Gość: przyszł. lok. IP: 212.75.100.* 13.09.06, 20:27 wg informacji podanych przez ONET w dniu wczorajszym - pewnym jest wzrost kursu franka o ok. 17 %. I ma to być poczatek podwyżek............... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 21:08 Nie kurs, tylko koszt rat ze względu na wzrost stóp procentowych (o kursie tez piszą, ale 17% dotyczyło kosztu kredytu) biznes.onet.pl/0,1401487,wiadomosci.html A tu oryginalny artykuł z Życia Warszawy: www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=19&news_id=88781&layout=1&forum_id=4390&page=text Zawsze trwierdziłem, ze kredyt we franku jest ryzykowny, ale takie zdania mnie śmieszą: "W perspektywie dwóch lat frank szwajcarski będzie drożeć. Złoty będzie tracić na wartości. Potem trend ma się odwrócić." Dobrą mają tę kryształową kulę. Żeby chociaż dodali "prawdopodobnie". Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 21:32 A ja Ci powiem, że przeczuwałem, iż Frank pójdzie w górę. Jest coś takiego, jak twierdzenie Elliota (chyba tak się to pisze), inaczej zwana teorią fal lub wahnięć Odpowiedz Link Zgłoś
est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 22:53 Teoria eliota raz sie sprawdza raz nie-dla mnie jest troche szarlatanska, ale branie kredytu we franku w okolicy kilkuletniego wsparcia dla tej waluty moze kosztowac kilkadziesiat tysiecy PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
jaqbek2 Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 22:59 > branie kredytu we franku w okolicy kilkuletniego wsparcia dla tej waluty moze > kosztowac kilkadziesiat tysiecy PLN. Co rozumiesz przez "wsparcie dla waluty" ? Odpowiedz Link Zgłoś
est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 23:14 Wsparcie to w analizie technicznej poziom z którego jest spora szansa na odwrócenie trendu dla danego instrumentu. W przypadku ruchu spadkowego na CHF wsparcie znajdowało sie na ok 2,45 PLN/CHF, co zatrzymało (przynajmniej na razie) dalszy spadek CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 23:19 > Co rozumiesz przez "wsparcie dla waluty" ? Est-ymator napisałby to inaczej, ale to po prostu jakieś kreski na wykresie, które niby maja mówic, że już bardziej nie spadnie, a raczej wzrośnie. Niestety wartość przewidywawcza takich kresek jest znikoma, jak całej analizy technicznej. Tym niemniej jak się narysuje wykres lepiej widać, że złoty się umocnił bardzo i niekoniecznie musi chcieć to robic dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemur Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:13 Rzeczywiście kredyt w walucie jest bardzo ryzykowny. Ja na ten przykład pożyczałem franka po 3,2 zł, a teraz oddaje po ok. 2,6 zł. Straszne ryzyko - mówię wam. Odpowiedz Link Zgłoś
est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 14:37 Ale to działa w dwie strony! masz po prostu farta (jak każdy ...) Odpowiedz Link Zgłoś
poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 16:42 > Ale to działa w dwie strony! Oj tak. Zawsze uwialbiam artykuły gazetowe, w których piszą "analitycy przewidują, że złoty się umocni, więc kredyt walutowy jest dużo korzystniejszy od złotowego". Można handlować kontraktami terminowymi i każdy mądry może wypróbować swoich zdolności, co będzie. Można grać zarówno na spadek, jak i na wzrost. Rynek zawsze pozostaje niewzruszony na taką gadkę i tak naprawdę kurs kontraktów terminowych w praktyce odpowiada różnicy w stopach procentowych. Np kontrakty na CHF (www.wgt.com.pl) na wczorajszym zamknięciu CXSEP06 2.4955 CXDEC06 2.5095 CXMAR07 2.5235 CXJUN07 2.5405 Jeśli porównać kurs kontraktu na czerwiec z kontraktem za wrzesień, to różnica wynosi 1.8%. To odpowiada niemal idealnie spodziewanej różnicy w stopach procentowych. To, co się zyska na różnicy w stopach, najprawdopodobniej się straci na kursie (rynek to tak wycenia). Biorąc kredyt walutowy po prostu robi się zakład odnośnie przyszłego kursu. I to jest ryzykowne. To jak poker, można wygrać, można przegrać, ale ryzyko jest bezsprzeczne. Można zobaczyć też po kontraktach na euro oraz dolara, że przewidywany przez rynek przyszły kurs waluty to obecny kurs plus (lub minus) różnica w stopach procentowych. "Taniość" kredytów walutowych to iluzja. Odpowiedz Link Zgłoś
est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 17:33 Wydaje mi się, że problemem naszych kredytobiorców jest krótkowzroczność. Tak naprawdę to czy ktoś kto bierze kredyt na 30 lat patrzy dłużej niż najbliższe 6m do przodu? Czy ktoś liczy zmienność stóp procentowych i kursu walutowego? itp., itp. Oczywiście można mieć szczęście, a potem chwalić się jaką to się ma smykałkę do interesów. Odpowiedz Link Zgłoś
herox Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 17:37 Do tej sytuacji pasuje podstawowa zasada (nie pamiętam nazwiska guru): Jeśli dopiero wszedłeś na rynek i zarobiłeś to natychmiast z niego uciekaj bo jesteś na dobrej drodze do bankructwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: digger Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.09.06, 19:14 wsparcia, fale eliota, blablabla... podstawowe atuty które przekonały mnie do kredytu w chf. wzrost gospodarczy, przyciąganie kapitału (inwestycje) w związku z tym, że jesteśmy jednym z najtańszych (kosztowo) krajów w unii, nieunikniona perspektywa (choć daleka) wejścia do strefy euro, póki co kurs złotego i polska gospodarka nie przejmują się wariatami (czytaj politykami).. myślę, że złoty pozostanie mocny, a to, że stopy procentowe dla CHF miały rosnąć to było wiadomo od roku. zresztą.... róbta co chceta... ja oprócz wsparć i fal eliota, widzę też bardzo silny trend i ogólną tendencję polskiej gospodarki. to do mnie przemawia, a nie czary mary z mleka :o. pozatym 15-30 lat... spokojnie jeszcze można przez ten czas płacić ponad 3zł za franka a za 10 lat 2 zł... w inwestycjach uśrednianie też jest ważne. póki nie przeżyjecie całego kredytu nie wiecie co będzie. czarujecie z kuli.. a co było dla mnie ważne... w CHF przy niższym oprocentowaniu przez pierwsze lata nie daje po dupie (tak bardzo) wolne spłacanie kapitału przez spłatę wysokich odsetek... Odpowiedz Link Zgłoś