Dodaj do ulubionych

WERSAL PODLASKI - KEN II etap

• Gość: Paweł forum rulez :-D IP: *.e-plan.pl 24.08.04, 01:54
      Mit, że jest nas w sumie 380 już mamy :-)
      Ilu nas jest na forum?

Prośba o ujawnienie się tu wspólnotowców, którzy to czytają. Jeżeli jest nas 38
      (10%) to mamy po co tu gadać. Jeżeli jest nas 19-stu i każdy załatwi podpis
      sąsiada to też mamy po co gadać :-)

Podpisujemy się wtedy pod magiczną "wzywającą zarząd do" listą, podajemy dalej i
      ostatni ją wysyła do WP.

Prawda?

Paweł.
      • Gość: gTg Re: forum rulez :-D IP: 213.17.171.* 24.08.04, 08:45
        > Mit, że jest nas w sumie 380 już mamy :-)

Ej no, proszę się nie nabijać ze mnie :) Nigdy nie byłem w "trójce", nie mam
        pojęcia ile mieszkań tam się dało upchać.... Tak tylko strzeliłem.

A co do forum, założę się że większość ludzi (tych z dostępem do netu) nie wie,
        że mamy tutaj swoje forum...

Pzdr
        [gTg]
        • Gość: Darek Re: forum rulez :-D IP: *.acn.waw.pl 24.08.04, 20:38
          Czesc,
          ujawniamy sie :-)
          na jutro przygotuje kartki A4 i powiesze w windach w II klatce w KN50
          (mieszkania 41-80) na temat forum, a takze na temat poruszanego tutaj waznego
          problemu jakim jest zarzadzanie naszym osiedlem
          d.
          • Gość: Marcin z KEN 50 Re: forum rulez :-D IP: *.bphpbk.pl 25.08.04, 16:30
            Witam sąsiadów.

Na bieżąco staram się śledzić Nasze forum. Popieram działania, które się tu
            pojawiają tj. organizacja spotkania, wybór zarządu i wybór administratora. Mam
            również świadomość, iż niewielki udział mieszkańców czyta i uczestniczy w forum
            (mogę się oczywiście mylić).
            Mam propozycję aby przed zorganizowaniem spotkania wszystkich mieszkanców,
            zorganizować spotkanie osób z forum (oni mogą ściągnąć znajomych sąsiadów).
            Moglibyśmy na nim zaplanować działania mające na celu szerzenie informacji o
            forum, o konieczności zwołania spotkania, wyborze administracji itd. Przy
            okazji będzie możliwość poznania się.
            Jeśli chodzi o miejsce - można wybrać jakąś kawiarenkę, jest ich u nas pod
            dostatkiem.

Pozdrawiam
            Marcin
            • Gość: Matbat Re: forum rulez :-D IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.08.04, 08:43
              A ja jak zwykle jestem za!!!!::)))

Matbat
              • Gość: Adek Re: forum rulez :-D IP: *.acn.pl 27.08.04, 18:33
                Fajnie, że Darek "powiesił" w windach (jak obiecał) info o naszym forum...Teraz
                to mamy frekwencję...
                • Gość: Darek Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.waw.pl 28.08.04, 09:24
                  Czesc,
                  moze komus sie nie spodobalo zasmiecane windy, moze jakis pracownik zerwal,
                  ale..... kartki wyparowaly nastepnego dnia. Jesli komus smiecily to dziwne, bo
                  zerwane zostaly tak ze zostala tasma.

Z innej beczki

Zastanawiam sie na ile prad z budowy jest "zdrowy" dla naszych sprzetow, czy
                  miganie lampek im "sluzy"? Pewnie na staly prad nie ma co liczyc az do
                  zakonczenia i oddania ostatniej czesci inwestycji naszych sasiadow.
                  Druga sprawa to jak bylismy swego czasu w administracji to Pani admin osiedla
                  mowila cos o kamerach przemyslowych przed naszymi klatkami (ciekawe kto to
                  bedzie monitorowal?) i na tym sie sprawa zakonczyla.

pozdrawiam
                  darek
                  • Gość: Adek Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.pl 28.08.04, 09:42
                    W takim razie wieszajmy nasze info na, lub przy tqablicy ogłoszeń.

Jeśli chodzi o zasilanie, to już kiedyś dowiadywałem się u kierownika - STOEN
                    nie bardzo ma ochotę na dosztarczanie mnam energii elektrycznej...później
                    podobno doszli do porozumienia w Wersalem i wszystko było na dobrej drodze (ale
                    to było 3 m-ce temu). Masz rację, nie wszystkie urządzenia dobrze znoszą takie
                    skoki napięcia.
                  • Gość: Andrzej Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 20:36
                    Witam,

ponownie doświadczenia z KEN 54 i 56.
                    Jeżeli chodzi o kamery to u nas było tak: pewnego dnia dowiedzieliśmy się, że
                    Wersal już nie ochrania naszej nieruchomości, pomimo tego, że formalenie to
                    nadal był plac budowy (budynek nie oddany od użytku). Zostaliśmy zmuszeni do
                    wyboru firmy ochroniarskiej. Wtedy też zdecydowaliśmy, że chcemy mieć
                    monitoring. Oczywiście wszystko odbyło się niezgodnie z Ustawą o własności
                    lokali. Według prawa głosowanie było nieważne, bo zostało przeprowadzone przez
                    Panią administrator, nie Zarząd. Właściciele nie zostali także powiadomieni o
                    wyniku głosowania na piśmie.
                    Jak więc widzicie monitoring będziecie mieli jak sobie kupicie, to akurat mnie
                    nie dziwi, bo w umowie z Wersalem monitoringu nie było.

Pozdr.
                    Andrzej.
                    • Gość: Matbat Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.08.04, 21:55
                      Wrócę do tematu - prąd. Niestety muszę się zgodzić, że nie jest on (ten tzw.
                      budowlany) bezpieczny dla naszych urządzeń. Jakieś 4 miesiące temu wróciłem do
                      domu i zastałem "spaloną" lodówkę, miniwieżę, zegar elektroniczny oraz
                      telewizor. Wszystkie te urządzenia były tylko włączone do prądu lecz
                      przepięcie, które nastąpiło było zbyt wysokie no i miałem klops. Od tego czasu
                      zaopatrzyłem się w przedłużacze z zabezpieczeniami, a oprócz tego uzyskałem
                      zapewnienie kierownika, iż na liniach doprowadzających prąd do mieszkań zostały
                      zamontowane bezpieczniki przepięciowe.

Pozdrawiam

Matbat.

P.S.: "uduszę" drania, który zerwał kartki z info o forum ::))
                      • Gość: Adek Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.acn.pl 28.08.04, 22:16
                        Mam pytanie: Czy Wersal jakoś poczuł sie odpowiedzialny za to przepięcie?
                        To pewnie bylo jescze przed (oficjalnym) oddaniem budynku do użytku, więc mogli
                        sie wykręcić tym, że mieszkałeś na placu budowy....
                        • Gość: adek Cisza od kilku dni IP: *.acn.pl 01.09.04, 12:20
                          Coś cicho sie zrobilo na forum. Wszyscy już wiedzą o zebraniu 15 września?
                          • Gość: Darek Re: Cisza od kilku dni, zebranie 15.09 IP: *.acn.waw.pl 01.09.04, 17:54
                            No jak ktos nie czyta wywieszek administracji to moze byc problem

darek
                            • Gość: tib Re: Cisza od kilku dni, zebranie 15.09 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.09.04, 21:53
                              Jak ktos zjezdza tylko do garazu i wjezdza winda do domu to szanse na
                              przeczytanie informcji o spotkaniu sa praktycznie zerowe - IMHO takie
                              informacje powinny byc takze wywieszane w windach (ale nie tylko w windach bo
                              wtedy ci z parteru beda poszkodowani ;) )
                              Co do forum to moznaby pomyslec (o ile bedzie odpowiedni odzew) rozpropagowac
                              jakies wewnetrzne, zamkniete forum, chocby w formie listy mailngowej lub czegos
                              a la phpBB. Do przedyskutowania.
                    • Gość: sasiadka52 Re: Kartki w windach + inne tematy IP: *.e-plan.pl 26.09.04, 19:14
                      Bardzo cenna informacja. CZy mozesz podac jakie oplaty poniesliscie za
                      instalacje oraz jakie oplaty wnosicie co miesiac ?
      • Gość: Magda KN4 Umowy STOEN IP: *.acn.waw.pl 04.09.04, 13:20
        Witam wszystkich!
        Czy dostaliscie tez umowy od Pana ochroniarza na sprzedaz energii elektrycznej?
        Pan Ochroniarz prosil o podpisanie i dostarczenie dzis rano, ale w par. 2 i 3
        sa puste miejsca. Chyba istotne jest jaka jest moc umowna, ile bedzie faz,
        grupa taryfowa etc.
        Na to wszystko sa wykropkowane miejsca w umowie. Byc moze to jakies oczywiste
        rzeczy. Dajcie znac jesli wiecie cos wiecej.

Pozrowionka i do zobaczenia na zebraniu :-)

Magda
        • Gość: Paweł Re: Umowy STOEN IP: *.e-plan.pl 05.09.04, 04:02
          Z innej beczki: czy to jest normalne, że administracja ma nasze dane osobowe (w
          tym PESEL, nr dowodu, ...)?

Stąd www.stoen.pl/fileadmin/home/stoen/umowy/2004_u-os.fiz-bez-dzial.gosp.pdf
          można pobrać identyczny wzór umowy ( i wpisać nowy meldunek, aktualny nr dowodu
          (też macie nowe, prawda? :-) )). Na stronie Stoena są też "kontakty" (z których
          pewnie w poniedziałek skorzystam, bo nie lubię podpisywać umów in blanco) oraz
          opis i cennik grup taryfowych i takich tam pierdułek.

Paweł
          KEN50/I
          • Gość: Marcin wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 06.09.04, 13:26
            Sprawdzaliście jak działa u Was wentylacja? Ja nie jestem zadowolony ze
            skuteczności.
            W budynkach zainstalowano wentylację grawitacyjną, tak więc ciąg powietrza
            zależy od wielu czynnkiów atmosferycznych (różnica temperatur w pomieszczeniach
            i na zewnątrz, wiatr, rozsczelnienie okien, ciśnienie...). Ostatnio zauważyłem,
            ze jeden z kominów wentylacyjnych nie działa zbyt dobrze i mam "cofkę",
            powietrze jest nadmuchiwane do pomieszczenia. Mam prośbę, sprawdźcie jaka jest
            sytuacja w Waszych mieszkaniach. Najlepiej jest zamknąć wszystkie okna i
            przyłożyc kartkę papieru. Jeśli sie przyssie to OK, a jak powiewa jak
            chorągiewka to chyba raczej nie OK.
            • Gość: Darek Re: wentylacja IP: *.acn.waw.pl 06.09.04, 17:15
              Problem byl juz kiedys poruszany, problem tkwi wlasnie w zbyt szczelnych
              miaszkaniach. Okna super szczelne, drzwi szczelne i wlasciwie 0 ruchu powietrza
              w mieszkaniu. Nie wiem dokladnie jak to powinno byc, ale dawniej domy budowane
              byly nawet ze specjalnymi kratkami w scianach zeby zapewnic lepszy przeplyw
              powietrza. My w naszym mieszkaniu zaobserwowalismy ze kratka w lazience wciaga
              powietrze tylko jak jakies okno jest rozszczelnione. Nie musi byc otwarte,
              wystarczy 0,5 centymetra i.... kratka zaczyna wciagac wiec nie wiem jak to
              powinno byc do konca. Moze powinnismy sie domagac zamontowania jakis
              specjalnych wentylatorow ssacych na kominach w naszym bloku, ale bardziej
              sklaniam sie do opcji pierwszej. Za bardzo szczelne mieszkania.

darek
              • Gość: Marcin Re: wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 07:59
                Którą śrubą należy pokręcić, żeby zozszczelnić okno?
                • Gość: Paweł Re: wentylacja IP: *.e-plan.pl 07.09.04, 11:07
                  Trzeba ustawić klamkę na godzinę drugą.

Paweł
                  • Gość: Marcin Re: wentylacja IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 07.09.04, 15:02
                    Kiedyś fachowcy, którzy wymieniali u mnie drzwi balkonowe pokazywali którą
                    śróbę ruszyć....ale już nie pamietam. Z ta klmką to prawda?
                    • Gość: Mirek Re: wentylacja IP: 212.160.172.* 07.09.04, 16:52
                      W "jaju Wersal pod oknami umieścił specjane, automatyczne nawiewniki. Czy u
                      Was tego nie ma ?
                      • Gość: Adek Groźba, informacja, żart ??? IP: *.acn.pl 07.09.04, 22:26
                        Widzieliście w gablotkach kserokopię umowy jaką firma p.Sochy podpisała w
                        sprawie relestru dłuzników? Jak to zobaczyłem, to poczyłem sie jakbym wchodził
                        do supermarketu z plecakiem. Goni mnie 5 ochroniarzy i żadają odstawinia
                        placaka do jakiej szafki, z góry zakładając że zaraz coś ukradnę.....wtedy
                        pytam dlaczego zakładają że jestem złodziejem....jeszcze nigdy nie zostawilem
                        swoich rzeczy w depozycie.
                        Czy p. Administrator ma o nas WŁAŚCICIELACH podobne mniemanie? Chce, żebyśmy
                        czuli nad sobą bat?
                        Cholera....może wiekszość nie płaci i nie oplacało Jej sie drukowac 300 listów
                        skierowanych bezpośrednio do odbiorcy.
                        Mimo to nadal mam niesmak....
                        • Gość: gTg Re: Groźba, informacja, żart ??? IP: 213.17.171.* 08.09.04, 08:01
                          A mi to nie przeszkadza.
                          Właściciel nie właściciel, za usługi trzeba płacić. A takie usługi świadczy nam
                          Socha. Poza tym dochodzi do tego jeszcze czynsz, woda i takie tam. Ja płacę co
                          miesiąc i mam w dupie ew. ściągaczy długów - mnie to nie dotyczy.

W sumie to nawet lepiej, że ściąganiem ew. długów zajmuje się profesjonalna
                          firma, bo wiadomo, że jeśli połowa ludzi nie będzie płacić, to druga połowa na
                          tym ucierpi (np. nie będzie kasy, żeby naprawić coś-tam co się popsuje).

Pzdr
                          [gTg]
                          • Gość: Adek Re: Groźba, informacja, żart ??? IP: *.acn.pl 08.09.04, 10:46
                            Ja też płacę i własnie dlatego nie życzę sobie żeby ktoś mi o tym przypominał
                            poprzez zastraszanie krajowym rejestrem długów. Jesli istnieje problem z
                            dłużnikami to prosze sie do nich zwracać osobiście.
        • Gość: Gość_Tomek Miejsce parkingowe pod KEN 50 - poszukuje IP: 195.216.125.* 08.09.04, 12:47
          Od niedawna wynajmuje mieszkanie w budynku KEN 50. Wlasciciele jednak nie
          posiadaja miejsca parkingowego pod budynkiem. Czy ktos takie miejsce posiada i
          chce wynajac. Wszelkie info prosze kierowac na tomciko@wp.pl

Pozdrawiam,
          Tomek
          • Gość: okt Nowe forum IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.09.04, 08:29
            Co o tym sądzicie?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23358&w=15749375
            • Gość: Gosc z WP KEN III pytanie do PT Sasiadow IP: *.acedsl.com 17.09.04, 19:09
              Milowymi krokami zbliza sie moment oddania KEN III (tfu tfu). Chcialbym w tym
              miejscu zapytac PT Sasiadow z KEN II czy mieli jakies problemy z Aktami Not. W
              szczegolnosci (z uwagi na to ze WP narzuca osobe notariusza) czy nie bylo
              problemow z dodatkami za "czynnosc wyjazdowa" + "szczegolny wklad pracy". Czy
              ktos moze indywidualnie podpisywal akt w kanc not w B-stoku???? Lub czy ktos
              moze moglby przeslac mi wzor Aktu Not (moj adres dpavlovich@hotmail.com) Z gory
              serdecznie dziekuje za wszelkie informacje. Pozdrawiam
              dp
              • Gość: Darek Akt notarialny IP: *.acn.waw.pl 17.09.04, 19:57
                Problemow wiekszych nie bylo. Mala niespodzianka z dodatkowa oplata za kawalek
                gruntu bloku (okolo 500zł). Notariusz jest z Wersalu, ale zachowuje zdrowy
                umiar i zgodzil sie na 90% naszych poprawek (czesc pewnie kosmetycznych). Wiec
                podsumowujac, kaska w dlon i ..... czas zakonczyc sprawe.

Powodzenia
                darek

ps.
                pare informacji mozna wyczytac sprawdzajac wczesniejsze tematy. Sprawa aktu
                notarialnego byla poruszana

• Gość: Grunt Re: Akt notarialny IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.09.04, 09:41
                  Czy ktoś z Was zbuntował się i nie zapłacił przy akcie notarialnych tych
                  dodatkowych pieniędzy za pasek gruntu?
                  • Gość: Paweł Re: Akt notarialny IP: *.e-plan.pl 18.09.04, 16:59
                    ja się zbuntowałem, ale niestety tylko w 50%.
                    Paweł
                    KN50/I
                  • Gość: Mirek I etap Re: Akt notarialny IP: 212.160.172.* 20.09.04, 09:16
                    Ja się nie zgodziłem powołując sę na stałą cenę umieszczoną w umowie i mam
                    wpisane w akt notarialny, że opłata została uiszczona wcześniej.
              • Gość: Sasiadka z 52 Re: pytanie do PT Sasiadow IP: *.aster.pl 23.09.04, 21:04
                co do aktu, to da sie negocjowac, mi sie udalo dac wlasnego notariusza
                (szczegolna cena), wiec w ramach transakcji wiazanej zgodzilam sie tez na
                kawalek gruntu za 500 zl. choc mozna sie upierac, ze w umowie nie bylo. Przy
                wlasnym notariuszu jest troche zachodu, bo wczesniej trzeba w Bialymstoku, np.
                faxem uzgodnic szczegoly aktu - najlepiej jak to jest wedlug ich tresci.
                Wszystko zalezy wiec, czy masz wlasnego notariusza, ktory moze zaproponowac
                tobie szczegolna cena, jak nie to chyba mozna sie zdac na tego z Bialegostoku.
            • ote Re: Nowe forum 18.09.04, 19:39
              Zakończyło swoją bytność....
    • Gość: Piotrek telefon IP: *.zus.pl 21.09.04, 08:58
      Witam wszystkich.
      Chcialbym sie dowiedziec jakie sa mozliwosci podlaczenia telefonu. Na forum
      wyczytalem ze Aster zaklada telefony. Czy to jedyna mozliwosc ?
      Pozdrawiam,
      Piotrek
      • Gość: Matbat Re: telefon IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.09.04, 09:14
        Niestety lub "stety"::)))) Tepsa nie przewiduje w najbliższym czasie możliwości
        założenia telefonu.

Pzdr
        Matbat
        • Gość: Darek Ochrona + informacje ogolne IP: *.acn.waw.pl 21.09.04, 18:56
          Witam,
          na dole pojawila sie informacja o wyborze ochrony naszego osiedla (dotyczy
          mieszkancow KEN 50 i 52). Mam nadzieje ze uda sie wybrac ktoras z firm
          liczacych sie na rynku, bo przyznam ze nazwy niektorych widzialem po raz
          pierwszy. No i ewenement przy punkcie czas dojazdu. Wszystkie trzymaja
          standard, czyli 5-15 minut. Przy jednej widnieje zapis: nieokreslono :-) hehe
          dobre. Czyli jak przyjada to beda, tak mam to rozumiec?
          Ceny wszedzie porownywalne, wiec zobaczymy za czym (za kim?) okresla sie
          mieszkancy naszego osiedla

pozdrawiam
          darek

ps.

1. Czy ktos z Szanownych grupowiczow byl moze na ostatnim zebraniu? Jesli tak,
          to prosba o podzielenie sie swoimi uwagami na ten temat

2. Ostatnio w palacu kultury mialo sie odbyc glosowanie na temat autostrady.
          Wiecie cos moze wiecej na ten temat (zebrania) i czy udalo sie cos przeglosowac.

Przyznaje sie ze oba terminy sprawily ze nie moglem byc obecny, mam nadzieje ze
          jakiejs czesci sie udalo dotrzec

• Gość: Adek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.aster.pl 21.09.04, 22:12
            Sprawa ochrony wyniknęła na zebraniu. Raczej nikt z obecnych nie był zadowolony
            z aktywności obecnej firmy (ja sam kiedyś próbowałem dodzwonić sie pod numery
            podane w gablocie....właczała sie poczta). Administrator zebrała oferty i teraz
            mamy zdecydować co chcemy. Od kilku dni zwracam uwagę na wizytówki firm
            ochroniarskich na obiektach i dominują dwie firmy Solid I Juwentus. I pewnie
            wybiorę jedną z nich.
            Na zebraniu:
            1. narzekano na dzialalność p.Administrator
            2. bito (biliśmy) pianę
            3. dyskutowaliśmy czy ma być parking na dziedzińcu KEN52 (jak zapewne widziałeś
            w gablocie jest informacja o głosowaniu)
            4. Jeśli nie parking to co?
            5. ktoś chciał przesunąc tę drogę z kostki brukowej na tyłach naszych budynków,
            pod płot Lanciego 10
            6. ktoś chcial ogrodzić KEN50
            7. Ośiwetlenie i barierki w śmietnikach
            8. Dach (którego nie ma) nad podjazdem do garażu KEN50 - p.Administrator ma
            wystąpić z pismem do Wersalu w sprawie naprawy błędu (zaniechania) projekanta
            9. Oczywiście ochrona i monioring
            10. zniszcone krzewy i trawa...rekalamacje do firmy Ogrody MArka (chyba tak sie
            nazywa)
            11.zniszczona kostka brukowa
            12 inne mniej ważne sprawy

• Gość: sasiadka52 Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.e-plan.pl 26.09.04, 19:37
              Witam
              Przedstawiona oferta firm ochroniarskich przez Administarcje jest malo
              czytelna.Chodzi glownie o kompetencje, zakres obowiazkow ochrony. Najwazniejsze
              jest chyba to, co ma chronic - plac, trawaniki czy samochody w garazach moze
              klatki schodowe.
              Jezeli wymienimy obecna firme ochrniarska na nowa firme X to mozemy sie
              zdziwic, jak bedzie podobnie jak mamy teraz. Bo co chcemy porawic - ulepszyc ?
              Jezeli firma SOLID chroni KEN 54-56 i mieszkancy zadowoleni ( tak mi sie
              wydaje ) to moze wystapic do SOLIDU o referencje.
              Pracuje w firmie, ktora SOLID tez monitoruje ( od 2 lat )i ogolnie sa w
              porzadku. Wprawdzie nie mamy na miejscu ochroniarza ale jak sygnal nie dociera
              Panowie zjawiaja sie blyskawiczie w siedzibie firmy.

Co do wyboru to bedzie raczej decyzja "odgorna"- zwlaszcza, ze zaanagazowanie
              mieszkancow chyba oslablo. Po pierwsze jest bardzo duzo mieszkan i ciezko
              zebrac wiekszosc oraz czym sie kierowac przy ostatecznym wyborze.

Moze ktos ma jakis pomysl a weryfikacje firm i sprawne przeprowadzenie
              glosowania w tej kwestii.

Pozdrawiam serdecznie,
              sasiadka52
          • Gość: gTg Re: Ochrona + informacje ogolne IP: 213.17.171.* 22.09.04, 08:28
            > Ostatnio w palacu kultury mialo sie odbyc glosowanie na temat autostrady.

Miało, ale koniec końców nic z tego nie wynikło, bo przesunęli na 30 września.
            Okazało się, że w zasadzie, to oni nie mają jeszcze konkretnej propozycji, czyli
            chcą przeforsować budowę drogi, a jak będzie wyglądać, to się jeszcze zobaczy.
            Dziwi to tym bardziej, że na stronach www tych całych "dróg i mostów" jest
            dokładny plan trasy...

Bardzo stronniczy artykuł na ten temat był w gazecie. Polecam lekturę

[gTg]
          • Gość: antek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.pzuzycie.com.pl 22.09.04, 09:17
            Witam wszystkich

Wydaje mi sie, ze zamin zdecydujemy sie na ktoras z firm do ochrony osiedla
            warto zobaczyc umowe i zakres odpowiedzialnosci. Na zebraniu okazalo sie ze nikt
            tak naprawde nie wie za co odpowiada ochrona (dowiedzialismy sie tylko od Pani
            "Administrator", ze jesli ktos wlamie sie do garazu i ukradnie samochod, radio,
            czy sokolwiek innego to ochrona za to NIE odpowiada). Ceny sa podobne wiec moze
            to zdecydowac o wyborze (przynajmniej jesli chodzi o mnie).

pozdrawiam
            Antek
            • Gość: Darek Ochrona + informacje ogolne IP: *.acn.waw.pl 22.09.04, 21:41
              1. Wybor firmy: ja stawiam albo na Juwentus albo Solid (+0,5% przewagi na
              Juwentus) i nie jest to reklama tylko jakas opinia....
              2. Oswietlenie w smietnikach: lampa by sie przydala....
              3. Odpowiedzialnosc firmy ochroniarskiej: boje sie ze nawet w przypadku jesli
              taka firma xxx bylaby odpowiedzialna to.... nie wiem, nie wyobrazam sobie tego.

ex.
              jest wlamanie, zglaszamy szkode na 60000 zl i..? firma ochroniarska nam odddaje?
              ale mozemy zaplacic 10zl wiecej miesiecznie jesli mialoby to byc wprowadzone w
              zycie (najlepiej jakby nie mialo to zastosowania :-)
              4. Ogrodzenie
              wersja oficjalna:
              budybek KN 50 nie jest ogrodzony poniewaz na dole znajduja sie punkty uslugowe
              itd... niby logiczne
              a jednak, na Ursynowie sa osiedla ogrodzone gdzie na dole tez sa punkty
              uslugowe i sa ogrodzone, tyle ze wejcie jest przez brame od np. 6:00 - 22:00
              itd. a pozniej ochroniarz zamyka wejscie i jest OK czyli np. od 22:00 do 6:00
              jest spokoj. Mozna tylko trzeba chciec...

Uwazam ze osiedle zamkniete to wieksze bezpieczenstwo i .... wieksze $,zl itd w
              przyszlosci wiec nie ma dla nas mieszkancow zadnych minusow.

pozdrawiam
              darek

• Gość: gTg Re: Ochrona + informacje ogolne IP: 213.17.171.* 23.09.04, 08:02
                > itd. a pozniej ochroniarz zamyka wejscie i jest OK czyli np. od 22:00 do 6:00
                > jest spokoj. Mozna tylko trzeba chciec...

Tylko powiedz to miłej pani właścicielce Cynamona (taki sympatyczny lokalik przy
                I klatce w KEN 50). Ma zamykać lokal o 22? Czy też może jej klienci mają dzwonić
                domofonem?

IMO ogrodzenie jest nierealne i każdy kto kupował mieszkanie w KEN50 powinien od
                początku zdawać sobie z tego sprawę...

[gTg]
                • Gość: Piotrek Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.zus.pl 23.09.04, 15:21
                  Jesli nie ma mozliwosci ogrodzenia KEN 50 to czy jest sens zatrudniac ochorone ?
                  Zazwyczaj za ochrone, docelowo placi sie miesiecznie ok 80 PLN co w skali roku
                  wychodzi ok 1000 PLN. Na poczatek zawsze proponuja mniejsze stawki zeby nie
                  straszyc ludzi. A potem rosnie to do nawet 100 PLN za lokal.
                  • Gość: Marcin Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.09.04, 18:28
                    Okres wypowiedzenia 1-mc.....ofert było dużo.
                    Oczywiście KEN50 też możnaby było ogrodzić, tylko należy pogłówkować jak.
                    • Gość: darek Ochrona - oplata; Halas od Ken IP: *.acn.waw.pl 23.09.04, 20:25
                      1.
                      Uwazam ze oplata za taka ochrone osiedla powinna sie ksztaltowac w granicach
                      nie wiecej niz 40-50zl max. Za 100zl to mozna juz miec abonament w firmie z
                      dojazdem w ciagu 5-7 minut. Zreszta przy bazarku stoi nawet jeden z samochodow
                      firmy ochroniarskiej wiec jak ktos sie zdecyduje to czas dojazdu bedzie 1
                      minuta.

2.Nadal twierdze, ze kiedys moze uda sie ogrodzic nasz blok, ale to zalezy
                      tylko od nas.

3.Trzeba zainteresowac sie moze jakim malym odgrodzeniem Kenu od nas (zywoplot,
                      plot)cokolwiek co pochlonie troche dzwieki i sprawi ze bedzie ciszej
              • Gość: Marcin z KEN 50 Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.bphpbk.pl 27.09.04, 16:29
                Witam,
                ja również popieram pomysł ogrodzenia budynku KEN 50 (zamykanie furtek po godz.
                22.00).
                Tydzień po spotkaniu rozmawiałem z Panią Administrator, czy podjęła jakieś
                kroki w tej sprawie. Pani Administrator podtrzymuje swoje zdanie, iż nie ma
                możliwości ogrodzenia budynku i dodała, iż rozmawiała już z usługami na dole,
                które (co jest oczywiste) nie zgodziły się na takie rozwiązanie.
                Może się mylę, ale moim zdaniem decyzję taką powinna podjąć większość Wspólnoty
                a nie tylko właściciele usług.
                Dodatkowo obawiam się, że w interesie Wersalu jest ażeby ten budynek nie był
                ogrodzony; - mieszkańcy będą chcieli, żeby Wersal pokrył koszty ogrodzenia, -
                dodatkowo, dwie powierzchnie usługowe od strony Migdałowej są wciąż nie
                wykorzystane (nie jestem pewien czy są sprzedane)więc w przypadku ogrodzenia
                może być większy problem ze znalezieniem najemcy, kupującego.
                Jakie są minusy braku ogrodznia - każdy zna; grupki młodzierzy wysiadujących
                pod oknami i popijających piwko, rowerzystów jeżdżących po pasie zieleni,
                bezdomni szperający w śmietniku, pomazane klatki i elewacja budynku itd.

Pozdrawiam
                Marcin
                • Gość: Paweł Re: Ochrona + informacje ogolne IP: *.e-plan.pl 27.09.04, 20:17
                  "Usługi" to kawałek wspólnoty - mogą założyć frakcję antyogrodzeniową, ale nic
                  poza tym. Można.

WP za ogrodzenie nie zapłaci, bo to jest extras i nie mamy podstaw, żeby od WP
                  się tego domagać.

Przy pewnej grupie usług można przeforsować nawet opcję z zamkniętym cały czas
                  ogrodzeniem, taki np. dentysta powinien być za, nie? Klientom idącym do dentysty
                  czy krawca jeden domofon więcej nie powinnien przeszkadzać, a ogrodzenie to
                  zawsze większe bezpieczeństwo dla lokalu.

Kiedy głosowanie?

Paweł
                  KN4/I
                  P.S. Jedzmy więcej cukierków i pijmy mniej piwa wtedy rynek się ukształtuje po
                  naszej myśli ;]
      • Gość: Paweł Re: telefon IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 16:02
        Netia już dawno wykupiła elnet, ale abonamentom niewiele się z tego tytułu
        zmieniło. Teraz na stronie www.elnet.pl/ są dwa regulaminy:

1) El-Net, obowiązujący do 30 września 2004 r.
        2) Netia, obowiązujący od 1 października 2004 r. (nie dotyczy asterowców)

Czy to znaczy, że jest wybór pomiędzy ofertą Aster (elnet) a Netii tego nie
        wiem, ale można domniemywać, że można sobie załatwić oficjalną Netię.

Paweł
        KEN50/I
    • Gość: Paweł Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 01:18
      Tak sobie myślę, że powinniśmy zacząć od naszych oczekiwań względem ochrony i
      monitoringu. Ta lista w gablocie jest trochę taka sobie i wszystkich nas myli,
      bo możemy chronić:

1) budynek
      2) piwnice
      3) samochody
      4) mieszkania
      5) ciszę i spokój
      no i ostatnie :-)
      6) nas

i dopiero na tej podstawie można się zastanawiać nad czasem dojazdu, umowami,
      dozorem video, wykorzystaniem dodatkowego przyciku w domofonach, systemami
      alarmowymi, osobistymi pilotami itp.

No i drugie pytanie, też związane z pieniędzmi, brzmi czy chcemy mieć ładne
      nalepki przy domofonie czy też gości, którzy w przypadku wizyty "fałszywego
      gazownika" ochronią nasze życie, odpukać.

Ja bym chciał w wariancie minimum mieć:
      1) ochroniarzy na miejscu (wtedy czas dojazdu jest nieistotny)
      2) ich ciągłe obchody
      2a) dozór video rejestrujący każdego wchodzącego
      3) wykorzystany przycisk w domofonie do wzywania ochroniarzy
      4) to co jest potrzebne firmie ochroniarskiej, by ona odpowiadała za straty
      wynikające z ich zaniedbania (np. włamanie), np. czujki w mieszkaniu czy
      cokolwiek. Sprawa odpowiedzialności nie jest taka beznadziejna, bo to wszystko
      rozgrywa się poprzez firmy ubezpieczeniowe (suma którą niepotrzebnie wydaliśmy
      lub wydamy na indywidualne ubezpieczenia od kradzieży wystarczyłaby pewnie na
      hoho :] ).

I to jest wg mnie wariant minimum typu minimum.

Paweł
      KEN50/I
      • Gość: Marcin Re: Monitoring i ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.09.04, 08:03
        Zgłosiłeś swoje postulaty do administracji? M.Socha na zebraniu powiedziała, że
        czeka tydzień na wymagania względem ochrony (btw. mogła tą informację również
        wywiesiec w gablocie).
        Nie wyobrażam sobie żeby ochrona miała dojeżdżać, (chyba w razie większej
        draki - przemarsz kiboli przez osiedle).
        Acha, oczywiście przed podpisaniem umowy (kto to zrobi?) warto zobaczyć za co
        są odpowiedzialni.
        Mój kumpel płaci 50 pln mieisięcznie za ochronę, trzyma samochód na osiedlu
        zamkniętym i .....ukradli mu radio, niszcząc nieźle samochód. Okazuje się, że
        ochrona pilnuje....trawy. Walczy z nimi od 3 m-cy, na razie bezskutecznie.
        • Gość: Antek Re: Monitoring i ochrona IP: *.pzuzycie.com.pl 24.09.04, 09:16
          Witam

Ogladalem w średe oferty firm ochroniarskich i szczerze mowiac wylko w dwoch
          przypadkach byly wzory umow. O odpowiedzialności bylo tylko w jednej z umow i to
          jedno suche zdanie, ze odpowiedzialnosc jest zgodnie z kodeksem cywilnym. Reszta
          ofert to opis firmy i kasa jaka chca od nas. Jednym slowem placimy za dobre
          checi i starania zeby nic sie nie stalo a jak sie stanie to uslyszymy ze oni sie
          starali ale niestety ... mielismy pecha.

Pozdrawiam
          Antek
          • Gość: Paweł Re: Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 12:25
            Przejrzałem szybko to co wypisują na swoich stronach, no i część z nich "bierze
            odpowiedzialność materialną za powierzone blebleble". Pytanie tylko czy podobny
            zapis znajduje się w umowie i jakie są wykluczenia itp. Pogada ktoś z
            Administratorką o jej nowych zadaniach?

Paweł
            KEN 50/I
            P.S. Zwróciliście uwagę jak te kartki w gablotach zmotywowały obecną ochronę?
            • Gość: Marcin Re: Monitoring i ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.09.04, 12:39
              O jakich nowych zadaniach Administratorki?
              A propos p.Sochy - zrobiła sie jakoś dziwnie miła.
              • Gość: Paweł Re: Monitoring i ochrona IP: *.e-plan.pl 24.09.04, 15:50
                O dokładniejsze zbadanie rynku agencji ochroniarskich. Czarno widzę, to żeby
                któreś z nas przejrzało dokładnie umowy itp, a Administratorka mogłaby
                wygenerować ładną listę gdzie jak byk jest to i to i to...

Paweł
                KEN50/I

P.S. mi się nie chce drałować do KEN 56, więc może któreś z Was tam idzie i przy
                okazji naświetli o co chodzi z tymi alarmami, czujkami czy ubezpieczeniami.

• Gość: Darek Firma ochroniarska IP: *.acn.waw.pl 30.09.04, 18:20
                  Bylem wczoraj, zaglosowalem
                  na pierwszy rzut oka wyglada to tak:
                  1. okolo 30% osob oddalo glos
                  2. okolo 40%-50% jest wpisane na Solid Security
                  3. troche na Juwentus i inne firmy
                  • Gość: KEN Re: Firma ochroniarska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 21:33
                    A jakie jest pytanie w głosowaniu? Kto zarządził głosowanie pani administrator,
                    czy Zarząd?
                    Jeżeli jest tylko wybór między agencjami ochrony to niestety, albo stety każdy,
                    komu wybór się nie spodoba będzie mógł zaskarżyć tą niby uchwałę. Głosowanie
                    powinien zarządzić Zarząd i najpierw powinno być głosowanie wspólnoty, czy w
                    ogóle ma być ochrona, a potem wybór agencji. No, ale jak to w Wersalu
                    Podlaskim - prowizorki ciąg dalszy.
                    • Gość: Marcin Re: Firma ochroniarska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 01.10.04, 16:35
                      Właśnie wyrażamy (wyraziliśmy - bo do 30.09) opinię na temat firmy
                      ochroniarskiej, którą zatrudnił Wersal.
                      O wszystkim rozmawialiśmy na zebraniu 15.09, które przyszło więcej niż połowa
                      mieszkańców naszej wspólnoty.
                      • Gość: Marcin Re: Firma ochroniarska IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 02.10.04, 13:21
                        Wczoraj w nocy, ktoś na anteny w 2 samochodach (między ken 50 i 52) nałożył
                        butelki po winie. Dzisiaj o 10.00 butelki były na swoim miejscu.
                        Jak mamy mieć zaufanie do firmy ochroniarskiej, która nie intersuje sie takimi
                        sprawami.
                        A może już im nie zależy.
                        • Gość: Marcin drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.10.04, 13:57
                          K.... w dobie wolnego rynku, konkurencji, walki o klienta czekamy na naprawę
                          drzwi (ken 50 , klatka II) juz od 3 tygodni, a na nprawę oprawy oświetleniowej
                          na tej samej klatce od ok 5 tygodni.
                          Nie ma wymówki, że p.Administrator o niczym nie wie,.......jest poinformowana.
                          Chyba sprawdza sie teoria, że nasz blok został zbudowany z dalekowschodnich
                          półfabrykatów i na każd reklamację trzeba czekac pół roku.

Co z ochroną? 30.09 minął termin składania podpisów pod ofertami. Po to jest
                          gablota przy wejściu, żeby łaskawie napisać...."Proszę Państwa, wyniki
                          głosowania zostaną wywieszone w gablotach do 15 grudnia b.r.", albo "Drzwi
                          zostaną naprawione do 18 marca 2005r." "Te wykpoy pod oknem to kabel
                          elektryczny do oświetlenia śmietników - prace potrwają do 2.lutego 2005r."

Chyba mi sie nie podoba zarządzanie naszą nieruchomocią. Wszystko jest do d...

Sorry mam zły dzień.
                          • Gość: g Re: drzwi IP: 213.17.171.* 09.10.04, 14:26
                            Taaaa... tylko to trzeba powiedzieć administratorce, a nie forumowiczom...
                            • Gość: Marcin Re: drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 09.10.04, 18:24
                              Chodzi o to, że administratorka wie.
                              • Gość: Matbat Re: drzwi IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.04, 08:52
                                Pani Administrator wie o drzwiach, stwierdziła iż jakiś bałwan otwiera sobie
                                drzwi ŚRUBOKRĘTEM!!!! i w związku z tym, że stało się to już po raz trzeci, to
                                Ona nie ma już pieniędzy na naprawę!!!!!!!!!!!! Czujecie bajer?????!!!!

Zadziwiony

Matbat
                                • Gość: Marcin Re: drzwi IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.10.04, 15:29
                                  To niech pomyśli - postwi ochroniarza, zainstaluje kamerę, wstawi zamek klasy
                                  C.....
                                  Mam juz dosyć tej ochrony, od czego Oni są ? Ok. 8300 pln za miesiąc (za
                                  wszystkie mieszkania). Powinni sie zainteresować, czy ktoś nie otwiera drzwi
                                  łomem.

• Gość: Marcin ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 13.10.04, 15:34
                                    Wiele osób opowiedziało sie w głosowaniu za firmą Solid. Okazuje sie że
                                    sąsiadom ochranianym przez tę firmę zginął samochód z garażu....
                                    Może taniej i równie bezpiecznie byłoby bez ochrony....?
                                    • Gość: Marcin śmieci IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 17.10.04, 17:23
                                      Chyba wiem jak poradzić sobie z rodzinkami wystawiającymi śmieci na klatkę
                                      schodową.
                                      Podrzucajmy im naszae wory ze śmieciami.
                                      • Gość: ewa Re: śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.10.04, 15:40
                                        moj mąż wpadł na pomysł, żeby te śmieci wieszać wystawiającym na klamkach -
                                        przy wyjściu z mieszkania będą mieli niespodziankę. Piękną mamy wizytówkę
                                        mieszkańców naszego nr50 dla odwiedzających nas gości - smród na klatce z
                                        wystawionego za drzwi worka ze śmieciami. Wstydźcie się ludzie!!!!
                                        • Gość: Marcin Re: śmieci IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 18:16
                                          Możemy sie umówić i zebarać wory ze śmieciami z kilku mieszkań, a następnie
                                          podrzucić je pod drzwi tym co wystawiają na korytarz.
                                          Oczywiście to nie jest dobry pomysł....zgłośmy to do administracji.
                                          • Gość: MM Re: śmieci IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 21:13
                                            Zgłoszenie do administracji nic nie daje. Próbowałam w ten sposób załatwić
                                            problem śmieci, ale bez efektu.
                                            • Gość: ewa Re: śmieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.10.04, 15:14
                                              Ci, którzy wystawiaja śmieci na klatkę, powinni sobie kupić mieszkanie w bloku
                                              ze zsypem, tam nie trzeba chodzić "aż" na dół do śmietnika.
                                              Z innej beczki - dziękuję tej osobie, która wywiesiła na tablicy informację o
                                              forum, bo dowiedziałam się o jego istnieniu właśnie z tej kartki i ubolewam, że
                                              tak późno.
                                    • Gość: Jacek_Ken52 Re: ochrona IP: *.ssmb.com 19.10.04, 11:07
                                      Rowniez slyszalem o tym incydencie kradziezy w parkingu "Etapu I". Ciekaw
                                      jestem czy SZ.P. Administrator wyciagnie z tego wnioski i zatroszczy sie
                                      rowniez o nasza umowe, ktora powinna uwzgledniac takie przypadki. Z tego co
                                      wiem Etap I ma teraz dopiero miec montowane kamery w parkingach, pytanie czy
                                      nasz monitoring bedzie od poczatku obejmowal parkingi podziemne.
                                      Druga najwazniejsza kwestia to ODPOWIEDZIALNOSC firmy ochroniarskiej. Mam
                                      nadzieje ze bedziemy mieli mozliwosc zapoznania sie z umowa przed podpisaniem
                                      jej przez P.Soche.
                                      • Gość: Matbat Prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.10.04, 23:12
                                        Czy ktoś z was wie o co chodzi z tymi ciągłymi wyłączeniami prądu. Mnie to
                                        powoli przestaje bawić.

Mat
                                        • Gość: Marcin Re: Prąd IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 23.10.04, 15:10
                                          Czy my mieszkamy ciągle na budowie?
                                          Na początku było ok, teraz wszystko zaczyna mnie wkurzać:
                                          1. Ochrona (właściwie brak ochrony)
                                          2. Prowizorka, kable elektryczne w wejściu do klatki schod.
                                          4. Drzwi wejściowe i domofon (fatalnej jakości)
                                          5. Ignoranctwo, brak informacji ( o którą trzeba żebrać u p.Administrator)
                                          6. A teraz jeszcze te chece z napięciem - wystarczyło powiesić w gablocie
                                          kartkę z informacją

O ile do niedawna nie widziałem większego powodu, żeby zmieniać firmę
                                          administrującą naszą nieruchomością, to teraz wydaje sie to chyba dość dobrym
                                          rozwiązaniem.
                                          • Gość: Marcin Ochrona IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 28.10.04, 18:17
                                            Pojawiła sie informacja o wyborze ochrony. Wygrał SOLID.
                                            • Gość: KEN I etap Re: Ochrona IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.10.04, 20:50
                                              Wszystkich, którym nie pasują rządy pani administrator lub firma Solid
                                              informuję, że akcja zbierania podpisów pod wyborem firmy ochroniarskiej była
                                              nielegalna.
                                              Zgodnie z Ustawą o Własności Lokali głosowanie metodą indywidualnego zbierania
                                              głosów może zostać przeprowadzone tylko przez Zarząd. Sugeruję abyście zapytali
                                              panią administrator o podstawę prawną przeprowadzonego przez nią głosowania. Co
                                              więcej jeżeli pani administrator napisze wywieszkę, że wspólnota podjęła
                                              uchwałę o wyborze firmy ochroniarskiej to możecie:
                                              1. Nic nie robić, jeżeli uważacie, że wybrana została dobra firma (patrz
                                              kradzież samochodu z KEN I oraz włamanie do piwnicy).
                                              2. Zaskarżyć uchwałę w ciągu 6 tygodni, wtedy wytaczacie powództwo wspólnocie,
                                              nie pani administrator.

Pozdr.
                                              • Gość: Adek Re: Ochrona IP: 168.143.113.* 28.10.04, 21:00
                                                Zobaczymy, spróbujemy. Obecnie świadcząca usługi firma ochroniarska nie
                                                interesuje sie niczym. Sprobujemy z SOLIDEM, jeśli nie spełnią naszych
                                                oczekiwań, to mamy 1miesiąc na wypowiedzenie usług.
                                                • Gość: gTg Winda IP: *.acn.waw.pl 30.10.04, 21:26
                                                  Nie wiem jak zacząć... wzruszenie ściska mi gardło... W końcu - po 10 miesiącach
                                                  gadania, nachodzenia, dzwonienia - udało się! Stał się cud. Pojawiły się. Lustro
                                                  i poręcz w małej windzie w pierwszej klatce KEN50. Pani Administrator nie
                                                  kłamała, kiedy niemal rok temu mówiła, że "tak, tak, mam tu zapisane na kartce,
                                                  już dzwonię do OTISu i niech zakładają". Ona naprawdę to zrobiła - zadzwoniła do
                                                  nich!

No dobra - złośliwości swoją drogą, ale faktem jest, że w końcu mamy zrobioną
                                                  windę. Lustro i poręcz pojawiły się dzisiaj, co zresztą widać, bo są usyfione
                                                  maksymalnie przez roboli. Jak we wtorek przyjdzie jakiś(aś) sprzątacz(ka), to
                                                  może będzie czyściej.

Pozdro
                                                  [gTg]
                                                  • Gość: Marcin z KEN 50 Re: Winda IP: *.bphpbk.pl 02.11.04, 16:52
                                                    Rzeczywiści, w końcu pojawiło się lustro i poręcz w naszej windzie. Ja ze
                                                    swojej strony kilka razy zgłaszałem do Pani Administrator jeszcze fakt, iż
                                                    ściany windy są porysowane. Nastąpiło to, jeszcze przed uruchomieniem domofonu
                                                    na naszej klatce, więc odpowiedzialność za to ponosi Wersal. Dodatkowo drzwii
                                                    od wind są porysowane, co w znacznej mierze wynika z faktu, iż są źle
                                                    zamontowane (równoległe zarysowania wynikające z szorowania jednego skrzydła o
                                                    drugie). Ze swojej strony uprzejmie proszę Szanownych Sąsiadów o pomoc w
                                                    egzekwowaniu tegu typu usterek od Pani Administrator.

Pozdrawiam
                                                    Marcin
                                                  • Gość: Adek Re: Winda IP: *.ne.client2.attbi.com 03.11.04, 15:20
                                                    W klatce II KEN 50, na skrzynkach pocztowych wisi kartka skierowana do
                                                    p.Administrator z listą co nam sie nie podoba w naszej nieruchomości.
                                                    Ta kartka jest czytana przez administrację (na 100%), co oczywiście nie zmienia
                                                    faktu, że wiele spraw jest nadal nie załatwionych. Dodatkowo wisi kartka z
                                                    informacją o forum internetowym.
                                                  • Gość: sadami Re: Winda IP: *.aster.pl 08.11.04, 23:52
                                                    Today I was blocked inside the elevator in KEN 50.
                                                    Seems to have been caused by temporary black out (no electricity).
                                                    I just want to thank those who phoned the security and service, and also 2
                                                    ladies who stayed outside for me to keep me saine.

I really hope no one will go through what I went through in the future.
                                                • Gość: Paweł Re: Ochrona IP: *.. / *.e-plan.pl 07.11.04, 21:45
                                                  Pierwszy etap właśnie na nich narzeka. Chcą podwyżki, bo zniknął kolejny
                                                  samochód z garażu :]
                                                  Pojawił się tam też ciekawy link:
                                                  kiosk.onet.pl/art.html?NA=1&ITEM=1177186&KAT=239Paweł
                                                  KEN50/I
                                                  • Gość: Tomek Re: Ochrona IP: 80.51.234.* 08.11.04, 17:27
                                                    W nocy z czwartku na piątek skradziono nam sprzed drzwi do mieszkania wózek dla
                                                    dziecka. Stawialiśmy go tam przez kilka miesięcy - od momentu instalacji
                                                    domofonu - i w swojej naiwności wierzyliśmy, że na co jak na co, ale na wózek
                                                    nikt się nie połaszczy. Ranga straty może nie ta co w przypadku samochodu,
                                                    niemniej jednak niespecjalnie to miłe doświadczenie (zwłaszcza, że wcześniej
                                                    straciłem już kołpaki do samochodu). Zwracam uwagę, że po raz kolejny doszło
                                                    wtedy do uszkodzenia drzwi wejściowych (KEN 50 klatka I - od strony III
                                                    etapu).

Trudno tu kogoś winić (poza złodziejem) - nie wymagam żeby ochroniarz stał
                                                    przez noc przy wózku mojego dziecka. Sforsowanie drzwi wejściowych do budynku
                                                    zajmuje pewnie kilka sekund, więc nawet częsty obchód mógłby temu nie zapobiec
                                                    (choć z drugiej strony co kosztuje sprawdzenie za każdym razem czy drzwi nie są
                                                    wyłamane, a jeśli są, to co się dzieje w środku). Administracja zadziałała
                                                    całkiem sprawnie - w sobotę drzwi było naprawione.

Zaczynam się zastanawiać czy instalacja kilku kamer w kluczowych punktach
                                                    (wejście na klatkę, wejście do piwnic, garaż, itp.) nie wyeliminowałaby takich
                                                    uciążliwości - przed kradzieżą samochodu pewnie nie zniechęci, ale może
                                                    odstraszy obszczymurka, który idzie po wózek dziecięcy albo rower z piwnicy.
                                                    Dotyczy to zwłaszcza budynku KEN 50, który nie jest ogrodzony i w którym nie ma
                                                    kanciapy ochroniarzy. Co Wy na to?
                                                  • Gość: gTg Re: Ochrona IP: 213.17.171.* 09.11.04, 08:33
                                                    Cóż... artykuł przytoczony wyżej przez Pawła mówi jasno - możemy sobie
                                                    zainstalować kamery. Możemy sobie nawet postawić czołg przed wejściem, ale to
                                                    będzie tylko straszak. I jeśli ktoś się go nie przestraszy (a skoro ja [nigdy
                                                    nikogo nie okradłem] się nie boję kamer, to tym bardziej jakiś ursynowski
                                                    cwaniaczek) to na nic się to nie przyda. Smutna prawda.

Poza tym - dzisiaj rano idąc do pracy widziałem pana z Solid Security. Nawet
                                                    powiedział mi "dzień dobry". Miły starszy pan. Myślę, że w sytuacji kryzysowej
                                                    dałbym mu radę - a jeśli nie, to z pewnością bym mu uciekł. Więc o czym my tu
                                                    rozmawiamy - jak ktoś będzie chciał, to w kilka minut wyniesie nie tylko wózek,
                                                    ale Ciebie, mnie, i to co mamy w mieszkaniach. A ochrona, czy kamery nic nie pomogą.

--
                                                    [gTg]
                                                  • Gość: Marcin Re: Ochrona IP: 193.146.142.* 09.11.04, 10:56
                                                    Oczywiście ochrona jest tylko straszakiem (nie dla wszystkich) i żaden starszy
                                                    pan nie będzie narażał swojego zdrowia, żeby chronić nasze. W takim razie, może
                                                    zamiast co miesiąc inwestować w ochronę, to kupmy pożądne drzwi wejściowe.
                                                    Poza tym, powiniśmy bardziej zwracać uwagę kogo wpuszczamy na klatkę. Jeszcze
                                                    wszyscy sie nie znamy (i długo nie poznamy). Jeśli ktoś próbuje wejść za nami
                                                    do bloku, to odsyłajmy go do domofonu. Jak robię.
                                                  • Gość: Marcin Re: Ochrona IP: 193.146.142.* 09.11.04, 19:17
                                                    oczywiście poRZądne drzwi , a nie pożądne
                                                  • Gość: Kati prąd IP: *.crowley.pl 10.11.04, 08:56
                                                    Czy nie wiecie co się dzieje z prądem? Ostatnio regularnie co wieczór dwa, trzy
                                                    razy na kilka bądź kilkanaście minut braknie prądu. Nie jest to miłe ani
                                                    zabwne, szczególnie jak np. zmywarka lub pralka są włączone i serdecznie
                                                    współczuję temu Panu co stanął w windzie - po ciemku. Co możemy z tym zrobić?
                                                    Pozdrawiam,
                                                    sąsiadka z V klatki
                                                  • Gość: ewa Re: prąd IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.04, 12:15
                                                    Dowiedziałam się wczoraj od Pani Administrator, że w przyszłym tygodniu mają
                                                    zacząć zakładać liczniki energii elektrycznej i wciągu tygodnia wszyscy mamy
                                                    mieć je zainstalowane. Odłaczą nas od budowy i będziemy mieć normalny prąd.
                                                    Pani Administrator zapewniała solennie. Tak długi czas wyniknął z
                                                    niedopełnienia czegoś przez Wersal, a Wersal mówi, że to STOEN wymagał
                                                    podpisania wszyskich umów z odbiorcami, ale to nieważne, grunt, żeby w końcu
                                                    sprawa została zamknięta.
                                                  • Gość: Matbat Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.11.04, 18:50
                                                    Prądu brakuje, gdyż WP wykupił zbyt małą "ilość" przesyłanego prądu do naszego
                                                    Etapu. Kroki, któe podjęła Pani Administrator (tak twierdzi) to:
                                                    - odłączenie po jednej windzie w klatkach,
                                                    - ograniczenie poboru prądu z naszego "konta" przez budowę do 1/4 z dostępnej
                                                    nam ilości. Do tej pory to była POŁOWA całego naszego prądu!!!!!!!!!!!!!!!

Pani Administrator twierdzi, że do końca przyszłego tygodnia (do 19.10.2004r.)
                                                    powinniśmy mieć "Normalny" prąd z licznikami.

Pozdrawiam

Matbat
                                                  • rpts Re: prąd 10.11.04, 21:01
                                                    Zobaczymy. Osobiście jestem sceptyczny - "Pani Administrator twierdzi" - ile
                                                    razy to już było. Na razie codziennie jest przerwa w dostawie prądu, elektrycy
                                                    są bezradni a STOEN ma to gdzieś i radzi dzwonić do "zarządu" i nalegać na
                                                    dokonanie odbioru budynku. Nawiasem mówiąc jak to jest, że mieszkamy a budynek
                                                    nie jest w pełni odebrany tylko zasilanie funkcjonuje na prowizorce budowlanej.
                                                    Czy ktoś z Was wie jak to wygląda od strony formalnej?
                                                    Tak czy owak sprawa nie pojawiła się dziś ani wczoraj i jest kolejnym dowodem
                                                    niekompetencji naszej administracji.
                                                  • Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:19
                                                    Gość portalu: Matbat napisał(a):
                                                    > - odłączenie po jednej windzie w klatkach

jak dla mnie rewelka!

Paweł
                                                    KN50/I
                                                  • Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:39
                                                    Tak sobie właśnie pomyślałem, jaki jest sens odłaczać jedną windę (oprócz
                                                    pokazania gdzie się ma interes mieszkańców a gdzie WP)? Przecież tak na chłopski
                                                    rozum to liczba kursów będzie mniej więcej taka sama (w porównaniu do dwóch
                                                    działających wind), ilość pobieranego prądu tym samym też, oszczędza się jedynie
                                                    na stand-by'u windy czyli tyle co zżerają te światełka w środku i dioda w
                                                    przycisku :] Mylę się?

Paweł
                                                    KN50/I
                                                  • Gość: gTg Re: prąd IP: 213.17.171.* 11.11.04, 11:35
                                                    Mylisz się. Nasze windy są "inteligentne", co oznacza, że minimalizują czas
                                                    oczekiwania na windę. Innymi słowy - Ty wsiadasz na 3 piętrze, jedziesz na
                                                    parter, w tym czasie druga winda, która stała na parterze jedzie na 4 piętro,
                                                    żeby być w połowie bloku. W stanie "równowagi" windy stoją na parterze i na 4
                                                    piętrze i jeśli ktoś wyprowadzi je z tego stanu, to będą do niego wracały.

Czyli - windy żyją własnym życiem i jeżdżą dużo więcej niż potrzeba, ale dzięki
                                                    temu krócej na nie czekamy

Pzdr
                                                    [gTg]
                                                  • Gość: Paweł Re: prąd IP: *.. / *.e-plan.pl 11.11.04, 16:55
                                                    To zrezygnowałem z chłopskiego rozumu i to policzyłem (na kartce - bo się
                                                    wkurzyłem przed chwilą na brak UPS'a w kompie :/ )

Miałem takie założenia:
                                                    przypadek normalny: połowa kursów jest z parteru na któreś z piętr od 1..8
                                                    (każde piętro z tym samym prawdopodobieństwem), druga połowa jest z któregoś z
                                                    piętr na parter (też z tym samym prawdopodobieństwem). Po kursie jedna winda
                                                    ląduje na parterze druga na czwartym piętrze.

przypadek Admin: kursy jak wyżej. Winda po kursie zostaje tam gdzie człek
                                                    wysiadł (gdyby wracała na parter oszczędności by nie było).

wyniki są takie: gdy kursy w górę i w dół w jakimś tam czasie są z tym samym
                                                    prawdopodobieństwem to można oszczędzić ok. 20% energii, gdy kursy są w danym
                                                    czasie w jedną stronę (wszyscy raptem jedziemy "na miasto" (np. o okolicach
                                                    8:30) :-) lub z niego wracamy)) oszczędności nie ma. Prawda jest gdzieś pomiędzy
                                                    0 a 20% (chociaż sytuację mogą uratować kobiety targające wózki z dziećmi po
                                                    schodach, których w obliczeniach nie uwzględniłem, choć mogą przynieść istotne
                                                    oszczędności).
                                                    Paweł
                                                    KN50/I

• Gość: Paweł Winda - brak sensu = Administratorka IP: *.. / *.e-plan.pl 13.11.04, 22:00
                                                    Dzisiaj zauważyłem, że ta jedyna właczona winda wraca na parter -> w takim razie
                                                    wyłącznie drugiej nie ma żadnego sensu. Nic się przez to nie oszczędza :/

Paweł
                                                    KN50/I
                                                  • Gość: Marcin Re: Winda - brak sensu = Administratorka IP: 193.146.142.* 15.11.04, 07:57
                                                    W ogóle sytuacja jesyt niezdrowa, skoro trzeba wyłączyć windę. A może
                                                    przywróćmy pracę windy, a na przykład odetnijmy zasialnie KEN 50 i 52 w
                                                    godzinach, powiedzmy 11.00 - 15.00, a później 23.00 - 5.00 - to dopiero będzie
                                                    oszczędniość. Jak w filmach Bareji.
                                                    20 stopień zasilania.
                                                  • Gość: Paweł Re: Ochrona IP: *.. / *.e-plan.pl 10.11.04, 22:55
                                                    Widzieliście gdzieś ochronę w okolicznych osiedlach (w tym, a przede wszystkim w
                                                    tych nowych)? Bo mi się powoli wydaję, że tylko my finansujemy straszaki, albo
                                                    że inni też mają ochronę nad wyraz dyskretną ;)

Paweł
                                                    KN50/I
                                                    Te drzwi, a w pierwszym rzędzie kawałek blachy blokującej dostęp do rygla za
                                                    pomocą śrubokręta, tak jak to jest w normalnych instalacjach, wg mnie nie są
                                                    takie złe, skoro nasze securitate i tak się "nie poczuwa".
                                                  • Gość: Adek Re: Ochrona IP: *.aster.pl 11.11.04, 19:34
                                                    Czy mi sie wydaje czy już jesteśmy "ochraniani" przez SOLID?
                                                    Oczywiscie zadnej informacji na dole w gablocie. Telefony do ochrony te same.
                                                  • Gość: Marcin Re: prąd IP: 193.146.142.* 12.11.04, 19:48
                                                    Czy z tym prądem to chodzi o to, żeby nas mieszkańców maksymalnie wkur....i
                                                    żebyśmy wpłynęli na Wersal, administrację, dali pożądnego kopa, żeby tamci
                                                    zaczęli sie streszczać z formalnościami?
                                                    Paranoja.
                                                  • Gość: Marcin Re: prąd IP: 193.146.142.* 12.11.04, 19:50
                                                    My nic nie robimy w sprawie Wspólnoty, administracja nic nie robi i jest nam
                                                    dobrze w tym bagienku.
                                                  • Gość: Kati Re: prąd IP: *.crowley.pl 15.11.04, 10:46
                                                    Właśnie rozmawiałam z Panią Administrator: niestety nie widać końca problemów z
                                                    prądem. Podobno jedyną osobą, od której zależą nasze dalsze losy jest Pan
                                                    Prezes Rogowski, który, jak się okazuje, nadal nie podpisał umowy ze Stoenem!!!
                                                    Pani Administrator twierdzi, że nie ma na niego wpływu. Nie sądzę, że istnieje
                                                    mozliwość szybiego montażu liczników, skoro nawet nie ma umowy!!! Ale kpiny...
                                                    Już nie wiem czy się śmiać czy płakać.
                                                    Dzwonię do Wersalu.
                                                    Pozdrawiam
                                                  • Gość: Jacek Re: prąd IP: *.ssmb.com 15.11.04, 11:59
                                                    Widze ze Pani Administrator mowi rozne rzeczy, mnie zapewniala (wraz z swoim
                                                    pomocnikem) ze liczniki bede juz zakladane od 19/11, takze jeszcze w tym
                                                    miesiacu poplynie w naszych kablach normalny prad. Kierownik budowy twierdzil
                                                    ze mieli/sa problemy w przekazaniu stacji trafo STOEN-owi. Teraz Kati dodajesz
                                                    ze p.Rogowski nie podpisal umowy. Kati czy mozesz dac info co twierdzi sam
                                                    prezes WP?
                                                    Moze ktos z WP wpadnie na pomysl o zwiekszenie mocy lini, zamiast podejmowac
                                                    malo skuteczne proby ograniczania jej uzycia....(poddalem sie juz z ustawianiem
                                                    czasu zegarka....)
                                                  • Gość: Kati Re: prąd IP: *.crowley.pl 15.11.04, 14:58
                                                    Otóż, rozmawiałam z Prezesem: w tym tygodniu Wersal będzie podpisywał umowę ze
                                                    STOENEM (a raczej już podpisał, tylko teraz ktoś tam został z tymi umowami
                                                    wysłany do W-wy do STOENU), to wiąże się z montażem liczników i podłączeniem
                                                    nas do niezależnego prądu. Do tego czasu będą próbowali ograniczać budowę lub w
                                                    jakiś inny sposób zapewnić nam więcej prądu. Nie wiem na ile to się sprawdzi,
                                                    ale bardzo na to liczę.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Kasia
                                                  • Gość: Jacek Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.04, 19:55
                                                    Dziekuje bardzo za odpowiedz, pozwolilo mi to pozbierac wszystkie puzzle i
                                                    stworzyc scenariusz(teorie spisku):
                                                    WP kloci sie ze Stoenem na temat przekazania stacji TRAFO, badz czeka jak im WP
                                                    zaplaci wszystkie rachunki;) W zwiazku z tym Stoen nie chce zrezygnowac z
                                                    dostarczania drozszego, budowlanego pradu tlumaczac ze np. nie wszyscy
                                                    lokatorzy podpisali indywidualne umowy. Prezes WP nie chce podpisac umowy
                                                    koncowej, ktora przedstawil mu Stoen. Dochodzi do klotni Stoen-u z WP. Jedni
                                                    oskarzaja drugich a my biedni lokatorzy siedzimy i patrzymy na ten cyrk
                                                    dostajac znikome informacje. Nikt z WP/Administacji nie ma odwagi oficjalnie
                                                    wytlumaczyc nam problemu, tylko wciskane sa nam roznego rodzaju kity. Pani
                                                    Socha nadal nic nie robi w kierunku efektywnego przekazywania informacji (lista
                                                    spraw do zalatwienia oraz ich status). Nie mamy zadnej sily aby to zmienic,
                                                    mozemy tylko sie klocic, nalegac, prosic...a wsponoty nie ma.
                                                    Trwa to juz tydzien i granice wytrzymalosci powoli koncza sie.

Z innej beczki;
                                                    Chcialem podpisac Akt notarialny w zeszlym miesiacu, ale sie okazuje ze VAT za
                                                    grunt musze doplacic (7% mieszkanie, 22% garaz), bo MF interpretuje akt
                                                    notarialny jako faktyczne przeniesienie wlasnosci wraz z sprzedaza i w tym dniu
                                                    powinny byc wystawione faktury. Paranoja. Czekam zobacze co sie wydarzy pod
                                                    koniec roku. Nie na reke mi jest placic dodatkowa kase za grunt. A czy ktos
                                                    podpisal Akt po maju'2004 czy placil dodatkowo VAT? Poradzcie czy ten VAT jest
                                                    prawomocny (z tego co wyczytalem na stronach MF tak ma byc, wiec pozostaje mi
                                                    placic albo sadzic sie).

Zatroskany lokator,
                                                    Jacek
                                                  • Gość: Justyna Z innej beczki: akt notarialny - VAT. IP: *.aster.pl 15.11.04, 20:38
                                                    Podpisywałam akt w sierpniu. Nic (oprócz 500 zł za pasek) nie musiałam
                                                    dopłacać, ale calość ceny z umowy (oczywiście bez Vat za grunt) wpłaciłam przed
                                                    majem. Jak pamiętam, to Wersal nie chciał żadnej dopłaty VAT, chociaż sama
                                                    umowa przedwstępna przewidywała wzrost ceny ze względu na VAT. Więc moze lepiej
                                                    u nimi ustalić jaka jest ich aktualna polityka
                                                  • Gość: Matbat Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.11.04, 20:55
                                                    Witam wszystkich Zatroskanych!!!!!!!

Mam kilka spraw, które należałoby omówić na spotkaniu mieszkańców.

1. Prąd - w poprzednim liście bardzo obszernie ten problem opisał Jacek, ja
                                                    tylko dodam, że poproszę chyba Panią Adm. o pisemne ustosunkowanie się do w/w
                                                    sprawy i określenie kiedy może być ona pomyślnie załatwiona.
                                                    2. Ochrona - z informacji z Solid Security wynika, iż do świąt (chyba Bożego
                                                    Narodzenia) powinniśmy mieć pełny monitoring z ochroną.
                                                    3. Ogrodzenie KEN 50!!!!!! - temat powraca, wiem, ale wobec powtarzających się
                                                    aktów wandalizmu, w których cierpią nasze drzwi (i nasze poczucie
                                                    bezpieczeństwa) oraz auta w garażu ( zdażyła się już kradzież tablic
                                                    rejestracyjnych i czujników podczerwieni) nie mam wyjścia. Moim skromnym
                                                    zdaniem kwestia ogrodzenia naszego budynku nie jest taka nierealna.
                                                    Wystarczyłoby postawić ogrodzenie, którego początek byłby przy klatce nr.1,
                                                    otaczałoby budynek od strony północnej i kończyłoby się za klatką nr.2. Myślę,
                                                    że wszelkie obiekcje ze strony najemców powierzchni usługowych (na dzień
                                                    dzisiejszy jest to tylko Stomatolog) może rozwiązać osobny dzwonek przy
                                                    bramkach do tych punktów.
                                                    4. Napiszcie co myślicie o pomyśle płacenia mniejszej stawki czynszu do momentu
                                                    gdy nasza Administracja nie ureguluje wszystkich spraw związanych z prądem i
                                                    oddaniem końcowym naszego budynku do użytku.

Poniżej kilka przydatnych numerów telefonów:

Ochrona Solid Security - (22) 668 60 06
                                                    Administracja KEN - (22) 436 47 87
                                                    Otis - serwis wind - 0 607 444 555
                                                    Wersal Podlaski - (22) 446 36 51

Dajcie również znać co sądzici o spotkaniu naszej wspólnoty??

Pozdrawiam

Matbat
                                                  • Gość: Darek Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 21:10
                                                    no wlasnie okolo 1h nie bylo znowu pradu w mieszkaniu, k-mac! Uwazam ze
                                                    wszystkie akcje typu pisemne ustosunkowanie sie nic nie dadza, ale nie smieje
                                                    sie z tego ze ktos probuje cos wymyslic.
                                                    pozdrowienia dla wszystkich z Ken 50, dla reszty tez :-)
                                                  • Gość: Gościnnie Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.. / *.e-plan.pl 15.11.04, 21:18
                                                    Witam i pozdrawiam !

Zastanawiam sie jak długo jeszcze wszyscy beda pisac i narzekac.......ale czy
                                                    faktycznie działają ? WP nic sobie z tego nie robi, bo czesc osób jak dostała
                                                    klucze rok temt to podpisała umowę in blanco ze Stoenem.Minął rok a my nadal na
                                                    budowlanym........ a kolejny etap zaczyna wykańczać mieszkania więc chętnych do
                                                    korzystania jest coraz więcej.
                                                    Może warto zainteresowac media tym faktem - np. Super Express albo Fakt ?

milego wieczoru ( oby nie przy świecach )
                                                  • Gość: Marcin Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: 213.172.36.* 17.11.04, 08:48
                                                    Dotyczy posta Matbata

ADN1
                                                    Myślę, że nic nie da pisemne oświadczenie pani Administrator. Zresztą nie
                                                    sądzę,zeby Ona chciała cokolwiek napisać.

ADN2
                                                    Oczywiście, że ogrodzenie budynku jest możliwe, tylko należy się zastanowić w
                                                    jaki sposób.
                                                    Najłatwiej jest powiedzieć, że się nie da (tak jak to było na zebraniu).
                                                    Należy zapytać mieszkańców KEN50 co o tej propozycji sądzą, właścicieli lokalów
                                                    usługowych (stomatolog i bistro). Obawiam sie, że może być problem z bistro
                                                    przy klatce I.
                                                    Do cholery, powinna za tym dreptać administracja. Za co im płacimy, za
                                                    wystawianie rachunków za czynsz i media?.

ADN4
                                                    Nie wiem, czy to jest zgodne z prawem. Nie wprowadzajmy anarchii. Dowiedzmy sie
                                                    kto i na jakiej podstawie określił kwotę przeznaczoną na administrację. Ale
                                                    myśle, ze to pytanie mogłoby byc zadane na zebraniu, którego pewnie nie będzie,
                                                    bo nauczona doświadczeniem p.Administrator nie będzie chciała (może sie mylę)
                                                    kolejnej konfrontacji z dużą grupą mieszkańców.
                                                    Sytuacja jest niedobra, brakuje jedności Wspólnota + Administracja (trochę
                                                    patetycznie).

Ponieważ nie wszyscy mają dostęp do inernetu, co za tym idzie nie mają szans
                                                    przeczytania narzekań na forum, wywiesiliśmy listę na klatce II ken50 z
                                                    możliwościa wpisu co nam sie nie podoba w naszej nieruchomosci. Pojawił sie
                                                    niezły materiał na zebranie.Lista jest czytana przez p.Administrator (co
                                                    oczywiście nie wiele zmienia).
                                                    Myślę, że powinna pojawić sie druga lista z pytaniem "Co sądzisz o ogrodzeniu
                                                    budynku KEN50", co też w pewien, nieoficjalny sposób sprawdzi nasze zdanie na
                                                    ten temat.

Czy jest jakiś zarząd w naszej Wspólnocie? Kto go wybrał, albo kiedy zostanie
                                                    wybrany? Na razie władzą absolutną jest chyba p.Administrator.
                                                  • Gość: ewa Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.04, 12:09
                                                    Zgodnie z obowiązującym prawem moc zmiany zarządu nabędziemy jako wspólnota
                                                    dopiero wtedy, gdy więcej niż połowa właścicieli lokali składających się na
                                                    wspólnotę rzeczywiście nimi będzie, tzn. będzie miała podpisany akt notarialny.
                                                    Z tego co wiem, nadal tej połowy nie ma, więc narazie nasze dywagacje na temat
                                                    zmiany zarządu zostaną w strefie życzeń i zamierzeń.

• Gość: Marcin Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: 213.172.36.* 17.11.04, 13:58
                                                    A skąd wiemy, że połowa jeszcze nie podpisała aktu.....od Administracji?
                                                  • Gość: rene Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.bphpbk.pl 17.11.04, 14:38
                                                    slyszalam, ze cos sie zmienilo i do utworzenia wspolnoty nie potrzeba juz
                                                    wiekszosci, podobdno wystarczy juz 2, ale nie mam tego na pismie. sprawdze to.
                                                  • Gość: Adek Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.aster.pl 17.11.04, 20:09
                                                    Rene, chyba masz rację.
                                                    Na podstawie poradnika Rzecznika Praw Obywatelskich
                                                    www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=37
                                                    "...wspólnota mieszkaniowa powstaje z chwilą wyodrębnienia pierwszego lokalu,
                                                    pod warunkiem, że jego właścicielem jest inna osoba niż dotychczasowy
                                                    właściciel nieruchomości"
                                                    co za tym idzie Wspólnota powstała po podpisaniu pierwszego aktu: nabywca + WP.

W akcie jest napisane (z czym sie zgodziliśmy), że "...zarząd nieruchomością
                                                    wspólną będzie sprawowany przez WP Development"
                                                    Jeżeli sie nie mylę to możemy podjąć uchwałę, Art 18 ust.2a Dziennik Ustaw z
                                                    2000 r., numer 80, pozycja 903) odwołującą obecny zarząd. Niezaleznie od liczby
                                                    podpisanych aktów not., bo już jesteśmy wspólnotą. Nigdzie w ustawie nie
                                                    znalazłem wzmianki o 50% podpisanych aktów notarialnych.
                                                    Treści Dziennkików Ustaw mozna znaleźć na stronie isip.sejm.gov.pl/
                                                  • Gość: Paweł Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.. / *.e-plan.pl 17.11.04, 13:18
                                                    Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Należy zapytać mieszkańców KEN50 co o tej propozycji sądzą, właścicieli lokalów
                                                    > usługowych (stomatolog i bistro). Obawiam sie, że może być problem z bistro
                                                    > przy klatce I.

Taki szczegół, bo nie wszyscy wiedzą: "Cynamon" od kilku tygodni jest nieczynny.
                                                    Jest wprawdzie big napis "Już otwarte!!!", ale to pewnie w sensie "Było
                                                    otwarte!!!"...

Paweł
                                                    KN50/I
                                                  • Gość: Lena Re: Sprawy ogólne (prąd, ogrodzenie, ochrona) IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 27.12.04, 15:26
                                                    witam wszystkich,
                                                    dowiedzialam sie dzisiaj od Pana notariusza Dabrowskiego, ze sposobem na
                                                    uzyskanie informacji o liczbie podpisanych aktow notarialnych- czyli tych
                                                    nieszczesnych 51%, ktore pozwola nam "uwolnic sie" od zarzadu Wersalu- jest
                                                    sprawdzenie wypisu z ewidencji gruntow. W wypisie tym znajduje sie informacja
                                                    o ulamkowym udziale uzytkownikow wieczystych w gruncie. Ja niestety obecnie
                                                    pracuje poza W-wa i nie jestem w stanie takiego wypisu uzyskac, czy ktos
                                                    ewentualnie moglby ten wypis pobrac w Urzedzie Miasta- potrzebny jest nr
                                                    dzialki, obreb i jednostka ewidencyjna, ktore mozna odczytac z Ksiegi
                                                    Wieczystej zalozonej dla kazdego z mieszkan. Pozdrawiam i prosze o odpowiedz-
                                                    Lena
                                                  • Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 15.11.04, 22:05
                                                    Witam sąsiadów

Dzis dzowniąc do administracji dowiedziałem się ,ze jutro budynek 52 ma być
                                                    przełączony do "normalnego" zrodla pradu. Nie wiem na ile ta informacja jest
                                                    pewna a na ile to znow sciema. Ja w kazdym razie trace cierpliwosc ( w zasadzie
                                                    juz jej nie mam). Pan z administracji, ktory mi przekazal ta informacje nie
                                                    wiedzial o ktorej to sie stanie, obiecal ze wywieszona zostanie informacja na
                                                    ten temat(zaloze sie ze nie bedzie zadnego info). W kazdym razie moje komputery
                                                    mają już dosc "nagłych" spadków napięcia.

Tak sobie mysle co by sie stało gdyby komus padł sprzet (np. dysk twardy) przez
                                                    takie "pady". Ja chyba bym zaniosl rachunek z serwisu i firmy odzyskujacej dane
                                                    do administracji zeby mieli sie nad czym zastanawiac. A jakby nie oddali kasy to
                                                    pozycja z czynszu pt. "Koszty administrowania" zniknela by z moich opłat do
                                                    momentu wyrównia strat....

Sorry ze tak narzekam ale juz mnie .... strzela na myśl jak administracja
                                                    traktuje mieszkancow, ktorzy jej jeszcze za to placa ...

pozdrawiam
                                                    Antek
                                                  • Gość: Łukasz Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 20:23
                                                    Info było. Prądu nie podłączyli, przynajmniej wczoraj. Dzisiaj po powrocie do
                                                    domu znów zresetował mi się zegar w kuchence - czyli ktoś się bawił kablami.
                                                    Może wtedy podłączyli. Ktoś umie to potwierdzić/zdementować?

PS. Na spadki napięcia polecam UPS ;-) Jestem sobie wdzięczny, że w niego
                                                    zainwestowałem jakiś czas temu :-D

Pozdrawiam.
                                                    Łukasz
                                                  • Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 17.11.04, 22:43
                                                    Witam

Ja po powrocie z pracy tez zastalem wyzerowane zegarki. Dzwonilem do
                                                    administracji czy juz przelaczyli i dostalem info ze budynek 52 jest juz
                                                    odloczony od budowy i ma docelowe zasilenie (tylko skad to dzisiejsze wylaczenie
                                                    ??).

pozdrawiam
                                                    Antek

P.S. Jakas cisza na forum zapadła ...
                                                  • Gość: matriks Re: prąd IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.11.04, 23:28
                                                    Czas najwyższy włączyć się do dyskusji, a zatem witam wszystkich i dzielę się
                                                    swoimi informacjami.
                                                    Z dobrego źródła wiem, że elektrycy WP mieli problemy z właściwym dobraniem
                                                    zabezpieczeń w bydynku 52 i musieli je dzisiaj wymianiać na "wyższe", tzn.
                                                    pozwalające na większy pobór mocy, bo poprzednie (czyli te założone wczoraj)
                                                    nie wytrzymywały.
                                                    Ponadto WP wykupił w STOEN licznik ryczałtowy ("narazie" na tydzień)abyśmy
                                                    wytrwali bez wyłączeń prądu do czasu zamontowania liczników - czas pokaże czy
                                                    to będzie przyszły tydzień jak obiecuje Pani Socha (?).
                                                    Ja złożyłem na piśmie SKARGĘ do WP i do naszej Administracji na to co się
                                                    działo ostatnio z prądem informując tych ostatnich, iż nie będę tolerował
                                                    dłużej takiej sytuacji i płacił za "taki" prąd ryczałtem co niniejszym już w
                                                    czynszu listopadowym uwzględniłem (zostało to "przełknięte", polecam wszystkich
                                                    by zrobili podobnie), aż do czasu założenia liczników i krótko mówiąc powrotu
                                                    do normalności. Argumentowałem (zgodnie z prawdą) i przez te wyłączenia prądu
                                                    poniosłem konkretne straty, gdyż straciłem kilkakrotnie wynik swojej pracy na
                                                    komputerze, itp...
                                                    P.S. Czy wiecie coś o wolnych miejscach w garażu KEN 52?
                                                  • Gość: IREK ken52 Re: prąd IP: *.tamisa.ro 18.11.04, 15:33
                                                    Czesć Wszystkim,

Mam powody przypuszczać, że forum jest czytane przez administrację. Ale to
                                                    chyba dobrze.

pozdrawiam,
                                                    Irek
                                                  • Gość: Jacek Re: prąd IP: *.ssmb.com 18.11.04, 16:15
                                                    Dlatego zachecam wszystkich do wpisywania skarg, prosb i zazalen na forum. Moze
                                                    inni nie widza sensu i uwazaja ze jest to tylko kolejna proba/sposob
                                                    bezcelowego narzekania. Ja uwazam ze to co sie tutaj pojawia najbardziej dotyka
                                                    WP poniewaz przegladane jest przez jego 'potencjalnych' klientow i nie jest
                                                    wcale dobra reklama;)

Milego wieczoru, mam nadzieje ze zegarek wskazuje dzis dobra godzine;)
                                                  • Gość: Antek Re: prąd IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 17:13
                                                    Czesc

Rano widzialem na klatce informacje o naszym forum a teraz juz jej nie ma ....
                                                    ciekawe co to za "dobra" dusza ją usunela.

pozdrawiam
                                                    Antek
                                                  • Gość: Marcin Re: prąd IP: 217.172.65.* 18.11.04, 18:18
                                                    Na klatce I ken 50 infornacja o forum wisiała 2 razy (raz ok.tygodnia, później
                                                    ok 2 tyg).Dodatkowo wisiała kartka z wpisami co nam sie nie podoba w naszej
                                                    nieruchomości. Lista zażaleń wisiała ok. 3tyg i wczoraj zniknęła. Zniknęła
                                                    tylko lista, śmieci w postaci ulotek nadal sobie były, więc pewnie nie zrobiły
                                                    tego panie sprzątaczki.
                                                  • Gość: Marcin Re: prąd IP: 217.172.65.* 18.11.04, 18:42
                                                    Sorry, oczywiście chodziło o klatkę II ken50
                                                  • Gość: Askan5 Forum IP: *.mofnet.gov.pl 19.11.04, 09:58
                                                    Witajcie,
                                                    Info o istnieniu forum pojawilo sie tez w bloku 52. Mysle, ze to dobrze, bo nie
                                                    wszyscy o nim wiedzieli. Jezeli juz wskazujemy na nurtujace nas problemy, to
                                                    chce zwrocic Wasza uwage na kwestie lokalu gastronomicznego znajdujacego sie w
                                                    budynku 52. Od maja br. mieszkancy klatki 3 i 4 nie moga doprosic sie, ani u
                                                    prowadzacych lokal, ani u Pani Adm. aby przestrzegano tam cisze nocna.
                                                    Niechodzi tylko o organizowane tam imprezy, ale tez o zamontowane urzadzenia,
                                                    ktore sa dosc halasliwe. Czekam na info od innych mieszkancow, ktorym to tez
                                                    przeszkadza.
                                                    Pozdrawiam,
                                                    Askan5
                                                  • Gość: Adek śnieg IP: *.aster.pl 20.11.04, 21:38
                                                    Oczywiście o odśnieżenu chodników mozemy tylko pomarzyć.
                                                  • Gość: Łukasz Re: śnieg IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 20.11.04, 22:13
                                                    Szczerze powiedziawszy, jak patrzę na to, jak wygląda sytuacja na dziedzińcu,
                                                    to wolałbym, żeby nikt nie ruszał tego śniegu, niż zrobił to co zobił. Po tym
                                                    lodzie nie da się chodzić, po śniegu - owszem. Lepsza przyczepność. Ale teraz
                                                    to już trzebaby skuć to siłowo. A na to raczej nie mamy co liczyć. Przyjdzie na
                                                    odwilż czekać :-/
                                                  • rpts Re: śnieg 21.11.04, 17:13
                                                    Taaak ... wczoraj przyszedł "pan ogrodnik" i wyrzeźbił kilka ścieżek
                                                    (ewenementem była ta, która prowadziła od środkowych klatek do śmietnika -
                                                    PRZEZ ŚRODEK TRAWNIKA !!!!) zamaiast oczyścić porządnie cały teren. Oczywiście
                                                    chodniki poza ogrodzeniem nie zostały ruszone.

Dziś ponownie sypnął śnieg - ale oczywiście nie ma komu go uprzątnąć.
                                                    Pamiętam z poprzedniego miejsca zamieszkania taki egzotyczny twór o nazwie
                                                    DOZORCA. Był na miejscu zawsze a nie w odzinach 8-16 w tygodniu. Jak tylko
                                                    śnieg zasypał chodniki łapał szuflę (bez upominania przez lokatorów) i zabierał
                                                    sie za odśnieżanie - ciekawy wynalazek,prawda?

A my zamiast dozorcy mamy administrację - dwie osoby od zarządzania i
                                                    jednego "pana ogrodnika" od roboty - efekt jest taki, że o każdą duperelę
                                                    trzeba prosić a i tak gó.. jest zrobione.

Musimy jak najszybciej się zorganizować i porozmawiać. Obecna administracja to
                                                    totalne nieporozumienie. Powinniśmy coś z tym zrobić. Popytajmy - może wśród
                                                    nas są jacyś prawnicy, którzy podpowiedzieliby co i w jakiej kolejności robić.
                                                    Może ktoś ma trochę wolnego czsu i zająłby się zorganizowaniem spotkania.
                                                  • Gość: Marcin liczniki IP: 168.143.113.* 22.11.04, 03:45
                                                    Czy w budynku KEN 52 są już zamontowane liczniki energii ?
                                                  • Gość: Łukasz Re: liczniki IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 22.11.04, 15:03
                                                    Wczoraj nie było, dzisiaj nie sprawdziłem. Ale nie sądzę, żeby się stał cud i
                                                    założyli dzisiaj (5-ta klatka).
                                                    Za to znów wczoraj nie było jednej fazy - nie było światła na klatce przez
                                                    jakiś czas. W domu był w gniazdkach i żarówki świeciły, przynajmniej u mnie.
                                                    Może to tylko bezpiecznik wyskoczył na klatce?
                                                  • Gość: Marcin Re: liczniki IP: 168.143.113.* 22.11.04, 15:06
                                                    Dzięki za informacje.
                                                  • ko_a Re: liczniki 22.11.04, 15:47
                                                    A co z licznikami centralnego ogrzewania? Czy ktos juz ma zainstalowane?
                                                  • Gość: ewa Re: liczniki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:55
                                                    Mam i to podobno od kwietnia (KEN 50 kl. II) - dowiedziałam się od Pana z
                                                    administracji
                                                  • Gość: rene vat na grunt IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.11.04, 18:31
                                                    Witam wszystkich,
                                                    kupilam mieszkanie i miejsce postojowe od WP w VII/2003 tzn. zaplacilam za nie
                                                    w calosci, ale nie podpisalam aktu notarialnego. Mialam go podpisac pod koniec
                                                    pazdziernika br, bylam przygotowana na kwote X. W miedzyczasie okazalo sie, iz
                                                    w V/2004 zmienila sie ustawa o podatku VAT od gruntu. Jeszcze w VIII/2004 US w
                                                    Bialystoku stosowal interpretację ,iz nie jest istotna data wplywu calej kwoty
                                                    za mieszkanie, a data jego faktycznego zakupu, czyli podpisania aktu
                                                    notarialnego, co skutkuje tym, iz koszt mojego aktu notarialnego wzrosl o
                                                    polowe (7% grunt za mieszkanie+22%za grunt od garazu).
                                                    Oczywiscie, jako ze bylam przygotowana na duzo mniejsza kwote z podpisaniem
                                                    aktu musze poczekac.
                                                    Dzis w skrzyce pocztowej znalazlam pismo z WP, informujace mnie, iz w zwiazku
                                                    ze zmiana pzrepisow podatkowych, prosza mnie o wplate naleznego podatku.
                                                    Co Wy na to? czy ktos jeszcze ma moze podobny problem?
                                                    Czuje sie okradziona, nie dosc ze pierwotna kwota aktu juz byla dla mnie kwota
                                                    kosmicznie duza, teraz jest 2 x taka.Mam wrazenie, ze wszyscy chca wyciagnac ze
                                                    mnie ile tylko sie da.
                                                    poradzcie cos, czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji..
                                                  • Gość: Łukasz Re: śnieg IP: *.acn.waw.pl 23.11.04, 21:53
                                                    Jak się dzisiaj popatrzy na dziedziniec to widać, że ta magiczna ścieżka od
                                                    4-tej klatki do śmietnika przez trawnik wcale nie jest zasługą osoby
                                                    odśnieżającej. Po prostu biegnie tamtędy przewód ciepłowniczy - śnieg sam się
                                                    roztopił. Ale to wcale dobrze nie świadczy o odpowiedzialnych za odśnieżanie.
                                                  • Gość: Darek Ścieżka IP: *.. / *.e-plan.pl 25.11.04, 09:09
                                                    Szanowni sąsiedzi, chcę przypomnieć, że kiedy na dziedzińcu był jeszcze parking
                                                    wiele osób skracało sobię drogę do samochodu i do śmietnika przez
                                                    środek "zielonej wysepki" i nie było to wcale w zimie.
                                                    Pozdrawiam.
    • Gość: Łukasz Z innej beczki IP: *.ipipan.waw.pl 23.11.04, 11:37
      Po pierwsze mam takie pytanie techniczne - czy da się na to forum wysłać nowy
      post inaczej niż odpowiadając na jakiś już istniejący? To tak z ciekawości.
      A po drugie - coś optymistycznego :-) Mimo wszystkich problemów z prądem w
      naszych budynkach, wczoraj cały czas mieliśmy prąd! Mimo popołudniowego
      "warszawszkiego zaciemnienia" :-D Może warto to docenić ;-)
      Pozdrawiam.
    • askan5 La Scandal 26.11.04, 09:42
      Witajcie,
      Ponownie pisze w sprawie knajpy, ktora znajduje sie przy KEN 52. Dzisiaj w nocy
      glosna impreza zaczela sie tam o godz. 22.10 a skonczyla o 6.20 rano!!!! Pytam
      gdzie jest Zarzad naszej nieruchomosci, ktory zafundowal nam cos takiego w
      bloku mieszkalnym? Rogowski z Piekutem zalecaja nam wzywanie policji, a nie
      chca okreslic godzin otwarcia tego miejsca. Od poczatku listopada prowadzacy to
      cos, funduja nam takie dwie trzy noce w tygodniu. Mamy tego dosc!!!! Pomimo
      naszych interwencji u ww. Prezseow, nie tylko nie zrobili niczego na nasza
      korzysc, a nawet jeszcze wydali zgode na sprzedaz w tym miejscu alkoholu. Jest
      to juz prawdziwy skandal!!!!!
      • Gość: Marcin Re: La Scandal IP: 168.143.113.* 26.11.04, 13:02
        1)Tel. do ochrony (jeśli to nie zadzaiła) to:
        2)Tel do śtraży miejskiej, jeśli to nie zadzaiła to:
        3)Tel na Policję

• Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.36-151.net24.it 26.11.04, 13:21
          A jeśli powyższe metody nie zadziałają, można wystosować pismo do własciciela
          z tekstem art. 16 Ustawy o własności lokali z dnia 24.VI.1994r (ze zmianami),
          który brzmi:
          "Art. 16.
          1. Jeżeli właściciel lokalu zalega długotrwale z zapłatą należnych od niego
          opłatlub wykracza w sposób rażący lub uporczywy przeciwko obowiązującemu
          porządkowi domowemu albo przez swoje niewłaściwe zachowanie czyni korzystanie
          z innych lokali lub nieruchomości wspólnej uciążliwym, wspólnota mieszkaniowa
          może w trybie procesu żądać sprzedaży lokalu w drodze licytacji na
          podstawie przepisów Kodeksu postępowania cywilnego o egzekucji z nieruchomości.
          2. Właścicielowi, którego lokal został sprzedany, nie przysługuje prawo do
          lokaluzamiennego."

Jeżeli tego sie nie przestraszy, to nie pozostaje nic innego jak sprawa sądowa.
        • askan5 Re: La Scandal 26.11.04, 14:02
          Witajcie,
          Problem w tym, ze my to wszystko robimy. Dzwonimy i do Adm. i do ochrony i na
          Policje, piszemy pisma do zarzadu. Tutaj wystarczy tylko aby nasz kochany
          zarzad okreslil godziny, w ktorych lokal taki moze byc otwarty. Kontaktowlismy
          sie w tej sprawie z urzedem dzielnicy i uzyskalismy info, ze wladze dzielnicy
          podjely uchwale zgodnie z ktora to zarzadca nieruchomosci okresla godziny
          otwarcia danego lokalu, ktory zajduje sie w zarzadzanym przez niego budynku. To
          zarzadca powinien takze kontaktowac sie ze straza miejsca lub policja, gdy
          uzytkownik nie stosuje sie do jego zalecen. Sorry, ale mam wrazenie, ze
          mieszkamy w jakims slamsie, na takim bowiem poziomie sa i prowadzacy lokal i
          organizowane przez nich imprezy i brak reakcji ze strony WP Development. Jezeli
          natomist chcemy pozbyc sie takiego lokaliku, to potrzebna jest uchwala
          Wspolnoty, bo jest to czynnosc przekraczajaca zwykly zarzad. Wspolnota sie nie
          zebrala i nie podjela zadnej uchwaly......Pani administrator twierdzi, ze WP ma
          nadal ponad 50% wlasnosci, bo ludzie nie podpisuja aktow. No i kolo sie zamyka
          to WP powinien dazyc do podjecia stosownej uchwaly lub inaczej zalatwic sprawe.
          • Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.pbds.org 26.11.04, 14:45
            Ustawa jest aktem nadrzędnym i w niej wyraźnie jest napisane o zakłócaniu
            porządku (mozna poswiadczyć Twoje wezwania Straży Miejskiej, czy Policji).

Sytuacja robi sie trochę skomplikowana. Bo rzeczywiście, dopóki nie będziemy
            mieli większości głosów, to nic nie załatwimy. Oczywiście uchwała może być
            podjęta, ale pewnie będzie na naszą niekorzyść.
            Z drugiej strony nie mamy pewności, że informacjie o ilości podpisanych aktów
            są prawdziwe.
            Gdybyśmy mieli większość głosów, prawdopodobnie powstałby zarząd, nastąpiłaby
            zmiana jednostki administrującej (widząc nastawienie mieszkańców do obecnej
            firmy administrującej nieruchomością)....tak więc domyśl sie sam\sama.

Chyba na razie, dopóki nie powstanie realny zarzad (złożony z mieszkańców) nie
            pozostaje Ci nic innego jak poradzić sie prawnika i spróbować może na drodze
            cywilnej rozwiązaźać tę sprawe.
            • askan5 Re: La Scandal 26.11.04, 15:08
              Nie o to chodzi, bo prawnika to ja sie zawsze moge poradzic i hierarchia zrodel
              prawa jest mi znana. Chodzi o to, ze wlasnie mamy od dluzszego czasu patowa
              sytuacje i niczego nie mozna u nas we Wspolnocie ruszyc. Wszystko zalatwiane
              jest w zolwim tempie lub wcale. Chcialem naswietlic sytuacje i dac znac innym
              sasiadom, co tak naprawde dzieje sie w naszym budynku, bo byc moze niektorzy
              nie maja swiadomosci. Bez dobrej woli ze strony Administracji i zarzadu nie
              mozemy normalnie funkcjonowac i nie wkurzac sie na kazdym kroku. Mozemy
              oczywiscie sprobowac zwolac posiedzenie Wspolnoty i sprawdzic ilu jest
              włąscicieli mieszkan i czy mamy wiekszosc..... Ale pewnie potzrbny jest ktos,
              kto chcialby sie tym zajac. Poki co Pani Adm. przekazala nam, ze to Prezesi WP
              kontaktuja sie ze swoimi prawnikami i beda sie starali nam pomoc. Ciekawe co te
              orly Temidy wymysla.....
              • Gość: matriks Re: La Scandal IP: *.litewska.edu.pl 26.11.04, 19:21
                Może znajdzie się ktoś z odrobiną dobrej woli i zapasem wolnego czasu i
                przejdzie się do wszystkich mieszkańców z pytaniem czy podpisali akty
                notarialne co dałoby obraz czy na pewno nie mamy większości???
                • Gość: Marcin Re: La Scandal IP: *.aster.pl 26.11.04, 20:13
                  Wszystko wskazuje na to, że jeszcze długo nic sie nie zmieni.
                  1)Społecznicy wygineli dawno temu....
                  2)Nawet gdyby ktoś taki się znalazł, to przecież i tak sie nie znamy i watpię,
                  aby ktoś mu udzielił odpowiedzi.
                  3) Gdybym Ci powiedział, że zamiast proponowć, sam weź kartkę i zrób wizytację
                  kazdego lokalu, to pwenie odpowiedizałbyś, że nie masz czasu bo dużo
                  pracujesz....i tak odpowie każdy
                  4)Pozostaje Administracja, która tego nie zrobi w wiadomym interesie
                  5)Koło się zamyka...i jesteśmy w punkcie wyjścia

• Gość: Jacek Re: La Scandal IP: *.ssmb.com 27.11.04, 13:23
                    To moze ja zaproponuje takie rozwiazanie:
                    Nikt nie przejdzie sie po 10 klatkach i nie sprawdzi wszystkiego biorac pod
                    uwage fakt ze sa domofony. Moze znajda sie spolecznicy ktorzy w swojej klatce
                    sprawdza ile % ma juz ustanowiona wlasnosc. Bedzie to lepsze rozwiazanie bo
                    sasiedzi przynajmniej beda nas z klatki rozpoznawali i chetniej podadza taka
                    informacje. Przechodzac od slow do czynow postaram sie przygotowac taka liste w
                    klatce nr 2/KEN52. Czy sa jeszcze jacys chetni z innych klatek?
                    Moze wywieszmy jakas informacje w klatkach o naszych poczynaniach oraz planie
                    co zamierzamy zrobic? Zacznijmy cos robic w tym celu, moze spolecznicy klatek
                    spotkaja sie i tak krok po korku do czegos dojdziemy (mozemy sie nawet
                    zkomunikowac poprzez Tlen, GG, Skype ba jak widze wiekszosc posiada dostep do
                    internetu)? Od czegos trzeba zaczac.
                    • Gość: Marcin Re: La Scandal IP: 62.138.64.* 01.12.04, 12:49
                      No to wprowadziłeś popłoch na forum. Nastała cisza.....
                      • askan5 La Scandal 23.12.04, 10:51
                        Witam,
                        Nasz kochany Zarząd Wspólnoty Al. KEN 50/52 wydał w końcu decyzję, że lokal
                        gastronomiczny znajdujący sie w naszym budynku tj. Al. KEN 52 może działać w
                        godzinach 6.00-22.00. Zrobił to po wielu skargach mieszkańców na głośne imprezy
                        organizowane w tym lokalu i trwające do 2 - 3 nad ranem. Teraz już tylko od
                        użytkowników lokalu zależy jak będą się nam układały sąsiedzkie stosunki.
                        Liczymy na to, że osoby te zastosują się do decyzji zarządu i będziemy mogli w
                        końcu mieszkać w normalnych warunkach.
                        Mam nadzieję, że jest to początek końca naszych kłopotów we Wspólnocie,
                        przynajmniej w tym zakresie.
                        Po tej miłej wiadomości nie pozstaje mi nic innego jak życzyć wszystkim
                        sąsiadom Wesołych i spokojnych Świąt.
    • Gość: Łukasz Liczniki prądu IP: *.ipipan.waw.pl 01.12.04, 15:05
      Według informacji wywieszonej na klatkach, wczoraj miały być zakładane liczniki
      prądu. Rzeczywiście, w dzień nie było prądu (nieśmiertelny zegarek na kuchence),
      ale u mnie (5-ta klatka) wieczorem jeszcze licznika nie było. Jak jest w innych
      klatkach? Dzisiaj idąc do pracy rano widziałem na dziedzińcu jakieś leżące
      liczniki. Może sukcesywnie jednak będą zakładać.

Pozdrawiam.
      • Gość: Matbat Re: Liczniki prądu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 15:52
        Klatka II/ KEN 50 liczniki są (przynajmniej na moim piętrze).

Pozdrawiam

Matbat
      • Gość: Antek Re: Liczniki prądu IP: 193.109.244.* 01.12.04, 16:29
        Czesc

Tez sie zdziwilem ze nie mam licznika (III klatka) a info mowilo ze pradu nie
        bedzie tylko we wtorek ... . Ciekawe czy jak wroce dzis to beda oznaki braku
        pradu. Chcialem poruszyc jeszcze jedna sprawe - latarnie przy ogrodzeniu.
        Osobiscie nie trzymam tam samochodu ale skoro juz narobili balaganu i "cos" tam
        naprawili to powinny sie swiecic ale niestety nie swieca. "Administracja"
        powiedziala ze dostala zapewnienie ze do Swiat beda swiecic ... bez komentarza.

pozdrawiam
        Antek
        • Gość: Łukasz Re: Liczniki prądu IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.12.04, 19:18
          Po powrocie do domu już swój licznik zobaczyłem. Tak więc u nas (5-ta klatka)
          już założyli. Możliwe, że nie wyrobili się w jeden dzień.

A co do lamp - bądźmy dobrej myśli. Do Świąt jeszcze 3 tygodnie ;-)

Pozdrawiam.
          • Gość: a LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.aster.pl 07.12.04, 20:54
            Wszystkie latarnie już działają!
            O niczym wiecej nie wspominam, bo chcę napisac pozytywny post:)
            Pozdrawiam wszystkich
            A.
            • Gość: Łukasz Re: LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.ipipan.waw.pl 09.12.04, 12:12
              Czyli słowo dotrzymane - zrobione przed Świętami :-D Brawo.
              • Gość: Paweł Re: LATARNIE JUŻ DZIAŁAJĄ IP: *.. / *.e-plan.pl 09.12.04, 22:42
                a przy KEN 50 od strony Lanciego? Nie ma tam nic - tylko ciemność :[

Paweł
                KEN50/I
    • Gość: Łukasz "Zamykacz" do bramy z domofonem (budynek 52) IP: *.ipipan.waw.pl 09.12.04, 12:18
      Zauważyłem dzisiaj, że został zamontowany mechanizm zamykania bramki wejściowej
      tej przy domofonie. Bardzo dobrze - to się chwali. Jest jedno ALE: jeśli ktoś z
      administracji to czyta - proszę, zamontujcie to JAK TRZEBA. Bo w tej formie jak
      to jest teraz, to będzie to pracować pewnie maksymalnie rok i się popsuje.
      Chodzi o przymocowanie tej części "od płotu" niżej, bo teraz jest zdecydowanie
      za wysoko. Wystarczy kawałek metalowej blachy, to załatwi sprawę. To po prostu
      nie ma prawa wytrzymać tak jak jest.
      Przy najbliższej okazji przekażę to p.administrator osobiście, ale może nie
      będzie trzeba czekać tak długo.
      Pozdrawiam.
      • Gość: A. KAMERY - IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 10.12.04, 09:55
        Dorzucę teź coś od siebie - pojawiły się pierwsze kamery (na garażu, na
        poziomie -1)
        Oby tak dalej:)
        Miłego weekendu

Artur
        • Gość: Matbat Re: KAMERY i inne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 09:47
          Pewnie mówisz o KEN 50. Potwierdzam: 2 kamery - przy wjeżdzie do garażu i
          wśrodku.

Ale mam też złą informację:

Jakiś CIĘŻKI IDIOTA, BURAK, KIBOL, SYN MORSA I SKUNDLONEJ FOKI wyrył długopisem
          na boku windy, na poziomie -1 w klatce II, KEN 50 napis o aspiracjach jednej ze
          stołecznych drużyn do mało znaczącej nagrody za bieganie po boisku.
          Jestem tak zły, że jak go złapię to mu nogi z d...py powyrywam i obetnę
          paznokcie razem z palcami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Matbat
          • Gość: Marcin Re: KAMERY i inne IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.12.04, 11:56
            Daj znać jak go dorwiesz to Ci pomogę....
            • Gość: Wojtek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:34
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • Gość: Paweł Re: technika sanitarna IP: *.. / *.e-plan.pl 12.12.04, 17:33
                sio!

• Gość: sylwek Przedszkole IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 12:15
                  Kto zna jakieś fajne przedszkole koło naszego budynku, proszę o informację.
          • aloale Re: KAMERY i inne 16.10.13, 22:42
            cityzoom360.com
    • askan5 Świeta, Święta......czas na zamiany? 14.12.04, 10:10
      Jak sie Wam podoba nasza Choinka, przyczepiona smentnie do wywietrznika garażu?
      Że też nasza administracja ma zawsze czas na umilenie nam zycia w ten sposob, a
      nie zrobila jeszcze nawet połowy rzeczy, ktore deklarowała na wrześniowym
      spotkaniu z mieszkańcami?
      Może warto jednak wrocić do propozycji jednego z sasiadów i spróbowac się
      zorientować w wielkości udziałów we własności na podstawie liczby podpisanych
      aktów notarialnych? Pani S. z jednej strony twierdzi, ze nadal aktow jest malo,
      ale z drugiej strony, ze nie wie ile. To moze ich wcale nie jest tak malo i
      mozemy się juz pozbyc i administratora i zarzadcy.
      Pozdrawiam przedswiatecznie
      • Gość: matbat Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.u.mcnet.pl 14.12.04, 13:19
        W klatce II, KEN 50 wisi lista z prośbą o wpisanie numeru mieszkania z
        podpisanym Aktem Notarialnym. Może to jakiś początek?
        Pomysł pochodzi od Jacka ( temat "La Scandal").

Pozdrawiam

Matbat
        • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 14.12.04, 16:27
          No to jest bardzo dobry pomysl. postaram sie moze rozlpeic takie kartki w bloku
          52.
          Pozdro
          • Gość: Marcin Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: 61.131.63.* 14.12.04, 22:45
            Proponuję aby zamieszczac na forum informację o ilości wpisów na listy np.KEN50
            Klatka II 13wpisów/40 mieszkań
            Wtedy będziemy mieli ogólne pojęcię o ilości podpisanych aktów.
            Poza tym weźmy poprawkę, że nie każdy będzie miał ochotę, aby sie tym chwalić.
            Pozdrawiam
    • askan5 Świeta, Święta......czas na zamiany? 15.12.04, 09:08
      Witajcie,
      No właśnie, zbieranie w taki sposób info o ilości podpisanych aktow
      notarialnych może nie dac nam prawdziwych wyników. Może zatem wystąpimy do WP o
      info w tej sprawie? Zgodnie bowiem z art. 29 ust. 1b ustawy o własności
      lokali "zarządca, /.../ któremu zarząd nieruchomością powierzono w sposób
      określony w art. 18 ust. 1 , jest obowiązany /.../ prowadzić i aktualizować
      spis właścicieli lokali i przypadajacych im udziałów w nieruchomości wspólnej".
      Może zatem zorganizujemy jakies wspólne wystąpienie do tego naszego
      nieszczęsnego zarządcy. On ma obowiązek przekazania nam takich informacji!!!!
      Mój adres e-mail: askan5@nospam.gazeta.pl
      • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 16.12.04, 15:18
        Witajcie,
        Proponuję abyśmy wystąpili do WP o informację jaki udział we własności mają
        właściciele mieszkań, a jaki WP. Prezesi nie będą chcieli informowac o
        konkretnych osobach, zresztą takie info nie jest nam potrzebne, ale ogólna
        informacja byłaby przydatna. Byłoby dobrze gdyby na tym pismie podpisało się
        więcej osób. Dajcie znac co Wy na to?
        • Gość: Łukasz Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.ipipan.waw.pl 17.12.04, 11:32
          Ja się podpiszę. Jeśli chodzi o przygoowanie pisma, to zarówno prawnik jak i
          litera ze mnie jak z koziej.... (biiip), więc tutaj nie oferuję się z pomocą.
          Ale podpiszę.
          • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 17.12.04, 13:11
            Ok, w takim razie ja moge przygotowac to pismo. Wszystkich chętnych do jego
            podpisania proszę o kontakt na forum lub pod moj adres e-mail
            askan5@NOSPAM.gazeta.pl
            • Gość: Antek Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.acn.waw.pl 18.12.04, 00:09
              czesc

Ja tez moge sie podpisac - zreszta mam juz akt :)

pozdrawiam
              Antek
              • Gość: Marcin Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: 80.167.13.* 18.12.04, 19:04
                KEN 50 klatka II. Na wywieszonej liście dotyczącej ilosci podpisanych aktów,
                pojawiło sie już ponad 50% wpisów. Jeśliz ałożyć, ze statystycznie w innych
                klatkach naszej nieruchomości będzie podobnie, a dodatkowo wziąć pod uwagę te
                lokale, których użytkownicy nie przyznają się do podpisanego aktu, to
                powinniśmy mieć już większość.

Pozdrawiam
                • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 20.12.04, 10:56
                  Witajcie,
                  No właśnie, może właścicieli mieszkań wcale nie jest tak mało jak twierdzą WP i
                  Administrator? Ja mam już przygotowane pismo w tej sprawie do zarządu WP, z
                  prośbą o info jaka jest ogólna wielkość udziałów właścicieli mieszkań w naszej
                  nieruchomości wspólnej. Zostawiam poniżej swój ades e-mail i mam prośbę o
                  kontakt wszystkich, którzy chcieliby je podpisać, to się jakoś umówimy co do
                  terminu podpisania i co do treści pisma.
                  Poza tym zastanawiam się kiedy WP z łaski swojej zwoła zebranie ogółu
                  właścicieli, do którego jest obowiązny na podstawie art. 30 ustawy o własności
                  lokali? Nie zrobił tego do tej pory, a zatem każdy z właścicieli może teraz
                  zwołać zebranie (art. 30 ust. 1a ustawy o własności lokali). Możemy się
                  zastanowić i nad taką ewentualnością!
                  Pozdrawiam,
                  askan5@nospam.gazeta.pl
                • Gość: Do(radca) Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.12.04, 11:22
                  Witam,

tak naprawdę to nie macie się z czego cieszyć.
                  O wiele bardziej korzystną dla Was sytuacją jest taka, gdzie jesteście w
                  mniejszości. Wtedy możecie przed zebraniem zgromadzić 20% głosów liczonych
                  udziałami i zarządać głosowania jeden właściciel = jeden głos. Wtedy Wersal
                  mając np. 60% głosów tak naprawdę ma tylko 1 głos. Ułatwia to forsowanie uchwał
                  korzystnych dla Was.
                  Jeżeli Wersal ma poniżej 50% głosów to przepadliście. Przy czym im bliżej 50%
                  będzie miał Wersal, czli np 49%, 40% tym gorzej dla Was.

Pozdr.
                  • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 21.12.04, 13:27
                    Drogi Do (radco) skoro już chcesz być tak bardzo pomocny, to może napisz nam
                    coś na temat podstawy prawnej Twojego wywodu i dlaczego przepadliśmy gdy Wersal
                    ma poniżej 50% głosów?
                    • askan5 Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? 23.12.04, 11:05
                      Witam,
                      Nasz kochany Zarząd Wspólnoty Al. KEN 50/52 wydał w końcu decyzję, że lokal
                      gastronomiczny znajdujący sie w naszym budynku tj. Al. KEN 52 może działać w
                      godzinach 6.00-22.00. Zrobił to po wielu skargach mieszkańców na głośne imprezy
                      organizowane w tym lokalu i trwające do 2 - 3 nad ranem. Teraz już tylko od
                      użytkowników lokalu zależy jak będą się nam układały sąsiedzkie stosunki.
                      Liczymy na to, że osoby te zastosują się do decyzji zarządu i będziemy mogli w
                      końcu mieszkać w normalnych warunkach.
                      Mam nadzieję, że jest to początek końca naszych kłopotów we Wspólnocie,
                      przynajmniej w tym zakresie.
                      Po tej miłej wiadomości nie pozstaje mi nic innego jak życzyć wszystkim
                      sąsiadom Wesołych i spokojnych Świąt.
                      • Gość: alex Re: Świeta, Święta......czas na zamiany? IP: *.ostroleka.cvx.ppp.tpnet.pl 23.12.04, 16:05
                        czy drogich sasiadow nie iniepokoi fakt ze od jakiegos czasu nie ma drzwi
                        wejsciowych doKEN50 kl.I
                        • Gość: Marcin halo halo..... IP: *.eastlink.ca 04.01.05, 07:49
                          Generuję ruch, żeby forum nie zostało usunięte.
                          • Gość: Marcin Re: halo halo..... IP: *.eastlink.ca 04.01.05, 07:50
                            Wszystkiego lepszego w Nowym Roku dla Szanownych Sąsiadów.
                            • askan5 Re: halo halo..... 04.01.05, 08:38
                              Witam wszystkich,
                              W ten ostatni świąteczny czas forum trochę przymarło, no ale większość z nas
                              wyjechała. Myślę, że Nowy Rok wypada zacząć od konkretnych kroków, mamy
                              przygotowane pismo do WP z pytaniem jaki jest udział włascicieli mieszkań w
                              nieruchomności wspólnej. Trzeba podjąć konkretne kroki i doprowadzić do
                              zwołania zebrania wspólnoty i zmiany zarządu oraz administratora. Jest parę
                              osób chętnych do podpisania tego pisma, ale cały czas czekam na info co w ogóle
                              myślicie o takim pomyśle i czy jeszcze ktoś chciałby się pod nim podpisać.
                              Ja osobiście mam ostatnio poważne zastrzeżenia do utrzymywania porządku na
                              naszym osiedlu. Jakieś latające wszędzie torebki foliowe, no i brud na klatkach
                              schodowych......za to "prześliczne" ozdoby na śmietniku. Zastanawiam się ile z
                              deklaracji naszej administratorki, złozonych we wrześniu zostało
                              zrealizowanych? Pewnie nie więcej niż 10%, a może nawet mniej.
                              askan5@nospam.gazeta.pl
                              • Gość: Antek Re: halo halo..... IP: 193.109.244.* 04.01.05, 13:06
                                Czesc

Ja chetnie podpisze ....
                                Mam jeszcze pytanie ... jak u was z wodą ? bo u mnie nadal cisnieni kiepskie ....

pozdrawiam
                                Antek
                                • askan5 Re: halo halo..... 04.01.05, 13:39
                                  A zatem proponuję abyśmy się jakoś spotkali, wszyscy Ci, którzy chcieliby takie
                                  pismo podpisać. Może np. przy naszej choince, a potem podejmiemy decyzję gdzie
                                  pójdziemy dalej. Czekam na propozycje co do terminu i godziny. Jeżeli ktoś jest
                                  zainteresowany treścią pisma to chętnie je prześlę wcześniej, piszczie proszę
                                  na mojego maila. Pismo w obecnej wersji zawiera juz sugestie kilku sąsiadów
                                  odnośnie tego o co i jak powinniśmy zapytać.
                                  askan5@NOSPAM.gazeta.pl
                              • rpts Re: halo halo..... 04.01.05, 15:06
                                Cieszę się, że są osoby zdecydowane działać. Osobiście jestem za ale trzeba
                                przemyśleć jak. Mam wrażenie, że potrzebujemy prawnika żeby nasze działania nie
                                zawisły w próżni. Druga kwestia - to jak się zorganizować. Z zebraniem
                                wspólnoty jak na ten moment będzie trudno a z przegłosowaniem czegoś jeszcze
                                trudniej. Myślę, że musimy się najpierw jakoś sami zorganizować. Może każda
                                klatka powinna wybrać 1-2 przedstawicieli, którzy zebraliby opinie i pomysły
                                współlokatorów i spotkali się żeby ustalić co dalej? Łatwiej zebrać kilkanaście
                                osób niż 50% udziałowców. A ew. uchwały mogłyby być przeprowadzane metodą
                                zbierania głosów w każdej klatce przez w/w przedstawicieli.
                                Z góry uprzedzam, że nie mam pojęcia czy takie rozwiązanie miałoby jakiekolwiek
                                umocowanie prawne. Dlatego też twierdzę, że bez prawnika się nie obejdzie.
                                Jeżeli ktoś ma ochote wymienić opinie to podaję mail: rpts@hot.pl
                                • Gość: do(radca) Re: halo halo..... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.01.05, 20:11
                                  Witam,

głosowanie w trybie indywidualnego zbierania głosów może przeprowadzić tylko
                                  Zarząd. Jeżeli podejmiecie uchwałem na podstawie głosów zbieranych przez osoby
                                  nie będące w Zarządzie wspólnoty to musicie się liczyć z zaskarżeniem jej przez
                                  Wersal. No, ale to nie powinno być problemem bo pewnie i tak wygracie w sądzie.
                              • Gość: Łukasz Re: halo halo..... IP: *.ipipan.waw.pl 04.01.05, 15:35
                                Dorzucę jeszcze pod rozpatrzenie jedną możliwość dowiedzenia się o ilości
                                udziałów. Oprócz możliwości wglądu do księgi wieczystej, co już sugerował jeden
                                z "przedpisców", można jeszcze poprosić w wydziale gospodarki gruntami (czy jak
                                to się tm nazywa) o wypis z rejestru gruntów dotyczący naszej działki. W nim
                                również znajduje się informacja nas interesująca. Jeśli Wersal będzie robił
                                problemy, są jeszcze conajmniej powyższe dwie drogi dowiedzenia się.
                                Sugerowałbym to też umieścić w piśmie - że ogą się stawiać, ale wtedy obędziemy
                                się bez nich i będą mieli jeszcze większą krechę niż do tej pory. Pozdrawiam.
                                • askan5 Re: halo halo..... 05.01.05, 12:48
                                  Witajcie,
                                  Ciesze się bardzo, że jest nas więcej, mam na mysli tych którzy chcą zmian na
                                  lepsze. Myślę, że chyba rzeczywiście najlepiej byłoby się spotkać może nawet w
                                  mniejszym gronie i pogadać o planach na najbliższą przyszłość. Niem czy będą
                                  chetni do kontaktowania się ze wszytskimi w klatach , no ale kto wie.....
                                  Ja osobiście jestem za pilną zmianą i zarządcy i administratora. Mam już dość
                                  wysłuchiwania, że administrtor bez zarządu niczego nie może zrobić, a zarząd
                                  odsyła nas do administratora. To nie jest prywatne poletko prezesów i ich
                                  krewnych i chyba dalismy im dość czasu na załatwienie pewnych spraw. Do tej
                                  pory nie zrobili prawie niczego z obiecywanych rzeczy. Zresztą obiecywanie i
                                  zbywanie nas wszystkich to ich jedyna taktyka. Ja np. nie nie wiem jakie oni
                                  podpisali umowy i z kim wspólpracują itd. O tym wszystkim WP powinien nas
                                  informować.
                                  Myślę, że Łukasz ma rację, ale nie wiem czy WP chce zrobić jeszcze dobre
                                  wrażenie. Mają krechę, ale mają to gdzieś i dalej czekają, że będziemy im
                                  płacili za nie nierobienie. Musimy pamietać, że WP jako nasz zarząd ma
                                  obowiązek złozyć właścicielom mieszkań roczne sprawozdanie ze swojej
                                  działalności oraz zwołac zebranie ogółu właścicieli co najmniej raz w roku, nie
                                  później niż w pierwszym kwartale roku. Jeżeli tego nie zrobi, zebranie takie
                                  może zwołać kazdy z właścicieli mieszkań. Wynika to bezposrednio z ustawy o
                                  własności lokali. Z ustawy tej wynika także prawo kazdego z właścicieli do
                                  kontroli zarządu i udzielenia mu absolutorium. Zacznijmy ich z tego rozliczać,
                                  nie bądźmy bierni! Jeżeli nie weźmiemy się za to to nic się nie zmieni.
                                  Dlatego właśnie uważam, że powinniśmy napisać do WP w sprawie wielkości
                                  udziałów i przypomniec im o ich obowiązkach. Jeżeli bedziemy wiedzieli jaka
                                  jest wilekość udziałów nowych własciecieli, to bedziemy wiedzieli na czym
                                  stoimy.......
                                  Może rozlpemy na klatkach schodowych info, że jest pomysł zmiany , że mamy
                                  projekt pisma itd. No i może wreszczie się spotkajmy i pogadajmy.
                                  Prawnik specjalizujący się w sprawach wspólnot mieszkaniowych, zmian zarzadu
                                  itd. jest mile widziany. Liczymy zatem na kolegę (do)radcę.....

• askan5 Re: halo halo..... 12.01.05, 09:33
                                    Witam Szanownych Sąsiadów,
                                    Zgodnie z obietnicą postaram się wywieśić na klatcach schodowych info, że
                                    dobrze byłoby dokonac stosowanych zmian zarządu i administratora i zapraszamy
                                    na forum aby się wypowiadać w tej sprawie.
                                    Pozdrawiam
                                    • askan5 Re: halo halo..... 12.01.05, 15:56

Mając na względzie powyzsze proponuję umieszczenie na klatkach schodowych
                                      następującej informacji. Prosze o ewentualne opinie i uwagi.

"Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia forum internetowego naszej Wspólnoty
                                      Mieszkaniowej Al. KEN 50/52.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=106&w=3903369
                                      Od września 2004r., kiedy to odbyło się spotkanie z Administratorem Naszej
                                      Wspólnoty, niewiele się zmieniło, niewiele deklaracji zostało spełnionych.
                                      Nadal mamy poważne zastrzeżenia do sposobu w jaki WP Development sp. z o. o.
                                      sprawuje zarząd, a Administrator wykonuje powierzone obowiązki.
                                      Mając to na względzie zainicjowaliśmy na forum dyskusję na temat konieczności
                                      zmiany ww. podmiotów. Tym bardziej, że niedługo WP Development sp. z o. o.,
                                      działając jako zarząd naszej Wspólnoty, zechce zwołać coroczne zebranie
                                      Wspólnoty. Najpóźniej w dniu zebrania powinniśmy znać wielkość naszych udziałów
                                      i być przygotowani do ewentualnej zmiany zarządu.
                                      Aby dowiedzieć się jaką mamy na to szansę, musimy jednak na początku ustalić
                                      jaka jest wielkość udziałów ogółem właścicieli mieszkań we Wspólnocie oraz jaka
                                      jest opinia większości właścicieli w sprawie zmiany zarządcy i administratora.
                                      Przygotowaliśmy projekt pisma, które chcemy skierować do WP, z prośbą o
                                      przekazanie nam informacji o wielkości udziałów właścicieli mieszkań we
                                      Wspólnocie i zwołanie corocznego zebrania Wspólnoty, w celu przedstawienia
                                      przez WP Development sp. z o. o. sprawozdania z działalności za rok 2004r. i
                                      udzielenia lub nieudzielenia przez właścicieli mieszkań absolutorium zarządowi.
                                      Uważamy, że pismo to powinno zostać podpisane przez jak największą liczbę osób.
                                      Wszystkich, którzy chcieliby zapoznać się z projektem pisma uprzejmie prosimy o
                                      kontakt pod adresem e-mail: askan5@NOSPAM.gazeta.pl

Prosimy również o przedstawianie swoich opinii w na forum lub wpisywanie na
                                      załączonej kartce nr mieszkań, w których podpisane już zostały akty notarialne."
    • Gość: Łukasz Opłata za konserwację wind IP: *.acn.waw.pl 13.01.05, 17:24
      Czy do kogoś dotało jakieś info o podwyżce opłaty na konserwację wind PRZED
      otrzymaniem rozliczenia wody? Bo zauważyłem, że pozycja ta podniosła się
      nagle, bez ostrzeżenia, o 2.64PLN. Niby to niewiele, ok.1% opłat, ale jakieś
      info byłoby wskazane. Wcześniej podobne manewry były z opłatą za ochronę za
      ostatni miesiąc pracy poprzedniej firmy - też nie było żadnej informacji.

Może się czepiam tego 1-go procenta, ale procent tu, procent tam...
      • askan5 Re: Opłata za konserwację wind 14.01.05, 16:23
        Kurcze nie zwróciłem na to uwagi.... do mnie żadne info nie dotarło. Nie wiem
        skąd się to wzięło.
      • Gość: A Re: Opłata za konserwację wind - wszystko jasne!!! IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 20.01.05, 12:31
        Już wiadomo skąd wzrost opłat - windy otrzymały nowe dywaniko-wykładziny!
        Trzeba uczciwie przyznać, że ładnie to wygląda:)
        Pozdrawiam
        A
        • Gość: Łukasz Re: Opłata za konserwację wind - wszystko jasne!! IP: *.ipipan.waw.pl 20.01.05, 16:58
          Tak? Od kiedy? W 5-tej klatce jakoś nie zauważyłem... Ponadto ile toto
          kosztowało? Bo sumaryczny wzrost opłaty w przeliczeniu na miesiąc to ponad
          300zł/blok 52. Wind jest 7, co dawałoby ok.45zł/windę. Nie sądzę, że za kwartał,
          jak dywaniki "się spłacą", to opłata spadnie. Wniosek - jakaś straszna ściema z
          tą podwyżką :-/

PS. Wiem, że odpowiedź była ironiczna. Tylko po prostu mnie takie działania
          administracji wogóle nie bawią :-/
          • Gość: Łukasz Dywaniki do wind IP: *.ipipan.waw.pl 24.01.05, 14:23
            Jak to jest z tymi dywanikami, co to niby miały być (są) w windach? W mojej
            klatce niczego takiego nie ma (nawet przez chwilę nie było). Może to czyjaś
            prywatna inicjatywa? Jeśli tak, to ponawiam pytanie - za co ta podwyżka w
            opłatach. Jeśli nie - to gdzie jest nasz dywanik?

Pozdrawiam.
    • Gość: Michał Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.pwn.com.pl 20.01.05, 11:34
      Witam,
      wprowadziłem się właśnie do budynku WP przy Bartyckiej. Irytuje mnie zła
      akustyka mieszkań, słychać rozmowy sąsiadów, kichanie, większość zwykłych
      czynności.
      Czy w waszym domu jest podobnie? Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym
      względzie, może doszedł do przyczyn (np zastosowania tańszych materiałów przez
      WP/
      Pozdrowienia
      Michał
      • Gość: A. Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.bwm.com.pl / *.unused.zigzag.pl 20.01.05, 12:28
        mieszkam na KEN52 - i mieszkanko mam doskonale wyciszone. Jedyne dżwięki jakie
        słyszę, to przez kratki wentylacyjne (np. w łazience), ale są to tylko
        ciche "pogłosy"

Myślę, że niestety ale może to być wina tanszych materiałów
        A.
        • askan5 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 20.01.05, 14:01
          Ja tez mieszkam w budynku KEN 52. Jeżeli chodzi o sasiadów, to nie moge
          narzekac raczej ich nie slysze, moze tylko, gdy wlacza wode w łazience. Słychac
          też dużo przez szyby wentylacyjne. Wiem jednak, że sa u nas sąsiedzi, których
          mieszkania nie są zbyt ciche i słyszą nawet rozmowy z sasiednich mieszkań, czy
          dzwonek telefonu. Słychac też prawie wszystko co dzieje sie w punktach
          usługowych. Z rozmów z sasiadami wiem, że podobno nie wszystkie są właściwie
          wyciszone. Słychac zatem np. stukanie obcasami po terakocie, przesuwanie mebli
          itp. Pół biedy gdy zaczyna się to i trwa w rozsądnych godziny. Ale np. w naszym
          lokalu gastronomicznym, głośno robi sie właśnie po 22, podobno wtedy zaczynają
          sprzatanie, a w spożywczym głośno jest w godzinach porannych.
          Z tego co wiem, to podobno bardzo akustyczny jest też budynek nazywany
          potocznie "jajem". Jest tam taki sam problem jak na Bartyckiej. Chyba
          rzeczywiście WP oszczędzał na jakiś materiałach. Poczytajcie sobie forum, to
          zobaczycie, że teraz to już prawie norma, że słychać bardzo dużo i to w
          budynkach budowanych przez różne firmy. Developerzy muszą coś robić nie tak jak
          trzeba, bo przeciez w starszych budynach nie było czegoś takiego.

Co do dywaników w windach, to nie podzielam poglądu, odnośnie ich estetyki.
          Spełniają jednak rolę funkcjonalną, bo teraz gdy mamy mokre buty łatwiej jest
          utrzymac czystość w windzie i na klatkach.
          A czy zauważyliście, że gdy tylko obniżyła się temperatura, to znowu zaczęły
          szwankować samozamykacze w bramach? Poza tym podobno one są złej jakości, bo te
          bramy bardzo głośno się zamykają i przeszkadzają sąsiadom mieszkającym w ich
          najblizszym sąsiedztwie. Może trzeba coś z tym zrobić?
          • askan5 Zmiana zarządu 20.01.05, 15:03
            info.cyf-kr.edu.pl/WK/PL/samorzad/wspolnoty/15zmieniamy.htmWitam,
            Ucichło coś ostatnio w sprawie zmiany zarządu. Mnie ostatnio trzymaja w pracy
            do nocy i nie udało mi się jeszcze wywiesić zapowiadanej informacji na klatach
            schowdowych, ale obecuje, ze wkrótce to zrobię. Polecam powyższy link o zmianie
            zarządu. Warto przeczytać, to będziemy bardziej świadomi jak postepować.
            Pozdrawiam
            • Gość: do(radca) Re: Zmiana zarządu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 11:24
              Witam,

polecony artykuł jest według mnie jakimś nieporozumieniem.
              1. "Najlepszą do tego okazją jest coroczne zebranie sprawozdawcze (w- I
              kwartale każdego roku" - o ile Zarząd zwoła takie zebranie, jeżeli nie to może
              je zwołać każdy z właścicieli. W przypadku Wersalu Podlaskiego nie ma co liczyć
              na aktywność zarządu, czyba boją się linczu :)
              2. "Jeśli właściciele prywatni mają łącznie mniej niż 50% udziałów, -a
              właściciel dominujący, gmina - nie deklaruje chęci rezygnacji ze -sprawowania
              zarządu - szanse jakichkolwiek zmian są bliskie zera" właśnie w takim przypadku
              najłatwiej zmienić zarząd poprzez przyjęcie wniosku o głosowaniu trybem 1
              właściciel=1 głos. Wniosek przyjmuje się na żądanie właścicieli posiadających
              co najmniej 1/5 udziałów. Wtedy właściciel dominujący zamiast ponad 50% ma 1
              głos - rewelacja :)
              3. Brakuje przedstawienia podstawowej kwestii, mianowicie sposobu ustanowienia
              zarząu. W przypadku Wersalu Podlaskiego zarząd został ustanowiony w pierwszym
              akcie notarialnym. Daltego też jego odwołanie powinno nastąpić w drodze uchwały
              zaprotokołowanej przez notariusza. Czyli gdy będziemy mieli do czynienia z
              pkt.1 to trzeba zaprosić na zebranie notariusza.
              4. Odnośnie kandydatów do zarządzania proponuję wystrzegać się spółdzielni,
              natomiast brakuje tam przedstawienia licencjonowanych zarządców nieruchomości.
              Po pierwsze posiadają oni uprawnienia, po drugie zatrudniają 1-2 osoby, toteż
              mogą zaproponować sensowną stawkę. Minusem może być przypadek gdy taka osoba
              zarządza kilkoma obiektami i poświęca max.1 dzień w tygodniu na daną
              nieruchomość. No, ale można się przed tym zabezpieczyć w umowie z zarządcą.

Pozdr.
              • askan5 Re: Zmiana zarządu 25.01.05, 12:12
                Witam,
                Dzięki za komentarz. Właśnie o to chodzi abyśmy dyskutowali i doszli do
                porozumienia w sprawie ewentualnej zmiany zarządu. Możemy przecież zarządać
                zwołania zebrania z umieszczeniem w porządku obrad zmiany zarządu lub sami je
                zwołać z takim właśnie poprządkim obrad. Zaproszenie notariusza jest
                bezdyskusyjne.
                Niestety ostatnio ucichły opinie na ten temat ......... więc nie wiem czy sa
                jeszcze jacyś zainteresoani. Ja z uwagi na chorobę nie mogłem wywieśić pisemek,
                ale jak zwykle obecuję, ze się za to wezmę.
              • Gość: Antek Re: Zmiana zarządu IP: 193.109.244.* 25.01.05, 13:24
                Gość portalu: do(radca) napisał(a):

> Witam,
                >
                > polecony artykuł jest według mnie jakimś nieporozumieniem.
                > 1. "Najlepszą do tego okazją jest coroczne zebranie sprawozdawcze (w- I
                > kwartale każdego roku" - o ile Zarząd zwoła takie zebranie, jeżeli nie to może
                > je zwołać każdy z właścicieli. W przypadku Wersalu Podlaskiego nie ma co liczyć
                >

Czy są jakies konsekwencje dla zarządu, jesli nie zwoła takiego zebrania ??

pozdrawiam
                Antek
                • askan5 Re: Zmiana zarządu 25.01.05, 14:51
                  Konsekwencje, to możliwość zwołania zebrania przez każdego z właścicieli lokali
                  oraz w takim wypadku raczej nieudzielenie zarządowi absolutorium (jak rozumiem
                  o ile właściciele lokali są w większości). Moim zdaniem to drugie powinno się
                  chyba wiązać ze zmianą zarządu.
                  • Gość: do(radca) Re: Zmiana zarządu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.01.05, 22:14
                    Zgadzam się, ale nie wcałej rozciągłości:)
                    Można nie udzielić zarządowi absolutorium, ale niestety nie pociąga to za sobą
                    żadnych konsekwestcji. Pomimo braku absolutorium zarząd nadal ma się dobrze,
                    absolutorium dla zarządu to po prostu taki ozdobnik w Ustawie o Własnoći
                    Lokali.
                    • askan5 Re: Zmiana zarządu 27.01.05, 10:58
                      Ale możemy z tego "ozdobnika" skorzystać jako z kolejnego argumentu o
                      konieczności zmiany zarządu.
    • Gość: mona Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 13:32
      Mili przyszli sąsiedzi powiedzcie jak wygląda akustyka w waszych mieszkaniach?
      Czy Wersał oszczędzał na wyciszaniu ścian działowych czy nie?Niedługo będę tu
      mieszkać a już się zdenerwowałam czytając skargi ludzi na developerów . Już się
      boję, że mnie to też będzie dotyczyło.
      • Gość: ? Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 27.01.05, 21:53
        ?
      • karola_33 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 28.01.05, 07:38
        mieszkam na KEN52 i moge potwoerdzic wypowiedzi wczesniejsze ze to wszystko
        zalezy od mieszkania akurat moje jest rewelacyjnie akustyczne - slychac nawet
        kichanie sasiada ale przeciez on nic nie winien ze ma katar... straszne sa
        natomiast odglosy al ken zwlaszcza latem - otwierasz okno i zycie domu
        zagluszone zyciem ulicy... pozdrawiam sasiadów a niektorym zycze szybkiego
        powrotu do zdrowia
      • Gość: mieszkaniec Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 31.01.05, 17:14
        Niestety ja również muszę się zgodzić z poprzednią odpowiedzią. Akustyka w
        naszych mieszkaniach (być może nie wszystkich) jest rewelacyjna! U mnie w
        sypialni, która przylega do sąsiadów, słychać dosłownie wszystko, od rozmów,
        poprzez kichanie, do chodzenia na obcasach po terakocie. I niestety trzeba się
        do tego przyzwyczaić, no bo cóż można z tym zrobić? Pozdrawiam wszystkich
        sąsiadów i please: zmieńcie buty na obcasach na zwykłe domowe kapciuszki!
        • Gość: ewa Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.05, 18:38
          Ja mieszkam w 50 i nic nie słyszę od sąsiadów oprócz wody w rurach - a mam
          mieszkanie środkowe, sąsiedzi sa ze wszystkich stron. Imprezy słychać
          uciążliwie tylko w przypadku, gdy ktoś otworzy drzwi na klatkę, tak więc nie
          narzekam na akustykę.
          Chciałabym zapytać o jedną rzecz - byc może jestem nie "w temacie". Czy w jakiś
          sposób uzgadniano z właścicielami mieszkań cenę za monitoring? Czy wszyscy mają
          zapłacić do końca marca 187 zł?
          • Gość: Łukasz Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.02.05, 19:25
            Co do hałasu - u mnie jest cicho. Bardziej mi przeszkadza ruch na KEN-ie niż
            sąsiedzi. oczywiście pod warunkiem, że nie robią akurat imprezy z głośną
            muzyką i nie jest 24-ta :-)
            Co do monitoringu - tak, kwota ta sama.
            (ja z bloku 52)
            • Gość: Mona Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 10:39
              Dzięki mili, czyli z tego wynika że z akustyką jest tak pół na pół zależy od
              szczęśćia.Już czekam na swój fant :-) Pozdrowienia z 46.
    • Gość: Tomek Garaz pod KEN 50 IP: 213.25.145.* 01.02.05, 12:20
      Witam,

Czy ktos z szanownych grupowiczow ma lub wie ze ktos ma do wynajecia miejsce
      parkingowe pod KEN 50.
      Bede wdzieczny za wszelkie informacje na tomciko@wp.pl

Pozdrawiam,
      Tomek
      • Gość: Marcin Monitoring ... do Ewy IP: 203.151.40.* 03.02.05, 17:32
        Orientacyjna informacja o cenie za monitoring była podana na zebraniu we
        wrześniu 2004r i jeśli dobrze pamiętam była to wyższa kwota, niż ta, którą
        musimy zapłacić. Raczej nikt na zebraniu nie był przeciwny instalacji kamer.
        pozdrawiam
    • Gość: Łukasz Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 21:26
      No to mamy termin zebrania.
      Czy nie wydaje się to tendencyjne, że 14-ty luty wypada akurat w pierwszym
      dniu ferii szkolnych dla W-wy?! Białystok wtedy nie ma ferii. Przypadek?
      • Gość: mieszkaniec Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.02.05, 22:49
        Odnośnie terminu zebrania - uważam że termin ten jest całkowicie bez sensu,
        przecież sporo liczba osób wyjedzie w tym czasie na ferie, ... a może o to
        właśnie chodzi? Może by tak wystąpić do administracji o uzgodnienie nowego
        terminu, oczywiście nie w okresie ferii?
        Czy nie zdziwił was metraż naszych miejsc parkingowych? Aż 28,6 m2, toż to
        niemalże jak nasze kawalerki, tylko w której cześci w naszym garażu jest takie
        miejsce postojowe?
        • Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 03.02.05, 23:06
          Miejsca garażowego nie mam, ale spodziewam się, że jest to policzone na
          zasadzie "całkowita powierzchnia garażu"/"ilość miejsc parkingowych". Na ile
          to jest uprawnione - nie wiem.

A termin na 100% jest obliczony na to, żeby było mniej ludzi. Pozostało raptem
          10 dni. Jeśli zmieniać termin, trzeba to zrobić JUŻ!!! Mi osobiście nie
          przeszkadza, nigdzie nie jadę. Ale to nie jest w porządku.
          • Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.02.05, 09:10
            14 zaczynaja sie ferie ... wiec termin jest do d...
            Jesli nie nastapi zmiana terminu to mnie niestety nie bedzie ..:(

pozdrawiam
            Antek
            • Gość: gTg Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.gem.pl 04.02.05, 10:36
              Jeśli chodzi o termin, to jest jeszcze jedna rzecz: Walentynki. Przypuszczam że
              sporo młodych osób (a takich u nas jest chyba większość, przy czym "młody" to
              dla mnie niekoniecznie 20-latek) ma już porezerwowane miejsca w knajpach itp. i
              teraz nie odwołają rezerwacji. Do tego wspomniane już ferie = niska frekwencja
              na zebraniu.

Pzdr
              [gTg]
              • Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.ipipan.waw.pl 04.02.05, 13:43
                Jak pisałem - termin jest na pewno celowo tak ustawiony. Walentynki to akurat
                małe piwo - raczej nie chodziło im o pokazanie, że pałają do nas aż takim
                uczuciem, żeby się w Walentynki spotykać ;-) Bardziej istotne są ferie.
                Frekwencja nie zapowiada się wysoka.
                • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: 195.153.172.* 04.02.05, 13:58
                  Do II klatki KEN50 ta informacja jeszcze oficjalnie nie dotarła. Dzisiaj
                  przedlądałem ogłoszenia na tablicy .... i nic.
                  • Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.acn.waw.pl 05.02.05, 23:06
                    Bo na klatce u nas też nic nie wisi. Były roznoszone zawiadomienia pisemne, za
                    pokwitowaniem odbioru.
                    • Gość: doradca Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl 06.02.05, 19:20
                      A jaki jest porządek obrad na tym zawiadomieniu?
                    • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.05, 19:28
                      To dobra ściema. Ciekawe kiedy i o której godzinie były roznoszone te
                      zawiadomienia? W ten sposób o zebraniu nie dowie sie zbyt wielu mieszkańców.
                      • Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: 193.109.244.* 07.02.05, 08:52
                        Jeśli były roznoszone ... to ja nic nie wiem o zebraniu ...
                        Jeżeli powiadomienia są roznoszone w godzinach pracy administracji to zycze
                        powodzenia ....
                        • askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 07.02.05, 09:38
                          Zawiadomienia były roznoszone w zeszłym tygodniu. Ja dostałem je wieczorem ok.
                          godz. 20.00, pojawił się Pan Ochroniarz i wręczył mi zawiadomienie. Zarząd miał
                          obowiązek poinformować o terminie spotkania pisemnie, na tydzień przed
                          planowanym terminem spotkania. Być może nie do wszystkich dotarły te
                          powiadomienia, bo ma być to coroczne zebranie "właścicieli" lokali. Więc jak
                          ktoś nie podpisał aktu notarialnego, to nie dostał powiadomienia. A jeżeli ma
                          już akt notarialny i nie dostanie powiadomienia przynajmniej na tydzień przez
                          zebraniem, to WP nie dochowa ustawowego terminu. No, ale do tego WP chyba by
                          nie dopuścił, aż tak głupi nie są?
                          Z tego co widać, to w istocie frekwencja będzie niska, nawet nie wiedziałem, o
                          tych feriach, a to numer.
                          Czyli co, jednak męczymy się przez kolejny rok z tym samym zarządem?
                          • Gość: Antek Re: Zebranie - jednak będzie IP: 193.109.244.* 07.02.05, 10:52
                            Akt mam
                            zawiadomienia nie dostałem ...
                            • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: 200.141.76.* 07.02.05, 11:45
                              Ja tez mam akt i zawiadomienia nie dostałem. Aby zachować 1tyg. wyprzedzenie,
                              powinienem informację otrzymać dzisiaj. Zobaczymy....
                              • Gość: mieszkaniec Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.02.05, 13:02
                                A ja aktu nie mam, ale zawiadomienie tak. Więc na pewno zebranie nie jest tylko
                                dla tych z aktami, lecz dla wszystkich właścicieli mieszkań i lokali. Pozdrawiam
                                • askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 07.02.05, 14:40
                                  Z całym szacunkiem, ale jak nie masz aktu, to nie jesteś właścicielem.....
                                  Ale to dobrze, że wszyscy są zapraszani. Im nas więcej tym lepiej.
                                  • Gość: Z etapu I Re: Zebranie - jednak będzie IP: 83.238.4.* 07.02.05, 16:21
                                    To nie tak, że im więcej, tym lepiej. Jak się pojawią nieuprawnieni to będzie
                                    więcej zamętu i nie zdążycie nic uchwalić.....i o to chodzi!
                                    • askan5 Re: Zebranie - jednak będzie 08.02.05, 09:02
                                      Ja rozumiem, że Ci nieuprawnieni bedą mogli tylko podyskutować, ale w żadnym
                                      wypadku nie brać udziału w podejmowaniu uchwał. Zresztą zobaczymy czy wszyscy
                                      uprawnieni zostali właściwie zawiadomieni, bo jak nie to całe to zebranie i
                                      uchwały bedą nic nie warte. Ha ha ha.
                                      • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak będzie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.02.05, 20:49
                                        Ci ci nie zostali poinformowani osobiscie przez posłańców p.Administrator
                                        dostali listy polecone z zaproszeniemi. Data stępla pocztowego - 7.02, tak więc
                                        termin tygodniowego wyprzedzenia został dotrzymany.
                                        • Gość: ja-bor zarządzanie nieruchomością IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.02.05, 07:14
                                          Jeśli mieszkańcy KEN 50 i 52 są zainteresowani zmianą zarządcy proszę o
                                          kontakt, mogę złożyć ofertę. Zarądca nieruchomości licencja nr 13547.
                                          email:
                                          jan@borowik.de
                                          lub: jan.borowik@budimex.com.pl
                                          • Gość: alcapone Re: zarządzanie nieruchomością IP: *.. / *.e-plan.pl 13.02.05, 21:17
                                            Witam wszystkich! Jak widze wszyscy wspominaja o problemie ferii, tj. że czas
                                            ich rozpoczęcia zbiega sie ze spotkaniem naszej wspolnoty. Czy moglby mi ktos
                                            wytlumaczyc na czym polega problem? Czy w naszych blokach jest tak duzo
                                            nauczycieli i wyjezdzaja z uczniami jako opiekunowie? Stad nie rozumiem,
                                            dlaczego na spotkaniu ma byc niska frekwencja (walentynki pomijam:-)
                                            • Gość: Łukasz Re: zarządzanie nieruchomością IP: *.acn.waw.pl 14.02.05, 11:05
                                              Mnie to co prawda nie dotyczy, ale rzecz w tym, że wiele osób wyjeżdża na
                                              ferie wraz ze swoimi pociechami, które właśnie teraz mają wolne w szkole. I
                                              kwestia nauczycieli jest tu raczej sprawą marginalną.

Z drugiej strony można zauważyć, że w trakcie zajęć szkolnych trudniej mogłoby
                                              być wynająć salę w szkole. To taki wniosek z moich rozmyślań nad terminem
                                              zebrania.

Do zobaczenia wieczorem :-)
      • rene_ken52 Zebranie - jednak było 14.02.05, 23:20
        Witam wszystkich,
        Właśnie wróciliśmy ze spotkania i chcielibyśmy Wam przekazać trochę informacji
        na temat przebiegu zebrania i poruszanych tematów.
        Na wstępie poinformuję, że mieszkańcy posiadają ok. 48% udziału w wspólnocie, w
        związku z tym zarząd (prezesi WP) mogą przeforsować każdą uchwałę.
        1. Sprawozdanie za rok 2004 (rozliczenie za 10 miesięcy).
        Punkt długo omawiany przez p.Administrator i mało konkretnie. Przede wszystkim
        chcieliśmy szczegółowych wyjaśnień pozycji "Pozostałych kosztów" oraz "kosztów
        zarządzania". Okazuje się ze pozostałe koszty takie jak psujące się wkładki do
        drzwi, wymiana klamek na uchwyty do furtek, oznakowanie osiedla, gabloty ponosi
        wspólnota a nie Developer. Pytanie, na jakiej podstawie? Odpowiedzi nie
        otrzymaliśmy. Pani Admin poinformowała nas ze Developer ponosi koszty drobnych
        napraw do 10 PLN (niezrozumiale, może ktoś wie cos więcej na ten temat?).
        A propos kosztów zarządzania dostaliśmy informacje, ze koszty te rosły w 2004
        proporcjonalnie do liczby odebranych mieszkań. Czyli im więcej mieszkań
        odebranych, tym większe „przychody” zarządu i administracji. Okazuje się że do
        tej pory jest nadal ok.10 lokali nie odebranych.
        2. Nadwyżka finansowa
        Nadwyżka zgodnie z uchwała zostanie proporcjonalnie podzielona wg ilości
        udziałów na bud. 52 i 50 i pozostanie na poczet przyszłych inwestycji/kosztów.
        3. Zatwierdzenie planu finansowo-gospodarczego na 2005 rok
        Każdy mógł zostawić ślad po sobie, głosując w tej sprawie, ale nie zmieniło to
        niczego (brak większości). Jedynie co nam podrożało to konserwacje wind, za
        które w tym roku zapłaci wspólnota (w 2004 WP pokrywał ten koszt;)
        4. Udzielenie absolutorium zarządowi za 2004 rok
        j.w.
        5. Przemiły Pan Inżynier z SGGW wnioskował uchwałę „zero tolerancji” dla
        dłużników (naliczanie odsetek karnych za zwłokę w płatnościach czynszu).
        Jednomyślnie zatwierdzona.
        6. Prawdopodobnie budynek KEN52 doczeka się drugiego wejścia z domofonem od
        północnej strony.
        7. Poruszone zostały sprawy dwóch zmian/inwestycji urbanistycznych:
        a) mieszkańcy budynku 50 ponownie wnioskowali o ogrodzenie budynku
        b) plan zagospodarowania dziedzińca przy KEN 52
        Tutaj nastąpił problem formalno-proceduralny, ponieważ w przypadku inwestycji b
        sprawa była jasna (głosowanie po wrześniowym spotkaniu 2004) to w przypadku
        ogrodzenia, P. Admin twierdzi ze potrzebna jest jednomyślna zgoda na
        przeprowadzanie takiej zmiany. Nasuwa się pytanie, dlaczego nie potrzeba 100% w
        przypadku inwestycji b? Sprawa pozostaje niewyjaśniona i może zostanie
        rozstrzygnięta gdy będziemy więcej coś wiedzieli o takich zmianach i mieli
        zdecydowaną większość.

To w „skrócie” wszystko co było najważniejsze. Reszta to kłótnie, brak
        zrozumienia i ponowne wyciągnie tych samych wątków. Prawdopodobnie każdy czuje
        się niedoinformowany, bo czy można w przy 2 spotkaniach na rok oraz braku
        informacji w gablotkach? W przeciągu 2 tygodni ma pojawić się informacje :
        - o problemie związanym z aktami notarialnymi na miejsca garażowe
        - stosunek udziałów WP/Wspólnota

W razie pytań znajdziecie mnie na GG 2690177 bądź jecko@wp.pl

Pozdrawiam,
        Rene i Jacek
        • Gość: Łukasz Re: Zebranie - jednak było IP: *.ipipan.waw.pl 15.02.05, 11:57
          A mnie ciągle ciekawi, które lokale użytkowe nie są (ew. nie były i od kiedy są)
          formalnie odebrane. Na grudzień było tego 6 sztuk według słów pani
          administrator. Bo mam takie niejasne wrażenie, że ktoś zarabia na lewo na ich
          wynajmowaniu.
          • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 12:53
            Wydaje mi się, że daliśmy tzw "ciała".
            Z informacji p.Administrator, wynika, że większość udziałów posiada Wersal, co
            za tym idzie nie ma szans na przegłosowanie jakiejkolwiek uchwały bez zgody
            Wersalu.
            Właśnie zacząłem sie wczytywać w Ustawę o własności lokali (troche późno -
            przyznaję się). Ustawa, Art.23. pkt 2a "Jeżeli suma udziałów w nieruchomości
            wspólnej nie jest równa 1 albo większość udziałów należy do jednego właściciela
            bądź gdy obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że
            na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się na każde żądanie
            właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5 udziałów w
            nieruchomości wspólnej."
            Jeżeli dobrze interpretuję, ten art. to chyba była szansa,aby podział wyglądał
            następująco: 1 właściciel = 1głos, niezależnie od wielkości udziałów. Czyli za
            niesprzedane (notarialnie) garaże i kilka mieszkań, wersalowi przypadłby 1 głos.

Sprawa II
            Ogrodzenie budynku KEN 50.
            Nigdzie nie znalazłem, informacji na temat 100% ilości głosów "za". My możemy
            wystosować uchwałę, a w Art.23 pkt 2 napisano: "Uchwały zapadają większością
            głosów właścicieli lokali, liczoną według wielkości udziałów, chyba że w umowie
            lub w uchwale podjętej w tym trybie postanowiono, że w określonej sprawie na
            każdego właściciela przypada jeden głos."

To na razie tyle.
            Jeśli ktoś chce tekst uchwały to dajcie znać na priva marcin_g88@wp.pl
            • Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 15.02.05, 18:59
              No właśnie, odsyłam do mojego postu z 22.01.2005, pkt.2, daliście ciała niestety...
              • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 19:03
                Obawiam się, że nie było na zebraniu tej 1/5
                • Gość: Jacek Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 15.02.05, 19:50
                  W sumie bylo okolo 50 osob z czego nie wiadomo ile mialo prawo glosu (akty
                  notarialne).
                  Pytanie czy taki tryb trzeba przeglosowac? Bo jesli WP ma wiekszosc to raczej
                  uchwala ta nie doszla by do skutku. Czy sie myle?
                  • Gość: Marcin Re: Zebranie - jednak było IP: *.pool8022.interbusiness.it 15.02.05, 20:16
                    Jesli taki tryb trzeba by było przegłosować, to raczej ten artykuł nie miałby
                    sensu. Bo developer, właściciel który ma większość głósów dzięki większości
                    udziałów, nie głosowałby przeciwko sobie. Tak więc według mnie, wystarczyłoby,
                    żeby wystosować krótkie pisemko do zarządu, że my niżej podpisani żądamy (tak
                    jak jest napisane w ustawie), aby zmienić zasady głosowania....itd
                    • askan5 Re: Zebranie - jednak było 16.02.05, 08:34
                      Witam,
                      Teraz po zebraniu nie ma chyba co się zastanawiać czego nie zrobiliśmy. Tym
                      bardziej, że przecież w styczniu na forum zainicjowaliśmy dyskusję na ten
                      temat, ale niewiele osób było aktywnych.
                      Może teraz po zebraniu uda się nam jakoś zorganizować, spotkać i pogadać o
                      ewentualnych zmianach zarządu. Kolejne zebranie zawsze można zwołać i nie
                      trzeba wynajmowac sali za 960zł.
                    • Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 16.02.05, 20:05
                      Witam,

należało przejść się po mieszkaniach i zebrać pod wnioskiem podpisy 1/5
                      właścicieli. Następnie na początku zebrania zgłosić wniosek.

Pozdrawiam.
                      • askan5 Re: Zebranie - jednak było 17.02.05, 08:37
                        Szkoda zatem, że tego nie zrobiłeś......Jak będziemy zawsze liczyć na innych,
                        to niczego nie zdziałamy.
                        • Gość: Marcin Koszty zarządu IP: 202.56.231.* 17.02.05, 14:04
                          Istnieje taka pozycja w planach na 2005r. jak "Koszty zarządu" - 87.744,00zł.
                          Koszty zarządu w skali miesiąca to 7312zł.
                          Według ustawy "Na koszty zarządu nieruchomością wspólną składają się w
                          szczególności:
                          1) wydatki na remonty i bieżącą konserwację,
                          2) opłaty za dostawę energii elektrycznej i cieplnej, gazu i wody, w części
                          dotyczącej
                          nieruchomości wspólnej, oraz opłaty za antenę zbiorczą i windę,
                          3) ubezpieczenia, podatki i inne opłaty publicznoprawne, chyba że są pokrywane
                          bezpośrednio przez właścicieli poszczególnych lokali,
                          4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości,
                          5) wynagrodzenie członków zarządu lub zarządcy."
                          Tak więc możemy uznać, ze jest to WYNAGRODZENIE członków zarządu, bo inne
                          pozycje zostały wyszczególnione. Na zebraniu dowiedzielismy się, że zarząd
                          tworzy dwóch dobrze nam znaych panów, co stanowi 3 656zł na głowę. O ile dobrze
                          wiem, w etapie I również nie zmienił sie zarząd.
                          Fajna pensja ......tylko za co?
                        • Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 17.02.05, 22:54
                          Na mnie nie liczcie ponieważ nie mieszkam w Waszym budynku, ale zawsze służę radą :)
                          • askan5 Re: Zebranie - jednak było 18.02.05, 08:48
                            Szkoda ...... W każdym razie dzięki za pomocne rady.
                            • Gość: do(radca) Re: Zebranie - jednak było IP: *.aster.pl 18.02.05, 10:19
                              Nie ma się co martwić, nic nie straciliście.
                              1. Wiecie dokładnie ile Wersal ma udziałów, najważniejsze, że powyżej 50%
                              (niestety niewiele powyżej) i zapewne szybko będą podpisywać nowe akty.
                              2. Na wniosek 10% właścicieli (liczone udziałami) możecie zwołać zebranie,
                              dokładniej Zarząd zwołuje zebranie na Wasz wniosek.
                              3. W agendzie umieszczacie odwłołanie Zarządu, powołanie nowego.
                              3. Na zebraniu składacie wniosek o głosowanie wg. zasady 1 właścieil = 1 głos
                              (wniosek musi być podpisany przez 20% właścicieli - liczone udziałami).
                              4. Na zebraniu musi być notariusz ponieważ Zarząd został ustanowiony w trybie
                              art.18, pkt.1 Ustawy o Własności Lokali - uważajcie na notariusza z WP (u nas on
                              był na zebraniu, bardzo lubi mieszać szyki "ja nie jestem stroną, ale według
                              mnie to..." i tu się zaczyna).

Dobra rada - musicie najpierw poczytać ustawę o własności lokali:
                              isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19940850388&type=3&name=D19940388Lj.pdf
                              Zbierzcie argumenty, które przekonają ludzi, że warto zmienić Zarząd i
                              administratora, tylko nie mówcie, że to wszyscy wiedzą i są za zmianą. Jak
                              przyjdzie do głosowania na kandydatów do nowego Zarządu to się zdziwicie jak
                              mało głosów dostaną, jeżeli nie będziecie przygotowani.

Powodzenia.
                              • Gość: Jacek Re: Zebranie - jednak było IP: *.namdmz.dmzroot.net / 192.193.221.* 21.02.05, 14:37
                                Dzieki do(radco) za bardzo cenne informacje.
                                Czy mozesz skontakowac sie ze mna pod priv-em jecko@wp.pl?
                                d
        • Gość: Paweł Re: Zebranie - jednak było-Koszty Ogrzewania IP: *.zus.pl 21.02.05, 12:38
          Niesety nie moglem być na zebraniu - ale z danych finansowych które dostalem od
          aministratoa wynika, ze chca nas obciązyć kosztami energii cieplnej za
          poprzedni sezon grzewczy. Z tego co wiem to wspolnota przejeła administracje
          budynkiem od marca 2004. Do tego czasu placilismy wersalowi oplaty
          eksploatacyjne w wysokości 150 PLN chyba wiec moim zdaniem to wersal - powinien
          pokryc ogrzewania za poprzedni sezon przynjamniej 3/4 wartosci faktur. Co Wy na
          ten temat sadzicie ?
          • Gość: Antek Re: Zebranie - jednak było-Koszty Ogrzewania IP: *.acn.waw.pl 22.02.05, 13:13
            Do marca placilismy ryczalt i jesli chodzi o mnie to nie zamiarzam placic tych
            kosztow ....

pozdrawiam
            Antek
            • Gość: Mieszkaniec ken50 Alarm IP: 80.227.56.* 28.02.05, 08:13
              Jestem ciekawy jak bardzo był słyszalny alarm, który przez pół dnia i całą noc
              dawał o sobie znać w jednym z mieszkań na I pietrze (chyba) KEN 50 klataka II.
              Ochronie nie udało sie nic z tym zrobić. Ci lokatorzy co mieszkają obok tego
              mieszkania to dopiero musieli mieć czad.
              • Gość: alcapone Uzasadnienie jednomyślności KEN 50 IP: *.. / *.e-plan.pl 01.03.05, 12:41
                Wlaśnie zauważyłem obiecane na spotkaniu wspolnoty uzasadnienie 100% głósów w
                sprawie ogrodzenia KEN 50. Uzasadnienie: Kodeks Postępowania Administracyjnego.
                Ale gdzie konkretnie, który przepis, jakieś numery? Tego tam nie znajdziesz. To
                tak jakby napisac, ze moze to Kodeks Pracy reguluje. Przy najblizej okazji
                zapytam sie Soche, gdzie to znalazla:)
                • Gość: Marcin Re: Uzasadnienie jednomyślności KEN 50 IP: *.bbtec.net 01.03.05, 13:22
                  Przejrzałem pobieżnie K P Administracyjnego i nie wiem gdzie ten temat
                  podczepić.
                  • Gość: Marcin z KEN50 Mamy większość IP: *.bphpbk.pl 01.03.05, 14:59
                    Szanowni.
                    Nie wiem czy już zauważyliście informację Pani Administrator, iż Wersal nie
                    posiada już większości udziałów w Naszej Wspólnocie. Mój sąsiad (który nie ma
                    niestety dostępu do internetu) rozmawiał na ten temat z Panią Administrator i
                    dowiedział się, iż:
                    - większość udziałów była w posiadaniu Mieszkańców, już w momencie, kiedy
                    odbywało się spotkanie Wspólnoty, tak więc zostaliśmy wprowadzeni w błąd.

Moim zdaniem rozwiązania są dwa:
                    -próba zwołania nowego spotkania i odwołania Zarządu, zgodnie z informacjami
                    Pana (do)radcy - istnieje taka możliwość,
                    -próba unieważnienia tamtego spotkania.

W przeciwnym razie cały rok będziemy musieli męczyć się z obecnym Zarządem i
                    obecną Administracją.
                    Co Państwo o tym sądzicie?

Pozdrawiam
                    Marcin z KEN50
                    • Gość: Marcin Re: Mamy większość IP: *.oc.oc.cox.net 02.03.05, 14:52
                      OK mamy większość. Przewaga jest nieiwielka i znając nasze zaangażowanie w
                      sprawy Wspólnoty nie sądzę aby udało nam się cokolwiek przegłosowac przy tym
                      stanie rzeczy. Chyba, że zastosujemy opcję 1udział = 1głos.
                      Odwołujemy Zarząd, wybieramy nowy (spośród kogo??). Nawet nie wiemy kto
                      chciałby kandydować, co mógłby zaoferować itd...
                      Wiele razy byłem totalnie wkurzony na administrację, ale może powinniśmy
                      poczekać ze zmianą. Zobaczmy jak będzie sie układała współpraca z nowym
                      zarządem (jeśli taki powstanie). Nie bronię administracji, tylko nie chciałbym,
                      aby po wyborze nowej było jeszcze gorzej. No chyba, że macie kogoś naprawdę
                      godnego polecenia.
    • follow Forum KEN 54-56 (1szy etap) 11.03.05, 01:31
      W forum które oryginalnie służyło mieszkańcom budynków KEN 54 i 56
      osiągnięty został limit wypowiedzi, co oznacza, że nie da się
      dopisać ani jednej nowej.

W związku z tym że właśnie ukazało się "Zawiadomienie" Zarządu Wspólnoty,
      proponuje przenieść dyskusję na nowo założone forum "Mieszkańcy KEN 54 i 56"
      pod adresem:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=27426
      Ewentualnie dodatkowe informacje będzie można znaleźć na mojej stronie:
      JulJas.net/ken/
      # Przepraszam za umieszczenie ogłoszenia tutaj, ale jest
      # jakaś szansa że dzięki temu zainteresowani do niej dotrą...

Jan Słupski
      • Gość: Matbat Imprezy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.03.05, 17:17
        Pozdrawiam wszystkich imprezujących w środku tygodnia do późnych godzin
        nocnych!!!!!!!!
        Narazie dzwonię tylko po ochronę, ale zacznę chyba na Policję, bo często
        interwencja ochroniarzy nie przynosi efektu!!!!
        • Gość: m Cisza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.05, 10:01
          Ale tutaj cicho
          • Gość: Radek Re: Cisza IP: 134.146.212.* 20.04.05, 12:05
            wy tutaj o ciszy, więc ja mam pytanie o hałas...
            czy hałas z KEN jest bardzo uciążliwy? Jeśli pozamykacie okna jest ok?
            Kupiłem mieszkanko w kolejnej inwestycji KEN Bis i wszystkie okna wychodza na
            KEN. Powiedzcie da się wytrzymać?
            • Gość: Łukasz Re: Cisza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 15:53
              Ja mam okna wychodzące wyłącznie na KEN. Po zamknięciu okien jest cicho -
              oczywiście w nocy dużo wyraźniej słychać np. przejeżdżające samochody, ale nie
              stanowi to wielkiego problemu. Niestety, o spaniu przy otwartym oknie można
              zapomnieć - pierwszy lepszy samochód postawi cię na równe nogi. Chyba, że
              jesteś przyzwyczajony (ja nie).
            • Gość: mb2005 Re: Cisza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.04.05, 16:26
              Również kupiłam mieszkanie w KEN Bis. 3 okna wychodzą na KEN. Dzisiaj
              rozmawialiśmy z architektem budynku, który poinformował nas, że wszystkie okna
              wychodzące na KEN czy Płaskowickiej mają podwyższone parametry
              dźwiękoszczelności.
              Pozdrawiam,
              Gośka.
              • Gość: Matbat Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.05.05, 21:17
                Czy ktoś z was próbował ostatnio porozmawiać z Administracją n.t. zmiany
                betonowych donic pomiędzy KEN 50 i 52 na regularny trawnik i krzewy?

Po drugie czy zastanawiał się ktoś nad pomysłem zamontowania na miejscach
                parkingowych na zewnątrz budynku (za które płacimy co roku podatek) blokad z
                uniwersalnym zamkiem i kluczami dostępnymi u każdego mieszkańca???

Pzdr Matbat
                • Gość: matrix Re: Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.05.05, 21:01
                  Na ostatnim zebraniu z Administracją naszej Wspólnoty pytałem o możliwość
                  zamknięcia np. szlabanami na piloty wjazdu na NASZE parkingi przy KEN, które
                  zwłaszcza w weekend-y stają się parkingami dla ciężarówek zaopatrującyh bazarek
                  i nie tylko. Odpowiedź była twierdząca. Czas wrócić do tematu i coś z tym
                  zrobić. Proponuję złożyć taki wniosek do Administratorki, by jeśli zaakceptuje
                  go większość zaczęła to realizować. Pozdrawiam
                  • Gość: Matbat Re: Zieleń i Parking IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.05.05, 23:09
                    CZy znasz ewntualne koszta? Jestem ciekaw.
                    • Gość: Jarek Re: Zieleń i Parking IP: *.ssmb.com 09.05.05, 08:32
                      a gdzie beda parkowac klienci sklepow ?
                      • Gość: t_kn50 Re: Zieleń i Parking IP: *.example.net / 62.111.216.* 09.05.05, 12:11
                        Jestem przeciwny zamykaniu dostepu do miejsc parkingowych wzdluz KEN.
                        Pomijajac klientow punktow uslugowych, to wszyscy maja (lub teoretycznie
                        powinni miec) znajomych, rodziny, kontrahentow, ktorzy musza i powinny miec
                        mozliwosc dojazdu i kulturalnego zaparkowania w okolicy naszych blokow.
                        Nie robmy twierdzy z tego osiedla, ono przeciez jest w miescie, wiec zachowajmy
                        zdrowy rozsadek!

Rozwiazanie z "motylkami" na miejscach parkingowych bedzie skutkowalo
                        bezsensownym parkowaniem wzdluz uliczek czy wrecz na chodnikach, co niestety
                        niektorzy mieszkancy juz obecnie uskuteczniaja (pod i miedzy 50 i 52), poniewaz
                        nie chce sie przejsc 20m od parkingu do budynkow.
                        Rozwiazanie ze szlabanami - postawic budke i straznika za dodatkowe pieniadze?
                        Bedzie weryfikowal czy wjezdza ktos z rodziny czy potencjalny klient bazarku? A
                        co w przypadku gdy mieszkaniec wjedzie i pojdzie od razu na bazarek? Dostanie
                        bure czy go straznik ma przegonic? Licze na minimum rozsadku zanim powstana
                        takie karkolomne wnioski.

Weekendowe "bazarkowe" uciazliwosci to tylko 2 popoludnia na tydzien, a
                        zamykajac ulice czy blokujac miejsca narobic mozna problemow na 7 dni w
                        tygodniu. Prosze sobie wyobrazic analogiczna koncepcje z grodzeniem uliczek w
                        Centrum wymierzona w osoby, ktore chca zalatwic cos samochodem...
                        Proponuje raczej isc w kierunku zalatwiania tej uciazliwosci z administratorem
                        bazarku zanim sobie narobimy krzywdy.

Pozdrawiam,
          • Gość: Antek Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.05.05, 10:29
            Witam
            troche podciagne watek ;)

A przy okazji zapytam: moze ktos polecic dobrago i niedrogiego fachowca od rolet
            i zaluzji ?? A i chetnie uslysze opinie uzytkownikow co jest lepsze rolety czy
            zaluzje

pozdrawiam
            Antek
            • Gość: Oktawiusz Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.example.net / 62.111.216.* 14.05.05, 03:21
              Witam wszystkich nieśpiących z KEN 50. Jest 3.10 nad ranem i nie moge spac, bo
              jakies jełopy pie..ne kilka pięter pod moim mieszkaniem urządziły sobie
              imprezke i puszczają na full jakieś operowe kawałki. Do tego wyłażą na balkon i
              jakaś panienka ma śmiech jakby koń na blachę lał, więc jest jeszcze głośniej.
              Cholera, jestem młodym człowiekiem i mama mnie kiedyś nauczyła, żeby ludziom
              żyjącym obok nie uprzykrzać życia. Nie mogę po prostu zrozumieć, jakim trzeba
              być jełopem, żeby o 3 nad ranem w naszym arcyakustycznym bloku puszczać głośno
              muzyke! Czy te przygłupy nie widzieli nigdy w naszym bloku matek z małymi
              dziećmi? Może napie..jąca na full muzyka o 3 nad ranem może kogoś obudzić?
              Żałuje, że te matoły nie mieszkają gdzieś bliżej mnie, to poszedłbym opie..ć
              całe to towarzystwo. A tak nie chce chodzić po bloku jak nocny marek i
              nasłuchiwać, gdzie mieszkają te buraki. Przepraszam za język, ale naprawdę się
              zdenerwowałem.
              • Gość: . Re: Cisza .... przed burza ;) IP: *.aster.pl 15.05.05, 10:48
                Nie wiesz jak sobie z tym poradzić? Dzwonisz na policję i z głowy, oni będą
                węszyć gdzie jest impreza nie Ty.
                Przetestowane - skutkuje :)
            • Gość: Rene rolety IP: *.bphpbk.pl 19.05.05, 16:39
              www.mebart.pl/mebart.htm, no więc nie wiem czy też miałeś styczność
              z "siwym Panem o smutnych oczach", który rok temu uparcie chciał nam sprzedawać
              rolety i żaluzje. link który przesyłam to firma w której zamówiłam sobie rolety
              tkaninowe na szybę- za 8 okien zapłaciłam ok 1300 zł, a siwy Pan chciał za to
              samo wziać ode mnie 3600:)). chodzi o to, że firma jest w Białej Podlaskiej
              (wiadomo Warszawę wszyscy chcą naciać) rolety przesyła kurierem, a montujesz je
              sam, to nic trudnego. dzwonisz do nich i umawiasz się z ich pracownikiem, który
              przyjeżdża do Warszawy co jakiś czas więc wpadną i Ci wymierzą okna.rolety od
              nich mam rok i nie mam zarzutów oprócz tego, że kurier z roletami od nich
              uparcie przychodził ok 12 kiedy jestem w pracy,ale w końcu udało nam się
              umówić. ja wolę rolety, żaluzje chyba już mi się znudziły..pozatym, rolety mają
              jedną przewagę nad żaluzjami- mam okno w łazience, a wiadomo, że nie chcę by
              cała okolica mnie oglądała, dlatego mam białą roletę w oknie, która jak jest w
              dzień opuszczona, to i tak okno daje tyle światła, że nie muszę zapalać
              sztucznego.
              • Gość: DICK_TRACY MIEJSCE POSTOJOWE-SZUKAM IP: *.tvp.pl 20.05.05, 14:06
                Witam sąsiadów - szukam do wynajęcia miejsca postojowego, po rozsądnej cenie,
                od czerwca. Możliwość wpłaty z góry za umówiony okres czasu. Ponad rok
                wynajmuję juz od naszego wspólnego sąsiada, niestety sąsiad już wprowadza się
                do swojego mieszkanka, więc kończy mi się umowa. Ponieważ wynajmowałem też
                przez czas jakiś garaż w bloku obok, więc znam juz troche rynek i ceny :-) ,
                dlatego też proszę aby nie zgłaszały się osoby, które żądają cen porównywalnych
                z Wersalem /przy wynajmie garaży/. Na szczęście w każdym bloku w okolicy, poza
                KEN 52 miejsc garażowych jest więcej niż mieszkań :-)

Pozdrawiam
                Darek
                0605 605 096
              • Gość: Antek Re: rolety IP: *.acn.waw.pl 21.05.05, 09:27
                Dzieki za info, ale link nie dziala :(. Swoja droga to niezle sobie ten Pan
                liczy ...

pozdrawiam
                Antek
                • Gość: Rene Re: rolety IP: *.bphpbk.pl 23.05.05, 11:12
                  www.mebart.pl, Pan domokrażca był strasznie śmieszny, bo zaczął od 3600, po
                  czym, jak powiedziałam, że to stanowczo za dużo, już po 30 min chciał "jedyne"
                  2600:), ponadto stosowal na mnie wszystkie sztuczki handlowe, od tekstów, że on
                  w tym interesie jest od 20 lat, że on się tak męczy chodząc po tych
                  mieszkaniach, aż rzeczywiście bylo mi go żal, ale pozostałam nieugięta.
                  Pan pojawiał się u nas jeszcze kilkaktrotnie aż w końcu kupiłam rolety w Białej
                  Podlaskiej i miałam spokój.
                  • Gość: KEN 52 NASZE NOWE PODWÓRKO IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.05.05, 08:16
                    NASZE NOWE PODWÓRKO - co o nim myślicie?
                    Podoba Wam się?
                    Jakieś ciekawe spostrzeżenia?
                    O ile mi wiadomo to miał tu być plac zabaw dla małych dzieci
                    chyba nie będzie...
                    • ko_a Re: NASZE NOWE PODWÓRKO 25.05.05, 09:29
                      mi sie podoba, jak na razie :)
                      Plac zabaw? Zdecydowanie mialo tam nie byc, upewnialam sie kilkakrotnie, gdyz
                      tylko pod tym warunkiem glosowalam za likwidacja parkingu. Jeden plac zabaw juz
                      mamy, dwa chyba nie sa potrzebne.
                      pozdrawiam
    • Gość: Sąsiadka Boże Ciało IP: *.example.net / 62.111.216.* 25.05.05, 19:55
      Czy orientują się Państwo, o której godzinie jutro rozpoczyna się procesja w
      naszym parafialnym kościele? Kancelaria parafialna niestety jest już nieczynna,
      więc będę wdzięczna za info.

Pozdrawiam
      • Gość: alcapone Co za upał!!! IP: *.example.net / 62.111.216.* 28.05.05, 15:39
        Błogosławie niebiosa za to, że udało mi sie kupić mieszkanie od wschodniej
        strony. Dzis rano, gdy ok. 7.30 wyszedłem na balkon myślałem, że się ugotuje.
        Niesamowite temperetury! Na szczęście już ok 11 miałem w domu coraz chłodniej,
        a teraz mam przyjemny chłodek:-) Ale przed chwilą musiałem pójść do 7-mki po
        chleb i myślałem, że za chwile spali mnie to cholerne słońce. Drodzy sąsiedzi
        od zachodniej strony, w głowę zachodzę co sie u Was teraz dzieje w
        mieszkaniach. Szczerze współczuje!
        • Gość: Marian KEN50 IP: *.pool82190.interbusiness.it 30.05.05, 18:54
          O Ken 50 p.Administrator już całkiem zapomniała. Nic sie nie dzieje. Klomby
          ktoś sobie przesunął i tak sobie stoją zarośnięte zielskiem od ok 2 tygodni.

Z innej beczki:
          Rozumiem,że ktoś ma potrzebę trzymania psa w domu. OK, jego sprawa. Ale, jeśli
          ten pies "nasra" przed drzwiami wejściowymi do budynku, to psim obowiązkiem
          właściciela jest posprzątanie tego co zostawi jego piesek.
          • Gość: Sąsiadka Re: KEN50 IP: *.example.net / 62.111.216.* 31.05.05, 13:46
            Miesiąc temu dzwoniłam do p. Administrator w sprawie i klombów i nieszczęsnego
            trawniczka od strony Migdałowej, który powoli zaczyna służyć za ścieżkę
            rowerową. P. Administrator powiedziała, że trawniczek ma byś ogrodzony, klomby
            zakwiecone zaraz po weekendzie majowym. Jak widać na zapowiedziach się skończyło.
            Myślę, że po prostu trzeba ruszyć hurtem, im więcej osób zacznie suszyć głowę
            naszej p. gospodyni, tym przyniesie to szybszy, oczekiwany skutek.

Pozdrawiam
    • Gość: Asik Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.06.05, 18:33
      Witam,
      Kupiłam mieszkanie od WP po przeciwnej stronie KENu
      Ponieważ, jak sądzę, Wy również śledzicie ten problem - czy ktoś z Was ma
      jakieś swieże informacje dotyczące przebiegu autostrady ?

Pojawił się na naszym wątku post z informacją, iż sprawa tunelu jest przegrana(
      • ko_a Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 16.06.05, 16:54
        Witam,
        czy ktos moglby mi powiedziec, ktora to jest nasza parafia?
        Potrzebuje jakies zaswiadczenie i nie wiem gdzie mam sie udac.
        Z gory dziekuje za pomoc
        pozdrawiam
        • askan5 Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 17.06.05, 09:20
          Św. Władysława, ul. Przy Bażantarni.
          • ko_a Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap 20.06.05, 12:01
            dziekuje bardzo :)
            • Gość: tommy Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 01.07.05, 13:58
              Drodzy sąsiedzi z KEN50 czy możecie nie wpuszczać do klatki akwizytorów oraz
              ludzi z ulotkami!!!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Matbat Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.07.05, 21:03
                POpieram,

A szczególnie proszę uważać kogo wpuszczamy wieczorem. W etapie III, który
                został oddany okradziono auta na podziemnym parkingu.

Pozdrawiam
              • Gość: Matbat Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.07.05, 20:11
                Gość portalu: tommy napisał(a):

> Drodzy sąsiedzi z KEN50 czy możecie nie wpuszczać do klatki akwizytorów oraz
                > ludzi z ulotkami!!!!!!!!!!!!!!!

Popieram

Mam zamiar wywiesić informację o zakazie roznoszenia ulotek zobaczymy czy
                będzie jakiś efekt

Mat
                • Gość: Tommz Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 05.08.05, 18:22
                  Hellow!Czyzby nasze forum zamaro na okres wakacji,a moze przenieđliđci sie
                  gdzies indziej????????
                  • Gość: Sylwek Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.u.mcnet.pl 18.08.05, 11:08
                    Chciałem zapytać w jakiej firmie założyć telefon stacjonarny i u kogo podłączyć
                    internet w naszym budynku.
                    • Gość: robert Re: WERSAL PODLASKI - KEN II etap IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 11.09.05, 16:23
                      czy to forum zupełnie zamarłó?????????????????????????????????????
                      • Gość: Okatwiusz Jest nowe PROFRSJONALNE forum!!! IP: *.e-plan.pl 20.09.05, 22:30
                        Szanowni sądziedzi! Mamy do dyspozycji nowe forum naszej Wspólnoty,
                        przeznaczone wyłacznie dla nas. Znajduje sie pod adresem www.ken.nazwa.pl Każdy
                        ma swój login i hasło. W razie problemów z wejściem na forum prosze mailować do
                        admina (admin@ken.nazwa.pl). Teoretycznie każdy z nas powinien otrzymać
                        odpowiedni list z loginem i hasłem już pod koniec lipca. Oprócz forum na
                        stronie można znaleźć mnóstwo pożytecznych informacji i zdjęć, są też
                        głosowania dotyczące spraw naszej Wspólnoty. Forum działa bez zarzutu. To chyba
                        najlepsza forma porozumiewania się miedzy nami, a trzeba powiedzieć, że jest o
                        czym rozmawiać. Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka