24.10.02, 15:35
Chciałabym zapytać czy to prawda, że ogrzewane jest już II piętro?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Zielone Zacisze - ETAP B IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.02, 21:43
      To nie możliwe. Nie wydaje mi sie aby niedokonczony budynek ktos ogrzewal.
      Pozdrawiam
      • sloggi Re: Zielone Zacisze - ETAP B 25.10.02, 09:37
        Raczej ocieplane ?
        Ocieplono już całą elewację od strony ulicy.
        • beatka33 praca wre 25.10.02, 09:51
          Byłam dziś rano na budowie i aż miło było popatrzeć (mimo ze wszech stron
          ogarniającego błota na placu budowy. Robotników jest naprawdę dużo i wciąż
          dojeżdżają (z torbami- nowi). W środku niestety nie byłam. Ale rozładowywali
          przy mnie kostkę oraz drzwi wejściowe (Dierre'a). Brakuje okien tylko na
          ostatnim piętrze. A prace na dachu posuwają się coraz szybciej. W niedzielę
          wchodzę do środka (mam nadzieję). Podobno (mam taką informację z innego źródła
          niż TP i ZZ) Gobex ma być tylko do końca listopada ale chyba do tego czasu uda
          im się skończyć bo już naprawdę niewiele im zostało.

Wygląda na to, że trochę zostało nadrobione "chwilowe" opóźnienie.

Pozdrowienia dla wszystkich sąsiadów
    • beatka33 cd wieści 28.10.02, 09:24
      W niedzielę w środku trwały prace (jakie nie wiem widziałam kręcących się
      robotników i słyszałam odgłosy wiercenia).
      Parter i I piętro są w 75% (dla mnie laika) skończone, na III cd 60% - ścianek
      działowych wyżej nie wchodziłam.
      • Gość: Dorka Re: cd wieści IP: *.ltk.com.pl 01.11.02, 14:06
        Witam!

Ja bylam i na budowie i w biurze. Kobietka z biura sprzedazy wiedziala mniej
        ode mnie. Nie wiem, czy zwrociliscie uwage na makiete z nowym projektem. Sa na
        niej takie niezgodnosci ze staem faktycznym, ze ja zglupialam. Laska z biura
        nic nie wie a plany architektoniczne mowia co innego.

Ale na budowie sie dzieje. I to sporo. Jak 2 tyg. temu byla, to jeszcze nic nie
        miala w mieszkaniu. A teraz i scianki i tynk i parapety, okna i balkon. Jestem
        w szoku.

Jest tylko jeden szkopul. Jesli macie jakies zmiany arcitektoniczne, to
        sprawdzcie to teraz. Ja okazuje sie mam kuchnie w pokoju a w kuchni pokoj.
        Lepiej to skorygowac teraz niz w marcu.

Pozdrawiam.
        • Gość: zzmetro Re: cd wieści IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 02.11.02, 11:19
        • Gość: zzmetro Re: cd wieści IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 02.11.02, 11:37
          Szanowna Pani ,

Cieszy nas , że przeprowadzona wizja lokalna uspokoiła Panią - przynajmniej
          cjeśli chodzi o ogólne tempo budowy i zaawansowania prac.

Inwestorowi , nie zadarzyło się jeszcze by przekazał lokatorom mieszkanie o
          układzie innym , niż ten , który stanowi załącznik do umowy .
          Poruszona przez Panią kwestia zostanie na początku tygodnia wyjaśniona i pewnie
          skorygowana . Najprawdopodobniej uzgodnione przez Panią z architekturą Turret
          [ a zatem wiążące ]zmiany , ze względu na szybkie tempo nie zostały uwględnione
          przez ekipy budowlane.

Bardzo martwi mnie Pani ocena pracownicy Biura Sprzedaży , która skłoniła Panią
          do użycia pejoratywnego [ jak sądzę ] przymiotnika - 'laska' .
          1. Nie naruszając świętego prawa dyskrecji dot. nicków , muszę jednak
          przypomnieć , że w chwili Pani wizyty w Biurze byłem w nim obecny również ja
          sam i p. Adam Malinowski , którzy chętnie uzupełnilibyśmy ewentualny deficyt
          informacyjny .

2. Makieta w wierny sposób oddaje aktualny plan Osiedla , stąd uwaga
          o 'niezgodności ze ze stanem faktycznym i planami architektonicznymi ' budzi
          nasze zaskoczenie .
          O ile mogę to wyjaśnić na forum bardzo proszę o skonkretyzowanie Pani
          wątpliwość .

Serdecznie pozdrawiam
          SB

• volfgang1 Re: cd wieści 04.11.02, 09:52
            czy pan Adam Malinowski,to ten cukiereczek,który chyba jednak mnie skusi do
            podpisania umowy?
    • beatka33 Re: ZZ ETAP B 11.11.02, 19:09
      Dziś przespacerowałam się na budowę. Tak popatrzeć ku mojemu zdziwieniu
      ujrzałam robotników na dachu - pracujących. To miłe że chcą wreszcie nadrobić
      opóźnienie i pracują też w święta (szkoda mi ich jako ludzi) Ale opóźnienie nie
      wynikło z mojej winy a tylko zburzyło moje plany (mieszkaniowe i finansowe).
      Ale cieszę się, że praca posuwa się na przód (na zewnątrz). Jak w środku
      zobaczę w niedzielę. UWAGA MA przybywam w niedzielę ok 10.30 aby zobaczyć
      postępy w środku. Bo mam dość plotek.
      • sloggi Re: ZZ ETAP B 12.11.02, 08:06
        Opowiedz co widziałaś w środku.
        Gminna wieść niesie, że ścianki działowe są stawiane tylko w sprzedanych
        lokalach. (Panie ZZMETRO - to tylko wieść z miasta)
        • beatka33 Re: ZZ ETAP B 12.11.02, 09:49
          2tygodnie temu ścianki działowe były na całym drugim piętrze. Niestety nie
          chodzę za każdym razem po całym budynku z różnych przyczyn. Ale na III piętrze
          widziałam jakieś 60 - 70% ścianek działowych. W lokalach sprzedanych ścianki
          stanęły już w czerwcu i do końca sierpnia.
          W moim mieszkaniu miałam ścianki w połowie czerwca (tak sobie teraz
          przypominam).
          Planuję w tę niedzielę obejrzeć dokładnie wszyskie piętra i klatki i wtedy
          opiszę dokładnie stan budynku. Ale nie martwi mnie wnętrze tylko prace
          zewnętrzne bo wciąż nie ma całego dachu, wejść na klatki (schodów+podjazdy)
          oraz tynków i chodników a pogoda psuje się z dnia na dzień i dzień coraz
          krótszy.
        • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 12.11.02, 12:06
          Drogi Sloggi,

Ścianki działowe stawiane są oczywiście we wszystkich lokalach - sprzedanych i
          niesprzedanych . Mimo , że wielu Klientów dokonuje indywidualnych aranżacji ,
          warunkiem uzyskania pozwolenia na użytkowanie budynku jest naturalnie
          przedstawienie organom odbierającym c a ł e g o budynku wykonanego zgodnie
          ze złożoną dokumentacją .

Chciałbym swoją drogą zobaczyć minę potencjalnego nabywcy , któremu sprzedawca
          w pozbawionym ścian działowym mieszkaniu tłumaczy , że : " ... tu Pan może
          sobie coś postawić ! " . Tego nawet ś.p. mistrz Bareja nie przewidział ...

SB
          • beatka33 Re: ZZ ETAP B 12.11.02, 12:51
            Oczywiście nie zrozumiał nas Pan. Chodzi oczywiście o kolejność stawiania
            ścianek działowych. I potwierdzam to co ujrzały moje oczy. Najpierw co uwazam
            za słuszne stawiane były scianki w lokalach sprzedanych.

pozdrawiam
          • sloggi Re: ZZ ETAP B 12.11.02, 13:36
            Drogi ZZMETRO.
            Cieszę się, że mogłem zostać utwierdzony przy mojej wersji racji.

Mam pytanie, czy (jeśli tak to z kim ?) mogę porozmawiać odnośnie montażu
            ościeżnic drzwiowych ?
            Wolałbym otrzymać klucze mając już ościerznice drzwiowe zamontowane.
            • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 12.11.02, 14:09
              Drogi Sloggi ,

Proponowałbym pismo do Turret Pl w przedmiotowej kwestii.
              W piśmie informacja o typie ościeżnic , które chciałby Pan mieć w lokalu
              zainstalowane , bądź zobowiązanie do dostarczenia takowych we własnym zakresie
              do uzgodniego z inwestorem terminu .

Proponuje kontakt w tej sprawie bezpośrednio do Architekturt Turret :

- inż. inż. Sławomir Grygorczuk lub Mariusz Michalski ; tlf 332 01 56 .

Odnośnie ścianek działowych , postaram sie przekazać info dziś po kontakcie z
              Wykonawcami.

SB

• sloggi Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 12:11
                Witam.
                Pan to jest cudowny człowiek.
                A czy był w etapie A taki przypadek, że ktoś prosił o ościeżnice i mu je
                zamontowano ? (tylko nie wyprodukowane w Australii - proszę, bo chyba mnie na
                takie nie jest stać :)
                Czy te przewody do kaloryferów muszą iść na ukos przez każde pomieszczenie ?
                Wolałbym, żeby szły pod którąś ze ścian. Z niecierpliwością czekam na Pana
                odpowiedż.
                sloggi
                • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 13.11.02, 13:08
                  Drogi Sloggi,

Takiego 'odważnego' nie było .
                  Odnośnie proponowanych zmian niestety musi Pan kontaktować
                  z Architekturą TP [ mieszczącą się w Budynku A ; I kl. lok. 13].

Są [jeszcze] milsi od Działu Sprzedaży , mają lepszą kawę ....

SB
                  • sloggi Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 13:36
                    Gość portalu: zzmetro napisał(a):

> Drogi Sloggi,
                    >
                    > Takiego 'odważnego' nie było .
                    > Odnośnie proponowanych zmian niestety musi Pan kontaktować
                    > z Architekturą TP [ mieszczącą się w Budynku A ; I kl. lok. 13].
                    >
                    > Są [jeszcze] milsi od Działu Sprzedaży , mają lepszą kawę ....
                    > SB
                    Proszę się tu nie migać tą lepszą kawą u architektów, ja byłem zapraszany na
                    plujkę w Biurze Sprzedaży.
                    Szkoda, że nie było takiego odważnego, bo mnie przeraża brak tzw. futryn.
                    Milsi ???? - chyba nie jest to możliwe.
                    Pozdrawiam.
                    • beatka33 Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 13:44
                      O co chodzi z tymi ościerznicami? Bo może i ja bym chciała.
                      • sloggi Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 13:46
                        Ościeżnica = futryna od drzwi między pokojami.
    • beatka33 Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 14:31
      To ja też chciałabym mieć zamontowane wcześniej.
      • zzdorka Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 14:49
        Witam wszystkich!
        Zwracam sie do Pana SB.

Z przykroscia musze stwierdzic, ze zadziwia mnie Pana obrona makiety naszego
        osiedla znajdujaca sie w biurze sprzedazy. Skoro nie zauwaza Pan tych
        niedociagniec, to nie dziwi mnie fakt, ze Ta Młoda Dama udzielajaca mi
        znikomych odpowiedzi takze o nich nie wiedziala. Prosze sobie rzucic okiem w
        jakich miejscach w etapie B na makiecie znajduja sie wjazdy do garazu i miejsca
        postojowe, a jak jest w planach architektonicznych. Ciekawe, ze osoby, ktore
        zakupily miejsca postojowe z numerami od 01 do 09 na makiecie ich nie
        posiadaja, za to przez nie przechodzi wjazd do garazy.

Chyba znow Pan pomylil osoby. Nie ukrywam się pod nickiem typu „xxyz” tylko
        wyraznie sugeruje on moje prawdziwe imie. (Nazwiska na forum nie podam, bo i
        tak uwazam ze jest w porzadku wobec Pana.) Ale niestety podczas wizyty w biurze
        nie moglam sie skonsultowac ani z Panem, ani z P.Malinowskim, poniewaz Panow
        nie bylo. Gdyby było inaczej to od razu zwrocilabym sie do Pana.

Zapewne ta nowa Pani jest nowym pracownikiem i nie posiada jeszcze za duzej
        wiedzy o tym, co sie dzieje w firmie. Dziwi mnie to. Przeciez istnieja
        szkolenia przeprowadzane gdy sie zatrudnia kogos nowego. Nieprawdaz?

Poza tym, jesli juz tak siedlismy na ta Pania, to uzycie okreslenia "laska"
        uwazam za komplement. Jest to okreslenie osoby przystojnej i zgrabnej. Ponadto
        jest to osoba mila i sympatyczna. Co do tego nie mam zadnych watpliwosci. Tylko
        nie tego oczekuje po pracownikach biura sprzedazy. Dla mnie pracownik moze byc
        kulawy i zezowaty. Wazne, aby potrafil udzielic mi podstawowych informacji. Ta
        Pani niestety nie potrafi. A naprawde nie dreczylam jej pytaniami typu: "ilu
        jest obecnie pracowników na budowie".

A jesli chodzi o wszelkie zmiany i inf. o budynku i moim mieszkaniu, to
        faktycznie. Rozmawiam juz tylko z architektami. Oni sa przynajmniej na biezaco.

Co do budynku – nie mam absolutnie zadnych zastrzezen. Robotnicy buduja az milo
        patrzec. Poprawki wykonano natychmiast, sciany zgadzaja się co do 1 cm. Co do
        tego – gratulacje!

No i kawa nie jest taka tragiczna.

Pozdrawiam.

Ps. Skoro kupilamu u was mieszkanie, oznacza to, ze z mojego punktu widzenia
        dokonalam najlepszego z możliwych wyborow za ta cene i tego chce się trzymac.
        Proszę mi wiec nie odbierac prawa do czepiania się, skoro wydalam na to sporo
        pieniazkow...
        • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: 212.76.37.* 13.11.02, 15:29
          Droga Pani Dorko ,

1. Oczywiście : pełna konspira ...
          2. Naturalnie rozbieżność między widocznym na makiecie a faktycznie budowanym
          wjazdem do garażu jest faktem . Jest to jedyna istotna rozbieżność , o której
          zwykle wszystkich Klientów informujemy .
          Bardzo żałuję , że akurat Pani nie została właściwie poinformowana .
          Niestety autorzy makiety nie widzą już możliwości zmiany tego stanu rzeczy .
          Na szczęście już możemy pokazywać jak to będzie wyglądało w naturze .

Postęp na budowie cieszy nas [prawie] tak samo jak Panią .

Pozdrawiam
          SB
          • beatka33 Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 16:00
            A to ciekawe bo mnie nikt nie poinformował co do zmiany wyglądu makiety (jesli
            chodzi o wjazd). Czy czasem droga dojazdowa nie będzie przebiegała pod moimi
            oknami?!!!
            • sloggi Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 16:36
              A jeśli nawet to co ?
              Powinnaś być zadowolona, że mieszkasz w tak pryncypalnym miejscu.
      • Gość: Sebastian Re: ZZ ETAP B IP: XBSVR* / 40.0.96.* 13.11.02, 15:15
        Ale po co Wam te oscieznice wczesniej???
        Przeciez nie wiecie jakie bedziecie mieli drzwi. Najlepiej kupic w komplecie z
        drzwiamy, gdyz jest pewne, ze wszystko bedzie pasowalo i nie bedzie trzeba
        dopasowywac zawiasow. Ponadto oscieznice powinno sie zakladac na koncu razem z
        wywazaniem drzwi. A co jesli zaloza Wam oscieznice a nie beda one dobrze
        wypoziomowane i potem trudno bedzie ustawic drzwi???
        Oscieznice sa tanie. Kosztuja jakies 80zl sztuka a jesli kupi sie np. drzwi
        Porta System to oscieznica regulowana do roznej grubosci muru wraz z listwami w
        kolorze drzwi kosztuje 110zl. To chyba niezbyt duzo.
        Nie wiadomo jakie zaproponuje TP czy Gobex.
        Zastanowcie sie nad tym dobrze.
        • sloggi Re: ZZ ETAP B 13.11.02, 15:49
          Może masz rację, tylko przeraża mnie surowość mieszkania do którego dostanę
          klucze.
          • Gość: Sebastian Re: ZZ ETAP B IP: XBSVR* / 40.0.96.* 14.11.02, 09:55
            Ale za to mozesz wszystko zrobic po swojemu. Kupujac mieszkanie, np. z bialym
            montazem jestes zmuszony miec wszystko wedlug czyjegos gustu (najczesciej sa to
            najtansze rzeczy).
            Jak wole mieszkania w stanie surowym.
            • sloggi Re: ZZ ETAP B 14.11.02, 10:29
              Nie mam szans na kredyt więc początek jest najgorszy.
              • Gość: zzmetro Re: GOBEX - rozstanie IP: 212.76.37.* 14.11.02, 17:13
                Szanowni Państwo ,

Poniżej Pismo Dyrektora Generalnego Turret Poland w związku z definitywnym
                rozstaniem inwestora z Gobex'em.
                Moim - również przywatnym - zdaniem jedyna możliwa decyzja , z korzyścią dla
                Was.

Szanowni Państwo,

Niniejszym chcielibyśmy poinformować Państwa, iż w dniu 12 listopada 2002 roku
                zarząd firmy Turret Poland, między innymi z uwagi na pogłębiający się kryzys
                firmy Gobex oraz możliwość jej upadłości, podjął decyzję o wypowiedzeniu umowy
                z dnia 22.08.2002.

W dniu dzisiejszym uzyskaliśmy informacje, iż Sąd w Gorzowie Wielkopolskim
                wyznaczył Syndyka Masy Upadłościowej firmie Gobex, co potwierdziło słuszność
                podjętej decyzji.

Jak Państwu na pewno jest znane, zgodnie z wypowiedzianą Umową rola jaką
                pełniła firma Gobex na Budowie Etapu B ulegała ciągłemu pomniejszeniu (była
                jedną z 38 innych firm), głównie prowadziła prace stanu surowego oraz prace
                sanitarne, wodno-gazowe itp.

Pierwsze z nich zostały już ukończone, dokończenie pokrycia dachu jest
                przedmiotem kontraktu z firmą Termatex, zaś decyzja o wyborze firmy na
                wykonanie pozostałych prac instalacyjnych zostanie podjęta w najbliższy
                poniedziałek.

Obecnie w odniesieniu do przeprowadzonych przez Gobex prac przeprowadzana jest
                inwentaryzacja, która powinna być dokończona w ciągu kilku najbliższych dni,
                zaś pozostałe prace w większości prowadzone są zgodnie z planem.

W dniu dzisiejszym na placu budowy było około 200 pracowników.

Całość tych wydarzeń nie powinien mieć wpływu na założony harmonogram
                dokończenia Budynku Etapu B.

Łączę wyrazu szacunku

dr Jacek Zabojszcz
                Dyrektor Generalny
                Turret Poland Sp. z o.o.
                • beatka33 plotki czy prawda?! 15.11.02, 12:38
                  Drogi panie Sławomirze B. z bardzo wiarygodnego źródła otrzymałam informacje
                  jakie Gobex rozpowszechnia na temat ZZ budynku B. Nie są dobre a wręcz
                  niepokojące. Przyznam się szczerze, że zdenerwowały mnie i to bardzo. Dlatego
                  uprzedzam jeszcze raz (i nie chciałabym być ponownie spławiona) że przyjadę
                  na 'wizję lokalną' w niedzielę ok 10.10. Mam nadzieję, że zastanę w biurze
                  sprzedaży osobę kompetentną i przygotowaną na długi spacer po budynku.

Pozdrawiam mając nadzieję że to co usłyszałam nie jest prawdą
                  • Gość: zzmetro Re: plotki czy prawda?! IP: 212.76.37.* 15.11.02, 14:06
                    Pani Beato ,

W niedzielę będzie m.in. p. Adam Malinowski i ja.
                    Zapraszamy.

SB
    • beatka33 budowa przyspiesza? 21.11.02, 08:19
      Od niedzieli przybyło (całkiem sporo) powierzchni ocieplonej. WG mojej oceny
      ocieplone jest już 2/5 - 3/5 budynku z czego 1/3 jest otynkowana.
      Pozdrawiam
      • sloggi Re: budowa przyspiesza? 21.11.02, 08:45
        Myślę, że postęp prac jest constans.
        Sugerujesz szybsze zakończenie prac - oj Beata, taka duża dziewczynka a w
        baśnie wierzy.
    • sloggi ZZ ETAP B 28.11.02, 15:36
      Witam.
      Dlaczego nie można wchodzić teraz na budowę?
      Powoduje to brak możliwości bieżącego sprawdzania przez lokatorów co się dzieje
      w ostatniej fazie budowy.
      Co innego mówi ponoć TP, a co innego biuro sprzedaży.
      Zresztą obie panie w biurze sprzedaży mówiły co innego.
      • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 28.11.02, 16:36
        Drogi Sloggi , Drodzy Państwo,

Na budowę oczywiście będzie można wchodzić ale inwestor musi w jakiś sposób tę
        procedure zorganizować .
        I tak jako dzień odwiedzin wyznaczona została każda druga sobota w miesiacu :
        g. 11 - 13 , czyli najbliższe spotkanie 14 grudnia .

W budynku trawją bardzo intensywne prace wykończeniowe [ ponad 250 osób ] i
        ralizacja niezapowiedzianych wizyt powodowałaby zakłócenia produkcji.

Inny aspekt to kwestia bezpieczeństwa . Jak Państwo wiecie generalnie na
        budowach obowiązuje zakaz wstępu osób [ przepraszam ] postrnonnych ,
        spowodowany zagrożeniem związnym z budową .

Ustaliłem również wczoraj , że Kooordynator Projektu z ramienia Turret Poland
        od przyszłego tygodnia przekazywał będzie - za naszym pośrednictwem - refularne
        info o postępie prac .

SB
        • beatka33 wejście na budowę 29.11.02, 08:30
          Jak na razie to jestem jedyną osoba, która pisała o postępach budowy. I wydaje
          mi się że pozostali mają do mnie zaufanie że napiszę prawdę. Więc dlaczego
          jeśli prace postępują szybko nie chcecie żebym zrobiła Wam reklamę?

Jedna zapowiedziana osoba nie powinna zdezorganizować pracy a dokładny i
          gwarantuję wiarygodny opis powinien wszystkich zadowolić.

Pozdrawiam

PS Bardzo dziekuję panu Kucharskiemu za skontaktowanie się ze mną po raz
          kolejny.

Pozdrowienia dla całego TP
        • pawel112 Re: prośba I etapu 29.11.02, 11:14
          Panie Boliński uprzejmie prosimy o zajrzenie na forum ETAPU I i odpowiedzenie
          na parę pytań (co dalej z rozliczeniami wody, skąd 18 PLN za cw, ochrona, itd)

Pzdr
          • Gość: zzmetro Re: prośba I etapu IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 29.11.02, 14:19
            Dzis zajrzę i postaram sie odpowiedzeć ...
    • sloggi Re: ZZ ETAP B 01.12.02, 21:38
      Spadł śnieg - czy wpłynie to bardzo na prace elewacyjne?
    • beatka33 inspekcja na budowie 02.12.02, 14:02
      Byłam (po wielu perturbacjach wpuszczono mnie, po podpisaniu oświadczenia)
      widziałam i opiszę jutro, dziś niestety nie mam czasu.
      Postęp widać ale bez wielkich rewelacji.

Pozdrowienia
      • zzdorka Re: inspekcja na budowie 02.12.02, 16:12
        Wtam!

Skoro bez rewelacji, to co sie tam dzieje? 250 osob i nie wiedac postepow.
        Byloby milo, gdybysmy wiedzieli co sie dzieje na budowie, skoro nie mozemy tam
        wejsc.

Beatce ufam i bede wdzieczna za kazda informacje.

Pozdrawiam.
        • zzdorka Re: inspekcja na budowie 02.12.02, 16:23
          A ponad to, jakies 2 tyg. temu zapytalam na ktoryms z watkow o to, co wlasciwie
          zostalo jeszcze do zrobienia w budynku i nie otrzymalam odpowiedzi do dzis. Czy
          nikt nic nie wie, czy jest tak strasznie duzo pracy, ze moje pytania pozostaja
          bez odpowiedzi?

No bo nie przypuszczam, aby to z niecheci do mnie czy do moich pytan?

Pozdrowionka.
          • Gość: zzmetro W I E C H A !!! IP: 212.76.37.* 02.12.02, 20:05
            1. Postaram się wypełnic w ciągu 2 najbliższych dni deficyt informacyjny [ w
            każdym razie w tych częściach , których nie opisze p. Beata ] .

2. "Wiecha" . Chcielibyśmy w szystkich Państwa gorącao zaprosić na uroczystość
            związaną z zakończeniem stanu zamknietego w Etapie B.
            Odbędzie się ona w najbliższą sobotę - 7 grudnia w godz. 12-14.

Oprócz "tradycyjnych" kiełbasek , ogniska i herbatki [ gorącej ] kilka slów
            powie Dyr. Generalny Turret'a - dr Jacek Zabojszcz oraz Kierownik Projektu
            - inż. Krzysztof Mikołajczyk.
            Obecni będą architekci , Inspektor Nadzoru , kierownik budowy w związku z czym
            będzie można uzyskać info z pierwszej ręki .

Pozdrawiam i gorąco zapraszam

SB

• Gość: Fly Re: tak ogolnie o ZZ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.02, 21:28
              Moi drodzy niedoszli sasiedzi...
              zajrzalam tu z sentymentu...bo bardzo chcialam mieszkac z wami w ZZ...
              Na poczatku spotkalam w ktoras sobote zamkniete drzwi biura z kartka, ze pan
              Adam Malinowski jest na budowie (ok, ale w srodku byli inni ludzie!!!) to juz
              nie moglo byc otwarte? czy musialam stac na chlodzie i czekac kilkanascie
              minut? chcialam podobnie jak pozostali zostawic tam 200 tysiecy z kawalkiem -
              no coz...nie zniechecilam sie tak bardzo i za kilka dni przyjechalam ponownie..
              obejrzalam mieszkania...calkiem, calkiem...nawet uwaga!!! STARGOWALAM cene za
              m2 do 3250 i cene za garaz...(to info dla tych, ktorzy jeszcze nie zaplacili i
              nie wiedza, ze mozna cos urwac z ceny)...
              Pomoc w uzyskaniu kredytu to wreczenie mi kilku ulotek...dzieki...telefony do
              bankow moglam znalezc sobie sama...
              Zniechecilam sie cena...koniecznoscia kupienia garazu(mamy 2 samoch)...brakiem
              wolnych miejsc dla gosci....
              pomyslane strasznie...
              Nie chce juz mieszkac w ZZ - zamieszkam w Brzezinach, o dobry rzut kamieniem...
              tam jest kameralniej...bedzie (mam nadzieje) ciszej... no i jest taniej...
              mimo wszystko zycze Wam tych upragnionych em i zadowolenia...

Fly
              • Gość: wlasciciel Re: tak ogolnie o ZZ... IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 02.12.02, 22:53
                A mi sie podoba na ZZ i juz tu mieszkam... a co do Brzezin zycze szczescia z
                czynszem w wysokosci 10 zl i brakiem drogi... pozdrowionka
                • Gość: fly Re: do wlasciciela IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.02, 23:08
                  ciesze sie wlascicielu, ze Ci sie dobrze mieszka... a jaki czynsz jest w ZZ -
                  podobny? przerazilo mnie troche to "zagladanie" sobie w okna...
                  targowales sie?(z ciekawosci pytam)
                  ps' podobalo mi sie wspolne sadzenie drzewek jakis miesiac temu...
                  pozdrawiam,
                  fly
                  • sloggi Re: do fly 03.12.02, 08:32
                    A mieszkaj sobie w Agromanie.
                    My wybraliśmy ZZ i to była nasza decyzja. Ty po prostu nie chciałaś(-łeś) tu
                    zamieszkać i tyle.
                  • Gość: Sebastian Re: do wlasciciela IP: XBSVR* / 40.0.96.* 03.12.02, 10:13
                    Na ZZ czynsz wynosi 7zl i wliczona jest do niego zaliczka na wode i co.
                    Jak narazie nie znam osoby, ktora nie mialaby nadplaty za wode.
                    10zl to porazajaca cena.

Jak slusznie Dorka zauwazyla kredyty przygotowane dla ZZ przez 3 banki sa
                    bardziej atrakcyjne niz te rynkowe.

Gratuluje wyboru Brzezin - kazdy ma inny gust. Mi osobiscie tam sie nie
                    podobalo.

POZDRAWIAM

PS. Mi nikt w okna nie zaglada...
              • Gość: Dosia Re: tak ogolnie o ZZ... IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 03.12.02, 09:59
                Drogi Fly'iu. Jakbys pomyslal troszeczke to w mig bys sie zorientowal, ze
                oprocentowanie kredytu jakie oferuje chocby PBK we wspolpracy z ZZ jest o
                prawie 2% nizsze niz "rynkowe". Skoro jednak uwazasz, ze wystarczy otworzyc
                gazete, zeby dostac lepszy kredyt to powodzenia zycze.
              • beatka33 Re: tak ogolnie o ZZ... 03.12.02, 11:01
                Ok fajnie, ale gdzie tam są jakieś szkoły? sklepy? (Jechać do supermarketu po 1
                mleko czy swieże bułki na śniadanie? dziękuję)
                Mam niedowidzącą córkę w szkole podstawowej jak dorośnie nie będzie mogła sama
                jeździć samochodem (jeśli jej stan zdrowia nie ulegnie poprawie). Dojazd
                autobusem linii podmiejskiej - straszne i przerażające co tam się czasami
                dzieje szczególnie wieczorami a wczesną wiosną zimą i późną jesienią wieczory
                są długie (prawie 4-5 miesięcy). Trzymać dziecko w domu bądź robić za taksówkę?
                Dziękuję nie to dobre dla ludzi którzy mają odchowane dzieci i nie boją się
                mieszkać na odludziu ( nie myślą codziennie wieczorem kładac się spać, czy
                obudzą się rano cali i zdrowi i czy samochody będą jeszcze stały w garażu).
                Znam bardzo wiele takich spraw nie z telewizji czy gazet tylko od znajomych
                osób.
                Podziwiam odwagę tych którzy nie boją się bandytów (mieszkają w domkach).
                Ja bardzo bym chciała mieć własny garaż i ogródek ale nie w Polsce tu jest zbyt
                niebezpiecznie dla mieszkających w kameralnych miejscach.

Co do ceny ja też negocjowałam i nie jest to wielką tajemnicą.
                To że niekogo nie było to tylko świadczy o rosnącym zainteresowaniu tym
                osiedlem.

A oprócz tego wszystko ma swoje wady i zalety a każdy sam wybiera to co mu
                pasuje najlepiej i z czego jest najbardziej zadowolony.
            • Gość: Beata Re: W I E C H A !!! IP: 217.153.33.* 04.12.02, 12:40
              Mam 2 pytania:
              1. Czy mamy się w coś wyposażyć?

2. Czy zgodnie z obietnicą odbedzie się wycieczka?
              • Gość: zzmetro Re: W I E C H A !!! IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 04.12.02, 16:21
                Pani Beato ,

Pani jest nienasycona ...

Obawiam się , że w tą sobotę zwiedzanie ograniczone będzie do minimum.
                Naprawdę wszyscy musimy zrozumieć , że odwiedzanie obiektu w tym stanie
                wiąże się z zagrożeniem zdrowia i życia a k a r n ą odpowiedzialność
                z tego tytułu ponosi Kierownik Budowy .

Jako maksimum kompromisu osiągnęliśmy , przypominam :

- odwiedziny raz w miesiącu w d r u g ą sobotę miesiąca w g. 11-13 ,
                - wyłącznie osoby pełnoletnie ,
                - grupa nie większa niż 5 osób ,

Ponieważ na większości budów w o g ó l e nie praktykuje sie odwiedzin
                obiektu w trakcie jego budowy wydaje mi sie , że deficyt informacji zostanie
                dzięki comiesięcznym odwiedzinom i cotygodniowym raportom, wyrównany

Pozdrawiam
                SB
    • pawel112 Re: ZZ ETAP B 03.12.02, 07:55
      Witam,

No tak Panie Boliński, łatwiej jest pisać o kiełbaskach niż zająć się poważnymi
      problemami o których piszą mieszkańcy etapu A. Radzę Wam przyszli mieszkańcy
      etapu B, dobrze przyjrzeć się naszym problemom, tak aby Was to nie dotknęło jak
      zamieszkacie w etapie B.
      A czas płynie...

Ale myślę że wszystkie problemy z zarządzaniem MA zostaną rozwiązane na
      spotkaniu wspólnoty. Do zobaczenia ...
      • Gość: zzmetro Re: ZZ ETAP B IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 03.12.02, 10:03
        Drogi Pawle 112 ,

Wszystkie podnoszone przez Państwa kwestie zostaną wyjaśnione .

1. Ochrona : gdyby wystarczyło wymienić jedną agencję na drugą problem
        rozstrzygnęlibyśmy w ciągu jednego miesiąca !
        Stale rozmawiamy z innymi firmami i stale rozmawiamy z JUVENTUS'em usiłując
        korygować ich działanie .
        Z drugiej strony pamiętajmy , że Ochrona pełni funkcje quasi-policyjne na
        Osiedlu i oczekiwanie od Agentów manier recepcjonistów eleganckiego pensjonatu
        jest nieralistyczne .
        Oczywiście nie poruszam argumentów w rodzaju , że Agenci oglądają telewizję ...
        Dwa monitory widoczne w budynku Ochrony to :
        1. Podgląd kamer przemysłowych ,
        2. Ekran komputera służącego do rejestracji 'zdarzeń' na ZZ .

2. Dziś spotykam się z p. Alterem i mam nadzieję uzyskać od niego informację na
        temat kart dostępowych skierowanych już jakiś czas temu do druku .
        Pojawienie sie tych kart pozwoli na uruchomienie furtki przy korcie tenisowym i
        ułatwi dostęp tak samochodowy jak pieszy na Osiedle .

3. Rozliczenie wody : Przygotujemy wyjaśnienie , łącznie z fakturami itp.
        dokumentnie wyjaśniające naliczenia .

Przepraszam Pana bardzo , ale mimo wszystko odsyłam na strony poświęcone
        zarządzaniu w innych Wspólnotach .
        Abstrahując od nieporównywalnych stawek - choćby przywołany przez Sloggi'ego
        Agroman - nikt tam nie czuje się zobowiązany do udzielania jakichkolwiek
        wyjaśnień.

4. Wiecha : jest to na pewno radosne wydarzenie dla nabywców Etapu B , Turreta
        i dla lokatorów Etapu B - gdyż oznacza skrócenie bałaganu związanego z budową .
        Dlatego chcielibyśmy zaprosić wszystkich Państwa na tą urocczystość , licząc że
        poznanie przyszłych sąsiadów wyjdzie wszystkim tylko na dobre .

Oczywiście i tego dnia i przez wszystkie pozostałe pracować będzie na Państwa
        potrzeby cały zespół związany z obsługą ZZ.

Pozdrawiam
        SB

• beatka33 bez paniki 03.12.02, 10:25
      Napisałam że nie ma rewelacji, ale to nie znaczy że nie ma postępów.
      Z braku czasu nie zwiedziłam całego budynku a po niecałych 2 tyg. zmieniło się:

BYłam w sobotę i w tym czasie wykonywano nast. prace

I klatka
      I i II piętro wylewano szlichtę na korytarzach
      I piętro zamknięte lokale
      do samej góry ścianki działowe

W prawie całym budynku
      III piętro i IV otynkowane w środku lokale ( 1 klatka ta co poprzednio trochę
      opóźniona jest ze ściankami działowymi) - podobno w tej klatce sprzedają
      łączone mieszkania.

prąd w prawie całym budynku do 4 piętra (wyżej nie wchodziłam) poza tą klatką
      gdzie nie ma ścianek działowych.

Wszędzie gdzie jest szlichta wylana jest pod nią ogrzewanie jeszcze nie
      podłączone na 2 pietrze Niżej nie wiem ale chyba jest bo w budynku nie jest
      zimno.

W garażu w 1 sekcji są luksfery, w innych sekcjach nie byłam to nie wiem.

Z tyłu bloku ocieplenie prawie skończone. (zostało niewiele)
      Wszędzie są okna.

Przepraszam za haos w opisach ale nie mam czasu na złożenie do kupy wszystkiego
      w czytelny sposób.

To wszystko co zaobserwawałam w porownaniu z poprzednią wizytą.

Pozdrawiam wszystkich
      • Gość: alex Re: bez paniki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.12.02, 03:28
        Proszę potwierdzcie, czy jest szansa na ,, wytargowanie ,, jakiegoś upustu
        ceny za metr kw. mieszkania? Według jakich zasad się to odbywa? Moim zdaniem
        jest to powszechna dziś praktyka.
        • Gość: zzmetro Re: bez paniki IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 07.12.02, 10:11
          Jest.
          Zapraszam do Biura Sprzedaży , paracownicy nas umówią
          i - miejmy nadzieję , że po niedługim dialogu - osiągniemy
          porozumienie .

SB
    • beatka33 postępy 10.12.02, 08:08
      Nareszcie jest uakualniona strona. Popatrzcie sami na tył budynku. Szkoda że
      zdjęć ze środka nie ma.
      • zzdorka Święta 19.12.02, 16:19
        Dla Wszystkich uczestnikow forum:

Z okazji zbliżajacych sie Swiat oraz Nowego Roku - zycze wszystkiego
        najlepszego. A szczegolnie moim przyszlym sasiadom, cobysmy za rok pisali te
        zyczenia z naszych nowych mieszkanek.

Nie objedzcie sie za mocno...

• sloggi Re: Święta 20.12.02, 08:23
          Spokojnych i rodzinnych Świąt, a w nadchodzącym roku kluczy w terminie, kasy i
          weny na urządzanie oraz cierpliwości do wiercących dziury sąsiadów
          życzy
          • Gość: kokon Re: Święta IP: altea:* / 172.10.11.* 20.12.02, 08:37
            przylaczam sie do zyczen swiatecznych dla wszystkich przyszlych lokatorow oraz
            zzmetro i jego ekipy. oby przyszly rok przyniosl nam upragnione mieszkania, a
            wszelkie watpliwosci/problemy byly wyjasniane jeszcze szybciej i sprawniej niz
            w roku biezacym
            • beatka33 Re: Święta 20.12.02, 08:46
              "Strząśnięte ze świerku... trochę ośnieżone...." ale ciepłe i najlepsze
              życzenia Spokojnych i Wesołych świąt dla Wszystkich, a w szczególności dla
              przyszłych sąsiadów.
              • Gość: zzmetro Re: Święta IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 23.12.02, 10:58
                Moi Drodzy ,

Dziękujemy za życzenia i prosimy byście przyjęli je od nas :
                Spokojnych , rodzinnych Świąt i radosnego powitania Nowego 2003 Roku !

Będzie to dla Was pierwszy rok w nowym mieszkaniu na Zielonym Zaciszu.
                Zrobimy wszystko , by przeprowadzka i adaptacja w nowym mieszkaniu
                odbyły jak najbardziej łagodnie i płynnie .

Cały zespół METROPOLITAN ADDRESS
                i Wasz SB [ Sławomir Bolński].

• Gość: jarek Re: Święta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 10:59
                  Ja również będę lokatorem etapu B. Dziękuję za życzenia na nowy rok.
                  Ale mam pytanie formalne. W umowie zawartej z firmą TURRET określony jest
                  termin zakończenia budowy. Który dzień w interpretacji Inwestora jest dniem
                  zakończenia budowy? Czy jest to np. dzień otrzymania przez Inwestora pozwolenia
                  na użytkowanie (po którym to dniu mają być wyznaczane terminy odbioru lokali).
                  A może jest to jakiś inny dzień?
                  Ponadto byłbym wdzięczny za aktualne informacje z placu budowy, postęp prac,
                  ilość pracowników itp.
                  • zzdorka Re: Święta 11.01.03, 21:06
                    Z tego co ja sie orientuje, dzien oddania budowy, to moment zejscia robotnikow
                    z placu i remanent koncowy. Dopiero pozniej sa rozpoczynane procedury
                    pozwolenia na zamieszkanie i ewentualnie pozniej proces oddawania kluczy.
                    Aczkolwiek nie jestem pewna.

A jesli chodzi o postepy na budowie, to nie ma zadnych. Wprawdzie w budynku nie
                    bylam, ale wiem ze sie niec nie dzieje. Jak juz wyrazilam swoja opinie na
                    prywatnym forum ZZ (gdzies wczesniej jest link - zapraszam, nie przerazajcie
                    sie rejestracja, tam wszystko szybciej chodzi!!!) to nie dzieje sie nic i nie
                    podoba mi sie to. I nie wierze, ze to tylko wina mrozow.

I cos pan SB nam jakos umilkl. Jakie jest oficjalne stanowisko zarzadu ZZ? Lub
                    tez przynajmniej osoby poinformowanej?

pozdr.
                    • Gość: lokator Re: Święta IP: *.spray.net.pl 12.01.03, 22:06
                      ja juz mieszkam na zz i raczej caly czas ekipy w wewnatrz budynku pracuja
                      przynajmniej tak mozna wnioskowac z halasu wiec sie nie przejmujcie
                      pozdrawiam
                    • Gość: zzmetro Re: Święta IP: 212.76.37.* 13.01.03, 10:56
                      Pan SB rzeczywiście nieco się opuścił , a le też i aktywność uczestników
                      Forum B w ostatnich tygodniach mocno osłabła .

W budynku stale prowadzone są prace wykończeniowe .
                      Dziś [ 13.01. ] pracuje ok. 130 osób ; od jutra ze względu na planowane
                      wznowienie prac elewacyjnych stan ten powinien wzrosność do 200.
                      Wykonywane są szlichty , tynki , malowanie , instalacje c.o. , elektryczna i
                      gazowa .
                      W szybach windowych instalowane są prowadnice.

We wszystkich mieszkaniach do 2 piętra założone są drzwi antywłamaniowe ;
                      ościeżnice mają już wszystkie lokale .
                      Budynek jest ogrzewany.

Porządkowanie terenu wokół budynku ze względu na śnieg i zmarzniętą ziemię
                      jest problematyczne .

• Gość: nemo Re: Święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 03:14
                        Z reka na sercu cały budynek jest ogrzewany czy drobna niescisłość. I czym
                        ogrzewany? Przecież CO wszedzie jeszcze nie działa. Jak to trzeba piskorza
                        jednego trzymac ( za słowo oczywiscie )
                        • beatka33 Do Nemo 16.01.03, 12:03
                          Kiedy byłeś na budowie? Bo ja jestem częstym gościem i wiem że ogrzewanie
                          (czt.kaloryferami) działa od około 1-2 miesięcy ale włączane jest piętrami i
                          tydzień temu kaloryfery grzały na parterze, I piętrze i 2 piętrze a na trzecim
                          grzała nagrzewnica (czyt. wentylator dmuchający ciepłym powietrzem).

I wkurza mnie gdy ktoś pisze głupoty i gdybym nie odwiedzała budowy i nie
                          widziała na własne oczy co się dzieje (martwi mnie powolne tempo) to nie daj
                          Boże jeszcze bym uwierzyła w te bajki które co poniektórzy potrafią pisać i
                          zrezygnowałabym już dawno z zakupu mieszkania w ZZ.

Także radzę ci przejdź się na budowę zobacz co się dzieje i wtedy możesz
                          krytykować ale zgodnie ze stanem rzeczywistym.
                  • Gość: gość Re: Święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.03, 22:49
                    Jarku drogi w jakiej sprawie zawierałeś umowe z TP. O ile się nie myle umówiłeś
                    sie na pismie że TP wybuduje ( TAKZE ZA TWOJE PIENIADZE )dom z mieszkaniem
                    dla Ciebie. Myslę że to oczywiste że zapisano tam kiedy TP się z umowy wywiąże
                    tzn. kiedy to mieszkanie przedstawi do Twojej dyspozycji ( PO SPEŁNIENIU
                    PRZEZ CIEBIE UZGODNIONYCH WARUNKÓW ). I tylko to ciebie interesować powinno.
                    Natomiast to co TP bedzie po drodze robił dla wywiązania się z przyrzeczonej
                    umowy ( a wiec końćżył budowę,zatwierdzał to zakończwnie, uzyskiwał różne zgody
                    na użytkowanie lokalu docelówieszkalnych itp ) Ciebie nie obchodzi bo na to
                    nie masz wpływu ito nie może cię wiązać.Tak powinno być w uczciwej umowie.
                    Dokładnie sprawdż co podpisałeś i wyciągnij wnioski ( może tylko do siebie )
                    • Gość: jarek Re: Święta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.01.03, 08:55
                      Gościu drogi. Co podpisałem to wiem i moje odczucia są dokładnie takie jak
                      przedstawiona przez Ciebie opinia. Też uważam, że dla mnie terminem zakończenia
                      budowy jest przedstawienie mi do odbioru mieszkania (jeśli nie będzie usterek
                      ten termin będzie jednocześnie terminem odbioru). Chciałbym jednak to samo
                      usłyszeć/przeczytać od przedstawiciela Inwestora bądź samego Inwestora.
                      • Gość: gosć Re: Święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 03:10
                        Jarku drogi problem w tym że nie podpisałeś. Gdybys podpisał nic nie obchodziło
                        by cię odbieranie wstępne, ostateczneitp budynku. Patrzyłbys sobie spokojnie na
                        kalendarz i liczył odsetki za spóznienie.Pomyśl, jeżeli oddajesz autko do
                        naprawy to interesuje Cię że już skręcili sruby, czy tez interesuje Cie kiedy
                        wyjedziesz z warsztatu. W Twojej ymowie powinna być precyzyjnie okreslona data
                        oddania Tobie mieszkania ( zaden pierwszy kwartał lub połowa roku ). Do tej
                        daty ty zobowiazujesz sie wpłacić 90% a nie do daty zakończenia budowy.
                        Budowa może być zakończona lecz brak bedzie zgody ( strazy, gazowni, itp)na
                        zamieszkanie.I co TP wywiazał sie z umowy czy nie?
                        • zzdorka Re: Święta 14.01.03, 20:38
                          Witam!

Czyli cos sie dzieje na budowie... To dobrze. Ale w niedziele bylabym chetna
                          poogladac. Mam nadzieje, ze nie bedzie przeciwskazan? I czy bedzie ktos z
                          obslugi w biurze z osob poinformowanych?

A jesli chodzi o termin odbioru, to rzeczywiscie. Sprawdzilam. Mnie, jako
                          klienta interesuje moment odbioru mieszkania z tym, co kupuje, czyli
                          ewentualnie jakies dodatkowe miejsca garazowe, pom. gospodarcze czy miejsca
                          parkingowe. I bardzo mnie to cieszy...

Pozdrawiam serdecznie.
                      • Gość: zzmetro Re: Święta IP: 212.76.37.* 15.01.03, 15:24
                        To jest troszkę inaczej .

1. Zakończenie budowy oznacza zamknięcie procesu budowlanego wykonywanego
                        zgodnie z uzykanym pozwoleniem na budowę .
                        Fakt ten odnotowywany jest w Dzienniku Budowy i stanowi podstawę do ubiegania
                        się każdego inwestora o pozwolenie na użytkowanie .
                        Zgodnie z art. 57 Ustawy Prawy budowlane do wniosku o udzielenie pozwolenia na
                        użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć :

1/ oryginał dziennika budowy,
                        2/ oświadczenie kierownika budowy :
                        a/ o zgodności wykonania obiektu z projektem , pozwoleniem na budowę ,
                        przepisami i Polskimi Normami ,
                        b/ o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy,
                        3. Oświadczenie o właściwym zagospodarowanie terenów przyległych ...,
                        4. protokoły badań i sprawdzeń,
                        5. Inwentaryzację geodezyjną powykonawczą .

Kwestię zakończenia budowy dla Osiedla Zielone Zacisze opisują zapisy
                        par. 6 Umowy zobowiązującej ...

2. Zakończenie budowy rozpoczyna dla inwestora procedurę uzyskiwania pozwolenia
                        na użytkowanie , a po jego otrzymaniu pozwala na rozpczęcie odbiorów terminu
                        lokali .

W budynku A [dla informacji] zakończenie budowy nastąpiło [ dokładnie zgodnie
                        z Umową ] w dniu 31.12.2001 ; zaś pozwolenie na użytkowanie otrzymaliśmy po 30
                        dniach [ w dacie 01.02.2002r . ].
                        Dla swojej bezwzględnej ważności - czyli np. aby można było zawrzeć akt
                        notarialny - powolenie to uprawomocnia się po 14 dniach .

Zgodnie z moim doświadczeniem zapisy takie są jak najbardziej typowe dla rynku
                        mieszkaniowego , gdzie inwestorzy nie chcą ponosić odpowiedzialności za
                        ewentualną opieszałość organów budowlanych i samorządowych odpowiadających za
                        wydanie pozwolenia na użytkowanie .

Pozdrawiam
                        SB
                        • zzdorka Re: Święta 16.01.03, 12:32
                          I wszystko sie zgadza. Oddanie BUDYNKU to oddanie go przez ekipy budowlane itd. I to wlasnie mamy
                          zapisane w umowach. Natomiast odddanie MIESZKANIA to wlasnie proces zasiedlania po uzyskaniu
                          wszystkich pozwolen. I to nie jest tak jak z samochodem...

Tylko, ze niestety osoby nie zaglebiajace sie w szczegoly a kupujace mieszkanie mysla inaczej. I to tez
                          jest zrozumiale. Dla klienta slowo "oddanie" oznacza odbior tego, co kupil, czyli mozliwosc rozpoczecia
                          kladzenia podlogi i instalacji lazienki. A niestety nie. Musi poczekac na urzedy.

Wiekszosc osob ma w umowie moment oddania budynku na 31 marzec 2003. Ale wiem, ze czesc z nich
                          ma 31 styczen 2003, a nawet poznalam osobe, ktora ma 31 grudzień 2002! Byc moze sa jeszcze inne
                          daty. Kazdy z nas kiedy indziej podpisywal umowe i z tego zapewne wynikaja roznice.

No i wlasnie. Tu powstaje zasadnicze pytanie. Czy mam rozumiec, ze oddanie budynku w wersji oficjalnej
                          (tez dla nowo kupujacych) jest 31 marzec czy jest jakas inna data? Bo czesc wypowiedzi porusza kwestie
                          "nie zdarzenia na czas". Ale na jaki czas?
                        • Gość: jarek Re: Święta IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 16:27
                          Też już do tego doszedłem ("Ustawa Prawo Budowlane") ale bardzo dziękuję za
                          odpowiedź i potwierdzenie moich ustaleń. Mam jednak następne pytanie. Jak w tej
                          chwili oceniany jest (oficjalnie)termin zakończenia budowy etapu B? Jest to
                          dosyć ważna data ze względów formalnych (choćby temat kar umownych itp.)

• Gość: Gosć Re: Święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 21:33
                          Ostatni akapit wyjasnień ZZMetro budzi watpliwości. Fakt, ze takie zapisy są
                          typowe dla rynku mieszkaniowego.Ale na naszym rynku mieszkaniowym typowe za-
                          chowania inwestorów to nie to samo co uczciwe badz eleganckie. Zapis w którym
                          wiąże się klienta terminem na dotrzymanie którego nie ma on wpływu, jest
                          conajmniej mało eleganckie.A co bedzie jesli opóznienie nastąpi z winy wykonawcy
                          a nie z winy organu budowlanego? To że inwestorzy nie chcą ponosić
                          odpowiedzialności za pracę organów budowlanych można jeszcze zrozumieć, ale
                          dlaczego ewentualne skutki przenoszą wyłącznie na klienta zrozumiec trudno.
                        • Gość: Gośc Re: Święta IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 21:43
                          Do Pana ZZMetro:ostatni akapit Pana odpowiedzi budzi watpliwości.To że
                          inwestorzy nie chcż ponosic odpowiedzialnosci za pracę organów budowlanych
                          można jeszcze zrozumieć. Ale dlaczego ewentualne skutki przenosi się wyłącznie
                          na klienta zrozumieć trudno. Ponadto bardzo mozliwa jest sytuacja w której
                          to opóżnienie nastąpi z winy inwestora. I tu jest główna przyczyna tak
                          asekuranckiego zapisu w umowie. Zapisu, który kazdy śąd odrzuci
                          • zzdorka Re: Święta 27.01.03, 22:55
                            No i nadal nie wiem kiedy oficjalny termin odania budowy!!! Czy to jakas (do
                            diaska!) tajemnica??? No, bez przesady!

Mam rozumiec, ze oficjalny termin to koniec marca. No to poczekamy.

pozdrawiam
    • marcin_robert ZIELONE ZACISZE - forum prywatne 13.01.03, 09:58
      www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10541

• zzdorka POZYTYWNIE 11.02.03, 16:02
      Dzieki szybkiej interwencji biura sprzedazy (co sie chwali) mialam dzis okazje
      obejrzec mieszkanko. Same pozytywy. Procz kilku detali, moje mieszkanie nadaje
      sie do zamieszkania. Jest wszystko, co zostalo ustalone w umowie. A przyznam,
      ze chyba jako jedna z niewielu klientek, z pomoca przemilego architekta TP
      przerobilam calkowicie mieszkanie. I naprawde jest bez zarzutu.

Pozostala czesc budynku:
      Parter - pozostalo tylko polozenie gresu i wykonczenie scian i sufitow oraz
      detale koncowe. Mieszkania - nie widzialam, poniewaz kazde jest zamkniete, ale
      wiem, ze wiekszosc (byc moze wszystkie) skończone.

Winda - zamontowane drzwi i gnieniegdzie otynkowane sciany wokol nich. W szybie
      windy sa wlasnie mocowane czesci jezdzace (nazw oficjalnych nie znam).

I P - dzis robotnicy wykladaja sciany plytkami. Bardzo ladnymi, zreszta.

II p - podobnie jak parter. Wszedzie cieplutko.

III - nie wiem.

IV p - niektore mieszkania juz otynkowane, w innych dopiero robia podlogi. Nie
      ma jeszcze drzwi wejsciowych, ale scianki dzialowe sa juz wszedzie.

V p - podobnie jak IV. Gdzieniegdzie nie ma jeszcze tynku, brak drzwi, schodow
      na gorny poziom w mieszkaniu dwupoziomowym. Nie ma kaloryferow, wiec zimno. Ale
      mieszkania sa imponujace.

Ilosc robotnikow nie jest mi znana. Nie liczylam. Ale gdzie nie poszlam to
      przeszkadzalam. I to mi sie podoba. Byli wszedzie. Kazdy z nich cos robil.
      Wszelkie zanieczyszczenia natury biologicznej zostaly usuniete. Budynek na
      zewnatrz jest juz caly ocieplony. Nie ma tynku, no ale na to chwilowo nie da
      sie poradzic. Nie sa zrobione klatki schodowe, ale to z pewnoscia na koncu, aby
      mozna bylo nosic sprzet. Podsumowanie koncowe - naprawde bardzo pozytywnie. A
      kiedy skoncza? Nie mam pojecia. To zalezy jak dlugo i intensywnie beda
      pracowac. Podejrzewam, ze w czerwcu byc moze sie wprowadzimy. Ale to tylko moje
      spostrzezenie.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka