Dodaj do ulubionych

Co nowego w SBM "Ziemi Mazowieckiej"

IP: 195.117.131.* 02.10.01, 15:27
Chciałbym się dowiedzieć jak wyglądają po ponad miesiącu od ostatnich postów wasze zmagania
ze
spółdzielnią - ponoć znowu nie płacicli i kolejna firma budowlana chciała zejsć z budowy przy
Kondratowicza!
Dajcie znać jak przebiega oddawanie mieszkań - pamietam, ze komus obiecywano mieszkanie we
wrzesniu - jestem bardzo ciekawy czy juz mieszka - czy tylko słyszy, że jest trudna sytuacja i wszytsko
sie opóźni o następnych kilka tygodni.
I jeszcze raz ostrzegam wszystkich naiwnych, ktorzy marzą o mieszkaniu wybudowanym przez tę
spóldzielnie!

Obserwuj wątek
    • Gość: Rooter Re: Co nowego w SBM IP: 194.9.223.* 08.10.01, 14:14
      Straszna porażka... Sami nie wiedzą już co mówić na pytania o termin oddania....
      Nie polecam.
      • Gość: Izabela Re: Co nowego w SBM - do Rootera IP: 157.25.130.* 08.10.01, 16:57
        Gość portalu: Rooter napisał(a):

> Straszna porażka... Sami nie wiedzą już co mówić na pytania o termin oddania...
        > .
        > Nie polecam.

A będziesz tam mieszkać? To znaczy kiedyś, kiedy już oddadzą?

I.

• Gość: Rooter Re: Co nowego w SBM - do Rootera IP: *.centertel.pl 09.10.01, 14:46
          Mam nadzieję. Dzisiaj rozmawiałem przez telefon z prezesem, który twierdził, że
          pod koniec miesiąca zaczną oddawać mieszkania, ale tylko w części C (na
          szczęcie dla mnie), mimo że z zewnątrz nie będzie wykończone.
          • Gość: Izabela Re: Co nowego w SBM - do Rootera IP: 157.25.130.* 10.10.01, 11:52
            Miło poznać przyszłego sąsiada. Mnie wciąż mamią obietnicami oddania na
            początku przyszłego miesiąca klatki A2. Na razie niestety nic się tam nie
            dzieje.

• Gość: Kasia Re: Co nowego w SBM IP: *.centertel.pl 11.10.01, 14:39
              Witam,

przyszłych sasiadów.(Ja już mieszakam na Kondratowicza a więc widze że coś się
              dzieje w dalszej części budynku. Nie jest to może zawrotne tempo ale w każdym
              razie ktoś po tej budowie krąży.

Pozdrawiwam
              • Gość: Izabela Re: Co nowego w SBM IP: 157.25.130.* 11.10.01, 15:14
                No i jak się mieszka? Mam nadzieję, że dobrze :-). Jeli to nie jest niedyskretne
                pytanie - czy dostalas juz rozliczenie kosztow budowy i czy ktos raczył wyjawić
                wysokość czynszu?

Iza

• Gość: PIK Re: Co nowego w SBM - do Kasi IP: 195.117.131.* 11.10.01, 15:18
                Witaj Kasiu,
                Wiemy, że krąża - w końcu kto przestawiałby już trzeci raz ten sam fragment sciany w moim
                mieszkaniu i kladł już po raz drugi instalację wodną - bo plany sie gdzies zapodziały - całe szczęscie
                że nie położyli tynku i zorinetowałem się w porę, że znowu czegos nie zrobili, choć obiecywali... W
                jednym są naprawde niezastąpieni - naprawdę można liczyć na to, że jesli cos miało być zrobione to
                opóźni się min. o tydzień. I jeszcze słówko o gospodarnosci - od strony Ratusza zaczęli własnie
                obkładać front płytami z piaskowca - tylko dlaczego materiał leży sobie bez żadnego dozoru na ulicy i
                jest rozkradany??? Byłem tam w weekend i żadnego dozoru, każdy może wejsć na teren budowy nie
                niepokojony przez nikogo z ochrony, material leży na ulicy i widać, że go tam zostawiono dawno...
                Piszę o tym, bo jestem ciekawy jak wyglądało ostaeczne rozliczenie kosztów? Po takim czasie
                opóźnienia i takiej niegospodarnosci rozliczenia nie mogą być małe. Napisz proszę ile płacisz
                czynszu za metr i jakie są inne oplaty - po drugiej stronie Kondratowicza, w Enerogmontażu czynsz to
                5,5 PLN. Jestem ciekawy jak to wygląda w SBM "ZM"? Jesli możesz opisz też jak odbywało się
                przekazanie lokalu.
                Pozdrawiam
                • Gość: Kasia Re: Co nowego w SBM IP: *.centertel.pl 11.10.01, 15:56
                  Witam ponownie,

Mieszka mi się dobrze (chociaż pewnie dużo zalezy of faktu że jest to moje
                  pierwsze własne mieszkanko). Rozliczenia kosztów budowy jeszcze nie dostałam,
                  za to przy odbiorze mieszkania okazało się że gdzieś zniknął im w trakcie
                  budowania metr mieszkania. Pan tłumaczył mi że czasami jest to np. 10 cm a
                  czasem akurat metr. Co do odbioru mieszkania to właściwie odbyło się bez
                  szczególnych atrakcji (w przedpokuju kable z podłogi wchodziły do ściany pod
                  kątem ok 45 stopni ale w ciągu 2 dnich poprawili mi to i juz kabli nie widać.
                  Za to ponownie beda malować mi sufit bo pojawiły się jakieś pęknięcia.
                  Poza tym klatka schodowa wygląda cały czas jakby trwała budowa, kilka razy
                  wyłączyli prąd, gaz będzie dopiero w listopadzie ale poza tym jest OK.

Wysokość czynszu to 5,5 PLN, pozostałych opłat jeszcze nie znam :)

Pozdrawiam,
                  • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: 195.117.131.* 11.10.01, 16:30
                    Dzieki za szybka odpowiedz - daj znac jesli pojawia sie jakies nowe szczegoly, ktore moga dotyczyc
                    nas, ktorzy ciagle czekaja... Czzynsz nie wyglada tragicznie, ciekawe jakie bedzie rozliczenie. Ciekawe,
                    ze pozwolili Ci mieszkac bez rozliczenia. Ciekawe, co bedzie jesli bedziemy chcieli zakwestionowac
                    koszty w tym rozliczeniu? Czy w Twojej klatce jest juz winda? I juz ostatnie pytanie - chcicelismy
                    wybierac miejsce parkingowe i nie bylo to mozliwe - nie wiem dlaczego? Jak wygladalo wybieranie
                    miejsca w Twoim przypadku?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Kasia Re: Co nowego w SBM IP: *.centertel.pl 12.10.01, 16:35
                      Gość portalu: PIK napisał(a):

> Dzieki za szybka odpowiedz - daj znac jesli pojawia sie jakies nowe szczegoly,
                      > ktore moga dotyczyc
                      > nas, ktorzy ciagle czekaja... Czzynsz nie wyglada tragicznie, ciekawe jakie bed
                      > zie rozliczenie. Ciekawe,
                      > ze pozwolili Ci mieszkac bez rozliczenia. Ciekawe, co bedzie jesli bedziemy chc
                      > ieli zakwestionowac

> koszty w tym rozliczeniu? Czy w Twojej klatce jest juz winda? I juz ostatnie py
                      > tanie - chcicelismy
                      > wybierac miejsce parkingowe i nie bylo to mozliwe - nie wiem dlaczego? Jak wygl
                      > adalo wybieranie
                      > miejsca w Twoim przypadku?
                      > Pozdrawiam

Widzę że sporo rzeczy jest ciekawych :). Nic nie wiem o miejscu parkingowym
                      ponieważ go nie kupowałam.

Pozdrawiam,

• Gość: adam Re: Co nowego w SBM IP: 194.236.94.* 15.10.01, 17:53
                        Witam
                        czy to prawda, że obydwoje prezesów - pani S oraz pan G. juz nie
                        są "reprezentantami " spóldzielni. Dzisiaj taka informacje dostałem gdy
                        probowalem sie dodzwonic i umowic z nimi na rozmowe.
                        ps. pewnie na rynku nieruchomości niedlugo pojawi sie nowa spoldzielnia tym
                        razem np. Ziemi Malopolskiej - no bo przecież tak "obrotne osoby" nie moga
                        długo pozostac bez pracy .
                        • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: 195.117.131.* 17.10.01, 08:14
                          Adamie,
                          Jesli dowiesz sie czegos nowego - daj znac. Mam tylko nadzieje, ze nie powtorzy sie sprawa
                          War-Inwestu... Jesli wiadomosci potwierdza sie - nowa ekipa bedzie zwalac wszytsko na poprzednia.
                          Mysle, ze jesli bylo tam jakies "trzesienie Ziemi", a nie zwykla zmiana warty, to ciagle warto probowac
                          umowic sie panem Gawlikiem. Moze teraz bedzie bardziej rozmowny? A pewnie ma duzo do
                          opowiadania. Tylko jakich argumentow uzyc, by chcial rozmawiac?
                          Pozdrawiam
                          • Gość: KASIA Re: Co nowego w SBM IP: *.centertel.pl 18.10.01, 09:12

> Adamie,
                            > Jesli dowiesz sie czegos nowego - daj znac. Mam tylko nadzieje, ze nie powtorzy
                            > sie sprawa
                            > War-Inwestu... Jesli wiadomosci potwierdza sie - nowa ekipa bedzie zwalac wszyt
                            > sko na poprzednia.
                            > Mysle, ze jesli bylo tam jakies "trzesienie Ziemi", a nie zwykla zmiana warty,
                            > to ciagle warto probowac
                            > umowic sie panem Gawlikiem. Moze teraz bedzie bardziej rozmowny? A pewnie ma du
                            > zo do
                            > opowiadania. Tylko jakich argumentow uzyc, by chcial rozmawiac?
                            > Pozdrawiam

Nowe wiadomości: Pojawiło się odłoszenia (ma drzwiach klatek schodowych) o
                            spotkaniu mieszkańców i użytkowników lokali kupionych od Spółdzielni w celu
                            omówienia i podjecia jakiś działań odnośnie przeniesienia własności. Spotkanie to
                            jest organizowane przez mieszkańców. Odbędzie się ono 27.10.01 o godz. 15.00 w
                            aptece na ul. Kondratowicza 18 (czyli w Naszym budynku)
                            P.S Ogłoszenie to jest codziennie zrywane, ale rano pojawia się nowe :)
                            Pozdrawiam
                            • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: 195.117.131.* 18.10.01, 10:36
                              Dzieki za informacje. Postaram sie wpasc - na razie odczuwam tylko zniechecenie, wiare, ze
                              bedziemy mieszkac jeszce w tym roku stracilem juz dawno, a po drugiej stronie ulicy w ciagu roku
                              postawiono podobny budynek...
                              Byloby fajnie, gdyby SBM poczula, ze nie moze traktowac ludzi, ktorych naciagnela na duuuze
                              pieniadze jak idiotow. Mam nadzieje, ze na zebraniu pojawia sie tez ludzie, ktorzy jeszcze nie dostali
                              mieszkan i nie wiadomo kiedy dostana. Oni wygrywaja na tym, ze wszyscy najbardziej zainteresowani
                              postepem prac sa rozproszeni, nie moga sie zebrac. Wygrywaja, bo ludzie nauczeni sa biernosci i
                              tego, ze nie maja zadnego wplywu na bieg zdarzen.
                              Moze Adam odezwie sie, co warto na takim spotkaniu omowic??? Przydalby sie jakis prawnik, bo
                              inaczej wszystko moze zamienic sie w wiec, ludzie sobie pogadaja i odreaguja stres (to tez wazne, bo
                              mocno jednoczy), ale argumentow prawnych moze nie byc duzo lub nawet wcale. Tylko takie
                              argumenty dla naszych "spoldzielcow" moga cos znaczyc. Ciekawe, ze nawet nie jestesmy czlonkami
                              tej spoldzielni - a moze powinnismy zlozyc wnioski o przyjecie w poczet czlonkow? Spoldzielnia ma
                              chyba miesiac na wydanie decyzji. A jedynie bycie czlonkiem pozwala na uczestictwo w zebraniach i
                              wplywanie na decyzje.
                              Z komunikacja tez jest w tej "spoldzielni" znakomicie - od ostatniego listu brak zadnych wiesci...
                              Jak pokazuje przypadek War-Inwestu - w tym biznesie nie ma zadnych sentymentow, liczy sie tylko jak
                              wziac kase i bezpiecznie zniknac... A wtedy dlugo nie trzeba juz niczego robic.
                              Moze ktos postudiuje "Prawo Spoldzielcze" ?! Niestety nie jestem prawnikiem i ostatnio bardzo tego
                              zaluje :(((

Pozdrawiam : )

• Gość: adam Re: Co nowego w SBM IP: 194.121.59.* 18.10.01, 17:10
                                zmiana w zarzadzie nastapila juz w czerwcu - poleciala rada nadzorcza i zarzad.
                                Jedynie zostal zdaje się Ptasinski lub sieradzki.
                                No coz - a pomocą moge wam sluzyc online - walcze na polu wczesniejszej budowy
                                popelnionej przez ZM na Kabatach.
                                A z poprzednim zarzadem mozna sie skontaktowac zapewne znajac jedynie ich
                                adresy domowe :-(
                                Adam
                                • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 17:24
                                  Obydwaj panowie, o ktorych pisales rzeczywiscie pozostali i maja sie dobrze
                                  opowiadajac coraz to nowe bajki.
                                  Jesli mozesz - odzywaj sie co jakis czas, dobrze wiedziec, ze nie jest sie
                                  samemu:)))

Pozdrawiam i zycze powodzenia!
                                  • Gość: Kasia Re: Co nowego w SBM IP: *.centertel.pl 19.10.01, 08:46

> Obydwaj panowie, o ktorych pisales rzeczywiscie pozostali i maja sie dobrze
                                    > opowiadajac coraz to nowe bajki.
                                    > Jesli mozesz - odzywaj sie co jakis czas, dobrze wiedziec, ze nie jest sie
                                    > samemu:)))
                                    >
                                    > Pozdrawiam i zycze powodzenia!

W ramach pocieszenia: dzisiaj rano zauważyłam że w niedokończonej części budynku
                                    zaczęły pojawiać się w mieszkaniach drzwi wejsciowe.

Pozdrawiam,

• Gość: adam Re: Co nowego w SBM IP: 194.121.59.* 19.10.01, 08:58
                                      na co powinniście zwrocic uwagę na zebraniu: sprawdzic w statucie spoldzielni
                                      czy jest taki punkt: ...budowa mieszkań finansowana jest jedynie ze srodków
                                      przekazanych przez spoldzielcow lub cos takiego...
                                      jesli jest to mozecie powalczyc z bardzo bardzo dobrym adwokatem, a mianowicie -
                                      skoro w budynku jest np. 250 mieszkań, do dnia dzisiejszego sprzedano np. 160
                                      mieszkań - oznacza to, że to właśnie te 160 osob sfinansowalo budowe calego
                                      budynku - czyli np. 90 mieszkan powstalo za wasze pieniadze - wiec mozna
                                      powalczyc o obnizenie kosztow m2 waszych mieszkan o 40% albo walczyc o
                                      przejecie przez was tych mieszkan i sprzedaie ich jako wspolnota.
                                      2. prawo spoldzielcze w tym roku sie zmienilo - i kazdy z wplacajacych moze bez
                                      pytania zlozyc wniosek do spoldzielni o przyjecie w poczet czlonkow -
                                      spoldzielnia nie mze odmowic bo groza jej za to sankcje sadowe - wiec nie
                                      wierzcie prezesom, ze najpierw macie wplacic 100 % a doipiero potem zostaniecie
                                      spoldzielcami - juz teraz mozecie - a jak zostaniecie to mozecie mocneij
                                      powalczyc np. zwolac zebranie i wywalic zarzad, rade itd. w chwili obecnej
                                      czlonkow spoldzielni jest pewnie okolo 15 osob - sa to zalozyciele spoldzielni -
                                      jesli Wy dolaczycie do czlonkow spoldzielni to ich przeglosujecie i juz.
                                      przejmiecie budynek, kase itd.
                                      3. co do rozliczenia budowy - znane sa zagrywki tej spoldzielni , ze jedyne
                                      rozliczenie to jedno zdanie w akcie notarialnym typu - Spoldzielnia oswiadcza,
                                      ze obywatel XX nie ma zadnych obciazen wzgledem spoldzielni, oraz ze obywatel
                                      XX nic juz nie chce od spoldzielni. Podany jest calkowity koszt mieszkania i
                                      już. Nie dochodzi do oficjalnego przedstawienia dokumentow o rozliczeniu budowy
                                      itd. czyli jesli byly nadwyzki to podpisujac akt - automatycznie z nich
                                      rezygnujecie.
                                      Adam
                                      • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: *.unregistered.formus.pl 19.10.01, 09:34
                                        Dzieki Adamie!!!
                                        Zlozenie wnioskow o przyjecie w poczet spoldzielcow - to swietny pomysl.
                                        Czy mozesz polecic jakiegos prawnika, ktory ma doswiadczenia w podobnych
                                        sprawach?

Pozdrawiam :)))
                                        • Gość: PIK Re: Co nowego w SBM IP: *.unregistered.formus.pl 22.10.01, 10:13
                                          Czy slyszeliscie o zmianach w oplatach notarialnych? Zgodnie z umowa to my ponosimy koszty tych
                                          aktow. W zwiazku z opoznieniem termin przesunal sie i nie mielismy na to wplywu. Czyzbysmy
                                          znowu dostali po kieszeni? Czy wiecie cos konkretnego o kosztach, jakie ponieslibysmy przed zmiana
                                          przepisow i po wprowadzeniu nowych??? Temat ciekawy w zwiazku z planowanym spotkaniem
                                          27.10., o ktorym donosila Kasia.

Pozdrawiam
                                          • Gość: Izabela Zebranie - jutro!!! IP: 157.25.130.* 26.10.01, 12:30
                                            Czy coś wiadomo na ten temat? Mam nadzieję, że się odbędzie. Z tego, co wiem,
                                            spółdzielnia jest o krok od upadku, być może nie ukończy budowy!!!! Jeśli ktoś
                                            coś o tym wie lub też ma pojęcie o tym, co się robi w takiej sytuacji - bardzo
                                            proszę o informacje.

I.
                                            • Gość: Kasia Re: Zebranie - jutro!!! IP: *.centertel.pl 26.10.01, 15:23
                                              Gość portalu: Izabela napisał(a):

> Czy coś wiadomo na ten temat? Mam nadzieję, że się odbędzie. Z tego, co wiem,
                                              > spółdzielnia jest o krok od upadku, być może nie ukończy budowy!!!! Jeśli ktoś
                                              > coś o tym wie lub też ma pojęcie o tym, co się robi w takiej sytuacji - bardzo
                                              > proszę o informacje.
                                              >
                                              > I.

Ogłoszenie o spotkaniu cały czas wisi. Skąd wiesz że spółdzielnia jest o krok od
                                              upadku. Ja już mieszkam na Kondratowicza i miło się zdziwiłam bo od ok. 2 tygodni
                                              na budowie pracuje sporo ludzi i naprawdę coś się dzieje (wreszcie zaczęli
                                              ocieplać budynek, wstawili drzwi. Taki ożywienie chyba nie świadczy o upadku?

• Gość: Izabela Re: Zebranie - jutro!!! IP: 157.25.130.* 26.10.01, 16:27
                                                Niestety, że tak powiem, z pierwszej ręki. Bądź jutro na zebraniu, jeśli możesz.
                                                • Gość: Kasia Re: Zebranie - jutro!!! IP: *.centertel.pl 26.10.01, 16:43
                                                  Gość portalu: Izabela napisał(a):

> Niestety, że tak powiem, z pierwszej ręki. Bądź jutro na zebraniu, jeśli możesz
                                                  > .

Niestety mnie nie będzie. Dzisiaj wyjeżdżam na weekend. Czy moge liczyć na info
                                                  co się działo?

Pozdrawiam,
                                                  Kasia

• Gość: adam Re: Co nowego w SBM IP: 194.121.59.* 29.10.01, 16:41
                                            nie wiem jak bardzo prawo się zmienilo od grudnia z zeszlego roku - ale za akty
                                            notarialne na Stryjenskich placilismy na poziomie 500 zl za mieszkanie 60 m2 +
                                            vat czyli jakies 600-700 zl. Taka stawka byla bo nie jest to akt notarialny
                                            potwierdzajacy tranzakcje kupna sprzedazy - a tzw. przewlaszczenie mieszkania -
                                            spoldzielnia oddaje mieszkanie "za darmo!!!!!" (- serio - tak jest napisane w
                                            akcie") czlonkowi spoldzielni czyli np. mnie.
                                            Adam
                                            • Gość: Izabela Re: Co nowego w SBM IP: 157.25.130.* 29.10.01, 16:46
                                              Adamie,

Zerknij na wątek "Poszkodowani przez...." i na strone www, która tam jest
                                              wspomniana. Bardzo będę wdzięczna za sugestie, co robić!

Izabela

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka