Gość: mar IP: *.centrala.kbsa / 10.1.34.* 18.02.03, 16:07 Czy warto korzystać z usług notariusza przy umowie przedwstępnej? jeżeli tak, to czy będzie taniej w pakiecie (przedwstępna i właściwa)? Czy ktoś może polecić kogoś "przyjaznego"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Bebiak Re: Notariusz - może ktoś polecić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 23:21 Przede wszystkim musisz się zastanowić czy chcesz umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego czy wystarczy Ci zwykła, pisemna (ta też jest ważna tylko ma inne skutki od tej dokumentowanej formą aktu). W formie aktu ma skutek silniejszy polegający na tym, że jeśli jedna strona chciałaby się wycofać to druga (jeśli by tego nie chciała) może żądać wykonania tej umowy przez sąd. Tego własnie silniejszego skutku nie ma umowa pisemna, która wiąże oczywiście co do zwrotu zaliczki, rozliczenia zadatku itp., ale nie daje roszczenia do wystąpienia do sądu w zakresie wykonania umowy. Taksa z reguły pobierana jest od każdej z umów (czyli i przedwstępną i za przyrzeczoną czyli sprzedaż) w pełnej wysokości, bo żaden przepis prawa nie nakłada na strony obowiązku zawierania umów przedwstępnych (inaczej jest np. przy umowach warunkowych ale to już inny temat). W praktyce często zdarza się, że notariusz za którąś z tych umów obniża taksę (o ile obie są w tej samej kancelarii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: stawki IP: 172.10.11.* 19.02.03, 13:09 w przypadku gdy umowa jest umowa zobowiazujaca do wybudowania mieszkania i przeniesienia praw wlasnosci notariusz nie ma prawa wiac wiecej niz po polowie (pol za przedwstepna pol za zasadnicza) stawki max. niestety za uwzglednienie roszczen w ksiedze wieczystej gruntu sad moze pobrac stosowna - niemala oplate (to jedyny minus umowy przedwstepnej), i pozniej rzecz jasna za zniesienie tych roszczen po zasaniczej sprzedazy i przeniesieniu praw wlasnosci - taki maly absurdzik (roszczenia przechodza ponoc na ksiege wlasciciela!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Do Noe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.03, 19:42 Cześć. Noe, autor wątku pytał o umowę przedwstępną a nie o warunkową czy zobowiązującą, od której należna jest połowa taksy (druga połowa przy umowie, która jest wykonaniem zobowiązującej). Czy ja czegoś nie zrozumiałam? Od umowy przedwstępnej jest pobierana generalnie pełna taksa (chyba, że coś wynegocjujesz) i taka za przyrzeczoną. Z tego co wiem "Wyborcza" w dodatku "Dom" kiedyś miała wystąpić do Rady Izby Notarialnej z prośbą wyjasnienia tej kwestii. Umowa przedwstępna a zobowiązująca do dwie różne umowy w sensie prawnym, a przepis, o którym mówisz dotyczy zobowiązująch i warunkowych. Czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
beatka33 Re: Do Noe 20.02.03, 17:24 Ja spisywałam 2 umowy przedwstępne jedną na zakup a drugą na sprzedaż u tego samego notariusza. I jest (na razie) z jego usług zadowolona. Nie mam pod ręką wzoru wyliczającego opłaty więc powiem ogólnie. Przy przedwstępnej umowie można zapłacić 1/2 taksy a drugą połowę przy ostatecznej umowie. Można też negocjować (są pewne widełki). Jest to notariusz z Kancelarii Notarialnej przy ul. Marszałkowskiej (uwaga są 2 kancelarie i 2 notariuszy (w tej kancelarii którą znam, mnie obsługiwał ten starszy (choć nie stary) i był znacznie sympatyczniejszy od tego młodszego i odpowiadał na moje pytania związane z umowami. dla zainteresowanych mogę podać nr telefonów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Kancelaria IP: 217.153.117.* 21.02.03, 14:04 Mogę Ci podać adres e-malilowy do kancelarii która specjalizuje się w prawie budowlanym j.niedzielska@wp.pl Zawarcie umowy sprzedaży mieszkania w formie aktu notarialnego daje ci więcej praw i możliwości, jesli będą później problemy z developerem. O co w obecnych czasach nie trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noe Re: Do Noe IP: 172.10.11.* 21.02.03, 15:37 prawde mowiac ciezko wywnioskowac z zapytania o jaka umowe chodzi. jesli operacja mialaby dotyczyc wybudowania i przeniesienia wlasnosci, bylaby ona niewatpliwie umowa zobowiazujaca. do takiej sie wlasnie odnosilem. umowa zobowiazujaca oplacana jest w wysokosci polowy stawki jezeli jest wskazany warunek lub termin. jesli jeden z nich jest wskazany w umowie, dodatkowo w okresleniu umowy wspomina sie iz jest to umowa zobowiazujaca, nie powinno byc problemow z notariuszem. mysle ze o tego typu umowe chodzilo w zapytaniu, a nie umowe przedwstepna, ktora sama w sobie oczywiscie nie rodzilaby raczej podstaw do nizeszej maksymalnej stawki taksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Do Noe IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.02.03, 09:10 Oczywiście masz rację > prawde mowiac ciezko wywnioskowac z zapytania o jaka umowe chodzi. jesli > operacja mialaby dotyczyc wybudowania i przeniesienia wlasnosci, bylaby ona > niewatpliwie umowa zobowiazujaca. do takiej sie wlasnie odnosilem. umowa > zobowiazujaca oplacana jest w wysokosci polowy stawki jezeli jest wskazany > warunek lub termin. jesli jeden z nich jest wskazany w umowie, dodatkowo w > okresleniu umowy wspomina sie iż jest to umowa zobowiazujaca, nie powinno byc > problemow z notariuszem. mysle ze o tego typu umowe chodzilo w zapytaniu, a jednak ja wytargowałam, że zapłaciłam o jakieś 200 pln mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Notariusz - może ktoś polecić? IP: *.dhl.com / 10.85.101.* 12.03.03, 13:13 potrzebuje porady ! Chce kupic przed zawarciem malzenstwa mieszkanie od developera, wieksza czesc kwoty na nowe mieszkanie jest odemnie. Co mam zrobic ,aby nie placic podatku , mam jeszcze swoje mieszkanie wlasnosciowe - czy groza jakies podatki , gdy sie posiada 2 mieszkania . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bebiak Re: Notariusz - może ktoś polecić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.03, 20:48 Żadne "szczególne" dodatkowe opłaty z tytułu tego, że jesteś właścicielem dwóch mieszkań Ci nie grożą. Oczywiście jest rzecza normalną, że będziesz płaciła dwa podatki od nieruchomości (no bo skoro jesteś właścicielem dwóch..), ewentualnie dwie opłaty za użytkowanie wieczyste, ale nie są to jakieś szczególnie dodatkowe podatki, czyż nie? Obecnie można być właścicielem tylu mieszkań na ile Cię tylko stać. Czy mogłabyć ewentualnie sprecyzować swój problem, bo mam wrażenie, że jeszcze o coś Ci chodzi, ale nie bardzo umiem z Twojego postu to "wyłapać". Pozdrówka. Odpowiedz Link Zgłoś