Dodaj do ulubionych

KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 15:59
Witajcie !
Zdecydowałem się na kredyt hipoteczny na zakup mieszkania. Wciąż jednak nie
mogę się zdecydować KTÓRY BANK WYBRAĆ? Kolejne pytanie to w JAKIEJ WALUCIE ?
Proszę WAS o opinie na ten temat. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
Pozdrawiam ! Piotr.
Obserwuj wątek
    • Gość: ART Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.citicorp.com 08.10.01, 09:58
      WALUTA - FRANKI SZWAJCARSKIE - OPROCENTOWANE SĄ W ZALEŻNOŚCI OD BANKU 6 - 8%
      RATY MALEJĄCE
      BRAK PROWIZJI OD WCZEŚNIEJSZEJ SPŁATY KREDYTU
      MOŻLIWOŚĆ PRZEWALUTOWANIA KREDYTU

MAM NADZIEJĘ ŻE TE KRYTERIA CI POMOGĄ, PRZEJŻYJ OFERTĘ BZ WBK, KREDYT BANKU,
      BUDBANKU, NIE POLECAM BANKÓW HIPOTECZNYCH.
      ART
      • Gość: Roberto Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.tele.pw.edu.pl 11.10.01, 12:51
        Citi never sleeps... hehe

No to moze uzasadnisz - dlaczego nie kredyt z banku hipotecznego? I jak sie maja te Twoje franki do euro?
        • Gość: Art Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.citicorp.com 11.10.01, 13:16
          Citi chętnie spi.........he,he.
          Banki hipoteczne przeważnie mają nieco niższe oprocentowanie od innych, ale
          wszystkie mają prowizje od wcześniejszej spłaty, wyższe prowizje przy
          rozpatrywaniu wniosku, i raty stałe a nie malejące. Przy ratach stałych w tym
          samy okresie czasu płacisz bankowi nawet 2 razy więcej odsetek niż przy
          kredycie o ratach malejących. Co do franków szwajcarskich, to na rynkach
          walutowych uważane są za odskocznie w wypadku spadków dolarów, euro, czy innej
          waluty, wtedy banki kupują właśnie franki. Oprócz tego, franki są walutą
          stosunkowo stabilną, mieliśmy ostatnio wachania Euro rzędu kilkunastu groszy a
          w przypadku CHF tylko 2-5 groszy.
          • Gość: Lis Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 217.8.161.* 11.10.01, 13:22
            co do stabilności to mam małe uwagi sam wziołem kredyt we frankach tak mi
            poleciła znajoma z banku że jest naj... . więc się zdecydowałem
            kredyt wziołem w czerwcu przy kursie 2,24 a obecnie jest 2,55 więc mozecie
            sobie porównac inne waluty jak się zachowują
            ale fakt jest taki że frank doszedł w pewnym momencie nawet do 2,66 i od tego
            momentu spada kurs.
            • Gość: art Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.citicorp.com 11.10.01, 13:41
              Ciekawe, we wszystkich bankach, w ktorych bylem polecaja franki... Zmowa jakas?
              Jesli bierzesz kredyt w transzach, to i tak dana transza jest przeliczana po
              kursie dnia wyplaty, wiec nie jest tak, ze tracisz na calosci. Sam czekam na
              jak najwiekszy kurs. A moze, ktos sie wypowie o EURO albo USD?
          • Gość: Roberto Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.tele.pw.edu.pl 15.10.01, 12:54
            No z ratami malejacymi to zgoda - tylko, zeby otrzymac kredyt tej samej o tej wysokosci z ratami malejacymi - trzeba
            miec wieksza zdolnosc kredytowa - jest ona liczona wzgledem najwyzszej raty. Natomiast GE Bank Mieszkaniowy
            (bedacy bankiem hipotecznym) bardzo agresywnie sie reklamuje - wchodzi w rozne koligacje z developerami, oferuje
            czasem niezle oferty: np. nie bierze kasy za wczesniejsza splate, 0 zl za wniosek, obnizona o polowa prowizja.
            Oczywiscie nic za darmo: za przewalutowanie kredytu dowalaja juz spora kase. Czy ktos z Was nie nacial sie na ten
            Bank? Jakie macie na jego temat opinie? [oczywiscie parcownikowm GE BM - za swoje opinie dziekuje :-)].

Pozdrowienia,
            R.
            • Gość: Marcos Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 195.94.206.* 16.10.01, 09:30
              Mam u nich kredyt, z którego wyplacilem ze wzgledu na nieterminowosc developera
              1 rate.
              2 miesiace temu napisalem, wniosek o przesuniecie wyplaty rat.
              Do dzisiaj nie dostalem odpowiedzi.
              Dzwonie kilka razy dziennie, przed 14:00 Panie sa zajete, potem zglasza sie
              automat, raz Pani oddzwonila i obiecala ze odpisze.
              Oczywiscie nie odpisala.
              Sprzedawca ktory zalatwial kredyt zwolnil sie
              KOOOOSZMAAAAR
            • Gość: toms Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.cu.com.pl 16.10.01, 10:23
              co do szybkosci GE BM to owszem szybko dostalem decyzje ale...odmowna ale nie
              wazne (w innym banku dostalem kredyt bez problemu) co do wizyt to niby bank
              moze zrobic wglad w ksiege wieczysta ale im sie to nie podobalo za bardzo w
              dokumentach ktore mi wylistowali zapomnieli napisac o ksiazeczce wojskowej wiec
              musialem przyjechac drugi raz ! Osoba ktora mnie obsugiwala wiedziala o
              kredytach mniej niz ja (coz pewnie pechowo trafilem) a co lepsze mialem
              problemy aby uzyskac od nich decyzje na pismie! Wiec reklama to jedno a
              rzeczywistosc to drugie! Zawsze trza probowac do conajmniej dwoch bankow....Hoł!
              • Gość: Jam Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 195.72.79.* 22.01.02, 19:50
                No wiec ja mialem podobne klopoty. Kredyt obiecywali w 7 dni skonczylo sie na
                prawie miesiacu. Panowie analitycy zapomnieli wyslac pisma do ubezpieczyciela
                kredytu. Oczywiscie nikt nie potrafil niczego przyspieszyc juak rowniez podac
                namiarow na osobe u ubezpieczyciela ktora zajmuje sie ta sprawa. Oczywiscie
                takze ja musialem wydzwaniac z pytaniami o stan dokumentow itp. Jakiez bylo
                moje zdumienie kiedy zostalem zaproszony do podpisania wniosku (musze wspomniec
                iz zaproszenia takie dostawalem wczesniej lecz byly odwolywane) i zobaczylem
                inna kwote i okres kredytowania niz na wniosku - oczywiscie bez zadnej
                wczesniejszej informacji, a pan doradca bardzo byl tym faktem zdziwiony.
                Reasumujac - zdecydowanie nie polecam. Czekam tylko na ksiege wieczysta
                nowobudowanego mieszkania i biore kredyt refinansowy w innym banku. GE bardzo
                agresywnie wszedzie sie reklamuje i to pewnie powod duzego zainteresowania
                ludzi. Rownie duzo pewnie wkrotce bedzie podobnych negatywnych komentarzy
            • Gość: Mario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.softlab.com.pl 06.11.01, 14:28
              Uważaj na p. Lipka, to nie jest odpowiedzialny pracownik. Wg. banku moglośmy
              dostać bez problemu 150 tyś kredytu, a kiedy zaczeliśmy załatwiać formalności
              ale z p. Lipka okazało się że nie mamy tam szansy na żaden kredyt. To bardzo
              ciekawe bo byliśmy u konkurencji i bez problemów załatwiamy kredyt i to
              większy!
              • Gość: toms Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.cu.com.pl 06.11.01, 14:50
                ja wlasnie trafilem na p.Lipka :-)))
                wiec wystrzegajcie sie go ! a bedzie wam łatwiej ............
                • Gość: Mario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.softlab.com.pl 06.11.01, 15:11
                  Z tak z ciekawości to z czym miałeś problem z p.Lipka ??
                  • Gość: toms Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.cu.com.pl 06.11.01, 16:03
                    a problem mialem wpierw taki ze ja wiedzialem wiecej o kredytach niz on wiec
                    kazde moje pytanie to byl duzy klopot
                    potem sprawdzenie ksiegi trwało 3 dni potem negatywny wynik analizy prawnikow
                    zanim sie dowiedzialem o co im chodzi tez troche czasu minelo a na koniec
                    najlepsze bo zazyczylem sobie decyzji na pismie i pan Lipka poinformowal mnie
                    ze takiej decyzji nie dostane !!:-) więc zrobilem maly rumor tak ze dzwonili do
                    mnie z przeprosinami z dzialu PR itp. itd. pisemka w koncu do mnei wyslali z
                    decyzja
                    koniec koncow wzialem kredyt gdzie indziej bez klopotow
                    ale przyznaje ze rozpatrzenie wniosku w tydzien to prawda:-)
                    • Gość: Mario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.acn.waw.pl 06.11.01, 16:36
                      A jak składałeś skargę, też bym to chętnie zrobił, A tak przy okazji to gdzie
                      teraz dostałeś kredyt ???
                      • Gość: stefan Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.sap-ag.de 06.11.01, 17:05
                        ja wzialem tez w GE
                        obslugiwala mnie super babka - Malgorzata Rogon

wykazala sie kilka razy proaktywnoscia!

Konkret i jeszcze raz konkret!

ale jak kilka lat temu bralem kredyt u nich (wtedy jeszcze Polsko amer bank
                        hipoteczny (USD - 12, 5 %) to nie ja, ale kolega (zalezalo nam bo wtedy nie
                        mielismy uregulowanego stosunku do sl. wojskowej) mial problem z arogancka
                        kobietka, ktora co kilka dni dzwonila wymagajac to nowych papierow.

Kolega narobil burzy i zmieniono babke go obslugujaca na inna.

Ja na szczescie trailem na super babke - wypadaloby ja na kawke zaprosic!

Pozdrawiam!

Gość portalu: Mario napisał(a):

> A jak składałeś skargę, też bym to chętnie zrobił, A tak przy okazji to gdzie
                        > teraz dostałeś kredyt ???

• Gość: toms Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.pl 07.11.01, 07:32
                        pkobp
                        a tak ogolnie to skarga poszla w dwa miejsca do Urzedu Ochrony Konkurencji i
                        Konsumentow oraz skrobnalem do kogos z ekspandera i niewiem skad mieli
                        informacje ale dosc szybko to do nich dotarlo :-))) moja sprawa byla ewidentna
                        • Gość: Max Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.waw.prokom.pl 19.02.02, 15:26
                          jakbyś mógł dać jakieś namiary na ten urządz i do expandera gdzie wysyłałeś to
                          byłbym wdzięczny. Pozdrawiam
            • Gość: Max Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.waw.prokom.pl 19.02.02, 15:18
              Hej.
              Ja niestety naciąłem się na GE BM na nie takie małe pieniądze. Jeśli chodzi o
              mnie to nie polecałbym tego banku. Trzeba strasznie uważać. Mają swoje
              procedury, ale one działają na ich korzyść. Potem wmawiają człowiekowi, że nie
              ma racji. Dla wszystkich mających z nimi kontakt rada: na wszelkie pisma i
              dokumenty, które tam zostawiacie (np. wniosek o wypłatę transzy) bierzcie
              potwierdzenie, bo oni mogą go czasem zgubić, a potem powiedzą, że takiego
              dokumentu nie dostali. Chyba nie trzeba mówić jakie słowo się nasuwa na
              określenie takiej działalności. Pozdrawiam.
    • Gość: The Bill Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.10.01, 13:53
      Słuchajta ludziska, jeśli nie jesteście analfabetami lub uposledzonymi umysłowo
      to powinniście wiedzieć (jeśli choć trochę interesujecie się kredytami), że od
      2002.01.01 wszystkie waluty oprócz USD zostają z marszu przewalutowane na EURO
      (nieuchronne widmo Unii Ewropskiej). Wtedy niby nikt nie straci, ale jak
      potrafi zachować się Euro powinniście sami przeanalizować. Poza tym, transzę
      płaconę są po kursie sprzedaży przeliczanym na złotówki, a spłata następuję po
      kursie kupna (albo na odwrót - nie wiem, mam jakiś bezmyślny dzień).Wystarczy
      spojrzeć ile tracicie na samej różnicy między kursem kupna i sprzedaży (rzędu
      ładnych paru goszy na jednostce waluty). Następny haczyk jest taki, że
      przychodzi do was zawiadomienie o wysokości raty - płacicie je dajmy na to na
      poczcie albo w innym banku, przelew trwa powiedzmy 3 dni, w tym czasie zmienia
      się kurs i bank wystepuje do was o dopłatę ( co sie dzieje jeśli kurs spadnie -
      sic!!!!!!).
      • Gość: ART Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.citicorp.com 11.10.01, 13:59
        Franki szwajcarskie nie wchodza do unii monetarnej, nie beda zamieniane na
        EURO. Jedynym bankiem, ktory raty wypłacane i wpłacane przelicza po srednim
        kursie NBP jest BUDBANK.
        • Gość: piotr Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 10.131.6.* 10.11.01, 00:55
          GE rowniez (przynajmniej tak bylo w zeszlym roku)
      • Gość: Pawel Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.bbnplanet.com 11.10.01, 14:01
        Jest tez opcja ze splacasz po kursie srednim i wtedy nie masz roznicy o ktorej
        piszesz miedzy kursem kupna i sprzedazy
      • Gość: Lis Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 217.8.161.* 11.10.01, 15:44
        trochę się mylisz u mnie bank sam ściąga z konta rate kredytu więc nie martwie
        się że kurs sie zmieni
        ściąga z konta na dzień zapłaty raty więc ....
      • Gość: Anka Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.*.*.* 09.11.01, 13:52
        Mysle, ze jezeli ktos tu jest uposledzony umyslowo, to ty. Franki nie beda
        przewalutowane, bo Szwajcaria, czego pewnie nie wiesz, nie nalezy do Unii
        Europejskiej. A jezeli chodzi o przeliczanie Euro, to zalezy od banku, niektore
        licza po kursie srednim.
      • Gość: Zos Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.chello.pl 14.11.01, 15:15
        masz rzeczywiście zły dzień. Bank określając wartość zapłaty odsetek wysyła Ci
        zawiadomienie o ich wysokości w walucie oraz o kursie. I tak np w naszym
        przypadku jest to zawsze 25 dzień danego miesiąca i samemu można sobie
        przeliczyć. A w ogóle kurs przyjęty przez GE Bank Mieszkaniowy jest średnim
        kursem NBP i nie ma nic wspólnego z kursem zakupu i sprzedaży.
        Ja skorzystałam z usługi GE Banku Mieszkaniowego i jestem zadowolona. Pani,
        która zajmowała się kredytem informowała mnie na bieżąco o potrzebnych
        dokumentów, a część z nich mogłam jej dosłać faksem. Już po złożeniu wniosku do
        rozpatrzenia zaistniała potrzeba podwyższenia kwoty pożyczki i nie było z tym
        żadnego problemu. Wystarczyło złożyć wniosek o podwyższenie. W efekcie działań
        naszego doradcy otrzymałam kredyt w ciągu 12 dni od momentu pierwszego
        spotkania z panią Ołówko-Muszalik (jakby ktoś był zainteresowany nazwiskiem
        doradcy). Muszę jednak przyznać, że nie bez znaczenia jest fakt iż ktoś brał
        wcześniej (nie wcześniej niż 3 m-ce przede mną) kredyt na mieszkanie w tej
        samej inwestycji i w związku z tym mieli aktualny odpis z księgi wieczystej.
        • Gość: ted Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 195.72.79.* 22.01.02, 19:59
          No to mialas szczescie. Niestety ja nie i czekalem tak dlugo na decyzje ze
          minal mi termin wplaty 1 raty do spoldzielni. Nigdy wiecej nie chce miec z nimi
          do czynienia. Kredyt w koncu dostalem ale jak najszybciej chce z tego banku
          uciec (na marginesie obsluga tez jest fatalna - dodzwonic sie nie mozna a
          jezeli tak to wlacza sie sekretarka albo pani informuje milym glosem ze
          skrzynka jest przepelniona...)
    • Gość: Drinki Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.*.*.* 11.10.01, 14:34
      Zahacze temat z innej strony, znacie banki ktore rozpatruja wniosek o przydzielenie kredytu bez koniecznosci
      podpisania wczesniejszej umowy z developerem, oraz ewentualnie bez oplaty za rozpatrzenie tego wniosku (co
      tez kosztuje)
      • Gość: aga Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 62.233.138.* 13.02.02, 13:07
        Gość portalu: Drinki napisał(a):

> Zahacze temat z innej strony, znacie banki ktore rozpatruja wniosek o przydziel
        > enie kredytu bez koniecznosci
        > podpisania wczesniejszej umowy z developerem, oraz ewentualnie bez oplaty za ro
        > zpatrzenie tego wniosku (co
        > tez kosztuje)

To o co pytasz oferuje Polskie Towarzystwo Finansowe SA. Do rozpatrzenia wniosku
        i uzyskania promesy wystarczy kopia umowy od developera (chodzi o wyczytanie
        warunków). Nie pobierają opłat za wniosek, prowizja od kredytu to obecnie 1,5%.
        Zajrzyj na ich stronę w internecie www.ptf.pl

• Gość: Dario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 193.150.166.* 11.10.01, 14:40
      Witam,
      Przy braniu kredytu w walucie obcej potrzebna jest odrobina szczescia, tzn.odpowiednio wysoki kurs lub kurs
      niekoniecznie wysoki ale mocno wysrubowany w stosunku do innych walut, w chwili obecnej nie jest korzystne
      brac kredyt w jakiejkolwiek walucie wymienialnej, w ciagu ostatnich dwoch dni spadly kursy wszystkich walut,
      lacznie z frankiem.Wedlug analiz jest to chwilowa reakcja na koalicje SLD-UP-PSL i stosunkowo dobre dane
      ekonomiczne.To o czym pisali moi poprzednicy, ze brali kredyt po 2,34 w CHF a teraz jest 2,60 - zgadza sie
      jeszce trzy dni temu byl taki kurs i w takim momencie warto jest brac kredyt, w dniu dzisiejszym juz kurs CHF
      ksztaltuje sie w granicach 2,50 - 2,5, a przyczyny sa dwie: w czerwcu USD = 3,95 a kurs USD=1,70 CHF w dniu
      dzisiejszym 1 USD =4,12 a USD=1,64 CHF, wahania kursow zlotego i franka w stosunku do USD, po ataku
      terrorystow na USA inwestorzy zaczeli uciekac od dolara i przenosic swoje pieniadze na franka szwajcarskiego
      do kraju, ktory jest neutralny, nie jest w stanie wojny z nikim, ma solidne podstway gospodarcze itd.W
      owczesnym czasie widzialem analizy na podstawie ktorych frank mial sie umocnic do poziomu 1USD=1,38 CHF,
      serce mi mocniej zabilo,sam jestem uzalezniony od CHF,wzialem kredyt wlasnie w tej walucie, ale zycie szybko
      zweryfikowalo te analizy, tzn.ataki na USA nie mialy bezposrednio duzego wplywu na gospodarke USA, to co sie
      dzieje teraz w USA jest kontynuacja trendu ktory ma miejsce od kilku miesiecy a w/w zdarzenie bylo tylko
      wytlumaczeniem dla gospodarki, aktualnie inwestorzy ponownie wracaja do USD a CHF spada.
      Branie kredytu w walucie wymienialnej jest ryzykowne i trzeba sie liczyc z wahaniami kursow i roznymi
      wielkosciami rat, niezaleznie od banku.W banku nalezaloby sprawdzic jakie jest oprocentowanie kredytu i na jakiej
      podstawie obliczane np. w BOS SA (ja tam mam kredyt) jest obliczane tak: stawka LIBOR + 3,2 % marza banku,
      co przy aktualnym LIBOR na CHF bedzie ksztaltowalo sie w okolicach 5,5 %, dlatego chyba najlepszym
      rozwiazaniem byloby wziac kredyt i nie miec dostepu do informacji finansowych, tak zeby sie nie denerwowac
      rosnacym kursem, rosnacym LIBOR-em itd...
      Aktualnie stosunkowo niski LIBOR ma tez USD, ale odradzalbym branie kredytu w tej walucie, nie jest ona az tak
      stabilna i wahania w stosunku chociazby do zlotego w ciagu ostatnich czterech miesiecy sa duze od 3,95 do
      4,50 przeciez mozna dostac zawalu, nie daj Boze zaczna sie klocic w koalcji rzadowej, a wtedy napewno dolar
      skoczy, pamietam jak bylo po wyjsciu UW z koalicji z AWS, wtedy powedrowal nawet do 4,70 pln.
      Jezeli ktorys bank daje w jenach japonskich, jest to warte zastanowienia sie, stopy procentowe w tym kraju sa
      bardzo niskie ok.0,5 % i LIBOR na ta walute to 0,58 %, ale nie znalazlem w ofercie bankow jena.
      Osobiscie czekam az RPP obnizy stopy procentowe do takiego poziomu gdy kredyt bedzie nisko oprocentowany
      (to sobie poczekam ok.3-4 lat) i wtedy na pewno przewalutuje na zlotowki.
      Jezeli chodzi o banki, ja mam w BOS SA i jestem zadowolony, a duzo dobrego slyszalem o GE Bank
      Mieszkaniowy, o innych bankach niewiele slyszalem.
      • Gość: cleo Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.dtce.net 16.10.01, 12:56
        w jenach dają w Bud Banku a oprocentowanie jest b. niskie coś koło 6%. w
        dodatku BC Japonii cały czas próbuje zdewaluować jena więc jest szansa że kurs
        spadnie. jest to kuszące ale bud bank trochę za dużo formalności wymaga m.in.
        wyceny mieszkania jeśli bierzesz ᡴ% kredyt. ja chyba wezmę w GE i zastanawiam
        się czy w euro czy usd ale chyba rzeczywiscie usd jest taki rozchwiany ze bym
        sie niepotrzebnie denerwowala... za to euro leci w doł.. czy ktoś się orientuje
        z jakiego dnia bank bierze kurs dając kredyt? z dnia podpisania umowy czy
        wypłaty środków?
        • Gość: Dario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.de.deuba.com 16.10.01, 17:42
          Witam,
          Z dnia podpisania umowy, przynajmniej ja tak mialem.
          Swoja droga 6% w jenach- zlodziejstwo...
          Pozdrawiam
        • Gość: Dario Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.de.deuba.com 16.10.01, 17:47
          Zagalopowalem sie, przepraszam, w moim przypadku dzien podpisania umowy i przesylania srodkow to byl ten
          sam dzien, ale jezeli masz kredyt transzowy to na pewno na dzien przesylania transzy, jezeli kredyt w jednej
          transzy, z reguly dzien podpisania umowy jest dniem przesylania transzy, aczkolwiek jezeli dogadujesz sie na
          konkretny termin przesylania transzy,to na pewno bedzie po kursie dnia w ktorym wysylana jest transza.
          Sorki za pomylke.
          Pozdrawiam
    • Gość: 123 Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.stacje.agora.pl 11.10.01, 16:50
      Ja mam kredyt w GE Bank Mieszkaniowy, nie powiem, calkiem sprawnie poszlo.
      Tylko trzy wizyty w banku, prawie zero dokumentow i jakis wymyslnych wymogow.
      Prowizja znosna (1,5%), oplaty za rozpatrzenie wniosku brak (ale to zalezy od
      developera), wysokosc kredytu = 100% inwestycji (sic!), raty rowne (co oznacza
      z jednej strony w okresie splaty kredytu wysoka sume odsetek, ale z drugiej
      strony, w odroznieniu od rat malejacych, raty nie zazynaja mnie fnansowo w
      pierwszych latach spłaty). Kredyt wzialem w USD. Wszystkie rozwazania, co
      lepsze - EURO, USD czy FUNT sa w dlugim okresie bez sensu - bo trudno
      przewidziec cos na 20 lat wprzod. Ja wzialem w USD - i na razie, w krotkim
      okresie, zyskalem kilka % w stosunku do PLN i kilkanascie do ew. kredytu w EURO.
      Jedno jest pewne - lepsza kazda waluta niz PLN - kredyt 2x tanszy.
      • Gość: zizi Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.sap-ag.de 16.10.01, 10:25
        Ja tez biore kredyt w GE. Kilka lat temu tam wzialem - oprocentowanie w PLN bylo
        ok 28 wtedy, a w US okolo 12 procent. Byl to jedyny bank, ktory chcial mi dac
        kredyt a nie mialem uregulowanego stosunku do sluzby wojskowej.

Teraz oprocentowanie kredytu w US wynosi 8,6 procent. Ktos powie, ze duzo - moze
        i tak, ale unikam chodzenia po bankach, spotykam sie z Pania dwa, trzy razy i
        potem przy podpisaniu umowy.
        A ze nie biore kredytu 100 czy 200 kawalkow a mniej, jesli wezme pod uwage fakt,
        ze nie place za rozpatrzenie wniosku, prowizji za wczesniejsza splate, mam
        mozliwosc przewalutowania, raty liczone sa wg kursu sredniego, inwestycja jest
        sprawdzona i bank ma kwity dot. inwestycji, nie trace 5 dni z urlopu na
        zalatwienie kredytu, wybralem GE bank po raz drugi.

Moj pierwszy kredyt w US nie wspominam cieplo - bralem jak US byl 3,5 a ostatnia
        rate splacalem jak US byl 4,5. Niby kalkulator mam, ale nie bede liczyl ile
        odsetek splacilem.

Jedno jest wazne- mozliwosc wymiany informacji miedzy nami!!!

Pozdrawiam!

Gość portalu: 123 napisał(a):

> Ja mam kredyt w GE Bank Mieszkaniowy, nie powiem, calkiem sprawnie poszlo.
        > Tylko trzy wizyty w banku, prawie zero dokumentow i jakis wymyslnych wymogow.
        > Prowizja znosna (1,5%), oplaty za rozpatrzenie wniosku brak (ale to zalezy od
        > developera), wysokosc kredytu = 100% inwestycji (sic!), raty rowne (co oznacza
        > z jednej strony w okresie splaty kredytu wysoka sume odsetek, ale z drugiej
        > strony, w odroznieniu od rat malejacych, raty nie zazynaja mnie fnansowo w
        > pierwszych latach spłaty). Kredyt wzialem w USD. Wszystkie rozwazania, co
        > lepsze - EURO, USD czy FUNT sa w dlugim okresie bez sensu - bo trudno
        > przewidziec cos na 20 lat wprzod. Ja wzialem w USD - i na razie, w krotkim
        > okresie, zyskalem kilka % w stosunku do PLN i kilkanascie do ew. kredytu w EURO
        > .
        > Jedno jest pewne - lepsza kazda waluta niz PLN - kredyt 2x tanszy.

• Gość: oszukany Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NIE GE bank mieszkaniowy IP: 195.136.3.* 13.11.01, 16:05
      Właśnie dzwoniła do mnie pani "Doradca Kredytowy" z GE Bank Mieszkaniowy w celu
      umówienia się na podpisanie umowy kredytowej. Umowa jest gotowa itd. ale jest
      drobny problem. GE wycenia 1 m kwadratowy mieszkania na 3000 natomiast
      współpracujący z tym bankiem developer chce mi sprzedać mieszkanie ale w cenie
      3200 za metr. Na czym więc polega współpraca między bankiem a developerem skoro
      mają różne stanowiska co do ceny mieszkania ? No i sprawa najważniejsza,
      dlaczego klient dowiaduje się o tym na 2 godziny przed podpisaniem umowy ?
      • Gość: Doro Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NIE GE bank mieszkaniowy IP: 195.72.79.* 22.01.02, 19:53
        To normalna praktyka GE. Zadko chyba sie zdarza zeby realizowali to co obiecuja
        i w terminie
        • Gość: magda Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NIE GE bank mieszkaniowy IP: 158.167.36.* 23.01.02, 14:04
          tak sie sklada ze ja z GE nie mialam najmniejszych klopotow, decyzja byla w
          kilka dni, a umowe podpisalam po tygodniu i dwoch dniach. moj doradca byl b
          dobrze przygotowany, informowal mnie na biezaco . Takze z wyplatami transz nie
          mam najmniejszych koloptow. I nie wyobrazam sobie zalatwiania kredytu na tak
          ogormny zakup jakim jest mieszkanie w innych warunkach i okolocznossciach, a
          juz na pewno nie w takich jakie byly opisane tu na forum.
    • Gość: r2r Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: *.citicorp.com 14.11.01, 14:43
      Kiedys pisalem juz na forum pozytywne opinie o kredycie w WBK, dzisiaj moge
      tylko je potwierdzic. Pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu dostalem po
      tygodniu od zlozenia wniosku! A teraz informacja dnia, WBK obnizyl swoje marze
      przy przyznawaniu kredytow walutowych z 5% do 3%, obecnie oprocentowanie
      kredytu w frankach szwajcarskich wynosi 5.02%!!!
      • Gość: lapciuch Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 212.244.106.* 14.11.01, 14:48
        Gość portalu: r2r napisał(a):

> Kiedys pisalem juz na forum pozytywne opinie o kredycie w WBK, dzisiaj moge
        > tylko je potwierdzic. Pozytywna decyzje o przyznaniu kredytu dostalem po
        > tygodniu od zlozenia wniosku! A teraz informacja dnia, WBK obnizyl swoje marze
        > przy przyznawaniu kredytow walutowych z 5% do 3%, obecnie oprocentowanie
        > kredytu w frankach szwajcarskich wynosi 5.02%!!!

oprocentowanie jest ok, ale marza 3 to zdzierstwo
        nie bede komentowal 5%
        zazwyczaj kredyty hipoteczne to nie jest kilka czy kilkanascie tysiecy wiec
        5% od kilkudziesieciu to moze byc kilka ladnych tysiakow

mam u nich konto juz z 8 lat, swiadomosc ze gdzies indziej nie jest lepiej,
        zapisanie calj historii z kont kosztowaloby pewnie kilkaset zlotych, wbk24 przez
        internet, powstrzymuje mnie od pojscia w nieznane!!

pOZDRAWIAM!
        • Gość: Artur Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 192.168.0.* 14.11.01, 15:20
          Mam pytanie: wiadomo jaka jest obecna sytuacja na rynku. A zupelnie nic nie
          wiadomo co za 2-5-15 lat!!! W jaki sposob banki podchodza jesli ktos utraci
          plynnosc finansowa czy trzeba isc na bruk, czy mozna wstrzymac wplacanie
          kredytu? prosze wijasnijcie mi to ?
          • Gość: jola Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 10.10.130.* 24.01.02, 14:20
            Na podstawie informacji na temat kredytu w WBK a także na podstawie informacji
            z tego Forum zdecydowałam się na kredyt w tym banku. Na forum polecano 31
            Oddział w W-wie i właśnie tam złożyłam wniosek. Tak jak pisaliście wszystko
            odbywa się bardzo sprawnie i fachowo. Mam nadziję że tak będzie dalej. Polecam
            ten oddział i kredyt w WBK. Jeden z atrakcyjniejszych na rynku (we frankach
            szwajcarskich, aktualnie ok 4,8% w tym tylko 3% marża banku. Przeważnie banki
            dają 4% marże + libor).
    • Gość: Mirek Re: KREDYT MIESZKANIOWY - NAJLEPSZY BANK - WASZE OPINIE !!!!! IP: 10.10.13.* 24.01.02, 14:56
      Ludzie uważajcie na Arnolda!! To jest kompletny debil!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka