Dodaj do ulubionych

Czynsze BARC Pod Dębami

IP: *.imio.pw.edu.pl 13.12.02, 13:34
Kupiłem mieszkanie na osiedlu Pod Dębami - to znaczy prawie kupiłem - mam
odbiór techniczny, ale żeby dostać klucze muszę dopłacić czynsz za dwa
miesiące z góry. Takiej klauzuli nie ma w umowie. Poza tym czynsz został
wyliczony, nie wiadomo na jakiej podstawie, na 10 zł za metr kwadr. W moim
przypadku to jest 800 zł za miesiąc - mam poddasze o powierzchni ponad 40m.
Poddasze jest traktowane w umowie jako "pomieszczenie przynależne" - czyli
tak jak np. piwnica, za którą się przecież z metra nie płaci.
Czy ktoś próbował walczyć z BARCEM w tych sprawach? Czy muszę - a jeśli tak -
to na jakiej podstawie - płacić 10zł/m? Czy wchodzi w to poddasze?
No i chyba najważniejsze pytanie, a raczej prośba - proszę o kontakt ludzi
którzy zaczynają, lub wkrótce zaczną tam mieszkać - każdy podkreśla, że
należy jak najszybciej stworzyć wspólnotę mieszkaniową, ustalić wspólny
czynsz i razem walczyć o swoje prawa.

Obserwuj wątek
    • Gość: SebMIs Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: proxy / 195.94.193.* 17.12.02, 13:15
      Też mnie bardzo niepokoi płacenie czynszu za poddasze, przecież nie jest to
      powierzchnia mieszkalna. Nawet według jakiś tam przepisów za powierzchnie
      mieszkalną uważa się dopiero od jakiejś wysokości (nie pamiętam jakiej, ale
      chyba 160cm od podłogi).
      Na szczęście ja dopiero odbieram mieszkanie w czerwcu więc się, mam nadzieje
      prygotuje dobrze do tego problemu :)
    • Gość: marcin Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 17.12.02, 13:37
      Niestety musze cie zmartwic poddasze, piwnica, pomieszczenie godpodarcze
      stanowiace czesc przynalezna obciazane jest tak jak mieszkanie, a mowi o tym
      Ustawa o wlasmosci lokali...
      • Gość: PAWEL Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: 193.162.16.* 17.12.02, 14:24
        Gość portalu: marcin napisał(a):

> Niestety musze cie zmartwic poddasze, piwnica, pomieszczenie godpodarcze
        > stanowiace czesc przynalezna obciazane jest tak jak mieszkanie, a mowi o tym
        > Ustawa o wlasmosci lokali...
        CZY MOZESZ MI PODAC DOKLADNIE W KTORYM MIEJSCU USTAWY JEST O TYM MOWA
      • Gość: pegaz_ Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: spc:* / 126.17.59.* 27.01.03, 14:57
        > Niestety musze cie zmartwic poddasze, piwnica, pomieszczenie godpodarcze
        > stanowiace czesc przynalezna obciazane jest tak jak mieszkanie, a mowi o tym
        > Ustawa o wlasmosci lokali...

Obciazane jest tak samo, ale tylko kosztami zarzadu. Stosowna uchwale o zmianie
        tego moze podjac wspolnota (u nas np. za pomieszczenia przynalezne bedziemy
        placic 20% tego co za mieszkania - chodzi oczywiscie o 1m2).
        Takze np. zaliczka na koszty zarzadu (sa to wszystkie koszty zwiazane ze
        bierzaca eksploatacja, sprzataniem, zaliczkami na wspolna energie
        elektryczna/wode - bez centralnego ogrzewania mieszkania, oplat za dostarczona
        wode do mieszkania...) z m2 mieszkania bedzie wynosic 3PLN, zas za m2 np.
        garazu 0,6PLN.
        Ale do czasu, gdy nie zawiaze sie zarzad wspolnoty musicie placic tyle, ile
        mieliscie w umowie - my do tej pory placilismy 7PLN/m2 (razem z ogrzewaniem i
        woda), po wyborze zarzdu i zarzadcy prawdopodobnie zmiescimy sie w 6PLN (czyli
        3PLN za zarzad + 3PLN zaliczki na media w mieszkaniu).
        pegaz_
    • Gość: Sandra Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: 195.187.84.* 27.01.03, 15:56
      Cześć Amon!
      W sobotę byłam oglądać mieszkanko "Pod Dębami" 36m, rozmawiałam z panią i
      mówiła, że cena czynszyu za metr to 6,10zł, co za złodzieje i kłamcy, gadają
      inaczej, a robią inaczej?
      Ostatecznie nie zdecydowałam się, bo dojazd kiepski, droga błotnista i blisko
      cmetarz, nie nastraja to optymistycznie.
      Poleciłabym natomiast "Dąbrówkę Wiślaną" JW Construction, napewno firma
      bardziej znana, metr kosztuje 2450zł, wprawdzie kawałek dalej niż "Pod Dębami",
      ale o wiele przyjemniej. Cena za metr czynszu 6,50zł
      • Gość: 7676 BARC kontra JW Construction IP: *.acn.waw.pl 04.03.03, 17:28
        Moze to dziwne ale JW Construction potrafi robic jeszcze lepsze numery niz BARC
        (o ktorym tez pisze sie niezbyt pochlebnie - wyciagaja kase za ogrzewanie bo
        mieszkancom blokuje sie dostep do kotlowni - zyla zlota . To co zaoszczedzisz
        przy zakupie odbiora sobie za jakis czas z nawiazka. A inwestycje JWC sa tak
        koszmarnej jakosci (patrz inne watki) ze szkoda gadac.
        • Gość: ek Re: BARC czynsze IP: 140.171.235.* 11.03.03, 11:40
          Wczoraj miałem odbiór techniczny mieszkania, faktycznie, przed odebraniem
          kluczy muszę wpłacic zaliczkę na dwa miesiące 10zł/mq. Ale jest to ZALICZKA,
          wiec Barc musi się z niej rozliczyć, albo ze wspólnotą, albo ze mną. Wiem że w
          14E jest już administracja, widziałem gościa wczoraj, roznosił kalkulacje
          czynszu, wychodzi nieco ponad 6pln/mq (wliczając w to ciepłą wodę i ogrzewanie).
          Wynika z tego, że za 2 mies. będę miał nadpłaty prawie 8zł, wystarczy na 1,5
          czynszu. 6 zł/metr, nie jest źle.
      • Gość: iwo Re: Czynsze BARC Pod Dębami IP: *.medicomp.com.pl 29.03.03, 09:06
        chyba cos ci sie pomieszalo, przy cmentarzu jest osiedle przy mehoffera.A co do
        dojazdu to chyba jest lepszy z pod debów niz z aluzyjnej. Tam trezba wsidac w
        jakies podmiejskie i przesiadac sie do autobusow jadacych z tarchomina zawsze
        juz przy obrazkowej pełnych.Dla mnie to osiedle w polu. udanedo mieszkania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka