magda_s4 07.10.03, 12:46 Czy to prawda, że "nie" z imiesłowami pisze się już razem? Np. nieprzeczytana gazeta (ja się uczyłam o nie przeczytanej gazecie, o wydarzeniu nie opisanym w prasie itp.). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: NIE z imiesłowami 07.10.03, 15:07 To jest problem zbyt poważny, by o nim poważnie mówić. Temat ten jest najczęściej poruszany na tym forum, więc nim pani Ekspert potwierdzi Twoje przypuszczenia, proponuję skorzystać z wyszukiwarki. Pozdrawiam Jazzek Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: No, Ja22ek... 07.10.03, 16:16 Jazzek wiedział, nie powiedział :) bo są takie głosy, że zanim ktoś się zdąży odezwać, to już widzi moją odpowiedź. Pozdrawiam Jazzek PS 1. Wyszukiwarka nie boli. PS 2. Nieoficjalnie napiszę, że razem, chociaż w takich wyrażeniach, jak "nikomu nie znany" to bardziej estetyczna wydaje mi się pisownia rozdzielna. Odpowiedz Link Zgłoś
belunia22 Re: No, Ja22ek... 07.10.03, 22:20 A ja slyszalm, ze pisze sie łacznie wtedy kiedy to juz sie nie zmieni, a rozdzielnie kiedy stan, ktory imiesłow oznacza juz nie ulegnie zmianie, albo na odwrot, ale chodzi mi o to, że klucz mialby taki charakter w uzywanu imiesłowu z nie :) Odpowiedz Link Zgłoś