Dodaj do ulubionych

Deweloper - zarzadca

13.11.02, 22:13
Witam!

Czy ktokolwiek ma dobre doswiadczenia z deweloperami, ktorzy zarzadzaja
nieruchomosciami? Wiecie ile tak naprawde placicie za obsluge przez
dewelopera (duzo-srednio-malo)? Spotkalem sie z stawkami rzedu 5 zl/m2 jako
samo wynagrodzenie zarzadcy, nie wliczajac eksploatacji (utrzymania
czystosci, przegladow, rolziczen finansowych) czy tez utrzymania technicznego
(konserwacji, remontow itp.). To sporo, zwazywszy ze dzisiejszy poziom
rynkowy wynagrodzenia za zarzadzanie oscyuluje pomiedzy 0,75 zl/m2
powierzchni uzytkowej lokalu miesiecznie a 1,00 zl/m2/m-c.

Moze warto byloby zrobic liste rankingowa zarzadcow-deweloperow? Proponuje
trzy poziomy oceny:
A. Ocena jakosciowa, aspekt funkcjonalny (subiektywnie): od 0
(beznadziejnie), przez 1 (slabo), 2 (dostatecznie), 3 (dobrze), 4 (bardzo
dobrze) po 5 (super).
B. Czy obsluga poprawila sie w ciagu ostatniego roku ("+"), pozostala
niezmienna ("0") czy tez pogorszyla sue ("-")?
C. Stawka wynagrodzenia za zarzadzanie (co idzie dla zarzadcy a nie dla
sprzataczki, konserwatora, fundusz remontowy itp.) w zl/m2 miesiecznie.
Prosze podac nazwe dewelopera i adres nieruchomosci.

Zapraszam do zabawy.
Ciekaw jestem ile osob sie wlaczy.
Ze swojej strony zobowiazuje sie podsumowac wyniki i przedstawic na forum.

mt
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: Deweloper - zarzadca IP: *.pl 13.11.02, 22:49
      ciekawostka z tą stawką 5 zł/ m2 wynagrodzenia za zarządzanie, ja biorę 0,50 gr
      i tak niełatwo znaleźć robotę.
    • Gość: axer Re: Deweloper - zarzadca IP: *.pl 13.11.02, 23:03
      Szanowny Panie,
      mój znajomy developer, posiadający biuro w budynku wspólnoty, już ponad rok nie
      pobiera żadnego wynagrodzenia za zarządzanie. Umowy na dostawę mediów do
      budynku, wywóz śmieci oraz sprzątanie są zawarte z nim. Rachunki, które
      otrzymuje rozlicza na wszystkich właścicieli lokali, wystawiając refaktury.
      Ponieważ prowadzi obok budowę nastepnego budynku, wszystkie naprawy i
      konserwacje (jeszcze gwarancja) wykonują jego ludzie bez obciążania
      właścicieli. Czyż nie jest to komfort?
      • abcd17 Re: Deweloper - zarzadca 14.11.02, 12:59
        Gość portalu: axer napisał(a):

> mój znajomy developer, posiadający biuro w budynku wspólnoty, już ponad rok
        nie
        >
        > pobiera żadnego wynagrodzenia za zarządzanie. Umowy na dostawę mediów do
        > budynku, wywóz śmieci oraz sprzątanie są zawarte z nim. Rachunki, które
        > otrzymuje rozlicza na wszystkich właścicieli lokali, wystawiając refaktury.
        > Ponieważ prowadzi obok budowę nastepnego budynku, wszystkie naprawy i
        > konserwacje (jeszcze gwarancja) wykonują jego ludzie bez obciążania
        > właścicieli. Czyż nie jest to komfort?

Byc moze komfort.
        Zaloze sie jednak, ze wynagrodzenie placicie Panstwo w ukrytej formie -
        zagregowane w stawkach oplat za eksploatacje i konserwacje.
        Pozdrawiam,
        • Gość: janer Re: Deweloper - zarzadca IP: *.pl 14.11.02, 15:55
          chyba Pan przegra zakład,
          Faktura zawiera następujące pozycje:
          1. energia elektryczna.
          2. wywóz nieczystości,
          3. sprzątanie.
          4. energia cieplna (w rozbiciu na co i cw)
          5. dostawa wody i odbiór ścieków,
          Sprawdzałem, iż developer rozlicza dokładnie tyle ile obciąża go STOEN za prąd
          administracyjny, LOBBE za wywóz śmieci, firma sprzątająca za porządki, SPEC za
          ciepło i MPWIK za wodę i ścieki. Ze względów fiskalnych inaczej nie może aby
          nie wykazywać działalności pod tytułem zarządzanie. Ma faktury to je
          refakturuje na 50 współwłaścicieli nieruchomości. Zaznaczam jednak, iż
          developerem jest osoba fizyczna i jest współwłaścicielem.
          • Gość: mt Re: Deweloper - zarzadca IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.11.02, 17:39
            Gość portalu: janer napisał(a):

> Faktura zawiera następujące pozycje:
            > 1. energia elektryczna.
            > 2. wywóz nieczystości,
            > 3. sprzątanie.
            > 4. energia cieplna (w rozbiciu na co i cw)
            > 5. dostawa wody i odbiór ścieków,
            > Sprawdzałem, iż developer rozlicza dokładnie tyle ile obciąża go STOEN za
            prąd
            > administracyjny, LOBBE za wywóz śmieci, firma sprzątająca za porządki, SPEC
            za
            > ciepło i MPWIK za wodę i ścieki. Ze względów fiskalnych inaczej nie może aby
            > nie wykazywać działalności pod tytułem zarządzanie. Ma faktury to je
            > refakturuje na 50 współwłaścicieli nieruchomości. Zaznaczam jednak, iż
            > developerem jest osoba fizyczna i jest współwłaścicielem.

Poszukajmy wiec dalej :-)
            Jak wyglada stawka pobierana przez LOBBE? Jest porownywalna z innymi firmami z
            branzy? Jesli jest wyzsza, moze byc to znak, ze trafilismy. Podobnie jest z
            sprzataniem. To jedynie przypuszczenie, ale deweloper - osoba fizyczna moze
            sobie pokrywac koszty zarzadzania z "obrywow". Lamie slowem prawo i to
            podwojnie - bo dziala bez licencji, choc moze bedac wspolwlascicielem. Nie wiem
            tylko, czy wspolnota nie naraza sie na niebezpieczenstwo zwiazane z niefachowa
            obsluga, bo rozliczenia kosztow to nie wszystko w zarzadzaniu nieruchomoscia.
            Dodatkowo - mogliscie Panstwo oplacic koszty zarzadzania kupujac lokal za cene
            wyzsza niz aktualne stawki rynkowe. Slowem - zaplciliscie deweloperowi z gory
            za caly okres. Inaczej mowiac, zaplaciliscie mu wtedy wiecej niz zrobilibyscie
            placac cyklicznie za usluge, bo daliscie mu pieniadze up-front, ktorymi on moze
            sobie obracac - a moglibyscie to robic sami.

Pozdrawiam,
            mt
          • Gość: wujo dobra rada Re: Deweloper - zarzadca - niesprzedane mieszkania IP: proxy / *.impaq.com.pl 15.11.02, 12:59
            Dobra rada:
            Prosze również sprawdzić czy deweloper rozlicza faktury tylko pomiedzy
            sprzedane mieszkania, czy tez na wszystkie mieszkania, które istnieją w
            budynku. Jezeli dzieli faktury tylko na sprzedane mieszkania to po prostu Was
            okrada, bo jako wspólnota mieszkaniowa kazdy wlasciciel (takze deweloper) ma
            obowiazek ponisic koszty utrzymania budynku w odpowiedniej proporcji. Czesto
            zdarza sie ze deweloper nie placi czynszu za niesprzedane mieszkania. Z tych
            srodkow, na ktory wszyscy musza sie skladac, mozecie inwestowac w wasza wspolna
            nieruchomosc.
            Nie ma cudow. Deweloper ponosi koszty administracji waszym budynkiem i nie ma
            nic za darmo.
            • abcd17 Re: Deweloper - zarzadca - niesprzedane mieszkani 18.11.02, 15:28
              Gość portalu: wujo dobra rada napisał(a):

> Prosze również sprawdzić czy deweloper rozlicza faktury tylko pomiedzy
              > sprzedane mieszkania, czy tez na wszystkie mieszkania, które istnieją w
              > budynku. Jezeli dzieli faktury tylko na sprzedane mieszkania to po prostu Was
              > okrada, bo jako wspólnota mieszkaniowa kazdy wlasciciel (takze deweloper) ma
              > obowiazek ponisic koszty utrzymania budynku w odpowiedniej proporcji. Czesto
              > zdarza sie ze deweloper nie placi czynszu za niesprzedane mieszkania.

Ktory deweloper tak robi?
              -
    • Gość: janer Nie dowierzacie? IP: *.pl 16.11.02, 11:08
      Nie bardzo Państwa rozumiem.
      Panie Macieju, chyba uwierzył Pan w "nowy zawód- zarządca nieruchomości", co
      przynosi mitologizacje najprostszych czynności. Jako inżynier budowlany (i też
      zarządca) muszę Panu powiedzieć, że pobieranie 0,75 do 1,0 zł z każdego metra
      to rozbójnictwo. Przecież jedyna stała pozycja usług niematerialnych to
      księgowość kosztująca od 250 do 500 zł. W naszych czasach nowe pokrycie dachowe
      ma gwarancję 15 letnią (raz w roku wyczyścić rynny), węzeł z zespołem pompowym
      Grundffosa 10 lat bez dotykania (raz w roku automatyka), itp. itd.. Wystarczy
      rutynowo zlecić za grosze przeglądy kominiarskie i gazowe, sprzątać, kosić
      trawkę(benzynę człowiek kupuje).Czy ma Pan swój prywatny dom?
      W mojej firmie wszystko to załatwia żona, technik budowlany, jest na dodatek
      blondynką.
      "CHCĄCEMU NIE DZIEJE SIĘ KRZYWDA"
      Przecież UWL jest przepisem szczególnym wobec kodeksu cywilnego. I o czym tu
      mówić. Jeżeli właściciele zgadzają się na określony sposób zarządu, nawet przez
      brak własnej inicjatywy to nie trzeba zebrań, uchwał, notariuszów.... czyli tej
      całej sztucznie tworzonej otoczki uzasadniającej branie kasy za zarząd.
      "PRECZ Z KORPORACYJNOŚCIĄ"
      Nie lubię wtrącania się państwa do mojej własności. Lobby korporacyjne tworzy
      biurokratyczne przepisy,uzasadniające oszukiwanie zwykłych ludzi. Otoczka tego
      jest jak najbardziej słuszna. Ale proszę Państwa, do tego by dbać o swoje nie
      trzeba być specjalistą od finansów z dyplomem profesora. Metoda "cash flow" tak
      bardzo lansowana na kursach może dotyczyć tylko 1% nieruchomości komercyjnych.
      Reszta ma inny sens.
      Czy Pan wie, że w przeciwieństwie do wielu osób z branży zdobyłem licencję w
      sposób zwykły (chociaż zarządzam od 85 roku). Śmieję się z tych szczególnych,
      widziałem nawet ogłoszenia w prasie- przyjmę ale ....
      Pozdrawiam, jak zwykle
      Janusz A.
      • abcd17 Re: Nie dowierzacie? 16.11.02, 23:25
        Gość portalu: janer napisał(a):

> Panie Macieju, chyba uwierzył Pan w "nowy zawód- zarządca nieruchomości", co
        > przynosi mitologizacje najprostszych czynności. Jako inżynier budowlany (i
        też
        > zarządca) muszę Panu powiedzieć, że pobieranie 0,75 do 1,0 zł z każdego metra
        > to rozbójnictwo. Przecież jedyna stała pozycja usług niematerialnych to
        > księgowość kosztująca od 250 do 500 zł.

Pan raczy mnie podpuszczac! :-)

> W mojej firmie wszystko to załatwia żona, technik budowlany, jest na dodatek
        > blondynką.

Pozazdroscic zony. Serio.

> Przecież UWL jest przepisem szczególnym wobec kodeksu cywilnego. I o czym tu
        > mówić. Jeżeli właściciele zgadzają się na określony sposób zarządu, nawet
        przez
        >
        > brak własnej inicjatywy to nie trzeba zebrań, uchwał, notariuszów.... czyli
        tej
        >
        > całej sztucznie tworzonej otoczki uzasadniającej branie kasy za zarząd.

Wciaz jednak trzeba sie w ich interesie napracowac.
        nie mam nic przeciwko powierzaniu zarzadu. Jestem nawet za. Ale nie za darmo.

> "PRECZ Z KORPORACYJNOŚCIĄ"

Raczy Pan preferowac biuro w postaci dwoch komorek w kieszeni szefa?
        A gdzie wiarygodnosc firmy?

> Lobby korporacyjne tworzy
        > biurokratyczne przepisy,uzasadniające oszukiwanie zwykłych ludzi. Otoczka
        tego
        > jest jak najbardziej słuszna. Ale proszę Państwa, do tego by dbać o swoje nie
        > trzeba być specjalistą od finansów z dyplomem profesora. Metoda "cash flow"
        tak
        >
        > bardzo lansowana na kursach może dotyczyć tylko 1% nieruchomości
        komercyjnych.

O swoje tak. Ale by dbac o pieniadze (duze) innych trzeba troche wiecej
        wiedziec i troche wiecej robic.

> Czy Pan wie, że w przeciwieństwie do wielu osób z branży zdobyłem licencję w
        > sposób zwykły (chociaż zarządzam od 85 roku). Śmieję się z tych szczególnych,
        > widziałem nawet ogłoszenia w prasie- przyjmę ale ....

I dobrze Pan wie, ze nawet takie zdobycie licencji o niczym nie swiadczy.
        Licencje jako obligatoryjna kartka do zarzadzania jest moim prywatnym zdaniem
        zbedna. Wystarczy ubezpieczenie. I konkurencyjny rynek.

Pozdrawiam i gratuluje fachowosci. Jak Pan sobie wszystko dobrze poukladal, to
        i idzie bez problemow...
        • janer Re: Nie dowierzacie? 17.11.02, 02:15
          Ale generalnie to popieram Pańskie zdanie zawsze,
          Sorry za wybryki,
          Pozdrawiam Janusz A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka