mrozik_m 08.11.01, 19:55 Rozwazam mozliwosc zakupu mieszkania na osiedlu DERBY budowanym przez Dom Development. Prosze Was o opinie zarowno o developerze jak i samej lokalizacji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ereno Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 192.168.0.* 08.11.01, 21:53 podobno DOM DEVELOPMENT nie nawala ale Derby jest na nowych bardzo atrakcyjnych zasadach...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ostrozny Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 195.116.92.* 09.11.01, 10:33 Jak przeczytałem ogłoszenie w gazecie, ze mieszkania od 2200 zł za mkw albo 400 zł to trochę mnie to zdziwiło, no ale cóż WAR INWEST oferował mieszkania już od 2250 zł........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.gpw.com.pl 09.11.01, 12:35 Czy ktoś wie gdzie są te DERBY? Jeżeli chodzi o samego DEVELOPERA to posiada certyfikat uczciwości wydawany przez Zrzeszenie Budowniczych Domów (może nazwe troche przekręciłam). Sporo znajomych kupiło od niego mieszkania. Zawsze na początku budowy daja super ofertę, z której warto skorzystać. W umowie jest termin oddania mieszkania. I o ile nie wywiązują się z terminu płacą karne odsetki. Słyszałam że często oddają mieszkania przed terminem. Ja od nich nie kupiłam mieszkania tylko dlatego że chciałam zapłacic i od razu zamieszkać w mieszkaniu. I dlatego zdecydowałam sie na Świderską Energopolu. Pozdrawiam Anka Odpowiedz Link Zgłoś
r2r Re: Dom Development - Osiedle DERBY 09.11.01, 12:56 Derby, beda budowane w Brzezinach, dalej od trasy Torunskiej niz osiedle Agromana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.*.*.* 09.11.01, 13:00 Gość portalu: ereno napisał(a): > podobno DOM DEVELOPMENT nie nawala Moje i innych właściliecli mieszkan na Akacjach I, wskazują na coś wręcz przeciwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.cavern.pl 12.11.01, 11:33 Proszę o konkretniejsze szczegóły niesolidności tego developera. Jestem zainteresowany zakupem mieszkania od nich i chciałbym wiedzieć czym sobie Dom Development "przechlapał" u Mieszkańców Akacji I. Wszystkie inne wypowiedzi są raczej pochlebne. Będę wdzięczny za wszelkie informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.*.*.* 21.11.01, 15:01 Już o tym pisałem w na forum opinii o developerach i prawdę mówiąc zostałem zakrzyczany przez niektórych czytających. Począwszy od niedotrzymania terminów (kilka miesięcy), przez całe mnóstwo usterek - w tym nieusuwalne bez rozbiórki budynku (np. poważne wady budowlane wentylacji) - wadliwy montaż pieców gazowych (sprawa byla w prokuraturze i Urzędzie Dozoru Technicznego), itp. O usterkach w poszczególnych mieszkaniach (np. kłopoty z instalacją wodną w niektórych mieszkaniach), nie będ nawet szerzej wspominał. Idąc dalej - poważne braki w dokumentacji technicznej i budowlanej budynkow osiedla (np. braki w protokołach odbiorów niektorych urządzeń i instalacji). Można wymieniac dalej... A wszystko zaczęło się już od zmiany samych projektów budowlanych bez zgody osób, z którymi spółka Dom Developmnet (wówczas jeszcze w formie sp. z o.o.) zawarła wcześniej umowy przedwstępne. Osiedle Akacje I funkcjonuje już blisko 3 lata, a DD wciąż jeszcze nie rozliczył sie z mieszkańcami z tytułu usterek w lokalach i całych budynkach. Szkoda mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 193.150.166.* 21.11.01, 15:21 Dzieki za informacje, a nie wiesz czy na pozniejszych akacjach cos sie pozmienialo,czy tez usterki te sa nadal powtarzane, ja tylko wiem cos o IV i V - gdzie nie bylo usterek w odbiorze mieszkan (przynajmniej moich znajomych), ale z kolei nic nie wiedza na temat usterek techniczych budynku, instalacji wentylacyjnych itd...czyli oglnych. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.MAN.atcom.net.pl 13.11.01, 17:42 Ja także będe kupowała mieszkanie na osidlu Derby, raczej nie słyszałm złych opini o tym developerze. Mam pytanie czy cena wartości mieszkania nie wzrosnie za metr .Ja wpłacam 10 % resztę biorę na kredyt na 25 lat. Zapewnija mnie, że cena nie wzrośnie jak wpłacę te 10% i ruszy kredyt który zacznę spłacac w ratach. Rata może wzrosnąć o stopę procentową a to zależy od banku. Piszcie jakie macie wątpliwości, może ja będę znała na nie odpowiedz. Marta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paweł Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 14:42 Nie wiem jak było kiedyś ale ja kupiłem mieszkanie na Akacjach 5 i dostałem je 3 miesiące przed terminem, mieszkam i jestem zadowolony, podobno od 1999 nie opóźnili żadnego osiedla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolek Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.11.01, 15:19 Planuje kupic mieszkanie na osiedlu DERBY. Blok B - termin oddania I kw. 2003. Blok A - listopad 2002. Sen z oczu spedza mi tylko jak na razie jedna rzecz - NIE UZYSKALI JESZCZE POZWOLENIA NA BUDOWE !!! Oczywiscie chca je uzyskac, obiecuja, ze beda je mieli do konca br., ale ... Moze sie okazac, ze minelo tymczasem pol roku, a pozwolenia nie ma, bo trudnosci, zli urzednicy, okazalo sie ze ... A umowe z bankiem podpisuje ja. I to ja bede musial placic, co z tego ze Dom Development porecza. To ja moge miec problemy. Jedna z kolezanek pisze, ze maja certyfikat KIB. No coz, ten certyfikat mialo kiedys 20 deweleperow. Teraz pozostalo ich 10 !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.net.external.hp.com 14.11.01, 16:39 Gość portalu: Lolek napisał(a): > Planuje kupic mieszkanie na osiedlu DERBY. Blok B - termin oddania I kw. 2003. > Blok A - listopad 2002. Sen z oczu spedza mi tylko jak na razie jedna rzecz - > NIE UZYSKALI JESZCZE POZWOLENIA NA BUDOWE !!! Oczywiscie chca je uzyskac, > obiecuja, ze beda je mieli do konca br., ale ... Moze sie okazac, ze minelo > tymczasem pol roku, a pozwolenia nie ma, bo trudnosci, zli urzednicy, okazalo > sie ze ... A umowe z bankiem podpisuje ja. I to ja bede musial placic, co z > tego ze Dom Development porecza. To ja moge miec problemy. > Jedna z kolezanek pisze, ze maja certyfikat KIB. No coz, ten certyfikat mialo > kiedys 20 deweleperow. Teraz pozostalo ich 10 !!! Jesli masz takie obawy, to zagwarantuj sobie w umowie ze jesli np nie uzyskaja pozwolenia na umowe w okreslonym czasie to zwroca wplacone pieniadze wraz z odsetkami, tak aby nie popasc w konflikt z bankiem i nie stracic wplaconych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.net.external.hp.com 14.11.01, 16:41 Gość portalu: Lolek napisał(a): > Planuje kupic mieszkanie na osiedlu DERBY. Blok B - termin oddania I kw. 2003. > Blok A - listopad 2002. Sen z oczu spedza mi tylko jak na razie jedna rzecz - > NIE UZYSKALI JESZCZE POZWOLENIA NA BUDOWE !!! Oczywiscie chca je uzyskac, > obiecuja, ze beda je mieli do konca br., ale ... Moze sie okazac, ze minelo > tymczasem pol roku, a pozwolenia nie ma, bo trudnosci, zli urzednicy, okazalo > sie ze ... A umowe z bankiem podpisuje ja. I to ja bede musial placic, co z > tego ze Dom Development porecza. To ja moge miec problemy. > Jedna z kolezanek pisze, ze maja certyfikat KIB. No coz, ten certyfikat mialo > kiedys 20 deweleperow. Teraz pozostalo ich 10 !!! Jesli masz takie obawy, to zagwarantuj sobie w umowie ze jesli np nie uzyskaja pozwolenia na umowe w okreslonym czasie to zwroca wplacone pieniadze wraz z odsetkami, tak aby nie popasc w konflikt z bankiem i nie stracic wplaconych pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dario Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.de.deuba.com 14.11.01, 17:12 Czuje tu jakis przekret, jezeli maja cos oddac do listopada 2002 - nie wierze, uzyskaja pozwolenie do konca roku, nastepnie rozpisza przetarg na generalnego wykonanwce(chyba ze panowie sprzedawcy pojda kopac lopatami), takze jak wejda na plac budowy w marcu to bedzie dobrze,nie wierze zeby wybudowali do konca listopada 2002 (moze lepianke), to sa jakies nierealne terminy. Z moim osiedlem jest obsuwa pol roku, mialo byc na pazdziernik 2002 a bedzie na marzec 2003 r, a na razie nie ruszyli nawet lopata na budowie i to mnie wkurwia, jedyny postep to obwieszenie wszystkiego co sie da z ich logo. Bez pozwolenia na budowe bank nie da Ci kredytu, a pomysl Adama z zapisem w umowie - super, pojda na to, pozmieniaja Ci, przeciez maja kilka inwestycji, a chetnych nie jest wcale tak duzo. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agatis Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.acn.waw.pl 14.11.01, 23:25 A propos Twojego domku Dario, to rozumiem, że chodzi o Bogusławskiego. Zamierzam tam kupić małe co nieco i też dziś się tam przejechałam i płot ujrzałam samotny... Już nie wiem co robić. Niby mają wszelkie pozwolenia... Czy Ty kupiłeś? Czy można u nich zaznaczyć w umowie, że harmonogram wpłat będzie uzależniony od postępów w umowie? Hej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 193.150.166.* 15.11.01, 09:28 No to witam sasiadke, oczywiscie jezeli sie zdecydujesz. Sprobuj tak wykombinowac,jak mowisz, w koncu to oni sa dla nas a nie my dla nich.Powinni pojsc na to, jak sama wiesz sytuacja nie jest latwa. W kwestii Boguslawskiego, ja wzialem w systemie klucz, tzn kredyt w BOS, pozwolenia maja to prawda, widzialem je, dostalem kopie, ktora jest potrzebna do realizacji ksiazeczki mieskzaniowej,z formalnego punktu widzenia wszystko jest OK. Kontaktuje sie z nimi w miare regularnie i tlumacza poslizg tym ze generalny wykonanwca,ktory mial wejsc od pazdziernika, nie dopelnil jakis formalnosci i ze teraz jest nowy przetarg rozpisany. Nie wnikam czy to jest prawda czy tez nie, ale chcialbym jednoznacznie zaznaczyc na tym forum, ludzie nie wierzcie ze jakas firma wybuduje wam mieszkanie w rok (bez pozwolenia na budowe), na zalatwienie formalnosci biurokratycznych i wybudowanie potrzebne jest conajmniej poltora roku, jak nie wiecej. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PS Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.servipol.com.pl 19.11.01, 08:54 Z tym półtora roku to może byc przesada. Szczególnie gdy Developer ma znajomych w urzędach. Wtedy sprawy załatwią w kilka miesięcy. Ale prawdą jest, że w polskich warunkach może trwać to i półtora roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorotka Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 16.11.01, 15:33 Gość portalu: dario napisał(a): > Czuje tu jakis przekret, jezeli maja cos oddac do listopada 2002 - nie wierze, > uzyskaja pozwolenie do konca roku, > nastepnie rozpisza przetarg na generalnego wykonanwce(chyba ze panowie sprzedaw > cy pojda kopac > lopatami), takze jak wejda na plac budowy w marcu to bedzie dobrze,nie wierze z > eby wybudowali do konca > listopada 2002 (moze lepianke), to sa jakies nierealne terminy. > Z moim osiedlem jest obsuwa pol roku, mialo byc na pazdziernik 2002 a bedzie na > marzec 2003 r, a na razie nie > ruszyli nawet lopata na budowie i to mnie wkurwia, jedyny postep to obwieszenie > wszystkiego co sie da z ich > logo. Bez pozwolenia na budowe bank nie da Ci kredytu, a pomysl Adama z zapisem > w umowie - super, pojda na > to, pozmieniaja Ci, przeciez maja kilka inwestycji, a chetnych nie jest wcale t > ak duzo. > Pozdrawiam Witam Dario, Z moich informacji wynika, ze generalny wykonawca juz jest i to nie byle jaki bo Budimex, a poza tym rozmawialem z kolega, ktory jest kierownikiem budowy w Warbudzie i powiedzial, ze takie osiedle mozna postawic w 8-9 miesiecy Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.de.deuba.com 16.11.01, 16:25 No dobrze, a co z pozwoleniem na budowe? A jezeli jakiemus urzednikowi cos nie spodoba sie w projekcie (np.za malo mu zaplaca) i pojdzie do poprawki, obsuwa o kilka miesiecy murowana. OK. moze sprawna firma budowlana (zwlaszcza takie jak Budimex) jest wstanie postawic to szybko, ale w tym pzypadku chodzi o kwestie formalne, ktore wiadomo jak sie zalatwia w tym cholernym kraju. Zycze powodzenia osiedlu Derby, ja na razie jestem w fazie rozgoryczenia poniewaz jest obsuwa na osiedlu gdzie ja zakupilem mieszkanie i dlatego ton moich wypowiedzi moze byc az nadto pesymistyczny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Biały Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 195.116.92.* 19.11.01, 08:08 Dario, zniechęcając ludzi do osiedla Derby robisz sobie krecią robotę, bo przecież zapewne DD potrzebuje pieniędzy na budowę Bogusławskiego i dlatego szybko chce sprzedać Derby (czytaj ściągnąć pieniądze). Osobiście byłem rzucić okiem na Derby w ten weekend i musze przyznać, że piękna wieś - zero uzbrojenia, a i dosyć mokro, jak to na Białołęce. Ciekawe czy koszt dociągnięcia kanalizacji i wody wliczony jest w cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dario Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.de.deuba.com 19.11.01, 09:47 Wypraszam sobie, nikogo nie zniechecam do zakupu na osiedlu Derby, tylko mowie o swojej analogicznej sytuacji, mialo byc wybudowane w ciagu roku, w pazdzierniku miala wejsc ekipa i wybudowac do pazdziernika 2002, jak do tej pory wywiesili tylko dodatkowe loga na ogrodzeniu, a mamy listopad. Nikomu tego nie zycze, ale pisze tylko po to zeby ludzie wiedzieli i o takich przypadkach," a mialo byc tak pieknie, wywiady mialy byc.." Co do sformulowania kreciej roboty i sciagania pieniedzy z rynku zeby wybudowac Boguslawskiego - tez nieprawda, zauwaz ze pierwszy etap Derby ma sie zakonczyc w listopadzie 2002, a Bielany dopiero w marcu 2003 czyli wtedy gdy drugi etap Derby.Musza sciagnac kase na obydwie inwestycje. Przeciez to forum jest w celach informacyjnych i wymieniania uwag, wlasnie to probuje robic, nie straszyc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: 213.25.97.* 21.11.01, 15:49 W sprawach formalnych: Maja zaczac budowe na przelomie lutego/marca. Bylem tam na razie oprocz ogrodzenia i masztow na flagi oraz domku biura niczego nie ma. Jesli jeszcze nie maja pozwolenia na budowe to na jego zdobycie pozostalo im jeszcze kilka miesiecy. Jutro mam zamiar podpisac umowe, jezeli macie jeszcze jakies watpliwosci/informacje to podzielcie sie ze mna nimi szybko, jeszcze mam szanse sie wycofac:-) Wiem, ze ceny gryntow na Bialolece sa niskie, co moze miec wplyw na niski koszt inwestycji. Poza tym dowiedzialem sie od ich czlowieka, ze maja korzystniejsza niz poprzednio umowe z Budimexem. Wzialem wersje pod klucz. Mam nadzieje, ze sie na tym nie przejade, bo zawal serca murowany... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.MAN.atcom.net.pl 21.11.01, 16:47 Łączę się ze wszystkimi którzy mają rózne obawy. Ja także podpisuje w piątek umowę i mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Dogadałam się żeby w umowie mić paragraf mówiący "jesli nie dostaną pozwolenia na budowę do końca stycznia i nie rozpoczną budowy do końca marca mam prawo odstapić od umowy a oni zwróca mi wniesiony wkład wraz z odsetkami. W poniedziałek byłam u prawnika z umowami (notabene on także kupił od Dom Development mieszkanie)nie miał większych uwag. Nie wiem czy to pocieszenie czy nie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melenka Re: Dom Development - Osiedle DERBY IP: *.chomiczowka.net.pl 21.11.01, 20:40 Nie musisz jeździć na Bogu - wystarczy, że napiszesz do mnie maila melenka@poczta.gazeta.pl. Mam śliczny widok na (pusty od wielu już miesięcy...) plac budowy i mogę wyczerpująco informować o postępach w ewentualnych robotach. Gratis for fri bezpłatnie :-) Jeżeli tylko mogę służyć radą - teraz mieszkam (chwilowo) w moim dawnym domu rodzinnym, tak więc dość dobrze znam tę okolicę. Czy wiesz o przebiegu w pobliżu planowanej trasy mostu Północnego? Nie chcę zniechęcać, ale kiedy spytałam przedstawicielkę DD o zabezpieczenia przed hałasem - bezgranicznie zdziwiona odpowiedziała pytaniem: jaki hałas, tam jest tylko mała uliczka! Zgadza się - jest teraz - ale co będzie za kilka lat (jak budżet pozwoli). Myślałam o Derby - trochę boję się autobusu (na dzisiaj jedynego) jeżdżącego raptem co pół godziny, który łączy osiedle raptem z Kondratowicza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amrozik Do malenka IP: 172.16.0.* 22.11.01, 08:30 No to nieźle z tą trasą mnie wystraszyłaś!!!! Jakoś niezbyt mi się to podoba. Dzięki za przypomnienie o tym uzbrojeniu - całkiem o tym zapomnieliśmy. Przy najbliższej okazji zapytam o to w DD. A co do zapewnień o rzetelności co prawda była to pani z DD, ale mówiła że mieszkanie w Derbach kupuje ktoś kto załatwia pozwolenie na budowę z Urzędu Gminy. Odpowiedz Link Zgłoś