Dodaj do ulubionych

Józefosław?

IP: lustro:* / 10.10.12.* 27.01.03, 23:41
Witam i pozdrawiam.
Pytanie do osób, które mieszkają bądź przymierzają się do mieszkania w
Józefosławiu bądź okolicach.
W zasadzie najbardziej mnie interesuje osiedle pt. "Willa Nowa Julianowska".
Byłbym wdzięczny za wszelkie refleksje nt. mieszkania w tym rejonie i osiedlu
tego typu: tzn. bloczki 2-piętrowe, partery z ogródkami, ochrona itp.

Osiedle bardzo mi się podoba, mieszkania też (odpowiadają mi wielkością np. 3
pokoje - 63m2, możliwość pełnego wyposażenia - kuchnia <właściwie aneks>,
łazienka). Ale dobijająca jest trochę cena 76 tys. USD (ponad 300 tyz PLN) -
wychodzi grubo ponad 4tys. PLN za m2 - prawie jak w Warszawie (np. Ochota).

Warto się tam pchać? Zależy mi na spokojnym miejscu. Na razie mieszkam przy
Puławskiej i mam szczerze dosyć.
Ale z drugiej strony dojazdy do pracy :-(. Jest tam jakaś komunikacja
publiczna?

Jak jest z kupowaniem mieszkań w tej okolicy. Ile można utargować z ceny?
(wspominają coś o opuszczeniu ok. 2 tys. USD na wejściu, ale może można ich
jeszcze przydusić). Jak wyglądają koszty miesięczne?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Miś Re: Józefosław? IP: 151.92.176.* 30.01.03, 09:51
      Witam
      Również interesuje mnie Józefosław, nie wiem za wiele o okolicy ale oferta jaką
      tu przytaczasz jest szokująca.
      Ja znalazłem coś wyglądającego na tańsze i staram się to sprawdzić:
      1. Sedno - www.sedno.com.pl
      2. Universbud

Jeśli wiesz coś jeszcze daj znać
      Pozdr.

Miś

Gość portalu: mk napisał(a):

> Witam i pozdrawiam.
      > Pytanie do osób, które mieszkają bądź przymierzają się do mieszkania w
      > Józefosławiu bądź okolicach.
      > W zasadzie najbardziej mnie interesuje osiedle pt. "Willa Nowa Julianowska".
      > Byłbym wdzięczny za wszelkie refleksje nt. mieszkania w tym rejonie i osiedlu
      > tego typu: tzn. bloczki 2-piętrowe, partery z ogródkami, ochrona itp.
      >
      > Osiedle bardzo mi się podoba, mieszkania też (odpowiadają mi wielkością np. 3
      > pokoje - 63m2, możliwość pełnego wyposażenia - kuchnia <właściwie aneks>,
      >
      > łazienka). Ale dobijająca jest trochę cena 76 tys. USD (ponad 300 tyz PLN) -
      > wychodzi grubo ponad 4tys. PLN za m2 - prawie jak w Warszawie (np. Ochota).
      >
      > Warto się tam pchać? Zależy mi na spokojnym miejscu. Na razie mieszkam przy
      > Puławskiej i mam szczerze dosyć.
      > Ale z drugiej strony dojazdy do pracy :-(. Jest tam jakaś komunikacja
      > publiczna?
      >
      > Jak jest z kupowaniem mieszkań w tej okolicy. Ile można utargować z ceny?
      > (wspominają coś o opuszczeniu ok. 2 tys. USD na wejściu, ale może można ich
      > jeszcze przydusić). Jak wyglądają koszty miesięczne?
      >
      > Z góry dziękuję i pozdrawiam.
      • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 30.01.03, 11:20
        jesli chodzi o osiedle Uniwersbudu to pytaj o wszystko, kupilem tam mieszkanie
        i juz mieszkam od nowego roku.
        • Gość: miś Re: Józefosław? IP: 151.92.176.* 30.01.03, 11:35
          Super

Po pierwsze nie znam firmy - kto to? miałeś jakies problemy?

Po drugie interesuje mnie osiedle "Park nad strumykiem" - nie wiem czy jescze
          są wolne ale interesuje mnie mieszkanie 76,5 m2 - może coś wiesz? na srotnie
          www podają cenę od 2.650 m2 - nie wiem netto czy brutto?

po trzecie - mieszkania są "gołe" - więc trzeba je wykończyć - w ofercie
          wspominają o możliwości wykorzystania ich ekip wykończeniowych - może masz
          jakies doświadczenia?

po czwarte - jaki jest czynsz etc?

po piąte - ogólne wrażenie z miejsca zamieszkania i współpracy z developerem

Te wszystkie pytania zadałem również im, ale opinia mieszkańca zawsze na wagę
          złota

Pozdr
          miś
          • Gość: Jax Re: Józefosław? IP: 213.241.54.* 30.01.03, 13:48
            Jakaś strona ?

Również chętnie się dowiem czegoś ciekawego
            • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 30.01.03, 17:02
              no to moze po kolei.
              strona internetowa - www.uniwersbud.home.pl ( wychodzi na to ze robie za ich
              rzecznika ale prawda jest taka ze nigdzie sie nie reklamuja albo robia to w
              zawualowany sposob:)

Tam znajdziecie wiekszosc informacji na temat kto to ale wiadomoze tak do konca
              to nie wszytko sie da sprawdzic. J ajestem po etapie kupna , wykonczenia i
              wprowadzenia a przede mna wszelkie zamieszanie zwiazane z hipoteka.

Ja wlasnie kupilem mieszkanie o pow. 76 m i to sa najmniejsze mieszkania na
              osiedlu "Park nad strumykiem" Co do warunkow, dogodnosci i niedogodnosci tej
              okolicy to juz sie rozpisywalem , poszperajcie w innych watkach.

Cena jest netto z tym ze mozna a nawet tzreba sie targowac. Poza tym inna jest
              cena za miejsce parkingowe inna za metr mieszkania a inna za metr odgrodka, ja
              mam ogrodek.

mieszkanie odbierasz w stanie z tynkami, instalacjami, drzwiami wew i zew,
              wylana posadzka. Ja wolalem wykonczyc we wlasnym zakresie bo mialem taka
              mozliwosc.
              czynszu jeszce nie ma bo nie ma wspolnoty mieszkaniowej ( za malo nas na
              osiedlu jescze mieszka) - to wiaze sie z tym ze nie ma ochrony, smietnik taki
              ogolnobudowlany, w nocy nie ma osiwtlenia osiedla , czyli nie ma kosztow wiec
              nie ma oplat, poza licznikami ale to indywidualnie.

wspolpraca - tam to generalnie jest lekko zamieszana sytuacja, jest developer (
              z nim podpisujesz umowe) , prace wykonuje Uniwersbud i niby to oni za to
              odpowiadaja ale w miedzy czasie zatrudniaja podwykonawcow i bywa zamieszanie,
              generalnie jak to na polskiej budowie, trzymac krotko, brac wszytko na papierze
              i nie palcic az cos nie bedzie zrobione. Od sredniej krajowej budowlanki nie
              odbiega. Trzeba sie wlasnym mieszkaniem interesowac, bywac i kontrolowac. Nie
              ma co liczyc na inwencje czy wlasna inicjatywe wykonawcy. Na pewno developer
              pomaga w sprawach papierkowych, tu pelna wspolprac.

Podsumowujac, to bedzie mile miejsce, kameralne, blisko las, na razie to jednak
              w sporym sensie plac budowy choc mnie specjalnie w mieszkaniu nie przeszkadza.
              Na pewno jest to jedna z ciekawszych i tanszych propozycji w tym rejonie.
              W razie innych watpliwosci - pytajcie.
              • Gość: Miś Re: Józefosław? IP: 151.92.176.* 30.01.03, 17:08
                Czyli, że kupując mieszkanie 76 m2 *(2.620 +7% VAT)= 214 tys + garaż, ogródek,
                balkon????
                A może coś wiesz na temat ich promocji -10% od ceny mieszkania + pomoc w
                wykończeniu (tzn. fachowcy do roboty)

Aha i ostatnie pytanko - może wiesz czy sprzedali dużo czy mieszkań -
                interesuje mnie też to 76,5 m2 z ogródkiem - ile całość kosztuje???

Pozdro.
                Miś
                • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 30.01.03, 17:17
                  popatrz na to inaczej. Kupujesz mieszkanie na parterze i jako calosc potraktuj
                  mieszkanie i ogrodek i miejsce parkingowe i to jest taki "pakiet " za ktory
                  uslyszysz cene ok 250 tys zl. Pakiet mieszkania na pierwszym i drugim pietzre
                  obejmuje miejsce w garazu ale brak ogrodka i tu tez uslyszysz cene za calosc.
                  co do promocji to trudno mi cos powiedziec bo jak ja kupowalem to po prostu
                  powiedzialem ze chetnie kupie ale za nizsza cene i byly normalne negocjacje,
                  oni chca sprzedac, ja kupic. Jak poznasz srednia cen w tej okolicy to pewnie
                  dojdziesz do tego samego wniosku co ja ze nie jest tak najdrozej choc to i tak
                  spora kwota.

co do wykonczenia to ja chyba jednak wolalbym zatrudnic we wlasnym zakresie
                  kogos sprawdzonego. to sa za powazne prace zeby powierzac je obcym.

generalnie to na pewno mieszkanie z ogrodkiem kupisz teraz bez klopotu. jesy
                  ich jeszce sporo.
                  no dobra dzis juz wiecej nie napisze bo wychodze. ale pytaj jesli chcesz cos
                  wiedziec, chetnie odpowiem byc moze przyszlemu sasiadowi:)

• Gość: Miś Re: Józefosław? IP: *.its.it 31.01.03, 10:23
                    Dzięki za pomoc to są już jakies konkrety,
                    Wybieram się tam obejrzeć to i ocenić,
                    Póki co wysłałem do nich maila z kilkoma pytaniami ale bez odpowiedzi -
                    narazie?!

Oferta naprawdę wygląda ciekawie - bo prawie 80 m2 mieszkania i ogródek i
                    garaż - może wiesz ile kosztuje mieszkanie bez ogródka?

POzdr.
                    Miś
                    • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 31.01.03, 10:54
                      co do cen to tak jak juz pisalem sprawa indywidualna moze bedziesz w stanie
                      wynegocjowac mniejsza cene niz ja. tylko pamietaj ze to wyglada tak ze albo
                      mieszkanie na parterze i z ogrodkiem ale bez garazu albo na pietrze z garazem
                      ale bez ogrodka. tak to wymyslili bo w garazu mieszcza sie tylko dwa auta. i
                      wybierasz co dla Ciebie jest wazniejsze. ja wybralem ogrodek wylacznie do mojej
                      dyspozycji i miejsce parkingowe.
                      a i jeszce jedna istotna sprawa - te prawie 80 m to jest jedna wielka
                      powierzchnia bez scian dzialowych i co najwazniejsze nosnych wewnatzr czyli
                      mozesz sam sobie zaaranzowac wnetzre czy chcesz miec jeden czy 4 pokoje to twoj
                      wybor tak jak ich ustawienie. oczywiscie bez szalenstw bo sa piony wodno
                      kanalizacyjne ale np taka kuchnia moze byc w usytuowana w dwuch przeciwleglych
                      punktach mieszkania.
                      • Gość: mk Re: Józefosław? IP: lustro:* / 10.10.12.* 01.02.03, 01:14
                        Dzięki za odzew. Już myślałem, że mój wątek przepadł w pomrokach dziejów.

W kwestii negocjacji, bo jeszcze nie kupowałem mieszkania w ten sposób:
                        Ile mniej więcej można urwać z ceny wywoławczej (np. w procentach).
                        Bo przyznacie chyba, że 2 tys. z ceny 76 tys. to upust godny raczej dealera
                        samochodowego a nie firmy sprzedającej tak drogie mieszkania.
                        Ma ktoś jeszcze doświadczenia w tym temacie?
                      • Gość: mk Re: Józefosław? IP: *.visp.energis.pl 15.02.03, 17:42
                        no to Willę Nową Julianowską już odchorowałem - cena ich mieszkań zabija.

Moje oczy zwróciły się teraz właśnie w stronę Żwirowej - "Os. nad strumykiem".
                        Trochę przeraża jeszcze ten plac budowy ale może wkrótce będzie całkiem nieźle.
                        Rozumiem, że mieszkasz na parterze. Ja się zastanawiam piętro I czy II
                        (poddasze - co prawda powierzchnia 2m2 mniejsza i lokalnie krzywe sufity, ale
                        trochę lepsze widoki z balkonu). Chętnie poczytałbym opinie zwolenników i
                        przeciwników mieszkania na poddaszu.

No niech się kolega przyzna ile utargował z ceny 250 tys. Mam to przed sobą i
                        nie wiem z jaką skalą wielkości wystartować do negocjacji żeby za bardzo nie
                        stracić ale też żeby nie skompromitować się ze zbyt wygórowanym żądaniem. To
                        moje pierwsze negocjacje.

Pozdrawiam (być może przyszłego sąsiada).

P.S. Do Misia - odezwij się czy nabyłeś mieszkanie na tym osiedlu.
                        • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 17.02.03, 05:33
                          witam.
                          nie ma sie co ze tak powiem "certolic". wal tyle ile Ci przyjdzie do glowy na
                          pewno gdzies w polowie sie spotkacie:) ze mnie tez zaden negocjator, po prostu
                          bylem zdecydowany na to osiedle i mieszkanie i tu moglem im zadeklarowac siebie
                          jako pewnego klienta. wiesz ja mysle ze utargowac mozesz wiecej niz ja bo oni
                          pilnie potzrebuja sprzedac. jesli byles to widziales, stoi wiele nie
                          sprzedanych mieszkan. ja utargowalem 10 tys. czy to duzo czy malo, w takich
                          sytuacjach zawsze jest za malo:)
                          a wlasnie jak wrazenia?
                          moze po wizycie masz jeszcze jakies pytania i watpliwosci?
                          • Gość: Dedektyw Re: Józefosław? IP: 217.11.134.* 17.02.03, 11:26
                            Witam Serdecznie,

Ja tez mysle o osiedlu nad Strumykiem tylko male ale:
                            Na stronie "gazety" w rubryce sprawdzamy deweloperow jest opisana niejasna
                            sprawa z zaliczka na mieszkanieu (jest cos o falszowaniu dokumentow), do tego
                            firma niema kasy a ma nawet dlug. Podobno w ZUS i u klientow. Ciekawe czy dlugi
                            w ZUS wchodza na hipoteke bo ze skarbowego wchodza! Przeraza mnie, ze
                            jak "padna" to zostaniemy na budowie
                            Prosze napiszcie co o tym myslicie!
                            • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 18.02.03, 05:25
                              hm, no to ladny gips:)
                              faktyczne ten artykul troche mnie zaniepokoil. skoro juz tam kupilem mieszkanie
                              i mieszkam to nie pozostaje mi nic innego jak poszuac jasnych stron sprawy.
                              zwroc uwage ze ten artykul ma juz dwa lata i od tego czasu jakos firma nie
                              padla a nawet lokatorow przybylo i ciagle przybywa ( co wieczor licze swiatla w
                              oknach na osiedlu:), mam nadzieje ze to byl przypadek incydentalny a do tego
                              jakis taki nie jasny bo chodzilo o kupno ziemi i mieszkania przez osobe z
                              zagranicy.
                              Dodatkowo moze to w 100% mnie nie zabezpiecza ale ja umowe mam podpisana z
                              DIXPOL'em czyli inwestorem tego osiedla.
                              • Gość: Dedektyw Re: Józefosław? IP: 217.11.134.* 18.02.03, 09:34
                                Tomku,
                                Czy mozesz mi wytlumaczyc o co chodzi z Daxipolem?

Pozdrawiam
                                • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 18.02.03, 09:55
                                  na tym osiedlu teraz funkcjonuja dwa biura sprzedazy, jedno inwestora - Dixpol,
                                  drugie wykonawcy - Uniwersbudu, dlaczego tak jest nie mam pojecia. Ja umowe
                                  mam podpisana z Dixpolem, prace wykonywal Uniwersbud, jakie sa miedzy nimi
                                  powiazania, nie ma pojecia, generalnie i jedni i drudzy sa do dyspozycji na
                                  miejscu. cos na temat tych powiazan mozna przeczytac na ich stronie -
                                  www.uniwersbud.home.pl w dziale "o nas".
                                  lada moment mam zalatwiac sprawy notarialne wiec chyba nie jest tak strasznie
                                  jak by to sie moglo z pozoru wydawac.
                            • Gość: mk Re: Józefosław? IP: *.visp.energis.pl 18.02.03, 18:44
                              No tak, tylko tego mi jeszcze brakowało. Trochę daje do myślenia.
                              Kolega Tomek ma jednak rację - sprzedażą zajmuje się zarówno Dixpol (podobno
                              marnie im idzie - i tu widzę szansę na skuteczne negocjacje) oraz Uniwersbud.

Trochę jednak strach, bo jak się firma wyłoży to pozostanie rozgrzebana budowa.

Trzeba trochę powęszyć, może ktoś ma jakiekolwiek informacje nt. sytuacji
                              finansowej tych firm i szans na ładne osiedle? Z tego co zrozumiałem z
                              wypowiedzi przedstawiciela Dixpolu, np. część szeregowców na osiedlu nie bedzie
                              wykańczana ponieważ nie znaleźli się nabywcy na te ukończone. Co mnie nie dziwi
                              bo kosztują ok. 500 tys.

Odnośnie tych bloczków z mieszkaniami 75m2 - pytanko to kol. Tomka - jak się
                              tam wprowadzić, przy tak wąskich klatkach schodowych i jak się parkuje 2
                              samochody w garażu co prawda długim ale wąskim (na skos?).

A jak jakość wykonania wnętrz?

Jak z telefonizacją, kablówką i ew. internetem? Coś jest, czy kolega pisze z
                              pracy?

Myślę nad kolejnymi pytaniami...
                              • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.radiozet.com.pl 19.02.03, 04:40
                                moze dixpol slabo sprzedaje a podobno uniwersbud robi to lepiej, tak na prawde
                                to nie mam do takich informacji wgladu. oceniam tylko "przez okno" wieksze
                                zainteresowanie potencjalnych kupcow.
                                co do klatki , nie przesadzajmy, nie sa takie waskie, bez klopotow wprowadzilem
                                sie, a garaz, no tak jest wasko ale akurat ja i sasiad jakos do tej pory aut
                                sobie nie porysowalismy:)

telefonia - jest Netia i telefon mozna miec w pare dni. z internetem gorzej bo
                                netia ma usluge ale droga. kablowka, no mysle ze na to jest za wczesnie bo ona
                                ma sens jak jest zamieszkana przynajmniej wieksza czesc osiedla. natomiast juz
                                pukaja do drzwi przedstawiciele Canalu.

wczoraj porozmawialem sobie dluzej z kierownikiem budowy i wywnioskowalem ze
                                nie jest tak zle i wraz z roztopami ponownie rusza prace, wiec oby do wiosny:)
                                • Gość: Baden-Baden Re: Józefosław? IP: 212.160.95.* 20.02.03, 16:30
                                  Heja,

Od kilku miesięcy próbuję sfinalizować kupno mieszkanka "nad strumykiem".
                                  Zgadzam się z Wami osiedle będzie ładne (jak skończą), cena zakupu dość
                                  atrakcyjna (ja tez coś wynegocjowałem, choć może nie bezpośrednio w pieniądzu),
                                  technologia i standard przyzwoity. Zatem prawie "mjut" i już prawie składałem
                                  podpis pod aktem , ale ilość 18 stron przeraziła mnie i oddałem sprawę do
                                  mojego prawnika.
                                  Moje i jego rady oraz sugestie:
                                  1. proponowany akt notarialny jest niezwykle skomplikowany ze względu na
                                  podziały gruntu. Czy musiał byc tak zawiły, po co i w jakim celu? Więc chyba
                                  warto to sprawdzić w sądzie rejonowym, ewentulanie maksymalnie skrócić termin
                                  rozpoznania wpisów i potwierdzenia tego przez notariusza.
                                  2. Sprawdzcie KRS, czy nie tocza sie postępowania wobec inwestora tym bardziej,
                                  że we wpisie do ewidencji działaności gosp. zajmują się także innymi branżami.
                                  3. Sprawdzcie zaswiadczenie o niezaleganiu z podatkami i ZUS w celu wykluczenia
                                  przesłanek o hipotekach przymusowych (US będzie miał do tego pierwszeństwo
                                  przed Wami)
                                  4. Czytajcie dokładnie wszelkiego rodzaju umowy przed podpisaniem bo zawieraja
                                  sporo błędów (bazują często na dokumentach podpisanych z innymi klientami bez
                                  zmian, które dotyczą Waszych indywidualnych ustaleń)
                                  5. Zadajcie wszystkich uzgodnień na piśmie, ale pamiętajcie,że załączniki do
                                  aktów w których coś jest opisane nie sa aktami i nie mają mocy prawnej. Zatem
                                  trudno będzie coś póżniej wymóc.
                                  Chcecie coś jeszcze wiedzieć?.....
                                  Baden-Baden
                                  • Gość: mk Re: Józefosław? IP: *.visp.energis.pl 20.02.03, 18:13
                                    szczerze mówiąc miałem nadzieję, że skoro kolega finalizuje transakcję, to
                                    przynajmniej część z tych ustaleń już dokonał.
    • Gość: Ania Re: Józefosław? IP: *.acn.waw.pl 08.05.03, 15:18
      A czy ktos kupił tam segment? pytanie do Tomka, czy te segmenty im sie
      sprzedaja i jak jest z postepem prac? byłam tam kilkarazy od zimy i nic sie nie
      zmienia.
      • Gość: tomek Re: Józefosław? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.05.03, 15:32
        rzeczywiscie postepem prac to oni nie grzesza:) zmienilo sie jak na moje oko
        sporo, uporzadkowali teren, zaczeli robic boisko i plac zabaw, posiali trawe.
        segmenty faktycznie nie sprzedaja im sie w przeciweinstwie do mieszkan. i moze
        dlatego oni skupiaja sie na wykonczeniu sprzedanych mieszkan a nie na konczeniu
        nie wybudowanych budynkow. poza tym robia, no np mnie zrobili schodki z balkonu
        na ogrodek:)
        a i cos jeszce w sprawie segmentow to moze zainteresowac nabywcow mniejscych
        mieszkan. wspominali cos o pomysle podzielenia takiego segmentu na dwa
        mieszkania po 60 kilka metrow. na ile ten pomysl jest do zrealiozowania to juz
        nie moja sprawa. ja slyszalem o takim pomysle.
        udanego dnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka