Dodaj do ulubionych

ceny mieszkań

24.11.06, 08:42
Witam Drogich Sąsiadów,
cos tu pusto ostatnio. Nikt nie cieszy się, że tak szybko postępują prace w
naszym budynku?
Piszę, bo mam pewną obawę. Oddanie mieszkań dopiero w przyszłym roku, ale
kalkuluję ile potrzeba będzie kasy na zapisy notarialne, wykończenie
mieszkania itd.
Dręczy mnie jedna sprawa: wzrost cen mieszkań. My w listopadzie 2005
płaciliśmy 4250 zł za metr kw, teraz ta cena jest wyższa myślę o 1000 -2000
zł. Nie wiadomo tez jak ceny mieszkań będą stały w momencie oddawania nam
naszych lokali (moze będą jeszze wyższe???). Gdzieś na forum żalił się
chłopak, że deweloper (już nie pamiętam jaki) przy odbiorze mieszkania
podniósł mu cenę mieszkania, bo niby podrożały materiały budowlane, usługi
itp, tylko, że była to dużo wyższa podwyżka niż wskaźnik GUS. Ludzie napisali
mu, że mógł podpisać z deweloperem umowę notarialną, wtedy deweloper nie
mógłby tak bezkarnie robić z cena mieszkania co chce. Nie wiem jak Wy, ale my
mamy z Accioną pospisaną zwykłą umowę pisemną (a WY???). Boję się, żeby oni
nie wywinęli nam jakiegoś koziołka. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam ciepło
Iza
Obserwuj wątek
    • rambo1232 Re: ceny mieszkań 24.11.06, 15:01
      No wlasnie cos tu pusto:)

Tez sie boje, ze cena ostateczna mieszkania moze pojsc w gore, bo ceny
      materialow i uslug faktycznie rosna.
      Laczny przyrost cen musi byc > 3% i to jak rozumiem do 30 wrzesnia, kiedy to
      jest termin oddania mieszkania.
      Mimo wszystko licze ze nie przekroczy 3%.
    • piterok Re: ceny mieszkań 25.11.06, 03:20
      Witam przyszlych Mieszkancow Iskry III :)
      Umowe(jeszcze z Mostostalem)podpisalem w listopadzie ubieglego roku.
      Wszystko wskazuje na to,ze wkrotce zamieszkam na 15 pietrze,od poludniowej
      strony budynku.
      Mam zawarta umowe z Mostostalem(podobnie jak Allika) w zwyklej formie pisemnej.
      Sprawdzalem na stronie GUS jak wyglada sprawa z indeksacja cen produkcji
      budowlano-montazowej i wyglada to tak,ze ceny w II kwartale 2006r. w stosunku do
      kwartalu I 2006r.wzrosly o 0,8% ,natomiast w kwartale III wzrosly juz o 1,3% w
      stosunku do kwartalu II....wiec wyglada na to,ze niestety przekroczymy ta
      bariere 3% zawarta w umowie(jakby nie bylo pozostalo jeszcze troche czasu do
      wrzesnia 2007)nie znam danych o indeksacji z wczesniejszego okresu...ale
      podejrzewam,ze ksztaltowala sie w podobnych granicach jak za dwa ostatnie kwartaly.
      A wlasnie czy ktos wie jak postepuja prace w naszym budynku?z tego co wiem to
      juz mamy okna :) i chyba ocieplenie robia od strony Bora-Komorowskiego...
      ciekawe czy we wnetrzu tez jakies roboty postepuja?
      Pozdrawiam!
      • rambo1232 Re: ceny mieszkań 26.11.06, 17:34
        To niestety zla wiadomosc :(
        Wyglada na to ze nas sczardzuja o ta indeksacje.
        Rozumiem, ze w Twojej umowie jest tez zapis o indeksacji?

15 pietro - bardzo fajnie. A to jakis apartament?
        Ile m2? I jaka byla cena za m2?

R.
        • piterok Re: ceny mieszkań 26.11.06, 18:18
          witam!
          Niestety, pewnie sczardzuja :(
          W mojej umowie jest ten zapis o indeksacji:(
          Mysle,ze wszyscy kupujacy podpisywali takie same umowy(nie sadze,zeby istniala
          mozliwosc negocjowania warunkow)a moze komus udalo sie cos uszczknac?-jestem
          ciekaw:)
          Za metr placilem 4300pln...niestety nie jest to zaden z tych duzych apartamentow
          na pietrze:(..moje mieszkanko jest niespelna 50 metrowej wielkosci(2pokoje).
          Z tego co wiem wysokosc cen byla uzalezniona od wielkosci mieszkania i jego
          polozenia-im mniejszy metraz i wyzej polozone-cena byla wyzsza.

A a'propos cen to widzialem niedawno mieszkania sprzedawane w nowym bloku na
          tylach Promenady(wiec w niedalekim sasiedztwie)ceny dochodzily tam do 6200zl/m2
          Wiec banka cenowa rosnie caly czas,zastanawiam sie tylko kiedy peknie...

Ciekawe kiedy zaczna budowe tego mniejszego budynku i z jaka cena wyskocza?

Odnosnie metra to wiem tylko tyle co przeczytalem na stronie internetowej...przy
          pomyslnych wiatrach w 2012r.(chyba?-jesli dobrze pamietam)bedzie:D
          Pozdrawiam!:)
          P.
          • rambo1232 Re: ceny mieszkań 26.11.06, 22:05
            Witam!
            Nogocjacji nie bylo zadnych:D
            Myslalem, ze na 15 pietrze same apartamenty.
            Ale na Goclawiu (na Iskrze) im wyzej tym lepiej. Bo wokol brzydkie "tasiemce" z
            czasow wielkiej plyty.

Wg. mnie specjalnie Acciona wstrzymuje kolejny etap, zeby ruszyc od nowego roku
            z cenami z kosmosu: czyli od 6000pln/m2
            Takie rzeczy powinny byc kontrolowane i jakos powstrzymywane...

Metro to bedzie fajna sprawa, bo te mieszkania przy Bora-Komorowskiego i w
            okolicach pojda niezle w gore no i komunikacyjnie bedzie ok.
            2012 rok to moment. Aby sie udalo. Choc wiem, ze projekt forsowal Marcinkiewicz,
            a teraz Hania to nie wiem, w ktorym kierunku pojdzie:)

R.

• piterok Re: ceny mieszkań 27.11.06, 02:36
              ...mysle,ze nie ma wiekszego znaczenia czy Hania czy Kazio,wlasciwie wszystkim
              powinno zalezec na rozbudowie metra ;)

...zastanawia mnie tylko,czy Acciona wyrobi sie z dokonczeniem calej inwestycji
              na IskrzeIII do konca wrzesnia i w przypadku jezeli sie nie wyrobi z tymi
              mniejszymi budynkami,czy nie spowoduje to opoznienia przekazania kluczy do
              naszych mieszkan-ciekaw jestem czy ktos moze pytal o to w biurze dewelopera?
              • rambo1232 Re: ceny mieszkań 27.11.06, 18:29
                Zobaczymy, moze Hania bedzie chciala zmienic calkowicie przebieg i stacja nie
                wyladuje kolo nas :(

Wg. mnie realizacja II etapu inwestycji moze wplynac na oddanie naszych mieszkan.
                Pamietam, ze jak podpisywalem umowe, to pytalem sie, dlaczego trzeba tyle
                czekac, skoro prawie caly blok juz stoi, a Acciona na to, ze musza jeszcze w
                miedzyczasie zrobic te mniesze skrzydla...
                Wiec zakladam po cichu, ze moze sie wszystko opoznic, i bedize taka akcja, ze
                albo akceptujemy obsuwe albo do widzenia:P
                I tak wszyscy zaakceptuja obsuwe, Accionie (podobnie jak i innym deweloperom)
                nawet sie bedize oplacalo oddac kase i odszkodowanie, bo sprzedajac to ponownie
                zarobia pewnie pare gorszy.

Nie mam pretensji do Acciony, firma robi swoj "biznes", tak jak kazdy inny
                rasowy deweloper, to raczej chory rynek i boom na mieszkania, brak regulacji i
                kontroli pozwala deweloperom na takie rzeczy.
                Jak zawsze w Polsce, przepisy nie sa adekwatne do rzeczywistosci...

R.
    • joaskaw Re: ceny mieszkań 26.11.06, 15:14
      Bylam na Goclawiu w czwartek, rzeczywiscie, juz wstawiaja nam okna! :)

Pytalam o okna i o izolacje cieplna w biurze, pani Marzena (architekt) mowi, ze
      okna sa plastikowe, a jesli chodzi o izolacje, to do 9 pietra jest to styropian,
      a powyzej styropian + welna mineralna.

Co do cen - w naszym bloku wszystkie mieszkania zostaly juz sprzedane. Niektore
      osoby, ktore kupily swoje mieszkania na samym poczatku inwestycji sprzedaja je
      teraz na rynku wtornym za 6000 zl/m2. To sa informacje, ktore otrzymalam w biurze.

Wydaje mi sie, ze nie moga podniesc nam ceny mieszkania. Umowa kupna - sprzedazy
      jest, z tego co wiem, ostatnim papierem, jaki nalezalo podpisac i nadal
      obowiazuje, wiec nie jest potrzebny zaden notariusz. A tam czarno na bialym jest
      napisane ile kosztuje metr i nie doczytalam sie zadnego paragrafu, ze ta cena
      moze jeszcze ulec zmianie. Poza tym bank udzialajacy nam kredytu na pewno
      przeswietlil te umowe i jakby cos bylo nie tak, to nikt nie dostalby pieniedzy.

Ja podpisalam umowe w marcu i wtedy mieszkanie kosztowalo 4500 zl/m2.

pozdrawiam

Joanna
      • rambo1232 Re: ceny mieszkań 26.11.06, 17:32
        Witam,

U mnie w umowie jest taki zapis, Paragraf 4. punkt 3. (pod okreslona cena za metr).
        Moze poprostu w marcu jeszcze nie stosowali tego zapisu.
        Jesli tak, to jestes szczesciara:)
        Ja podpisalem umowe w kwietniu i placilem 4000zl/m2(mieszkanie 3-pokojowe)
        Ile m2 ma Twoje mieszkanie? Zakladam ze mniejsze, skoro cena az tyle wyzsza.
        A moze poprostu mieli mieszkania "gorsze" i "lepsze", hehe i Ty masz to lepsze.
        Z tego co wiem, to wsrodku wszystkie sciany sa juz zbudowane i wlasnie robia
        instalacje (woda, kanalizacja, prad).
        Ciekaw jestem kiedy rusza z kolejnym etapem inwestycji.
        Ale 6000 zl/m2 to szalenstwo... Na Goclawiu?
        Ciekaw jestem kogo bedzie stac na mieszkania jak tak dalej pojdzie.

ps. wiecie moze cos wiecej o budowie metra?
        Ma isc pod ul. Bora-komorowskiego, ze stacjami Wilga i Iskra.

R.

• allika Re: ceny mieszkań 27.11.06, 09:52
          Cieszę, sie że mój post tak rozgorzał dyskusję na naszym form :0)
          Zawsze to lepiej posłuchać opinii innych, niż samemu siedzieć i sie
          zamartwiać...
          Nie wiem jak to będzie, wydaje mi się, ze my też mamy w umowie zapis o tej
          indeksacji. Musze sprawdzić. W każdym razie uważam, że deweloper moze zrobić z
          klientem co chce. Moja koleżanka kupiła mieszknaie w Falenicy od Mostostalu
          Technika. Też miała sporządzoną umowę pisemną. Termin oddania jej mieszkania
          przypada na marzez 2007 (wg tej umowy). Opóźnienia spowodowane przyczyną ze
          strony dewelopera to wiecie tak jak wszędzie odszkodowanie dla klienta. No i
          zawiadomili ją, że jednak prace się opóźniają i mieszkanie oddają w czerwcu czy
          w lipcu. A odszkodowanie? Dziewczyna ma do wyboru dwa wyjścia:
          1> Podpisać aneks do umowy i zapomniec o całej sprawy
          2> Zewrać umowę z deweloperem i oddać mieszknie, a on zapłaci jej 10 %
          odszkodowania.
          Wiadomo, ze ani jedno ani drugie wyjście nie jest dla niej satysfakcjonujące.
          Ale co ma zrobić zrezygnować z mieszkania,kiedy czekała na nie 1,5 roku?? I
          kupować nowe? Wiecie, co teraz dzieje się na rynku nieruchomości. Więc pewnie
          podpisze ten aneks i po sprawie.
          I tyke jest warta pisemna umowa z deweloperem.
          Ja na razie do Acciony naprawdę nie mam zastrzeżeń i kurczę mam nadzieję, ze
          tak zostanie.
          Pozdrowienia
          • piterok Re: ceny mieszkań 28.11.06, 01:22
            witam :)
            Dzisiaj w Rzeczpospolitej znalazlem dosc interesujacy artykul,ktorym chcialem
            podzielic sie z
            forumowiczami:www.rzeczpospolita.pl/dodatki/nieruchomosci_061127/nieruchomosci_a_18.html
            ...to tak odnosnie tematu cen,umow itd.
            Pozdrawiam!
            P.
            • rambo1232 Re: ceny mieszkań 28.11.06, 20:43
              Czy umowa, ktora podpisalismy z Acciona, jest jedyną? Czy moze bedzie cos
              jeszcze na koniec?
              To jest z tego co widze umowa o budowe lokalu...
              Wiem, ze po skonczeniu inwestycji, spoldzielnia SM Goclal-Lotnisko podpisuje z
              nami dokument, ze otrzymujemy, spoldzielcze, wlasnosciowe prawo do lokalu.
              Potem tworzy sie ksiege wieczysta.
              A potem po podziale dzialek przypisanych do inwestycji, mozna przeksztalcic
              mieszkanie (koszty notarialne to kilkaset zlotych) w odrebna wlasnosc, czyli
              wlasnosciowe.
              R.
        • joaskaw Re: ceny mieszkań 27.11.06, 15:36
          Moje mieszkanie ma 38 m2 i znajduje sie na 10 pietrze, od strony
          Bora-Komorowskiego. Naprawde chetnie kupilabym wieksze, gdyby tylko bylo mnie na
          to stac. W ogole to trzeba bylo kupowac mieszkanie jak tylko zaczelam studia 4
          lata temu, ale kto majac lat 19 chce sie wiazac taka decyzja?

Zgadza sie, w tej chwili wykonywane sa prace we wnetrzu, rury, prad, etc.
          Zastanawiam sie jakiego bedziemy mieli dostawce telefonicznego, internetowego i
          telewizyjnego. czy ktos pytal o o w biurze? Chyba lokatorzy powinni moc o tym
          wspoldecydowac ze spoldzielnia?

Nie rusza z kolejnym etapem inwestycji, bo nie maja jeszcze zgody na budowe. Nie
          wiedza kiedy ja dostana i jedyna sugestia Pani z biura bylo "dzwonic i
          dowiadywac sie". Pytalam o to w czwartek, bo wiele z moich znajomych chce kupic
          mieszkanie, ale ceny w miescie sa zawrotne. Czuje sie szczesciara, ze udalo mi
          sie kupic ponizej 5000zl/m2. Acciona buduje na Gagarina/Sielecka dom, ale tam
          beda apartamenty od 70 m2 i w gore, cena od 11 000 zl/m2. Wszystko co jest na
          Mokotowie nie kosztuje mniej niz 7-8 tysiecy, niewazne czy nowe czy z drugiej
          reki. To zupelny obled!

O metrze na Goclaiu nie slyszalam. I tak sie ciesze, bo jesli bedzie, to jeszcze
          zyskamy na tym calym mieszkaniowym interesie.

J.
          • rambo1232 Re: ceny mieszkań 27.11.06, 18:22
            4 lata temu nei bylo jeszcze tak atrakcyjnych kredytow mieszkaniowych.
            Mozna bylo co najwyzej za gotowke.

Oni to pozwolenie zalatwiaja juz prawie rok. Jakos w to nie wierze.
            Inni w tym czasie robia 70% inwestycji.

Odnosnie metra to bardzo prosze:
            metro.waw.pl/page.php?id=44
            Na rysunku widac stacje Orlik i Wilga (Orlik wyglada tak jakby byla na
            skrzyzowaniu Bora i Fieldorfa, czyli po przekatniej od nas:)).
            Mam tylko nadzieje, ze plany sie nie zmienia, bo w zasadzie moga, bo duzo osob
            ma zastrzezenia do tego dziwnego przebiegu poludniowej nitki II lini metra
            (troche tak naokolo:P)

R.
            • allika pozwolenie na budowę 28.11.06, 08:35
              Nie wiem do końca czy rzeczywiście Acciona nie ma pozwolenia na budowę
              kolejnego etapu Iskry, czy też czekają aby pobić cenę, ale myślę, że to
              pierwsze. Poniżej podaję link do "Mieszkańca":
              www.mieszkaniec.pl/Numer/archiwum.htm
              Poczytajcie artykuł na stronie 9 : "Gocław-sz(t)uka kompromisu", to chyba o nas
              (tzn. następnym etapie budowy naszego osiedla)
              • allika Re: pozwolenie na budowę 28.11.06, 08:40
                Przepraszam,bo nie podałam numeru "Mieszkańca" chodzi mi o 9 stronę numeru
                22/2006
                • rambo1232 Re: pozwolenie na budowę 28.11.06, 20:27
                  Zastanawiam sie tylko, czy tu chodzi o nasze niskie bloki, z ktorymi zwleka
                  Acciona (moze tam jest przygotowywana jakas inna inwestycja??). Jesli okaze sie,
                  ze tego nie zbuduja, to kiepsko - nie bedize dziedzinca, przynajmniej zamknietego.
                  • allika poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 30.11.06, 08:17
                    Nie wiem czy wiecie, ale po przeciwnej stonie ul. Bora-Komorowskiego (po
                    drugiej stronie naszego bloku) tak gdzie kiedyś był strzeżony parking zaczęły
                    się roboty związane z poszerzeniem naszej ulicy. Dobrze czy źle? Myślę, że z
                    jednej strony dobrze bo droga lepszej jakości, ale z drugiej strony pewnie
                    zwiększy się ruch (ale jednocześnie zmniejszy się na Fieldorfa)ale martwi mnie
                    likwidacja parkingów, gdzie my teraz wszyscy się pomieścimy. My nie kupiliśmy
                    parkingu czy też miejsca postojowego po naszym blokiem, szkoda mi było
                    pieniędzy. A jak to jest u Was?
                    • rambo1232 Re: poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 01.12.06, 00:02
                      Mi osobiscie te parkingi byle jak ogrodzone, czesto z zarosnietymi chwastami, z
                      zardzewialymi siatkami z drutu sie nie podobaja.
                      Dobrze, ze poszerzaja ulice, fakt bedzie zawsze wiekszy ruch, ale nie sadze,
                      zeby zwiekszyl sie on jakos duzo. A teren sie zrobi "swiezszy".
                      Ja musialem wykupic miejsce garazowe...Taki przymus.
                      Mam nadzieje, ze na naszym osiedlu bedzie coraz ladniej i beda znikac rozne
                      zaniedbane miejsca:)
                      • piterok Re: poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 03.12.06, 23:00
                        Witam!
                        W momencie kiedy podpisywalem umowe kupna-sprzedazy nie bylo zadnego przymusu
                        wykupienia miejsca garazowego...pewnie pozniej wprowadzili taki zapis w umowie.
                        I nie skorzystalem z zakupu parkingu...teraz tak sie zastanawiam,ze moze w
                        przyszlosci byc problem z parkowaniem :(
                        Parkingi znikaja z roku na rok(wczesniej w miejscu gdzie stoja teraz nowe
                        budynki Iskry byl duzy parking-dzis juz przeszedl on do historii)

A jaka jest cena miejsca garazowego?
                        Moze wiecie cos na temat komorek lokatorskich?

Pozdrawiam!
                        P.
                        • allika Re: poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 04.12.06, 08:19
                          Z tego co pamiętamgaraż kosztował coś 28 czy 32 tys. Przymus wykupienia garaży
                          nałożyła Acciona na tych, którzy kupili mieszkanie 3 pokojowe czyli ok. 70 m2.
                          Garaże są pod naszym budynkiem, a komórki lokatorskie miały być pod tymi
                          niskimi budynkami, które jeszcze się nie budują, więc nie wiem co z nasza
                          piwnicą :o( Też czekam na komórkę lokatorską, ale nie wiem jak to będzie. Nie
                          wiem też ile będzie kosztować. w ubiegłym roku była mowa o cenie ok. 2 tys. za
                          m2, ale teraz po tych wariactwach, które dzieją się na rynku nieruchomości to
                          już nie wiem. Wiem natomiast że wielkość komórek, które planuja wybudować wahać
                          się będzie pomiedzy 3-4 m2.
                          Pozdrawiam
                          Iza
                          • sikorinka Re: poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 20.01.07, 08:59
                            Garaż kosztował 28 tys zł, a nie było przymusu wykupu dla mieszkań 3-
                            pokojowych. My mamy 82m2 3-pokojowe no i niestety zostaliśmy na razie bez
                            garażu:( chcieliśmy dokupić teraz, ale już za późno.
                            • belmooo Re: poszerzenie ul. Bora-Komorowskiego 30.03.07, 15:10
                              no ja na szczescie kupilem...i bardzo sie z tego ciesze patrzac na to co sie
                              dzieje z miejscami parkingowymi w okolicy...
      • sikorinka Re: ceny mieszkań 20.01.07, 08:50
        My kupiliśmy mieszkanie w styczniu 2006r. - cena za m2 wynosiła wówczas
        3900/m2, przy mieszkaniu 82m2 na 4 piętrze
    • zarembski Re: ceny mieszkań 05.12.06, 20:54
      Zapraszam do wypowiedzenia swojego zdania o developerze na developer.info.pl - forum warszawskich developerów.
    • kazikss Re: ceny mieszkań 04.01.07, 16:51
      Witam, dorgich sąsiadów, moderator powrócił :)
      Przepraszam za tak długą nieobecność ale ostatni kwartał był dość cięzki w moim
      wykonaniu i średnio znajdowałem czas na klikanie po necie itp.
      Co do wzorstu cen nie bede się wypowiadał zeby nie zapeszac, ale mysle że
      niestety Acciona bedzie robiła wszystko zeby udowodnic ze "czynnik GUS" byl
      wiekszy niz 3% (w koncu oni tez chca uszczknac cos z tego tortu zwiazanego ze
      wzrostem cen mieszkan, kupowalismy mieszkania po 4-4,5 tys. za m2 a warte sa
      juz 50% wiecej wiec z ich strony i tak wyszlismy na tym dobrze). Co do malych
      budyneczkow to dzis (4.01.07) dzwonilem i "niestety jeszcze zadne decyzje nie
      zostały podjete prosze zadzwonic po 31.01.07" - taki oto cytat uslyszalem, no
      coz takie zycie pozostaje czekac.

pozdrawiam

przepraszam ze pomysl ze zdjeciami umarl, najbradziej allike ktora tych zdjec
      porobila dosc duzo (musialem sobie specjalnie skrzynke na gmailu zlozyc zeby
      moc je mailem otrzymac). Postaram sie znalezc choc troche czasu na wskrzeszenie
      pomyslu (chyba ze wsrod obecnych osob jest ktos kto akurat nie ma na glowie
      pracy magisterskiej i moze poswiecic chwile czasu).
      • azotki01 Re: ceny mieszkań 05.01.07, 19:25
        w sumie, zeby te zdjecia umiescic gdzies na sieci to mozna zalozyc bloga (np.
        gazetowy www.blox.pl). Mozna wrzucac zdjecia etc...
        • rambo1232 Re: ceny mieszkań 08.01.07, 19:58
          Bardzo prosze, tutaj kilka zdjec z soboty:)
          iskra3.blox.pl/html
          • azotki01 Re: ceny mieszkań 11.01.07, 08:38
            Super!
            teraz widac, ze jest zycie na osiedlu :-)
            jakby co, to mam zdjecia z zeszlego lutego/marca i z listopada, jakbys chcial
            robic dziennik budowy...
            • glumbek Re: ceny mieszkań 03.02.07, 12:37
              Moim zdaniem trzeba patrzec realistycznie na sprawe ceny. Byloby to bardzo dziwne gdyby Hiszpanie nie chcieli przynajmniej sprobowac naciagnac nas na troche pieniedzy (taka jest ich mentalnosc, dla nich to normalne ze jak ktos daje sie oszukac to czemu nie). Wg mnie cena zamknie sie ok 5000zl/m2 (jezeli tak bedzie to bedziemy mogli myslec o sobie ze mielismy duuuuzo szczescia)
              • arturo7777 Re: ceny mieszkań 06.03.07, 17:52
                Kurde gościu glumbek przestań siać panikę. Jestes jakiś nerwowy i wydaje mi się
                że próbujesz wzbudzić w ludziach niepotrzebny strach. Jak na razie nic nie
                wskazuje na podniesienie ceny prócz oczywiście indeksacji ale ją można z duża
                górką szacować na 10% maks.
                • rambo1232 Re: ceny mieszkań 06.03.07, 21:35
                  10% to duzo :/ (ponad 30 tys bede musial doplacic w takim przypadku Accionie).
                  Licze na to, ze to bedzie max 5-6%.
                  • arturo7777 Re: ceny mieszkań 07.03.07, 06:48
                    Powiedziałem max 10% w moim przypadku od listopada 2005 do grudnia 2006 jest to
                    około 4.5% ale do wrzesnia 2007 mozna prognozować że będzie około 7%.
                • glumbek Re: ceny mieszkań 13.03.07, 11:23
                  Przepraszam, nie chce siac paniki, probuje jedynie realnie patrzec na rzeczywistosc. Na codzien pracuje z Hiszpanami i znam ich mentalnosc, wiec uwazam, ze byloby dziwne gdyby nie chcieli dziabnac jeszcze troche pieniedzy. Realizm nakazuje zabezpieczyc sie przed taka ewentualnoscia m.in. starajac sie utrzymac kontakt z przyszlymi sasiadami i wspolnie reagowac na najmniejsza probe nieuzasadnionej podwyzki.
    • bozebrow Re: ceny mieszkań 05.05.07, 20:31
      witam, mam mieszkanie na trzecim piętrze i chciałam podzielić się spostrzeniem z
      osbą która twierdzi, iż ceny mieszkań na tym osiedlu kształtują się w wysokości
      dziewięć tys.zł.Niewiem dlaczego osoby te dają satysfakcję delewoperom.Chcę
      nadmienić, że w tym okreśie w którym podpisywałam umowę mogłam kupić za tą cenę
      gotowe mieszkanie od kogoś innego. Ponadto te mieszania kształtują się bardzo
      wysoko,ponieważ ja płaciłam po 4.250zł.i 2 tys. za balkon a inni delewoperzy w
      tym okreśie balkony sprzedawali po 700zł.lub były one wliczone już w cenie
      mieszkania, nie wiem jak inni ale ja podpisałam umowę, iż metr kwadratowy
      liczony jest po obrębie mieszkania bez ścian przedziałowych a prwidłowy metraż
      jest taki jaki się zamieszkuje i na tym firma już zarabia dodatkowo dużo
      pieniążków. Więc te nasze mieszkania nie sią takie tanie a także chcę
      podkreślić, iż jest to wieżowiec a nie niski blok więc dla acciony jest to
      większy zysk.Słuchałam też w telewizji na temat umów,że ważna jest umowa
      podpisana przez notariusza, moim zdaniem taka umowa musi być też ważna dlatego
      że, za podpisanie umowy odpowiadają dwie strony i delewoperzy powinni sami
      podpowiadać kupującym aby zawierać umowy notarialne a jeśli tego nie sugerowali
      a nawet nie podpisywali takich umów więc popełniają przestępstwo jeśli nie będą
      chcieli oddawać mieszkań.Dlatego powinni ponośić olbrzymią karę, która nie dała
      by im możliwości kombinowania nawet w najmnieszy sposób a jeśli chcą sprzedawać
      mieszkania po takiej cenie jaka jest obecie na rynku to powinni brać kredyt lub
      inwestować swój wkład i dopiero sprzedawać po ile uwarzają.Wierzę, że będzie
      wszystko dobrze a jeśli nie to wierzę w obecną władzę i sądy i myślę, że
      nieuczciwi, którzy chcą żerować na ludziach uczciwych zostaną odpowiednio ukarani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka