Dodaj do ulubionych

Nowe wiadomości z budowy etapu II

27.04.06, 21:53
Kto wie, co tam teraz jest robione? Wszystko zacichło...Czy oznacza, że już
wkrótce dostaniemy swoje mieszkanie? Tylko kiedy? w czerwcu czy w maju? Kiedy
będą wykładać glazure na balkonach?
Z góry dziękuje!
Pozdrawiam serdecznie,
M.
Obserwuj wątek
    • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 28.04.06, 09:52
      Witam,

Lada moment rozpocznie się układanie gresu na klatkach schodowych i korytarzach
      w budynku C. Na balkonach będą też montowane balustrady - jak nie dzisiaj to w
      przyszłym tygodniu.

Z tego co się dowiedziałem to również teraz mają być montowane grzejniki w
      poszczególnych mieszkaniach.

W zeszłym tygodniu montowano windę (a raczej "szyny" i siłowniki) w budynku C.

Glazury na balkonach to raczej nie będą układać (nie jest to w zakresie umowy!).

Właśnie rozmawiałem z Panią z działu sprzedaży Dolcanu i powiedziała że:
      - po 15 maja mają być wysyłane zawiadomienia o odbiorach mieszkań "do
      wykończenia",
      - oddanie budynków do użytkowania następować będzie sukcesywnie (dla mnie
      czewiec-lipiec), dopiero po oddaniu do użytkowania można się zameldować (i
      zgodnie z prawem mieszkać, przed zezwoleniem na użytkowanie budynków
      zamieszkuje się nielegalnie - mieszka się po prostu na budowie, ale jak wiemy
      róznie to bywa w życiu i czasem tak trzeba. Zwłaszcza jak czeka się na
      mieszkania już trzeci lub szósty miesiąc!!!).

Pani z Dolcanu twierdzi również, że mieszkania "do wykończenia" będą oddawane
      równolegle w budynku C i D (moim skromnym zdaniem początek czerwca to bud. C,
      koniec czerwca bud. D).

A.... ma być plac zabaw dla dzieci!!! pomiędzy budynkiem C i D (bliżej D i
      przyszłego E).

Pozdrawiamy,
      lokatorzy1

• lokatorzy2 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 28.04.06, 14:29
        cieakwe czy będą oddawać lokale z tym odpadającym tynkiem na ścianach czy też
        poprawią, no i zauważyłem w zamontowanych drzwiach brak wizjerów które chyba
        były w momencie montażu drzwi :(
        A co do drzwi wew. to kase za drzwi zwracają natomiast o zwrocie kosztów za
        montaż dzwi to już Dolcan zapomniał....?!?! powinien choć zadeklarować się że
        zakupione przez nas drzwi sam zainstaluje...

pozdr.
        • nmjt Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 28.04.06, 17:14
          Witam!
          A jaki będzie balkon do oddania? Przymocują do niego barjerke i już gotowy, czy
          jeszcze zrobią jakąś zalewke? Kiedy podpisyłałam umowe to Pani powiedziała mi
          że balkony będą takie same jak w bloku A i B.(to było 1,5roku temu)Niemam w
          umowie napisane jakij balkon będzie do oddania.:-(. Co do ścian w bloku D to
          niwiedziałam odpadającego tynku. Może to tylko w bloku C?! Co to drzwi, to jak
          zobaczyłam że mają dziurke a nie wizjera, to uśmiechnełam się. :-)Mam
          nadzije,że po długim weekendzie zamontują! Mam jeszcze jedno pytanko. Czy
          ściane w mieszkaniu w bloku D są już dwukrotnie malowane? Bo wygłądają nie
          biało a bardziej żółto!:-) A co do okien, to mają tynki na sobie. :-) Niewiem,
          jak oni umyją te okna żeby nieporysować.A jak zostawią to dla mnie, to też
          niewiem jak ja to zmyję, bo nigdy takich okien z tynkiem nie myłam. A na ile
          wiem, to piasek bardzo łatwo pozostawia po sobie szlad.
          Dziękuje za odpowiedzi!!!
          Do zobaczenia na podwórku za 3tygodnie! Mam taką nadzije.:-)
          Już niedoczekam się kiedy zadzwonią do mnie!:-)
          Z poważaniem,
          M.
          • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 28.04.06, 21:09
            W sprawie balkonów to powiem tyle, że na tym, co macie teraz (taka czarna
            izolacja) będzie wylana szlichta (wylewka). Na nią powinni ułożyć jakieś
            płytki. Myślę, że to jest lepsze niż rozwiązanie, gdy każdy będzie układał gres
            we własnym zakresie bo wtedy każdy będzie miał inny kolor. Inną sprawą jest to,
            że jakość ułożenia płytek przez ludzi DOLCAN'u pozostawia wiele do życzenia.
            Dotyczy to tak korytarzy jak balkonów i innych powierzchni.
            W kwestii malowania mieszkań to najczęściej dokonywane jest to niedługo przez
            odbiorem mieszkania. Dopilnujcie jednak, aby na pomalowanych ścianach nie było
            zacieków. Szczególnie zwróćcie uwagę na naroża pomiędzy ścianą i sufitem i przy
            podłodze.
            Jeśli chodzi o okna to pamiętajcie, że możecie odmówić odbioru mieszkania jeśli
            nie będą czyściutkie okna (w tym ościeżnice) i pozamiatane posadzki. Jeśli okna
            nie będą umyte to możecie niezauważyć zarysowań i innych uszkodzeń.
            Niezamiecione pożądnie posadzki mogą kryć nierówności i pęknięcia.

Pozdrawiam!!!
          • fil222 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 15:41
            nmjt napisała:
            Witam
            Co do tynku na oknach to nie masz szansy na umycie -ten na szybie zostawi rysy -
            nie do usunięcia -no może z szybą -ten na ramach zejdzie razem z pokryciem
            ramy. Te okna powinne być do czasu zakończenia prac budowlanych ( włacznie z
            malowaniem elewacji i barierek na balkonie ) zabezpieczone folią i pewnie przy
            montażu były ale " eksperci budowlani" pewnie je usuneli.Proponuję nie
            podpisywać protokołu odbioru do czasu zakończenia prac ( zwłaszcza malowania
            barierek na balkonie -uwaga na okna ). Co do wykończenia balkonów to w blokach
            A i B były zmiany jak w kalejdoskopie i do momentu położenia płytek nie było
            wiadomo czy one faktycznie tam się znajdą. A zreszta jak każdy sam sobie zakupi
            płytki według gustu i zasobności portfela to bedzie na balkonach kolorowo - a
            tak wszyscy bedą mieć takie same elewacje - nuda.A jak zacznie przeciekać to
            wiadomo -wina tego co płytki żle położył i do tego klej nie taki i wiadomo że
            niebieskie to ciekną ;-)) .
            Powodzenia

> Witam!

> A jaki będzie balkon do oddania? Przymocują do niego barjerke i już gotowy,
            czy
            >
            > jeszcze zrobią jakąś zalewke? Kiedy podpisyłałam umowe to Pani powiedziała mi
            > że balkony będą takie same jak w bloku A i B.(to było 1,5roku temu)Niemam w
            > umowie napisane jakij balkon będzie do oddania.:-(. Co do ścian w bloku D to
            > niwiedziałam odpadającego tynku. Może to tylko w bloku C?! Co to drzwi, to
            jak
            > zobaczyłam że mają dziurke a nie wizjera, to uśmiechnełam się. :-)Mam
            > nadzije,że po długim weekendzie zamontują! Mam jeszcze jedno pytanko. Czy
            > ściane w mieszkaniu w bloku D są już dwukrotnie malowane? Bo wygłądają nie
            > biało a bardziej żółto!:-) A co do okien, to mają tynki na sobie. :-)
            Niewiem,
            > jak oni umyją te okna żeby nieporysować.A jak zostawią to dla mnie, to też
            > niewiem jak ja to zmyję, bo nigdy takich okien z tynkiem nie myłam. A na ile
            > wiem, to piasek bardzo łatwo pozostawia po sobie szlad.
            > Dziękuje za odpowiedzi!!!
            > Do zobaczenia na podwórku za 3tygodnie! Mam taką nadzije.:-)
            > Już niedoczekam się kiedy zadzwonią do mnie!:-)
            > Z poważaniem,
            > M.
            • tjawa Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 16:47
              1. Z tego co widziałem to barierki na balkonach są montowane już "w stanie"
              pomalowanym.
              2. Tynk gipsowy zostawi rysy na szybach? Czym są pokryte ramy okien od strony
              mieszkania w oknach z pvc?
              3. Jak będą balkony przeciekać to wina izolacji a nie koloru płytek ;-) czy
              kleju. Jeżeli ktoś nie ma zaufania do tej wykonanej, to przed klejeniem może
              przecież zrobić dodatkową np. z płynnej folii (koszt pewnie kilkadziesiąt zł),
              gorzej mają ci na ostatnim piętrze niestety.
              • fil222 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 18:43
                Witam
                ad 1.w bloku B barierki też były chyba montowane już pomalowane ale przy
                montażu były spawane i szlifowane ( wnioskuję to po sladach wtopień na szybach -
                na szczęście już wymienione)a na pewno były malowane bo rdzewiały (zresztą nic
                to nie zmieniło -dalej rdzewieją - ale wiem że są stalowe i mają rdzewieć)

ad.2 Nie znam się na tynkach ( powinienem :-((( ) wiem że moje okna były
                porysowane ( były wymienione -na czyj koszt ????) pokrycia ram okien wewnątrz
                nie ma ale z zewnątrz u mnie jest imitacja drewna, Na szczęście przyszłych
                mieszkańców w budynkach C i D okna są inne ( oby były lepsze - historia
                dostępna w ADMINISTARCJI)

ad3.Dodatkowo możemy uszczelnić balkony , ocieplić stropy , pomalować elewacje
                itp. itd ... (tak jak była wymieniana izolacja na patio) tylko::::
                1. nie wszyscy są budowlańcami ;-) ( ale widocznie muszą )
                2. nie wszyscy mają na to czas ;-))
                3. nie wszyscy moją kasę na remont nowego mieszkania ;-(((
                4. za co wziął pieniądze developer i ekipa budowlana i czy to nie powinno być
                zrobione w czasie budowy - jeśli nie powinno być- to dlaczego nie uprzedza sie
                przy podpisywaniu umowy o dodatkowych kosztach i materiałów i roboty ( no chyba
                że się jest budowlańcem - ale trzeba mieć na to czas ,
                • tjawa Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 22:43
                  Witam

ad 1. Nieporozuminie, wywnioskowałem z poprzedniego postu że były całe malowane
                  po montażu. Rdzewieć będą bo są nieocynkowane jak zresztą widzę i wzystkie inne
                  rury metalowe na budowie (bo taniej...).

ad 2. Były porysowane, ale czemu to obaj nie wiemy (zapewne z czyjejś nieuwagi
                  lub bezmyślności). Tynkowanie nie musiało mieć z tym związku.
                  Napisz coś więcej na temat tej historii dostępnej w Administracji (jak nie na
                  forum to może być na priva).

ad3. Napisałem "Jeżeli ktoś nie ma zaufania do tej wykonanej, to ..." czyli
                  nikogo do niczego nie zmuszam. Zgadzam się, że jak wydaję ciężką kasę na
                  mieszkanie (a developer na tym dobrze zarabia) to wszystko powinno być zrobione
                  i to dobrze. Ale dobrze jest także przynajmniej wszystko dokładnie sprawdzić,
                  przykład może przesadzony - znam człowieka, który przy odbiorze dachu na swoim
                  domu przy ślicznej pogodzie lał wodę ze szlaufu, coby sprawdzić czy nic nie cieknie.

Pozdrawiam

• tjawa Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 23:07
                  Zapomniałem jeszcze o drobiazgu pewnym.
                  Trudno wymagać jakości od wykonawcy w obecnej sytuacji na rynku. Developerzy
                  sprzedają mieszkania których jeszcze nie zaczęli budować, a są przypadki że nie
                  mają nawet pozwolenia na budowę.
                  To tak jak za komuny, kiedy stało się w kolejkach i się człowiek cieszył jak
                  kupił. Tyle że teraz, to się przyzwyczailiśmy jak to w sklepach, salonach a
                  nawet galeriach jest grzecznie i elegancko. A sytuacja podobna jak kiedyś.
                • arek-zabki Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 23:25
                  Bardzo mi się podoba wypowiedź "fil222",- barierki: "dalej rdzewieją - ale wiem
                  że są stalowe i mają rdzewieć).
                  Wypowiedź godna nagrody imienia: "cierpliwości i zrozumienia klienta wobec
                  dewelopera".
                  W latach siedemdziesiątych budowlańcy tłumaczyli krzywizny podłóg w mieszkaniach
                  w podobny sposób: "wiecie rozumiecie, ziemia jest okrągła więc i podłoga
                  idealnie równa być nie może".
                  A tak po prawdzie, gdyby te barierki były najpierw pomalowane anty korozyjną
                  farbą podkładową a dopiero tą właściwą to przez pierwsze 10 lat nie miały by
                  prawa rdzewieć. Ale one były już wyspawane z rur pokrytych warstewką rdzy i
                  dopiero (bez czyszczenia) malowane, więc tam rdza już je zjada pod farbą. Niestety.
                  A co do okien, to są z PCV, więc niestety zewnętrznie dość delikatne. I nie dają
                  się tak jak drewniane papierem ściernym zczyścić. I nawet choć zachlapane
                  tynkiem gipsowym który jest delikatniejszy i ma mniejszą gramaturę jak zwykły
                  tynk wapienny, to jeżeli od razu nie umyje się na świeżo to potem zostawią po
                  zczyszczeniu mało eleganckie ślady.
                  A firma je wtedy wymieni. A jakże. Ale jak myślicie na czyj koszt... Bo na pewno
                  nie na swój. Czynsz będzie większy, albo dostaniecie tak jak my z bloków A i B,
                  sprawozdanie za jakiś tam rok z którego będzie wynikało że dwa razy
                  zapłaciliście za to samo. Można?!? Można a jakże...W Dolkanie wszystko jest
                  możliwe...Niestety.
                  Tak że życzę wszystkim lokatorom miłego zagłębiania się w tajniki fachu
                  budowlanego, bo się wam to pewnie przyda.
                  Bo jak widzę po Waszych, drodzy sąsiedzi, wypowiedziach to nie wiele się w
                  Dolkanie zmieniło przy stawianiu nowych bloków. Nadal te same błędy i
                  wypaczenia. Tak że jak sami sobie niektórych żeczy nie poprawicie i nie
                  zmienicie tak by było dobrze, to po prostu nie będziecie ich mieli.
                  Ale jak będą jakieś problemy to piszcie. My sąsiedzi z bloków A i B pomożemy
                  albo chociaż podpowiemy jak coś zrobić albo załatwić.
                  W końcu od półtora roku mieszkamy już na tym cały czas nie dokończonym osiedlu
                  Dolkana, więc jakieś tam doświadczenie już niestety mamy...

• m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 14.05.06, 19:02
              Dlaczego piszesz, że "były zmiany jak w kalejdoskopie i do momentu położenia
              płytek nie było wiadomo czy one faktycznie tam się znajdą"??? Przecież
              dostaliśmy pisemko (jedno z niewielu) które mówiło o tym, że w związku z
              przesunięciem terminu oddania budynków, położą płytki na balkonie, zrobią
              domofon itp. Była to jedna z niewielu rzeczy, które mięliśmy zapewnione "na
              papierze"!!! Przynajmniej u mnie przed odbiorem mieszkania płytki się pojawiły
              i nawet wykonawca pytał się czy płytki położyć narmalnie czy w "karo".

Pozdrawiam!!!
        • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 03.05.06, 09:06
          Odnośnie drzwi wewnętrznych to kilka osób, z którymi rozmawialiśmy złożyły w tej sprawie już pisma. Czy Wy zamierzacie takie pisma składać?

Rezygnacja Zarządu Spółki Dolcan II z montażu drzwi wewnętrznych powinna być potwierdzona ANEKSEM do umowy. Inaczej nie ma to mocy sprawczej (gdyby takie pisemko informacyjne cokolwiek znaczyło, ta my byśmy przesłali im pisemko, iż rezygnujemy z zapłaty ostatniej transzy ? bo tak uważamy za stosowne).

Dodatkowo, tak jak wspominasz, w piśmie od Dolcanu nie ma wzmianki odnośnie zwrotu kosztów montażu. Piszą o kwocie netto, zapomnieli tyko, że VAT na dostawę to 22%, a na dostawę z montażem (czyli usługę) to 7%. W takim razie ile nam zwrócą???

Pozdrawiamy,
          lokatorzy1
          • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 03.05.06, 10:50
            U Nas z drzwiami też były jakieś dziwne kombinacje, o których szkoda pisać. W
            każdym razie wyszło tak, że drzwi wybrane z katalogu montowali, ale nie było
            przy nich klamek i szyldów (przez cały czas mówiło się (w DOLCAN'ie), że te
            drzwi będą razem z klamkami). Koszt drzwi niezamontowanych był odliczany w
            ostatecznym rozliczeniu, ale też w jakiejś dziwnej wysokości.

Pozdrawiam!!!
      • jerzy.76 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 29.04.06, 17:38
        Witam,
        ja tak do końca nie to nie rozumiem, czy
        odbiór mieszkania "do wykończenia", oznacza, iż powinien być podpisany protokół
        odbioru i, co za tym idzie, odtego momentu juz jesteśmy zobowiązani do płącenia
        wszelkich opłat: czynsz, tam woda, prąd etc.?
        A jeżeli tak, to czy to automatycznie oznacza płacenie za prąd zużyty przeż
        ekipę budowlaną? Przecież wiadomo, że na początku opłaty będa naliczane w
        zależności od powierżchni mieszkania wedłu jakiegoś "wirtualnego licznika"
        który liczy prąd, wodę i t.d. całkowite?
        Jak to będzie? To pierwsze
        Druga rzecz, to co w takim razie będzie oznaczać "oddanie budynków do
        użytkowania"? Tylko to że można będzie sie zameldować?
        Może ktoś sie orientuje, bo ja, przyznam się szczerze, nie mam żadnego
        doświadczenia w tych sprawach.
        Dzięki.
        Pozdrawiam
        jerzy
        • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 29.04.06, 19:24
          Witam,

Odpowiadając na Pana pytania:

> czy odbiór mieszkania "do wykończenia", oznacza, iż powinien być podpisany protokół
          > odbioru i, co za tym idzie, odtego momentu juz jesteśmy zobowiązani do płącenia
          > wszelkich opłat: czynsz, tam woda, prąd etc.?
          > A jeżeli tak, to czy to automatycznie oznacza płacenie za prąd zużyty przeż
          > ekipę budowlaną? Przecież wiadomo, że na początku opłaty będa naliczane w
          > zależności od powierżchni mieszkania wedłu jakiegoś "wirtualnego licznika"
          > który liczy prąd, wodę i t.d. całkowite??

Paragraf 18 umowy, którą podpisałem brzmi:

§ 18

Odbiór lokalu mieszkalnego nastąpi w ciągu 15 dni od dnia zawiadomienia KUPUJĄCEGO listem poleconym lub telefonicznie.
          Na okoliczność wydania KUPUJĄCEMU lokalu mieszkalnego spisany będzie protokół zdawczo ? odbiorczy lokalu mieszkalnego. Czas rękojmii określonej w §17 n/n Umowy liczy się od daty podpisania protokołu zdawczo ? odbiorczego lokalu mieszkalnego.
          Usterki stwierdzone w trakcie odbioru lokalu, lub stwierdzone protokolarnie po uprzednim pisemnym zgłoszeniu ich przez KUPUJĄCEGO w ciągu trwania rękojmii, będą usuwane przez SPRZEDAJĄCEGO w terminie 14 dni roboczych od daty podpisania takiego protokołu, o ile dadzą się one usunąć w w/w terminie. W każdym innym przypadku termin zostanie uzgodniony przez Strony.

Jednym słowem odbierając mieszkanie (chociażby ?do wykończenia?) należy podpisać protokół zdawczo ? odbiorczy.

Z zapisów umowy, którą podpisałem wynika również, że od momentu podpisania "protokołu zdawczo ? odbiorczego" będę płacił za eksploatację mieszkania.

§ 20

1. ......................
          2. Koszty związane z eksploatacją lokalu mieszkalnego ponosi KUPUJĄCY od dnia przekazania lokalu KUPUJĄCEMU protokołem zdawczo ? odbiorczym. Do kosztów tych należą również koszty związane z administracją kompleksu mieszkalnego i utrzymaniem urządzeń wspólnych dla lokalu wraz z działką.
          3. KUPUJĄCY przyjmuje do wiadomości, że korzystając z mieszkania dla celów zagospodarowania będzie korzystał z energii elektrycznej, gazu, wody zimnej i ciepłej oraz ogrzewania mierzonych wskaźnikami liczników SPRZEDAJĄCEGO i wyraża zgodę na rozliczenie tych kosztów proporcjonalnie do zajmowanej powierzchni użytkowej, począwszy od daty udostępnienia lokalu dla celów zagospodarowania do czasu zainstalowania indywidualnych liczników dla danego mieszkania.

Pytania, które się nasuwają:
          1. Kiedy będą zainstalowane indywidualne liczniki?
          2. Dlaczego mam płacić za mieszkanie, w którym zgodnie z prawem nie mogę mieszkać? (bo do czasu oddania budynku do użytkowania nie można tam legalnie mieszkać ? decyzję o dopuszczeniu do użytkowania wydaje odpowiedni urząd miejscowy).

Muszę się jeszcze zorientować jak wygląda sprawa użytkowania lokali mieszkalnych ("oddanie budynków do użytkowania"). Moi znajomi właśnie mają sytuację, że odebrali mieszkanie, liczników indywidualnych nadal nie ma i kroją ich na czynszu z jakiś "wirtualnych liczników".

Pozdrawiamy,
          lokatorzy1
          • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 29.04.06, 19:39
            Witam ponownie,

to ca napisłem przed chwilką wynika z umowy... (i tak może być w naszym przypadku) ale jak jest naprawdę to wiedzą mieszkańcy bloków A i B.

Gdybym mógł Was (obecnych mieszkańców) poprosić o kilka rad, wskazówek i spostrzeżeń z czasów jak to Wy odbieraliście wasze mieszkania...

Z góry dziękujemy!!!

Pozdrawiamy,
            lokatorzy1
            • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 29.04.06, 23:07
              Co do liczników to woda ciepła i zimna oraz ogrzewanie miały liczniki od
              początku. Oczywiście My jak odbieraliśmy "do wykończenia" to wody ciepłej i
              ogrzewania nie mięliśmy więc stan na tych licznikach był zerowy. Zimna woda
              była jakiś czas po podpisaniu protokołu z/o. Licznika na gaz i prąd nie było.
              Prąd był ciągnięty z przyłącza budowlanego co miało swoje dobre i złe strony.
              Do dobrych należało to, że za niego nie płaciliśmy, a złe było to, że częściej
              go nie było jak był. Najlepiej jak spaliły się (w dosłownym tego słowa
              znaczeniu) bezpieczniki przed Świętami, a ekip bydowlanych już nie było.
              Liczniki gazu i prądu zakładane były dopiero po podpisaniu umów w ZEW-T i
              Gazowni w Wołominie. O tyle było ok ze strony DOLCAN'u, że po podpisaniu
              pełnomocnictwa prąd załatwiali sami. W kwestii gazy jeździliśy osobiście do
              Wołomina.
              Właściwie jak przyszło do rozlicznia mediów to w okresie wykończeniowym
              płaciliśmy tylko za zimną wodę.

Pozdrawiam!!!
              • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 30.04.06, 08:42
                W sumie to dobre informacje...

Mamy tylko kilka pytań:
                1. Kiedy odbieraliście mieszkania? (skoro do Świąt - podejżewamy Bożego Narodzenia - nie mieliście "normalnego" prądu)

2. Czy w waszych umowach były zapisy odnośnie rozlczania mediów w trakcie wykańczania mieszkań? (podobne do tych co wymieniliśmy w poprzednim "poście" - rozliczanie z liczników DOLCANA proporcjonalnie do powierzchni mieszkania).

Pozdrawiamy,
                lokatorzy1
                • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 30.04.06, 12:10
                  Ja osobiście odbierałem nieszknie gdzieś pod koniec września (o ile się nie
                  mylę), a prąd z liczników był napewno trochę po Nowym Roku. Gaz podłączyli Nam
                  przed Bożym Narodzeniem.
                  W kwestii zapisów w umowie to nie do końca pamiętam jak to było. Napewno DOLCAN
                  coś obiecywał, że za to, że poślizg mięli to ten prąd budowlany na ich koszt
                  będzie. Nic innego nie było. Za zimną wodę zapłaciliśmy w rozliczeniu od
                  stanu "zerowego", czyli od odbioru mieszkania ("do wykończenia"). Zużycie na
                  cele wykończeniowe było ok 1m3 więc to i tak nie miało większego znaczenia.

Pozdrawiam!!!
          • jerzy.76 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 30.04.06, 20:29
            Witam,
            dzięki za odpowiedź.

To tak widzę że § 18
            nie pozostawia dla Kupującego innego wyjścia oprócz odbioru? :)
            Ponieważ (tu cytuje) "<b>Usterki stwierdzone w trakcie odbioru lokalu</b>, lub
            stwierdzone protokolarnie po uprzednim pisemnym zgłoszeniu ich przez KUPUJĄCEGO
            w ciągu trwania rękojmii, <b>będą usuwane przez SPRZEDAJĄCEGO w terminie 14 dni
            roboczych od daty podpisania takiego protokołu</b>, o ile dadzą się one usunąć
            w w/w terminie. W każdym innym przypadku termin zostanie uzgodniony przez
            Strony.
            "

Nawet jakby coś było źle (naprzykład porysowane okna), to itak Kupujący musi
            protokól podpisać? A Dolkan, swoją droga usunie (o ile sie da) w ciągu 14 dni
            te usterki?

Miejmy nadzieje że usterek nie będzie!!!
            Pozdrawiam
            • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 01.05.06, 09:23
              Wedle prawa (a raczej ogólnie przyjętych zwyczajów) jeżeli są bardzo duże usterki (typu: wypaczone drzwi, nieotwierające sie okno) to ni odbiera się roboty. Na protokole można napisać: "nie odbieram mieszkania... usterki, które należy usunąć: 1. ...., 2. ...., 3. ... Proszę o ich usunięcie i wyznaczenie nowego terminu odbioru przedmiotowego lokalu."

Pozdarawiamy,
              lokatorzy1
              • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 01.05.06, 14:35
                Wszystko zależy od tego, w jakiej każdy z Was jest sytuacji. Czy może
                powiedzieć, że "odmawia odbioru"!!! Jeśli zauważycie np. porysowane okna czy
                inne usterki, nie mówiąc już o takich, które zaistnieją w najbliższym okresie,
                to wykonawca będzie musiał się do tego ustosunkować. Jeśli będzie to przy
                odbiorze to są to usterki, które bezspornie wykonawca usunąć musi. Te, które
                zaistnieją później muszą być stwierdzone przez komisję, która podejmuje
                decyzję, o tym, czy dana usterka wynika z winy lokatora, czy wykonawcy. Wtedy,
                albo naprawiają, albo nie.

Pozdrawiam!!!
                • arek-zabki Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 01.05.06, 22:22
                  A jeżeli się wam bardzo nie śpieszy to nie podpisujcie od razu protokołu odbioru
                  mieszkania , tylko najpierw dokładnie je obejżyjcie najlepiej z kimś kto ma o
                  tym jakieś pojęcie. U mnie tak np. było z oknem które było umazane zaprawą i ta
                  zaprawa była po wyschnięciu usunięta szpachelką. Oczywiście zostały "brzydkie"
                  ślady. Nie podpisałem i całe okno wymienili w ciągu trzech dni. A jak w końcu
                  podpisałem protokół bo zostały tylko drobne poprawki do usunięcia ( np: nie
                  domykające się okna, albo krzywo obsadzone wyjścia do wody), bo już zależało mi
                  jednak na wykańczaniu mieszkani, to na wykonanie tych poprawek musiałem czekać
                  około dwóch miesięcy. Co do liczników to żeczywiście pewnie sobie na nie
                  poczekacie. Bo umowa z elektrownią czy gazownią następuje dopiero po odbiorze
                  wszystkich mieszkań i całkowitym oddaniu do użytkowania budynku.
                  Choć u nas na gaz czekaliśmy pare miesięcy bo był kłopot z wykonaniem przyłącza
                  do bloku.
                  Mam nadzieję ze w blokach C i D, pójdzie to jednak sprawniej.
                  • fil222 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 13.05.06, 18:19
                    Witam
                    Co do protokołu odbioru mieszkania to proponuję przy podpisywaniu zapytać o
                    plany rozmieszczenia instalacji elektrycznej -przyda się przy wbijaniu gwoździ
                    w ścianę pod rodzinne portrety i instalacji wodnej ,co i kanalizacji -przyda
                    się przy ew, przeróbkach i przyszłych remontach - proponuję filmować przy tym
                    minę kompetentnego majstra - jeśli bedzie taka jak przy odbiorze mojego
                    mieszkania to kilka nagród gwarantowane , a w razie czego to wiadomo kogo
                    trzeba szukać. I podpisujcie protokuł przy dobrym oświetleniu -przy lampie
                    płaskorzeźba uczyniona ręką budowlańca na waszej scianie która w projekcie jest
                    idealnie równą linią nie będzie dość wyraźnie eksponowana - zwłaszcza że
                    artysta zostanie anonimowy.
                    arek-zabki napisał:

> A jeżeli się wam bardzo nie śpieszy to nie podpisujcie od razu protokołu
                    odbior
                    > u
                    > mieszkania , tylko najpierw dokładnie je obejżyjcie najlepiej z kimś kto ma o
                    > tym jakieś pojęcie. U mnie tak np. było z oknem które było umazane zaprawą i
                    ta
                    > zaprawa była po wyschnięciu usunięta szpachelką. Oczywiście zostały "brzydkie"
                    > ślady. Nie podpisałem i całe okno wymienili w ciągu trzech dni. A jak w końcu
                    > podpisałem protokół bo zostały tylko drobne poprawki do usunięcia ( np: nie
                    > domykające się okna, albo krzywo obsadzone wyjścia do wody), bo już zależało
                    mi
                    > jednak na wykańczaniu mieszkani, to na wykonanie tych poprawek musiałem czekać
                    > około dwóch miesięcy. Co do liczników to żeczywiście pewnie sobie na nie
                    > poczekacie. Bo umowa z elektrownią czy gazownią następuje dopiero po odbiorze
                    > wszystkich mieszkań i całkowitym oddaniu do użytkowania budynku.
                    > Choć u nas na gaz czekaliśmy pare miesięcy bo był kłopot z wykonaniem
                    przyłącza
                    > do bloku.
                    > Mam nadzieję ze w blokach C i D, pójdzie to jednak sprawniej.
                    • m.dzinkans Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 13.05.06, 19:46
                      Nie licz na jakieś plany instalacji, a jeśli już jakieś dostaniesz to będą
                      troszkę odbiegać od rzeczywistości. Już kiedyś pisałem, że póki niema tynków to
                      trzeba robic zdjęcia. Co do instalacji elektrycznej to jest tak, że jeśli
                      pomalujesz ściany na kolor inny niż biały, będziesz miał piękny obraz, gdzie sa
                      kable w ścianach. Poprostu będą tam tłuste linie.

Pozdrawiam!!!
      • fil222 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 13.05.06, 18:02
        Witam
        Nie wiem co obiecuje DOLCAN ale z tym odbiorem to chyba jeszcze potrwa bo przy
        budynkach jeszcze jest sporo do zrobienia - są barierki na balkonach- w
        projekcie - dojazdy do bloku -również ( w projekcie ) - izolacja termiczna na
        budynku jest niedokończona -ale do zimy jeszcze trochę czasu , a od wewnątrz
        tego nie widać :-) jednym słowem wielki plac budowy - poślizg jest niewielki -
        zieleń przed blokiem pojawi się pewnie w grudniu lub styczniu -najdalej lutym -
        obietnic przecież trzeba dotrzymywać ) ;-)) .
    • tjawa Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 11.05.06, 16:33
      Witam,
      prace na budowie trwają cały czas, chociaż bardziej w budynku C: montowane są
      windy, barierki na balkonach, kładzione płytki na klatkach. Trwa sprzątanie
      terenu oraz garaży (będą wykonywane wylewki chyba), w budynku D tynkowany jest
      szyb windy, poprawiono izolację na balkonach i coś się dzieje z rurami.
      Terminy - pewnie później, w budynku D tynki są cały czas jeszcze mokre i nie
      można malować.
    • nmjt Nietypowe pytanko 15.05.06, 01:44
      Witam wszystkich ponownie!
      Wydaje się mi, że już nigdy nie dostanie tego mieszkania. Co za developer? Ile
      czasu będzie te dwa bloki robił? Już ma etap3 budować. Chyba ten developer nie
      liczy się z klientem? Dobrze że ma kase, a ty klient jeszcze sobie poczekaj.
      Developer nie rozumie, że ktoś wynajmuje mieszkania i t.p.Byłam na budowie dwa
      tygodnie temu, to Pan kierownik powiedział mi,że jakby developer pozwolił, żeby
      pracowała ekipa(np.100osób) to robota poszłaby bardzie szybciej.
      Mam nietypowe pytanko. Czy mieszka w bloku A lub B cudzoziemiec?
      Pozdrawiam serdecznie,
      M
      • sonia110 Re: Nietypowe pytanko 15.05.06, 15:27
        Witam
        nie chcę Cię zasmucać ale nie zanosi się na to, że szybko otrzymasz to
        mieszkanie. Ja czekałam 6 m-cy, aż wkońcu wprowadziłam się na budowę, byłam
        pierwszym mieszkańcem bloku - mieszakm w budynku B.
        Ten Dolkan to kaszanka.
        Nie wiem ilu tam ludzi pracuje na tej budowie 10-u? Przechodzę tam codziennie
        ze 100 razy i na palcach uręki można ich policzyć
        • nmjt Re: Nietypowe pytanko 15.05.06, 23:09
          Witam,
          Od podpisania umowy mineło rok i 4miesięcy.A oddebrać miałam 6miesięcy temu.
          Chyba też niewytrzymam i odbiore mieszkanie. Może wtedy praca pójdzie szybciej?!
          Pozdrawiam serdecznie,
          M
          • m.dzinkans Re: Nietypowe pytanko 16.05.06, 17:45
            Ogólnie wiadome jest, jak się to wszystko robi (ze strony Developera)! Najpierw
            bierze się więcej ludzi, aby zrobili fundamenty i postawili blok w stanie
            surowym i robi się przerwę. Ludzie kupujący mieszkanka widzą, że bardzo szybko
            na budowie prace się posuwają i się cieszą. Bank też nic nie powie bo postępy
            są w budowie. Przez czas budowy (stanu surowego) akurat większość transz
            kredytu wpłynie na konto developera i jest ok. Jeśli chodzi o wykańczanie
            budynków to jest ekipa 10 osób i robią pomalutku, bo wtedy dłużej robotę będą
            mięli. Developerowi to na rękę, bo mniej kasy za nich płaci a robota pomału
            idzie. No może ludzie troszkę nachodzą i ględzą, że nie ma postępów, ale to
            takie ryzyko zawodowe. Jak się za bardzo skarżą to się mówi, że była ciążka
            zima, że podwykonawca nawalił itp. Niestety tak to jest, ale czy ten Developer
            czy inny, sprawa wygląda podobnie. Znam kilka takich firm ze słynną JW... na
            czele.
            Co do wcześniejszego odbioru to już nieraz o tym pisaliśmy więc dobrze się
            zastanówcie. Przede wszystkim dobrze wszystko sprawdźcie przed odbiorem, żeby
            późnej przy podpisywaniu protokołu wszystko wyszczególnić. Potem może być
            problem z wyegzekwowaniem tego, co nie zostało zauważone. Zwróćcie uwagę na to,
            jak są obsadzone "punkty" instalacji wodnej. Spotkałem się u siebie z tym, że w
            paru miejscach zakończenia, do których przykręca się np. baterią przy wannie
            czy zawór przy WC nie były pod kątem 90 stopni w stosunku do ściany. Dobrze
            jednak, że wcześniej zwróciłem na to uwagę, zanim położyłem płytki, do byłby
            problem.

Życzę jak najmniej usterek przy odbiorze i pozdrawiam!!!
            • nmjt Re: Nietypowe pytanko 16.05.06, 20:53
              Dziękuję Ci bardzo! Pocieszył Ty mnie tą teorią w praktyce.Wszystko co Ty
              pisałesz na forumie, przeczytałam.:-) Szkoda, że tak developer stawi się do
              swojego klienta. Niewiadomo czy po tym wszystkim będą u nich następne klienty
              na etap3. Chyba już niedługo i zniknie ta firma. Lub za niedługo będą pod inną
              nazwą.
              • m.dzinkans Re: Nietypowe pytanko 16.05.06, 23:36
                Myślę, że mimo, że robią jak robią to i tak ludzie będą kupowali u nich
                mieszkania. Co z tego, że My sobie tu wymieniamy poglądy na temat DOLCAN'u???
                Przecież nie każdy wie o tym, co My wiemy. Poza tym cena, jaką oferuje DOLCAN
                jest dość atrakcyjna. Nie mówią już o tym, że jakość wykończeń, które firma
                oferuje także jest dość dobra. Wiem to bo swego czasu robiłęm remonty na
                różnych osiedlach (w tym w Ząbkach) i to co widziałem pewien obraz pozostawia.
                Przynajmniej w porównaniu do tego, co mam u siebie w mieszkaniu.

Pozdrawiam!!!
      • nmjt odpowiedz na Nietypowe pytanko 17.05.06, 11:06
        To znaczy, że będziemy pierwszymi na tym osiedlu!
        Pozdrawiam serdecznie,
        M.
        • arek-zabki Re: odpowiedz na Nietypowe pytanko 17.05.06, 11:10
          Mówicie że Dolkan zniknie... O nie! Na trzecim etapie budowy osiedla (jeszcze
          nie wybudowanym), prawie już nie ma mieszkań. Jak widać to deweloperowi wiedzie
          się nad zwyczaj dobrze.
          • tjawa Re: odpowiedz na Nietypowe pytanko 17.05.06, 13:51
            Na tym trzecim etapie, to chyba nie już ale jeszcze nie ma mieszkań ;-)
            • m.dzinkans Re: odpowiedz na Nietypowe pytanko 17.05.06, 18:35
              Mylisz się! Mieszkanka świetnie się sprzedają bo to dobra okolica. Szczególnie
              ze względów komunikacyjnych jest to interesująca oferta. To przecież centrum
              Ząbek, "blisko" do przystanku ZTM i Stacji PKP. O tym jak dobrze się sprzedają
              świaczy najlepiej to, że niema już mieszkań z III etapu budowy mimo, że jeszcze
              budowa się nie rozpoczęła. Z IV etapu też można już kupić mieszkanko. Oferty są
              na stronie www.dolcan.pl

Pozdrawiam!!!
              • tjawa Re: odpowiedz na Nietypowe pytanko 18.05.06, 00:02
                Witam ponownie,
                się trochę nie zrozumieliśmy, wiem że można sprzedawać wszystko, ale - wyrażenie
                "nie ma mieszkań" nie jest zbyt jednoznaczne, co próbowałem delikatnie [ ;-)
                ]zasugerować. Przecież tych mieszkań po prostu JESZCZE nie ma.
                Zdrówka i trochę uśmiechu też.
    • lokatorzy1 Stan budowy.........??? 18.05.06, 18:39
      Witajcie,

Czy przystaliście na propozycję dewelopera i zgadzacie się na usunięcie drzwi ze standartu wyposarzenia mieszkania??

Jak długo już czekacie na mieszkania?

Może by tak zebrać siły i razem wywierać presję na ociągającego się dewelopera..., a może taki stan rzeczy Wam odpowiada? (Czekamjmy spokojnie i może kiedyś dadzą nam te mieszkanka... będziesz grzeczny to Cię łaskawie wynagrodzą i zamieszkasz we własnym "M"...)

Co Wy (mili sąsiedzi) o tym wszystkim myslicie? - my już zaczynamy tracić cierpliwość ;(((

Pozdrawiamy,
      lokatorzy1

• babka_piaskowa Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 19:29
        Ludzie ! przeciez kasa ktora wpłaciliscie zasila inne budowy prowadzone przez
        firme. Niektorzy z was wynajmuja mieszkania. Powinniscie sie skrzyknac i
        zarzadac jakiegos odszkodowania. to jest rozboj w bialy dzien. idzcie do sadu
        albo co.
        • m.dzinkans Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 19:41
          Iść do sądu zawsze można, ale z tego co wiem, będzie to bezcelowe. Ten zapis
          o "przyczynach niezależnych od wykonawcy" jest na tyle uniwersalny, że wiele
          rzeczy pod to podciągnąć można. Kwestia srogiej zimy załatwia właściwie
          wszytko. Wykonawca nie ma w obowiązku podgrzewania pomieszczeń w celu ich
          wykończenia na czas. To tylko jego dobra wola. Jeśli by chciał, może zawsze
          zawiesić prace w większe mrozy i "przyczyna niezeleżna" gotowa.

Pozdrawiam!!!
          • gryna Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 20:10
            owszem, zawsze mozna mowic, ze do sadu to po co, i tak tam nie ma sie szans,
            ale efekt tego jest taki, ze kolejni ludzie, majacy nadzieje na zamieszkanie we
            wskazanym terminie beda sie "bujac" z nierzetelnym developerem. moze jednak
            warto wspolnie pociagac troche dolcan po sadach... mysmy (ci z pierwszego
            etapu) nie zrobili i tak naprawde nic nie osiagnelismy, wykonczenie wjazdu do
            garazu mialo byc na wiosne, i co? wiem ze wiosna trwa do czerwca ale to kpina!
            pozdrawiam
            • m.dzinkans Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:28
              Wykończenie wjazdu do garażu będzie wykonane dopiero po rozgrodzeniu budowy
              etapu II. Nie wnikam dlaczego bo to chyba jasne.
              W kwestii tego czy iść do sądu czy też nie to przecież zawsze można tak zrobić.
              Znajdź mi jednak grupę osób, które będą chciały się tego podjąć. Gadać to jest
              łatwo, gorzej jednak przejść do czynów. Ile u Nas było gadania przed zebraniem
              Wspólnoty??? Na czym stanęło??? Jak widać nadal nic się nie dzieje, a życie
              toczy się dalej! Ciąganie DOLCAN'u po sądach na niewiele się zda. Co z Naszej
              strony będzesz chciał im udowodnić?? Nie wiesz wkońcu jak powinno wyglądać
              Nasze osiedle z punktu widzenia projektowego. Naszym błędem było tylko to, że
              nie zapoznaliśmy się z planem zagospodarowania terenu i innych spraw
              projektowych. Mięli byśmy wtedy jasność co nie zostało dotrzymane ze strony
              wykonawcy, a tak to niewiemy co być powinno a co nie.

Pozdrawiam!!!
      • m.dzinkans Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 19:36
        Nikt Wam nie zabroni wywierać wpływu na Developera. Niestety nachodzenie i
        prośby na niewiele mogą się zdać. Developer powie Wam to co zwykle, czyli, że
        zima i przyczyny od nich niezależne. Chyba szkoda tego wszystkiego. Z drugiej
        zaś strony czekanie w nieskończoność też nie ma sensu. Najczęściej kończy się
        to tak, jak było u Nas, czyli jak tylko przychodzi okazja, szybko podpisujemy
        protokół z/o żeby w końcu być u siebie. Często przy tym olewamy niektóre
        usterki i niedociągnięcia. Ja na ten przykład wiele rzeczy poprawiałem sam nie
        wołając do tego fachowców z budowy. Był to nijako ich obowiązek, ale trzeba by
        czekać, a zależało mi na czasie. Nie piszę tu już o rzeczach, które robiłem
        sam. Oczywiście nie stawiam swojego zachowania za przykład, chociaż myślę, że z
        punktu widzenia Developera - oby takich było więcej! Jeśli nie macie zacięcia
        bydowlanego, lepiej nie olewajcie usterek żeby wcześniej odebrać własne M. W
        końcu zapłaciliśmy za mieszkania naprawdę niemałe pieniądze i ich wykonanie do
        końca leży w gestii wykonawcy a nie Naszym.

Pozdrawiam!!!
      • jerzy.76 Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 21:12
        lokatorzy1 napisała:

>
        > Czy przystaliście na propozycję dewelopera i zgadzacie się na usunięcie drzwi
        z
        > e standartu wyposarzenia mieszkania??

No, wydaje się że Dolcan złożył propozycję "nie do odrzucenia", przysłał list
        i zawiadomił, iż zwróci określoną kwote, (około 250zł). A ja nie mam pojęcia, w
        jaki sposób można temu zapobiec??? Napisać podanie???

> Jak długo już czekacie na mieszkania?

od półtora roku prawie.

> Może by tak zebrać siły i razem wywierać presję na ociągającego się
        dewelopera.

Dobry pomysł, tylko w jaki sposób?

> .., a może taki stan rzeczy Wam odpowiada? (Czekamjmy spokojnie i może kiedyś
        d
        > adzą nam te mieszkanka... będziesz grzeczny to Cię łaskawie wynagrodzą i
        zamies
        > zkasz we własnym "M"...)

Taki stan rzeczy, oczewiście nie jest w porządku, jednak, już bliżej niż dalej..
        Mam nadzieje, że wkrótce zadzwonią z Dolcanu i coś w końcu powiedzą
        optymistycznego ... Myśle, że Dolcan spisuje się na miare włąsnych możliwości.
        Ja osobiście byłem swiadom tego, iż to nie jest "Deweloper z górnej półki".
        Poprostu w mojej sytuacji nie miałem wyboru. To było jedyne wyjscie -
        współpraca z Dolcanem. Nie narzekam narazie , czekam, a tam zobaczymy co z tego
        wyniknie.

>
        > Co Wy (mili sąsiedzi) o tym wszystkim myslicie? - my już zaczynamy tracić
        cierp
        > liwość ;(((

Ja myśle, iż zawcześnie jest jeszcze się denerwować. Jeszcze nić złęgo się
        nie dzieje.

Pozdrawiam
        • babka_piaskowa Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:07
          zima? zima skonczyla się 3 mce temu, czy postep prac przez ten czas jest
          widoczny?

wlasciwie to nie trzeba sie liczyc z lokatorami. glod mieszkaniowy powoduje, ze
          zaakceptuja wszystko, to powinno byc karane, jak wyludzenie pieniedzy.
          • m.dzinkans Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:32
            Ja tylko mówię, że to zima wszystkiemu winna, ale tak w duszy śmieję się, bo
            przecież można różne rzeczy robić nawet podczas mrozów. Ta zima to tylko
            pretekst, aby nikt niczego im nie zarzucił (np. opieszałości)

Pozdrawiam!!!
        • ttjj1 Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:14
          Co do sądu, to jedna ze wspólnot Orlej I bodajże coś próbuje osiągnąć tą drogą,
          chyba ze dwa lata.
          Mieszkania na pewno będą, opóźnienia były też zawsze. Przekazywano niegotowe
          rzeczy a faktury wystawiano jakby wszystko było ok.
          To co już zbudowano stoi i ma się całkiem dobrze, a różnie z tym bywa.

Poczytajcie na forum Ząbek, jak np. jeden z developerów ma proces z powództwa
          lokatorów bo wybudował "trochę" inny budynek niż miał być, a burmistrz podpisał
          zgodę na użytkowanie ponieważ nie zauważył, że są jakieś piętra nadliczbowe...
        • lokatorzy1 Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:30
          jerzy.76 napisał:

> lokatorzy1 napisała:
          >
          >
          > >
          > > Czy przystaliście na propozycję dewelopera i zgadzacie się na usunięcie d
          > rzwi
          > z
          > > e standartu wyposarzenia mieszkania??
          >
          > No, wydaje się że Dolcan złożył propozycję "nie do odrzucenia", przysłał list
          > i zawiadomił, iż zwróci określoną kwote, (około 250zł). A ja nie mam pojęcia, w
          >
          > jaki sposób można temu zapobiec??? Napisać podanie???
          >
          >

Zgodnie z § 23 umowy "Przyjmuje się, iż jedynie forma pisemnych aneksów jest podstawą wszelkich zmian do n/n Umowy."
          BEZ TAKIEGO ANEKSU ICH PISEMKO NIE MAM MOCY PRAWNEJ!!!

> > Jak długo już czekacie na mieszkania?
          >
          > od półtora roku prawie.
          >

CHODZIŁO NAM ILE JUŻ MACIE PO TERMINIE WPISANYM W UMOWIE... (czy może aneksowaliście umowy zmieniając termin).

> > Może by tak zebrać siły i razem wywierać presję na ociągającego się
          > dewelopera.
          >
          > Dobry pomysł, tylko w jaki sposób?
          >

Może czas rozpocząć debatę na temat... "w jaki sposób???"

> > .., a może taki stan rzeczy Wam odpowiada? (Czekamjmy spokojnie i może ki
          > edyś
          > d
          > > adzą nam te mieszkanka... będziesz grzeczny to Cię łaskawie wynagrodzą i
          > zamies
          > > zkasz we własnym "M"...)
          >
          > Taki stan rzeczy, oczewiście nie jest w porządku, jednak, już bliżej niż dalej.
          > .
          > Mam nadzieje, że wkrótce zadzwonią z Dolcanu i coś w końcu powiedzą
          > optymistycznego ... Myśle, że Dolcan spisuje się na miare włąsnych możliwości.

"W MIARĘ MOŻLIWOŚCI" to mieszkania dostaniemy za 3-4 miesiące... prace idą w tkim tempie, że i tego może być mało. Jest jeszcze dużo, dużo pracy do wykonania (grzejniki, drzwi, parapety zewnętrzne, ocheplenie i tynki zewnętrzne, barierki na balkonach, wylewki na balkonach, płytki na korytarzach i schodach, windy, kotłownie, wykoananie poszczególnych instalacji hydraulicznych, sprawdzenie szczelności wspomnianych instalacji, odbiory tych instalacji przez uprawnione organy, ogrodzenie zewnętrzne, brama wjazdowa, garaże.... czy to mało???)

Żeby to wszystko wykonać do 31 czerwca 2006 należałoby wpuścić na budowę ponad 100 robotników!!! Czy Wy (mili sąsiedi) tego nie widzicie???

> Ja osobiście byłem swiadom tego, iż to nie jest "Deweloper z górnej półki".
          > Poprostu w mojej sytuacji nie miałem wyboru. To było jedyne wyjscie -
          > współpraca z Dolcanem. Nie narzekam narazie , czekam, a tam zobaczymy co z tego
          >
          > wyniknie.
          >

Ile czasu masz zamiar jeszcze biernie czekać???

> >
          > > Co Wy (mili sąsiedzi) o tym wszystkim myslicie? - my już zaczynamy tracić
          >
          > cierp
          > > liwość ;(((
          >
          > Ja myśle, iż zawcześnie jest jeszcze się denerwować. Jeszcze nić złęgo się
          > nie dzieje.

A kiedy twoim zdaniem się zacznie "coś dziać"?

>
          > Pozdrawiam
          • m.dzinkans Re: Stan budowy.........??? 18.05.06, 22:40
            Może koniec czerwca jest terminem dla Was wirtualnym. Ja myślę, że jednak do
            tego czasu DOLCAN będzie już oddawał mieszkania "do wykończenia" (nawet mimo
            braku wielu rzeczy). Przecież u Nas już ten chwyt był praktykowany i
            wprowadziliśmy się do budynku bez grzejników, płytek na korytarzu, windy,
            kotłowni, itp. Developer wyszedł z założenia, że skoro wykańczamy mieszkanie,
            to nie będziemy w nim mieszkali, więc niepotrzeba luksusów.

Pozdrawiam!!!
            • lokatorzy1 Re: Stan budowy.........??? 19.05.06, 08:50
              Tak, tak... bardzo miło ze strony dewelopera, że łaskawie przekaże nam
              mieszkania "do wykończenia".

Jeżeli nie będzie jeszcze grzejników, kotłowni (i załóżmy bieżącej wody, czy
              gazu) to w jak mamy być pewni, że te instalacje są wykonane poprawnie i
              szczelne. Jeżeli np. po odebraniu mieszkania "do wykończenia" po miesiącu
              założą nam łaskawie grzejniki i dopiero zaczną sprawdzać szczelność instalacji
              CO, to może się okazać, że w kilku miejscach są przecieki. Wtedy nie pozostaje
              nic innego jak zerwać dopiero, co położoną podłogę lub płytki, skuwać podłogę i
              poprawiać instalację. Kto wtedy zwróci za materiał zużyty do wykończenia
              (płytki, panele podłogowe, parkiet, kleje, fugi) i za materiał, który na nowo
              będzie trzeba położyć???

Wiemy, że to "czarnowidztwo", ale takie rzeczy są normalną sprawą na budowach.
              U większości deweloperów nie praktyki przekazywania mieszkań "do wykończenia".
              Dopiero oddany budynek do użytkowania jest przekazywany Klientom.

Niektórzy z nas piszą, że inni mają gorzej, albo że wiedzieli, że ten deweloper
              to nie jest najwyższa półka. Tylko, dlaczego mamy porównywać się do
              gorszych??!!!! Waśnie inni mają lepiej i to na nich powinniśmy patrzeć... a nie
              godzić się na ustępstwa... Czy za mało zapłaciliśmy zamieszkania???
              Jeżeli "ktoś" godzi się wykonać daną pracę za określone wynagrodzenie to
              powinien wykonać tą pracę najlepiej jak potrafi i z należytą starannością.

Pozdrawiamy,
              lokatorzy1
          • jerzy.76 Re: Stan budowy.........??? 19.05.06, 10:30
            lokatorzy1 napisała:

> BEZ TAKIEGO ANEKSU ICH PISEMKO NIE MAM MOCY PRAWNEJ!!!

Trzeba w takim razie zadzwonić w biuro Dolcanu i dowiedzieć się jak być z tym
            aneksem.
            Rzeczewiście, jak niema aneksu - niema o czym mówić, powinni drzwi zamontować!!!

> CHODZIŁO NAM ILE JUŻ MACIE PO TERMINIE WPISANYM W UMOWIE... (czy może
            >aneksowal
            > iście umowy zmieniając termin).

Najpierw było do grudnia 2005, potem do kwietnia 2006, teraz ... nie wiem

> Może czas rozpocząć debatę na temat... "w jaki sposób???"

Dobry pomysł.

> "W MIARĘ MOŻLIWOŚCI" to mieszkania dostaniemy za 3-4 miesiące... prace idą w
            >tak
            > im tempie, że i tego może być mało. Jest jeszcze dużo, dużo pracy do
            wykonania
            > (grzejniki, drzwi, parapety zewnętrzne, ocheplenie i tynki zewnętrzne,
            barierki
            > na balkonach, wylewki na balkonach, płytki na korytarzach i schodach, windy,
            k
            > otłownie, wykoananie poszczególnych instalacji hydraulicznych, sprawdzenie
            szcz
            > elności wspomnianych instalacji, odbiory tych instalacji przez uprawnione
            organ
            > y, ogrodzenie zewnętrzne, brama wjazdowa, garaże.... czy to mało???)
            >
            > Żeby to wszystko wykonać do 31 czerwca 2006 należałoby wpuścić na budowę
            ponad
            > 100 robotników!!! Czy Wy (mili sąsiedi) tego nie widzicie???

Tak, zgadzam się. Tylko Dolcan tego nigdy nie zrobi.
            Moim zdaniem, Dolcan dobrze wie, że na tym etapie jesteśmy "przyparci do muru".
            Fakt, można zrezygnować i domagać się zwrotu pieniędzy, ale nikt chyba na to
            się nie zdecyduje. Bo na rynku mieszkaniowym hossa (w telewizji słyszałem)-
            mieszkania drożeją i cena raczej będzie nadal rosnąć. A więc Dolcan chyba
            będzie nawet zainteresowany żeby odsprzedać już n prawie gotowe M drzożej.
            Umowa przedwstępna , o ile dobrze wiem, nie jest w formie notarialnej i chyba
            nie ma większej mocy w sądzie (tu nie stwierdzam na 100% - nie jestem
            prawnikiem), pozatym pozostawia dla Dewelopera szeroke pole do manewru w sensie
            oddalania terminu oddania mieszkań.
            A więc jakie nam pozostają realne argumenty?
            Dlatego, Dolcan się nie spieszy, wie, iż to on dyktuje warunki, a my możemy
            najwyżej zrezygnować i poszukać innego Dewelopera, który jest sprawniejszy i
            solidniejszy. Ale jabym tego teraz nie robił.
            Wiesz, w sytuacji, kiedy toniesz - zbędnę ruchy ciała tylko przeszkadzają i
            odbierają siły.

> Ile czasu masz zamiar jeszcze biernie czekać???

Myśle, iż m.dzikans ma racje, mówiąc iż w czerwcu już powinni oddawać do
            wykończenia mieszkania. Jestem dobrej myśli, mam nadzieję iż do lipca, dlóżej
            to nie potrwa. A jeżeli nawet - poczekam.

> A kiedy twoim zdaniem się zacznie "coś dziać"?

Jak zacznie się urządzanie mieszkania, remonty i t.d. Innymi słowy, kiedy na
            stale przeniesiemy się na osiedlie Orla II - tam dopiero zaczną sie rzeczy
            dziać, codzienne kłopoty. Teraz to tylko siedzieć i czekać :-)

Pozdrawiam.
            • lokatorzy1 Re: Stan budowy.........??? 19.05.06, 11:53
              jerzy.76 napisał:

> Trzeba w takim razie zadzwonić w biuro Dolcanu i dowiedzieć się jak być z tym
              > aneksem.
              > Rzeczewiście, jak niema aneksu - niema o czym mówić, powinni drzwi
              > zamontować!!

To w takim razie musisz napisać pisemko do dewelopera odnośnie montażu drzwi
              (kilku Klientów już tak uczyniło).

> Najpierw było do grudnia 2005, potem do kwietnia 2006, teraz ... nie wiem

Czy w związku z przekładaniem terminów podpisywałeś aneksy do umowy??? Jeżeli
              tak, to czy negocjowałeś jakieś upusty (bonusy) od dewelopera?

> Może czas rozpocząć debatę na temat... "w jaki sposób???"
              >
              > Dobry pomysł.

To rozpocznijmy może dyskusję o tym w "nowym wątku".

> Tak, zgadzam się. Tylko Dolcan tego nigdy nie zrobi.
              > Moim zdaniem, Dolcan dobrze wie, że na tym etapie jesteśmy "przyparci do
              muru".
              > Fakt, można zrezygnować i domagać się zwrotu pieniędzy, ale nikt chyba na to
              > się nie zdecyduje. Bo na rynku mieszkaniowym hossa (w telewizji słyszałem)-
              > mieszkania drożeją i cena raczej będzie nadal rosnąć. A więc Dolcan chyba
              > będzie nawet zainteresowany żeby odsprzedać już n prawie gotowe M drzożej.
              > Umowa przedwstępna , o ile dobrze wiem, nie jest w formie notarialnej i chyba
              > nie ma większej mocy w sądzie (tu nie stwierdzam na 100% - nie jestem
              > prawnikiem), pozatym pozostawia dla Dewelopera szeroke pole do manewru w
              sensie
              >
              > oddalania terminu oddania mieszkań.
              > A więc jakie nam pozostają realne argumenty?
              > Dlatego, Dolcan się nie spieszy, wie, iż to on dyktuje warunki, a my możemy
              > najwyżej zrezygnować i poszukać innego Dewelopera, który jest sprawniejszy i
              > solidniejszy. Ale jabym tego teraz nie robił.
              > Wiesz, w sytuacji, kiedy toniesz - zbędnę ruchy ciała tylko przeszkadzają i
              > odbierają siły.

Takie podejście jest jak najbardziej po myśli Dewelopera (bierność i uległość
              Klientów - przepraszam, że w ogóle zawracam Państwu czas i pytam o moje
              mieszkanie).

Zawsze można dochodzić odszkodowania:
              - od strat pośrednich
              (w wyniku opóźnienia oddania mieszkania, np.: zapłacisz dodatkowo więcej
              odsetek od kredytu, ubezpieczenie braku wpisu do księgi wieczystej, czynsz za
              wynajem mieszkania - to wszystko są nasze pieniądze),
              - utraconych korzyści
              (hipotetycznie np. miałeś zamiar od kwietnia tego roku wynajmować mieszkanie,
              aby raty kredytu same się spłacały (masz podpisaną umowę z podnajemcą, on może
              dochodzić odszkodowania od Ciebie) lub sprzedałeś mieszkanie z dniem 20 maja
              2006 i od tej daty nie będziesz miał gdzie mieszkać i co wtedy?).

Postawa aktywna, typu pisma monitujące Dewelopera do obligowania się pisemnie!
              do dotrzymywania terminów mogą być doskonałym materiałem dowodowym w sądzie.

Owszem jest to ostateczność, ale należy być przygotowanym... i w ten sposób
              motywować Dewelopera do pracy (może Oni zapomnieli, że mają to skończyć w tym
              roku........ ;-)))))
              Jeżeli się nie przypominasz, nie pytasz, to w ich oczach nie zależy Ci na
              tym.... ("to poczekaj, aż nam się zechce to skończyć, a może się nam wogóle nie
              zchce... )

> Myśle, iż m.dzikans ma racje, mówiąc iż w czerwcu już powinni oddawać do
              > wykończenia mieszkania. Jestem dobrej myśli, mam nadzieję iż do lipca, dlóżej
              > to nie potrwa. A jeżeli nawet - poczekam.

Masz całkowicie bierne podejście... (zdany na łaskę i niełaskę Pana
              Dewelopera). Budynek C ma szanse na przekazanie "do wykończenia" w czerwcu,
              budynek D - wątpię.

> Jak zacznie się urządzanie mieszkania, remonty i t.d. Innymi słowy, kiedy na
              > stale przeniesiemy się na osiedlie Orla II - tam dopiero zaczną sie rzeczy
              > dziać, codzienne kłopoty. Teraz to tylko siedzieć i czekać :-)

Tak, tak siedzieć i czekać nam tylko pozostaje. Wiesz, ja zawsze myślałem, że
              w "kupie siła"... tylko, że z takim podejściem nigdy nie będziemy silni...
              (pozostanie raczej sama kupa...)

Może trochę za ostro się wypowiadam, ale zaczynam się już irytować postawą
              Dewelopera, który cały czas "na gębę" mówi coś innego (kogo się nie spyta to
              inny termin zeznaje, a obiecuje, że to już niedługo: "w styczniu, najpóźniej
              marcu..." po miesiącu słyszę "ale czerwiec to już ostateczny termin będzie" -
              ile razy jeszcze???).

Gdybym uraził czyjeś uczucia to przepraszam, to niezamierzone.

Pozdrawiamy,
              lokatorzy1
              • jerzy.76 Re: Stan budowy.........??? 19.05.06, 12:53
                lokatorzy1 napisała:

> Czy w związku z przekładaniem terminów podpisywałeś aneksy do umowy??? Jeżeli
                > tak, to czy negocjowałeś jakieś upusty (bonusy) od dewelopera?

Jeden aneks został podpisany we wrześniu, ale wtedy nic nie negocjawałem, a
                teraz, kto wie, być może jakieś upusty od Dolcanu damagałbym się. Nie wiem
                tylko czy coś by z tego wyszło. Ale drugiego aneksu to nie podpisywałem. Być
                może źle? A wy podpisaliście ostatnio jakieś aneksy?

> Takie podejście jest jak najbardziej po myśli Dewelopera (bierność i uległość
                > Klientów - przepraszam, że w ogóle zawracam Państwu czas i pytam o moje
                > mieszkanie).
                >
                > Zawsze można dochodzić odszkodowania:
                > - od strat pośrednich
                > (w wyniku opóźnienia oddania mieszkania, np.: zapłacisz dodatkowo więcej
                > odsetek od kredytu, ubezpieczenie braku wpisu do księgi wieczystej, czynsz za
                > wynajem mieszkania - to wszystko są nasze pieniądze),
                > - utraconych korzyści
                > (hipotetycznie np. miałeś zamiar od kwietnia tego roku wynajmować mieszkanie,
                > aby raty kredytu same się spłacały (masz podpisaną umowę z podnajemcą, on
                może
                > dochodzić odszkodowania od Ciebie) lub sprzedałeś mieszkanie z dniem 20 maja
                > 2006 i od tej daty nie będziesz miał gdzie mieszkać i co wtedy?).
                >

Tak, to jest prawda, że można domagać się odszkodowania.
                Jeżeli są realne argumenty, straty etc, to jaknajbardziej. Czemu nie. Tu
                zgadzam się.

>
                > Masz całkowicie bierne podejście... (zdany na łaskę i niełaskę Pana
                > Dewelopera). Budynek C ma szanse na przekazanie "do wykończenia" w czerwcu,
                > budynek D - wątpię.

Będzię dobrze.

> Tak, tak siedzieć i czekać nam tylko pozostaje. Wiesz, ja zawsze myślałem, że
                > w "kupie siła"... tylko, że z takim podejściem nigdy nie będziemy silni...
                > (pozostanie raczej sama kupa...)

Tak jest, w kupie siła, ale jeszcze nie nadszedł czas demonstracji siły.
                To powinna być odpowiednia chwila.

Musisz przestać o tym myśleć, bo tracisz panowanie nad emocjami, a emocje - zły
                doradca. Przecież to tylko mieszkanie - zdrowie jest ważniejsze!!!
                Pozdrawiam serdecznie
                • lokatorzy1 Re: Stan budowy.........??? 19.05.06, 13:03
                  jerzy.76 napisał:

> Jeden aneks został podpisany we wrześniu, ale wtedy nic nie negocjawałem, a
                  > teraz, kto wie, być może jakieś upusty od Dolcanu damagałbym się. Nie wiem
                  > tylko czy coś by z tego wyszło. Ale drugiego aneksu to nie podpisywałem. Być
                  > może źle? A wy podpisaliście ostatnio jakieś aneksy?

My nic nie podpisywaliśmy (ani terminu, ani rezygnacji z drzwi wewnętrznych).

> Będzię dobrze.

Optymista z Ciebie... ale to dobre podejście w życiu. Jednakże czasem
                  trzeba "walnąć ręką w stół"!!!

> Tak jest, w kupie siła, ale jeszcze nie nadszedł czas demonstracji siły.
                  > To powinna być odpowiednia chwila.

To kiedy proponujesz? Za pół roku?

> Musisz przestać o tym myśleć, bo tracisz panowanie nad emocjami, a emocje -
                  zły
                  >
                  > doradca. Przecież to tylko mieszkanie - zdrowie jest ważniejsze!!!

Tak, tak... ale już doczekać się nie możemy!!!

Miłego weekendu!!!

Pozdrawiamy wszystkich sąsiadów,
                  lokatorzy1

• tjawa Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 08.06.06, 20:55
      Pojawiło się sporo barierek na balkonach, była robiona wylewka nad garażem, w
      garażu jest ocieplenie stropu, są wymurowane "piwnice", robią jakieś podejścia
      do wody dla budynku, w budynku D są rury gazowe i cały czas robią rozprowadzenia
      z pionów, tynki mokre, na parterze leżą drzwi wejściowe do mieszkań.
      Developer wystąpił podobno o zezwolenie na przyłącze energetyczne czy jakoś tak.

Podobnież:
      - firma chce przekazywać lokale w byd. C w tym miesiącu (do wykończenia)
      - w lipcu ma się zacząć budowa etapu III
      - teren pod etapem II bud. C/D i etapem III ma być scalany coby jedna wspólnota
      powstała na te wszystkie budynki - nie bardzo to widzę, szczególnie jak pomyślę
      o aktach notarialnych

Pytania:
      1. W umowach przyrzeczenia.... jest zapis o przyszłym administrowaniu, czy to
      aby nie podpada pod zabronioną klauzulę? Jeżeli to wejdzie do aktów not. to
      będzie to ciężko zmienić, tym bardziej im większa będzie wspólnota. Potrwa to
      pewnie kilka lat a przez ten okres sporo kasy wydamy.
      2. Ciekawe ile mieszkań jest kupionych jako lokata, ma to póżniej spore
      znaczenie dla wspólnoty np. chociażby z problemem głosowania a zdarza się że i z
      opłatami.
      • monika757 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 13.06.06, 23:10
        Ja mam juz dosc czekania, uwazam ze trzeba podjac jakies bardziej radykalne
        kroki. Inwestor jest skrajnie nieodpowiedzialny. Bardzo prosze o kontakt:
        monika757@gazeta.pl, lub 509 465 289
    • nmjt Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 10.06.06, 21:35
      Witam!
      Ktoś wie, kiedy będa oddawać mieszkania w bloku D?
      • monika757 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 13.06.06, 23:09
        Ja niestety nie wiem. Wyglada na to ze pozniej niz w bloku C. Ja mam juz dosyc
        czekania i uwazam ze trzeba podjac jakies bardziej radykalne kroki. Dzis bylam
        w Zabkach i jak na razie nie wyglada to ani na czerwiec ani na lipiec niestety
        Bardzo prosze was o kontakt, moj nr 509 465 289, lub monika757@gazeta.pl
        • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 15.06.06, 11:04
          Proponujemy spotkanie na budowie... (no może przed budową...)

Prosimy o zgłaszanie propozycji terminów spotkania. Jak już wyznaczymy jakiś termin to może razem wspólnie ustalimy jakie działania podjąć, aby deweloper był bardziej odpowiedzialny.

Oddanie mieszkań "do wykońcenia" w budynku C będzie następować już może w czerwcu. Co do budynku D... to raczej dopiero lipiec.
          Budynki budynkami..., ale co z częścią wspólną (patio, garaże - tam nic się nie dzieje) i z oddaniem budynków do użytkowania.

My proponujemy spotkanie w przyszłą środę o godzinie 17.

Pozdrawiamy,
          lokatorzy1
          • monika757 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 19.06.06, 13:22
            Jestem jak najbardziej za naszym spotkaniem, ale na 17 jestem umowiona w
            Dolcanie wlasnie. Moze 17.45?
            • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 20.06.06, 09:44
              monika757 napisała:

> Jestem jak najbardziej za naszym spotkaniem, ale na 17 jestem umowiona w
              > Dolcanie wlasnie. Moze 17.45?

OK. To spotykamy się przed budową 21 czerwca (środa) o 17:45. Będzie jeszcze
              kilu naszych przyszłych sąsiadów.

Pozdrawiamy,
              lokatorzy1
          • azebrak Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 20.06.06, 10:43
            bardzo proszęo kontakt telefoniczny w sprawie nam wszystkim wiadomej jest to
            bardzo pilne tel:501093743 lub email azebrak@wp.pl
            • smith123 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 05.07.06, 22:40
              Witam wszystkich słusznie poddnerwowanych przyszłych lokatorów budynku C i D
              Troszkę szkoda, że o forum dowiedziałem się tak późno, ponieważ dyskusja jest
              bardzo interesująca. Jesteśmy oczywiście (i niestety) przyszłymi lokatorami
              tego "cudownego" osiedla ORLA II przy ul. Poniatowskiego. Po ostatniej
              (dzisiejszej) wizycie w Dolcanie dowiedzielismy się z żoną, że nie ma mowy o
              żadnych rekompensatach za opóźnienia. Dolcan kpi sobie ze wszystkich przyszłych
              lokatorów tego osiedla i z uśmiechem na ustach informuje, że jeśli komuś nie
              odpowiada taki stan rzeczy to zgodnie z zapisem w umowie może dostać swoje
              pieniądze wraz z przysługującymi 5% odsetkami - to żałosne...!
              Według nas sprawa wygląda tak, że Dolcan za pieniądze swoich przyszłych
              lokatorów (przypomnę, że 90% tych pieniędzy jest już od dawna na koncie Dolcanu)
              wybudował 2 budynki, a teraz najchetnie oddał by wszystkim kasę + 5% i sprzedał
              wszystkie mieszkania po ok. 4-4,5 tyś zł za 1 m2 (na rynku mieszkaniowym
              niesłabnąca hossa).
              Innymi słowy udzieliliśmy kredytu firmie Dolcan z oprocentowaniem 5%. W miedzy
              czasie ceny mieszkań wzrosły o ok. 1000 - 1300 zł na 1 m2 więc opłaca się
              zwrócić za nie ludziom pieniądze i sprzedać wszystko z duuużym zyskiem. Nieżle
              pomyślane!!!
              Szczerze..nie sądze abyśmy odebrali mieszkania przed listopadem lub grudniem
              2006. Nawet bym się nie zdziwił jak kluczyk do mieszkania dostałbym od Mikołaja
              24 grudnia...
              A tak poważnie to w następnym spotkaniu przyszłych sąsiadów chętnie weźmiemy
              udział (jeśli takowe zostanie zorganizowane). Od dziś zamierzamy obserwować
              forum i zabierać głos w dyskusji. Podoba nam się zdecydowanie niektórych
              rozmówców. Brawa dla moniki757 oraz lokatorzy1 za operatywność a jerzy.76 jest
              chyba pracownikiem Dolcanu - wnioskuje po agitowaniu na ich korzyść (nie
              chciałem nikogo urazić ;-)
              My też jesteśmy sfrustrowani tym co dzieje na budowie a raczej tym, że nie
              dzieje się tam nic. Na koniec powiem tylko tyle, że w nasze mieszkanie zostało
              pomalowane przed ostatecznym wytynkowaniem - no to już chyba przesada!!!
              W przypadku kolejnych dyskusji jesteśmy dostępni: megaservice@conecta.com.pl.
              lub 603 095 304. Mamy kontakt do jeszcze jednych (również sfrustrowanych)
              lokatorów z budynku C.
              Pozdrawiamy serdecznie.
              • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 07:56
                Witamy serdecznie,

witamy kolejnych sąsiadów!!! Budowa jakoś tam posuwa się do przodu. Na
                balkonach budynku D w końcu zaczęły pojawiać się barierki. W bloku oddano już
                ponad 10 mieszkań. Sąsiedzi już wykańczają sobie mieszkanka.

Liczymy, że w niedługim czasie podpiszemy aneks do umowy, który pozwoli nam na
                odbiór mieszkania (ze spokojnym sumieniem, że nikt nie „rąbie” nas po kieszeni).

Jak podpiszemy to przekażemy szczegóły.

Pozdrawiamy,
                lokatorzy1
                • aga9687 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 09:42
                  Czy to prawda, że prezes W.Z. już nie pracuje?
                  • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 10:54
                    Już niedługo... Panie z biura mówią, że teraz decyzje podejmują właściciele
                    (czyli Dolcan Sp. z o.o nie Dolcan II Sp. z o.o.). Upoważnienie do
                    reprezentacji ma Pan Alfred Pytko (dyr. finansowy).

• aga9687 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 11:25
                      lokatorzy1 napisała:

> Już niedługo... Panie z biura mówią, że teraz decyzje podejmują właściciele
                      > (czyli Dolcan Sp. z o.o nie Dolcan II Sp. z o.o.). Upoważnienie do
                      > reprezentacji ma Pan Alfred Pytko (dyr. finansowy).
                      >
                      To już niedługo to słyszymy od marca, zapewniali nas, że do końca czerwca
                      oddadzą nam mieszkanie na 100%, w budynku D, mamy 6 lipca i panie w biurze
                      mówią, że właśnie przygotowują dla nas kolejne aneksy o przesunięciu terminu
                      • smith123 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 12:02
                        Na mój gust to realnym terminem będzie wrzesień/październik (dla budynku
                        D)...mam nadzieję że ciągle tego roku :-). Po przekazaniu lokali to dopiero się
                        zacznie...poprawki, poprawki, poprawki....
                        • aga9687 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 12:30
                          smith123 napisał:

> Na mój gust to realnym terminem będzie wrzesień/październik (dla budynku
                          > D)...mam nadzieję że ciągle tego roku :-). Po przekazaniu lokali to dopiero
                          się
                          >
                          > zacznie...poprawki, poprawki, poprawki....

CZY KTOŚ ROZMAWIAŁ Z DOLCANEM NA TEMAT REKOMPENSAT?
                          • aga9687 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 12:50
                            aga9687 napisała:

> smith123 napisał:
                            >
                            > > Na mój gust to realnym terminem będzie wrzesień/październik (dla budynku
                            > > D)...mam nadzieję że ciągle tego roku :-). Po przekazaniu lokali to dopie
                            > ro
                            > się
                            > >
                            > > zacznie...poprawki, poprawki, poprawki....
                            >
                            > CZY KTOŚ ROZMAWIAŁ Z DOLCANEM NA TEMAT REKOMPENSAT?

MAM NADZIEJĘ, ŻE ODDANIE BĘDZIE WCZEŚNIEJ, MOŻE SIERPIEŃ??
                          • smith123 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 12:55
                            "Rekompensat nie przewiduje się" - cytatuje za zarządem. Według Dolcanu
                            powinniśmy się cieszyć, że nie ogłosili upadłości. No, marna to pociecha.
                            Podobno Prezes za dużo naobiecywał a teraz nie ma pieniędzy na realizację
                            obietnic.
                            Pozdrawiam
                            • aga9687 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 14:05
                              smith123 napisał:

> "Rekompensat nie przewiduje się" - cytatuje za zarządem. Według Dolcanu
                              > powinniśmy się cieszyć, że nie ogłosili upadłości. No, marna to pociecha.
                              > Podobno Prezes za dużo naobiecywał a teraz nie ma pieniędzy na realizację
                              > obietnic.
                              > Pozdrawiam
                              A CO MYŚLICIE O PIŚMIE DOTYCZĄCYM DRZWI WEWNĘTRZNYCH? CZY NIE POWINNO TO BYĆ
                              UJĘTE ANEKSEM DO UMOWY, JEŻELI UWZGLĘDNIA SIĘ TAKIE PISMA TO MOŻE, MY
                              NAPISZEMY, ŻE NIE ZAPŁACIMY OSTATNICH 10%?? POZA TYM MONTAŻ TEŻ KOSZTUJE...
                      • lokatorzy1 Re: Nowe wiadomości z budowy etapu II 06.07.06, 12:20
                        "Już niedługo" Pan W.Z. nie będzie pracownikiem Dolcan II Sp. z o.o.

Co do budowy to jeszcze troszkę to potrwa... szczególną uwagę należy zwrócić na
                        garaże i kotłownie - są to w chwili obecnej najbardziej kosztowne prace do
                        wykonania, a nic tam się nie dzieje (temat tabu.... będzie problem).

Pozdrawiamy,
                        lokatorzy1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka