Dodaj do ulubionych

Ronson - przeliczanie wpłat

IP: spc:* / 126.17.58.* 03.02.03, 11:03
Witam
Czy ktoś może mi wyjasnić w jaki sposób przelicza się wpłacone przeze mnie
złotówki na dolary, w których podaną mam wartość mieszkania?
Chodzi o to, że w umowie mam napisane, że przyjmowany jest średni kurs
dolara wg NBP z dnia, w którym pieniądze wpływają na konto Ronsona. To jest
jasne. Jednak w rzeczywistości panie z księgowości sprawdzają kurs z dnia
poprzedniego, tłumacząc, że to że NBP podaje na dzień np. dzisiejszy to taki
kurs będzie obowiązywał jeżeli pieniądze wpłyną jutro. Trochę zawile
napisałam, ale sama tego nie rozumiem.
Czy ktoś może mi to wyjaśnić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Rimz Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: waprx* / 192.168.229.* 03.02.03, 11:53
      Czołem Sąsiadko,

NBP ogłasza kurs średni każdego dnia roboczego około godz. 12. Ten kurs
      obowiązuje w następnym dniu roboczym. Tak więc na przykład dzisiaj przez cały
      dzień obowiązuje kurs ogłoszony przez NBP w piątek.
      • Gość: Rimz Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: waprx* / 192.168.229.* 03.02.03, 12:00
        I jeszcze jedno - zapomniałem - dla Ciebie istotny jest jedynie kurs jaki
        obowiązuje w momencia składania polecenia przelewu (czyli włąśnie ten ogłoszony
        około godz. 12 dnia poprzedniego). Ten właśnie będzie wzięty do rozliczenia. A
        sama data faktycznego wpłynięcia środków na konto Ronsona nie ma tu znaczenia.
        Tutaj Ronson zachowuje się bardzo fair, bo dokładnie wiesz ile zapłaciłaś.
        Słyszałem o deweloperach, którzy biorą pod uwagę kurs z dnia, w którym środki
        zostały zaksięgowane na koncie docelowym.
        • Gość: Sąsiadka Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: spc:* / 126.17.58.* 03.02.03, 12:19
          Bardzo Ci dziekuję.
          Teraz rozumiem. Szkoda tylko, że nie wiedziałam tego wcześniej.
          Trochę na tym straciłam.
          Jeszcze raz dzięki.
    • Gość: Swierk Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: *.bbc.com.pl 28.02.03, 08:27
      Sąsiadko
      Warto jeszcze zauważyć, że piątkowy kurs NBP obowiązuje w poniedziałek. Niby
      nic, ale czasami można skorzystać...
      M.
      • Gość: Sąsiadka Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: 126.17.58.* 28.02.03, 17:12
        Masz rację, ale teraz już martwi mnie tylko kurs franków szwajcarskich, bo
        Ronsona spłaciłam w 100%.
        A swoją drogą - czy dopłacaliście Ronsonowi jakieś 40$ - nie wiem o co
        dokładanie chodzi, jakaś dodatkowa opłata związana z VAT-em?
        • barbara.g Re: Ronson - przeliczanie wpłat 28.02.03, 18:19
          Prawdopodobnie tak wynikło z rozliczenia konkretnie u Ciebie, ale to łatwo
          sobie możesz sama obliczyć: mieszkanie 7% VATu, garaż 22%, a grunt jest z VATu
          zwolniony. Tutaj wszystko musi się zgadzać co do grosza. Żadnych dodatkowych
          dopłat nie powinno być - obowiązuje to co masz w swojej umowie.
          • Gość: Sąsiadka Re: Ronson - przeliczanie wpłat IP: 126.17.58.* 28.02.03, 18:40
            I tak było. Po wpłaceniu ostatnich kilku USD usłyszałam, że jeszcze muszę
            dopłacić - mimo iż zgodnie z moimi wyliczeniami i wcześniejszą informacją z
            Ronsona wszystko było ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka