Dodaj do ulubionych

CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: 212.75.100.* 13.09.06, 20:27
wg informacji podanych przez ONET w dniu wczorajszym - pewnym jest wzrost
kursu franka o ok. 17 %. I ma to być poczatek podwyżek...............

Obserwuj wątek
    • poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 21:08
      Nie kurs, tylko koszt rat ze względu na wzrost stóp procentowych (o kursie tez
      piszą, ale 17% dotyczyło kosztu kredytu)

biznes.onet.pl/0,1401487,wiadomosci.html
      A tu oryginalny artykuł z Życia Warszawy:

www.zw.com.pl/zw2/index.jsp?place=Lead04&news_cat_id=19&news_id=88781&layout=1&forum_id=4390&page=text
      Zawsze trwierdziłem, ze kredyt we franku jest ryzykowny, ale takie zdania mnie
      śmieszą:

"W perspektywie dwóch lat frank szwajcarski będzie drożeć. Złoty będzie tracić
      na wartości. Potem trend ma się odwrócić."

Dobrą mają tę kryształową kulę. Żeby chociaż dodali "prawdopodobnie".
      • jaqbek2 Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 21:32
        A ja Ci powiem, że przeczuwałem, iż Frank pójdzie w górę. Jest coś takiego, jak
        twierdzenie Elliota (chyba tak się to pisze), inaczej zwana teorią fal lub wahnięć
        • est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 22:53
          Teoria eliota raz sie sprawdza raz nie-dla mnie jest troche szarlatanska, ale
          branie kredytu we franku w okolicy kilkuletniego wsparcia dla tej waluty moze
          kosztowac kilkadziesiat tysiecy PLN.
          • jaqbek2 Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 22:59
            > branie kredytu we franku w okolicy kilkuletniego wsparcia dla tej waluty moze
            > kosztowac kilkadziesiat tysiecy PLN.
            Co rozumiesz przez "wsparcie dla waluty" ?
            • est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 23:14
              Wsparcie to w analizie technicznej poziom z którego jest spora szansa na
              odwrócenie trendu dla danego instrumentu. W przypadku ruchu spadkowego na CHF
              wsparcie znajdowało sie na ok 2,45 PLN/CHF, co zatrzymało (przynajmniej na
              razie) dalszy spadek CHF.
            • poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.09.06, 23:19
              > Co rozumiesz przez "wsparcie dla waluty" ?

Est-ymator napisałby to inaczej, ale to po prostu jakieś kreski na wykresie,
              które niby maja mówic, że już bardziej nie spadnie, a raczej wzrośnie. Niestety
              wartość przewidywawcza takich kresek jest znikoma, jak całej analizy
              technicznej. Tym niemniej jak się narysuje wykres lepiej widać, że złoty się
              umocnił bardzo i niekoniecznie musi chcieć to robic dalej.
              • Gość: Lemur Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.06, 14:13
                Rzeczywiście kredyt w walucie jest bardzo ryzykowny. Ja na ten przykład
                pożyczałem franka po 3,2 zł, a teraz oddaje po ok. 2,6 zł. Straszne ryzyko -
                mówię wam.
                • est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 14:37
                  Ale to działa w dwie strony! masz po prostu farta (jak każdy ...)
                  • poszi Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 16:42
                    > Ale to działa w dwie strony!

Oj tak. Zawsze uwialbiam artykuły gazetowe, w których piszą "analitycy
                    przewidują, że złoty się umocni, więc kredyt walutowy jest dużo korzystniejszy
                    od złotowego". Można handlować kontraktami terminowymi i każdy mądry może
                    wypróbować swoich zdolności, co będzie. Można grać zarówno na spadek, jak i na
                    wzrost.

Rynek zawsze pozostaje niewzruszony na taką gadkę i tak naprawdę kurs kontraktów
                    terminowych w praktyce odpowiada różnicy w stopach procentowych.

Np kontrakty na CHF (www.wgt.com.pl) na wczorajszym zamknięciu

CXSEP06 2.4955
                    CXDEC06 2.5095
                    CXMAR07 2.5235
                    CXJUN07 2.5405

Jeśli porównać kurs kontraktu na czerwiec z kontraktem za wrzesień, to różnica
                    wynosi 1.8%. To odpowiada niemal idealnie spodziewanej różnicy w stopach
                    procentowych. To, co się zyska na różnicy w stopach, najprawdopodobniej się
                    straci na kursie (rynek to tak wycenia). Biorąc kredyt walutowy po prostu robi
                    się zakład odnośnie przyszłego kursu. I to jest ryzykowne. To jak poker, można
                    wygrać, można przegrać, ale ryzyko jest bezsprzeczne.

Można zobaczyć też po kontraktach na euro oraz dolara, że przewidywany przez
                    rynek przyszły kurs waluty to obecny kurs plus (lub minus) różnica w stopach
                    procentowych. "Taniość" kredytów walutowych to iluzja.
                    • est-ymator Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 17:33
                      Wydaje mi się, że problemem naszych kredytobiorców jest krótkowzroczność.

Tak naprawdę to czy ktoś kto bierze kredyt na 30 lat patrzy dłużej niż
                      najbliższe 6m do przodu? Czy ktoś liczy zmienność stóp procentowych i kursu
                      walutowego? itp., itp.

Oczywiście można mieć szczęście, a potem chwalić się jaką to się ma smykałkę do
                      interesów.
                      • herox Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.09.06, 17:37
                        Do tej sytuacji pasuje podstawowa zasada (nie pamiętam nazwiska guru):
                        Jeśli dopiero wszedłeś na rynek i zarobiłeś to natychmiast z niego uciekaj bo
                        jesteś na dobrej drodze do bankructwa.
                        • Gość: digger Re: CHF 17 % w górę !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 15.09.06, 19:14
                          wsparcia, fale eliota, blablabla...
                          podstawowe atuty które przekonały mnie do
                          kredytu w chf. wzrost gospodarczy, przyciąganie
                          kapitału (inwestycje) w związku z tym, że jesteśmy jednym z najtańszych
                          (kosztowo) krajów w unii, nieunikniona perspektywa (choć daleka) wejścia do
                          strefy euro, póki co kurs złotego i polska gospodarka nie przejmują się
                          wariatami (czytaj politykami)..

myślę, że złoty pozostanie mocny, a to, że stopy procentowe dla CHF miały rosnąć
                          to było wiadomo od roku. zresztą....

róbta co chceta...

ja oprócz wsparć i fal eliota, widzę też bardzo silny trend i ogólną tendencję
                          polskiej gospodarki. to do mnie przemawia, a nie czary mary z mleka :o.

pozatym 15-30 lat... spokojnie jeszcze można przez ten czas płacić ponad 3zł za
                          franka a za 10 lat 2 zł... w inwestycjach uśrednianie też jest ważne. póki nie
                          przeżyjecie całego kredytu nie wiecie co będzie. czarujecie z kuli..

a co było dla mnie ważne... w CHF przy niższym oprocentowaniu przez pierwsze
                          lata nie daje po dupie (tak bardzo) wolne spłacanie kapitału przez spłatę
                          wysokich odsetek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka