06.07.06, 21:20
Czy ktoś interesuje się tą inwestycją? Dowiedziałam się, że w ciągu 3 dni od
podpisania umowy trzeba wpłacić 5% wartości mieszkania, a przecież uzyskanie
kredytu w ciągu tak krótkiego czasu jest niemożliwe (chyba że ktoś dysponuje
gotówką). Czy normalne jest żądanie takiej sumy zaraz po podpisaniu umowy?
Obserwuj wątek
    • vrubelek78 Re: Derby 8 07.07.06, 09:20
      zarezerwowałam mieszkanie na osiedlu derby 8. w sumie mogę zapłacic 5 %
      wartosci inwestycji bo mam takie pieniądze. zastanawia mnie tylko czy jeśli nie
      dostanę na resztę kredytu to czy oni oddadzą mi te 5 %? dla mnie gorsze jest to
      że w ciagu miesiaca od podpisania umowy wstępnej i wpłaceniu tych 5 % trzeba
      wpłacić kolejne 15%. nie wiem czy w 4 tygodnie wyrobię się z kredytem.
      angie-k, masz zarezerwowane mieszkanko? jak się uda może będziemy sąsiadami.
      pozdrawiam.
      • mbinkowska Re: Derby 8 07.07.06, 10:19
        sprawdźcie czy w umowie jest zapis że te 5% zostanie zaliczone na poczet całej kwoty
        jeśli ubiegasz się o kredyt 100% to bank przeleje Ci te już zapłacone 5% na
        konto - tylko musisz przedstawić dowód że dokonałeś takiej wpłaty

i generalnie chyba wszyscy developerzy żądają zaiczki zaraz po podpisaniu umowy
        - niezależnie od tego czy się ktoś ubiega o kredyt czy nie... w sumie nic
        dziwnego- muszą się jakoś zabezpieczać
        • oniemczuk Re: Derby 8 07.07.06, 10:47
          Tak jest u większości developerów, wpłaca się 5% wartości mieszkania ja np w JW
          kolejną wpłatę to mam już 85% i na to 30dni, rzeczywistość jest jednak taka, że
          na kredyty czeka się najkrócej 4 tyg. my piszemy podanie o przesunięcie terminu,
          nie wiem jak praktykują inne firmy.Warto spytać jak jest w Dom development-bo to
          chyba własciciel derby,świetna okolica też mysleliśmy o tym osiedlu, ale
          zdecydowalismy sie na inny zakup. pozdrawiam
          • Gość: p Re: Derby 8 - Doradzca w pokoju obok IP: 195.245.204.* 11.07.06, 12:04
            Czesc,

podziele sie z wami moim doswiadczeniem:

na derby 7 trzeba bylo wplacic 20% (pierwsza transza) w moze 14 dni od
            podpisania umowy.

nie bylo mozliwosci w tym czasie uruchomic kredytu, zwlaszcza, ze po drodze
            byly komplikacje. Ale doradzca miesci sie u nich w biurze (fakt: ze sam podaje
            nierealne terminy zalatwienia wszystkich formalnosci zwiazanych z kredytem)

ustawilem taki trojkacik: doradca + pani co obsluguje inwestycje + pani co
            sprzedala mi mieszkanie - i kazalem im sie tak dogadac, zebym nie musial placic
            zednych kar, bo chec i mozliwosci kupna mieszkania mam - a nie mam ochoty
            nikomu nic wplacac - jesli ktos zamieza mnie karac, za to ze wymyslil sobie
            nierealny termin na uruchomienie kredytu. Podpisana umowa jest wymagana do
            uruchomienia kredytu, a nawet (przynajmniej tresc umowy) do rozpatrzenia
            wniosku.

Inna sytuacja moze byc, jesli developera nie interesuja klienci finansujacy
            100% inwestycji - ale nie widze w tym ich interesu.

Padla propozycja, zeby wplacic 1000 zl, i przedluzyc mi termin o 2 tygodnie.
            oczywiscie nic nie wplacalem.

Jak im nic nie wplacisz - to nic tobie nie zabiora (najwyzej nie sprzedadza
            mieszkania), a znowu tak bardzo im nie zalezy, zeby szukac coraz to nowych
            klientow. Wola poczekac 2 tygodnie. Gorzej - jesli stwierdza brak
            zainteresowania z twojej strony.

Tam w umowie najprawdopodobniej jest napisane, ze nie uiszczenie pierwszej
            wplaty w terminie powoduje naliczanie odsetek, ewentualnie rezygnacje z umowy -
            ale nie chca zadnych pieniedzy. Dopiero jak wplacisz pierwsza transze -
            zwracaja tobie mniej pieniedzy niz wplaciles/as.

Przeczytaj dokladnie. No i wez pod uwage, ze im tez zalezy na sprzedaniu
            mieszkania.

p

• dskowronski Re: Derby 8 - Doradzca w pokoju obok 12.07.06, 09:07
              > nie bylo mozliwosci w tym czasie uruchomic kredytu, zwlaszcza, ze po drodze
              > byly komplikacje. Ale doradzca miesci sie u nich w biurze (fakt: ze sam podaje
              > nierealne terminy zalatwienia wszystkich formalnosci zwiazanych z kredytem)

Czy to Expander? Jeżeli tak, to radzę unikać jak ognia. Dzięki pośrednikom z Expandera, który mieścił się koło DD (wtedy jeszcze w Intraco) załatwiałem kredyt w 3 miesiące, chociaż był on do załatwienia w 3 tygodnie, gdybym sam załatwił z DD wszystkie dokumenty i pofatygował się z nimi osobiście do banku.

Poza tym jedyne co Expander potrafi zrobić (a nawet ta prosta czynność nienajlepiej mu wychodzi), to zebrać papiery od developera i od klienta i wysłać je do banku. Jeżeli masz problem ze zdolnością kredytową, nie licz na jakąkolwiek pomoc ze strony Expandera - są wtedy bezradni, jak dzieci - nic nie potrafią wynegocjować z analitykiem z banku.
    • Gość: S Re: Derby 8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 20:47
      Ludzie co wy się martwicie jak pójdziecie do Banku to od razu zaznaczcie że jak
      nie dostaniecie tego kredytu w ciągu dwóch tygodni to rezygnujecie z tego
      kredytu bo musicie dokonac pierwszej wpłaty u dewelopera, a gwarantuję wam że
      staną na głowie żeby wam ten kredyt w tym czasie udzielić wiem coś o tym bo
      pracuję w jednym z banków:) teraz jest tak duża konkurencja na rynku bankowym
      że każdy bank walczy o każdego klienta. Inna sprawa czy będziecie mieć zdolność
      kredytową bo tego to już się nie da przeskoczyć i wtedy niestety nawet stawanie
      na głowie pracowników banków nie pomaga. Ja też zarezerwowałam mieszkanko na
      derby 8 więc może będziemy sąsiadami:)
      • vrubelek78 Re: Derby 8 09.07.06, 11:04
        cześć, już wiem że nie da się odzyskać wpłaconych 5 % bo w umowie napisane jest
        że jak zrezygnujesz to oni oddadza ci kasę ale pomniejszoną o 5 % karę. więc na
        jedno wychodzi.
        jak sobie radzicie w te upały???
        • Gość: edysz Re: Derby 8 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.06, 21:20
          www.derby.waw.pl/forum
        • Gość: No_Derbix Re: Derby 8 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.06, 22:00
          Po podpisaniu umowy wpłaciłem naprawdę symboliczną opłatę. Następną miałem
          wpłacić po miesiącu. Natomiast jeden bank odrzucił wniosek a w Milenium jak
          dobrze pójdzie będe czakał 7 tygodni. Oferty innych banków mnie nie interesują.
          (nie potrzebuje kredytu na całość inwestycji). Natomiast rezygnacja z mieszkania
          z powodu banku - zwrot mojej wpłaty w ciągu tygodnia, Inne powody w ciągu trzech
          tygodni. Developer ma zarabiać na sprzedaży mieszkań a nie karach umownych...
          • vrubelek78 Re: Derby 8 11.07.06, 15:58
            rozmawiałam z gościem z dom development. powiedział, że jak się nie ma kasy na
            ratę to trzeba napisać pismo do działu sprzedaży, że kredyt jest w trakcie
            załatwiania i prosi się o odroczenie tej wpłaty. przedłużają bez problemu o 3
            tygodnie. jeśli chodzi o odsetki to też można w tym piśmie poprosić o nie
            naliczanianie. jest szansa że się zgodzą. tak powiedził ten gość. ciekawe jak
            jest w praktyce.
            • al38 Re: Derby 8 11.07.06, 22:20
              Cześć!
              My chyba też będziemy Waszymi sąsiadami jak dobrze pójdzie.Chyba, że znów
              zwiększą cenę za metr. Od dnia gdy wyszła oferta cena naszego mieszkania wzrosła
              o ok. 250 na metrze?To normalne?Ile później wynosi czynsz-ktoś się orientuje?
              Czy może ktoś z Was wie czy dom development wywiązuje się z terminów oddania i
              jak w rzeczywistości wygląda wykończenie?
              • vrubelek78 Re: Derby 8 16.07.06, 12:42
                cześć, myślę, że to jeden z lepszych developerów w wawie. co do terminów
                oddania to już przesunęli o 2 miesiące z 15 września na 15 listopada:(
                facet z DD powiedział że czynsz to ok. 7,50 zł/m2.
                • al381 Re: Derby 8 16.07.06, 22:59
                  dzięki za informację,
                  we wtorek podpisujemy umowę, mamy nadzieję, że nie ma w niej żadnych haczyków?
                  POZDRAWIAM....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka