Dodaj do ulubionych

HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!!

IP: 62.93.65.* 22.11.02, 13:16
Czytam od kilku dni te wszystkie wypowiedzi i zastanawiam się czy
isnieje "idealny" developer. Idealny - tzn. uczciwy, wywiązujący się
terminowo z zobowiązań, cena relatywna do jakości usług?
Jeżeli ktoś takiego zna, kupił właśnie u takiego mieszkanie, lub słyszał od
znajomych o takim - dajcie mi znać.
Obserwuj wątek
    • Gość: Pedro Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: waprx* / 192.168.14.* 22.11.02, 16:14
      Idealnych rzeczy to w przyrodzie nie ma... Ja kupiłem mieszkanie u Hetmana i
      póki co jestem bardzo zadowolony. Nie żebym nie miał zupełnie żadnych do nich
      zastrzezen ale moje zastrzezenia to totalne duperele w porównaniu z tym co tu
      ludzie piszą o innych. Z tego co wiem to wielu ludzi na tym forum również sobie
      Hetmana chwaliło. Może się zainteresuj?

Aha - oni póki co budują wyłącznie na Grochowie i z tego co wiem nie planują
      tego zmieniać. Więc może ci nie odpowiadać "geograficznie".
      P.
      • Gość: Marek Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: 62.138.19.* 24.11.02, 18:03
        Staraj sie sprawe zanalizowac od wszystkich stron.
        Pomysl sobie jak funkcjonuje developer. On buduje za pieniadze ludzi ktorzy je
        wplacaja zanim cokolwiek powstanie. Jak mu brakuje, to poniewaz umowy
        przedwstepne nie sa zadnym silnym prawnym zabezpieczeniem, zastawia ewentualne
        dzialki lub mieszkania ( oddane lub nieoddane)w tym momencie jeszcze jego w
        bankach. Ogolnie wiemy, ze jak jest dobra koniunktora to kasy wystarcza dla
        niego , dla bankow itd. a na samym koncu moze i dla tego co zaplacil za
        przyzeczenie sprzedazy mieszkania. Krotko mowiac , jak jest dobrze to jest
        wszystko dobrze i system polski jakosc dziala. Hurra, jakos to bedzie.
        Pamietaj, ze zawsze wazniejsze jest to , zeby prezesi i inni pracownicy
        developera dobrze zarabiali, jezdzili na wczasy np. na Mjorke ( ktora nawiasem
        mowiac i tak jest dla biedniejszej warstwy ludzi z zachodu) - to sa ich
        priorytety.
        Tak bylo w Polsce i jest nadal (patrz podreczniki historii - szlachta,prywata
        etc. rozbiory).

Tyle tytulem wstepu.

Dospiewaj sobie co sie dzieje ( znajac priorytety developera) gdy jest zla
        koniunktora. Wtedy jest zle, mieszkania pozastawiane sa lub beda.
        Kupowanie teraz u developerow jest naprawde ryzykowne. Moze kiedys bylo mniej
        ryzykowne, ale w tym roku naprawde jest to ruletka. Nie polecam.

• Gość: JarekM Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: JPLWANT* / *.jasien.net 25.11.02, 18:38
          Gość portalu: Marek napisał:

> Kupowanie teraz u developerow jest naprawde ryzykowne.
          > Moze kiedys bylo mniej ryzykowne, ale w tym roku
          > naprawde jest to ruletka. Nie polecam.

Nawet jeżeli to co było powyżej a co wyciąłem, byłoby
          w 100% prawdą, to wniosek jest błędny. Kolega Marek nawołuje
          jednoznacznie do kupowania wtedy kiedy jest drogo.
          Ma to swój sens ale na pewno nie dla kupującego a
          przynajmniej nie dla każdego kupującego.
          Obecnośc hipoteki nie wyklucza jeszcze zakupu.
          Wszystko przecież zależy od treści umowy sprzedaży i
          okoliczności jej towarzyszących.
          Uważam, że teraz właśnie jest czas na kupno ale
          trzeba umieć to zrobić. To zaś jest już sztuką,
          której trzeba się uczyć.
          Może nie trzeba od razu kupować a tylko zawrzeć umowę
          przedwstępną z odpowiednimi warunkami ? Zaręczam, że znajdziesz
          dewelopera, któy pójdzie na to - zapłacisz część i dostaniesz
          mieszkanie do używania a kupisz je po skreśleniu hipoteki.
          Trzeba tylko trochę pomysłowości i pracy nad umową.
          Jakiś zadatek lub zaliczka a może i to i to ?

Polecam myślenie, które jak na razie nie boli.

A idealnego nic w przyrodzie nie ma jak to już zaważono,
          nawet próżni idealnej nie ma we wszechświecie.

• Gość: Marek Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.02, 08:50
            Witamy przedstawiciela Developerow. U kogo pracujesz albo kierujesz?

No oczywiscie mozna sie zabezpieczyc w umowie.
            Jedyny pewny sposob to placic 100% po akcie notarialnym. Ale wiesz, ze kazdy
            developer dostalby ataku smiechu na taka propozycje.

Mieszaj dalej...
        • Gość: Dosia Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 09:56

> Pomysl sobie jak funkcjonuje developer. On buduje za pieniadze ludzi ktorzy
          je
          > wplacaja zanim cokolwiek powstanie.

Nie kazdy. Niektorzy developerzy buduja za WLASNE pieniadze, bez kredytu i
          hipoteki na gruncie. Jezeli tak jest oznacza to, ze firma jest powazna i
          istnieje wysokie prawdopodobnienstwo, ze inwestycja zakonczy sie sukcesem.
          Gdyby bowiem - odpukac - cos sie dzialo, developer najwyzej zaciagnie kredyt, a
          zdolnosc kredytowa ma przeciez rewelacyjna.

Przy zakupie mieszkania warto bacznie przygladac sie temu jak finansowana jest
          budowa. Jezeli developer na wstepie chce od Ciebie wyciagnac jak najwiecej
          pieniedzy, oznacza to, ze wlasnych ma malo. Jezeli pozostawia duza czesc do
          splacenia w momencie przekazania mieszkania znaczy to, ze ma niezagrozona
          plynnosc finansowa i nie zdefrauduje Twoich pieniedzy.
          • Gość: Marek Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.02, 13:21
            Oczywiscie, ze nalezy takiego developera szukac, jak proponujesz. Ale klient
            musialby sie bawic w Urzad Skarbowy, analizowac jego ksiegowosc. Jest to
            praktycznie niewykonalne. Nikt takich informacji nie udziela. Banki tez Ci
            prawdy nie powiedza, bo zamiast kontrolowac Developerow, to licza odsetki i
            pierdza w stolek.( przepraszam za wyrazenie).

Tak powinno byc, ale jesli jest 5% procent takich developerow to bylby to
            wariant optymistyczny. Wiekszosc dziala tak jak mowie. SZCZEGOLNIE TERAZ !.

Nie krytykuje bez podania jakichs konkretnych argumentow.

Moge podac przyklad firmy ktora chyby dzialala jak mowisz, podkreslam slowo
            chyba, bo nikt nie jest tego w stanie sprawdzic. I teraz grozi jej upadek.
            Mowie o dawnej firmie DANTER z Poznania.

Tak, ze nie przekonaliscie mnie. Taka jest niestety prawda. Jak nie wejda
            jakies mechanizmy kontrolne ze strony panstwa , to bedzie tak caly czas.
            Np. w RFN juz jest kontrola urzedowa i takie przypadki jak u nas nie maja
            miejsca.

Jak masz kase i chcesz mieszkanie, to jestes potencjalnym lupem dla
            zlodziejstwa.

Pozdrawiam

• Gość: Dosia Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 14:12
              Oczywiscie, ze nie uda sie nam przeswietlic na wylot finansow developera, ale
              juz obejrzenie wypisu z ksiegi wieczystej daje nam duzo informacji. Przede
              wszystkim w rubryce hipoteka, sprawdzamy, czy nieruchomosc nie jest obciazona
              kredytem np. 5 mld dolarow. Sprawdzamy jaka jest historia wpisana do tej
              hipoteki, byc moze developer zaciagnal juz jeden kredyt, a potem go powiekszal
              pare razy (daje do myslenia!). Tyle mozemy zrobic sami - wypis z ksiegi
              wieczystej musi byc oczywiscie jak najswiezszy, jezeli developer daje Ci taki
              wypis z data rok wstecz, to jest to b. podejrzane.

Moim zdaniem jezeli brak jest wpisu w rubryce hipoteka, a inwestycja jest juz
              znacznie zaawansowana to w zasadzie mozemy spac spokojnie. Warto wiec szukac
              inwestorow, ktorzy buduja ze srodkow wlasnych, a nie oznacza to wcale, ze sa
              drozsi. Wydaje mi sie, ze warto zaplacic 200 zl wiecej za metr, ale miec
              spokojna glowe.

Pamietajcie tez, ze istnieje cos takiego jak notariusz, ktory ma obowiazek
              poinformowac Was jak wg niego wyglada wiarygodnosc developera.
              • Gość: Marek Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 27.11.02, 14:46
                Gość portalu: Dosia napisał:

> Oczywiscie, ze nie uda sie nam przeswietlic na wylot finansow developera, ale
                > juz obejrzenie wypisu z ksiegi wieczystej daje nam duzo informacji. Przede
                > wszystkim w rubryce hipoteka, sprawdzamy, czy nieruchomosc nie jest obciazona
                > kredytem np. 5 mld dolarow. Sprawdzamy jaka jest historia wpisana do tej
                > hipoteki, byc moze developer zaciagnal juz jeden kredyt, a potem go
                powiekszal
                > pare razy (daje do myslenia!). Tyle mozemy zrobic sami - wypis z ksiegi
                > wieczystej musi byc oczywiscie jak najswiezszy, jezeli developer daje Ci taki
                > wypis z data rok wstecz, to jest to b. podejrzane.
                >
                > Moim zdaniem jezeli brak jest wpisu w rubryce hipoteka, a inwestycja jest juz
                > znacznie zaawansowana to w zasadzie mozemy spac spokojnie. Warto wiec szukac
                > inwestorow, ktorzy buduja ze srodkow wlasnych, a nie oznacza to wcale, ze sa
                > drozsi. Wydaje mi sie, ze warto zaplacic 200 zl wiecej za metr, ale miec
                > spokojna glowe.
                >
                > Pamietajcie tez, ze istnieje cos takiego jak notariusz, ktory ma obowiazek
                > poinformowac Was jak wg niego wyglada wiarygodnosc developera.

Sama wiesz, ze obciazyc moga hipoteka po podpisaniu umowy ( ktora nie ma
                odbicia w KW ).
                A zreszta Developer zawsze sie stara, zeby KW byla czysta porzed sprzedaniem.
                KW odzwierciedla stan prawny nieruchomosci,a nie mowi Ci nic o polityce
                finansowej Developera.

tak pol zartem pol serio , u jakiego Developera pracujesz lub dlaczego trzymasz
                ich strone ? Odpowiedz szczerze.
                • Gość: Dosia Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 15:01

> Sama wiesz, ze obciazyc moga hipoteka po podpisaniu umowy ( ktora nie ma
                  > odbicia w KW ).
                  > A zreszta Developer zawsze sie stara, zeby KW byla czysta porzed
                  sprzedaniem.
                  > KW odzwierciedla stan prawny nieruchomosci,a nie mowi Ci nic o polityce
                  > finansowej Developera.
                  >
                  > tak pol zartem pol serio , u jakiego Developera pracujesz lub dlaczego
                  trzymasz
                  >
                  > ich strone ? Odpowiedz szczerze.

:) Nie pracuje u developera :) W tym tygodniu wreszcie podpisze umowe z jednym
                  z nich i wydaje mi sie zrobilam w wszystko w celu jego sprawdzenia i wyglada mi
                  on ok.

Wpis hipoteki oczywiscie moze nastapic juz po podpisaniu umowy ze mna, ale
                  pamietaj, ze inwestycja (akurat w tym przypadku) jest budowana juz ponad
                  poltora roku i do tej pory wielu ludzi nabylo juz mieszkania. Budowa jest juz
                  zaawansowana w 80%, za 4 miesiace nastapi odbior mieszkan, a developer jak
                  narazie nie potrzebowal zadluzac sie w banku na dokonczenie budowy. Mam
                  nadzieje wiec, ze wszystko sie dobrze skonczy. Oczywiscie moze sie zdazyc taka
                  sytuacja (to jest zreszta w umowie przewidziane), ze developer bedzie musial
                  pozyczyc pieniedzy, zeby budowe dokonczyc, ale na szczescie moje mieszkanie juz
                  dawno wyszlo z fazy fundamentow :)

Jasne, ze nie jestem w stanie przewidziec wszystkiego. Z natury jestem
                  strachliwa, wiec kupowanie mieszkania w momencie, kiedy zaczyna sie ono dopiero
                  budowac, albo widac dopiero fundamenty pod przyszly budynek - w moim przypadku
                  odpada zupelnie. Podobnie kupowanie mieszkania w spoldzielni - dla mnie jest to
                  po prostu nie do przyjecia. Chyba bym dostala wrzodow na zoladku.
                • Gość: Dosia Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 27.11.02, 15:09

> Sama wiesz, ze obciazyc moga hipoteka po podpisaniu umowy ( ktora nie ma
                  > odbicia w KW ).
                  > A zreszta Developer zawsze sie stara, zeby KW byla czysta porzed
                  sprzedaniem.

Aha, kazda umowa sprzedazy czesci nieruchomsci (czyli mieszkania) skutkuje
                  natychmiastowym wnioskiem o odpowiedni wpis "praw i roszczen" w KW
                  nieruchomosci. Na wypisie z KW widac wiec wszystko.

I to nie jest tak, ze Developer "stara sie", zby KW byla czysta przed
                  podpisaniem z Toba umowy, bo co to wlasciwie oznacza? Jezeli wzial wielki
                  kredyt to nie da sie tego tak po prostu "wyczyscic" w KW :)
                  • Gość: Marek Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.02, 06:24
                    W takim razie udalo Ci sie zalapac na te 5% procent Developerow.
                    Zycze Ci z calego serca, zebys wszystko zalatwila pomyslnie.
                    Ale wiekszosc pozostaje wiekszoscia.

Pozdrawiam.

P.S.
                    W kazdym razie, dam Ci praktyczna wskazowke.
                    Rob odbior mieszkania mozliwie szybko. I daz do aktu notarialnego najszybciej
                    jak to jest mozliwe. Bo w ostatniej fazie czekaja pulapki. Ale mysle, ze Ci
                    dobrze pojdzie.
                    • Gość: Dosia Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: ACOPWP* / 195.217.253.* 28.11.02, 10:35
                      Wielkie dzieki. Mam nadzieje, ze wszystko pojdzie dobrze. Czego i innym zycze.
                    • Gość: demon Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.telkab.pl 29.01.03, 22:27
                      Gość portalu: Marek napisał(a):

> W takim razie udalo Ci sie zalapac na te 5% procent Developerow.
                      > Zycze Ci z calego serca, zebys wszystko zalatwila pomyslnie.
                      > Ale wiekszosc pozostaje wiekszoscia.
                      >
                      > Pozdrawiam.
                      >
                      > P.S.
                      > W kazdym razie, dam Ci praktyczna wskazowke.
                      > Rob odbior mieszkania mozliwie szybko. I daz do aktu notarialnego najszybciej
                      > jak to jest mozliwe. Bo w ostatniej fazie czekaja pulapki. Ale mysle, ze Ci
                      > dobrze pojdzie.

Najlepiej zagwarantować sobie podpisanie umowy wstępnej w formie aktu
                      notarialnego z zapewnieniem przeniesienia własności w trybie art. 9 ustawy z
                      dnia 24 czerwca 1994 r. o własności lokali. Taka umowa skutkuje ujawnieniem
                      roszczenia klienta w KW.

Grześ
    • Gość: PANI X Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 22:14
      jA TAKIEGO ZNALAZŁAM!ZOSTAŁ MI POLECONY PRZEZ ZNAJOMYCH,KTÓRZY KUPILI U NICH
      DOMEK.NA POCZĄTKU PODCHODZIŁAM DO TEJ FIRMY Z REZERWĄ,BO WIADOMO CO SIĘ TERAZ
      DZIEJE..ALE SZCZĘSLIWIE ODEBRAŁAM WE WRZEŚNIU DOM,TERMINÓW DOTRZYMALI,CENY
      LUDZKIE,WYKONANIE BARDZO DOBRE,DO TEGO CIEKAWE PROPOZYCJE UMÓW I
      KREDYTÓW.ZAJRZYJ NA STRONĘ MOSTOSTALU TECHNIKA.POLECAM.POZDRAWIAM.
    • Gość: gosc Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.zarz.agh.edu.pl 28.11.02, 07:58
      to jest mam nadzieje pytanie retoryczne...

nie ma rzeczy idealnych
      • Gość: Marek Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.02, 09:34
        Wydaje mi sie, ze dajemy sie drodzy forumowicze wpuszczac przez DEVELOPEROW
        w uliczki sugerujace dobroc tych ostatnich.
        Przypuszczam, ze ten watek zaczal ktos zwiazany z developerem.

FORUM jest po to, zeby krytykowac !

Jak jest dobrze to nie ma sensu prowadzic tego forum.

A wiec, DEVELOPERZY nie wtracajcie sie !!!!

• gulnara1 Re: Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! 28.11.02, 14:10
          Forum nie istnieje po to aby KRYTYKOWAC, tylko po to aby WYMIENIAC SIE
          INFORMACJAMI. Nikt nie twierdzi ze jest dobrze, ale z cala pewnoscia mozna
          znalezc uczciwych deweloperow - co wiem z wlasnego doswiadczenia. Tyle tylko,
          ze gina oni w calej masie partaczy.
          • Gość: ktoś Re: Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 14:19
            Załóżmy, że jestem kimś od developera, czytam wasze forum, ponieważ chciałabym,
            aby nasza firma sprostało wszytkim Państwa oczekiwaniom, zrozumcie to i nie
            zabraniajcie nam tego.
            • Gość: Marek Re: Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! IP: *.dip.t-dialin.net 12.12.02, 14:26
              To forum ma tytul Nie daj sie developerowi. Czyli widac o to chodzi.

Forum ma sluzyc oczywiscie krytyce ale tez praktycznym wskazowkom ludzi ktorzy
              zglupieli lub zglupieja kupujac mieszkanie.

Ale Ci co tylko mieszaja i nic do zaoferowania dla ludzi nie maja, poza
              oczywiscie oferta "lokaty" u nich pieniedzy nie powinni sie tu wtracac.

Sam tytul tego watku " Czy istnieje ....." sluzy DEVELOPEROM, bo maskuje ich
              niedociagniecia i w wielu przypadkach zlodziejskie praktyki.
              Odpowiedz jest jedna, oczywiscie "nie istnieje".
              Tak samo jak "nothing is sure on this world" czyli bicie piany i mieszanie.

• Gość: tryllu Re: Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.02, 07:50
                Ty jakiś dziwny jesteś :/
                • Gość: Marek Re: Do forumowiczow. Badzcie czujni !!! IP: *.dip.t-dialin.net 13.12.02, 13:35
                  Twoja odpowiedz jest dziwna. Jak nie masz nic do powiedzenia to nie zawracaj
                  glowy.
    • Gość: Stanisław C Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: *.wspiz.edu.pl 12.12.02, 11:59
      Istnieje polecam PW BMI sp zoo W-wa Tarchomin ul. strumykowa 28
      • Gość: sailor Re: HEJ CZY ISTNIEJE IDEALNY DEVELOPER ??!!!! IP: 213.25.153.* 13.12.02, 18:53

Facet sobie jaja robi. To największy przewał w historii Tarchomina. Wcześniej
        to była inna spółka.
        Sailor

Gość portalu: Stanisław C napisał(a):

> Istnieje polecam PW BMI sp zoo W-wa Tarchomin ul. strumykowa 28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka