Gość: esmond IP: *.chello.pl 18.09.06, 23:37 Przeglądam sobie oferty net i trafiam na taka oto ofertę: www.oferty.net/m7796575 Ja rozumiem nawet 10 000 za metr, ale żeby 16? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Beta Re: Przegięcie IP: *.tkdami.net 19.09.06, 02:30 Czego nie rozumiesz ? liczy sie prestiz zamieszkania w srodmiesciu na ulicy Marszalkowskiej- przyznasz ze przyjemniej poinformowac kogos o takim adresie zamieszkania niz podac adres jakiejs odleglej dzielnicy " gdzie diabel mowi dobranoc" i strach wyjsc o zmroku bo latami trwa plac budowy.Szczegolnie starsze pokolenie ceni sobie ten prestiz ,a to kosztuje /w tym przypadku moze troche przesadnie,ale do negocjacji /. Odpowiedz Link Zgłoś
wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 08:44 Starsze pokolenie? Obawiam się że mieszkanie zaraz przy Marszałkowskiej skutecznie eliminuje człowieka z możliwości cieszenia się starszym wiekiem. Ja bym wolał daleki Ursus albo Białołękę nawet, żeby mieć choć trochę ciszy. Swoją drogą jest to paradoks. Nikt nie chce kupować mieszkać przy trasach szybkiego ruchu, bo są niby uciążliwe, więc na rynku pierwotnym mieszkania przy planowanych dużych ulicach są tanie. Jednakże jak widać jak już ulice są wybudowane, to mieszkania już są drogie, bo nie ma się czego bać :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 09:52 Niektorzy maja po prostu taka wiejska mentalnosc jak ty. Inni lubia mieszkac w miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:19 To nie mentalność. To prawidłowo działająca błona bębenkowa w uszach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 11:39 W pewnym sensie masz racje (chociaz w centrum nie przy wszystkich ulicach jest glosno), ale z drugiej strony, jak wobrazasz sobie zycie osoby starszej, a aktywnej na przedmiesciach? Taka osoba ma siedziec w domu i wygladac przez okno na calkowicie w ciagu dnia opuszczone osiedle - nie pojsc do kawiarni, ksiegarni, kina, teatru, muzeum itp. - toz to wegetacja, a nie starosc. Reprezentujesz jednak wiejski sposob myslenia. Odpowiedz Link Zgłoś
wegorkie2 Re: Przegięcie 19.09.06, 12:35 A czy Ty nie masz problemów z czytaniem? Przeczytaj mój post i zauważ słowo "nawet". Jestem za mieszkaniem w mieście, ale nie przy Marszałkowskiej. To jest do zrobienia - sam mieszkam w odległości 4km od PKiN a mam cichutko. I to za ułamek tej ceny z ogłoszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esmond Re: Przegięcie IP: *.chello.pl 19.09.06, 20:25 Tylko, że takie ceny to są na Starym Mieście i okolicach, a to bardziej prestiżowa lokalizacja niż Marszałkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
isa2 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:24 A zobacz jakie sa na dzien dzisiejszy ceny nowych mieszkan w Srodmiesciu, od 15 000 nawet do 30 000 tys za m. Tak wiec wcale to nie jest jakos szokujaco drogo.. Odpowiedz Link Zgłoś
elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 11:57 Jaki znowu prestiż? Marszałkowska jest straszna. Brud, spaliny, tłok, ulice pełne samochodów. Jak kogoś stać na mieszkanie na Marszałkowskiej, to równie dobrze stać go na rezydencję za Warszawą z całodobowym szoferem, który dowiezie do kina, teatru lub na zakupy. A jesli chodzi o wypowiedź AAA to pomyśl trochę i odpowiedz sobie na pytanie co to jest wiejska mentalność. Ja całe życie mieszkałam w wielkim mieście i obserwuje pewną tendencje. Ludzie z miasta uciekają na peryferie ze wzgledu na ciszę, zieleń i spokój, a ludzie ze wsi pchają się do miasta. AAA skąd ty jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AAA Re: Przegięcie IP: *.461-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 19.09.06, 12:25 Ok, ale skoro jest tak zle, to skad biora sie te wysokie ceny w centrum (do 30 000 zl)? Dlaczego tak zwane apartamentowce buduje sie w Srodmiesciu, Mokotowie i Zoliborzu, a zaden nie powstal nigdy na Kabatach, Ursynowie? Zreszta to co napisalas nie jest do konca rozsadne. Osoba, ktora stac na szofera ma zwykle o wiele wiecej pieniedzy niz ta, ktora kupuje mieszkanie w centrum. Napewno natomiast nie mieszka taka osoba w bloku na przedmiesciach, tylko w domu w Konstancinie. Odpowiedz Link Zgłoś
elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 13:26 Takie ceny wynikają z warości gruntów w centrum i wielkiej inwencji twórczej tych którzy opylają mieszkania, budynki na nich wybudowane. Poza tym utarło się, ze centrum to centrum, wszędzie jest blisko i kwitnie zycie kulturalne i biznesowe. I cóż z tego. Warszawa się rozrasta, w centrum brakuje terenów i to powoduje, że sprzedający szaleją z cenami. Byc może niedługo inwestorzy będą musieli szukać innych terenów i to niekoniecznie w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor01 Re: Przegięcie 19.09.06, 20:47 i tu sie z tobą wybitnie nie zgodzę. W Wawie pustych terenów, również w centrum jest całe mnóstwo. Pseudoskwerki, rzadka zabudowa osiedli z wielkiej płyty, socjalistyczne pawilonki, nie wspominajac juz o terenach poprzemysłowych na Woli, rolniczych !!!! na siekierkach, ogródkach dzialkowych, terenach nad Wisłą. Oczywiscie dla wiekszosci z nich brakuje palnów zagospodarowania i/lub jest zawiła sytuacja własnosciowa. Ale to są bariery administracyjne i prędzej czy później zostana rozwiazane, wiec w dłuzszej perspektywie ceny 16000 za m2 to nieporozumienie Odpowiedz Link Zgłoś
elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:19 No własnie zawiła sytuacja własnościowa i bariery administracyjne sprawiają, ze nikt dokładnie nie wie kiedy sprawy się wyjaśnią. Odpowiedz Link Zgłoś
hektor01 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:24 prawda, ale jestem optymistą i sadzę, że sprawy sie wyjaśnia w perspektywie kilku lat. A kradyt w tej chwili bierze się na całe życie. I godzenie sie na takie ceny " bo brakuje terenów" jest nierozsądne. Odpowiedz Link Zgłoś
elwirra28 Re: Przegięcie 19.09.06, 21:24 Ehhh Tobie to dobrze Hektor, ja muszę byc grzeczna dla swojego pracodawcy jeszcze jakieś 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś