Dodaj do ulubionych

SAM 81 Moczydło III - budynek S2

IP: 212.160.138.* 12.03.03, 08:33
Witam zapisałem sie na mieszkanko w budynko S2 i do tej pory jeszcze nic sie
nie dzieje, podobno jest pozwolenie na budowe i budowa ma sie rozpoczac pod
koniec marca. Juz od ł roku obiecywali ze wszytsko bedzie gotowe za miesiac i
jak do tej pory nie jest. Czy ktos wie coś więcej o tej spółdzielni? Jaki
jest średni czynsz? Czy nie ma za dużo wad w oddawanych mieszkaniach? Jak
wygląda sprawa z kablówką i innymi udogodnieniami na osiedlach tej
spółdzielni?
Obserwuj wątek
    • jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 12.03.03, 16:48
      Polecam stosunkowo niedawno wymarły wątek dotyczący budynków V i S2 na osiedlu
      Moczydło III. Link (na dole) wygląda dziwnie ale po skopiowaniu do paska
      adresowego działa. Znajdziesz tam chyba wszystkie odpowiedzi na nurtujące Cie
      pytania.
      Pozdrawiam i oby termin marzec/kwiecień w końcu sie ziścił, czego Tobie, sobie
      i wyszstkim oczekującym życzę.
      Jacek

www2.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=106&w=2935881&GazetaWyborczaWWW2=PaGH2BKF016DJd3Jgp0uO1yfEhAbaKth3BNVgqSDz9Wms
      EhHkixU|-3546937640871771007/-1407973907/6/8083/8083/7002/7002/8083/-1|-
      7996341663045518591/-1407973912/6/8083/8083/7002/7002/8083/-1
    • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: 212.160.138.* 19.03.03, 12:37
      Witam ponownie, z załączonych forum wynika, że większość osób jest
      niezadowolonych, ale i są zadowolone, w zwiazku z tym, od tych którzy
      wytrzymali do końca z budową chciałbym się dowiedzieć. Jaka jest jakość
      wykonania (wady), o ile wzrosła cena ostateczna, jakie są czynsze i czy jeszcze
      jakieś problemy?
      Pozdrawiam wszystkich sąsiadów przyszłych i niedoszłych
    • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: 212.160.138.* 25.03.03, 14:14
      Dzisiaj dzwoniłem do spółdzielni, podobno 28 marca mają odebrać decyzję i
      ruszają z budową. Początek kwietnia to termin podpisywania umów - według Pani
      ze spółdzielni.
      • jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 25.03.03, 15:05
        Gość portalu: Marecki napisał(a):

> Dzisiaj dzwoniłem do spółdzielni, podobno 28 marca mają odebrać decyzję i
        > ruszają z budową.

Jeszcze tydzień na książkę budowy

> Początek kwietnia to termin podpisywania umów - według Pani
        > ze spółdzielni.

Ale do tej pory nie są znane szczegółowe warunki tych umów - według tego samego
        źródła.

Pozdrawiam
    • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: 212.160.138.* 07.04.03, 13:13
      Włąsnie dzwoniłem do działu inwestycji, podobno wszystkie formalności są
      załatwione już jest dziennik budowy i zależy tylko od pogonienia robotników aby
      wchodzili na budowę.
      Więc jest szansa że do połowy kwietnia może przynajmniej ogrodzą plac budowy.
      • Gość: kasia Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 07.04.03, 14:57
        Rozmawialm z dzialem sprzedazy w piatek, tj. 4.04.03, powiedzieli, ze w tym
        tygodniu przygotuja tresc umowy i beda rozsylac poczta przyszlym lokatorom
        zawiadomienia nt. terminu podpisania umow. Podobno nie beda wydawac wzoru
        umowy, umowa bedzie u nich do podpisania. Zapytalam tez o wstepna date
        platonosci kolejnej raty, powiedzieli ze platnosc powinna byc 2, 3 tygodnie po
        podpisaniu umowy. Zdziwilam sie ze tak wczesnie ale otrzymalam odpowiedz, ze
        dotychczas wplacone pieniadze poszly na oplate za grunty i dokumentacje. Co o
        tym sadzicie?
        Czy ktos prosil juz spoldzielnie o wydanie potwierdzonej kopi pozwolenia na
        budowe, np. dla kredytodawcy?

Pozdrawiam
        • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: 212.160.138.* 07.04.03, 15:21
          Trochę kiepsko, bo wynika z tego że treści umowy nie można nawet skonsultować z
          nikim, tylko siedzieć 2 godziny i czytać.
          Co do opłat, to dużo (bo aż 30% wartości miekszań) poszło na dokumentacje i
          przygotowanie gruntu. Wydaje mi się, że te pieniądze leżały sobie na rachunkach
          i przynosiy dodatkowe przychody spółdzielni. Może przez to cena później nie
          wzrośnie :) - to oczywiście żart.
        • jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 07.04.03, 15:57
          Gość portalu: kasia napisał(a):

> Rozmawialm z dzialem sprzedazy w piatek, tj. 4.04.03, powiedzieli, ze w tym
          > tygodniu przygotuja tresc umowy i beda rozsylac poczta przyszlym lokatorom
          > zawiadomienia nt. terminu podpisania umow. Podobno nie beda wydawac wzoru
          > umowy, umowa bedzie u nich do podpisania.

Potwierdzam. Umowy planują podpisywać pod koniec tego/ na początku przyszłego
          tygodnia. Zastanawiam sie tylko jak to jest możliwe, skoro do tej pory nie
          ustalili warunków umowy. Chodzi tu o współczynniki, które wbrew wcześniejszym
          zapewnieniom, planują zmieniać. W dodatku nie ma osoby, która jest za to
          odpowiedzialna.

Pełen wątpliwości, niemogący otrzymać wiążącej odpowiedzi
          j.
          • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: 212.160.138.* 07.04.03, 16:10
            Sugerujesz Jaci, że cena też się może zmienić?

• jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 07.04.03, 16:41

> Sugerujesz Jaci, że cena też się może zmienić?
              >

Cena wyjściowa moim zdaniem sie nie zmieni. W końcu to najlepszy i pewnie
              jedyny chyt marketingowy jaki stosują - 3tys. w tym miejscu raczej sie nie
              zdarza. Mogą za to podnieść współczynniki, nad czym ponoć sie zastanawiają. Już
              teraz przypominam współczynnik dla pięter 1-5 wynosi bodajże 1,025.

Tak aby nie wprowadzać zamieszania i niepotrzebnego stresu współczynniki były w
              tej spółdzielni od bardzo dawna i do tej pory nie ulegały zmianie. Jeśli coś
              sie zmieni to najprawdopodobniej współczynniki poddasza. Tak czy inaczej dla
              tych osób, w tym dla mnie, stanowić będzie to zmianę pierwotnych warunków
              umowy, co chyba nie jest w porządku moralnie (ale kogo to obchodzi) jak i
              prawnie.

Jedno jest pewne. Do tej pory nie ma w tym temacie wytycznych więc jak może
              zostać podpisana umowa. Chyba że SAM nie chce o swoich krokach informować
              członków spółdzielni i zataja istotne fakty.

Pozdrawiam
              J.
    • Gość: Marecki budynek S2 - sąsiedzi? IP: 212.160.138.* 09.04.03, 13:53
      Czy są na tym Forum osoby, które (zakładając pomyślne zakończenie inwestycji)
      zamieszkają w budynku S2 - czyli sąsiedzi?
      Pozdrowienia
      • jaci Re: budynek S2 - sąsiedzi? 09.04.03, 14:44
        > Czy są na tym Forum osoby, które (zakładając pomyślne zakończenie inwestycji)
        > zamieszkają w budynku S2 - czyli sąsiedzi?

A i owszem! Zakładając pomyślne zakończenie inwestycji i zakładając że
        spółdzielnia zostawi mi jakieś środki na wykończenie mieszkania zamierzam sie
        tam wprowadzić jak najszybciej. Jednak przyjmując nawet najbardziej
        optymistyczny scenariusz do tego jeszcze bardzo daleka droga.
        PZDR.
    • Gość: Marecki budowa ma już ruszać IP: 212.160.138.* 11.04.03, 11:50
      Zadzwoniłem przed chwilą do SAM-u i oczywiście Pani Katarzynapoinformowała
      mnie,że porządkowany jest teren i wypożyczany jest sprzęt, tak więc termin
      podpisywania umów przesuwa się koniec kwietnia.
      • jaci Re: budowa ma już ruszać 11.04.03, 12:59

> Zadzwoniłem przed chwilą do SAM-u i oczywiście Pani Katarzynapoinformowała
        > mnie,że porządkowany jest teren i wypożyczany jest sprzęt, tak więc termin
        > podpisywania umów przesuwa się koniec kwietnia.

I znowu te same jaja!!! Jeszcze parę dni temu mowili o końcu tego lub początku
        przyszłego tygodnia, teraz już koniec miesiąca. A termin zakończenia inwestycji
        przesuwa sie coraz dalej :-(, nasze pieniądze leżą coraz dłużej, w spółdzielni
        dalej pierdzą w stołki, nic nie robią i zbija na nas kasę.
        Przez ostatni rok co miesiąc mówili, że pozwolenie bedzie za 2 tygodnie, teraz
        to samo zaczyna sie z rozpoczęciem budowy i podpisaniem umów. Historia lubi się
        powtarzać.
        Pozdrawiam wszystkich cierpliwych
        j.
    • Gość: pacman SAM 81 Moczydło III - budynek S2-zmiana cen w 2004 IP: *.polkomtel.com.pl 11.04.03, 17:38
      A czy nie sądzicie, że w związku z przedłużającą się procedurą przygotowań do
      budowy cena może ulec zmianie ? Od 1 stycznia 2004 w zwiazku z wstąpieniem do
      UE podatek VAT na materiały budowlane wzrośnie z 7% do 22%.
      • Gość: Marecki Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2-zmiana cen w IP: 212.160.138.* 14.04.03, 08:42
        Nie znam się dokładnie, ale wydaje mi się że na razie spółdzielnie nie płacą
        podatku VAT, więc mam nadzieję, że cena się nie zmieni. Ale mogę się mylić,
        więc jeśli ktoś lepiej się orientuje w tej kwestii to proszę o sprostowanie.
        • jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2-zmiana cen w 14.04.03, 09:02
          Spółdzielnia owszem VATu nie płaci, ale materiały kupuje opodatkowane zgodnie z
          obowiązującymi stawkami VAT. Podatek wzrośnie, spółdzielnia zapłaci więcej,ale
          przecież nie ze swojej kasy tylko z naszej. SAM może jednak zrobić jakieś
          zapasy materiałów przed wejściem nowych przepisów, bądź stosować inne triki jak
          np. kupowanie cegieł jako gruzu budowlanego. Nie znam sie, nie jestem z branży
          ale kto w tym kraju nie kombinuje ten długo nie pociągnie. A na marginesie.
          Nowe stawki wchodzą z dniem 1 stycznia 2004 czy z dniem wejścia do UE???
          Pozdrawiam i milego tygodnia, w którym może wreszcie teren ogrodzą.
          J.
          • guziec1 Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2-zmiana cen w 14.04.03, 16:45
            22% VAT wejdzie od 1.01.2004 lub od połowy 2004. Jeszcze nie wiadomo.
            Od tej daty SM, które podpisują umowy z klientami na podstawie prawa spółdzielczego oczywiście
            zapłacą 22% VAT od wszystkiego,
            natomiast SM, które podpisują umowy na podstawie KC zapłacą 7% VAT (różnicę 22-7% zwróci im US).
            Dlatego jak podpisujesz umowę z SM, to sprawdź najpierw jakie prawo ma do niej zastosowanie. Jeżeli
            prawo spółdzielcze to omijaj taką SM z daleka !!!.
    • Gość: Bolo Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 IP: *.acn.waw.pl 14.04.03, 20:33
      Wybrali na operatora najgorszą firmę w WArszawie mam na myśli internet
      • jaci Re: SAM 81 Moczydło III - budynek S2 15.04.03, 09:23
        > Wybrali na operatora najgorszą firmę w WArszawie mam na myśli internet

Dla mnie bomba! Normalnie szczyt geniuszu, wybrali operatora kablówki i
        internetu zanim postawili płot wokół budowy. Jeszcze chwila a się dowiemy,że
        pociągneli kable do mieszkań zanim dół pod fundamenty wykopali :-) No cóż
        przynajmniej wreszcie coś się dzieje przy naszym budynku.

Na marginesie co to za operator i dla czego jest najgorszy?
        Najgorszy jak rozumiem dla użytkowników a nie dla prezesa.

Milego dnia życzę.
        J.

PS. Jak ktoś chce sobie poprawić nastruj proponuję zjrzeć na forum DOM. Powstał
        tam krótki wątek o SAMie. Jak narazie SAMe pochlebne opinie.
        • Gość: Pablito Ponoć się zaczęło ... IP: *.payrollservice.pl / *.gazeta.pl 16.04.03, 09:44
          Przygotowują plac budowy, teren pod wykop, podciągają siłę i powoli zaczynają
          grodzić teren. Mieszkam obecnie z drugiej strony KEN-u, więc dam wam znać jak
          zobaczę coś przypominającego kształtem płot.

P.
          • jaci Re: Ponoć się zaczęło ... 16.04.03, 14:50
            Witam Pablito!
            Wreszcie pierwsze wiarygodne źródło informacji na temat stanu budowy.
            Koniecznie informuj co słychać na budowie. Pozdrawiam. j
            • Gość: mikes Re: Ponoć się zaczęło ... IP: *.acn.pl / 10.64.1.* 18.04.03, 15:24
              Coś rzeczywiście się dzieje.
              Wygląda jakby wokół S2 pojawił się płot - przymajmniej we fragmentach.
              Na miejscu 5-tki zmniejszyła się kupa ziemi, która tam była.
              Wesołych Świąt.
              • Gość: Jacek Re: Ponoć się zaczęło ... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.05.03, 18:14
                Podobno już miesiąc czekają na pozwolenie na wywóz ziemi z wykopu. Pozdrawiam.
                • Gość: Pablito Re: Ponoć się zaczęło ... IP: 192.200.200.* 06.05.03, 11:34
                  Heh...

Znów zaczyna się jazda z pozwoleniami. Słabo? Nie mieli czasu do tej pory sie
                  tym zaopiekować. Ciekaw jestem ile to jeszcze potrwa...

Dziś wróciłem z urlopu, pójdę dziś wieczorem na spacerek i zerknę na budowę po
                  21.00 napisze co tam widać.

P.

p.s.
                  Nikt z Was nie słyszał nic o jakimś zebraniu spółdzielców?
                  • jaci Re: Ponoć się zaczęło ... 06.05.03, 12:38
                    Gość portalu: Pablito napisał(a):

> Heh...
                    >
                    > Znów zaczyna się jazda z pozwoleniami. Słabo? Nie mieli czasu do tej pory sie
                    > tym zaopiekować. Ciekaw jestem ile to jeszcze potrwa...

Moze jestem nie douczony, ale na co zezwala w takim razie wydane pozwolenie na
                    budowe, skoro nie pozwala zrobic wykopu pod fundamenty. Zaraz sie dowiemy,ze
                    spoldzielnia potrzebuje zezwolenia na wylanie fundamentów, a wczesniej jeszcze
                    na zakup betonu i innych materialow budowlanych oraz na uruchomienie koparki :-
                    ( Zajezdza mi to sciema ze strony SAM.

> Nikt z Was nie słyszał nic o jakimś zebraniu spółdzielców?

Jak juz pisalem w drugim watki (moze warto je polaczyc) to wydaje mi sie ze
                    spotkania nie bedzie zanim podpiszemy umowy. Po co mieliby nam ulatwiac
                    spotkanie i konsultacje. Jeszcze zbiorowo bysmy im powiedzieli aby spadali z
                    takimi umowami i musieli by je pozmieniac.

Pozdrawiam
                    J
                  • Gość: Marecki Re: Ponoć się zaczęło ... IP: 212.160.138.* 06.05.03, 14:19
                    Byłem wczoraj na budowie i postawili ogrodzenie, stoja jakieś wraki ciężarówek
                    i nic więcej. Nawet bramy wjazdowej jeszcze niewstawili nie mówiąc o jakiś
                    sprzętach. Obok (chyba tu gdzie bud. 5 ma być stawiany stoi jakiś soychacz i
                    nic poza tym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka