Dodaj do ulubionych

Przegięcie

IP: *.chello.pl 18.09.06, 23:37
Przeglądam sobie oferty net i trafiam na taka oto ofertę:
www.oferty.net/m7796575
Ja rozumiem nawet 10 000 za metr, ale żeby 16?
Obserwuj wątek
    • Gość: Beta Re: Przegięcie IP: *.tkdami.net 19.09.06, 02:30
      Czego nie rozumiesz ? liczy sie prestiz zamieszkania w srodmiesciu na ulicy
      Marszalkowskiej- przyznasz ze przyjemniej poinformowac kogos o takim adresie
      zamieszkania niz podac adres jakiejs odleglej dzielnicy " gdzie diabel mowi
      dobranoc" i strach wyjsc o zmroku bo latami trwa plac budowy.Szczegolnie
      starsze pokolenie ceni sobie ten prestiz ,a to kosztuje /w tym przypadku moze
      troche przesadnie,ale do negocjacji /.
      • wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 08:44
        Starsze pokolenie? Obawiam się że mieszkanie zaraz przy Marszałkowskiej
        skutecznie eliminuje człowieka z możliwości cieszenia się starszym wiekiem.
        Ja bym wolał daleki Ursus albo Białołękę nawet, żeby mieć choć trochę ciszy.

Swoją drogą jest to paradoks. Nikt nie chce kupować mieszkać przy trasach
        szybkiego ruchu, bo są niby uciążliwe, więc na rynku pierwotnym mieszkania przy
        planowanych dużych ulicach są tanie. Jednakże jak widać jak już ulice są
        wybudowane, to mieszkania już są drogie, bo nie ma się czego bać :-)
        • Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 09:52
          Niektorzy maja po prostu taka wiejska mentalnosc jak ty. Inni lubia mieszkac w
          miescie.
          • wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:19
            To nie mentalność. To prawidłowo działająca błona bębenkowa w uszach.
            • Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 11:39
              W pewnym sensie masz racje (chociaz w centrum nie przy wszystkich ulicach jest glosno), ale z drugiej strony, jak wobrazasz sobie zycie osoby starszej, a aktywnej na przedmiesciach? Taka osoba ma siedziec w domu i wygladac przez okno na calkowicie w ciagu dnia opuszczone osiedle - nie pojsc do kawiarni, ksiegarni, kina, teatru, muzeum itp. - toz to wegetacja, a nie starosc. Reprezentujesz jednak wiejski sposob myslenia.
              • wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 12:35
                A czy Ty nie masz problemów z czytaniem? Przeczytaj mój post i zauważ słowo
                "nawet". Jestem za mieszkaniem w mieście, ale nie przy Marszałkowskiej.
                To jest do zrobienia - sam mieszkam w odległości 4km od PKiN a mam cichutko. I
                to za ułamek tej ceny z ogłoszenia.
      • Gość: esmond Re: Przegięcie IP: *.chello.pl 19.09.06, 20:25
        Tylko, że takie ceny to są na Starym Mieście i okolicach, a to bardziej
        prestiżowa lokalizacja niż Marszałkowska.
    • isa2 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:24
      A zobacz jakie sa na dzien dzisiejszy ceny nowych mieszkan w Srodmiesciu, od 15
      000 nawet do 30 000 tys za m. Tak wiec wcale to nie jest jakos szokujaco drogo..
    • elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:57
      Jaki znowu prestiż? Marszałkowska jest straszna. Brud, spaliny, tłok, ulice
      pełne samochodów. Jak kogoś stać na mieszkanie na Marszałkowskiej, to równie
      dobrze stać go na rezydencję za Warszawą z całodobowym szoferem, który dowiezie
      do kina, teatru lub na zakupy. A jesli chodzi o wypowiedź AAA to pomyśl trochę
      i odpowiedz sobie na pytanie co to jest wiejska mentalność. Ja całe życie
      mieszkałam w wielkim mieście i obserwuje pewną tendencje. Ludzie z miasta
      uciekają na peryferie ze wzgledu na ciszę, zieleń i spokój, a ludzie ze wsi
      pchają się do miasta. AAA skąd ty jesteś?
      • Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 12:25
        Ok, ale skoro jest tak zle, to skad biora sie te wysokie ceny w centrum (do 30
        000 zl)? Dlaczego tak zwane apartamentowce buduje sie w Srodmiesciu, Mokotowie
        i Zoliborzu, a zaden nie powstal nigdy na Kabatach, Ursynowie? Zreszta to co
        napisalas nie jest do konca rozsadne. Osoba, ktora stac na szofera ma zwykle o
        wiele wiecej pieniedzy niz ta, ktora kupuje mieszkanie w centrum. Napewno
        natomiast nie mieszka taka osoba w bloku na przedmiesciach, tylko w domu w
        Konstancinie.
        • elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 13:26
          Takie ceny wynikają z warości gruntów w centrum i wielkiej inwencji twórczej
          tych którzy opylają mieszkania, budynki na nich wybudowane. Poza tym utarło
          się, ze centrum to centrum, wszędzie jest blisko i kwitnie zycie kulturalne i
          biznesowe. I cóż z tego. Warszawa się rozrasta, w centrum brakuje terenów i to
          powoduje, że sprzedający szaleją z cenami. Byc może niedługo inwestorzy będą
          musieli szukać innych terenów i to niekoniecznie w centrum.
          • hektor01 Re: Przegięcie 19.09.06, 20:47
            i tu sie z tobą wybitnie nie zgodzę. W Wawie pustych terenów, również w centrum
            jest całe mnóstwo. Pseudoskwerki, rzadka zabudowa osiedli z wielkiej płyty,
            socjalistyczne pawilonki, nie wspominajac juz o terenach poprzemysłowych na
            Woli, rolniczych !!!! na siekierkach, ogródkach dzialkowych, terenach nad
            Wisłą. Oczywiscie dla wiekszosci z nich brakuje palnów zagospodarowania i/lub
            jest zawiła sytuacja własnosciowa. Ale to są bariery administracyjne i prędzej
            czy później zostana rozwiazane, wiec w dłuzszej perspektywie ceny 16000 za m2
            to nieporozumienie
            • elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:19
              No własnie zawiła sytuacja własnościowa i bariery administracyjne sprawiają, ze
              nikt dokładnie nie wie kiedy sprawy się wyjaśnią.
              • hektor01 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:24
                prawda, ale jestem optymistą i sadzę, że sprawy sie wyjaśnia w perspektywie
                kilku lat. A kradyt w tej chwili bierze się na całe życie. I godzenie sie na
                takie ceny " bo brakuje terenów" jest nierozsądne.
    • elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:24
      Ehhh Tobie to dobrze Hektor, ja muszę byc grzeczna dla swojego pracodawcy
      jeszcze jakieś 30 lat.
      • est-ymator Re: Przegięcie 19.09.06, 22:38
        ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka