznaniowa), które potrwa do 3 tygodni. Samo
                                          uprawomocnienie decyzji to 14 dni (ale od dnia doręczenia stronie
                                          zawiadomienia) co praktycznie oznacza, że od daty wydania pozwolenia na budowę
                                          do uprawomocnienia mija 40 dni.
                                          Nie byłbym więc, na podstawie powyższych informacji, aż takim optymistą, żeby
                                          uznać za termin uzyskania nieprawomocnej decyzji koniec sierpnia. Realnie
                                          uznałbym za bardzo prawdopodobny termin koniec września, a z uprwomocnieniem
                                          koniec października - początek listopada. Uważam, że terminy te są jak
                                          najbardziej poprawne i zakładają już pewną dozę "nadgorliwości" urzędniczej (w
                                          Warszawie przypomina to włoski strajk - wszyscy są tak drobiazgowi i dmuchają
                                          na zimne, że paraliżuje to inwestycje w mieście, co zapewne zna Pan z autopsji
                                          i gazet).
                                          Z góry proszę o nie obwinianie ani nas, ani tym bardziej dewelopera, za
                                          trudność w określeniu terminów rozpoczęcia budowy, gdyż w dobie dziś
                                          funkcjonującego prawa podanie terminu przybliżonego z rocznym wyprzedzeniem
                                          jest jak loteria. Natomiast w dniu dzisiejszym rzeczywiście można z dużym
                                          prawdopodobieństwem określić przybliżoną datę rozpoczęcia budowy na listopad.
                                          Rozumiem, że Deweloper podając datę uzyskania decyzji na koniec sierpnia -
                                          uprawomocnionej na koniec września, bardziej optymistycznie podchodzi do sprawy
                                          i chce tym optymizmem "zarazić" klienta. My natomiast musimy być realistami i
                                          uważamy za realne terminy podane wyżej. Niemniej znając solidność firmy Wersal
                                          Podlaski oraz dobrą współpracę z nami i mam nadzieję innymi wykonawcami nie mam
                                          wątpliwości, że otrzymany produkt będzie satysfakcjonował użytkowników, w tym
                                          również Pana.
                                          Mam nadzieję, że moja informacja jest wyczerpująca i satysfakcjonuje Pana.”
                                          • joa21 Re: Płaskowickiej II 17.08.06, 12:39
                                            juz wrzucilam na forum
                                            www.kenbis.ota.pl/forum/viewtopic.php?p=1288#1288
                                            • Gość: angel Re: Płaskowickiej II IP: *.chello.pl 17.08.06, 13:24
                                              joa21-Niestety jak sprawdziłam to na forum nic się nie pojawiło.. a przydałoby
                                              się żeby wszyscy "nasi" przeczytali i przestali zamęczać tryboń telefonami..
                                              • joa21 Re: Płaskowickiej II 17.08.06, 13:52
                                                ja widze te wiadomosc, ale wiem od Pseuda, ze on jej nie widzi

byc moze dans przenosi forum na bezpieczniejszy serwer i stad te problemy,
                                                dajmy forum jeszcze jeden dzien i potem zaczniemy reagowac

na razie mozemy sprobowac powrzucac odpowiednie watki jako nowe / oddzielne na
                                                rozne fora - wieksza szansa, ze ktos zainteresowany przeczyta
                                                • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.06, 16:48
                                                  Jak ja to czytam to zastanawiam się czy przypadkiem nie żyjemy w Birmie. Tyle
                                                  się mówi tyle się obiecuje i żaden darmozjad z PIS nawet nie kiwnie palcem aby
                                                  coś zmienić i ułatwić ludziom życie. Jeśli urząd nie nadąża z pracami nad
                                                  dokumentem to niech zatrudni dodatkowych ludzi zamiast podświetlać mosty nad
                                                  Wisłą. Niechaj będą te ostre przepisy ale urzędnik o ile są papiery prawidłowe
                                                  merytorycznie niech nie ślęczy nad nimi tygodniami
                                                  • Gość: Amarez Re: Płaskowickiej II IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.08.06, 16:58
                                                    i jeszcze jedno. Całkowice zgadzam się z osobą z Trybionia. O ile jedna osoba
                                                    by od nas dzwonia raz na dwa tygodnie to by nie było problemów, ale widzę że
                                                    wszyscy dzwonią również osoby którzy nawet nie słyszeli o naszym forum. Z
                                                    drugiej strony właśnie ten optymizm pań z Wąwozowej spowodował ten problem. Ja
                                                    do Trybiona w tej sprawie już dzwonić nie będę, będę mocniej ciśnął panie na
                                                    Wąwozowej o ile wyczuję zbytnią ogólnikowość i nie szczery optymizm, ale mam
                                                    nadzieję że już jesteśmy mimo wszystko prawie na finiszu. Nie wiem co to za
                                                    wynalazek z tym ZDM, może jeszcze tam ktoś potrzebuje mieć gratis wyjazd na
                                                    Seszele :). Mam nadzieję że we wrześniu to pozwoelnie już będzie - zresztą jak
                                                    dla mnie miesiąc w tą czy w tamtą już nie robi różnicy - ale uwaga grunt aby
                                                    załapać się ulgę odsetkową czyli do końca roku musi być sprawa załatwiona
    • pawelwaw Re: Wersal Al. KEN róg Płaskowickiej II 03.09.06, 14:49
      foto

fotodom.pl/index.php/876
      • joa21 Re: Wersal Al. KEN róg Płaskowickiej II 04.09.06, 19:35
        pozwolenie na budowe tez tam jest
        www.FotoDom.pl
      • amarez Re: Wersal Al. KEN róg Płaskowickiej II 04.09.06, 22:16
        zdjęcie rewelka, mam nadzieję że będą zdjęcia z tej perspektywy w trakcie
        budowy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka